Anasayfa / BYBO / Bakım / Beslenme / Emzirme / Tomris’in Emzirme Notları – 1: Merhaba!

Tomris’in Emzirme Notları – 1: Merhaba!

Merhabalar Sevgili Anne ve Babalar!

Adım Tomris. Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu bir hekimim. Türkiye’de kişiye özel tıp alanında öncü bir kurumda çalıştım. Kişiye özel sağlık hizmetleri alanında geliştirdiğimiz bir modelin Avrupa’da nasıl uygulanabileceğini incelemek için bir Avrupa Birliği projesi ile Hollanda’ya geldim. Şu anda bu amaçla bir üniversitede araştırmacı olarak çalışıyorum.
Üç çocuğum var. İkiz kızım ve oğlum Ocak 2010’da doğdu. Küçük kızım ise Eylül 2012’de… Yani 3 yılda 3 çocuk yaptık, 10 yılda ne yaparız bilemiyorum 🙂
Eşim ev erkeği. Yani eve para getiren bir işi yok ama aslında çok işi var: Çocuklara, eve ve bana bakıyor. Ben de çocuklara ve işime odaklanıyorum. Doğum izninden sonra part time işe başladım, hadi hayırlısı…
İkizlerim 38 haftalıkken sezaryenla dünyaya geldi. Çok şükür hiç bir sağlık sorunları yoktu, kiloları da fena değildi (3.150 ve 2.600 gram). Ama emzirme konusunda çok sorun yaşadık. Sütün yetmemesi, meme başı yaraları, süt kanallarının tıkanması, meme başının beyazlaşması… Kitaplarda ¨emzirmede yaşanabilecek sorunlar¨ başlığı altında anlatılan nerdeyse her şey başımıza geldi. Emzirme ile ilgili okumadığım kitap, internette İngilizce ve Türkçe okumadığım kaynak, izlemediğim emzirme videosu kalmadı. Hem bir hekim, hem bir anne, hem de bir kadın olarak emzirmenin bebek için tek faydalı şey olduğuna inandım. Eşim de bu inancımı paylaştı, hep yanımdaydı, hatta birlikte emzirdik diyebilirim. Bebekleriniz günde 12 saat memede kalıyorsa iki eliniz de devre dışı demektir. Birinin size yemek getirip yedirmesi, su içirmesi, destek olması gerekiyor. O yüzden hep derim, ¨Süt benim mememden çıktı ama biz aslında birlikte emzirdik¨ diye…

İnat ettik, çok araştırdık, çok şükür sorunların çoğunu aştık. (Belki emzirme maceramızı da başka bir zaman yazıya dökmeli) Ne yazık ki ilk 6 ay mama desteği kullanmak zorunda kaldım, hala vicdanım sızlar. Ama şükürler olsun ikizlerimi 27 ay emzirdim (tekrar gebe kalınca bıraktım). Şimdi de küçük bebeğimizi emziriyorum 4,5 aydır. Yani hayatımın son 4 yılını ya gebe ya da emzikli olarak geçirdim:)

İşe yaradığını tecrübe ettiğim ve/ veya güvenilir kaynaklardan edindiğim ve emzirmenin doğasına (fizyolojisine) uygun olduğu için işe yarayacağını düşündüğüm önerileri başka anne-babalarla paylaşmak istiyordum uzun süredir. Bir kaç ay önce karşıma Eren’in BYBO bloğu çıktı. Eren’le yazıştık ve toparladığım notlarımı sizlerle BYBO’da paylaşmaya karar verdik. Umarım tüm anne ve babalara faydalı olur.

‘Anne sütü’ mü, ‘emzirme’ mi?

Bebeğiniz için dünyadaki en sağlıklı besin anne sütü, en sağlıklı beslenme yolu ise emzirmedir. Emzirme sadece anne sütü demek değildir. Emzirme anne ve bebeğin yakınlaştığı, birbirinin ihtiyaçlarını karşıladıkları bir süreçtir; anne sütü ise o sürecin gözle görünür ürünü. Bilim insanları anne sütünün içindeki bir çok maddeyi tanımladı: protein, yağ, şeker, vitamin ve mineraller gibi besin öğelerinin yanı sıra bebeğin bağışıklık sistemi için immün faktörler, hatta gerçek yaşayan hücreler var anne sütünün içinde. Bunlar bilim insanlarının laboratuvar cihazları ile ölçebildiği, miktarını ve işlevlerini kısmen de olsa belirleyebildiği maddeler. Ama emzirme sırasında anneden bebeğe, bebekten de anneye geçen çok önemli bir şey var, o da sevgi. Bilim insanları henüz sevgiyi ölçüp miktarını belirleyemediğinden emzirmenin bu yönünü araştıramıyorlar. Ölçebildikleri için sadece ürüne, yani süte odaklanıyorlar. Ancak ‘anne sütünün faydaları’ diye listelenen çoğu şey, örneğin bebeğin daha az hasta olması, daha zeki olmasi, vb., aslında tek başına anne sütünün değil, emzirme sürecinin bir sonucu. Yani aslında ‘anne sütünün faydaları’ yerine ‘emzirmenin faydaları’ demek daha doğru. Ben de
yazılarımda anne sütü dediğim zaman sadece ürünü, yani sütü, emzirme dediğimde ise tüm süreci ve ürünü birlikte kapsıyor olacağım.
Süt veren organın adı: MEME
Kavramlarda anlaşmamız gereken bir husus daha var. İnsan vücudunda süt yapan organın adı ‘meme’, göğüs değil. Tıp fakültesinde meme hastalıklarını anlatan hocamız derse başlarken “Önce isminde anlaşalım, hep beraber tekrar ediyoruz: MEME!!” demişti tüm amfiye. Ben de sizlere aynı şeyi söylüyorum, hadi anneler ve babalar, hep beraber söylüyoruz: MEME!! Göğüs, vücudun kaburgalarla sarılı bölgesidir, içinde akciğerler ve kalp vardır. Meme ise süt üreten organın adıdır. Meme kelimesinin argoda da kullanılıyor olması onun suçu değil. O nedenle yazılarımda bol bol göreceksiniz bu ‘müstehcen’ (!) kelimeyi.

Bir sonraki yazımda doktoru tarafından bebeğine mama vermesi önerilen bir anne-babaya önerilerimi yazıyorum. Gelecek hafta görüşmek üzere…

Tomris

TOMRİS’IN EMZİRME NOTLARININ TAMAMI

  1. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/02/08/tomrisin-emzirme-notlar-1-merhaba/
  2. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/02/15/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama/
  3. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/02/19/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu/
  4. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/02/22/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler/
  5. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/03/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-teme/
  6. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/03/08/tomrisin-emzirme-notlar-6-teme/
  7. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/03/22/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7/
  8. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/03/29/tomrisin-emzirme-notlar-8-anne/
  9. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/04/05/tomrisin-emzirme-notlar-9-anne/
  10. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/04/12/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile/
  11. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/04/19/tomrisin-emzirme-notlar-11-pompa-ile
  12. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/04/26/tomrisin-emzirme-notlar-12-pompa-ile/
  13. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/05/03/tomrisin-emzirme-notlar-13-pompa-ile/
  14. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/05/17/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile/
  15. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/05/23/tomrisin-emzirme-notlar-15/
  16. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/05/31/tomrisin-emzirme-notlar-16-emziren/
  17. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/06/09/tomrisin-emzirme-notlar-16-bybo/
  18. http://beseryapimbakimonarim.com/2013/10/28/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece/
  19. http://beseryapimbakimonarim.com/2015/10/17/tomrisin-emzirme-notlar-19-endustriye/
  20. http://beseryapimbakimonarim.com/2016/06/09/gebelik-ve-emzirme-doneminde-oruc/
  21. http://beseryapimbakimonarim.com/2015/10/27/tomrisin-emzirme-notlar-21-ne-yiyip-ne/
  22. http://beseryapimbakimonarim.com/2015/11/02/tomrisin-emzirme-notlar-22-hipoalerjik/

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

239 Yorum

  1. 27 ay maşallah diyorum size. Emzirmek ve anne sütu ayrımıni cok guzel yapmışsiniz. Yazılarınızın devamını heyecanla bekliyorm

    • Cok tesekkur ederim. Her annenin benim gibi gonlunce emzirebilmesini dilerim. 'Gonlunce' derken her anne icin bu sure farkli, kim ne kadar istiyorsa umarim o kadar emzirebilir.

    • Merhaba oncelikle size cok cok tesekkur ederim sizin yazilarinizla azmettim sizden yardim bekliyorum 20subatta kizim oldu3.200 dogdu ve dort gun icindd 3kiloya dustu sutum cok zor geldi sizin yazilarinizi okuya okuya azmettim yaklasik bir ay icinde sutum oturdu kizim tam bir meme arsiziydi saat gecmeden tekrar emmek istiyordu bir emzirme seansimis bir meme 20digeri 20 suruyordu tam hersey yoluna girdi sutim geldi kizim doyuyor derken kizim birden emmemeye basladi memeyi istemiyor emzirme pozisyonuna geldigi an ok gibi gerilip avazi ciktigi kadar agliyor yaklasik iki ayi gecti bu konumdayiz kizim ucbucuk aylik 6660kilosu dun yine bu sorun nedeniyle doktora goturdum hic mama vermiyorum biboron kullanmiyorum sadece yalanci meme aliyor ayagimda salliyorum uyumaya yakin diyip meme aliyorum onceden bole kandiriyodum son iki uc gundur bunuda yapamiyorum memede oldugunu anladigi an yine agluyor inanin cildirmak uzereyim o agliyor ben agliyorum kizimla bakisarak emzirmeyi ozledim ve ne ilginctirki emzirme haricinde kizim masallah hic aglamasi eziyeti yon uykusu guzel hatta gece 21de uyuyor ve gece ben ellemesem nerdeyse hic uyanmiyor ben aliyorum emzirmek icin iki kere yada uyanmadan yataginda bir iki kere hareket ettimi ben uyanip aliyorum gercekten cikamiyorun isin icinden en son artik doktorda benden bikti mamaya baslayalim dedi ama yirmi gunde 400gr aldigini gorunce mamadan yine vazgecti ama bana gore 400 gr cok az en azindan 1kilo aliyordu gun icinde emzirmeye calisiyorum almiyosa uyutup emzirmeye o da olmuyorsa manuel el pompasiyla sutumu sagip zorla 50cc icirebiliyorum lutfen bana bir cikar yol gosterin

    • Merhaba acemi anne, yaşadığını sikintilari bebeğim doğduğundan beri yasiyorum. Artik emzirmeyi bıraktım ama ne yazık ki biberonu da istemiyor. Uykusunda zorla veriyorum. Farkederse uyurken bile içmiyor:( siz sorununuzu cozebildiniz mi bana onerebileceginiz birseyler var mı. Bebegimi beslenek hem benim için hem onun için işkenceye döndü :'(

    • Bebegim 6 haziran dogumlu 4 ayi doldurmasina az kaldı.

    • Tomris hanima nereden ualsabilirim yardimci olur musunuz soru soramiyorum suan

  2. Harika… harika… harika…

    Ben de son 3-3,5 yıldır emziriyorum. Kızım 1 yaşındayken hamile kaldım. İlk 3 ay devam ettim emzirmeye, sonra kasılmalar başlayınca bıraktım emzirmeyi.
    Oğlum doğunca başladılar beraber emmeye. Birlikte 6 ay daha emdier ve kızım emmeyi bıraktığında 30 aylıktı. Oğlum 17 aylık ve umarım önümüzde daha uzun aylar vardır 🙂

    Emzirmek neresinden bakarsanız bakın muhteşem bir olay. Çocuğa da, anneye de yararı çok. Ben ayrıca henüz minicikken abla olan kızımın kardeşi ile ilişkisinde de beraber emmelerinin çok yararını gördüm.

    Heyecanla bekliyorum yazıları…

    • Masallah! Kucuk cocugu ve bebegi birlikte emzirme konusunu yabanci kaynaklarda cok gordum ama bunu uygulayan bir Turk anne ile ilk kez tanisiyorum. ('tandem breastfeeding' diyorlar) 41 kere masallah!

  3. Gercekten cok yararli olacagini dusundugum bir yazi dizisi olacak:)

  4. Tomris hanım çok sevindim yazı dizisine başladığınız için. Verdiğiniz bilgiler çok değerli, devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

  5. Ben de çok beğendim devamını sabırsızlıkla bekliyorum

  6. Yazi dizinizi izlemeye basladim.. Ilk cocugusimdi 5 yasinda.. Onu emzirdim.. Ama cok zorluklar cektik.. Tikanmalar, sertlikler vs.. Biraz da acemilik vardi tabi.. Amanyada yasiyorum.. Burada ebe dogumdan sonra eve de gelip gidiyor.. Ama ilk ebem de bekledigim destegi verememisti.. Nitekim kendisi benden iki hafta önce dogurmus ve bana stres icinde gelip gitmisti.. Bilseydim o ebeyle anlasirmiydim en basta..
    Simdi 6 haftalik bir oglum var.. Emzirme simdilik iyi gidiyor.. Ama vereceginiz bilgileri zevkle okuyacagim…bu arada bu seferki özel ebem muhtesem.. Cok destek veriyor..

  7. yardım istiyorum 🙁

    9 aylık oğluşum ama emmesi giderek azaldı. 1 dk anca emiyor. çalıştığım için sürekli emziremiyorum sağıp bırakıyorum tabi ki biborana alıştı . akşamları sık sık emziryorum geceleri 1,5 saatte bir kalkmaya çalışıyorum fakat yinede emmesinde hiç nir değişiklik olmıyo daha da giderek azalıyo . sütümde inanınmaz derecede azaldı. ne yapacağımı ciddi annamda bilemiyorum . bu kadarmış demek asla istemiyorum … kraftın pompasını almıştık fakat hiç bir işe yaramıyo. tekrardan pompa almalımıyım sizce. hastane tipi melada pompa kiralamak için bir çok yeri aradım fakat kargo ile gönderim yapmıyolarmış. sütümü çoğaltmak içinde neler yapmadım incir suları,dut suları,sütler yok olmuyo bir türlü lütfn bir çıkar yol gösterin

    • Merhaba Ozlem, yardim etmek icin elimden geleni yapacagim. Adim adim gidelim, sen sorularima cevap verdikce farkli olasiliklar ve onerilerle gelecegim.
      – Kac aydan beri biberon ile duzenli anne sutu/mama aliyor?
      – Sabah, aksam ve gece emmeleri nasil?

      Bebegin durumunun iki nedeni olabilir:
      1. Senin de tahmin ettigin gibi biberon maruziyeti nedeniyle ona alismis olabilir
      2. Bebekler 10-11 ay civarinda memeden gecici bir sure sogurlar, ilgilerini cekmez artik meme. ama o donem atlatilirsa tekrar memeye ilgileri artar. (bebekler hareketlendikleri ve etrafin daha fazla farkinda olduklari icin memeden soguduklarini tahmin ediyorum)

      Seninki 10-11 ay sendromu icin biraz kucuk. Ama yeni yeni hareketlendiyse memeden sogumasinda bunun da etkisi olabilir. Eger o gecici sendrom ise bebekler genelde 12 aylik olduklarinda memeye geri donerler, bu sirada sutunu pompa yaparak koruyabilir anneler.

      Eger biberona alistigi icin ise boyle bir donus olmayacaktir. Seninki 9 aylik, hangisi oldugunu ongoremiyorum, o yuzden bence memeye dondurmeye calisalim. 9 aylik bir bebegi tekrar memeye donurmek zor bir surec, ama yapabilirsin.

      Bir kac oneri:
      – eger henuz bakmadiysan mutlaka su yaziya bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html

      – Bebekler uykuda ve uykuluyken daha kolay meme alirlar. Uyanir uyanmaz ilk is meme vermeyi denersen mahmur mahmur daha iyi emebilir.

      – Bir cesit modifiye emzirme kampi yapabilirsiniz. 2-3 gun evde her istediginde meme ve ek gida verebilirsin. Bu surede hic biberon verme. Her susadiginda istediginde meme ver. Basta biraz zor olabilir, ama bir iki gun icinde susuzlugunu gidermek icin meme emmesi gerektigini anlayacak. Bunu bir cumartesi pazar yapabilirsin. Takip eden Pazartesi ve mumkunse bir kac gun daha is yerinde normalden daha sık pompa yapö mesela gunde 1-2 kez yapıyorsan gunde en az 3 kez yapmaya calış. akşam da eve gelince emzirme kampı mantığını devam ettir.

      Bebeğe meme verirken stres yapma, senin stresini hissedip iyice huysuzlanır, sinir harbine girersiniz karşılıklı. Rahat ol, sen memeyi öner, alıp almamak onun bileceği iş. Alıştırma bardağı ile su verebilirsin, eğer kullanıyorsanız.

      Eğer emzirme kampı işe yaramazsa ya da bebeğinle yapamayacak olursanız pompaya ağırlık vermen gerekecek. (ama mutlaka denemeni önerirm. bir kaç gün zor geçecek ama faydası çok büyük olacak inşallah. Bu arada, 9 aylık bebekte emzirme kampı hiç tecrübe etmedim, lütfen yaşadıklarınızdan ve sonuçlarından beni haberdar et, olur mu?)

      Pompa alip almamak gercekten zor bir karar, cunku o kadar yatirim yapip sonra kullanmazsam diye endise ediyor insan. Ama bir de su acidan dusun: farzedelim bebek memeden tamamen sogudu, hic emmiyor. Yine de sutunu gunde iki kez sagip versen, gunde 100 ml dahi olsa bebek icin faydali olacaktir. Ama inşallah bu gerekli olmayacak.

      Süt pompaları kiralayanların kargo ile gönderim yapmamaları kötüymüş. Şurayı denedin mi, tüm illere kargo yaparız yazıyor.
      http://www.annesutupompasi.com/kiralama.aspx

      İstersen burdan hastane tipi yerine Ameda Lactaline da kiralayabilirsin, bu cihazı işe götürüp getirebilirsin, çünkü ev tipidir. Baktın işler yoluna giriyor, bu cihazdan veya medelanın uygun olanlarından birini alabilirsin.

      Sütü çoğaltmanın yolunu sormuşsun. Bunun bir yolu var: memeyi sık sık boşaltmak. Bunu ya bebek yapacak, ya da pompa. Sütü artırmanın başka yolu yok. Emzirme kampında bunu bebeğe yaptırıyoruz, biraz zorla. Ayrıca memeyi unutmuş olan bebeğe memeyi hatırlatıyoruz.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

      Allah kolaylıklar versin. Cevabını bekliyorum, lütfen beni gelişmelerden haberdar et.
      Sevgiler,
      Tomris

    • tekrar merhaba tomris hanım

      zaten doğumdan itibaren bu durumla karşı karşıyayız. açıkçası ama iteleye kakalaya 9 ayımıza geldi ama birde bana sorun. bir süre seslerle emzirdim. saç kurutma, elektrik süpergesi daha sonra bunlarda işe yaramamaya başladı ancak 8 dk emmiyordu . kucağımda gezdire gezdire emzirdim 3- 5 dk ya düştü emmemiz . şimdi hala gezidiriyorum şarkı söylüyorum konuşuyorum oyunlar yapıyorum anca 1dk emziriyorum.

      Ama sizim emzirme kampı yazınızı okuyunca keşke ilk zmanlar daha üstüne düşmüş olsaydım. tecrubesizlik,bilmemeizlik ne kadar kötü bişey olduğunu şimdi daha iyi anlıyordum. bırak zorlama acıkınca mutlaka emicek dediler hep ama keşke dinlemeseydim şimdi daha iyi anlıyorum. ben çok zor bir doğum geçirdim normal doğum hiç bir şekilde oturamadım ayaga kalkamadım çok sayıda dikişim vardı . ve bebeğimi ilk günler ihmal ettim sanırım.

      ve işe başlama vaktim geldi 3.ay donunda işe başladım. 6 aydır bironla besleniyo.bir süre biborana alışmasın diye annem kaşıkla verdi fakat kolayını seçiverdi tekrardan bibonla verdi :). günde 2 seferde ben gidiyorum emzirmeye. ilk zmanlar pompa ile sağdım sonra hiç bir işe yaramadığıı gördüm el ile sağmaya başladım.. eve gittiğimde sık sık emziriyorum 1,5 saati geçmemesine dikkate ediyorum gecede öle… uyurkwnde 1 dk emiyor uyumasada. bazen emzirmek için eve gittiğimde emmediği bile oluyor

      emzirirken birşey dikkatimi çekiyor. emerken çok hırçınlaşıyo kendini kasıyo,çırpınıyo, kafasına vuruyo, benim saçlarımı çekmeye çalışıyo,oramı buramı çekiştiriyo. bebekler emerken sakinleşir benim bildiğim ama bzi daha hırçınlaşıyoruz anlam veremiyoru. hani süt gelmediği için yapyo desem değil süt geliyoda aslında. dikkati çabuk dağılıyo en ufak seste emmeyi bırakıyo. en ucra köşelere gidiyorum kapıları kapatıyorum . öle anca 1dk doluyo. doymuyo beni emerken satece açlığını yatıştırdığını düşünüyorum.Hep alışıcak beni dakikalarla emicek diye ümit ederek geldik 9 aya ve hala ümit ediyorum ….

      bu hafta sonu emzirme kampı yapıcam bakalım.tek pazar günüm tatil ama. cumartesi gecesi ve pazar günü uyumıycam emziricem sürekli 🙂

      birde sizin vermiş olduğunuz siteden ben o süt pompasını gerçekten kiralamayı düşünüyorum en azından bir ay demek için. inşallah umutlarım kırılmaz

    • son bir kaç haftadır mama vermeyi denedik sütümü yeterince çıkramayında . daha önceleri hiç mama vermedik zaten mamayıda yemiyo beğenmedi sadece anne sütü ile besledim umut ediyoum ki daha uzun beslyebilirm

    • tomris hanım bu pompa gerçekten işe yarar mı ?
      vallahi bütün günüm böle bunları araştırmakla geçiyo
      sorularımı mazur görün 🙂

    • Merhaba Ozlem,
      Dogumdan sonraki ilk gunler haftalar cok onemli, iyi bir baslangic yapmak cok onemli. bu konuda sıkıntı yasamıs olmana uzuldum, ama sonradan toparladıgınızı anlıyorum.

      Anladığım kadarıyla ilk 3 ay hiç biberon almadı. İşe başlayınca biberona geçti, öyle mi? Peki ilk üç ay emmesi nasıldı? Huzurluydu da sonradan mı bozuldu, biberona maruz kaldıkça mı bozuldu, yoksa hep mi huysuzdu memede?

      Eger hep huysuzdu ise çok hızlı süt gelme durumu olabilir, yani süt akım refleksi ilk geldiğinde süt çok hızlı akar bazı kadınlarda, bebek boğulacak gibi olup memeden soğuyabilir. Acaba o mu diyorum, ama emin de olamıyorum.

      Sana verdiğim siteyi ben de internette buldum, ne kadar işe yarar bilemiyorum. maliyetleri karşılaştırmak lazım. Mesela Medela'nın tek taraflı bir modeli (Medela Mini elektrik) ile kiralamanın kargosu, süt pompa seti vb. sabit masraflarını karşılaştırıp öyle karar vermek lazım.

      Pompa ise yarar yaramasina da ne kadar sürer onu bilemiyorum. sadece pompa ile cok uzun devam edemez anne sutu isi, ama cok ongoremiyorum, annenin ne kadar motive olduguna, zamanına, destek alıp almadığına da bağlı (sen akşamları zaman ayırıp pompa yaparken biri bebeğe bakabilecek mi mesela).

      Memede huzursuz olma işi )kafa atma, saç çekme) bebek yorgun ve uykusunu almadığında da olabilir. 3 ay öncesinde açlıktan uyuyamayan bebekler 3-6 ay sonrasında uykusuzluktan ememez hale gelebilir. O yüzden bebekler genelde en iyi uykudan ilk uyandıklarında emerler. Biraz o açıdan gözleyebilir misin? Belki senin emme sorunu sandığın şey aşırı yorgunluk belirtileri olabilir mi acaba?

      Bence önce bir emzirme kampı yap, cumartesi akşamı pazar günü, ondan sonra karar vermek lazım ne yapacağına.

      Bir de bazı bebekler alacağı sütü 3-5 dakikada alır bitirir. Su yazıya baktın mı?

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html

      bebek biberona alışmış olabilir olmasına da ilk üç ay hiç biberon almamış bir bebeğin biberona alışmasını çok beklemeyiz. Doğumdan sonra ilk meme mi aldı biberon mu? (doğumdan sonra ilk biberon alan bebekler sonradan da olsa daha kolay biberona kayar)

      Bir de bebeğin artık 9 aylık olduğuna göre istersen alıştırma bardağına geçebilirsiniz. Yani biberon değil de yarı bardak yarı biberon gibi şeyler. Mesela
      http://www.ikeamarket.biz/index.php?route=product/product&product_id=369
      http://www.hepsiburada.com/liste/bebedor-damla-akitmaz-silikon-su-oluklu-bardak-mavi/productDetails.aspx?productId=ailebebedorsob&categoryId=301171&SKU=AILEBEBEDOR8507MV&navq=categoryid%3d2147483639%26fh_sort_by%3d-_match_rate%252c-item_sale_count_pl%26fh_secondid%3dailebebedorsob%26fh_lister_pos%3d3%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252f%2524s%253dAl%255cu0131%255cu015ft%255cu0131rma%255cu0020Barda%255cu011f%255cu0131%252fcategories%253c%257bcatalog01_2147483639%257d%26fh_eds%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dsearch

      Bir de son olarak, gün içinde sağdığına göre yaklaşık olarak günde kaç ml süt ürettiğinle ilgili bir fikrin vardır sanırım. Sence ne kadar çıkıyor?

      Sevgiler,
      Tomris

    • Merhaba yazınızı okudum ve çok etkilendim. Benim gebeliğimi takip edip doğumumu yaptıran doktorum da Hacettepe mezunu belki tanırsınız AHMET KILYAR.Gelelim asıl meseleye.Bebeğim bu gün tam 38 günlük ama malesef evimize hiç gelemedi kucağımıza alıp sevemedik bile.Sebep de ASFİKSİ.Doğunca ağlayamadı, doktorumuz yorgun doğduğunu söyledi, solunum yoktu.Halbuki çatım müsaitti doğum da kolay olmuştu, ebelerin tepeme çıkıp bastırmalarını saymazsak tabi.Behçetuz a sevk edilene kadar aspire edildi, ben çatalda meleğimin yaşama tutunması için yalvarıp durdum.21 gün yoğunbakımda yattı sonra servise alındı hala orda, 16. gün solunum cihazından kurtuldu, 25. gün yalvarışım sonucunda emzirmem için ilk kez kucağıma verildi.Emme-yutma sıfırdı.OG ile besleniyordu hala daha öyle.Bugün doktorumuz artık tek problemin emme-yutma olduğunu, birkaç gün içinde alt kattaki süt odalarından birisinde bebeğimle kalmaya başlayacağımı ve emme işini tam anlamıyla öğrenene kadar orada olcağımızı söyledi.25. gün ilk ezirmeye çalıştığımda çok minik hareketlerle birkaç kez dudaklar oynadı, normal bir bebek gibi vakumlarcasına bir emme hareketi değildi ama, belki de ağzına damlayan sütü yutuyordu.hemşirenin dediğine göre biberona onu da yapmıyormuş.ertesi gün yine istedim ısrar ettim yine verdiler kucağıma denemem için.bu sefer bir önceki günden daha kötüydü hiç hereket yoktu.Pes etmedim yasak olmasına izin vermeyeceklerini bilmeme rağmen cumartesi günü de hastaneye gittim ve yalvar yakar kendimi içeriye aldırtabildim.Bir önceki gününü başarısızlığından dolayı pek bi gelişme olacağını düşünmüyordum ama kucağıma almak bile ona güven verecekti.ve çok ilginç ilk günden bile daha iyiydi o gün halbuki bir önceki gün gerilemiş gibiydi.2 kez çok minik de olsa dilini bile hissettim ama yine vakumlu bir emiş ve ritmik bir yutma yoktu tabi.pazartesi denemesi berbattı.onu gören hemşireler doktora nasıl bilgi verdilerse artık dooktorumuz emzirmeye ara verelim yoksa ciğerlere kaçacak dedi.ben de korkup ısrar edemedim çünkü o da ciddi bir sorundu zaten çok ağır şeyler yaşadı bebeğim nöbet, troid falan bide akciğerlerde bşy olmasın dedim.yutma var ama gıdım gıdımmış ağzında bekletip bir iki damla yutuyormuş.bu gün o şekilde 10 cc almış peki emme nasıl diye sorduğumda ilk günkü denememizden daha iyi ama istediğimiz gibi değil tabi dedi hemşiresi.bu gün veya yarın bana yaış verebilirler.lütfen bebeğimin emme-yutma refleksini geliştirmek için ne yapabileceğim konusunda bana yardımcı olur musunuz?yatış yapacağım için internete giremeyebilirim.bana size ulaşıp bilgi alabileceğim bir iletişim numarası verebilir misiniz.lütfen yardım edin, meleğimi OG denen o iğrenç şeyle beslemek istemiyorum, onun nasıl takıldığını bana öğretmelerini istemiyorum.

