Son günlerde karabiberin silikon içerdiğine, toksik olduğuna, kanser yaptığına dair söylentiler geliyor kulağıma. Ufak bir google’da ¨sözü çok geçen¨ birkaç kişinin sayfalarında da aynı bilgiye denk geldim. Delinin birinin kuyuya attığı taşı çıkarmaya çalışacağım:)
Karabiber silikon içermez. İçerdiği silicon’dur, onun Türkçe karşılığı da silikon değildir. Silica, silicon dioxide ya da silisyum diyebiliriz. Silicon sevdiğimiz, istediğimiz, bulmaya çalıştığımız bir maddedir.
Biri silicon diğeri silicone. sondaki e dünyaları değiştiriyor.
Silicon dünyamızda en çok bulunan doğal elementlerden biridir, hatta ikincisidir. Makaromineral olarak tanımlanır. Vücut ağırlığımızın yaklaşık % 0.05’ini oluşturur. Damarlarımıza, kemiklerimizde, tırnaklarımızda, kıkırdak ve tendonlarımızda bulunur ve ihtiyacımız olan kuvveti verir. Kolajen üretiminde kritik bir rol oynar. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda silikon açısından zayıf olanlarda kemik gelişimi ve diş problemleri gözlemlenmiş mesela…
Silicon, osteoporoz ya da damar tıkanıklıkları, kalp hastalıkları, kireçlenme ya da eklem problemleri için destekleyici mineral olarak alınır. Bu şekildeki kullanımının söz konusu rahatsızlıklara olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Ancak, aşırı dozda kullanımının yaratacağı sorunlar, aşırı dozda herhangi bir mineralin kullanımı sonucunda doğabilecek sorunlarla benzerdir. Hiçbir normal insan lüzumundan fazla dozda ne tuz ne şeker ne silicon ne de bir başka mineral almamalıdır! Alması durumunda böbrek problemi oluşabilecek problemlerden sadece biridir.
Bütün gün yediklerinizi 10 ile çarpıp her seferinde karabiber ekleseniz bile böbreğinize zarar vermesine neden olacak miktara yaklaşamazsınız. Ve yukarıda da belirttiğim gibi size zarar verecek miktarlardaki aşırı tüketim, sadece silicon için değil herhangi başka bir mineral için de tehlikelidir. Too much of a good thing can kill you!
Bir diğer zarar silicon’u toksik olabilecek miktarda solumak yoluyla olabilir. Silicosis denen bir hastalığa/ akciğer kanserine yakalanabilirsiniz. Bu da genellikle madencilerde görülen bir hastalıktır. Yani bir madencinin maruz kaldığı miktarda silicon’a maruz kalmanız gerekmektedir. Yine: normal bir insanın en az 8 saat süreyle sürekli olarak soluması gerekir silicon’u bu zararı görmesi için. Yemeğinize serptiğiniz karabiberle bunu başarmanız imkansız. En basitinden şehirde yaşayan bir insanın soluduğu hava ile gördüğü zarar söz konusu edilmeden silicon’un bu ¨zararını¨ ileri sürerek karabiberi mutfağımızdan eksik edersek hesabımız Bağdat’dan döner:)
Karabiber yanında kırmızı biber (cayenne), havuç, üzüm, ekmek, muz ve atkuyruğu dediğimiz bitkide de silicon bulunur. Atkuyruğunun çok lezzetli çayı olur, detoks edici etkisi vardır, bizim evimizde sık sık yapılır.
Slicone (yani silikon) nedir peki? O çok tanıdık, memelere yerleştirilen maddedir. Mutfak aletlerimizdir. Silicone’un Türkçe karşılığıdır, kullanım alanı da bu kelimeyi karşılayacak şekildedir. Silicone, silicon ihtiva eden sentetik bir polimerdir. Bu madde de toksik filan değildir ama doğada doğal olarak bulunmaz. Işlenir, yapılır. Karabiberde ne de bir başka yiyecekte bulunmaz. Delinin biri eklemeye kalkışmazsa tabii…
Velhasıl-ı kelam: nelerden uzak durup neleri beslenme çantamıza yerleştireceğimize karar verirken bilgi kaynaklarımızı doğru seçelim. Ama bununla yetinmeyelim, yorumlarımızı ve muhasebelerimizi de doğru yapmaya gayret edelim.
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Karabiber tuketiminde dikkat edilmesi gereken tek bir husus var. O da karabiberi mutfak dolabi yerine buzdolabinda saklamak aksi halde toxic madde uretiyor.