Anasayfa / Yazarlar / Tomris Cesuroğlu / Tomris’in Emzirme Notları – 6: Temel Bilgiler (3)

Tomris’in Emzirme Notları – 6: Temel Bilgiler (3)

Tomris’in Emzirme Notları’nın 1. Bölümü burada2. Bölümü burada3. Bölümü burada4. Bölümü burada, 5. Bölümü burada


EMZİRME SÜRESİ VE BAZI İSTİSNAİ DURUMLAR

Geçen hafta bir bebeğin ne kadar sık emzirilmesi gerektiği sorusunun cevabını aramıştık: Bebeği istediği zaman istediği kadar emzirmeli!
Bu hafta emzirme süresi, yani her bir memede kaç dakika kalmalı sorusuna cevap arayacağız. Ayrıca, emzirme sıklığı ile ilgili bir kaç hususa daha değineceğiz ve ‘bebek istediği sıklıkta istediği kadar emsin’ kuralının biraz daha farklı uygulanabildiği bir kaç durumu ele alacağız. Son olarak da istediği kadar emzirme prensibi kaç aya kadar geçerli sorusunun cevabını kendi bakış açımdan aktaracağım. 

Bebek hangi memede ne kadar süre emmeli?
Bu sorunun cevabı da bir önceki sorunun cevabı ile aynı: istediği memede istediği kadar!
“Tüm kitaplar yazıyor, bir memenin boşalması 20 dakika sürüyormuş. Yağlı son sütü alabilmesi için 20 dakika emmesi lazımmış” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Bu bilgi nereden geliyor, gelin kısaca bakalım. 

Ön süt ve son sütün nasıl oluşur? 

Süt üretildikten sonra meme kanallarında beklerken sütün yağlı ve sulu kısımları ayrışmaya başlar. Çünkü yağ ve su birlikte durmayı sevmezler. Yağlı kısmı sütün üretildiği alveollere doğru giderken sulu ve şekerli kısmı meme başına yakın bölgede toplanır. Süt üretildikten sonra ne kadar çok beklerse, bu ayrışma o kadar fazla olur. 

Ön süt ve Son süt

Eğer emzirme kampında olduğu gibi çok sık emziriyorsanız sütün yağlı ve sulu kısımlarının pek ayrışmasına zaman kalmayacağı için bebeğin başta aldığı ve sonda aldığı sütün niteliği birbirine yakın olur. Ne kadar sık emzirirseniz, ön süt ve son süt ayrımı o kadar azalır. Bu yüzden de emzirme kampında hangi memede kaçar dakika emzirdiğinizin önemi yoktur. 

Kimi bebekler çok hızlı ve verimli emerek memedeki tüm sütü kısa sürede bitirirken kimi bebekler (özellikle kiloca küçük bebekler) yavaş yavaş, dinlene dinlene emerler. Anne memesini verimli bir şekilde emmeyi öğrenmiş bir bebek için memeyi boşaltarak son süte ulaşmak 5-10 dakika sürerken ilk haftalarında emmeyi öğrenmekte olan bir bebek için bu süre 20 dakikadan dahi uzun sürebilir. 20 dakika bu işin ortalamasıdır, ama her bebek bu ortalamaya uymak zorunda değildir. Her bebek farklı aylarda, hatta gunun farklı saatlerinde farklı hızlarda memeyi bitirebilir. Ayrıca, günün farklı saatlerinde memede farklı miktarda süt olabilir. Son emzirmenin üzerinden geçen süre, annenin yorgun veya dinlenmiş oluşu gibi faktörler de memede biriken sütün miktarını etkiler. O nedenle hangi zamanda sütün kaç dakikada biteceğini biz bilemeyiz. 

Peki hangi bebeğin, doğumdan sonraki hangi haftada, günün hangi saatinde son süte kaç dakikada ulaşacağını nasıl hesaplayabiliriz? Bu sorunun cevabını da bir tek bebeğiniz verebilir. Bakmayın siz onun küçük ve çelimsiz olduğuna. Vücudu ihtiyacı olanı anlamak için gerekli alıcılarla doludur. Özellikle emzirmenin sonuna doğru gelen son süt yağlı olduğundan bebekte doygunluk hissi yaratır. Emmek bebeğin işidir. Bebeğin beyni ve vücudu emmeyi kolaylaşırıcı refleksler ve içgüdülerle donatılmıştır. Bebeğinize güvenin, işini en iyi nasıl yapacağını kısa zamanda öğrenecektir. 

Prensip olarak bebeğin önce bir memeyi bitirip sonra öbür memeye geçmesi gerekir. Ancak her emzirme seansında bir ya da iki meme emecek diye bir şey yok. Tekrar tekrar dönerek bir, iki, üç, dört meme emebilir. Şu anda 5 aylık olan kızım Alanur’un ilk haftalarında bir emzirme seansında bir seferinde sekiz kez meme değiştirdiğimi hatırlıyorum. İkizlerimi emzirirken böyle bir şansım yoktu doğal olarak. Tek bebekle çevirip çevirip emzirebileceğimi fark edince çok mutlu olmuştum ☺ 

Tamam, istediği sıklıkta istediği kadar emsin bebek. Peki bu işin bir istisnası yok mu? 


Her şeyin olduğu gibi, bunun da küçük bazı istisnaları var.
Bunlardan birincisi süt üretiminin aşırı olduğu bazı durumlar. Bebeğin ihtiyacından daha fazla süt üretmek kulağa hoş gelse de zamanla bir dezavantaja dönüşebilir. Çünkü bebek sulu ve şekerli ön sütle midesini doldurup bir türlü sondaki yağlı süte ulaşamaz. Ayrıca çok dolu olan memelerden hızlı ve bol miktarda gelen sütü emip yutmakta zorlanabiliyor; emerken genzine kaçırma gibi garip sesler çıkartıp rahat ememiyor olabilir. Bu durumdan muzdarip bebeklerin kakası sıklıkla yeşil ve suludur çünkü bebeğin barsakları ön sütteki yüksek miktardaki laktoz şekerini sindirmekte zorlanabilir. Karnını doyuran son sütü alamadığı için sık acıkıyor olabilir. Emzirme seansları bir savaş alanına dönebilir; hem meme isteyip hem memede ağlayan huzursuz bir bebek olabilir. 

Bebeğin sık acıkması, memede huzursuz olması gibi belirtiler birçok nedenden kaynaklanabilir; süt üretiminin aşırı olmadığı çeşitli durumlarda da görülebilien müphem beilirtiler bunlar. Bebeğin yağlı son süte ulaşamadan emzirmeyi bitirdiğinin en önemli ve nispeten objektif belirtisi bebeğin kakasının yeşil ve cıvık olmasıdır. Yalnız unutmamak lazım, yeşil kaka sadece bazen annenin yediği bir gıdaya bebeğin duyarlı olmasından ya da ishal olmasından da kaynaklanabilir.
Aşırı süt üretiminin sorun yarattığı durumlarda çözüm için en iyi strateji her emzirmede tek meme vermektir. Eğer bebek bir emzirmeden sonra iki saat içinde tekrar emmek isterse, yine aynı memeyi vermeniz gerekir. Sonraki iki saatte de öbür meme. Böylece bebek son süte ulaşabilir; ayrıca anne vücudu zamanla mesajı alır ve süt üretimini yavaşlatır. Süt üretiminin azaltıldığı dönemde memeye ıslak bezler veya buzdolabında soğutulmuş lahana yaprakları ile soğuk kompres uygulamak memelerdeki rahatsızlık duygusu ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. 

Bebeğin son süte ulaşmadan emmeyi bırakmasının bir nedeni de muhtemelen bebeğin ‘susamış’ olmasıdır. Bazı bebekler arada sırada sadece ön sütü alıp memeyi bırakabilirler. Bunu alışkanlık haline getirmiş bebeklerden bahsediyorum, yukarıdaki paragraflardaki durumdan değil. Normalde tam bir öğünü bir veya iki memeden almayı öğrenmiş, iyi büyüyen, 3 aydan büyük bebekler bile bazen sadece hızlı gelen ön sütü emip memeyi bırakabilirler. Anneler böyle durumlarda “bebeğim susamış” yorumunu yapar ki bu çok mantıklıdır. Özellikle sıcak yaz aylarında bebeklerin bunu daha sık yaptığını gözleyebilirsiniz. 

Bir de soğuk algınlığı veya nezle geçiren bebekler hastalığı atlatana kadar sadece ön sütü emip gerisini bırakabilir. Bu da oldukça mantıklı aslında. Soğuk algınlığı geçiren küçük bir çocuk gözlemleme fırsatı bulduysanız iştahının kapandığını, sadece bol su içip onu ancak idare edecek kadar yediğini görürsünüz. Bu da hastalığı atlatmak için mantıklı bir strateji. Böyle zamanlarda yağlı son süte ulaşmadığından bebeğin kakası yeşil ve cıvık olabilir.
Bebeğiniz normalde tam bir öğün almayı bilen bir bebekse yukarıdaki gibi çeşitli nedenlerle arada sırada sadece ön sütle yetinebilir. Bu siz ve bebeğiniz için bir sorun yaratmıyorsa bir şey yapmanıza gerek yok elbette. 

Amerikalıların bir lafı vardır: ¨Bozulmadıysa tamir etmeye kalkma¨. Bozuk olup olmadığını bebek ağlaması ve huzursuzluğuyla ve kilo alımıyla size belli eder zaten. İşler yolundaysa düzeltmeye çalışmamanızı öneririm. Bu blogda yazdığım tüm yazılar için geçerli aslında bu: Sorun yoksa düzeltmeye kalkmayın. Ama bebeğin sadece ön sütü alıp son sütü bırakması sürekli bir durumsa ve sorun yaratıyorsa yukarıda belirttiğim önce bir memeyi tamamen boşaltıp sonra öbür memeye geçme ve bir emzirmeden sonra iki saat içinde tekrar emmek isterse, yine aynı memeyi verme stratejilerini uygulayabilirsiniz. 

Bebeği istediği zaman istediği kadar emzirme kuralına ikinci istisna ise benim memeden bir türlü düşmeyen bebek sendromu dediğim durum. İkizlerim Yunus ve Mina’yı emzirdiğim ilk aylarda ben ayırmazsam bir türlü memeden düşmezlerdi. Bir saat, bir buçuk saat memede kalabiliyorlardı, sanırım rekorumuz iki saate yakındı. Ben de iyice emip doysunlar ki güzelce uyusunlar, tekrar emmek istemesinler, ben de İnşallah biraz uyurum diyerek bir saat emzirirdim. Ama öye olmuyordu. Bizimkiler bir saat emdikten sonra yatırdığımda 20 dakika sonra tekrar uyanıp emmek istiyorlardı. O dönemlerde sütün yetmemesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Ben de sürekli memede oldukları için görevimi yaptığımı, memeler sürekli boş kaldığı için süt üretiminin tetiklenmesi gerektiğini düşünüyordum. Ancak bu konuda hata yapıyordum. Çünkü uzun süre emzirmek yerine sık sık emzirmek süt üretimini daha çok tetikler. Süt daha bol olduğunda bebeğin karnı daha kolay doyacağından memeden daha kolay düşebilir. Bir saat durmaksızın emzirmek yerine bebek uyuya kaldığında memeden ayırmak, uyandığında tekrar meme vermek sütü daha bollaştıran bir yöntem olacaktır. Bu durumda, örneğin, 20 dakika emdikten sonra uyuya kaldı, o zaman memeden ayırdınız, 20 dakika uyuduktan sonra uyandı, bir 20 dakika daha emzirdiniz. Böyle bir emzirme, bir saat hiç durmadan emzirmekten daha çok tetkiler süt yapımını. Buradaki dakikaları tamamen örnek olması için veriyorum, yoksa her anne ve bebek için emzirme süreleri kendine özgüdür. 

Tek bebeklerde ise iş daha kolay: tek memede çok uzun (yarım-bir saat) kalması yerine bebek uyuya kaldıkça bir memeden öbürüne çevirerek emzirmek sütü bollaştırmak için etkili bir çözüm olabilir.
Memeden bir türlü düşmeyen bebek sendromuna benzer bir bilgiye daha önce rastlamadım. Bundan ikiz bebek annelerinin muzdarip olduğunu tahmin ediyorum. En azından BYBO aracılığı ile bu durumda olan bir ikiz annesi ile tanıştım ve bir saat durmadan emzirmek yerine bebekler uyuya kalınca ara verip uyanınca tekrar devam etme yönteminden çok fayda gördüğünü söyledi. 

Şunu da belirtmek lazım ki bebeğiniz memede saatlerce kalıyorsa bir diğer önemli olası sorun alanı da kavramadır. Bebek memeyi yeterince iyi kavrayamıyorsa yeterli sütü alamayacağı için emzirme süreleri çok uzayabilir, memeden bir türlü düşmeyebilir. Bu durumda kavrama ve pozisyona dikkat ederek emzirmek gerekir. Ayrıca, emzirme sırasında memeye masaj yapmak da memenin etkili boşalması için iyi bir yöntemdir. Memeye basınç uygulayarak masaj yapmak bu tür uzun emzirme seanslarının kısalmasına yardımcı olabilir.
Kitabi bilgi yukarıdaki gibi olmakla birlikte benim durumumda kavramaya dikkat etmek bazen yardımcı oluyordu, çoğunlukla değil. Masaj da memeden düşmelerini sağlayamıyordu. O nedenle memeden bir türlü düşmeyen bebek sendromunu tanımladım, bakalım bundan muzdarip olan başka anneler var mı… Eğer varsa ve yukarıda önerdiğim yöntemi denerseniz işinize yarayıp yaramadığını benimle yorumlarda paylaşabilirseniz çok sevinirim.

İstediği kadar emzirme prensibi kaç aya kadar geçerli? 

İşte burda zurnanın o sesi çıkarttığı yere geliyoruz. Bu konu oldukça tartışmalı. Çünkü beslenme ve uyku özellikle ilk yaşta birbiri ile çok ilişkili konular ve özellikle uyku konusu oldukça tartışmalı. O yüzden bu iki konuyu birlikte ele almak gerekiyor. Üç çocuktan ve okuduğum yüklüce miktardaki kitap ve yazıdan sonra benim yaklaşımım özetle şöyle.
Doğumdan bebeğin kırkı çıkana kadar istediği zaman istediği kadar emzirin. Hatta istemese de emzirin. Gak diyince emzirin, guk diyince emzirin. Bu lafı emzirme kampı yazısından hatırlıyor olabilirsiniz. Çünkü lohusalık denen dönem aslında bir çeşit emzirme kampı olmalı. Bu sütün bol ve yeterli olması ve emzirmeye iyi bir başlangıç yapmak için gerekli. Önce sütünüzün bol olduğundan emin olun ki uyumadığında ya da ağladığında aklınızda ‘acaba sütüm yetmiyor mu’ gibi bir soru olmasın.
İlk üç ay bebeğin her ihtiyacının (emme, kucak, uyku, vb.) hemen karşılanması bebeğin gelişimi için önemli. 

Bebeği uyutma ve besleme konusundaki en katı uzmanlar bile ilk üç aya pek dokunmazlar. Ben şahsen kırkı çıktıktan sonra üç ay olmadan önceki dönemde günlük rutinde bazı çok yumuşak yönlendirmeler yapılabileceğini düşünüyorum. Beslenme, aktivite ve uyku döngüsünü bu dönemde biraz biraz başlatabilirsiniz. Beslenme dediğimiz emzirme; aktivite dediğimiz bu dönemde alt değiştirme ve anne-baba kucağında kısa bir sohbet, pencereden bakma gibi kısa etkinlikler; bebek esnemeye başlayınca da uykuya yatırma… Yani günlük rutini biraz yapılandırmaya çalışabilirsiniz.
Bence ilk üç ayda dahi uykusu gelen bebeği önce yatağında uyutmaya çalışmalı; kısaca da olsa önce yatakta uyutmak denenmeli; olmuyorsa kucak, meme gibi yöntemlere geçilmeli. Ama bu dediğim yumuşak yönlendirmeler kesinlikle bebeği zorlamadan olmalı. Ağlıyorsa ya da emdikten sonra uyumak istiyorsa kesinlikle zorlamamalı, istediğini vermeli. Ama “Nasıl olsa kucak ya da meme isteyecek; baştan vereyim” diye düşünerek yatakta uyutmayı hiç denemeden, baştan meme ve kucakta uyutmaya alıştırma taraftarı değilim. Çünkü memede uyutmak size bugün kolay gelebilir ama bugünün çözümü yarının sorunu olabilir. 

Üç aydan sonra ise bebeğin günlük düzeni ve uyku konusunda çeşitli ekoller var. Bunlardan birini seçerek uygulayabilirsiniz. Ben hafif anne yönlendirmelerine devam ederek (belki üç aydan sonra o yönlendirmeleri biraz daha belirginleştirerek) isteğe göre emzirmeye devam etme taraftarıyım. İsteğe göre derken bebegin ipuclarini izleyerek o istedigi zaman istedigi kastediyorum. Bu hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçları karşılamak için önemli.
Duygusal ihtiyacı karşılamak için emmme konusunda geçen günlerde yaşadığım bir durumu örnek verebilirim. Türkiye’den annem, babam ve kardeşim ziyarete geldiği için evde oldukça hareketli günler geçiriyoruz. Anneanne, dede ve dayıyı görünce ikizler her zamankinden daha heyecanlı, daha gürültülü oldular. Bol aksiyonlu bir günün sonunda 5 aylık kızım Alanur’u akşam uykusundan önce emziriyordum ki beni oldukça şaşırttı. Artık dış dünyayla çok ilgili olduğundan memeyi 5 dakikada bitirip kıvranmaya başlayan, hemen kalkıp etrafa bakmak isteyen bebek o akşam memede birikmiş süt bittiği halde, süt damla damla geldiği halde gözlerini karşıya dikip hiç hareket etmeden 10 dakika boyunca emdi. Amacı daha fazla süt getirmek filan değildi, sadece sakin sakin boş boş emmek istiyordu. Muhtemelen gün boyunca maruz kaldığı uyaranlardan zihnini temizlemek ve rahatlamak için emmeyi kullandı. Ama bu yöntemi ben bulmadım, bebeğim buldu. Eğer istediği zaman istediği kadar emme prensibini uygulamasaydım, 10 dakika sonra “bu kadar yeter, hadi bakalım yatma zamanı” deseydim çok büyük ihtimalle zorlu bir uykuya yatırma süreci beni bekliyor olacaktı. 

Üç-altı ay arası bebeğin beslenme ve uyku konusunda alışkanlıklarının oturmaya başladığı dönemdir. İlk üç ayda ihtiyaçtan kaynaklanan bazı durumlar, örneğin memede uyumak, 3-6 ay arasında artık alışkanlığa, hatta bağımlılığa dönüşmeye başlar. O nedenle eğer beslenme ve uyku konusundaki alışkanlıklarla ilgili sonradan pişman olmak istemiyorsanız 3-6 ay arasında önleminizi almanızı öneririm. Bunun için Eren’in uyku eğitimi konusunda yazdığı yazılara göz atmak isteyebilirsiniz.
İsteğe bağlı emzirme taraftarıyım dedim. Ama her annenin, daha doğrusu her ailenin kendi ‘kırmızı çizgileri’ var. Ben prensip olarak bebeği memede uyutMAma taraftarıyım, kırkından, özellikle de üç aydan sonra. Uyku-meme ilişkisini bebek bence hiç kurmamalı; bu eşimle birlikte bizim kırmızı çizgimiz oldu ve üç çocuğumuzda da bunun çok faydasını gördük. Ama bu konuda çok farklı görüşler olduğunu belirtmeliyim. Mesela, yazılarımda hep referans verdiğim La Leche League ve Emzirme Sanatı kitabı ise bebeği memede uyutun, karnı doymuş ve tatmin olmuş bir şekilde uyumanın hazzını yaşasın der, hem de sadece ilk aylarda değil, sonraki aylarda da… Emzirme konusunda hemen her konuda onlara katılıyorum ama uyku konusunda degil. Memede uyumaya sadece bebeğin kırkı cıkana kadar sıcak bakıyorum, bilemediniz ilk üç ay olabilir diyorum, sonrasında değil. Bu da şunu gösteriyor: tek bir dogru yok, her anne kendi doğrularını buluyor

Geçen hafta annem, babam ve kardeşim bizi ziyarete geldi Türkiye’den. Evde çoluk çocuk çok yoğun günler geçiriyoruz, küçük de bir tatil yapıyoruz. O yüzden bir sonraki yazım iki hafta sonra olacak. 

Sağlıcakla kalın…

Tomris

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

186 Yorum

  1. ve nihayet mutlu bir anne olarak bu yazının altına yorum yapıyorum.. benim 3-5 dakikacı maksimum 10 dk lutfederse 12-15 dk(o da çok nadir) emen kızım beni nasıl üzüyordu "neden böyle, herkesinki 20 dk emerken bizimki nasıl büyüyecek, nasıl doyuyor, acaba ön süt yağlı süt ne alıyor" keşmekeşinden dünkü kontrolümüzden sonra kurtardım kendimi.. çünkü doktorum 3 saatte bir emzirmemi söylerken kızım yalnızca canı istediğinde hatta 4-5 saat arayla ve yalnızca 5 dk emerek 3 ayını doldurdu ama dün tartıda gördük ki bizim bıcır alması gerektiğini alıyor.. zaten hiçbir zaman huzursuz bir bebek olmadı ama ben son tahlilde "yok yok bu açlığını anlamıyora" kannat etmiştim ama doktorumuz persentil tablosuna göre doğduğundan beri %90 larda istikrarla devem eden kızımı gösterince dünyalar bizim oldu.. her çocuk kendi kitabını yazıyor durumu açıkcası doktorumuzda şaşırdı. birde önceki emzirme pozisyonu yazısı bizim çok işimize yaramıştı.. ayrıca sizin amerikalılar doğru söylüyorlar bozuk değilse tamir etmeye uğraşmamak lazım bunun stresi her şeyi daha berbad ediyor… bu güzel yazı dizisi için çokkk teşekkürler Tomris, umarım her anne ve anne adayı bu olayın ehemmiyetini kavrayıp bu tür tecrübeleri yazıların peşine düşüyordur ben şahsım adına çok şey öğrendim..