  8. Bana dönüş yapmanıza nasıl sevindim anlatamam.Tüm reflekslerinin zamanla düzelmesi, yerine gelmesi benim de en büyük dileğim, gece gündüz bunun için dua ediyorum. Meleğim 37+1 de 12 Mayıs ta doğdu ve 17 mayıs itibariyle 1 cc sütüm verildi.Çıkış olmadığı ve tolore edebildiği için o günden beri de miktar artırılarak sadece anne sütüyle beslendi.Serum takviyesi yapılıyordu tabi ama zamanla onu da tamamen kestiler.Ben doğumdan çıktıktan 3-4 saat sonra sütümü sağdım ve o günden beri de hiç bırakmadım.Gece de 2 kez uyanıp sağıyorum.Gün içinde topam 7-8 sağım yapıyorum.Bazen 2-3 saatte bir sağıp 50-100 cc arası alıyorum, bazen de 1-1,5 saatte bir sağıp 30-50 cc arası aldığım sütü bir sonraki sağımla birlikte dolapta soğuttuktan sonra tek poşete koyarak donduruyorum.8*60 dan günde 480 cc sütümü alıyor bebeğim.Ama cuma günü onu ilk kez biberonla beslememi istediler tabi hemşire gözetimindeydi, sütün ne kadar olduğunu sorduğumda 75 cc dedi sanırım miktar yine artmış.Soracaktım ama yavrumla buluşmanın heycanı bana herşeyi unutturdu.OG ye de orogastrik… gibi birşey diyorlar, ağzından midesine giden beslenme hortumu.Kanguru duruşunu 6 haziranda ilk kez kucağıma verdiklerinde yaptılar.O gün ilk kez emzirmeye çalıştım.Çene belli belirsiz çok minik oynamıştı ve hemşirenin dediğine göre biberona onu bile yapmamış.Ertasi gün yine denedik bir önceki günkü hareket bile yoktu.Bir sonraki günse çok şaşırmıştım hem son derece uyanıktı hem de baya bi ilerleme vardı.Ama ertesi gün yine hareket olmadığı ve birkaç kez de tıkandığı için artık emzirmeye ara verelim dedi doktorumuz.Dün gittiğimde hemşire onu kucağımda biberonla besleyeceğimi söyledi üstelik ağzında hortum da yoktu.Ve bana sabahki öğününü oral yolla aldığını söyledi.Nasıl yani biberonla emerek mi aldı dediğimde, evet öyle aldı 40-45 dakika sürdü ama dedi.İlk denemeye başladıklarında sadece yutma vardı şimdi minik minik emmeler de başladı.Ve dün beslemeye çalışırken ben de gördüm bunu.Ama 15 cc anca alabildi onun da yarısı dökülmüştür.Gün içinde bir öğünü oral yolla alınca yorulup diğer öğüne gücü kalmıyormuş.Bu beslenme sırasında birçok kez problem yaşadık.Hemşire doktoru çağırıp durumu gösterdi.Doktor "siz OG ile devam edin bir süre daha, henüz hazır değil" dedi.Ama sonuçta o 60 cc yi almış benim bitanem :)) İlk emzirmede biberona yapmadığını benim göğsüme yapmıştı, şimdi biberondan 60 cc yi bir kerecik de olsa alabildiğine göre beni nasıl emer tahmin edemiyorum :)))) Onunla sürekli temas halinde olmayı ben de çok istiyorum bunun öneminin de farkındayım ama malesef görüş 10-15 dakika sürüyor ve o da sadece hafta içi.üstelik kucağıma da birkaç gündür her gün vermeye başladılar.Cuma günü bana " diğer annelere bu kadar çok bebeklerini kucaklama fırsatı verilmiyor" dediler.Yani bu bile çok diyorlar.Ama ben pazartesi günü bu konuyu tekrar bir konuşmayı düşünüyorum.Telefon numaranızı verdiğiniz için de çok teşekkür ederim.Sizinle sürekli iletişim halinde olmak isterim.Size birşey sormak istiyorum aslında bu sorunun cevabını oğlumun doktorlarının 2 sinden aldım ama sizin yorumunuz da benim için çok önemli.KESİNLİKLE BİR HASAR KALIR YADA KALMAZ DİYEBİLİR MİSİNİZ, BİZİMLE AYNI DURUMDA OLUP DA FARK EDİLMEYECEK ÇOK KÜÇÜK HASARLARLA YADA MUCİZEVİ BİR ŞEKİLDE HİÇ HASARSIZ BİR ŞEKİLDE ATLATABİLEN BEBEKLER OLUYOR MU ÖRNEKLERİ VAR MI?Ben hastanenin bahçesinde bu güne kadar çok hikaye dinledim.Ama hiçbirşey beni 41 gündür yaşadığım cehennemden kurtarmaya yetmiyor.Bebeğimi ömür boyu öyle acı çektiğini farklı olduğunu görerek her gün ölmek istemiyorum.Arafta kaldım ince bir çizginin tam üstündeyim, ufacık bir pozitif ihtimal bana kendi hayatımı bağışlayacak, ama yeter ki gerçekçi ve doğru olsun, ben bunun mümkün olabileceğine inanayım.canla başla kendimden ödün vermeye hazırım yeter ki yavruma nefes olayım.

  9. Mehsel, bebisin iyiye gitmesine cok sevindim. Hastanenin annelere gunde sadece 15 dakika bebegini gorme firsati tanimasina cok uzuldum, bu muhtemelen servisin yogun olmasi nedeiyle yapilan bir uygulama ama bebegin anneye ihtiyaci oldugunu goz ardi ediyorlar. Umarim en kisa zamanda birlikte odaya cikarsiniz. O zamana kadar bebeginle ten temasi saglayabilmek icin ne gerekiyorsa yap, kibarlikla tatlilikla israr et, elbette servisin duzenini bozmadan. Mesela arada sirada bebegi gormeye giderken elinde bir kutu baklava ya da cikolata goturebilirsin hemsirelere, maksat agizlari tatlansin; hemsirelerle iyi iliski icinde olmaya calisirsan bebegini kanguru seklinde daha uzun tutma imkanin olabilir belki. Isleri gercekten zor hemsirelerin, insanca yaklasinca tatlilikla yaklasinca daha tolerqnsli olacaklarini dusunuyorum,
    Bebegin icin ilerde ne gibi olasiliklar var, bunu en iyi hekimin degerlendirir, ama o da kesin bir sey soyleyemez. Cunku, insan beyni inanilmaz bir organ. Ozellikle de bebekken. Soyle bir aci gercek var: suanki durumu, yani ememmemesi yutamamasi beyninde bir hasar oldugunu gosterriyor.ama beyin kaybolan fonksiyonlari zaman icinde baska sekilde kapatabiliyor, zaman icinde ilerleme olabiliyor. Peki senin bebegin ne kadar ilerler, tamamen normal bir cocuk olur mu, ne kadar araz kalir, bunu soylemek mumkun degil. Ancak ihtimallerden, yizdelerden bahsedilebilir, bunu da sana doktorun soyleyebilir. Boyle bir durumdan sonra hic araz kalmayan bir bebek var midir, onu bilemiyorum, doktoruna sorman lazim. Ama benim dusuncem, inancim, mucizeler her zaman olabilir. Tek yapabilecegin bebegnne sutunu sagmak, Allah'tan bu sutun bebegine yaramasini dilemek, onu iyilestirmesi icin dua etmek.
    Bir de, sana tavsiyem, sonra ne olacak diye cok tasalanmaman. Sonuctan ziyade surece odaklanmani oneririm. Cunku boyle durumlarda adim adim gitmek lazim. Simdi yutmaya basladi, bravo! Sonra biberondan icmeye baslayacak. Sonra meme emmeye baslayacak. Boyle adim adim ilerleyeceksiniz insallah. Her zaman bir sonraki adimi hedefle, onun icin cabala, dua et. Sonunda ne olacaginfdan ziyade, her adim icin greken neyse, senin uzerine dusen neyse onu yapmaya gayret et. Sen elinden geleni yap, sonucunu Allah gosterecek. Simdi aklini, zamanini, enerjini sonra ne olacak diye dusunmeye cok harcama bence. Ozellikle bebek eve geldikten sonra, sonra ne olacak diye dusunmekten ziyade o gun bebegin icin ne yapabilirsin, ona odaklan. Mesela sana gosterecekleri hareketler olabilir kolari bacaklari icin, onlari yapmak, vb.
    Isin zor, yolun uzun. Bu uzun yolda bazen kararli bir sekilde gideceksin, bazense enerjinin tukendigini hissedeceksin. Tukendigin zamanlarda sena yardim edecek, elinden tutup seni cokkun duygu durumundan cikartacak insanlar olmali etrafinda. Ozellikle esinle iliskilerine dikkat etmeni oneririm, zor bir donem, birbirinize destek olursaniz iliskiniz de guclenir. Biriniz duserse oburu kaldirir, yola devam edersiniz birlikte.
    Allah'in izniyle emekleriniz neticesinde insallah bebis sonunda sagligina kavusur, en azindan hayatini yardimsiz ve mutlu bir sekilde surdurecek duruma gelir
    Sevgiler,
    Tomris

  10. bu arada çocuğum 3,5 aylık ve 6 kg'a ulaştı ama önceden beri hep aç kalıyor mudur diye tedirginim bi de üstüne azalınca iyice stres yaptım sanırım yazınız ilaç gibi geldi teşekkür etmeyi de unutmayayım…tüm dr lar sizin gibi olsaydı şimdi mama ya gerek kalmazdı sanırım..

    • Zeynep adiniz, degil mi?

      Onceki mesajiniz mailime dustu ama burda goremiyorum. Eger unknown yerine bir isimle girerseniz takip daha kolay olacak.
      Bebisin dogum tarihi nedir? gunde kac kez meme emiyor, kac ml toplam mama aliyor?

      emzirme aralarinin kisa olmasi iyi bir sey. Ama buyuk ihtimalle bebek biberon almaktan memeyi dogru emmeyi beceremiyor. biberon ve meme farkli kavrandigi icin bebek hangisini nasil kavrayacagini karistirabilir. O yuzden memeyi dogru kavramiyor olabilir. O yuzden biberonu kesmek lazim. ama o noktaya gelmek icin once sutu artirmak gerekiyor.

      Bebegin hala meme almasi cok guzel bir sey,ama biberon meme cok uzun itmez, o yuzden en kisa zamanda biberondan kurtulmak lazim.

      Once sutu cogaltmamiz lazim. pompa tercih etmedigin ve bebek de meme aldigi icin (bu bir avantaj) emzirme kampi ile sut cogaltman gerekiyor. Gece gunduz, en fazla 2 saatte bir emzirmelisin. Bir memede cok uzun emzirme, 20-30 dakika sonra meme degistir. Ayni memeyi uzun emzirmek yeirne sik sik emzirmek sut artirmayi daha iyi tetikler.

      Bu arada, biberonu su yontemle vermeni oneririm: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      Bu sayfanin sonunda Süt verme metodları basliginda yazdigi gibi biberon vermeye calis.

      bu arada, eger yapabiliyorsan, mamayi kademeli azaltmaya calis. Ama ilk etapta amacimiz bol bol emzirme ile sutu cogaltmak.

      Gece emzirmesi cok onemli, kamp sirasinda iki saatte bir emzirmelisin, en az iki uc gun. Bu sekilde sutun cok bollasacaktir.

      Bol bol su icip emzirip uyu, bu onemli. Esi dostu kimi cagirabiliyorsan yardima cagir ki tam anlamiyla bir kamp olsun. Emzir, emzir emzir, bebek uyuyunca uyu. cunku gece surekli uyanip emzirecegin icin gunduz uykunu alman lazim, yoksa sutun cogalmaz.

      Gelismelerden beni haberdar et,
      Sevgiler,
      Tomris

  11. merhabalar evet ben zeynep
    mama konusunu genel anlamda söyledim çünkü mama ve biberon vermeme konusunda oldukça inatçıyım inşallah da gerek kalmaz.Dediklerinizi elimden geldiğince yapmaya çalıştım ve sizi bi arkadaşa anlatırken sütümün aktığını farkettim gerçekten mucize gibiydi evet sütüm bi daha akmadı ama en azından oğluma yetiyor şimdilik yalnız gece de çok sık emzirmeye kaldırdığım için sanırım alışkanlık haline geldi üç saati bulmadan uyanıyor artık bu durum gece beslenmesini keserken bi problem yaratır mı ve bu gece iki saate bir emzirme ne kadar devam etmeli ve son zamanlarda memede uyumaya başladı kendiliğinden,bunu nasıl çözebilirim uymasını engellediğimde çok sinirleniyor uykusu kaçıyor bu durum uyku eğitiminde çok zorlayacak beni sanırım bu arada doğum tarihimiz 23.3.2013 çok teşekkürler

    • Zeynep, su anda sadece meme emiyor, dogru mu anladim? Ayrica kamp yaptiginizi anliyorum. Kamp ile biberon ve mamadan kurtulduktan sonra gece kaldirip emzirmene gerek yok. O uyandikca verirsin. Uzun suren kzirme kamplarinin istenmeyen bir sonucu bebegin memede uyumaya alismasi ne yazik ki. Eger artik sadece memeye donduyseniz ve bu sekilde guzel kilo aliyorsa oncelikle gece sen emzirmeye kalkma, onun istemesini bekle. Gunduz de her uyandiginda emzirmeye calis, boylece uyku vakti geldiginde meme isteme ihtimali azalir, memeyi uyanik bir hal ile iliskilendirir. Emzirme iyice oturdugunda uykunegitimi dusunehilirsin, Eren'in bu konuda iki guzl yazisi var, birinci yaziyi uygulamaya baamak icin emzirmenin oturmasini beklemene gerek yok, temel prensipler var orda.

  12. Merhaba Tomris Hanim,

    Ben de 13 aydir Hollanda'da yasayan ve burada dogum yapmis taze bir anneyim (5 hafta). Ben de inatla emzirmekten yana olan ve emzirirken de problemler yasayan biriyim maalesef ki. Yasadigim sorunlardan biri her anne gibi sutumun az olmasiydi ancak neyse ki bu sorunu astik gibi gorunuyor. Su an yasadigim en buyuk sorunlardan biri oglumun gunun bazi saatlerinde emerken benimle kavga etmesi. Bu ufacik yakisikli bildiginiz tekme yumruk girisiyor annesine 🙂 bir yandan da soyleniyor. Her seferinde yutkunma seslerini duymama ragmen 'acaba sutum mu bitti' endisesiyle 'meme'mi (gogus degil!) sikarak kontrol ediyorum ancak sorun sut yetersizligi olarak gorunmuyor. Kavga etmekten etkin bir sekilde ememiyor ve emme seansimiz o memeden digerine gecerek gittikce uzuyor. Sizce oglum benimle kavga ederek ne anlatmaya calisiyor? Bir fikriniz var midir?

    • Merhaba, bu mesajini cok gec farkettim, ozur dilerim. Uzerinden cok zaman gecti, hala gecerli mi bilemiyorum ama sunu soyleyeyim.

      Eger biberon veriyorsan, meme ile kavga etmesinin sebebi memeden gelen sutun biberon gibi hizli akmamasi, yani biberona alismasidir muhtemelen. Ozellikle bebegin (o zaman) 5 haftalik oldugu dusunulurse . Bu durumda bir memeden oburune cevirip cevirip emzirmek iyi bir yontemdir, sonucta ikisinden de alacagini almis olur. Ayrica ciplak ten temasi, emzirirken dikkatini dagitma (sarki soyleme, ayakta gezinme vb.) ise yarayabilir. Bir de bebek uykudan uyandiginda, henuz yorulmamisken emzirirsen en guzel emer, en sabirli oldugu donemdir. Yorulunca, ozellikle aksama dogru bebekler memede daha sabirsiz olur, cunku yorgunlardir.

  13. Merhaba Tomris hanım öncelikle teşekkür ederim faydalı bir blog hazırladığınız için keşke önceden rastlasaydım umarım hala umut vardır benim için 56 günlük oğlum var sütüm sonradan geldi geldiğinde de azdı Dr tavsiyesiyle mamaya başladık normalden fazla Kilo kaybetmişti ilk haftalarda Dr anne sütü ağırlıklı olsun dedi ama malesef mama ağırlıklı Oldu hep emzirdiğimde 10-15 dk uyuyup uyanıyordu yorulduğu için uyuduğunu düşündüm mamayı artırdım Sütümü de sağıp veriyordum ama malesef düzensizdim şimdi düzenli 3-4 saatte bir sağıyorum iki göğsümden bazen 15 bazen 30 en fazla da 50 geliyor benim yanlışım.sağıma dikkat etmeden yiyip içtiklerimle sütümün çoğalmasını bekledim ve sütümün az olduğuna kendimi inandırmıştım belki yine az ama ben elimden gelen her şeyi yapmak istiyorum artık vicdanım çok rahatsız hem bebeğim hem kendim için SNS yöntemini denemek istiyorum mamaya alıştı göğsümü iyi almıyor artık bu arada ben silikon uçla emziriyorum hem emmeyi bırakmasın diye hem emzik gibi düşünür belki çok emer dedim ama öyle olmadı çok uzun oldu kusuruma bakmayın Son olarak SNS yi.nerden bulabilirim nerelerde satılıyor

    • merhaba,

      Şu anda günde kaç kez emiyor? kaç kez mama alıyor? günde toplamda kaç cc mama alıyor?

      Şu anda sns'ten ziyade bebeği memeye döndürmeye çalışmanı tavisye ederim.

      Sana tavsiyem öncelikle çıplak ten teması yapman.
      Oncelikle ten temasina basla, her gun, firsat buldugun kadar. Ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır, senin karnın üzerinden tırmanma antremanları yapsın. Arada da meme teklif et ama sakın ısrar etme, istemezse de önemli değil. Birlikte duşa banyoya girin, yani her fırsatta ten teması yapın. Ten teması bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ten temasının bebeğin kilo alımını hızlandıracağını söyleyen kaynaklar dahi var. Bu sırada bebek memeni alabilir.

      biberon verirken şu linkte “Süt verme metodları” başlığında anlatılan yöntemi kullan. http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
      Başta hoşlanmayabilir ama sen ısrarcı ol. Bu yöntemden memeye dönmek daha kolay. Mantığı şu: bebeği dike yakın oturtuyorsun kucağına, biberonu yere parallel tutuyorsun, böylece süt daha zor geliyor. Bir de arada küçük molalar veriyorsun,biberonu indirip agzı üzerinde tutuyorsun. hamle yapınca tekrar biberonu veriyorsun. böylece bebek doyup doymadığını anlayabiliyor. ve daha meme dostu bir biberon yöntemi bu.

      Bir diger yontem ise once biberon ile biraz karnini doyur, sonar meme ver. Yani cok acken memeye daha direncli olabilir, az biraz karni doyunca daha iyi tepki verebilir memeye.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir.

      Bu arada pompa kampı ile sütünü artırmaya çalış.

      Gun ve gece boyunca en fazla 2 saatte bir, mumkunse daha sık pompa yapacaksın. Önceleri iki damla gelecektir. Bir sure sonra memeler ve vucut mesaji alacak, daha cok sut cikmaya baslayacak. Bebegin ilk aylarinda bu mesaji daha cabuk alir vucut, cunku emzirmeyi kolaylastiran hormonlar tavan yapmistir zaten.

    • Süt sağma konusundaki yazıları okuyabilirsen çok iyi olur:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-11-pompa-ile.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-12-pompa-ile.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-13-pompa-ile.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html

      Sut sagmaya basladiginda once damla damla gelir, bir sure sonra fiskirarak gelir, sut akim refleksi tetiklendigi icin sut hizli akmaya baslar, sonra tekrar yavaslar. Pompa yaparken en az bir kez, tercihen iki kez sut akim refleksi ile gelen sutu alip sut tekrar yavasladiginda birakabilirsiniz. Her kadinin sut akim refleksi kendine gore bir hiza sahiptir, kimi kadinda memeye/pompaya koyfugu anda sut gelir, kiminde 1-2 dakika sut akim refleksinin gelmesini beklemek gerekir, o yuzden sure veremiyorum. (burasi net olmadiysa soyleyin, daha farkli anlatmaya calisayim)

      Eger evde pompa yapiyorsaniz ve sagdiginiz sutu bebege veriyorsaniz pompayi hic kaldirmayin, bir koseye koyun, gelip gittikce sut sagin. La Leche League kitabinda oneriliyor, guvenilir bir kaynaktir. Bu sekilde gun icinde surekli sut sagarsaniz gun icinde bir iki kez kez yikasaniz pompa setini yeter. Bir diger yontem de pompa setini kullandiktan sonra yikamadan buzdolabina kaldirmak, gun icinde sık sık cikartip sut sagmak. Buzdolabinda durdugunda pompadaki artik sutler bozulmaz. (baska turlu iki saatte bir pompa yap, yika ile basetmek guc olabilir)

    • Cevabınız için teşekkür ederim bebeğim 2-3 saatte bir tek seferde 90 ml mama 30 ml anne sütü alıyordu uzun süredir emzirmiyordum olmuyor diye artık sağmaya çalışıyordum en Son emzirme denememde bebeğim ağladı bi yanda ben bu günlerde SNS umudum olmuştu malzemelerini almıştım sizin cvbınızı gördüm denemedim henüz söylediklerinizi uygulamaya çalışıyorum ten temasının faydasını görüyorum Uyanmasına yakın ve gece emzirebiliyorum çok kısa da olsa emiyor süt bitiyor hemen bebeğim de bırakıyor Sütümü sağarken medelanın tek taraflı elektrikli makinesini kullanıyorum hastane tipi makinelerin bebeğin emiş gücüne göre oluyor ve süt kanallarını açıyormuş sizce sütüm bu makinelerde daha mı iyi artar fikrinizi öğrenmek isterim sütüm artarda emzirme kampına geçecek kadar sütüm olur inşallah benimde süt akım refleksini tam anlamadım sanırım bu arada:(

    • Sutu cogaltmaya calisirken pompa suresi ve emis gucunden cok sikligi onemlidir, yani ne kadar sik sagdigin. Madem Medela Midi var, cok Pratik bir alet, oldugu gibi bile buzdolabina koyabilirsin (seti ayirmadan), gunde istedigin kadar sut sagabilirsin (10-20 kez). bir kez sut akimi alsan iyi olur tabii, ama akimi zaten ilk 2, bilemedin 5 dakikada almis olursun normalde (insanin cok gergin oldugu durumlar haric).

      Eger bebek az biraz meme aliyorsa SNS'i denemeni mutlaka tavsiye ederim. SNS onermem dememin sebei meme vermedigini zannetmemdi.

    • Merhaba,o zaman şöyle yapayım uygun görürseniz gün içinde sağabildiğim kadar çok süt sağayım mama vereceğim zaman SNS yöntemini uygulayayım arada da söylediğiniz yöntemlerle emzirmeye çalışayım

    • Bence bebek meme aliyorsa sadece SNS de gidebilirsin. ama SNS ile çok fazla mama verme ki çabuk acıksın, tekrar meme istesin. İki beslenme arası iki saati geçmeyecek kadar mama ver (gündüz özellikle). Akşam uykuları uzadığında ise arada sağarsın.

      Yalnız silicon uç ile emziriyorsan SNS çok kolay olmuyor. Bir dene tabii, ama zorlandığını duydum bir kaç kişinin. Özellikle ten teması uygulayarak silicon uçtan bir an evvel kurtulmaya çalış derim.

      Herhangi bir sebepten emziremiyorsan (bebek almıyorsa, uyuyorsa vb.) hiç bekleme pompa yap derim.

  14. Merhaba,

    Memeyi ne kadar bol ve sik verirsen sutun o kadar artar. Mama verdikce sutun azalir.
    Lutfen su yazilara bak.
    http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html
    http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

    Su anda ne kadar mama veriyorsun?

  15. Merhaba Tomris hanim,
    Oncelikle ilham verici yazilariniz icin tesekkurler. Burdaki bircok anne gibi keske daha once okumus olsaydim diyorum.
    Iki aylik bir oglum var. Hatta iki ayi yeni gectik. Yazilarinizda bahsettiginiz kisir donguleri yasadim. Hep meme istedi verdim ancak hic gunduz uykusu yoktu. Memede uyuyor yerine koyunca uyaniyordu ve hep huzursuzdu. 1 ayi dolmadan doktora goturdugumuzde kilo alamadigi icin mama baslatti bize. (Yaklasik bir ayda sadece 200 gr almisti) O gunden beri de mama takviyesi yapiyoruz. (Bu arada laktoz intoleransida cikti. Alerjenik mama kullaniyoruz) Su anda meme-mama devam ediyoruz ama sutumun zamanla azalmasindan korkuyorum. Zaten yazilarinizdan da bunun olabilecegini anladim. Sorum su gunduz uykularimizi yeni yeni duzene oturttuk sayilir. Beslenmesinden sonra hamaginda az da olsa uyuyor. Eger emzirme kampina girsem yine uyku duzeninin bozulmasindan ve sadece memede uyumak istemesinden korkuyorum. Cunku bu benim icinde yorucu oluyor ve sutumu etkiliyor. Uyku duzenini bozmadan mamayi nasil azaltabilirim? Su anda emzirme ve mama duzeni yok aslinda. Agladigi zaman en son meme-mama verdigimiz saati dusunup 'evet ac olabilir diyoruz ve tekrar besliyoruz. Bu duzeni nasil kurabilirim, gunduz uykusu cok az oldugu icin iki saati gecirmekte zorlaniyorum. Meme tam dolmadigi icin mama takviye etmek zorunda kaliyoruz. Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

    • Merhaba, duzen ve sut cogaltma birlikte giden seyler degildir. Onceligine karar vereceksin. Sut mu duzen mi? Emzirme kampinda duzen bozulur, yeniden lohusaliga donulur. Hatta emzirme kampindan sonra duzenin tekrar oturmasi 1-2 ay surer, ayni lohusalikta oldugu gibi.
      Eger gunde aldigi mama miktari 100 cc'yi geciyorsa kademeli azaltman gerekir, bir yandan emzirme kampi yaparken her 3-4 gunde bir 30-60 cc mama azalt (tum gunden).
      Su anda zaten duzeniniz olmadigini anlyorum, bebegin ac oldugunu anlamak icin aglamasini bekliyorsunuz, bu dozen degil. Aglama acikmanin GEC belirtisidir, ondan once bebek aranir, yalanir, vb. yani iki ay olmus ama sen bebegin aclik isaretlerini okuyamiyorsun henuz. Burda duzenden bahsedilemez. Bence temiz bir emzirme kampina gir, yeni bir baslangic yapin. Ama mamayi birden kesme, kademeli azalt.

      Bu arada bol bol ciplak ten temasi yap, emzirme kampi basarizini artirmak icin cok kritik. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      Memenin dolmasini beklemek en buyuk hatalardan biri. Memenin dolmasini beklemeden emzireceksin ki sut artsin. Lutfen Emzirme notlari -2, 3 ve 5'e bak.

      "gunduz uykusu cok az oldugu icin iki saati gecirmekte zorlaniyorum" ne demek? Emzirmek icin iki saati mi bekliyorsun? Bu emzirme kampi degil. Emzirme kampinda EN GEC iki saatte emzirilir, ondan once emzirmen gerekir. Bebegi emzirdin, koydun diyelim. yarim saat sonra baktin uyanilk, "aaa burda bir bebek varmis, acaba ac mi?" diyip alip bir daha emzireceksin. Bir saat sonra bir daha, 45 dakika sonra bir daha. Ne zaman gorursen bebegi emzireceksin. Zaten surekli koyun koyuna yasayacaginiz icin hep goreceksin, hep emzireceksin.

      Eger ne kadar mama aldigini biliyorsan yaklasik olarak her ogunde mamayi onden, memeyi arkadan vermek de bir secenek. Bu sekilde mamayi her seferinde azicik daha az verebilirsin. Boylece bebek memeyi daha istahli emer, bir sonraki sefere daha cabuk acikir, bu da emzirme aralarinin siklasmasina sebep olur, sutu artirir.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

    • Cok tesekkur ederim. Emzirmeye cok istekliyim ama bu istek yetmemis sanirim. Etrafimi cok dinlemisim. Yanitiniz gozumu acti bir cok acidan. Satir satir uygulayacagim. Tekrar sagolun.

  16. Merhaba adım Ayşen 4 aylık ikinci bebeğimi büyütüyorum ilkini mama takviyesi ile 8 ay emzirebildim sadece 3 aylıkken 3 hafta kesebilmiştim takviyeyi, neyse şimdi 4. Ayında 3 hafta gece 60-90 cc mama verdim. Bunu iki sebepten yaptım birincisi Ilk iki ay 1400 er üçüncü ay 800 gr alan bebeğimin 4. Aya girince bir haftada 150 gr almasıydı. Bebeğim 2600 gr doğdu miadında ve evde bebek tartım var. Yani kilo alması sanki birden azalmıştı, diğer sebebim de Tracy Hogg'un kitabındaki rüya öğününü uygulamaktı, o saatte sütüm az olduğundan mama vereyim dedim emziridikten sonra veriyordum, fakat emmede çatlaklar başgösterdi ve süt azalmaya başladı ve hemen bıraktım, sütü artırmak için nette araştırma yaparken yazılatürınızı gördüm. Uykuda biberon verilmenin, emzirmeyi etkileyeceğini düşünmemiştim, üç haftanın sonunda maalesef tokat gibi çarpan gerçekle yüzleştim. Şimdi bu konuda ne yapmalıyım öğrendim üç gündür mama artık yok. Ama benim daha önemli bir derdim var, meme ucundaki beyaz noktacıklar, bu noktacıklar üç aydır var ve ne yaptıysam geçmedi, önce antibiyotik krem denedim, sonra nisstatin süspansiyon sürdüm, Türkiye'de kremi yok, sonra, antifungal ve steroid içeren kerem sürdüm biraz işe yaramış gibiydi ama tekrar arttı iki gün içinde ve bir de jansiyen viole sürdüm, arada hafifler gibi oluyor ama sonra hemen eskiye dönüyor, yanma batma hafif kaçınır gibi çok sinir bozucu bir ağrısı var ve emzirme saralarında da devam ediyor, pamuklu rahat sütyen takıyorum, sizim yazınızı başında da bu sorunu yaşadığınızı okudum, umarım çarem olursunuz.
    Elinize beyninize sağlık, teşekkürler, hem cevabınız hem yazınız için.

    • Aysen, bir haftada 150 gram cok normal bir deger, neyi begenmedigini anlamadim.

      Meme basinda beyaz lekeler pamukcuk gibi mi? Cunku meme basi mantari beyaz leke seklinde degil de meme basini kirmizi boyle et gibi bir goruntu yapar. Jansiyen viyole oldukca etkilidir mantara. ama bebekle birlikte tedavi gerekir, cunku bebegin agzinda da pamukcuk olur.

      mantar icin ne yazik ki cok etkili bir yontem yok, gelir gider boyle. ben de ilk 4 ay meme basimda mantarla yasamistim ikinci dogumumdan sonra. ciddi bir sey degil, gitmedi mi gitmiyor.

      Bu beyaz noktaciklar sabit mi? yoksa her beslenmeden sonar degisiyor mu?

