Hamileyken beslenmemize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerektiği
hepimizin farkında olduğu bir gerçek. Ancak gıdalar üzerine
araştırmalar, deneyler devam ettikçe neyi daha çok neyi daha sınırlı
yememiz gerektiği hakkında hemen hemen hergün yeni bir şey öğreniyoruz.
DHA (Docosahexaenoik asit) üzerinde yapılan çalışmalar da son hızla ve artarak devam ediyor.
DHA, özellikle bebeklerde beyin ve göz gelişimi için gerekli olan bir Omega-3 temel yağ asitidir. Anne sütünde doğal olarak bulunur. Bu da neden bebeklerin özellikle ilk 6 ay sadece ve sadece anne sütüyle beslenmeleri gerektiğini açıklayan nedenlerden biridir. DHA beslenmemizde olmazsa olmaz maddelerden biri olmalıdır. Bugün size özellikle anneleri ve anne olacakları ilgilendireceğini düşündüğüm bir neden daha vereceğim:
Early Human Development dergisinin Ocak 21, 2012 sayısında yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre hamileliklerinde yüksek miktarda DHA tüketen annelerin bebekleri daha az uyku sorunu yaşıyorlar. Çalışma, yaşları 18 ile 35 arasında değişen iki farklı grup sağlıklı anne adayı üzerinde yapılmış. Gebeliğin 24. haftasından itibaren yapılan çalışma sırasında bir gruba düzenli olarak yaklaşık 90 kalorilik 300mg DHA içeren bir yiyecek sunulmuş diğer gruba ise aynı yiyeceğin DHA içermeyen çeşidi sunulmuş. Doğumdan sonra bebekler uyurlarken özel bir yöntemle gözlenmişler ve çıkan sonuç DHA tüketen annelerin bebeklerinin diğerlerine kıyasla daha iyi uyuduğu olmuş.
Kızım Leyla’nın uykuyla hiçbir zaman probleminin olmamış olmasını uyguladığımız uyku eğitimine bağlardım fakat bu çalışmayı okuduktan sonra hamileliğim sırasında asla eksik etmediğim DHA içeren yiyeceklerin de katkısı olmuş olabileceğini kabul etmem gerekiyor. Hatta gebeliğe hazırlanırken bile hatrı sayılır miktarda DHA tüketiyordum…
Beslenme alışkanlıklarımızın ve hayat tarzımızın doğacak bebeklerimizi etkilediğini düşünüyorum. Sadece gebelikte değil, gebelikten önce de nasıl yaşadığımız ve bedenimize nasıl baktığımız çocuklarımızın gelişimini etkiliyor. O yüzden “kendimize dikkat etme” olayı gebelikle beraber değil çok öncesinde başlamalıdır. Öyleyse hangi yiyecekler DHA içeriyor ona bakalım:
– Somon, sardalya gibi yağlı balıklar
– Yumurta
– Et
– Ceviz, fındık
– Çilek
– Tam tahıllar
– Koyu yeşil yapraklı sebzeler
– Lahana, kabak, karnabahar
– Keten tohumu yağı
En çok DHA’yı balıktan alırsınız. Diğer saydığım yiyeceklerde de vardır fakat balıktaki kadar değil. Balık yemenin önemini bir örnekle vurgulayayım: Kuzey Amerikalı İnuit annelerinin sütlerindeki DHA yoğunluğunun İngiliz annelerininkine kıyasla 6 kat daha fazla olduğu görülmüş. Bu da Inuit kadınlarının diyetlerinin balık açısından çok zengin olmasıyla açıklanıyor.
Netice itibariyle; bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren yediklerinize, içtiklerinize ve yaptıklarınıza dikkat etmelisiniz. Bol bol DHA tüketmeye başlamalısınız, gebelikle beraber de bu alışkanlığınızı devam ettirmelisiniz. Düzenli uyuyan ve iyi uyuyan bir bebeğiniz olacak sonuçta… Çoğu anne için dünyalara sahip olmakla eşdeğerdir 🙂
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
yazıyı okuyunca yine çok üzüldüm. ben balığa bayılırım. haftanın 4-5 günü yesem bıkmam. hele de bol soğanlı güzel bir salatayla. ama hamileliğim boyunca çok az ve zorla yiyebilmiştim. çünkü inanılmaz midemi bulandırıyordu. hem de sadece ilk 3 ay değil tüm hamileliğim boyunca. her aklıma gelişinde üzülüyorum. o kadar sevdiğim bir şeyden midemin bulanması da ne ilginç di mi
Özden üzülme diyeceğim ben de… Hepimiz gebeliğe hazırlanırken hatta gebeyken bir şeyleri eksik ya da yanlış yapabiliyoruz. Hormonlarımız altüst oluyor, dengemiz değişiyor, hayatımız değişiyor. Herşeyi kitabına uygun ve mükemmel yapmak mümkün olamayabiliyor dolayısıyla. Önemli olan elimizden gelenin en iyisini yapmak. Ki onu da yaptığımızı sanıyorum.
