Anasayfa / Sağlık / Beslenme / BYBO Çayı

BYBO Çayı

Uzun zamandır evimizde kahve ve siyah çay içilmiyor. Önce yeşil çaya, sonra kendim hazırlayıp demlediğim bitki çaylarına transfer ettik. Aylar süren deneme yanılmalardan sonra nihayet özlediğimiz lezzete kavuştuk. Misafirlerimize de aynı karışımdan yaptığım çaydan ikram ediyoruz, bugüne kadar 2. bardağı istemeyen olmadı. Demek ki doğru yoldayız. İşte ot/çay karışımım:

  • Rooibos
  • Kekik
  • Adaçayı
  • Yeşil çay
  • Tarçın
  • Karanfil
  • Hatmi çiçeği
  • Kuş üzümü
  • Biberiye
  • Meyan kökü
  • Kuşburnu
  • Kara hindiba
  • Zencefil
  • Nane

Bazen zerdeçal da oluyor bu karışımda ama zerdeçalı çayda tercih etmeyenler çoğunlukta olduğu için ben yalnız içeceğim zaman ekliyorum. Normal siyah çayı demler gibi demleyin ama demlik boşaldıkça üzerine kaynar su eklemeyi ihmal etmeyin. Alışkın olduğumuz çayların aksine bir demlemelik değil bu çay. Ne kadar uzun süre demlenirse o kadar lezzetli oluyor.

Otların oranına kendiniz, ağız tadınıza göre karar verin ama toz zencefil 1 çay kaşığını geçmesin aksi halde acı oluyor. Bir de rooibos’u diğerlerinden daha fazla eklemenizi tavsiye ederim. Arınma diyetinde olanlar için mükemmel bir çaydır bu! Şeker eklemenizi tavsiye etmediğimi söylememe gerek yok umarım:) Bal veya stevia ile tatlandırabilirsiniz. Ama çayı yaptığınızda şekere ihtiyaç duymayacağınıza emin olabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir nokta otları suyla beraber kaynatmamak/ pişirmemektir. Normal siyah çey demler gibi demlemelisiniz.

Adaçayı için Not: Tüm diğer otlarda olduğu gibi adaçayının da aşırısına kaçmamakta yarar var. Aksi halde hem bunun hem de her türlü başka otun zehir haline dönüşmesi gayet mümkün. Adaçayının içeriğinde thujone denen bir madde var. Aşırı miktarda tüketilmesi durumunda hamilelerde düşüğe varan kasılmalara neden olabilir. O yüzden hamilelere ve emziren annelere tavsiye edilmez. Bir de diğer otların mesela aromaterapide kullanılan yağları çıkarılır, masajda da kullanılır. Adaçayının yağı thujeno konsantrasyonuna neden olması yüzünden önerilmez. Adaçayı terapötik etkileri dolayısıyla üzerine bol bol çalışma yapılan ender otlardan. Hakkında diğerlerine kıyasla fazla şey biliyoruz. O yüzden bunun diğerlerinden daha zararlı/yararlı ya da diğerlerinin daha az yararlı/zararlı olduğu sonucu çıkmasın. Ve silikon meselesine dönmesin bu da 🙂 

Afiyet olsun!

 

 

Diğer Paylaşım

Evde Cilt Bakımı

Cilt bakımınız için binlerce lira harcamanıza ve kendinizi kimyasal işlemlere maruz bırakmanıza gerek yok. Evde …

11 Yorum

  1. Erencim siyah çay pek sevmeyen, bitki çayları delisi biri olarak çok merak ettim bunu! Ama miktarlar ne kadar nasıl ayarlayacağımıza dair ortalama bi ölçü verseydin keşke. Bir de şu rooibosu ilk kez duyuyorum, türkiye'de başka bi ismi olabilir mi acaba? Bu karışımı hzırlayıp kenara mı kaldırıyorsun, yoksa her demlemede mi yeniden hepsini karıştırıyorsun? Hepsini aldırıp ilk fırsatta deniycem…

    • Sema rooibos TR'de bulunuyor artık. Nerelerde satılır bilmiyorum ama belki aktarda o da vardır. Aynı bu isimle tanınıyor. Bundan 2 tatlı kaşığı, diğerlerinden yarım tatlı kaşığı koyabilirsin başlangıç için. Biberiyle, kekik ve adaçayını toz olarak değil de dallarıyla koyuyorum ben. Sıcak içeceğiz evet.

    • Arkadaşlar, internette ufak bir araştırmayla GNC dükkanlarında poşet çay olarak satıldığını duydum rooibos'un ve gidip aldım. Ancak "sek" değil, içinde vanilya, karanfil, tarçın gibi baskın tatlar da var.
      Bir de aktara sordum ve orada buldum. Kırmızı çay diye geçiyor. Zaten rooibos, Afrika dilinde kırmızı çalı demekmiş. Roybos, kırmızı çay veya Afrika çayı desek bilinir herhalde…

  2. Sıcak içiliyor di mi? Meyan kökü var çünkü?

  3. stevia ne kadar faydali cok merak ediyordum 🙂 sen onerdigine gore artik kullanabilirim .sekeri hayatimdan cikarmak istiyorum :/

  4. Adaçayı ile ilgili bir sorum var. Roybos ne kadar çok demlenirse o kadar iyi demişsiniz ama adaçayı fazla demlenirse acılaşır, onu nasıl yapıcaz? İlk turdan sonra çıkarıyor muyuz adaçayını?

    • Bilge, aslında roybos için değil genel anlamda bu karışım için ne kadar uzun süre demlenirse o kadar lezzetli olur demek istedim. Haklısınız adaçayı acı oluyor. Ben adaçayını diğerlerine kaıyasla çok az koyuyorum o yüzden uzun süre demlenince acılığı pek hissedilmiyor ama 5 dakika demleyip çıkarmarmak da mantıklı olur.

      Eren

  5. Hatmi cicegi amerika'da hangi isimle satiliyor acaba, bu olabilir mi: http://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_syriacus
    Tesekkurler.

  6. TR de hatta bu karisimlari yapip satanlar var, hazir yani:p
    Eren keciboynuzu tozu ile ilgili bilgin var mi?napilir?cocuklara verilir mi?

Leave a Reply