Tomris’in Emzirme Notları’nın 1. Bölümü burada, 2. Bölümü burada, 3. Bölümü burada, 4. Bölümü burada, 5. Bölümü burada, 6. Bölümü burada, 7. Bölümü burada, 8. Bölümü burada, 9. Bölümü burada
“Gebeyim, doğumum yaklaşıyor, doğumdan önce bir pompa edinmem gerekir mi? Ne tür bir pompa almam lazım?”
“Yakında işe başlayacağım, hangi model pompa önerirsiniz?”
Bu hafta süt sağma konusuna başlıyoruz. Emziren, çalışan ve işi için sık sık seyahat eden bir anne olarak süt sağma konusunda oldukça bilgi ve tecrübe edindim. Edindiğim pratik bilgileri sizinle soru cevap şeklinde paylaşmaya çalışacağım. Ama önce süt sağmak için bir araç edinmemiz gerekir, değil mi? O yüzden bu hafta hangi pompa kime uygundur sorusunu ele alacağım.
Uzunca bir yazı bu, ama her şey bir yerde olsun diye bölmek istemedim. Sonunda pompa kullanmış annelere kendi tecrübelerini, hangi marka ve modelleri ne amaçla kullandıklarını ve memmnun kalıp kalmadıklarını soruyorum; katkıda bulunursanız çok sevinirim.
Temel olarak dört tip süt sağma aracı var:
- El
Evet, bildiğiniz elden bahsediyorum. Pompalar icad olmadan önce anneler gerektiğinde (iş yerlerinde, vb.) memelerini elle sağarlarmış. O zamanlar anne sütünün buzdolabında 3 gün durabileceğini bilmeyen annem işteyken memelerini lavaboya boşaltmaya çalışırmış. Ama bugün biliyoruz ki sütü temiz bir kaba elinizle sağarsanız oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında ise 3 gün bozulmadan durabilir.
Elle sağmak çok temel bir teknik olduğundan her annenin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Pompa bozulduğunda, pompanızı evde unuttuğunuzda, ya da pompa edinmemiş bir annenin geçici bir sebepten bir seferlik sütünü elle sağması gerekebilir. O nedenle elle sağma tekniğini öğrenmekte büyük fayda var. Nasıl yapılacağı burada güzelce anlatılmış.
Ayrıca videolara da bakabilirsiniz. Bu birinci video. Başta İngilizce açıklamalar var, ama 39 saniyeden sonra elle süt sağmayı gösteriyor. Burada da ikinci video var. Sanırım 80’lerden kalma bir video, ama elle sağma konusunda iyi bir fikir veriyor.
- Manuel süt pompaları
Bu aletler sadece elle çalışır. Bir seansta belki yüz kez elinizle pompalamanız gerekir, çok yorucudur. Elektrikli modellere göre hesaplıdır, ama kimsenin işine yaradığını duymadım. O yüzden sırf ucuz diye almaya kalkışmamanızı öneririm.
- Tek taraflı elektrikli süt pompaları
Tek taraflı bir pompa |
Tek taraflı bir başka pompa |
Tek bir hunisi vardır, bir anda sadece bir memeyi sağabilirsiniz. Genellikle küçüktürler, büyükçe bir el çantasına kolay sığarlar. Fiyatları elle çalışan pompalardan pahalı, çift taraflı elektrikli pompalardan ucuzdur.
- Çift taraflı elektrikli süt pompaları
İki hunisi olduğundan iki memeyi aynı anda sağabilirsiniz, zaman kazandırır. Tek taraflı modellere göre biraz daha büyüktür, el çantasına biraz zor sığar, ama bir torbada ya da küçük bir sırt çantasında kolaylıkla taşınabilirler; pek ağır değillerdir. Vakum gücü de genellikle tek taraflı küçük modellere göre daha yüksektir, fiyatları da… Hastane tipi süt pompası kiralayan bazı firmalar bu tarz portatif çift taraflı pompaları da kiralayabiliyorlar.
Çift taraflı bir pompa |
Çift taraflı bir başka pompa |
- Hastane tipi süt pompaları
Çift taraflıdırlar, iki memeyi birden sağabilirsiniz. Vakum güçleri oldukça yüksektir. Süt kanallarında tıkanıklık olan durumları dahi açabilecekleri söylenir, ama benim tecrübemde tıkanık kanalları açmakta bebeğin emmesinden daha etkili bir yöntem görmedim. Güçlü cihazlardır ancak portatif değillerdir, her gün işe götürüp getiremezsiniz, ağırlardır. Genelde kiralanarak kullanılırlar, ben evine satın alanı hiç duymadım (sanırım çok pahalı oldukları için).
Hastane tipi bir pompa |
Hastane tipi bir başka pompa |
Peki, kimin bir süt pompasına ihtiyacı var ve ne tip bir pompaya ihtiyacı var?
Çalışan anneler:
Eğer doğum izninden sonra işe başlamanız gerekiyorsa ya da bebeğinizden haftada 4-5 gün düzenli olarak ayrı kalmanızı gerktirecek bir durum varsa, bir pompa edinmeniz gerekir. Böylece iş yerinde süt sağarak hem bebeğinizin bir sonraki gün (ya da hafta) siz işteyken ihtiyacı olacak sütü temin etmiş olursunuz, hem de sütünüzün miktarını koruyabilirsiniz. (Çalışan anneler için süt sağma önerilerini bir sonraki hafta vereceğim).
Amacınız haftada 4-5 gün gün içinde iş yerinde süt sağmak ise çift taraflı iyi bir makina almanız gerekir. Çift taraflı, yani iki memeyi aynı anda sağmanıza olanak tanıyan bir makina ile hem işiniz çabuk biter, hem de memeler daha iyi boşalacağı için süt üretim miktarını koruyabilirsiniz.
Çift taraflı süt pompalarının emiş gücünü ve frekansını ayarlayabileceğiniz düğmeleri ve/veya bebeğin emiş ritmini taklit eden otomatik ayarlanmış programları vardır.
Eğer gün içinde çok hareket etmenizi gerektiren ya da birden fazla iş yeri arasında gidip gelmenizi gerektiren bir işiniz varsa (mesela satış temsilcisiyseniz ve gün içinde müşterilerinizi ziyaret etmeniz gerekiyorsa) tek taraflı, küçük, hem pille hem elektrikle çalışan bir model tercih edebilirsiniz.
Tek taraflı modeller genellikle büyükçe bir el çantasına koyabileceğiniz boydadır ve pratiktir. Ama her iki memeyi ayrı ayrı sağacağınız için sütü boşaltmak zaman alacaktır (tek taraflı pompalarla verimli süt sağma ile ilgili bir kaç pratik öneriyi haftaya vereceğim).
İdeal değil, biliyorum, ve bunu duyunca çok üzülüyorum, ama şu bir gerçek ki bazı kadınlar iş yerinde tuvalette klozet üstüne oturup süt sağmak zorunda kalıyor. Bu durum benim de seyahatlerimde ya da toplantıya gittiğim yerlerde başıma geldi.
İş yerindeki şartlarınız hergün bu şekilde ise ve buna ne yazık ki bir çözüm bulamıyorsanız, o zaman yine tek taraflı, küçük pompaları, tek elinizle kullanabileceğiniz modelleri tercih etmenizi öneririm, çünkü önünüzde pompayı ve parçalarını koyabileceğiniz bir masa yok. Bu pompaları pille kullanabileceğiniz için elektrik prizi bulmanıza da gerek yok. Çift taraflı nispeten daha büyük pompaların çoğu da gerekirse pille çalışır ama onlar 6 pille (AA pil) çalışırken tek taraflı küçük pompalar 2 pille (AA) çalışır. (pil sayısı ve tipi marka ve modeller arasında az çok değişiklik gösterebilir elbette)
Bu arada, ülkemizde iş yerlerinde süt sağma koşullarının iyileştirilmesini istiyorsanız lütfen Emzirme Reformu’na destek verin. Tek yapmanız gereken web sayfasına gidip destek formunu doldurmak.
Arada sırada da olsa düzenli bebeğinden ayrı kalmayı planlayan anneler
Haftada bir annelikten izin alıp bebeğinizden yarım gün ayrı kalmayı planlıyorsanız, ya da arada büyük çocuğunuzla baş başa bir gün geçirmek için bebeğinizden uzaklaşma ihtimaliniz varsa önceden süt sağıp evde bırakabilirsiniz. (Bebeğinizin babası da arada başbaşa kalmanız, ilgilenip nazlamanız, yoksa arıza çıkarabilecek ‘büyük çocuk’ sınıfına giriyor 🙂 “Ben yokken arada sırada mama alıversin, ne olur canım” diyebilirsiniz ama sütünüz varken bebişinizin midesine mama girmesine izin vermemenizi öneririm.
Ayrıca bebeğinizden uzun süre uzak kalacaksanız (3-4 saatten fazla) memelerinizin şişip ağrı yapmaması ve süt üretiminin azalmaması için bebeğinizden uzaktayken de sütünüzü sağmanız gerekir.
Haftada en fazla bir kaç gün ya da günde bir kaç saat bebeğinizden ayrı kalacaksanız elektrikli, tek taraflı küçük pompalardan edinmeyi düşünebilirsiniz. Bu öneriyi verirken işinizi görebilecek en pratik ve uygun fiyatlı çözümü düşündüm. Ama imkanınız varsa ve almışken iyi bir şey alayım diyorsanız çift taraflı elektrikli pompa da edinebilirsiniz.
“Doğumdan sonra birden çok sütüm gelirse ne yaparım?” diyen anneler
Bazı annelerin doğumdan sonra sütü birden ve çok bol geliyor (Maşallah!), hem de bebeğin emip bitiremeyeceği kadar çok… Bu durumda aşırı süt dolu memeler ağrı, kızarıklık ve annede ateş yapabiliyor.
Kısa vadeli çözümü bir an önce memeyi boşaltmak. Ayrıca memeyi daha az süt üretmek için terbiye etmek gerekiyor. Eğer bu ilk doğumunuzsa, aşırı süt üretimi durumunun başınıza gelip gelmeyeceğini bilmediğinizden sırf bu sebeple doğumdan önce bir pompa edinmek bence pek gerekli değil. Çünkü işe başlamayacaksanız, sırf sütün fazla gelmesi nedeniyle pompa kullanacaksanız bir kaç hafta süt pompası kiralamak bana daha mantıklı geliyor. Sonra duruma ve ihtiyacınıza göre yeni bir cihaz edinebilirsiniz. O yüzden anne adayları ellerinin altında süt pompası kiralayan bir kaç yerin telefon numarasını bulundurursa iyi olabilir. (İnternette “kiralık süt pompası” diye ararsanız birçok yer çıkacaktır. Çoğunun İstanbul dışındaki yerlere de kargo ile pompa gönderdiğini gördüm).
Her doğumla birlikte annenin süt üretim miktarı biraz daha artmaya meyilli oluyor. O yüzden eğer son doğumunuzdan sonra sütünüz çok geldiyse, bebek zar zor boşalttıysa ve yeni bir bebek bekliyorsanız, bu doğumunuzdan sonra çok süt gelme sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz yükselir.
Doğumdan sonra bebeğin anne memesini alamadığı ve/veya sütün sağılıp verilmesi gereken durumlar
Süt sağma konusunda en kritik grup bu grup, çünkü bebeğin ağzı ile anne memesi buluşamadığı için süt üretimini uyaran faktörler mevcut değildir. Memeyi emen bir bebek yokken sütü çoğaltmaya çalışmak çok özen isteyen bir durum. O yüzden doğru yöntemle, doğru araçlarla ve sık sık süt sağmak bu grup için çok önemlidir.
Doğumdan sonra yoğun bakıma alınan ve annenin emzirmesine izin verilmeyen ya da bebeğin memeyi alamadığı durumlarda süreci ikiye ayırmak lazım. İlk dönem kolostrum dönemi, ikincisi ise normal, olgun sütün geldiği dönem.
İlk olarak, kolostrumu elde etmek için en etkili yöntem elle sağmaktır. Kolostrum, yani doğumdan sonra memeden gelek ilk süt, aslında süt gibi değil de bal gibi oldukça kıvamlı bir maddedir. Protein ve bağışıklık sistemini koruyucu maddelerden çok zengindir. Kolostrumunuzun bebeğinize sağladığı faydayı milyon dolarınız olsa satın alamazsınız, bir tek kolostrumunuzla verebilirsiniz bu faydayı… Kolostrum sadece doğumdan sonraki ilk günlerde salgılanır.
Sağmak için pompa kullanırsanız kıvamlı kolostrum pompa parçaları ve biberonun duvarlarına yapışacağından bebeğe vermek zor olacaktır. Ayrıca o kıvamlı kolostrumu çıkartmak için en iyisi vakum değil, elle memenin kahverengi kısmını meme başına doğru sıvazlamak, yani sağmaktır. Bebeğin ağzını en iyi taklit eden yöntem elle sağmaktır. Bu sebeplere hastanenin vereceği uygun bir kaba elle sütünüzü sağmak kolostrumu edinmek için en iyi yöntemdir (elle sağma yöntemi için yazının başına bakabilirsiniz).
Anne ve bebeğin kavuşamadığı durumlarda normal, beyaz süt geldiğinde mutlaka hastane tipi bir süt pompası ile sağmaya devam etmek gerekir. Çünkü en etkili sağım gücünü hastane tipi pompalardan elde edebilirsiniz. Eğer bebeğinizden ayrı olmasaydınız o ilk günlerde kuvvetli bir şekilde sık sık emip memenizi boşaltacaktı, süt üretiminizi artırmaya çalışacaktı. Bu nedenle memelerinizi güçlü vakumu olan hastane tipi bir cihazla gün içinde sık sık boşaltmanız gerekir. Bebeğiniz sağdığınız tüm sütü almasa da mümkün mertebe sık boşaltmanızı öneririm, çünkü İnşallah bebeğinize kavuştuğunuzda sizden bol bol süt isteyecek. Memelerinizi buna hazırlanmalısınız! (bebeğin almadığı fazla sütü derin dondurucuda saklayabilirsiniz, bu konuyu önümüzdeki haftalarda yazacağım).
Meme almayan bebeklerde anne sütü vermeye devam etmek isteyen anneler
Öncelikle küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var. İlk yazımda da yazmıştım, emzirmek ve anne sütü aslında farklı şeylerdir. Emzirmek sadece annenin sütünün bebeğe geçmesi değil, anne ve bebek arasında sevgi alışverişi olan özel bir süreçtir. Bir bebek için anne sütü en doğru besin, emzirme ise en doğru beslenme yöntemidir. Sağılmış sütü vermek, direkt memede emzirmek kadar faydalı değildir.
Dahası, bebeğin hiç emmediği, sütün sadece sağılarak verildiği durumlarda süt azalmaya başlar. Bunun üç temel nedeni var. Birincisi, pompa vakumla çalışır; bebeğin sütü diliyle sağdığı teknik farklıdır. Memeler en iyi bebeğin ağzı ile boşaltıldığında süt üretir. İkincisi, bebeğin ağzı ile meme başını uyarması ile ve bebek emzirilirken anne kucağında sağlanan ten tene temas, annenin bebeğin kokusunu hissetmesi gibi faktörler süt üretimini tetikler. Pompa ile süt sağıldığında böyle bir uyarı yoktur. Üçüncüsü, sütü sağıp vermek memede emzirmek gibi mutluluk verici ve tatmin edici bir tecrübe olmadığından anneler süt sağmayı zamanla bir yük olarak görmeye başlarlar, yavaş yavaş ertelerler, ihmal ederler, bu durum da sütü azaltır.
Sadece pompa ile süt sağan, bebeğini (ya da bebeklerini) emzir(e)meyen anneler genellikle bu işi en fazla 6 ay kadar sürdürüp sonra bırakma meylindedirler. Nadir durumlarda bebeklerini sağdıkları sütle daha uzun süreler; mesela bir yıl besleyen anneler okudum, ama bu gerçekten çok nadir bir durum.
O nedenle öncelikle bebeğinizi emzirmek, meme almasını sağlamak için elinizden geleni yapmanızı öneririm. Örneğin bebeğiniz biberona alıştığı için memeyi kabul etmiyorsa, emzirme kampı yaparak bu sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.
Ancak bazı durumlarda bebekler doğumdan sonra yoğun bakımda aylarca kalabiliyor ve ne yazık ki yoğun bakımdan çıktıklarında memeye başlamak için geç kalınmış olabiliyor. Bu durumda sütünüzü düzenli sağıp vermeye devam ederseniz bebeğiniz için bulunduğunuz şartlar içinde en iyisini yapmış olursunuz. Anne sütü, sağılmış dahi olsa, yeryüzündeki tüm mamalara üstündür.
Sadece sağarak süt veriyorsanız, hiç emzirmiyorsanız süt üretiminin uzun süre yeterli düzeyde tutulması için çift taraflı ve güçlü bir makine edinmeniz lazım. Hatta, maddi imkanınız varsa, hastane tipi bir makinayı da uzun süreli kiralamayı ya da satın almayı düşünebilirsiniz.
“Bu grupların hiç birine girmiyorum, ama evde ucuzundan bir şey bulunsun istiyorum. Kullanır mıyım, kullanmaz mıyım bilmem ama, bulunsun işte bir tane” diyen anneler
Bu durumda çok istiyorsanız elektriksiz pompalardan bir tane edinebilirsiniz. Bazı modelleri iki elle birden kullanmanız gerekir ve bu hiç kolay değildir. Tek elle kullansanız da bir süre sonra el yorulur, pompa tabancasını yüz kez veya daha fazla sıkmanız gerekebilir her bir meme için. Dolu bir memeyi elle çalışan bir pompa ile tamamen boşaltmaya çalışmak çok mantıklı bir girişim değil. Ancak şöyle bir şey derseniz belki biraz mantığı olabilir: “Bebek memeyi tam bitiriyor mu, süt bırakıyor mu anlamam için bebek emdikten sonra pompa ile süt sağmam önerdiler, ben de ucuzundan aldım, iki kez kullandım, işim bitti artık, kullanmıyorum”. Ama açıkçası pratikte bu tür pompaları kullanıp da bir işe yaradığını söyleyen kimseyi duymadım. O yüzden el pompası yerine üzerine azıcık daha para koyup basit tek taraflı ama elektrikli bir pompa almanızı öneririm.
