Tomris’in Emzirme Notları’nın 1. Bölümü burada, 2. Bölümü burada, 3. Bölümü burada, 4. Bölümü burada
EMZİRME SIKLIĞINA DİKKAT!
“On beş günlük bir bebeğim var. Sürekli emmek istiyor, nerdeyse her saat başı, hatta bazen daha da sık. Ağzı balık gibi, hep aranıyor. Bu kadar sık emmek istemesi normal mi?”
“Bir kitapta yenidoğanın iki saatte bir emmesinin normal olduğunu okudum. Eğer emdikten yarım saat sonra ağlarsa bu açlıktan olamazmış, başka bir sebep aramak gerekirmiş. Bizim bebek bir aylık oldu, hala bir-bir buçuk saatte bir emmek istiyor. Bazen emdikten yarım saat sonra tekrar emmek istiyor. Bir aylık bir bebeğin kaç saatte bir emmesi gerekir?”
“Yenidoğan bebeğimi her bir memede 5-10 dakika tutuyorum ama bir tanıdığım yağlı sütün 20 dakika sonra geldiğini, o yüzden her emzirmede tek meme verip en az 20 dakika emzirmem gerektiğini söyledi. Bunu nasıl başarırım?”
“Yedi günlük bir bebeğimiz var. Eşimin sütü geldi ama tam artmadı, o yüzden mama takviyesi yapıyoruz. Bebeğimizi gündüz 2-3 saatte bir emziriyor eşim. Geceleri de onu dinlendirmeye çalışyoruz, bebek uyandığında kayınvalidem mama veriyor. Eşimin sütü ne zaman artacak?”
Emzirme sıklığı ve süresi ile ilgili konular özellikle yenidoğan döneminde anne babaların aklını en çok kurcalayan sorulardır. Kimisi “her istediğinde meme vermeyin, yanınızda uyutmaya fazla alıştırmayın” der, kimisi de “bırakın istediği kadar emsin” der.
Ben de iki doğumumdan sonraki ilk haftalarımı, hatta ikizlerde ilk aylarımı, bu sorunun doğru cevabını bulmayla geçirdim, hem okuyup sorarak, hem de bebeklerde deneyerek. Bütün bu deneme yanılmalarım sonucunda en doğru yöntemin aslında en basiti olduğunu anladım: Bebek istediği zaman, istediği kadar emzirilmeli!
Başta çok yorucu olduğunu biliyorum, canınız çıkıyor. Ama bebeğin ilk 2-3 ayında, en azından kırkı çıkana kadar bunu uygulamanız çok önemli. Özellikle de sütün yetmemesi sorununu yaşıyorsanız tek cevap bu. Ama sütünüz yeterli olsa da en mantıklısı bu.
Süt nasıl çoğalır?
Önce gelin birkaç soru-cevap’la başlayalım:
– Süt üretimini en fazla tetikleyen şey nedir?
– Memelerin boş olması!– Memeler en çok ve en hızlı ne zaman süt üretir?
– Boşx olduğu zaman.– Süt üretimini azaltan en önemli faktör nedir?
– Memelerin dolu olması, dolu bir şekilde beklemesi– Anne vücudu ne kadar süt üreteceğini nerden bilir?
– Memeler ne kadar sık ve tam boşalırsa, o kadar çok süt üretir. Memeler ne kadar dolu bir şekilde beklerse, süt üretimi o kadar azalır.
Özetle; Süt üretiminix tetiklemenin tek bir yolu var: memeyi boş tutmak! Bunun için de sık sık emzirmek gerekiyor.
İnsanları mam kullanmaya iten yaygın kanı şudur: “Süt gelecek/ artacak, bebek de içecek. Süt artana kadar mama verelim.” Yani önce arz, sonra talep olacak zannederler. Ama bu iş öyle değil, tam tersi çalışıyor. Bebek emecek, emecek, emecek, sonra süt gelecek ve artacak. Yani önce talep olacak, arz ona göre belirlenecek.
Sütü artırmak için uğraştığım yoğun emzirme günlerinde, yani emzirme kamplarında, o gün artık sayısını sayamadığımıncı kez yine emzirdiğim sıralarda hayal ederdim. Şöyle mucizevi bir ilaç olsa, ya da bitkisel bir çay, ne bileyim, sihirli değnek olsa da sütü çoğaltmak için bu kadar yorulmasam, önce süt çoğalsa, sonra da rahat rahat emzirsem. Ancak bir çok kadın için böyle bir mucize yok. Önce sık sık emzirmek gerekiyor, sonra süt çoğalıyor.
Vücudun süt yapım mantığı da işte o çok eski zamanlara dayanıyor. Açlık kıtlık varken, anne zaten zar zor karnını doyurup vücudu için gereken kalorileri alırken, vücut “bebeğin ihtiyacı yoksa neden daha fazla süt üretip kıymetli kalorileri ve besin öğelerini harcayayım, onun yerine kendime saklarım, mazallah ya bir kıtlık filan gelirse…” diyor. O yüzden de eğer bebek sık emmiyorsa vücut fazla süt üretmeye gerek görmüyor. Eğer emzirme araları uzarsa vücut “madem tüketilmiyor, ben de üretmeyeyim” diyip süt üretimini hemen azaltıyor. Aksine bebek daha sık emiyorsa, “demek bebek aç, yavrumu besleyeyim” diyip daha çok süt üretiyor. Ama kaloriler vücut için çok kıymetli olduğu için ikna olması biraz zaman alabiliyor. Yani talep yoksa daha az üretmeye, talep çoksa üretimi arttırmaya porgamlanmış vücut.
“Peki bazı kadınlar var, ikinci günde memeleri süt doluyor, hem de bebeğin istemediği kadar. Nasıl boşaltacaklarını, fazla sütü ne yapacaklarını şaşırıyorlar…” diyebilirsiniz. Evet, bazı kadınlarda süt üretimi talepten önde gidiyor, özellikle ilk günlerde. Hatta bazılarında o kadar çok oluyor ki memeleri daha az süt yapması için terbiye etmek gerekiyor (aşırı süt üretimi sorununa bir sonraki yazıda değineceğim). Elbette insanoğlu tek tip değil. Nasıl bazı insanlar kolay kilo verir, bazıları ise çok kolay kilo alırsa süt yapımında da bazı vücutlar fazla tutumlu davranıyor, bazıları ise bonkör oluyor. Ama genel olarak gözlemlediğim kadarıyla süt fazlalığından şikayet eden hemcinslerim oldukça azınlıkta. Benim gibi sütünü artırmak için kırk takla atmak zorunda kalanlar ise, etraftan duyduğum ve gördüğüm kadarı ile, çoğulukta. O yüzden sütünüzü çoğaltmak istiyorsanız vücudunuzu ve memelerinizi ikna etmeniz gerekiyor:
“Vallahi de billahi de bebek aç. Bak işte ispatı, ne kadar sık emiyor!” diyebilmeniz lazım.
Bebeği kaç saatte bir emzirmeli?
Bir bebeğin kaç saatte bir emzirilmesi gerektiğini nasıl hesaplayabiliriz: Gelin önce bebeğin emzirme sıklığını hangi faktörler belirler bir bakalım:
- Annenin süt depolama kapasitesi
süt yapım kapasitesinde neredeyse sınırsızdır; talep ne kadarsa ona göre üretim
yapabilir. (Evet, bazı kadınlar, bebeklerinin ihtiyacı olan miktarda süt
yapamayabilir, ama bu nadir bir durumdur ve sütün gerçekten yetip yetmediğini
anlamanın tek yolu hakkıyla yapılmış üç günlük bir emzirme kampıdır) Üretimin
sınırı yoktur ama depolama kapasitesinin bir sınırı vardır. Çünkü yapılan süt,
süt kanallarında depolanır. Bir annenin süt kanallarının hacmi çoksa daha fazla
süt depolar, hacmi azsa daha az süt depolar.
(Bu güzel çizimi ve meme anatomisi ile ilgili güncel bilgileri bizimle paylaşan La Leche League Liderlerinden Charlotte Codron’a çok teşekkür ederiz)
- Bebeğin kilosu ve büyüme ihtiyacı
- Bebeğin duygusal ihtiyaçları
Sadece bebeğiniz isteyince değil, siz isteyince de emzirebilirsiniz. Canınız istediğinde, göğüslerinizi dolgun hissettiğinizde, dışarı çıkmadan önce, eve gelince, bebeğinize yakın olmak istediğinizde, ne zaman isterseniz emzirebilirsiniz.
Gelecek haftaki yazımda hangi memede ne kadar süre emmeli sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Ayrıca ¨bebek istediği zaman istediği kadar emzir¨ kuralının biraz farklı uygulanması gereken bir kaç istisnai durumu ele alacağız.
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
yaşa be Tomris
Tesekkurler Arzu 🙂 Ben de senin dogum hazirliklarinla ilgili ayni sekilde dusunuyorum. Insallah huzurlu bir dogumla saglikla bebegini kucagina alacaksin.
Tomris, seni sonuna kadar destekliyorum. çünkü senin yazdıklarından sonra azmettim, 30 ml e kadar düşen süt oranımı 120 ml e çıkardım:) uzun zamandır göğüslerim acımıyordu, özlemşim bu acıyı desem:) ayrıca şunu da eklemek istiyorum. Bazen sağıyorum süt yok ama oğlum emmek istiyor, süt geliyor. Bu nasıl bir çelişki yarabbim diye düşünürken, doktorum bana sütün memede olduğunu sanıyorsan yanılıyorsun senaycım, o beyinde diyerek beni rahatlattı ve gerçekten göğüslerim boş gibi olsa da o emince geliyor. Benim bu duyguyu uzun bir süre daha(ümit ediyorum) yaşamama vesile olduğunuz için tekrar teşekkürler…
Rica ederim. Çok sevindim emzirme/süt sağma kampının işe yaradığına 🙂 İnşallah gönlünüzce istediğiniz kadar emzirirsiniz.
Bu bilgilere dogumdan once ulasabilmis olmak buyuk nimet, tesekkurler Tomris ve Eren!
tomris hanım öncelikle bilmenizi isterim ki sütümü artırma gayretimin devamlılığını sizin yazılarınıza borçluyum. ne zaman ümitsizliğe kapılsam tekrar okuyorum. emzirme kampı yapamıyorum ama bu son yazınzla büyük bir yanılgıdan kurtuldum. süt göğüste hazır beklemiyor onu bebeğim yapıyor aslında. minimum 2 saatte bir emziriyordum, göğsümde yeteri kadar süt olmadığını düşünüyordum. dünden beri gak dese guk dese meme verdim. ve kızım da emdi. eminim bir kaç günde çok şeyler değişecek. tekrar teşekkürler
Bunları okuduğuma çok mutlu oldum Saliha Hanım. Çok güzel bir ifade, sütü bebek yapıyor aslında. Hem de tam ihtiyacı olduğu kadar yapıyor.
Kamp yapmanın iyi tarafı iki-üç gün sonra iş büyük oranda bitmiş oluyor, bebek de anne de bol bol sütün tadını çıkartıyor. Kamp olmadan, zamana yayarak emzirme sıklığını artırmak da iyi bir yaklaşım, ama etkisini biraz daha yavaş gösteriyor. adına kamp denmeyince de anne hem sık emzirme hem de işi gücü bir arada götürmeye çalışığ yorgun düşebiliyor, bu da sütün etkili bir şekilde artmasına engel olabiliyor.
Ama her ailenin şartları ve durumu farklı tabii. Sizin için hangi yöntem çalışıyorsa onu uygularsınız elbette.
Ben de size süt artırma çabalarınızda başarılar diliyorum. Yazılarım size yardımcı oluyorsa ne mutlu bana. güzel haberlerinizi bekliyoruz.
Doğru söylüyorsunuz Tomris Hanım, ciddi yorgunluk oldu. Mesela bugün enerjimin bittiğini hissettim. Kendime yemek hazırlamak ve kızımı yıkamak dışında başka hiç bir şey yapmayı düşünmüyorum. Kızımı bugün çıplakken yine tarttım 4700 gr çıktı, boyumuz ise 59 cm baş çevresi 38 cm. 18 Aralık'da 2910 gr 46 cm doğmuştu. Bana herkes gelişiminin iyi olduğunu söylüyor ama ben bir türlü tatmin olamıyorum. Benimle aynı dönem doğum yapan pek çok kişinin bebeği 1 kilo 1.5 kilo aldı her ay. Benim kızım gibi biraz daha az alanlar ise hemen mamaya başladı.Gerçi kıyas ne kadar doğru bilemiyorum ama. Dediğim gibi yazılarınızı okuyup okuyup kendimi gayrete getiriyorum. Mama vermeyeceğim. Sütüm daha da artacak inşallah.
Sevgiyle kalın
Saliha Hanim, siz de yazmissiniz, kiyaslamayin. Daha hizli kilo almak, daha cok mama almak iyi bir sey degil. Her bebegin kendi buyume hizi var. Eger bir sorun olsaydi kilo aliminda doktorunuz mutlaka soylerdi. Hatta doktorlar genellikle bebeklerin kilo almamasi konusunda fazla temkinlidirler, emin olun sizi bir sekilde uyarirlardi. Ben size degerleri vereyim, matematigi siz yapin, karari siz verin. Saglikli bebeklerin 15. gun-3 ay arasinda gunde yaklasik 20-30gram almasi gerekir (eger prematuritelik veya herhangi bir saglik sorunu yoksa). Bebeginiz dogali 76 gun olmus. ilk hafta biraz kilo kaybedip 15. gun dogum kilosunu yakalamasi lazim. Bu durumda kalir 61 gun. bebeginiz dogumdan beri 1790 kilo almis. Bu durumda gunde ortalama 29,3 gram kazanmis. Yani nerdeyse ust sinirda. Bence harika bir deger, tebrik ediyorum sizi! Litfen artik tatmin olun 🙂
Çok çok ama çok teşekkür ederim Tomris hanım. Sizi bizimle buluşturduğu için de Eren hanıma 🙂
Ben nedense ilk doğduğu günden itibaren sayıp toplam aldığı kiloyu öyle hesap ediyordum. Çok sevindim buna.
Fakat şimdi bir sorum daha var. (Umarım aaa yeter artık Saliha demezsiniz)Şimdi ben yeni bir göğüs pompası aldım elektrikli. Daha önce iki tane manual denedim bir türlü süt akmadığı için elektrikli almalıyım diye düşündüm. Sonuç yine aynı oldu. Kızım emince 35 40 sn sonra sütüm hızlıca iniyor. Hatta aynı göğsü 10 dk boyunca emmiş ve 5 dk ara vermiş olsa bile. Fakat göğüs pompası ile en fazla 1 çay kaşığı geliyor ya da bazen hiç gelmiyor. Gerçi yeni başladım, Senay hanım da tecrübesini paylaşmıştı, onun da önceden 30 ml olan sütü şimdi 120 ml olmuş. Bu arada 2 saatte bir emzirmek veya sağmak gerekli ya sütün artması için. Kızım her defa bir göğsümü emiyor ve 2 saatte bir acıkıyor. Bu durumda bir göğsü 4 saatte bir emmiş oluyor. Emzirdikten sonra tamamen boşaldığından emin olmak için pompa yapıyorum süt azcık akıp duruyor ama elimle sıkınca damla damla da değil bayağı akıyor (hızlı bir şekilde değil tabi ki) Acaba ben hiç pompa yapmasam mı moralim bozuluyor.
Saliha Hanim, cok yogunum bu aralar, kusura bakmayin geciken cevabim icin. Niye pompa ile sut sagdiginizi anlayamadima. Zaten emzirme kampi yapiyorsunuz, gak guk kuralini uygiluyorsunuz. Sut artirmak icin emzirmeden sonra pompa yapmak daha cok saatli emziren anneler tarafindan tercih edilebilir bence, yani bir cesit 'bebegi her istediginde memeye alistirmayayim' mantigindaki anneler icin diyebilirim. Ama siz zaten istege bagli emziriyorsunuz. O yuzden cok gerekli gormuyorum pompayi.
Illa da pompa yapacagim derseniz mantigi soyle. Bebek emzirirken sutunuzun hizla gelmesi normal, cunku vucudunuz bebegi kucaginiza alip onu hissettiginizde sut akim refleksini calistirmaya programlanmis. Sut pompasi bir cesit 'yalanci bebek', o yuzden hemen sut akim refleksi ortaya cikmiyor. Biraz zaman alabilir sutun gelmesi. Her kadina gore degisir gelis suresi. Bu sirada bebeginizi emzirdiginizi hayal etmeniz, mumkunse ona ait bir seyi koklamaniz sut akim refleksinin gelisini hizlandiracaktir. Pompa yaparken once sut akar (sut akim refleksi nedeniyle), sonra yavaslar. Devam edereniz yine bir sut akim refleksi tetikleyebilirsiniz. Bu sekilde en az iki sut akim refleksi tetiklemenizi oneririm.
Pompadan sonra elinizle son sutleri almaniz cok iyi ve dogru bir yonrem, ben de bunu cok tavsiye ederim. Bu sekilde daha cok sut gelmesi normak, cunku bebegin agzini en iyi taklit eden 'pompa' aslinda eliniz (cunku arkadan one dogru sıvazliyor, sıkıyorsunuz). Ama el cabuk yoruldugu icin butun sagmayi elle yapamazsiniz. O yuzden pompa ıle en az ıkı sut akımı alıp sonra ele gecerek iyice azalıncaya kadar elle sağmak en iyisi. Bunun için pompanın hunisini memenin altına dayayıp (meme başı huninin ağzına yakın olacak şekilde) baş parmağınızla memenin halesinden ucuna doğru sıvazlayabilirsiniz.
Bir de, her seferinde bir meme verdiginize gore her emzirmeden sonra bebegin emmedigi memeyi pompa ile bosaltabilirsiniz. Dedigim gibi, en az iki, zamaniniz varsa daha fazla sut akimi gelmesini hedefleyin. Bu sekilde sut daha da cabuk bollasir.
tesekkurler tomris hanim sayenizde ben de azmettim madem iki cocugum var ikisine yetecek sutum vardir dedim ve 2ayi gectik cok sukur ins boyle devam eder bir sorunum kaldi o da kizimin birinin emmemesi hep deniyorum ama aksama dogru oyle bi agliyorki kiyamayip biberonu veriyorum bunun icin bi oneriniz varmi?
Pinar hanim, bir kiziniz meme ile isi goturuyor, oburu aksama dogru cok agliyor, taa ki biberon alana kadar, iyle mi? bu durumda muhtemelen aksama dogru aglayan kiziniz memeyi dogru kavrayip dogru emme teknigini gelistiremedigi icin yeterli sut alamiyor, ac kaldigi icin de agliyor, karni doyunca da susuyor. Bunun cok muhtemelen nedeni biberona maruz kalmak, 'doktor mama onerdi'yazimda aktarmistim (nipple confusion olarak geciyor yabanci kaynaklarda) http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html
Bunun tek bir cozumu var, biberonu kesmek. Yani emzirme kampi yapmaniz gerekiyor. emzime kampinda biberon vermeyince mecburen karnini doyurmak icin dokgu emme teknigini ogrenecek. Eger emzirme kampina ragmen durum duzelmezse lactation aid ya da SNS denilen yontemle suplemante edebilirsiniz.
Aglayan kizinizin sutu iyi alamadigi teorisin ispatlamak icin emzirmeden heme sonra her iki memeyi de sagip ne kadar sut geldigine bakin.
Bir de, ikizlere hep ayni memeyi mi veriyorsunuz, donusturerek mi? Eger hep ayni memeyi veriyorsaniz biri oburunden daha az sut uretiyor olabilir (bu tur varyasyonlar normal) veya aglayan kiziniz daha kotu emiyorsa orada sut dogal olarak azalmis olabilir.
Emzirme kampi bir sekilde mamaya/biberona baslamis bebekler ve anneleri-babalari icin cok zor bir surectir, ama bebegi mamadan/biberondan memeye dondurmenin baska yolunu bilmiyorum, ne yazik ki sihirli bir iksir yok. Lactation aid de kullanabilirsiniz ama bu durumda sutunuz maksimum kapasiteye ulasmadan lactation aid'e baslarsaniz gereksiz daha fazla maam alacak, ama sutunuzu makzimuma cikartip (emzirme kapmi ile) hala yetmiyorsa mama verirseniz vereceginiz mama minimal olacak.
illa biberon vermem gerekiyor derseniz (kilo alimi yavasliyorsa veya baska bir sebepten) aralikli besleme (paced bottle feeding) deneyebilirsiniz, la leche league, emzirme sanati kitabinda aktariliyor. Mantigi kisaca su, bebegi dik, biberonu yatay tutuyorsunuz (biberon ucunda hava olmasinin bir sakincasi yok, hava alirsa agzina burnundan cikarir diyorlar, ben de anlamadim ama oyle diyorlar) ve biraz biberon verip biraz biberonu dudaklari uzerinde tutup bekletin diyorlar, onun istemesini bekleyecekmissiniz. Bu sekilde mis'li gecmiz zaman kullanmamin nedeni bu yontemi hic denememis olmam. ilgileniyorsaniz kitaptan bakabilir ya da LLL Turkiye web sitesine sorabilirsiniz.
