Anasayfa / Yazarlar / Tomris Cesuroğlu / Tomris’in Emzirme Notları – 4: Temel Bilgiler (1)

Tomris’in Emzirme Notları – 4: Temel Bilgiler (1)

Tomris’in Emzirme Notları’nın 1. Bölümü burada, 2. Bölümü burada, 3. Bölümü burada KAVRAMAYA VE POZİSYONA DİKKAT!

Bu ve bir sonraki yazıda temel bilgileri hızlıca gözden geçirmeye çalışacağım: Kavrama, emzirme sıklığı ve emzirme süresi. Bunlarla ilgili klasik bilgileri gerek internette gerekse kitaplarda bulabilirsiniz. Burada bazı çok önemli bulduğum hususları ve kendi tecrübemde özellikle faydasını gördüğüm veya az rastlanan bir bilgi olduğunu düşündüğüm püf noktalarını aktarmaya çalışacağım.Emzirmenin başarılı olması için üç temel faktör var:
  • Kavrama, yani bebeğin meme başı ve etrafındaki kahverengi haleyi ağzı ile doğru bir şekilde kavraması
  • Emzirme sıklığı
  • Emzirme süresi

Eğer bebeğiniz yeterli kilo almıyorsa bunlardan bir veya bir kaçında sorun var demektir. (Yalnız bu değerlendirmede bebeğin veya sizin altta yatan bir sağlık sorununuzun olmadığını, bebeğin miyadında, yani zamanında normal kiloda doğduğunu varsayıyorum. Prematüre veya sağlık sorunu olan bebeklerde veya sağlık sorunu olan annelerde durum farklı) Önceki yazılarımda (Tomris’in emzirme notları-2) aktardığım gibi, biberon ile mama vermek bu faktörlerden özellikle kavramayı ve emzirme sıklığını olumsuz etkiler. Bu yazıda ilk faktörü, yani kavramayı, ve doğru kavrama için elzem olan emzirme pozisyonu konusunu ele alacağız.
Kavrama

Bebek doğduğu andan itibaren içgüdüsel olarak kavramayı, yani meme başı ve etrafındaki kahverengi haleyi ağzı ile doğru bir şekilde kavramasını bilir (yoğun biberon kullanımı ile zamanla unutabilir veya kolaylığı sebebiyle biberonu tercih edebilir, o ayrı). Bebek memeyi kavramayı ve emmeyi bilir ama bunları kolaylaştıracak şekilde vücudunun pozisyonunu ayarlayamaz. Bu annenin görevidir. Anne, bebeğin ve kendisinin vücudunu kavramayı kolaylaştıracak ve emzirme süresi boyunca doğru kavramayı koruyacak pozisyonlara getirmelidir.
Birçok kaynak doğru kavramanın nasıl sağlanacağını anlatır. En sık önerilen yöntem şudur: bebek memenin karşısındayken ağzını tam olarak açmasını bekleyin. Ağzını tam açtığında ensesinden tutup memeye yapıştırın. Bir çok anne bu yöntemle doğru kavramayı yakalar. Bu yönteme şöyle bir ekleme yapılabilir: bebek memeyi aldıktan sonra hemen elinizi veya bebeği gevşetmeyin. Bebeği ensesinden veya omuzlarından biraz daha  yaklaştırın kendinize. Bu yöntem kavramayı güçlendirir.Özellikle ilk
hafta ve aylarda bebeğin çenesi memenin ağırlığını taşıyamayabilir, o yüzden bebek güçlenene kadar memenizi elinizle desteklemenizde fayda var. Bunun için C tutuşu öneriyoruz (başparmak meme başının üzerinde, diğer dört parmak altında memeyi tutuyor). Yalnız elinizin bebeğin ağzına yakın olmamasına dikkat edin, bebek çenesini rahatlıkla açıp kapatabilmeli, eliniz buna engel olmamalı.

Kavramada sorun varsa kendini iki şekilde gösterir: 

  1. Bebek iyi beslenemez, yeterli sütü alamaz. Bunu kapatmak için daha uzun memede kalabilir, daha sık acıkabilir veya kilo alması yavaş olabilir. 
  2. Meme başında acı olur, zamanla yara ve çatlaklara dönüşebilir. Çünkü meme başı ancak bebeğin ağzının derinliklerine girdiğinde ve arkadaki yumuşak damağa eriştiğinde rahat eder. Bunu doğanın bir uyarı sistemi gibi düşünebilirsiniz, annenin meme başı acıyorsa emzirmede bir sorun var demektir, çözülmesi gerekir. Meme başında acı ve yara konusuna farklı bir yazıda daha detaylı eğilebiliriz.

 
Pozisyon

Birçok anne doğru kavramayı başta yakalar, ama bunu korumak da önemlidir. Bunun için de doğru pozisyonda olmak gerekir.
İkizlerimi
emzirdiğim ilk haftalarda  onları sık sık
ve istedikleri kadar memeye koyarak görevimi yerine getirdiğimi sanıyordum. “Ben onları memeye koyarım, onlar da emerler” diyor, pozisyonlarına dikkat etmiyordum. Bir saat, bir buçuk saat memede kalıyorlar, ben ayırmazsam bir türlü memeden düşmüyorlardı. Süt de yeterli gelmiyordu, kilo alımları yeterli değildi. Haftalar geçti ama meme başı yaralarım iyileşmeyince bir şeyi yanlış yaptığımı anladım. Kavramaya başta dikkat ediyordum, ama onu korumaya dikkat etmiyordum. Bebekleri aynı anda emzirmeye çalıştığım ve pozisyonlarına dikkat etmediğim için bir süre sonra aşağıya kayıyorlardı. Bu pozisyonda hem meme halesinin arkasındaki süt kesecikleri verimli boşalmıyor, hem de süt kanalları kapanıyordu. Bu yüzden de yeterli süt alamıyorlardı. O nedenle ikisini ayrı ayrı emzirmeye başladım ve doğru pozisyonda olmalarına dikkat ettim. Bebek bir kez kavradıktan sonra rehavete kapılmayın, emzirme seansı boyunca o kavramayı korumaya gayret edin. Çünkü kavramayı en çok sabote eden şeylerden biri bebeğin ağzında memenin emzirme seansı boyunca kayması ve bebeğin memeyi azar azar kaçırması. Bu nedenle pozisyon çok önemli.
Kavrama ve emzirme pozisyonları konusu çizimlerle La Leche League (LLL) Türkiye web sitesinde çok güzel ele alınmış. La Leche LeagueInternational emziren annelerin oluşturduğu dünya çapında bir topluluk, emzirme konusunda en başarılı bilgileri verdiklerini düşünüyorum. Türkiye web sitesinde uluslararası (İngilizce) olana göre daha sınırlı bilgi var ama temel konular, özellikle emzirme pozisyonları konusu yeterli derinlikte kapsanmış. Bu sayfaya bakmanızı ve okumanızı öneririm. Bunlara ek olarak doğru pozisyon için bir kaç püf noktası: 

  • Bebeği vücudunuza mümkün olan en yakın pozisyonda tutun. Karnı karnınıza değmeli. Yüzü memenize bakıyor olsun.
  • Benim tecrübeme göre en rahatsız pozisyon, evde yatağımda, yani lohusa yatağında dik oturarak emzirmekti. Yatakta oturursan bacakları ya uzatacaksın ya da bağdaş kuracaksın ki her ikisi de uzun süre korunabilen pozisyonlar değil o ortamda. Bir süre sonra omuzlar düşüyor, bel ve bacaklar ağrıyor. Ayrıca koltuğun kolu gibi dirseği koyacak bir yer olmadığı için bir süre sonra bebeği taşıyan kol ağrıyor. Ağrıyan kol bebeği daha gevşek tutuyor, bu da bebeğin kavramasını bozuyor, bebek aşağı sarkıyor, meme başı sünüyor.
  • Lohusa yatağında bence en iyisi arkanızı ve sağınızı solunuzu yastıklarla destekleyerek arkaya yaslanarak, yani kaykılarak emzirmek. 
  • Arkaya yaslanarak, diğer deyimle kaykılarak emzirme konusunda farklı görüşler var. Kimileri
    kaykılarak emzirmenin kavramayı bozduğunu düşünüyor. LLL ise aksine arkaya
    yaslanarak, yarı oturur yarı yatar pozisyonda emzirmenin daha iyi kavramaya
    sebep olacağını söylüyor (bakınız Emzirme Sanatı kitabı ve LLL Türkiye web sitesi. Burdaki püf noktası bebeğin vücudunun anne vücudu üzerine uzanması (parelel veya verev bir şekilde). Böylece yer çekimi bebeğin memeyi kavramasına ve kavramayı korumasına yardım ediyor. Anne kolları ile bebeğe destek oluyor, ama onu taşımıyor. Özellikle meme başlarında hassasiyet ve acı sorunu olan annelere tasiye ediliyor bu pozisyon. Bu yöntemin bir güzel tarafı da inisiyatifi bebeğe vermesi. Dediğim gibi, yenidoğan bebekler içgüdüsel olarak emmeyi bilirler. Arkaya yaslanarak yarı oturur yarı yatar pozisyondayken bebeği üzerinize koyduğunuzda yenidoğanın içgüdüleri harekete geçiyor, memeyi aramaya başlıyor ve bulunca kavrıyor. Siz bir kolunuzla bebeğin üzerinizde kalmasına destek oluyorsunuz. Böylece öyle mi tutayım, böyle mi tutayım, ay tam ağzını açınca memeye yapıştıracaktım, ağzını açtığını kaçırdım filan gibi derdiniz tasanız olmuyor; bebek iç güdüleriyle işini yapıyor. İlk denemede olmazsa bırakmayın, bu yönteme birden fazla kez şans verin. İlk denemede “ne biçim yöntem bu, olmuyor, yapamıyorum” demistim ama yaşadığım bölgedeki LLL lideri ile telefonda görüştüğümde önerince bir kez daha denedim, sonra vazgeçemedim. Şu anda 5 aylık olan bebeğimin ilk haftalarından 3 aylık olana kadar bu şekilde emzirdim, çok faydasını gördüm. Tavsiye ederim.
  • Yan yatarak (bebekle yüz yüze bakarak) emzirmek de iyi bir yöntem (bakınız LLL Türkiye web sitesi). Bu pozisyonda bir süre sonra bebeğin arkaya doğru giderek memeden uzaklaşmamasına dikkat edin. Bunun için bebeğin sırtını elinizle veya kolunuzla destekleyebilirsiniz veya bebeğin arkasına küçük bir yastık, kırlent ya da katlanmış bir havlu koyabilirsiniz. Yalnız emmeyi bitirip uyuduğunda bebeği sırt üstü yatırmayı unutmayın, çünkü bebek için en güvenli uyku pozisyonu sırt üstü uyumaktır.
  • Eğer oturur pozisyonda emziriyorsanız tam dik oturun. Bebeğin gövdesi ve başı tamamen sizin gövdenize ve memenize dönük olmalı. Başınız yana dönükken rahat yemek yiyebilir misiniz ya da ağzınızdaki lokmayı rahat yutabilir misiniz? Pek zannetmiyorum. Bebekler de öyle. O yüzden bebeğin vücudu ve başı aynı yöne akıyor olmalı (bazı uzmanlar bebeğin başı hafif anneye dönük olabilir diyor, benim tecrübemde de bu şekilde sorun yok, ama çok çok hafif bir dönüklükten bahsediyoruz).
  • Her türlü pozisyonda bebeğin yüzü karşıya veya hafif yukarıya bakıyor olmalı. Başı öne doğru eğikken, yani çenesi göğsüne yaklaştıysa rahat ememez. Kendinizden pay biçin; başınız öne eğikken bir şeyler yemeyi ya da içmeyi hiç denediniz mi? Pipetle dahi olsa baş öne eğikken içmek, yutkunmak zordur. Bebek için de öyle. Emme ve yutkunmayı kolaylaştırmak için baş hafif yukarı bakıyor olmalı. Ayrıca baş hafif yukarı kalkık pozisyon doğru kavrama için gereklidir.
  • Oturur pozisyonda emzirirken bebeğin altını yastıkla destekliyorsanız (ister düz yastık, ister emzirme yastığı) sert, içine kolay göçmeyen bir yastık olmasına dikkat edin. Bazı emzirme yastıklarının içinde küçük toplar ya da tanecikler var (hani şu eskiden reklamlarda çıkan Sobakava yastığı gibi). Bu yastıklarda, bebeğin ağırlığı altında kalan tanecikler zamanla kenarlara kaçıyorlar ve bebek aşağıya doğru kayıyor. Anne bunu farketmeyebilir ama bebek aşağıya kayınca meme başını da azar azar kaçırıyor veya meme başı sünüyor ve kavrama bozuluyor. O nedenle bazı emzirme yastıkları kavramayı bozan gizli bir tehlike. Emzirme yastığı kullanmayın demiyorum. Ben de kullanıyorum, belimin etrafında bebeğin altında tek parça bir yüzey olması işimi kolaylaştırıyor. Ama ilk aylarda emzirme yastığının altına destek olarak normal sert bir yastık koyuyordum ki bebek koyduğum yerde kalsın, sarkmasın.
  • Meme başında yara varsa anne bebeği memeye daha tedirgin yaklaştıracağından ve emzirirken daha uzak tutmaya meyilli olacağından kavrama daha da bozulabilir. Bu bir kısır döngüdür. Meme başı yaralarının sebebi bebeğin memeyi yeterince kavrayamamasıdır. Bebeği kavrama sırasında ve sonrasında mümkün olduğunca  kendinize yakın tutmaya dikkat edin. 