    • Bu arada, ben yarindan itibaren onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim; internet erisimim olmayacak. O yuzden sana cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunu oraya yazarsan ordaki tecrubeli anneler de sana yardimci olacaktir. senin gectigin yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsin.
      Iyi bayramlar!
      Tomris

  17. Teşekkürler, topluiğne başından biraz küçük ve sabit, sarımsı beyaz lekeler, ve oldukça ağrılı.
    Iyi tatiller.

  18. Tomris Hanım merhabalar,
    Bebeğim bugün itibariyle 34 günlük. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başladım. Bebeğim ilk günden beri emmeye çok hevesli bir bebek. İlk on beş gün 500 gr aldı. Daha sonra doğumdan hemen sonra oluşmaya başlayan meme ucu yarası, çatlağı ve beyazlaşması sebebiyle cilt doktoruna gittim. Verdiği ilaç alerji yaptı ve silikon meme ucu kullanmamı önerdi. İki hafta içerisinde alerjim geçti ve ben silikon meme ucu ile emzirmeme rağmen meme ucunda herhangi bir iyileşme olmadı. Birinci ay kontrolüne gittiğimizde bebeğimin iki hafta içerisinde sadece 40 gr aldığını öğrendim. Doktor artık emzirmemem gerektiğini bir öğün 90 cc mama, diğer öğün sağabildiğim kadar süt vermem gerektiğini söyledi. Sütünüz zaten yetersiz bebeğin acil kilo alması lazım dedi. Fakat ben sizin notlarınızdan yola çıkarak bebeğime mama vermedim. Üç gün boyunca emzirme kampı uyguladım ve silikon meme uçlarını rafa kaldırdım. Bugün doktor gittik (Dr.umuzu değiştirdik) ve bebeğim bu üç gün içinde 150 gr almış. Yeni doktorumuz mamaya hiç gerek olmadığını, sadece anne sütü ile ilerleyeceğimizi ve zaman içinde açığı kapatacağımızı söyledi. Bugün o kadar mutlu oldum ki size anlatamam. Size nasıl teşekkür etmeliyim inanın bilmiyorum. Sizin yazılarınız olmasaydı ben şu anda mama vermeye başlamıştım. Çok teşekkür ediyorum, iyi ki bizle bu bilgileri paylaştınız, iyi ki sizi tanıma şansı elde ettik.
    Tomris Hanım, bir de yazılarınızda sizin de meme ucu ile ilgili sıkıntılar yaşadığınızı okudum. Nasıl bir tedavi uyguladığınızı ve yaraların nasıl geçtiği hakkında bir bilgi verebilir misiniz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Tekrar çok ama çok teşekkür ediyorum.
    Sevgilerle.

    • Merhaba, Nasıl sevindim anlatamamam 🙂
      Güzel haberi yazdığın için teşekkür ederim (genelde sorun olunca geri dönüş oluyor annelerden, işler yolundaysa pek yazmıyorlar 🙂

      Meme başı yaralarının çok çok büyük oranda sebebi bebeğin memeyi doğru kavramaması, yani emzirme pozisyonundaki sorunlardır. Bunun için mutlaka arkaya yaslanarak emzirmeyi öneririm. Burda püf noktası şu: anne sağına soluna arkasına bol bol yastık alarak kaykılacak, arkasına yaslanacak. Başı memelerine gelecek şekilde bebeği karnı üzerine koyacak. Bebek memeyi kendisi alacak. Anne bebeği sağdan ya da soldan bir kolu ile destekleyecek, ama ağırlığı gövdesinde olacak. Bebek memeyi kendisi, doğal bir şekilde alacak. Bu şekilde en doğru kavramayı yakalamak mümkün.

      Arkaya yaslanarak emzirme için şu linklere bakmanı öneririm. Videoları mutlaka sonuna kadar izle.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
      http://dogummelegi.com/emzirme-pozisyonu/
      http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

      Arkaya yaslanarak emzirme ilk seferde olmazsa sakın peşini bırakma. Bir kaç kez daha dene. Ben üçüncü denememde başarmıştım. O kadar alıştım, o kadar kolaydı ki üçüncü bebeğimi ilk 3 ay sadece arkaya yaslanma pozisyonunda emzirdim.

      Kavrama düzeldiğinde ilk olarak memenin daha az acıdığını hissedeceksin (yara olmasına ragmen eskisine göre daha az acıyacaktır). Meme başı yaraları iyileşmeye başlayacaktır. Ama bugünden yarına iyileşmesi mümkün olmaz. Hızlandırmak için lansinoh, zeytinyağı, kantaron yağı kullanabilirsin. Ama kavrama ve pozisyonu düzeltmezsen istedigğini sür, bir işe yaramaz.

      Benim ilk doğumumda meme başı yaralarım 16 hafta sürdü. Nedenini tam olarak ben de bilmiyorum ama havaların soğuk olmasının büyük etkisi vardı diye tahmin ediyorum. Nisan’da havalar düzelince yaralar da düzeldi. İkinci doğumdan sonra yine acımaya başlamıştı, yaralar başlıyordu ki arkaya yaslanarak emzirmeyi keşfettim. İnanılmaz rahat, konforlu, hiç can yakmayan bir pozisyon.

    • Bir de önemli bir konu şu. Meme başın ne zaman acıyor? Emzirme başında mı? Emzirme bittikten sonra mı? Emzirme aralarında mı?

      Emzirme başında ise yanlış pozisyon ve/veya yaralardan olabilir. Emzirme bittikten sonra meme başında beyazlaşma ve iğnelenme, yanma varsa bu meme başından kan çekilmesi yüzünden olur. Bebeğin sıcak ağzından birden soğuk havaya çıkan meme başındaki kan damarları büzüşür, kan çekilir, o yüzden beyazlaşır meme başı ve iğnelenme, yanma hissi olur. Çözümü basit: bebek memeyi bıraktığında meme başını hemen sıcak tutacaksın. Bunu elinle, avcunla yapabilirsin. Ya da hafif derecede fön makinası meme başına doğru tutabilirsin. Sonra yavaş yavaş uzaklaştır memenden sıcak havayı. Birden yaparsan beyazlaşma/yanma hemen geri gelir, yavaş yavaş yapman gerekir. Deneme yanılma ile çözebilirsin.

      Eğer iki emzirme arasında meme başından doğru içeriye bıçak saplanır gibi, şiş batar gibi bir ağrı oluyorsa bu mantar enfeksiyonu demektir. Genelde bebeğin ağzında pamukçuk eşlik eder. Kendiliğinden geçebilir. Geçmiyorsa doktora gitmek gerekir, ilaç verecektir.

      Selamlar,
      Tomris

    • Tomris Hanım,

      Cevabınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok ilgili ve naziksiniz.

      Meme başı emzirmenin ilk başında ağrıyor. Emzirme esnasında meme başında herhangi bir ağrı hissetmiyorum. Yalnız zaman zaman areoda bir ağrı oluyor. Fakat sıkıntı yaratacak boyutta değil.

      Biyolojik emzirmeyi denedim, ilk başta biraz zorlandım ama şu anda pozisyona alıştım. Oldukça rahat bir pozisyon ve gerçekten ilk başta daha az ağrı duyuyorum.

      Tomris Hanım, paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum. İnşallah yaralarım geçince de size yazacağım 🙂

      Sevgiler.

    • Iyilesmeyi hizlandirmak icin lansinoh, zeytinyagi, kantaronyagi kullanabilirsin. tabii oncelikle emzirme sonrasinda bir kac damla sutu meme basina sur. kurumasini bekleyebiliyorsan iyi olur. sonar bu kremleri vb. sur.

  19. Merhaba Tomris hanım ben Naz. 2 ay 20 günlük ikiz kız bebeklerim var. doğum sezaryenle olduğu için bebekleri yanıma getirmeden mama vermişler. başta da süt gelmeyince mama verdik biz de. sütüm geldi sonradan ama biberona alıştılar bir kere şimdi memeyi kabul etmiyorlar. çok üzülüyorum, depresyona girmek üzereyim sizin emzirme kampını yapacağım. sorum şu benimkiler meme ucuyla emmeyi öğrendiler ve onsuz emmiyorlar kampta meme ucu vermesem alışırlar mı? bi de kampta emzik de vermemek mi gerekir? lütfen yardımcı olun çok üzülüyorum kızlarıma.

    • Merhaba Naz, biberonu aniden birakma, kademeli olarak birakmalisin. oncelikle bebeklerin memeye yaklasmasi, alismasi lazim.Asagida yontemleri tek bebek icin anlattim, sen iki bebege uygulayabilirsin.

      1. Birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      ten temasi sirasinda memeye zorlama, kendisinin aranmasini, memeye yonelmesini bekle. her gun yap bunu, mumkunse gunde bir kac kez. bir sure sonar kendiliginden meme ister hale gelecektir.

      2. Bir digger onemli yontem ise mama verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      3. bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      4. Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.

      5. bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.

      Bebek memeye yaklasinca, meme emmeye basladikca memeyi dahha sik ver, biberonu azalt. Mesela her ogunde 90 cc mi biberon aliyor, 70-80 cc biberon ver. sonar da memeni ver. olmuyorsa 60 cc verip sonar memeni ver. Yani karnini memede doyurmayi ogrensin.

      yani kamp sirasinda biberonu kademeli keseceksin.

      Emzik vermemen gerekir kampta.

      Meme ucu darken silicon uc diyorsun sanirim. Onsuz yapmaya calismani tavsiye ederim. Cunku bu sefer de onu birakmak icin ugrasacaksin.

      Selamlar,
      Tomris

    • cevabınız için çok teşekkürler Tomris Hanım. cevabı okuduğumdan beri uygulamaya başladım. ancak gün boyunca nilüfer kızım bi kez bile meme tutmadı silikon uçla vermedim hiç. ten teması da yaptık sık sık. dudağına değdiriyorum ağzını açıyor meme olduğunu hissedince diliyle itiyor, ağlamaya başlıyor. ayrıca emziğe cok fena alışmışlar onsuz uyumuyorlar vermek zorunda kaldım, ne önerirsiniz?

    • Naz, denemeye devam. bir iki denemeyle olmuyor, ciplak ten temasina devam. her bebek farkli sekilde emiyor. araba motoru calisirken meme emmeye baslayanlar dahi var. biraz yaratici olup denemek gerekiyor. emzigi de vermemende fayda var, dayanabildgin kadar.

  20. Merhaba meslektaşım dediğin tüm sorunları yaşayan 7 haftalık bebeği olan bir acemi aneyim 4 günlükten süt yetmiyor diye mama başladık çevre baskısı ile.iki meme ediliyor sonrası mama kaç cc alırsa veriyordum sonra mastit ataklarım başladı sonra 1 hafta önce baktım meme isteksizliği artıyor mamayı azaltmaya karar verdim tam günde 120-160 cc düştüm ki günlük tekrar süt kitlenmsi sonrası 40 derece ateş gene başa döndük.dünden beri memeyi zor alıyor ağlıyor şarkı ayakta dolaşma memeyi tutuyor ama çok kısa ne yapıcım lütfen yardım çok üzülüyorum

    • Merhaba Elçin,

      Mesajını yeni gördüm, gecikme için özür dilerim.

      tıkalı memeleri açma konusunda lütfen şuaraya bak:http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/07/tumay-demir-okur-mektubu-emzirme-ve.html

      Tıkanıklığı açmazsan mastit antibiyotikle bile iyileşmeyebilir.

      Eğer mastit olduysan ve sürekli tekrar ediyorsa antibiyotik kürünü tam kullanmaya dikkat et. Özelikle aynı yerde tekrarlıyorsa. Tam iyileşmemiş mastit orda tekrar edip kanalı tıkıyor olabilir. Yani antibiyotik aldığında tam al.

      Memeleri serbest bırakmak, dar sütyen kullanmamak önemlidir süt kanalı tıkanıklıkların önlemek için.

      işin kötüsü, tıkandığında dolu bekleyen meme süt üretimini azaltır. O yüzden ilk hedefimiz tıkanıklıkları engellemek olmalı.

      tıkanıklıkları önlemek için her emzirmeden sonra elinle tüm memeyi sıvazlayarak boşaldığından emin ol.

      tıkanıklıklar hep aynı yerde mi oluyor, farklı yerlerde mi? Eğer süt kanallarının üst tarafına, yani alveollere yakınsa emzirme sonuna doğru elle masajdan fayda görebilirsin. eğer tıkanıklık uçlara yakınsa (arkasında süt biriktiğinden tıkanıklık seviyesini anlayabilirsin) meme ucuna bak. meme ucunda beyaz baloncuk varsa o da tıkanıklık yapar. Bu konuları yukarda verdiğim linkte bulabilirsin.

      Bazı kadınların bünyesi çok tıkanıklık yapabiliyor. bu durumda lesitin takviyesinden fayda görebiliyorlar. linkini verdiğim yazının altındaki yorumlarda yazmış olmalıyım.

    • Yukarda Naz Güneş'in gönderisinde bebeği memeye ısındırma konusunda yöntemleri yazdım. Bunları ve başkalarını deneyebilirsin. Sakin ol, yaratıcı ol. Her bebeğin huyuna giden bir yöntem vardır. Tek sorun o yöntemi keşfetmekte.

      Kısa emmesinde bir sakınca yok. tekrar tekrar verirsen memeyi süt çoğalacaktır. lütfen şu yazıya bak:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      emzirme notlarının diğer yazılarını da okumanı mutlaka öneriirm.

  21. tekrar merhaba. önerilerinizi bir bir yapmaya çalışıyorum.su anki durum şöyle: asude memeyi tutmaya başladı ama süt hemen gelmeyince ve o doymadan bitince sinirleniyor. önce biberon verince de memeyi kabul etmiyor. biberonu istiyor. nilüfer silikon uç olmadan hala emmiyor. ben de emsin de nasıl olursa olsun diyerek onla veriyorum. eskiye nazaran çok iyi emiyor. önce biberon sonra meme. uykuluyken meme. bu formül işe yarıyor Nilüfer'de. bazen memeden sonra doymuyor yine mama veriyorum. sütümü artırmak için sadece emzireyim diyorum ama memede doymayınca ağlayıp sinirleniyorlar susturmak zor oluyor. pompa yapınca da saati tutturamıyorum. bebişler emmek istiyor aniden uyanabiliyorlar. mamayı azalttık her ikisinde de ama sütümün arttığını düşünmüyorum aynı.her ikisinden en fazla 90-95 ml çıkıyor yetmemesi cok mormal değil mi? bu aşamada ne yapmalıyım? ayrıca gece 3 kez uyanıyorlar bazen sadece meme doymayınca mama.

    • memende sütün artmadığını niye düşünüyorsun anlamadım. Ne ara sağmaya fırsat buluyorsun onu da anlamadım 🙂

      Eğer dolgunluk filan ise düşündüğün memelerin dolmaması normal, çünkü daha sık emiyorlar. Diğer yandan sağdığın miktar hiç önemli değil. çünkü memeler çok daha verimlidir. 3 saatte 90 cc çıkıyorsa (ki üç saat bekleyebildiğini sanmıyorum memelerin) günde 720 cc eder. çok çok çok iyi bir rakam bu. bebekler çok daha verimli emeceğinden aslında sütünü yetirmek mümkün olabilir. Burda sorun bebeklerin verimli emmeyi öğrenmesinde bence. bunun için ne kadar az mama o kadar iyi.

    • istersen memede mama yöntemini de deneyebilirsin. biraz büyüdüler, kabul ederler mi bilemiyorum, ama istersen bir dene.
      https://www.facebook.com/BebekYapimBakimOnarim/photos/a.191485977620818.26959.191463117623104/414800578622689/?type=1

      beslenme tüpünü bir tanıdığınız varsa ya da doktorun aracılığı ile hastaneden edinirseniz iyi olur. eğer bebekler kabul etmeyecekse kısa yoldan öğrenmiş olursunuz.

    • yalnız haberler çok güzel, seni tebrik etmeyi unuttum, kusura bakma. Çok yol kat etmişsiniz. Maşallah. Biraz daha uğraşırsan tamamen bırakabilirsiniz memeyi diye düşünüyorum, ya da belki günde bir seferde kalabilir. yani doğru yoldasınız kızlar, tam gaz devam 🙂

    • çok teşekkür ederim önerilerinizle yapabildim onları.beslenme tüpünü deneyeceğim inşallah amabulamadım daha. yalnız şu an durum eskiye kaymaya başladı. sebebini biliyorum ama sağ memeyi ne zaman versem sonrasında bi sure memeyi reddediyorlar. sağda süt akım refleksi hızlı sağarken ben de fark ettim. öksürüp ağlamaya başlıyorlar. bunun için ne yapacağımı da bilmiyorum. doğumdan sonraki ilk zamanlarda emerken sıkıntı yoktu. biberona alışınca tekrar adapte olamıyorlar bi türlü. bir de memeler sızlamaya başladı emme vakti geldiği zaman ya da değil fark etmiyor. zaten emmediklerinde pompa yapıyorum. niçin olabilir? şimdiden çok teşekkürler

    • Memelerin sizlamasi bir kac anlama gelebilir. Ilki dolgunluktan, sut doldugu icin olabilir. Eger meme basindan dogru keskin, bicak saplanir tarzda bir aci ise meme basi mantari olabilir. Bu durumda genelde meme basi kirmizi, et gibi bir gorunumu olur. Var mi bunlar sende?

  22. bu belirtiler yok. kusura bakmayın cvp yazamadım.kaç gündür çok sıkıntılıyız kızlar hiç meme emmiyorlar. niçin böyle oldu bilmiyorum. 1 aydır alıştırmaya calışiyorum.en başa döndük tüm emekler boşa gitti. ve ben artık çok yoruldum tek başımayım. tükendiğimi hissediyorum. uykudayken, yeni uyanınca, uymak üzereyken hiçbir şekilde kabul etmiyorlar. şu an mama, vakit bulunca da sağıp veriyorum. çok bunaldım bıraktım çaba harcamayı da.

  23. Ayrıca Asude hasta bademcikleri şişmiş 2 gündür ilaç kullanıyoruz. çok huzursuz. onun etkisiyle de tekrar memeye alıştıracak gücü göremiyorum kendimde. çevre de çok uğraştın olmuyorsa bırak kısmetleri bu kadarmış diyor eşim de dahil.

  24. Blogunuz çok güzel olmuş tomris hanım.benim sıkıntım şu bebeğim küçük doğdu emzirmek için ne kadar çabalasama uyanmıyordu sonra ağır sarılığa yakalandı kilo kaybednce doktorumuz mamaya başlattı.kızım 3.5 aylık memeyi reddetmeye başlıyor.snsden bahsetmişsiniz bunu nereden alabilirim.internetten baktım satılmıyor.şok çaresizim kızım memeyi reddettiğnden beri ağlıyorum.bilgi verir misiniz lütfen

  25. Blogunuz çok güzel olmuş tomris hanım.benim sıkıntım şu bebeğim küçük doğdu emzirmek için ne kadar çabalasama uyanmıyordu sonra ağır sarılığa yakalandı kilo kaybednce doktorumuz mamaya başlattı.kızım 3.5 aylık memeyi reddetmeye başlıyor.snsden bahsetmişsiniz bunu nereden alabilirim.internetten baktım satılmıyor.şok çaresizim kızım memeyi reddettiğnden beri ağlıyorum.bilgi verir misiniz lütfen

  26. Tomris Hanım merhabalar,

    Daha önce emzirme kampı yaptığımı ve çok başarılı olduğunu yazmıştım. İkinci ay kontrolüne bir hafta kala sol memede süt kanalı tıkanıklığı sorunu yaşadım. Bu sorun iki günde bir tekrarlamaya başlayınca doktora danıştım. Mastit olduğumu belirtti. Şu anda antibiyotik kullanıyorum. Fakat sütüm aşırı derece de azaldı.

    İkinci ay kontrolünde bebeğimin yeterli kilo alamadığını öğrendim. Doktorumuzu her emzirme sonrası 60 cc mama vermemi belirtti. 60 cc aşırı derecede tok tuttuğundan dolayı ben 40 cc olarak uyguladım. Bir hafta sonra 300 gr aldı. Doktorumuz böyle devam etmemizi söyledi. Fakat bebeğimin biberona alışıyor, memede eskiden saatler geçirirdi son zamanlarda iki emiyor ve bırakıyor. Bende bunun üzerine emzirme kampı uyguladım. Sağ memede süt baya arttı fakat sol memede hala doğru düzgün süt yok. 10 cc anca çıkıyor. Bebeğim sol memeyi emmeye başlıyor ve ağlıyor:( çok üzülüyorum ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Sol memede süt tekrar artar mı Tomris Hanım? Bu hafta tekrar emzirme kampı yapacağım. Başka ne yapabilirim? Aynı zamanda sık sık süt sağmalı mıyım? GNC'de çemen otu hapı mevcut, kullanmamın bir faydası olur mu? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Uzun zaman emzirmeyi çok istiyorum, umarım bu sorunu halledebilirim.

    Çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

    • Tomris Hanım, emzirme kampı boyunca hiç mama vermemiştim. Bugün ölçüme gittik ve bir haftada 100 gr almış. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Mamaya devam etmek zorundayım şu anda. Tekrar sütüm artar mı? Çok istiyorum artacağını da biliyorum ama bir ümitsizlik içindeyim :(:( Sol meme de hala süt çok az:(

    • Bir haftada 100 gram hic fena degil. Biraz daha caba ile 150 gram olur o. Bebek kac aylik su anda? Ilk 3-4 ay haftada 150-250 gram almasini istiyoruz.

      Sol memeyi bebek almiyorsa sol memeyi pompa kampina almani oneririm. Bu sekilde ordaki sut artacaktir. Sol memede sut az oldugu icin tadi farkli geliyor bebege, o yuzden almak istemiyor. Sana tavsiyem sol memeyi bol bol sag, ordaki sutu artir. Boylece bebek daha istekli olur almak icin.

      Bir de bir tarafa alisti mi bebekler obur tarafi almak istemeyebilirler. O durumda bizim koltukalti top tutusu dedigimiz pozisyon cok ise yarar. ya da bebege sag meme verir gibi tutarken aslinda sol meme vermek (sag gosterip sol vurmak diyorum buna 🙂

      top tutusu icin buraya bak: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html

      Cemen out hap ini ilk defa duyuyorum. Kullanmadim ama prensip olarak ise yarayabilir.

      Eger bebek geceleri uzun uyuyorsa arada her iki memeyi de sagmak ise yarayacaktir.

      Eger istersen saat kacta hangi memeden kac dakika emzirdigini yazip buradan bana gonder bakayim. Yani 24 saatlik beslenme kaydi. biberon veriyorsan onu da yaz, kacta kac cc ne verdin. Eger baska bir sorun varsa bu sekilde gorebiliyorum.

    • Mrb Tomris hanim.bir suru yazinizi okudum sizinle gec tanismis olmak cok uzdu beni.bebegim 3.5 aylik.anne sutu ve mama aliyor.sezeryanla dogum yaptim sutum yetmediginden mamaya basladik.ama mamayi kesmek istiyorum.emzirme kampina bir turlu giremedik.kayinvalidem cok mudahele ediyor surekli emziriyorum.dun gece emzirme kampini ogrendim basladim fakat saat 7ye kadar idare edebildim.emzirdim ama doymadi mecburen mama verdim.yogun mama yemiyor.gece uzun uyuyor kaldirip emzirmiyorum.sagmali miyim o zaman.gec doluyor goguslerim.skca emzirmeme ragmen memeyi kesemedim.yardim ett nolurr cok uzuluyorum mama yedigi icin cok.nasil halledebilirim.normalde 2 yada 3 saatte besleniyor bazen mama veriyorum bazen vermiyorum.her emzirmeden sonra bazen 60 cc bazende 120 cc ye kadar yiyor.suanda 6.400 kilosu.mamayi kesmem mumkun mu bunu nasil basarabilirim.

  27. Tomris Hanım merhaba.

    Bloğunuzu 2 haftadır takip ediyor ve çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Ancak kendim için çok mu geç kaldım bilemiyorum ve size danışmak istiyorum.

    Benim bebeğim 34'üncü haftada sezeryanla doğdu ve 13 gün boyunca solunum yetmezliğinden dolayı yoğun bakımda kaldı. Bu süre içerisinde, öncesinde yapılmış olan serkulajdan dolayı olduğu söylenen ciğer enfeksiyonu ve sarılık geçirdi. 13 gün sonunda 2470 grla bebeğimizi sağlıklı bir şekilde teslim aldık. 4 gün boyunca sadece sol göğsümü emdi ve kontrole götürdüğümüzde 90 gr kilo kaybı olduğunu öğrendik. Doktorumuz gelişimini olumsuz etkileyeceğini düşündüğünden mama takviyesi yapmamız gerektiğini söyledi.

    Biberona başladıktan sonra emmemeye başladı. Bizde sağıp biberonla bazı öğünlerde anne sütü verdik. Bu süre zarfında sürekli meme vermeyi denedik hatta silikon göğüs uçlarını bile denedik. Son olarakta, memeye mama damlatarak vermeyi denedik. Nadiren kısa süreli emsede, memeyi almamak için direnip, ağlama krizlerine giriyor. Sütüm iyice azaldı (1 sağımda iki göğsünden en fazla 10cc süt geliyor.) ve ne yapacağımı bilemiyorum. Yavrumu emzirmek istiyorum. Şu an 2 aylık oldu. Hala yapılacak bişeyler varsa, yardımınızı ve görüşlerinizi rica ediyorum.

    Şimdiden Teşekkürler.

    • Merhaba Belgin, yukarda arkadaslara yazdigim seylerin aynisini yazacagim. Bebegi memeye alistirirken kademeli mamayi azlatmalisin.

      1. Birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      ten temasi sirasinda memeye zorlama, kendisinin aranmasini, memeye yonelmesini bekle. her gun yap bunu, mumkunse gunde bir kac kez. bir sure sonar kendiliginden meme ister hale gelecektir.

      2. Bir digger onemli yontem ise mama verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      3. bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      4. Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.

      5. bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.

      Bebek memeye yaklasinca, meme emmeye basladikca memeyi dahha sik ver, biberonu azalt. Mesela her ogunde 90 cc mi biberon aliyor, 70-80 cc biberon ver. sonar da memeni ver. olmuyorsa 60 cc verip sonar memeni ver. Yani karnini memede doyurmayi ogrensin.

    • Yani emzirme kampina gireceksin. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Mamayi kademeli kesme derken bir kac gunde bir tum gunden 30-60 cc azaltarak gidebilirsin.

      Eger hic meme almiyorsa pompa kampi yaparak sutu artirabilirsin (bir yandan ciplak ten temasi ile memeye alistirirken)

      Gün içinde sık sık sütü pompa ile sağmaya çalış. Süt sağma aralıkları 2 saatte biri geçmemeli; gece ve gündüz. Başta 5-10 cc gelecektir, sonra artacaktır. Bir süt sağma seansında bir süt akım refleksi al, süt azalınca bırak. Süt sağmalar arasında seti olduğu gibi buzdolabına koyabilirsi, böylece her sağma sonrasında temizlemene gerek kalmaz.

      2 saat beklemene gerek yok, vaktin ve fırsatın olduğu her an süt sağabilirsin. Hatta ilk bir gün süt sağma setini buz dolabına kaldırma vb. şeylerle uğraşma, o gün sağdığın sütü at gerekirse . Önemli olan sık sık sağmak. Bir süt akımı alsan yeter.

      Süt sağmak konusunda şu yazı ve ardından gelen 4 yazıya bakmanı öneririm.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

    • Ilk soruna cevap vermemisim: evet, memeye donmeniz mumkun, hem de cok mumkun. biraz caba istiyor ama. yontemleri yukarda yazdim. Kolay gelsin!

  28. Tomris Hanım eminim çok yoğunsunuz ama cevabınızı dört gözle bekliyorum. kızlarım bugün 4 aylık oldular. ne yapacağımı bilmiyorum. zaten memleketten uzakta yaşıyoruz. size ihtiyacım var. her vakit dua ediyorum kızlarım memeye alışsın diye. sizi bunalttıysam kusura bakmayın ne olur

  29. Merhaba tomris hanim..benim 32 gunluk bebegim var.4gun onceki kontrolde 1100gram almis.cok mutlu oldum ama o gunden sonra nazar mi desem..sizin yazi dizinizin etkisiyle mama korkusu mu desem eski dopdolu goguslerim adeta söndu gitti.bebegimde 10 dakikaya emmek istiyor.emdikce sut gelsede yogun gelmedigi icin ona cerez gibi geliyor ve doyurmuyor.emzirme kampinda gibi yasiyoruz ama sutum artmiyor sanki..surekli emmek istemesinin sebebi nedir sizce?4gunde ne degismis olabilir..
    Bu arada birini emzirirken digerinden akan sutleri biriktirioyrum ve gun icinde veriyorum o zaman daha seyrek emmek istiyor..sol gogsum mastit olup iyilestiginden beri uretim cok ciddi dustu surekli emmesine ragmen artmadi baska arttirma yolu var midir? Bebegim beslenemiyor mu artik sizce? Cok tesekkur ederim…

  30. Tomris Hanım tekrar merhabalar,

    Size nasıl teşekkür edeceğimi inanın bilmiyorum. İlginiz ve desteğiniz için sonsuz teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Her ümitsizliğe düştüğümde yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyorum, ezberledim diyebilirim 🙂

    14 Ekimde bebeğim 3 aylık olacak. Sol memede süt miktarını biraz daha artırdım, reddetmeden memeyi artık alıyor. Emzirdikten sonra mama veriyorum bazen mamayı istemiyor. Biberonu ittiriyor. Acaba doyduğu için mi istemiyor? Bir de her emzirme sonrası beşer dk sağma makinesi ile sağıyorum, bu süt artırmaya yardımcı olur mu?