Umarim yardimci olmusumdur.
cok tesekkur ederim yanitiniz icin son yontemi hemen denedim cok hava yutmuyor ya da gercektem cikiyor herhalde gaz yapmadi umarim ise yarar memeleri gun icinde dahi donusturerek veriyorum az emenin memesinde sut uretimi baskilanmasin diye ilk sulu kismi yutup birakiyor sanirim neyse insallah alisir emzirmek cok guzel bir duygu tekrar tesekkurler
Pinar Hanim, bir defa meme-biberon kafa karisikligi basladiysa biberonu kesmeden memeye dondurmek cok zor. Bunu bagimlilik bir cesit bagimlilik gibi dusunebilirsiniz. O yuzden en etkili yontem biberonu birakip bir kac gunlugune kampa girmek. Biraz aglayacak, siz de cok yorulacaksiniz, ama bebek mecburen dogru bir sekilde sut almayi ve eger ihtiyaci daha fazlaysa sutu artirmayi mecburen ogrenecek. Zor bir yontem, ama benim bildigim en etkili cozum. Biberona devam ederseniz hangi sekilde tutarsaniz tutun biberonu, eger bir sekilde meme-biberon karisikligi basladiysa ve biberonu tercih etmeye basladiysa mamaya kayma riski oldukca yuksek. Belki sizin bebeginizde farkli olur, her bebek kendine ozgudur, onceden yuzde yuz bilemeyiz, ama ben yine de uyarimi yapmak istedim.
Valla kızımı kucağıma almaya hazırlandığım şu günlerde (39.haftadayım:) inanılmaz bilgiler edindim sayenizde nasıl aklımnda tutacağım diye düşünmeye başladım şimdiden.sık sık okuyacağım aynı şeyleri bundan sonrasında da emeğinize sağlık başına neler gelebileceğini bilmek ve hazırlıklı hissetmek çok güzel…
Ha bir şey daha var eşim gelişim psikolojisi uzmanı ve bu konuda onunla sohbet ederken, bebeği her acıktığında emzirmenin iyi birşey olduğundan ama her ağladığında karnı acıktı zannederek emzirmenin ileride çocuğu saf, yani herkese çok kolay güvenen bir kişiliğe büründürebileceğinden bahsetti (S.Freud). Fakat sanırım sizin bu notlarda bahsettiğiniz şey, bebeğin bütün emme yaşamı boyunca değil, en azından kırkı çıkana kadar her fırsatta emzirilmesi gerektiği; doğru anlamış mıyım?
Tuğba, ilk 3 ay ne yaparsan yap (hatta bunun için özel çaba sarfetsen bile) bebeği şımartman ve karakterine yön vermen mümkün değil. Çünkü bebeğin dış dünyaya tamamen adabte olması ancak bu kadar sürüyor. Bu müddet içerisinde onun mutlu ve huzurlu olmasını sağlamak için ne mümkünse yapmak gerektiğini söylüyorum hep.
Eğer tok olduğuna eminsen meme yerine emzikle ya da kucakla ya da sallayarak sakinleştirmek de seçenekler.
Eren
Tugba Hanim, Kirki cikana kadar kesinlikle istedigi anda istedigi kadar emzirmeli. Bu, sutun bol ve yeterli olmasi ve emzirmeye iyi bir baslangic yapmak icin gerekli. Ilk uc ay bebeklerin her ihtiyacinin (emme, kucak, uyku, vb) hemen karsilanmasi bebegin gelisimi icin onemli. Bebegi uyutma ve besleme konusundaki en kati uzmanlar bile ilk uc aya pek dokunmazlar. Ben, kirkindan sonra uc aylik olmadan once gunluk rutinde bazi cok yumusak yonlendirmeler yapilabilecegini dusunuyorum. Beslenme, aktivite (yani alt dergistirme ve anne-baba kucaginda kisa bir sohbet, pencereden bakma, vb) esnemeye baslayinca da uyku. Bence once yataginda uyutmaya calismali, kisa da olsa once denenmeli, olmuyorsa kucak meme vb yontemlere gecilmeli. Yani gunluk rutini biraz yapilandirmaya calisabilirsiniz. Ama bu kesinlikle bebegi zorlamadan olmali. Agliyorsa, emdikten sonra uyumak istiyorsa kesinlikle zorlamamali, istedigini vermeli. Ama nasilolsa kucak ya da meme isteyecek diye yatakta uyutmayi hic denememek, bastan meme ve kucakta uyumaya anne yonlendirmesi ile alistirma taraftari degilim. Bu konuda Elizabeth Pantley'in no cry sleeping solution kitabini oneririm. Gerci kitap olusmus uyku sorunlarini cozmeye yonelik buyuk oranda, ama guvenli uyuma kurallari ve ilk dort ay ile ilgili guzel iki bolum var. Ozellikle ilk dort ay icin yumusak anne yonlendirmeleri icin guzel oneriler var.
Ilk uc aydan sonra akliniza yatan ekolu takip ederek gunluk rutininizi olusturabilirsiniz. Ben hafif anne yonlendirmeleri ile istege gore, yani bebegin ipuclarini izleyerek o istedigi zaman istedigi kadar emzirmeye devam etme taraftariyim. Ama bebegi memede uyutmama taraftariyim, kirkindan, ozellikle de uc aydan sonra. Uyku-meme iliskisini bebek bence hic kurmamali. Ama bu konuda cok farkli gorusler var. Mesela yazilarimda hep referans verdigim la leche league, emzirme sanati kitabi ise bebegi memede uyutun, karni dolu mutlu uyumanin hazzini yasasin der. Emzirme ile ilgili her konuda onlara katiliyorum, ama uyku konusunda degil. Yani tek bir dogru yok, her anne kendi dogrularini buluyor.
çok teşekkür ederim ikinize de, daha bir aydınlandım şimdi…
Merhaba 7. Ayda sut arttırmak mümkün mu
Ek gıdalara geçtik, ancak 2. Aydan beri bebeğimin anne sütünden gecen inek sutu alerjisi hatta çoklu gıda alerjisi var. Ben de diyetteyim . Bebeğimi hala emziriyorum ancak sutum azaldı son zamanlarda , akım refleksi de geç başlıyor bebeğim sinirleniyor bazen:(
Sutumu nasıl arttiranilirim
Merhaba Nurten, sutunun azaldigini nerden biliyorsun? Bebek istedigi zaman istedigi kadar emziriyor musun? Bebegin aglamasini mi bekliyorsun emzirmek icin, yoksa aclik ip uclarini verdiginde, hatta oncesinde emziriyor musun?
Biberon veriyor musun? Biberon veriyorsan ona kayiyor olabilir.
Eger istedigi zaman istedigi kadar meme veriyorsan, biberon da vermiyorsan sorun olmamali.
Memeler eskisi kadar dolgun hissetmiyorsan o da aslinda bir sorun degil. Memelerinde dolgunluk hissi olmamasi bu ay icin normal, zaten 4-5 aydan sonra memeler sut yapimina adapte olur, yumusamis gorunur ama degildir, sadece memeler sut miktarina adapte olmus demektir. Aylar gectikce de o dolgunluk hissi azalir, normaldir.
Sut artirmak he zaman mumkun. Emzirme kampi yaparsan sutun çok bollaşır.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Merhaba Tomris Hanım
Öncelikle bu güzel bilgiler için teşekkür ederim. keşke daha önce sizi tanıma fırsatım olsaydı. benim 7 aylık bir oğlum var. bayağı sorunlu başlayan emzirme sürecimizde süt bitti bebek istemiyor derken bu zamana kadar geldik. 4 aylıkken memeyi tutmak istemeyişiyle ayakta, yürüken, ondan sonra uykuluyken emzirmeye başladım. sadece uyurken emiyordu uyanıkken çok az 1 dakikayı bile geçmiyordu. gece saat başı uyanıp emerek uyumaya devam ediyordu. şimdi uyanıkken emme süresi biraz uzadı 🙂 gece uyanmalarımız aynı tabi sorunlar başladığından beri azalan kilo alması son 1,5 ayda 300gr'a kadar düştü. Diş çıkardığı için olduğunu düşünerek kendimi rahatlatmaya çalışıyorum. ek gıdaya geçişimizde çok zor günde 1 kase çorba yemişse ne ala. sütümü arttırma yoluna gitsem emzirme kampını yapamam çünkü sadece Mert isteyince emiyor ben teklif ettiğimde imkanı yok almıyor. pompayla sağsam uyuturken Mert'e süt kalmaz diye korkuyorum. ne yapacağımı bilemedim. diğer bir sorum da Mert 1 yaşındayken işe başlıycam işe başlamadan önce uyuma şeklini kendim değiştirmek istiyorum ben yokken ağlaya ağlaya uyumasını istemiyorum. kendi kendine uyumayı öğretsem bu sefer de emmeyi bırakır mı?
Hilal, teorik olarak 9 aya kadar memeye tekrar isinabilir bebekler. Gun icinde ciplak ten temasi denemeni oneririm. Ilik bir odada bebegi soy, sadece bezi kalsin. Sen de ust bedenini cikart. Bu sekilde kucaklasin, oynayin. Bu sirada meme alabilir kendiliginden. Bir de uykudan uyanir uyanmaz meme vermeyi dene. Genelde uyku mahmuru daha az inat oluyor bebekler. yavas yavas tekrar memeye alistirmaya calis. uyanikken meme emisi belli bir noktaya geldiginde gece emzirmelerini kesebilirsin, yoksa hem memeyi tumden birakabilir, hem de buyumesi cok olumsuz etkilenebilir. Su anda biberon veriyor musun? 1,5 ayda 300 gram biraz az gercekten. ek gidaya yuklenmek yerine memeyi artirmaya calisabilirsin.
Şu anda biberon kullanmıyoruz. 4 aylıkken kilo alımı azalınca ek gıda ve mama başlamayı önerdi doktorumuz ama mamayı ve biberonu kabul etmedi. meyve sularını da kabul etmedi. 4,5 aylıkken diş çıkardı sonra beslenmesi biraz düzeldi şimdi üst dişlerini çıkarıyor şu anda sebze çorbası ve tarhana çorbası yedirebilirsek veriyoruz. diş çıkarırken bu kadar az kilo alması normal mi bilmiyorum. sütü arttırmak için ne önerirsiniz?
gun icinde sik sik meme teklif et . gece de iki saatte bir meme ver bir kac gece. Ozellikle gece bu sekilde iki satte bir emzirirsen, en azindan iki uc gun, sutun bollasacaktir. dis cikarirken bu kadar az kilo almasi normal mi bilemiyorum. bana yine de az gorundu. ozellikle yogurt vermeye calismani tavsiye ederim. eger alistirabilirsen cher basin sikistiginda verebilirsin, yogurt kolay hazmedilen bir besin ayni zamanda.
Bu kadar kısa zamanda cevap verdiginiz için çok teşekkürler. Tavsiyelerinizi uyacam.
Çalısmalarınızda ve cocuklarınızın bakımında kolaylıklar diliyorum.
Ben de gúzel dileklerin icin tesekkur ederim. Allah cumlemize kolaylik versin 🙂
Size de iyi bayramlar Seha.
Kac haftalik bebek? Doğumdan itibaren kilo ve tartılarını yazabilir misin?
Uykuda silikonsuz denedin mi? Bebekler uykuda ağızlarına ne verirsen alır genelde.
Tomris hanım merhaba, öncelikle verdiğiniz muhteşem bilgiler için çok teşekkürler, size danışmak istediğim bir kaç konu var. Bebeğim 4,5 aylık oldu. son 2-3 haftadır eskiden minimum 20 dak, ort 30 dakika emerken şimdi 5-10 dk emiyor genelde. bu acaba emme reflekslerinin gelişmesi ile beraber, memeyi daha çabuk boşaltmasından mı kaynaklanıyordur? Bu durumda 5-10 dk emdiği zamanlarda 2 saat sonra acıktığında hangi memeyi vermeliyim hem gazı olmaması hem de son sütü alabilmesi için? ve her defasında tek meme emerse sütümün azalmaması için diğer memeyi pompayla boşaltmalı mıyım? Bir de son olarak uyku eğitimine bu hafta başlayacağız ve bebeğimi saat 8den sonra 3-4 gibi bir kere emzirmeyi düşünüyorum. bu benim süt üretimimi azaltır mı? Ne önerirsiniz? Çok teşekkürler şimdiden..
3-4 ay civarinda bebekler daha hizli emmeye baslarlar. Bu cok normal.
4 ay ve sonrasında bazı bebekler memeyi bir ana bir ara öğün şeklinde 4 saatlik döngülerde alır. Yani bir ana öğün (uzun emme), bundan bir iki saat sonra da ara öğün (kısa emme). Ara öğün emmesinde daha çok susamış gibi emer, ön sütü alır bırakır ve iki ana öğün arası dört saat kadardır (her bebek ve her zaman değil tabii, bu bir genelleme. Her bebek farklıdır). Bence bebeğin kısa emdiği için değil, birinci emmede memeleri bitirdiği ve iki saat sonra ara öğün istediği için emmek istiyor olabilir.
Uyku eğitimi de dediğine gore şu döngüyü öneririm:
– uyandığında meme (genelde uyandıklarında uzun emerler, ana öğün alırlar, birinci meme bitince ikinciyi öner, istemiyorsa bırak)
– sonra alt değiştirme, oyun, vb.
– iİk emzirmeden 1-2 saat sonra bir emzirme daha (öncekinde iki meme aldıysa son memeyi, tek meme aldıysa emmediği memeyi ver).
– bir sure sonar uyku.
İkinci emzirmeyi öyle ayarla ki memede uyumasın.
"her defasında tek meme emerse sütümün azalmaması için diğer memeyi pompayla boşaltmalı mıyım?"
eğer sadece emzirilen bir bebekse, mama biberon filan almıyorsa gerek yok. Çünkü sütün azalırsa bebek daha sık emmek isteyeceği için doğal olarak çoğalır, yani bebek bunu ayarlar. Ama eğer derin dondurucuda anne sütü stoğu filan yapmak istersen tek meme emmesi iyi bir fırsattır.
"bebeğimi saat 8den sonra 3-4 gibi bir kere emzirmeyi düşünüyorum". bunu anlamadım. akşam 8'de yattıktan sonra sabaha karşı 3-4 gibi mi emzirmek istiyorsun? Genelde farklı önerilir, yani gece 11-12 gibi uykusunda emzir ki Sabah 5-6'ya kadar uyusun denir. ama 4 aylık bir bebekten 5-6 saat emmemesini beklemek biraz haksızlık. Gece boyunca uyuma, yani 5-6 saat emmeden uyumasını beklemek için 6 ay olması gerekir. Daha once bebek kendiliğinden daha uzun uyuyorsa ne ala, bunda bir sakınca yok. ama eğitimle zorlayarak süreyi uzatmak istiyorsan 6 ayı bekle derim.
Sevgiler,
Tomris
Merhaba, yorumunuz için çok teşekkürler..Bu durumda gece 11-12 gibi kalktığında emziririm, bu benim de içimi rahatlatacak. Sonra sabah 6 gibi kalktığında yine emziririm ve uyuturum ve umarım 8'e kadar uyur:) 6 aydan sonra belki gece 11-12 civarı emzirmeye devam edip 8'e kadar emzirmem. Gerçi Eren 6 aydan sonra gece beslemesine izin yoktur diyorUyku saatlerie göre buna o zaman karar vermek en doğrusu olacak sanırım.
Tomris hanım bir de anne sütünü derin dondurucuda ne kadar süreli, nasıl depolamayı ve nasıl çözdürmeyi öneriyorsunuz?teşekkürler
Eren’in 6 aydan sonra gece emzirmesine izin yok dedigini zannetmiyorum. Eren 6 aydan sonra gece emzirmesine bebeklerin ihtiyaci yoktur der. Bu bence biraz genis bir genelleme, her bebek icin gecerli olmayabilir. Gece emzirmeleri konusunda su yaziya bakabilirsin.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Anne sutunun saklanmasi ve kullanimi konusunda su yazilara bakabilirsin:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-13-pompa-ile.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-12-pompa-ile.html
Pompa ile ilgili onceki yazilara da bakmani oneririm:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-11-pompa-ile.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html
Tekrar merhaba Tomris Hanım
Yazılarınızı okudukça asıl sorunların nerden başladığını daha iyi anlıyorum. Biz ilk aylarda Mert'e mama vermek zorunda kaldık. Önce biberonla sonra memeyi Bırakmasın diye kasikla. Ama yine de sorun yasadık sut hızlı geldiginde emıyor yavaşlayınca emmiyordu ikinci memeyi tutturmak imkansızdı zaten. Şimdi dediğiniz gibi uyandığında teklif ediyorum ama bu hafta emerken uyutamaz oldum uyusa bile yatağa koyarken uyanıyor. Gün icinde sürekli uykulu aksam da 23.00 den once uyumuyor. Emzirerek uyuturken uyku düzeni oluşturmak mümkün değil mı? Geceleri saat başı uyandığı için iki kez aynı memeyi vermeye başladım son sutu alsın diye ama bazen ikinci kez aynı memeyi almıyor. Son sutu alıp almadığını nasıl anlayabilirim?
Hilal, emzirerek uyutmanin avantajlari da var, dezavantajlari da. Mesela, memede uyumaya alisinca uyku yeri konusunda daha esnek oluyorlar. Misafirlikte filan da uyutabiliyorsun. Ama gun icinde her uyku icin meme vermek bir sure sonar cok yorucu oluyor anne icin. BBir yasindan sonra memede uyutmanin dezavantajlari artiyor. Emzirerek uyuturken uyku düzeni oluşturulabilir belki, ama nasil yapilir ben bilmiyorum.
Gece uyanma konusunda su yaziya bakmani oneririm:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Su anda biberon veriyor musun? Eger vermiyorsan, buyuk ihtimalle son sutu aliyordur. Eger aksam emzirmesinde ayni memeyi ust uste verme taktigini uygulayacaksan gunduz mutlaka cok sık emzirmen lazim, yoksa ıse yaramaz.
7 aylık bir bebeğin akşam 23'te uyuması hiç iyi değil. Uyku konusuna dikkat etmeni öneririm. En önemli püf noktaları yukarıda verdiğim linkte, ayrıca şu yazıya mutlaka bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html
Bir sorumda emerken memeyi ısırdığında ne yapmalıyız:((
memeyi ısırdığında kucağından yere/ yatağa bırak sakince (ama kızma sakın). Sonra kucağına alabilirsin. Memeyi ısırdığında teması keserek bunun Kabul edilmez bir davranış olduğu mesajını veriyorsun.
Çoğu bebek emmenin sonuna doğru ısırır. Yani karnını doyurunca oyuna geçmek gibi bir şey. Bebeğini gözlemle, ne zaman ısırdığını anlamaya çalış. Bebek ağzının şeklini değiştirir ısırmadan önce, çünkü ısıma ve emme farklı şekillerde yapılır. Isırmaya hazırlandığını anladığın an memeden ayır. Yani önleyici bir müdehale yap.
Emmenin basında yapıyor. Tam sut geldi diyorum Mert de iyice uykulu olduğu için gözleri kapandı kapanacak oluyor birden kendini kasıyor kipkirmizi oluyor ve isirarak memeyi elleriyle itiyor canı acıyor diyorum ama şimdi alt lateral dişleri çıkıyor emerken canı o yuzdenacimaz sanırım sut az gelirse gaz çok mü yutar bebekler karnından gürültü geliyor çünkü birden bire lastiği için de memeden ayiramiyorum ve çok canım yanıyor zaten yara oldu ikisi de. Emzirmek için o kadar uğraştım şimdi emzirmekten korkuyorum
Birden bire kendini kastığı için olacaktı telefon düzelttiği için bazı kelimeler yanlış olmus
agzinda pamukcuk var mi, aft var mi bir bak bakalim. pamukcuk canini acittigi icin isiriyor olabilir. bir de tam uyuyacakken beklemedigi icin bogazina kaciyor olabilir mi?
Tekrar merhaba Tomris Hanim sanırım oğlum diş çıkarma dönemlerinde memeyi ısırıyor. Çok kötü bir ısırma döneminden sonra azı dişleri çıktı. Benim asıl sorunum hala devam ediyor. Sadece uyurken emıyor. Aynı zamanda başka türlü uyutamiyorum. İse başlamama 3 hafta kaldı. Gece saat başı uyanıp emerek uyuyor. Emmeyi bırakmasını istemiyorum besin alerjisi çıktığı için. Sizce bu geçiş sürecinde nasıl bir yol izlemeliyim. Su anda benden baskası uyutamiyor.
Uyku egitimi versem emmeyi bırakacak. Gündüzleri bakıcısına bırakıp onun uyutmasini mı sağlasam. Ne yapacağımı şaşırdım.
Gece emmesini azaltma yazisina baktin mi?
Gece uyanma konusunda su yaziya bakmani oneririm:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Gunduz ozellikle uykudan uyandginda, uyku mahmuru iken daha salona filan cikmadan hatta perdeleri acmadan emzirmeye calis.
Renkli veya singirtili bir kolye bazen bebeklerin daha iyi emmesini sagliyor.
Gece emmesini kesmek zor, ozellikle ise basladigin donemde. Cunku ise basladiktan sonra bir tek elinizde gece emzirmeleri kalacak.
Sen olmadiginda bakicisi ile isler daha farkli olacaktir, merak etme.
Tomris Hn.,bebeğim 10 Ekim doğumlu.Malesef 12 saat sancı çeksem de en sonunda sezeryan oldum.İlk 2 gün süt gelmedi.Bebek saatlerce boş memeyi emdi.Süt gelmediğinden,aşırı tahrişten sanırım meme uçlarım çok yara oldu.Ne sürsem de pek fayda etmedi… Sonunda süt geldi ancak sarılık olmuş açlıktan.Böyle olunca hemen pompa ve avent yenidoğan biberon aldık.İlk sağımda da 120 ml gibi süt çıktı.Aman sarılığı atlatsın diye sürekli anne sütünü sağıp verdim.Açıkçası kolaya kaçmışım.Göğüslerimin acısına,uykusuzluğa ve ameliyatlı olmanın bahnesine sarıldım sanırım.Sarılığı atlattık çok şükür. 3750 doğan oğlum önce 200gr versede 15 günde 1kg aldı.Ancak şu an gaz sancılarıyla birlikte sürekli ağlama halinde.Memede resmen katılıyor ve 5-10dk'dan fazla emmiyor.Uyuyamıyor.30dk uyusa çığlık çığlığa uyanıyor.Yanımda kalan aile büyükleri de aç bu çocuk aç dedikçe biberona devam ediyoruz. Size sorum göğüslerimin acıması ne zaman geçecek? Bebeğim memede adam gibi emip de doyacak.O kadar moralim bozuk ki…Çağlayan sütüm damlıyor artık sanki… 🙁
Ilk 2 gun sut gelmemesi normal, olgun sut zaten ortalama 2-3 gun civarinda gelir, 5 gune kadar yolu vardir. Ilk gunlerde kolostrum denilen cok yogun bir cesit sut gelir.