 

  • Ten tene temas süt üretimini artırıcı etki yapar, bebeğin memeyi araması ve emmesi için gerekli yenidoğan reflekslerini harekete geçirir. Annede de süt üretme hormonlarını ve süt akım reflekslerini tetikler. Ten tene teması en yoğun şekilde sağlamak için bebeği sadece bezi kalacak şekilde soyup belden üstünüz çıplak olacak şekilde onu emzirebilirsiniz. Kulağa biraz fantastik geliyor olabilir ama çok zevkli bir şey, yeni doğan bir bebeğin tadını çıkartmanın en güzel yollarından biri. Ayrıca, hem bebeğe hem de anneye duygusal olarak iyi gelir.

Bir sonrakiyazımda emzirme süresi ve sıklığı ile ilgili konuları ele almayı planlıyorum.

Siz ne dersiniz? “Ay bizde de tam böyle olduydu” mu diyorsunuz? Yoksa “Yok ya, bizim tecrübemiz farklıydı” mı diyorsunuz? Burda yazanları denediniz mi? İşe yaradı mı? Her şekilde lütfen paylaşın, geri bildirim verin. Yazdıklarım mutlak doğrudur demiyorum. Çünkü ne kadar anne ve bebek varsa dünyada o kadar farklı tecrübe var. Yorumlarınız burda zamanla birikerek anneler için faydalı bir kaynak haline gelebilir.Gelecek yazıda görüşmek üzere…Tomris 

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

103 Yorum

  1. yine çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler Tomris hanım
    tek bebek emzirmekte bir problem yok ama iki bebeği birlikte emzirince tıpkı dediğiniz gibi oluyor. bebeklerimden birinde (Özge) bu sorunu yaşıyorum. ısırarak çok acıtarak emiyor aynı memeyi diğer bebeğe verdiğimde hiç acı yok. doğduğu gün de emmeyi başaramamıştı şimdi de çok uğraşıyorum. bazen gayet sakince güzel güzel emiyor bazen de memeyi koparırcasına hırslı.

    • Dilek Hanim, pozisyonun ne kadar onemli oldugunu insan ikiz emzirince daha iyi anliyor.
      Bence Ozgea'nin sorunu memeden de biberondan geldigi gibi kolay sut gelmesini istemesi, cunku memeden sut almakta zorlaniyor veya kolay olani tercih ediyor. Sut istedigi gibi gelmeyince de sinirleniyor. Ozge dogdugunda ilk biberon almisi diye hatirliyorum, meme degil. Bu da biberona daha meyilli olmasina sebep oluyor. Biberondan uzak kalirsa daha iyi meme emmeyi ogrenecek, teknigi gelisecek, bir yandan da biberonu unutacak. Yani cozum biberon vermemek.

  2. iyiki bybo yu ve sizi tanıdım bizde ısrarla yanlış olan birşeyler olduğunu biliyor ama çözemiyordum ilk iş olarak bu pozisyon meselesine çok dikkat edeceğim benim için önemli olan bir sonraki yazınızıda sabırsızlıkla bekliyorum..

  3. bebnim bebeğim memeyi ilk başta reddediyorinanılmaz biçimde ağlıyor yalancı meme ile sakinleştirip öyle emzirebiliyorum uykudan kaltıktan sonra sakince alıyor memeyi ancak bu beni psikolojik olarak çok yoruyor tavsiyelerinize ihtiyacım var..

    • Merhaba Duygu Hanim. Memeyi reddediyor dediniz ama anlayamadim. Memeyi verdiginizde almiyor mu hic, yoksa aliyor ve alip alip birakiyor mu hircinca. Dogdugundan beri mi boyle, ne kadar zamandir var bu durum (ve su anda kac aylik?)
      Memeyi alirkenki huzursuzluklarinda bir kac nedeni sunlar olabilir:
      1. bebek memeyi aldiktan bir sure sonra sut akim refleksi ile sut hizli bir sekilde fiskirmaya baslar. Bazi kadinlarda bu sut akimi cok hizli ve miktar olarak cok fazla olabilir ve bebek buna adapte olamadigi ve agzi cok fazla sut doldugu icin sevmiyor ve huzursuzlaniyor olabilir. bu durumda bebek sut geldiginde bogulur gibi garip sesler cikariyor olabilir basta. Bir de yutkunurken 'cik' sesi yapabilir. Emezirme sirasinda memeyi cekistirebilir. Emzirme sonrasinda cok kusabilir ve/veya cok gazli olabilir. Bu durum sizin durumunuza uyuyor mu?

      2. Veya sut akim refleksiniz bebegin istediginden/ beklediginden daha gec geliyor olabilir. Bu aslinda normal bir sey, her kadinin vucudu farklidir, farkli hizlarda calisir. Ama bebek sutun gelmesini beklerken sabirsizlanip huzursuzlaniyor olabilir. Bu bebegin karakterinden, mizacindan kaynaklanabilecegi gibi eger biberon veriyorsaniz biberon gibi hemen sutun gelmesini beklemesinden de olabilir. (meme-biberon kafa karisikligi da denir bu duruma).
      sut akim refleksiniz bebegin istedigine gore yavassa, bebek sut akim refleksini tetiklemek icin memeyi alip alip birakiyor olabilir.

      Her sekilde en iyi cozumlerden biri sizin yaptiginiz gibi uyanir uyanmaz, henuz mahmurken memeyi vermek. Uykudan uyandigi zamanlar bebegin en huzurlu anlaridir.

      Yukaridaki sorulara cevap verebilirseniz bir kac oneri daha verebilirim belki.

    • ahhh cevanınızı henüz gördüm 🙁 benimki daha ağzına almadan redddeyiyor kucağımdayken emzirme pozisyonuna dahi zor sokuyorum sonra yalancı memeyle sakinleştirip memeyi tutturuyorum.. ama o günden bugüne durum daha vahim hızım nerdeyse 6 saatte bir meme alıyor ve yalnızca 5 dakika.. çok mutsuzum… (kırkı çıktığından beri böyle hiçbir zaman iştahlı bir bebk olamadı 96 günlük 3660 kg doğdu şuan 6.300)

  4. birde benim gibi iri ve buyuk goguslere bayanlara tavsiyem emirince gogus 2-3 katina cikiyor.emzirirken gogsunuzu alttan mutlaka yukari kaldirarak emzirin zira yukari kaldirmazsaniz burada sutler birikiyor sanra sisiyor mastit oluyor ates yapiyor…

  5. Acil yardım.. Eren hanım merhaba, Benim 5.5 aylık bir oğlum var. 4 aylıkken sütüm kesilmişti. Bugün yavaş yavaş tekrar gelmeye başladı. Emzirmeye çalıştım ama reddediyor malasef midesi bulanıyor. Önerebileceğiniz birşey varmıdır. Teşekkürler.

    • Irem Hanim, ben yardimci lomaya calisayim,.1,5 ay sonra sutunuzunkendiliginden gelmasi harika bir sey, mucize gibi! Bence bebegi memeye tekrar alistirmanin bir acili bir de acisiz yontemi aklima geliyor, muhtemelen ikisini kombine edeceksiniz. Acisiz yontem uykusunda emzirmek. Kucaginiza aldiginuzda uyaniyorsa uyanmamasi icin o yatagindayken uzerine egilerek memenizi verebilirsiniz. (annem biberona alisan kardesimi boyle emzirirmis) meme emme refleksini tetiklemek icin meme basini dudaklarina, ust dudagina surebilirsiniz. Ayrica uykudan ilk uyandiginda hemen emzirmeye calisabilirsiniz. henuz mahmurken cogu bebek daha az huysuzdur. 2. Acili yontem ise bir gun

    • Acili yontem ise emzirme kampi, tomrisin emzirme notlari 3'e bakin. Yalniz oncesinde duzenli pompa yaparak sutunuzu biraz cogaltmanizi oneririm, 4 aylik bir bebek icin yeni dogan donemindeki gibi az sutle baslamak zor olabilir. Yine de emerek sutu cogaltabilor. Yalniz kamp sirasinda biberonlari kaldirip mama ihtimalini unutmaniz gerekiyor ki kamp etkili olsun. Ve oncesi ve sonrasinda bebegi tarttirmanizi ve hekimi ile kilo alimini degerlendirmenizi oneririm.
      Once acisiz yontemle baslayip sonra emzirme kampini denemeniz makul bir siralama olur.
      Her sekilde hemen pompaya baslayinki sutu kaybetmeyin.
      Emzirmeye cabalamanizi oneririm, bu Allah'in size verdigi ikinci bir sans.
      Ama bebek bit turlu emmiyorsa pompa ile sut sagip o sutu vermenizi oneririm. Emzirmek sagilmis anne sutunu biberon ile verrmeye ustundur.

    • Irem Hanim, La Leche League'in emzirme sanati kitabina baktim. Acili yontem sizin durumunuzda kisa vadede uygun degil. gun icinde cok sayida pompa yaparak sutu arttirin. sut arttikca mamayi kademeli olarak kesmek oneriliyor. Bu donemde de bebegin kilosunu sıkı bir sekilde takip etmeniz oneriliyor (doktordaki bebek tartisinda duzenli, ornegin her hafta tarttirarak) bir yandan da sut cogaldikca kademeli olarak mamayi azaltmak oneriliyor.
      Bu arada, bebegi meme emmeye tekrar isindirmak ve sizin de sut yapiminizi uyarmak icin bebegin teninize, ozellikle memenize temasi faydali olabilir. Gun icinde bebegi soyup, sadec ebezi kalacak sekilde, siz de ust bedebinizi soyup bebege sairlabilirsiniz. Memenizde gezinmesine izin verin, emmek zorunda degil. Teninizin ve memenizin kokusunu hatirlamasi, emmeye isinmasi icin yapacaksiniz bunu. Ama bu keyif anlarinda meme almasi icin zorlamayin, amac isindirmak bebegi. Kimbilir, belki kendiliginden kavrar bir gun bebeginiz memeyi.

    • Eren hanım, öncelikle ilgilendiğiniz ve cevabınız için teşekkür ederim. formda yazdığınız herşeyi denedim günlerdir. Fakat nafile almadı anne sütünü bir türlü Pompalamayla da fazla çoğalmadı sanırım emmediği için. Yine de teşekkür ederim.

    • İrem, yorumları yazan Tomris ben değilim 🙂

    • Irem, cevap yazdigini iyeni yoruyorum, kusura bakma. Doğru, bebek emmezse pompa ile sütü artırmak zordur, ama olsun, damlası gelse yine de sağ ve ver derim, faydası inanılmaz. Bu arada da yukarıda yazdığım gibi ara ara, özellikle uykuluyken, uykudan hemen uyandığında meme vermeye devam et, çıplak tenine yatır, kimbilir, belki alır.

  6. Tomris hanim merhaba benim bebegim henuz 15 günlük meme ucum hiç yok ve sectio olduğum için ilk 3 hün yeterince besleyenediğim için bilüribini arttı bu nedenle mama vermeye direnerek anne sütünü sağıp verdim kaşıkla almadığı için biberınla vermek zorunda kaldım dün itibariyle bilüribin seviyemiz düştü kilo alımı toparladı ama eöziremiyorum meme ucunu pompa ile çıkarıp veriyorum 5 dk kalıyor memede ve çok sinirleniyor biberonşa sağıp vermeye devam ediyorum ama nereye kadar böyle gider bilmiyorum günde yaklaşık 750 cc anne sütü veriyorum sütüm iyi geliyor emzşrmeyi çok istiyorum bana yardımcı olabilecek önerilerinizi bekliyorum şimdiye kadar hiç mama vermedim biberonu borakıp emmeye nasıl alıştırabilrim bide meme ucum hiç yok sadece pompayla bir miktar çıkıyo 5 dk sonra yine içine kaçıyor

  7. Bu gece 10 dk kaldi memede ve sonra mememi sagdim cok az sut geldi sanirim bir miktar emdi:)

    • Merhaba BreezeHeart,
      Bu mesajini simdi tesaduf eseri gordum. Cok ozur dilerim, atlamisim! Sanirim yogun bir donemime geldi. Normalde tum annelere bir kac gun icinde cevap veriyorum, ama bun atlamisim. Cok uzuldum, cok ozur dilerim.

      Haklisin, sagarak uzun sure gitmez, genelde anneler 6 ay civarinda sagarak sut vermeyi birakir.

      Nasil gidiyor su anda? Masallah, sagarak 750 cc anne sutu cikiyorsa demek ki sutun bolmus. Eger hala sagarak gidiyorsan yine memeye donebilirsiniz.