Yukarıdaki gruplardan hiçbirine girmiyorsunuz ve hangi pompayı alayım diye mi soruyorsunuz. Lütfen aşağıya sorunuz bırakın, belki haftaya yeni bir grup tanımlarız.
İlk başta verdiğim biraz kaba bir sınıflama, ara modeller de bulunabiliyor. Mesela bazı markalar modellerini ‘en küçük çift taraflı pompa’ olarak sunuyorlar, ya da ‘en güçlü tek taraflı pompa’. Veya hastane tipi olduğu halde işe götürülebileceği söylenen modeller de oluyor. Hangi ihtiyaç grubuna girdiğinizi belirledikten sonra nereden başlayacağınızı az çok bildiğiniz için modelleri buna göre araştırmaya başlayabilirsiniz.
Pompa satın almadan önce şunları göz önünde bulundurun:
Eğer nasıl bir model, hangi marka alacağınızdan emin değilseniz doğumdan önce pompa almak için acele etmenize gerek yok. Önünüzdeki süreçte neler yaşayacağınızı yüzde yüz bilemezsiniz. Eğer hızlıca bir pompa gerekirse her zaman kiralayabilirsiniz. Yalnız, pompa kiralarken yeni bir süt sağım seti almanız ve kargo masrafı ödemeniz gerekecektir, yani az da olsa yatırım masrafı var. O yüzden bazı anneler ¨Madem bu kadar masraf yapacağım, üstüne biraz daha koyar elektrikli bir pompa satın alırım¨ diyorlar. Kararı siz vereceksiniz.
Ev tipi elektrikli pompaların (ister tek taraflı ister çift taraflı olsun), yani hastane tipi pompalar dışındakileri, ikinci el kullanımı veya birden fazla kadın tarafından paylaşılması yönerilmiyor. Hastane tipi pompalar kapalı sistem, yani içine mikrop girmiyor. Ev tipi modeller ise açık sistem, içine toz ve mikrop girip yerleşebiliyor. Dahası, pompalar kullanıldıkça emiş güçlerini zamanla kaybediyorlar. Bu zaman içinde yavaş yavaş olduğundan anneler bu durumu fark etmiyorlar. İkinci el bir pompa aldığınızda iyi bir emiş gücünde olmayabilir, ama siz diğer modelleri bilmediğinizden karşılaştırma ve bunu fark etme şansınız olmaz.
Ancak şöyle diyebilirsiniz: “Bir arkadaşım artık kullanmadığı süt pompasını doğumdan önce bana verdi. Ne olur ne olmaz diye evde tutuyorum. Bir iki kez deneyip göreceğim. Memnun kalırsam bu modelin yenisini alırım”. İkinci el pompa kullanımının dezavantajını yukarda yazdım. Diğer taraftan bu yaklaşımın şöyle bir avantajı var. Bir kez kullandıktan sonra artık pompa seçerken neye dikkat edeceğinizi biliyor olacaksınız, çünkü nasıl bir şey kolay yıkanır, sizin şartlarınızda tek taraflı mı çift taraflı mı bir model daha iyi olur, bunu bir kaç denemeden sonra daha iyi değerlendirebilirsiniz. Ama dediğim gibi, ikinci el pompaları düzenli ve sürekli kullanım için önermem.
Pompa almadan önce güvendiğiniz bir kaç bebe mağzasına gidip satıcıların fikrini alabilirsiniz. Etrafınızda pompa ile süt sağan arkadaşlarınız, akrabalarınız varsa gidip nasıl yaptığına bakabilir, pompasını inceleyebilirsiniz. Belirli bir marka modele karar verdikten sonra internete girip bunun en hesaplı nerde olduğunu araştırmanızı öneririm. İnternet mağzalarında %10-30’a varan indirimler olabiliyor ve internetten ısmarlamak daha ucuza gelebiliyor.
Pompa kullanan, kullanmış olan anneler!
- Sizler hangi amaçla ne tip bir süt pompası kullandınız?
- Memnun kaldığınız ve kalmadığınız yönler neler?
- Tecrübeleriniz nasıl?
Yorumlarınızı yazarken marka ve model belirtebilirsiniz; hatta özellikle bırakmanızı istiyorum. Çünkü süt pompası çoğumuz için ciddi bir yatırım ve bir çok anne bunu bir kez alabilecek güce sahip; deneme yanılma ile en uygun markayı modeli bulma şansı yok. O yüzden marka ve modelinizle ilgili beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönleri, hangi şartlarda işe yaradığını hangi şartlarda sizi zorladığını yorumlara bırakırsanız bu konuyu araştıran anneler için güzel bir kaynak olur.
Haftaya iş yerinde süt sağma ve sağmadan sonra pompa parçalarını yıkayıp temizleme konusunda püf noktalarını ele alacağız.
Tomris
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Yine harika bir yazı olmuş, yazanın da aracı olanın da gönlüne, yüreğine sağlık! 🙂 Ben çok fazla ihtiyaç duymadım ama ihtiyaç olduğunda medela kullandım, hatta yazıda soldaki resimde olandan. Gayet iyiydi. Hatta şu an amme hizmeti görüyor, benden sonra üçüncü annenin kullanımında. 🙂
Dilek paylasimin icin tesekkur ederim 🙂
yazida da bahsettim, pompalarin ikinci el kullanimi pek onerilmiyor, cunku kullanila kullanila emis gucleri azalabiliyor ve icine toz ve mikrop kacabiliyor. Ben ikinci el pompa kullanimini kisa surelerle olursa oneriyorum, mesela kendi pompani alincaya kadar, denemek icin, vb. Diger yandan arada sirada kullanilmis bir pompanin arada sirada pompaya ihtiyac duyan baska bir anneye gecmesini de anlayabiliyorum.:)
paylaştığınız fotoğraftaki MEDELA elektrikliyi kullanmıştım. gayet güzel vakum ayarı da var, istediğiniz hızda ayarlaya biliyorsunuz ve hafif olması da bir avantaj diyebilirim. diğer markalara göre fiyatı da uygun sanırım..
Tesekkurler Irmak
Ben de medela kullandım. Çok pek çok memnun kaldım. Benim pompalama nedenim 3 ineğe taş çıkartacak kadar çok süt üretiyor oluşumdu 🙂 Leyla'yı emzirdikten sonra göğüslerimi boşaltmak için pompaladım her seferinde.
Bu pompa olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. Mucidinden allah razı olsun. Sonra buzluktaki sütleri ek gıdalara başladığımızda kullandım. Süle karıştırıp yediriyordum.
Eren
Eren,
Anne sütünün faydasını kesinlikle tartışmam ama merak ettiğim bir bilgi var:
Okuduğum kitapların birinde bebeğin gelişimine göre sütün içeriğinin değiştiğinden bahsediyordu. Yani 1. ay gelen sütün içeriği ile 3. ay gelen sütün içeriğinin aynı olmadığı; hatta emzirdiğiniz bebeğin kız veya erkek oluşuna göre bile sütün içeriğinin değiştiğinden bahsediyordu.
Bu konuda Tomris Hanımın da bilgisi vardır mutlaka. Bi açıklasanıza bana yaa ..Kafam karıştı. Şimdi 2. ay faydalı olan süt, 4. ay faydalı değil mi? ):
Tümay, kız- oğlan farkedeceğini hiçbir yerde okumadım ama sütün yapısının bebeğin yaşına göre değişiklik gösterdiği çok doğru. Mesela kolostrumdan yenidoğanın alacağı faydayla 9 aylık bebeğin alacağı fayda kesinlikle aynı değildir.
Ama bu mesela Leyla'nın 3 aylıkken sağdığım sütten 7 aylık olunca fayda göremeyeceği anlamına gelmez kesinlikle. Her durumda anne sütü mamadan (bilhassa ilk sene) çok çok daha yararlıdır. Önemli olan arayı çok açmamak. Mesela 3 aylık bebek emziren annenin sütünü 2 yaşındaki çocuğa verirsen yine bir miktar yararlanır elbette ama o kadar ciddi bir fark yaratmaz sağlıklı beslenmesinde…
Eren
Ben de anne sütünün her ay değiştiğini ve bebek o dönem neye ihtiyaç duyuyorsa ona göre içeriğinin şekillendiğini okumuştum. Bu durumda ilerleyen aylarda faydasız olması söz konusu olamaz aksine inanılmaz değerli düşünsenize mucize gibi
Evet, anne sutunun icerigi bebegin ihtiyacina gore degisiyor, bebegin aylara gore ihtiyaci degistigi icin sut icerigi de degisiyor. Ilk aylarda hizli buyuyen bir bebegin ihtiyaci ve ek gidalara baslamis bir bebegin ihtiyaci farkli. Ama yine de, bir annenin sutu, isterse bir sene sonra olsun piyasadaki tum formul mamalara, inek sutlerine keci sutlerine her seye ustundur (-20 derecede, yani ozel derin dondurucuda, cok iyi sartlarda saklanirsa bir seneye kadar dayanabilir anne sutu).
Anne sutunun bu aylara gore iceriginin degistigi bilgisi nedense bazi yerlerde bir engel olarak karsimiza cikiyor. Sanirim mama kutulari uzerinde 0-6 ay 6-12 ay filan yaziyor ya, sanki bazi kadinlara bebegin yasina uygun mama tuketmek gecmis aylara ait anne sutu tuketmekten daha iyi gibi geliyor. Ama bu tamamen bir algi oyunu. Zannediyorlar ki mama kutusu uzerinde oyle yazinca o mama o aylar icin ideal hale getirildi. Alakasi yok. Cok ugrasiyor mama firmalari anne sutune benzeyen bir seyler elde edebilmek icin, ama islerim cok cok zor, cunku baslngic noktalari inek sutu. Istedikleri kadar yag orani ile protein orani ile oynasinlar, bunun icin turlu turlu kimyasal ve fiziksel islem yapsinlar, anneyi taklit edemedicke anne sutunu de taklit edemezler.
Bir insanin sutu, hangi ayda sagilmis olursa olsun dunya uzerindeki her mamaya ustundur (derin dondurucudaki maksimum bekleme suresi asilmadigi surece). Bu, sut annelik durumlari icin de gecerli. Hangi ayda olursa olsun insan sutu formul mamaya ustundur.
Eren, bazi calismalarda annelerin sutunun yag oraninin bebeklerinin erkek veya kiz olmasina gore biraz degisiklik gosterdigi gorulmus. Erkek bebekleri olan annelerin sütü kız bebekleri olanlara göre daha yağlıymış. Sadece insanda degil, diger memelilerde de. Ama bu sadece cinsiyetten mi, yoksa diger faktorler mi var (cofounding) tam belli degil. http://mammalssuck.blogspot.nl/search?q=male+female#!/2012/08/boy-milk-vs-girl-milk.html Bana sorarsan disi ve erkek yavrularin buyume hizlarindaki fark ve emme sıklıklarındaki fark bunun sebebi olabilir. Ama benimki varsayım, elimde veri yok.
Tomris Hanım teşekkürler. Bu yazıyı bekliyordum bende.
Keşke bir gün daha sabretseymişim…Ah bu aceleciliğim ):
Dün Chicco Akış Ayarlı Göğüs Pompası sipariş verdim. Neye mi dayandım? Hiçbir şeyeeeee…..
Sadece bulunsun diye aldım. Sütümün gelip gelmeyeceğini bile bilmiyorum.
Ama sezeryan ihtimali yüksek gözüktüğü için (nedense hafızamda; sezeryanda oksitosinin geç etki ettiği bu yüzden de sütün geç gelebileceği bilgisi kalmış) veeeee herşeye hazırlıklı olma kaygısı duyan manyaklığımı sakinleştirmek için aldım 🙂
Neyyyyseeeee….Yaz sonunda okul başlayacak. Bari az sabredip çalışan anne taktiklerini okuyayım değil mi? (=
Tumay, gebesin sanirim, hayirli olsun. Sakin 'sutum gelir mi acaba' diye dusunme, sutun elbette gelecek, hic merak etme. Dogumdan sonra emzir, emzir, emzir. Bir de sezeryana gireceksen uykunu al da gir. Sutum gelmedi, yetmedi diyen annelerin hikayelerine de kulak asma. Cok nadiren de olsa gercekten memelerin yeterince sut uretemedigi durumlar oluyor, ama bu binde bir. Geriye kalan ve sutum gelmedi yetmedi diyen cogu anne ya emzirmeye iyi bir baslangic yapamamislardir, ya da yeterince sık emzirmemislerdir.
Bizi takip etmeye de devam et, calisan anne taktikleri az sonra 🙂
Unutmadan: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-8-anne.html
Taksik taksit oldu, kusura bakma.
Chicco'nun sut pompasini bilemiyorum, ama kotuler arasinda duymadim adini. Evde bulunsun, ama ilk haftalarda, ozellikle kirkin cikana kadar gerekmedikce kullanma derim, (asiri sut uretimi durumu haric), birak yavrun memelerini ihtiyaci olan sute gore programlasin, bunun icin de istedigi zaman istedigi kadar emzirirsen bastan her sey yolunda gider Insallah.
aşırı süt üretimi durumlarını görünce durdum..:) yaşadığım için yazmak istedim. ben böyle bir acı yaşamadım ömrü hayatımda gece bitmedi. sabaha kadar bir göğsümde kızımı emzirdim diğerine de masaj yaptım bütün gece ağlamıştım. eşim o halimi görünce sabah kalkar kalkmaz pompayı almaya gitmişti.. (sonrada nedendir bilinmez diyeceğim ama diyemiyorum nedeni lohusalık sendromu 🙂 sütüm 4. ayımda birden azaldı ve 8 ayımda tamamen kesilmişti…
Tomris Hanım öncelikle geç cevap verdiğim için özür dilerim. Gebeliğimin sonlarına doğru geldiğim için iki gündür rahatsızdım. Ayrıca cevabınız ve motive edici sözleriniz için çok teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi mutlaka dikkate alacağım ve yeni yazınızı da dört gözle bekliyorum.
Irmak Hanım size de çok geçmiş olsun, gerçi geçmiş anladığım kadarı ile (: Bize de yaranılmıyor değil mi? Süt gelse bir deeert, gelmese bir dert değil mi?
evet birazcık geçti canım 🙂 süt olsun da gelsin önemli olan emzirmek her şey bebeklerimiz için. onun için her şeye katlanırım, katlanıyorum 🙂 sırt ağrısı çektim çocuğumu kucağıma alamıyordum ağlaya ağlaya beşiğinden alıyordum. yataktan ağlayarak yarım saat de kalkıyordum.. işimi yaparken, emzirirken nefesim kesiliyordu. tabi ki onun bir gülüşü bütün acıları bütün olumsuzlukları hemen unutturuyor.. 🙂
– ne çekmişsin be yavrum.
-her problemi yaşadın da bir sesini çıkaramadın ya .
-ne çektin (bunları bebeğimle ilgili söylemiyorum içimden geldi.. :-)))
Çok doyurucu bir yazı olmuş yine tebrikler. Ben elektriksiz elle kullanılan pompalardan aldım ve epey bir süre çok rahat kullandım. Dogum öncesinde pompa konusundan bi haberdim. Hastanede aniden aşırı şişmiş memelerle başbaşa kalınca eşime ne bulursan al getir dedim ve ilk etapta o da böyle birşey bulmuş. Ancak çok memnun kaldım şöyle ki vakumlayıp memeyi hapsediyordum ve elimle masaj yaparak sağıyordum. Zaten en başta vakumlayıp yapıştırdığımda epey bir süre kendiliğnden akıyor. Sonra da biraz elle memeyi bastırarak yaptım, pompanın topunu sıkıp gevşetme işinihiç yapmadım. Sadece vakumlu bir toplayıcı işlevi gördü. İlk aylar bebeğim emmede sorun yaşadığı için epey etkin şekilde kulandım ve uzun zaman sütü arttırmak ya da depolamak için kızım emmeye başladığında da kullandım. Bence ilk etapta alınabilir sonrasında ihtiyaç duyulursa pahalı modellere geçilebilir
GeCe, ben de anlattigina benzer bir yontemi pompam bozuldugunda/kirildiginda kullaniyorum, yani pompamin hunisini toplama hunisi gibi kullaniyorum, bir cesit modifiye elle sagma yontemi, haftaya yazacagım. El tipi bir pompayi bu amacla kullanmayi dusunmemistim, iyi fikir.
Merhaba esimin adi ile katiliyorum yanlis anlasilmasin 🙂 benim emzirme seruvenim 7 ay once basladi asiri derecede emzirm istegim var ve malesef gogus ucum yoktu silikon kullanmak zorunda kalirdim keske kullanmasaydim nerden bilebilirdim ki cocugum ememiyor ve surekli ac oldugunu emiyor ama sut gelmedikce karni doymadikca surekli uyuyordu 1 hafta hastanede kaldim sezeryan yaptim yurtdisinda yasiyorum sezeryan olunca 1 hafta yatirdilar neyse hastanede kizimin kan sekeri dusuk cikti mama verdiler benim de memeler gittikce sisiyor ama sagdirtmiyorlar neymis efendim bebek pompaymis ama benim pompam cekemiyor gucu yok geldik eve kizim surekli agliyor ac ben artik sutum olmadigini dusunmeye basladim mama vermek zorunda kaldim evimize ebe geliyor bu boyle olmaz dedi once emzir sonra sag eger yetmezse mama ver dedi ve ole sagma isinede basladik once hastane tipi kiraladik 2.5 ay kullandim sonra cift tarafli pompa aldim gayet iyidi ama ne olduysa bozuldu sonra arkadasimin tavsiyesi uzerine ameda aldim o sirada iyiki turkiye de idik ve suan hem emzirip hem sagiyorum kizim arada meme ile kavga ediyor bende sagip iciriyorum tek dusuncem ikinci cocukda ne yapcagim tek cocukla emzir sag yaptim yapiyorum tum gunum boyle geciyor ins istedigim gibi emzirebilirim ama kavgasiz gurultusuz 🙂
Omer beyin esi
Emzir sag dongusu gerckten cok zordur, denedim, bilirim.
Bebeginiz de memeyle savasmaya basladigina gore biberona alismaya baslamis olabilir, bu durumda bu sekilde cok uzun devam edemezsin buyuk ihtimalle, biberona ve mamaya kayma olabilir ki bu da emzirmenin sonunu getirir.
