Anasayfa / BYBO / Bakım / Beslenme / 1 Yaş Üstü Beslenme / Kıssadan Meyve Suyu Hissesi

Kıssadan Meyve Suyu Hissesi

¨Amaaaaan nasılsa ilerde okula filan gidince yiyecek, içecek…¨ diyerek çocuklarına aburu cuburu kolayı, bisküviyi, şekeri, çikolatayı, hamurişini dayayan anneler babalar gelin size bir şey anlatıcam:

Leyla okula başladığında öğretmenlerinden öğünlerde meyve suyu vermemelerini rica ettim. Onun yerine su veriyorlar Leyla’ya. Hazır meyve suyu dışında tasvip etmediğim 1-2 madde daha var ama onlara bir şey demiyorum kısıtlı miktarda yiyor diye. (Bir de ¨gıcık anne¨olmayayım diye…)

Birkaç aydır bu böyle devam ediyor. Bir noktada Leyla’nın ¨BENİM DE BİR MEYVE SUYUM OLSAAA…ANNE BANA NİYE ALMIYORSUNUZZZ, BİZDE NİYE YOK!!!“ isyanıyla karşıma çıkmasını bekliyordum fakat ne duyayım? Dün öğretmenlerinden biri dedi ki:

¨Leyla meyve suyu içmiyor diye arkadaşları da yavaş yavaş reddedip su istemeye başladılar. Önce 1-2 çocuktu ama şimdi neredeyse bütün sınıf sadece su ya da süt istiyor!¨

Olaydan çıkarılacak ders: Çocuklarınızın iradesini küçümsemeyin. Başkalarından etkilenecekler, diğer çocuklar ne yapıyorsa onlar da aynını yapmak isteyecekler diye taşa yazılı bir kanun yok. Fırsat verirseniz bir de bakarsınız başkaları dedikleriniz sizin çocuğunuzdan etkilenmiş… Değil mi?

¨Neden meyve suyu verdirmiyorsun¨ sorusuna peşin cevap:

Çünkü raflarda satılan meyve sularının çoğu meyve suyu değil. Bol şekerli, katkı maddeli ve aromalı su. Kreşlerde sunulanlar da genellikle bunlar. O yüzden meyve sularımızı meyvelerimizden kendimiz sıkıp içelim diyorum.

Diğer Paylaşım

Kandırıkçılık İnancı – Süheyla Pınar Alper

‘Impostor syndrome‘ kavramı dilimize ‘kimlik hırsızlığı’ sendromu olarak çevrilmiş. Kimlik hırsızlığı gerçekten bir hırsızlık eylemi düşündürüyor, …

20 Yorum

  1. ne harika bir haber 🙂 bizimki de öğretmeni unutunca hatırlatıyormuş "ben meyve suyu içmiyorum" diye 🙂 çocuklar sanılanın aksine kendilerine düzgünce anlatılan her şeyi anlıyorlar. benim kızım düzgün beslenme prensiplerini, kendilerine anlatmaya çalıştığım pek çok yetişkinden daha iyi anlıyor.
    özden

  2. benimki de keşke böyle yapsaydı yaa:( çocuğum hiçbir şeyi hazırlarından yemesin, alışmasın diye uğraşıyorum. limonata, erik suyu içirdim bütün yaz kendim yapıp. kışın da sürekli elma, portakal sıkıyorum.ama gel gör ki bütün yaz alışmasın diye hazır almayıp hep evde yaptığım halde, anneanne-dede ikilisi çocuğumu uludağ limonata manyağı yaptılar.şişeyi dikerek içiyor:( tabi bizim evde bulamayınca, onların evinde bulduğunda saldırıyor

  3. Biz de okula meyve suyu vermiyoruz, onun yerine paket sut veriyoruz ( Eren Hanim ona da kizar ya neyse 🙂 gunde bir kez aksam yemeginde secerek aldigimiz (katkisiz, sekersiz) meyve suyunu iciyorlar.
    Bu arada Hollanda'da kreslerde cocuklara ogle yemeginde ne veriyorlar biliyor musunuz? Bir dilim ekmek uzerine findik ezmesi (sarelle) veya fistik ezmesi, veya recel. Doymazsa ikinci ekmek ayni sekilde. Mantigi kolay yenmesi, tabak canak kirletmemesi, Bres gorevlilerinin kolay temizlemesi. Bir de sut veya meyve suyu var ogle yemeginde,, baska hic birsey yok, ne cherry domates, ne salatalik. Evlerde de farkli degil, evde bir de peynir ekliyorlar ekmek uzerine.

    • Sadece su icmeyi ogretebilsem guzel olurdu ama o zaman okulda meyvenin yaninda meyvenin sekerini dengeleyecek icecek bir sey vermek lazim, en makulu sut. Bu satirlari yazarken dusundum, en iyisi matarada ayran gondereyim okula.

    • Tom, evet paket süte (UHT olduğunu düşünerek) kızıyorum evet 🙂 Hollanda'da yapılana çok şaşırmadım. Siz orda mı yaşıyorsunuz?