Meme uclarinin acimasi %99 pozisyon ve kavrama hatasindan kaynaklaniyor olmali. Bunun icin su yaziya bak. Ozellikle arkaya yaslanarak emzirme benim meme basi yaralarim icin kurtarici olmustu, bir cok anne icin de oyle:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
arkaya yaslanarak emzirme icin suraya da bakabilirsin:
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
Gaz sancisi bir cok bebek icin normal, bu ac oldugu anlamina gelmez. 15 gunde 1 kg alan bir bebegin ac olmasi kesinlikle mumkun degil. Bebekler bir cok sebepten dolayi aglarlar, bir cok sebepten, rahatlamak icin de meme isterler.
Uykuya yatirmadan once kundak yapmani oneririm. Bebegin agladiginda kucagina alip sakinlestirmen gerekir, bu da cok normal.
Bebegin biberona alismaya baslamis gibi gorunuyor. Memeyi verimli emip karnini doyurmayi ogrenememis. Bunun sebebi de biberon. Su anda biberonlari kaldirip emzirme kampina gecmezseniz bir sure sonar hic meme almaz hale gelme ihtimali buyuk.
Yapmaniz gereken emzirme kampi. Detaylari burda yaziyor. Tum biberonlari pompayi kaldirip sadece meme vereceksin. Bebek memede yasayacak, sen de sadece emzirip uyuyacaksin. Madem aile buyukleri yardimci olmak istiyor, en buyuk yardimi sana bakarak yapabilirler. Bebege karismasinlar. Onlar anneyi besleyip uyutsunlar, sen de bebegi besle ve uyut.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html
Yaninda kalan aile buyuklerine bol bol sutun oldugunu, yoksa bu bebegin 15 gunde bir kilo almayacagini soyle. Eger boyle biberona devam ederseniz o guzelim sutune yazik olacak diye endise ediyorum. Aile buyukleriniz de iyilik yapalim darken bebegi anne sutunden mahrum ederek buyuk bir kotuluk yapmis olacaklar.Cunku pompa ile sagilan sut bir sure sonar azalir, takviye icin mamaya baslanir, bir sure sonar da anne sutu biter.
Cok zamanli yazmissin, bir an once, hemen emzirme kampina girerek iki uc gun icinde sutunu toparlayip bebegi memeye alistirabilirsin. Tek bir kural var: biberon yok. Bebek gak dese meme, guk dese meme ver.
Meme yaralarinin bir sebebi de biberon olabilir. Bebek biberona alisinca memeyi dogru kavramayi ogrenemedigi icin meme baslari yara olabiliyor. Arkaya yaslanarak emzirmeyi dene. Ama bir kez deneyince olmazsa vaz gecme, bir kac kez daha dene.
Su donemde en cok isinize yarayacak seylerden biri de ten temasi. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
Ten temasi ile arkaya yaslanarak emzirmeyi birlestirebilirsen en iyisi. Cunku bu aslinda normal dogan bebeklerin dogar dogmaz dogal olarak yaptigi sey: arkaya dogru yaslanmis bir annenin karnina gogsune dogar dogmaz yatmak ve kendiliginden memeyi aramaya baslamak. yani bu sekilde bebegin ilk dogdugundaki meme arama, bulma, emme icgudulerini uyarabilirsin.
Bu arada meme basinda yara var mi? Sadece aci mi? Ne zaman aciyor? Emzirme basinda, sirasinda, sonunda, emzirmeler arasinda?
Meme basina Lansinoh krem, zeytinyagi ve Earth Mama Angel Baby kremini onerebilirim.
Seha, anladigim kadariyla sutun var ama bebek meme almadigi icin emmiyor. Yani biberona ve silicon uca alismis.
Kilo alimlari da sinirda.
Mamaya baslamaniz kotu olmus. Bu durumda sut azalip zamanla mama artma ihtimali cok yuksek.
Bebek memeye alismadan bu is zor. Silicon gogus ucu gercekten gicik bir seydir. En kisa zamanda meme emmeyi ogrenmesi lazim. Bu mumkun. Ozellikle de ilk uc ay icinde oldugunuz icin.
Bebegi memeye alistirma icin bir kac oneri:
– Bebegi uykulu, uykuda, uykudan yeni uyanmisken emzir. Ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken inadi unuturlar.
– Bebeğinle gün içinde sık sık çıplak ten teması yapmanı öneririm. Şöyle: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. İstemezse de önemli değil. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
– biberon verirken şu linkte “Süt verme metodları” başlığında anlatılan yöntemi kullan. http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Başta hoşlanmayabilir ama sen ısrarcı ol. Bu yöntemden memeye dönmek daha kolay.
Her gun, ozellikle iyi zamanlarinizda meme verme denemeleri yap. Ama israrci olma. Sevkatli ol.
Bir secenek, biberonu silikonu kaldirip sadece meme vermek olacaktir. Yani bebek aglasa da biberon ve silikon uc kullanmamak. Zor bir yontem, ama bazi bebeklerde ise yariyor. Meme almaya basladigi anda da tabii ki emzirme kampina girmek lazim ki sut artsin.
merhaba yazılarınıza hayran kaldım ne kadar yararlı bilgiler var burada… benim size sorum şu 30 temmuz 2013 doğumlu 3 aylık bebeğim var yavrum o kadar güzel emme refleksi ile doğduki görenler şaşırdı şapurşupur yiyordu ama bilgisizliğim yüzünden bu olay bitti rahatlığından dolayı dışarı çıkarken yada işlerim olduğunda anneme bırakırken süt sağıp biberonla emmesini istedim gel görelimki benim kız buna alıştı ve beni emmek istemiyor resmen itiyor kendini kasıyor aç bıraktım olmadı ağlıyor ve kasıyor daha memeye yaklaştırırken basıyor yaygarayı biberonla verince çok güzel içiyor çok üzülüyorum tekrar bana dönmesi için ne yapabilirim? teşekkürler
Birgul, memeye tekrar alistirma konusunda bir kac yontem:
Birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda, ama almazsa da kasma. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
Ozetle ten temasi bebegi fabrika ayarlarina dondurmeye yardim eder 🙂
Bir digger onemli yontem ise mama verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida.
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Bebek basta itiraz edebilir ama israrci ol mumkun mertebe, cunku burdan memeye donmek daha kolaydir.
Bir diger yontem ise once biberon ile biraz karnini doyur, sonar meme ver. Yani cok acken memeye daha direncli olabilir, az biraz karni doyunca daha iyi tepki verebilir memeye.
bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister. Uyku emme iliskisi icin su yazida puf noktalari var: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir.
Bunlari denedikten sonar sorularin olursa tekrar yardimci olmaya calisayim.
Sevgiler,
Tomris
merhaba tomris hanım sizi bir arkadaşım söyledi sayenizde 2ay daha fazla bebeğini emzirmiş bende çok ama çok bebeğimi sütümle beslemek istiyorum sizi ondan rahatsız ettim yüzsüzler gibi burdanda yazıyorum ama insan evladı için herşeyi yapıyorumuş asla yamama dediğini bile.benim 2 buçuk aylık kızım var.doğumdan sonra sütüm 5gün hiç gelmedi mama başlamak zorunda kaldık.sütüm biraz gelince mamayı kestik tüm gün gögüsümde duruyordu ama doymuyor sürekli aglıyor hiç uyumuyordu.doktorum 4 saatte bir 30cc mama vermemi söyledi vermeye başladık 30cc mamayı gözlerimin içine baka baka 10 saniyede içiyordu.bir ay boyunca çeksin gelcek çeksin gelcek diye uğraştık ama sütüm 10ccden fazla hiç çıkmadı neler denemedimki!!çaylar yemekler malt içeçek hoşaf vs bir arkadaşım sayesinde bu sayfayı duydum emzirme kapını okumamı söyledi ve uygulamamı mantıklı geliyor ama çokta korkuyorum uykusuz kalmaktan degil kesinlikle. bebeğim boşuna aç kalırsa yine, bende bir sorun varsa sütüm ya bende kaynaklı bir sorundan gelmiyorsa diye.şimdi bebeğim beni sadece geceleri emiyor gündüzleride uyku semesi emzirebiliyorum gözleri açar açmaz emmek istemiyor.fön makinesiyle emzirdim şimdi alıştı artık plates topu üzerinde zıplata zıplata ne emzirebilirsem.bu zamandan sonra sütü çogalırmı sizce kampı uygulamalımıyım?bu arada önce kedimi emzirtiyorum sonra 120cc mama veriyorum soluksuz içiyor
Merhaba Habibe,
Bir kac sorum var.
Gunde kac cc mama veriyorsun toplamda?
Gunde kac kez meme veriyorsun?
Öncelikle sütünü artırmak gerekir. Bunun için pompa kampı yapmanda büyük fayda var. Pompan var mı? Yoksa başka yöntemler de var, çok büyük sorun değil ama varsa ona gore öneride bulunacağım.
Bebeğinle gün içinde sık sık çıplak ten teması yapmanı öneririm. Şöyle: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. İstemezse de önemli değil. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
Şu anda biberon verirken şu linkte “Süt verme metodları” başlığında anlatılan yöntemi kullan. http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Başta hoşlanmayabilir ama sen ısrarcı ol. Bu yöntemden memeye dönmek daha kolay. Mantığı şu: bebeği dike yakın oturtuyorsun kucağına, biberonu yere parallel tutuyorsun, böylece süt daha zor geliyor. Bir de arada küçük molalar veriyorsun,biberonu indirip agzı üzerinde tutuyorsun. hamle yapınca tekrar biberonu veriyorsun. böylece bebek doyup doymadığını anlayabiliyor. ve daha meme dostu bir biberon yöntemi bu.
Gündüz emzimre süresini uzatmak için şunları öneririm:
* Bebeğe once biberon verip sonra meme vermeyi dene. Yani biberonu 120 ver )her zaman bunu veriyorum diyorsun), yukarıda ilettiğim yöntemle. sonar da mama ver.
* Pilates topu, yürüme, şarkı gibi yöntemler de süreyi uzatmaya yardım eder.
* Uykudan uyanınca emzirmek en iyisi. Daha sakin oluyor bebekler.
Bebeği gün içinde sık sık emzirmeye çalış. Gece de iki saatte biri geçmesin emzirme süresi. Yani kampa gir diyorum (yukarıdaki yazı) ama biberonu tamamen kesmeden.
Bu yöntemlerle sütün artmaya başladığında mamayı kes kademeli olarak.
merhabalar benim kızım 2830gr dogdu 1 hafta sonra 2790gr dı. 1.ayımızda 3360gr. 2.ayında 4020gr doktorum bıraz az aldıgını 30cc kadar ılave kaşıkla vermemı soledı ama kızım 5 dk emıyor ve bırakıor ve ek verdığımde de almıyor aglıyor.bazen 15 dk bekleyıp dıger memeyı verıyorum 5 dk daha emıyor.gunduzlerı ve geceleri uyanıksa saat başı uyuyorsa 2 yada 3 saat uyuyor.geceleride 4 ıle 5 saat uyuyor uyandırısam sınırlenıyor emmek ıstemıyor.Acaba kılosu normalmıdır yanı huysuzluk yapmıyor emıyor uyuyor bunu merak ettım şimdiden teşekkürler.
Merhaba, bu rakamlar sadece emzirerek, biberon mama yok degil mi?
Kilo alimi iyi gorunuyor, ilk ay 500 gram, ikinci ay 700 gram almis. Doktor niye kasikla takviye onermis onu anlayamadim. Zaten eger kilo alimi yeterli olmasa dahi ilk yapilmasi gereken mamaya baslamak degil, emzirme kampina girmek olmali. Emme duzeni iyi gorunuyor. Bu ay icin bes dakika biraz kisa, cok beklenmez bu kadar kisa zamanda isini bitirmesi (normalde 3-4 ay civarinda emzirme sureleri kisalir) ama muhtemelen sizin bebek bes dakikada isini bitiriyor (yoksa kilo almazdi), bazi bebekler boyle verimli emmeyi erkenden ogrenebilir, Masallah.
Bana durumunuz normal gorundu. memeyi bile bes dakikada bitirip israr ederseniz aglayan bir bebege kasikla nasil mama verebilirsiniz bilemiyorum, cok zorlanirsiniz diye tahmin ediyorum.
Eger kilo alimini artirmak istiyorsaniz gece 4-5 saat uyudugu saate bir pompa ekleyip sutunuzu sagabilirsiniz. gunduz saat basi emdigine gore zaten emzirme kampi gibi bir sey yapiyor. Yine de emizrme kampindaki puf noktalarindan fayda gorebilirsiniz, onun icin buraya bakin:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
öncelikle çok teşekkürler Tomris hanım.Bebeğim sadece emiyor biberon yada mama yok. 4 aralıkta 4020 gr dı ağarlıgı.11 aralıkta 4260 olmuş.Ara ara 5 dk emıyor 2 haftadır 3 saatte bir emmeye başladı öyle bir düzen istiyor bazen 10dk emiyor bazen 5 dk canı nasıl isterse gece yatmadan bazen 15-18 dk emiyor kuralları kendı koymak istiyor geceleri 4-5 saat uyuyor.Kaşıkla yada biberonla zorlamıyorum artık istemıyor çok kızıyor çünkü.
Merhaba, 7 gunde 240 gram almis, yani gunde 30 gram, bu cok iyi bir rakam, normalde bu aylarda beklentimiz gunde 20-30 gram almasidir ki bebegin ust sinirdan kilo almis. Bebeginin karakterini de cok sevdim 🙂 bence sen onu dinle, nasil kilo alacagini biliyor gibi gorunuyor. ayrica belli ki sutun ona cok yariyor. sen yine de ara ara ona meme teklif etmeye devam et. hani kendini ac hissetmedigin sirada birisi bir sey ikram edince once tadina bakip sonra guzelce yiyip 'aaa megerse acikmisim' dersin ya, bebekler de bazen oyle olabiliyor. ama sakin israr etme. teklif var, israr yok. bebegin ne istedigini bilen bir bebege benziyor, israrci yontemler onda geri tepebilir (er bebekte geri tepebilir, o ayri 🙂
Merhaba Tomris hanım 15 günlük bir kızım var gunduzleri emme düzeni gayet iyi ama neden rutin olarak akşam 7 – 11 arası sürekli emmek istiyor. böyleyken sabah 5 te uyanıyor.İşin kötü yani ne yaparsam yapayim uyandiramiyorum.sariligi yok bu arada.Nolur bana bir yol gösterin.
bebekler aksam saatlerinde surekli emmek ister, bu cok normaldir. Gece uykusuna hazirlik yapar, depoyu doldurur. Bunu Kabul edip kendini buna gore ayarlamani oneririm.
Bebek kendiliginden boyle bir duzene girdiyse ve sut yetmeme gibi bir sorunun yoksa birak uyusun derim.
Aslında daha uzun yazmıştım ama mobil internetten yolluyorum mesajımı bi sorun olustu. Aslında sizin de dediginiz gibi uzun değil sık emzirmek istiyorum ama yatağa bıraktıktan 5 dakika sonra uyanıp gene meme istiyor.Asıl mesele 20 aylık bir kızım daha var ona yeterince vakit aramıyorum beni her gordugunde kardeşi kucağıma emiyor oluyor ve artık benden uzaklaşmaya başladı sanki.Nolur varsa bana bi yöntem onerin zira her ikisiyle de yarım yamalak ilgilenmek durumunda kalacagim.kendimi kötü hissediyorum.
20 aylik kizin icin gunde 10 dakika ozel bir zaman yapin. sadece kizin ve sen. bu baba isten geldikiten sonar olursa cok iyi olur. bebek aglasa da kesme. sadece kizinla ilgilen o 10 dakikada. Bebek aglarsa 'simdi bizim ozel zamanimiz' diyip gitme.
Bebegini emzirirken buyuk kizina kitap okuyabilirsin rahatlikla. yan yana oturursaniz cok guzel birlikte kitap okuyabilirsiniz. Hatta yere oturup emzirirsen bir elin bosta olur, kucuk oyunlar bile oynayabilirsin.
Şunu farkettim bebeğin gazi yada kakasi varsa sürekli memede kalmak istiyor ihtiyacını giderene kadar uyumuyor meme emiyor.Ama bazen ihtiyacıni giderse de emmeye devam ediyor.Aslında huzursuz bi bebek değil ama sürekli emmek istemesi çok yorucu oluyor.Çok özür dilerim ne yapacagimi bilmemezlikten fırsat buldukça yaziyorum.
15 gunluk bir bebek icin bu yazdiklarin cok normal. ozel bir sey yapmana gerek yok bence.
Yanıtlar için çok teşekkür ederim kitap yazsanız olacak çok değerli bilgiler paylasmissiniz.Biliyor musunuz ilk kizima kayın valide yüzünden 5ay mama destekli emzirebildim.beni strese sokup süt yetmiyor mama ver deyip durdu sırf strese soktu beni keşke yazılarınızı daha önce okuma şansım olsaydı.ama kismet ışte.Ama ikinci kızım doğduktan sonra araştırma yaparken gördüm yazılarınızı .emzirme kampi bana hızır gibi geldi.dediklerimizi uygulayarak 15 günde 500 gr almış çok şükür.eşimin annesi mama ver dedikce itiraz ettim ve sonuç allaha şükür beni çok mutlu etti.umarım tüm anneler gönüllerince emzirsinler bol süt olsun ins. bu arada dr sindirimi için debridat verdi.kullanıp kullanmakta kararsızım.düzenli tuvaletini yapıyor ama zorlanıyor Bu arada büyük kızım grip.ve maalesef kardeşine de bulaştı.şimdi ikisi de hasta küçük kızım daha 23 günlük ve burnunda tikaniklik var. ilginiz için tekrar teşekkür ederim.
Tomris Hn merhaba bloğunuz için çok teşekkürler, hamilelik oncesi okuduğumda aklımda kalan sakın mama verme ana fikri ile emzirmenin basında sütun yetmiyor yorumlarına ilk karşı durmamı sağladı, ve daha sonra da bazı bölümleri defalarca okudum. Bu sekilde 2 buçuk aydır oğlumu emzireeek büyütüyorum. Basta çok zorlandık meme üçüm olmadıgı için yara ile çok savaştım sütüm ilk hafta gelmedi ama arttırdık ve 9. Haftada 3,5 kilodan 5.900 oldu(nazar boncuğu). Benim sorum memelerim çok fazla şiş ve sert olurdu dolduğunda ve hatta kullandığım avent kapaklara dökülenler bile 50-80 cc arasında oluyordu, bebek boşalttıkta bile şiş kaldığını veya asırı dolup acıdıgını biliyorum. Son haftalarda memelerin normale dondü, normal yumusaklıkta çok dolmuyor kapaklara çok dökülmüyor. Bebeği her zamanki gibi ne zaman isterse emzirmiyorum kilo alımı yavaşlamadı gibi. Ama memede protestolara karşılaşıyorum sanki akımında azalma var o da şikayet ediyor! Acaba sonradan emzirme oturdukta memeler ve süt üretiminde degisiklik oluyor mu? Protesto da aldığım için sütüm azaldı diye endişe ediyorum…
Not: bu kapsamlı notlarda 2 önerim var naciZhane kavrama ile ilgili çok sorun yaşadığım için çok araştırdım herkes kahverengi alanı anlamlı bebek diyor ama kimse teknikleri göstermiyor amerika sitelerinde videolar buldum memeyi verme teknikleri ile ilgili eğer eklerseniz çok faydalı olacaktır bir de emzirme diyetine de 1 sayfa ayrılabilirdi diye düşünüyorum. Yine de özellikle süt sağmaz ve saklama notlarınızdan da çok faydalandım gercekten çok teşekkür ederim.
Fidan, geri bildirimlerin icin cok sagol. acaba begendiklerinin linklerini gonderir misin? ben o tur videolara bakali bakali 4 sene kadar oluyor, sende taze linkler varsa paylasirsan sevinirim.
3-4 ay civarinda memeler yumusar, eskisi gibi dolgun sis hissetmez anneler, bu cok normaldir. memelerin ihtiyac kadar sut yapmaya basladigini, memelerin de sut depolamaya alistigini gosterir; yani iyiye isarettir bu gelisme.
Tomris yanitin icin cok tesekkurler bir sorum daha var gece beslenmesi kesilince sut uretimi de azaltir mi?
Bu arada bahsettigim linkler: http://www.nbci.ca
http://nehttp://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/wborns.stanford.edu/Breastfeeding/
Bir aralar "perfect latch" manyagi olmustum da cok arastirdim izledim meme yaralari yuzunden is basa dustu:) Ayrica meme ucunu cikartmak icin onden pompa yapmak ve meme ucunu bakimi icin Avent kapaklar bana cok faydali oldu.
Yeniden boylesine kapsamli bir emzirme dosyasi yarattigin icin tesekkurler
tomris hn merhabalar. yazılarınız için çok teşekkürler çok etkilendim. bgn ben de emzirme kampına girdim bebeğim henüz 20 günlük. gündüzleri pek uyumayan bir bebek ve emmek ve ağlamak dışınds bir şey yapmıyor. bgn saat 9 da başladı emmeye saat 2 oldu sadece bir saat uyku arası verdi. çok emince gazı olacak diye kırkuyorum.
