Anasayfa / Uncategorized / Tomografi ve Riskleri

Tomografi ve Riskleri

1996’dan beri sadece Amerika’da tomografi kullanımı 3 katına çıkmış. Türkiye için istatistikleri bilmiyorum ama çok farklı sonuçlarla karşılaşacağımı zannetmiyorum. Enfeksyondan tutun da basit bir kafa darbesi için bile derhal tomografi isteyebiliyor doktorlar… Onlar istesinler de bence biz çektirip çektirmemek için 2 kere düşünelim. Çünkü tomografi (CT) organların detaylı resmini çekebilmek için ortalama bir X-Ray cihazından çok daha fazla radyasyon yayıyor.

Tomografinin riski özellikle çocuklar için çok yüksek. Time Dergisi’nin 25 Haziran 2012 sayısında Alice Park bir makalesinde şöyle diyor: ¨Uluslararası bir grup bilimadamı tarafından 23 yıl boyunca sürdürülen bir çalışmanın sonuçlarına göre; düşme, kaza ya da enfeksyon sebebiyle CT çekilen çocukların asla CT’ye maruz kalmayan çocuklara kıyasla beyinlerinde tümör geliştirme olasılıkları 3 kat, lösemi teşhisi konma olasılıkları ise 4 kat daha fazla.¨ Kuzey Amerika Radyoloji Derneği ise bu sonuçlara rağmen CT nedeniyle kanser olma riskinin mutlak anlamda düşük olduğunu ve CT sayesinde daha kolay teşhis koyup ciddi bir hastalığı önleme ihtimalinin risklere değer olduğunu söylüyor. Şöyle devam ediyorlar: ¨ Her ne kadar risk 3-4 katına çıkıyorsa da o 3-4 katına çıkan riskin küçük olduğunu hesaba katmalıyız.¨ Öte yandan diğer radyoloji çevreleri (tıpkı diğer modern tıp cihazları gibi) CT’nin haddinden fazla kullanıldığını, bazı durumlarda önlenebileceğini ve doktorların hastanın CT beklentisini karşılamak için bunu istediğini söylüyorlar.

Netice itibariyle tomografi yan etkileri ciddi olabilecek bir taramadır ve doktorlar bunun farkında olarak hastalarından CT istemelidirler. Bizim insanımız MR CT gibi aletlere hayrandır. Hayran oluncak bir şey olmadığını kendilerine açıklamak da yararlı olabilir. Ne dersiniz doktorlar?

Diğer Paylaşım

Dr. Yalım Üner’e Cevap

Geçtiğimiz gün blogda bir mama firmasının çeşitli mecralarda duyurduğu ‘Her gün 500 ml anne sütü’ …

14 Yorum

  1. bazen çok gerekli oluyor.reyhanın bıngıldağı erken kapanıyordu.tomografi ile süturların kapanıklık durumunu görmüş olduk.

    • ¨çok gerekli¨tanımını da iyi yapmak lazım. Mesela ben öyle bir nedenle asla çektirmezdim:)

      Eren

    • Ebru Şendir

      Eren Hanım, siz bebeğinizde bıngıldağın erken kapanması sorunu yaşasaydınız nasıl bir yol izlerdiniz? Kızım 10 aylıkken yeni ayaklanmıştı ve ayakta destek aldığı kanepeden eli kayınca sendeleyip kafasını yandaki alçak rafa vurdu. Kanama çizik falan yoktu, sadece şişlik, annelerimizin ekmek çiğneyip koyacağı türden. Çocuk doktorumuzun tavsiyesiyle derhal Çapa Travmatoloji Acil'e götürdük ve çekilen Beyin Tomografisinde alın kemiğinde kırık tespit edildi, beyin kanaması riskiyle 1 gece hastanede müşahede altında tutuldu kızım. Şükür ki, kanama olmadı ama olabilirdi de. Hastanede kalırken tanıştığım bir ailenin bebeği ise yürüteçte geri geri giderken kafasının arkasını duvara çarpmıştı ve 1 haftadır hastanedeydiler. Bakınız bahsettiğim para tuzağı bir özel hastane falan değil, İÜ. Çapa Tıp Fakültesi. Ben, travmatoloji uzmanından edindiğim bilgiyi burada paylaşmaya değer buluyorum: 1 yaşın altında alınan kafa darbelerinde BT mutlaka öneriliyor.

    • Ebru Hanım, ben bebeğimde bıngıldağın erken kapanmasını CT çektirecek kadar sorun görmezdim ama kızınızın yaşadığına benzer bir travma yaşamış olsaydı CT çektirmeyi düşünebilirdim evet.

      Ben bu yazımda CT'nin risklerini anlatıyorum. Elbette bu riskleri alıp almamak (ya da inanıp inanmamak) tamamen ailenin tercihine kalmış.