  2. 9 aylık bir oğlum var ve ben de bu yazı dizisinden çok şey öğrendiğimi belirtmeliyim. Oğlum ilk iki ay çok iyi kilo aldı sadece anne sütüyle, 3. ay sonunda sıkıntılarımız başladı. Emmeyi reddetmeye başladı, çok sık kusuyor ve sürekli ağlıyordu. Yaptığımız araştırma ve gözlemlerimiz sonucunda oğlumuzun reflü sü olduğuna kanaat getirdik ve yatağını yükseltme, emzirirken sık sık gaz çıkartma vs. tedbirler uyguladık. Doktorumuz da reflünün mümkün olabileceğini ama bebeğimiz kilo almaya devam ettiği sürece invasif testler ya da ilaç vermek istemediğini söyledi. Oğlumuz ilk iki ay 1400'er gram almışken 3. ayda 850 gr; 4. ayda da 400gr. aldı. Bunun üzerine doktorumuz bizi 4. aydan sonra yoğurt ve sebze çorbasına başlattı; ben erken olduğunu düşünüyordum ama bir şekilde "mama yemiyor nasılsa, sadece senin sütün ve evde yaptığın yemekler, o kadar da takılma.." diye etrafımdaki mahalle baskısı:)) sonucu, çok da gönüllü olmayarak ek gıdaya başlattım. Bu arada keşfettiğim bir şey de, oğlum uyanıkken emmemek için savaş veriyor ama uykusunda çok güzel emiyordu; ama tabii memeyi çok iyi boşaltamıyordu. Ayakta sallayarak emzirmek, beraber küvete girmek, üstüm çıplak emzirmek, omzumun üstünden biri oyalarken emzirmek, silikon meme ucu kullanmak gibi aklıma gelebilecek her türlü yöntemi denedikten sonra, uyku düzenine çok zararı olacağını bildiğim halde, önceliği anne sütüne vererek uykusunda emzirmeye başladım. Özetle, şu anda 9 ayımız bitti, oğlumun sıkıntıları da bitti, ek gıda alıyor, anne sütü de emiyor (artık kavga etmiyoruz:))) ama çok ciddi bir uyku problemimiz var. Bu sıkıntıyı hem benim, hem de bebeğimin çekmemesi için ne yapmalıydık, neyi farklı yapmalıydık; ne dersiniz? Belki bazı annelere yardımı olabilir..

    • Nelin Hanım, bu soru üzerine biraz daha düşüneceğim ama önce şunu söyleyeyim, emzirme başarısı uyku düzenine üstündür. Yani önce beslenme konusu ve varsa sorunları çözülmeli, sonra uyku düzeni. Kırkı ve üç ay derken emzirme ile ilgili sorun kalmamış olduğunu varsayarak yazdım. Yani bence emzirme uykuyu 'döver'. Yazdıklarınızdan daha başka hangi taklaları atsaydınız da bebeğiniz uykuda memeye alışmasaydı sorusunun cevabında pek bir şey düşünemiyorum. Anne sütüne devam edebilmek için başka bir seçeneğiniz yokmuş gibi görünüyor ki bence bu kararınız doğru bir kararmış. ama şimdi daha acılı bir uyku eğitimi sizi bekliyor, ama onu da çözeceğinize eminim.

    • Tomris hanım, teşekkür ederim, içimi rahatlattınız.. Evet, anne sütüne devam edebilmek için başka şansım yoktu, o zaman pes etseydim şimdiye sütümüz kalmamıştı çok büyük ihtimalle. Doğru tahmin etmişsiniz, çok takla attık:))) ama şu anda özellikle son iki aydır süt ve ek gıda konusunda sıkıntımız yok; hala bol bol sütümüz var ve oğlum emiyor ama uyku konusunda çok sıkıntımız var. Bir haftadır uyku eğitimi de vermeye çalışıyorum ama henüz bir arpa boyu yol alabilmiş değilim. Oğlum artık ayaklandığı için, beşiğinde yatmasını sağlamak bile başlı başına bir mesele.. Umuyorum bunu da atlatabiliriz.. Bu arada reflü vs. gibi beslenme sıkıntılarına da yazı dizinizde değinebilirseniz gerçekten bazı annelere faydası olabilir:))

    • Nelin Hanim, reflu konusunu yazmamla ilgili onerinize tesekkur ederim, dikkate alacagim. Yalniz soyle bir durum var, benim yazdigim seylerin %80-90'i yasadigim ve tecribe ettigim seyler. Reflu konusunda bayagi okudum, bizimkilerde suphelenmistim, ama sonucta reflu olmadigina karar verdim, en azindan cidid oranda, o yuzden cok ustune gitmedim o konunun.Ama biraz daha okuup toparlayip yazabilirim ilerleyen haftalarda.

  3. Dilek Hanim, mesajiniz hem iyi hem de kotu haber 🙂 Iyi haber, demek sut meselelerini cozup bir sonraki asamaya gecmissiniz. Kotu haber, cunku uyku egitimi zaten zor istir, ikizlerde iyice zor bir is. Ne yazik ki bu konuya bir cevabim yok. Sadece kendi tecrubemden sunu soyleyebilirim. En son ikizler 2 aylikken emzirme kampi yapmistik ve bundan 1-1,5 ay kadar sonra baya rahatlamaya basladik. Sanki o emzirme kampi ile bebekler yeni dogmus gibi sifirdan basladik, 40 gun kadar sonra sanki kirklari cikti ve biraz duzene girmeye basladik. Sizin son emzirme kampi uzerinden bir-iki hafta gecti diye hatirliyorum. O yuzden bir ihtimal bir kac hafta sonra belki biraz duzene girebilir.
    Sizin durumunuzda kati yontemlerden once yumusak yontemleri denemenizi oneririm. Kundak uyku surelerini uzatmaya yardimci olabilir belki. Daha onceden de linkini gondermistim sanirim. http://www.babycenter.com/2_how-to-swaddle-a-baby_10347122.bc.
    Ikiz olduklari icin normalden daha sık emmek istemeleri normal, 2-3 saatten daha uzun aralar bekleyek manttikli olmaz.
    Her agladiklarinda emzirmeyi birakmak icin mumkunse, dayanabilirseniz, bir iki hafta daha beklemenizi oneririm. baska oneriler konusunda biraz dusunecegim.

  4. Bu akşam bebeleri 7 de banyo yaptırıp doyurup 7:30 da yatırdım ama emerken uyumuşlardı. Özge (kilo olarak büyük olan) daha yeni emmek için uyandı, merve epeyce direndi. Emzirip sallamak zorunda kaldım. 9 gibi o da uyudu ve halen uyuyor. Yani bu durumda özge 7 saat emmedi merve 5 saattir emmedi ve ne zaman uyanır bilemiyorum. Bu durumda benim sütüm azalır mı? Uykuyu düzenlerken sütümü kaybetmek istemem. Ama bukadar uyumaları da öyle huzur verici ki… Çelişkide kaldım şimdi 🙁

    • Once Masallah diyelim! Aman nazar degmesin! Bir gece emmediler diye sutunuze bir sey olacagini sanmiyorum, cunku ertesi gun muhtemelen fazlasiyla emerek bu acigi kapatmak isteyeceklerdir, bu da sutun azalmasini onleyecektir. ama bu ne kadar boyle surer, her gece boyle olur mu bilemiyorum, belki ilk gece sansiniza oldu. Bakalim gunduz nasil gececek 🙂 sizin bebeklerin gece uzun uyumaktan sutun azalmasina izin verecek bebekler oldugunu sanmiyorum, ne yapar ederler gunduzleri istedikleri sutu alirlar bence 🙂

    • Dün gece hayatımın en güzel uykusunu uyudum! 🙂 gece her biri iki üçek kez emip tekrar uydular, sütüm de biriktiği için çabuk doyup uyumaları kolay oldu. Sabah ikisi birlikte uyandıklarında saat 7:30 du gözlerime inanamadım, mucize gibi benim için.
      Tabii ilk gece başarılı olduğumuz için sevin çığlıkları atmalımıyım, bu gün ve gece neler olur bilemiyorum ama uykularını düzenlemek için elimden geleni yapacagım.

    • Masallah! Masallah! Masallah! Sut cogalip emzirme duzene girince uyku da ardindan takip ediyor demekki. Siz harbiden kirkini cikarmak uzeresiniz bebelerin. bebeklerle genelde isler iki adim ileri bir adim geri seklindedir. O yuzden her aksam bu kadar iyi olmayabilir ama muhtemelen oncesine gore daha iyi olacak. bazi aksamlar eskiye mi donuyoruz diye korkabilirsiniz ama zaman icindeki gelisimine baktiginizda daha iyiye gittigini farkedeceksiniz. Uyku oncesindeki rutinlere dikkat etmenizi oneririm. Uyku egitimi vermeseniz bile Eren'in su yazisindaki ilkeleri uygulayabilirsiniz ve faydasini gorebilirsiniz. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html

    • Merhaba, yine ben 🙂
      İyi bir şeyler olunca yazıp kötü şeyleri yazmamak olmaz dedim.
      Bir önceki gece uyumalarını dün burnumdan getirdi ikizler (iyi olunca bebe, kötü olunca ikizler) sizin de tahmin edebileceğiniz gibi ne gündüz ne de gece doğu düzgün uyumadılar, halbuki ne gerekirse yapmıştım 🙁
      Özge uyku konusunda Merveye göre daha başarılı. En azından 11 gibi insafa gelip uyudu. Merve yi en son saate baktığımda 2 olmuştu, ayağımda sallarken uyuyakalmışız. Tabi ben yine acaba doymuyorlarmı krizine girdim, sürekli emmek istediğinden memeyi tamamen boşalttı. En çok ta gece 11 gibi değiştirdiğim bezinin sabah 7:30 da baktığımda kupkuru olmasıydı, bir damla bile çiş yapmamış. Bu aklıma ilk başta aç olduğunu getirdi acil durumlar için olan mama verdim 90 ml üstüne bol bol emzirdim bi süre sonra uykuya daldı 1 saat kadar uydu uykusunda bir kaç sefer ağladı uyanır uyanmaz hemen bezine baktım, epeyce ıslanmıştı.
      Şimdi aklıma iki soru geliyor, acaba doymadığından mı çişini yapmadı yoksa idrar yollarında bir problem mi oldu?

    • Ilginc, 8 saat cis yapmamasi. Bir sekilde sutu alamamis, ya da ona yetmemis. Meme tamamen bosaldi diyorsunuz, yoksa acaba tikaniklik mi var sut kanallerinda derdim ama anlardiniz zaten memede sert bolgeler olmasindan. Bu yaslarda bebekler sivi aldiktan 20 dakika kadar sonra cisini yaparlar. Yani siz emzirdiniz diyelim, 30 dakika surdu, sonra bezini degistirdiyseniz o emzirmenin idrari zaten eski beze coktan gitmisti buyuk ihtimalle. ama gece az biraz daha cis yapmasini beklerdik, 8 saat 0 çiş beklenen bir şey değil. Bu akşam mamasiz bol emzirmeyi deneyebilir misiniz belki? Biberon konusunda Ozge daha riskli, ama Merve'ye de dikkat etmek lazim. Bir de, muhtemelen onceki bebeklerinizden de hatirliyorsunuz, bebekler aksam saatlerinde cok emmek isterler, gunduze gore daha sık, ve sanki hic memeden dusmeyecek gibi olurlar. Uc dort tur ust uste emdikten sonra uzun bir uykuya dalabilirler. Bunu depoyu doldurmak gibi dusunebilirsiniz, depoyu doldurup oyle uykuya yatiyor olabilirler. Bu depo doldurma saatlerinde sık sık emzırebılırsenız iyi olabilir.
      Bu akşam emme ve idrarlarına dikkat edebilirseniz iyi olur, bakalım yine az çiş yapacak mı.
      Bebelerle hayat boyle oluyor, iki ileri bir geri. Biraz ilerleme, biraz gerileme, böyle böyle büyüyorlar, iki çocuk büyütmüş biri olarak siz de bilirsiniz. En azindan bir gece iyi geçti, yani tünelin ucunda ışığı gördünüz, inşallah bebeler de insafa gelirler de tüneli çabuk geçersiniz 🙂

    • Konuyla pek alakası yok ama paylaşmadan geçemedim. Benim bebelere emzirirken bi haller oluyor bu ara. Bi hırs, bi sinir.. Eller kollar sürekli hareketli, biraz daha büyüseler iksi bir olup döver bunlar beni diyorum. Süt az olabilir mi diye bi soru geliyorsa aklınıza, öyle değil, sütün akışını ve de güp güp yutma sesini duyuyorum. Tek tek emzirdiğimde de berabar emzirdiğimde de aynı sinir mevcut. Üç ay sendromu diye bi şey de yok bildiğim kadarıyla. Beraber emerken birbirlerine kızgın kızgın bakıyorlar 🙂 Birbirlerini farketmeye başlamış olabilirler mi? Sizin bu konuda tecrübeniz vardır muhakkak.
      Bu arada maaaşallllah bu gece de uyutmayı başardım, yarına ne olur bilinmez 🙂

    • Dilek Hanim, dorduncu kez cevplamayi deneyecegim bu mesajinizi, bir haftadir ugrasiyorum, umarim simdi olur. aklima 3 secenek geliyor. 1. Sut ilk geldiginde sinirli oluyorlarsa sut akiminiz hizli olabilir. Gulp gulp sesleri cikararak iciyorlar demeniz bunu aklima getirdi. Sut fazla hizli geldigi icin huzursuz oluyor olabilirler. 2. Sut akim refleksinden sonra dogal olarak sutun gelisi yavaslar. Bundan hosnut olmuyor, kiziyor olabilirler, hep fosur fosut gelsin istiyor olabilirler, sut akimini tekrar tetiklemek icin yollar ariyor olabilirler. 3. Bu mesajinizdan sonra bebelerin hasta olduklarini, oksurduklerini soylediniz. Siz hasta olduklarini farketmeden once bogazlari agrimaya baslmamis olabilir. Sut icerken agridigi icin sinirleniyor olabilirler.
      Ben 4-5 ay civarinda memede bir hareketlenme hissetmistim bizim bebelerde. O tarihten sonra ayri ayri emzirmeye basladim, cunku iki elim ikisini tutmaya yetmiyordu artik. Ama hirstan ziyade hareketlenmis bebeklerin artik yerinde durmamasi demek daha dogru olur 🙂
      Bu arada umarim iy

    • Bu arada bizim 5,5 aylik kiz da gecen hafta bir gece 6-7 saat cis yapmadi, ve bu surenin 4 saatinde de guzelce uyudu. Ki bu surenin hemen basinda butun gun iste beklemis (6 saat kadar) ve sisip dolup tasmis iki memeyi bosaltmisti. O 6 saat icinde bir kez daha da ayrica emdi. Ama butun gun evde huzursuzmus, dogru duzgun sut icmemis. yani verdigim onca sut gun icinde olusan sivi acigina gitti heralde. Demek istedigim, idrar yapmamasi son verdiginiz sutun azligina isaret olmayabilir, gun icinde de susuz kalmis olabilir ve son emmelerle bunu kapatmis olabilir.

    • Bu doğrudur muhakkak çünkü o gün merve de çok huzursuzdu ve biraz hasta gibiydi gündüz genelde iki bebeği birlkte emzirdiğim için az emdiğini farketmemiş olabilirim. Gece tek emzirdiğim ve memeyi boşalttığına emin olduğum halde bezinin kuru olmasını açıklıyor bu. Zaten ertesi gün de düzeldi bu sorun.
      Teşekkürler

  5. Merhaba

    Blogunuzu yeni kesfettim, cok mutlu oldum. Benim 11 haftalik bir bebegim var, emzirme ile ilgili birkac sorum olacak, yanitlarsaniz cok sevinirim. Bebegim dogdugundan bu tarafa her iki memeyi buyume ataklari sirasinda onerdim, genelde tek memeden doyuyor, bir sonraki emzirmede diger memeden emmesini sagliyorum. Emzirme araligimiz son bir haftaya kadar her iki saatte bir seklinde gerceklesiyordu. Ancak geceleri bu sureyi acmaya basladi, 3 hatta 4 saate kadar uyanmaz oldu, bu durumda bende sut sagar oldum. Konuyu dagittim sanirim – ah uykusuzluk!- Sorularim soyle;
    Her iki memeyi de onermeli miyim? (Bebegim bu son haftada emme suresini de kisaltti, cogu zaman 10.dk da uykusu geliyor, acaba sadece on sut mu aliyor diye dusunuyordum ancak hemen acikmiyor, en az 2 saat sonra emmek istiyor ve kakasi sari renkte)
    Acaba emmeyi daha iyi ogrenmis ve bu yuzden de 10. dk da doyuyor olabilir mi?
    Bir diger sorum ise soyle, 10. dk da uykuya geciyor, diger memeyi onermeye firsat kalmiyor, uyandirmaya calissam da uyanmiyor. Ne yapabilirim?
    Geceleri 4 saatte bir emmesi bu haftalar icin normal mi? Sutum azalir mi endisesi yasiyorum, birazda stresli ve uzuntulu gunler icindeyim, bol bol su iciyorum. Elimden geldigince uzulmemeye calisiyorum, benim gerginligim bebegime yansimis olabilir belki, bilemiyorum…
    Simdiden cok tesekkur ediyorum, sevgiler

    • Merhaba, ben bu sorunu kacirmisim, cok ozur dilerim. yeni goruyorum. gec oldu gerci ama cevaplarim belki hala isine yarar.

      Anlattiklarin bana normal gorundu. bebekler zamanla daha verimli emmeyi ogrenirler, emzirme suresi kisalir. bu iyi bir sey, ogrendigini gosteriyor 🙂

      Memeyi uykudan uyandiginda vermeye calis. boylece dinc bir sekilde memeye ve karnini doyurmaya odaklanabilir. Bebekler uyandiklari zaman genellikle daha uzun meme emerler, tam bir ogun yapmaya meyillidirler.

      Birinci meme bittikten sonra ikinci memeyi onermeli. genelde bebekler o ikinci memeyi tam bitirmezler, ama bu bebekten bebege, hatta gun icinde bile degisebilir. mesela simdi bir yasinda olan kizim Alanur 4 ay civarinda genelde sabah tek meme, oglen bir bucuk meme, aksam ustu iki meme, aksam 3,4,5 6 meme seklinde giderdi 🙂

      geceleri 4 saatte emmek bu haftalar icin normal. endise etme, don uyu 🙂 eger sutun azalirsa bebek zaten daha cok emmek isteyecek, gece daha sik uyanacaktir. yani bebek sut ihtiyacini regule eder, duzenler.

      Cok mahcup oldum sana, tekrar ozur dilerim. umarim cevaplarim simdi isine yarar.

      Sevgiler,
      Tomris

    • Merhaba Tomris Hanim,

      Lutfen, rica ederim, muhtemelen yogunluktan gormemis olabilirsiniz. 3 Agustos'ta yazdiktan sonra 15 Eylul e kadar yorum var mi diye baktim ama sonra ailemin yanindan Londra'ya geri donunce ve yalniz kalinca bakamadim.
      Facebook'ta da sordum ama buradan daha detayli sormayi tercih ediyorum.
      Yukarida yorumu yazdigim sirada sanirim gecici bir donem yasamisiz, araya belki buyume ataklari girdi, belki de ev/ortam degisikliginden dolayi bebegim gece 2.5-3 saatte bir emmeye geri dondu, aslinda donmustu demeliyim. Simdi bebegim 5 aylik. Durum soyle:
      1. Son bir haftaya kadar bebegim gece 2.5-3 saatte bir emmek istiyordu. Emiyor, uykuya devam ediyordu. Simdi ise beslenme araligini acti, 4 veya 5 saatte bir emmek icin uyaniyor. Bu durumda ben 3 saatte bir sagmaya devam etmeli miyim? Oneriniz nedir? Gece beslenmesi kesildiginde (anne veya bebek kaynakli) bu sutun devamliligini nasil etkiler? Gece beslenmesinin araligi 5 saat olursa bu durumda ne yapmaliyim? Uyandigimda goguslerim cok sismis oluyor, ben once biraz sagiyorum, ondan sonra emzirmeyi teklif ediyorum. Bu yanlis mi?
      Ayrica, dediginiz gibi, gun icinde 1 meme, 1.5 meme, gun sonuna dogru ise 2,3 meme seklinde gidiyor, aksama daha ac oluyor. Bu arada kilo almasi inanilmaz yavasladi, bu aylarda beklenen bir durum evet ancak persentilinden uzaklasirsa ne yapmaliyim? Daha mi cok meme teklif etmeliyim? Simdi gunduzleri 3 saatte bir emiyor.

      Diger bir sorum ise ise basladigimda emzirmeye nasil devam edecegimle ilgili. Ben ise basladigimda bebegim 8 aylik olacak, ek gidaya gecmis olacagiz. Sutumu is yerinde sagmayi dusunuyorum. Ancak, biberon & kasik karmasasi yasamasini istemedigimde sutu biberonsuz vermeyi dusunuyorum. Bu konudaki dusunceleriniz/onerileriniz neler?

      Paylasimlariniz icin simdiden cok tesekkur ediyorum. Londra'dan sevgiler…

    • Biz baska kanaldan yazistik mi? sorunuz cevapsiz mi kaldi? cok uzgunum oyleyse. Uzerinden dort ay gectigine gore bu sorulari cevaplamamin artik anlami kalmamistir. Yeni sorulariniz varsa bekliyorum.

  6. tomris hanım bolgunuzu bir arkadaşımın önerisi üzerine buldum bebeğim 2 buçuk aylık sütüm çok çok az sagıyorum 10 cc çıkıyor mama vermek zorunda kaldık.şimdi beni emmek istemiyor direniyorum emmesi için uykudayken emziriyorum ancak öyle yoksa emmiyor.yapabileceğim bişey var mı bana yardımcı olabilirmisiniz

    • Bende aynı sorunu yasadım cnm mücadele et sağ sürekli inanılmaz şekilde artıyor

    • Habibe bu yazi nasil olduysa takibimden cikmis, tesadufen gonderini farkettim. Geciken cevabim icin cok ozur dilerim. Diger yazilarin altinda seninkine benzer cok sayida soruyu cevaplamistim, umarim onlari gormussundur.

      Bebegin emmesini artirmak icin ciplak ten temasi oneririm: Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda, ama almazsa da kasma Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      Bu arada gun icinde cok sik pompa yaparak sutu artirman gerekir. Her firsatta pompa yapmaya gayret etmelisin.

      Su anda durum nasil?

  7. Merhaba bloğunuzu yeni keşfettim ve çok mutlu oldum benim oğlum şuan 8 aylık ilk 6 ay çok mücadele geçti sutumun yeterli olmadığını düşünerek mamaya başladım ancak daha sonra memeyi sadece uykuda almaya başladı oğlum ciddi bir biberonn krızı yasıyorduk yetiştiremiyorduk nerdeyse bu durum canımı sıkınca mucadeye devm dedim ve sütümü sagıp biberonla vermeye başladım ve oğlum inanılmaz Bi şekilde 6 aylıkken biberonu ve yalancı emziği bıraktı şimdi varı yoğu meme ama kotumu ettim bılmıyorum yapışık ikiz gibi geziyoruz her yerde her zaman koşulsuz mememi istıyor memesiz asla uyumuyor yanından kalkınca uyannıyor geceleri gözünü açtığı an meme istıyor yani anlycagınız perişan haldeyim bunun normal olup olmadığını merak ediyorum ek gıda olarak yoğurt meyve ve sebze püresi çorba içiyor sabah kahvaltı yapıyor ama miktarlar çok az hatta bana göre oldukça az ama yıyor herseyın tadına bakıyor ama meme onun bütün hayatı geceleri çok zorluyor beni meme ağzında uyuyamıyorum yada saat bası kalkıyorum vericegınız bilgiler için şimdiden teşekkür ederim

  8. tomris hanim merhaba 8 aylik bebeegim cok az meme emiyor. 2-3 dk yani dikkati kolayca dagiliyor ne yapmaliyim bu durumda acaba bebegime sutum yeterli gelmiyormu emmezse sutum azalir diye cok korkuyorum

  9. tomris hanim merhaba 8 aylik bebeegim cok az meme emiyor. 2-3 dk yani dikkati kolayca dagiliyor ne yapmaliyim bu durumda acaba bebegime sutum yeterli gelmiyormu emmezse sutum azalir diye cok korkuyorum

    • Merhaba,
      Bebeği uykudan uyanınca emzirmeye gayret et. bir de gündüz uykularına dikkat et. uykusunu almamış bebek ememez.