    Beslenme düzenimizi aşağıda iletiyorum Tomris Hanım.
    06.50 sag meme 10 dk
    07.35 sol meme 25 dk (sağı almadığı için mecbur sol verdim.)
    07.50 sağ meme 30 dk + 30 cc mama (zorla içti)
    09.55 sol meme 25 dk
    10.40 sağ meme 25dk+30 cc mama
    13.00 sol meme 30 dk
    13.30 sağ meme 10 dk
    14.45 sağ meme 15 dk+30 cc mama
    16.50 sol meme 25 dk
    18.15 40 cc sağılmış süt
    18.45 sağ meme 30 dk
    19.30 gece uykusu (uyandırmadığım sürece saat 2-3 'e kadar uyuyor.)
    21.00 sol meme 20 dk
    21.20 sağ meme 20 + 40 cc sağılmış süt
    01.00 sol meme 25 dk
    01.25 sağ meme 25dk + 40 cc mama
    05.15 sol meme 30 dk
    05.45 sağ meme 30 dk
    07.45 sol meme 20 dk.

    (Tomris Hanım bu çizelgeyi tuttuğumda uyumadan biraz önce emziriyordum, o zaman kavga ediyordu ya da etrafı incelemekten ememiyordu. Fakat yazılarınızdan yola çıkarak uyanır uyanmaz emzirdim ve çok rahat bir şekilde memeyi kabul etti, saatlerimiz daha düzenli oldu. Uykudan önce isterse o zamanda veriyorum.)

    Tomris Hanım, tekrar kamp yapmak istiyorum. Kamp ile mamayı aynı anda mı yürütmem gerekir?

    Şimdiden size cevabınız çok teşekkür ediyorum, çok çok çok. Kucak dolusu sevgiler..

    • Merhaba,
      Tabii ki doydugu icin istemiyor biberonu, akilli bebek. Lutfen zorla biberon vermeye calisma.
      Ben emzirme sonrasinda sut sagmayi cok faydali bulmuyorum, cunku zahmeti faydasina degmiyor bence. sagma, pompa setini temizleme vb. ile ugrasacagina emzirdikten yirmi dakika yarim saat sonra bir daha emzir bebegini, daha faydali sutu artirmak icin. hem de biberona maruz birakmamis oluyorsun bebegi.

      Emzirme sıklığın çok daha fazla olabilir. Mesela 13.00-16.50 arasında (4 saat) sol memeyi emzirmemişsin. Bu şekilde sütün artması çok zor. Memeleri en geç 2 saatte bir boşaltman gerekiyor ki süt artsın. 14.45-18.45 arasinda sa dag meme dort saat dolu kalmis. ogleden sonra saatlerinde aksine cok daha sik emzirmen gerekir ki aksama depo dolsun bebekte.
      Yine gece 21-01 arasinda bir pompa yapman gerekirdi (ortada bir yerde). 4 saat cok uzun. eger bebek uyaninca dolu meme bulsun istiyorsan boyle durumlarda bir meme sagabilirsin.
      Gece de 1-5 arasinda 4 saat dolu beklemis memeler.

      Yani iki emzirme arasi cogunlukla 4 saat olmus. bu cok uzun bir sure. bunun iki saat olmasi gerekir. ya pompa yap, ya da tekrar meme ver. benim onerim meme vermek.

      Bebegin kilo alimi nasil? Kontrole goturebilecek misin? Bana sorarsan siz mamayi birakmaya hazirsiniz. zaten gunde 150 cc filan aliyor. ya kademeli kes, ya da tumden kes, sen bilirsin. tabii ki kampa girmen sart. yukardaki tablo kamp tablosu degil.

  31. Merhaba Tomris hanim öncelikle çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz çünkü 1.5 aydır geçmeyen göğüs yaralarimin sebebinin yanlış emzirme.oldugunu anladım ve 4 5 gündür kızımı emziremiyorum artık yara lardan. Sol gogsum hafif iyileşti gibi dememek istedim mememi unutmasin diye ve bi baktım ki sizin yazdığınız bütün yanlışlıklar var bir tek siyah yeri tam alıyor gerisi hep yanlış belki orayida tam almıyor gogsum ufak olduğu için siyah yer az ben tam alıyor saniyorum ATL dudak komple içi kıvrık dışa olmasi gerekirken agizini büyük acmiyo bende yakalyamiyorum agizini inanin bunları yazarken Ağlıyorum başı hareketli bi türlü de büyük acmiyo dudakları dümdüz duruyo ne yapmalıyım çok şaşırdım artık yazınız da bi resim vardı kadın bebeğin ense sinden tutmuş siyah kısım alt dudaga denk gelecek şekilde ve çocuk agizini kocaman açmış bizde mümkün değil o şekil açması sadece ucunu alacak kadar acıyo göğüs u degdiriyorum dudaklarına ama acmiyo büyük suan aç olarak uyumaya çalışıyo bende dayanamiyorum du duruma çok zormuş bu işler katlanamiyorum ne olur yardım edin bende herkes gibi açıp güzelce dakikalarca emzipip doysun istiyorum ne olur yardim

  32. Merhaba Merve,
    Masalllah! sut kanali tikanikligindan sonra sut miktari azalabilir (dolu bekledigi icin meme). Bol bol emzirmeye devam edersen bir haftaya gecer genelde, ama biraz daha surebilir. Bol bol emzireceksin, ya da pompa ile bosaltacaksin. tek yolu bu.
    Memelerin dolu ya da sonuk olmasi bir sey ifade etmez. bebek sik emiyorsa sik bosalacagi icin dolmaya vakti olmaz, bu normal. Ama bir sey ifade etmez, bir onemi yok yani. Hala lohusasin, 40'in icindesiniz, o yuzden surekli emmek istemesi cok cok normal. Muhtemelen bir buyume atagi geciriyor. (genelde 6 hafta civarinda bir buyume atagi olur ama her bebege gore degisir). O olabilir.
    Eger bebegin sik emmek istemesi sut kanali tikanikliginin ardindan basladiysa bebek sutu artirmaya calisiyor demektir, bu da normal.
    Bebeginin beslenmedigini sanmiyorum, cunku belli ki sutun var ve bebege yariyor. bu tur dalgalanmalar normal, sen de bunu ogreniyorsun.

    Eger bu donem bir iki haftayi gecerse ve kilo alimi haftada 150 gramin altinda duserse tiroid hormonlarina baktirabilirsin. Bazen dogum sonrasi donemde annenin tiroid hormonlarinda sorun olabiliyor (postpartum tiroidit), bu da emzirme sorunlarina, sut azalmasina yola cabiliyor. genelde dogumdan 2 ay sonra basliyor ama hatirlatayim dedim. Senin bu gruba girdigini sanmiyorum, buyuk ihtimalle buyume atagi ya da kanal tikanikligi sonrasinda gecici sut azalma durumu.

  33. Oncelikle bu kadar kısa zamanda cevap verdiğiniz için çok teşekkür dediğiniz siteye girdim okudum video yoktu ama anlatılan sekilde 1 kez denedim iki gogsumu de verdim dudakları geri kıvrık ti ama canım çok yandı yaralarin pik yaptığı zamanki gibi bir acimaydi birde arada cuk cuk sesi geldi acaba nedir yanlış olan iyi akşamlar çok teşekkürler

  34. Cevabini icin cok tesekkur ederim tomris hanim..cok sevap kazandiginizdan haberiniz vardir umarim..yuzlercd bebegin saglikbuyumesini sagliyorsunuz ve lohusa annelere derman oluyorsunuz allah razi olsun allahda sizi darda koymasin insallah..gecen persembe saglik ocagi kontrolumuz vardi.doktor kontrolunden tam bir hafta gecmisti tarttik 350 gr almis..bi daha bana yazma dediginizi duyar gibiyim:) sik emmelerimiz hala devam ediyor birini emzirirken digerinden akan sutler 24 saat icinde 200 cc civari..ben onlari gun icinde 75 er cc olarak veriyorum..zaten anne sutu oldugu icin sizin tabirinizle lök diye mideye oturmadigi icin:) onu 1 saat oyaliyor..
    Sorum su: bu ilave anne sutunu vermeden emziriyimmi..vermemin sut uretimine zarari olur mu..sanki onlari wermesem doymuyor gibi geliyor bana cunku ilave sutlerle bir saatte olsa tok duruyor ve bende nefes aliyorum tuvalete mutfaga dusa falan gidiyorum:) ilave vermeden de buncocuk doyuyodur diyebilirmiyiz..
    Bide emzige basladik yuzyilin icadi bence:) baslamasamiydik cok vermiyorum yolculukta uykuya dalarken vs..
    2:)gunduz uykusu cok az toplasam 2 saat..gece 3saate bi uyaniyor bir gogusle doyuyor..oburunu emmeyeli 6-7saat bile oluyor.bu geriletir mi bu uretimi..cok cok tesekkur ederim kucak dolusu sevgiler saygilar…

  35. P.s. Goguslerimin ucu baya problemli dumduz du simdi biraz var artik ama sol gogsumun deligi igne deligi kadar ipince,haliyle onu emerken uyuyo kaliyo,mastit olmasinin sebebide o delikten bosalmadigi icin galiba…bebem emdikce genisleme ihtimali var mi…

    • Tomris hanim sizin cevap gelesiye olanlardan bahsediyim su an sol gogsumle savas halinde emismis bi oglan var kucagimda..artik sol gogsume kafa atmalar elelriyle sikistirmalar basladi sagda gayet sakin sol kavga kiyamet..bunu nasil engellerim..her seferinde once solu veriyorum..orda yavas akimdan dolayi uyuyup kaliyor agzindan her ciktiginda elimle sikiyorum sut geliyor azda olsa ama beyfendi tatmin degil..az emdigi icinde yavasliyor..sag ne kadar hizlaniyorsa solda o derece yavasliyor sanki.bu gece iyi uyudu baktim sag 2.5 saatte tasa dönmus sol onun sertligine 6 saatte gelmis..sol gogsumu nasil kurtarabilirim..sag biftek sol garnitur muamelesi goruyor:((..sagiyimmi her emmeden sonra?sol gogsumun anatomisini anlatiyim..kahverengi bolgeyi dusunun o bolgenin ucunda ice gomuk yamuk ince bi kesik var..ordan emiyoruz bas falan yok cikmiyo yani bu cikmis hali..sag ise delik disarda ve cikis fazla..bende annemi emmeyi sol gogusten dolayi birakmisim..genetik bi durumda soz konusu..yapabilecegim birsey var mi..cok basinizi agritiyorum kusura bakmayin cok tesekkurler

    • Rica ederim Merve. Allah razı olsun güzel duaların için. Haberler çok güzel, Maşallah.
      Bence her emzirme arasında solu sağ. Solda akım azaldığında da ısrar etme, sağa geç gerekirse. Savaştırma yani. İyice soğumasın soldan. Sağı bitirince solu bir daha teklif et. Arada bebeği yakaladıkça solu. Yani sola torpil geçeceksin çoğalana kadar. İki emzirme arasında solu sağarsan daha iyi tabii. Bu şekilde solda süt yapımı artabilir. Ama artmasa da büyük sorun değil, sağ ile güzel besleniyor bebek. meme başı çökük olması kolay değil, ama emdikçe, sağdıkça çıkacaktır. Sağ meme gibi olmaz belki ama işlev görecek hale gelebilir.

      Akan sütleri verme mantığını anlıyorum. Evet, mama gibi midesini şişirmiyor, yani sisteme dışardan mama girişi yok. Ama hala biberona alışma riski var. Günde 200 cc bu şekilde alması az değil. ama demek istediğini de anlıyorum, nefes alıyorum diyorsun. önerim şu: mümkün olduğunca az kullan o sütleri. Biberon ile verirken de biberonu özel bir şekilde tutarsan biberona alışma riski azalır. Şurda yazıyor. Sayfanın altında süt verme metodları başlığına bak. Bebeği dik, biberonu yere paralel tutacaksın. Arada da küçük molalar vereceksin, biberonu aşağı çevireceksin. bebek hamle yapınca kaldıracaksın. Emzirmeye en yakın biberon besleme metodu bu.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      Emzik sadece uyku zamanında verilmeli, yoksa memenin yerine geçebilir. dikkat et.

      Uyku için kundak öneririm.

  36. Tomris Hanım merhabalar,
    Cevabınız ve ilginiz için öncellikle çok teşekkür ediyorum.
    Dün doktor kontrolüne gittik bu ay 770 gr almış. Doktorumuz bu ay daha iyi olduğunu söyledi. Yalnız hala ortalamanın altında olduğumuz için her öğün sonrası 60 cc mama vermemi belirtti. 🙁
    Tomris Hanım normalde iki saati geçirmemeye çalışıyorum ama son zamanlarda dikkati çok dağınık. Sürekli etrafa bakmak istiyor. Yakaladığım an emziriyorum.Ya uykusu gelince ya da uykudan uyanır uyanmaz uzun süre emiyor. Onun dışında iki dk emiyor bırakıyor, etrafa bakıyor. Dikkati dağılmasın diye yatak odası dışında başka yerde emzirmiyorum.
    Sizin cevabınızdan sonra süre geçince tek memeyi sağıyorum, diğer memeyi bebeğe bırakıyorum. Sağıdığımı da tekrar emziriyorum. Mama yerine gerekirse sağdığım sütü veriyorum. Çünkü mama aşırı tok tutuyor ve emzirme saatleri daha da açılıyor.
    En kısa sürede emzirme kampı yapacağım. Sonrasında umarım size güzel haberler vereceğim.
    Sevgilerimle.

    • 770 gram almış bebeğe mama önermek bence hiç anlamlı değil. Hem de her beslenmeden sonra 60 cc. Verdiğin her mama anne sütünü azaltır. Sen de farkındasın. Kamptan sonra sonuçları bekliyorum.

  37. Merhaba, çok alakasız ama Facebook grup sayfasını açamıyorum. Üyeydim, şimdi Grupları'm arasında yok, kural ihlali de yapmadım, çok mutsuzum 🙁 teşekkürler, sevgiler.

    • Ayşen adminlere yazmalısın. Ben admin değilim.

    • merhaba tomris hocam ben sezeryanla doğum yaptım 2 gün sütüm gelmediği içn hastanede mama verdiler.son sütüm geldi ama bebeğim sarılık olunca açlıktandır diye mamaya devam ettik şimdi bebegim 65 günlük. 60 gündür sürekli emmek istiyordu hem meme den kalkmak bilmiyordu.sürekli emdiği için süt olmuyordu sanıyorduk mamada veriyorduk.şimdi beş gündür mememi almak istemiyo aalıyo ama sütün akışı azalınca ağlamaya başlıyor memeyi bırakıyor.ama mama yeren biberonla gayet iyi ağlamıyor.oğlum biberona alıştı sanırım.Ben sütümün yetip yetmediğini blmiyorum ama sadece emzirmek istiyorum yardım edin bu mamadan ve oğlumun memeyi alıp bırakıp alamalarından nası kurtulabilirm.lütfen acil yardım edin

    • Asagida bebegi memeye yaklastirma yontemleri onerecegim. Bunlari ozenle ve sabirla uygularsan bebegin memeye kolaylikla donebilir.

      Yontemlerden birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

    • Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister. Uyku emme iliskisi icin su yazida puf noktalari var:
      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.

      bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.

      Eger ogunlerinde yaklasik ne kadar mama ictigini biliyorsan bir yontem de once biberonu sonra memeyi vermek. Boylece bebek beslenmeyi memede tamamliyor. Bu sekilde bir duzen oturttuktan sonra kademeli olarak mamayi kesmeye basla (kilo takibi eslik ederse iyi olur). Tum gunden 30-60 cc, ya da her ogunden 5 cc kadar kesmeye basla. Her 3-4 gunde bir tum gunden 30-60 cc daha kes. Bu sekilde mama azaltindiginda bebek daha hizli acikacagi icin emzirme sikligin da artacaktir, boylece dogal olarak sut uretimin artacaktir.

    • Bebek memeyi aldikca emzirme kampina girip mamayi kademeli kesmelisin.
      Emzirme kampi yazisi burda: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Emzirme kampindayken mamayi kademeli azaltmalisin yukarida yazdigim gibi.

      Sorun olursa buaya yazabilirsin.
      Kolay gelsin!

  38. Merhaba Tomris Hanım, yazılarınız için çok teşekkür ederim öncelikle. İlk kez bebek sahibi olmuş yeni bir anne olarak kendimi çok çaresiz hissettiğim bir anda rastladım BYBO'ya ve yazılarınızı okumak beni büyük ölçüde rahatlattı. Bir konuda fikrinizi almak istiyorum. 32 günlük bir oğlum var. Sezeryan ile doğum yaptım ama ilk günden beri emziriyorum. Ancak ilk hafta oğlum sarılık oldu ve doğum kilosu 3.790'dan 3.430'a düştü. Doktor sütün yetmezse mama ver dedi ama ben emizirmeye devam ettim. 14 günlük olduğunda 3.650 oldu kilosu ama sarılığı geçmedi. doktor sütün yetmiyor çok az kilo almış ya mama ver ya da sütünü sağıp ver dedi. Annemin de desteği ile emzirme sıklığımı arttırarak bir hafta daha beklemeye karar verdim çünkü sağıp vermenin ne faydası olacağını tam anlamıyordum açıkçası. 21. günde kontrole gittiğimizde bebeğin kilosu 3.960 olmuştu ama hala sarılığı geçmemişti. doktor ayrıntılı kan testi troid, gilikoz 6 falan…istedi kan verdik, sonra beyin ve karın ultrasonu istedi. hepsi temiz çıktı testlerin. doktorumuz bebeğin daha fazla kilo alabileceğini sütümü sağıp vermem gerektiğini söyledi yine. Annem mecbur olmadıkça sütü sağmaktansa emzirmenin daha iyi olduğunda ısrarlı olduğundan ben de emzirmeye devam ettim. Bugün sağlık ocağına gittik aşı için ve kilosu 4.350 olmuş ama oradaki hemşire de mama vermem gerektiğini söyledi ve benim kafam çok karışık şu an çünkü bebeğim kilo almasına rağmen sarılığı geçmiyor, hafif ama geçmedi daha ve bana geçirmek için mama kullanmam gerektiğini söylüyorlar. İnat mı ediyorum, mama gerçekten bir fark yaratır mı? Yarın doktorla da randevumuz var eğer o da mama derse ne yapmalıyım bilemiyorum. Sizin de fikrinizi almak istedim bu konuda. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Vaktim dar, ama sorun onemli, hizli cevap vermeye calisacagim.
      Uzamis sarilik, anne sutu sariligi var bebekte gordugum kadari ile. Bu bir sorun degil, bazi bebekler anne sutu aldigi surece, bazen 3 aya kadar dusuk duzeyde sarilik olabiliyor. emzirmeye devam. Bebegin kilo alimi harika. su donemde gunde 20-30 gram almasini bekleriz. Bebek son 11 gunde, gunde ortalama 35 gram almis! daha ne yapsin? 🙂
      Ilk 3 ayda ayda 600-900 gram almasini bekleriz (500-1000 diyenler de var). Bebegin kilo alimi biraz gec baslamis, normalde 10-14 gunde dogum kilosunu yakalamasini bekleriz. buna ragmen gecen ay 560 gram almis. Su andaki gidise bakarsak ben kilo aliminin gittikce hizlandigini goruyorum. Sadece anne sutu ile cok guzel farki kapatacaktir ve kilo alimi guzel olacaktir diye tahmin ediyorum. Yani no mama, no pompa.
      Selamlar,
      Tomris

    • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Mantıken aynı sonuca varsam da, birinden daha aynı şeyi duymak insanı rahatlatıyor. Doktor hala az buluyor kilosunu ama mama ver demedi bu kez. Bu kez bir de idrar tahlili istedi, o da temiz çıkarsa masum anne sütü sarılığı diyeceğiz dedi. Onun sonucuna göre rahatlayacağım tamamen sarılık konusunda. Tüm gücümle emzirmeye devam edeceğim, tekrardan çok sağ olun Tomris Hanım.
      Sevgiler,
      Aslı

    • Tomris hanim merhaba tekrar..biz iyiyiz elh hersey sutler yolunda… 63 gunluk olduk…10 dakikaya emen cocuk artik yok…sabHlari iki saate bir ogleden sonra we aksamlari bir saatte bir emiyor..20 dakika suruyor.. Daha sik wermek istedigimde kusuyor..kilo alimida gayet iyi ama ben goguslerim gerileyecek diye cok korkuyorum..ilave snne sutude artik wermiyorum hergun 200 cc anne sutu buzluga atiyorum..kundak olayini soylediginizden beri kundak yapiyorum aksam 12dr yatinca sabah 6 da uyaniyor goguslerim tas gibi oluyor tabi..uretim azalir dimi..artik kundak yapmayim bence cunku gece emmesi cok onemli die biliyorum ve uzuluyorum..ama uyusunda buyusun diye biseyde var..ne yapscagimi sasirdim..gecede iki saate bir uyandiriyimmi..cok tesekkuler…

    • Merhaba Merve, gece aynı odada uyumanız önemli. Aynı odada uyuyrsanız bebek derin uykuda uzun kalmaz, senin uykuda çıakrttığın seslerle acıktığında uyanabilir. Daha doğrusu aranmaya başlar, yalanmaya başlar. Sen de sesini duyduğunda hemen uyanırsın, daha bebek tam uyanmadan, ağlamadan alır emzirirsin. Yani aynı odada uyuduğunuzda uykularınız senkronize olur, uyku döngüleriniz eşlenir.
      Gündüz çok sık emen bebekler bazen gece uzun süre uyuyabiliyor. Ama bu kadarı biraz uzun. Kundağı gevşek yap. ya da uykuya daldıktan sonra biraz aç.

  39. Tomris Hanım merhabalar,
    Öncelikle bu yararlı yazılarınız için yeni bir anne olarak kendi adıma teşekkür ediyorum.
    Benim 2 ay 5 günlük bir oğlum var. Tam 38 haftayı doldurduğu gün, normal doğumla 2900 gr olarak dünyaya geldi. Hastanede hemşirelerle emzirmeyi denediğimizde gözünü bile açamadı, emmeyi de denemedi bile. Meme ucum fazla çıkık değil, silikon uç aldık ama ona da tepki vermedi. Hemşire hanımlar da biberonla mama vermeye başladılar. Eve geldiğimizde hala emmedi, pompayla sütümü sağıp kaşıkla, şırıngayla denedik. Fakat şırıngayı beceremedik birden gelip boğazına kaçıyordu, kaşıkta da çok ağlıyordu biz de dayanamayıp biberona başladık. Şu an hala sütümü sağıyorum günde 400 ml civarı çıkıyor yetmiyor ilave olarak mama da veriyoruz. Anne memesini taklit ettiği söylenen bir biberon aldık belki memeye alıştırır diye ama olmadı. Bu arada yalnızca uykuya dalarken emzik veriyoruz. Memeyi sürekli deniyorum açken, tokken, yatarken, kucağımda, silikonla, biberonla beslenme arasında, sağdıktan sonra ucu çıkmıştır diye, ama yok yok yok, emmiyor. Uyurken zaten hiç almıyor. İnanın çok üzülüyorum, ki hamileyken en çok istediğim şeydi bebeğimi emzirmek, mama vermemek bile. Ama verdiğim mama miktarı her geçen gün artıyor, bebek bakım odalarında cuk cuk emen bebekleri gördükçe gözlerim doluyor. İnanın desteğinize çok ihtiyacım var. Bir de artık biberona alıştı emmez diyorlar, biraz da huzursuz ve çok ağlayan bir bebeğim var. Nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden çok teşekkürler Tomris Hanım

    • Merhaba Nisan, bir an evvel memeye donmeye calismalisin.

      Asagida bebegi memeye yaklastirma yontemleri onerecegim. Bunlari ozenle ve sabirla uygularsan bebegin memeye donebilir.

      Yontemlerden birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

    • Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir. Kimi bebek fon makinasi sesiyle, ya da calisan arabanin motor sesiyle daha kolay emer. kimisi supurge sesi ile. kimisi ise sakin ortam ister.

      bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.

    • bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama veya anne sutu ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.

      Bu arada pompa kampina girip, yani daha sik sut sagip sutunu artirabilirsin. Eger su anda mesela gunde 6 kez sagiyorsan 8-10 kez sagmalisin ki sut artsin. Bunlarin en az biri gece olmali.

  40. Çok teşekkür ederim Tomris Hn. Bugün biraz ten tene temas ettik zaten. Çıplak olmaktan çok mutlu oluyor bizimki:) Peki emzik vermemeli miyim sizce? Bir de biberon yerine kaşığı tercih etmem daha mı uygun olur memeye dönmesi açısından?

    Günlük 3 saatte bir gece de 4 saatte bir sağıyordum, bugünden itibaren günlük 2 saatte sağmaya başladım. Umarım sütüm artar. Teşekkürler

    • Su donemde emzik onermem. Bir sey emmek istiyorsa seni emsin. Biberonda oldugu gibi bazen bebekler sinirden meme alamayabilir, o anlarda hani biraz sakinlestirmek icin emzik verilebilir, sonra emzigi cikartip hemen meme verilebilir. Bu sekilde olabilir.

      Biberon vermeyi yukarda yazdigim yontem ile yaparsan biberona alisma ihtimali azalir, memeye donusu daha kolay olabilir. Lutfen linke bak!!!

      Gunluk 2, gece 3 saat bence iyidir. ama arada meme teklif etmeyi sakin unutma. Nasilolsa almiyor deme. Tatli tatli, yumusak yumusak teklif et. Meme istemezse seni reddettigini dusunme. Sadece emmeyi bilmiyor, ama ogrenecek. Annelerin gorevi bu zaten, cocugu icin iyi olan neyse onu ogretmek.

  41. Tomris Hanım merhabalar,
    Daha önce doktorumuzun mama önerdiğini ve kamp yapacağımı yazmıştım. Bir ay boyunca belli aralıklarla kamp uyguladım. En geç iki saatte emzirme ya da sağım yaptım. Mamayı bir kaç kez teklif ettim ama kabul etmedi, bunun üzerine bir daha mama vermedim. Dün 4.ay kontrolümüz vardı. Baş çevresi 2 cm büyümüş, boyu 4 cm uzamış ve 800 gr kilo almış. Doktor hiç bir şekilde mamaya ihtiyaç olmadığını sadece anne sütü ile devam edeceğimizi söyledi. Tomris Hanım tekrar çoooook teşekkür ediyorum, sizin desteğiniz olmasaydı şu anda büyük ihtimal sadece mama veriyor olacaktım. Tekrar çook çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Sevgiler 🙂

  42. Merhaba Tomris hanım; biliyorum vaktiniz dar ama yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.. 17 aylık kızım var ve yeniden hamile olduğumu öğrendim. Kızım birkaç gündür aşırı derecede memeye düşkün oldu. Dişten mi yoksa hormonlardan sütün tadı değiştiğinden mi bilemiyorum göğüs uçlarım sızlıyor artık. Ben 3 ay daha emzirmek istiyorum kızımı. Dr um biraz daha emzir ama çok uzatma seni halsiz bırakır diye uyardı. Halsiz kalmamam için ne önerirsiniz, nasıl beslenmeliyim, nelere dikkat etmeliyim. Kızımın sürekli emmek istemesi ve uzun süre emmesi hormonlar sütün tadını değiştirdi diye olabilir mi? Göğüs uçlarım sızlıyor artık, ikimizin de gece uykusu kalmadı. Yoksa diş gibi bir nedenden geçici bir
    Süreç mi yaşıyoruz? Siz beni Facebook grubuna yönlendirdiniz ama sanırım kabul edilmedim

    • Merhaba Nida,

      Halsizligin emzirme ile alakasi yok. Genelde ikinci gebelikler daha zor gecer, emzirmesen de daha yorgun olursun. ilk 3 aydan sonra azalir. Beslenme konusundaki onerilerim cok kisaca 3. yazida var, oraya bak.

      Gebelikte meme uclari hassaslasir. Bu normaldir. cocuga agzini kocaman acip memeyi almasini ogretmeye calis. Garip pozisyonlarda, memeyi cekistirerek emmesine izin verme.

      Kizinin surekli emmek istemesi gebelik nedeniyle sutun azalmasindan kaynaklaniyor. Ihtiyaci olan sutu alabilmesi icin daha sik emmek istiyor. Bu normal bir durum. Gun icinde biraz daha sik emzirmeye calis. Lohusalarin ictigi kaynardan yapip icebilirsin.

    • Tomris hanım yine ben.. Kusura bakmayın bu konuda danışacağım kimse olmadığından sizi rahatsız ediyorum.. Gebeliğimin 14. Haftasındayım. Kızım da 19 ayını doldurdu. Kızımın son birkaç günü saymazsak emmesi baya azalmıştı hatta ben gündüz sadece 3 kere veriyordum artık gece de bir iki defa emiyordu. Ama son birkaç gündür sadece bir göğsüme yöneldi.Birinden çok az emip bırakıyor ve diğerini istiyor. Tek göğüsten emzirmek zorunda kalıyorum ayrıca tekrar bir düşkünlük geldi,sık sık mama diyor,bu ara iştahsızlığı da var ilk başta yavaş yavaş kesiyorum diye vermeyeyim dedim ama baktım iyice düşkünleşiyor vazgeçtim. Kesmek istememin bir nedeni göğüslerim hassaslaştığından çok rahatsız olmam. Ağzından çıkarasım geliyor bazen 🙁 bir diğer nedeni de 3 ayı doldurduğumdan karnımdaki bebeğe yetememekten korkmam.. Bir de bir Dr 3. Aydan sonra rahimde kasılmalara neden olup erken doğuma sebebiyet verir dedi kafam iyice karıştı, bana ne önerirsiniz? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    • Evet, gebeyken emzirmek rahatsizlik verici olabiliyor, meme uclari cok hassas oluyor. Birakmak icin surdaki onerilere bak: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20ne%20zaman%20sonlandirilmali.html
      Ozellikle oyalama ve onerme/reddetme yontemlerini oneririm.

      Tek gogusu emzirmende bir sakinca yok. bebegin dogdugunda kizinin emmedigini bebege verirsin. yani memeleri paylasmis olurlar.

      gebelikte emzirmenin hic bir sakincasi yok. erken dogum ya da dusuk tehtidi yoksa doguma kadar emzirebilirsin. ama erken dogum riski varsa, o zaman daha fazla risk almamak icin mesela cinsel iliski yasaklanir. o zaman emzirmeyi de birakmayi onerebilir doktorun. ama onun disinda, dusuk erken dogum riski vb. yoksa, emzirmeyi sinirlamana hic gerek yok.