Emzirme kampi yapmayi dusundun mu? Sut sagmayi mamayi tamamen birakip uc gun sadece emzirmeyi denedin mi? Sonunda sut sagma, mama vb. seyleri birakip tamamen memeye donebilirsin. Emzirme kampi cok emek istiyor, ama bence sonucuna deger. Bu linkler yardimci olabilir. Emzirme kampi yapmaya karar verirsen, baslarsan bize de haber ver, sorularin olursa buraya yaz, destek olalim.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html
Merhaba esimin baglantisi uzerinden yaziyorum size yanlis anlasilmasin 🙂 eren seni takip ediyorum heryerden benim emzirme seruvenim 7 ay once basladi asiri derecede emzirm istegim var ve malesef gogus ucum yoktu silikon kullanmak zorunda kalirdim keske kullanmasaydim nerden bilebilirdim ki cocugum ememiyor ve surekli ac oldugunu emiyor ama sut gelmedikce karni doymadikca surekli uyuyordu 1 hafta hastanede kaldim sezeryan yaptim yurtdisinda yasiyorum sezeryan olunca 1 hafta yatirdilar neyse hastanede kizimin kan sekeri dusuk cikti mama verdiler benim de memeler gittikce sisiyor ama sagdirtmiyorlar neymis efendim bebek pompaymis ama benim pompam cekemiyor gucu yok geldik eve kizim surekli agliyor ac ben artik sutum olmadigini dusunmeye basladim mama vermek zorunda kaldim evimize ebe geliyor bu boyle olmaz dedi once emzir sonra sag eger yetmezse mama ver dedi ve ole sagma isinede basladik once hastane tipi kiraladik 2.5 ay kullandim sonra cift tarafli pompa aldim gayet iyidi ama ne olduysa bozuldu sonra arkadasimin tavsiyesi uzerine ameda aldim o sirada iyiki turkiye de idik ve suan hem emzirip hem sagiyorum kizim arada meme ile kavga ediyor bende sagip iciriyorum tek dusuncem ikinci cocukda ne yapcagim tek cocukla emzir sag yaptim yapiyorum tum gunum boyle geciyor ins istedigim gibi emzirebilirim ama kavgasiz gurultusuz :)Basak Sebat
Merhaba.. Cok güzel bir yazi olmus.. El pompalari ile ile ilgili birsey demek istiyorum.. Bende bir tane var.. Sütüm cok sükür bol..sadece disari cikacagim zamanlar icin arada bebe emmeyince pompaliyorum.. Avent firmasinin el pompasi..mEdelanin elektriklisini de kullandim asiri süt üretimi oldugu zaman doktor recetesiyle..almanyada annelik izni uzun oldugu icin simdi ikinci cocugumdada doya doya emziriyorum.. Sadece arada 3saat cikabilek icin pompaliyorum..el pompasini aventin 100 kere tetiklemek gerekmiyor.. Ben bir kere tetikleyip gergin tutuyorum..,yarim dakika sakir sakir akiyor o bir kere gerdigim durumda.. Birazda sagar gibi hafif masaj yaparsam memeye akma süresi uzuyor.. Bebegim simdi 9 haftalik..gerci daha 5 kere sagdim..ebemiz memelerin terbiye edilmesi icin cok pompa yapmami istemiyor zaten..memeler gereksiz uyarilmasin diye.. Bir de sezeryanda süt gelmez diyenlere söyleyecegim bir söz var.. Ben süt maratonunu her iki cocugumdada yaptim.. ..yani sizin deyiminizle süt kampi.. Birinciyide emzirdim..ikinciyide emziriyorum.. Sezeryan olundu diye süt gelmeyecek diye birsey yok.. Birinci bebegimde ilk basta pompa ile uyarmak gerekmisti memeyi kavrayamadigi icin..mama ikinci de bebek kendi sezeryandan bir saat sonra emdigi icin gerek kalmadi..yani bebek emdikce süt gelir..kimse bunu dert etmesin.. El pompasi da sadece ayda yilda bir sagacaklar icin yeterli..uygun teknikle yapilmasi gerek..yani el sürekli masaj yapacak..tetiklendikten sonra gergin anda aktigi kadar akitilacak..cok sükür almanyada 3yila kadar izin oldugu icin benim is yerinde sagmak durumum olmayacak..is yeri icin medela elektrikliler iyi..
Nar cicegi, paylasimin icin cok tesekkur ederim.
Not..burada ebemden ögrendigim kadariyla, cok sütünüz varsa pompalamak yetine elle sagarak akitmak daha iyi..cünkü pompa daha da süt artmasina neden olabiliyor.. Sadece dayanamayaCak gibi olursak sagmak gerekli pompa ile..memenin terbiye edilmesi, yani arz talep olayini ögrenmesi icin dayanabilindigince pompalamamak gerek.. Bana 8.haftadan sonra pompalamak istersen pompala..ama öncesinde suni bir süt artisi yapma dedi sevgili ebe arkadasim…
Ben ¨daha da süt artmasının¨sakıncalı olabileceği bir durum düşünemiyorum 🙂 Benim iyi ki de çok sütüm varmış iyi ki de pompalayıp buzluğa atma şansım olmuş. Ek gıdaları anne sütüyle karıştırıp vermekten daha iyi bir ek gıda başlangıcı düşünemiyorum.
Bebek ne kadar uzun süre anne sütü alabilirse o kadar iyi. Çok olan sütü ekstra gayretle azaltmak bana mantıklı gelmiyor pek.
Eren
Nar cicegi, asiri sut uretimi durumu ile ilgili paylasimlarin icin tesekkurler. Bu durumda meme terbiyesi doneminde cok rahatsiz olursa anne memeyi sagabilir (el ya da pompa) ama ancak rahatsizligi alacak kadar bosaltmali, tamamen degil, yani meme yine dolu kalmali ki sut uretimi yavaslasin. Vucuda verilen mesajlar soyle:
dolu meme= sut yapma!
Bos meme = sut yap!
Memeyi ne kadar bosaltirsan, sut yapimi o kadar tetiklenir.
Eren, öncelikle Masallah!
Senin tecrüben nasıldı bilemiyorum ama aşırı süt üretimi olan kadınlar ve bebekleri sütün miktarının fazla olmasının ötesinde sorunlar yaşıyorlar.
Meme çok dolu olursa bebeğin ön sütle karnı doyabiliyor, bu sefer fazla laktozdan gaz sorunları, yeşil kaka vb. oluyor. Yağlı sütü almadığı için daha çabuk acıkma, çabuk acıktığı için sık emme, sık emdiği için daha çok süt üretimi bir kısır döngüye giriyor.
Bir de aşırı süt üretimi olan kadınlarda genellikle süt akım refleksi de aşırı oluyor (overactive let down). Bebek ağzına hızla dolan sütü yutamıyor, boğulur gibi oluyor, çok zorlanıyor bazı bebekler, hem meme istiyor, hem de süt ağzına fazla doluduğundan, boğulacak gibi olduğundan kızıyor, zamanla memeden soğuyabiliyorlar. Meme ne kadar dolu olursa süt akımı o kadar kuvvetli oluyor, bebek o kadar zorlanıyor.
Bu sebeplerden bence bir meme bir öğün olacak şekilde terbiye etmek en iyisi. Her öğünde öbür memeyi pompa ile sağıp derin dondurucuya amaak en güzeli elbette, orda sana kesinlikle katılıyorum, çeşme akarken testiyi doldurmak lazım. Ama bir meme bir öğüne denk gelinceye kadar terbiyeye devam edilmeli bence.
Evet tomris hanim.. Bizdeki sorun sizin yukarida yazdiklarinizdi.. Ön süt cok bol.. Asiri gaz yapti..tam bahsettiginiz olaylari yasadik.. Bir memeyi iki kere vererek sorunu cözdük.. Simdi her ögün tek meme veriyorum.. Terbiye oldu cok sükür.. Bbegim bogulacak gibi oluyordu fiskiran süt ile.. Yesil kakada oluyordu.. 10.haftada ancak yoluna girdi diyebilirim.. Arada cok olan ön sütü pompa ile akittik..buzluga attik.. Yagli kismindan verdik..gazi azaldi.. Yani süt cok olunca farkli önlemler almak gerekti tomris hanimin dedigi gibi…
Benzer durum bizde de oluyordu, hala zaman zaman çok dolu olduğunda aç bile olsa isyan edip emmiyor, Ben de ön sütü biraz sağıp kalan kısmı vermeye çalışıyorum ama her zaman zamanlamayı tutturamıyorum bazen şansımı deneyelim diyorum hoop süt akışı fazla bizimki homurdanıyor 🙂 İşe başlayacağım için ben de stok yapma taraftarıyım sürekli sağıyorum, etrafımdakilerin söylenmelerine rağmen:) Neyse gittikçe düzene giriyor ama çok şükür.
Merhabalar. Ben hem manuel, hem elektrikli tekli, hem de çiftli pompa kullandım.
Doğumdan önce Medela Swing (elektrikli, tekli pompa) almıştım. Kızım yaklaşık 4 aylıkken sağmaya başladım; canım inanılmaz yanıyordu. Hızını minimuma getirip sağıyordum, ancak o zaman da hem sağmam bitmek bilmiyordu, hem de çok az süt çıkarabiliyordum. Pes ettim.
Farklı bir markada daha farklı sonuç alabilir miyim diye araştırırken kuzenimin Avent manuel pompasını ödünç aldım. Sonuç: sağımı kendim kontrol edebildiğim için acımı da kontrol edebiliyordum; meme uçlarım gittikçe sağılmaya alıştı. Ancak pompanın kendisinden hiç memnun kalmadım. Avent'in meşhur yaprakları vakumlamaya engel oluyordu. Yaprakları çıkarıp kullandım ben hep, ancak pompanın içinde sürekli süt birikiyor, biberona aktarımda çok sorun yaşatıyordu. Her taraf süt içinde kalıyordu. Zorda kalsam bile kullanmam, çekmecede yatıyor. Elle sağarım Avent'le sağmam diyorum. Fakat mesela kuzenim inanılmaz memnundu -kişiden kişiye çok değişiyor; herkesin meme yapısı ve pompalara reaksiyonu farklı demek…
Tekrar Medela Swing'e şans verdim. Meme uçlarım alışmıştı ve çok rahat sağım yapabiliyordum. Ancak bir elimle pompayı yerinde tutarken, diğer elimle sürekli memeye çeşitli yerlerden baskı uygulayarak sağıyordum.
İşe başladığımda rahat edebilir miyim diye internetten çiftli pompa kiraladım. Spectra 2 (hastane tipi pompa) haftalık kiralanabiliyordu, onu yolladılar. Fakat bir hafta boyunca azimle denememe rağmen hiç memnun kalamadım, çünkü 1- her iki meme ucum da farklı vakum şiddetine dayanabiliyordu. Bir taraf için uygun olan vakum diğer tarafa fazla gelebiliyor, şiddeti azalttığımda bu sefer tek taraftan verim alamıyordum. Ayrıca ellerim doluyken vakum şiddetini kontrol etmem çok zor oluyordu. 2- Her iki elim de dolu olduğundan ve memeye doğru baskı uygulayamadığımdan bazen neredeyse hiç süt gelmiyordu. Çiftli pompanın bana kesinlikle hitap etmediğini gördüm; iyi ki satın almadan kiralamışım diyorum.
Şu anda Medela Swing'le sıkıntısız sağım yapabiliyorum. Makineyi çalıştırmadan önce 6-7 defa huninin içine elle sağım yaparak tüm kanallardan süt gelmesini sağlıyorum, daha sonra huniyi yerleştirerek makineyi çalıştırıyorum; böylelikle meme uçlarım zorlanmıyor ve akım refleksi çok daha çabuk devreye giriyor. Ayrıca sağarken mutlaka diğer elimle memeye hafif baskı uygulayarak cihaza destek veriyorum; bu süreyi çok kısaltıyor ve çok daha iyi performans almamı sağlıyor.
İnternette yerli yabancı pek çok sitede pompayla sağma/doğru pompa konusunda saatlerce araştırma yapmış ve türlü sıkıntı yaşamış biri olarak böyle bir konuyu yazıya döktüğünüz için teşekkür ederim; çok faydasının görüleceğine inanıyorum.
Zeynep
Bu kiymetli paylasimin icin tesekkur ederim Zeynep. Guzel bilgiler verdin.
Normalde yapmam ama bu yaziyi yazmadan once bir bakayim, internette baska kaynaklar ne yazmis dedim. Hepsi pompa tipinden yola cikarak konuyu anlatiyordu, su tip pompa su tur anneler icin uygundur diye. Ama bence dogrusu ihtiyac gruplarindan baslayip onlara uygun pompa tiplerini anlatmak, yani insandan cihaza gitmek, o yuzden bu yaziyi o sekilde ele aldim.
Lansinohun el pompasini kullaniyorum haftada 3 gun sagiyorum cok memnunum
Paylasimin icin tesekkur ederim Sirin 🙂
Eğer bir bebeğinizi emzirirken, tepenizden uçan başka bir bebeğiniz daha varsa manuel pompa hiç işinize yaramayacaktır 🙂
Bu arada elektrikli pompaların kuvvetlerinin kaybolduğuna pek katılıyorum. Acaba prizde takılı kaldığı için mi? Daha 4 aylık pompada sanki bir performans eksilmesi hissediyorum.
Hangi makinayı kullanıyorsun? 4 ayda performans eksilmesi varsa büyük ihtimalle sorun şu olabilir: pompa setinde küçük plastik bir parça var, en çabuk yıpranan parçadır, o eskimiş olabillir. Pompanın hüni gibi memeye dayanan parçasının alt ucunda, sütün şişeye aktığı yerde bir plastik parça olması lazım, ince zar gibi bir şerit (modelden modele değişiklik gösterir). O parça yıprandıkça vakum sırasında hava kaçırmaya başlayabilir, azar azar da olsa. Genelde pompa kutuları içinden o plastik parçanın bir çift yedeği çıkar; ayrıca da satılır zaten, çünkü en çabuk yıpranan parçadır. Sıfır bir parça ile bir daha dene istersen )pompanın orijinal kutusuna bakarsan orada bırakmış olabilirsin).
Ben de kendi marka model tecrubemi ve tercihlerimi yazayim.
Hem kendi tecrubemden, hem de etrafimdaki calisan kadinlardan duydugum kadari ile iki marka on plana cikiyor: Medela ve Ameda.
Tek tarafli pompa
Ben ilk kez Medela Mini Electric kullandim, cok pratik, el cantasina sigan, arabada giderken bile kullanabileceginiz bir model (elbette yolcu koltugunda, sofor koltugunda degil ;). Yalniz biraz gurultulu, o yuzden bebek meme emerken obur memeyi bosaltayim derseniz biraz zor, ama bebegin de mizacina ve alismasina bagli.
Cift tarafli pompa
Ben Ameda Lactaline kullaniyorum, birinci pompam ikizler bir yasini biraz gecince kirildiydi, yine aynisindan aldim. Soyle olduydu Bruksel'deydim bes gunluk toplantilar icin, ikinci gunu yere dusurdum, bozuldu, ama Bruksel'de Ameda bulamadim, internetten siparis verip beklediydim, bu arada kalan 3 gun elimle sagdim.
Ameda Lactaline iki tarafli bir pompa icin nispeten hafif ama guclu bir model. Tek dezavantaji pompa parcalari mikrodalga sterilizatore girmiyor, kaynatmak gerekiyor. Ama bunu haftada bir yaptigimiz icin sorun olmuyor. (sterilizasyon onerilerimi haftaya yazacagim)
Bu modeli alirken cok sorup sorusturmustum. Diger bir one cikan marka Medela idi.
Medela gercekten de sut sagma pompaları arasında dunyada en cok kullanılan markalardan biri. Genis bir urun gami var, yaziyi hazirlarken web sitelerine baktim, her duruma uygun modeller var. Duydugum en onemli elestiri cok gurultulu olmalari. Tek tarafli modelde ben de duydum, baya gurultulu.
Bu yaziyi hazirlarken Medela'nin kullanma kilavuzlarini inceledim. Otomatik bir sistem var gordugum kadari ile, once hizli sagma modunda calisiyor, sonra da sut akimi gelince bir dugmeye basiliyor ve guclu ama yavas emis moduna geciliyor. Bu ozellik hosuma gitti. Ameda'da sagma hizini ve emis gucunu elle dugmeyi cevirerek ayarliyorsunuz ama insan bu sut akimi gelmeden once/sonra ayarini yapamayabiliyor, daha dogrusu akil edemeyebiliyor. 🙂
Pompa alirken arastirdigim donemde en onerilmeyen marka Avent'ti. Alip cok pisman olan, baska pompa almak zorunda kalan anneler duymustum, hem en pahalisi hem en kotusu diyorlardi. Yukariya birakilan yorumlardan biri de bunu dogruluyor. Ama seveni de var. Mesela Hollanda'da Avent cok kullaniyor (Philips bu ulkenin markasi oldugu icin sanirim), ama Medela da cok yaygin. ama Hollanda anne sutu konusunda hic de ornek alinacak bir ulke degil.
El tipi pompa
Sizden gelen mesajlardan gordugum kadari ile el tipi pompa ise yariyor diyenler sutu cok bol olan, hatta asiri sut uretiminden muzdarip anneler. Cunku bu annelerde genellikle sut salinim refleksi cok hizli ve asiri calisiyor, sutleri kolaylikla fiskiriyor, o yuzden de eliyle defalarca pompa yapmak zorunda kalmiyor, hatta bir iki cekip oyle hiraktiginda sutun kendiliginden yarim dakika geldigini yazanlariniz var yukarda. boylece yeni bir ihtiyac ve kullanim alani tanimlamis olduk 🙂
Ozetle, kisisel tecrubelerim ve duyduklarim isiginda ve sizlerin de yorumlariniza baktigimda, tek tarafli kucuk modellerde Medela, cift tarafli modellerde Ameda veya Medela on plana cikiyor gibi duruyor.
Hizli ve kuvvetli sut akim refleksi olan/ asiri sut uretimi olan anneler (bu iki durum genelde birlikte gider) ve sadece arada sirada sut sagan anneler icin el tipi pompalar da bir secenek gibi duruyor, ama one cikan belirgin bir marka model gormedim.