      Umarim bir sekilde cozup memeye donmussundur. Yoksa lutfen haber ver yardimci olmaya calisayim. Cok kotu vicdan azabi cekiyorum 🙁

  8. Tomris Hanim merhaba,
    Oncelikle caresizce sizden yardim isteyen herkese yetismeye calismaniz beni com etkiledi gercekten cok tesekkurler. Ben de durumumdan bahsetmek istedim size belki boylesi bir durumla karsilasmissinizdir diye bebegim 41. Haftanin sonunda mekonyumlu dogdu 2970 grdi. 1 saat sonra yanima getirdiler hic bir sekde emmedi gogus uclarim yoktu ben buna ylrdum hemsireler silikon gogus ucu aldirtti bu sekilde de emmedi bu sebeple hasta ede mama verildi ben bebek emmiyor diye 3 satte bir pompa yaptim sutum geldi eve geldik devamli emzirmeye calistim denemefigimiz yontem kaldi degisik uclar memeden sut akitma vs. Olmadi olmadi bir turlu agzini acip memeyi tutmadi 1 hafta inat ettik emsin diye ac biraktik fakat bezinde kirmizi noktaciklar gorduk urik kristal defiler su kaybi olmus acliktan ve 2700e dusmus doktor acilen beslenmesi gerek dedi ve sutu sagip biberonla vermeye basladik gunde en az 500 cc anne sutu arti mama takviyesi aldi ilk iki hafta sonrasinda sut artti ve tamamen anne sutune donduk hatta su an buzluga epey stok yaptim:) kizim 8 haftalik kilosu 5500 kizim sadece anne sutuyle besleniyor fakat emzirmenin verdigi mutlulugu ve hazzi bic yasayamDim kizimla o yakinligi kuramiyorum diye hala aglarim zaman zaman yalniz inatla memeye tutmaya devam ediyorum 3-4 kere beni sasirtip emmistir fakat hep morarana kadar aglar ve mememi yumruklar. Sizden yardim istedigim konu bebegimi memeye alistirmam icin bana yol gosterebilir misiniz ikincisi 5 hafta sonra calismaya baslayacagim ing ogretmeniyim ders aralarinda sagacagim su an 3 saat arayla sagiyorum o zaman ne kdar siklikla sagmaliyim (ders programimi ona gore hazirlamalarini isteyecegim) ve sonuncu sorum su an sagip buzluga attigim sutleri 4. 5. Ayda verdbilir miyim besleyicigi o zaman azalir mi yani sutun kalitesi ve icerigi bebek buyudukce degisiyor mu? Size simdide n tesekkur ederım bu yardimlarinizin karsiligini kat ve kat almaniz dilegiyle. Sevgiler

    • Fulya, sadece sagarak bebege yetecek kadar sut yapmak zordur, masallah sen ustune stok yapmissin. Tebrik ederim.
      bebek ilk biberon almis ve ilk haftalardan beri hep biberon aliyor. Memeye donmek zor, ama deneyebiliriz. Yaz olusunu da firsat bilip gun icinde sik sik ciplak ten temasi yap. Senin ustbedenin ciplak olsun, onun da sadece bezi olsun. Bu sekilde gun icinde sik sik birlikte olun, gogsune yatir onu. Oynayin, yani genel muhabbet hallerini bu sekilde yapoin. O senin kokujnu alsin, sen onun. Ten temasi yenidogan icgudulerini tetikler, meme arama ve emme icgudusunu, o yuzden yapiyoruz bunu. Ama memeye zorlama, onun istemesini bekle. Arada hafifce memeye dogru yonlendirebilirsin, bakalim ne yapiyor, ama sakin zorlama.
      Bir de biberonu su sayfada anlatilan yontemle ver.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
      Sayfanin sonunda sut verme meyodlari kisdmina bak. Tum sayfada faydali bilgiler var ayrica.

    • Cok tesekkur ederim Tomris Hanim tavsiyelerinizi dikkate alacagim ayrica onerdiginiz yaziyi da okudum bakalim umarim basarili oluruz:)

    • Sutun besleyiciligi azalmas ilerleyen aylarda. elbette ayina uygun sutu annesinin memesinden direct almasi en iyisi, ama bu yoksa derin dondurucudan cikacan sut de cok kiymetli. dunyadaki tum mamalara ustundur.

      ilerleyen yazilarda sut sagma ve saklama konusunda oneriler var, oraya da bakabilirsin. bu son yazi.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html

  9. Tomris Hanım merhaba,

    Yazılarınızı keyifle okudum, teşekkür ediyorum size..

    Benim 7 aylık bir oğlum var, en baştan beri emziriyorum, hiç mama vermedik, kilo alımı da gayet iyi. Şimdi ek gıdalara da başladık 1 aydır. Ancak 5. aydan itibaren oğlum benim sol gögsümü emmeyi bıraktı, ıyyy ifadesi oluşturarak reddediyor, sağ gögsümde ise hiçbir problem yok, ancak bu dengesizlikten ötürü, sol gögsümden artık süt gelmiyor, sağ gögsümde sütten dolayı iyice şişti, yani anlayacağınız biri büyük biri küçük gögüslerimin, haliyle de kötü bir görüntü oluştu, utanır oldum, bebeğim için canım feda diyorum kuşkusuz, ancak kafama takmadan da edemiyorum bu görüntüyü, bir öneriniz var mı acaba?

    • Merhaba,
      Cok haklisin, genc bir kadin icin asimetrik memeler hic de hos bir tecrube degil.
      Bebegi sol kolunla, elinle iyi desteklemiyor olabilir misin? Uykudan ilk uyandiginda, uyku mahmuruyken sol memeyi vermeyi dene. Uykuda emzirme aliskanligin varsa uykuda sol memeyi vermeyi deneyebilirsin.

      Yatarak emzirirken sol memeyi vermeyi deneyebilirsin, yan yana parallel yatarken. O pozisyonda sol sag ayrimini yapamaz sanirim. Bir de sol memeden cok hizli sut gelmiyor olabilir, bundan hoslanmiyor olabilir.

      Bir digger secenek de aklima gelen, sol memeyi hic kullanmiyorsan meme ucunda sutun bekleyerek kurumasi nedeniyle kucuk bir tat degisikligi olmus olabilir. ama arkadan gelen suttee bunun olmamasi lazim. Sol memeyi biraz sagip (pompan yoksa elinle) oyle sol memeyi vermeyi deneyebilirsin.

      Hic biri ise yaramazsa sol memeyi gunde bir kac kez sagmani oneririm, derin dondurucuya atarsin sagdigin sutleri.

      Bu ve ardindan gelen 4 yazi sut sagma konusunu ele aliyor. (elle sagma linki de var)
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Sevgiler,
      Tomris

    • Tomris Hanım,

      Cevabınız için çok tesekkür ediyorum, bahsettiğiniz her yolu denedim inanın, defalarca sol gögsü vermeyi denedim, sağmayı denedim, olmuyor bir türlü, anlayacağınız sağ gögüsle hayatını devam ettirmeye niyetli, sol gögsüm sanki hiç emzirmemişim gibi sönük. tadının acı geldiğinden eminim, çünkü yüzündeki ifadeden çok net anlayabiliyorum. İşe başlayınca nasıl yapacağım bilmiyorum, belki kış gelince farkedilmez diyorum, eşim de kafana takma elbet emzirme bitince düzelir diyor, inşallah dediği gibi olur.

    • Merhaba, madem ise baslayacaksin, sol memeden sut sagip derin dondurucuya stok yapmani oneririm. Bu arada da arada sen disardayken ona bakan biri o sagilan sutu biberon ile vermeyi denesin (hem yavas yavas ise baslama provasi yapmis olursunuz). Bakalim gercekten derdi sutun tadi ile mi.
      Sag memeyi emzirme, sol memeyi de derin dondurucudaki sut bankasi icin kullanirsan aradaki boyut farki biraz azalacaktir.

      Sevgiler,
      Tomris

    • Makineyle denedim birkaç gün Tomris Hanım, kesinlikle sol gögsümden süt gelmiyor artık, kurudu desem yeridir, anlayacağınız sağ göğse talimim. Yapacak birşey yok sanırım, böyle idare edeceğim, bir şekilde normale dönecek sanırım. Çok teşekkür ederim, vakit ayırdınız, sıkıntımı paylaşmış oldum sizinle.

      Sevgiler

      Emel

    • Emel, sagdikca gelir. Bir kac damlada olsa yeter. Iki saatte bir bir iki dakika olsa da sagmani oneririm.
      Sevgiler,
      Tomris

  10. Tomris Hanım, elimle sağmayı denedim, evet damla damla da olsa geliyor, ama dediğim gibi meme çok sönük, vermeyi denedikçe de elle itmeye de başladı:)) Anlayacağınız kandıramıyoruz bizim oğlanı. Ama ben alıştım sanırım bir gögsümün büyük olmasına, ne yapalım, emzirmeye devam, çok teşekkür ediyorum

  11. Tomris Hanım kızım 6.5 aylık oldu hala 2 aya bir yara oluyor gogus uclarım.Bizim sorunumuz şu yeni doğdugunda gogus yaram yaklasık 50 gün sürdü her gün ağlıyordum bir yerde yanlışlık yapıyorum diye biz doğru pozisyonu bir türlü bulamadık hala da bulduğumuzu soyleyemem yalnız yatarak cok rahat ediyoruz ikimizde ama oda her yerde mümkün olmuyor.Benim kızım ağzını açmıyor memeyi hemen kapıyor ilk başta ağrı olmuyor fakat memede kalma süresi biraz uzayınca ağrımaya başlıyor.normal mi bu durum?

    • eger dogru kavramiyorsa meme basi agrir, bu normal. ama bir baska ihtimal mantar enfeksiyonu olmasi. meme basinda ucundan dogru bicak saplanir gibi bir agri var mi? emzirirken, emzirme aralarinda, herhangi bir zaman olabilir? bu mantar enfeksiyonuna isaret ediyor. oyleyse ilac kullanmak gerekebilir. bir de bebegin de agzinda pamukcuk olur o zaman. duzgun emmeyebilir pamukcuk yeri acidigi icin.
      meme pedi kullaniyor musunuz? eger kullaniyorsaniz sik degistirmeniz gerekir.
      bir de emzirme sonrasinda meme basi aciyarak meme beyazlasiyor mu? bu durumda meme basini sicak tutmak iyi gelir.
      arkaya yaslanarak emzirme denediniz mi? 6 ay biraz buyuk ama mantigi su, bebegi birakin, o nasil kavrayacagina karar versin. yukarida metodla ilgili linkler var. biraz buyuk ama denemeye deger.
      Eger bebek basta cok biberon, emzik, vb. aldiysa kavramayi hic bir zaman dogru ogrenmemis olabilir. biberon aliyor mu?
      benim ikizler de kavramayi bir turlu ogrenememislerdi. 16 hafta yaralarim vardi. sonra bahar gelince gecti 🙂 sanirim kavramayi da ogrendiler biraz.

  12. Merhaba Tomris Hanim,
    Dogum sonrasi burada yazan bircok kadinla ortak nedenlerden biberona basladik, ek gida, sagdigim anne sutu ve memeden vererek devam ediyoruz. Memeyi almasi icin cok ugrastim (Emzirme kampi benzeri bir hafta sonundan sonra), 10 gun kadar once basardim, hala sorunlu da olsa her gun uc dort kez aliyor, tabii sutum yetmiyor. Sutum hala artmadi, iki saatte bir 50 cc kadar cikiyor. Sitenizden ve farkli bloglardan SNS sistemini duydum. Almanya'da yasayan bir arkadasimdan istedim, gonderiyor. Fakat aldigi doktor ya da hemsire danismanligi olmadan kullanmamazi salik vermisler. Nasil yardim alamabilirim, bu konuda yardimci olursaniz cok sevinirim. Bu arada İstanbul'da yasiyorum.
    Sevgiler,
    Ilknur

    • Memede mama:
      Bu yöntemde amaç bebeğin mamayı memede alması. Bunun için memedeyken ağzına ince bir tüp sokuluyor, mamayı ordan alıyor. Bu tüpe beslenme tüpü veya beslenme sondası da deniyor. Uzun içi boş incecik bir boru. Bir ucu bebeğin ağızına (memeyi kavramışken), bir ucu da biberon şişesine sokuluyor. Bebek memeyi emdikçe, şişeden mamayı da çekiyor böylece.
      Beslenme tüpü prematüre ve biberon dahi alamayan bebekleri yoğun bakımda beslemek için kullanılıyor esas. Gerekirse taa mideye kadar gönderiliyor bir ucu. Yani ucu özel yapılmış, bebeğin ağzını kesinlikle acıtmayan bir şey.
      Bu tüpü çocuk doktorunuzdan (hastanede çalışıyorsa özellikle bir iki tane denemeniz için edinebilir) veya medikalcilerden edinebilirsiniz. 5 numaları tüp edinmeniz gerekiyor (yani en ince olanı). Medikalcilerde 5 numara bulunamayabiliyor, bu durumda 6 numara da kullanabilirsiniz. Yalnız o zaman tüp kalınlaşıyor, yani mama daha hızlı geliyor, bunu istemiyoruz. Tüp küçük olsun ki bebek daha zor mamayı emsin. Ben 6 numara kullanırken tüpün ortasını biraz kıvırıyordum ki hemen bitirmesin bebek, yavaş içsin, bu sefer de tüple mamaya alışmasın diye.
      Beslenme tüpü ile ilgili bir kaç link:
      http://www.kozmedshop.com/?urun-7125-BICAKCILAR-FEEDING-TUBE-NO:08-MAVi—Bicakcilar-Beslenme-Sondasi.html
      Bu da başka bir link
      http://www.medikalstore.com/vitrin/product_info.php/products_id/791
      başka bir link
      http://www.kalimed.com/?urun-967-Bicakcilar-Beslenme-Kateteri-Feeding-Sonda.html
      Mavi uclu, 5 numara olmalı (gri uçlu). Bulamazsanız 6 numara da olur (açık yeşil uçlu).