      "Dört ay civarında bebekler çevreleri ile daha çok ilgilenmeye başlar, gündüz emzirmek gittikçe zorlaşır, bir türlü oturup emmez hale gelirler. Benzer bir dönem 10-11 ay civarında yaşanır, bu sefer de hareketlendikleri için, oraya buraya koştukları için memeye ilgileri azalır. Etrafta dokunup kurcalayabileceği onca ilginç şey varken kim oturup meme emmeyle uğraşacak! Gerek bu dönemlerde, gerekse genel olarak bebeği emzirmek için en iyisi uykusundan uyandığı zamanlardır. Bebek uyandıktan sonra dinlenmiş ve dinçtir, mahmurken inadı filan da unutmuştur, o nedenle sakin bir şekilde güzelce emzirebilirsiniz. Bebek uyandıktan sonra daha perdeleri açmadan, odasından çıkartmadan salona filan gitmeden emzirmenizi öneririm. Bir kere ışık, görüntüler, oyuncaklar, ev ahalisi, konuşmalar, açık televizyonun sesi vb. uyaranlarla karşılaşmaya başladı mı emzirmek gittikçe zorlaşır, özellikle 4 ay sonrasında…


      Özellikle 3 aydan sonraki dönemde bebeğin gündüz uykuları beslenmesi için büyük önem taşır. İlk 3 ay, aç bebek uyuyamaz. 6 aydan sonra ise uykusunu almamış bebek beslenip karnını doyuramaz. 3-6 ay ise geçiş dönemidir, ikisi de olabilir.

      Gündüz uykunu almamış bebek aşırı yorgun olur, huysuz olur, iyi ememez. Bazı anneler sorunu “dört aylık bebeğim meme emmek istemiyor, memede huzursuz” diye aktarır. Oysa ki altta yatan sorun sıklıkla bebeğin aşırı yorgun olmasıdır. O yüzden ilk uyku belirtilerini gördüğünüzde (esneme, göz ovuşturma, kulağıyla oynama, huzursuzluk, ağlama, oyuna ya da etrafına konsantre olamama, o oyuncaktan öbürüne geçme) bebeğinizi yatırın, aşırı yorulmasını beklemeyin. Uyandığında da misler gibi memesini verin, sıcak poğaça gibi kucağınıza kıvrılıp emmesini izleyin. Aşırı yorgun bebek ne güzel uykuya dalabilir, ne emebilir, ne de yeni beceriler öğrenip gelişebilir. "
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

  10. Merhaba tomris hanım bir sorum da benim olacakti. 55 günlük bir bebeğim var. Üç gün önce birkac kere normale oranla daha fazla olan, fiskirarak diye tarif edebileceğim kusmalari oldu. Ayni gün pek bir huzursuzdu. Aksam acile gittik pilor stenozu, idrar yolu enfeksiyonu veya kafa içi bir hadise ekarte edildi görünürde bir seyi yok dendi. Bir daha o sekilde kusmasi olmadi ama o günden beri memeye duskunlugu inanilmaz azaldi. Onceden neredeyse memeye yapisik yasarken, , süt sorunu yasamadigim halde tek seferde en azindan bir hatta birbucuk memeyi bitirirken simdi ayni cocuga zorla meme veriyorum.ya 3 dk da uyuyakaliyor, ya agzinda tutuyor sadece, ya da diliyle ittiriyor. Memelerim hiç bosalamiyor o kadar yani. Islak bezleri de azaldi obceden 3 saatte aldigim bezi neredeyse yarim kilo olurdu. Simdi bir yada iki kez ancak yapmis herhalde diyebiliyorum. Neden boyle oldu anlamiyorum. Garip bir sekilde hic açlık emaresi yok. Oncesine oranla aglamalari falan artmadi. Hatta dün gece boyu uyudu hece ortasında bir kez zorla uyandirdim. Onda da bes dakika bile icmeden memede uyudu. Neden boyle oldu bilmiyorum. Gün içinde de gözleri yari kapali halde uyumasi artti. Bir hafta sonra da saglam cocuk kontrolumuz var. Acaba tüm bunlar bir soruna işaret ediyor olabilir mi?

    • Hatice, gec cevabim icin ozur dilerim. Anlattiklarin onemli bir seye isaret olabilir, bakilmasinda buyuk fayda var. Bir enfeksiyon geciriyor olabilir. cok uykulu olmasi, uyandirilamiyor olmasi mutlaka dikkat edilmesi gereken bir durum. Kontrolunuz ne zaman? kim yapacak kontrolu? Cocuk doktoru olsun mutlaka.

    • Estağfurullah, ne demek…öyle bir kusmamiz olmadı bir daha, eskisi gibi olmasa da meme duskunlugumuz, epey artti. Simdi de etraf çok ilgisini cekmeye basladi, emerken cit sesi duysa hemen dönüp bakiyor,biraz meraklı:) herhalde emmesi biraz da bu yuzden azaldi diye düşünüyorum. Gunduz hic uyumuyor, acısını geceden çıkartıyor. O yuzden eger kemdisi uyanmiyorsa gece uyandirmak hala zor, , ancak altini acarsam belki.. Kontrollere üniversite hastanesine gidiyoruz,o yuzden hep çocuk doktoru oluyor zaten, 2.ay kontrolumuz yarin, hem ben hem babası doktoruz, belki de o yuzden pimpirikliyiz biraz:)hemen her seyin altinda bir sey ariyoruz.Ama cok sşükür ki şuan keyfi Yerinde, gülüyor aguluyor, tahminimce kilo alımı da iyi gidiyor. Tek sorun gündüzleri bana nefes aldirmiyor,memesiz yapamıyor:)

  11. Selam. Benim kızım henüz iki aylık oldu. Emzirme konusunda meme başı yaraları sebebiyle epeyce sıkıntı yaşadık. Bir de üzerine bir haftalık kuvöz macerası girince hepten perişan oldum (üsye şüphesiyle 25 günlükken hastanede yattı. Çok şükür önemli bir şey çıkmadı) o dönem sadece bebek hastanede, annelere oda yok durumu olduğu için iki saatte bir içeri emzirmeye girmekten kızıma mama verdirmeyeceğim direncim dört günlük yorgunluk ve uykusuzluk sonunda kırıldı. Eve gidip dinlwnebilnem için iki öğünlük süt bırakmam gerekiyordu ama yedek çıkarabilecek ölçüde süt üretimim yoktu. Son üç gece bir öğün mama bir öğün yedek süt bırakarak idare ettim. Mama dozunu kendim ayarlayıp bırakıyordum ki ben dışarda olduğum halde ağlarsa vs, emzirmeye beni çağırmak yerine kontrolsüz bir şekilde mama almasın diye. Çok şükür memeden uzaklaşma, daha az emme vs durumu yaşamadık. Hastaneden çıktığımızdan beri de düzenli değil ve sık olmamak kaydıyla doymadığından emin olduğum zaman (ağlama, uyumama vs yaptığında tabii ki) bir öğün mama vermek zorunda kaldığım oldu. Çünkü ne yaparsam yapayım (içmediğim karışım, denemediğim taktik kalmadı) süt miktarımı artıramadım. Ucu ucuna yetiyor her seferinde. İki memeyi birden emzirme olayına hiç girmedim, son süte ulaşmadan doyar korkusuyla. Bir de birini emzirip ötekini bi dahaki seansa yedek bırakma refleksi gelişmişti hastanede, o evdevde devam etti. İkisini birden emzirdiğimde 3-4 saat sonraki emziemeye yetmiyor çünkü anladığım, benim memeler 4 saatte bir hatta belki daha fazlasına programlandı tam süt üretimi için. Bunu nasıl değiştiririm bilmiyorum, sağmaya da kapasite yetmiyor. Bu arada hastaneden kilo alıp çıktık çok şükür. O koşullara, hastalığına rağmen. Hastaneden 1 hafta on gün sonra bu kez de geçmeyen ishal için dr götürdüğümde hastane çıkışının 40 gr altında idi kilosu, çok üzülmüştüm sütüm yetmiyor heralde diye. Dr ishalden de olabileceğini söyledi. Bir iki gün sonra düzeldi bebeğim ve henüz aylık kontrol zamanı gelmefiği için tarttırmadık. İnşallah yeterli kiloyu alabilmiştir. Benim handikapım şu, son bir haftadır bizimkimemeyi kendi isteğiyle bırakmıyor ve süt miktarım çoğalmadığı için yetmiyor mu kaygısı oluşturuyor bende. Bir yandan da gaz sancısı durumu nedeniyle rahatlamak için mi sürekli memede kalmak istiyor diye düşünüyorum. Çünkü normal emme periyodu bittiğinde (memem tamamen yumuşuyor ve sıktığımda çok az süt geliyor tamamen boşaldığını düşünüyorum o durumda) yalancı memeyi verdiğümde ağlamaya devam etmiyor, mıkırdanıp gazını çıkarıp rahatlıyor ve ya uyuyor ya da neşesi yerinde oluyor. Hani hala aç olsa durmazdı diye yorumluyorum ben de. İkincisi de emzirme pozisyonu memeyi kavraması vs her şeyi düzelttiğim halde meme başı tahrişim devam ediyor. Yara yok ama çok canım yanıyor ilk beş dakika filan. Koruyucu kapaklardan ben de aldım, onu takıyorum birkaç saat, ancak öyle hafifliyor ağrım. Damakları sertleşiyor ondan mı, benim cildim çok hassas ondan mı bilemiyorum. İyi emdiyse genelde 4 saat uyanmıyor ya da meme istemiyor ama haftasına göre bu periyod acaba yetersiz mi diye kaygılanıyorum. Bazen bir ya da iki saat sonra da emmek istiyor ama genel olarak dört saat kızımın iki öğün arasındaki süresi. Dört saati geçtiğinde uyuyor olsa bile uyandırıp emzirmeye zorluyorum hipoglisemi vs olmasın diye. Büyüdükçe süre seyrelecek, yedek süt çıkarabilşrsin telkinleri alsam da sağdıpımda tüm bu düzen bozuluyor çünkü kalanı yetmiyor ya da yenisi zamanında üretilmiyor.
    Bebeğin kendisi belirlese de bu aylardan sonra emzirme sıklığı ne olacak diye düşünmeden edemiyorum.
    Meme ucu hassasiyetimin başka bir sebebi olabilir mi diye de sormak istiyorum. Teşekkürler

    • Merhaba,
      Memeleri dort saatte bir bosaltirsan dort saatte dolmaya porgramlanir. Iki saatte bir bosaltirsan iki saatte dolmaya programlanir. O yuzden her emzirmede bir meme verme caban cok hatali olmus, bu sekilde sut artmaz. her emzirmede bir iki uc bebek ne kadar isterse o kadar meme vereceksin, cevirip cevirip emzireceksin. Bu konuda lutfen asagidaki linkleri oku.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html

      Su anda yapman gereken ilk is emzirme kampina girmek. Bu kampta saate bakmadan, bebek ne kadar isterse o kadar emzireceksin. Sag meme bitince sola, sol bitince saga cevirip cevirip emzireceksin. Bebek istemese bile gun boyunca meme teklif edeceksin. Yarim saat once emzirmis olsan da baktin bebek uyanip, alip emzireceksin. Bu sekilde sutun artacaktir.

      Meme basi hassasiyeti cok cok buyuk oranda kavrama ve pozisyon sorunlarindan kaynaklanir. Lutfen su yaziya bak.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
      Ozellikle arkaya yaslanarak emzirmeyi mutlaka ama mutlaka denemeni uygulamani tavsiye ederim. Bir seferde beceremezsen birakma, tekrar tekrar dene baska seferlerde. Arkaya yaslanarak emzirme meme yaralarinin en onemli cozumudur.

      Eger arkaya yaslanarak emzirdigin halde aci devam ediyorsa baska sebepleri olabilir. Emzirme sonrasinda aci yanma oluyor mu meme basinda? Emzirme sonrasinda meme basindan kan cekilir gibi beyazlasiyor mu meme basi? Bir de emzirme aralarinda meme basi acisi agrisi var mi?

      Lutfen once arkaya yaslanarak emzirmeyi bir kac kez dene; acin azalmiyorsa tekraar yazisalim.

  12. SEVGİLİ TOMRİS HANIM BENİM BEBEĞIM UYURKEN EMİYOR VE 3 AYDIR DÜZELMEDİ NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM ACABA AYRDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

  13. Merhaba Tomris Hanım,

    Bebeğim şu anda 5,5 aylık. 3,5 kilo doğdu, 5.ay kontrolünde 8,850 gr.dı. 3,5 aylıkken süt proteni alerjisi teşhisi kondu, ben süt diyeti yapıyorum ve 5.aya kadar bebeğimin gelişimini etkilemedi. Ama 5.ay başından itibaren bebeğimin kilo alımı durdu ve hatta vermeye başladı. İki aydır çevresiyle çok ilgili ve dikkati çabul dağılıyor fakat yine de emmiyordu. Doğduğundan beri gaz problemi nedeniyle memede uyuyordu hala öyle. Şimdi de memede uyuyrjen emmiyor. Yine eskisi gibi emmiyor, her seferinde tek meme ama artık sütü bitirmiyor. Emdikten sonra sağıyorum, 40-50 cc süt çıkıyor. Doktorumuz bir şekilde o sütü de içir dedi fakat ne biberon ne kadehle almıyor. Gece 3 saatte bir emmiyordu, şimdi gece 9'dan sabah 7'ye kadar bir kere emiyor. Doktorumuz kilosu iyi, kilolu insanın kilo alması zordur, takılma diyor fakat bebeğim kilo almayı bırakın, kilo vermeye başladı. Ama keyfi iyi, çok da hareketli. Yorumunuz ne olur? Tşkler,

    Ebru

    • Merhaba Ebru,

      Bebeklerin 4-6 ay arasinda dogum kilolarini ikiye katlamalarini bekleriz. Bes aylik icin verdigin deger dogum kilosunu coktan ikiye katladigini gosteriyor. Muhtemelen basta cok hizli kilo aldigi icin simdi yavasladi.

      Dört ay civarında bebekler çevreleri ile daha çok ilgilenmeye başlar, gündüz emzirmek gittikçe zorlaşır, bir türlü oturup emmez hale gelirler. Benzer bir dönem 10-11 ay civarında yaşanır, bu sefer de hareketlendikleri için, oraya buraya koştukları için memeye ilgileri azalır. Etrafta dokunup kurcalayabileceği onca ilginç şey varken kim oturup meme emmeyle uğraşacak! Gerek bu dönemlerde, gerekse genel olarak bebeği emzirmek için en iyisi uykusundan uyandığı zamanlardır. Bebek uyandıktan sonra dinlenmiş ve dinçtir, mahmurken inadı filan da unutmuştur, o nedenle sakin bir şekilde güzelce emzirebilirsiniz. Bebek uyandıktan sonra daha perdeleri açmadan, odasından çıkartmadan salona filan gitmeden emzirmenizi öneririm. Bir kere ışık, görüntüler, oyuncaklar, ev ahalisi, konuşmalar, açık televizyonun sesi vb. uyaranlarla karşılaşmaya başladı mı emzirmek gittikçe zorlaşır, özellikle 4 ay sonrasında…

      Özellikle 3 aydan sonraki dönemde bebeğin gündüz uykuları beslenmesi için büyük önem taşır. İlk 3 ay, aç bebek uyuyamaz. 6 aydan sonra ise uykusunu almamış bebek beslenip karnını doyuramaz. 3-6 ay ise geçiş dönemidir, ikisi de olabilir.

      Gündüz uykunu almamış bebek aşırı yorgun olur, huysuz olur, iyi ememez. Bazı anneler sorunu “dört aylık bebeğim meme emmek istemiyor, memede huzursuz” diye aktarır. Oysa ki altta yatan sorun sıklıkla bebeğin aşırı yorgun olmasıdır. O yüzden ilk uyku belirtilerini gördüğünüzde (esneme, göz ovuşturma, kulağıyla oynama, huzursuzluk, ağlama, oyuna ya da etrafına konsantre olamama, o oyuncaktan öbürüne geçme) bebeğinizi yatırın, aşırı yorulmasını beklemeyin. Uyandığında da misler gibi memesini verin, sıcak poğaça gibi kucağınıza kıvrılıp emmesini izleyin. Aşırı yorgun bebek ne güzel uykuya dalabilir, ne emebilir, ne de yeni beceriler öğrenip gelişebilir.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Bu iki paragraph su yazidan, senin durumuna cok cok uygun. bence bebegin iyi emmesini istiyorsan bu onerileri mutlaka uygula.

  14. tomris biraz endişeliyim 54 günlük bebeğim var 3800 doğdu şuan 6 kilo doktor kilosunun çok iyi olduğunu söyledi fakat beni tedirgin eden bebeğim sanki 10 gündür beni eski iştahlı haliyle emmiyor gibi biraz emiyor sonra sanki memeyle oynuyor gibi çekip çekip bırakıyor bakıyorum sütte geliyor ama azaldı mı eskisi gibi göğüslerim çok fazla şişmiyor çünkü birde artık göğüs pedikullanmama da gerek kalmıyor sütüm azalmaya başlamış olablir mi? 🙁 yalnız bide şu var eskiden genelde saate bakarak 2 saatte bir emzirmeye çalışırdım şimdi ise daha sık emziriyorum sanırım saatte bir 2 saattebir bebek her mızmızlandığında gibi bir şey

    • Bebek cok hizli kilo almis, 54 gunde 2,200. Bu cok cok yuksek bir deger. Masallah, sutun cok guzel yaramis. Bebeklerin 4-6 ay arasinda dogum kilosunu ikiye katlamasini bekleriz, senin bebek 2 aylik degil, 1,5 kattan fazla katlamis. Bu gidisle 3 aya dogum kilosunu ikiye katlar. Bebek basta hizli kilo aldigi icin artik yavaslamis. Normalde bu yavaslamayi 3-4 ay civarinda bekleriz ama senin bebek 3-4 aylik kiloyu 1,5-2 ayda aldigi icin simdi yavaslamis.

      Genelde 3 y civarinda anneler memelerinde bir gevseme yumusama hisseder, bebekler de daha az acikir. Bunun sebebi emzirmenin duzene oturmasi, memelerin ihtiyaca dayali sut uretimine adapte olmasidir. Sende daha erken olmus, cunku bebek cok cok hizli kilo almis ilk iki ay, simdi yavaslamaya gecmis.

      Hic bir sorun yok, cok guzel, hersey yorunda. Bebek ne zaman isterse emzirmeye devam.

  15. tomris kusura bakma sürekli birşeyler soruyorum ama yardımcı olursan sevinirim öncelikle bu ramazanda bebeğim 3 aylık olacak ence oruç tuttuğum zaman bebeğim için sütüm azalır mı gün içerisinde doyar mı? yada bir önerin var mı? birde bi şey sorucam tam olarak seni ilgilendirmiyo sanırım ama yinede danışmak istedim bebeğim ilk yattığında 4 saat sonra sonrasında 2-3 saat arayla emmek için uyuyor yalnız 5 buçuk yada 6 dan sonra hiç uyumuyor 4 buçukta emzirsem bile 5 buçukta aglayarak kalkıyor sence ac olduğu için mi gerçi emzirsemde yine uyumuyor en fazla yarım saat uyuyor ama ya da uykusunu aldığı için mi ? kalktığında huysuzluğu üstende olduğu için uykusunu aldığını da düşünmüyorum ama işte böyle kafam karışık biraz :S

    • Sakine, Emzirme sirasinda oruc tutmani onermem, hele de ilk 6 ayda. Zaten ruhsatin var.

      Bazi bebekler boyle sabah erken kalkiyor, bu bebegin biyolojik saati ile ilgili. Gerci sen huysuz oldgunu soyluyorsun. O saatlerde oda sicakligi iyice duser, vucit isisi da. Usudugu icin olabilir mi? son emzirmenden sonra bir ince kat ortu/battaniye daha ekle, bakalim ne olacak.

    • bu sabah denedim 5 te emzirdim yatırdım 6 yı 10 gece kalktı yine yalnız bi daha emzirince 7 bucaga kadar yattı her zaman bunu yapmıyor tabı bazen 6 da emsede tekrardan uyumuyor bide akşamları erken yatıyor 6 bucuk gıbı cok uykusu geldıgı ıcın bekletemıyorum daha fazla 7-8 gıbı yatsın ıstıyorum ama olmuyor 7 yı gecınce yatması 9 dan once uyumuyor o zman erken yattıgı ıcın belkı cok erken kalıyordur yada senın dedıgın gıbı bıyolojık saatıyle ılgılı…

    • bebeklerin yatma kalkma saatleri biyolojik saatleri ile ilgili. bu bebek belli ki aksam 6-7 gibi yatip Sabah 6'da kalkan bir bebek, bunu degistirmeye zorlamanin bir anlami yok, bosuna kendini de uzersin onu da.

  16. Merhaba Tomris Hanım
    Kızım 24 Mart ta 3376 gram olarak vajinal doğumla dünyaya geldi. Ilk meme tutuşu hariç hep sorunlu oldu memeyi kavraması çünkü göğüs ucum yoktu. Sol göğsü ilk 2 gun hiç tutmadı. Hemşirelerin Meme başını çekiştirmeleri sonucu yara oluştu ve kanlı sütün tadını beğenmedi bu yüzden göğüs ucu kullanmaya başladım emzirmekte zorlandığım için günde bir kere pompa yaptım ve sadece iki kerede biberon da verdim (kaşıkla hepsini tükürüğü için) Emme süresi çok kısa olmasına karşın (3-5 dakika 2-3 saat aralıklar)Birinci ay sonunda 1 kilo aldı.
    35. Günlükken birden memeye direnmeye başladı başta fazla süt üretiminden olduğunu düşündük göğsümü sağıp tutturmayı denedim ancak fayda etmedi. Uykulu iken memeyi direnmeden tutuyor ancak uyanıkken emme pozisyonu alınca bile çığlık çığlığa kalıyor. Çok uzun süreli aç kalırsa ancak memeyi sorunsuz bir şekilde tutabiliyor.Genelde emzikle emme refleksini tetikleyerek meme tutturuyorum. (Emziği de 40 günden sonra tuttu) Onun dışında memeyı kedi gibi yalıyor bol bol ama emmiyor.emmesi gerektiğini emzikle hatırlatmam gerekiyor. Bu arada hala silikon göğüs ucundan kurtulamadık aslında tutabileceği kadar çıktı ancak göğüs ucu olmadan direk verince öğürüyor ve ağlamaya başlıyor.