Tomris Hanım yine çok bilgilendirici bir yazı olmuş; önce kocaman bir teşekkür:)) Bebeğim şu anda 11 aylık ve 3. ayın sonundan itibaren nedereyse 7. ayın sonuna kadar emzirme sorunu yaşamıştım, bebeğimin reflüsü vardı ve emmeyi kesinlikle reddediyordu. Özetle yaklaşık 4-5 ay evde hastane tipi pompa kiraladım ve hem sağdığım sütle, hem de uyurken vs. emzirerek süt miktarımı korumayı başardım. Şu anda işe de dönmüş durumdayım ve medela elektrikli tek taraflı 2. el bir pompa kullanıyorum. 2.el pompa ile ilgili yazdıklarınızı okuyunca biraz endişelendim açıkçası. Sütüm son bir aydır bayağı azaldı zaten ama bu saatten sonra yeni bir pompa almalı mıyım? Bebeğim sabah kalkınca ve akşam yatarken beni emiyor, öğlen de bir önceki günden sağdığım 100-120cc sütü içiyor; tabii ki ek gıdaya başladık, normal yemeğini de yiyor. Sabah ve akşam emmesine ek olarak öğle sütünü de sayarsak içtiği süt yeterli midir? Sütümü bu saatten sonra artırabilir miyim, gerek var mı? Ne dersiniz? Öğlen sağdığım sütler bir ay önce 150-200cc idi, şimdi 100-120 ancak çıkıyor ve daha da azalacak diye endişeleniyorum.
Merhaba Nelin Hanım, sabah akşam birer kez emzirip öğlen işte pompa yapıyorsunuz, doğru mu? 6-12 ay arasında kabaca günde 500 ml anne sütü alması gerekir, sizinki bunun biraz altında muhtemelen, ama zaten birinci yılın sonuna yaklaşıyorsunuz, dert etmeyin. Eğer yapabilirseniz, bir gün (hafta sonu olabilir) çocuğunuzla ya da sadece pompa yaparak emzirme kampı yapmaya çalışın. Mesela Pazar günü (hatta yapabilirseniz Cumartesi günü başlayın), o gün normal emzirmenizin yanı sıra iki üç kez emizrmeye ya da pompa yapmaya çalışın. Ertesi gün de iş yerinde bir yerine iki kez pompa yapmaya çalışın. Bu şekilde sütü biraz daha artırabilirsiniz, muhtemelen yüne 150-200 mertebesine çıkar sağdığınız sütler.
Benim de bebeklerim 15 aylıkken seyahatte pompam kırılmıştı ve yeni bir tane alıp almamak konusunda çok tereddütte kalmıştım. Zor bir karar, biliyorum, kendi şartlarınıza göre karar vermeniz gerekiyor. Yalnız benim şöyle bir durumum vardı ben sadece iş yerinde değil, iş seyahatlerinde de pompa yapıyorum (ayda bir iş seyahatim oluyor ortalama). Sonuçta yeni bir pompa almıştım ve bu kararımdan da memnun kalmıştım. Çocuklar sanırım 18 aylıkken gün içinde işte pompa yapmayı bırakmıştım, bir altı ay daha sadece sabah akşam memesi şeklinde gitmiştik (hafta sonları bir de öğlen memesi). Ama sizin iş seyahatleriniz olmadığı için ve elinizde az çok çalışan bir pompa olduğu için yenisini almak ne kadar makul tam bilemiyorum, kendi ekonomik gücünüze göre karar vermenizi öneririm.
İsterseniz kısa bir süreliğine tekrar pompa kiralayıp elinizdeki pompanın performansı ile karşılaştırabilirsiniz. Sütü arttırdığınız dönemde de o kiralık pompayı kullanırsanız
Pompa ile süt sağma konusunda bir kaç ipucu haftaya vereceğim, onlar da süt sağım performansınızı biraz artırabilir belki.
Hangi model marka pompa kullanıyorsunuz? Pompa ikinci el ama pompa seti de ikinci el mi? Pompaların ucunda düdüğe benzeyen plastik, ince şerit gibi bir parça oluyor, en çok o parça yıpranır, zamanla hava kaçırmaya başlayabilir. O parçalar genelde tek de satılıyor, bana marka ve model verirseniz o parçanın linkini vererek yardımcı olmaya çalışırım.
özetle, yeni bir pompaya yatırım yapmadan önce elinizdeki pompa ile sütünüzü biraz artırmaya çalışmanızı öneririm, yukarıda saydığım yöntemleri kullanarak (haftaya da öneriler vereceğim).
Teşekkür ederim hızlı yanıtınız için.. Evet dediğiniz gibi, sabah-akşam emzirme ve öğlen bir önceki gün pompaladığım süt şeklinde gidiyoruz şimdilik. Dediğiniz gibi bir pazar günü ekstra olarak birkaç kez emzirmeyi deneyeceğim, aslında daha önce de denemeye çalıştım ama oğlum gün içinde pek emmeye yanaşmıyor, hemen ağzını çekiyor, kalkmak istiyor; sadece sabah yeni kalktığında ve ekşam yatarken istekli oluyor. Biraz daha ısrarcı olmalıyım belki de..
Pompam 2.el ama huni ve valfi yeni almıştım. Hatta valfi bir kez daha değiştirdim (Medela mini electric).
Önümüzdeki hafta vereceğiniz önerileri de sabırsızlıkla bekliyorum:)))
Tekrar merhaba Nelin (herkese siz demek gibi bir alışkanlığım var ama BYBO'da bunu bırakıp sen demeye karar verdim, hepimiz anneyiz sonuçta, ama insan alışkanlıkları kolay bırakamıyor 🙂 sen de bana Tomris dersen sevinirim)
bebekler genellikle 10-11 ay civarinda bir memeden soguma donemi gecirirler. O donemi atlatirsaniz eskisi gibi sık emmeye devam etmek ısterler genelde. Ama bazı anneler bunu fırsat bilip sütten keserler. bu iki uca gitmek istemezsen, ara bir öneri, bu dönemde fazla ısrar etmeden akışına bırakmak. yani çalışan bir anne olarak eğer çok uzun süre emziremeyeceğini düşünüyorsan, gün içinde emzirmek için ısrar etme, onun yerine pompa yaparak sütü artırmaya çalış bir pazar ve PAzartesi günü, yapabiliyorsan bir de cumartesi günü. ama herkesin şartları farklı. Ben emzirmenin duygusal açıdan çok doyurucu bir tecrübe olduğunu düşünüyorum, hem anne hem bebek için, en az 2 yaşa kadar. O yüzden 11 ay civarında ilgileri azaldığında sabah akşam da olsa devam etmiştim.
Valfi daha yeni değiştirdiysen ondan kaynaklanamaz. O zaman zamanla pompanın gücü azalıyor olabilir. Elinde kiraladığın modelin pompa seti duruyorsa aynı modeli kiralayıp bir bakabilirsin, fark varmı diye. Yeni bir pompa almadan önce bir bakıp görebilirsin, bebek günde kaç kez emmeye devam etmek istiyor. yine sormak danışmak istersen buraya yaz, değerlendirelim.
Sevgiler,
Tomris
Tomris teşekkür ederim:)) Emzirme konusunda başından beri o kadar takıntılıydım ki (annem ve ablalarım dahil yakın çevremdeki herkes çocuklarını mamayla büyüttü, onlardan etkilendim, korktum sanırım bebeğim anne sütü alamazsa diye) çok uğraştım bunun için; çok şükür bebeğim hiç mama yemek zorunda kalmadı.. O yüzden şu anda da pes etmek istemiyorum, çok ısrar edip bebeğimle inatlammak da istemiyorum ama onun tekrar isteği geldiğinde süt mijtarımı koruyabilmiş olmak istiyorum. O nedenle önerilerine uyup tekrar sütümü artırmaya çalışacağım, kiraladığım pompayı tekrar denemek iyi bir fikir; umuyorum gittiği yere kadar götürebilirim sütümü..
ben aventin pomposını kullanıyorum gerek oldukça, zira kendileri çok kibar hiç acıtmıyor:) hız kademesi ayarlanabiliyor manuel ve otomatik olarak kullanmak mümkün ama medela daha kuvvetli diye duyuyorum öyle olunca daha çok süt sağıyor olmalı diye düşünüyorum aklım onda 🙂
Ben bahsedilenlerden farklı bir model kullandığım için yorum yazayım, belki faydalı olur: Benim de ilk başlarda sütüm çok gelip fazla ağrı yapınca eşimden rica etmiştim. O da satın alacağı yerin önerisi ile Lansinoh çift taraflı pompa almıştı. Şu an bebeğim 9 aylık, ben de okula geri döndüğümden her gün iki öğün çıkaracak kadar sağmaya çalışıyorum. Başka bir modeli hiç denemediğim için karşılaştırma yapmam mümkün değil, ancak ben genel olarak memnunum. Yorumlarda bahsettiğiniz süt akışını tetikleme modu bunda da var ve ilk iki dakika otomatik olarak o modda çalışıyor. Ayrıca bir düğmesi var, eğer sütünüz iki dakikadan önce gelirse o düğmeye basarak normal sağma moduna geçebiliyorsunuz. Sesi de bana çok fazla gelmiyor, ancak sert bir yüzeyden çok (masa gibi) yatak, kanepe gibi yüzeylerde daha az ses çıkarıyor 🙂
Tesekkurler Gokce!
Lansinoh genel olarak da iyi bir marka izlenimi veriyor. Ben de anne sutu posetlerini kullaniyorum. Pompasi ile ilgili hic tecrube duymamistim; o yuzden geri bildirimin icin tesekkur ederim.
Lansinoh'un süt poşetlerini ben de kullandım, diğer poşetler nasıldır bilmiyorum yine ama çeperlerinde süt kalıyor (hatta yağı kalıyor sanırım). Pompayla beraber verilen saklama kaplarında böyle bir durumla karşılaşmadım, o yüzden 4 adet yedek kap alıp çok uzun süre saklamayacaksam onlarla kaldırıyorum dolaba…
Bu arada 8. yazınıza yazdığım yorumda da belirtmiştim ama buraya da yazayım: Keşke benim ilk zamanlarıma yetişebilseydi yazılarınız 🙂
Sevgiler…
Merhaba Gokce, sut posetini bosaltip kullanma isini esim yapiyor, ona sordum. Biraz hareket ettiriyormus sutu posetin icinde, yaagi hafifce cozuluyormus, oyle dokuyormus biberona.
Eger hemen ertesi gun kullaniliyorsa sise en mantiklisi, medela'nin guzel kucuk siseleri var.
Geri bildirimin icin tesekkur ederim.
Sevgiler,
Tomris
Calistigim yerde evdeki bebegi icin sut sagan bir calisan anne ile tanistim. Medela Freestyle kullaniyordu ve tum arkadaslarinin bunu aldigini ve cok memnun oldugunu soyledi. Bizzat denemedim, ama calistirip motoru ne kadar ses cikartiyor diye baktim (Medela’lara en buyuk elestiridir, gurltulu denir). Hic de gurultulu degildi; benim Ameda ile asagi yukari ayniydi. Ayrica seyahat icin de oldukca uygun bir modele benziyordu, kucuk bir model. Hatta belinize takip gezebiliyormussunuz, pille bir hafta kadar idare ediyor dedi bahsettigim anne. Bana cok makul gorundu. Tabii her guzel seyin bir dezavantaji var: cidden pahali bir model.
Su aralar benim Ameda teklemeye basladi, eskisi kadar verimli sagmiyor (2 sene oldu, normal artik). Yeni bir Ameda mi alsam, yoksa paraya kiyip Medela Freestyle mi alsam onu dusunuyorum.
merhaba, dün emzirmeyle ilgili internette bilgi ararken karşıma çıktı emzirme notları dizisi. Çok zorlu, her an bebeği kaybetme riskimizin olduğu bir hamilelik sonrası 35. haftada sezeryanla doğum yaptım. Canım bebeğim bir hafta kadar yoğun bakımda kaldı. Bebeğimizin sağ sağlim dünyaya gelmesi hayal gibi geldiği için emzirmeyle ilgili hiç bir araştırma yapmamıştım, biraz da hastanede anlatırlar diye düşündüm sanırım. Ama malesef, sözde bebek dostu olan, Ankara'da çok bildik bir hastanede doğum yaptım ama doğumdan sonra kimse sütünü sağ demedi. Bebeğimi hiç göremedim zaten, hemen yoğun bakıma gitti. Doğumun üzerinden 24 saat geçtikten sonra yavrumu görmeye gidebildim, ordaki hemşire sağarsan veririz sütünü demese, sütün kendi kendine gelmesini bekleyip duracaktım daha. O zaman eşim medelanın elektrikli pilli mini modelini alıp geldi hastaneye. Yine de hastanede kimse ne pompayla ne elle nasıl süt sağacağımı göstermedi. Yoğun bakıma sağıp, getirebildiğim sütü götürdüm bebeğime ama biberonla verildi ilk besinleri yavrumun. Ve tüm bu olumsuzluklardan dolayı sütüm az geldiği için mama da verdiler yoğun bakımda. Sonraki günler her ne kadar emzirmeye de başlasam hastanenin belirli bir beslenme düzeni vardı, yeni ve tecrübesiz bir anne olarak ben o beslenme saatlerine uyamadım, yetişemedim yani. Hastanede kaldığı sürece mama vermeye devam ettiler. Şimdi yavrum 33 günlük, bu süre içinde iki kez hastaneye yattı çıktı. Her ikisinde de hem ben hem bebeğim çok zorlandık. Doğum kilosuna ancak şimdi ulaşabildi bebeğim. Bu yüzden de "sütün yetmiyor, mama takviyesi yap" sözlerini çok duydum. Ve korktum, bebeğime iyi bakamıyorum diye. Halbuki yavrum hastaneden eve geldikten sonra, çok küçük de olsa kendisi, kendine göre bir düzen oluşturmuştu. Sabah altı buçuk – yediden, öğlen bir buçuk – ikiye kadar sürekli bir saat emip yarım saat uyuyordu. Öğleden sonra da üç – üç buçuk saat kesintisiz uyuyordu. Akşam üzeri uyanıp, sabahki faslı gece on bir- on ikiye kadar tekrarlayıp sonra yine sabaha kadar kesintisiz uyuyordu. Süt gelmiyor, emmekten yoruluyor, şekeri düşüyor da uyuyor diye de korkuttular beni, ama sürekli bez değiştiriyorduk ve hep dolu oluyordu bezleri. Ona da birşey söylediler ve en sonunda mama aldık. Düne kadar günde 60 – 90 ml arası mama verdik. Dün sizinle ve emzirme notlarınızla tanıştım, mama kutusu şu an çöpte! Keşke daha önce karşıma çıksaydınız. Olmuş olanın ne kadarını değiştirebilirdim bilemiyorum. Ama şu ana kadar okuduğum, bana söylenen, bilgilendirme – yönlendirmelerin içinde en çok doğru gelip en çok içime sineni siz oldunuz. Elle sağmayı bile bugün sizin verdiğiniz linkler sayesinde öğrendim. Teşekkür ederim. her köşeden değişik bir ses gelince benim de kafam çok karışıyordu. Şimdi tek doğruyu bebeğim biliyor, emmek isteyince emiyor 🙂
Merhaba,
Cok guzel ozetlemisin, tek dogruyu bebek biliyor. Bunu bulmus olman, daha dogrusu saglik profesyonellerinin bu kadar eksik yonlendirmesine karsi vazgecmeyip aramis ve bulmus olman harika!
Bu kadar erken bir sekilde gunluk rutine girmis olmasi inanilmaz bir sey. Bu sekilde uykularinin iyi olmasi (ac bebekler, genellikle, uyumaz, gerci bazi uykulu bebek istisnalari da yok degil), bezlerinin dolu olmasi iyi beslendigini gosteriyor. Ama kilo takibine de lutfen dikkat et, prematurelerde her zaman tetikte olmak gerekir.
Yazini okurken cesitli dusunceler gecti aklimdan. hepsini paylasacagim. 35 haftalik dogan ve su anda 33 gunluk olan bir bebek icin mama kutularini cope atttigini duyunca bir an urktum, ne yalan soyleyeyim. Ama sonra gunde zaten 60-90 ml mama verdigini gordum; bu cok kolay kapatilacak bir acik (o da eger aciksa, yazdigin gibi). Bu miktar iyi bir kamp ile (yani senin durumunda, aralarda istiyor gorunmese de teklif ederek, ve gece 12:00 Sabah 06:30 arasina bir ogun meme daha ekleyerek), bir iki gun icinde kapatilir rahatlikla.
Emzirme konusunda bu kadar az yonlendirme almis olman cok aci. Ama vazgecmemis olman da muhtesem.
Eger olur da bir sekilde mama vermen gerekirse (tartilarinda bu ihtiyac ortaya cikarsa ve emzirme kampini bekleyemeyecek durumda ise bebek), memede mama yontemini oneririm(Lactation aid, Lactaid, SNS diye de geciyor). Basitce, bebek memedeyken agzinin kenarina sokulan beslenme tupu ile mama cekiyor, boylece biberona alismadigi gibi meme uyarildigi icin sut de zamanla artiyor. Bu yontemi bir kac yorumda yazimistim, ama ihtiyacin olursa haber ver, tkerar iletirim buraya.
Tebrikler, sevgiler,
Tomris
Cevabınız için teşekkürler. Günlük içtiğimiz bir ilacımız var, enjektörle ilacı süt emerken kenardan veriyoruz, ilaç acı olmasına rağmen hiç fark etmiyor yavrum :). Bu hafta doktor kontrolümüz var, eğer kilo almamış mamaya ihtiyacı var denirse, bahsettiğiniz yöntem için yine burdayım 🙂
Yukarıdaki yorumumda sabaha kadar kesintisiz uyuyor dedim, ama ben kaldırıyorum onu, ağzını açması çok zor oluyor, uyanmıyor çünkü, gündüze göre çok az emiyor 10 dakika kadar sonra ağzından atıyor memeyi. Bu şekilde iki – üç kez uyurken emiyor gece de. Bu yüzden uyuyor demiştim 🙂
Tekrar teşekkürler.
Pakize
Nasil gidiyor Pakize?