Sağlıkla…
DHA'nın bebeklerin uyku düzenine de etkisi olduğunu bilmiyordum. Hakikaten bir anne için bebeğinin düzenli uyuması çok mutlu edici olmalı.
DHA ile ilgili bir sorum var. DHA'yı balık ve bahsettiğin yiyeceklerden başka ayrıca DHA içeren prenatal vitamin veya balık yağı tabletleri ile de mutlaka desteklemelimiyiz? Veya Özden'nin hamileliğinde olduğu gibi balık yiyemeyen anne adayları bu DHA içeren vitaminlerden de yeterince faydalanabilir mi?
Gökçe ben her zaman vitaminleri, mineralleri ve temel yağ asitlerini gıdaların kendisinden alma taraftarıyım. Ancak balık bulamama ihtimalinde hiç DHA almamaktansa bu eksikliği bahsettiğin tabletlerle gidermek isabetli olur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus balık yağının markası olacak. Elbette bütün vitamin ve mineralleri kaliteli bir markadan almak önemli ama balık yağı sözkonusu olduğunda bu daha da önemli. Türkiye'de bulunur mu emin değilim ama ben Carlson Labs ve Vital Choice markalarını öneririm.
Sağlıkla…
Hamileyken hemen hemen hic balik yiyemedim.Tablet almak istedim.Ama piyasada jelatin icermeyenini bulamadigim icin vazgecmistim.Oglum dogdugundan beri hic uyumuyor.Uyumayan cocuga uyku egitimi cabasi da gulunc bence.Tecrubemle de sabit.Kendimi oyle sucluyorum ki bu konuda anlatamam.Vicdan azabi icimi kemirip duruyor.Of of annelik her daim ic siziymis 🙁
Doğru yapıyormuşum:)))
anaaaammmm ben de yiyemiyorum balık…hap da istemiyorum…. benimkisi de uyumayacak yani:(
Carlson aldım bugun…yarın icmeye baslıyorummmmm
Biraz once yolda yururken DHA ve balik konusunu dusunuyordum, aldigim vitamin desteginde DHA'da var, haftada mutlaka bir kere balik tuketmeye calisiyorum ve de yukaridaki besinleri de olabildigince yemeye ozen gosteriyorum. Balik yagi icin marka sormayi dusunuyordum ben de gruba, isabet oldu 🙂 yalniz su civa meselesi kafami karistiriyor, hem balik yiyecegiz hem de civa alimi sikinti, sanirim hangi balikta ne kadar civa var seklinde bir arastirma yapmak gerekiyor.
Tesekkurler Eren!
Gebe ve emziren kadinlarin mutlaka haftada en az iki, tercihen dahs fZla bakik tuketmesi gerekiyor. Bunun en az biri somon olursa omega-3 dha acisindan ihtiyacinizi onemli olcude karsilarsiniz.
Balik yiyemiyorsaniz takviye kullanabilirsinuz. Inflamasyon, yani yangiya meyilli kisilerin (genetik yapi nddeniyle) ve bazi hastaliklari olanlarin takviye de kullanmasi grrekiyor.
Iki gun once Istanbul'da eczanelerdeki omega-3 takviyelerini inceledim. Her balik yagi kapsulu icindeki Omega uc miktari yuksek degil. Omega-3 miktari yeterince yuksek olanlar Carlson, Seven Seas Pulse ve Solgar omega-3. Carlson benim de tercihimdir. Gaz ve agza tad gelmesi sorunu yapiyorsa takviyeler omega-3 kapsullerini yemekle alin, ac karnina dah fazla gaz yapabilir.
Merhaba bu sorum icin baslik actiysan da ben bulamadim o yuzden burdan soruyorum bunun icin uzgunum. Bebeklere balik yagi konusunda ne dusunuyorsun mesela kizim on aylik ve dr balik yagi surubu verdi bense hem erken buldum hemde icinde koruyucu olmasi beni rahatsiz etti. Onerin nedir Eren?
Merhaba bu sorum icin baslik actiysan da ben bulamadim o yuzden burdan soruyorum bunun icin uzgunum. Bebeklere balik yagi konusunda ne dusunuyorsun mesela kizim on aylik ve dr balik yagi surubu verdi bense hem erken buldum hemde icinde koruyucu olmasi beni rahatsiz etti. Onerin nedir Eren?
Balik ve et haric hepsini yogun tuketiyorum baliga biraz agirlik vermenin zamani geldi demek 🙂