Tomris hnm dünkü emzirme kampı maceramızda kızım tam 12-13saat boyunca emdi gündüz yatağında en fazla iki saat uyudu akşam 10 gibi uykuya daldı. Sizce bu normal mi?
yenidogan bebekler icin bu cok normal, yenidogan bebekler tum gun emebilir. aksam 10'da yattiktan sonar kac saat uyudu?
tomris hanım saat 6 ya kadar emzirme aralıkları ile uyudu. bir ara gaz sancıları yüzünden bir saat kdr uyanık kaldı. emzirme kampının ikinci gününde ise gün içerisinde en az 4 5 saat uyudu. bugün daha huzurluyuz. bakalım gecemiz nasıl geçecek.
saygılarımla
Selin, nasil gidiyor kamp? 4-5 saat gun icinde uyumasi iyi bir sey. Gelismelerden haberdar et beni 🙂
tomris hanım kampa devam zira bizimki memeye yapışık hala. bir aylık doktor randevumuz vardı dün kilo alımı gayet iyi 1 kilodan fazla almış bunda kampın etkisi büyük tabi. doktora sürekli emmesinden ve gündüzleri uyumamasından bahsettim normalde mamaya karşı bi insan ama mama önerdi bize. çok kafam karıştı başta ama sonra ben dinleneyim diye verdiğini anladım. şöyle güzel bir doysun dedi seninde memeler dolar dedi. ama ben vermeyeceğim mama. kararlıyım.
bir de sol memem sağdakine göee daha büyük hep. sağdaki saha mı az süt birktiriyoe acaba. ikisini de eşit oranda emziriyorum gerçi miye böyle anlamadım. bi de gün içerisinde hakkaten de memeler bomboş oluyoe sanki süt yokmuş hissine kapılıyorum
Masallah, cok sevindim guzel kilo almasina. Birak bebek karar versin ne zaman nasil emecegine. Yukardaki yazida uzun uzun anlattim. Ayda bir kilo alan bir bebege mama vermek cok yazik olur. gunduz uyumuyor ama gece uyuyor anladigim kadari ile, senin yerinde olmak isteyen cok anne biliyorum. Bebegin kirki cikana kadar, hatta ilk uc ay isin bu, butun gun emzireceksin, bu cok dogal ve normal. Bunu kabullenirsen hayatin cok daha kolay olur. Farzet ki sabah erkenden mesaisi aslayan zor bir iste calisiyorsun.
Tomris hanım tekrar merhabalar.. Bugün kızımla ikinci ay kontrolümüze gittik kızım bu ay sadece 500- gram almış. Doktorumuz bunun alt sınır olduğunu söyledi ve mama takviyesinin gerektiğini söyledi. Kızım bıraksanız 24saat emer, sütümün az olması mümkün mü? Çişini ve kakasını yapıyor gün içinde. Sürekli emdiği için memelerim hep boş acaba ondan mı kilo almadı? Mama konusunda ne düşünüyorsunuz, az da olsa vereyim mi?
birinci ay bir kilo aldiran sutun simdi 500 gram aldirmasi cok mantikli degil. Ayni tarti miydi? Ayni sartlarda mi tartildi?
Dogumdan itibaren tarihleri ile tarti sonuclarini yazar misin?
Bir de soyle yapalim, 24 saat boyunca saat kacta hangi memeyi kac dakika emzirdigini bana yazip gonderebilir misin? Emzirmede bir sorun varsa bu cizelgeler bir fikir verebiliyor bana.
Selamlar,
Tomris
tomris hanım aynı tartı ve farklı tartı sonuçları bu şekilde. yani ben evde de tartıyorum sağlık ocağında da tartıldı ve hastanede de tartıldı. doğum kilosu 3 şubat 2960, ilk ay tartı sonucumuz 5 şubat 4100, ikinci ay ise 7 şubat 4600 gr.
emme konusuna gelince, memelerin anca gece doluyor, gündüzleri hala kampta gibiyiz sürekli yapışık. şöyle diyim benim kızım şöyle yarım saat kendi kendine oyalanmıyor. yani daat başı emiyor diyebilirim. ama ilk ayki gibi memeyi sürekli kavramıyor daha oyun gibi emiyor özellikle son zamanlarda. iki cuk cuk bir kafayı geri çekme şeklinde. ama dediğim gibi gündüzleri memeler hep boş zira uyumuyor da gündüzleri.
şöyle bir çizelge yapabilirim galiba (geçen ay için). sabah 6-7 arasında kızım uyanıyor akşam da 9-10 civarı yatıyor. bu arada neredeyse sürekli memede ve emiyor ancak geçen ay yeni bir emme stili geliştirdi kızım. meme ucunu sündüre sündüre emme stili ile iki cuuk cuk sonra kafayı çekme stili. bu bir aylık sürenin özellikle son 10 günü sol memem tıkanıklık nedeniyle neredeyse sürekli şişti ve ben tıkanıklık geçsin diye çoğunlukla o memeden emzirdim. şişen memenin aorelası da şişiyordu acaba tam kavrayamadı mı memeyi. ancak az süt emmiş ise çişinin de az olması gerekmez miydi?
meme kanali tikanikligi sirasinda sut azalmis olabilir. bana tam cizelge gonderirsen saatleri ile daha cok yardimci olabilirim.
Aksam 9 Sabah 6 arasinda kac kez emiyor mesela, onu bilmiyorum. Cizelge gonderirsen hatali yaptigin bir sey var mi onu daha rahat gorebilirim. O yuzden bugunden itibaren 24 saat not tut, saatini suresini, uykusunu; sonar da bana gonder.
tomris hanım dünün çizelgesini çıkardım. aşağıya kopyalıyorum.
emzirme süreleri (17 nisan perşembe) kızım 2,5 aylık
– 9 buçuk 10 arası uyudu
– 10 da uyanıp 10-15 dk emdi memede uyudu
– 11:10 da uyandı 10 dk emdi uyandı
– 12 de 30 cc mama vermeye çalıştım 5 cc yedi sonra ağladı
-12:10 da 10 dk emdi sonra mamamın geri kalanını yedi
– 12:45'te10-15 dk. emdi uyudu ama 5 dk. sonra uyandı
– 13:05te 15 dk. emdi ve yarım saat uyudu
-13:50 de 10 dk. emdi
– 14:30da yarım saat kdr emdi
-15:05te 15 dk. emdi uyukladı ama uyumadı
– 16:10 da 10-15dk emdi 5-10 dk uyudu uyandı dışarı çıktık dışarda uyudu 1 saat kdr ( bu uyku istisnai idi. dışarı pek çıkamıyoruz)
-17:55 te 15-20 dk. emdi
-18:40'da 10 dk. kdr emdi.
-19'da 30cc mama yedi
-19:20'de 10 dk. emdi
-20'den sonra uyku moduna girdik uyuması zaman alıyor be uyku moduna girince emzik gibi emiyor çoğunlukla çünkü ancak memede uyuyor. 20'de emmeye başladı 20 dk. emdi ve memede uyudu, memeden çekince uyandı. 20:35'de yine başladı emmeye uyudu 20:55'te yatağına koydum. 5 dk. sonra geri uyandı yine emmeye başladı. uyumasına yakın güzel güzel emmeye başladı. memede uyudu 21:15'te yatağına koydum tekrar. bu fasıl 22 22:30 'a kdr sürebiliyor.
-00:50'de uyandı 10'ar dk. dan her iki memeyi de emdi uyudu. ( kızım ilk uyuduğunda normalde 3 saat fln yatardı. ancak bir haftadır 6 saat kesintisiz uyuduğu oluyor. gece uyandığında da tek meme veriyordum ancak öbür meme çok bekliyor diye iki gündür her iki memeden de emziriyorum gece)
– 04:20'de uyandı 10-15 dk. emdi uyudu.
-05:30'da uyandı 20-25 dk. emdi ve ıyudu ama hemen uyandı
-06:05'te yanıma yatağa aldım yatarak emzirdim. uyumuşuz uyandığımda saat 7:30 olmuştu. tahminimce kızım bu süre zarfında ağzında meme aralıklarla emdi.
-8:30'da 10 dk. emdi
-8:55te 1 saat kdr uyudu
-9:55te 10 dk. emdi (öbürünü sabah çok emdi diye aynı memeyi verdim yine)
10:05 te 10-15 dk. emdi
notlar:
– memeleri sırayla veriyorum.
– kızım gündüzleri az biraz uyumaya başladı (40'ından 60 günlük olana kdr gündüzleri neredeyse gözünü bile kırpmadı) ve yine az biraz kendi kendine oyalanmaya başladı. yani geçen aya göre emmeler arasındaki süre uzadı.
– ayrıca gündüzleri emerken emzik gibi emdiği de çok oluyor. gece uyku arasında emdiği gibi sürekli aktif emme modunda olmuyor.
– bu arada bir haftadır günde 60 cc kaşıkla ağzına bırakmak suretiyle mama veriyorum istemeyerek de olsa 🙁 biberondan ememiyor
Gündüz emzirme süreleri kısa, ama sık sık emiyor anlaşılan. Yalnız şunu anlamadım, her emzirmede iki memeyi de veriyor musun? mesela 5-10 dakika emiyorsa öbür memeyi de veriyor musun? vermiyorsan neden vermiyorsun onu anlamadım. HEr emzirmede iki memeyi de vermeye çalışmalısın.
Gündüz uykuları iyi değil, bu da emzirmeyle ilgili ciddi bir sorun. Gündüz iyi uyumayan bebek iyi ememez. Özelikle uykudan uyandığında emizrmeye çalış. Şu yazıya bakmanı tavisye ederim.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
akşam yaşadıklarını çok normal. her bebek akşam saatleirnde doymayacakmış gibi emer, bu saatlerce sürebilir.
bebek biberon istemiyorsa kaşıkla mama vermeye çalışma derim. Aç olsaydı alırdı.
Özetle önerim: gündüz uykularına çok çok dikkat et. gündüz çok az uyuyor, bu halde emmesi zor. Sorun bu olabilir. Bir de her emzirmede iki memeyi de ver.
Emzirme süresini uzatmak için şunları yapabilirsin: boynuna renkli bir kolye takip emzirebilirsin; ayakta gezerek emzirebilirsin, şarkı söyleyerek emzirebilirsin, oturduğun yerde sallanarak, mesela pilates topunda sallanırken emzirebilirsin.
Tomris hanım gündüz uykuları daha doğrusu uykusuzluğumuz en büyük sorunumuz. Size yazdığım ilk postta da bundan bahsetmiştim zaten. Kızım daha yeni yeni uyumaya başladı gündüzleri. Sizin çok az uyuyor dediğiniz bana göre çok bile. Nispeten tabiki.
Memeleri neden sırayla veriyorum bilmiyorum, doğduğundan beri öyle olageldi, ama bundan sonra her iki memeyi de vericem. Vermeye başladım bile.
Gündüz uykuları konusunda gerçekten çaresizim, uyuyor ama öyle hafif ki uykusu kafasını sallayarak ya da elleriyle kendini uyandırıyor, tavşan gibi uyuyor gündüzleri. Sabırla büyümesini bekliyorum gündüz uykusunun düzene girmesi için.
Yardımlarınız için teşekkürler, saygılarımla.
Selin, anlattiklarin bebegi gec yatirdigini gosteriyor, bebek uykuya dalamayacak kadar yoruluyor belli ki. sen gerekeni yapmazsan bu zamanla filan gecmez. Gunduz uykulari icin anahtar bebegin ilk uyku isaretlerini gordugun anda yatirmaktir. eger isaretleri gormedigini dusunuyorsan deneme yanilma ile daha erken yatirarak uygun saati bulmaya calks. Lutfen Eren'in uyku ver elini kardesim.yazisina bak ve dikkatle uygula.
Her emzirmede iki memeyi de vermin gerekir, hele de sutunu artirmaya calisirken.
Merhaba, Tomris Hn oncelikle zaman ayirip tek tek sorulari yanitladiginiz icin cok tesekkurler, Benim sorunum su, ben Amerikada yasiyorum 4 aylik bebegim var, ilk iki ay anne sutu ile beslendi, ikinci ayin sonunda inek sutu alerjisi oldugunu anladik, doktorumuz anne sutunu keseceksiniz dedi, son iki aydir ozel bir mama ile besleniyor, ben diyet yaparak emzirmek istedim fakat doktorumuz onay vermedi, cunku diyet yaptigim 2 hafta sonunda ilk anne sutu aldiginda yine alerjik reaksiyonlari gorsterdi. Kisacasi benim sutumde hem psikolojik olarak hemde emzirmedigim icin epeyce azaldi ama hala azda olsa gosumden sut geliyor, tamamen sutun kesilmesi icin ne yapmaliyim, simdiden cok tesekkurler
Aysegul, memeyi birakmak zorunda degilsiniz. inek sutu alerjisi olan bir cok begin annesi cocuklarini emzirebiliyor. yalniz diyete dikkat etmek gerekiyor. Ozellikle farkinda olmadan inek sutu aliyor olabilirsin. ayrica, baska gidalara da alerjisi olabilir. deneme yanilma ile bulunmasi gerekiyor. Bu konuda ben tecrubeli degilim, ama tecrube sahibi insanlarla gorusebilirsin. Bu blogda Gizem adinda bir arkadasimiz bu konuda bir yazi dizisine basladi. mutlaka tavsiye ederim:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2014/03/gizemin-alerji-notlar-egzama-atopik.html
Ayrica facebook'ta BYBO Alerji grubunda da bu konularda cok tecrubeli anneler var.
https://www.facebook.com/groups/BYBOAlerji/
Eger sutunun kesilmemesini, azalmamasini istiyorsan hemen sagmaya basla. her gun duzenli sag. etrafinda anne sutune ihtiyaci olan bir bebek bulup ona verebilirsin. ya da sut bankalarina bagista bulunabilirsin. bu benim bildigim bir tanesi: http://milkbankne.org/
ama en onemlisi emzirmeye tekrar baslaman. gerekirse doktorunu degistir. emzirmeyi kestirip atarak kolaya kactigini dusunuyorum doktorunun. Deneme yanilma ile alerjiyi hangi gidalar yapiyorsa ortaya cikmali.
bu arada alerjik reaksiyon dedigin nedir? eger hafif duzeydeyse yine anne sutu oneririm, cunku mama dedigin sey aslinda cok cok zaralri bir sey bebeklere.
Tomris hanım meme ucu yaralarına bir çözumunuz yok mu yaralarim gecti aslinda ama meme uclarim cayir cayir yanıyor emziremiyorum işkenceye dönüştü emzirmek benim icin lutfen bana yardim edin bebegim daha 23 günlük depresyona girmek uzereyim
Yaralar gectigi halde yanma devam mi ediyor? dogru mu anladim?
Meme ucunda beyazlasma oluyor mu?
Emzirme sonrasinda meme basin beyazlasiyorsa ve bu sirada yaniyorsa bu kan damarlari buzustugu icin olur. Bazi bunyeler yapar, ozellikle berelenmis meme uclarinda. Emzirme sonrasinda meme basina uzaktan sicak fon tut, hemen kendi rengine doner, yanmasi gecer. sonar yavas yavas uzaklastir, eger birden sicak soguk farki olursa damarlar yine buzusur.
Eger emzirmenin basinda veya ortalarinda yaniyorsa yine damar buzusmesinden olabilir. Bunun icin, emzirme sirasinda canin yandiginda gogus duvarina elini surtmeyi dene, bu damarlari acmaya yardim eder. memenin ustu (gerdanin), memenin alti veya koltuk altindaki kaburgalarin uzerini elinle hfifce bastirarak surtmeyi dene, sanki isitmak istrmis gibi. sonucunu bana da soyle.
Eger emzirme sirasinda ya da aralarinda meme basindan dogru bicak ya da sis batiyor gibi bir agri ise mantar enfeksiyornu olabilir. bebbegin agzina da bak.
Bu arada meme basi yaralari cok buyuk oranda pozisyon hatalarindan ve kavrama sorunlarindan kaynaklanir. bunu gidermek icin arkaya yaslanarak emzirmeyi mutlaka oneririm. Asagidaki linklerde anlatiliyor:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
Tomris hanım simdi okuyabildim cevabinizi öncelikle cok teşekkür ederim vakit ayırdığınız icin, evet yaralarim geçmesine ragmen yanma hissi var göğüs ucumda biraz aciyor ama etrafı cayır cayır yanıyor buzusmede var, sol göğsümün ucunda beyazlik vardi ama gecti zamanla, dediklerinizi uygulacagim bir sonraki emzirmede sanırım bir saat sonra bebegim emmek isteyecek, fön makinesi daha cok yakmaz mi ki, inanin o kadar üzülüyorum ki keyifle bebegimi emzirmek istiyorum artik
Ne mesafeden tuttuguna bagli. eger cok yakin tutarsan yakar tabii. ama dedigim gibi damar buzusmesinden dolayi ise yanma, uygun mesafeden fon tuttugunda yanmanin azaldigini goreceksin. Ben 2-4 ay arasinda fon makinasi ile emzirdim. 5. ayda (Nisan'di) havalar isinmaya baslayinca gecti.
Yanma ne zaman oluyor? emzirme sirasinda mi, sonrasinda mi?
Bir teoriye gore emzirme sirasindaki yanmanin onemli bir sebebi senin canim yanacak diye kasman, bu sebeple gogus duvarindaki kaslarin kasilamsi ve memeye giden kanin azalmasi olabilir. o yuzden emzirme sirasinda yanma oldugunda gogus duvarini, yani kaburgalarinin uzerine elinle surterek masa yapacaksin ki gogus duvarindaki kaslar gevsesin. Denemey deger.
Her emmede meme verirsem yanma ilk tuttuğunda feci oluyor bir ogun sagıp bir ogun meme verirsem emzurdikten sonra oluyor sadece, ama her emzirmeden sonra oluyor sonuçta,22.45 ten 23.28 e kadar emdi uyudu suada yanma var her iki göğsümde fön makinesini deniyorum hemen
Tomris hanım her iki meme de tuttup fon makinesini yanmam gecti gerçekten açık kalsa dahi yanıyordu suan giysi degmesine rağmen yanmiyor Allah razı olsun sizden, bir de sol göğsümde daha once beyazlık vardi demiştim simdi kuru bir beyazlik var deri kavlar ya o şekilde, onceki nemli bir beyazdi neden oluyor bu
Acik kalirsa daha cok yanar, sicak tutarsan yanmasi azalir. Mesela emzirmeden sonar bbebegi memelen yaslamak, yumusak bir gogus pedi (Lansinoh'u begenmistim 4 sene once, ama deneyip gormelisin) (ozellikle meme basina yag damlatinca gogus pedi daha sicak tutuyor), bunlar sicak tutarak yanmayi azaltan seyler. Emzirme sirasinda yanma tuttugunda yapman gereken emzirdigin taraftaki gogus duvarina (meme degil, kaburga ustunu), elinle surtmek. Mesela gogusun altindaki kaburga, ya da memenin ustunu, yani gerdanini ya da koltuk alti tarafindaki kaburgalarin uzerini elinle sanki isitmaya calisiyormus gibi surtmek. Bu sekilde yanmayi azaltabilirsin. Deneyip bana sonucunu bildirirsen sevinirim.
Eger bunlar ise yaramazsa bir ilac da denenebilir. Onun icin ozelden yazismamiz gerekir.
Emzirmeden sonar beyazlasip fonu tutunca kendi rengine donuyorsa, yani yandigi zamanlarda beyaz, digger zamanlarda az cok normalise bu damarlarin bzusmesi debebiyle oluyor, kan cekilince meme basindan beyazlasiyor.
Hep ayni beyazlik ise meme basinda baloncuk olup acilmis olabilir, ya da bir sut kalintisi kalmis olabilir.
Tomris hanm ben büyük bir hata yaptım ve mamaya başladık meme yaralarim yüzünden sizi bu şekilde keşfettim emzirme kampi yapmaya calistim ama bu memelerle pek başarılı olamadim yine de her emzirme sonrasinda verdigim mamayi gunde 2-3 biberona indirebilmeyi başardım, bu yanma hissi yüzünden emzirmeye tahammül edemiyordum ve bebegim emerken memeyi cekmek zorunda kaliyordum sonra o ağlıyor ben agliyordum anladım ki memelerime çözüm bulmadan mama birakmayi basaramayacagiz inşallah en kisa surede sizinde faydali bilgilerinizle geçer de bizde mutlu sona ulaşırız, vakit ayırıp insanlara bu denli yardimci olduğunuz icin minnettarım
Yanma sorununu artik az cok cozdugune gore emzirme kampina gir derim. Boylece sutunu artirabilirsin, bebek de tamamen memeye doner.
Bir de evin isisi biraz sicak olursa daha az yaniyor memeler diye hatirliyorum. Bir dene.
Ben emzirdigim koltugun yaninda fon tutuyordum, uzatma kablosuyla yanima cekmistim hep orda duruyordu. Her emzirme sonrasinda tutuyordum makineyi.
Tomris hanım merhaba benim bebeğim 26 günlük 2800 doğdu 2700 e düştü 15 günlük kontrolde 3350 olmuştu. İlk 10 gün her emme 30 dk sürüyordu sonra her emme sonrası su gibi çok fazla kusmalar başladı. Çok acı çekiyo emme sonraları 1 saat gaz çıkarma ve kusma seansımız var.bu durumda uyku düzeni de zaten olamıyor ve bitkin düşüyor uykuya ağla ağla zor dalıyor ve sadece babasının ve benim göğsümde dik uyuyor ,kusuyor diye eğimli yatak yaptım nafile. Eğimli veya eğimsiz kesinlikle istemiyor.hemen rahatsızlık hissediyor deli gibi ağlıyor.Anne karnındaki sıcaklığı arıyordur diye üzülüyorum ama Gece bir kaza olur diye ödüm kopuyor. kendi kendine emmeleri 1,5 ve ya 2 saatte bire düştü ve de 10-12 dk dan fazla emmiyo. Emmeyi bırakır diye çok korkuyorum.15 kontrolde Doktora reflüden şüphelendiğimi söyledim az az sık sık besle her beslemeden sonra dik tut diyor.az az sık sık beslemek nasıl olur bunun için yardımcı olur musunuz? rahat uyuyabilmesi için önerileriniz var mı? Bu arada bazen krizlere giriyor kayınvalidem yalancı meme vermemi söyledi çok tartıştım hiç istemeyerek verdim uyku öncesi baya bi sakinleştiriyor ama emmesine problem yaratır diye ödüm kopuyor. Sizce tam alışmadan bırakmalımıyız?