Merhaba, 14 eylülden bugüne iki kere daha hastanede yattık, en son bugün çıktık. Bu yüzden yazamadım. Emzirmeye devam ediyorum Tomris hanım bebeğim de kilo alıyor. İlk hafta biraz az aldı (70 gram) ama bu hafta biraz daha iyi, bir haftada 150 gram aldı. Bu iki hafta içinde mamayı bir tek geçen hafta çarşamba akşamı hastanede 90 ml verdik hemşiremiz doymuyor sürekli kucağında senin dedi diye 🙁 Ondan sonra sadece beni emdi. Sütüm de sanki arttı gibi, emerken uyuyakalınca ağzının kenarlarından süt akıyor hep 🙂 Doktorlarımız iyi dedi, mamaya gerek yok dediler. Ama evdeki büyüklere az geliyor sütüm 🙂 Sürekli emiyor doymuyor mu, yine mi acıktı emiyor, yalancı emzik mi versek seni emzik niyetine kullanıyor, arada mama verirsen sütün birikir bak böyle sütün birikmiyor…vs..:) Bebeğimin rh etkileşiminden dolayı kansızlığı var, aslında çok uzun bir hamilelik hikayemiz de var… Doktorlarımız kilo alımının az olmasının kansızlıktan da kaynaklandığını söyledi ama çok şükür bu son hafta iyi kilo aldık. Çok teşekkür ederim, iyi ki bu bloğa rastlamışım, yoksa mama vermeye devam ediyor olacaktım.
Sevgiler, Pakize
Merhaba ben Avent marka süt pompası ile ilgili sıkıcı tecrübemi paylaşmak istiyorum ki tercihinizde yol gösterici olsun.. oğlum 9 aylık işe geri dönemek zorunda kaldığım için pratik olsun diye elektrikli bir süt pompası almaya karar verdim bu ayına kadar da emzirme ağırlıklı beslendiği için sütümde olabildiğince var, almadan önce çok araştırdım yorumlara vs baktım ve en fazla takıldığım menşeine baktım bir çok marka Çin de üretildiği için güvenemedim ve İngiliz malı bir sorun çıkmaz diye aventde karar kıldım ( hay kılmaz olaydım ) sonra başıma gelenler şöyle ilk kullanımda kullanma klavuzunda yazan herşeyi itinayla yaptım fakat memelerimi yerinden sökecek kadar uğraşın sonunda 80 ml sütü zorla çıkardım 🙁 gerginliğime oğlumu bırakmanın psikolojisine verdim diğer denemelerim ondan daha berbattı en son işyerimde tam bir saat uğraştım tek damla süt gelmedi sinirden mideme ağrılar girdi bir hışım müşteri hizmetlerini aradım bir hafta önce aldığım makineyi teknik servise götürmem gerektiğini sağlık verdiler sonrada gruba yazdım da tomris ve diğer arkadaşların tavsiyeleri ile biraz sakinleştim. Tavsiyem pompa alırken benim gibi menşei vs takılmayın ve bbyo ya facebook da üye olun çıldırdığınız anda elbirliği ile düzeltibilesiniz diye 🙂 Sevgiler Fatma
Tecrubeni paylastigin icin tesekkurler Fatma 🙂
Avent'ten kimisi nefret ediyor, kimisi cok seviyor, ilginc bir sey 🙂
Merhabalar. Ben Avent sevenlerdenim:) Bu pompa işi kesinlikle kişiden kişiye memeden memeye değişiyor. Hikayemi paylaşayım hemen. 4 aylık bir kızım var. 37+1 de riskli gebelik olduğu için 2690 gr doğurdum bebeğimi. Küçük doğduğu ve meme başım büyük geldiği için ememedi, kilosu 2400 gr.a düştü ve tabi hastaneye geri yattık. Ememediği için sağmaya başladım. Medela mini pompam vardı. Oldukça gürültülü ve çok yavaştı. Sürekli sağdığım için kesinlikle benim için uygun olmadığına karar verdim ve yine Medela'nın hastane tipini kiraladım. Tabiki miniden daha iyiydi. En azından ses yoktu ve daha hızlı sağıyordu. Ama sürekli olarak memeye masaj yapmak zorundaydım ve huninin altından sürekli olarak bir miktar süt kaçıyordu. Yani çokta memnun kalamadım. Ama yinede hakkını yemeyeyim. Onun sayesinde sütüm 190 ml'den 620 ml'ye çıktı. Tabi pompa kampı sayesinde, Tomris Hanım'a binlerce teşekkürler… Sonra bir gün bozuldu ve iyice soğudum pompadan. Pompayı iade ettik. Ve böylece emzirme kampına başladık. Şimdi kızım tam meme delisi oldu. Ancak hala sütüm çok fazla olmadığı için gece sağıp biriktirmem gerekiyor. Yakında da işe başlayacağım içim bir yandan stok yapmaya çalışıyorum. Bu nedenle bende pompa arayışına girdim. Tamamen yorumlara dayanarak Aventi seçtim. Birde Medela'da sürekli memeye masaj yapmam gerekiyordu, Aventte masaj yapan meme başlığı olduğu için tercihim birazda o yönde oldu. Ve kesinlikle doğru seçim yaptığımı gördüm. Artık memeye masaj yapmam gerekmiyor ve huninin altından süt kaçmıyor. Birde Medela hastane tipi pompayla 35-40 dakikada sağdığım miktarda sütü Avent'le 20 dakikada sağabiliyorum. Dediğim gibi bu pompa işi kesinlikle meme tipiyle alakalı. Almadan önce deneme şansı olabilse daha iyi seçimler yapılabilirdi. Sevgiler, Senem.
Merhaba, 14 eylülden bugüne iki kere daha hastanede yattık, en son bugün çıktık. Bu yüzden yazamadım. Emzirmeye devam ediyorum Tomris hanım bebeğim de kilo alıyor. İlk hafta biraz az aldı (70 gram) ama bu hafta biraz daha iyi, bir haftada 150 gram aldı. Bu iki hafta içinde mamayı bir tek geçen hafta çarşamba akşamı hastanede 90 ml verdik hemşiremiz doymuyor sürekli kucağında senin dedi diye 🙁 Ondan sonra sadece beni emdi. Sütüm de sanki arttı gibi, emerken uyuyakalınca ağzının kenarlarından süt akıyor hep 🙂 Doktorlarımız iyi dedi, mamaya gerek yok dediler. Ama evdeki büyüklere az geliyor sütüm 🙂 Sürekli emiyor doymuyor mu, yine mi acıktı emiyor, yalancı emzik mi versek seni emzik niyetine kullanıyor, arada mama verirsen sütün birikir bak böyle sütün birikmiyor…vs..:) Bebeğimin rh etkileşiminden dolayı kansızlığı var, aslında çok uzun bir hamilelik hikayemiz de var… Doktorlarımız kilo alımının az olmasının kansızlıktan da kaynaklandığını söyledi ama çok şükür bu son hafta iyi kilo aldık. Çok teşekkür ederim, iyi ki bu bloğa rastlamışım, yoksa mama vermeye devam ediyor olacaktım.
Sevgiler, Pakize
merhaba,
daha sonra süt hikayemi de anlatmak isterim ama öncelikle şu bilgiyi aktarmam gerekiyor 🙂
'e bebek' mağazalarında pompaları deneyerek alma imkanınız var. ben Adana şubesinden ameda lactaline aldım diğer şehirlerde de denetiyorlarmış. denetmezlerse de bu bilgiyi kullanarak bastırın derim.
sevgiler, Burcu
Merhaba, benim de bebeğim 4 aylık oldu. İlk haftadan beri philips avent in tek taraflı elektronik pompasını kullanıyorum. Aslında kendi işimi yaptığım için işimden eve gelip emziriyorum ama bazen bebeğim doyduğunda kalan sütü boşaltmak için kullanıyorum. Bu sayede hem boşalan göğüsler dediğiniz gib daha çabuk doluyor hem de bu sütleri buzluğa atma şansım oluyor. Bildiğim kadarıyla derin dondurucuda 6 aya kadar saklanabiliyor. Böylece arada bebeği anneme bırakıp dışarı çıkma şansım luyor veya dışarıda önemli bir işim olup uzadığında eve gelme stresi yaşamıyorum.
Merhaba avent ve ameda kullanan biri olarak tecrübemi aktarmak istedim. Avent elektrikli kullanıyordum çantalı olan modelden, sıcaklığı koruyan çantası gerçekten çok işe yaradı. Yolculuğa çıkmam gerken günlerde sütleri bozulmadan götürüp-getirebildim. Öyle bir çantayı bu tarz ihtiyaçları olan birine kesinlikle tavsiye ediyorum. Aventi kullanırken sütümün az olmasından yakınıyordum. Arkadaşlarım sorunun makinemde olduğunu idda ederek beni gaza getirdiler. Bende ameda laktaline(çift taraflı) aldım. Ama gördüm ki çekim güçleri hemen hemen aynı. Yani ikiside aynı miktar sağabiliyor sonuç olarak.Sadece şu var ki çift taraflı olması işimi çok kolaylaştırdı, sürre yarı yarıya kısadı. Aventi de silikon başlığını kullanmadan sağıyordum çünkü arasına süt giriyordu ve emiş gücü çok azalıyordu. Benim gibi pompayı çok kullananlara zamandan tasarruf açısından çift taraflıları öneririm.
Öncelikle hepinize iyi günler eşimin adına yazıyorum…bizim ufaklık 35 haftalıkken premeture olarak dogdu ve su an 12.gunde 1365 gr… eşimin sütü gunluk 120 150 cc arasında gelıyor.. lansınoh marka sut sağma pompası kulanıyoruz cıft taraflı elektırklı olan…fakat bızım sorunumuz sutumuzun azalması bu da sut yerıne hastane de mama vermelerıne neden oluyor cunku hastaneye bıraktıgımız sut gunluk ihtıyacına yetmıyor bebegımız su an kuvezde daha ne kadar da duracagı bellı degıl… bızım tek endısemız sutumuzun dahada azalması ve sanırım bırazda azalmaya basladı 100 cc ye kadar da dustu… gunluk 2 saat aralıklarla sagım yapıyoruz en az 30 dk suruyor sagım… bu konuda yardımınız olurmu güzel ınsanlar ve tomrıs kardeşim… adım mustafa
Mustafa Bey Merhaba,
Tomris sorunuza cevap verecektir. Kapalı grubumuzda var mısınız acaba? Bu mesajınızı orada da paylaşmanızı dilerim…
https://www.facebook.com/groups/BebekYapimBakimOnarim/
ekledım grubunuzu yardımlarınızı beklerım
bu arada yawrusumuz 1400 gr a ulastı fakat annemızın sutu azalıyor hastane tıpı sutsagma pompası kıraladık ama onun da faydası olmadı sutumuz azalacak dıye korkuyoruz gunde 2 saat arayla bebısımızı beslıyorlar hastane de 12 ogunun 9 10 ogunu ne yetecek sut gelıyor esımden gerı kalanına mama verıyorlar… sutun azalması dolayısı ıle bu aradakı farkın artmasından cekınıyoruz…ogun bası 14 cc ıle beslenıyor bebısımız…
Mustafa Kardesim, cok gecmis olsun. pompa suresini 30 dakika tutmaya hic gerek yok. Süt artırmaya çalışırken önemli olan sık sağmak, uzun sağmak değil.
Pompayı evde merkezi bir yere koyun. Gelip geçerken bir kaç dakika dahi olsa pompa yapsın eşiniz. Sağma sırasında önce süt damla damla gelir, sonra süt akımı refleksi dediğimiz şey olur ve süt fışkırmaya başlar. Bu fışkırmadan bir defa alsa yeter. Yarım saat sonra bir kaç dakika daha. Sonra bir saat sonra (mesela) beş dakika daha. Bu şekilde gün boyunca süt sağsın.
Bu sağmalarının arasında pompa setini buzdolabına kaldırın, mikrop ürememesi için. Sağlıklı bebeklerde pompa setini sterilize etmeye gerek yok ama sizin 4-5 saatte bir yıkayıp sterilize etmenizde fayda var, çünkü bebek prematüre. Buzdolabına koyunca her seferinde yıkamanıza gerek kalmayacaktır.
Geceleri de iki saatte bir sağmaya devam. Yarım saat sürmesine gerek yok, 15-20 dakikada bitebilir. Geceleri bir kaç süt akımı (fışkırma) almanız yeterli.
Önemli bir püf noktası şu: her süt sağmadan sonra pompanın hunisini devirip bir kaç dakika da elle sağmak lazım. İyice süt bitene kadar iki meme arasında gidip gelin. Elle sağarak bebeğe kilo aldıran yağlı sütü daha iyi alabilirsiniz. Ayrıca memeler iyice boşaldığı için süt yapımı artacaktır.
Eşinin ve senin bebeği görmeniz, kucağınıza almanız çok önemli. Özellikle kanguru bakımı denilen bir uygulama var. Bebek bezi ile anne veya babanın çıplak göğsüne konuyor, üstüne battaniye örtülüyor, ya da sarılyor. Ülkemizde hastaneler pek bilmiyor, daha doğrusu yapamıyorlar bunu ama bu ten teması, bebeğin ve annenin birbirinin kokusunu alması çok önemli, özellikle prematüreler için. Bu şekilde ten temasi bebeğin kalp atışını, solunumunu, vücut sıcaklığını düzenliyor, hatta daha hızlı kilo almalarını sağlıyor.
Hastane kucağınıza almaya izin vermese dahi annenin bebeği her gün görmesi lazım, onunla konuşması lazım. Kaç dakika izin verirlerse o kadar kalın. Bebeği ziyaret etme ve kucağa alma konusund abazı hastaneler çok katı oluyor ne yazık ki, bu durum bebeğin durumundan çok servisin akışını bozmak istememelerinden kaynaklanıyor. Yumuşak yumuşak bebeği görmek, kucağınıza almak konusunda ısrarcı olun. Gerekirse her gün. Eğer tıbbi bir engel varsa zaten izin vermeyeceklerdir kucağa almaya. Ama tıbbi bir engel yoksa, yumuşak ama kararlı bir tutumla hastane ve doktorları biraz esnetmeniz mümkün olabilir. Gerekirse anne çok üzülüyorum desin, ağlasın, her türlü yöntem mübah.
Ten teması bebeğe iyi geldiği gibi anneye de iyi gelir, süt yapımını artırır. Çıplak ten temasına izin vermeseler de bebeği kucağınıza aldığınızda (özellikle eşin) boynuna gerdanına getirsin bebeğin başını (eğer mümkünse), annenin kokusunu alsın bebek, anne de bebeğin kokusunu alsın.
Şu linke mutlaka bakmanızı öneririm.
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Bir de bu yazı ve takip eden 3-4 yazı pompa üzerine bir çok püf noktası var. İyice okursanız çok iyi olur.
Ama en önemli mesajım şu: 30 dakika çok uzun. O kadar uzun sağmanıza gerek yok. Daha sık ve kısa süreyle sağmanız daha çok süt üretimine sebep olur.
Çok geçmiş olsun! Acil şifalar dilerim bebeğinize.
Mustafa Bey, nasilsiniz? Nasil oldu bebis? Sorunuz varsa lutfen cekinmeyin.
Selam ve sevgiler,
Tomris
öncelikle ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim…. çocugumuzu eve getırdık 34 gunluk ve 2250gr 14 gundur evımızde bızım sorunumuz su: oncelerı eve getırdıgımızde cok gaz ıkınma ve ınleme problemımız yoktu fakat son 1 haftadır bu problemlerımız basladı… 2 saate bır beslıyoruz yavrumuzu 6-8 ogun anne sutu 6-4 ogunde hazır mama vermek zorunda kalıyoruz cunku anne sutumuz cok degıl ve yetmıyor ogun basına 33cc ile beslıyoruz…anne sutune eoproteın katıyoruz aptamıl mılupa eoproteın kullanıyoruz mama olarak da aptamıl mılupa prematıl mama kullanıyoruz.. doktora gıttıgımız de yedıkce artırabılırsınız demıstı 33 cc yı… verdıkce yemege devam edıyor fakat nerede duracagımızı kestıremıyoruz ne verırrsek yıyor koftehor… fakat fazla gelır dıye cekınıyoruz… gaz gıderıcı olarak zinco surup verdıler fakat ıyı gelıyor dıyemem cunku basta belırrtıgım sorunlar devam edıyor ve fazla kaka yapmaya da basladı…. tavsıye ve onerılerınıze acıgız… ayrıca bız tek ve kalıtelı bır doktoru takıp etmek ıstıyoruz bu konuda tavsıyenız varsa alabılırım.. ankara da ıkamet edıyoruz… şimdiden tesekkurler….
Merhaba Mustafa,
Bebek mama aldigi surece sut yetersiz kalacaktir, hatta zamanla azalacaktir. dahasi biberonun kolay akisina alisip zamanla memeyi birakma riski de var. bunu onlemek icin biberonu nasil verdiginiz cok onemli.
biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida.
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Bu yontem ile bebegin biberona alisma ihtimali azaliyor.
bebek 2.500 grami gecince mamayi kademeli birakmanizi oneririm. 2-3 gunde bir 30 cc kadar kesebilirsiniz.
Bir de madem duzenli mama veriyorsunuz, mamayi memeden once vermeyi deneyin. Yani once mama, sonar meme verin, beslenmeyi memede tamamlasin.
Bebek emiyor mu? Su anda emmesi cok onemli. gunde en az 12 kez emzirmeye calisin. yani her ogunde meme almali mutlaka.
Lutfen su yazilara bakin:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Facebook grubumuza yazarsaniz orda doctor onerileri alabilirsiniz. ayrica orda doktorlarla ilgili bir liste de tutuyor arkadaslar.