      Süt verilmesi önerinize katılıyorum. Aslında diğer çocuklar su ya da süt istiyorlarmış, edit etmiştim yazımda ama becerememişim, şimdi tekrar deneyeceğim.

      Matarada ayran da harika fikir:)

      Eren

  4. Eren çok talısın ya sabrına hayranım gıcık anne seni :))))

  5. Kesinlikle muhteşem! Leyla diğer okullara da dadansın bence! 🙂

  6. Aferin Leyla' ya ve onun bilinçli, araştırmacı, sabırlı annesine.. 🙂

  7. cok dogru bır yaklasım. cocuklara sahıp oldukları damak tadlarını sevıp sevmeyecegı seylerı alıskanlıklarını onlara bız verıyoruz. bız de alısverıse gıttıgmızde rengarenk benım bıle ılgımı ceken bır sekerlemecının yanındakı taze sıkma he rturlu meyveyı o an sıkıp satan bır yerden her seferınd eportakal sıyı ıstıuyor. dıger cocuklar sekerlemecıden seker ıcerıklı degısık garıp enklerde ıcecek ıcerken benım oglum o dukkandna hıcbırsey ıstemedı cocuk aılesındne ne gorurse onu sevıyor. sadece gıda ıcın degıl hayattakı dıger alıskanlıklar ıcın de oyle

  8. Benim miniğim daha çok küçük ama şekeri en azından 2 yaşına kadar uzak tutmak istememe bile şaşırıyor etrafımdakiler. Ne güzel bir örneksiniz. Sarısı ileride bizim başımıza

  9. Vallahi harika. Aferin Leyla'ya. Ben de bir "gıcık anne" olmak amacındayım, darısı benim de başıma 🙂 Selamlar.

  10. meyve  suyu  konusunda  detaylı bilgi veren  2 site var.Meyve suyu için Buraya  bakabilirsiniz.

    • Maalesef hazır meyve suları her zaman faydalı değildir. Verdiğiniz linklerdeki markalardan birini seçin, içeriğini yazın size neden faydalı olmadığını anlatayım.

      Eren

  11. Evde geliştirdiği alışkanlığı dışarıya da yansıtıyor çocuklar. Bizim çocuklar evde hiç asitli içecek görmedikleri için artık dışarıda ikram edilse bile içmiyorlar neyse ki.Gerçi çocuğa asitli içecek ikram eden zihniyeti çoğunlukla bakışlarımla kınıyorum ama:)Çocukları hazır gıdadan uzak tutmak için strateji gerekiyor bu devirde:)Bloga kendi mücadele yöntemleri yazmıştım ben de http://www.yemekyolculugu.net/2012/11/cocuklar-hazr-gdalardan-uzak-tutmak.html

  12. harika…aferin Leyla'ya 🙂
    benzer şeyi bizde yaşadık bu yıl kreşte.. kreşte komposto veriyorlar hep ama doğum günlerinde aileler meyve suyu getiriyorlarmış çocuklara pasta ile birlikte..
    öğretmen hepsine dağıtmış masada meyve suyunu,
    Asya "ben bunu içmiyorum öğretmenim bana su verin" demiş. Öğretmeni çok şaşırmış "ilk kez bir çocuktan bunu duydum" diyor..
    bu arada çevremde arıza anne olarak nam salmış durumdayım sadece çocuğumun beslenmesine dikkat ettiğim için..sürekli "nereye kadar koruyacaksın okula başlayınca zaten kantinden alacak" diyorlar
    "koruyabildiğim yere kadar" diyorum..

  13. çok çok güzel eren bende asla hazır meyve suları hazır hazır hazır yazan hiçbir besini evime sokmuyorum oğluma kreş seçerkende ilk önce sorduğum soru ne içiriyor neler yediriyorsunuz oldu menülerini inceledim allahtan gönderdiğimiz kreşte kutulu ve paketli hiçbir ürün çocuklara yedirilip içirilmiyor , pudingi bile kendileri yapıyorlar bizzat mutfaklarında görme ve izleme imkanım oldu şansılıyımmm şanslıııı amma vekalin şu yakınlarımızı ne yapcaz bilemiyorum gelirken ellerinde abur cubur vermeyinn vermeyinn vermeyinn demekten dilimde tüy bitti ben yokken verdikleirni biliyorum nerden mi oğlumdan kavga etmekten bıkmıycağım banada hep çok bilmiş gıcık organik seda diyolar ama desinlerrrr değişememmm desinlerr değişememm 🙂

  14. Eren hanim merhaba, uzun suredir blogunuzu takipteyim.gebelik oncesi ve sonrasi tum yazilardan oldukca istifade ettim paylasimlariniz icin tesekkurler. Bende normal dogum gecirmis biri olarak hikayemi paylasmak istiyorum nasil olur ? Cevabinizi bekliyorum iyi gunler burcu.

Leave a Reply