Çok teşekkürler
Merhaba Deniz
Beekler beslendikten sonar fazlasini cikarirlar, bu cok normaldir. Sana miktar fazla gelebilir ama fazla olsaydi bu kadar iyi kilo almazdi, hic merak etme. Cikarma miktarindan sorun yasayacaginizi zannetmiyorum.
Eger emzirirken sut akimin cok tazyikli ise cok gaz yutuyor olabilir. Arkaya yaslanarak emzirmeyi dene derim. Arkaya yaslanarak emzirme konusu icin su uc linke bak:
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
Bebegi sik az emzirmene gerek oldugunu dusunmuyorum. Bebegin kirki cikana kadar huzursuzluklar, aglamalar, kucaktan baska yerde rahat etmemek normaldir. Hatta uc aya kadar bunlar normaldir. Sen bebek ne zaman isterse o zaman meme ver, kendisi sureye karar versin. Su yaziya bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html
Bir meme bitince digerini teklif et. isterse devam eder, istemezse etmez.
Anlattiklarindan sutunun bol oldugu izlenimine kapildim. Bazen boldan da ote, asiri sut uretimi olabilir (o zaman da sut fiskirir). Sende oldugunu zannetmiyorum, ama emin olmak icin soruyorum. Asiri sut uretimi durumunda bebegin kakasi yesil olabilir. Bebegin kakasi ne renk?
Emzik icin sinirdasiniz, 4 gun – bir hafta daha sonar verseniz daha iyi.
Selamlar,
Tomris
Tomris hnm her iki memeyi de uzun uzun emdiği halde hala meme arayıp ağlıyor tekrar tekrar emziriyorum her memeyi yine de uykuya dalmiyor aranarak ağlıyor bu durumda ne yapmak lazım, doymuyor ısrarla emziriyorum memeyi saga sola cekistirip sinirleniyor 🙁
sifirladiniz mi mamayi? gunde kac cc mama veriyordun?
cevirip cevirip emzirececeksin. su yaziya bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
bu yazida bir cok puf noktasi var.
Ek olarak:
Birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.
Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.
bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.
Eger mamayi sifirladiysan oncesinde tartiya gitmen iyi olurdu, bir hafta sonra da tekrar tartiya giderek ne kadar kilo aldigini gorurdun.
Tomris hanım tekrar merhaba bebeğimin kakası 3 gündür yeşil
Yediklerimin etkisi olabilir mi acaba
Yediklerinden olsa 3 gun surmezdi. Anlattiklarin asiri sut uretimini dusundurdu bana. Yesil kaka da buna isarettir. Asiri sut uretiminde bebek son sutu alamaz, on sutte bol laktoz vardir, bebek bunu sindiremedigi icin kakasi yesil olabilir). yesil kakanin baska sebepleri de vardir, ama uc gun surdugu icin asiri sut uretimi olabilecegini de dusundum. ama emin de olamiyorum burdan. deneme yanilma ile bulabiliriz. Oncesinde bir kac sorum var:
her emzirmede kac meme veriyorsun? bir mi iki mi? birinci memeyi iyice bosalttigindan emin oluyor musun?
Her emzirmede tek meme veriyorum son 2 gündür boşaldığına emin oluyorum.açıkcası tam boşalması ne demek bilmiyordum sizin yazınızı okuyunca öğrendim.her emzirmede tam boşalmıyor ben de son 2 gündür bir sonraki emmede de aynı memeyi veriyorum daha sonraki emmede diğerini veriyorum. Daha önce her emmede farklı meme veriyordum.şimdi doğru mu yapıyorum bilemiyorum:( bugün 1.aylık oldu ve kontrole gittik.doğum kilosu 2700 boy 48 idi şimdi 3750 boyu da 54 cm. Doktor bebek üst sınırda kilo almış problem yok dedi yeşil kaka için çok emdiği içindir dedi ve de her emmede tek meme ver bitsin dedi.ve de süt ürünlerini az tüket süt hiç içme dedi. Ayrıca biogaia damla verdi. Ne yapmalıyım bilemiyorum:(
Sondan baslayayim. Doktorun verdigi damlayi bilmiyorum, yorum yapamam.
Sut urunlerini tuketmemeyi deneme olarak yapabilirsin, bebekte inek sutu alerjisi olup olmadigini anlamak icin. Sut urunlerini biraktiginda kaka normale donuyorsa inek sutu alerjisi dusundurur.
Bir diger secenek de ust uste iki kez ayni memeyi vermeyi denemek. Bu durum yesil kakayi nasil etkiliyor, ona bak. Tabii su da var, sabah saatlerinde sut daha bolken ust uste iki meme verebilirsin ama aksama dogru tek memeye de dusebilirsin, bu da bir secenek.
Mrb tomris hanım bebegimi kirkina kadar anne sütü +mama ile besledim daha sonra yazılarınızı okuyarak emzirme kampi yaptim 1 haftada 270 gr almis bebegim cok şükür inşallah böyle devam eder çok teşekkür ederim… Bir sorum olacaktı bebeğim geceleri uzun uyuyor bende kamptan sonra 3-4 saatte bir uyandirip emziriyorum bu süre uzun olduğu icin korkuyorum sütüm azalir mi pompa yapmama gerek var mi uykusuz kalmakta istemiyorum bebeğimin 2 ayi doldu ne yapmaliyim?
Eger emzirmenin yoluna girdigini dusunuyorsan geceleri kaldirman cok gerekli degil. Gece 3-4 saatte bir emzirmek makul olur. Bebekle ayni odada uyumani tavsiye ederim, o zaman bebek kendiliginden daha kolay uyanir meme ister. Sen de bebegin yalanma acikma seslerini duydugunda daha kolay uyanirsin, yani bu gece beslenmeleri dogal bir sekilde gerceklesir eger ayni odada uyursaniz.
Tomris hanm merhaba hayir mamayi tamamen kesmedik, ozellikle bu saatlerde mememle kavga ediyor resmen kkızarıyor saga sola cekistiriyor sonra ağzından cikarip ağlıyor tekrar veriyorum tekrar ayni sahne ama israrla tekrar veriyorum ki memeler sütun yetmediğini anlasin suan iki memeyide emdi memelerle kavga etti olmadi sakinlesmedi bir türlü çünkü aç once mama sonra biberon verdim yine ayni en sonunda ben pes edip 60 cc mama verdim bebegim tam 30 gunluk oldu bu arada, yine yetmedi aslinda ama daha fazla vermek istemedigimden zorla uyuttum sallaya sallaya aglayarak uyudu en sonunda biliyorum ki birazdan yine uyanacak gun icinde bu sahneyi iki kez yaşıyoruz biri sabaha karsi biri de bu saatlerde gece, daha ne yapabilirim nerde yanlış yapiyorum mamayi bir türlü kesemiyoruz
guzel, gunde iki kez 60 cc mamaya dustunuz o zaman, oyle mi? Bu bir ilerleme. Bu duzene oturunca onu da azaltirsin.
Birazdan uyandiginda tekrar meme ver, tekrar meme ver, tekrar. Bir yerde yalniz yapmiyorsun, mamadan memeye gecmek klay bir sey degil, oyle bir iki gunde cozulecek bir sorun degil, zor bir surec ama basaracaksin.
Once mama sonra biberon yazmışım once mama sonra meme olacakti
Merhaba Tomris Hanim. 15 günlük ikizlerim var. 36 haftalik doğduk. 4 gun kuvozde kaldık. Sonra eve çıktık. Sütüm 4. Gün geldi. Cocuklara 2-3 saatte bir 30-40 cc biberonla anne sutu veriyorum. Biberon verdigim zaman memeye alışmazlar diye korkuyorum. Meme verdigim zaman da ne kadar beslendiklerini anlayamıyorum. Sütümün yetmemesinden de korkuyorum. Biberonu bırakmak istiyorum tamamen ne yapmalıyım? Nasıl yapmalıyım. Kafam cok karışık.
MErhaba Şeyma, bol bol çıplak ten teması ile bebeklerin memeye yakın kalmasını sağlayabilir biberona alışmalarını engelleyebilirsin. bir de şunu yapabilirsin, bir iki gün biberon verme, sadece meme ver. öncesi ve sonrasında ise tartıya götür. eğer tartı fena değilse biberonu bırakıp tamamen memeye geç. Kilo artışının süper olmasına gerek yok, çünkü memeyi öğrenikçe verimlilikleri artacak. Yani biberonsuz ilk iki gün, örneğin, günde 20 gram aldılarsa bu rakam takip eden günlerde daha da artacaktır.
Çıplak ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebekleri (biri veya ikisini) sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al göğsüne yatır, emzir. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması bebeklerin kilo alımını hızlandıran bir yöntemdir, özellikle prematüreler için çok faydalıdır.
Merhaba, kızım 3.5 aylık bugüne kadar sadece emdik mama kullanmadık dolayısıyla biberon ve emzige ihtiyaç duymadık. Sorun şu ki haftaya işe başlayacağım biberona alışmayan kızım ben işteyken sağıp dolaba koyduğum sütleri nasıl içecek.Bir haftadır alıştırma yapıyorum pek kolay olmuyor. Ağzında nasıl tutacağını nasıl emeceğini bilemiyor. diliyle biberonun emziğini ters çevirtiyor, itiyor. birde memede uyumaya alıştı.İşe başlayınca yemek arası eve gelebileceğim ve akşam 1 saat erken çıkacağım ama bu aralarda nasıl duracak aklım hep evde kalacak, ne yapabilirim
Merhaba,
Hafta sonu piknige gidecegini dusun. Plastik tabak catal bicak ile evde alistirma yapar misin, haftasonu piknige hazirlik olsun diye? Anne yokken bebek biberon alacak diye annenin bebegi biberona alistirmaya calismasi buna benziyor. sen yokken karnini doyurmasi gerektiginde alir biberonu. Evde normal guzel porselen tabagin canagin dururken ikinci sinif plastik kap kacak kullanir misin? Bebek de ayni seyi yapiyor, senin varliginda, kokunu alirken ikinci sinif beslenmeye razi olmuyor. Illa ki onden hazirlik yapacagim diyorsan sen evde olmadiginda baska biri denesin biberonu.
Merhabalar, ben 12 Mayista 34 haftalik erken dogum yaptim. Bebegim 39 gun kuvozde kaldi, hastaneden yeni ciktik. Hastane surecinde sagdigim sutlere eprotein katarak biberonla verdiler, son donemlerde de gunde 3-4 kez emzirdim, emzirme sonrasi da biberonla yine takviye yapildi. Dogum sonrasi 1900 lere inen kilosu simdi 3000 oldu. Simdi sadece emzirmeyi dene dediler. Iki gundur ugrasiyorum ama bazi problemler yasiyorum. Oncelikle goguslerim agrimaya basladi, cunku ne kadar gogsumde tutarsam tutayim (ki bazen cook sinirleniyor, biberonu istiyor sanirim) gogusum bosalmiyor. Bazen cok uzun emiyor 1 saatten fazla, bazen 10 dakika. Ama her ikisinde de gogsumun tam bosaldigini hissetmiyorum, agrim oluyor. Ayrica bu kiloyu protein takviyesiiyle zorla aldi, onu cok yorup kilo kaybi yaratmaktan korkuyorum. Kilo aldikca emmesi kuvvetlenmisti. Arada gene biberonda protein takviyeli sut versem sizin yazilariniza gore memeyi iyice birakmasindan korkuyorum. Genelde her beslemede bir memeyi ver digerini sag diyorlar, ama dedigim gibi emzirdigim gogsum de cok agriyor, sonunda onu da sagmak zorunda kaliyorum. Boyle olunca o gerideki yagli sutu emzirememis oluyorum. Cok mu karisik yazdim ama kafam da oyle karisikki:((. Ne yapmam daha iyi bilemiyorum. Siz ne onerirsiniz?
Merhaba Nur,
Aslinda artik memeyi bosaltabilecek kiloya gelmis. Sorun sanirim biberona alismis olmasi. Su anda kilo alimi duraklayabilir, sanki yeni dogan doneminde oldugu gibi kucuk bir miktar kaybedebilir, cunku memeyle kendini beslemeyi ogreniyor. Gogsundeki agriyi anlayamadim. Niye agriyor? Emzirme sonrasinda mi? nasil bir agri? Agrinin meme dolu kaldigi icin mi oldugunu dusunuyorsun? Meme basinda bir aci mi, meme agrisindan mi bahsediyorsun?
Memeyi şu yöntemle boşaltabilirsin:
Bebek başta memeyi aldı, süt gelince cok cok emdi yutkundu diyelim. Sonra emmesi de yutkunması da yavaşlar. Bu şekilde bebek emiyor ama yutkunmuyorken memeyi hafifce sik elinle ve bu sekilde tut. Bu sut akim refleksini tetikler. O zaman sut gelir ve bebek tekrar bir emip bir icmeye, yutkunmaya baslar. bir emme bir yutkunma sekilnde. sonar iki emme bir yutkunmaya duser, biraz sonar uc emme bir yutkunma sekilnde olur. yutkunmalari su sekilde anlarsin: kucuk bir kih sesi gelir, bir de yutkunmadan once bir an agzi acik durur. yani emer, agzini acar (tabii meme agzinda), bir an durur, sonar kapatir. o bir an durma agzinin icine sut dolmasini bekledigi siradadir. Sut dolunca yutar ve bu sirada kucuk bir 'cik' ya da 'kih' sesi gelir.
Bu yöntem memeyi boşaltma konusunda bebeğe yardım eder.
Bu şekilde memeni elinle sıktığında artık süt akımı tetiklemeyinceye kadar aynı memede kal. Bu meme bitince öbür memeyi teklif et. Almazsa sağabilirsin. Bir sonraki emzirmede ise şöyle yap: eğer ilk memeyi bitirdiyse ama ikinci memeyi almadıysa, sağdığın ikinci memeyi ver bebeğe. Yok ilk memeyi de bitiremediyse, tekrar o memeyi vermeyi düşünebilirsin.
Tomris Hamım merhaba,
Öncelikle benim için bir milat oldugunuzu belirtmek isterim. Size çok tesekkur ederim emeğiniz için. Benim sorum şöyle, oğlum 4 aylık ve artıkgece daha uzunuyuyor, dolayısıyla akşam en son 7 gibi emziriyorum daha sonra sabaha karşı 4e kadar uyudugu için o saate kadar süt çok guzel birikiyor. Birkaç kez gece 12 gibi sağdım fakat bu kez 4 te uyandığında göğüslerim o kadar dolu olmuyor ve gün içerisinde de sağdığım sütü vermeme rağmen süt yetmiyor. Ama tüm gece boyunca hiç sağmazsam gece uyandığında da gün içerisinde de yetiyor. Günliçerisinde 2 saatte bir emiyor. Sizin önerinize göre memeyi sık boşaltmak gerekiyor ve bu çok mantıklı. Benim durumuma göre gece sağmazsam sütümde zamanla bir azalma olur mu? Çok teşekkürler şimdiden cevabınız için.
Merhaba,
Eger sutu artirmak istiyorsan memeleri daha cok bosaltmak gerekir. Eger boyle bir talep istek yoksa buna gerek yok.
Eger bebekle ayni odada uyursan bebek aciktiginda uykusundan daha kolay uyanir. Sen de bebek yalanmaya aranmaya basladiginda dogal olarak uyanirsin. Bebek yari uyku yari uyaniklik arasindayken alip emzirip yerine koyabilirsin.
Eger ayni odada uyudgunuz halde bebek 4'e kadar uyanmiyorsa birak kalsin derim. Sen de sagma o zaman. Ya da 12 degil de 10'da sag (7'den 10'a zaten 2 saat gecmis olacak).
Eger sut azalirsa bebek gece uyanarak ya da gunduz daha cok emerek sutu cogaltacaktir. Tabii bu oneriyi yaparken bebegi istedigi zaman istedigi ikadar emzirdigini varsayiyorum. Ve meme istedigini de aglatmadan anladigini varsayiyorum. Eger saatli emziriyorsan durum farkli.
Tomris hanim Merhaba benim oğlum 9 haftalik oğlum sabah 9 bi uyaniyor akşam 10 kadar etmiyorum memede uyuyo sonra omzunda 15 dk dik tutup fırtına hafif vurarak gazını cirattiyorum sonra yatiriyorum ve ya hemen yada 30 dk uyaniyor bu normal mi kilosu 2 aylıkken 5,200 du acaba son sütü mu alamıyor her memeyi ne kadar emzirmeliyim ben tek başına yım ve 4 yaşında oğlum var hiç bişeye yetemiyorum çok bunaltiyo rum lütfen yardım edin
Uyurken arada uyarınca parmagini emerek tekrar uyuyo bunu arada yapıyo acaba doymuyor mu diye düşünüyorum ama aksama kadar kulakta emiyo zaten
Kusura bakmayin böyle parça parça yazdım ama bide benim söyle bi sorunum var sol göğsüm de hiç d olgunluk olmuyo ama sağ göğsümde tam aksine çok sertleşiyor ne kadar emre aksama kadar öbürü gibi anca boşaliyo bu durumda nasıl emzirmeliyim şimdiden cvp için teşekkür ederim
Merhaba,
Ilk sorunu anlamadim Ilknur. Sabah aksam karismis. Bir daha yazarsan yardimci olmaya calisayim.
Iki aylik bebekte 5.200 cok iyi bir kilo ama dogum kilosuna da bagli tabii. Dogumdan itibren tartilarini tarihleri ile verirsen degerlendirebilirim.
Evde kucuk cocuk varken bebek emzirmek kolay degil, Allah kolaylik versin.
Eger kilo alimi iyiyse parmak emmesinde hic bir skainca yok, hatta kendini sakinlestirip uykuya dalmasi iyi. Ama kilo aliminda sorun varsa uyandigi o anlarda alip emzirmen gerekir, parmak yerine meme emmeli.
Sol gogsundeki bu durum ilk cocugunda da var miydi? Bazen bir meme oburunden buyuk olabilir, daha cok sut uretebilir, bu normaldir. sonradan olduysa esitlemek, geri dondurmek icin emzirirken hep kucuk olan memeden basla bir sure, o memeye biraz torpil gec, daha sik emzir kucuk memeyi. Zamanla o da dolmaya buyumeye baslayacaktir.
30 nisanda doğdu doğduğunda 2.900 kiloyu Mayıs'ın 30 4.200 0ldu 30 haziranda 5.200 gündüz dokuzu başlayıp akşam 10 kadar uyumadan emiyo demiştim ama iki gündür saat 2 yatıp 3 saat uydu akşam 10 uyudu sonra gece 4 kalktı sonra 7 de ve 9 da evet gousumun sonradan oldu bide hem emzirme sırasında iki memeyi de mi vermeliyim yardimci oldugunuz için sağolun gündüz sık emerken biraz oyalamalimiyim yoksa sürekli emzirmeliyim im uyuyan kadar memede uyuyo bıraktığı zaman mi degistirmeliyim
Sizinle tanıştığım için gerçekten kendimi çok şanslı hissediyorum çok teşekkürler ediyorum ben malesef çalışıyorum yakından ise
basliycam kafam okadar karışık ki emzirme yi çok istiyorum ilk çocuğunda çok cahildim 9 aylıkken ise başladım is uzaktı emmeyi kısa zamanda bıraktı ben yokken biberon la mama yediği için bu sefer 2 yaşına kadar allahın izniyle emzirmek istiyorum yani sizin gibi soracak birim var artık ne güzel allah razı olsun sizden….
En çok kafamı karıştıran konu emzirme yle alakali sanırım yanlış emzirip im için tek göğsümde süt azaldı ama 2 gündür bır sağ bir sol emziriyorum sırayla önceden tamamen uyuyan a kadar 1 saat bi memeyi emziriyorum yada daha uzun şimdi bi meme çok şişmiyor
Rica ederim, masallahbsutun cok guzel yaramis bebege, cok cok guzel kilo almis, ayda 1.200-1000 gram, daha ne istiyorsun?, kilo sorunu derken fazla kilo almasini kastediyorsun sanirim 🙂
Bebegin kilo alimi cok yolunda, o nasil istiyorsa oyle yap. eger uyku amacli.emiyorsa ayni memeyi uzun emebilir, ama bunuzun emdigi.memenin zzkuculen olmasinda fayda var. tabii tamamen kucuk memeye yuklen demiyorum,xx bir denge olmali, ama kucuk olana buyusun diye torpil gececeksin,xxx oyle dusun.
Her emzirmede
Merhaba benim 2 ay 5 gunluk bir kizim var 3520 dogdu dogumdn birkac gun sonra 3200 e dustu 1.ayin sonunda 4140 gramdi su an sağlık ocaginda olcurttum 4400 evdeki tartidada 4600 cikiyordu…emzirme konusunda sikintimiz yok 1 1.5 saat arayla 10 dakika emiyor bazen daha fazla. Sütumde cok emziriyorum ve makina ile sagiyorum sagdigimida iciriyorum ama kilo almiyor ayin 21 de doktor randevumuz var mama verin dicekler diye korkuyorum psikolojim bozuldu mama vermek istemiyorum heleki sutum bukadar bolken…kayinvalidem esiminde bebekken çok kilo almadığıni söylemişti acaba genetk olablrmi.bide bebegim gayet hareketli guluyor knusmaya benzer sesler cikariyor oyuncaklari ile cok ilgili ellerimi tutuyor kakasini yapiyor hatta fazlaca yapiyor yani sagligi nesesi yerinde
Masallah, bebisin keyfi yerindeyse rakamlara takilma derim. Hele de farkli tartilarla olcumler cok yaniltici olabiliyor. Eger kilo takibi yapmak istiyorsan ayni tarti ile ayni sartlarda olctur, oyle gor kilo artisini. Hastanenin, doktorun ve ASM'nin tartilari birbirine denk olmayabilir.
