Anasayfa / BYBO / Yapım / Hamilelik Öncesi / Fertilite ve İnfertilite / Burcu Kozanoğlu Okur Mektubu- Fertilite Takibi

Burcu Kozanoğlu Okur Mektubu- Fertilite Takibi

Eren Merhaba,

Blogunuzu Mayıs 2012’den beri takip diyorum. Neredeyse her gün yeni yazılarınız için veya eski yazılarınızı okumak için tekrar tekrar açıyorum. Yazmaya devam etmenizi diliyorum. 

Ben Burcu, 25 buçuk yaşındayım. 2 yıllık evliyim. Konumuz malum bebek ile ilgili… 

2 yıl boyunca bebek fikri çok sıcak gelmedi eşime de bana da.. İlk yıl doğum kontrol hapı ile geçti son bir yıl ise farklı yollarla korundum. 

İlk kez mayıs ayında bebek sahibi olabilirim fikri gelişti. Tabi her şey süper değildi. Öncelikle Folik Asit ve DHA içeren besin takviyelerine başladım. Ardından vücudumda neler oluyor diye öğrenmek için kan tahlili yaptırdım. Demir bağlama oranı ve magnezyum miktarı çok düşük çıktı. Onların da takviyelerine başladım. Mayıs Sonundan bu yana ateşimi ölçüp fertil günlerimi olabildiğince takip etmeye çalışıyordum. Bu arada master tezimi vermeye uğraşıyor, işimle ilgili süreçlerle mücadele ediyor, Aralık ayında gireceğim Mali Müşavirlik Bitirme sınavlarını kafamda atıp tutuyor, geçici süre şehir dışında olan eşimin hasreti ve gelişecek iş durumu sebebiyle stresten yorgun düşüyordum. 

Bu arada evliliğimin başından itibaren 15 kg aldım. 60 iken 75 oldum. Bu fazlalıkları vermek için uğraşıyor ve zaman zaman düşüncesinden sıkılıyorum. Şu anda 72 kg oldum. Şekerli besinler beni cezbediyor.. İnsülin direnci geliştirdi vücudum. Gerçi artık şeker yememeye özen gösteriyorum çünkü bacaklarım vücudum ağrıyor, baygın düşüp kalkamıyorum.. Uyanamıyorum.. Zehirleniyor gibi hissediyorum. Kronik yorgun gibiyim. Daha gencim, ama yaşlı hissediyorum. Bu kilo ile hamile kalmak istemiyorum. 

Bütün bunların yanında İlk defa temmuz ayında ¨bebek danslarını¨ denemeye karar verdik. İlk denemede hamile olacağım düşüncesiyle kendimi heyecanlandırdım, hazırladım, hamileymişim gibi davrandım, testler yaptırdım, forumları okudum… bi nevi saçmaladım. 🙂 Regl oldum.. 

Bu ay sakin ol Burcu dingin ol Burcu dedim.. Sakinim aslında hamile gibi de hissetmiyorum.. Çünkü ateşim yükselmiş olsa da bu ay o işe yarayan sıvıyı bir türlü göremedim. Geçen aylarda servikal sıvı yazınızda tarif ettiğiniz şekilde görüyor seviniyor o sıvıya sahip olduğum için kendimle gurur duyuyordum. Fakat bu ay yok işte… O yüzden ovulasyon gününü tahmin edemiyorum.

Önce bebeğimiz kız olsun erkek olsun derken.. Sağlıklı bebeğimiz olsun… Olsun da.. deyip durduk.. Bu iş sandığımızdan sıkıntılıymış. Bazen ilk denemede bebek sahibi olabilen çiftlere çok imreniyorum. Haberleri bile olmuyor oldu mu olacak mı stresi yaşamıyorlar… 

Aşağıdaki şemalarda göreceğiniz gibi benim de anladığım 11. günde ortalama yumurtluyorum.  (Bu arada acaba yumurtlama saatini bilmek diye birşey var mı? )  Mayıs ayında ömrümde bir ilk yaşandı 32 gün sonra regl olabildim. Hormon dengesizliği ve PKOS yok, tahliller ve ultrason sonuçlarından biliyorum. (Yalnızca –tiroidim olmasa da- küçük bir nodül buldular boynumda.. Acaba yorgunluk ve düşecekmiş gibi gezmemin sebebi olabilir mi) Gebe kalmamam için bir sebep yok gibi görünüyor stres dışında… Stres ciddi bir faktör sanırım. Ancak genel olarak düzenli diyebileceğim bir döngüm var. 11. gün yumurtla – 15 gün luteral faz..  25 -26 gün de bir dönüyor..  ardından regl.. 

Ben bu ay öyle olmasın diye diliyorum.. Gebe olmak istiyorum. İş ve sınavlar konusu dışında bebek sahibi olmaya hazıırm ne yapmalıyımı düşünüp içime sindirdim. Sınavları beklersem biz bebek felan yapamayız. Ancak işte tek üzüntüm şu olur.. Bebeğe hazırlanırken okuyacağım kitaplar yerine muhasebe vergi kitapları okuyacak olmak biraz can sıkıcı.. 