      Selamlar,
      Tomris

  43. Tomris hanım merhabalar. Hamilelik dönemimden beri yazılarınızı takip ediyorum, benim gibi birçok anneye faydalı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkürler. Ben de Hacettepe ünv diş hek fak mezunuyum. Gerek internetten gerek kitaplardan kendimi bilgilendirmeye ve annelik için geliştirmeye çalıştım. Ama emzirme işini kotaramadım sanırım.:( bebeğim normal zamamnında 3.475kg olarak dogdu.1 haftalık kontrolumuzde fizyolojik kilo kaybının üstüne 100gr daha aldığını gördük ve dr çok iyi buldu. Ayrıca 3saate bir beslemem gerektiğini söyledi. Buarada meme uçlarım çok ciddi yara oldu ama ben kanaya kanaya emzirdim, bebeğim de dogdu andan itibaren emme refleksi çok iiydi ve bayagı kuvvetli çekiyordu. ilk 1ay sık aralıklarla emzirdim daha sonra hem Tracy Hogg un kitbaından hem de dr.un söyleğinden dolayı 3 saate bir emzirmeye başladım. 40 günlükken falan mastit oldum ve çok ciddi ağrılarla emzirmeye devam ettim yılmadım. 2 ay civarı bebeğim genellikle sağ memeyi emmeye sola yatırınca ağlamaya başladı ve bunu bi süre sonra her iki tarafta da ağlayarak devam ettirdi. Tek teselli bulduğu, sakinleştiği, güzelce emdiği günlerden sonra ağlamaları beni çok üzmeye başladı, dedim belki acıkmamıştır zorlamayım ama 3,4 saat geçmesine ragmen aglamalara devam etti en fazla 5 10 dk çekip aglıyordu. Neyse birçok şekilde emzirmeye çalıştım en sonunda uykuluyken falan 10dk emzirmeyi başardım. İlk ay ve 2. Ay 800 gram alan kızım son kontrolde 40 günde 4.800 den 5.500(2 ay 27 günken) olmuştu. Doktorumuz sınırda bir kilo arştı olduğunu şuanda çok sıkıntı değil ama sonraları sıkıntı olabileceğini söyledi idrar ve gaita tahlili istedi ve emzirmeden sonra sütümü sağarak kaşıkla veya biberonla vermem gerektiğini söyledi. Yalnız kaşıkla verdiğimde tükürüyor yarınsı anca içirebiliyorum 10cc falan biberonu ise emmiyor. 1 hafta sonra tekrar kontrolumuz var açığı kapatması için 200-250gr alması gerekir dedi. Şuan da bayagı sıkıntı yaşamaktayım umarım bilgilerinizle ve tecrübelerinizle bana da yardımcı olursunuz. Şimdiden çok teşekkürler…
    Vuslat

  44. merhabalar tomris hanım.benim 3bucuk aylık bir bebeğim var ve 3 haftadır kilo almıyor. cok sıkıntıdayım ve size meseleyi kısaca anlatmak istiyorum tavsiyelerinize çok ihtiyacım var. bundan 3 hafta önce bebegim az emiyor diyerek dr. a götürdüm. 3 haftada 700 gr almış. (bu arada dogum kilosu 2800, 4, 4900 ve 3. ayın bitmesine 1 hafta kala 5600 olmus oldu). doktor kilo alımı iyi dedi az emdiğini düşündüğümde ilk günlerde sagdıgım dolaptaki sütlerden verebilecegimi söyledi. o 2 hafta çok kötü geçti bebek çok ağlıyordu az emiyordu ve günde 6 7 kez kaka yaptı (ishal oldugunu sonradan öğrendim malesef). sonunda bir de grip olunca dr.a götürdük 2 haftada hiç kilo almamıştı ve rota virüsüne yakalanmıstı. o hafta yavaş yavaş iyileşti emmesi de bence epey artmıştı. yani 4 saatte 3 dk zar zor emen cocuk saat başı ya da 2 saatte 3 4 dk emdi. genel olarak çok az ama en basından beri 15 dkdan fazla emmediği için yettiğini düşünüyordum. ayrıca ek olarak sütümden vermek istediğimde almadı da ben de doyduğunu düşündüm. fakat bu haftada kilo almadı toplamda 3 haftadır kilo almıyor yani. dr mama verdi.şu an o kdar çaresizim ki mama vermeyi hiç istemiyorum.ama bir hafta daha kilo almazsa 4 hafta yerinde saymış olacak. dr sütümün kalorisinin az olabileceğini yada hep önsütü aldıgı için kilo almamıs olabileceğini söyledi. sizce ne yapmalıyım. sütüm az değil diye düşünüyorum fakat neden bu kadar az emiyor bu çocuk ve neden gr bile kilo almıyor olabilir.mama verip bir hafta kendine gelmesini mi saglasam yoksa mama yerine ek olarak dolaptaki sütlerden versem bu haftayı da riske atmış olur muyum gelişim geriliği falan olur mu?herkese samimi olarak cevap verdiğinizi gördüğüm için yazıyorum size. şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba, verdiğin tarihler ve kilolar çok net değil. Ama sonuç olarak 3 aylıkken dahi olmamışken bebek doğum kilosunu ikiye katlamış maşallah. Doğum kilosunu 4-6 ay arasında ikiye katlamasını bekleriz. Yani kilo alımı çok iyi. Zaten kiloyu ikiye katladıktan sonra kilo alımı yaşvaşlar, 3-4 döneminde olur bu. Emme sıklığı ve süresi de genelde azalır. Eskisi gibi günün yarısını memede geçirmezler, hılzı emerler ve eskisi gibi sık emmez bebekler bu dönemde. Kilo alımında yavaşlama ve daha az emme çok normal bir şeydir bu dönem için. Eskiden ayda 600-900 gram alan bebek artık ayda 400-600 gram almaya başlar. Başta çok hızlı kilo alan bazı bebekler 4,5,6 ay döneminde bazen bir ay hiç kilo almayabilir, tamamen duraklayabilir. Burda önemli olan bebeğin uykuları, keyfi yerinde mi. Kilo alımındaki duraklama bir soruna, hastalığa mı işaret, yoksa bebeğin normal büyüme akışındaki normal bir duraklama mı. Bunu ayırt etmek.
      Senin durumunda bebeğin hasta olduğunu anlıyoruz. Hasta bebeklerin kilo alımı duraklayabilir. Özellikle ishalli hastalıklarda kilo alımı yavaşlar.
      Doktorunun yorumuna katılmıyorum. Sorun sütte filan değil. Üç ayda üç kilo aldıran süt birden niye besin değerini ytirisin? Aklına yatıyor mu? Var mı bunun bir mantığı? Varsa biri açıklasın.
      Bebeğin mamaya değil, emmeye ihtiyacı var. Dolağtaki sütleri filan kullanmana da hiç gerek yok. Bebek nekahat, toparlanma döneminde büyük ihtimalle. Bırak emsin, toparlasın. Zaten hastalık geçirmeseydi dahi kilo alımı yavaşlayacaktı.

      Bebeğin büyük ihtimalle 3-4 ayda bir çok bebeğin yaşadığı bir şeyi yaşıyor: çevresinin fakrına varma. Bebekler bir kez çevresinin fakrına vardı mı artık emmeyle uğraşamazlar. Bununla ilgili önerilerim şu yazının içinde var:

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Özelte bebeği uykusundan uyandığında, daha odasından çıkartmadan, dikkati dağılmadan emzir. En güzel bu şekilde uzun uzun emerler.Detayları yazı içinde.

      Bu arada gece beslenmeleri nasıl? Kilo alımından şikayet ediyorsan bebeğin mutlaka gece emzirmelisin. Buna dikkat et.Daha da önemlisi gün içinde sürekli meme teklif et. Alır almaz, kendi bilir. Senin görevin teklif etmek. Onunki emmek.

  45. cok tesekkur ederim tomris hanim cevabiniz icin.yukaridaki yorumu yazan bendim.simdi baska bir sorunumuz daha var sutum uzuntuden kesildi. tavsiyelerinizi uygulamaya calisiyorum pompa yapiyorum artacagina inaniyorum ama bebegim hiç emmek istemiyor zar zor agzina veriyorum alirsa aliyor sut az oldugu icin de daha gelmeden birakiyor ben de ek sutlerden veriyorum ac diye.aslinda acim diye de aglamiyor keyfi yerinde.2800 dogdu birinci ay 1200 gr aldi 2. ay 900 gr aldi 3 ay dolmadan yani 2 ay 3 haftalikken 700 gr daha alarak 5600 oldu.3 haftadir kilo almadigi icin cok endiseliyim.ayrica 2 gundur hic emmek istemiyor.sizce keyfi yerindeyse emmese de vermemeliyim yani ek autlerden bunu mu anliyorum.zaten beni emmedikce sutumun gelmemesinden de korkuyorum.ishali hala devam ediyor hatta 2 gundur 4e cikti.dr.u aramaya korkuyorum yatiralim der diye.sizce kilo kâybina neden olacak duzeyde mi ishal.cok tesekkur ederim cevabin8z icin

    • Mama verdikce sutun azalir, bebek de biberona alisir. Su anda yapman gereken kademeli olarak mamayi azaltmak. Pompadan degil, emzirmeden medet umman daha iyi olurdu. Emzirme kampi icin emzrime notlari 3'e bak. Lutfen bu emzirme notlari yazilarinin hepsini okumaya calis. Hepsinde isine yarayacak bir cok bilgi var.

      Bir an evvel bebegi tekrar memeye isindirmalisin. Bebegi memeye yaklastirmak icin bir suru yontem var. Ayakta emzirme, sallanarak emzirme, uykuluyken ya da uykuda emzirme. sarki soyleyerek emzirme, fon sesi ile emzirme, arabada motor calisirken (ama hareket etmezken) emzirme, vb. bir suru sey deneyebilirsin. artik senin yaraticiligina bagli.

      En onemli yontem ise ciplak ten temasi. bu bebegin dogal emme icgudulerini harekete geciriyor. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      Ciplk ten temasinda bebegi zorlama. amac ten temasi yapmak, memeyi agzina tikmak degil. Birak kendiliginden alsin memeyi, alirsa.

    • Bu arada, biberonu su yontemle vermeni oneririm: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      Bu sayfanin sonunda Süt verme metodları basliginda yazdigi gibi biberon vermeye calis. Bu sayede memeye donus kolaylasir.

  46. gece emmesini sormustunuz sutum varken gece iyi emiyordu fakat ben yine takviye veriyorum 3 gundur dr 3 saat ârayla mama ver dedigi icin 3 saat arayla sut vermeye calisiyorum fakat cocugun uykusuna oluyor olan.sutum yokken aglamasa da ek sut vermeli miyim sizce.

  47. tomris hanım süt sorununu hallettik gibi çok şükür sütümün yettiğini düşünüyorum ve ek sut de vermiyorum mama da. yalnız kafamı karıştıran birkaç soru var yazılarınızda bulamadım cevabını (muhtemelen vardı ve ben bulamadım)
    1.si, bir emzirme boyunca iki memeyi de vermemiz gerekiyor mu. benim bebeğim çok kısa emdiği için çogunlukla ikincisini almıyor, alsa da bu sefer hep önsütü içmiş olacağını düşünüyorum bilmem yanılıyor muyum?
    2.si, bir memenin boşaldığını nasıl anlarız. doktorum biri boşalmadan diğerine geçme dedi fakat bu da minumum 2 hatta 3 emzirmeye denk geliyor gibi. bu sefer de diğeri cok şişiyor fışkırıyor bebek emerken.kısa emdiği için de yine önsüt denklemine giriyor gibiyiz.
    3.sü, gece emzirirken bebeğimin 45 50 dk kadar memede kaldığını farkettim (önceden en fazla 5 dk emiyordu). ancak bunun 6 7 dksı hızlı olarak emiyor sonrasında süt akımı geldikçe emiyor, ağzı hep kıpırdıyor fakat süt geliyor mu bilmiyorum.bu kadar süre memede kalan bir bebek aktif olarak 45 50 dk emmiyordur diye düşünüyorum yanılıyor muyum. bu konuda ne tavsiye edersiniz, memede ne kadar kalsa o kadar iyi mi yoksa sadece emzik olarak mı kullanmış oluyor beni.
    inanın internete girdiğimde sizin yazılarınızı ve yorumlarınızı okumaktan başka bir şey yapamaz oldum çok faydalanıyorum.sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

    • 1. Prensip olarak birinci memeyi bitirince bebek ikinciyi teklif et. İsterse alır, isterse bırakır, kendi bilir. Çoğu bebek her öğünde 1,5 meme emer. Yani birinci memeyi tam, ikinciyi yarım bitirir. Bu çok normal bir durum.
      Her beslenmede kaç meme emeceği bebekten bebeğe, günden güne, saatten saate değişir. Mesela benim üçüncü çocuğum ilk 6 ay sabah bir meme, öğlen 1,5 meme, öğleden sonra iki meme, akşam üstü üç meme, akşam 4*5*6*7-8 artık ne kadar gidebilirse o kadar meme emerdi.
      2. bebek o memeyi bıraktığında memeyi boşalmış kabul edebilirsin. Eğer emzirmeden sonra elinle çok çok dolu gelmiyorsa, boşalmış demektir. Öbür bekleyen memede tazyik çok oluyorsa memeyi vermeden hemen önce biraz, ama çok değil, biraz sağarak o tazyiği alabilirsin. Kimi anne mesela havlu bastırır memesine, o hızlı tazyikli önden gelen sütü almak için. ya da elinle bir fincan sağabilirsin mesela.
      Ön süt son süt olayına bu kadar neden önem verdiğini anlamadım.
      Genel bilgi olarak ön süt son süt konusundaki yazı burda: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html

      3. gece emzirmesinde bebek son sütün tadını çıkartıyor olabilir. eğer gecede bir iki kez emiyorsa bırak istediği kadar emsin. Saat başı kalkıyorsa bu süre uzun tabii.

  48. Tomris hanim merhaba tekrar..bizde hersey yolunda gidiyor cok sukur..sizin sayenizde super bi emzirme donemi geciriyorum..dediginiz gibi gak diyince meme guk diyince meme verdim.etrafimin daha yeni emzirdin werme demesini aldirmadan..kriz anlarindada evirdim emzirdim
    Cevirdim emzirdim belki 4tur attigimiz olmustur goguslerimde..kizimida 6ay sirf anne sutuyle besledim
    Ama hic cevirerek emzirmedim o hazir beklesin doysun dedim hep…o emdikce artti sutum..bosken bile verdim…ve sutum yok dusuncesini kafamdan silmeye calistim…bebegim 3.5 dogdu su an 3.5 aylik ve 8 kilo!..doktorum her kapisindan cikisimizda muhtesem sutunuze iyi bakin dio:)masallah diyim bu arada;)
    Ama etrafim susmuoda susmuo..3-4 aylikken yeter ama 5-6 aylikken bu koca cocugu doyuramazsin yetmez die susmuorlar..oyle olabilir mi sizce?? Gercekteb eskisi kadar cok emmiyor hoplayarak ayakta ziplayarak emziriyorum kilo aldigi icin bisey yapmiorm ama onceden 1saate dolan gogusler simdi 3-4 saate doluyor..eger cok emmek isterde buyuyince yetemezsem diye korkuyorum..guzel tesellilerinize ihtiyacim var:( 6ay sut verebilcem ins dimi:(

    • evirip cevirip emzirmeyi nasil yapıyorsunuz merve hanim? benim de 4 aylik bir oğlum var birinci memeden sonra ikinciyi cok cok nadir aliyor.bir türlü beceremedim evirip cevirmeyi.ben mi yanlis anliyorum acaba bir puf noktasi var mi

    • Merve, 3 ay civarında memeler yumuşar, bu çok normaldir. Artık akmaz, taşmaz, şişmez. Bu memelerin ihtiyaca dayalı süt üretimine adapte olduğunu gösterir. Sütünün azaldığını değil.
      Bebeği emmek için zorlama. O ne zaman istese o zaman emzir. 3-4 aylık bebeklerin emmesi konusunda şu yazıya bak. yazının içinde dikkat etmen gerekenler yazıyor. Özetle, uykuya çokdikkat et. her uykudan uyandğında emzir. emzirmek için bebeği zorlama. kilo alımı iyi zaten.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      bebeğin 3,5 aylık ve 8 kilo iken neyin endişesi bu anlamadım. neyi yetiremeyeceksin? bir de 6 ay emzirebilir miyim diye soruyorsun. azıcık kendine güven lütfen. Çevreye kulaklarını tıka, kendine güven.

    • Nihan, bebeğin ihtiyacı yok demek ki ikinciye.

    • Haklisiniz tomris hanim kendime guven sorunum normal
      Hayatimdada var oldugu icin haliyle emzirme donemindede oluyor hatta sirf bu guvensizlik
      Yuzunden normal dogurmadim..insallah 6ay hatta daha uzun gitme planim var..sizin bebeginiz gibi bnm oglumda sabah uyandiginda 3 saatte bir emio oglen we aksama dogu 2 saatte bir aksamdan yatana kadar ise saat basi emio gecede iki saatte bir emio yatarken ikisininde dibine inip oyle uyuyo:) tekrar tesekkurler iyiki varsiniz arada bir silkeliyorsunuz beni:)

  49. Nihan hanim ilk 50gun o kadar cok emiyordu ki biriyle tatmin olmayip obur gogsume gecioduk..ozellikle aksamustu sendromu denen gunbatimi saatlerinde we huzursuzluklarinda yada baska bi ewe gittigimizde tedirginlikten surekli emmek istiyordu..bende onceden sadece bir goguste tutuyordum oburu hazir beklesin dolu olsun die…ama
    Bu sefer tomris hanimi okuduktan sonra birinin bittigine inandiysam diger gogsume devam ettiriyordum baktim ondanda akim azaldiysa digerine derken derken sakinlesiyordu..su an 3.5 ayi gectik coook nadir ikinci gogsumu aliyor..bazen gece yatmadan ikisinide emiyo ama bu cok nadir oluyo..emme sureleri cok uzadi bazen 3 saat emmedrn duruyor we o istemedikce asla veremiyorum..uretim azalacak die(ki ilk
    Baslars nazaran cok azaldi)cok korkuyorum..sizin bebeginizde doydugu icin istemiyordur bence..tomris hanim daha iyi bilir tabi…

    • umarim doydugu icindir cunku doydu mu doymadi mi stresi bitiriyor beni.aynen dediginiz gibi benimki de kendi istemezse kesinlikle veremiyorum.uyuklarken hemen uyaninca ayakta hoplaya ziplaya vermemi soyledi tomris hanim oyle yapiyorum.dr bana artik emmeden 3 4 saat durabilecegini soylemisti.bazen gece 4u gectigi oluyor o zaman uyandiriyorum.sanirim bu aylarda normal artik.

  50. Tomris hanım merhabalar aslında bir çok soru. Var ama en acil olanı sorayım.1 aylık bir oğlum var anne sütüyle beraber mama takviyesi de veriyoruz.Önceleri meme ucu m çökük olduğu için slikon meme uçlarını kullanarak emzirdim fakat artık onlardan kurtulduk.Çok fazla yaram vardı şimdi daha iyiyim ama bebeğim emerken meme ucuma iğneyle batırılıyorsunuz gibi hissediyorum özellikle sağ göğsümde.Emzirme bittikten sonra baktığımda meme üçünün beyazlarınızı görüyorum ve inanılmaz acı çekiyorum gece uyumakta zorlanıyorum acısından.Ayrıca bu memeden diğerine göre daha az süt geliyor acaba bu yüZden mi ya da kavrayamıyor mı bebek anlayamadım.Beyazlamayla ilgili hiçbir yerde bi bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız sevinirim,

  51. Tomris Hanım merhaba
    Zorlu bir emzirme mücadelesi içindeyken biraz geç de olsa keşfettim sizi…

    Bugün 41 günlük olan bir kızım var. Bebeğim 3860 gram olarak sezeryanla doğdu. Ben hemen emzirmeye başladım. Kolostrum çabuk geldi. Bebeğimim emme refleksi de vardı ancak benim meme uçlarım o kadar küçüktü ki almakta çok zorlandı. Hastanede hemşireler de aventin göğüs ucu koruyucu kelebeğini denettiler, onunla emzirebildim. Eve çıktığımızda ben yine normal emzirmeyi denedim ama kızım mememle büyük kavgalar verdi. En sonunda canımı çok yakan meme ucu yaralarım oluştu. Ben de çaresiz kelebekle emzirmeye devam ettim.
    ilk 20 gün bu şekilde geçti. Kızım doğum kilosunun 400 gramdan fazlasını ilk 5 gün içinde verdi. Sonra 4 günde 120 gram aldı. Doktorumuz durum iyi diyerek anne sütüne devam dedi. Ben kelebekle emzirmeye devam ettim. 20. gün kontrole gittiğimizde tam bir şok yaşadım. Kızım 12 günde sadece anne sütü ile sadece 80 gram almıştı. Bunun üzerine hemen mamaya başladık. Mamayla birlikte durum düzeldi. Sonraki 2 hafta içinde 800 gram aldı ve 4400 grama geldi. Ancak bu artışı da yüksek buldu doktorumuz ve mamayı azaltmamı istedi. Sonraki birkaç gün azaltarak gittim. 3 gün önce ise sizin blogunuzla tanıştım ve emzirme kampını denemeye karar verdim. 3 gündür bebeğime mama vermiyorum ve her fırsatta emziriyorum. Ancak ilk gün iyi olan çiş durumu giderek azalıyor. Özellikle son 3 bezinde çok az miktarda çiş çıktı. 4 saatte bir değiştirdiğimden bu bana biraz anormal gözüktü. Ayrıca dün gece emmesine rağmen neredeyse hiç uyumadı, biraz gazın da etkisiyle devamlı ağladı… bu konuda yorumunuzu rica edeceğim.

    Ayrıca dediğim gibi hala kelebekle emziriyorum. Normal mememi kesinlikle almıyor. Alıştırmaya çok çalıştım ama hep kavga edip morarana kadar ağladı. Çok aç kalınca da dayanamayıp kelebekle emzirmeye döndüm mecburen. Bu durum sütümün artmasına engel olur mu? Sütü artırmada etkili olan memenin koyu bölgesinin uyarılması mıdır (kelebek silikon bir parça olarak meme ucuna koyu bölgeyi kapatacak şekilde koyuluyor ve o bölge bebek tarafından uyarılmıyor) yoksa bir şekilde memenin boşaltılması mı? Bu da beni çok düşündüren bir durum…

    Cevabınız için şimdiden teşekkürler…

    • Merhaba Özlem,

      Kelebekle verimli ememiyor muhtemelen. Mamayı birden kesmesen daha iyiydi. İdrarda azalma iyiye işaret değil, az miktarda mama ver. yalnız mamayı az miktarda ver, karnını doyurmadan. sonra memeyi ver. yani karnını memede doyursun.

      bu arada çıplak ten teması ile çıplak memeye akıştırmaya gayret et. silikon uç çok verimsiz bir emme yöntemi.

      Yapılması gereken birinci şey çıplak ten temasi.

      uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi.

    • hem bebeğin teni, dudağı temas etmeli, areola uyarılmalı, hem de meme boşalmalı. her ikisi yani.

  52. Tomris Hanım merhaba,
    Benim 2 aylık bir kızım var. 35 haftalık ve 2840g doğdu. Hastanede 8 saat kuvözde kaldı ve muhtemelen ona mama verdiler. Buna rağmen sütüm çok güzel geldi ve bebeğim memeyi hemen kavradı. İlk hafta sarılık oldu ve emmesi zayıfladı, geceleri bazen 4-5 saat emziremediğim oluyordu. Böylece en az 2 saatte bir emzirme kuralını bozmuş olduk.10 günlükken yapılan testlerde kan şekeri düşük çıktı ve doktor mama takviyesi önerdi. Hiç istemememe rağmn mecburen mamaya başladık. Önceleri günde 6 öğün mama verdim, aralarda da hep emzirdim. Ama yorgunluk, yeterli beslenememe ve bir de üzerine stres eklenince sütüm de azaldı. Azmettim ve mamayı azalttım. Bebeğim 4700g ağırlığa ulaştı.Şu anda Günde 4 defa 100er ml mama veriyorum ve her mamadan önce mutlaka emziriyorum. Aralarda da bebeğim ne zaman isterse emzirmeye çalışıyorum. Ancak bebeğim memeyi tam boşaltmıyor çoğunlukla, çabuk sıkılıyor. Bu yüzden de meme boşalmayınca sütüm artmıyor bir türlü. Sağmaya da her zaman fırsatım olmuyor; zaten pompa bebek gibi çekemiyor sütü. Ben mamadan kurtulmak ve bebeğimi sadece anne sütüyle beslemek istiyorum. Günlerdir mücadele ediyorum bu durumla, üzüntüden mahvoldum. Bebeğimin sütümün tamamını boşaltması ve sütümün artması için ne yapabilirim? Tavsiyeleriniz benim için çok değerli. Lütfen bana yardımcı olun; çok çaresiz durumdayım.
    Şimdiden teşekkürler

    • Merhaba Deniz, emzirme kampina girip mamayi kademeli kesmelisin. Emzirme kampi burda:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Mamayi tum gunden 60 cc kesebilirsin, yani mesela her biberondan 10-20 cc kes. 3-4 gun sonra bir 60 cc daha. Bu sekilde zamanla mamayi azaltip sifirlayacaksin.

      Azaltarak keserken mamayi once, memeyi sonra vermek de bir secenek. Boylece bebek memede karnini doyurmayi ogreniyor. Yani mamayi normalde verdiginden daha az ver, yari ac yari tok olsun, sonra memeyi ver, karnini memede doyurmayi ogrensin.

      Her sekilde, emzirme kampina girmen gerekiyor.

  53. Merhaba Tomris Hanım yazılarınızı tam okuyamadan bende derdimi anlatmak istedim. Benim bebeğim şuan 7.5 aylık 4 aydan sonra emmeme istediği başladı burnunda sürekli bir tıkanıklık hırıltı var göğsüme yaklaştırdığımda ağlıyor kendini geri itiyordu ama ben vazgeçmedim aç bıraktım emsin diye özellikle önce uyutuyor sonra emziriyordum. medela elektrikli aldım sağıp kaşıkla veriyordum arada böyle altı ayı tamamladık ek gıdaya geçtik emiyordu ama az emiyordu bu dönemde. Fakat bir aydır geceleri birden kalkıp ağlıyor ve susturamıyorduk. önce gaz dedik sonra diş dedik ama geçmedi dr aç kalıyor bebek dedi geçe bir öğün amam verin dedi. bizde 90 cc mama verdik gece ağladığında ve ağlaması kesilip mışıl mışıl uyudu vermediğimde çok ağladı bende istemeye istemeye içim kanaya kanaya verdim 🙁 diyeceksinizki neden sağıp vermediniz sütüm sağınca gelmez oldu artık sadece bebek çektiğinde geliyordu sağdığımda gelmiyordu 🙁 bir ay geçti her akşam 90 cc mama veriyorum ve sütüm azalıyo gögsüme gelmek istemiyo güzdüzleri kucağıma alıp evin içinde dolaşa dolaşa 1-2 dk emziyorum süt geliyo hızlı hızlı yutkunuyo süt artınca bırakıyo koyu süt gelince doymuş gibi itiyo ellerinle gögsümü bir gögsüm kurudu 🙁 diğerinin kurumasını istemiyorum en azından bir yaşına kadar bebeğimin emmesini istiyorum. ben bu duruma çok üzülüyorum Tomrıs hanım neler yapabilirim yardım edermisiniz ? :(((

    • Merhaba Sevim,

      Sorularinin cevabi su yazida:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Bebegi gunduz bol bol emzireceksin. Bunun icin de bebegin gunduz uykularina dikkat etmen gerekiyor. Uykusunu almamis bebek ememez. Bebek uykudan uyandiginda, daha mahmurken, odasindan cikartmadan, etraftaki uyaranlara maruz kalmadan emzirmen gerekir.

      Gunduz yogun bir emzirme porgrami ile geceleri mamayi kesebilirsin. Gece uyanirsa meme ver, mama degil. Mama verdigin surece sutun azalir.

      Su anda sut cikmayan memeni de teklif et, bol bol teklif et. Eger bebek almiyorsa o memeyi sagarak sut getirebilirsin.

  54. Merhaba Tomris Hanım, benim 2 aylık bir oğlum var. Bebeğim hem anne sütü hem de mama ile besleniyor. Yazılarınızı okudum. Ben de oğlumu sadece anne sütü ile beslemeyi çok istiyorum. Emzirme kampını uygulamak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var. Bebeğim mamayı biberonla aldığı için 1 haftadır beni emmek istemiyor çok üzülüyorum. Emzirme kampında dikkat etmem gerekenler nelerdir? Bir de bebeğimin gaz problemi var gündüzleri neredeyse hiç uyumuyor sabah 7-8 gibi kalkıyor akşam 7 gibi uyuyor gündüz bu 12 saatlik gündüz diliminde toplamda 1 saat anca uyuyor haliyle akşam 7 gibi uyuduğunda ben uyandırmazsam 6 saat kadar uyuyor sormak istediğim bebeğimi uyandırıp sağmış olduğum sütü vermeli miyim? yoksa uykusunu alsın diyip 6 saat kadar uyumasına izin mi vermeli miyim? Şimdiden teşekkür ederim…

  55. Merhaba Tomris Hanım, benim 2 aylık bir oğlum var. Bebeğim hem anne sütü hem de mama ile besleniyor. Yazılarınızı okudum. Ben de oğlumu sadece anne sütü ile beslemeyi çok istiyorum. Emzirme kampını uygulamak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var. Bebeğim mamayı biberonla aldığı için 1 haftadır beni emmek istemiyor çok üzülüyorum. Emzirme kampında dikkat etmem gerekenler nelerdir? Bir de bebeğimin gaz problemi var gündüzleri neredeyse hiç uyumuyor sabah 7-8 gibi kalkıyor akşam 7 gibi uyuyor gündüz bu 12 saatlik gündüz diliminde toplamda 1 saat anca uyuyor haliyle akşam 7 gibi uyuduğunda ben uyandırmazsam 6 saat kadar uyuyor sormak istediğim bebeğimi uyandırıp sağmış olduğum sütü vermeli miyim? yoksa uykusunu alsın diyip 6 saat kadar uyumasına izin mi vermeli miyim? Şimdiden teşekkür ederim…

    • Merhaba, öncelikle emzirme kampı yazısını okuman gerekiyor. Altındaki yorumlara bakmanda da büyük fayda var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Emzirme kampına girdikten sonra mamayı kademeli kesmelisin. 3 günde bir 60 cc kesebilirsin tüm günden.

      gündüz uykularına dikkat etmen bebeğin hem beslenmesi, hem de sağlıklı büyümesi için çok öenmli. bu konuda yapılması gerekenleri şu yazı içinde bulabilirsin:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Kamp sırasında memeyi en geç iki saatte bir, tercihan daha sık, daha kısa aralıklara boşaltacaksın, yani emzireceksin. Eğer bebek uyuyorsa, uyanmıyorsa, ya da meme almıyorsa, o zaman sağacaksın.