    Doktorumuz süte alerjisi olabilir dedi süt ürünleri diyeti yapıyorum henüz fayda görmedik eğer değilse bebek reflüsü olabilr dedi onun içinde bir reflu yastığı edindim karnına baskı yapmıyoruz vs. yine de Bir değişiklik olmadı.

    ikinci ay günde 15 gram aldı kilo alımı da düştü yani. Kıyafetlerimi bile ıslatan sütüm çok azaldı. Iki göğüsten toplam 70 ml alabiliyorum maksimum ki Ki Dolu göğsünden 120 ml geliyordu.Sol mememi baştan beri çok zor tuttu o yüzden onda ki süt miktarı çok az pompa ile sürekliliğini sağlıyorum.En kötüsü ise istenmemişlik hissi. Bebeğim eliyle beni ittikçe moral olarak sıfırlanıyorum.
    Şimdiye kadar hiç mama vermedik karşılıklı direnmeye devam ediyoruz.
    Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler..

    • Fatma, senden cok ozur dilerim, bu mesajini yeni goruyorum. nasil olduysa atlamisim.
      Gerci sana baska bir kanaldan da cevap vermis olabilirim, sanki bunlari okudum diye hatirliyorum.
      Su anda ne durumdasiniz? son durumunuzu aktarirsan ona gore yardimci olmaya calisayim.

  17. Bir de gündüz emsin diye bazen ayakta bazen önce sallayıp onu mayistirip sonra emziriyodum uyutuyorum çokmu emziriyorum acaba acikiyor saniyorum çok bunalım lütfen yardım edin bana

  18. Merhaba Tomris hnm önceki yazdığım Yayınlanmadı tekrar yazayım 3.5 aylık bi oğlum var 3.400 gr doğdu suan sanırım 6.100 gr ilk iki gün sutum gelmedi çok çok azdı ama vazgeçmedim emzirdim yarım saatte 1 3. Gün eve geldik uyması için 2 kaşık şekerli şu verdim ve dinlendim sutum nihayet geldi saatte 1 bazen 2 saatte 1 emzirdim Hala devam ediyorum gece 7.5 8 gibi uyuyor ve Sabaha kadar 2.5 saatte 1 emziriyorum sabah sekiz kadar uyuyor gündüz acikiyor memede bana bağırıyor kızıyor kendine vuruyor sanki hiç süt yok saniyorum acaba sık emzirdigim içinmi çünkü sutum de eskisi gibi çok dolmuyor yani göğüsum şişmiyor pek ne yapmalıyım bana bi yardım edin lütfen ac mi kalıyor yoksa başka biseymi var

    • Merhaba Dondu,
      bebekler 3 aylik oldugunda memeler ihtiyaca gore sut uretmeyi ogrenirler, o yuzden artik eskisi gibi sismez, tasmaz, akmaz memeler. ne kadar sute ihtiyaci varsa bebegin o kadar uretirler. eskisi gibi de gergin agrili hissetmezler. bu cok normaldir, her kadinda 3. ayda olur.
      eger bebek istedigi zaman istedigi kadar emziriyorsan, istedigini de aglamadan anlayip meme veriyorsan, bunu tum gun yapiyorsan, sutun miktari ile ilgili bir sorun olmaz.
      bebegin gun ici hareketleri oyun olabilir. bir de eskisi kadar hizli inmiyordur sut artik, bundan memnun olmayabilir. derin nefes alip ver, sakinlesmeye gevsemeye calis, sut o zaman daha hizli gelir.
      Anlayacagin bunlar cok normal dogal seyler, bunalacak bir sey yok.
      Bebegin kilo alimi nasil? tarihleri ile tartilarini bana yazar misin? Eger kilo alimi ve uykulari yerindeyse bebegin ac oldugunu zannetmem.
      Eger bebegin doymadigini, yeterli sut almadigini dusunuyorsan ilk yapman gereken emzirme kampidir.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

  19. Slm tomris durumum değiştikce yazılarını tekrar tekrar okuyup gözden kaçırdığım atladigim bilgiler oldugunu farkediyorum . Bu yazidaki bir bilginin cevabını merak ediyordum simdi de detaylı bir sekilde sana yazacağım benim durumumda da bu sekilde uygulayabilir miyim diye ?. Ay sonu bebeğim 4 aylık olacak fakat yazdığınız gibi haala 2 saatten kısa bur sürede emıyor . Bende bunu artık 2 saate çekmeyi istedim bunun iki sebebi var birincisi bebek her ağladığında baska sebebden ötürü de olsa sürekli meme verdigimi bazı zamanlar zorlayarak hatta fark ettim. Ikincisinde bebeğimin kakası cıvık ve yeşile dönük eskiden altın sarisiydi birde icinde cok miktarda süt parçaları oluyor. Fakat ben bu emzirme saatini evdeyken 2 saate çıkaramıyorum en fazla bir buçuk saat yapabildim . Disardayken 2 2 buçuk saate emzirmedigim oluyor tabi daha cok oyalayabiliyirum. Simdi benim durumumda da bebek 2 saatten once emmek isterse aynı göğsü mu vermem gerek. Birde diğer göğüse gecmek ne zaman olacak yani 2 saat dolduktan sonra herhangibir zaman mı? Mesela 1 de emdi 2 de aynı göğüs 2 buçukta bile diğer göğüs olabilir mı ? Bu arada göğüs yazdığım yerler meme olacak 🙂 birde bu zaman ne zaman uzamaya başlayacak bebeğin karar verecek dediğini duyar gibiyim. Mesela 6. Aydan sonra ek gıdaya geçince öncelikle 1 yıl boyunca yine ana besin anne sutu demiştiniz o zamanda nasıl bir yol izleyeceğiz once emzirin bir saat sonra ek gıda bir sonraki emış ne zaman yine bebek mı karar verecek ? Konu dışı 2 sorum daha olacak bebeğim gun icinde bi kac kez pespese(3-4) oksuruyor doktora götürdük ciğerleri temiz dedi ama pespese orda öksürüğünü duyunca kac vericez dedi aldım eve geldim antibiyotiğimis vermek istemedim bunun yerine gunde 2 -3 çay kasığı ıhlamur vermeye başladım bir zararı olur mu yada faydası? Birde gece göğsünü sagma meme kendini ayarlar bebeğe süt yetmezse ertesi gece daha cok kalkar demişti. Fakat gece 3-4 gibi bebek kalkıp bir göğsümü emıyor uyuyor digeri cok dolu oluyor rahatsız oluyorum ayrıca hep gece diğer göğsü vermek zorunda kalıyorum çünkü o cok dolu olan göğsü emmekte zorlanıyor genzine kaçırıyor bir meme yetiyor diye bende digerini veriyorum . Simdi kendimi rahatlatacak kadar olsada emmedigi diğer memeyi sağsam olur mu? 160 ml falan çıkıyor bende ılerde çorbaya katarım diye dolaba koyuyorum. Dolabım 2 kapili statik soğutmayla soyutuyormus yani nofrost degil ama ayrı bir dondurucu bölümü var 3-4 ay durabilir diye okudum sen baska bir yazında 6 aya kadar da olabilir yazmissin benim dolabım icinde geçerli olur mu? Yani 3 ayda vermeye calisicam ama yetistiremezsem diye soruyorum . Yine cok uzun oldu cvp içn şimdiden Cook teşekkür ederim.

    • emzirme aralarini niye 2 saate cekmeye calisiyorsun? asiri sut uretimin oldugunu mu dusunuyorsun? Eger oyleyse bebek her istediginde meme vereceksin, ama 2 saat boyunca her meme istediginde ayni memeyi vereceksin.
      Yalniz ben senin durumunda asiri sut uretimi oldugundan emin deiglim. genelde bu duruma asiri tazyikli sut akimi eslik eder. bebek memeyi aldiginda ilk sut akimi geldiginde agzina sut fiskirdigi icin bogulacak gibi olur, bundan cok rahatsiz olur, aglar, meme ememez. memeler de surekli dolu olur, genelde akar. yani asiri sut uretimin olsa bunu farkederdin.
      Her emzirmede kac meme veriyorsun?
      Bebek her agladiginda meme vermek zorunda degilsin, ama aclik nedneiyle agliyorsa hemen ver memesini.
      Eger yesik kaka ise sana asiri sut uretimini dusunduren bunun bir cok baska sebebi olabilir. ara ara olup sonar geciyorsa annenin yedigi bir seye bebegin barsaklari reaksiyon veriyor olabilir. eger surekli oluyorsa, civiksa kaka, ve asiri sut uretimi belirtisi yoksa, besin alerjisi olabilir. ilk suphelendigimiz inek sutudur. bu durumda bir hafta kadar inek sutu ve sut urunlerinden yapilan her seyi kesip siki bir diyete girip kakayi gozle. eger kaka normale donuyorsa cok muhtemelen inek sutu alejrisidir. donmuyorsa baska gidalara alerjisi olabilir, bu konuda Gizem'in yazisi var BYBO blogda, ordan baslayabilirsin.
      6 aydan sonar ek gidaya gecince ben soyle oneriyorum. uyanir uyanmaz emzirme (bu duzeni simdiden kurman gerekir), yarim-bir saat kadar sonar ek gida, sonar uyku. sonar tekrar basa don, uyaninca emzirme, yarim-bir saat sonar ek gida, biraz sonar uyku.
      4 aylik bebege ihlamur filan verilmez. o bebegin ilaci senin sutunde. baska hic bir sey senin sutun kadar sifali degildir bebege. iki oho oho yapti diye antibiyotik verilmez, yazik etme bebege.
      bu anlattigin durumda ben gece emmedigi memeyi sagmani oneririm. dolu meme ile uyumaya calismak cok daha rahatsizlik verici. ama eger asiri sut uretimin varsa sut uretimini azaltmak icin memeyi dolu bekletmek gerekiyor. sagarken de sonuna kadar degil, memeyi rahatlatacak kadar sagmak gerekiyor. ama dedigim gibi, once asiri sut uretiminden emin olmak lazim.
      bir de su var, soguk alginligi geciren bebeklerin de kakasi yesile doner genelde. cunku sulu on sutu alip son sutu birakma meylindedirler, bu normaldir.
      Buzdolabi tipine gore sut saklama kosullari surda:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html

  20. Evet bebeği asırı beslediğimi düşündüğüm icin 2 saate çekeyim diye düşünmüştüm ama simdi 2 saat icinde aynı memeyi veriyorum . Her emzirmede tek göğüs veriyorum. O bahsettiginiz fışkırma durumu gece daha cok oluyor genzine kaçıyor uykusu açılıyor sabahları da oluyor birde arada bir gun içerisinde oluyor ama her zaman degil. Yalnız meme ağzından yanlışlıkla yada kendi istediği icin çıkarsa yüzüne süt fışkırıyor cogu zaman.birde 2 saat içerisinde aynı memeyi vermeye başladığımdan beri (1-2 gun ) oldu sanırım kakası sarıya dondü gibi tam anlamam icin bi kac kere daha kaka yapmasını beklicem. Gizemin yazılarına da bakicam ins. Antibiyotiği vermemiştim zaten ıhlamuru da vermiyorum sana yazdığım dan beri. Ciddi bi sey doktor degilim tabi ama ciddi bi sey oldugunu da düşünmüyorum . Son olarak da benim bebis boğulacak gibi oldugunda bile tam nefes almadan tekrar meme emmek istiyor 🙂

  21. Tomris birde şimdiden dediğin gibi bebek kalktığında uyaranlara çıkarmadan emziriyorum fakat diğer uykularını zaten ( genelde) emerek uyuyor 🙁 yarım saat uyuyup kalkıyor bende doğal olarak tekrar meme vermiyorum. Baska türlü uyutamiyorum. Cok nadir ayakta sallayarak uyuyor bunu da onermezsin zaten o yuzden ek gıdaya geçince uyku beslenme düzenini ayarlamakta cok zorlanicam sanırım. 6 aylık tan sonra bebek gunde kac kez uyur ki yani kac kez ek gıda alacak ya da kac kez emecek ? Dondurucuyla ilgili yazını okumuştum. Paylaştığın resimdeki buzdolabı sanırım nofrost tu o yuzden sormuştum. Bi de yazı serinde 16-17 yok sanırım 18 e geçiyor yoksa ben mı bulamıyorum

    • bebegin duzeni ile ilgili sorularini Bebek Yapim Bakim Onarim Facebook grubuna sormanda fayda var.
      Sorularini farkli farkli gonderilerin altina parca parca koyuyorsun, takip etmek ve parcalari birlestirmekte zorlaniyorum.
      16 ve 17. yazilar teknik konular degil. Biri Istanbul bulusmasi, digeri emziren anne biber gazina maruz kalirsa ne yapmali konusuydu.

    • No frost vb farketmez, kapi sayisi onemli. buzdolabinin kulanma kilavuzu varsa ya da internetten marka model girerek derecesini bulabilirsin.

  22. cevaplarinizve yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.yalniz bbyo kapali birgrup oldugu icin ve eren kabul etmeden giremedigimiz icin soru soramiyorum.

  23. Merhaba Tomris hnm bebeğim 2 nisan 2014 de 3.410 gr olarak dünyaya geldi 51 cm 07 nisan 2014 te kulak testi için gittiğimizde 3.100 gr di çok uyuyordu emzirme te çok zorlandım oyüzden fazla düştü sanırım doktorum hiç mama önermedi 17 nisanda 3.450 gr oldu nihayet. 1. Ay kilosu 3.740 2. Ay kilosu 4.800 gr 3. Aya kilosu 5.550 gr. Şuan 3.5 ayı biraz geçik 2 ağustosta 4 aylık olucak . Bebeğim de şöyle bişey var emziriyorum gündüz ben sürekli emzirdim sarılık olmadı mesela ağladı verdim kavramı verdim 3. Aydan sonra gündüz memede bağırmaya başladı sinirleniyor konuşuyor sağlık ocağı doktorum 5. Dk emdikten sonra yapıyorsa çok normal ilk 5 dk da % 90 bini emiyor dedi 2 meme içmeden uymuyor gündüz daha kısa gece uzun uzun emiyor ama açılmadan veriyorum diyemi bağırıyor tepki söyle başlıyor emiyor iki çok çok memeden kaçıyor sanırım ilk çektiğin de dolu dolu içmeye alıştığımız luk luk içmeyi seviyor gece uyanıyor anca uyuya kalmam lzm agladiginda emin geri uyur ben gece uykusundan 2 saatte 1 emziriyorum şimdi biraz uzatmanın zamanı geldimi 3_4 saate mesela ac kalıyorda ondan bağırıyor bana anlayamadım kampa girmelimiyim

  24. Gece uykusuz kırkindan sonra düzeldi ozamana kadar hep sabahliyorduk hep memede ydi ben harap oluyorum şimdi en gec 9 da memede olmasa kendiliğinden uyuyor dediğim gibi gece ben uyuya kalmadigim sürece kalkmiyor yataktan alıp 1 memeyi verip altını değiştirip 2. Memeyi verip yaptırıyorum artık gaz sancılarını atlattı sayılır . Şu gunduzude çözebilsem ben süt olsun diye çok şey tuketiyorum özellikle steel tea bitki caylari badem süt helva şu

  25. Tomris hnm tekrar Merhaba öncelikle cevaplarınız adına çok teşekkür ederim sizden son birşey daha istiyecegim şimdi oğlum gece 7.30 8 en gec 9 da uyuyor ben onu 2-3 saat arayla emziriyorum sabah 8 en gec 9 gibi uyanıyor altını değiştirip 10 gün eşine çıkarıyorum ve tekrar uyutmaya çalışıyorum sonra öğlen kalkıyor bir daha uyumak istemiyor bende geç yatıyorum uyku düzenim çok bozuk 3-4 e kadar fazla ara vermeden uyutuyorum sonra uyumamak için direniyor en fazla 30 dk uyuyor sizden isteğim bana hangi saatlerde uyutmaliyim ayrıntılı bi şekilde yazabilirmisiniz ve birde kaç saatte bir emzirmeliyim tam düzeni oturması için yardımcı olursanız çok sevinirim

    • Uyku duzeni her bebegin kendine ozgudur, bu konuda bir sey diyemem. yaziya bakarsan uyku isaretlerini gordugun anda yatirman gerekigini gorursun. 3 aylik bebek Sabah uyandiktan en gec bir saat sonra Sabah iykusuna yatar. sonrasinda da yine uyaniklik sureleri 1-1,5 saat civarindadir, uyku sureleri de 1-1,5 saat. bazi bebekler ise 45 dakika uyku uyur, bu da olabilir. uyku konusunda Eren'in uyku egitimi yazilarina bak lutfen. Uyku egitiminden once uyku rutini olusturmak onemlidir. onu saglamak icin Eren'in yazilarina bak.

      Benim onerim her uykudan sonra mutlaka meme vermek, daha odasindan cikartmadan, uyaranlarla karsilasmadan once. sonra alt degistirme, belki oyun halisinda yuvarlanma, ya da bebek askisinda anne is yaparken birlikte takilma. ilk uyku belirtileri gelince hemen uyku rutini uygulanip uykuya yatirilmali. Bu gun icinde 3-4 kez tekrar eden bir dongu. bazi bebekler bu dongude birden fazla kez emer, bu normaldir. yani hem uyandiginda, hem de uykuya yaklasirken kisaca emmek ister. bir ana bir ara ogun gibi. boyle durumlarda benim tavsiyem uyku saati gelmeden once ara emzirmeyi yapmak, boylece bebegin memede uyumaya alismamasi.

  26. Onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim (29 Temmuz – 16 Agustos) ; internet erisimim olmayacak. O yuzden sorulariniza cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunuzu oraya yazarsaniz ordaki tecrubeli anneler de size yardimci olacaktir. sizing gectiginiz yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsiniz.
    Iyi bayramlar!
    Tomris

  27. Merhabalar tomris hanim oncelikle size cok tesekkur ederim bebegim dogdugundan beri anne sutu ve mamayla devam ederken sizin yaziniz sayesinde emzirme kampina girdik ve 1.ayondan itibaren hic mama vermedim suandada cok degil 47 gunluk bebegim.anne sutune basladik 1 hafta sonra merakla tartildik ve 155 gr aldigini ogrendim cok mutlu oldum haftada 125 minimum almasi gerekiyir diye biliyorum cunku ama ikinci hafta 110 gr almis sadece ve moralim cok bozuk suan yine ayni kabuslar basladi acaba sutum yetmiyormu yaramiyormu dusunceleri ve ben bunlara sardikca sutumude olumsuz etkileyecegine eminim.yanliz o aon haftamizda sorun yasadik 2 gundur cok agliyor zaten cok aglayan bir bebek surekli mememde uyumak istiyir yataga koyunca uyaniyor dr goturduk son iki gubde sancilari asiri olunca kolik dedi ve bir damla verdi emzirmeden once biraz sutumden sagiyorum ve uc damla damlatip once kasikla onu veriyorum ardindan emziriyorum kilosu dusunce saglikci ilk sut son sutten bahsetti ben zaten bunu biliyor ve ozen gosteriyordum ama neden kilosunda azalma oldu anlamadim bana bir yol gosterirmisiniz tomris hanim.

    • Seyda, emzirme aralarini acmis olabilir misin? Eger memeden dusmuyorsa ve 110 gram aldiysa doymuyor demektir. Daha sik emzirmen gerekir. Gunde kac kez emziriyorsun? ekrar kampa girmen gerekiyor gibi gorunuyor.

      Gaz damlalari hic bir ise yaramaz. Acikcasi onermem. Bebegi koynunda, memende tut, baska da yolu yok. bazi bebekler ac olmasa da anne sicakligi icin aglayabilirler, ilk uc ay ozellikle. Ama 110 gram aldiysa ve hep emmek istiyorsa ac olabilir.

      Bence soyle yapalim. 24 saat boyunca saat kacta, hangi memeyi, kac dakika emzirdin, bunu kaydedip buraya bana gonderir misin? Bir hata sorun varsa burda ortaya cikar.

    • Tomris hnm bana bir cevap yazmadiniz

  28. Merhaba Tomris hnm tekrar ben sizden ricam var şimdi benim bebek 2 ağustos ta 4 aylık oldu doğum kilosu 3.400 du ama 5 gün içinde 300 gr düştü 3.100 du doktor fazla düşmüş dedi en son 4 aylık muayenesinde 6.300 boy 66 cm oldu biraz bana cılız geliyor. Şimdi benim oğlum gece güzel uyuyor 8.30 ta uyuyor bazen memede bazen uyumadiy sa ve doyduysa odada bırakıyorum kapısını araliyorum kendi uyuyor sabah 7.8 gibi kalkıyor ben gece 3 saate bir emziriyorum sabah kalkınca en fazla 1.5 saat dayanıyor acikiyor huysuz anıyor emziriyorum uyutmaya çalışıyorum gün içinde 3.4 kere uyuyor doktorum 3-4 saatte bir emzir gündüz 2 kere uyuyun dedi ama 2 saat anca kalıyor mizmizlandi yor suratimi yemeye çalışıyor sinirleniyor gündüz etmesi ve uykusu için ne yapmalıyım yardimci olun lütfen

    • Dondu, bebegin gece 3 saatte bir emmesi cok normal. gunduz de birak istedigi araliklarla emsin. doktoruna katilmiyorum. bebek ne zaman isterse o zaman emmeli, saatli degil. Bu yazida sebebini uzun uzun anlattim. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

      4 aylik bir bebegin 2 gunduz uykusu ile idare etmesi mumkun degil. gunde en az 3 kez uyur bu ayda bir bebek. ayrica Sabah uykusu en cabuk gelen uykudur. uyandktan bir saat sonar Sabah uykusuna yatar cogu bebek. yani anlattiklarinda ben bir sorun goremiyorum.

      4 aylik donemde uyku cok onemlidir, guzel emip karnini dogurmasi icin mutlaka gunduz uykularini iyi almasi gerekir. bu yazinin icinde bu konuda onemli bilgiler var: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Gunduz emmesi icin uyumaya, uyumak icin de uykusu gelmeden yatmaya ihtiyaci var. Yukardaki linki ve Eren'in uyku ver elini kardesim yazisini okuyup uygulamani oneririm.

      Simdi baktim, yukarda sana uuzun anlatmisim. Tekrar neyi sordugunu anlamiyorum, donup donup ayni seyi soruyorsun gibi geliyor bana. Neyse, tekrar cevaplamis oldum sorunu simdi.

    • Bir de sana zahmet sorularini her sefrinde yeni yorum seklinde degil de onveki sorunun altina yorum olarak yazarsan cok daha iyi olur. hem gecmiste ne konustugumuzu gorurum, hem de ayni seyleri tekrar tekrar yazmam.

    • Vermiş olduğun cevaplar için çok teşekkür ediyorum ben erenin uyku ver elini baştan sona okudum 1 hafta dediğin gibi 1.30 saatte bir uyuttum ama uyumamak için çok direniyor gündüz de her zaman emziriyorum bi annenin en çok istediği şey sürekli emzirmek çok mutlu oluyorum ama uyumamak icin direniyor birde bu hafta kendini sıkma olayı başladı ellerini yumruklar yapıp sınırlı bir sekikde sürekli sıkıyor kendini bunun anlamı ne olabilir

    • uyumamak icin direniyorsa gc yatmis demektir. Lutfen Eren'in yazisini tekrar oku.

    • Tomris hnm tekrar Merhaba oğlum bu hafta sürekli kendini sıkıyor kizartiyor kendini sinir krizi gibi elleri yumruk yapıyor kucağıma aldigim da bitiyor oyun halasi nda da yapıyor ne yapmalıyım

    • Bilemiyorum Dondu; yorum yapamayacagim. Kucagina aldiginda geciyorsa kucagina al bol bol.