    • Beslenme tüpünün iki ucu var. Bir ucu yuvarlatılmış, yumuşak, bebeğin ağzına girecek uç (buna ön uç diyelim). Bunun biraz üzerinde iki delik var, mamanın çıkacağı delikler. Yöntemin işe yaraması için bu iki deliğin de bebeğin ağzına girmiş olması lazım. Bebeğin ağzına sokarken meme başını takip etmek gerekiyor, meme başını kılavuz olarak kullanmak gerekiyor. Meme başı nerdeyse tüpün ucu da orada olmalı. (bebek meme emerken meme başını dili ve üst damağı arasına hapsediyor ya, işte tüp de orada olmalı).
      Bu da memede mama konusunda bir video http://www.youtube.com/watch?v=ezGIkIkhC_o
      Tüpün öbür kısmı ise içinde mama olan biberona daldırılıyor. Bununla iligli fotolar da burda:
      https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151526954056785.1073741830.622036784&type=1&l=3905c31a41
      Memede mama uygulaması ise şöyle oluyor:
      Önce bebek her iki memeyi de sonuna kadar boşaltıyor. Boşalttığından emin olmak için memeyi baş parmak ve diğer parmaklar arasında C şeklinde tutarken biraz sıkıp bebeğin son sütü de aldığından emin olmak gerekiyor.Tüp ve biberonu emzirme öncesinde sen hazırlayabileceğin gibi (bir tepside bunu hazırlamak iyi oluyor), bir başkası da azırlayıp sana getirebilir. Beslenme tüpünün arka ucunu (renkli olan kısım) biberon içine sokuyorsun.Ön ucunu ise (yuvarlatılmış, ucunda iki delik olan kısım), meme başını kılavuz olarak kullanrak yavaşça bebeğin ağzına sokuyorsun. İki delik de bebeğin ağzına girdiğinde ve bebek emdiğinde tüpün mama ile dolduğunu göreceksin, böylece memedeyken mama içmeye başlayacak.
      Bu yöntem ile bebek hem biberona alışmamış oluyor, hem de meme uyarıldığı için süt yapımı artıyor.
      Temizlemesi: Beslenme tüpü içine bir şırınga ile bir kaç kez sıcak su sıkarsan içi tezmizlenmiş oluyor. (renkli uç şırınga takılabilecek şekilde yapılmış, tabii şırınganın iğnesi değil, gövdesi). Asarak kurutabilirsin. Bu tüpler kaynamaya uygun değil. Deterjan da kullanma (içinde artık kalabilir). Dışını da sıcak su ile temizle. Bu tüpler bir hafta kadar sonra sertleşmeye başlıyor, o zaman yeni bir tüp çıkarıp kullanman gerekir.

    • Selamlar bu güzel blog icin tesekkurler. 40 günlük kizimiz kendisi yeterince ememmiyor hatta ilk gun biraz mama bile verilmisti 🙁 Dr ilk gunden beri pompa yapmamizi tavsiye etti.. basta kucik plastik shot bardagi gibi bardakla verdik? ama ona cok itiraz etmeye baslayinca 1haftador bibeberonla beriyoriz
      ama biberomla hem memeden sogumasindan korkuyorum hem de pompa yap yika steril et vs gereksiz zaman kaybo gibi geliyor.. zaten bir memeyi emmeso 20-30dk fln alabiyor.. yani bir emzirme seansi 1saat sirebiliyor.. ama duzensiz bazen 15-20dk sonra uyuyor bir derin ki uyandırmak ne mumkun.. gündüz sık emiyor 1-2saatte bir.. gece 4-5saatte bire çıkıyor.. henüz pompa isi de tam duzene girmedi ama günde 2kez flm sagabiliyorum.. eger emdikten sonra 1saat icinde sagarsam ancak meme basina 15-30ml fln gekiyor 2saat fln sonra sagarsam 40-60ml fln geliyor..
      biberonla takviyeyi de genelde gecenin basinda yapıyorum bir kez de sabaja karsi veya gun icinde. .

      Dogum kilosu 3360gr (ertesi gun taburcu), 3.gun 3060gr, 4.gun 3140gr, 17.gun 3440gr, 20.gun 3585gr, 30.gun 3800gr, 38.gun 4175gr..  ilk basta taburcu oldugumuzda bebis uyuyor ne guzel diye bıraktik bilemedk max 3saat sonra uyandirmal gereltigini.., sonuçta 3.gun kontrolünde hızlı kilo kaybo var diye  (ve 38derece atesi de cikmisti) Dr da siz bunu ii bi besleyin yarın bakalim dedi, 4.gun toparladik biraz ama 2hafta sonraki kontrole kadar rehavete kapilmisiz.. 17.gunde dusuk olunca tekrar bi gaz ve 20.gun toparladik vs vs.. tabi bi kac gunluk kilo alimina bakrken artilirken midesenin/bağırsaklarinin dolu olup olmasi biraz yanıltıcı oluyor

      Bu arada zaten ben ise donmeyecegim icin uzun sure emzirmek istiyorum… pompa gereksiz geliyor..

      Bir de aslen italyada yaşıyoruz 2aylik olunca ocakta geri gidecegiz ucak havaalani kalabalık vs mikroplarla karşılasacak tabi.. bunyesi guclu olsun diye de simdiden biberonu azaltmak istemiyorum ama biberona cok alisip memeden de sogumasin..
      Acaba SNS yapsam mantıklı olur mu?

      Yada sonuçta bu sute memede varsa onun çekmesi icin ne yapabilirim?
      Yada daha sok pompa yapsam sut cok artsa faydası olur mu? ama o zaman da hızlı geliyor diye rahatsız olur mu?

      Bir de LLL'nin istanbulda temsilcisi var mi? yada tavsiye edeceginiz baska biri ??

      Simdiden cok tesekkurler
      Handan

    • Mail adresimi bu kisiye ozel yazmistim; genele, herkese acik degildir. Sorularinizi asagidaki yorum kutusuna yazabilirsiniz. Ozelden gelen sorulari cevaplamiyorum; dikkate almiyorum. Bilginize.

    • 15 Ekim 2013'teki mesajimi duzenleyerek yaziyorum:

      Ilknur, once iyi bir emzirme kampi ile sutunu artirmani oneririm. Madem bebek meme aliyor, tum biberonlari, pompayi kaldirip iki gun sadece emzirmeye odaklan. Baska turlu sutun artmaz.
      Emzirme kampi yazilari:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Memede mama icin Almanya'dan gelmesine gerek yok. Kendin de yapabilirsin, 5 veya 6 numara beslenme tupu ile. yalniz, bunu bilen birinin sana gostermesi lazim, dogru. Istanbul'da cesitli hastanelerde kurumlarda emzirme danismanlari var. Onlarin gosterebilecegini zannediyorum. Ben de ikiz annesi bir arkadasima gostermistim bu yontemi, o da sık sık kullandı bu yontemı. Bir alternatif olarak ona gidebilirsin, yardım etmek isteyeceğini zannediyorum ama once kendisine sormam lazım. Tabii onunki profesyonel bir danışmanlık olmayacaktır, ama ikizlerinden oldukça tecrübe kazandı bu yöntemde. Eğer arkadaşımla görüşmek istersen (onun evine gitmen gerekir)

  13. Bu arada yazmayi unutmusum :)bebegim su an 46 gunluk.

  14. Merhabalar kızım 43 günlük oldu .düşük kilolu doğduğundan ve sarılık olduğundan mamaya başladık.Meme ucum küçük olduğundan kızım çoğu zaman mememi kavrayamıyor.Yazılarınızın hepsini okuyamadım ama bugün biberon vermeyip emzirme kampına gireceğim umarım başarılı oluruz. Tavsiyelerinizi bekliyorum…

    • Canan, kizin mama aliyor mu? aliyorsa ne kadar aliyor? yogun mama aliyorsa birden kampa girmek iyi olmayabilir, once sutunu artirman gerekir.

    • Kızıma 25.gününden itibaren 3 saat arayla 60 ml mama verdim.15-20 günde güzel kilo aldı maşallah.Ama kavramada sorunlar olunca 12 Kasımda mamayı biberonla vermeyi kestim , kaşıkla verdim.Biraz düzelmeye başladı çok şükür.Daha rahat kavramaya başladı kızım mememi.Bizim asıl sorunumuz kavrama olduğu için çok büyük sorun yaşamadım miktar konusunda.Ama kızım beni emdikçe sütümün arttığını hissettim.Çok teşekkür ederim ilginize….

    • kaşıkla verirken mamayı yavaş yavaş azaltmanı öneririm. Bu arada tam bir emzirme kampı uygulamanı öneririm, en geç iki saatte bir, tercihan daha sık emzir. Böylece sütün daha da artacaktır.

  15. çok güzel çok faydalı bir blog ellerinize yüreğinize sağlık.. ben 50 günlük bir anneyim. emzirmede çok sıkıntı çekiyorum 50 gündür halan göğüslerim yara ve kanıyor. kahverengi kısmın tamamını kavramıyor birtürlü kavratamadımda.göğüslerim baya büyük ucuda yok denecek kadar küçük aceba ondan mı? halan rahat emziremiyorum. memeyi tutana kadar epey bir vakit geçiyor.bebeğim ağzını açıyo ben acıcak diye kaçıyorum ben cesaretlenip verecek oluyorum o ağzını açmıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. yardımınıza ihtiyacım var 🙁

    • arkaya yaslanarak emzirme oneririm. ben de 16 hafta meme basi yarasi cektim ikizlerimde, son bebegimde isa bir kac gun surdu, cunku arkaya yaslanarak emzirmeye basladim. keske bu yontemi o zaman ogrenseydim diyorum. yukaridaki yazida arkaya yaslanarak emzirmeyi anlattim, ve bir link var. lutfen bu yaziya ve linke bak. Eminim yaralarin iyilesmesine yardimci olacaktir bu yontem.

      Ilk seferde denediginde olmazsa sakin vazgecme. ben de ilk iki denememde hic hoslanmamistim bu emzirme pozisyonundan. ucuncude oldu. sonar da 3 ay boyle emzirdim bebegimi.

      Yaralar devam ederse lutfen haber ver.

      Iyi haberlerini bekliyorum.

    • İlginiz için çook teşekkür ederim.
      Sol taraf daha kötü dünden beri sağıyorum solu. Sağ tarafı da emziriyorum sağ tarafta çatlak ama ortasından. sol göğsüm hem ortadan hemde ucunun kahverengi kısımla birleştiği üst kısımdan yarık.sağarken bile açılıyor orası. iyileşmesi mümkün görünmüyor bana 🙁 dediğinizi denemeye çalışacağım inşallah.

      Hemen cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Allahu teala razı olsun.

    • Iyilesmesi zaman alabilir, ama arkaya yaslanarak emzirdiginde daha az acidigini farkedeceksin.

    • zamanla da yaralar kapanacak. bu sirada lansinoh krem surebilirsin, iyilesmesini hizlandirmak icin. ayrica kantaron yagi, zeytin yagi da oldukca ekilidir. Bir diger secenek de Earth Mama Angel Baby diye bir krem. O da etkilidir.

      ama bu kremler yaglar sadece iyilesmeyi hizlandirmaya yardimci olur. eger pozisyon ve kavrama sorununu cozmezsen istedigini sur, iyilesmez.

    • teşekkür ediyorum z.yağ kantoron yağ, tahin yağı, pişik kremleri, madecassol krem lanolin hiç fayda etmedi. lansinoh denicem inşallah o fayda eder. tekrar teşekkür ederim. Sizi gelişmelerden haberdar ederim sevgiler saygılar…

    • ben hücre yenileyici kremle antibiyotik kremi karıştırıp sürdüm çok işe yaradı.

  16. tomris hanım sizi bilgilendireyim istedim. emzirme tekniğini denedim ama olmadı beceremedim daha doğrusu acıyacak korkuyla beceremedim. 1 hafta sağarak verdim sol göğsümü. sağı emzirdim. sol tamamen geçti diyebilirim ama sağ tarafımda halan biraz ağrı var. ama çok çok rahatladım elhamdülillah. inşallah tekrarlamaz.