      İlerleyen tıp teknolojisinin nimetlerinden faydalanma şansı olan bütün ülkeler bu taramaları suistimal ediyorlar bu bir gerçek. Buna bir örnek de zırt pırt ultrasona sokulan hamileler… Her kafa darbesi CT gerektirmez. Bebeğin semptomlarını gözlemleyerek takip etme şansı varken doktorun CT'ye atlıyorsa şüpheyle yaklaşırım olaya. Ama tabii bu benim:)

      Çok geçmiş olsun kızınıza, iyi olduğuna sevindim.

      Eren

  2. ben sekiz ay kızımı içim buruk sevdim.nedeni ise çok çok küçük bıngıldağıydıerken kapanması beynin içerde büyümeden küçük kalmasına neden olacaktı.ve beyin gelişemeyip zeka problemi olacaktı.erken kapanırsa yavrum ameliyat olacaktı.doktor ameliyatının nasıl yapıldığını anlatınca daha minicik yavrumun çekeceği arıyı sızıyı düşününce inan gülemiyordum bile.hergün ben haftada bir dok.ölçüyordu.

    çok şükür doktorlar bile şaştılar o kadar küçük bıngıldağın 8 ay idare etmesini.açıkca bu durumu adaklarımla ve dualarımla atlattık.
    .ama sütürların açık olup olmadığını başka türlü göremezdik.ve zamanı geçersede ameliyat bile olamazdı.lütfen bu yanlış anlaşılmasın.
    .aslında bende gereksiz çekimlere karşıyım

    • Uğurböceği,

      Ben bıngıldağın erken kapanması dediğinizde durumun bu kadar ciddi olduğunu farketmedim. Birkaç günlük farktan bahsediyorsunuz sandım. Tabii ki böyle bir durumda CT çektirmek gerek. Çok geçmiş olsun hepinize, eminim çok zor günler yaşadınız. Şimdi iyi olmasına sevindim.

      Eren

  3. Bebekleri rahatsız eden kabızlığa,gaza sadece damlalar kullanmamız öneriliyor.Doktorlar'ın ağzından başka birşey duymak mümkün değil.Oysa ki alternatif tıpta ufak dozlarda bazı bitkilerin çok iyi geldiğini biliyoruz.Ama hep ikilemde bırakılıyoruz,kullanmaya korkuyoruz.Acaba ilaçlar yokken insanlar ne yaptı?Teşekkürler:)

  4. Sevgili Eren 5 yıl özel bir görüntüleme merkezinde çalıştım gerçektende doğru ct cihazları özellikle son senelerede çıkan multislice ve pet ct olanlar tam bir radyasyon havuzu…

    Ben bir kanser hastasıyım kızımda doğal olarak böyle bir genetik potansiyel var ve yazını okuyunca içim karardı yüreğim sıkıştı 9 aylıktı sanırım lina yataktan düştü morluk bile yoktu bir hafta sonra alnı 1 saat içinde su toplamaya ve şişmeye başladı tabi ben 1 hafta önceki dülmesine bağlamamıştım ödüm koptu hemen hastaneye koştuk ct istediler tabi ben itiraz ettim doktora sordum yarar-zarar gözetirsek ne önerirsiniz diye yani çekilmeden ben bir şey diyememem dedi başka bir doktor tanığımıza danıştık sakın çektirmeyin dedi ama şişlik 3-4 gün daha geçmedi neticede olası riskleri gözüne alıp çektirdik…Geniz eti ameliyatından öncede bir röntgen çektirmişti hepsi 1 sn lik çekimler ama inanın içim içimi yer hala yazınızı okuduktan sonra bir kez daha ah keşke dedim

    sevgiler çok uzattım kusura bakmayın…

    • Merhaba bal yanağın annesi,

      Yazımla seni bu kadar üzdüğüm için çok çok üzgünüm. Aslında ben bu yazıyı sizler gibi mecburiyetten çektirenler için değil de bu tip modern cihazları sık sık kullanmakta sakınca görmeyen hastalar ve doktorlar için yazdım. tıpk teknolojisinin nimetlerinden bu ölçüde faydalanarak aslında yarardan çok zarar veriyoruz kendimize.

      Lütfen kızın için endişe etme. Hiçbir zarar görmediğine eminim. Şimdi nasıl?

      Sevgiler,
      Eren

  5. Bebeğim dört aylik. Yüzünde hafiften kayma oluştu ve hastaneye gittik. Doktorlar Bebeğimin ellerinden tutup kaldirdiklarinda kafası arkada kalıyor ve ışığa tepki vermedi. Bizden kafa emar ve tomografi istediler. Çektirdik çok şükür beyinsel bi sorun yok dediler ama Nöroloji doktoruna randevu alın dediler.
    Emar ve tomografi ışınları çok çok zarar vermismidir diye içim içimi yiyor huzursuzum

  6. 3 aylık bebeğinizin karnında sıvı birikmesi nedeniyle tomografi istendi sok mali mıyız

  7. 3 aylık bebeğinizin karnında sıvı birikmesi nedeniyle tomografi istendi sok mali mıyız

Leave a Reply