  29. Benim bebeğim 34 uncu haftasında gelen bir erkek bebek. Kirkina kadar emzirme kampini yapmışım bilmeden. Uc ayina kadar da iki uc saatte bir saatleri kura kura emzirdim.bir kac gune dort aylik olacak. Ama son bir haftadir cok sut gelen tarafi emzirmek bir hadise oldu…dogdugu zaman da ilk sutu akitip kalanı emiyordu.israrla emzirmeye calisiyorum…ama onu hep ben uyandirdim karnini doyurmak icin simdi de biraksam dort bes saat uyuyor acikinca uyanamiyor mu yoksa artık ihtiyaci mi azaldi bozuk gibi görünmüyor tamire gerek olabilir mi sizce

  30. Tomris hanım, sutum az olduğu icin emzirme kampı yapıyorum. 2. Güneyim ama bebek biraz fazla uykulu ac kaldığından olabilir mı? 36 gunluk bebeğim

    • Olabilir, ne kadar mama veriyordun? birden mi biraktin? Ciddi miktarda mama alıyorsa birden bırakmayı pek tavsiye etmiyorum. Kademeli kesmek lazım. Mesela bi rkaç günde bir tüm günden 30-60 cc.
      Biraz daha detaylı bilgi verirsen daha fazla yardımcı olabilirim. Mama veriyor musun? Ne kadar? Ne zamandan beri? vb. sorular.

  31. Gunde 4 kere 60 cc mama veriyordum birden kestim. Doktorumuz kesmemizi istedi, yarın tartım yapacak. Gerçi cok uyuyan bebek bugun de uyumaz oldu, bir dengesi yok:-( kusmasi arttı bir de.

  32. 4.gunden veri mama veriyoruz, 15 cc ile başladık gunde 3 kere. Giderek arttı. Göğüslerim sertlesmedi dolu dolu olmadı hiç. Saginca dolu iken 2 memden ancak 50 cc çıktı, ac bebek diye verdik mama. Ama yeni bir doktora gittik ve ısrarla emzirmemi, sagmamami istedi. Cuma gunu 4040 gr idi bebek, o gunden beri mama yok. Yarın ne olacak bilmiyorum. Uykusu duzensiz, emerken uyuyor bırakınca ağlıyor .

  33. Bebegin ac olduğunu nasil anlarım bilmiyorum. Dr bildiklerini unut, hep emme hareketi yapilyorsa actir, ağlıyorsa actir laflarını unut. Emzir ve 3 gün sonra gel dedi. Umarım kilosu artar:-( evde bir sıkıntı ve stres yasadım doğumdan sonra, kafam rahatlamadı bilmiyorum sut bu nedenle mı az geldi:-( su an her fırsatta meme veriyorum, bazen bir saat aralıksız memede bile kalıyor

  34. Ne yazikki 4025 grama düşmüş bebek. Dr hem emzirme hem sagma istedi. Cuma gunüne kadar kamp yine ancak bebek durmuyor, nasil sağacağım bilmem, sagilmis memeden 1 kasik sut anca çıktı, medelanin basit elektrikli pompası . İyice ümidim tükendi 🙁

    • Defev, kusura bakma, mesajini yeni goruyorum. O donemde atlamisim, cok ozur dilerim.
      Sagman cok anlamli degil. Gak dese meme guk dese meme vererek ancak sutu artirabilirsin.
      4. gunden itibaren mama baslamissin, bebek emerek sutu cogaltma firsati bulamamis ki hic.
      Kampta oldugun donemde gunde kac kez emzirdin?

      Neyse, en son durum nasil? Nasil yardimci olabilirim?

  35. Merhaba tomris hanım benim de sorunum sütümün azlığı .emzirmekampına diğerçocuğum ve evde hiçyardımcım olmaması nedeniyle giremiyorum .bebeğim 50 günlük mamavermemek için direniyorum ama huzursuz hallerinden doymadığını

  36. Doymadığını hissediyorum bu arada bebeğim 50 günlük .Özellikle gece tam doymadığı için uyumuyor.sütümü başka nasıl artırabilirim .yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim

  37. Merhaba Tomris Hanım,Öncelikle böyle bilgilendirme yaptığınız için pes etmediğiniz için emzirmenin ne kadar önemli olduğunu sizin emzirme notlarını okuduktan sonra daha da bir anlamış oldum.Benim sorum olcak oğlum 4 ayını bitirdi sütüm artık yetmiyor 1 aydır kilo almamış ekim sonu 6,800kg dı.kasımdayız 6.920kg olmuş 1 hatada 20gr almış buda bir bebek için yeterli değil ve hastalandı ateş isal oldu bağırsak enfeksiyonu çıktı beni emiyor ama doymadığı için bağırsaklarda sorun çıktı.bebeğim beni ilk doğduğunda emmedi bende sağarak biberonla verdi sarılık olmasın diye daha sonra bir fikir geldi biberon ucuyla emzir dediler öyle emzirmeye başladım beni şuan öyle emiyor.meme ucum yok:( sütümü arttırmak için çok yol denedim denemediğim bir şey kalmadı mama denedim biberonla almıyor.şimdik emzirme kampına giricem bir kaç gündür hastanelerle uğraştım yapamadım.şimdik antibiyotik tedaviye başlıycaz yada uygun bir zaman mı emzirme kampına girmem düzelsin öylemi başlıyım sizden yardım ve fikirlerinizi bekliyorum.Sema.

    • Merhaba Sema,

      Yazini, olanlari anlamakta zorlaniyorum. Noktalama isaretleri kullansaydin cumlelerin cok daha anlasilir olurdu.

      Karisik da olsa yazdiklarindan anladigim 4 aylik bebekte kilo alimi yavaslamis. bu donemde bebek ishal olmus, ateslenmis. bebegi biberon ucu ile emziriyorsun. yalniz bu baglamda "beni emiyor ama doymadığı için bağırsaklarda sorun çıktı." cumlesinden hic bir sey anlamadim. boyle bir sey hic dumyadim.

      4. ayda kilo alimi yavaslar, bu normaldir. Hele de hasta ve ishalli bebekte kilo alimi durur, hatta kilo verebilir. Kilo alimindaki yavaslamayi niye sutunun yetmedigine bagladigini anlamadim. Ishal olmus bir bebek tabii ki kilo alamaz.Sen ishal olup kilo alabilir misin?

      Kilo alim hizi icin ise dogumdan itibaren kilosuna bakmak lazim. Dogumdan itibaren tairhleri ile tartilairni yazarsan degerlendireyim. Prensip olarak ilk 3-4 ay ayada 600-900 gram almaisni bekleriz ve 4-6 ay arasinda dogum kilosunu ikiye katlamasini bekleriz. 4-6 ay doneminde kilo alimi zaten yavaslar, bu cok normaldir. Ayni hizda devam etmez. Ayda 400-600 gram olur. Basta cok hizli kilo almis bebeklerde daha da yavaslar.

      Sutunu niye artirmaya calistigini da anlamadim. 4 aylik bir bebegin 6.900 kilo olmasi cok normal gorundu. Sen ne bekliyordun?

      Antibiyotik niye kullanacak onu anlamadim.

      Emzirme kampini her zaman yapabilirsin. en kisa zamanda biberon ucundan kurtulmani oneririm. Meme ucunu cikartmak icin yontemler burda. https://www.facebook.com/LLLTurkiye/posts/577555235609733
      Ayrica ciplak ten temasi da bebegin meme almasini saglayacaktir. Meme ucunu cikartan en onemli etken bebegin agzidir.

    • Tomris Hanım daha düzenli yazmaya çalışacağım bebeğimde ateşlenme ile başladı daha sonra isal oldu kusmada oldu idrar ve kaka tahlili temiz çıktı kandan bakılan tahlilde de CRP nefolometrik 5.11H çıktı yükselmiş dedi doktor bağırsaklarında enfeksiyon çıktı.doktoru Cefaks antibiyotik ve ishal içinde saflor verdi şuan bunları kullanıyoruz doktoruna bağırsaktaki enfeksiyon neden olur dedim ellerini emiyor ondan mı yok dedi 1 aydır kilo almamış dedim doymuyor dedim sütümün azaldığını söyledim ondan olabilir dedi emmesi az yeteri kadar beslenemiyor parmaklarını emiyor enfeksiyonu bundan olabilir dedi bana bu isal ateş şurada 4-5 günde oldu yalnız ondan öncesinde bir şeyi yoktu bundan öncesinde bebeğimin kilo almadığını tespit ettim yani hastalanmadan önceydi tespitim size kilo alımlarını yazıyorum 31.07.2014-2,935 kg 03.09.2014-4,900kg 31.10.2014-6.800kg bu aydan sonra bozuldu işte 6.800kg dı doktoru 1 hafta sonra tekrar ölçelim dedi 6.820kg çıktı.12 aralıkta aşımız var o zaman tekrar tartılacak yine göreceğim.1 aydır aynı kiloda olduğu için 1 haftada 20gr aldığı için sütümü arttırmak istiyorum mememi ara ara çıplak veriyorum almıyor hastalığı düzelince mi emzirme kampı yapıyım meme ucu için attığınız linkide okuyacağım inşallah şimdik anlaşılır yazmışımdır bu arada biberon almadı çalıştığım için iş yerine gitmek zorunda kaldım o gün 3 şişe süt bırakmıştım biberonla vermeleri için almamış reddetmiş yeri göğü yıkmış ben gidince ve emmemiş de ben geldiğimde emzirdim öyle doydu karnı o sütleri daha sonra biberonla denedim almıyor mecbur dökmek zorunda kaldım

    • Sema, uc aydan sonra tum bebekler ellerini emer, yer. Bu cok normal bir sey. Ishale yol acan bebegin elini emmesi degil, oyle olsa tum bebekler ishal olurdu. Doktorun dediyse bunu, elini emiyor diye ishal oldu dediyse, sacmalamis. Evet, bebegin elinde mikrop varsa emdiginde agzina girer. ama eline nerden geliyor? Ishale yol acan sey bebege bakan kisilerin tuvaletten sonra ya da disardan geldiklerinde ellerini yikamadan bebege yaklasmasidir.

      Bebeginin kilo alimi konusunda en ufak bir endisen varsa ilk yapman gereken sey emzirme kampi. Sana tavsiyem hemen emzirme kampina girmen. Bebegin toparlamasi icin bu gerekiyor.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Ayrica biberon ucu ile emzirmen de bebegin son yagli sutu almasini angelliyor olabilir. Bu da kilo almasini olumsuz etkiler. O yuzden ilk firsatta biberon ucu ile emzirmeden kurtulmaya calis. Ozellike ciplak ten temasi ile bebegin emme icgudulerini uyandirabilirsin.

    • Sana bebegi memeye yaklastirma yontemlerini onerecegim. Bunlari normalde biberona alismis bebekler icin oneririm ama bu sekilde silikon ucla emmeye alismis bebekelr icin de gecerli.

      Yontemlerden birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir. Kimi bebek fon makinasi sesiyle, ya da calisan arabanin motor sesiyle daha kolay emer. kimisi supurge sesi ile. kimisi ise sakin ortam ister.

    • Sema, bebegin kilo alimina simdi baktim. Harika! Bebek dogum kilosunu ikiye katlamis gecmis bile. Zaten bebekelrin 4-6 ay arasinda dogum kilosunu ikiye katlamasini bekleriz, senin bebek uc ayda dogum kilosunu ikiye katlamis da gecmis. Dah ane yapsin? Basta cok hizli kilo alan bebekelrin kilo alim hizi erken yavaslar. Hatta 4-5. aylarda tamamen duraklayabilir. Bu normal bir sey. Seni endiseye sevk eden bir tek kilo alimi ise hic dert etme deim, cunku normal. ama bebeign huzursuzlugu varsa, uyksuu iyi degilse, sen bir sorun oldugunu hissediyorsan o ayri mesele.

      Bir de senden bir sey rica edecegim. Lutfen cumlelerinde nokta ve virgul kullan. Bu sekilde anlamak anlasmak hic kolay degil benim icin.

    • Tomris Hanım içime su serptiniz ben kilo almıyor diye üzülüyordum ama şimdik anladım.
      Bu günden sonra emzirme kampına girerim.Bebeğim hafta sonu sol göğsümü çıplak emdi.Sizin dediğiniz gibi çıplak ten temasını de deniycem bakalım nasıl bir sonuç alacağım.Emzirme kampına girdiğimde ten temasını daha güzel yapmış olurum ama bugünden başlıycam sağ göğsümü rahat emiyor solda sıkıntı vardı emmek istemiyor öle ara ara yine yapıyor. emerken memeyle oynuyor bu olay bebeğin memeden ayrılması gerektiğinde zor olacağına mı işaret ediyor.Çünkü çalışmaya başlayacağım o yüzden sordum biberona nasıl alıştırırım istemiyor biberonu dün akşam yine denedim almıyor bu konuda bana nasıl bir fikir verebilirsiniz.Biberon almadı çalıştığım için iş yerine gitmek zorunda kaldım o gün 3 şişe süt bırakmıştım biberonla vermeleri için almamış reddetmiş yeri göğü yıkmış ben gidince ve emmemiş de ben geldiğimde emzirdim öyle doydu karnı o sütleri daha sonra biberonla denedim almıyor mecbur dökmek zorunda kaldım Teşekkürler Sema.

    • Tomris Hanım,
      bu arada emzirme kampında daha çok ne yemek yesem suyu ne kadar tüketsem bana bunun hakkında da bilgi verebilirseniz sevinirim.

    • Sema, emzirme kampi yazisinda sorunun cevabi var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Emzirme kampina girmek icin beklemenin sebebini anlamadim. Hemen gir. Ev isini birak, esine yemek filan yapma ile ugrasma, kendi karnini doyur yeter.

      Biberona su anda senin alistirmaya calismanin hic bir anlami faydasi yok. Porselen yemek takimi dururken plastik tabak catal ile yemek yer misin? Yemezsin. Bebek de senden biberon almiyor. Sen gittiginde ilk gunlerde sorun cikarir ama sonra bakti gelmiyorsun, o zaman alir. Ama senden biberon almamasi cok normal.

      Bazi bebekler hic biberon sevmiyor, sevemiyor. Benim kizim oyleydi, tum gun beni beklerdi. 10 saatte 25 cc ictigi gunleri biliyoruz. Saygi duyduk; ben de aksam gelince bol bol emzirdim. Isyerinde sagmaya devam ettim ama tabii ki, yoksa sut azalirdi. Ciddi bir derin dondurucu stogumuz olmustu.

  38. bu arada çalışmaya başlıyacağım biberona alıştırmak istiyorum onuda kabul etmiyor bunun içinde nasıl bir yöntem izleyebilirim.

    • sen olmadiginda bebek biberonu alir. bunun icin alistirmana gerek yok. porselen yemek takimi dururken plastik tabak catal ile yer misin? yemezsin. Bebek de mis gibi anne memesi yanindayken silikon biberon ile sut almak istemiyor. Zamani gelince baskasi verirse alir.

  39. Merhaba Tomris hanim

    Benim cocugun 4 kg 120 gram dogdu , sezeryanla dogum yaptim ve sutum biraz gec geldi , kizim gogsumu tutmuyordu onu alistirana kadar 1 ay gecti nerdeyse yani kullanmadigim yontem kalmadi .Silikon gogus uclari falan derken sonunda basardi fakat emmekte baya bi pasifti. Dediginiz gibi emzirme kampini gerceklesitrdim fakat kontrole gitigimizde kizim 1 ayda kilo almamis hatta 50 gr zayiflamisti bile. Doktor mecburi mama vericeksin dedi arti dedi ilk once kizini bir saat emzirmelisin sonra mamayi kat dedi 30 ml katarsin dedi sonradan , butun gun kizini goguste tutmanla goguslerin dolmaz dedi kiz sadece on sutu alir diger kilo almasi gereken sutu almaz dedi fln . Dedigi gibi yaptim uyandir fln dediler onu da yaptim ,pompayla sagdim surekli sut getirim diye, kizimi da gogsume koydum surekli gogsu unutmasin diye. Kontorle gitigimizde kilo almisti,doktor bole devam et dedi onu da yaptim , daha sonra ki kontorle gittimizde bu sefer gereginden fazla kilo almaya basladi kizin ded doktor, mamayi kes dedi daha seyrk ver dedi onu da yaptim, kontorle gitimizde tekrardan fazla kilo almisti , simdiki kilosu 6 kg 620 gram , dogum kilosuna gore normal fakat gereginden hizli bi sekilde aldi bu kiloyu sorun orda, mamayi kes sadece senden emzir dedi onu yapiyorum 2 haftadir ama cok huysuz oldu , surekli agliyor hic uyku uyumuyor , aksam 3 gibi uyuyor sabah 8 de uyaniyor bazen 9 , butun gun uyku yok . Agliyor gazi var dediler yapmadigim kalmadi gene ayni gene ayni . Cok caresiz kaldim bazen okadar sinirleniyorum ki sadece mama verim diyorum 3 aydir bir duzene giremedik , ama vicdanim el vermiyor okadar cabadan sonra. Kizim emdiginde 5 dkk emiyor 3 aylik oldu tekrardan uyukluyor uyandiriyorum zorluyorum 15 dkk maksimum uykluyor tam yerine koyuyorum uyaniyor tekrardan emmek isityor surekli boyleyiz . Sutum mu az geliyor diyorum ama az gelse nasil okadar kilo alsin diyorum sonra. Ben 6 saat dinlendikten sonra bir gogsumden 110 ml digerinden 80 ml cikariorum pompayla bu sut mikatari az mi ??? Gercekten cok caresiz hissediyorum aciyorum surekli agladigi icin kendimi suclu hissediorum . Sizce ne yapmaliyim ?

  40. Bide ilk sut ile sonraki sutu nekadar zamanda emdigini nasil anlayabilirim ????? 5 dkk da kizim nekadar sut emebilir ki ????

    • Ilk sut son sut konusunu yukardaki yazida uzun uzun acikladim. Okudun mu?

    • Evet okudum fakat kizim 5 dakika aktif bi sekilde emip uyuyor , gogsumdeki sut azalmis oluyor fakat hala sut var gogsumde buda gogsumu tammamile bosaltmadigini dusunmeme neden oluyor. Uyaniyor tam yerine koydugumda bu sekilde butun gun devam ediyoruz bu da doymadigini dusunmeme neden oluyor.Kendi basina hicbir zaman gogsumu birakmor kac saat te biraksam gogsumde kaliyor. Yani emzirme kampini 3 aydir yapiyorum nerdeyse.O yuzden mrk ediyorum bu son sutu nekadar surede aliyor ki bende emis oldugunu bilip rahat edieyim diye

    • Bebegin memeden kendiliginden dusmemesi doymadigini gosterir. Kavramasini ozellikle kontrol etmeni oneririm. Kavrama dogru degilse verimli ememediginden bir turlu karnini doyuramaz. Kavrama icin suraya bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

      Ayrica cok uzun ayni memeden emmek sutu artirmaz. O yuzden baktin memede uyukluyor, obur memeye gec. Ikincide uyuklamaya baslayinca basa don, ilk memeyi emzir. Bu sekilde defalarca, 7-8 kez cevirerek emzirebilirsin.

      Bir gunluk beslenme kaydi yapip buraya gonderirsen bakayim. 24 saat boyunca saat kacta, hangi memeyi, kac dakika aldi. Biberon aldi ise neyi kac cc aldi. Sut sagdiysan kac cc sagdin, kacta. Bir de bebegin uyku saat ve surelerini eklersen cok iyi olur. Butun bunlari yazip gonder bakayim.

    • Soyle ki mama ve sut sagimi yapmiyorum artik sadece emzirmekteyim. Sabah uyandiginda yarim saat kadar emziriyorum gazini cikartiktan sonra kusmaya basliyor hemen, iki saat sonra tekrardan agliyor ki bu sure zarfinda uyumamis oluyor, tektardan emziriyorum bu sefer 10 dkk anca aktif oluyor sonra uyukluyor uyandirsam da uyanmiyor tam yerine koyuyorum tekrardan uyaniyor bu sekilde tum gun geciyor uyumasi sabah 3 bazen 4 bazen de 5 i buluyor ardindan 6- 7 saat uyuyor uyandiginda tekrardan a sekilde devam ediyoruz

    • Sezen, sorununuz emzirme değil, düzen rutin oluşturamama, bebeğin uykularını kaçırma, bunun da kısır döngü halinde size geri dönmesi.
      Üç dört aylık bir bebek sabah uykusuna uyandıktan bir, bilemedin iki sat sonra yatmış olmalı. Eğer uyku işaretlerini kaçırırsan, 2 saat sonra yatırmaya kalkarsan tabii uyuyamaz. Bebeği gündüz uykularına erken yatırmalısın, daha uykusu basmadan önce.

      Lütfen şu yazılara bak:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html

      Yani sorun bebeğin ilk son sütü alması filan değil. Sorun düzen oluşturma sorunu. Bunun da kaynağı, anlattıklarından anladığım kadarı ile, bebeğin sabah ilk yatması gereken saati kaçırman, sonra bebeğin uykuya belenmesi, belendikçe verimsiz emmesi, uyuyamaması, vb. yukardaki iki yazıyı oku lütfen.

  41. yi gunler tomris hanım sizin yazılarınızla bugun karşılaştım ve cok etkilendim.sizin bilgilerinizden faydalanmak istedim.bugun bebeğim 4. ayını bitirdi ve dr kontrolunde kılosu sadece 300 gram artmış.dr ek gıda onerdi ancak benim cok içime sinmedi cunku son birkaç haftadır bebeğım memeyı almamak ıcın dırenıyor. ne zaman emzirmek uzere yatar pozısyona gelse cıglıgı basıyor. oyle aglıyor kı mumkun degıl emmesi.acıkmasına ragmen emmeye direniyor ayakta hoplaya zıplaya zor veriyorumiyatarak vermeyı denıyorum ancak en cok 5-10 dakıka emiyor.bu durum son bir kaç haftadır boyle.daha oncesinde uykusu ve emmesı duzenlı devam edıyordu ancak su anda gece emmek ıcın uyandıgındada uykuya donmekte gucluk cekıyor.geceleri eskıye nazaran daha az emıyor.gun ıcınde uyumamak ıcın de dırenıyor uyku ıcın yatar pozısyona gelınce cıglık atıyor.su anda cok streslıyım ve ne yapacagımı sasırmıs durumdayım .bana ne onerırsınız

    • Merhaba Seda, 4 aylik bebegi gece uyandirma emmesi icin. Ayni odada uyuyun ama, uykusunun hafifledigini hissetttiginde al emzir. Ayni odada uyuyunca anneler bebegin uykusu hafifleyince, yalanmaya baslayinca kendiliklerinden uyanirlar. Bu sekilde daha tam uyanmamisken, ama acikmisken alip emzirirsen cok guzel emerler.

      Bebegin kilo alimini butunu icinde degerlendirmek lazim. Ilk aylarda cok hizli kilo alan bebeklerin kilo alimi 4. aydan itibaren cok yavaslayabilir, hatt abazilarinda duraklayabilir. Onemli olan bebegin 4-6 ay arasinda dogum kilosunu ikiye katlamasi. Yani butun resmi gormek lazim. Dogumdan itibaren tarihleri ile tartilarini gonderirsen bakayim.