Her olcumde bebegi tamamen soy, bezsiz olsun. Aclik tokluk durumu da ayni olsun. O zaman karsilastirilabilir rakamlar elde edebilirsin. Bir hafta ara ile tartilirsa seni dogru yonlendirecek bir rakam cikacaktir.
Su donemde (ilk 3-4 ay) haftada 150-250 gram almasini bekleriz. 150 gramin altinda ise sorun var demektir, ama altinda olsa bebegin keyfi yerinde olmazdi zaten.
Tomris hanım kızım 3200 den 1. Ayda 940 gram aldi 4140 kilosu 2. Ayda sadece 260 gram alms gozuyor saglik ocaginda 4400 kilo ckti malesef
Anlatamiyorum sanirim. 414 ve 4400 ayni tarti mi?
Anliyorum aynı tartı
O zaman emzirme kampina girip bir hafta sonar tekrar tarttir. Ama oncesi ve sonrasi tartilarinda ciplak olmasi onemli bebegin.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Merhaba,
Emzirma kampi umarim iyi gidiyordur. Ben onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim; internet erisimim olmayacak. O yuzden sana cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunu oraya yazarsan ordaki tecrubeli anneler de sana yardimci olacaktir. senin gectigin yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsin.
Iyi bayramlar!
Tomris
merhaba
1,5 aylık oğlum var elhamdülillah. Bazen bir memeyi tam boşaltmadan uyuya kalıyor yada bırakıp uyanık durabiliyor örn 5 dk emiyor bırakıyor. kısa süreliğine doyuyor yada. bende sonra ki emzirmede aynı memeyi veriyorum. süt üretimi artması için memenin tam boşalması gerektiğini okudum çünkü bide son sütü alması için boşalması gerekirmiş. doğrumu yapıyorum. gece de böyle yapınca diğer memeyi emzirme aralığı uzuyor bir sakıncası olur mu. az emse de her emzirmede farklı meme mi verilmeli yoksa bir meme iyice boşaltana kadar emzirmeli mi. ne yapmalıyım kararsız kaldım yardımcı olursanız sevinirim. bir memeyi bitmeden bırakınca süt üretimi azalır sanıyorum..???
Merhaba,
Eger kilo alimi iyiyse az emse de ayni memeyi vermeye devam et, yani prensip olarak ddogru yapiyorsun. Ama kilosunu da control etmekte fayda var. Eger cok dolu bekliyorsa obur meme arada sagabilirsin.
Bir de yaz doneminde suna dikkat et. Bebekler bazen susuz kalip sadece suyu almak icin on sut alabilirler. Eger oyleyse iki memenin de on sutune ihtiyac duyuyor olabilir bazen. Biraz deneme yanilma ile ne istedigini bulabilirsin.
diğer meme emilmeden durursa sütüm azalmaz dimi. dün ne yapsam diye o kadar taktım ki sütüm azaldı resmen. her yerde bir şey yazıyor. bir yerde süt azalması için öneride bitirene kadar aynı memeyi verin yazıyordu onu okuyunca çok korktum.. bugün de başa dönmek istemiyorum..
gerçi hep aynı şey olmuyor ben sütüm elhamdülillah yetse yetmeyecek diye endişe edebiliyorum arada ama emzirdikçe gelir zaten değil mi rahatlatılmaya ihtiyacım var arada güzel şeyler söyleyin lütfen bana sağolun 🙂
bir de örneğin memede biraz süt kaldı diyelim daha az mı süt üretilir öyle olursa yoksa küçük miktarların çok da bir önemi olmaz mı. çok irdeledim sanırım ama kusura bakmayın.
ikisinden de azar azar emzirme de yapılabilir dimi bazen biri tam bitmeden.. çok soru sordum ama hakkınızı helal edin..
bebek istedigi zaman istedigi kadar emziriyorsan, istedigini de aglamadan once anliyor memesini veriyorsan merak etme sutune hic bir sey olmaz, bebek de turp gibi buyur. Meme degistirme isine birak bebek karar versin. Once bir memeyi ver, birak bitirsin. Birinci bittikten sonar oburunu teklif et. Alirsa alir, almazsa kendi bilir. Diyelim ki ikinciyi de bitirdi, ac gorunuyor, basa don ilk memeyi teklif et. Bu sekilde defalarca cevirebilirsin. Hangi memenin ne kadar emilecegine birak bebek karar versin, sen degil.
memeler genellikle bebegin ihtiyacindan biraz daha fazla sut uretirler, yedekli calisirlar, bazen buyume atagi donemlerinde (bir kac gun), hic doymayacakmis gibi emebilirler, bu normaldir.
rahatlamak istiyorsan digger annelerin oldugu ortamlara girip onlarla sohbet etmen, yasadiklarinin normal oldugunu gormen gerekir. Bu gercek ortamlarda olabilecegi gibi sanal ortamlarda da olabilir. Mesela bebek yapim bakim onarimin facebook grubu var, oraya uye olabilirsin. facebook'ta emziren anneler grubu var. Buralarda paylasabilirsin yasadiklarini.
mrb tomris hanım 1 aylık bebeğimin gaz probreli var emmesi gayey iyi sürekli emiyor ama gazı çok geç çıkıyor. sancılanıyor sürekli ağlıyor. bide uykusundada ağlıyor sancılandığını düşünüyorum ne yapabili
Merhaba Cansel,
Agizdan gazi mi gec cikiyor? Tam anlamadim.
Bir aylik bebegin aglama sebebi gaz degildir buyuk ihtimalle, bu dunyaya alisma cabasi. Ilk 3 ay bebekler bu dunyaya alismakta zorlanirlar ve bu yuzden aglayabilirler. Ona yardim etmek icin bebegi kucaginda, koynunda tut. Sling dedigimiz yenidogana uygun bebek tasiyicilarindan kullanabilirsin. Uyku zamaninda hafifce kundak yapabilirsin. Kulagina ssssh diye seslenbilirsin.
Merhaba Tomris Hanım,
şu anda içim o kadar acıyor ki sizi ve bu siteyi çok daha önce bulmalıydım.
sezeryanla doğum yaptım,sütüm ilk saat itibari ile çok bol geldi,lakin hemşirelerin emme suresini çok uzuzn söylemesi ve kızımın emiş gucunun çok hizlı ve sert oluşundan dolayı( dr un yorumu!!!) goğüs uçlarım ilk gun itibariyle kanadı,yarıldı vs, ve bebeğimin her ağlamasında bende ağladım duyacağım acı yuzunden, Bebeğime istdiim kadad emzirememem,sütümün o anlarda yerlere akması,onun ve benim karşılıklı ağlamalaırımız hayatımın en acı verici yanı ve en buyuk vicdan azabımdır. kızımı ogunden kalma alışkanlıklkla 10 dk emziriyorum tem meme 10 dk. ama her istediğinde meme vererek tabi bu 25. gunden onda oldu. ilk 25 gun yara onarımı yüzünden ara ara biberonla emzirdim.
kızımın kilo alımı gayet iy, sütüm hala bol ama yaşadığım vicdan azabnı ve alışkanlığım olan 10 dk emzirme suresini birtürlü aşamıyorum.kızımda artık 5 dk emiyor geri kalan dk sadece memede ve hiç bir zaman onun kendiliğinden memeyi bıraktığını bilmiyorum.Sizin öneri ve bilginize burada ihtiyacım var, kızım beni emmek istedikçe suresini hep ben belirleyerek her istediğinde meme verdim ve bu davranışımın onda yarattığı eksiklik duygusunu nasıl geçirebilirim, nasıl doyuma ulaştırabilirim yada olan oldu o eksiklik duygusu hep kalır mı???
4. ayımıza girdik ikimizinde her istediğinde,kızımın memeyi ldığı surece emzirmelimiyim yoksa 4. ayda daha uzun aralıklarda mı tutmalıyım emzirmeyi???
öyle bir vicdan azabı yaşıyorumki nasıl kızımı ve kendimi onarırırm bilemiyorum. Yasadığımız ilk özel olması gereken 25 gunu biz ağlaşarak ve onu eksik bırakarak geçirdim.
Bilgilerinize ve önerilerinize çok ihtiyacım var,
emeğiniz için teşekkur ederim.
Sevgiler,
Hatice
Merhaba Hatice sorunu tam anladığımdan emin değilim. Meme yaraları devam ediyor mu?
Bırak bebek memeyi kendi bıraksın. Şu anda bunu yapmak neden zor anlamadım.
Geçmişe yönelik bir şey yapman mümkün değil. ama şu anda bebeği istediği zaman istediği kadar emzirebilirsin. Bırak doyduğunda kendisi bıraksın memeyi. Bunu neden yapamadığını anlamıyorum.
Tomris hanım teşekkür ederim.
ilk olarak bebeğimin ilk 25 gunu emmeye dayalı eksikliğini nasıl telafi ederim, ruhsal olarak bir eksiklik bıramışmıdır. bu soru beynimi yiyor.
yaralarım gecti,her istediğinde veriyorum hatta kendim teklif ediyorum. ilk 5 dk aktif geri kalanı sadece ağzı memede arada bir çekiyor. bunu söylemek zor ama sıkılıyorum emzirirken ben bıraktırmasam hiç bırakmıyor bende 4 gundur o emerken kitap okuyorum sıkılmayayım diye. boyle bir çözum buldum sizce yanlış mı, kızımı psikolıjisini olumsuz etkiler mi.
çok tesekkur ederim.
birak istedigi zaman istedigi kadar emsin. baska yapabilecegin bir sey yok su anda. kitap oku tabii, radyo da dinleyebilirsin. yan yatip emzirip uyuklayabilirsin. nasil istersen.
bebekler kolay adapte olurlar zorluklara. ilk 25 gunde soyle de oldu boyle de oldu diye artik gecmis olmus bitmis bir sey icin kendini yemeye degmez.
Mrb tomris hanim lütfen bana yardım edin.sizi burdan okuyarak baya yol kateddim.ama şimdi yardiminiza ihtiyacım var.
Bu siteyi kesfettigimdeki sevincimi anlatamam.ozellikle bu emzirme kampi kaybettiğim bütün umudumu yeniden getirdi. Tam 1 aylik bir kızım var.3500 gr dogdu boyu 50 cm.dogduktan sonra kilosu 3250 ye düştü. Süt konusunda bence sansliydim sütüm cabuk gelmisti.Ilk hafta Hersey yolundaydı.hatta doktor kontrolünde 3 günde 90 gr almıştı. Daha sonra sütüm gittikçe azaldı çünkü kızımin emme refleksleri çok zayıf ti. Iki dakika emiyor sonra yorulup uyuyor. Eliyle ayagıyla oynuyoruz hemen uyanıyor sonra biraz emip yoruluyor bu hep boyle gidiyor.Ama hiç bırakmak istemiyor.göğsümde uyuyor.
Sütüm yok denecek kadar azaldı.kizim ya kilo almıyor yada 6 günde 40 gr falan alıyordu. Doktor mama vereceksin dedi.once günde 1 iki veriyorum. 30 ml.sonra 4 e çıktı 40 ml. Pompa önerdiler elektrikli bir tane aldık. Faydasını gördüm. Bir kaç damladan 30 ml çıktık. Ama yine çok az yetmiyor.sonra sizi tanıdım. Çok etkilendim. Emzirme sayımı cogalttim.mamayi tekrar azalttı günde 2 defa 40 ml. sütüm de birazcık arttı.emzirme kampına tam olarak başlayamadim.bu emme yavasligina ne yapabilirim.size sormak istediğim sorular var yardım edermisiniz.
Merhaba Umay,
Bol bol emzirmeye, kademeli mama azaltmaya devam et. Yani emzirme kampına gir, ama mamayı sıfırlamadan. Kademeli azaltmaya devam et. günde iki defa 40 ml çok değil. Bir kaç gün içinde onu da kesebilirsin. ama burda önemli olan önce emzirme kampına girmek.
emme yavaşlığı dediğin şey süt akımı ile alakalı. Süt akımı gelince bebek lık lık emer içer, süt yavaşlayınca uyuklamaya başlar, sonra tekrar akım gelir, tekrar içer. Bu noktada şu yöntemi kullanabilirsin. Süt akımı yavaşladığında, bebek emiyor ama yutkunmuyorken, memeni elinle tutup hafifçe sık. Bu şekilde sıkılı tut. Bu süt akımını tetikleyecektir. Bebeğin yine lık lık emmeye içmeye başladığını göreceksin. O zaman elini bırakabilirsin. Sonra yine emme hızı yavaşlayacak, yutkunmaları azalacak. Emdiği, ama yutmadığı zaman sıkma işlemini yine tekrar et. Bu şekilde emzirme süresini kısaltabilirsin.
Bir diğer yöntem ise bir memedeki süt bitince, uyuklamaya başladığında öbür memeye geçirmek. Sonra ilkine. Bu şekilde çevirip çevirip emzireceksin.
İlk haftalarda yaşadığın göğüste uyuma konusu çok normal bir şey. O zaman memede kalmasına izin verecektin, ya da çevirip çevirip emzirecektin, böylece sütü bol tutacaktın.
Selamlar,
Tomris
Selamm, 26 sında anne oldummm. 3500 gr doğdu paşam 5 gün mamayla karışık emzirdim durdum devamlı daha sonra mamayi tamamen kestim 5 şubatta kontrolümüzde 90 gr aldığımızı ii olduğunu mamayı mecbur kalmadıkça vermeyin dedi dr 2 gundur memelerini boş gibi bebek doymuyor gibi anlamıyorum memelerim yumuşacık önceden süt dolardı akardi simdi yumusaklar. Sol gogsum saga göre daha verimli süt veriyor sağın ucu az ama yinede azmettim verdim devamlı aldi cok sukur sag tarafı günde 3-4 defa sagiyorum 30-40 cc süt geliyor onuda veriyorum kakalarimiz cislerimiz gunde dolu 5 bez simdi asil sorun Iki gundur devamli memede duruyor yutkunmuyor gibi yada az yutuyor ama sakız gibi devamlı ağzında usrnmoyorum veriyorum ama aklım hep yetmiyimu acmi sorunsalinda yetiyormudur yada bu niye böyle kafam cok karışık yardimmmm
Lohusalıkta normal durumlar bunlar. Bebekler sürekli anne memesinde olmak isterler. Hatta ilk üç ay bebekler annelerine yapışık yaşamak isterler.
Sağdığın sütü biberonla vermeni önermem. Gereksiz yere biberona alıştırıyorsun bebeği. Onun yerine daha sık emzir.
Eğer sütün yetmediğine dair en ufak bir şüphen varsa daha sık emzirmelisin. Zaten lohusalık emzirme kampı olmalıdır. Bu işin nomrali budur, bebek 24 saat memede yaşar.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Bundan sonra sorun olursa yazarken lütfen noktalama işaretleri kullan. Cümleler ardı ardına gelirken yazdıklarını okumakta zorlanıyorum.
Tomris Hanim merhaba 🙂
Her firsatta yazilarinizi verdiginiz cvp lari buyuk bir ilgi ve keyifle okuyorum. Kendi adima ve emziren emzirmeye calisan anneler adina cok tesekkur ederim size. Iyiki varsiniz.
Benim 3 aylik bir kizim var. 39 haftalik 2.980 kilo dogdu. Hastaneden 2.600 ile ciktik. Ilk ay 1.400 gr. 2. Ay 1.100 gr aldi. Son ay 370 gr aldi :(( su anda 5470 kilo. Bugun doktor kontrolumuz vardi. Son ay extra olarak emzik verdim. Cunku cok aglayan huzursuz uyumayan bir bebekti. Simdi emzikle biraz biraz uyuyor. Sadece uyku zamani emzik veriyorum.Ama bu defa emmesi cok azaldi. Ilk iki ay memede 5 dk durur sonra cikar uyurdu. 3. Ay 7-8dk oldu bu sure. O da bazen emerse 20 dk 30 dk da surdugu oldu uykusuna denk gelirse. Henuz bir emzirme ve uyku planimiz yok istediginde emziriyorum. Ama son ay memeye getirdigimde aglayip basini ceviriyor. Bazen aliyor bazen cok ac oldugu halde hic istemiyor. Ayakta yatarak salkayarak deniyorum ama aglayinca cok israr etm ek istemiyorum zaten almiyor. Esim buna ragmen cok usrar ediyorsun inatlasip almiyor meneyi diyor. Cok uzuluyorum tabi. Sutum var bu arada. Doktor hemeb sagip biberonla verin dedi. Ben tepki gosterince emzirmek istiyorum diye idrar yolkari enfeksiyon unu kontrol edelim birde 10 gun sonra tartalim dedi.
Ama bebegim cok sukur cok saglikli. Saglik anlaminda hicbir sorunu yok. Son ay itibariyle neseli hareketli. Gunduz Uykusu duzensiz sadece.ama gece zor uykuya geciyor aksam 9-10-bazen 01.00 da. Ama 5-6 saat araliksiz uyuyor cogu zaman. Gece de 2 defa emziriyorum. Bazen uyandirmadan.4. Aydan sonra duzen icin ugrasacagim.
sizce memeyi birakiyor mu veya nasil tekrar cezip kilarim memeyi bebegime. Bu arada tam 3 ayi bitti regly oldum. Sutumun azalacagindan da korkuyorum.
simdiden cok cok tesekkurler.
sevgiler
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Tomris hanım merhaba,
Benim bebeğim Demir doğduğundan beri çok güçlü emen bir bebek. Sutum de geldi ve pek sıkıntımız olmadı. Hatta kolik olduğumuz için istediği zaman emdi. Saat başı, 1,5 saatte birveya 2 saatte bir vs. Memede uyumayı da çok seviyor. Son zamanlarda da artık iyice hızlandı ve bir memeyi 5-10 dakikada bitirir oldu. (Bundan çok emin değilim sutun sadece önkısmını mı alıyor yoksa kreması da dahil mi bu süreye emin değilim) Ancak ben 1 ay içinde işe başlıyorum ve sütümü gün içinde sağarak bebeğime vermek durumunda olacağım. Evde bebeğime bakan kişinin bu saat aralıklarıyla sağılmış sütü vermesine imkan yok, yetiştiremem. Çünkü bir de uyku eğitimi vermek zorundayımki bu da çalışan bir anne olacaksam beslenmeyi de saatli ayarlamam gerek. Tracy hogg'un kitabından 3 aylık bebeğin 3 saatte bir emmesi gerektiğini okudum. Hatta işe başladığımda 4 aylık olacak ve 4 saatte bir beslenmesi uygunmuş. Bunu yapmaya çalışıyorum şu an. Ancak uyku düzeni de olmayan bebeğimi ağlatarak ve yıpratarak hatta 3 saatin sonuna yani emmeye yaklaşmışken yorgunluk ve açlıktan bitap şekilde uyuyakalmasına sebep olarak… Emzik de almadığı için saat aralıklarında oyalamak çok zor oluyor. Yapmak zorunda olduğumu düşündüğüm için devam ediyorum ama bebeğimin o aç ve sabırsız hali beni çok üzüyor. 3. Gunumuzdeyiz. Ayrıca memede uyuma hakkını da elinden almış oldum. Hemen kuraldan taviz vermemeye çalışıyorum hem de içimden çok üzülüyorum. Sizce doğru yolda mıyım?
Çok uzun oldu kusuruma bakmayın özetlemeye çalıştım, cevaplarsanız çooook sevinirim.
Merhaba,
Tracy Hogg emzirmeden anlamaz. Tracy Hogg'un emzirme konusundaki onerileri uygulanirsa sut azalabilir, bebegin kilo alimi yavaslayabilir. Su ayda bebekler su kadar saatte bir emmeli tamamen yanlis bir yaklasim. Bunu yukardaki yazida uzun uzun acikladim, lutfen (tekrar) oku.
Bebegin kac aylik oldugunu yazmamissin. Ama ilk uc ay bebekler ister memede, ister yatakta uyur. Ilk uc ay onlarin kurallari gecerlidir.
Bebegin memede uyumasini onlemek icin iki yol oneririm: birincisi, bebek uyanir uyanmaz emzirmek. Yani EASY'nin E'si cok onemli. Ikincisi de uyku zamaninda meme yerine emzige alistirmak. Ama bunu yumusak bir sekilde yapmayi oneririm. Cocugu aglatmaya, bagirtmaya deger mi? Bence degil.
Uyku egitimi konusunda Eren'in uyku ver elini kardesim yazisina bak mutlaka bu blogda. Bu yazida uyku egitimi degil de oncesinde yapilmasi gerekenler var.
Sen evde degilken bebegin o kadar sik ve cok icmeyecektir. Cocuga sut yetistiremem diye beslenme aralarini acmaya calismak bence cok anlamsiz.
Beslenmeyi saatli ayarlamayi onermem. Tracy'nin EASY dongusu guzeldir, mantiklidir, ama saatli olmamalidir. Bu bur rutin, dongu. Saatli program degil. Saatli beslenme uyutma dogru bir mantik degildir. Bunun yerine gunluk rutini duzenleme oneririm. Calisan bir anneyim illa saatli programda olmali cocuk demek de mantikli degil. Cocugun rutini olmali, programi degil.