  17. tomris hanım sizin vesilenizle emzirme kampına başladım çok şükür sütüm arrtı Allah razı olsun. bebeğim 33 günlük. emziriyorum ama en fazla 10 dk emiyor göğsümü tam boşaltmıyor sonra uyuyor 1 saat sonra bazen yarım saat sonra tekrar kalkıyor emziriyorum.hala göğüslerim çok şiş oluyor rahatsız oluyorum göğüs pedlerine akıyor sizce sağmalı mıym süt azalır mı? tesekkür ederim

    • Bebek tek emzirmede bir memeyi bosaltamiyor ve sik sik acikiyorsa asiri sut uretimi olabilir. Bu durumda on sutteki yogun sekerli sutu alip sondaki yagli sutu alamiyor, o yuzden de sik acikiyor olabilir, Kakasi ne renk bebegin? Her emzirmede kac meme veriyorsun? Bir mi iki mi? Yani birinci memeyi bitirip ikinciyi mi bitiremiyor, yoksa birinciyi mi bitiremiyor?

    • kakası sarı hardal rengi. bir günü eğer 4 e bölecek olursam sabah ogle akşam gece diye. şöyle söyleyeyim sabah , öğlen ve gece sütüm bol memelerim şiş. bebek o zamanlar tek göğüs alıyor ama sanki onu da tam boşaltamıyor. akşamları ise süt azalıyor sanki onun için 4 göğüs değiştiriyorum ama akşam harici sütüm bol ve tek göğüs alıyor.

    • Cok normal, bir durum. Benim bebek de Sabah bir, oglen bir bucuk, ogleden sonra iki, aksam uc dort bes alti yedi sekiz meme alirdi, artik Allah ne verdiyse 🙂

      Peki bur yarim saat bir saat sonar tekrar kalkip emme isi tum gun mu, yoksa aksam saatlerinde mi boyle? Ogleden sonar aksam ise cok normal.

    • cevap için çok teşekkür ederim. geciken cevabım için de özür dilerim.şu an mesajımı okudum da eksik bilgilerle yazmışım hep tekraar düzelterek yazayım. bizim biberon geçmişimiz var emzirme kampından önce ben geceleri dinleneyim diye babamız sağdığım sütü biberonla verirdi. emzirme kampından sonra o akşamüstü dediğim vakitlerde huysuzlanarak memeyi çekiştirerek alıyordu 4 göğüs değil dikkat ettim meğer 8 sefer değiştiriyormuşum. sonra emzirmemin sürekli olduğunu farkettim. dikkatle not aldım 5 dk kadar emip yatma 5 dk sonra kalkma bazen 2 3 dk sonra tekrar emzirme kısa süre tekrar kalkma. ve yaklaşık 1.5 saatimiz böyle imiş.daha sonra 20 dk bazen 30 dk uyuma ve tekrar aynı kısır döngü ve ben malesef kamp yapmama rağmen bu 2 gün içinde
      aşır yorgunluktan ev işleri vs. süt sağıp uyumak için eşime biberonla verdirdim:(. ve şu an meme kavgalarımız arttı.ağlıyor sürekli.çekiştiriyor. alıp bırakıyor ama yine 5 dk emiyor. bir de boğazına süt çok kaçıyor. tıkanıyor sürekli.mememi sıktığımda süt fışkırıyor. süt akış hızı mı çok fazla.acaba diyorum meme kavgası bundan da olabilir mi.yoksa her anne memesini sıktığında süt fışkırır mı.bir de ağzında süt birikiyor tam yutamıyor. bazen kenardan akıyor. bunlarn sebebi ne acaba? tekrar kamp yapsam olur mu. yorgunluktan ölsem dahi vermeyeceğim diye söz vereceğim kendime. olur mu acaba tekrar?süt akış hızı da sebebimiz olabilir mi?. size çok teşekkür ederim. geç cevap verdim tekrar k bakmayın inanın giremiyorum nete.teşekkr ederim

    • bir şey daha soracağım tomris hanım. ablam 2 çocuk büyüttü. o gündüzleri 2 akşamları da bir sefer biberonla mama vermiş hemde 2 yıl kadar emzirmiş.çocukları memeden soğumamış.bu mümkün mü yani bu durum bebeğe göre de değişiyor mu.ablamın şansına mı oyle imiş.

    • hayir, sut akis hizi ile alakasi yok. bebek biberona alismis. memedeki tum huysuzluklarin, gairpliklerin sebebi bu. aksam saatlerinde ozellikle. eger hemen mudahele etmezsen memeyi birakabilir.
      Bebeklerin aksam saatlerinde memede huysuz olmasi cok normaldir. ama biberonla tanismis bebekler daha da huysuz olur. Soyle dusun, aksam yorgun argin eve geldin. yemek yapip uc kap yemek yemekle mi ugrasmak istersin, fastfood pide siparisi verip hizlica karnini doyurup dinlenmek mi? bebek de yorgunken karnini hizlica doyuran yontemi ister ve bir 'biberon siparis eder', memede huysuzluk yaparak. Anne baba da bunu karsiladikca da miktari artar. zamanla aksamdan gun icine yayilir, bir gun bir bakmissin hic emmez hale gelir.

      Su anda ne kadar mama aliyor? eger mama almiyorsa ya da 50 cc'nin altindaysa direct kes, tamamne biberonu vb. keserek emzirme kampina gir.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html

    • mama vermiyoruz tomris hanım.benim sağdığım sütü biberonla veriyoruz. süt artsın diye de sağıyordum ama çocuk kalkınca sütü sağdığım için göğsümü boş hissedip biberonla veriyordum.tamam inşallah çok teşekkür ederim biberonu kesiyorum.

  18. Tomris hanım merhaba … Sizinle emzirme notları sayesinde internetten tanışmış oldum bilgilerden son derece yararlandım size danışmak istediğim bazı noktalar var yardımcı olmanızı ümitle bekliyorum. Öncelikle 68 günlük ( doğum tarihi 7 mayıs 2014) bir kızım dünyaya geldi emme refleksi çok güzel ve güçlü olmasına rağmen benim göğüs uçlarım olmadığından dolayı cok zorluk çektik. Bende göğüs ucu aparatları ile emziriyorum doğduğından beri. Kilo alımı uygun ne cok fazla ne de cok az alıyor, doğum kilosu 3240gr su anki kilosu 5180 gr bu 68 gün içerisinde sadece 10 defa 90 cc mama verdik çünkü ileri derece sarılık ve 20 günlükken idrar yolu enfeksiyonu gecirdi, onun dışında mama verilmedi kilo alımı anne sütü ile yetiyor diye. ama benim sütüm o kadar cok gelmiyor bir göğüsten 4 saat sonu 30cc ancak sağabiliyorum diğer göğüsten 60, 80 cc geldiği oluyor. benim size sorum şu ki

    1. Bu kullandığım aparatlar sütümü azaltırmı yada azaltmış mıdır ki? Aparatsız bebeğim alıyor artık ama çok ciddi yara ediyor göğüs ucunu kremlerde fayda etmeyince kullanmaya devam ediyorum
    2. Bebeğim devamlı emmek istiyor belki 24 saat uyanıkken hep aranıyor emeyim istiyor doğduğundan beri böyle acaba doymuyormu diye cok düşündüğüm için o mamaları vermiş
    3. Çalışmaya başlıcam sütümü sağıp eve bırakmak istiyorum ama gündüzleri sağılacak kadar sütüm olmuyor sütümü ciddi derecede nasıl artırabilirim ?

    Emzirme kampını ben tam 68 gündür yapıyorum inanın gak dese guk dese meme ağzında hemen ev de yardımcı annem olduğu için beslenmem su içmem ve sıvı tüketmem çok fazla oluyor bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ve hangi sağma makinasını önerirsiniz şu an kullandığım manuel bir pompa şimdiden tesekkürler… Seval deniz

    • Merhaba Seval,
      1. silicon meme ucu aparatlarini hic kullanmamanda fayda var. en kisa zamanda kurtulmaya calis. Eger meme basi yaralarin varsa bu bebegin memeyi dogru kavramamasindandir. bebek silikonsuz memeyi kavramayi ogrenememis. bunu ogrenmesi icin dogru pozisyonda dogal bir sekilde memeyi kavramasi ve emmesi gerekir. bunun icin en iyi yontem arkaya yaslanirken emzirmektir. Lutfen su linklere bak:
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
      http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
      http://dogummelegi.com/emzirme-pozisyonu/
      videolarda basta konusma var, sonra gosteriyor arkaya yaslanarak emzirmeyi.

    • 2. eger bebek guzel kilo aliyorsa sorun yok. bir ihtimal silicon meme ucu yuzunden son sutu alip karnini iyice doyuramiyor olabilir. yani en kisa zamanda o uctan kurtulman gerekiyor. ama ucsuz emmeyi ogrenmesi de biraz zaman alacaktir.

      meme basi yaralarina zeytin yagi ya da kantaron yagi surebilirsin.

      3. Emzirme kampi ya da pompa kampi yaparak artirabilirsin. Pompa kampi emzirme kampi ile ayni mantik. Pompayi evde merkezi bir yere koyacaksin, gelip gecerken surekli sagacaksin, 5-10 dakika farketmez, ne zaman onunden gecsen sag. her seferinde sut sagma setini yikamana gerek yok. hava sicak degilse 4 saat durabilir oda sicakliginda sut ve set. hava sicaksa sagma aralarinda oldugu gibi buzdolabina kaldirmak en iyisi; boylece her seferinde yikamak zorunda kalmazsin.

      Bbebek gun icinde cok emiyorsa gece muhtemelen uzun uyuyordur. O zaman sut sagabilirsin. Bir sure sonra memeler daha cok sut uretmeye alisacaktir.

      Eger bebek uyaninca memeler dolu olmazsa diye bir endisen olursa bir memeyi sag, digerini birak. boylece bebek bir memeyi dolu alir en azindan.

      Sut sagma makinalari model ve markalari ile ilgili oneriler burda:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      bunu takip eden 4 yazi sut sagma konusunda pu noktalari ile dolu.

      Selamlar,
      Tomris

    • Merhaba Seval,
      Ben onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim; internet erisimim olmayacak. O yuzden sorun olursa sana cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim Facebook grubu var, oraya uye olup durumunu oraya yazarsan ordaki tecrubeli anneler de sana yardimci olacaktir. senin gectigin yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsin.
      Iyi bayramlar!
      Tomris

  19. merhaba Tomris hanım, iki aylık bebeğim var. benim sorularım şunlar;

    – ben emzirdikten sonra memenin dolu olduğunu hissedersem iki saati geçse de boşalsın diye aynı memeyi veriyorum. yanlış mı yapıyorum?

    – meme dolu olduğunda her çekişinde yutkunuyor ama 4-5 hatta daha fazla çekişinde yutkunursa memenin boşaldığı anlamına mı geliyor?

    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..

    • Merhaba Semra,

      Birinci sorunun cevabi sana bagli. Eger bebegin karni boyle guzel doyuyorsa, kilo alimi iyiyse, keyfi yerindeyse, boyle devam et.

      Ikinci sorunda ne sordugunu anlamadim. Her cekiste yutkunuyorsa bu o anda ‘sut akimi’ oldugu anlamina gelir. Sut akimi sirasinda sut kanallari kasilarak sutu disari fiskirtir, bebek de bunu emerek kolaylikla icer. Sonra bu yavaslar, iki emme bir yutma, uc emme bir yutma seklinde akim yavaslar. Emmeye devam edince bebek tekrar sut akimi tetiklenir, yine lik lik emmeye yutmaya baslar. Meme bosaldikca sut akimlarinin arasindaki zaman acilmaya baslar, cunku meme doluyken sut akimi daha kolay gelir, bosken daha zor.

      Memenin bosaldigini anlamanin pratikte cok da bir onemi yok, cunku bosaldigina bebek karar verir. Memeyi biraktiginda artik o meme bitmistir. Eger elinle yokladiginda doluluk hissetmiyorsan obur memeyi teklif et. Eger biraktiginda hala az biraz dolu gibiyse memen tam bosalmamis demektir, bir sonraki emzirmede ayni memeyi verebilirsin.