    • Memeden soğumuş bebekleir memeye yaklaştırmak için yapman gereken ilk şey bol bol çıplak ten teması:
      Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. Eger usurseniz uzerinize bir battaniye alabilirsiniz. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

      Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzirmeyi dene. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir. Kimi bebek fon makinasi sesiyle, ya da calisan arabanin motor sesiyle daha kolay emer. kimisi supurge sesi ile. kimisi ise sakin ortam ister.

      Bebekleri memeye yaklaştırma konusunda annelerin yartıcı olması gerekiyor. Mesela inatçı bir bebeğin annesi biberonun silikon ucunu kesip memesine takıp uykusunda öyle verince aldığını farketti. Buna alıştıktan sonra uykusunda biberon ucu olmadan emzirmeye başladı. Sonra da uyanıkken. Yani sizde işe yarayan yöntemleri sen deneyip bulacaksın.

  56. Tomris hanım merhaba, çok üzgünüm,cok zor bir hafta geçirdim ve stres sıkıntılar yüzünden sütüm azaldı
    Çalışıyorum ve cok sık sağma şansım yok hafta içi,ne yapabilirim(stres yaratan sorunlarım devam ediyor) bebeğim daha 5aylık ve ben emzirmek istiyorum;((((((

    • Merhaba Elif, Eve geldikten sonra daha sık emzir. Sütü artırmanın tek yolu daha sık emzirmektir. Eğer iş yerinde gün içinde çok sağamıyorsan o zaman bebekle buluştuktan sonra daha sık emzirmelisin. Ayrıca iş yerinde daha sık pompa yapmanın bir yolunu bulmaya çalış. Bu arada çemen otu içeren bitki çayları vb. kullanabilirsin, ama bunlardan mucize bekleme. Esas fark yaratan daha sık emzirmektir.

  57. Tomris hanim gene ben:) bu sefer baska sorum var..5ay 2haftaligiz sadece uyurken we uyanirken emio.uyandi diyelim algisi acilmadan emdi emdi yoksa asla almiyo yada yan odadan ablanin sesini duysun asla almiyo sukur 6. Aya kadar geldik sayilir bu ay 600gr almis kilomuz gayet iyi elh..
    Sorum su doktorum yawas yawas meyve purelerine baslamamimsoyledi gunde 1 tatli kasigida olsa..ben wermek istemiorm zaten az emio iyice kesilir die..sizin fikriniz nedir baslayimmi yoksa 6yi dolduralimmi hatta gittigi yere kadar anne sutuyle gidelimmi bilemedim cok tesekkur ederim…

  58. Sevgili Tomris hanım..inş msjımı okursunuz.. öncelikle size çok teşekkür ederim sayenizde doğru düzgün emziremediğim kızımı, emzirme notlarınızdan faydalanarak oğlumda daha bilinçli emzirerek şuan 4.ayındayız… Kızım ve oğlum arasında 18 ay var…kızımı zorla 8 ay emzirebildim..sol mememi(normalde göğüs derim ama emzirme notları yazı dizisinden sonra rahatlıkla meme diyorum:)) ) sadece 4 ay emdi…sol mememle cebelleşiyordu adeta…bununda sebebi psikolojim hiç iyi değildi doğum yaptığımda,gebelik zehirlenmesi tanısıyla 36.haftada gebeliğe son verildi..2750 kg doğdu…ilk günler süt geldi gelmedi,doydu doymadı sol memem baş ucu olmadığı için bebek çekemiyordu ve meme başı yara oldu..doldu ve sağa sola kıpırdayamıyordum…büyüklerimden biri hastanedeki sağma makinasıyla sağmamı tavsiye etti..gidip Sağdırdık ve memem bir daha sağ memem gibi dolmadı…ve çok ağlayan bir bebekti kızım…mama destekli ilk 4 ay iki meme toplamda 8 ay emzirebildim…o zaman emzirme notlarından haberim yoktu…şimdi 4 aylık Bi oğlum var,emzirme notlarınızın faydasıyla doğru tekniklerle emzirdim mama vermeden çok şükür..ama şimdi oğlumda sol mememi almak istemiyor almıyor hatta..oğlumdada sol memem sağ kadar dolmuyor maalesef acaba bu yüzden mi almak istemiyor direniyor acaba?? Sağ memeyi verince lıkır lıkır içiyor,solda huysuzlanıp ağlıyor..pozisyon değiştirip koltuk altından verince sol memeyi tutuyor ama çok kısa süreli…iki memeyi birden aldığı zamanlar uykusu çok iyidi..şimdi çok kısa uyuyup çok sık uyanıyor… bana yardım edin..ne yapmam gerekiyor..oğlumu emzirmek istiyorum çünkü…. İnş yoğunluğunuz içinde bana cvp verecek fırsatınız olur…çocuklarınız ve eşinizle sağlıklı mutlu bir hayat diliyorum…sevgiler

    • Merhaba Fatma,
      Güzel dileklerin için teşekkür ederim.
      Bazen bir meme diğerinden daha fazla süt üretebilir. Bu normal bir şey. Daha dolu olan memede daha kolay süt akımı gelir. Bu yüzden de bebek o daha dolu olan memeyi tercih etmeye başlayabilir. Ama bu bir kısır döngü. Çünkü daha az süt olan memeyi emmedikçe orda süt iyice azalır. Bu sefer emerken süt akımı getirmek, karnını doyurmak iyice zorlaşır, iyice soğur o memeden.

      Çözüm o az süt gelen memeyi daha çok boşaltmak. Bunun için sık sık o memeyi teklif et koltuk altı tutuşu ile. Mesela emzirmeye o meme ile başla. Sonra öbürüne geç. Sonra son bir kez sol memeyi teklif et. Yani sol memeye torpil geçeceksin.

      Bir de istersen sol memeyi sık sık pompa yaparak orda sütün artmasını kolaylaştırabilirsin.

  59. Çok tşk ederim Tomris hanım..emzirme surelerimiz tam işkence seanslarına döndü açıkçası..gece uykusunda dahi artık sol mememi almıyor,koltuk altından da almıyor..ne yapacağımı şaşırdım…sol memeyi sağıp boşaltıyorum her defasında 70/80 cc süt çıkıyor..sağ memeyi verip ardından sola koltuk altında geçiş yapıyorum ki çok çakmasın çok huysuzlanıp ağlıyor bu sefer sağ memeyide almıyor artık…kızımda da böyle olmuştu ve 8 ay emdi..oğlumda böyle olacak diye çok korkuyorum…koro şeklinde ağlıyoruz her emzirmede..kızımda arada katılıyor bize…ne yapacağımı bilemiyorum pes etmek istemiyorum..her seferinde solu teklif ediyorum ama nafile…sağı verince de almıyor bu sefer…bunun Bi çözümü yok mu Tomris hanım?? Ne yapmam gerekiyor? Sağdığım sütleri şimdilik dolaba atıyorum biberonla vermeye korkuyorum tamamen memeden soğur diye.,bu konuda bir öneriniz varmı? Ayrıca bu işi yani emzirme ve uyku danışmanlıklarının ticarete döndüğü bu sektörde size ve eren hanıma bu işi gönüllü yaptığınız içinde çok teşekkür ederim…her şey gönlünüzce olsun….

    • Fatma, öncelkle sakin olmanı öneririm. Tek meme olsa da bebekler karınlarını doyurabilirler. Ağlayıp birbirinizi yıpratacak bir şey yok. Bebebeği zorlama. Çıplak ten teması ile eşref saatini bekle. Yukarıdaki yorumlarımda defalarca anlattım ten temasını.

      Hala çözüm bulamıyorsan emzirme danışmanına başvurmanı öneririm. İnternet üzernden yapılabilecek yardım sınırlı, sana pozisyon gösteremem, bebek nasıl tepki veriyor göremem. Bunu emzirme danışmanı yapabilir.

      Sağdığın sütleri biberon ile verme, doğru yapıyorsun.

  60. Tomris hanımmerhaba 4 aylık oğlum 10 gündür emmeyi reddediyo. sadece uyurken ve uyku öncesi zorla emzirebiliyoru. BaZen emmelerinin arasıu6 saati buluyor memeye yaklaşınca çığlık çığlığa ağlamaya başlıyor. çok sakin ve sorunsuz bir bebekti. Emmesi ve gelişimi gayet iyiydi sütüm de ve hatta bazen fazlasıyla var.Ne olduysa bir anda oldu.aç kalmasından endişelenmeye başladım.Bu emme grevi mi?Tavsiyelerinize ihtiyacım var.Teşekkürler.

  61. Merhaba Tomris hanim sizin yazilarinizi ozenle okuyorum ve cok bilgi aliyorum tesekkurler guzel paylasimlariniz icin.. her basim sıkıstiginda zorlandigimda soyle yapmaliymisim diyorum sayeniZde tekrar tesekkurler benim 2 sorum olacakti. Benim bebegim 4 bucuk aylik ve ara ara emmek istemiyor yada tam emdigi sirada bi ses duysun biri odaya girsin birdaha emmek istemiyor siZce zorlamalimiyim ?? Ve diger bi sorumda bebeim bazen gece 12 de emzirip gunduz 10 a kadar uyuyabiliyor bense goguslerim sis kalkiyorum gece emmedigi icin sutumde azalma olurmu ?? Ne yapabilirim bi oneriniz neler simdiden cok tesekkurlerr

  62. Sevgili Tomris hanım..öncelikle bu faydalı bilgiler ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim..bunu yüreğimle ve samimiyetle söylüyorum…verdiğiniz bilgiler ışığında ten temasını gerçekleştirdik..o arada ben sol memeye yüklendim ve sürekli sağdım..sol memeyi çok fazla teklif etmedim oğluma..bir hafta kadar bu şekilde keyifli vakit geçirdik..sol mememi almasa bile bu mutluluğumuza değer dedim ve bende sakinleştim..sol mememin dolu olduğu bir anda oğluma teklif ettim,mutlulukla emdi..o an ki mutluluğumuz görülmeye değerdi…çok şükür motivasyonunuz,olumlu yönlendirmeleriniz sayesinde bu sorunuda aştık…kızımda aynı şeyleri yaşamıştım ve biberonunda etkisiyle pes etmiştik..keşke o zamanda yazılarınızla tanışmış olsaydık…oğluşumda emerken etraftan sesler duyunca bırakıyor,dış dünyayı keşfetme döneminde..biraz bekliyoruz tekrar sarılıyor memeye?… Bir anne için emzirmenin mutluluğu asla tartışılmaz… Size çok teşekkür ederim…oğlumun minicik yüreğiyle teşekkürler…

  63. Merhaba Tomris Hanım..Keşke ilk kızımda da bu faydalı bilgilerinizden yararlanabilseydim.Sadece ilk 6 ay emzirebildim kızımı o da mama takviyeli..şimdi ikinci kızım oldu şu an 4 aylık yalnızca emziriyorum.Benim size sorum kızım 6 aylık olduğunda işe başlayacağım ve ek gıdalara geçişim de aynı zamana denk geliyor.işe sabah 8 de gideceğim öğlen 12 de eve geleceğim sonra saat 13 de işte olacağım ve saat 14:30 da eve geleceğim.nasıl bir beslenme tablosu yapmalıyım?kızım biberonu almak istemiyor.gece 11-3-7 de emziriyorum, bu arada sütüm olur mu bilemiyorum sağmak için. Gündüz ise belirli bir düzenimiz yok ne zaman isterse o zaman emiyor.İkinci sorum ise iş yerinde sütümü sağmalı mıyım ve akşamları sağdığım sütleri aynı biberona aktarsam zararı olur mu?Çünkü emzirdikten sonra sütüm fazla çıkmıyor ve hemen dolmuyor.Vereceğiniz öneriler için şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Merhaba Hatice, is yerinde imkanin varsa 10 gibi sagmanda buyuk fayda var.
      Biberonu sen degil on a sen yokken verecek kisi versin. Bebege sut birak, bebegi op vedalas evden cik ve bu sekilde biberon versin ona bakan kisi. Senden biberon kabul etmemesi cok normal.
      Beslenme duzeni olarak saatli bir sey soylemem mumkun degil, sen ve ona bakan kisi deneme yanilma ile birlikte belirleyeceksiniz. Ben meme verme isini her uykudan sonra yaptim bebeklerimde, boylece bir standart oturdu: her uykudan sonra uyanir uyanmaz meme, anne yoksa biberon seklinde. boyle bir rutin oturtmanda fayda var.

  64. Merhaba Tomris hanim benim sorunum daha farklı bebeğim 6,5 aylık fakat prematüre bir bebek 6 aylık doğdu şu an 3,5 aylık bir bebeğin gelişimini gösteriyor çok sıkıntıli dönemler geçirdik çok küçük dünyaya geldi fakat hepsini yavaş yavaş atlatiyoruz ilk 3 ay sütüm çok iyi geliyordu hiç sıkıntı yaşamadık hatta fazlasıyla depoladik taki 3 ayin sonunda bebeğim eve geldi bizim için çok Zor bir dönem başladı çünkü emmeye beceremiyordu hala ve ağız yoluyla sonda takip besliyorduk benim moralim çok bozuldu ve sütü kesildi şu zamana kadar da depolarimizdan kullandık doktor kontrolleri mız devam ediyorhaliyle fakat Nefroloji doktorumuz bobreklerinde ki kalsiyum birikmesine anne sütü çok iyi geliyor diyince benim pismanligim hiç olmadığı kadar fazla oldu şimdi bu 3 ayinsonunda sağma kla sütümü geri getirme şansım olabilir mi yoksa bir hayal midir nedersiniz ???

    • Merhaba Songul, bol bol sagma ve bol ciplak ten temasi ile sutunu getirmek icin cabalayabilirsin. Eskisi kadar bol olmasa da bir miktar sut getirebilirsin. Yalniz bu zaman alir ve cok emek ister. Su anda elinle sagma ile basla. Gunde 10-20 defa, bir kac dakika da olsa elinle memeni sag. Lavaboya da sagabilirsin su anda. Biraz biraz sut gelmeye baslayinca pompaya gecersin. Burda onemli olan sut sagma suresi degil, sikligi. Ne kadar sik sagarsan o kadar sut yapimi tetiklenir.

      Bu arada bebekle bol bol ciplak ten temasi yap. Bu hem sut uretimini tetikler, hem de bebegin emme icgudusunu.

      Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

  65. Merhabalar Tomris Hanım. Ben 50 günlük taze bir anneyim. Doğumdan önce notlarınızı hatmeme rağmen sağ göğüs ucumu yara yaptım daha doğrusu yarık oluştu. Doğumdan sonraki 21.Gün mastit oldum. Emziremiyordum çünkü göğsümü. Antibiyotikle geçti derken 10 gün sonra mastit tekrarladı ama bu arada sağ göğsümdeki süt azaldı. Oysa süreklidr emziriyorken( kızım emmeye çok düşkün nerdeyse yarım saatte bir emzirmeme rağmen). Dünden itibaren sağ göğsümde emzirmeden sonra bıçak batması gibi sızı oluyor. Göğüs ucum sürekli dik hiç küçülmüyor bu normal mi ? Birde sağ göğsümdeki süt artar mı ? Gittiğim genel cerrahlar hiç tatmin edici cevaplar vermiyorlar. Emzirmek çok istiyorum sağ göğsüm canımı çok sıkıyor. Derdime tek sizin çare olabileceğinizi düşünüyorum. Sağ göğsümle ilgili bilgi vericektim unuttum. Pompa yaparken sol göğüs 80 cc ortalama 10-15 dk da. Sağ göğüs 10 cc falan. Böyle olunca kızım sağ göğsümü max 5-7 dk emiyor. İlk 3 dk yutkunarak sonrası sadece emme en sonda memeyi istememe çırpınma ? emerkende pompa gibi 10 cc mi
    İçiyordur ?? . Tek meme mi kalmış oluyorum ben şimdi. Çok korkuyorum 6 aya kadar en az emziremeyeceğim diye ? Şimdiden sağolun..

    • Meltem, sut kanali tikanikligina zamaninda mudehale etmezsen mastite cevirebilir. Sut kanali tikanikliklarinda ne yapilmasi gerektigini, nasil onlenebilecegini su yazinin altindaki yorumlarda yazdim.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/07/tumay-demir-okur-mektubu-emzirme-ve.html

      Tikaniklik ya da mastit sonrasinda bir miktar o memede sut azalabilir, ama gecicidir. Bol bol emzirme ve sagma ile sut artar, eskisine doner.

      Meme basi yarasi icin yapilmasi gerekenleri su yazida yazdim. Ilk yapman gereken arkaya yaslanarak emzirme. Bu metodlar emzirirsen yaralar duzelebilir. Bir kez deneyip birakma, tekrar tekrar dene, taa ki acimayincaya kadar. Yaradan, catlaktan giren mikroplar muhtemelen mastite yol aciyordur.

      Emzirme aralarinda bicak saplanir gibi agri meme basi mantarina isaret ediyor. Bebegin agzinda da pamukcuk olabilir. Mantar varsa meme basi kirmizi olur, et gibi. Bu da var mi?

      Mantarin tedavisi icin doktora gidebilirsiniz. Genelde cok ise yaramaz. Yorgunluk, uykusuzluk, soguk alginligi gibi bagisikligin dustugu durumlarda mantarlar hortlarlar. Tedavi edilmeden de gecebilir. Ama yara oldugu icin tedavi edilmesinde fayda var.

    • Merhaba Tomris, evet dediğin gibi meme ucu et gibi kırmızı. Meme ucu yaram tamamen kapandı ama bıçak gibi saplanmalar devam ediyor hemde sık sık. Bu mantarı doktora gitmeden nasıl ve ne yolla tedavi edebilirim? Mantar sürekli mi tekrarlayacak mı, bir sonu yok mu? Birde mantar emzirmeye engel mi? Bebeğe bir zararı var mı? Cevapların için çok sağol Tomris. Sevgiler.

    • Merhaba Tomris, evet dediğin gibi meme ucu et gibi kırmızı. Meme ucu yaram tamamen kapandı ama bıçak gibi saplanmalar devam ediyor hemde sık sık. Bu mantarı doktora gitmeden nasıl ve ne yolla tedavi edebilirim? Mantar sürekli mi tekrarlayacak mı, bir sonu yok mu? Birde mantar emzirmeye engel mi? Bebeğe bir zararı var mı? Cevapların için çok sağol Tomris. Sevgiler.

    • Merhaba Tomris, evet dediğin gibi meme ucu et gibi kırmızı. Meme ucu yaram tamamen kapandı ama bıçak gibi saplanmalar devam ediyor hemde sık sık. Bu mantarı doktora gitmeden nasıl ve ne yolla tedavi edebilirim? Mantar sürekli mi tekrarlayacak mı, bir sonu yok mu? Birde mantar emzirmeye engel mi? Bebeğe bir zararı var mı? Cevapların için çok sağol Tomris. Sevgiler.

    • Mantarı doktora gitmeden tedavi edemezsin. Bebeğin ağzındaki pamukcuk, yani mantar plaklarını karbonatlı suya batırılmıs bez ile silebilirsin. ama bunun etkili olması için plakları kaldıracak, kanatacak kadar silmen gerekir. Böylece mantarlar hava ile temas edip ölebilirler.

      Yukarda yazdığım gibi, doktordan tedavi alabilirsin ama işe yarayabilir de yaramayabilir de. Genelde mantarlar kendiliğinden geçer, sonra direncin düştüğü bir dönemde tekrar gelebilir.

      Mantar emzirmeye engel değildir, bebeğe zararı yoktur. Bebeğin ağzında muhtemelen pamukcuk var. Ondan sana, senden ona öyle geçip durur. Normalde annenin vücud direnci toplarlanınca iyileşir kendiliğinden. ama sende meme başı yarası ve mastit olduğundan mantarın tedavi edilmesinde fayda var. Bunun için doktora gitmelisin.

  66. Merhaba Tomris Hanim. Sezaryenle dogum yaptim. Bebegim bugun tam on gunluk oldu. İlk uc gun sutum hic gelmedi. Ucuncu gun goguslerim sisti ve acile gidip sagdirdik. Sonrasinda bebegimi emzirmek istedim fakat bebegim beni reddetti. Cunku bu surecte biberonla mama verdim. Ayrica meme ucumda pek musait degil emmesine. Simdiye kadar sadece 1 kere emmeyi denedi, o da 3 dakika surdu. Cok sinirli ve inatci bir bebek. Emzirmeyi her deneyisimde cok fazla agliyo ve kirmizidan mora donuyo rengi. Cok korkuyorum ve biberona geciyorum. Kendimi cok caresiz hissediyorum, mememi veremedigim icin de cok suclu hissediyorum. Cok ama cok uzuluyorum. Sizin onerinize ihtiyacim var. Ac birakmadan emmesini saglamam mumkun mu? Sevgiler.

    • Merhaba Cigdem, ilk uc gun mama vererek hata yapmissin. Memende kolostrum vardi, beyaz sut degil. Bu dunyanin en kiymetli besinidir yenidogan bir bebek icin. Beyaz sut gibi akmaz, o yuzden gorunmez anneye. Ama bebek emince ceker, agzina gelir. Bal gibi sari ve kivamli bir sividir kolostrum ve icinde bebeklerin bagisiklik sisteminin olusmasi ve gelismesi icin cok kritik maddeler vardir. Milyon dolarin olsa kolostrumun faydasini baska sekilde veremezsin. Ne yazik ki ilk uc gun (bol bol) emzirmedigin icin bebegin bundan mahrum kalmis. Sana bu bilgiyi vermeyen hemsirelerin de cok buyuk sorumlulugu var bu durumda.

      Bebek daha 10 gunluk, cok kolay memeye doner. Bol bol, ama cok bol ciplak ten temasi oneririm. Bu sekilde cok kolay memeye doner.

      Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

  67. Bu arada kendi sutumu sagip veriyorum. Mama vermiyorum

  68. Meraba tomris hanım.4 aylık bi kızım var.sezeryanla doğum yaptım ve ilk 2 ay sadece emzirdim.kontrole gittiğimizde dr.mama başla dedi.iki ay sonunda insanlarin bu çocuk doymuyor çok küçük vs.gibi yorumlarina dayanamayip emzik ve biberonla mamaya başladim.başlarda sütümü el pompasıyla sağip veriyordum sütüm azalınca tamamen mamaya döndüm.birde geceleri hiç uyanmiyordu emerkende,akşam yatıyordu sabah uyanıyordu.emmesi 5 dk ancak sürüyordu.hâlâ çok küçük emsallerine göre.5.800 gr şuan.ama ben sütüm artsın ve en az 1 yaşına kadar emsin istiyorum.lütfen bana sırasıyla ne yapmam gerektigini yazarmisiniz.teşekkür ederim

    • Merhaba Gulsah, ilk yapman gereken emzirme kampina girmek. Ama bu sirada mamayi birden kesmeyeceksin, kamptayken kademeli olarak azaltacaksin. En son ne zaman emzirdin, ya da memeyi ne zaman sagdin? Yani memelerin son 'calismasinin' uzerinden ne kadar zaman gecti? Elinle siktiginda sut geliyor mu su anda?

  69. En son 5 gün önce sadece gece 1 kez uyanıp emdi ama sonra ağlamaya devam edince 60ml. mamada verdim.yaklasik 15 gündür mememi sağmiyorum.bugün mesajinizdan sonra sağdim sol memeden 50 ml.sağ memeden bikaç damla geldi.ama ben elimle sağamiyorum.manuel pompa almıştim onunla sağabiliyorum.bu arada bişey daha eklemek istiyorum.24 saatte toplam 300 en fazla 350 ml.mama içiyor.çok az değilmi sizce bu miktar ve mamaya başladigimizdan beri Kakasi yeşil ve kıvamlı.acaba inek sütüne alerjisi olabilirmi.cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim çok ince ve düşüncelisiniz..

  70. En son 5 gün önce sadece gece 1 kez uyanıp emdi ama sonra ağlamaya devam edince 60ml. mamada verdim.yaklasik 15 gündür mememi sağmiyorum.bugün mesajinizdan sonra sağdim sol memeden 50 ml.sağ memeden bikaç damla geldi.ama ben elimle sağamiyorum.manuel pompa almıştim onunla sağabiliyorum.bu arada bişey daha eklemek istiyorum.24 saatte toplam 300 en fazla 350 ml.mama içiyor.çok az değilmi sizce bu miktar ve mamaya başladigimizdan beri Kakasi yeşil ve kıvamlı.acaba inek sütüne alerjisi olabilirmi.cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim çok ince ve düşüncelisiniz..

  71. son olarak emzirme kampında mamayi kaşıklami biberonlami vericem ve miktarı ne olucak.vaktiniz varsa daha ayrıntıli yazarsanız yarından sonra giricem kampa

    • Merhaba Gülşah, manuel pompa ile 50 cc çıktıysa çok iyi. Şimdi ilk işin bebeği bol, çok bol emzirmek olmalı. Yani emzirme kampına girmek. Bebek gak dese meme ver, guk dese meme ver. tüm gün bebekle çıplak ten teması halinde emzir. Ayrıntılı bilgi şurda:

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Bu arada elektrikli bir poma edinebilirsen çok iyi olur. Manuel de olsa, elektrikli de, yapman gereken popmayı evin merkezi bir yerine koymak ve gidip geldikçe sağmak. Pompa setini sağma aralarında buzdolabına kaldırabilirsin. Ya da ortada tutabilirsin, 4 saat oda sıcaklığında durabilir. Böylece temizleme ile uğraşmazsın her seferinde.

      Mamayı 3-4 günde bir tüm günden 30-60 cc kesecek sekilde azaltabilirsin.

      Güzel bir yöntem şudur: mamayı bebeğin karnını tam doyurmayacak kadar verip mamadan sonra meme teklif et. Böylece memeyi iyice emip karnını memede doyurmayı öğrenir. Mesela normalde o öğünde 90 cc mi alıyor? 70-80 cc ver, sonra meme ver. Ya da 60 cc ver, sonra meme ver. Tabii bu şekilde daha çabuk acıkacağı için beslenme araları sıklaşabilir. Günlük toplam mamanın artmamasına dikkat et. Bunu da her fırsatta, her arada bol bol meme teklif ederek yapacaksın.

      Selamlar,
      Tomris

  72. Yarin sabah emzirme kampına başlamak istiyorum.aklıma takılan son sorum biberonlami kaşıklami yoksa başka bir yöntemlemi mamayi vermeliyim.çok teşekkür ederim değerli vaktinizden ayırıp cevap yazdığıniz icin.hoşcakalin

  73. Yarin sabah emzirme kampına başlamak istiyorum.aklıma takılan son sorum biberonlami kaşıklami yoksa başka bir yöntemlemi mamayi vermeliyim.çok teşekkür ederim değerli vaktinizden ayırıp cevap yazdığıniz icin.hoşcakalin

  74. Çok teşekkür ederim tekrar.3-4 gün sonra sonucuda yazicam ınşallah işe yarar.

  75. Meraba tomris hanım.ne yazıkki emzirme kampı bizde işe yaramadi.dediğiniz şeyler bizim kıza fayda etmedi.mamayi kademeli olarak azalttim ama fazlasını istemedi.6-7 saat aç kaldı yinede memeyi tutmadı.bütün gece uyanmadi aç aç uyudu.emzirme pozisyonuna getirdiğim anda çıldırdı.ben onun üzerine uzanıp emzirmeye çalıştim eliyle itmeye çalışti.üçbuçuk günün sonunda elde var sıfır.artık memelerimden sütde gelmiyor.Çok üzgünüm:(

    • Merhaba Gülşah,
      Bol bol çıplak ten teması yap. Emzirmeye çalışma, sadece çıplak ten teması yap. Takılın bu şekilde.

      Oncelikle ten temasina basla, her gun, firsat buldugun kadar. Ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır, senin karnın üzerinden tırmanma antremanları yapsın. Arada da meme teklif et ama sakın ısrar etme, istemezse de önemli değil. Amac meme emmesi degil, tenini hatirlamasi, kokuna maruz kalmasi. Birlikte duşa banyoya girin, yani her fırsatta ten teması yapın. Ten teması bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler, annede sut yapimini da artirir. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ama meme beklentisi olmadan yap bunu lutfen, en azindan ilk donemde.

      Ikincisi, biberon verme yontemi. Biberonu asagida verecegim linkteki yontemle ver; safa sonuna dogru 'sut verme metodlari' basligina bak.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      Bebekler en guzel uykuda ya da uykuluyken memeyi itiraz etmeden alir. Iyice uyanikken meme almasi zordur. Uykudayken koynunda tut, gozleri vucudu hareketlendiginde (uyanmasa dahi), memeyi teklif et. Bu yari uyku yari uyaniklik halinde genelde alirlar memeyi otomatik olarak, ozellikle de kucuk bebekler.

      Bunları denedin mi?

  76. Meraba tomris hanım.ne yazıkki emzirme kampı bizde işe yaramadi.dediğiniz şeyler bizim kıza fayda etmedi.mamayi kademeli olarak azalttim ama fazlasını istemedi.6-7 saat aç kaldı yinede memeyi tutmadı.bütün gece uyanmadi aç aç uyudu.emzirme pozisyonuna getirdiğim anda çıldırdı.ben onun üzerine uzanıp emzirmeye çalıştim eliyle itmeye çalışti.üçbuçuk günün sonunda elde var sıfır.artık memelerimden sütde gelmiyor.Çok üzgünüm:(

  77. Merhaba Tomris, evet dediğin gibi meme ucu et gibi kırmızı. Meme ucu yaram tamamen kapandı ama bıçak gibi saplanmalar devam ediyor hemde sık sık. Bu mantarı doktora gitmeden nasıl ve ne yolla tedavi edebilirim? Mantar sürekli mi tekrarlayacak mı, bir sonu yok mu? Birde mantar emzirmeye engel mi? Bebeğe bir zararı var mı? Cevapların için çok sağol Tomris. Sevgiler.