Merhaba Tomris hanim,
Kizim 50 gunluk oldu, baslarda sut sagip biberonla verıyodum, ve emziriyordum, son 5 gündür ise tamamen emziriyorum, biberonu hayatımızdan çıkardık çok şükür.. Ancak yaklaşık 2 haftadır Mastit ile uğraşıyorum:( 3 kez sol göğsüm tıkandı açmam ıcın çok uğraştık eşimle ve bir hemşireden yardım aldım. En sonunda meme cerrahına gıttık antıbıyotiğe başladım, 2. Kutu amoklavin içiyorum şuanda ama memelerimdeki Parça Parça kırmızılıklar bir türlü geçmiyor. Doktor bol bol emzir diyor, kesin tedavisi içinse hastanede Yatıp damardan antibiyotik almalıymışım ki bu durumda emziremeyecekmişim, onu hiç istemiyorum. Kızım zaten zar zor emmeye alıştı (bir ay silikon uçla emdi) bırakmasından çok korkuyorum. Şuanda gündüzleri 3-4 saat aralarla akşam 1-2 saat aralarla emiyor, ve gece 4-5 saat kesintisiz uyuyor.Genelde bir memeyi emip diğerine geçince kısa bir sürede doyuyor, ikinci meme tam boşalmamış oluyor, ve bir sonraki emzirmeye kadar uzunca bir süre tam boşalmamış şekilde bekliyor. Bu arada gündüzleri pompa yapmayı bıraktım, süt üretimini arttırır ve yine tıkanıklık olur diye.sadece gece emzirdikten sonra sağıyorum, ancak akşam sağdığımda gördüm ki emzirmeden sonra 2 memeden 60cc çıkarken süt 30 cc ye düşmüş, sağ memeden hep daha çok gelirdi bugün yarı yarıya azaldığını gördüm.. Acaba sütüm mü azalıyor yoksa memede tıkanıklık mı oluyor diye çok strese girdim. Bugün gün içinde tekrar sağmaya karar verdim hem de Mastit açısından dolu olması tehlikeli diye düşündüm, ancak gel gelelim 2,5 saat sonra kızım uyandı ve sağdığım memeyi verdiğimde muhtemelen süt az diye emmedi, çok ağladı, diğerini emdi..bu durumda mastiti nasıl atalatabilirim sizce, süt sağmalımıyım?Sağmadığımda kızım mutlu ama göğüslerim kırmızı olmaya devam mı edecek? Sütüm de azalırsa endişesinden kendimi kurtaramıyorum:( sizin görüşlerinizi de alabilirsem çok sevinirim.. Teşekkürler
Bir sefer mastit oldu diye her seferinde olacak diye bir şey yok. Endişe etmeden içinden geldiğin gibi emzir. tıkalı süt kanalları konusunda şu yazıya yorumlarıma bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/07/tumay-demir-okur-mektubu-emzirme-ve.html
Soylediginiz yaziyi ve tum yorumlari okudum, cok faydali oldu tesekkurler. Tikaniklik olmamasi icin onerilerinizin cogunu uyguluyorum(sutyen giymeme, emzirirken sicak compress vs)maalesef Dun yine tikaniklik oldu sol mememde artik bilmem kacinci kez, hatirlamiyorum, yogun ugraslar ve emzirmeyle 1-2 gunde atlattim cok sukur..gogus ucumda beyaz baloncuk var hakikaten, onu sikamadim cok aciyor:( bu sefer kizim emerken de cok acidi aglayarak emzirdim, sanirim pompa ile memeyi tahris ettim acana kadar..suanda acildi gibi ama o beyazlik seffaf renge dondu ve hala orada icinden sut akiyor, yine de sikilmasi gerekir mi sizce oyle kendi haline biramali miyim? Bu arada farkettim ki sag ve normale gore buyuk olan mememin her yerinden sut akarken sorunlu olan sol mememden sadece iki noktadan sut akiyor ki birisi beyaz baloncuk, acaba bu yuzden tikaniyor olabilir mi? Buradaki kanallari nasil arttirabilirim sizce?
Son bir sorum da mastitle ilgili, cerrah mastit teşhisi koydu ultrason fln çekildi antibiyotikler bitti ama memedeki kızarıklıklarım geçmiyor, ben de hiç ateş olmadı ara ara göğsümde yanma sızı oluyor, onun için de minoset alıyorum geçiyor. Sizce bu kızarıklıkların geçmemesi normal mi, ben mi kafama takıp büyütüyorum acaba? Bir de lesitinden bahsetmişsiniz, tam olarak ne işe yarar, onu kullansam bu mastit olayı tamamen biter mi?
Çok teşekkürler yardımlarınız için
Nebahat, baloncuğu sıkmayacaksın. Kendiliğinden açılmasını sağlaman lazım. Sıkmayı önermiyorum ben.
Süt kanalı tıkanıklıığı olan memede kanallar açıldıktan sonra da geçici sütte azalma olabilir. bol emme, bol sağma ile normale döner.
eğer her emzirmenin sonuna doğru elinle sıvazlama vb. yöntemler ile süt kalmadığından emin olduğun halde ve diğer önerileri uyguladığın halde sık sık süt kanalları tıkanıyorsa (mesela her hafta), o zaman önleyici olarak lesitin kullanabilirsin.
nasıl kullanılacağını o yazının altındaki yorumlarımda yazdım. tamamen biter diyemeyiz, ama azalabilir.
Tomris hanım merhaba;
benim 2.5 aylık bir kızım var ve bizim sorunumuz mama ya da biberon almamasına rağmen bebeğimin memede çok kısa süre kalması.. kızım 38 haftalıkken 2800 gr doğdu ve sadece anne sütüyle ilk ay 1600 gr aldı. ancak ilk ay 20-30 dk memede kalırken. ilk ayın sonu itibariyle yavaş yavaş bu süreyi kısalttı ve 5 dk emip ağlayarak memeyi bırakmaya başladı. ikinci ay bu şekilde 640 gr ldıi doktorumuz bir ay daha böyle deneyelim dedi. hala sadece anne sütü veriyorum ama artık 3-4 saat geçmesine rağmen bazı öğünlerde memeye yaklaştırınca ağlamaya başlıyor, emziği verince susuyor. bir kaç gündür önce emzikle susturup farkettirmeden emziği çıkarıp meme vererek emzirmeye başladım ama yine süre beş dakika! bu ay kilo alımımmız daha da düşük çıkacak çünkü 3. ayın ilk haftası 110 gram aldı. sütüm az değil, bir memeyi boşaltmıyor bile, emzirme süresini nasıl uzatabilirim?? şimdiden teşekkürler
Merhaba Burcu, bebeğin ilk ay 1600 gram aldıktan sonra yavaşlaması normal. Emme süresinin kısa olması gerçekten kilo alma açısından sorun yaratıyorsa şu yazı içinde bahsettiğim önerileri öneririm:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
önemli olan uykudan uyandığında daha sakinken, uyaranlara çıkartmadan emizrmek. genelde en uzun bu şekilde emer bebekler. Bir de gündüz uykularına çok dikkat et. gündüz uykusunu almamış bebek ememez, karnını doyuramaz.
Merhaba Tomris Hanım. Benim de 21 günlük bir kızım var.Sutum az geldiği ve bebeğim doymadiginda ağladığı için günde iki bazen de üç kere mama veriyordum. Doktor aç kalmasın ver dedigi için. Dün geceye kadar…Bebeğim bütün gece ayaklarını karnına çekerek ağladı. Emzirerek zor susturdum. Sonra sizin emzirme kampi yazınızı tesadüfen okudum ve hemen uygulamaya karar verdim. Bebeğim doğduğundan beri göğsüme alır almaz beş altı çekişten sonra uyuyup kalıyor. Bence çekiş hızı da uygunsa azalıyor. Bugün kampın 1. gunundeydik. Dediğiniz gibi her istediğinde memeyi verdim. Ama memeyi bi türlü bırakmadı her seferinde. Biraksam gün boyu orda kalacak. her memeden 15-20 dakikadan 30-40 dakika emdi her seferinde. Memeyi ağzından çekip yatağına yatırınca 10 dakika içinde uyanıp yine meme istedi. Kurala uyarak her istediğinde verdim. Yine 30-40 dakika. Her emmeden sonra gazını çıkardım. Iki kere kakasini yaptı. Bunlara rağmen uyumadi ve memeden her aldığımda uyanıp cildirasiya ağladı. Ilk günümüz kötüydü yani. Gün daha da bitmedi. Gece daha da uzun… şimdi babası ve anneannesi sakinlestirmeye çalışıyor. Ben hiç uyuyamadim. Lütfen bize yardımcı olun yol gösterin. Acilen yardıma ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler…
Merhaba Tomris Hanım. Benim de 21 günlük bir kızım var.Sutum az geldiği ve bebeğim doymadiginda ağladığı için günde iki bazen de üç kere mama veriyordum. Doktor aç kalmasın ver dedigi için. Dün geceye kadar…Bebeğim bütün gece ayaklarını karnına çekerek ağladı. Emzirerek zor susturdum. Sonra sizin emzirme kampi yazınızı tesadüfen okudum ve hemen uygulamaya karar verdim. Bebeğim doğduğundan beri göğsüme alır almaz beş altı çekişten sonra uyuyup kalıyor. Bence çekiş hızı da uygunsa azalıyor. Bugün kampın 1. gunundeydik. Dediğiniz gibi her istediğinde memeyi verdim. Ama memeyi bi türlü bırakmadı her seferinde. Biraksam gün boyu orda kalacak. her memeden 15-20 dakikadan 30-40 dakika emdi her seferinde. Memeyi ağzından çekip yatağına yatırınca 10 dakika içinde uyanıp yine meme istedi. Kurala uyarak her istediğinde verdim. Yine 30-40 dakika. Her emmeden sonra gazını çıkardım. Iki kere kakasini yaptı. Bunlara rağmen uyumadi ve memeden her aldığımda uyanıp cildirasiya ağladı. Ilk günümüz kötüydü yani. Gün daha da bitmedi. Gece daha da uzun… şimdi babası ve anneannesi sakinlestirmeye çalışıyor. Ben hiç uyuyamadim. Lütfen bize yardımcı olun yol gösterin. Acilen yardıma ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler…
Merhaba Neslihan, mamayi birden kesmeseniz daha iyi okurdu. yani gunde 2'den bire, bir kac gun sonra sifira dusseniz daha iyi olurdu.
Bebegin iki kez kaka yapmis olmasi iyiye isaret. cisli bezleri nasil? bezinde kirmizi lekeler gorurseniz idrarinda kristallesme var demektir, susuz kaldigini gosterir. bu durumda az mimtarda mama vermekte fayda var.
Kampta bebegi babanin ananenin oyalamasi hatadir. yazida yazdim. bebek agliyorsa meme almali. bir memede 20-30 dakikadan fazla kalmasin, obur memeye gecin. bu yasadigin, saatlerce emzirme durumu cok normal bir sey lohusalar icin. sut az cok bol yok farketmez, lohusalik boyle gececek.
Oncelikle hemen geri donut verdiginiz icin tesekkurler. Bezinde kırmızı lekeler yok. Sutumun yavas yavas arttığını fark ediyorum ve cok mutlu oluyorum. Size mesaj atabilmek için onlara vermek zorunda kaldım. Yoksa sürekli memedeydik. Gece çok rahat uyudu. 2 saatte bir ben uyandırıp emzir dim. Şimdilik iyi gibiyiz. Bu arada sabah emzirdikten sonra gazini cikarirken biraz kustu. Az once emzirdim yine ayni durum. Boyle kesilmis sut gibiydi. Umarım bu durum normaldir. Bilgilendirdiginiz için tekrar çok teşekkürler. Saygılarımla.
Oncelikle hemen geri donut verdiginiz icin tesekkurler. Bezinde kırmızı lekeler yok. Sutumun yavas yavas arttığını fark ediyorum ve cok mutlu oluyorum. Size mesaj atabilmek için onlara vermek zorunda kaldım. Yoksa sürekli memedeydik. Gece çok rahat uyudu. 2 saatte bir ben uyandırıp emzir dim. Şimdilik iyi gibiyiz. Bu arada sabah emzirdikten sonra gazini cikarirken biraz kustu. Az once emzirdim yine ayni durum. Boyle kesilmis sut gibiydi. Umarım bu durum normaldir. Bilgilendirdiginiz için tekrar çok teşekkürler. Saygılarımla.
Aklıma bi soru takıldı. Şu an mama vermeli miyim? Azaltarak kesseydin demişsiniz. Ne yapmalıyım?
Iyi gidiyorsa boyle devam et.
Tomris hanım merhaba,
Benim 3 aylık bir bebeğim var. Doğum kilosu 3670gr (doüum sonrası su kaybıyla 3400) en son tartımı geçen hafta 7100gr olarak aldık. Geçen haftaya kadar haftada 300 – 400 gr alıyordu. Geçen haftajki kontrolümüzde 100gr aldığını gördük. Şimdiye kadar sadece anne sütüyle besledim. Fakat geçen hafta biraz hastaydı (öksürük+gribal enfeksiyon) emmesi azaldı. Normalde 1,5 – 2 saate bir emen çocuk 4 saat hiç emmedi. bu sıorada hep huysuzdu ve ağlıyordu. 1,5 – 2 saate bir boşalmaya alışkın memelerimi 6 saat bile boşaltamadığım oldu. Bu hafta bebeğim iyileşti emmesi normale döndü 1,5 – 2 saate bir. Fakat şimdi memelerim çok yumuşadı. süt fışkıran memelerimden sıktığım zaman damla damla süt gelmeye başladı. Sağ memeden geçen hafta gece sağmaya kalktığımda 120 – 130ml süt sağarken (3 saatlik uyku sonrasında gece bebeğim tek meme emiyor bende diğerini sağıyorum) bu hafta zorla 70ml çıktı. Sürekli emilen memelerde süt azalması olmaz diye bir cümlenizi okumuştum emzirme notlarının birinde. Sütüm azalmıyordur değil mi? Bebeğim emmeye devam ettikçe süt üretimim artar umarım. Önereceğiniz bir şey olur mu bana? bebeğim doymadığı için bugün yarım saate bir bile emmek istedi. Bu hafta kontrolde de 100gr civarı bir kilo artışı olursa doktorumuz mama önerecek diye çok korkuyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Sevgiler,
idil.
Merhaba Idil,
Bebek dogum kilosunu nerdeyse ikiye katlamis 3 aylikken, ki biz bunu 4-6 ay civarinda bekleriz. Dogal olarak da kilo alim hizi azalmis. butuncuk bakindiginda hic bir sorun gormuyorum. Normal olmayan haftada 300-400 gram almasiydi, normalde ilk 3-4 ay haftada 150-250 gram almasini bekleriz!
Artik haftada 100-150 gram alacak, bu normal.
3 ay civarinda memeler yumusar, bu normaldir. Artik eskisi gibi fazla fazla sut uretmez, bebegin ihtiyaci kadar uretir. Akmaz tasmaz. Eger sutunu artirmak istiyorsan bir kac gun emzirme kampina gir.
Selamlar,
Tomris
Tomris Hanım emzirme kampindan fazlasıyla olumlu sonuç aldım ve şunu anladım sizin de aslında belirttiğiniz gibi lohusa lik dönemi tamamiyle emzirme kampi. Sütüm eskisine oranla arttı. Mama kullanmıyorum. Kampimiz bugun bittu. Ama birkac sorunumuz var: her emmeden sonra az miktarda kusuruyoruz ve iki gündür kaka mızı yapamıyoruz. Gazimizi biraz ugrastiktan sonra çıkarabiliyoruz, çişimizde de problem yok (şimdilik ). Bir de iki gecedir akşam 9 dan sonra felaket bir huzursuzluk. Gece 1 buçuk 2 lere kadar ağlıyor huzursuzlaniyor. Sürekli emzirdim her ağladığı nda ama çok yorucu oldu ikimiz için de. O Yorgunluk la dün gece ben de o da 1 buçuk tan sabah 6 buçuk a kadar uyumusuz hiç em memeden ve ağlamadan. Bu durum normal mi? 5 saat hiç emek istememesi. Ben de uyanamayinca 2 saate bi emme dün gece yalan oldu maalesef. Gündüzleri sürekli emmek istiyor. Ne zaman iki saatte bir emmeye başlayacak merak ediyorum. Sevgiler.
Tomris Hanım emzirme kampindan fazlasıyla olumlu sonuç aldım ve şunu anladım sizin de aslında belirttiğiniz gibi lohusa lik dönemi tamamiyle emzirme kampi. Sütüm eskisine oranla arttı. Mama kullanmıyorum. Kampimiz bugun bittu. Ama birkac sorunumuz var: her emmeden sonra az miktarda kusuruyoruz ve iki gündür kaka mızı yapamıyoruz. Gazimizi biraz ugrastiktan sonra çıkarabiliyoruz, çişimizde de problem yok (şimdilik ). Bir de iki gecedir akşam 9 dan sonra felaket bir huzursuzluk. Gece 1 buçuk 2 lere kadar ağlıyor huzursuzlaniyor. Sürekli emzirdim her ağladığı nda ama çok yorucu oldu ikimiz için de. O Yorgunluk la dün gece ben de o da 1 buçuk tan sabah 6 buçuk a kadar uyumusuz hiç em memeden ve ağlamadan. Bu durum normal mi? 5 saat hiç emek istememesi. Ben de uyanamayinca 2 saate bi emme dün gece yalan oldu maalesef. Gündüzleri sürekli emmek istiyor. Ne zaman iki saatte bir emmeye başlayacak merak ediyorum. Sevgiler.
Merhaba Neslihan,
Bebek kac aylik?
Bebekler beslenmeden sonra bir miktar cikartirlar, bu cok normal bir seydir. Dogumdan sonraki ilk gunler ve haftalarda bebekler sik sik azar azar kaka yapar. 1-2 ay gibi kaka aralari acilir, bu normaldir. Anne sutu alan bebeklerin 10-15 gune kadar kaka yapmamasi normaldir.
Anlattigin durum bebek 1 aylik olduktan sonra basladiysa kolik olabilir. Sen her agladiginda meme teklif et. Istemiyorsa israr etme. Kundak, beyaz gurultu, shhhh sesi, kucakta tutma ve hafifce sallama kolikte iyi gelen seylerdir. Mamayi kesmek, sadece emzirmek onemli, mama barsaklari rahatsiz edip daha cok aglamasina sebep oluyor cocuklarin.
Kolik saatlerinden sonra uzun uyku normaldir. Gunduzleri emiyorsa bol bol sik sik sorun olmaz genelde.
Merhaba Tomris Hanım
Durumumuzu size bildirdigimde kızım 24 günlüktu. Şimdi 43 günlük oldu. Durumumuz da pek bir degisiklik yok. Kakasini bazen hergün bazen de 3-4 günde bir yapıyor. Doktorumuz herşey yolunda ve normal dedi ama gece huzursuzluklarımız devam ediyor. Doktorumuz bir ilaç tavsiye etmedi geceleri kucağıniza alıp gezdirin pispislayin gazini çıkarmaya çalışın dedi biz de suan öyle yapıyoruz ama bu durumdan çok da memnun değilim. Gece uykuya dalana kadar surekli emmek istiyor. Yatağına bırakınca uyanıyor ağlıyor, kucağıma alınca yine emme. Bu durum kızım tamamen Uyuyunca ya kadar devam ediyor. Artık o nasıl isterse onu yapıyorum. Kucaksa kucak,memeyse meme. Kolik giderici masaj, müzik, hafif sallama… Ama tek susturan şey emmek. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Ilginize Teşekkürler.
Doktorun çok doğru öneri vermiş. İlacı yok bunun. Bebekler ilk 3 ay bu dünyaya adapte olmakta zorlanırlar. Bu da bazı bebeklerde kolik şeklinde kendini gösterir.
Ben de dahil olmak üzere bir çok annenin yaşadığı bir şey bu, akşam emzirme maratonları. Son derece normal bir durum. Bebeklerin akşam saatlerinde huzursuz olması, hiç doymayacakmış gibi defalarca tekrar tekrar tekrar emmesi çok normal bir şey. Tavsiyem: emzir, emzir, emzir. Akşam saatlerinin böyle geçeceğini, saatlerce emzireceğini baştan kabul et. Yemeğini işini gücünü buna göre ayarla ve emzir, emzir, emzir.
Tamam Tomris Hanım. Teşekkürler.