      Ek gida 6 aydan once onermiyoruz.

      3-4 ay civarinda bebekler ozellikle uyaranlarla karsilastiktan sonra meme emmeye konsantre olmakta gucluk cekerler. Bu konu ve yapilmasi gerekenler su yazi icinde var, lutfen oraya bak.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Selamlar,
      Tomris

  42. Sevgili tomris merhaba,
    Benim bebegim 3,5 aylik ve meme grevi ,benim yeterince beslenememem derken sutum iyice azaldi ,bebegim memede cok huysuzlaniyor ,sagdigimda da iki meme 50 ml anca cikiyor…emzirme kampi yapsam ama sut cok az oldugu icin kavgayla emiyor 2 dakka sonra birakiyor emmiyor yani sutumu kaybetmek uzereyim cok uzuluyorum memede mamayi mi denesem acaba ne dersin

    • Merhaba Ayşegül, emzirme kampı her ayda işe yarar. Eğer süt akımı istediği hızda değil diye sinirleniyorsa öbür memeye geç. Sonra ilkine, bu şekilde çevirip çevirip emzir.
      Sağdığın miktar hiç bir şey ifade etmez.
      Biberon vb. veriyor musun?
      Bu aylarda bebeklerin iyi emebilmesi için uykuları, özellikle gündüz uykuları çok önemlidir. Şu yazının içinde uzun uzun açıkladım, ne yapılması gerektiğini. Lütfen bak. Özetle yapman gereken gündüz uykularına çok dikkat etmek ve uykudan uyanır uyanmaz, uyaran olmayan ortamda emzirmek.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Bu arada uykuda ya da uykulu iken de emzirebilirsin.

      memede mama bu ayda fayda sağlamaz. bebek kabul etmez.

      Bir seçenek pompa ile süt sağmak olabilir. Bebek hiç meme almıyorsa bunu kullanabilirsin. ama meme alan bebekte pompa yapmaya gerek yok. Çünkü sağılmış sütü bir de biberonla vererek bebeği memeden uzaklaştırırsın.

      Lütfen emzirme kampı yazısına bak.

    • Biberon degilde enjektorle verdim grev zamani …gunduz uykularimiz malesef cok kisa 30 ve 45 dk civari iyi emdigi zamanlarda bu sekildeydi …nasil uzaticam bilmiyorum

    • uyku konusunda lutfen verdigim linke bak, onun icindeki linklere bak.

  43. tomris hanım merhaba,
    kızım 8 aylık ve 8 kilo. doğduğundan beri zorla emzirdim diyebilirm tam bir meme düşmanı.
    yavaş yavaş ek gıdaya da başladık emmeye ilgisi iyice azaldı. uyku arası yada yeni uyanmış hali dışında emzirmek imkansız. benim sorum şu 8 aylık bir bebek için günde en az kaç kez emzirilmeli? bebek her istediğinde verilmeli biliyorum ama en azından ne kadar olmalı. bir de yakında işe başlayacağım öğle saatlerinde iş yerinden izin alıp 1 saat emzirmeliyim, gidip gelmeye gerek yok sağdığım sütlerden versem olur mu (kaç öğün? 1 mi ? 2 mi? toplamda kaç ml içmeli? ) yoksa hiç gerek yok sabah emzirsem bıraksam işten çıkınca 16.30-17.00 gibi emzirsem ve gece emzirmeyelrine devam mı etsem? bir de inek sütü alerjisi var ek gıda olarak sadece sebze – meyve püresi alıyor
    çok teşekkür ederim..

    • Merhaba Tugce, 8 aylik bebekelrin uykudan sonra emmesi, bunun disinda ek gidalara ve dis dunyaya ilgi gostermesi cok normal. Senin yapman gereken uyku duzenini saglamak, yoksa beslenip karnini doyurmasi zor olur. Lutfen su yaziya bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Ister izin al, ister sagdigin sutlerden ver. bu senin verecegin bir karar. Kac ml icecegine kendi karar verir. Normalde ne zaman emziriyorsan, sen yokken de o zaman biberon almali. sabahtan aksama kadar emzirmezsen ve sutunu sagmazsan sutun cok azalir ve bu sefer gece boyunca uyanip emmek isteyen bir cocuk kalir sana.

  44. Merhaba Tomris Hanım,

    Bebeği 103 günlük. Yani biz üç ayı geçtik. Emzirme kampı yapsam faydası olur mu acaba? Bir de süt pompası almak istiyorum. İki satte bir sağmak için. Bebeğimin emme arası bazen beş saate çıkıyor. Meme ile bir savaş var sanki aralarında. Süt vermek istediğimde 3. Veya 4. Saatte almamak için nasıl çığırıyor nasıl kantere batıyor bir görseniz… Bebek emmediği için sütümün azalıp bitmesinden korkuyorum. Pompa burada işe yarar mı?

  45. merhaba tomris hanim. yazilarinizi hamileyken ve dogumdan sonra defalarca okudum. her seferinde cok isime yaradilar. tesekkurler oncelikle. benim sormak istedigim sey su. bebegim 25 gunluk. allaha sukur sut problemim hic olmadi sutum bol. ama benim bebegim memede en fazla 5 10 dakika kaliyor. ve kakalarimiz hep yesil. cok uzuluyorum. ne yaparsam yapayim daha uzun tutamiyorum. tek gogsu teklif ediyorum hafif yatarak emzirmeye calisiyorum gogsumu makaslamaya calisiyorum ama 5 dakika gulp gulp emiyor. bazen bogazina kaciyor sut. sinirle basina arkaya dogru cekiyor. bunlarin hepsi benim anladigim hizli letdown kaynakli. ama cozumu bulamiyorum. ebeye gittim. dogru tutamiyormuyum diye dogru teknik gosterme zahmetinde bulunmadi. dr.ye gittik 5 dakika emiyor dedigimde o 3 dakikada aliyordur alacagini dedi. ama ben hindmilk almadigini biliyorum ve uzuluyorum.
    bebegim 3 kg dogdu ve 20 gunlukken 3.500 tartildi. yani anladigim kilo aliyor. gunde 7 8 kez islak ve kirli bez de cikariyor. ama kakalar hep yesil. ne yapmaliyim? kilo aliyorsa endiselenmeme gerek yok mu? yoksa hindmilk alabilmesi icin israrcimi olmaliyim? 3 saatte bir 5 10 dakika emmesi skinti degil mi?

  46. merhaba tomris hanim. yazilarinizi hamileyken ve dogumdan sonra defalarca okudum. her seferinde cok isime yaradilar. tesekkurler oncelikle. benim sormak istedigim sey su. bebegim 25 gunluk. allaha sukur sut problemim hic olmadi sutum bol. ama benim bebegim memede en fazla 5 10 dakika kaliyor. ve kakalarimiz hep yesil. cok uzuluyorum. ne yaparsam yapayim daha uzun tutamiyorum. tek gogsu teklif ediyorum hafif yatarak emzirmeye calisiyorum gogsumu makaslamaya calisiyorum ama 5 dakika gulp gulp emiyor. bazen bogazina kaciyor sut. sinirle basina arkaya dogru cekiyor. bunlarin hepsi benim anladigim hizli letdown kaynakli. ama cozumu bulamiyorum. ebeye gittim. dogru tutamiyormuyum diye dogru teknik gosterme zahmetinde bulunmadi. dr.ye gittik 5 dakika emiyor dedigimde o 3 dakikada aliyordur alacagini dedi. ama ben hindmilk almadigini biliyorum ve uzuluyorum.
    bebegim 3 kg dogdu ve 20 gunlukken 3.500 tartildi. yani anladigim kilo aliyor. gunde 7 8 kez islak ve kirli bez de cikariyor. ama kakalar hep yesil. ne yapmaliyim? kilo aliyorsa endiselenmeme gerek yok mu? yoksa hindmilk alabilmesi icin israrcimi olmaliyim? 3 saatte bir 5 10 dakika emmesi skinti degil mi?

    • Merhaba Gonca, anlattıklarından aşırı tazyikli süt akımı ve aşırı süt üretimi var gibi görünüyor. Aynı memeyi üst üste vererek memeleri terbiye edeceksin. Bu durumda her emzirmede tek meme vereceksin zaten. O meme bitmediyse bir sonraki emzirmede yine aynı memeyi vereceksin. Eğer bitirdi mi bitirmedi mi anlamıyorum diyorsan şunu uygula. 2 saat sağ, 2 saat sol memeyi emzir. Yani 2 saat boyounca ne zaman isterse sağ memeyi ver. Sonraki 2 saat ise sol. Eğer süt üretimin azalmaz, tazyik azalmaz ise bu süreyi 4 saate de çıkarabilirsin. Bu konuyu şurda yazdım:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html

      Pozisyon olarak ise ne yap et, bebeğin ağzının meme seviyesinin üztünde kaldığı pozisyonları seç. Böylece yer çekimi ile süt akım hızı yavaşlar. En güzeli ise arkaya yaslanarak emzirme.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

      Yeşil kakanın sebebi ön süt fazlalığı. Kaka sarıya döndüğünde doğru yolda olduğunu anlayacaksın.

  47. cok tesekkurler. dediklerinizi yapmaya calisiyorum. umarim yavas yavas alisir bebegim de ben de daha iyi beslerim onu. bazen seytan durtuyor. bosver kilo aliyor iste diyorum. ama bi yerde fazla onsutun laktoz intoleransina sebep olabilecegini okumustum. bir de meme de uzun kalmadigi icin comfort nursing firsatini kacirdigimizi bu sebeple erken aylarda memeyi birakabilecegini. boyle seyler olmasindan korkuyorum acikcasi. sanirim sabir herseyin ilaci. tesekkurler tekrardan. iyi gunler

    • ön süt fazlalığı laktoz intoleransına kalıcı olarak yol açmaz. ama evet, laktoz fazla gelir o barsağa. Ama bu ön sütün fazla olduğu dönem için geçerli.

      Comfort nursing önemli bir husus. Bebeğin memede mutlu ve tatmin olması önemli.

  48. cok tesekkurler tomris hanim. daha once bi cvp yazdim ama sanirim ulasmadi. oglum dogdugundan beri 3 saatte bir emiyor. dr. onun emme kalibi bu dokunma dedi. bu yuzden bende 3 saat icinde tekrar isterse ayni memeyi vermeye calisiyorum. LLL sayfasindanda biological nurturing linkine ulastim videolari izleyip deniyorum. ama dediginiz gibi hemen basarilan bi pozisyon degil. deniyorum. cok sagolun. sanirim sabir bebegi olan bir anne icin anahtar kelime. sabredip bakicam. cok sutun problem olabilecegi hic aklima gelmemisti daha once. simdi anliyorum. buarada sut artiran icecekler vs iciyordum onlari kestim. iyi mi yaptim bilemedim? ya sutum bu kez azalirda yetmezse korkusu yasiyor insan. sizce icmeli miyim? bir de calisacagim vakit icin sut pompalamak stoklamak istiyordum simdi sut uretimini iyice tetikler diye korkumdan pompaya dokunmuyorum bile. sizce nasil.stok yapabilirim? cok sagolun tekrar. iyi gunler

    • evet, iyi yaptın, kes süt yapan yiyecekleri. arkaya yaslanarak emzirme süper bir şeydir, denemekten vaz geçme. yöntemi kapınca bunca zaman niye yapmadım dersin.
      süt pompalama ve stoklamayı şimdilik düşünme. Önce şu ihityaca dayalı süt üretimi dengeye otursun. ilk haftalarda böyle durumlar normal, genelde 6 ahfta civarında her şey dengeye oturur. ozaman ekstra pompa seanslarına başlarsın.

    • merhaba tomris hanim. en son bebegim bir aylikken size ulasmistim ve hizli sut akimi kaynakli problemlerimi aktarmistim. sizinde dediginiz gibi bu problem 8. hafta civari kayboldu ve ben ilk kez rahat rahat emzirmek neymis onu yasadim. cok guzel bi duygu. memeyle savasmayan rahatca emen bi bebek. ama bu guzel gunlerim uzun surmedi malesef. 3. ayimizda bebegim memeyi reddetmeye basladi. once oldugumuz rotavirus asisina bagladim bu durumu. ama asinin uzerinden 10 gun gecti hala bi duzelme olmadi. oglum beni yalnizca uyku sersemiyken ve geceleri almaya basladi. bu cok yorucu bi surec oldu benim icin. 8. haftadan itibaren kendi kendine uyuyan gece 5 saatte gunduzleri ise 2 saatte bir tek memeyi emen bir cocuk bir anda bicak gibi uykulari da emmeyi de kesti. 2 haftadir nasil yiprandigimi anlatamam.gercekten yardima ihtiyacim var. biz 2 hafta once rota asisini olup ordan bikac sey almak icin avm.ye gittik. bebek bakim odasinda emzirirken o koca koca hoporlorden pespese yapilan anonslardan cok korkan oglum susturulamayacak sekilde agladi ve apar topar ordan ciktik. araba bi sekilde emzirdim ama sonra oglum hem seslerden urker hem memeyi reddeder oldu. asiyla mi alakasi var o anonslarla mi yoksa bu bi donem mi bilmiyorum. cok caresizim. etrafimdakiler emmez bu emmez birakir diyip moralimo bozuyor. ama ben 1 yasindan once bebegin birakmasinin cok olasilikli olmadigini okudum pek cok yerde. simdi memeyi gorunce nefesi kesilerek aglayan asla agzina bile almayan bir oglum var. gunduzleri sagip kasik yada siringayla veriyorum. gece aliyor memeyi. sizce ne yapmaliyim? lutfen bir yol gosterin. emzirmeyi cok istiyorum

    • ha bir de nette 4 aylikken gorulebilen bir sleep regression.dan soz edilmis. orda anlatilan tum seyleri yasiyoruz aslinda. huzursuz istahsiz bebek sik bolunen gece uykulari ve duzensiz gunduz uykulari. bizim de uyku duzenimiz felaket bozuldu. artik eskisi gibi uyutamiyorum. eskiden yatagina yatirip ninni okur emzigini verir en fazla 30 dakika icinde uyuturdum anck suan asla bu sekilde uyumuyor. uyanik kaldigi her anda huzursuzluk daha da artiyor. suan bu kriz anlarinda uyutabilmememin tek yolu sallamak. 2 ay boyunca sallanma nedir bilmeyen bebegimi ancak ayakta yada battaniyede sallayarak uykuya gecirebiliyoruz yoksa sanki etini koparmislar gibi nefessiz kalana kadar agliyor. bu regression zamani yeni bi rutinle tanistirmamam gerketigini de okudum yoksa bebek hep sallanmayi isteyebilirmis. ama elimden bir sey gelmiyor ki.
      erenin uyku yazilarini yorumlarina kadar okudum. ama bebegim daha 3.5 aylik. gece emmelerini kesemem cunku gunluk sut aliminin en onemli kismi gece gerceklesiyor. gece emmelerini kesersem kilo aliminim iyice duseceginden korkuyorum. zaten belli bi rutinimiz kalmadi ama 9da uyuttum diyelim 5 saat sonra emiyor sonra bi 4 saat sonra daha. sonra sabah 6 da artik tam uyanmis oluyor ve cilemiz basliyor. emmeyen surekli aglayan bir bebek… bu duzenden en uzun ve en duzgun emdigi gece emmelerini kesmeli miyim?
      her ihtimali dusundum. acaba reverse cycling yapiyor olabilir mi? gece emdigi icin gunduz emmeleri azalmis olabilir mi vs diye. ama genelde calismaya baslayan annelerde olurmus bu durum. ben bebegimden hic ayrilmadim ki…
      kusura bakmayin cok uzun yazdim. problem ne bilmedigim icin her ihtimali yazayim size dedim. emmesini cok istiyorum.
      simdi ne yapmaliyim? memeyi alacagini umarak gunduz sagip siringa ve kasiga devam mi edeyim? yoksa ac birakip memeye mecbur mu birakayim? hos bunj bikez denedim tam 7 saat sonra pes edip kasikla verdim. dinledigim aglamalarda cabasi.
      ne yapmaliyim lutfen bi akil verin. ziplayarak yuruyerek karanlik bir ortamda yatarak emzirme hepsini denedim. soyunup ten tene vakit gecirdik yine tutmadi. aklima gelenler bunlar. ne yapabilirim. yardim ederseniz cok sevinirim

    • Gonca, bu sorun muhtemelen emme degil uyku sorunu. Uykusunu almamis bebek emmeye, karnini doyurmaya konsantre olamaz. Bu konuda yapilmasi gerekenleri emzirme notlari 18’de yazdim, lutfen oraya bak. Yapman gereken bebegin uykusu tam gelmeden onu yatirmak.

      Gunduz kasik ya da siringa ile vermeni onermem. Uyku isini duzene sokmani oneririm.Eren’in ozellikle ilk yazisini tavisye ederim, Uyku ver kardesim elini.

    • her iki yaziyi da okudum. sorunun tamamen uyku kaynakli oldugunu gercekten iyi uyudugu bi gun sorunsuz emince anladim. ancak uyutmakta gercekten de cok zorlaniyorum.4 aylik bi bebek gunduz 11den aksam 9a uyumadan durabilir mi? benim oglum duruyor. kesinlikle uyumuyor. bu da bana emmeme huysuzluk ve goguste bekledigi icin azalan sut olarak donuyor. saglamktan baska care kalmiyor sanki. neyse bakalim sanirim bu bi donem umarim atlatiriz. iyi gunler

    • Gonca, bu anlattigin cocugu gec yatirdigini gosteriyor. Cocugun uykusu basmadan yatirman lazim. Eger uykuya yatirmak icin gecikirsen uyuyamaz. 4 aylik bir bebek sabah uyandiktan 1,5-2 saat sonra uykuya yatmalidir. Bundan once esnerse bundan once yatir. Cocugun bu hale gelmesinin sebebi gunluk rutininizi oturtamamis olman. Lutfen bu konuyu arastirip oku ve rutin oturt oncelikle.

  49. Merhaba
    Bebeğim 3 buçuk aylik. Emzirme kampı yapsam faydası olur mu acaba? Bir de süt pompası almak istiyorum. İki satte bir sağmak için. Bebeğimin emme arası bazen beş saate çıkıyor. Meme ile bir savaş var sanki aralarında. Süt vermek istediğimde 3. Veya 4. Saatte almamak için nasıl çığırıyor nasıl kantere batıyor bir görseniz… Bebek emmediği için sütümün azalıp bitmesinden korkuyorum. Pompa burada işe yarar mı?

    • Merhaba Sümeyye,
      Emzirme kampı her zaman faydalı olur, bir yaşında bile. 3 ay çok güzel bir zaman emzirme kampı için, bir çok anne bu ayalarda sütünü emzirme kampı ile artırıp bebeğin kilo alımını hızlandırıyor.

      Bu aylarda bebekler gündüz özellikle emmekte zorlanır. Etrafın farkına varmıştır artık. Bu konuda yapılması gerekenleri şu yazı içinde bulabilirsin:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Özetle, bebeğin gündüz uykularına çok dikkat et. Uykusunu almamış çocuk emip beslenemez. Ayrıca bebeği uykudan uyandığında, daha odasından çıkartmadan emzirmeye çalış. Detayları yazı içinde.

      Mama ve biberon veriyor musun?

      Eğer bebeği istediği zaman istediği kadar emziriyorsan, istediğini de ağlamadan anlıyorsan bebek ihtiyacı olan sütü alır memeden. Tabii hayatınızda mama ve biberon olmadığını varsayıyorum.

      bu ayalarda emzirme araları 3-4 sate çıkar, bu da normaldir. artık memeden beslenmenin profesörü olmuştur 3 aylık bir bebek.

    • verdiğiniz linkteki yazıyı harfi harfine okudum. Mama ve biberon vermiyorum. Yazılarınızı ilk okumaya başladığımda bebeğim 3 haftalıktı ve hemen kestim. Bebeğim rahat bir bebek ama memeyle savaş halinde. Gündüz uykusu iyi. Bugün uyanır uyanmaz uykusu açılmadan meme verdim ve reddedemedi 🙂 bunu hep yapacağım. Bebeğimi istediği zaman istediği kadar emziriyorum. Sanırım ben bebeğim her uyanık olduğunda emsin istiyorum. 1. Ayın sonunda 630, 2. Ayın sonunda 900, 3. Ayın sonunda 550 gram aldı. bir hafta sonra da 4. Ay bitecek. Her seferinde az kilo aldığını mamaya başlamam gerektiğini söylese de doktorumuze de hiç aldırış etmedim. Bir hafta sonra soracak yine mamaya başladın mı annesi diye 🙂 sizce de durum vahim mi? Bir de pompa işe yarar mı süt arttırmada. Çünkü emme aralığı bazen beş saate çıkabiliyor.

    • Kilo alımı sınırda. Son sorunun cevabını yukardaki cevabımda verdim. Okudun mu? Bebeklerin bu aylarda emzirme araları açılır. Pompa işne girip biberonla vermeye çalışmak ile yanlış bir döngüye girersin. Bunun yerine çocuğun gündüz uykularına dikkat edip gün içinde en uygun zamanlarda meme vermelisin. Yapmışsın zaten, bına devam et.

  50. Merhaba Tomris hanım,
    Kızım 18 günlük, emzirme ile ilgili bazı sıkıntılarım var.
    Öncelikle bir ön bilgi vereyim: dogum kilosu 3165 gr, hastane çıkışı 3040, 3 gün sonra 2990 A düştü, 1. Hafta 3100 oldu 2. Hafta sonunda 3165 oldu.
    Beslenmesi ilk hafta hastaneden başlamak üzere mama verdik, sütüm gelmedi ilk 5 gün.
    Sonra pompa ile sağmaya başladım, biraz açıldı ve 2. Hafta kızımı emziriyorum diye mamayı bıraktım, akşamları da sağdığım sütten 20-30 cc verdik Kalan sütü de depoladım(aslında büyük hata,keşke hepsini verseymişim) 2. Hafta mamayı kestim diye sevinirken kilo almadığını görünce resmen yıkıldım! Doktoru da önce emzir, sonra sütünü sağ onu da ver yetmezse yine mama ver dedi.. Şuanda emziriyorum ve sağıp biberon ile veriyorum, 2 gün oldu kontrole gideli mama vermemek için direniyorum.Emerken silikon meme ucu kullanıyoruz, henüz memeyi kavrayamıyor. Bir memede 15 dk kalmasını Söylüyorlar ama uyuyakalıyor bizimki, uyandırma gaz Çıkarma vs derken 2 memede nerdeyse1 saat gecıyor. sonra süt sağıyorum, yarım saat sonra süt veriyorum, uykuya dalmasını bekliyorum, uyumayınca bir daha süt veriyorum, 2-3 saat uyanık kalıyor. Bu süreç çok yorucu gerçekten.
    Memede 15 dk nasıl uyanık tutabilirim sizce? Silikonla emiyor, olgun sütü alacak kadar çekebilir mi acaba? Sütüm emzirdikten hemen sonra sağdığımda 35-40 cc , 1 saat sonra sağdığımda yaklaşık 50 cc çıkıyor, bu kadar süt yeterli mi acaba?
    Şuanda sağma ve emzirme karmaşasını yaşıyorum, acaba hiç sağmayıp emzirmem mi daha doğru olur? Öyle yaptığımda da son sütü çekmezse eğer tam da sütümü arttırmışken sütüm azalır mı gibi endişelerim var..
    Bebeğin doyduğunu tam olarak nasıl anlarım? Doktoru doymazsa mama ver dedi ama hangi noktada mamaya geçmeliyim? Kafamda bir Sürü soru var ve moralimi iyi tutmak için çok uğraşıyorum, çünkü en ufak şeyde ağlamaklı oluyorum ve psikolojim bozuluyor..
    Önerileriniz varsa çok sevinirim.
    Teşekkürler

    • Merhaba, sagmayi birakmani, emzirme kampina girip mamayi ya da biberonu kademeli kesmeni oneririm.