  78. Tomris hanim merhAba. Oncelikle emzirme ntlarinizin hepsini okudum teşekkür ederim. Ancak size bir de buradan ulasmak istedim. Benim 19 mart dogumlu bir kizim var. 3.470 dogdu ama 3.95 ile taburcu olduk. Sariligi yükseldi ve kilo alamadi bebek uzun sure ve mama vermeyebasladik. Dogum kiosuna 20. Gun ancak ulaş ti. Mama10-20 cc derken 30×2 ve en fazla 60×2 verdim. Sonra da biraktim ve bir haftadir hic vermiyorum. 4.50kg dan 4 gunde 4.100 ve 7 gunde 4.170e cikti. Ilk 4 gun 12.5/gün almisken., gunde bir kez vitamalt takviyesi ile son 3 gun gunde 1l23 gr aldi. Gündüz 2 gece 3 saatte bir emziriyorum ama gece de 2 saate dusecegim yazilariniza göre. Vitamalt ve humana still tee doktorum onerdi. Still tee 3 Bardak içiyorum. Bir bardak da lactamil.sizin yazilarinizi hamile iken okudum ve kampi uyguladim. Bizimki de hep memede kalmak istedi. Ancak kesik kesik agluyordu hep gunduz uykusu ise hic yoktu. Doktor da sariligi oldugu icin doysun ve uyusun diye mama vermisti. Simdi 2 saatte bir emzirince uyku problemi cozuldu gibi. Memede uyuyup kaliyor. Sonra gazinicikariyorum tabi:))Emzirme gecmisim budur bastan beri karsiyiz mamaya biz ve biraktik nihayet ve ben de cok mutluyum biraktigimiz icin ve 2 saatkurali ile biraz uyuyabildigi icin. Ancak takviye ürün almak istemiyorum hic. Ne yapabilirim daha da cok artirmak icin bu ilk sorum.ikincisi ise 6gun sonr 2aylik olacagiz ancak hala 1 kg bile alamadi. Dün 4.170grdi. Bu normal mi? Ilk ayda 1 kilo almasi gerekirdi diyorlar ama bizimki böyle. Sizce nasil devam edeyimSimdiden cok teşekkür ederim cevabiniz icin. Eşi m ve ben size cok güveniyor uz. Antalya dan Sevgilerle

    • Merhaba Betül, o içtiiklerin yüzünden artmadı sütün, daha sık emzirdiğin için arttı. Daha çok artırmak için 2 saatten de sık emzirmeyi dene. Geceleri de.

      İlk ayda 500 gram ile 1000 gram arasında alabilir. Her bebek farklıdır.

      Bebek şikayet ediyor mu, yoksa rahat uyuyor mu? Yani bebeğin açlık belirtisi var mı? Yoksa halinden memnun mu?

  79. Tabi bebişim 30cc mamayı mıdeye indirince huzurlu huzurlu uyumaya başladı.bu da bana toparlanmam için zaman kazandırdığından doğru birşey yaptığımı sanıyordum.Çünkü sonrasında, bebişim heracıkmasında göğsümü tutamadıkça sinirlendireddetti biberonualana kadar avazavaz ağladı.Bende emziremiyorum diyeve çektiğim ağrılardan dolayı depresyonun kıyılarında gezdim durdum. İlk5 6gün sağarak 10 cc 20 cc sütü biberonla vermeye başladım.On denemenin 1inde göğsumü 1-2dkda olsa tutturabildiğim oluyoduDoymadığını düşünerek mama takviyesine devam ettim.Tabi buarada göğüs uçlarımdaki yaralar cabası.Kanrevan içinde zoraki tutturuyordum.Bebişimin ağzından kan sızdığını görünce çıkarıp temizleyip tekrar deniyodum.Böylece 10gün nerdeyse bebeğimle emeceksin emmicem savaşı verdik desem yeridir.Tabi çektiğim ızdırapla ben rahat olamadığım için gerginliğimi hissetti bebeğim.Yaralardan emziremediğim ve sağarak sütü boşaltamadığım için kaçınılmaz son mastit.1haftada onun ağrısını çektim,bebeğim iyice mamaya mahkumoldu.Zaten sütümde artacak yere iyiceçekilmeye başlıyo gibi düşünüyodum bilmiyorum belki oanki psikolojimle yanılıyo olabilirim.Neticede ay doldu ben hala adamakıllı bebeğimi emziremiyodum. Çünkü göğüs uçlarım yara içindeydi.Emmeyi reddettikçe sağarak boşaltmaya çalışıyodum buda yaraları iyice artırıyodu.zaten düzenli bigündüz uykusu yoktu.Zaman bulup sağmayı bırakın yemek yiyemediğim hatta wc gidemediğim zamanlar oldu.Sonra biarkadaşımdan emzirme için göğüs uçlarına takılan silikonları duydum .weebaby aldım olmadı tutmadı yine hayal kırıklığı derken aventin silikonu kurtarıcım oldu.Bebişim bunu biberonmu sandı bilemiyorum güğsümü tutmaya başladı. Benimde yaralardan ızdırabım azaldı.Sürdüğüm bikaç krem karışımıyla yaralarım iyileşmeye başladı,bu arada 2 ay geçmişti.Bizim azman biberonla 90 cc mama içip doyarken,ben göğsümden sağarak 40 cc sütü zor çıkarıyordum ve yetmedğini düşünerek mama takviyesi yapıyodum.Sonra sebebini anlamadığım meme tıkanmaları ve devamında yine mastit.Tam pesetmenin eşiğindeydim.Sütüm artsın diyealdığım çayları, maltları,hatta pompamı bikenara bıraktım.Tıkanatıkana sağmadıkça nasıl olsa sütüm biter diye düşnüdüm.Ş an ben bunu nasıl yaptım diye kendime çok kızıyorum.bu işi beceremedim deyip tamamen yavrumu mamaya mahkum edecektim.Hatta göğüslerimde anatomik bir sorun olduğunu bile düşünüyodum.yoksa o kadar emzirme ve sağmaya göğsüm nasıl rahatlamaz ve bunun üzerine yavrum nasıl hala doymamış olur anlayamıyodum.Sonbir nefes internetten yorumlar okumaya başladım.İlk farkettiğim şey tıkanıklığın süt kanallarımda değil göğüs uçlarımda olduğu.Bu blogta okuduktan sonra göğüs uçlarımı kontrol edince beyaz beyaz noktacıkları sıkarak çıkardığımda, göğsümden sütün nasıl fışkırdığı görmek;o anı nasıl anlatırım bilemiyorum.Koşakoşa gidip yavrumu emzirdim ve 2aydır ilk kez göğsümün tamamen boşaldığını hissettim.Sonra emzirme kampı.Sütümü artırdım.buarada Silikonu bıraktım ve göğüs ucumda beyazlıklar olmamaya başladı.Belki silikonla emdiği içinmi oluyordu ve tıkanıyordu bunu bilemiyorum.Bebişim 3 ayını bıtırdığinde malum yarı anne sütü yarı mama bayağı besiliydi.Mamayı sadece gece 100cc vermeye başladım.Tamamen mamayı kesmek mümkün olmadı, belki işebaşlamak zorunda kalmasam o bile olurdu.son bir aydır ise artık ek gıdaya geçtiğimiz için mamayı tamamen bıraktık.İşte benim emzirme maceram da böyle.
    Tomris hanım; sonsuz teşekkürler bana ve bebeğime ışık olduğunuz için.

    • kusura bakmayın yorumumun başı silinmiş ama önemli kısmı kalmış:) öncesinde sadece spinal sezeryan, dikiş ağrıları ve spnialin yan etkisi olan baş ağrılarımdan söz etmiştim. ve küçük olan göğüs uclarımı bebeğime tutturamayınca hemşirenin tavsiyesiyle mama verdiğimden:)

    • Tugbacigim, cok tesekkurler hikayeni paylastigin icin. Kotu baslangiclar ne yazik ki tum emzirme hikayesini kotu etkileyebiliyor. Neyse ki sen vazgecmemissin, cozum aramaya devam etmissin. Bu cok onemli bir sey. Ben de vazgecmemistim. O kadar cok cozum aramistim ki ogrendiklerimden bu yazilar cikti 🙂 Seni tebrik ediyorum dirayetin, kararliligin icin. Insallah kotu baslangic yapan baska annelere ornek olur.

  80. Tomris hanim merhaba
    Benim 3,5 aylik ikizlerim var, dogduklarindan beri hic mama vermedim, ikisini ayni anda 3 saatte bir emziriyorum. Düzeni tamamen kendileri kurdular ben hiç bir şey yapmadım. 3 saaten önce acıkmadılar ağlamadılar. Gece öğünlerini de saatleri uzata uzata kendileri kaldırdılar. Bugune kadar sutumde azalma olmadi. Son bir kac haftadir gece uykulari sabah 8den aksam 8e uzadı uzadı hiç uyanmıyolar bende ne yapacağımı bilemediğim için hastane tipi pompamla 3-4 saatte bir sağma yapıyorum geceleri onlar uyurken 800 cc kadar süt sağıyorum geceleri. Bikaç haftadırda memelerim tam dolmuyor, ucundan süt gelirdi bir sızlama olurdu onlar tam 3 saate hiç kalmadı. Son bir iki gündürde öğünlerinde doymadıklarını hissediyorum cok üzülüyorum. Buz dolabında epey sütüm var ama emzirmek istiyorum oyuzden o sütleride vermiyorum. Herkes aç bu çocuklar diyip durdugunda üzülüyorum ama bazen gerçekten ac kaldıklarını bende hissediyorum. Sizce ne yapmalıyım? Emzirme kampı notlarınızı okudum. 2. Ay gecceri ben biraz uyuyayım diye sağdıklarımdan biberon vermiştik, kızım memeyi terk eder gibi oldu emzirme kampıyla tekrar memeye döndürdüm çok şükür. Saatli emzirme diyeceksiniz ama zaten artık 3 saatten önce acıkmıyorlar. Benim aklıma gelen tek çözüm emzirip aç kaldıklarında da 30-40 cc sağılmış sütten takviye yapmak her öğünde. Siz ne öneririsiniz? Teşeklür ederim. İpek çolak

  81. Tomris hanim merhaba
    Benim 3,5 aylik ikizlerim var, dogduklarindan beri hic mama vermedim, ikisini ayni anda 3 saatte bir emziriyorum. Düzeni tamamen kendileri kurdular ben hiç bir şey yapmadım. 3 saaten önce acıkmadılar ağlamadılar. Gece öğünlerini de saatleri uzata uzata kendileri kaldırdılar. Bugune kadar sutumde azalma olmadi. Son bir kac haftadir gece uykulari sabah 8den aksam 8e uzadı uzadı hiç uyanmıyolar bende ne yapacağımı bilemediğim için hastane tipi pompamla 3-4 saatte bir sağma yapıyorum geceleri onlar uyurken 800 cc kadar süt sağıyorum geceleri. Bikaç haftadırda memelerim tam dolmuyor, ucundan süt gelirdi bir sızlama olurdu onlar tam 3 saate hiç kalmadı. Son bir iki gündürde öğünlerinde doymadıklarını hissediyorum cok üzülüyorum. Buz dolabında epey sütüm var ama emzirmek istiyorum oyuzden o sütleride vermiyorum. Herkes aç bu çocuklar diyip durdugunda üzülüyorum ama bazen gerçekten ac kaldıklarını bende hissediyorum. Sizce ne yapmalıyım? Emzirme kampı notlarınızı okudum. 2. Ay gecceri ben biraz uyuyayım diye sağdıklarımdan biberon vermiştik, kızım memeyi terk eder gibi oldu emzirme kampıyla tekrar memeye döndürdüm çok şükür. Saatli emzirme diyeceksiniz ama zaten artık 3 saatten önce acıkmıyorlar. Benim aklıma gelen tek çözüm emzirip aç kaldıklarında da 30-40 cc sağılmış sütten takviye yapmak her öğünde. Siz ne öneririsiniz? Teşeklür ederim. İpek çolak

  82. Tomris hanim merhaba
    Benim 3,5 aylik ikizlerim var, dogduklarindan beri hic mama vermedim, ikisini ayni anda 3 saatte bir emziriyorum. Düzeni tamamen kendileri kurdular ben hiç bir şey yapmadım. 3 saaten önce acıkmadılar ağlamadılar. Gece öğünlerini de saatleri uzata uzata kendileri kaldırdılar. Bugune kadar sutumde azalma olmadi. Son bir kac haftadir gece uykulari sabah 8den aksam 8e uzadı uzadı hiç uyanmıyolar bende ne yapacağımı bilemediğim için hastane tipi pompamla 3-4 saatte bir sağma yapıyorum geceleri onlar uyurken 800 cc kadar süt sağıyorum geceleri. Bikaç haftadırda memelerim tam dolmuyor, ucundan süt gelirdi bir sızlama olurdu onlar tam 3 saate hiç kalmadı. Son bir iki gündürde öğünlerinde doymadıklarını hissediyorum cok üzülüyorum. Buz dolabında epey sütüm var ama emzirmek istiyorum oyuzden o sütleride vermiyorum. Herkes aç bu çocuklar diyip durdugunda üzülüyorum ama bazen gerçekten ac kaldıklarını bende hissediyorum. Sizce ne yapmalıyım? Emzirme kampı notlarınızı okudum. 2. Ay gecceri ben biraz uyuyayım diye sağdıklarımdan biberon vermiştik, kızım memeyi terk eder gibi oldu emzirme kampıyla tekrar memeye döndürdüm çok şükür. Saatli emzirme diyeceksiniz ama zaten artık 3 saatten önce acıkmıyorlar. Benim aklıma gelen tek çözüm emzirip aç kaldıklarında da 30-40 cc sağılmış sütten takviye yapmak her öğünde. Siz ne öneririsiniz? Teşeklür ederim. İpek çolak

    • Ipek Masallah! Ucuz bile emzirebilirmissin, masallah 🙂

      Ilk 3 ay memeler fazla fazla sut uretmeye meyillidir. 3 ay civarinda memeler artik dolup tasmaz, fazla sut uretmez. Bebekler ne kadar isterse, ne kadar emiyorsa o kadar uretmeye baslar. O yuzden artik meme ucundaki sizlama, akma tasmalar olmaz. Yani yasadigin cok normal bir durum. Memeler talebe dayali sut uretimine adapte olmus.

      Eger bebeklerin karninin doymadigini dusunuyorsan bir cozumu var: daha fazla meme teklif et. Sen 3 saatte bir diyorsun ama belki bu aralar daha sik emmek isteyebilirler. 3 ay civarinda bir buyume atagi vardir. Mesela buyume ataklarinda dogal olarak bebekler kurduklari duzenin disina cikip daha sik emmek isterler. O yuzden sen meme teklif et, almazlarsa kendileri bilir.

      hem eger 3 saatten once acikmadiklarindan eminsen ac kaldigini nerden biliyorsun? Ac olan bebek daha erken meme ister, bu cok nettir. O

      Biberonla takviye filan yapma, hic ama hic ihtiyacin yok. Sonun baslangici olabilir. Geceleri de sagmayi artik yavas yavas birakabilirsin, eger yeterince stok yaptiysan. Sutun azalirsa, bebekler doymazsa daha sik emip aradaki farki kapatabilirler, sut uretimini artirabilirler. Yok ben bunun yerine kalkip sagmayi tercih ederim dersen o ayri. Fazla sutlerini cevrende ihtiyaci olan bir bebege bagislayabilirsin.

  83. Sevgili Tomris merhaba.
    Yine ben. Bebegim 10 gunlukken yazmistim size. Emmediginden, biberona alistigindan bahsetmis, sizden yardim istemistim. Dediklerinizin hepsini yaptim ( ten temasi, biberon tutus sekli vee emzirme kampi ).
    Hic ama hic emmeyen bebegim bir hafta once emmeye basladi. Su an 46 gunluk. Fakat uykudan her uyanisinda ciglik cigliga oluyor ve kesinlikle meme almiyor. Biberonla az miktarda sutumu verip arkasindan meme veriyorum fakat her zaman almiyor. Bu ne kadar sure boyle gidecek sizce? Uyanikken her teklif edisimde aliyor.
    Bir de sag mememden daha once operasyon gecirmis, kist aldirmistim. Sag meme ucum yoktu. Hemsire siringayla cekti, ben de hastane tipi pompayla saga saga cikardim fakat ust uste binmis cift meme ucu varmis gibi simdi ve bebegim kesinlikle onu almiyor. Ayrica sag mememden cok az sut cikiyor. Sol memenin 5'te 1'i kadar. Napmam gerekiyor sizce?
    Sevgiler.

    • Merhaba Cigdem, sag memeyi ne kadar cok sagar, emzirirsen sut uretimi o kadar artar. Belki sol kadar olmaz, ama artar.

      Bebek tam uyanmadan once, uyanmaya, yalanmaya basladiginda meme vermeyi dene. Kucuk bebekler genelde uyanmadan once aranmaya, basini agzini saga sola cevirmeye baslar uykusunda. Bunlari gorunce al emzir. Bir de bunu dene bakalim.

  84. Merhaba lütfen bana yardım eder misiniz? 35 hafta erken doğum sonucu 1700 gr 43 cm bir kızım oldu 1 ay Yoğum bakımda yattı. Sütü sağıp Yoğun Bakımda O.G ile veriyorlardı.Kanguru eğitimi verildiğinde Bütün çabalarıma rağmen kızım yoğun bakımda memeyi aldı ve (Hemşireler hep biberona alıştırmak istedi ve ben içmiyor almıyor deyip geri veriyordum) eve geldiğimizde de hiç bir sonurum yoktu kilo alıyordu ve sütümde vardı taki 4. aya girerken kilo alımı yavaşladı ve doktor mamaya başlaması gerektiğini belirtti bende sütüm olduğunu sürekli ağlamadığını söyledim fakat az kilo aldığını belkide benim yetmezliğe girdiğimi ve mamaya başlanması gerektiğini söyledi bende (4 öğün) mamayı ilk verdiğimden beri kızım beni reddediyor emmiyor. Sürekli sağıyorum buna rağmen azaldı. İşin kötü tarafı mama başladığımızdan beri 4 hafta olucak kilosu artmamış. 🙁 Çok üzülüyorum memeyi bıraktığı için yüzüme bakmıyor ve ısrarla istemiyor 5.aylık oldu sizce mamayı bırakıp tekrar emzirmeye çalışmalı mıyım? emzirme kampı bende de işe yarar mı? Prematüre suan kilosu 4.690 doktoru dinlediğim için çok pişmanım..

  85. Merhaba lütfen bana yardım eder misiniz? 35 hafta erken doğum sonucu 1700 gr 43 cm bir kızım oldu 1 ay Yoğum bakımda yattı. Sütü sağıp Yoğun Bakımda O.G ile veriyorlardı.Kanguru eğitimi verildiğinde Bütün çabalarıma rağmen kızım yoğun bakımda memeyi aldı ve (Hemşireler hep biberona alıştırmak istedi ve ben içmiyor almıyor deyip geri veriyordum) eve geldiğimizde de hiç bir sonurum yoktu kilo alıyordu ve sütümde vardı taki 4. aya girerken kilo alımı yavaşladı ve doktor mamaya başlaması gerektiğini belirtti bende sütüm olduğunu sürekli ağlamadığını söyledim fakat az kilo aldığını belkide benim yetmezliğe girdiğimi ve mamaya başlanması gerektiğini söyledi bende (4 öğün) mamayı ilk verdiğimden beri kızım beni reddediyor emmiyor. Sürekli sağıyorum buna rağmen azaldı. İşin kötü tarafı mama başladığımızdan beri 4 hafta olucak kilosu artmamış. 🙁 Çok üzülüyorum memeyi bıraktığı için yüzüme bakmıyor ve ısrarla istemiyor 5.aylık oldu sizce mamayı bırakıp tekrar emzirmeye çalışmalı mıyım? emzirme kampı bende de işe yarar mı? Prematüre suan kilosu 4.690 doktoru dinlediğim için çok pişmanım..
    Not : Mamayı ayağımda sallıyorum uyku moduna geçince biberonu alıyor. Başka türlü kesinlikle almıyor.

    • Merhaba Kubra, cok uzucu bir hikaye. Bebegin yeterli kilo almadigina nasil karar verdi doktorun, hic anlamadim. anlattigina gore 4 ayda 3 kilo almis, oldukca guzel bir rakam bu. Eger bir bebegin kilo alimi istenen duzeyde degilse ilk yapilmasi gereken daha sik, daha bol emzirmektir, mamaya baslamak degil.

      Emzirme kampina girmeni kesinlikle oneririm. Bu sekilde kademeli bir sekilde mamayi azaltabilirsin. Bebek mama, biberon istemiyorsa sakin zorlama. Demek ki ihtiyaci yok. Bebeklerin 4-5 ay civarinda kilosunda duraklama olabilir. Premature bebeklere bunu istemeyiz, ama olabilir. Bir baska doktordan da fikir alabilirsin.

      En kisa zamanda emzirme kampina girmeni oneririm. Bir kac gun degil, haftalar surebilir. ama bebegin en guzel kilo almasini saglayan sey emzirme kampidir. Bu sirada istemedigi zaman mama verme.

  86. Merhabalar Tomris Hanım, 30 Nisan tarihinde sezeryan ile doğum yaptım o yüzden ilk günler çok sütüm gelmedi ama emzirdim. ikinci gün hastaneden çıktıktan sonra oğlum deli gibi ağlamaya başladım emzirmeye çalıştım ama susmadı annemler senin sütün gelmiyor hemen mama alalım dediler ve 2. günden itibaren mamaya başladı. Ama beni emdiği için kutunun üzerindekinin hep yarısını verdik. Yani ortalama olarak 3 ya da 4 defa günde 60 cc mama yiyor ve beni emiyor. Kilo alma durumu ilk hafta hafta 50gr eksik, ikinci hafta 70 gr olduğu için doktor istemeyerek söylese de mama ver dedi. Üçüncü hafta 200 gr dördüncü haftada 300 gr alınca mama verme dedi.

    Bende bu beşinci haftamızda mamayı kesmek istedim artık sadece anne sütü alsın istedim. Kademeli olarak mamayı azalttım. Günde 2 defaya düşürdüm. Çarşamba günü sizin emzirme kampını okuyunca Perşembe tamamı ile kestim. Dediklerinizi yaptım Fakat Perşembe günü benim için kabus gibi geçti. Çünkü oğlum hep emmek istedi hiç bırakmadı ben hiç uyuyamadım dinlemedim. Çünkü mememden hiç ayrılmadı. Gazı var zannettim ilk önce ama gazını rahat çıkartıyor. Tam uyudu deyip yatırdım 1 dakika sonra ağlamaya başladı. yemeği bile tek elle emzirirken yedim.Bugün 2. gün hiç bir değişiklik olmadı. Hala benden ayrıldıktan sonra ağlıyor. Sanırım bu hafta zorlu geçtiği için ilk günden beri iştahla emen oğlum özellikle bugün mememle bayağı bir savaş verdi. Sanırım yorgunluktan sütüm azaldı ama bu hafta emzirmekten çok az dinlendim. Dediğiniz gibi emmediği zaman uyumaya çalıştım ama o da günde en fazla 4 saat oğlum da aynı şekilde o kadar uyudu. Kilo alımı mamayı kestiğim halde 240 gr yani benim sütümle doyduğunu ve yettiğini anladım ama ben bu hafta çok perişan oldum. Çok yoruldum. Yani bizde sanırım bu emzirme kampı işe yaramadı. Tavsiyeniz nedir? Teşekkürler

    • Bebek 240 gram almis, sen emzirme kampi yeterli olmadi diyorsun??? :))))

      Bebegi fazla beslediginzi icin fazla fazla doymaya, midesinin fazlasiyla gerilmesine alismis. Bu aliskanliginin degismesi zaman alacak.

      Yasadigin cok tipik bir emzirme kampi sureci. Emzirme kampinda bir annenin 4 saat uyumasi normal. Basa dondunuz, yani yenidogan gunlerine. Bu hic durmadan emme seanslarini o zaman yasamaniz gerekiyordu normalde, ama mama verdiginiz icin bu ertelendi. Bebek bol bol emip karnini doyurmaya, sutunu artirmaya calisiyor. Cok normal bir surec. Hic de basarisiz filan degil. Emzirme kamplarinin ilk gunleri boyle gecer zaten.

      Tavsiyem devam etmen. Bir yandan da cisli bezlerini izlemen. Gunde 4-5-6 cisli bez cikartmasi gerekiyor. Bunu yapiyorsa sorun yok. Bir de kamp oncesi sirasi, sonrasi seklinde kilo takibi yaptirmanda fayda var.

      Emzirme kampi ile bir gun icinde islerin yola girecegini, bebegin eskisi gibi uyuyacagini zannediyorsan yaniliyorsun. Yenidogan bir bebek surekli emmek, surekli memede kalmak ister. Siz bunu yenidogan doneminde ertelediginiz icin simdi yasiyorsunuz. Yeniden bir duzene oturacak, ama hemen degil. Tekrar tam bir duzene oturmaniz muhtemelen bir kac hafta surecek.

  87. teşekkürler Tomris hanım, günde 4-5 hatta daha fazla bayağı çişli bez çıkarıyor. 3 günlük kampın sonunda sütüm arttığını gördüm fakat çok yorgun düştüm. gün içerisinde devamlı emzirmeye devam ediyorum aynı şekilde peki 1 öğün mama vermem zararlı mı olur çünkü sürekli emzirmek çok yorucu bilirsiniz ki… açıkçası tek elle yaşamak gibi :)))) her zaman emziriyorum ama tek öğün mama konusunda düşünceniz nedir? çünkü çok yoruldum. teşekkürler

    • O bir ogun sonra olur iki ogun, sonra uc ogun, bir bakmissin tekrar mamaya yakalanmissinzi. Ayrica bebegin biberona alisma riskini artiriyorsun bir ogunle dahi olsa her gun biberon vererek. Biberonu ve mamayi tamamen birakman gerekiyor. Dedigim gibi, emzirme kampina girdikten 4-6 hafta sonra herseyin tekrar duzene girdigini goreceksin. Sabretmelisin.

    • Tomris Hanım, dediğinizi uygulamadım sadece anne sütü ile gak dese meme guk dese meme verdim zor bir süreçti ama bebeğim sadece anne sütü aldığı için çok mutluydum. fakat o hafta sadece 70 gr aldı sağlık ocağı hemşiresi ve doktorumuz mama dedi. Annelerimde büyük baskısı ile mecburen mama veriyorum aynı zamanda bütün akşam ve gün içerisinde emziriyorum. Sizce 1 haftada 70 gr alması normal mi?

  88. Merhaba 25 gunluk bebegim 250 gr aldi. Emzirmeye calisiyorum. Ama mama takviyesi yapmaya basladik. Tek memeden 20-30 cc cikiyor. Asil sorunumuz memeyi vakumlamiyor, memeyi agzina aldiktan sonra memeyi cektigimde memeucu geliyor. Elimle memeucunu agzinda tutmak zorunda kaliyorum. Kardesimin 14 aylik bebegi var, o kizima memesini verdiginde ve cekmek istediginde memeucu gelmiyor. Damagina parmagini sokup cikartiyor. Ama benim memeucunu tutamiyor. Emmeye cok istekli, ne yapmaliyim?

  89. Tomris hanım
    1.Çalışıyorum ve sağdığım sütü bebeğim ertesi gün bitiremiyor(çalışmadığım günlerde memelerim boşalıyor)ek gıdayı azaltıp mümkün plan maksimum sütü tüketmesini mi sağlamalı
    2.bir kere uyanıkken birinde de uyurken emekleyerek benim yatağımdan düştü;(
    Şimdi yatak yerde bile olsa kenarlara gitmek istemiyor,korkuyor
    Ne yapmalıyım
    Bu şekilde öğrenme normal midir;(
    Atması için birşeyler yapmalı mıyım
    Bebeğim 10,5aylık günlük ortalama 500cc süt sağıyorum ve akşam gelince isterse de geceleri emziriyorum

  90. Tomris Hanım,

    Desteğiniz ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. daha önce de anlattığım gibi kademeli olarak mamayı kestim ve sadece anne sütü beslediğim 2 hafta boyunca, hafta başı 70 gr aldı. Doktorumuz sağlıklı olduğunu fakat boyunun biraz daha uzun olması gerektiğini söyledi 46 cm doğdu şu an 10 haftalık 54 cm ve on haftada 2800'den 4365'e anca ulaştı. Doktorumuz günde 90 cc 3 kere vermelisin dedi. belki bilginiz vardır. Benim sütümle beslediği hafta neden 70 gr aldı. Sütüm geliyor fakat beslemiyor mu acaba gelişmeyecek diye çok korkuyorum bu yüzden günde 2 kere veriyorum ama benim mememden de ayrılmıyor beni emmeden uyumuyor. Bir de bu şekilde gün içerisinde sürekli emiyor aynı zamanda mama ile besleniyor fakat mememden ayrıldığı zaman ağlamaya başlıyor. Gündüzleri ise hiç uyumuyor sizce bu normal mi ? Görüşlerinize çok ihtiyacım var mama vermek istemiyorum ama kilo almayacak diye de çok korkuyorum.

