Bugünkü konuk yazarım Natur-Med Sağlıklı Yaşam Danışmanı Eylem Yılmaz. İyi okumalar…
Gençliğimizin ve güzelliğimizin belirleyicileri yaşımızdan çok yaşam tarzımızdır. “Önemli olanın dışsal değil, içsel güzellik olduğu” bir klişe değil, önemli bir gerçektir çünkü fiziksel güzellik, ancak hem bedensel, hem de zihinsel olarak arınmış bir bedende mümkündür.
Pahalı kremler, kozmetik ve kimyasal ürünlerle yapılan harici uygulamalar çoğu zaman geçici bir “makyajın” ötesinde bir etki yaratmazlar. Bunların yerine beslenme tarzınızı ve yaşam stilinizi değiştirerek, bedeninizi arındırarak gerçek sağlığa kavuşabilir, bu sağlığın ışıltısını da cildinizde, saçlarınızda ve tırnaklarınızda görebilirsiniz.
Aslında bize sağlık veren her şey aynı zamanda güzelleştirir de. Dolayısıyla sağlıksız olan ne varsa, aynı zamanda güzelliğe de gölge düşürür. Yaşam tarzınız cildinizin nasıl göründüğünün de belirleyicisidir. Güzelleştiren bir beslenme tarzından bahsederken, belki de ilk yapmamız gereken neleri yemek gerektiğinden önce, nelerden uzak durmak gerektiği olmalıdır.
-
İşlem görmüş, paketlenmiş ve katkı maddesi içeren yiyeceklerden uzak durun.
-
Şekerli, unlu, asitli ürünlerden kaçının
-
Sigara içmeyin
-
Alkol ve kafeinli içecek tüketiminizi sınırlayın, mümkünse kesin.
-
Uykusuz ve hareketsiz kalmayın
-
Stresten uzak durun
-
Güneş ışığından yararlanın, ama cildinizi uzun süre boyunca direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.
- Su
- Sebzeler (özellikle kırmızı, sarı ve koyu yeşil yapraklı) ve taze sıkılıp içilen suları)
- Meyveler (özellikle turunçgiller, üzüm ve böğürtlenler) ve taze sıkılıp içilen suları)
- Buğday çimi suyu
- Likopen (özellikle domates ve kırmızı üzüm gibi kırmızı meyve ve sebzelerde)
- Magnezyum
- OPC (Oligomere Proantho Cyanidine)
- Kırmızıbiber
- Sarımsak
- Zerdeçal
- Yeşil çay, adaçayı, deve dikeni, geven, gingko, yaban mersini
- Omega 3
- A, C, E ve B grubu vitaminleri:
C vitamini üzerinde özellikle durmak gerekir, çünkü C vitamini, bedenin çimentosu olan kolajen üretimi için elzemdir. Cilde dolgunluk ve şekil veren de kolajendir. Cilt yaşlandıkça kolajen azalır. C, E vitaminleri ve beta karoten; hava kirliliği, sigara dumanı, güneş ışığı gibi etkenlerin cilde hasar vermesini engelleyen antioksidanlardır. Bu nedenle antioksidanlardan zengin meyve-sebze ağırlıklı bir beslenme cilt sağlığı açısından önemlidir.
- Koenzim Q 10
- Enzimler
- Mineraller: En önemlisi silisyum dioksit içeren klinoptilolith zeolit, bakır, manganez, çinko ve selenyum.
Antioksidanların yararları:
- Kanser hücrelerinin çoğalmasını önler, kanserden, kalp-damar ve diğer dejeneratif hastalıklarından korurlar.
- Yüksek tansiyonu düzenlerler
- LDL kolesterolü düşürürler
- Ultraviole ışınlarının ciltte oluşturduğu hasarları önlerler.
- Kalp-damar hastalıklarından korurlar
- Damarların elastikiyetini artırırlar
- Bağ dokusundaki kollajenin rejenerasyonunu artırırlar, cildi güzelleştirirler.
- İltihabi enzimlerin bloke ederek, iltihabı önlerler.
- Alerjik reaksiyonları önlerler.