  20. Merhabalar tomris hanim.
    Kizim su anda 20 gunluk.
    2700 gr dunyata geldi. Ilk gun ilk emzirmelerimuzi cok zor yaptık. Sonrasinda uykusundan bir turlu uyandiramadigimiz icin emzirmek yine problem oldu.
    Devlet hastanesinde dogum yaptigim icin birebir bana yardim edecek hemsire de yoktu.
    Uyandiramadigimiz icin sarilik olacak ve kan sekeri dysecek korkusuyla bir hemsire yakinim 3 kere 30 cc. Mama verdi. Sonrasinda yine sonuçsuz emzirme cabalari ve sutumu getirmek icin makina ile sagmaya basladim.
    2. Gun hastaneden cikacagimiz zaman kendi istegi ile memeyi tuttu ve cok sevindim ama orada kaldi maalesef.
    Bu sure zarfi icerisinde sodyum dusuklugunden ki yetersiz beslenmeden kaynakli 1 gece yogun bakimda kaldi kizim.
    dune kadar kendi istegi ile 6-7 kere memeyi isteyerek tuttu. Onun disinda daha memeyi cikarttigim anda resmen savas veriyordu. Aglamak öyle boyle degil. Edepsizlik diz boyu.
    Cok zorlayamadim 1 haftalikken memeye alisturmak adina cok agladi gobegi dustu. Ikinci denememde gobegi kanadi. Sorun olacak diye korktum.
    Biraz duzelsin sonra tekrar denerim dedim.
    Sut geliminde bir sorun yok. Bolca sutum var. Biberonla icerken ortalama her iciste 90 – 120 cc. Arasi iciyordu.
    Dun yari kirkimizi ucurmak icin arkadaslarla bulustuk ve bir abla memeyi tutturmaya yardim etti. Saat 15 di. O saatten beri biberon vermedim ama simdi su problemler var.
    Doydugunu bilmiyor cunku surekli aranıyor. Eskisinden daha kokay tutuyor memeyi ama memelerim cooook iri bu bende tutus acisindan problem oluyor. Sutu emdigini hissediyorum ama agzi ve dudaklari dogrumu goremiyorum. Su anda esim var ve maalesef bu seylerden huc anlamıyor. Yinede yardimci oluyor. Annem yanimdaydi babama bakmak icin dun gitti yarin tekrar gelecek.
    Bugun uykuya dalmakta cok zorlandi. Mememi birakmasa orada uyutacam ama agzindan cikinca meme agzini kendi istegi ile acmadikca acamazsiniz agzini. Bugun toplamda 4 yada 5 saat ancak uyumustur. Artik en sonunda yalanci emzik ile uyuttuk artik ayakda duramiyirdum cunku.
    biberonu birakmak istiyorum cunku 20 gunde biktim icmeyip kalan sutleri her doktugumde icim acidi. Deli gibi icmesinden dolayi gluk gluk diye hep hava yuttu gaz sancilarimiz dayanilmaz boyuta cikti.
    simdi surekli araniyoruz tam doymuyormu.
    bir memeyi bitirmeden digerine gecmek istemiyorum ki yagli sutu alsin.
    uykuya gecememe sebebi nedir.
    uykuya gecmek istese bile mecbur gazini cikartmak lazim. Bazen kolay bazen zor cikiyor. Ve o arada uyaniyor.
    Memelerim cok doluyor fazlayi sagmak zorundayim.
    cok karisik yazdim biliyorum kusura bakmayin. Ama bunlarin sebebi ne olabilir. Yardim….

    • Gülay, aşırı süt üretimi var gibi görünüyor. Memeler hem büyük hem şişiyor anladığım kadarı ile. bebeğin huzursuz olması, sürekli aranması çok normal, çünkü daha 20 günlük. bebeğin ilk 6 haftada memeden sütü verimli emmeyi öğrenmesi gerekiyor. ancak ne yazık ki bu sürenin ilk 20 gününde memeden nasıl karnını doyuracağını öğrenmemiş, yeni başlıyor. O yüzden yenid oğmuş bebek gibi sürekli aranacak, sürekli karnını doyurmaya çalışacak.

      Yalancı meme sakın verme. kafasını iyice karıştırma. o istedikçe emzir. eğer bir seferde bir meme boşalmıyorsa bir sonraki sefer yine aynı memeyi ver. yani bir meme boşalıncaya kadar hep aynı memeyi ver.

      İri memeler ile emzirme konusunda en iyisi top tutuşudur. pozisyonlara şurdan bak lütfen: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html

      Uykuya geçmeme sebebi bebeğin meme emmeyi yeni öğrenen bir bebek olması. Zaten ilk haftalarda bebeklerin bu şekilde davranması çok normal. İlk günlerde uslu olmasının sebebi emmeyi, karnını doyurmayı öğrenmek zorunda kalmamış olması. Ama bunu öğrenmesi gerekiyor. Bugün öğrenmesi gerekiyor.

      Bir diğer önereceğim yöntem de arkaya yaslanarak emzirme. Bu da yukarda verdiğim linkte var. Özellikle sağına soluna arkana bol bol yastık alarak bu yöntemi denemeni öneririm. HEm çok rahat, hem de bebek yukarda meme aşağıda olduğu için süt bebeğin ağzına fışkırmıyor, rahat içiyor.

  21. Merhaba Tomris.
    evet sut uretiminde sorun yok cok sukur. Birikince de agzina fazla geliyor.
    eskisine gore daha iyi tutup emiyor. Simdi beni tedirgen eden konu su. En fazla 10 ila 20 dakika arasi emiyor ve hemen uyuyor. Evet ilk 2 gun uyumadi simdi uyuma duzene giriyor gibi. Gazini çıkarırken zorla uyandirip tekrar emzirmeye calisiyorum. Sayet yetersiz beslendiginde yine kan sekeri dusme yaparmi?
    Cunku az emince uyanmakta cok zorlaniyor. Aklima yeterli karni doymadigi icin kan sekerinin dustugu geliyor.
    Her uyandiginda ki ortalama uyku süresi 1 ila 2 saat arasi. Bezini kontrol ediyorum kirletme orani biraz azaldi sanki. Her 2 saatte illaki hem cis hem kaka dolu oluyordu. Su anda o kadar degil.
    Biliyirum ki her gun emme gucu artacak. Sizde herkese ayni cevaplari vermekten sikildiniz ama soracak kimse bulamiyorum.
    emzirme pozisyonlarina gelince. Hala meme alirken kavga ettigimiz icin ilk 5 dakika top tutusunda cok zorlanıyorum. Arada yine deniyorum tabiki ama ileriki zamanda daha iyi tutabilecegim o pozisyonda.
    yatar pozisyona gelince o sekilde 2 kere tuttu ama nasil tuttu hic hatırlamıyorum. Tek basima yerlestirmekte zorlanıyorum ancak bir yardim sayesinde belki.
    birde once tek meme bosalana kadar emzir demissin. Bir turlu bosaltamiyor desem. Belki 1 hafta sonra bosalacak ama su anda olmuyir. 4-5 kere bir memeyi veriyorum. Sonra mecbur digerine geciyirum yoksa cok sisiyor ve ağrıyor.
    Hemen donuslerin icin cok tesekkur ederim.

    • Gülay, memeler ilk haftalarda zor terbiye olur. Sen devam et terbiye etmeye.
      Pozisyon konusunda arkaya yaslanarak emzirmeyi denedin mi?
      Kırkı çıkmamış bir bebekte uyku 1-2 saat çok iyi. Burda bir sorun görmüyorum.

  22. Tomris Hanim ek olarak belirtyim bebegimin huzurluzlandigi zaman gogsumu hafif sagiyorum sut fiskiriyor cogunlukla veya yogun bir sekilde akiyor.

  23. Ilk mesajim gelmedi sanirim bebegim ilk 5 dk emdijten sonra huzursulaniyor azalan sutten memnun olmuyor. Sadece gece doyuyor. Gunduzleri uykuya dlaamiyor max. 30 cc mama veriyorum. Emziksiz uyumuyor

  24. Tomris Hanım yardımınıza ve fikirlerinize ihtiyacım var. Ben sezeryanla doğum yaptım ama çok şükür sütüm vardı. Göğüs uçlarım küçük olduğu için ve yardımcı olan kimse olmadığı için kızım memeyi tutmakta çok zorlandı. En sonunda sol tarafı zar zor 1 2 kez tuttu fakat diğer tarafı ememedi. Doktorun da önerisiyle silikon uç kullandım. Baş ağrılarım çok olduğu ve göğüslerimde de ağrı olduğu için bi süre devam ettim. Bir dönem de huzursuzdu uyumuyor zor emiyordu silikonsuz denemelerimde de ağlıyordu. 1 ay geçti böylece. Doktorumuz silikonla sütümün azalabileceğini kızımın kilo alışının yavaşlayabileceğini söyledi ve emzirme hemşiresine yönlendirdi. Denemelerimizde bazen tutuyordu fakat kısa süre sonra bırakıp ağlıyor bağırıyordu. Bu denemelerden sonra daha da hırçınlaşmayı silikonla bile zor emmeye başladı. Ayakta şarkılarla zor tutturuyoruz. Kucağıma gelirken bile ağlıyor. Kilo kontrolünde kilo alımı iyi çıkınca çok sinirleniyor diye denemeleri bıraktık. Ara ara kendim denesem de sonuç hep aynı. En son 1 ayda 780 gr kilo aldığı ve son zamanlarında daha da azaldığı ortaya çıktı. En son 14 günde 120 gr almış. Şu an 90 günlük. 3480 gr doğdu ve şuan 5 kilo. Doktor günde 4 kez 60 ml olmak üzere mama verdi. Fakat kızım biberonu almıyor. Mama veremiyorum ve hala emerken bazen ağlıyor emmek istemiyor. Silikondan kurtulsak sanırım sorun çözülecek ama silikonsuz emzirmeye çalışırken tepki gösteriyor. Çok nadir alsa da hemen bırakıyor ve kızıyor. Üstelik tepkisi sonra da devam ediyor sanki bana memeye küsüyor. Bu silikondan onu çok kızdırmadan nasıl bıraktırabilirim? Çok mu geç kaldık? Acaba sadece sütümü artırarak kilosunu toparlayabilir miyim? Ayrıca anlamadığım günde 4 5 kez kaka yapıyor. Çok az emiyor olsa bu kadar kaka yapar mı? Çok da hareketli bir bebek kilosu hariç gelişimi çok iyi. Acaba başka nedenlerle de kilo alamıyor olabilir mi?

    • Ayrıca sanırım emzikten alıştığı için ya da silikon ucun yapısından kaynaklı dudakları kapalı emiyor özellikle alt dudağı. Bu şekilde süt alımı çok azalır mı? Aventin pompasıyla 2 3 saat beklemeyle 80 ml süt sağıyorum 15 20 dkda. Şimdilerde kızıma da her öğünde 2 memeyi de vermeye çalışıyorum 20 şer dk tutmaya çalışıyorum en az. Geceleri hariç 2 olmazsa 3 saatte bir emzirmeye çalışıyorum. En büyük derdimiz silikon uçlar. Nasıl bıraktırıcam ne yapıcam bilemiyorum.

    • merhaba Aysenur. Kilosu genel olarak kotu degil ki. Ayda 780 gram cok normal. Ilk 3 ay ayda 600-900 gram almasini bekleriz. Yani gunde 20-30 gram almasini bekleriz. 3-4 aydan itibaren, 6 aya kadar ise gunde 18-20 gram almasini bekleriz. Son gunlerdeki azalma ise gecici olabilir.

      Emzigi kesinlikle birakmani oneririm. Bebek meme almazken emzik Vermeer hata. Bir sey emmek istiyorsa senin memeni emsin.

      Su anda yapman gereken sey emzirme kampina girmek ve bebegi memeye yaklastirma yontemleri ile silikondan kurtulmak. En onemlisi uykuda meme vermek. Cogu bebek uykuda ne aldigini anlamadan emer.

      Bebegi sureli emzirme. 20ser dakika tutmaya calisma. Bebek diyelim ki birinci memeyi birakti, ikinciye gec. Sonra tekrar basa don. Bu sekilde bir iki uc dort meme bebek istedigi kadar cevir cevir ver. Lutfen emzirme kampi yazisini oku, bundan bir onceki yazi.

      Bebegin kilo almasindan sikayetci isen gece mutlaka emzirmen gerekir. Emzirme kampi yazisini oku.

      Bebegi memeye yaklastirma yontemlerinde en onemlisi ciplak ten temasi.

      Yontemlerden birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

      Bu donemde biberon, emzik gibi yapay seyler girmesin agzina. Silikon ucu hayatinizdan cikartmaya calisirken nazik ok. Sen meme teklif et, o silikonlu isterse silikonlu ver. Memeye yumusak yumusak gecirmeye calis.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir. Kimi bebek fon makinasi sesiyle, ya da calisan arabanin motor sesiyle daha kolay emer. kimisi supurge sesi ile. kimisi ise sakin ortam ister.