Bebegin kaka sorunu mamadan kaynaklaniyor cok buyuk ihtimalle. mama artikca gaz sorunlari da artacaktir. Cunku bebeginizin midesi ve barsaklari mama almak icin degil, anne sutu almak icin yaratilmis. Onun sindirim sistemine en iyi gelecek sey anne sutudur.
bır de bu ıletısım meselesını baska bır yayın organına cekebılırız.. face twitter hesabı olabılır…tabıkı de sızın ıcın neresı daha uygusa…
Facebook grubumuza gelirseniz orda durumunuzu ozetleyen bir gonderi yaparsaniz ordan devam ederiz. Bunun iki avantaji var: 1. sizinle benzer yollardan gecmis anne babalar da yaziyorlar, anne babalar birbirinden ogreniyor. 2. ben her zaman her soruya yetisemeyebiliyorum, daha dogrusu cevaplamam zaman alabiliyor. orda tecrubeli arkadaslar var, onlar da cok yardimci olabiliyor.
https://www.facebook.com/groups/BebekYapimBakimOnarim/
Sayin Tomris çok sagolasin ilgine grup için başvuru yaptim onaylanmadi sanirim
Admin arkadaslara rica edeyim onaylamalarini. Bu ismi mi kullaniyorsun facebook'ta? Bu aralar babalari ozellikle bekliyoruz gruba 🙂
merhaba Tomris hanım
keşke biraz daha erken okuyabilseydim bu serideki yazılarınızı belki şimdi bu durunda olmazdım…
benim 5 aylık bir oğlum var. normal doğum yaptım ve doğumdan sonraki yarım saat içinde bebeğimi emzirmeye başladım ve hiç sorun yaşamadan ilk bir ayı çok iyi kilo alarak geçirdik ancak sütüm çok fazlaydı ve ikinci ayımızda sorunlar başladı önce memede tıkanmalar başladı ardından süt içerken memeyi aniden bırakıp gerilmeler, çığlıklar..çok sıkıntılı da olsa ikinci ayda da emzirmeyi başardım ama 3. ayında artık emzirme ikimiz içinde kabusa dönüştü (bu arada bebeğim kolikti, kolikten çektiklerimizi anlatmayayım) 3. aydan beridir sadece onu uykuya geçirip emzirebiliyorum onun dışında memedeyken kıyameti koparıyor biberonu kesinlikle ağzına almıyor ben de sütü sağıp çay kaşığıyla vermeye çalışıyorum. doktorumuz mama vermemi önerdi ya da ek gıdaya erken başlamamız.ı ama inat ettim hala anne sütüyle beslemeye çalışıyorum ancak oldukça zor bir süreç bir çay bardağı sütü çay kaşığıyla neredeyse bir saatte türlü şebeklikler yaparak içirebiliyorum. ne yapacağımı şaşırmış durumdayım keşke bu yazıyı daha önce okuyabilseydim çünkü memenin terbiye edilmesi diye bir kavramı ilk defa burada duydum. doktorumuz sütüm fazlaysa boşaltmamı önermişti ama bunun nasıl yapılacağını tamamını mı yoksa bir kısmını mı boşaltmam gerektiğini anlatmamıştı. hatta bebeğimin memeyi reddetmesini sütten kesiliyor bu olabilir bazı çocuklar erken kesilir diye yorumlamıştı. çok uzattım galiba:) sorum benimkine benzeyen bir süreç yaşayan var mı? ya da sizin bana önerebileceğiniz bir şeyler çünkü bebeğimin o ilk ayda olduğu gibi emmeye geri dönmesini gerçekten çok istiyorum.
Suheyla, ilk aylarda asiri sut uretimi yasamissin gibi gorunuyor. On sutu fazla aldigi icin bebekte yogun gaz olmus, sen de buna kolik diyorsun. Asiri sut uretiminden muzdarip bebeklerde yesil kaka sik gorulur. O donemde memeleri terbiye edebilseydin son sute ulasip daha rahat ederdi bebis.
Asiri sut uretimi genellikle asiri tazyikli süt ile birlikte olur, yani bebeğin ağzına hızla dollar süt ve o yüzden bebek memede çok huysuzlanır, süt üretirken bebek aniden memeyi bırakabilir. memeyle bir aşk ve nefret ilişkisi olur.
Bebegin memeye cok kizgin gibi gorunuyor. Su anda sut uretimin nasil? hala aşırı mı? Öyleyse her beslenmede sadece bir memeyi vermin gerekiyor. Diğer meme dolu beklerken süt üretimi azalıp terbiye oluyor. Her öğünde bir meme ile süt hala fazlaysa iki öğünde bir meme değiştirebilirsin. Eğer bekleyen meme çok şişerse biraz boşaltabilirsin ama fazla değil, çok boşaltırsan süt üretimi tetiklenir yine.
bebeği memeye ısındırmak için biraz terbiyeden sonar çıplak ten teması öneririm. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, emme içgüdüsünü tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Emzirme konusunda aranızdaki buzların erimesine yardım eder.
Eğer süt üretimin azaldıysa kamp yapman gerekir.
Yan yatarak emzirme de aşırı süt üretiminde işe yarayan bir yöntemdir, çünkü fazla süt ağzının yanından akar.
Sevgiler,
Tomris
Merhabalar.ben lansinoh elektrikli pompa almayı düşünüyorum.çalısmıyorum fakat bebeğim sayesinde(yani biraz fazla yaygaracı :-))hiç kapi disari cikamiyorum.pompa sayesinde birazda olsa rahat anneanneye yada babaanneye birakip cikabilecegimi düsünüyorum.kolik sayesinde zaten yeterince kriz yasiyoruz birde evden cikamayinca stres büyüyor. birde ilk zamnlarda olmayan bi krizimiz daha var meme emerken tıkınma ve sanki zor nefes alma gibi bazen keçi gibi ses çikariyor bebeğim 3aylik bu arada.bu tür bi sorun yaşayan varmi acaba.teşekkürler şimdiden.
Merhabalar.ben lansinoh elektrikli pompa almayı düşünüyorum.çalısmıyorum fakat bebeğim sayesinde(yani biraz fazla yaygaracı :-))hiç kapi disari cikamiyorum.pompa sayesinde birazda olsa rahat anneanneye yada babaanneye birakip cikabilecegimi düsünüyorum.kolik sayesinde zaten yeterince kriz yasiyoruz birde evden cikamayinca stres büyüyor. birde ilk zamnlarda olmayan bi krizimiz daha var meme emerken tıkınma ve sanki zor nefes alma gibi bazen keçi gibi ses çikariyor bebeğim 3aylik bu arada.bu tür bi sorun yaşayan varmi acaba.teşekkürler şimdiden.
meme emerken tıkanma genellikle ilk aylarda aşırı süt üretimi, aşırı tazyikli süt akımında olabilir, ama sizde o olduğunu sanmıyorum. O yüzden bir anlam veremedim.
Öncelikle herkese geçmiş olsun bizde lansinoh kullanıyoruz çift tarafli elektrikli olandan bizim sutumuz az olduğu için hastane tipi kiraladik az olsa faydasini gördük lansinoh marka gayet iyi sutunuz gelir bizde az olmasına rağmen memnunuz sut gelmediği için mirildanma homurdanma bizdede mevcut mecburen biberonla besliyoruz kolik gaz sancisi için bol bol karnina masaj ayaklarına eicak su torbasi koyuyoruz ayrıca kimyon ve rezen cayi iciyoruz bebeğe giden sütun gaz yapmaması için
En kisa zamanda bebegi memeden emzirmeye baslamasini oneririm. Hatta gun icinde her beslenmede memeden emzirmeye calissin. bebek meme aldigina gore artik pompaya degil, memeye agirlik verin. Pompa ile sut zamanla azalabilir. bebegin ihtiyaci olan biberon degil, annesinin teni, memesi.
Bebegin memeye dogal olarak isinmasi icin ciplak ten temasi oneririm. Anneler esoyle anlatiyorum ten temasini:
uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
Kanguru deniyor sanirim buna… Biz bunu deniyoruz fakat bizim sutumuz hala günlük 250 cc yi geçmiyor normal dogumumuz 13 ocak da olacaktı prematureyiz biz…sun an 40 gunluguz boyumuz 45 cm kilomuz 2500 gr günde 6 7 kere 2 yada 3 dk emziriyoruz ten temas imiz da var fakat sutumuz günde ancak 8 ogune yetiyor geri kalan 4 ogün mama vermek zorundayiz
Ogunleri boyle ayirmamanizi tavsiye ederim. Yani her ogunde meme alsin, gerekirse mama da alsin. Hatta mamayi memeden once alsin, beslenmeyi memede tamamlasin. Su yaziyi okumanizi tavsiye ederim: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
tavsiyelerınız cok ısımıze yaradı çokk ama çokkkk teşekur ederim….. iyki tanımışız sizleri….
Avent natural pompa kullanıyorum, silikon masaj başlıkları sağma işleminin daha yumuşak olmasını sağlıyor galiba, başka marka kullanan arkadaşarım ilk başlarda çok acı çektiklerini söylediği için faydalı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sağarken istediğiniz pozisyonda oturmanız mümkün illa eğilmeniz gerekmiyor ben genelde sağarken internete girdiğim için dik pozisyonda bile rahatlıkla süt akışı sağlanıyor yeni annelere tavsiye ederim.
İşe başlamadan iki hafta önce medala hastahane tipi pompa kiraladım, oğlum 6,5 aylık gün içerisinde sürekli emdiği için sadece akşamları uyuduktan sonra sağabiliyorum en fazla 60 cc sağabildik, iş yerinde ki ilk günüm için depoluyorum, az mı çok mu bilemiyorum hedefim 500 cc, gece emerek uyuyor, açığımızı o şekilde kapamayı umuyorum, asıl performans işe başlayınca belli olacak, yorumu düzenlerim.
Anlamadim neyi sordugunu. (eger bir soru ise tabii) 500 cc depolamayi mi hedefliyorsun? Is yerindeki ilk gunun icin mi? Gunduz bebek o kadar icmez ki. Her ogunde 60-120 cc kadar icer bebekler. 500 cc gunluk ihtiyaci. Sen isteyken 3 bilemedin 4 ogun alacaktir, bu da 200-300 cc yapacaktir.
Merhaba tomris hanim.;benim bebegim 36 haftalık doğdu calisirkwn suyum geldi ani sectio alındım.bebegim 2300 dogdu.sutum ilk etapta fazla gelmektedi fakat bebeğim benim fogus uclarim cokuk oldugundan hic tutamadi anca silikon gogus ucu ile emebiliyor onuda tutamiyor tam mecbur mama veriyorum doymadigindan sutumu sagiyorum doymadiginda veriyorum ama ben beni emmesini cok istiyorum pompa ile uc çıkıyor bir sonraki zamana kadar gene ayni cok üzülüyorum.
Merhaba, cokuk meme uclari konusunda yontemler surda guzel ozetlenmis. Buraya bakmani oneririm:
http://geb-be.com/icedonukmemeucu/
Ayrica arkaya yaslanarak emzirme bebegind ogal olarak memeyi kolaylikla kavrayabildigi bir pozisyondur. Arkaya yaslanarak emzirme konusu icin su uc linke bak:
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
Ozellikle arkaya yaslanarak emzirmeyi mutlaka ama mutlaka denemeni uygulamani tavsiye ederim. Bir seferde beceremezsen birakma, tekrar tekrar dene baska seferlerde. Arkaya yaslanarak emzirme kavrama sorunlarina yonelik en onemli cozumudur.
ayrica bebegin emme icgudusunu tetiklemek icin ciplak ten temasi oneririm. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.
Merhaba Tomris Hanım
Benim bebeğim 1 aylık oldu ve doğduğu an itibari ile sürekli emiyor.Yani aralıksız 8 saat emdiği oluyor ve gündüzleri hiç uyumuyor. Memede uyuyor ancak çektiğim anda uyanıyor.Geceleri ise 4-5 saat aralıksız uyuyor.Başlarda kilosunda azalma oldu diye mama takviyesi yap dedi doktorumuz ve bende yaptım ancak mama verdikten sonra bile yine emmek istiyordu.Emzik denedim fakat almıyor.Bu kdr çok emdiği için sütüm de arttı sanırım kilosu da artmış çıkınca doktor sadece göğüslerini çok boş hissedersen 1 defa mama verebilirsin dedi. Ben vermek istemiyorum fakat annem ve eşim bebek hala sürekli emdiği için gece yatmadan önce mama veriyor.O kadar çok emiyorki acaba yetmiyormu diye bende şüpheye düşüyorum ve yorulduğum için de tamam demek durumunda kalıyorum. Mama takviyesine devam etmek gerekiyormu size?Bir de gündüzleri bu kdr çok emerken gece 5 saat boyunca emmiyor.Doktor uyandırma uyusun dedi.Göğüslerim dolmuş oluyor bu durumda benim gece kalkıp pompa yapmam gerekiyormu? Teşekkürler
Merhaba, bebegin surekli emmek istemesi cok ama cok normal bir sey, hele de kirki cikmamisken. Gece bebek ile ayni odada uyu. Bebek yalanmaya, agzini sapirdatmaya basladiginda sen de zaten otomatik olarak uyanirsin. O da annesi ile ayni odada uyudugunda daha kolay uyanir, karninin aciktigini daha kolay farkeder. Yalniz burda puf noktasi su, bebek yalanmaya, aranmaya basladiginda, uykusunda olsa dahi, alip uykusunda emzirip yerine birakabilirsin rahatlikla. Hani su uyku uyaniklik arasi saga sola donup meme arandiklari hal var ya, onu kastediyorum. Eger anne ve bebek ayni odada uyursa uykulari birbirine eslenir, onun uyanma, senin de memelerin dolma saati yakin olarak eslenir.
Eger bebek uyurken sen goguslerinin sizisi ile uyanirsan o zaman da bebegi alip emzirebilirsin, hic bir sakincasi yok.
yalniz benim anlamadigim bir sey var. Bu gece bebek yatmadan once mama aliyor mu, almiyor mu? eger mama aliyorsa 5 saat uyumasi normal. cunku mama daha cabuk sindirilir. ama uyusun diye mama vermek bebege cok buyuk bir kotuluk. mama gibi son derece yapay bir maddeyi, uzun uyusun diye bebege vermeyin, yaziktir.
eger annen esin mama veriyorsa lutfen su yaziyi okusunlar ve kesinlikle vermesinler. ne bekliyorlar kirki dahi cikmamis bebekten? Sabah akadar uyumasini mi?
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html
Uzun uyuması için değil de çok emdiği için göğüslerim boş geliyor ve aranmaya devam ettiği için doymadı heralde diye düşünüp verelim bari diyoruz ama sonrasında yine meme emmek istiyor.Bu arada dün ilk defa emzik aldı ve hiç mama vermedim. Gündüz de uyuyabildi.Gece 4.5 saat uyudu sonrasında kıpırdanmaya başlayınca aldım emzirdim.Yanımda beşikte uyuyor zaten en küçük sesine uyanıyorum ama süre uzun olunca acaba gündüz bu kdr emzirirken gece süre uzadığı için süt üretimi yavaşlarmı diye düşünüyorum.Bir de çok gazlı bir bebek sanırım emme istediği biraz da bundan kaynaklanıyor.Sütün olup olmadığını anlamak ne kdr zormuş insan yetmiyor heralde diye düşünüp çok üzülüyor ve mamaya sarılıyor ister istemez:(
Tomris hanın bir şey daha danışacağım.Bugün bebeğimin kakası köpük köpük gelince internette araştırdım, biri önsütünün çok geldiğini o yüzden sürekli gaz sancısı olduğunu ve bebek doymadığı için sürekli emdiğini ve hıçkırık çok olduğunu söylemiş.Çözüm için de bir memeyi 6 saat emzirip diğerine sonra geçmek gerektiğini belirtmiş.Böyle bişey olabilirmi ve bu uygulama doğrumudur?Belirtiler bana uyduğu için denemelimiyim acaba?
bir seferlik kopuklu kaka muhim degil, yedigin bir sey dokunmus olabilir.
On sutun fazla geldigini zannetmiyorum. sadece kopuklu degil yesil de olur kaka.
her sekilde dikkat etmen gereken sey su: bebek bir memeyi tamamen bosaltmadan oburune gecme. once bir memeyi bosaltsin, sonar oburune gec. Bu prensibi uygularsan on sut fazlaligi olmaz.
Çok soru sordum ama ben memeyi tamamen boşalttığını nasıl anlamalıyım peki? Sanırım problem burda çünkü yarım saat bile müsade etmiyor bana saatlerce emse bile yine emmek istiyor.Hiç ara vermiyor 37 gündür doğal emzirme kampındayım sanırım:)Bir arkadaşımın doktoru bebeğin emerken gözlerinin mutlaka açık olması gerektiğini ve her bebeğin maksimum 17 dakikada göğüsü boşaltabileceğini söylemiş ama kesinlikle uyumayacak. Benim bebeğimin emerken sürekli gözleri kapalı ve uyurken emiyor.Heralde göğsü tam olarak boşaltamıyor.Uyandırmaya çalıltım bikaç defa ama ağlasa bile kesinlikle gözünü açmıyor.sanırım emzirmeyi beceremiyorum. Çok teşekkürler cevapladığınız için
Arkadaşının doktoruna katılmıyorum, emzirme süresi konusunda lütfen şuraya bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html
Lohusalık zaten emzirme kampıdır, çok normal bir durum yaşadığınız.
Memeyi boşalttığından emin olmak ve memede uyuklamasını önlemek için şu yöntemi kullanabilirsin: memeye basınç uygulama.
Memeye basınc uygulamak: Soyle ki, normal bir emzirmede bebek ilk memeyi aldiginda hizli hizli emer, bir iki dakika icinde meme ucunda bir karincalanma olur, yani sut akim refleksi gelir, sut indi ya da sut geliyor der anneler. O zaman bebek agzini aca aca, dolu dolu emer ve icer, kih kih diye kucuk bir yutkunma sesi gelir. Bir sure sonra sut yavaslar. Bebek emmeye devam edince bir akim daha gelir. En sonda da damla damla yagli sut gelir. Sut akiminin gelişini daha çabuk tetiklemek icin bebek emme hareketi yaparken ama lik lik icmezken memeni hafifce sık. Memeyi c seklinde tutarken, basparmak ve diger dort parmak arasinda, elinle memeyi hafifce sık . Sut akimi tetikleninceye kadar memeyi sıkılı tut. Sut akimi geldikten biraz sonra (bebeğin lık lık içmeye başlamasından anlarsın) elini birakabilirsin, elinin de dinlenmesi lazim. Süt akımı biraz sonar tekrar yavaşlayacaktır. İyice yavaşlayınca elinle memeyı tekrar sık ve süt akımı gelene kadar sıkılı tut. Bu şekilde artık elinle memeyi sıktığında süt akımı gelmeyinceye kadar tekrar edebilirsin. Artık süt akımı alamıyorsan o meme bitmiş demektir, memeyi değiştirebilirsin.
emzirmeyi becerememek diye bir şey söz konusu olamaz. Bebeği ve kendini dinle. Bebeğinle koyun koyuna yaşa. Bu sana içgüdüsel olarak ne yapman gerektiği konusunda fikir verecektir.