3. Alkali içecekler: Bedenin arındırılmasında ve asit-alkali dengesinin sağlanmasında, enzimler, vitaminler ve mineraller açısından zengin meyve-sebze ağırlıklı ve bunların sularından oluşan beslenme çok önemlidir. Beslenmemizin önemli bir kısmını doğal içeceklerle sağladığımız zaman optimum sağlıktan bahsedilebilir.
Beden, ihtiyaç duyduğu, hücre ve dokuların yenilenmesini sağlayan organik besin moleküllerini, vitaminleri ve hormonları ancak taze ve çiğ meyve-sebze sularından elde edebilir. Sebze suları, yüksek vitamin-mineral içerikleri nedeniyle arınma programlarında gıda takviyesi olarak yaygın şekilde kullanılırlar. Bedendeki asit-alkali dengesini kurmayı amaçlayan arınmada, özellikle taze sıkılmış alkali sebze sularının yeri büyüktür.
Yeşil yapraklı sebzelerin suları çok zengin bir besin kaynağıdırlar. Yüksek miktarda amino asitler ve klorofil içerirler. Özellikle buğday çimi suyu hem bedeni arındırıcı, hem de oldukça besleyici alkali bir içecektir. Hem dahili hem harici kullanımıyla cilt sağlığı için mükemmel bir arındırıcıdır.
4. Esansiyel yağlar: Yağ tüketimi sağlıklı beden fonksiyonları için elzemdir. Önemli olan sağlıklı yağları, doğru yöntemlerle kullanmaktır. Sağlıklı yağlar tokluk yaratarak iştahı bastırmayı ve sağlıklı hormon üretimini sağlarlar, mineral emilimini güçlendirirler, önemli bir enerji kaynağıdırlar, sağlıklı hücre zarı oluşumu için yapı taşı görevi görürler. Prostaglandin –vücuttaki hormon benzeri anti enflamatuar maddeler- yapımına yardımcı olurlar.
Vücudun kendi üretemediği omega 3 ve omega 6 yağlarını beslenme yoluyla almalıyız. Sağlıklı bir cilt için omega 3 ve omega 6 dengeli bir oranda alınmalıdır, denge omega 6 lehine bozulmamalıdır. Omega 3 oranı yüksek tutarak bu dengeyi sağlayacak beslenme haftada 1-2 defa balık yemek olabilir. Omega 3 açısından zengin başka bir kaynak keten tohumu yağıdır.
Keten tohumu yağı
- Anti tümör ve östrojen benzeri etkileri vardır.
- Güçlü bir antioksidandır
- Tırnakları güçlendirir
- Cildi güzelleştirir
- Saçları parlaklaştırır
5. Tam tahıllar: B vitamini eksikliği belirtileri ilk olarak kendini hassas ve kuru bir cilt olarak gösterebilir. Saflaştırılıp nişasta haline getirilmemiş tam tahıllar B vitamini açısından ve güçlü bir antioksidan olan E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktırlar.
6. Yemişler: Kavrulmamış ve tuzlanmamış olmaları şartıyla kuru yemişler esansiyel yağlar, E ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır, dolayısıyla cilt, saç ve tırnak sağlığı için oldukça yararlıdırlar.
Son olarak, yukarıda bir kısmı sayılan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, sürekli kirli hava solumak, sigara içmek gibi fiziki kirlilik nedenlerinin dışında gerginlik, stres, korku, kaygı, öfke, sevgisizlik gibi “duygusal kirlilik” faktörlerinin de insanın güzelliğinden çaldığını hatırlatalım. Gençlik ve güzellik banka hesabı gibidir, ne zaman tükeneceği rezervlerinizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Arınma programlarıyla rezervlerinizi sürekli yüksek tutmanız mümkündür.
Eylem Yılmaz
Sağlıklı Yaşam Danışmanı
Arınma Programlarıyla ilgili detaylı bilgi için:
Arınma Kitabı
Yazarlar: Dr. Yaşar Yılmaz, Eylem Yılmaz
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Bilmek ve yapmak arasındaki farkı bir kere daha gözüme gözüme soktu bu yazı. Hemmen mutfağa gidip koca bir bardak su alıp okumaya devam ettim.
Okumak yetmez, yapmak da lazım. Teşekkürler