    • Cevavınız için teşekkür ederim. Emziği yalnız uyuması için veriyorum. Genelde emerken uyuyor memeyi bıraktığında yatırırken ya da yatırdıktan kısa bi süre sonra uyanıyor. Emzik verirsem çoğunlukla kendi kendine uyuyabiliyor. Böyle uyanınca tekrar emziriyim ya da kucağımda salliyim uyusun diyorum ama genelde başarısız oluyor. Ya memeyi almak istemiyor alsa da tekrar yatırdığımda tekrar uyanıyor. Gündüz uykuları da önemli diyorsunuz emzik vermesem başka ne yapabilirim? Uzun süre kucağımda kalınca ben de dinlenemiyorum zaten gündüz uykuları çok kısa süt yapımı için iyi olmuyor Emzirirken de genelde 20dkdan uzun kalıyor ilk memede ama artık emzik gibi emiyor küçük küçük süt de geliyor mu emin olamıyorum o yüzden değiştiriyorum. Pompa yaparken yaklaşık 15 dk sonra tekrar süt akımı olduğunu sonra uzunca bi süre süt gelmediğini farkettiğim için yaklaşık 20 dk tutuyorum. Bir de bazen süt gelmediği için sanırım çekiştiriyor bi süre sonra da uyanıp bağırıyor ve diğer tarafa çevirsem de çok zor tutuyor. Akşam 6 da uyuyor genelde yaklaşık 2 saat sonra emziriyorum yatırıyorum sonra bir kez daha emziriyorum. Ama sonrakinde gece onun kalkmasını bekliyorum genelde 4 4 buçuk saat sonra kalkıyor. Benim de uzun uyuyabildiğim tek vakit o. Emdikten sonra tekrar 6 gibi kalkıyor. Hemen emmek de istemiyor. 7 buçuk gibi emip uyuyor ama dediğim gibi gündüzleri emzikle ve kısa süre. Uyurken de silikonsuz vermeyi denedim ama ya emmeyi bırakıyor ya da bağırıyor. Sanırım sabırla teklif etmeye devam etmek lazım. Çıplak ten temasını da deniycem. Teşekkür ederim.

    • Aysenur, su anda uykudan ziyade emzirme duzeni onemli. O yuzden emzik verme. Emmek isterse seni emsin. Zaten kampta 2 saatten fazla beklememeli memeler, en gec 2 saatte bir emzirmelisin. gunduz uykusu onemli derken sunu kastediyorum: bazi anneler bebekleri gunduz uykularina gec yatiriyor, uykusu geldigini gormuyor, anlamiyor, bebek uykusuz geziyor gunduzleri. Buna dikkat et diyorum.

      Pompa ile ugrasma, emzir. Pompa yapacaksan da uzun sure yapma, sik sik yap.

      Aksam saatlerinde tum bebekler sik emmek ister, normaldir. bazi bebekler saatlerce emerler aksamlari.

      Emzirme kampi yazisini okudun mu? Mutlaka oku:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

  25. Tomris Hanım tam olarak emzirme kampı yapamadım çünkü kızım istediği zaman emme konusunda çok inatçı be bu süre bazen 2 saati aşıyor. Ben de emsin diye ısrar ettikçe sinirleniyor ve emmiyor. Emmesindeki sorun gündüz uyumamasından da kaynaklanıyor sanırım. Çünkü çok kısa uyuduğu için ya da kucağımda daha yatırmadan uyandığı için dinlenemiyor ve emmeyi reddediyor. Özellikle uykusu varsa emsin diye ne taklalar atıyoruz. Emziğin emmesini etkilediğini düşünmüyorum çünkü uyuması için emzik vermeyip de emzirmeyi denesem de emmiyor. Memeyi kavrama şeklini bozuyor ama tabi. Ama şöyle bir haberim var geçtiğimiz hafta salı sağlık ocağına tartmaya götürdüm. Üzeri ile 5240 geldi. Cuma günü yani 3 gün sonra tekrar gittik ve aynı kıyafet ve hemen hemen aynı koşullarla aç ve altı yeni değişmişken 5410 çıktı. 3 günde 165 gr günlük 55 gr. Tartıda sıkıntı olmuş olabilir mi dedim ama tekrar tekrar tarttık. Tam yapamasamda 2 saati geçirmemeye çalışmam geçerse pompa yapmam az emdiyse de pompayla boşaltmam ve suyu artırmam sanırım farkettirdi. Sütün arttığı farkediliyor. Geçen almadığı memeyi sağdım ve miktar olarak da artmış. Ayrıca tabi en önemlis belki çevirerek emzirmem. Önceden kendini çekince doydu zannediyordum diğerini teklif etmiyordum. Sanırım daha da büyüdüğü ihtiyacı arttığı için yetmiyordu ki kilo alma hızı düşmeye başladı. Tekrar tarttırmayı düşünüyorum bakalım ne çıkacak. Eğer gidişat iyi olursa silikonun beslenmesini çok da olumsuz etkilemediğini söyleyebilir miyiz? Bu aralar emerken ağlaması direnmesi de biraz daha azaldı. Çok zorlamamaya çalışıyorum emmesi için kiloyu da alıyor görünce.
    Fikrinizi almak istediğim bir şey daha var. Yabancı bir kaynaktan alıntısını okumuştum. Kaynağı ve nerde okuduğumu hatırlayamıyorum. Biberon emzik gibi alışkanlıklarından bebeği kurtarmak için 3 gün sadece kaşık benzeri şeylerle besleyin gibi birşeyler diyordu. Sizin düşünceniz ne? Bu acaba bebeği silikondan kurtarmak ya da emmesini kavramasını düzeltmek için uygulanabilir mi? Kaşık biberonlar var bebeğin bardak uygulamasındaki gibi yalayarak beslenmesini sağlayan bu biberon kullanılabilir mi?

  26. Salı günü yani 1 hafta sonra tartıldık tekrar vr 5435 gr geldi. 3 gün önce 5410 gelmişti sanırım çıplak olmadığı için bezin doluluğu farkettirdi. 3 günde sadece 25 gr oluyor. Gerçi bu kadar kısa aralıklı bakmak ve karar vermek doğru mudur bilmiyorum. Haftalık bakarsak 195 gr günlük de yaklaşık 27 gr oluyor. Sanırım iyi bir değer bu. Boyumuz da 61 cm bu arada.

    • Aysenur, giyinik ve bezli olcumler ne yazik ki cok yaniltici oluyor, sonucta hic bir sey ifade etmiyor. Simdilik onemli olan senin sutunun arttigini hissetmen. Bundan sonraki tartilarda lutfen emzirme sonrasinda, yani tok karnina ve tamamen ciplak emzir. Bu sekilde en iyi sonucu alirsin. Eger emme saatini ayarlayamiyorsan ve ac denk geliyorsa o da olsun hadi, ama yine de tamamen ciplak olsun ve bir sonraki tartim da ac olsun o zaman. Luten giyinik ve bezli tarttirma.

      Dudaklari kapali emen bir bebek kavramayi dogru yapmiyor demektir. Ama madem bundan donduremiyorsun, bu sekilde devam et bakalim.

      Emzik konusunu da sana birakiyorum. ben taraftar degilim, ama uykusunu almayinca daha beter emmesi kotu etkileniyor diyorsan uyku saatinde ver. Ama sonra uykusunda, uyku arasinda, uykusu hafifledigi zamanlarda silikonsuz meme denemelerini yapmani oneririm.

      Selamlar,
      Tomris

  27. Merhaba tomris hanim
    Benim 4, 5 aylik bir kizim var..

  28. 3.5 kilo dogdu.ikinci ayinda kolik oldu.ilk ay bir kilo ikinci ve üçüncü aylar kolik nedeniyle 550 gr aldi.cunku emmeyi sonlandiramadan sancisi oluyordu.boylece yagli sutu alamadigini düşündüm. Doktor mama takviyesi yap deyince kendi sütümu sagip verdim.3.ay sonunda gazi gecti.ama 4.ayda meme reddetmeye basladi.geceleri ve gunduz uykudan uyanir uyanmaz emiyor ancak normal zamanda ayik iken emmiyordu.hala oyle.biberonla sut vermeyince de saatlerce ac kalip ağlıyor ancak yine emmiyor.gece iki saatte bir uyanip emiyor.oglen 12 ye kadr böyle. Gunduz uykulari da sik ama kisa olduğundan uykudan uyanma anini kollayip emziriyorum.ama aksamdan geceye kadr uyumadigi icin biberon veriyorum mecburen.emsede emmese de iki saatte bir pompa ile sutu sagdigimdan sut de bollasti.emmeyi tamamen birakacak diye korkuyorum. Ne onerirsiniz

    • Merhaba Işık,

      Emzirme kampına girip biberonu kademeli kesmen gerekiyor. Yani birden kesme biberonu ama azalt.

      Bu arada bebeği memeye yaklaştırma yöntemleri uygulamalısın. Aşağıya kopyalıyorum.

      Yapman gereken ilk şey bol bol çıplak ten teması:
      Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. Eger usurseniz uzerinize bir battaniye alabilirsiniz. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

      Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzirmeyi dene. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir. Kimi bebek fon makinasi sesiyle, ya da calisan arabanin motor sesiyle daha kolay emer. kimisi supurge sesi ile. kimisi ise sakin ortam ister.

      Bebekleri memeye yaklaştırma konusunda annelerin yartıcı olması gerekiyor. Mesela inatçı bir bebeğin annesi biberonun silikon ucunu kesip memesine takıp uykusunda öyle verince aldığını farketti. Buna alıştıktan sonra uykusunda biberon ucu olmadan emzirmeye başladı. Sonra da uyanıkken. Yani sizde işe yarayan yöntemleri sen deneyip bulacaksın.

  29. Tomris hanım merhaba;

    Size danışacağım sorunu şimdiye kadar bir sürü kişiden duymuş ve defalarca anlatmış olabilirsiniz. Ancak ben o kadar çok şey okudum ki kafam çok karıştı. Sizin bana yardım edebileceğinizi düşünüyorum. Benim sıkıntım malum meme ucu çatlakları. Ben sizin burada yazmış olduğunuz emzirme kampını yapmış ve başarılı olduğunu düşündüğüm bir anneyim. Bebeğim meme emmeye alıştı ancak ben hala o çabaladığımız dönemden kalan çatlakları ve dahi parça koptuğundan yaralarla cebelleşiyorum. 23/03/2015 tarihinde bebişimi aldım kucağıma bugün itibariyle tam olarak 37 günlük. Bunca zamandır çekiyorum bu illeti, bir türlü geçmek bilmedi bir sürü şey denedim. Göğüs kalkanı, susam yağı, pomat kremler zeytinyağı ne varsa olmuyor bir türlü iyileşmiyor. Bahsettiğiniz pozisyonlarıda denedim kaykılarak vs yok çok acıyor. Sırf meme ucunu almıyor oğlum tüm kahverengi bölümü ağzına alıyor ancak her defasında o çatlak yeri ve yara yeri bir şeye temas ediyor sankı dişi varmışda ısırıyomuş gibi. Bi türlü o kısımlara değmeden emmesini sağlayamadım. Şimdi her iki memeyide sağarak bir süre vermeyi düşünüyorum sizce doğru olur mu? Nolursunuz bana bir yardımcı olun dayanacak gücüm kalmadı.

  30. Merhaba Fatma,

    İlk günlerden yoğun biberon kullanan bebekler zamanla buna alışabiliyor. Ama 13 gün hiç geç değil, kolaylıkla memeye döner.

    Bu konuyu çok defa cevapladım. İki yukardaki gönderide mesela yapılması gerekenleri adım adım anlattım. Oraya bakar mısın lütfen? Bunları denedikten sonra sorun olursa buraya yazabilirsin.

    Beyaz sütün 2-5. günler arası gelmesi çok normal. Biliyorsun, öncesinde kolostrum geliyor. 5. güne kadar beyaz süt gelmeyebilir.

    Sütün devamlılığı için birinci şart bol bol sık sık emzirmek, emmiyorsa sağmak. Moral, dinlenme vb. faktörler ikinci üçüncü sırada geliyor.

  31. meraba Tomris hanım..sezeryanla doğum yapalı bugün 17 gün oldu.sütüm ilk başta gelmedi ve hastanede bunun için beni uyaran olmadı bebeğim sarılık oldu ve hala atlatamadık çünkü bebek memede sürekli uyuyo. sarılık ve üzerine kilo kaybı olunca doktorumuz mama takviyesine başladı önce emzir eğer yeterince emdiğini düşünmezsen memede uyursa mama ver dedi 60 cc. bizim yarın sarılık kontrolümüz var bebeğim atlattı diye düşünüyorum çünkü cilt rengi normale döndü. eğer düşündüğüm gibiyse ertesi gün mamayı bırakmak istiyorum. mamayı vermeyi zaten hiç istemiyordum ama sarılık yüzünden veriyordum. yalnız bebeğin memede uyuması ve emmemesi hala devam ediyo bunun neyle alakası olabilir bilmiyorum. sütümün yeterli olmadığını düşündüm en başlarda ama iki gün önce denemek amaçlı 15 dk bi göğsümü 15 dk öbür göğsümü sağdım 70 cc süt çıktı.bebeğe sadece bu çıkan 70 cc sütü verdiğimde bebek doydu ve mama istemedi ama memeye gelince emmiyo ve uyuyo ben de mecburen mama veriyorum. bana ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim..sevgiler..