  91. Merhaba Tomris Hanım. Benim oğlum 37. haftada 3360 kg doğdu. Birinci ay 800 gr aldı. Ama birinci ay hep uyku halinde idi. Hiç meme ememedi. Doktor da ilk hafta biraz hızlı kilo kaybettiği için mama verin ki sarılığı artmasın dedi, ama sütüm var diye mama vermek bana mantıklı gelmedi, hiç mama vermedim, sütümü sağdım ve şırınga ile ağzına uykusunda damlatarak besledik ilk ay. Biberonun kolaylığına alışırsa diye şırınga kullandık. Bir yandan da onu hep uyandırıp memeye alıştırmaya çalıştık ama her uyandığında en fazla yarım saat uyanık kalıp geri uyuyordu. Uyanık olduğu sürelerde hep memeyi tutturmaya çalıştım. Kırkı çıktıktan sonra mucizevi bir şekilde memeyi tutabilmeye başladı hatta abarttı yarım saat başı meme istemeye başladı. devamlı emmesi beni mutlu etti ve ikinci ayın sonunda 1200 gr aldı. Şimdi iki gün sonra bebeğimin üçüncü ayı dolacak. Ancak onu bugün tarttık ve sadece 560 gr aldığını gördük, halbuki geçen ayki haline göre hiçbirşeyi değiştirmedim, o istedikçe emziriyorum yine. Hele akşamları saat altıdan sonra bir iştah atağı tutuyor ki hiç aralıksız olarak 6dan gece 12ye kadar sürekli emmek istiyor ve hep açmış gibi görünüyor. İkinci ayda da böyleydi ama ben kilosunda sorun olmadığı için umursamadım, benimle vakit geçirmek istiyordur dedim istediği şekilde devam ettim. Ama bu ay(3. ay) ve geçen ay(2. ay) biryerlere gidip bebeği birkaç saatliğine anneme bırakmak zorunda kaldım. Bu günlerde de sütümü sağdık ama bu sefer şırınga ile içmeyi beceremedi, annemle biberonla vermek kararı aldık. Yani 2. ve 3. ayda toplamda farklı farklı günlerde yaklaşık 12-13 kere biberon kullandık(sağılmış anne sütü verdik). Şimdi de ben biberon yüzünden memeyi kavramasının bozulduğuna inanıyorum. Ağzını tam açmıyor ve sütü verimli sağamıyor ve bu yüzden de daha az kilo alıyor gibi hissediyorum. Sanki pipeti çekermiş gibi ağzını minicik açıp vakum yapmaya çalışıyor ve memenin daha çok ucuna asılıyor. Bu kavramayı yine eski haline getirmek için ne yapabilirim? Artık biberon vermeyeceğim ama acil durumlarda bir yere gitmek zorunda olduğumda sağılmış sütü de nasıl vereceğimi bilmiyorum, şırınga ile bütün sütleri döküyor, yutmuyor. kaşıkla sabırsızlanıyor, biberon dışında bir çözüm bulamıyorum, biberon da kavramasını bozuyor, bariz bir şekilde hissediyorum, kilo alımı azaldığı için de kendimi çok kötü hissediyorum :'(

  92. Bu arada ismim gülsüm Tomris hanim

  93. merhaba Tomris hanım. ben 65 gunluk, 3.190 gr doğan bir kız annesiyim. blogunuzu biraz geçte olsa farketmek güzel çünkü sizin soylediginiz yontemler daha ileriki aylarda da uygulanabiliyormus. blogda yazan diğer anneler gibi benimde emzirme ve sutle ilgili skintilarim oldu hala da devam ediyor. benim problemlerim; bebeğim meme ucunu 20. güne kadar kavrayamadi.kavradiktan sonra ise meme ucu yaraları oluştu. meme ucunu kavrayamadi günlerde silikon UCLA emzirdim. bebeğim ilk ay sürekli huysuzdu.benimde ilk haftadan sonra yanımda kimse olamadığı için bebegimi bırakıp beslenmeme dikkat edemedim dinlenemedim maalesef. bebeğim sürekli meme istiyor ve ağlıyordu.bu ilk bebeğim olduğu için tecrubesizlikten galiba (ben gazi varda agliyor saniyordum)başta doyamadigini anlayamadım ilk ayın sonlarına doğru durumu farkettigimde eşime şut artırici çay aldirdim. ilk ayın sonunda doktora gittiğimizde 460gr aldığını ve mama takviyesi yapmamız gerektiğini söyledi. o gün benim için tam bir yıkımdı çünkü bebegimi sadece anne sütüyle beslemek istiyorum. kizimda sarılıkta olduğu için bizde manaya başlamaya karar verdik.tabi o zaman emzirme kampindan haberdar değildim. doktor günde 3 kez 90 cc mama vermemiştir söyledi. 10 gün sonra kontrole gittigimizde 530 gr almıştı kızım ve doktor manaya devam et dedi.bende bugune kadar devam ettim. ama yaklaşık on günden fazladır Mamayı ikiye dusurdum hatta bugünlerde bir kez ve kasikla vermeye çalışıyorum.tabi kaşık çok cazip gelmiyor. bu sure içerisinde meme ucu yaraları düzelmeye başlamıştı ancak birkaç gundur acılar yine şiddetlendi. bunun sebebide biberon galiba.kızım haleli bölgeyi almiyo maalesef ve buda çok can yakıyor.şuan için kampa girmemiş biraz zor ama yaklaşık on gün sonra kampa girmeyi istiyorum. kamp suresince sürekli emzirmek gerekiyormus. benim kızım bir suredir geceleri aralıksız beş altı saat uyuyor. onun uyuduğu saatlerde yine onumu emzirmek gerekiyor yoksa pompami yapayim? şimdiden tesekkurler

  94. Tomris Hanım merhaba, kızım 6 gün sonra 5 ayını dolduracak, yalnızca anne sütüyle besleniyor. 3,5 aylıkken çalışmaya başladım. Emzirmediğim zamanlar dışında günde 1 kere biberonla sağılmış anne sütü içiyor. Beslenmesi saat 09:00 – 12:30 – 15:30 – 18:00 – 20:30 – 00:00 – 06:00 olmak üzere günde 7 kez. saat 15:30 da olanı biberonla sağılmış süt olarak içiyor. İş yerinde saat 15:30 da gece kızım uyurken de saat 03:00 te olmak üzere iki kere süt sağıyordum. iş yerinde sağdığımda 90-120 cc arası gece sağdığımda 110-160 cc arası süt çıkıyordu. Gece uyanmakta çok zorlandığım için 3 hafta önce gece sağmasını bıraktım. 2 hafta ara verdikten sonra tekrar gece sağmasına dönmek istedim ama aynı dönemde regli oldum. Sağdığım süt ciddi oranda azaldı. Gece bazen 110 cc bazen 20 cc ancak çıktı. gündüz ise 70-100 cc arasına düştü. Memede süt olduğunu hissetsem de akışı sağlayamıyorum. Günde 3-4 litre su içiyorum. Bunun yanında malt içecekleri ve humana çay içiyorum. Çalışmaya başlamadan öncede gece süt sağmıyordum 5 saat uyku uyuyordum sonrasında süt sağarken sıkıntı yaşamamıştım. Bebeğim üç dört emme sırasında süt akışı başlayana kadar ve azalınca memede mızırdanıyor. Çekip bakıyorum ben sıkınca süt fışkırıyor ama lıkır lıkır içme sesini duymuyorum
    Tomris hanım benim sorularım;
    Regli olmam yada gece 5 saat uyuyup süt sağmayı bırakmam sütümü azaltmış olabilir mi
    Sütümü tekrar artırmak için ne yapabilirim.
    Ben sıktığımda geliyor fakat bebeğim mızırdanıyor emerken gelmiyor olabilir mi
    Sütüm tekrar artar mı
    Bebeğimi emzirmeye devam etmeyi çok istiyorum. Gün içinde de çalışıp dinlenemediğim için uykusuzluğa artık benim iradem dışında yenik düşüyorum. Yine de elimden geleni yaparım önerileriniz neler.
    çok teşekkür ederim

  95. Merhaba oncelikle bu kadar insana tek tek cevap vermeniz cok guzel sizi tebrik ederim benimde 3,5 aylik oglum var aksamlari 1 sefer 90 cc mama veriyorum diger zamanlar emiyor gunduzleri emdikten sonra huysuzlandigi icin doymuyor heralde diye 3-4 gundur emzirip kalanini sagiyorum 30 cc gibi sut cikiyor onu da iciyor fakat bitince agliyor yani olsa daha icecek doktorumuz son 20 gunde 400 gr aldigi icin kilo alimi yavaslamis dedi ve bende anlatinca doymuyor heralde diye emzir sag sonra mama ver dedi gunde 3-4 kez ama emmeyi birakmasindan korkuyorum birkac gundur emmeyi reddeymeye basladi uyaninca veya uyku sersemi emiyor emzirme kampina baslicam sizin de oneriniz nedir birde emzikle uyuyo kampta emzik vereyim mi simdiden tesekkurler

  96. Merhaba Tomris hanım,
    yazılarınızı merakla ve ilgiyle okudum, kimi önerilerinizi uyguladım. Oğlum 2.5 aylık ve şimdiye kadar 3 kez sütün azalması/bitmesi sorununu yaşadım. Her seferinde de sütü geri getirdim. Ama bu kadar kısa sürede bu kadar sık oması beni rahatsız ediyor. Oğlumun emme isteği hep değişik tempoda. Havaya göre, evin durumuna göre değişiyor, bir türlü düzene girmedi. Bir gece uyandım tam 6 saat olmuş en son emzireli. Ben uyandırmasam sabaha kadar uyuyacak. Uykuyu tercih ettiği çok oluyor, ve uyandırsam da verimli emmiyor hiç.
    Bir yazınızda bebeğiniz ne kadar ve ne süreyle emeceğini bilir, ona güvenin yazmıştınız, valla ben oğlana ne zaman güvendiysem yarı yolda kaldım:)
    3. ya da 4. aydan sonra süt üretiminde değişiklik olacağını biliyorum, ama bir daha süt bitmesi sorunu yaşarsam bu sefer geri getirebilir miyim bilmiyorum. Oğlumun iştahı artsın diye bazı gıdaları tüketiyorum, bu sefer benim iştahım artıyor. Doğuma giderken olduğum kiloya eriştim.
    Önerilerinizi dört gözle bekliyorum..

  97. 3.5 aylık kızim var ve göğüs ucu yaralarından dolayı pompa ile sağıp verdim haliyle biberon a alıştı ve meme mi almıyor uğraştım olmuyor artık sinirden sütümde kesildi önceden silikonla alıyor du şimdi onuda almiyor acaba bende eski günlerime döner mıyım meme ucunu degince yüzünü eksi tiyo me olur yardım edin

  98. 3.5 aylık kızim var ve göğüs ucu yaralarından dolayı pompa ile sağıp verdim haliyle biberon a alıştı ve meme mi almıyor uğraştım olmuyor artık sinirden sütümde kesildi önceden silikonla alıyor du şimdi onuda almiyor acaba bende eski günlerime döner mıyım meme ucunu degince yüzünü eksi tiyo me olur yardım edin

  99. İyı günler Tomris hanım iyi ki bu bloğunuzu görmüşüm her anneye oldugunuz gibi yazilarinizla bana da çok yardimci oldunuz. Ben 39haftalik sezeryanla doğum yaptım hamileyken sütüm olmasına rağmen ameliyattan sonra sütüm foşur foşur gelmedi oğlum memeyi almadı ben de pompayla siringayla bir damla da gelse verdim ama aç kalmasın diye mama verildi 1 hafta mama+1-2gr sağdığım sütle devam ettim sizin kampı gördüm ve mamayi bırakıp emzirme kampina başladım 3 günlük kampı 24gündür yapıyorum bebegimin kilo alımı iyi ama benim sütüm oğlum büyüdükce ona yetmemeye başlıyor çünkü ilk 5dk güzel emiyor sonra mızmızlaniyor hemen boşalıyor göğsüm. Doktora gittim az ise belki süt yolların tıkalıdır boş zamanlarinda otur süt gelmese de bol bol sağ dedi emzirdikten hemen sonra yarım saat sağıyorum bir damla bile gelmiyor anlamıyorum?? Acaba bos bis sagmanin bi etkisi var midir??? yemedigim icmedigim sey kalmadı cok yoruldum napicam bilmiyorum 🙁 yardıminizaiihtiyacım var

  100. Merhaba bu bloğu hamileliğimde bulmayı çok isterdim her şey için teşekkürler, çevremde bütün hamilelere sizi söylüyorum mutlaka okuyun diye . Şimdi size bir sorum olucak müsadenizle. Kızım 35 haftalık doğdu bir sürü sorunlar kilo alamamalar süt yetmemeler mamaya başlamalar diyetisyenler özel doktorlar vs vs şuan kızım 10 aylık ve 5.400 gr arada uçurumlar var biliyorum ama çok hareketli ve çevreye açık bir çocuk.. 🙂 Psikiyatri Bilim Dalının içinde Çocuk Gelişimi Uzmanlığı diye bir bölüm varmış çocuk muayene edildi. 50 yakın sorular soruldu. Şükür yaşıyla gelişimi aynı seviyede sadece dil gelişimi bir kaç ay geride bu da gayet normalmiş. Benim içime su serpen süper doktorumuz Çocuğunla keyfini çıkar takılma dedi. 😀 :-* neyse konu dağıldı sabah 90 cc mama içiyor akşama kadar yapılan çorba ve meyve yiyor tabi zorla derken şarkılar oyuncaklar mutfak materyalleri 😀 azcık azcık 🙂 bazen iş dönüşü emiyor bazen istemiyor ama geceleri emmiyor sabaha kadar. Çok sütüm olmuyor sağmıyorum da 2 kere falan kalkıyor sizce yetiyor mudur? Yoksa gecede mama mı vereyim. Bazıları 6. aydan sonra emzirmenin mantıksız olduğunu Dr. ların bile söylediğini söylüyorlar ama ben mama yerine emzirmeyi isterim. Sizce bağışıklığını güçlendirir mi? Birde kilo almamasını bununla bağdaştırabilir miyiz? 10 Aylık kızım 90 cc mama içiyor bazen 120 cc yapıyorum tam cizgisin de 90 da bırakıyor. Birde mamanın içerisine kalori aldırıcı Fantomal yarım ölçek ve Vitasure yarım ölçek ekliyoruz. 3-4 aya yakın kullanıyoruz ama kilosunda tık yok. Bana yardımcı olur musunuz? Şimdiden Teşekkürler iyi ki varsınız.

  101. Merhaba bu bloğu hamileliğimde bulmayı çok isterdim her şey için teşekkürler, çevremde bütün hamilelere sizi söylüyorum mutlaka okuyun diye . Şimdi size bir sorum olucak müsadenizle. Kızım 35 haftalık doğdu bir sürü sorunlar kilo alamamalar süt yetmemeler mamaya başlamalar diyetisyenler özel doktorlar vs vs şuan kızım 10 aylık ve 5.400 gr arada uçurumlar var biliyorum ama çok hareketli ve çevreye açık bir çocuk.. 🙂 Psikiyatri Bilim Dalının içinde Çocuk Gelişimi Uzmanlığı diye bir bölüm varmış çocuk muayene edildi. 50 yakın sorular soruldu. Şükür yaşıyla gelişimi aynı seviyede sadece dil gelişimi bir kaç ay geride bu da gayet normalmiş. Benim içime su serpen süper doktorumuz Çocuğunla keyfini çıkar takılma dedi. 😀 :-* neyse konu dağıldı sabah 90 cc mama içiyor akşama kadar yapılan çorba ve meyve yiyor tabi zorla derken şarkılar oyuncaklar mutfak materyalleri 😀 azcık azcık 🙂 bazen iş dönüşü emiyor bazen istemiyor ama geceleri emmiyor sabaha kadar. Çok sütüm olmuyor sağmıyorum da 2 kere falan kalkıyor sizce yetiyor mudur? Yoksa gecede mama mı vereyim. Bazıları 6. aydan sonra emzirmenin mantıksız olduğunu Dr. ların bile söylediğini söylüyorlar ama ben mama yerine emzirmeyi isterim. Sizce bağışıklığını güçlendirir mi? Birde kilo almamasını bununla bağdaştırabilir miyiz? 10 Aylık kızım 90 cc mama içiyor bazen 120 cc yapıyorum tam cizgisin de 90 da bırakıyor. Birde mamanın içerisine kalori aldırıcı Fantomal yarım ölçek ve Vitasure yarım ölçek ekliyoruz. 3-4 aya yakın kullanıyoruz ama kilosunda tık yok. Bana yardımcı olur musunuz? Şimdiden Teşekkürler iyi ki varsınız.

  102. Tomris hanım unknow yazan benim burçin

  103. Merhabalar
    Benim 33 günlük bir Kısım var dogum seZeryan oldu ilk sütüm gelmediğinden biberon verildi ve bu sebepten biberona alıştı mememi emmiyor her gün deniyorum Göğüs uçlarını da denedim olmadı sağacak veriyorum ve böyle bereye kadar devam edecek sütüm onunda bilmiyorum üzülüyorum olmuyor bir türlü yardım edin lütfen

  104. Tomris hanım merhaba;
    size çok kısa hikayemi anlatmak istiyorum. benim bebegim bugun 50 günlük oldu. kızım 37.haftada plesanta previa sebebiyle sezaryen dogumla dunyaya geldi. 2720 gr dogdu ve biz hastaneden çıktıgımızda 2600 grdı. ne yazıkki dogumdan sora yanıma geldiğinde de memeyi tutmadı. 2 gün boyunca ugraştıysak ta almadı. 1 kez mama daha sonra da sütümü sagarak verdik. sanırsam hem kendi gucsuzdu hemde memeucu çok çıkık degildi. ve sarılıgı mevcuttu uyandırmak ve meme için zorlamak neredeyse imkansızdı. 1 hafta sonra kontrole gittiğimizde 65gr almıştı fakat doktorumuz inanılmaz sert bi şekilde biberon vermemizi eleştirdi ve ben o dakikada ilkkez biberon alırsa memeyi tutmazı duymustum. 3 gün boyunca tıpkı notlarınızda belirttiginiz gibi sürekli meme vermeye calıstım. inanılmaz agladı ve sora sarılıgında etkisiyle sürekli uyudu. 3 gün sora tekrar kontrole gittiğimizde 2500 gr düşmüştü. ben o güne kadar sütümü kontrol edemiyordum okadar çoktu. fakat kilo verdiğini duyunca o gun bi azalma oldu sanırım biraz üzüldüm. önce meme sonra sagdıgım sütü vermeye çalıştım. bunca ugrasımdan sonra sag memeyi çok guzel emiyor kızım suan fakat ne yaptıysam silikon uc aç karnına yada banyodan sora yada uykuda meme vermek gibi ne yaptıysam sol memeyi almıyor. memeucu problemi damagına yapışmayınca istemiyor. daha sola yatırınca bi huysuzluk. anlayacagınız sag memeyi alınca ben solusagıyorum ve aventin anne memesi formundaki biberonla veriyorum. bazen biberonu bile almak istemiyor memede kalmak uykuya dalmak istiyor. buarada iştahı maşallah çok yerinde. doymadıgı gun oluyor e bende memeyi sagıp vermiş oluyorum yada gece sağmamı beklemiyor artık yedekleyecek kadar çok degıll ne yazıkkı sütüm. o zamanlarda mama veriorum günde 1 defayı hiç geçmiyor. 2 gündür sol mememde sürekli 100 – 120 cc gelirken simdi anca 50 geliyor ve işin ilginç kısmı çok dolgun ve şişkinlik var. agrı oluyor hatta sagıyorum süt gelmiyor. umarım bana yardımcı olursunuz ınanın bu durumda kime başvuracagımı bilemedim. sizin yazılarınızı takip ettim aslında şağ memeyi bile alacagına dair hiç umudum yoktu ama çok şükür onu aldı. buarada 15 günde 1085 gr aldı ve gelişimi baya hızlandı. birde sağ memede en az yarım saat kalıyor ama nekadar süt alımı oluyordur merak ediyorum. dilerim bana cevap verebilecek vaktiniz vardır. şimdiden çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar.

  105. Merhaba Tomris anne doktor iyi bir eş ve çok azimli bir kadın başta sizi tebrik ederim adım yağmur 2015 Ocak 29 doğumlu bir kız bebek annesiyim emzirmek benim içinde diğer anneler gibi çok önemli ama çok büyük bir eksiklik ve çıkmazdayım kızım 7.ayına kadar emdi hedefim ilk 6 ay su bile vermeden sadece anne sütü ile beslemekti ama 5 aylıkken kızım doymadığı ve kilo almadığı için mamaya başladık ama yine de çoğunlukla emzirdim yalnız 7 aylıktan sonra ne yaptıysam kızım memeyi istemiyor yüzü kızarana kadar ağlıyor gece uykusunda meme emen bebek artık meme emmiyor şuan halen iki göğsümden de bir iki damla süt geliyor inanıyorum tekrar tutsa sütü o çektikçe artacak ama tutmamak ta inat ediyor ne yapacağımı bilmiyorum lütfen bir anne olarak bana yardım edin ne yapayımki benim yavrum tekrar anne sütünü etsin cevabınızı bekliyorum iyi geceler ve başarılar

  106. Burdaki sorulara yetişemiyorum artık Yağmur. Facebook'ta önerebileceğim iki grup var: Emziren Anneler ve Bebek Yapım Bakım Onarım. Oralara üye olup sorunu yöneltebilirsin. https://www.facebook.com/groups/emzirenanneler/

  107. Tomris hanım merhaba. Tam iki aylık bir oğlum var. 29 eylülde 2900 gr doğdu. Her şeyi en baştan anlatayım. Doğum yaptığımda odam hazırlanana kadar doğumhanede bekledim. Bebeğim sürekli ağlıyor ağzıyla aranıyordu. Ebe emzirsen de sütün yoktur. Ne yapalım dedi. bir kaç gün sütün gelmez dedi. Ben de mama alalım dedim. Onun önerdiği bir mamayı aldık. Sakın biberonla verme memeyi bırakır dedi. Çay kaşığı veya şırınga ile ver dedi. Hastanede yattığım süre boyunca şırınga ile besledik. Eve dönünce emzirmeye başladım. Bu arada hiç meme ucum yok. Hemşireler çökük meme dediler. Uç aldık. Oğlum inanılmaz emmek istiyordu. Ama sütüm yoktu. İnanın Tomris hanım bir emmeye başlayınca 1,5 – 2 saat emiyordu hiç bırakmadan. ama yine de sürekli ağlıyordu. Ablamla emzirmek istiyorduk emziriyorduk. Ama yine de durmadan ağlıyordu. Bu arada eşim hastalık boyutunda panik yaşıyor. Bende de var ama eşimde kat kat fazla. Aç bu çocuk aç diye ortalığı inletiyor. Sonra göz ve çevresinde sarılık başladı. Salı günü doğmuştu. Cuma günü doğum yaptığım hastane uzaktı orda ilk kontrolü yapan doktor yerine evimize yakın bir çocuk dal merkezine götürdük tavsiye üzerine. Doktor muayeneden sonra oğlumun gereğinden fazla zayıfladığını biberonla mama takviyesi yapmamızı söyledi. Ona şırınga ile beslediğimizi biberonla memeyi bırakacağını söyledim. Hayır bu anne memesine en yakın olan philips avent biberon önerdi. Eşim daha odasından çıkmadan ben size diyordum bu çocuk aç doymuyor diye. Velhasıl aldık biberonu. Eve geldik kullandık oğlum sustu ve uyudu. Biz yine de emzirmeye devam ediyoruz. Önce emzir sonra mama ver dedi. Uzun süre emince mama vermiyorduk ablamla. Eşim sinir buhranı geçirmeye devam ediyordu. .biz emzirirken eşim mamayı yapıp biberonla burnumun dibine dayamaya başlamıştı. O mamayı uzatırken ablam kaşlarını kaldırıp hayır emzir diyordu. Ben zaten ağrılarla boğuşuyordum bir yandan da bu arada kalmalar. Her şeyde eşim zıttı. Odanın ışığını kapatmıyordu ablam ve ben kapat demekten yorulduk o inadından dönmedi. Sarılık olunca bir kaç gün ses etmedik ama sonra yine devam etti. Artık eşimi tanıyamıyordum. 8 senedir görmediğim tanımadığım bir insan vardı karşımda. İş aileme saygısızlığa kadar vardı. Oğlumun açlığı konusunda. Evin içinde aç bu çocuk aç, aç bırakıyorsunuz diye avaz avaz bağırıyordu. Pazartesi doktor kontrolünde aynı doktor kilo almaya başladığını söyledi. Sonrasında emmeyi bıraktı oğlum. Topuk kanı için aile hekimine gittik. Anlattım olanları. Doktor sizi yanlış yönlendirmiş hata yapmış biberon verilir mi bu bebeğe dedi. Biberona başlayan bebek emmez dedi. Çünkü biberondan lıkır lıkır geliyor emince öyle değil. O yüzden boşa kürek salladığını düşünür dedi. Emzirirken çaktırmadan kenardan mamayı şırıngayla ağzına sıkın o ben çekiyorum sanar asılır dedi. İşe de yaradı ilk zamanlar tekrar emmeye başladı bir kaç gün. Ama sonrasında onu da çözdü oğlum. ucu ağzına alıor kenarını açıp ağzının mamayı bekliyordu. Mamayı emiyor sonra bırakıyordu. bu arada ben mastid oldum günlerce boşaltmaya uğraştım. Hastanedeki yeni doğan yoğun bakımdaki makinayla boşaltmaya uğraştık. bir tatlı kaşığı ancak süt geldi her seferinde. En nihayetinde emmeyi bıraktı. Şu an yine arada veriyorum. Uçsuz veriyorum mememi yalıyor. Uçla veriyorum ucu ağzının içinde tutuyor sadece. şimdi diyorsunuz ki 1,5 – 2 saat meme tutan çocuğu nasıl bıraktınız. Resmen depresyona girdim Tomris hanım. Ablam ne diyorsa eşim zıttını söyleyip yapıyordu. Ben ağrılar bir yandan, çocuk bir yandan, eşim bir yandan. eşimi tanıyamıyordum artık. Sabah akşam ağlıyordum. Artık vicdan azabını kaldıramıyorum. Tekrar emzirmek istiyorum ama sütüm yok. Oğlum tekrar emer mi? lütfen bana yardım edin. bu vicdan azabından kurtulmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

  108. Merhaba Tomris hanim yazilarinizi yeni okumaya basladim 4 aylik bebegim var sutum azaldi mama vermemek icin cok direndim 2 aylikken 600 gram aldi doktorumuz mama ver dedi ben vermedim 3 aylikta 600gr aldi yine vermedim 4. Ayda 400 gram alinca vermek zorunda kaldim malesef ayni seyleri ilk cocugumdada yasadim 6. Ayda memeyi birakmisti simdi mamaya direnmemin sebebi buda birakir diyeydi ama baslamak zorunda kaldim sutumu arttirmak icin yapmadim sey kalmadi ilk zamanlar 4 lt su iciyordum sivi alimim beslenmem cok iyi olmasina ragmen yinede hic dolu dolu sutum olmadi sonuc. Bol bol kilo aldim bende artik biraktim pes ettim yani oldugu kadar emziriyorum gerisi mama ama korkuyorum erkenden birakir diye yani ne yapacagimi bilmiyorum

  109. Merhabalar tomris hanim.Oncelikle sizin yazilarinizi okudugum ve benim yasadigim seyleri yasayan baska annelerin de oldugunu gormek beni bi nebze rahatlatdi.Cunku kendimi bircok konuda tecrubesiz ve yetersiz hissediyor ve buda kendimi kotu hissettiruyordu.Benim elif adinda bi kizim var 18 aylik olduk bizim emme seruvenimizse biraz herkese benziyor biraz farkli .Ilk aylar emmeme zor emme daha sonrasinda ek gida takviyesi derken biz suan hem meme emiyor hemde herseyden az olsada yiyoruz.Suan bizim sorumuz anneden ayrilmadan uyumak ve meme emerek uyumak .Iki gundur bensiz hic uyumak istemiyor,agliyor .Bana yardimci olun lutfen .

  110. Tomris hanim hala aktif misiniz

    ?

  111. Merhaba Tomris hanım, daha önce de yazmıştım cevap alamadım.Ben çocuk psikoloğuyum ve emzirmenin anne çocuk iletişimi açısından ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Sizin notlarınız ile de daha çok çabaladım.Bebeğim 25 günlük,iki göğsümden de ilk zamanlardan veri emmeyi çok iyi başardı fakat emdikten sonra hep aranıyordu.Sütüm sağınca hep iki göğüs 30 cc.Maalesef mama veriyorum doktorum karşı olmasına rağmen doymadığı için 90 cc alabilir dedi.Kilosu 3.850.Emzirme kampını yapsam katılarak ağlar heralde çünkü çok açken memeyi asla almıyor.Ben ne yapmalıyım?

    • Merhaba, ne yazik ki sorulara artik yetismeiyorum. Zaten sorulabilecek hemen hemen her soruyu tum yazilr altinda defalarca cevapladim. Biraz yukarilara bakarsan cevaplarini bulabilirsin. Lohusa oldugun icin su anda bunlari arayip bulma sansin olmayabilir. Bu durumda Facebook'ta Emziren Anneler grubuna uye olmani oneririm: https://www.facebook.com/groups/emzirenanneler

      Bir diger iyi grup da Bebek Yapim Bakim Onarim
      https://www.facebook.com/groups/BebekYapimBakimOnarim/

      Bunlar auye olup sorunu yoneltirsen senin yollarindan gecmis yuzlerce anne oldugunu goreceksin.

      Kisaca sorunu cevaplarsam:
      Sagdigin miktarin hic bir onemi yok. Bebegi cevirip cevirip emzirmelisin. 'Sag verdim, sol verdim hala araniyor o zaman mama' yanlis bir mantik. Defalarca cevirip cevirip emzirebilirsin, su anda mama kullaniyorsan birden kesme, yavas yavas azaltarak kes. Mesela 3-4 gunde bir tum gunden 60 cc azaltabilirsin. Bu sirada elbette emzirme kampina girmelisin. Yani kampa gireceksin, ama mamayi sifirlamaycaksin. Cok sayida puf noktasini yazilarimda ve burda yaptigim yuzlerce yorumda bulabilirsin. Gruplara da sorularini yoneleltebilirsin, ben de yardimci oluyorum bu gruplara.
      Kolay gelsin,
      Tomris

  112. merhaba tomris hanım bugun bebegim ayını doldurdu cok güzel sütüm vardı ama sadece 15 gün emdi sonra sütüm kaçtı 4.5 aydır sadce mama kullanıorum şuan bebegim emmedk istiyor sütüm olmadıgı için sinirlenip ağlıor sütümü geri getirebilirmiyim bunun bi yolu var mı acaba

Leave a Reply