Çok moralim bozuk Tomris Hanım 4120kg olan bebeğim 4240 kg olmuş 2 haftada ve doktor günde 3 defa 90 cc mama takviyesi verdi.Bebeğim 6 haftalık.Doktor bebek doymadığı için bütün gün emiyor bırak memelerin dolsun o arada dedi.doluyken pompa yaptım 2 göğsümden 80 cc süt geldi.Gitgide sütüm böyle azalacak sanırım:(( napıcam çok üzgünüm hem kilo alamadığı için hem de mamaya teslim olduğum için
Emzirme kampı yazısını okudun mu? Uyguladın mı?
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Şu anda yapman gereken öncelikle 3 günlük bir kampa girmen. Sonrasında tekrar tartıya götür. Yalnız yazıyı dikkatle okuyup uygulamanı rica ediyorum. Yoksa bir anlamı yok. Yapman gereken bebeği gördüğün yerde, gece gündüz emzirmek. Gece uzun uyuyorsa en geç iki saatte br kalkıp sağman gerekir, ya da tercihen bebeği emzirmen. bebekle aynı odada uyuyorsan gece zaten uyanıp emmek isteyecektir.
Aşağıda yazdım, bir memede uzun emzirmek yerine çevire çevire emzireceksin. bebek uyuklamaya başladığında, artık verimli emmedğinde, memeye basınç uyguladığında artık süt akımı gelmediğinde öbür memeye geçeceksin. sonar ilkine, sonar öbürüne, böyle saatlerce devam edebilirsin.
pompa yaptığın miktar pompa ile ne kadar çıktğını gösterir, bebeğin ne kadar emdiğini değil. Farzedelim 80 cc bebeğin aldığı olsun (olmaz ya neyse), 3 saatte çıktıysa bu değer günde 640 cc eder ki o ayda bir bebeğe fazlasıyla yeter. Yani miktara odaklanma.
Veirmli emzirmediğini düşünüyorum. Lütfen emzirme kampı yazısını dikkatli oku ve uygula.
Bir de bu kadar sık emzirdim bugüne kadar neden sütüm artmamış olabilir?
Daha doğrusu uzun emzirdim.Bazenn 1 saat bir memeyi emzirdijten sonra diğerine geçtim onu da yine 1 sat boyunca emzirdim.Bir türlü düzen oluşamadı gündüz bu kdr emzirirken gece 4-5 saat uyuyor aksine gündüzleri hiç uyumuyordu.Mamaya başlayınca 2 saat de olsa zorla uyutmaya başladım. Heralde açlıktan uyuyamıyordu bebeğim:(
Uzun degil sık sık emzirmek sütü artırır. 1 saat durmadan aynı memeyi emzirmeni önermem. aynı memeyi 1 saat durmadan emzirmek yerine en geç 20-30 dakikada bir meme değiştirmen gerekirdi.
Merhaba yelo, size nasıl ulasabilirim, benzer sıkıntılarla katsı karsıyayım
İlginize çok teşekkür ederim Tomris Hanım.Bugün denemeye başlıyorum.Sevgiler
Tomris Hanım son bir sorum olacak.Bebeğim gündüzleri uyumadığı için gece çok derin uyuyor ve tek memeyi bile maksimum 20 dakika verebiliyorum o sebeple gece 2 saatte 1 pompa yapıcam ancak bu gece pompa yapma işini ne kadar sürdürmem gerekiyor? Sütüm arttıktan sonra 4-5 saat yapmazsam sütümde tekrar azalma olur mu?Tekrar teşekkürler
bir kez duzene girdi mi genelde gerekmez, 4-5 saat cok da uzun degil.
Onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim (29 Temmuz – 16 Agustos) ; internet erisimim olmayacak. O yuzden sorulariniza cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunuzu oraya yazarsaniz ordaki tecrubeli anneler de size yardimci olacaktir. sizing gectiginiz yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsiniz.
Iyi bayramlar!
merhaba tomris hanım. benim 56 günlük bir bebeğim var, bazı sorunlardan dolayı emmeye 20-25 günlükken başlayabildik. şu anda hamdolsun sorunsuz emiyor. yalnız benim sütüm çok az, mama takviyesi yapıyoruz. bebeğim birkaç saat emmemişken sağdığımda dahi 30cc sütüm çıkıyor. günde 360-400cc arası mama veriyorduk haftada 255 gram almıştı. ben de mamayı daha az vermek istedim ve günde 300cc'ye düşürdüm. bebeğim durmadığından aç mı kalıyor diye merak edip 3 gün sonra yani bugün tartıya götürdüm ve hiç kilo almadığını gördüm. bebeğim gündüz sürekli emiyor, mamadan sonra bile çok geçmeden meme istiyor. 15-20 dakikada bir meme değiştirerek sürekli emziriyorum. gündüz uyumadığından gece çok derin uyuyor ve 4-5 saat emziremiyorum. sütüm ise bebeğim gündüz sürekli emmesine rağmen çok aşırı artmıyor. neden böyle oluyor, ne yapabilirim? bebek emdiği halde sağmalı mıyım? gündüz sürekli emdiğinden sağınca göğsüm boşalıyor ve bebeğim de sinirleniyor. ne yapmalıyım sütümü bollaştırmak için?
Merhaba Kevser,
Sutunu bollastirmanin bir yolu var: emzirmek, emzirmek, yine emzirmek. once bunda anlasalim. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
mama takviyesini kademeli azaltmani, emzirmeyi daha siklastirmani oneririm. eger her ogunde ne kadar mama verdigin asagi yukari belliyse sunu yapabilirsin. onden mama ver, sonra meme ver. mamayi da zamanla azalt, mesela bir kac gunde bir her biberondan 5-10 cc azalt. boylece karnini memede doyurmak zorunda kalir, memede doymayi ogrenir. doymazsa da bir memeden oburune cevirip cevirip emzireceksin.
Emzik veriyor musun? veriyorsan kesinlikle birak. su anda kamptasiniz, kampta emzik olmaz. gece uzun uyudugunda sagabilirsin sutu bir kez.
gunduz surekli memede diyorsun ama istersen soyle yapalim. 24 saat boyunca saat kacta hangi memeyi kac dakika verdigini not alip bana gonderir misin? bir sorun varsa ordan anlasilabilir.
sevgili tomris, tatilden yeni döndük ve yazını da pazar günü günü gördüm, dediklerini uygulamaya başladım. bu arada emzik vermiyorum. bugün yine tartıya gittik. iki haftada kızım 100 gram bile almadı. acaba telefon numaran var mı? buradan zor ve beklemeli oluyor benim için her geçen gün kayıp. emzirmeyi çok istiyorum lütfen yardım et bana 🙁
Kavser, dediklerini uygulamaya basladim diyorsun ama 24 saatlik beslenme kaydini gondermedin. Ikincisi, daha yeni uygulamaya basladin, sonucunu hemen alamazsin.
Hizli cevap almak icin Bebek Yapim Bakim Onarim Facebook grubuna gelmeni oneririm. Orda da annelere yardim ediyorum, Facebook'ta kisa kisa daha hizli oluyor acikcasi. Ayrica baska anneler var cok tecrubeli, onlar surekli destek oluyorlar zaten.
gruba başvurdum ancak cevap alamadım
Not alamadigim bilgisini soylemeyi unutmusum bebek bazen saatlerce kucagimda kaliyor veya yatarak emzirirken beraber uyuyakaliyoruz bu yuzden not alamiyorum sonrasinda hepsini toparlamak da zor oluyor. Yine de dunden bugune kabaca yazmaya calisacagim
öncelikle mamayı hep iki ölçek hazırlıyorum, 60cc suya mama yapınca 70cc oluyor. ondan 10cc dökmeye başladım dün. saat 17den başlayacağım. 17de mamasını verdikten sonra 17.20den 17.40a kadar bir memeyi verdim. hangisi olduğunu hatırlamıyorum ancak memeyi her seferinde değiştiriyorum zaten -az emdiğinde ise en son kalan memeden devam ediyorum-. bir on dklık moladan sonra 17.50den 18.10a kadar diğer memeye geçtik. bu şekilde 15-20 dkda bir bazen yarım saatte bir meme değiştirerek, arada kısa kısa uyuklayarak 20'ye kadar emzirdim. sonra yemek yapmam gerekti ve 21'e kadar mola verdik. 21'de mamasını verdik ve sonra aynı şekilde bir yarım saat emzirdim. sonra 15dk yemek arası verdim sonra tekrar 15-20 dk emzirdim. 22 gibi ise yatarak emzirdim uyuyunca uyanmasın diye. bunda sol göğsümü verdiğimi hatırlıyorum 🙂 sonra ikimiz beraber uyuyakaldık bu yüzden ne kadar emdi bilemiyorum. gece 3te uyanıp 40dk kadar iki memeden emzirdim. sonra sütümü sağıp sütümü sonra da mamasını verdim -gece önce mama yöntemini doyup da uyuyakalır diye yapmadım zaten derin uyuyor-. sonra ise 8de kalktık ve mamasını sonra da meme verdim. 10.10a kadar falan sırayla emdi 20-30 dkda bir değiştirerek. daha sonra aşı olduk. 11 gibi geldik o saatten beri uyuklayarak emiyor yarım saat kırk dkda bi meme değiştiriyorum. artık az kilo almasını istemediğimden de mamayı dört saatte birden 3 saatte bire çıkarmaya bu arada da pompa yapmaya karar verdim. çünkü emdiği halde sütüm uzun zamandır çok bollaşmadı. ben de çocuğu daha fazla aç bırakmak istemiyorum 🙁
bir de düzgün vakit bulup beslenemiyorum sürekli ya memede ya kucakta durmak istiyor. bu da süt miktarını azaltır öyle değil mi? eşim akşamları çok destek oluyor ama bütün gün yalnızım. yanıma gelebilecek kimse de yok. ne yapabilirim?
gün içinde yediklerimi de yazayım. sabah kahvaltıda (ancak 12 gibi yapabiliyorum) yarımdan fazla ekmek + peynir, 1 yumurta pekmez zeytin domates salatalık varsa helva. bir de 2 bardak rezene çayı. sonrasında ise öğlen 1 bardak süt içiyorum atıştırabilirsem meyve veya varsa kısır. veya bazen tost da yiyebiliyorum ama nadir. akşam 20 gibi ise akşam yemeği, genelde tavuk veya kırmızı et, tarhana veya mercimek çorbası. günde 15 bardak civarı da su içiyorum. bunlar çok mu yetersiz duruyor?
Kevser, ben sana kaçta hangi memeyi emzirdiğini sormuştum. çünkü yediğin yemek değil, emzirme sıklığı süt yapımının ne kadar olacağını belirler. Kalorinde ciddi bir sınırlama olmadığı sürece süte yemekle ilgili sorunlar süte belirgin yansımaz. Ama sık emzirmezsen sütün artmaz.
Emzirme kampında beslenme konusundaki önerilerim şurda var: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Senin durumunda kahvaltıyı müsli ile yapmanı öneririm. İçinde fındık, kuru üzüm vb. olan bir müsli seçersen doyuruculuğu ve besin değeri iyice artmış olur. Biz ikizlerimize bakarken kahvaltısız öğleni bulduğumuzu fakrettiğimizde sabahları müsliye başladık. Kahvaltıda peyniri, zeytini filan ayrı çıkarıp yemektense kaseye müsli ve yoğurt koyup yemek çok çok daha pratik. Tavsiye ederim. Ayrıca bir yandan bebeği emzirirken bir yandan da bir kaşıkla müsli yiyebilirsin )eğer emzirdiğin yerin yakınına sehpanı ya da tepsini güzel ayarlayabilirsen).
Ayrıca ev işlerine vakit ayırıyorsan ev işlerin bıkarmanı, bebeğe ve kendine bakmanı öneririm. Ev işlerini bırakıp ne yapacağım diyorsan cevabı şu: standartını düşüreceksin. Ev biraz daha pis olabilir, sorun değil. Bugünler geçecek.
Yazdığın zamanlara baktım. Gece 3'te emzirdikten sonra sağıp biberonla vermen bence pek anlamlı değil. Onun yerine sağ sol bir turdan sonra ikinci turu yapman daha etkili olurdu. Sabah 8*10 arası sürekli emdi mi yani? Saatleri not alsan da bana göndersen çok daha iyi anlarım ne olduğunu.
Bebek güzel meme alırken pompa yapmanı hiç önermem. Zaten gün içinde yemek yemeye bile vaktim olmuyor diyorsun, sağma işini hangi ara yapacaksın? Hangi ara seti yıkayacaksın? Bunlar ciddi iş. Buna vakit ayıracağına bebeği biraz daha fazla emzirsen çok daha işe yarar.
Mamayı kesince kilo almadı diyorsun ama verdiğin rakamlarda bu makul değil. Aynı tartıda mı tartıldı? Aynı şartlarda mı? Tokluk açlık, bezin dolu boş olması 100*150 grama kadar farkettirebilir. Bebeği her zaman tamamen çıplak tarttırman gerekir, bezsiz.
Esra kucuk.Merhaba.boyle bi konuda yazdiginiz için nasil sevindim anlatamam çünkü günlerdir hangi pompayi alsam diye düşünüp duruyorum.hangi gruba giriyorum bilmiyorum ama neden ihtiyaç duyduğumu yazarsam yardimci olursunuz herhalde:)
Doğum yaptigimda bebeğimi emzirebilmek için neler nlr yasadim keşke o zaman elektrikli pompa alsaymisim ne kadar pismanim.sezeryanli bi anne gece gündüz mermer gibi goguslerimi saatlerce sagmaya calistim.sut sagma konusunda çok bilgisizdim saglik ocagindaki Dr ve ebemizz ihtiyacimiz olan bilgiyi maalesef veremediler.bir ebe komsumuz vesilesiyle hastanede pompa yaptik gogusleri acmak icin yarada olunca benim bagirtilarimdan doğum filan yapan var saniyorardi..bu arada bebegim sarilikti tas gibi gogusleri ememiyordu.
Sonra gogusler aculdikca bebegim emmeye basladi iyi de gidiyordu.simdi 3.5 aylik.gunduzleri pek uyumadigi icin ve biraz huysuz bi bebek oldugu icin sk emzirince cok sut birikmemeye basladi.gecen gun bol bol gelmeyince sinitlenip gogsumu birakti.gelmesi icin cekmedi.diger gogsum dolu gibiydi ama onuda almadi.inatlasmasin diye israr etmedim ama o acliktan agladikca bende agladim.sakladigim bi posetcik sutude kasikla icemedi cokkkk agladi aksirdi tiksirdi.sutumun artmasi icin bebegimin cabalamayarak bosaltamadigi sutu bosaltip uretimin devamini saglamak.hemde seneye ise donecegim icin yatirim yapmak istiyorum.bebegim simdi emior ama memeyi reddettigi gunden sonra kafayi sagmaya taktim.dogru dusunuyor muyum.elk pompalar konusunda bilgim yok arkadadim kullandigi icin nerdeyse avent almak uzereydim bu yaziyi okudugum iyi oldu.tavsiyelerinizi bekliyirum.simdiden tesekkurler
Merhaba Esra, yanlış düşünüyorsun. Çözüm sağmada değil, çözüm emzirmede. 3 ay gibi memeler ihtiyaca dayalı süt üretimine adapte olur. Eskisi gibi şişmez, akmaz, taşmaz. Tam bebeğin ihtiyacı kadar süt üretir. Ama bu
Ama tabii bu eğer bebeği saatsiz, istediği zaman istediği kadar emziriyorsan geçerli. İstediğini de bebek ağlamadan anlaman gerekir artık. eğer saat bekleyerek emziriyorsan sütün gerçekten azalmış olabilir. O zaman da çözüm pompa değil emzirme kampı:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Cevabin için çok tesekkur ederim Tomris çok sevindim.inşallah bu hafta sonu emzirme kampina zaten girmeye niyetlenmistim okudugumda çok heyecanlandim.acikcaai bebeğim aglamadan emme isteğini pek anlamıyorum.nasil anlayabilirim yardimci olabilir misin. gündüz neredeyse hiç uyumuyor diyebilirim gunde en iyi 12 saat uyuyor.uykusuzluktan huysuzlandigini düşünüyordum.bu yüzden genel anlamda gunduzleri sık sik emziriyorum diyebilirim ama dinlenmemis bi anne olarak. Bir de seneye ise döneceğim için biraz tedirgin oldum acikcasi.
Esra, 3 ayda artık bebeğin ne zaman aç olduğunu anlayabilmen iyi olurdu. Gerçi 3 aydan sonra emzirme süreci biraz şekil değiştiriyor. Çünkü bebekler artık dış dünyanın farkına varıyor. Bu da emzirmeye yansıyor. Özellikle gündüz uykuları kötü olan bebekler memeyi verimli ememeyebiliyor, çok daha çabuk sinirleniyor memede. Sende de bu durum var anladığım kadarı ile. Yani sorun emme değil, uyku. Çünkü uykusunu almamış bebek karnını doyuramaz.
Lütfen şuraya bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Bu yazının içinde uyku meme ilişkisi ve yapılması gerekenlerle iligli bilgiler linkler var.
Mastit olduğum tarafta hala hiç boşalmadığınk düşündüğüm şiş yerler var sağmak bile işe yaramıyor ne yapmalıyım
Bebeğim 44 günlük başta memelerimden süt akarken şimdi bir taraf hiç akmıyor bebeğim 15 günde doğum kilosuna
Ulaşmadığı için 20. Günde emzirme sonrası bir ölçek mama takviyesiw başladık 30. Günde mastit oldu sağ göğsüm ve sütüm neredeyse bitti kendimde doktor olmama rağmen tıbbi ve tıp dışı herşeyi denedim sağıyorum 2 taraftan toplam 10-20 cc den fazla gelmiyor çıldırıcam hani her annede iki çocuk besleyecek süt olurdu lütfen bir fikir verin aranızda bu kadar gün sonra sütü artan kimse var mı resmen rüyalarıma giriyor memelerimden süt fışkırıyor çok çaresiz hissediyorum sağ mememde mastit olduğumda şişen ve hala tam boşalmamış yerler var nolur bir fikir verin nolur
Tuğçe, sanırım mesajının bir kısmı gelmemiş. Gönderdiğin kısmından başlayayım. Süt kanalı tıkanıklığı ve mastit arasında fark var. Her tıkanıklık mastit demek değildir. tıkandıktan sonra bakteri ürerse, enfeksiyon olursa mastite dönüşmüş demektir. Eğer tıkanıklığı açmazsan antibiyotik tedavisi sınırlı başarı sağlar. Süt kanalı tıkanıklığı için lütfen şuraya bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/07/tumay-demir-okur-mektubu-emzirme-ve.html
Süt kanalı tıkanıklığı ya da mastit sonrasında süt üretimi bir süre azalabilir. çözüm belli: daha sık emzirmek. Daha sık memeyi boşaltmak. Çünkü istediğini ye iç, eğer sütünü artırmak istiyorsan daha sık boşaltmalısın memeyi. Bundan başka bir yöntem yok. Bu yazıda anlattım: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
Kilo alımında sorun olduğunda yapman gereken mamaya başlamak değil, daha sık emzirmek, emzirme kampına girmek olmalıydı. Onu da burda yazdım: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html
Sağmayı bırak, niye sağdığını anlamıyorum. Sağdığın miktar ne kadar sağabildiğini gösterir, bebeğin ne kadar aldığını değil. Bırak bebek o 10-20 her ne ise memeden alsın. Sağarak biberon kısır döngüsüne giriyorsun.