      Liutfen su yaziya bak:http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Altinda da defalarca seninkine benzer sorulari cevapladim. Ozellikle guncel olanlara bakabilirsen cok fayda gorursun. Bebegi memeye yaklastirma yontemlerinden cok buyuk fayda gorursun.

    • Merhaba Tomris hanim,
      Size yazdiktan sonra emzirmeye ve sutumu sagmaya devam ettlm, 4 gunde 200 gr aldi cok sukur:) dr bu sekilde devam et dedi. Suanda emzirip sagiyorum. Gun icinde emzirip sabah 11 de 40cc, aksam 8 ve 11 gibi 50-60 cc biberonla sut veriyorum, yarin kontrolumuz var insallah kilo almistir. Yazilarinizi ve yorumlari okuyorum. Emzirme kampi yapmak istiyorum, ama cesaret edemiyorum. Suanda silikonla emdigi icin yeterince cekemiyo gibi geliyo, cunku uzerine biberon verince rahat rahat uyuyor, aksam 6 saat uyudu! Gun icinde biberon vernedigim zamanlarda ise cok huzursuzlaniyor ve uykuya dalamiyor, nerdeyse 3 saat uyanık kalıyor. Ayrıca dr 15er dkika memede tut diyor ama bizimki 1 saatten aşağı bırakmıyor ve bırakınca da huzursuz oluyor. Silikonu bırakmak için biyolojik pozisyon denedim birkaç sefer ancak çok bağırıyor memeyi reddediyor, kilo alımı yavaş olduğu için bunu denemekten bir sürekiğine vazgeçtim şuanda. Bir de emzirme sonrası memelerimi halen biraz dolu hissediyorum, belki silikon ile tam çekemiyodur diye düşünüyorum. Bu yüzden sağmak iyi geliyor. Sütüme gelince emzirmeden hemen sonra 40 cc , 1-2 saat sonra 60-70 cc çıkıyor. 24 gunluk bir bebe için yeterlidir umarım.
      Sizce bu şartlarda emzirme kampı yapmalı mıyım? Yoksa biraz daha çenesi güçlensin diye bekliyim mi?Iyı çekemzse kilo alımı yavaslar hem de benim memelerim boşalmadığı için üretim yavaşlar diye korkuyorum.
      Çok teşekkürler

    • Tomris hnm, bugun kontrole gittik, kızım 3405 gr olmuş, yani 10 günde 240 gr almış, dr gunlük 24 gr ortalama iyi dedi, ama benim içim huzursuz biraz az gibi geldi bana, neredeyse 1 aylık olacak. Emzirme kampından bahsettim, istersen deneyebilirsin ama silikonla emdiği için memeyi tam boşaltamayabilir, takviye yapmak gerekebilir dedi. O zaman da zorlama ver dedi.pazartesi başlamayı planlıyorum, 3 gün içinde çok huysuzlanırsa biberon verebilir miyim? Pompayı tamamen hayatımdan çıkarayım mı? Biliyorum kampta böyle bişey olmamalı ancak Tam olarak ememezse yine sütü çekmem gerekebilir diye düşünüyorum..
      Teşekkürler

    • Nebahat, sana yukarda verdigim linke baktin mi? Altinda cevapladigim sorulara baktin mi? Ozellikle son aylarda olanlara mesela? Bu sorularinin hepsinin cevabi o yazi icinde ya da altinda cevapladigim sorularda var. Lutfen bakarsan onlara, cevaplari bulursun. Baktim su sorularin cevabini bulamadim dedigin varsa o zaman yaz, cevaplayayim.

    • Yenidogan bebeklerin gunde 20-30 gram almasini bekleriz. 24 gun az filan degil, son derece normal. Bir an evvel silkonu birakmaya calis. Emzirme kampina gir. Kademeli olarak biberonu azalt. 3-4 gunde bir tum gunden 30-60 cc mama kesebilirsin.Bir an evvel biberonlari kesmeye calis.

      Ozetle yapman gereken emzirme kampina girmek ve biberonu birakmak. Bu sirada bol bol ciplak ten temasi yap.

      ciplak ten temasi oneririm. Yenidogan doneminde cok ise yarayan, bebegin emme istegini ve istahini artiran, annenin de sut yapimini artiran bir yontem.

      ygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

      Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida:http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

    • bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzirmeyi dene. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir. Kimi bebek fon makinasi sesiyle, ya da calisan arabanin motor sesiyle daha kolay emer. kimisi supurge sesi ile. kimisi ise sakin ortam ister.

      Bazen bebekler cok sinirli, ac olduklarinda meme tutamayabilirler. Boyle zamanlarda biraz biberon verebilirsin, ama karnini doyurmayacak kadar. Mesela 30-60 cc gibi, kucuk miktarlar. Sonra meme ver, beslenmeyi memede tamamlasin.

      Emzirme kampi 3 gun surmeyecek. Ne kadar surmesi gerekiyorsa o kadar surer. kendini 3 gun diye sartlama. Bunca zaman biberona alismis bir bebegin 3 gunde memeye donmesini bekleme. Bebek memeden verimli sut emmeyi ogrenene kadar gunler alabilir. Bir bebek dogdugunda memede karnini doyurmayi ogrenmesi 40 gun suruyor. Siz de biberonu biraktiginizda bu sekilde yeniden bir lohusalik benzeri doneme girebilirsiniz. Ama bu biberonla kalmaniz anlamina gelmez. Cunku her biberon verdiginde bebek biberona alisiyor.

  51. Merhaba.2 buçuk aylık oğlumla 1 haftadır emme problemi yaşıyorum. En fazla beş dk emiyor.ya da hiç emek istemiyor.uyurken meme veriyorum alıyor. Ağzında pamukcuk var .10 gündür ilaç kullanıyorum. Yine de geçmedi. Ondandir diyorum ama uyurken alıyor. Ne yapacağımı bilemedim.moralim bozuk. Bana ne önerirsiniz. Mutsuz anne 🙁

    • Merhaba Aslı, Bebekler büyüdükçe daha kısa emerler. Çünkü emme tekniğini öğrenirler, kısa zamanda karınlarını doyururlar. Pamukçuktan olmayabilir kısa emmesi. Bir de hasta olan, soğuk algınlığı geçiren bebeklerin doğal olarak iştahı kesilir, daha kısa emmeye başlarlar. Bu da normaldir. Kilo alımı etkilenirse idrar yolu enfeksiyonu bakılabilir.

      Sen gün içinde bol bol meme teklif etmeye devam et.

    • Tomris hanim Merhaba. Cevabınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi bol bol meme teklif ediyorum.kilo durumumuz söyle 3460 gr doğdu. 1.ay 4530gr. 2.ay 6600gr .3 ay 7200gr. Ilk aylar çok hızlı kilo alıp bu ay sadece 600 gr alması beni biraz endişelendiriyor. Ortalama olarak iyi durumda biliyorum.ama bir aydır az emmesi bunun sonucu olarak da 600 gr alınca korktum.bir memeyi 5 dk emiyor ikinciyi istemiyor.emme araları da 3 saati buluyor .ne yapmamı önerirsiniz.

    • Kilo alımı son derece normal. İlk üç ayda 600-900 gram almasını bekleriz. İlk iki ay çok hızlı kilo alanlarda yavaşlama çok normal 3. ayda. Bebek biliyor nasıl beslenmesi gerekiğini, ona bırak.

  52. Tomris hanım merhaba,
    Bu güzel ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim keşke ilk bebeğimde de bu yazılarınız olsaydı da faydalanabilseydim 🙁
    İki ay sonra ikinci bebeğimi kucağıma alacağım inşallah ilk çocuğumda açıkcası önsüt son süt ten bi haberdim Yeni öğrendim ve şuan nasıl bir anneyim diyorum. Çünkü kızım gazlı bir bebekti. 1 Memeyi emdikten sonra örneğin uyuyor veya emmiyorsa ikinci emişte diğer memeden başlıyordum. Anladığım kadarıyla sadece önsütü almış ve aşırı gazlı ağlayan ve uyumayan bir bebekti. ilk ay sütüm gayet boldu hatta emzirirken diğer memeden süt geldiği için sütüm var diyordum 2.ay bu olay azaldı ve kızım kilo alamayınca dr tavsiyesi ve aile baskısıyla mamaya başladık malesef. 1 yaşına kadar zoraki emzirdim.

    Kızımda yaşadıklarımı yaşamamak adına size danışmak istediğim konu şu:
    Bebek birmemeyi emdi ve bir süre sonra bıraktı veya uykuya daldı. Ben diğer emzirmede hangi memeden başlamalıyım. Yani diyelim en son hangi memeyi emdiyse o memeyi emdirip bırakmak istese veya memede uykuya dalsa bile uyandırıp diğer memeyi mi vermeliyim. ve diğer emiştetekrar son verilenden mi başlamalıyım emzirmeye.Bebeğimin ilk memeden emdiğinde son sütü alıp almadığını nasıl anlayabilirim. Yoksa emzirme kampında olduğu gibi her isteyişte bir sağ bir sol meme şeklinde değiştire değiştire mi vermeliyim. Kızımda her uyandıkça diğerini veriyordum başarılı olamadım 🙁

    • Merhaba Melda, prensip şu: birinci meme bitmeden ikinciye geçmeyeceksin. İlk emmede birinci memeyi bitirdi mi? Önemli olan bu. Sence bitirip uykuya daldı ise sonraki emzirmede öbür memeyi ver. Uyanık ise birinci memeyi bitirdikten sonra mutlaka ikinci memeyi de teklif et. Alırsa alır, almazsa kendi bilir.

      Eğer bir bebek huzurla memede uyuya kaldı ise o memenin bitmiş olma ihtimali oldukça yüksek. Çünkü süt akımı yavaşlamış, son yağlı sütü almış ve uyumuş büyük ihtimalle.

      emzirme kampında çevire çevire sağ sol farketmeden emziriyoruz çünkü emzirme araları çok kısa. Daha sütün suyunun yağından ayrışmasına fırsat olmamış, yani ön süt son süt farkı oluşmamış olduğundan buna dikkat etmemize gerek olmuyor. Ama kamp dışında emzirme araları açılmış iken bir memeyi bitirip sonra öbürüne geçme prensibi önemli.

      Net oldu mu?

    • Ayrıca, eğer bir bebeğin kilo alımında sorun varsa ilk yapılması geeken şey emzirme kampıdır, mamaya başlamak değil.

  53. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı oldu benim için 🙂

  54. Merhaba sitenizi şimdi keşfetmiş acemi bir anne olarak acil desteğe ihtiyacım var 3 haftalık bebeğim memede uyuyor ve ÇOĞU zaman 40-45 dk memede kalıyor her yerde 20-30 dk yazıyo 20-30 dk sonra memeyi çekince genelde Uyanıyor ve tekrar meme verene kadar uyumuyor meme Kampı ne oluyor detay çok okuyamadım lütfen beni de aydınlatın bebeğim doymuyor olabilir mi mama vermek istemiyorum ne yapmalıyım :((

  55. Tomrıs hanım merhaba blogunuzu bugun gordum yazılarınız bır harıka bız acemı anneler için ışık tutugunuz için tesekkurler
    Benım 3 aylık kızım var bugune 1 hafta öncesine kadar emme ile sıkıntımız olmadı bir haftadır emmek istemıyor bırakın emmeyı emme pozısyonunda kucagımda bıle durmak ıstemıyor 5 saat arayla zar zor hopla zıplaya emzırıyorum bu konuda nadıl bır yol ızlemelıyım nolur ysrdım edın emmryı bırakmasından cok korkuyorum
    Bugun sut sagma makınesı sldım kac saat arayla sagmam gerekır simdiden tesekkur ederim

  56. Merhaba tomris hanim,
    Benim kizim 3 aylik son bir haftadir emme istegi azaldi ..ilk önceleri sadece sag mememden emmekte zorlanıyor du büyük bir savaş halinde veya çok aciktiginda ancak emiyordu simdi iki mememide emmekte zorlaniyor çok acikmadigi surece emmiyor 🙁 ben süt verimi azalmasin diye sütümu sagiyorum ama tabiki bu durum beni çok üzüyor ne biberondan emmek istiyor nede çok acikmadikca mememden mememide verimli bir sekilde 2 dk toplamda 5 dk emiyor..bben gunde yaklasik 150 cc sagiyorum ama süt umun azalacagindan çok korkuyorum :(( yardim edin lütfen neden böyle bir tepki veriyor olabilir.. çok ac degilse gogus ucumu yalayip istemeye istemeyw cekiyor ve kusacakmis gibi hareketler yapiyor

  57. Merhaba, bebegim 2 ayini doldurdu. Dogdugunda 3900 kg idi, 3. gun 3.530 kilograma düştü.7 gun sonra 3.770 e ulaştı. Sütüm sezeryan dogum yapmam ve dogum sonrasi agir grip/strese bagli olarak 5. gunde geldi ilk gunden itibaren 2 saat emzirme 3 saat 30 cc mama ile basladik.14- 20 gun arasi anne sutu sagip mama yerine sagdigim sutu (bir memeden emzirirken diger memeyi sagarak llg uzmani tavsiyesi) koyarak mamayi kestim ve 1. Ayin sonunda 4.400 e ulastik.2. Ayda sadece emzirdim ve 5 kg ya ulastik. Doktor sinirda oldugumuzu 200 gr daha alsaydik sorun olmadigini 1 hafta 3 saatte bir 15 15 dk emzirip sagim yapmami sagdigim sutu kasikla vermemi onerdi. Sagilan sutle takviye yapmamiza ragmen kilo alimi artmazsa mamaya baslayabilecegimizi soyledi. Bebegim kesinlikle 3 saat 15 15.emzirme duzenine uygun degil. Sik sik ve uzun uzun emiyor bir bir bucuk saat emdigi oluyor. Sikayetim yok diledigi kadar emzirebilirim:) Cislerinde sorun yok kakasini duzenli yaparken son hafta iki gunde bir iki kez yapar oldu yaptigi kaka tum bezi dolduruyor ve sulu/pure karisik yapiyor. Emzirme sonrasi 1 saat icinde 15 dk her iki gogsu sagdigimda toplam 20 30 cc sut cikiyor. Sut miktarimdan endiseliyim emzirme kampi yapabilirim ama zaten bazi gunler emzirme kampinda gibiyiz. Kilo alimi ile ilgili neden sorun yasiyoruz sizce, yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

    • Merhaba Soydan, Her bebeğin kendi kilo alım hızı vardır. 600 gram alt sınır, ama kötü değil. Saatli emzirme, süreli emzirme, sütün başlıca düşmanıdır, dibine kibrit suyu dökersin bu şekilde. kesinlikle bebeği istediği zaman, istediği kadar emzir. Bir an önce de emzirme kampına gir. Emzirme kampı ile bebeğin kilo alım hızını belirgin bir şekilde artırabilirsin.
      2 aylık bir bebekte kaka değil, artık çişli bez sayısıdır önemli olan. Günde 5-6 çişli bez oluyorsa sorun yok, besleniyor demektir.
      Sağdığın miktar hiç bir şey ifade etmez, bebeğin ne kadar emdiğini ya da süt üretimini göstermez. ne kadar süt sağabildiğini gmsterir.
      Bir an önce emizrme kampına girmeni öneririm.

  58. Merhaba yine ben öncelikle Verdiğiniz bilgi için teşekkürler artık bebeğimin doyduğundan eminim meme kampını da uyguladım ama hala memede uyuma sorunumuz devam ediyor 5-10 dk emdikten sonra emzik niyetine kullanıyo ve uyumaya devam ediyo memeyi çekince uyanıyo ve 4-5 saat uyumuyo bu konuda da desteğe ihtiyacım var ????emzik almıyo

  59. Merhaba Tomris hanim, benim sorunum da bebeğim memeyi bosaltamaması. 3 aylık, bu saatten sonra öğrenebilir mi?

    • Merhaba Türkan, sorununu tam olarak anlamadım. Memeyi boşaltamama sorunu ne demek? Ne oluyor?
      Eğer bebek biberona maruz kalmıyorsa, istediği zaman istediği kadar emziriliyorsa emmeyi de, karnını doyurmayı da çok güzel öğrenir. Eğer anne ve bebek arasına biberon ya da saat giriyorsa bebek emmeyi, karnını doyurmayı öğrenemez tabii.

  60. Tomris Hanım Merhaba
    13 Şubat'ta doğum yaptım. Sütüm çok bol ve kilo alımı oldukça iyi. Gündüz saatlerinde 1,5-2 saatte bir emmek isterken geceleri arayı çok açtı. 7-8 saatuyuyabiliyor. Sabah uyanınca aynen 1,5-2 saat arayla devam, iştahta bir sorun yok. Uyuyan çocuğu emzirmek için uyandırmak istemiyorum. Acaba en fazla kaç saat emmeden uyumasına izin vermeli? Şekerinin düşmesi gibi bir sorun yaşar mı

  61. Merhaba Zeynep,
    Bu saatten sonra kan şekeri sorunu olmaz. 3 aylık olmuş artık, bırak uyusun. Tek dikkat etmen gereken şey aynı odada uyumak bebekle. İlk 6 ay aynı odada uyumanızda büyük fayda var. Böylece gece acıktığında uykusundan uyanması daha kolay olur. Sen de bebeğin uykudaki yalanma seslerini duyunca kendiliğinden uyanırsın, alır emzirirsin.

  62. İyi günler Tomris Hanım.Allah sizden razı olsun bizim gibi annelere yardım ediyorsunuz.
    Benim bebeğim 2 aylık. 2 ay oldu ama çocuğumun temel ihtiyaçlarını uyku ve beslenme) hala tam olarak karşılayamadığımı düşünüyorum.psikolojim berbat:(
    Bebeklerin beslenmeden sonra çıkarması durumu bizde çok aşırı.Şöyle bir beslenmeden sonra en az 4-5 kez çıkarıyor.Çıkarma yüzünden uyku uyuyamıyor.
    Beslenme sonrası aktivite süresinde zaten yediklerinin nerdeyse tamamını çıkarıyor sürekli uyutmaya çalışıyorum .uykuya daldıktan 10 dakika sonra çıkardığı için uyanıyor yeniden acıkıyor beslemeye çalışıyorum akşama doğru sütüm bitiyor bas bas bağırıyor.
    ilk günlerde doktorun çocuk doymuyor takviye yapmassanız hastanelik olur demesi üzerine mama takviyesi yaptık ama biberona kolay alıştı bıraktırmak için emzirme kampı yaptım mamayı aşamalı azalttım şimdi akşam 5 6 gibi sütüm azalıyor bizim ki çekmeye üşendiği için çatlayana kadar ağlıyor ve mememi kabul etmiyor.Kaşıkla da almıyor gündüz uyumadığı için deliriyor yavrum.mecbur 90 cc lik mama veriyorum ama bi çözüm bulmam lazım biberon vermemem lazım. zaten 5 dakika emdikten sonra hazır gelsin diye bekliyo emmeyi bırakıyor. Bu sıralar gögsümle kavga etmeye başladı 5 dakika olan emmesi de bozuldu.
    n'apıcam tomris hanım neolur yardım edin bana.Reflüsü olan çocuk nasıl uyutulur? gögsümle kavga etmemesi, akşama kadar sütümün yetmesi için,5 dakika emdikten sonra hazır gelmesini beklememek için (aktif emmeyi öğrenmesi için) ne yapmalıyım?
    psikolojim bozuldu yetemiyorum çocuğuma huzurunu sağlayamıyorum.:( şimdiden teşekürler.

    • Merhaba Eda,
      Bebeklerin beslenmeden sonra cikartmasi cok normaldir. Kisa uyuyup uyanip meme istemesi, 24 saat memede kalmak istemesi de cok normaldir. Beslenme sonrasinda 4-5 kez cikarmasinda hic bir sorun yok. Beslenmeden sonra uyuyamamasi cikartma yuzunden degil, memede uyumak istemesi yuzunden olabilir. Sen de memesini ver.

      Mama verdigin icin, yani mama midesini tahris ettigi icin de daha fazla cikartiyor olabilir. En kisa zamanda mamayi kesmeye calismalisin.

      Aksama dogru tum bebekler huysuz olur, hic doymayacakmis gibi emmek ister. Ama biberonla tanismis bebekler daha da huysuz olur, biberon almadan susmaz cogu, cunku tum gunun yorgunlugunun uzerine memeden emmekle, sut getirmekle vb. ugrasmak istemezler. Hemen biberonu alip karinlarini doyurup uyumak isterler. Bu da biberona alisma asamalarinin bir parcasi zaten.

      Aksamlari cok sinirlendiginde, acliktan sinirden meme ememez hale geldiginde biraz mama verebilirsin, ama 90 cc cok, daha az, doyurmayacak kadar vermelisin, mesela 30-60 cc. Sonra tekrar meme teklif et ve beslenmeyi memede bitirmesini saglamaya calis. Boylece karnini memede doyurmayi ogrenecektir.

      Bebegin kilo alimi nasil? Tarihleri ile tartilarini yazar misin?

      Kolayliklar dilerim,
      Tomris

    • Cevapladığınız için teşekkür ederim.
      En son yazdığımdan sonra durumlar biraz daha karışık bir hal aldı.Çıkarması artık memede emerken olmaya başladı.Genelde su gibi bazen de balgamlı çıkarmaya başladı.Gündüz uyumayan çocuk gece 3.30 dan sonra da uyumamaya başladı.Doktora gittik.ilaçların tedaviye olumlu cevap vermediğini ve üstüne uykusuzluk huzursuzluk eklendiğini söyledik Huzursuzluk sebebinin süt alerjisi olabileceğinden bahsetti. Bana katı diyet yapmamı söyledi bebeğe de süt ürünü içermeyen özel bir mama verdi alerji için.Bebeğim mamayı olduğu gibi çıkardı benim sütümü zaten çıkarıyor.Dediğiniz gibi memede uyutmaya çalışıyorum derken nedenini anlayamadım ama sanırım yorgunluktan sütüm yok denecek kadar azaldı.neredeyse 3 aydır anne sütü diye uğraşmama rağmen,sürekli emzirmeme rağmen sütümün azalması da ayrı bir sıkıntı oldu.Şu anda karşımda 3 dakikada bir çıkaran ağlayan uykusuz bir bebek var.Napcamı gerçekten bilemiyorum.Acaba alerjiden mi bu sıkıntılar? sütüm neden azalmış olabilir?
      Kilo alımı:
      22 mart doğum: 3312
      10 gün hastanede yatış sonrası 15 günlük: 3480
      21 nisan :3850
      11 mayıs: 4830
      4 haziran: 5500 doktor genel kilo alımı iyi dedi fakat 10 gün önce aşı oldu,sağlık ocağında da 10 gün önce 5500 tartmışlardı.hiç kilo almamış olmasına üzüldüm:(

    • Alerjiden olabilir gercekten. en kisa zamanda sut ve sut urunlerini kesip bebegin daha iyiye gidiyor mu diye bakman lazim.

