Anasayfa / Yazarlar / Eren Kaya / Sigara ve Fertilite

Sigara ve Fertilite

Sigaranın sağlığa zararları ortaya çıktığından ve sonrasında sigara karşıtı kampanyalar yaygınlaştığından beri toplum olarak bu konuda daha bilinçliyiz. Her geçen gün sigaranın ve sigara dumanının sağlığa zararları hakkında yeni bir araştırma sonuçlanıyor. Burada zaten defalarca okuduğunuz ve dinlediğiniz zararlardan bahsetmek istemiyorum. Ancak bu zehrin fertilitenizi ve hamile kalma ihtimaliniz sonucunda bebeğinizi nasıl etkileyeceğini bir de benden okursanız belki derhal bu kötü alışkanlıktan vazgeçersiniz.

Öncelikle bilinmesi gereken şudur ki sigara sadece kadının değil aynı zamanda erkeğin fertilitesini de pek çok yönden olumsuz etkiler. Örnek vermek gerekirse, sigara bir protein dengesizliği yaratarak sperm sağlığını bozar. Amerika’daki Buffalo Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada sigara içen erkeklerin spermlerinin yumurtayla birleşmede çok daha fazla zorlandığı görülmüş. Sigara sperm hücrelerinin DNA sını bozar, dolayısıyla bu spermler yumurtayı döllemede zorluk çeker. Döllenme gerçekleşse bile düşük ihtimali yüksektir. Sigara içen erkeklerin sperm sayıları içmeyenlere kıyasla daha düşüktür. Spermlerin hareketliliği ise daha zayıftır. Bunların yanında hormonal problemler ve ereksiyon sorunları da yaratır. Elbette sigara içen erkeklerde bütün bu sorunlar aynı anda görilecek diye bir şart yoktur ama sadece bir tanesi bile fertilite problemi yaşamanız için yeterlidir. Eğer bebek istiyorsanız derhal sigarayı bırakmalısınız!

Kadınlar için infertilitenin sigara içmeyle elele gittiğini söylersek sanırım hiçkimse için yeni bir haber olmaz. Siz bebek olsanız zehirli bir bedende 9 ay geçirmek ister miydiniz? Hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren sigarayı bırakmalı ve bir daha asla elinize almamalı ağzınıza sürmemelisiniz. Aslında tabii çok daha önce bırakmalısınız ama bebek kararı en azından kamçı olmalı. Çünkü bu karardan sonra sorumlu olduğunuz sadece kendi sağlığınız değil aynı zamanda bir başka insanın sağlığı.

Sigaranın fertilitenizi nasıl etkilediği ne kadar süredir ve ne miktarda içtiğinizle doğrudan alakalıdır. Bazı durumlarda sigarayı bıraktığınız anda fertilitenizi iyileştirmeniz mümkünken, üreme sistemine geri dönüşü olmayan zararlar vermiş olma ihtimaliniz de vardır. Baz durumlarda ise pasif içici bile olsanız gördüğünüz zarar aktif içicilerinkinden farklı olmayabiliyor. Daha önceki konularda da değindiğim gibi sağlıklı bir üreme sisteminin ve fertilitenin olmazsa olmaz şartı denge içinde çalışan hormonlardır. Nikotin ve sigarada bulunan diğer zehirler, tahmin edebileceğiniz gibi bu dengeyi altüst eder. Aynı zamanda yumurtlama problemleri, fallop tüplerinizde problem ve oluşan embriyolarda genetik bozukluk ihtimalini yükseltir. Bu embriyoların rahme tutunma olasılığını da düşürür. Elbette sahip olduğunuz sağlıklı yumurta sayısını da azaltır. Dolayısıyla sigara içmeyen bir kadına kıyasla hamile kalma olasılığınız çok daha düşük olacaktır. Bunların yanısıra sigara, cinsel organlarda kan dolaşımını olumsuz etkiler, vajinada kuruluğa neden olur. Bunlar da cinsel sorunlara yol açabilir. Cinsel sorunlar yaşıyorsanız hamile kalma iihtimaliniz düşük olacaktır tabii ki.

Yapılan çalışmalara göre sigara sadece doğal yolla hamile kalma olasılığınızı değil aynı zamanda tedaviyle hamile kalma olasılığınızı da düşürüyor. Sigara içen kadınlar içmeyenlere kıyasla daha çok ilaç almak zorunda kalıyor çünkü yumurtlama problemleri daha fazla oluyor. Eğer sigara içiyor ve hamile kalmak için tedavi oluyorsanız bu süreç normalin iki katı daha uzun sürebilir.

Yukarıda da değindiğim gibi sigara içmek fertilitenize geri dönüşü olmayan zararlar vermiş olabilir. Fakat yapılan çalışmalara göre kadınların ve erkeklerin çoğunluğunun fertilitesinde sigarayı bırakmalarından itibaren gelişmeler görülmüş. O yüzden bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz anda sigarayı bırakmalısınız. Eğer bırakmakta zorlanıyorsanız yardım almalısınız. Günümüzde bu konuda yardım alabileceğiniz pek çok kuruluş ve doktor var. Sigarayı bırakmanıza yardım edecek bir başka yöntem ise akupunktur olabilir. Akupunkturun klinik çalışmalarla kanıtlanmış faydaları vardır hem fertiliteye hem de sigarayı bırakmaya. İyi bir akupunkturcu bulabilirseniz çok yararını görürsünüz. Sanıyorum sağlıklı bir bebek sahibi olma fikri en güçlü motivasyonunuz olacaktır.

Diğer Paylaşım

Bu Sıkıntının Adı Yas – Scott Berinato’dan Çeviren: Süheyla Pınar Alper

Scott Berinato’nun 23 Mart 2020de Harvard Business için yazdığı yazının çevirisi (That Discomfort You’re Feeling …

5 Yorum

  1. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre sigara kaynaklı ölümler; HIV/AIDS, trafik kazaları, ilaç/uyuşturucu doz aşımı, alkolizm, intihar ve cinayetten kaynaklanan ölümlerin tamamının birleşiminden daha fazla!

  2. Bir doktorum sigaranın yumurta kalitesini %13 oranında etkilediğini söylemişti.

    • Epey yüksek bir oran. Bazı doktorların sigaranın zararları konusunda oran vermelerini bırakın, hamile hastalarını "1-2 taneden bir şey olmaz" şeklinde teşvik ettiklerini düşününce sizinkisi çok iyi bir doktormuş!

  3. Evet ben de kocam da bırakmalıyız bir kez daha emin oldum 🙁 pööf 🙁

    Demet

Leave a Reply