Merhaba Tomris hanım .3,5 aylık bebeğim var sütüm geç geldi bebeğim çok kilo kaybetti …yazılarınızı o emzirme seanslarım sırasında hep okudum ve sürekli emzirdi .tabiri caizse emzirmekten başka hiçbişey yapmıyordum .sadece yiyor wcye gidiyor uyuyor ve her pozisyonda emziriyordum .lakin ilk zamanlar bebeğimin kilo alımı iyi olmasına rağmen gittikçe haftada 150 gr .ve daha snra da 120 gr a düştü …doktor mama önerdi .genel görünümünden de doymayan bir bebek oldugunu anladığını söyledi .doktr kapısında sıra beklerken bıle emzirme odasından muayene odasına gıdene kadar nası ağlama krızlerı geçirdiğini anlatamam.bu dönemden önce bebeğim memeyi bıraktığı an ağlıyordu .hep memede uyumasına rağmen artık memede uykuya dalamıyordu tam dalacakken bırden uyanıp yıne meme arıyordu . Yınee de aç olması ihtimalını ıkıncı plana attım .gaz sorunu olabılecegını düşündüm bir bırakıp bir almaları ..bazıları da gazdı belkı ama genel anlamda bi yerde bi sorun vardı . Guatr hastasıydım euthyrox25 mg kullanıyordum .ve aslında biraz da sütümün coğalmadığını düşünüp buna bağladım ….sizce haklı olabılır mıyım bu düşüncemde . Sütüm sadece emzirdiğim zamanlarda sağdıgımda 40 cc bazen 60ı da gördü . markete gıderken yanıma mama da alıyordum hep emmek ıstıyordu ve pusete koyunca aglıyordu .mama verdiğimde ıse ıkı üç saat uyuyordu .anne sütünün azkalorili oldugunu ve fazla doyurmadığını elbette biliyorum ama bu kadar da olmamalı dıye dusunuyorum . Bıraz olsun benı emdığınde rahatladığını hissetmem gerekmez miydi bebeğimin.? Şimdi meme mama gidiyoruz ama mama gittikçe artıyor ve vicdan azabım da artıyor . Önce meme verip sonra mama verıyorum ama memede ağlıyor bebegım .bıberon istiyor .geceleri hep emziriyorum Yatağa alıp uyuyup uyuyup emiyo .gunduz de memede emerken uyuyo .şimdilerde sağdığımda 40cc ancak çıkıyo yalnız sağarken memeeyi sıkmama gerekıyo orasından burasından.o zaman fışkırır tarzda akıo .ve pompayı kapatıp açtoğımda yıne bı süre fışkırır gbı akıyo .ben de habıre kapatıp açıyorum makıneyı bı yandan sıkarken .memem büyük acaba göğsümdeki bi sorundan kaynaklanıyo olabılır mı durum ? Ve sadece meme aldığı dönemde kakası yeşile yakındı bebeğimin …bu da bana daha çok önsüt aldığı ihtimalını hatırlattı .bır emmede tek memeyi en az 45 dk emen bir bebek için bu durum yine de olabilir mi? Kafamda öyle çol sorular var ki birimin yardımına çok ihtiyacım var . Bebeğimin ağlamalarına dayanıp tekrar sadece memeye döndürebilsem keşke .tek haftada 120 gr almış olması diğer hafta da aynı olacagını göstermezdi diyebilirsiniz ama bebeğin genel durumu süreklı ağlaması da benı bu karara yonlendırmıstı .şimdi ise keşke vermeseydım diyorum .mamayı azaltmaya çalışıcam .sizin fikrinizi almak ıstedim kafamdakı sorular konusunda .teşekkür ederim çk çok şimdiden …
Merhaba Deniz,
Anne sutu daha az kalorili ya da doyurmuyor degil. Anne sutu daha cabuk sindiriliyor. Mama ise lok diye mideye oturuyor, daha gec sindiriliyor. O yuzden de mama alan cocuk uzun uyuyor. Mideden gec cikmasi daha iyi oldugu anlamina gelmez. Aksine, daha kotu. Bebeklerin midesi, barsaklari midesine lok diye oturan mamaya uygun degil. Anne sutune uygun.
Tiroidin sutun artmasini engellemis olabilir. En kisa zamanda kontrole git, tetkik yaptir. Ilacin dozunun duzenlenmesi gerekebilir.
Kilo alimi nasildi? Dogumdan itibaren tarihleri ile tartilarini yazar misin? Ona gore karar verelim gercekten kilo alimi az mi degil mi.
Eger duzenli mama veriyorsan, ne kadar verdigin asagi yukari belli ise ve bunu azaltamiyorsan sunu dene: once mamayi, sonra memeyi ver. Yalniz mamayi fazla vermemeye dikkat et. Boylece bebek karnini memede doyurur. Bebek karnini nerde doyuruyorsa, yani emzirmeyi tamamliyorsa esas beslenme yeri orasi. Duzenli mama kullaniyorsan once meme sonra mama verirsen bir sure sonra nasil olsa mama gelecek diye memeyi bitirmemeye baslar. bu da memedeki sutu azaltir. Ama mamayi onden, memeyi sonra verirsen ve verdigin mama miktarinin karnini doyurmayacak kadar az olmasina dikkat edersen karnini memede doyurmak zorunda kalir. Bunun icin de her zaman verdiginden biraz az verebilirsin mamayi. Bu donemde gunluk toplam mama miktarina dikkat et. Gunluk toplam artmamali, aksine azalmali.
Tomris hanım çok teşekkürler yanıtınız için dikkate alıcam söylediklerinizi.. öncelikle troid hormonlarıma sağlıkocağında baktırdm ,ayrıca endokrinoloji bölümüne gitmedim .Baktırdığım kadarıyla normal değerlerde görünüyor.
Oğlum 23 şubatta 3,450 kilo doğdu ve bi hafta sonra %10dan fazlasını kaybetmişti . beşinci gün sütüm gelmeye başlamıştı .17martta 3,700 kg idi . 28nisanda 4,800 kg buraya kadar gayet iyi tartı aldığı söylenmişti bundan sonrakı ay haftada 150 gr aldı . bebeğim sürekli memedeydi ve 150 gr almıstı haftada bu bana sütümün ucu ucuna yettiğini düşündürmüştü . Sonraki ay ise doktora oğlumun kontrolüne 2 hafta arayla gitmemiz gerekmişti ve dr haftada 120 gr almış yeterli değil doymuyor mamaya başlamalısın demişti … bebeğim huzursuzdu ama bu benim için şok olmuştu gerçekten …bebeğimin kilo alımı gittikçe düşüyordu .nası bi panikle mamaya başlamışım şimdi görüyorum .. aslında belki bir süre daha sadece emzirip duruma bakabilirdim . Şuanda oğlum memede olduğunda yutma sesini dinliyorum epey bi süre boş çekiyo sonra birden yoğun bi şekılde süt gelio sonra yıne boş çekiyo .bazen de dört beş çekişte bir yuttuğunu duyuyorum .bu şekilde doyması uzun zaman aldığı için de belki uyuyo ..bılemiyorum .sağlıkocağındaki hemşiremiz sütümün geç indiğini ..söyledi …acaba göğsümün büyük olması yağların süt kanallarını baskılamasına mı neden oluyor ? "memenin boşalması "kavramı çok kullanılıyor .ama bazen de meme dolup boşalmaz bebek emdikçe süt gelir deniliyor .bu iki kavram çok zıt değil mi ? Emdikçe geliyosa neden bazen yutma sesini duyuyoken bazen duymuyorum ?
Merhaba Deniz,
Tiroid sonuclarini saglik ocagi doktoru gordu mu? Doktorunun gormesi lazim.
Senin bahsettigin sey 'sut akimi'. Sut inmesi de diyorlar buna. Bebek meme emince beyne uyari gider, bu uyari surekli olunca bir sure sonra beyin oksitosin hormonu salgilar. Kan ile memeye ulasan bu hormon meme kanallari etrafindaki kaslarin kasilmasina sebep olur. Kanallar daralinca icinde bekleyen sut disari fiskirtir. O zaman bebegin cik cik yuttugunu duyarsin, gorursun. Sonra bu akim yavas yavas azalir. Akim geldiginde bir emme, bir yutma seklindeyken yavaslayinca iki emme, bir yutkunma, biraz sonra uc emme bir yutkunma olur. taa ki yeni sut akim refleksi gelinceye kadar.
Memeler ne kadar sutle dolu ise sut akimi o kadar hizli gelir. O yuzden bir yontem sudur: emzirirken yutkunma yavasladiginda, artik emip emip yutkunmadiginda memeyi elinle tutup acitmayacak sekilde sik ve oyle tut. Bu sekilde beklediginde beyne 'meme dolu' mesaji gonderirsin, yani kandirirsin. O da hemen oksitosun salgilar, boylece sut akimi baslar. o zaman elini birakabilirsin. Bu taktigi her sut akimi iyice yavasladiginda tekrar edebilirsin. Bir sure sonra artik siksan da sut akimi gelmemeye baslar. O zaman o meme tamamen bosalmis demektir. Obur memeye gecebilirsin. Ayni yontemi o memede de uygularsin. Taa ki artik elinle sikip beklediginde sut akimi gelmeyeinceye kadar. O zaman o meme de bosalmis demektir. Ilk memeye gecebilirsin. Bu sekilde cevirip cevirip saatlerce emzirebilirsin. Taa ki bebek doyup daha fazla meme istemeyinceye kadar.
Doktor değil de hemşireyle konuşmuştum sonuçlar hakkında ,troid testi mi tekrar yenilemeyi düşünüyorum Tomris hanım …
mamayı söylediğiniz şekilde önden 30cc verdim bir ara fakat oğlum bunu az bulup sabırsızlanıp daha fazla istemeye ağlamaya başladı. Sonra 60cc verdim bazen bu bile yetmedi yine biberon istedi bazen de emzirdim ama bundan snra da çok iştahlı emmedi memeyi . Bu günlerde annemin yanına geldik oğlumla değişiklikten olsa gerek dün mama için ağlamadı hep meme verdim aldı fakat bu sefer de gündüz uykusu kısaldı 10 dk 15 dk snra uyanmaya başladı … bu uyanmalarda hep memeyi ağzında bulmak istiyor .bu da on dk da bir yanına uzanıp emzirmek demek oluyor ;derin uykuya dalamıyor ,akşama doğru da uykusuz olduğu için meme emmeye sabredememeye huysuzlanmaya başlıyor .akşam mama verdim ..böylelikle mamayı günde bire düşürmeye çalışıyorum … annemin yanındayken de üç dört günlük emzirme kampı yapmak istiyorum tarttırarak . Oğlum 4ay 9 günlük oldu sizce bu emzirme kampında günde en az kaç kilo almasını normal saymalıyım ? Ve bu gündüz uykularını uyuyamaması dolayısıyla yorgun ve huzursuz olmasını tam doymamasına mı bağlamalıyım ? Uyku da gelişimi için çok önemliyken emsin ama gunduz uyumasa da olur mu demeliyim ? (Uzun zamandır gece uyumadan mama veriyorum .gece de kesersem mamayı uykuları ne duruma gelir bilemiyorum şuan )
Merhaba Tomris Hanım, bugün itibariyle 30 günlük bir kızım var. Çok şükür sağlıklı bir bebek. Bebeğimin doğduğu ilk gün maalesef hiç sütüm gelmedi. Kızımı emzirmeme rağmen ağlaması kesilmedi ve sağ olsun hastanedeki hemşireler ile çocuk doktoru yüzünden biberonla mama verdik. Aç kalmasın diye. Eve döndük, etrafımdakiler sütümün yetmediğini söyleyip yine mamaya yüklendiler. İlk 2 hafta günde 6-7 defa birer ölçek mama verdik, buna rağmen çok şükür kızım mememden ayrılmadı ve yine de beni emmek istedi. 3.haftasında mamayı günde 1 ölçeğe düşürdüm, bu son haftada da hiç mama vermedim. Kakası, çişi normal. Ama etrafımdakiler emzirdikten sonra ağlarsa ya da uyumazsa aç olduğunu ve mama vermem gerektiğini söylüyorlar. Israrla vermiyorum. İlk haftalar nerdeyse göğsüm açıkta dolaştım, ne zaman isterse meme verdim. Son 2 haftadır çocuk doktorunun önerisiyle 2 saatte bir emziriyorum, çünkü bebeğim gazlı bir çocuk. Doktoruma göre bebeğim her istediğinde meme verirsem gazlanır, gazlandıkça daha çok emmek ister, bu da bir kısır döngüne yol açarmış. Sizce yanlış mı yapıyorum? Emzirdikten 1 saat sonra meme istese bile vermiyorum, zaten yanımdakiler de vermeme izin vermiyor. Kızım güven problemi yaşar mı? Bu saatten sonra bana güvenir mi? Yazdıklarınızı okudukça kendimi çok kötü bir anne gibi hissediyorum. Kendine güvenen, özsaygısı yüksek bir birey olarak yetişmesini istiyorum ama daha kırkı çıkmadan bu duyguların oluşacağını bilmiyordum. Şu an çok üzgünüm. Bunu nasıl düzeltebilirim? Bu arada kızım gece sık sık uyandığı için ve ben tek başına beşikte başına bir şey gelir korkusuyla (ani ölüm sendromu vs.) yanımda uyutuyorum. Bunu düzeltmek için geç kalmış mıyımdır? Ayrıca kızım çoğunlukla memede uyuyakalıyor, memede uyumadığı zaman uyutmak çok zor oluyor, sürekli ağlıyor. Bu ağlamalarının nedenini ben gaza bağlıyorum ama etrafımdakilere göre sebebi açlık olabilirmiş. Ne yapacağımı şaşırdım artık.
Merhaba Fatma,
Saatli emzirerek, evet, yanlis yapiyorsun. En buyuk hatalardan biridir, sutu azaltir saatli emzirme. Gazin emzirmeden kaynaklandigini dusunuyorsaniz yapman gereken sey su: bir meme bitmeden oburune gecme. Bir emzirmede bir memeyi bitirmediyse, diger emzirmede ayni memeyi ver. Mesela bir emzirmede birinciyi bitirdi, ikinciyi tam bitirmedi. O zaman sonraki emzirmede son memeden basla. Yani prensip su: bir memeyi tam bitirip obur memeye oyle gececeksin. Bunu uygularsan emzirmeden kaynakli gaz sorunu olmaz.
Daha kirki bile cikmamis bebegi saatli beslemek cok ama cok yanlis bir sey.
Ani bebek olum sendormundan korunmak icin ayni odada, ama ayri yatakta uyumak en dogrusu.
Bebegi ne kadar isterse o kadar sik emzirmelisin. Etrafindakileri kov.
Bebekler ilk 3 ay bir suru sebepten aglar. En cok da bu yeni dunyaya alismakta zorlandiklari icin. Cozum bol kucak ve emzirmedir. Bazi bebekler bu sekilde cok duyarli, nazli olabilir. Onlar icin sling denilen bebek askilari kullanilabilir.
Bebek ne zaman isterse ver memesini. Vermezsen bir sure sonra sutun azalmaya baslayacak. Ayrica bebegin de guven sorunu yasayabilir.
Tomris Hanım tekrar merhaba 🙂 Kızım bugün 41 günlük oldu. Az önce doktordan geldik. Dediğiniz gibi saatli emzirmek bize iyi gelmedi, Zaten yanımdakileri kırma pahasına bu uygulamadan vazgeçmiştim. Son 8 gündür anne sütü dışında hiçbir şey vermedim ve ne zaman isterse emzirdim. 8 gün önce 3 kilo 750 gram olan kızım, bugün tam 4 kilo 🙂 Doktor günde 30 gramdan fazla aldığını ve bunun çok iyi olduğunu söyledi. Eski doktorumu dinleseydim (bebeğimin mama ağırlıklı büyüyeceğini söylemişti) ne sütüm artacaktı ne de biberondan kurtulabilecektik. Sizin yazılarınız bana çok büyük moral kaynağı oldu. Eşim bile sütümün yetmediğini düşünürken benim kendime inanmamı sağladınız. Bunun için çok teşekkür ederim. Gaz problemimiz maalesef devam ediyor ama mamadan ve çevre baskısından kurtulduğum için çok mutluyum.
Güven meselesinde de umarım gecikmemişimdir, ne zaman isterse kucağıma aldım. Hatta kucağımda uyumak istediğinde yatağına bile yatırmadım. Son bir haftadır daha az ağlıyor ve daha uzun süre sakin kalıp bizi inceliyor 🙂
Tomris Hanım merhaba,
20 gün önce sağıp dondurduğum sütümü buzluktan çıkardıktan sonra kuru buz dolu bir poşete sarıp buzdolabına bıraktım. Yolculuk yapacağım için kuru buzla kaç saate kadar idare edebileceğimi merak ediyorum. Akşam işten geldiğimde kuru buz süblimleşmiş süt de çözünmüştü. Şimdi ne kadar çalkalasam da homojen olmuyor süt… Bozulmuş olma ihtimali varmıdır?
Merhaba Tomris hanım
Yardımınıza ihtiyacım var.Kasımda işbaşı yapacağım. süt biriktiktirmek için ablamdan bir süre kullanmış olduğu süt sağma makinesini aldım. Bi kaç defa sagdım ama aparatları ne kadar yıkayıp kaynar suda dezenfekte etsemde üzerinden geçmeyen küçük siyah noktalar var. bunlar bakteri olabilir mi acaba. elimle temizleyince.geçiyor ama sonra başka bir yerde tekrar görüyorum. sıcak suya tutmaktan ellerimi yaktım.hic kullanmayim mi yoksa ben mi abartiyorum
Merhaba Tomris hanım
Yardımınıza ihtiyacım var.Kasımda işbaşı yapacağım. süt biriktiktirmek için ablamdan bir süre kullanmış olduğu süt sağma makinesini aldım. Bi kaç defa sagdım ama aparatları ne kadar yıkayıp kaynar suda dezenfekte etsemde üzerinden geçmeyen küçük siyah noktalar var. bunlar bakteri olabilir mi acaba. elimle temizleyince.geçiyor ama sonra başka bir yerde tekrar görüyorum. sıcak suya tutmaktan ellerimi yaktım.hic kullanmayim mi yoksa ben mi abartiyorum
Tomris Hanım merhaba
Bebeğim 38 haftalık doğdu fakat ciğerleri ile ilgi sorun nedeniyle on gün küvezde kaldı.eve geldiğinde ememediği için mamaya başlamak zorunda kaldık ayrıca sütümü sağarak biberonla vermeye başladım.fakat bu şekilde sütüm azaldığı için kırkımız çıktıktan sonra inat ettim ve emzirmeye başladım her istediğinde verdim. Fakat bebeğim hiç göğüsümden ayrılmak istemiyor 2 saat 3 saat emiyor yatırıyorum hemen uyanıyor ağlıyarak bu doymadığındanmı gazlı bir bebek ondan mı anlamıyorum.doymadığını düşündüğümüz için bazen iki saat emzirdikten sonra mama veriyorum mamayı günde 3 kereye düşürdüm. Bebeğim iki buçuk aylık mama verdiğimde 100 cc veriyorum bittiğinde gazını çıkarana kadar ağlıyor. Hep emmek istiyor göğüsümden çektiğimde ağlıyor bütün günüm emzirerek geçiyor ayrıca bebeğim uykusuz kalıyor ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.yardımlarınızı bekliyorum.
Merhabalar Tomris hanım. .. Öncelikle notlarinizi sürekli okuyorum ve cok faydasını görüyorum. .. size çok ama çok teşekkür ederim. .. inanilmaz güzel bir sey buradaki insanlara yardım etmeniz. Iyi ki varsınız. Yazılarınızda bir meme bitmeden diğerine geçmeyin demişsiniz. Bir memenin bittiğini nasıl anlarız? Parmaklarimizla siktigimizda hala süt geliyorsa bu sütün bilmediği anlamına mı gelir? Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum… sevgiler… Serpil.
Merhaba tomris hanım ben Selda 29 yaşında anne oldum bebeğim 3 ay 6 günlük 3170 doğdu hastaneden çıkarken 3000 di altına düşmedi şuan 6200 sürekli emmek istiyor ilk doğduğundan bu yana gece gündüz yalnız baktım bu süreç yıprattı yardım istedim ailelerden lafa gelince herkes ağam paşam ama icraat sıfır hadi annem ananeme bakıyor kayınvalidem 47 yaşında ondan da yardım yok bisküvi yiyorum genellikle nasıl süt oluyor hayret ediyorum bu arada öğretmenim işe ara verdim ve geçen sene yeniden üniversite eğitimine başladım özel bir ünide sosyal hizmet okuyorum şuan 2.sınıfım ama okula gidemiyorum daha önümde 2 sene daha var oğlum ilgi istiyor sürekli onunla konuşayım oynayayım ama evin işi aldı başını gidiyor yemek kucağımda yapmaya çalışıyorum. Hoş o da çok nadir baya dallandırdım sanırım boşalmaya ihtiyacım vardı oğlum gece gündüz 2 saatte 1 emmek istiyor anneme göre çocuğuma sütüm yetmiyor oğlum hareketli bir bebek ben onada bağlıyorum az kilo almasını oğlumun damağı sertleştiği için artık sık emmek acıtıyor evet bebek için erkenmiş hatta nasıl hamile kaldım ben derken bu sürece geldim açıkça eşimle de konuştum psikolojimin artık bozulmaya başladığını geceleri ben sütünü vereyim dedi ki hep diyor ama ben kırmadan "canım gündüz söz vermek kolay ama sen ağlamalarına bile uyanmıyorsun dedi şuan geceleri bile en az 2 kez bez değiştirmek zorunda kalıyorum tabi uykusunun açılması cabası hepsini yalnız yapıyorum elini vicdanına koy yardım göremiyorum" dedim çok uzun oldu özür diliyorum
Merhaba Tomris hanim, hamileligim surecinde bir arkadasim tavsiye etmisti sayfanizi ama ben firsat bulup bakamamistim erken dogum yapincada hic bakamadim. Bebek dogar emer diyordum ama oyle olmadi. Sezeryana ragmen sutum ilkgun geldi sukur ama ucu yok diye sikinti yasadim kaldigim hastanede emzirme hemsireleri herbiri farkli bisey dedi biri geldi bebegi tutamiyorsun bu sekilde emmez dedi digeri mama ver dedi bir digeride ucu yok silikon uc al dedi allak bullak oldum ve gogus uclarim yara olunca dayanamayip silikon uc aldim kurtaricim oldu resmen bebegimi onla emzirdim. Arada sag gogsumu silikonsuz verdim ama simdi hic almiyor silikon olmadiginda. Sutu azalttigi soyleniyor dogrumu? Uykusu cok agir bebegimin geceleri cok zor uyandiriyorum emip hemen uyuyor ama gunduz 5 dk emip uyuyakaliyor yatiriyorum 5 dk gecmeden uyaniyor sabahtan her gece 12 ye kadar boyle geciyor. Bazen nadirde olsa 10 dk guzelce emip 2 3 saat durdugu oluyor ama bazen ? bir yere gidemez oldum iskence gibi geciyor. Sebebi nedir? Memede uyudugunda uyandiramiyorum. Uykuluyken bebek emzirenlere sasiriyorum uykuluyken asla emmiyor. Sagdigimda sutum iyi gibi sanki 52 gunluguz ve bebek emmediginde 120 140 ml bebek 5-10dk emdikten sonra 90 ml cikiyor iki gogsumden. Geceleri uyumasi icin sagip veriyorum yoksa uyumuyor. Gundu uykumuz hic yok. Acaba doymadigindan mi uyumuyor? Ama kilo alimi iyi ayda 1kg.dan fazla aliyor. Uyumadan emmesini nasil saglayabilirim? Ve silikon uctan nasl kurtulabilirim?