      Tum bebekler cikartirlar, bu cok buyuk bir sorun degil. Ama uykularinin bozulmasi onemli.

      Kilo alimi cok iyi, hic endiselenecek dert edecek bir sey yok. Kusmasi bu acidan hic bir sorun ifade etmiyor. Demek ki sutun fazlasini cikartiyor.

      Mama verme, bu kilo alimi cok iyi. Emzirmeye tam gaz devam. Sut ve sut urunulerini tamamen kesip bebegin bu diyete nasil cevap verdigine bak.

  63. Merhabalar Size bir sorum olacaktı. Emzirme notlarınızdan çok faydalanmıştım. Kızım suan 12 aylık ve ben 14 haftalık gebeyim. Sorum kızımı emzirme ye devam edip edemeyeceğim hakkında. Türkiye de 3 doktora gittim ve her birinden farklı yanıtlar aldım. Biri 16 haftaya kadar emzirebileceğimi biri hemen bırakmam gerektiğini biri ise kızım 1 yaşına gelene kadar emzirebileceğimi söyledi. Ve biri de ağız sütünün oluşabilmesi için 6 ay dan sonra emzirmenin kesilmesi gerektiğini söyledi.etrafımda kendini doktorlardan ustun gören çok bilmiş kimselerle savaşıyorum. emzirmeye devam etmek istiyorum. Bu konu hakkında bana yardımcı olursanız minnettar olurum. İyi gunler dilerim.

  64. Merhabalar Size bir sorum olacaktı. Emzirme notlarınızdan çok faydalanmıştım. Kızım suan 12 aylık ve ben 14 haftalık gebeyim. Sorum kızımı emzirme ye devam edip edemeyeceğim hakkında. Türkiye de 3 doktora gittim ve her birinden farklı yanıtlar aldım. Biri 16 haftaya kadar emzirebileceğimi biri hemen bırakmam gerektiğini biri ise kızım 1 yaşına gelene kadar emzirebileceğimi söyledi. Ve biri de ağız sütünün oluşabilmesi için 6 ay dan sonra emzirmenin kesilmesi gerektiğini söyledi.etrafımda kendini doktorlardan ustun gören çok bilmiş kimselerle savaşıyorum. emzirmeye devam etmek istiyorum. Bu konu hakkında bana yardımcı olursanız minnettar olurum. İyi gunler dilerim.

    • Erken dogum riski olmadigi surece emzirebilirsin, hic bir sakincasi yok. Gebeyken emzirmenin bebege bir zarari oldugunu gosteren hic bir bilimsel veri yok. Dunyada binlerce kadin gebeyken bir yandan bebegini, bir yasindaki cocugunu emziriyor. Kolostrum, yani agiz sutu her sekilde olusur. Gebeligin 4-5. aylarinda sut miktari azalmaya, sutun niteligi degismeye baslar, daha cok kolostruma benzemeye baslar, daha tuzlu, daha az tatli olur. Bu da cogu cocugun zaten memeden uzaklasmasina, daha az emmesine sebep olur. Bir yasin uzerindeki cocuklarin 1/3'u azalan ve/veya tadi degisen sut yuzunden emmeyi kendiliginden birakir.

      Kolostrumun olustugundan emin olmak icin bir strateji su: doguma yaklastigin aylarda buyuk cocugunu tek memeden emzirmeye basla. O zaman diger memede sut yapimi iyice azalir ve otomatik olarak sari kolostruma, yani agiz sutune doner.

      Ama bu sart degil, sadece bir fikir.

      dogumdan sonra da her ikisini emzirmeye devam edebilirsin. Ama her sekilde oncelik yenidogan bebekte olmali. Once bebek, sonra ablasinin emsin.

    • Merhaba Tomris Hanım,

      benim sorumun yanıtla kısmına başka bir kullanıcı soru yazdığı için arada kaynamış oldu,o yüzden tekrar soruyorum:

      En son yazdığımdan sonra durumlar biraz daha karışık bir hal aldı.Çıkarması artık memede emerken olmaya başladı.Genelde su gibi bazen de balgamlı çıkarmaya başladı.Gündüz uyumayan çocuk gece 3.30 dan sonra da uyumamaya başladı.Doktora gittik.ilaçların tedaviye olumlu cevap vermediğini ve üstüne uykusuzluk huzursuzluk eklendiğini söyledik Huzursuzluk sebebinin süt alerjisi olabileceğinden bahsetti. Bana katı diyet yapmamı söyledi bebeğe de süt ürünü içermeyen özel bir mama verdi alerji için.Bebeğim mamayı olduğu gibi çıkardı benim sütümü zaten çıkarıyor.Dediğiniz gibi memede uyutmaya çalışıyorum derken nedenini anlayamadım ama sanırım yorgunluktan sütüm yok denecek kadar azaldı.neredeyse 3 aydır anne sütü diye uğraşmama rağmen,sürekli emzirmeme rağmen sütümün azalması da ayrı bir sıkıntı oldu.Şu anda karşımda 3 dakikada bir çıkaran ağlayan uykusuz bir bebek var.Napcamı gerçekten bilemiyorum.Acaba alerjiden mi bu sıkıntılar? sütüm neden azalmış olabilir?
      Kilo alımı:
      22 mart doğum: 3312
      10 gün hastanede yatış sonrası 15 günlük: 3480
      21 nisan :3850
      11 mayıs: 4830
      4 haziran: 5500 doktor genel kilo alımı iyi dedi fakat 10 gün önce aşı oldu,sağlık ocağında da 10 gün önce 5500 tartmışlardı.hiç kilo almamış olmasına üzüldüm:(
      12 haziran 5880. süt diyetini bozdum sanki kusmalar arttı diyete devam etmeye çalışıcam:(

    • Eda, farkli tartilarda olcum cok bir sey ifade etmez. 4-12 Haziran'da 380 gram almis, daha ne istiyorsun. Kusmasi artsa da sorun degil, bebegin kilo alimi cok iyi masallah.

  65. merhaba tomris hanim. ben de caresiz kalmis, doktorla kafasi karismis, cocuguna en iyiyi vermeye calisirken eli kolu baglandigini hissetmis annelerden biriyim.

    bebegim 3570 gr 51cm olarak dogdu. 5 gun kontrolumuzde 3440 gr ve 51,5 cmdi. 3 gun sonra 3460 gr ve 52 cmdi. 1. ay: 4110 gr 56 cm, 2. ay:4950 gr 59,5 cm. 3. ay:5860 gr 63 cm, 4. ay: 6460 gr 66,5 cm, 5. ay: 6860 gr ve 68 cm ve son olarak 6. ay: 7030 gr 69,5 cm.

    ilk hafta istemeye istemeye korkudan ilk gunlerin yorgunlugundan vs sarilik olmasin diye drumuzun da yonlendirmesiyle her emzirmeden sonra 20-40 cc mama verdik bunun disinda ilk haftayi atlattikan sonra hic mama vermedim. ama doktorumun yonlendirmesi mama verebilecegim yonundeydi. benim istemedigimi duyunca tmm kilosu kotu degil anne sutu devam o zmn demisti. 5. ayimizda sabah 10-11 gibi ac karna meyve bir cay kasigi-bir tatli kasigi-bir yemek kasigi-bir kahve fincani-bir cay fincani neticede max 100-150 cc olacak sekilde artan bi sekilde meyve ve aksamustu 4-5 gibi yogurt vermisti. biz 5,5 aylikken basladik bu tadima. su an 6 ay 8 gunluk hala daha tam alisabilmis degiliz. meyveler nispeten daha iyi ama zorla 20-30 cc filan aliyodur totalde cunku bi cogu da dokuluyor etrafa. bu arada 6. ay kontrolumuzde kilo alimi az oldugu icin doktorumuz yogun bi ek gida programi hazirladi bize. sbh 9-10 tahilli karisimli ceyrek yumurta sarisi, pekmez, labne peyniri ve tereyagdan olusan kahvalti. sonraki ogun meyve. oglen havuc ve patates kup dogranip haslanip pure yapilacak. sonraki gunlerde bu sebzelerin arasinda bir ve ya iki mevsim sebzesini de ekleyebilecegimizi soyledi. aksamustu yine yogurt. gece muhallebi yazmiyorum artik dedi. sagol dedim emzirmeye zaman biraktigin icin.

    bu esnada ben bebegim 3,5 aylikken part time olarak isime dondum; sabah 7 de cikiyor, oglen 3 de evde oluyorum. bu surecte oglum biraz meyve puresi ve 100-100 cc kadar da biberonla dondurulup cozdurulmus anne sutu aliyor. bu agustosa kadar boyle devam edecek ama agustos itibariyle yine tam zamanli sabah 7de evden cikiyor, aksam 7 de eve donuyor olacagim.

    bizim sorumunuz su. 3 aylikken kisa bir memeye gelmeme, memede cilgin gibi aglama, kendini geriye atma sorunumuz olmustu. doktorumuz bizi bu surecte zorlamama, emzirme aralarini 2 saatten 3 saate hatta 4 saate cekmeye yonlendirdi. nispeten faydasi da oldu. ama bu surecte ben ise basladim. ilk gunler tam gun calistim oglum biberon almadi bikac gun ac kaldi ama sonra kabul etti. tabii ben ayri kalmay dayanamadim ve az once bahsettigim part time calismaya gectim, bi sureligine.

    • emzirme konusundaki sikintimiz cozuldu derken geri dondu, cozuldu derken geri dondu. neticede bugune kadar geldik. oglum emerken sut hemen gelmiyor diye sinirleniyor ve kendini geri atiyor, aglamaya basliyor, resmen emerken eli ayagi titriyor ve sonra yine sut gelmeyince tamamen emmeyi birakip agliyor. bazi gunler tamamen sorunsuz gecerken bi cok gunumuz boyle gidiyor. gece enzirmeleri nispeten daha iyi ama onlarda da sorun yasadigimiz oluyor. ilk zamanlar pompa yapip hemen sutu getirdim sinirlenmemesi icin. ama nereye kadar boyle olacak diye pompayi biraktim, kendisi emerek getirsin diye. bazen 1-2 dk suren bu surec bazense 5-10 dk surebiliyor. ben bu esnada kirk takla atip memeden memeye geciriyorum. tabii cok sinirleniyor. memeyi biraz agzina sikiyorum agzina sut gelince sakinlesip biraz emiyor sonra bakiyor yine dolu dolu yok yine bagiriyor. sut gelinceye kadar bu boyle. sut gelince de memeler arasinda tur devam ediyor. 4-5 dkya sinirleniyor bir memede. hop digerine. sonra tekrar bastan. aldigi kdr bu sekilde devam ediyorum. bazen kendi kendine birakiyor emip sakinlesip, bazen de sanki sut yetmemis gibi aglayarak emmek istemeyerek birakiyor. hangi ogunde sutun yetip yetmedigini anlamak haliyle cok zor oluyor.

      bir de ofiste iki sefer sut sagiyorum :sabah 8 bucuk ve 11 bucukta. toplamda 150-210 cc arasi sut goturuyorum eve. oglen 2,5 gibi de evde oglumu emziriyor oluyorum. kisir bi donguye girdik. o boyle yaptikca emzirme aralari uzuyor. sut uretimi azaliyor. azaldikca sut gec ve az geliyor. oyle olunca oglum sinirleniyor. sinirlenince ben panik oluyorum. sut azaliyor. enzirmek hem cok istiyor hem korkuyorum. evde bebege babaannesi bakiyor. ben emzirirken bebegim aglayinca cok uzuluyorum. yine mi emmedi neden agladi vs sorularindan nefret ediyorum.

      size sorum su; emzirme kampi yapabilir miyiz cok gec degil zannediyorum? ama ofisteki sagma sureci, evde emzirme ve emmeyi reddetmeyla basa cikma, uzun emme araliklari vs bu sekilde nasil kamp yapabilirim? genelde 3-4 saatte bir enzirmeye calisiyorum ama reddettiginde 5 saati de bulabiliyor.

      kilomuz az oldugu icin verilen yogun ek gida programina henuz baslamadik anne sutu cok geri planda kaldi ne yapmam lazim bu sekilde sur uretimi daha da azalacak? zaten ben stres oldugumda bebegim de oyle oluyor ve muthis bi kaos oluyor.

      cok uzun yazdim biliyorum ana sureci aktarmam daha aciklayici okur diye dusundum. umarim vaktinizi ayirip yardimci olabilirsiniz, gercekten cok ihtiyacim var. yani okunacak arastirilacak kitap kalmadi artik caresizlik icinde git gide dibe batiyor gibi hissediyorum kendimi.

      kamp yapsam emzirme seanslari bekirsiz oldugu icin yapamiyorum, yapmasam sut azalacak. kamp yapip bikac gun ogluma biberonla mi versem sadece? karar vermek cok zor. yanlis yapmamak adina gorusunuz benim icin bu noktada cok onemli.
      simdiden tesekkur ederim. yorumlarinizi degerlendirmenizi bekliyorum.

      bir detay: gece uykusu iyi genelde 3-4 saatlik dongude hala emziriyorum. uyandigi icin tabii. emzirmek icin uyandirmiyorum zaten denedigimde de olumlu sonuc alamiyorum. illa ki uyanik olmasi lazim. uyanik olmasi da tabii bazen sikinti luyor, yapacak bisey yok maalesef:( gunduz uykusu bazen daha cok uyumak istiyor gibi davraniyor ama uyuyamiyor da. bu sefer kaldiriyorum yatagindan. ama cok sorunlu olmadigini zannediyorum gunduz uykularinin da. ama oglum cok cok hareketli bir bebek. elleri kollar bacaklari bi sn bile durmuyor. bu bir kistas olacaksa bunu da paylasmak istedim.

      gamze

  66. Tomris hanım merhaba,
    Ben sizin yazılarınızı biraz geç keşfettim keşke kızım doğmadan önce okuma fırsatım olsaydı. Kızım şu anda 6 aylık 3 aylık olana kadar gayet güzel emen bir bebeğim vardı. ( ilk 1 hafta hariç) 3. Ayından sonra kademeli olarak emme süresini kısaltmaya başladı. Ve 4 aylık olduğu zaman memede en fazla 3-4 dakika kalıyordu. 4 saat emzirmemeyi denedim sık emzirmeyi denedim sonuç değişmedi.tabi doğal olarak sütüm azaldı. Kızım şu anda hala çok kısa emiyor gündüz emzirmelerimiz çok sıkıntılı dışarı çıkamıyoruz hala doru düzgün çünkü dışardaysak asla emmiyor, her yolu denedim karanlık oda sessiz oda vs. Sonuç aynı 5 aylıkken emzirme kampı yaptım işe yaradı aütüm arttı ama kızım her seferinde az emdiği için yine aynı aşamaya geldi şu anda sol 20 ml sağ 50 ml süt geliyor. Kızımın kilo alımı ilk üç ay ayda ortalam 900 gr 4. Ay 480 5. Ay 520 6. Ay 370 gr. Sadece akşamları 60 ml mama veriyorum onuda her zaman değil sütümün olmadığını hissettiğim zamanlarda medela calma biberon kullanıyorum. Geceleride 2-3 defa emziriyorum. Benim size sorum kızımın her seferinde 3-4 dk emiyor olması beni çok yıpratıyor. Sürekli sütüm bitti biticek diye düşünüp sağmaya çalışmaktan ve süt arttırmaya çalışmak beni yoruyor. Çünkü sütümü sağdığımda bile doğru düzgün içmiyor 50 ml den sonrasını zorla içiyor, sürekli boşa kürek çekiyormuşum gibi hissediyorum. Sütün arttığında içmeye başlasa çok mutlu olucam ama yok, ne yapmama gerekiyor kızım sürekli böle 3-4 dk emse sonunda sütüm bitermi çok endişeliyim. Teşekkür ederim

  67. Merhaba tomris hanım. Meme den düşmeyen bir bebeğim var. Şu an 1,5 aylık.her gün 7/24 memedeyiz geceleri 12 den sabah 6 ya kadar uyuyor bu aralıkta 1 ke uyandırıp emziriyorm. 6 da uyanıncada sürek meme istiyor. Vermez sem kıyamet kopuyor. Bi sağ bi sol emzirip duruyorum.kakalı bez sayımız 8 civarı.Kilomuz şöyle
    Doğum 2.740
    ilk ay 3.100
    1.5 ay 3.400
    Doktor kilosunu az buldu mama öner di.
    Memeden düşmediği için verimli süt içemediğini düşünüyorum amamama da vermek istemiyorum.
    Gündüz süt sağmaya fırsat vermiyor bebeğm. Gece 1 keZ sağabiliyorum.120 ml civarında çıkıyor.
    Memeyi kavramamız iyi gibi bazen acı oluyor.
    Bu arada emerken kafası alnı soğuk soğuk terliyor. Sürekli meme beni çık zorluyor. Bebeğim de kilo alamıyor. Ne yapmalıyım

  68. Yani 50gündür emzirme kampındayım.. geçen kontrole gittik bebiş 3 800 olmuş doktor mamaya başladım sanıyo ben se bebek uyu yunca pompa yapıp uyanıpta memeyi boşaltın ca önceden biberonlaydı bugunden itibaren beslenme sondasıyla sütümü vermeye başladım.
    Ama yinede bizim kız hep emmek istiyor bi kez doyupta uyusa şaşırcam. Mamayı vermeli miyim bilemedim ?

  69. Yani 50gündür emzirme kampındayım.. geçen kontrole gittik bebiş 3 800 olmuş doktor mamaya başladım sanıyo ben se bebek uyu yunca pompa yapıp uyanıpta memeyi boşaltın ca önceden biberonlaydı bugunden itibaren beslenme sondasıyla sütümü vermeye başladım.
    Ama yinede bizim kız hep emmek istiyor bi kez doyupta uyusa şaşırcam. Mamayı vermeli miyim bilemedim ?

  70. Merhaba,90 günlük bebeğimi ne zaman isterse emziriyorum.Uyanıksa bu saat başı oluyor.uyuduğunda tabi sürelerimiz uzuyor.1 ay sonra işe geri döneceğim için bebeğime yetişememekten endişe ediyorum.Emme aralığı 1 ay içerisinde uzayabilir mi kendiliğinden?Ben birkaç gün önce 5-10 dakika geç vererek yavaşca alıştırabilir miyim diye düşündüm ancak denemelerimde şiddetli ağlamayla karşılaştığımdan tekrar bebeğimin istediği zaman vermeye devam ettim.Endişeliyim.Kendi haline mi bırakmalıyım yoksa 5-10 dakika ileri atmaya çalışarak süreti uzatmayı mı denemeliyim?şimdiden teşekkürler

  71. Iyi aksamlar abla.benim 41 gunluk bir oglum var.genelde iki saatte bir 10 dk emmeye basladi.ve bir gogsumu emip digerini emmiyo.su 15 gundur bu boyle devam ediyor.gece iki kez uyaniyor genelde.;dogum kilosu 3600 1 aylikken 4.790di diger gogusu emmedigi zaman aciktigi zaman emmedigi gogusu veririyorum.10 dk gectikten sonra zorluyorum emmiyo itiyor kendini.sizce 10 dk yetiyormudur

  72. merhaba Tomris, aslında hanım diye hitap etmem gerekir ama o kadar yakın arkadaşımsın ki bebeğim doğmadan önce, doğduktan sonra, işe başlayınca yani kızımla birlikte her dönemimizde yanımızdaydın. soru sormayacak kadar açıklayıcı yazılar yazıyordun. ama bir türk olarak soru sormadan geçemem :). gelelim elzem soruma işe başladım kızım 5 aylıkken nerdeyse 1 ay oluyor. evden cıkarken emziriyorum ama ben yokken biberondan 130-140 ml içiyor. şirkette 2 saate bir sağmaya calışıyorum ama onun gun içinde içtiğini ben sağdıımla karşılayamıyorum. stokla idare ettik ama oda eridi bitmek üzere. suana kadar sadece anne sütü ile beslendi. böbreklerinde reflu var o yuzden kilo alması cok önemli. nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum? ek gıdaya yavastan gecicek ama esas gıdası anne sutu olsun istiyorum ama bu gidişle istemekle kalacağım şimdiden cok sağol

  73. Tomris hanım merhaba, benim bebeğim 12 günlük, ilk doğum ve normal doğum oldu 2900 gr Doğdu, ilk iki gün sütüm yetersizdi biz de mama kullanmak yerine ablama emzirtmeyi tercih ettik, üçüncü günden sonra sütüm geldi şimdi cok şükür iyi gibi, açlık ağlamaları huzursuzluğu yok bezini de güzel dolduruyor, ancak şimdi 24 saat emmek istiyor sadece memede sakinleşiyor, memede uyuyor yerine Alınca iki dk sonra huzursuzlanmaya kavranmaya başlıyor tekrar memede duruyor, biraz gaz problemi de var. Gastro da asistan bi ablaya sorduk cocuk seni emzik niyetine kullanıyor diyor emzik önerdi ben hiç dinlenemediğim için kaliteli bir süt ve emme olmazmış, cok Çaresiz kaldım lütfen yardımcı olun emzik denemeli miyim cok küçük değil mi daha

  74. merhaba Tomris hanım,
    Yazılarınız ve yorumlara verdiğiniz cevaplar cok faydalı, emeğiniz için cok tesekkurler. Benim de 8 haftalık ikiz kızlarım var. Biri 2300 diğeri 2250 doğdu. İlk haftalar sarılık olmasınlar diye mama takviyedi yaptık. Daha sonra sık sık emzirme ve süt sağarak onu biberonla vermeye başladım. Fakat artık gündüzleri cok sık emdikleri için süt sağacak vaktimde halim de olmuyor. Gunduz de gece de uykuları problemli. Ama asıl sorunum ikizlerden biri 2300 doğan suan 3600 diğeri ise 4100 gr civarı oldular. Aradaki kilo farkı gun gectikce acilinca az kilo alana gunde bir kac defa mama takviyeside yapıyorum. Diğer daha cok kilo alan daha az emmesine rağmen kilo alımı daha duzgun. kilosu düşük olan cok daha hareketli ve cok ağlıyor. sizce kilo alımları normal mi, mama vermesem olur mu? dr. birine sut yetiyorsa diğerinede yeter, bir ay mama vermeden deneyin dedi ama ben endişelenip yinede vermiyorum. Yorguluktan bira dağınık oldu yazım galiba umarım derdim anlaşılmıştır:) cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

  75. Merhaba tomris hanim 3.5 aylık bebegim var 2 saatte bir o aglamasada emziriyorum. Emmeye basladiktan 2 3 dakika sonra sutum geliyo.bebegim bu sirada sadece tek gogusten 3 dakika hic durmadan emiyor.sizce bebegim doyuyormudur. Dogum kilosu 2870 1.ay 3980 2.ay 4465 3.ay 4990. Yardimci olursaniz cok sevinicem. Doyuyormudur diye dusunmekten kafayi yiyecem

Leave a Reply