  32. mrb Tomris hanım, sizin tecrübe ve bilgilerinize cok ihtiyacım var ne yaptıysam başarılı olamadım. kızım tam 2 aylık ve hic mama vermedim yaklaşık bi haftadır emmeyi reddediyor. emme pozisyonuna girdiğimiz anda hırçınlaşıp itiyor sürekli memeyi aç kalmasına dayanamayıp biberon denedim ama onuda reddetti zaten zayıf bi bebek 2600 dogdu 🙁 tam toparlanmışken bu durumu yaşamaya başladık geceleri de almıyor artık lütfen bi çözüm yolu sunun bana cok üzülüyorum.emme pozisyonuna getirip serce parmagımla yaklaştırıp yada emzikle o şekilde deniyorum bi kaç kez işe yaradı ama artık onuda anlıyor. mama da verdim dün işin garip tarafı onu hiç sevmedi. ne olur bu durumun gecici oldugunu bana da söyleyin.sizden yardım ve önerilerinizi bekliyorum. sevgiler…

  33. merhaba Tomris hanım benim kızım suan 3 aylık 3850 dogdu doğduktan bir kaç gün sonra emme sorunu başladı bir iki dakika emiyo sonrasında 3 4 saat gecıyo aradan ilk ay bir kılo aldı 5 kılo oldu sonrasında ise cok yavaşladı iki ayda 900 gram aldı bütün tahlilleri temiz cıkıyo ama ne yaparsam yapayım fazla tutamıyorum memede kasıkla biberonlada almıyor kısacası iştahsız ne yaparım bilemiyorum artık

  34. merhaba tomris 3 aylık bebeğim var emzirmelerim çok problemli göğüs uclarımda çatlak kalmadı ama çok acılı emziriyorum bebek emerken meme halesinin iç tarafında bir ağrı hissediyorum emzirmediğim zamanlar meme ucu çok sertleşiyor ve mememin tamamı ağrıyor benim için önerileriniz var mı ?

  35. Tomris hanim merhaba, bebegimiz 16 gun once 2925 gr dunyaya geldi ve hastaneden 315 gr kaybederek cikti. Maalesef 1 haftanin sonunda sadece 70 gr aldi. Bu arada sutum iyi bir ogundee sagdigim tek gogsumden 100 ml sut geliyor ve kizimin emme refleksi de iyi memeyi kapiyor ve aktif sekilde 20 -25 dk emiyor. Doktorumuz kilo almamasini, gun icinde emzirme periyodlarimizin cok uzun olmasindan bagladi. Ama maalesef meme ucundaki yaralar ve acisdan dolayi cok canim yaniyor ve 1.5-2 saatte veremedim memeyi. Sonrasinda yazilarinizi okuduktan sonra emin oldum ki meme ucunu iyi kavramadigini dusunmeye basladim. Emzirdikten sonra meme ucu yassi bir hal aliyor ama ayni sekil sagdiktan sonra da oluyor. Meme ozellikle sut oldugunda cok buyuyor, dogru emziremememin sebebi cok buyuk olmasi olabilir mi? Ne yapacagimi bilemiyorum desteginize ihtiyacim var.

  36. Merhaba Tomris hanım. Tüm yorumları incelediğim halde bu tarz bir soru bulamadığım için bizzat sormak istedim.Bebeğim iki aylık ten tene temas olayını yeni öğrenmiş bulunuyorum.Yapsam gereksiz bişey mi yapmış olurum , hiç faydası olmaz mı?
    Sevgilerimle…

  37. Nolur bana da yardım edin moralim çok bozuk bebegimi emzirmek istiyorum ama gücüm tükenmek üzere. 3200 doğdu oldum sezeryan olduğu için sütüm ancak 4.gun geldi meme ucum yok gibiyfi tutamadigi için silikon uç ile emzirdim 20 gunlukken hasta oldu sadece 200 gr almıştı hastanede yatarken mama verilmeye başlandı şimdi evdeyiz ama gittikçe emek istemiyor 50 günlük oldu beni itip agliyor morariyor resmen mecburen Mama veriyorum sinirlerim çok yiprandi..hala meme ucum çok küçük.uykuluyken meme veriyorum emiyor az da olsa ama sorun sadece mama vermem de degil hala mrme ucumdan emmedi.inanin cesaret edip silikonu

  38. merhaba tomris hanım. size sormak istediğim yığınla soru vardı fakat yazdıklarınızı ve yorumlarınızı okuyunca çoğuna cevap buldum.
    23 günlük bebeğim var. 37. haftada 3200 kg normaldoğumla dünyaya geldi. meme uçlarım çok küçük olduğu için emzirmekte zorlanıyorum. tam kavramasını sağlayamıyorum bir türlü, uçları yara oldu, çoğu kere ağlayarak emziriyorum vazgeçmek üzereyken burayı buldum. artık vazgeçmek istemiyorum ama işkence gibi her emzirme vakti ağlamaktan acı çekmekten bi hal oldum. biyolojik emzirmeyi buradan öğrendim videoları izledim ama oda zor geliyo bana.dünden beri deniyorum. bebeğim aranırken azıcık bile dokunsa acıyor, bir iki kere başardım bu seferde nefes alması zor oluyor sanki elimle burun deliği kapanmasın die çabalıyorum. memelerim çok büyük geliyor galiba.herşeye rağmen başaracağım İNŞAALLAH. ama bu yaralar ne kadar zamanda iyileşir yaralar için lanolin kullanıyorum bazende zeytinyağı. siz 16 hafta bu şekilde emzirdiğinizi yazmışsınız gerçekten sabır isteyen bişey.
    ben 4 haftada pes etme noktasındayım. sol memeyi daha iyi kavrıyor ama sağ da çok zorlanıyor. hem de emzirme boyunca acıları dinmiyor sürekli acıyor. meme ucu küçük ve kısa olduğundan mı acaba. ne yapabilirim bu konuda?.
    sütüm 4. gün geldi sarılığı yükseldiği için aç kalmaması gerekiyor dedi hemşire. eğer emziremiyorsan mama vereceksin ama kesinlikle aç kalmamalı. bende bir iki kere mama verdim. çünkü süt geldiğinde memelerim şişip gerginleşti ve azıcık ucundan tutabilen bebeğim hiç tutamaz hale geldi.
    bende önce biraz sağıp memeyi yumşattım sonra emzirdim neler nler denedim emzirebilmek için…. 10 luk bir şırınganın ucunu kestim meme ucunu bununla çekerek çıkartıp verdim daha neler nelr.
    napiim şimdi ben meme ucunu daha iyi kavrayabilmesi için.

  39. Merhaba Tomris hanim; acil yardıma ihtiyacım var. Bebeğim 6 günlük.. Meme ucum çok küçük olduğu için memeyi almıyor. Neler yaptik her yolu denedik ama nafile… Sağıp kaşık ile besliyorum. Biberona geçmek istemiyorum ve cok korkuyorum. Fakat bugün artık kaşığı da reddetmeye başladı. İyice aciksin diye beklemek istiyorum belki memeyi umuduyla fakat hafif derecede sarılık olduğu için aç birakamiyorum. Bebegim cok uyuyor canini yakmamiza soymamiza ragmen uyanmiyor. Uykuda kasik ile vermeyi deniyorum. Çok caresizim. Uyanikken Meme pozisyonu aldigim anda bile deliriyor asla istemiyor. Emme reflexi çok iyi. Parmagima asılıyor. Ve sakinlestirmek için 5 6 cekmelik parmak kullanıyorum. Ona da alışmasini istemiyorum. Silikon meme ucu ile birkaç kez emebildi. Meme ucunu cikartan aparatlar yardimi ile de 6 gün içinde uzun çabalar sonucu 3 kere emmistir. Emmeyi çok istiyor meme arıyor. Çok üzülüyorum. Sagarak nereye kadar gidecek sütum kesilecek diye ödüm kopuyor. Sol gogsumu daha hic emmedi… Sağ göğüs biraz daha umut vaadediyordu… ten temasını da deniyorum. Daha da cildiriyor. Meme almak istiyor. Olmuyor. Kafasını iki yana sallayip deli gibi ağlıyor. Ve sonra emme pozisyonuna geldiği anda o çıldıran durumu devam ediyor. Sakinlestirip tekrar deniyorum sonuç aynı…. ne yapacağımı bilmiyorum. Biberona geçmeli miyim? Daha Başka nasıl bir yol izlemem gerekir?

  40. Merhaba Tomris hanim; acil yardıma ihtiyacım var. Bebeğim 6 günlük.. Meme ucum çok küçük olduğu için memeyi almıyor. Neler yaptik her yolu denedik ama nafile… Sağıp kaşık ile besliyorum. Biberona geçmek istemiyorum ve cok korkuyorum. Fakat bugün artık kaşığı da reddetmeye başladı. İyice aciksin diye beklemek istiyorum belki memeyi umuduyla fakat hafif derecede sarılık olduğu için aç birakamiyorum. Bebegim cok uyuyor canini yakmamiza soymamiza ragmen uyanmiyor. Uykuda kasik ile vermeyi deniyorum. Çok caresizim. Uyanikken Meme pozisyonu aldigim anda bile deliriyor asla istemiyor. Emme reflexi çok iyi. Parmagima asılıyor. Ve sakinlestirmek için 5 6 cekmelik parmak kullanıyorum. Ona da alışmasini istemiyorum. Silikon meme ucu ile birkaç kez emebildi. Meme ucunu cikartan aparatlar yardimi ile de 6 gün içinde uzun çabalar sonucu 3 kere emmistir. Emmeyi çok istiyor meme arıyor. Çok üzülüyorum. Sagarak nereye kadar gidecek sütum kesilecek diye ödüm kopuyor. Sol gogsumu daha hic emmedi… Sağ göğüs biraz daha umut vaadediyordu… ten temasını da deniyorum. Daha da cildiriyor. Meme almak istiyor. Olmuyor. Kafasını iki yana sallayip deli gibi ağlıyor. Ve sonra emme pozisyonuna geldiği anda o çıldıran durumu devam ediyor. Sakinlestirip tekrar deniyorum sonuç aynı…. ne yapacağımı bilmiyorum. Biberona geçmeli miyim? Daha Başka nasıl bir yol izlemem gerekir?

  41. Merhaba Tomris hanım,
    11 Ocak dogumlu bir kızım var. 4230 kg 55 cm doğdu. İlk 3 günde ciddi kilo kaybı nedeniyle dr mamaya başlattı ve 3 gün sonra tekrar kontrole cagırdı. 3680 den 3900 e cıkmıştık. Sonraki 8 günde ise kilomoz4270 idi. 1. Ayda 5080 kg ye cıktık.
    Sorunum mamayı azaltmak. Her öğün 60 cc veriyorken şimdi max günde 3 kez 60 cc veriyorum. Cogu zaman kızım acken hırcınlaşıyor ve memeyi 2 cekip süt gelmeyince itiyor ya da kafasını çevirip memeyi bırakıyor. Çığlık çığlığa kalınca aç olduğunu bildiğmden mecbur mama veriyorum 🙁 Göğüslerim cok küçük. Süt dolunca akmaya başlıyor. Bebeğimde bu sütü cok cabuk tüketiyor. Akım kesilince de ağlıyor.
    Akşamları emmediği zamanlar göğüslerimi sagdığımda 60-90 cc arası süt geliyor. 2 aylık bebek için bu yetersiz sanırım?
    Uykuya dalamıyor ve bunu da açlığa yoruyorum.
    Çok üzülüyorum sütüm yetmiyor diye,
    Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun çok çaresizim. Kızım emmeyi bırakacak diye korkuyorum. İşe dönmeme de az kaldı. Sagarak sütümübırakacagım ama bu şekilde cok uzun ömürlü olur mu?

  42. Kilosu iyi oldugu için doymadığını düşünüyorum. Su an 6 kg ye ulaşmıştır. Haftasonu 2. Ay kontrolümüz var.

  43. Tomris hanım merhaba,
    4,5 aylık bir bebeğim var bebeğim 3 aylıkken işe başladım. ilk zamanlar yeterli süt gelmesine rağmen sütte son zamanlarda ciddi bir azalma var. elektrikli tekli pompa kullanıyorum. çok uzun süre sağmama rağmen 70-80 ml çıkıyor iki göğüsten. eve döner dönmez emziriyorum fakat bebeğim memede çok zor duruyor daha çok oyun oynar gibi bütün emzirmeler bu şekilde gece uyurken biraz daha kesintisiz emiyor. kilo alımı da tahmin edeceğiniz üzere az. 2 saatte 70-80 ml 4,5 aylık bir bebeğe yetmiyor ama memeyi verimli gece uyurken olduğu gibi emmiyor.ne yapabilirim? bol su içiyorum. hatta bira mayası tableti almaya başladım. humana içiyorum bir değişim yok.

  44. Merhabalar tomris hanim benim bebeğim 15 günlük göğüs ucum olamadığı için silikon ucla emzirmeye başladık şimdi 15 gun oldu pompa ve emzirme ile uçları?biraz büyüdü fakat bebeğim silikonsuz göğsü almayı red ediyor ne?yapacağımi bilmiyorum çok şey denedim ama sesi kırılana kadar ağlıyor çözüm öneriniz varmı

  45. Merhabalar tomris hanim benim bebeğim 15 günlük göğüs ucum olamadığı için silikon ucla emzirmeye başladık şimdi 15 gun oldu pompa ve emzirme ile uçları?biraz büyüdü fakat bebeğim silikonsuz göğsü almayı red ediyor ne?yapacağımi bilmiyorum çok şey denedim ama sesi kırılana kadar ağlıyor çözüm öneriniz varmı

Leave a Reply