Size yazmamın sebebi nasıl güzel bir iş yaptığınızı bilmenizi istiyorum bunu sizle paylaşmadan edemeyeceğim. Beni bilgilendiriyor, mutlu ediyorsunuz. Kilo kontrolüm için, ileride olacak bebeğim için tercihlerimi belirlememe sebep oluyorsunuz. Ne tarz beslenen bir anne olmalıyım ve bebeğimi nasıl beslemeliyim vs vs.. Örneğin Buğday çimi tohumunu aldık ektik ilkinde beceremedik 🙂 ikinci tohumları ektim bekliyorum.. Düzen tutana kadar zor bir süreç benim için.. Suyunu içmek istiyorum.. Onun dışında şimdilerde kendimi arınma diyetine hazırlamak istiyorum. Bir dolu şey… 

Bütün bunlar için size çoook teşekkür ederim. 

Chartlarımı size gönderme sebebim ise belki döngümü benden daha iyi yorumlayabilir belki bana yardımcı olacak fikirler verebilirsiniz. 

Emeğinize, bilginize, tecrübelerinize sağlık.. 

Bursa’dan sevgiler…
Burcu Kozanoğlu

—————————————————————

BYBO’nun Yorumu:

Burcu’nun fertilite takip şemaları

Bu şemalara göre Burcu en erken 9, en geç 12. günde yumurtluyor. (Hayır, yumurtlama saatini bilmek pek mümkün değil.) Normal bir döngüde yumurtlamanın 14 ya da 15. güne denk gelmesini bekleriz. O yüzden bu biraz erken gibi görünüyor. Ama muhakkak problem teşkil eder mi? ona da cevabım hayır olur. Bir sonraki yazımda erken ovulasyon’dan bahsedeceğim.

Diğer Paylaşım

Ahu’nun İkinci Doğal Doğum Hikayesi

Sevgili Duru, Seninle maceramız 17 şubat 2017’de başladı. Reglim sadece iki gün gecikmişti ama ben …

6 Yorum

  1. Sanırım birçok kişi benzer şeyleri yaşıyor. Ucundan kıyısından da olsa benziyor hikayeler.
    Benim de merak ettiğim hususlar var Burcu Hanım' ın değindiği konulara. O yüzden ilgi duydum yapacağınız yorumlara. Ve evet katılıyorum. Lütfen yazın paylaşın, sayenizde ben de öğrenmeye başladım bir çok şeyi. Ateş ölçme yöntemini deniyorum şimdi. Dilerim umut verici sonuçlar olur. En azından yumurtlama gününü tahmin edebilirim.

    Teşekkürler

    elif

  2. 3 farklı dr takibim oldu. hepsine ateş ölçmeden bahsettim ama maalesef itibar etmediler.
    bence yumurtlama olmuşmu olmamışmı çok iyi fikir veren bir yöntem.
    bu yönteme göre benim luteal fazım 12.
    dr lar bu konuda bir sorun görmediler. ama sonucu hala görmedim…
    yazılarınızı merakla takip ediyorum.

  3. Luteal fazın 12 olması problem değil. 10 ve aşağısı problem teşkil edebilir. Yarın akşam erken yumurtlamayla ilgili yazacağım ve Burcu'nun şemalarını değerlendireceğim. Gecikme için özür:)

    Eren

  4. ben de 4 sene çocuk çocuk diye delirdim, gitmediğim doktor kalmadı, binlerce lira harcadım. Sürekli polikistik over sorunumu öne çıkartıp glucophage türevi ilaçlar kullanmamı istediler. Ancak kullanan bilir, mide bulantısı yapıyor onlar. Hayatım alt üst oldu açıkçası. Bir türlü netice alamayınca ünlü bir tüp bebek kliniğine başvurdum. Enteresan bir şekilde, sahibi olan doktor hemen tüp bebeğe atlamadı. Eşimden test yaptırmasını istedi. Benden de rahim filmi istedi. Bunca senedir gittiğim ünlü doktorların bir tanesi bile sorunun benden değil eşimden kaynaklanıyor olabileceğini akıl edememişti, ne komik değil mi? Neticede eşimin varikosel ameliyatı olması gerekti. Rahim filmi sırasında da tüplere bir sıvı veriyorlar ya, ufak tefek tıkanıklıkları da açabiliyormuş bu işlem. Onu da yaptırdım. Sonuç olarak, eşimin ameliyatından sonra 3-4 ay içinde(ameliyat sonrasında beklenen sınırlar içinde) hamile kaldım. Son derece sağlıklı 4 yaşında bir kızım var. Hatta ilkinde nasılsa çok zor hamile kaldım diye rahat davrandığım bir sırada bir daha hamile kaldım, o seferden de 2 yaşında bir kızım var. 🙂 Stres ve endişe de hamile kalmayı zorlaştırıyor. Umarım en kısa sürede sorunun asıl kaynağını bulur ve çözüme ulaşırsınız. Sevgiler…

Leave a Reply