Şu anda yapman gereken emzirme kampına girmek. Eğer bebek emmiyorsa pompa kampına girmek. Mantık aynı. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Emzirme kampı sırasında mamayı kademeli kesmelisin. 3-4 günde bir tüm günden 30*60 cc kesebilirsin. Bunu kilo takibi eşliğinde de yapabilirsin.
Bu arada şunlara dikat et:
Bol bol sık sık çıplak ten teması uygula. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.
Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.
bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir.
deneme
Merhaba 3 ay 22 günlük bir oğlum var sezaryen ile dogumdan bu yana sut olayi hep benim icin sorun oldu. Gebelikte 7.5 kilo almis biri olarak lohusalikta sut yapar diye diye bulduğumu yiyorum ve oyle milletin anlattigi gibi bir şey yok. Son zamanlarda dut pekmezi denedim sanki biraz artti ama benim haylaz cok verimli emmeyince o artis devam etmedi. Ben de okuduklarimdan etkilenerek 2-3 gun once lansinoh ciftli pompa aldım. Sütümü arttirmak ama ayni zamanda bebeğimi mememden beslemek icin pompa kullaninim nasil olmali? Ve bira mayasi tableti tavsiye eder misiniz? Teşekkür ederim
Merhaba,
Sut artirmak icin pompa yapmayi onermiyorum. Sut artirmak icin emzirme kampi oneriyorum.
Burda bulabilirsin:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Eger mama veriyorsan emzirme kampi sirasinda kademeli olarak kesebilirsin, mesela gunde
Yeme icmenin sutu artirmayacagini hep soylemisimdir. Sutu bir tek su artirir: memeyi bol bol sik sik bosaltmak. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
Yeme icme konusundaki sorunun cevabi da emzirme kampi yazisinda.
Oğlum emiyor ama cok kisa süreli oluyor emmeleri kilo alimi simdiye dek normal inatla hep anne sutu vermeye calistik.
Merhaba Tomris hanim. Oglumda sizi daha tanimamistim. İstedigim kadar emziremedim maalesef. Ama kizimda cok daha bilincliyim. Sayenizde. Sorum su: kizim dort aylik oldu. Aylik muayenede doktorumuz artik geceleri uyandirma, uyku duzeni otursun, 6-7 saat uyuyabilir dedi. Ben de oyle yaptim ama sanki sutte azalma oluyor. Sizce sadece gecelri o uyurken sagmak icin pompa almali miyim? Yoksa iki ay daha 4saatte bir uyandirma yontemine devam mi edeyim? Tesekkurler , sevgiler. Zehra
Merhaba, artik uyandirma. Azaldigini hissediyorsan, gerektigini dusunuyorsan sag.
Merhaba.bebeğim 2300 Doğdu 1 hafta yoğun bakımda kaldı her emzirme saatinde indim bebek memeyi tutamıyordu tutmaya başladı hastaneden çıktık.1 hafta sonra meme uçlarının sızısından elle sağma pompası aldık bebekte kilo problemi olduğundan doktor hem sağ hem emzir de Demişti .hem sağdım hem emzirdim meme uçlarım daha kötü oldu Çatladı kanamaya başladı ağrısına dayanamadım bazı günler sadece sağıp verdim.sütüm de yetmiyor galiba hem emzirir hem sağıp verdiğimde bile bebek daha emmek istiyo aç kalıyor diye istemeyerek de olsa dün mama aldık.bebeğim 50 günlük henüz 1 kilo Aldı. Sizce ne yapmalıyım. Bebeğim sütten kesilsin istemiyorum
Merhaba Emine,
Meme ucu acisi, yarasi, catlaklari bebegin memeyi dogru kavramadigini gosterir. Kavramayi duzeltmek icin oncelikle uygun pozisyonda emzirmen gerekir. Sagmak yarali memeyi daha da bereler, o yuzden cozum degildir. Ayrica biberon da cocugun memeyi kavramayi, emmeyi ogrenmesini engelleyerek meme basi yaralarini artirici etki yapabilir.
50 gunde 1 kilo fena degil. Daha iyi olabilir, hatta kucuk dogan bebeklerin biraz daha hizli kilo almasini arzu ederiz. Ama dogru emzirme pozisyonu ve emzirme kampi ile hizlica kilo alacagini dusunuyorum bebeginin.
Su anda yapman gereken iki sey var: pozisyonunu duzeltmek ve emzirme kampina girmek.
Pozisyonla ilgili lutfen su yazilari oku:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
Ozellikle arkaya yaslanarak emzirme pozisyonunu oneririm. Detaylari yukardaki linklerde var. Bunun icin asagidaki videolari da mutlaka izle. Puf noktasi bol bol yastik. Arkaya yaslanarak emzirmeyi bir kez deneyip birakma, ben ucuncu denememde anlamistim nasil yapilacagini. Ikizlerimde 16 hafta surmustu meme basi yaralarim. Ucuncu cocugum dogduktan sonra yine basliyordu yaralar ki arkaya yaslanarak emzirmeyi denedim. Bir kac denemedn sonra ise yaradi, yara filan kalmadi. 3 ay boyle emzirdim.
http://dogummelegi.com/emzirme-pozisyonu/
http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
Diger yapman gereken ise emzirme kampi. Bunun detayalari bu yazida. Lutfen emzirme kampini uygula ve bebegin kilo alimini takip et. Sakin sagip verme. Emzir, emzir, emzir.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Gercekten faydali bir yazi olmus. İkinci bebegimi bekliyorum ve kizimda yaptigim hatayi yapmamak adina pompa almayi dusunuyorum. Kizim 2,5 aylikken sutum azaldigindan ve kilo alimi yavasladigindan dr tavsiyesi ve cevre baskisiyla mamaya basladik mama+meme ile 1 yasina kadar emzirebildim ki kizim icin meme olmazsa olmaz degildi. Bu yuzden bu kez sutumu artirmak ve mamaya gecmemek adina ve calismadigim icin Manuel pompa almayi dusunmustum ama yazinizdan pek ise yaramadigini anladim. Madela mini elektrikli pompa hakkinda bir bilginiz varmi? Bir de daha once hic sagmadigim icin sorularimi mazur gorun ? Bebek emdikten hemen sonra mi sagilmali? Ve her iki meme birden mi bosaltilmali? Bebek meme emiyorsa sagilan sut nasil degerlendirilecek veya ne zaman verilebilir? Acikcasi sut telef olur mu diye dusunmedim degil
Merhaba Melda,
Bir anne sütünün yetmediğiyle ilgili, bebeğin kilo almadığıyla ilgili en ufak bir endişe taşıyorsa ilk yapması gereken şey emzirme kampıdır. Sağmak değil.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Pompa ile uğraşmak yerine bebeği daha sık emzirmek daha doğru bir yöntem süt artırmak için.
Medela mini elektrikli iyidir. işe başlaman filan söz konusu değilse, arada kullanacaksan, mesela dışarı çıtkığında, bebekten kısa süreler ayrı kaldığında filan, Medela mini elektrikli fiyat/kalite açısından en makul çözümlerden biri bence.Yani çok pahalı değil, işini görür bir model.
Diğer soruların (bebek emdikten sonra mı sağmalı vb.) bence şu anda anlamsız. Memeyi alan bir bebek varken sütü artırmak için sağmayı gereksiz görüyorum.
Bir tek gece uzun uyuyan bebeklerde onları uyandırmamak adına sağım yapılabilir, süt yapımını yüksek tutmak için. aşağıdaki yoruma katılıyorum bu açıdan.
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Umarim bebegim dogunca pompa vs. Gibi islemlere gerek kalmadan sık emzirne- emzirme kampiyla bu isi cizebilirim. Bu aralar sut olayini dusunmemeye daha dogrusu olumsuz dusunmemeye calisiyorum. Olumluyu cagirmak gerek 🙂
Ben medela freestyle aldım çok memnunum pahalı gibi gözüksede içinde herşey var.
İki meme aynı anda boşalırsa süt üretimi artıyor.
Benim bi tarafımdan az geliyordu bu şekilde açıldı.
arttırmak için emzirdikten hemen sonra yada bir saat sonra pompa yapılmalı. özellikle gece pompa yapmak sütü acayip arttırıyor
Merhaba tomris hanım. Yazılarınızı dikkatle okuyorum. 2 aylık bir kızım var. Manuel bir pompam var. Sabah bebeğim emdikten sonra yaklaşık 100 cc kadar sağıyorum. Gun icinde fırsat bulabilirsem 50-60 cc daha sağıyorum. Bir de gece saat 12 gibi emdikten sonra 100 cc sagabiliyorum. Gun icinde göğsünden emdikleri ile doyuyor. Ben aksam sagdigim sutu ancak su sekilde sagabiliyorum: son iki emmesini (2-3 saate bir emıyor ) aynı memeden yapıyorum. Diğer meme ancak doluyor 100 cc alabiliyorum. Diğer turlu daha az geliyor. Sizce teknigimde sorun var mı.
Bir de bebeğim 3,5 aylıkken ise başlayacağım. Her beslenmesi kac cc olur tahminen ?
Merhaba, tekniginde bir sorun gormuyorum. Sorunu da tam olarak anlamadim. Daha fazla miktar sagmak istiyorsan daha sik sagarak sutunu artiabilirsin.
Miktar konusunda lutfen su yaziya bak. Burda cevabini bulamazsan o yazi altina ya da buraya sorabilirsin.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html
Merhaba Tomris Hanım;
Merhaba Tomris Hanım;
Normal doğumla kilosu 2700 boyu 47cm’lik bir kız bebek dünyaya getirdim. Hastaneden çıkışta kilosu 2500’tu.Doğduktan 3 gün sonra sarılık tedavisi için yoğun bakımda kalıp 8 saat fototerapi gördü. İçeri girmeme izin vermedikleri için iki kere sütümü sağıp gönderdim. Sadece o zaman takviye yapıldı. Şuan kızım 3,5 aylık kilosu 5300 boyu 59 cm. gündüzleri yarımşar saatten iki kere bir kerede bir saat civarı uyuyor, akşamları 7-8 gibi akşam uykusuna yatırıyorum. Uyuduktan 1-1,5 saat sonra uyanıp emiyor sonra genelde 3-4 saat civarı uyuyor. Sabaha kadarda 1,5-2 saatte bir emip uyumaya devam ediyor. Sabahları da 6-7 gibi kalkıyor. (Kolumda, mememde uyumayı seviyor şuan için bende şikayet etmiyorum bu durumdan) Emerken kendini geri atma, bazen ağlama, bazen tıkanma, sıklıkla kusma huyları var. ( Sütüm bittimi acaba ondan dolayımı huysuzlanıyor diye bakıyorum sıkınca süt geliyor bazen de emzirmeye başlayınca diğer göğsümden süt geliyor. ) Max. 5 dakika emiyor çok nadir daha uzun emiyor. Şu sıralar yatarak ta emzirmeye başladım bu şekilde daha uzun emiyor gibi. En son doktor kontrolüne gittiğimizde doktor sessiz ortamda emzirmem gerektiği emzirirken de bebişle konuşmamamı bu sıralar memeyi bırakabileceğini söyledi. Zaten gündüzleri yalnız olduğum için sessizlik oluyor evde. (şimdiye kadar sarılık olduğu dönem hariç iki kere sağılmış sütümü verildi normalde hep emziriyorum) Her gün rezene, yeşil çay içip sıklıkla boza tüketiyorum. Su zaten hep çok içiyorum şimdide her gün 3 lt civarı içiyorum. Yediklerime çok dikkat ettiğimi söyleyemesem de her gün iki yumurta yemeğe çalışıyorum. Fakat aile büyüklerinin bu çocuk çok küçük mama verelim, ağlarsa uyumazsa hemen mama verelim söylemleri moralimi bozuyor. Bu yüzden evde kimseyi istemiyorum arada sevmeye gelsinler gibi bir yaklaşımım var. Şu sıralar evden çalışsam da ( işle ilgili her şey sinirimi bozuyor) her an işten geri çağırabilirler. İşe dönme ihtimalimi de düşünerek ayrıca her ihtimale karşı süt sağıp dolaba koymak istiyorum. Şu ana kadar çok iyi gitmedi bir kere 60 bir kere 50 iki kerede 20 cc sağabildim. (phlips avent elektrikli pompam var. Ama başlangıç ayarında kullanıyorum. Kademelere geçince süt çıkmıyormuş gibi geliyor.) Ara ara göğsümde sertleşme oluyor genelde ikinci gün emzirerek yumuşatıyorum. Sizce her şey normal mi ve ne zaman, ne sıklıkla ve ne kadar sağmam lazım. Sütün bittiğini nasıl anlarım?
Uzun ve karışık oldu biraz şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, eşe dosta kulak asma. Çocuk çok güzel kilo almış, Maşallah sütün güzel yaramış.
İşe dönmeden önce stok yapmak için her gün aynı saatlerde süt sağabilirsin. Mesela kızının o bir saat uyuduğu zamanlarda uykuya yatırdığında sağabilirsin. Başta az çıkması normal, zamanla artacak. Yukardaki yazı ve ardından gelen 4 yazı süt sağma konusunda püf noktaları ile dolu. Onları oku lütfen. Bu sonuncusu, stok yapma ile ilgili:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html
Emzirme sırasında bebeğin dikkati konusu için şu yazının içine bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Merhaba Tomris Hanim,doğumdan önce Philps Avent Natural Elektrikli pompa almiştim.Ne olur ne olmaz ihtiyac olursa diye tedbirli olmak adina ve işe döndüğümde bebeğimi sütümle beslemeye devam etmek için.Yani yazilarizi okumadan,size ve degerli tavsiyelerinize ulaşmadan almiştim ama allahtan iyi bir makine çikti.Ben çok memnun kaldim benim ihtiyacima cevap verdi.Madela tek tarfli elektrikli pompa ile avent arasinda kalmistim internette yorumlardan okudigum kadariyla madelanin sagim sirasinda memeyi acittigini söylemis bazi anneler bu nedenle avent'e karar verdim.İcinde memeyi kavrayan bölümde silikon yastikcigi var.Bu sagim sirasinda memenin acimasina engel oluyor.Emiş gücü de iyi.5 modu var,siz rahat etttiginiz modu tercih ediyorsunuz.10-15 dakikada bir memeyi bosaltip 125ml olan biberonunu doldurabiliyorum.ise basladigimda da rahatlikla kullanabilirim diye.düşünüyorum.Başka annelere fikir olsun diye ayrintili paylaşmak istedim.
Teşekkür ederim Zeynep. En yukarda yazdım aslında, Avent'i seven çok seviyor, sevmeyen hiç sevmiyor, nefret ediyor 🙂
Tomris hanim merhaba
Dün geceden beri hem yazılarınızı hem de yaptiginiz yorumlari okumaya çalıştım. 46 günlük kiz ikizlerim var. 37+2 de dogum yaptım. Ikisi de 2760gr dogdular. Kuvoze girmedik sarilik da olmadık. Ilk gunden beri emzirmeye çalıştım emzirme hemsiresi önce elimle sagmami kasikla vermemi sonra emzirmemi soyledi. Sag gogsumun ucu cok belirgin olmadığı icin bebekler kabul etmedi önce elimle sagarak verdim ilk bi kac gun, 1 hafta sonra da lansinohun pompasini aldim sagmaya basladim gunde 1-2 sefer ama yazılarınızı okuduktan sonra yeterli olmadığını anladim. Bebekler 5.gun 2450 gr civarında tartildilar doktor zayif buldu. Mama takviyesi yapmami önerdi. 10. Gunde sadece 100er gr kadar bile kilo almamislardi. Bu sefer eoprotin takviyesi yapmami soyledi hem mamaya hem sagdigim süte. Tabii ben bu arada az sut gelen gogsumu ihmal ettim kilo almalari daha önemli diye dusunerek sut gelen gogsumu daha cok verdim. Neyse 20 gunun sonunda 2900gr civarindaydilar. Su anda 4000gr a yakinlar. Mama miktarimiz artti (90cc) mama aralarinda emzirir oldum. Birde geceleri daha cok emziriyorum. Sagdigimda Memenin birinden 30 cc dogerinden 100cc kadar sut geliyor toplamda max. 150cc buluyor. Emzirme kampi yapmak istesem bebeklerim ac kalirlar diye cok korkuyorum. Bana yardimci olursanız cok sevinirim. Umarım burdan hala dönüş yapiyorsunuzdur. r.nur.yilmaz1@gmail.com mail adresim
Merhaba Nur,
Emzirme kampina girip her iki memeyi vermen gerekiyor. Bu sirada da kademeli bir sekilde mamayi azaltip kesmen gerekiyor. Su anda 4000 gram olmalari zaten fazla hizli kilo aldiklarini gosteriyor, mamayi azaltman her sekilde gerekir. 26 gunde 1100 gram almislar, bu cok fazla.
Emzirme kampi yazisinin linki burda:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Lutfen dikkatle oku. Her iki memeyi surekli vereceksin bebeklere. Sadece bu yaziyi degil, once ve sonrasindakileri de mutlaka okumani oneririm. Bebekleri memeye yaklastirmak ve memeyi daha kolay almalarini saglamak icin de ciplak ten temasi basta olmak uzere cesitli yontemler var. Bunlari da yukarda verdigim yazinin altindaki yorumlarda defalarca yazdim. Senin icin kopyaliyorum.
"Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.
Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.
Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.
Bir diger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida:http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor. "
Yalniz bunlar sana ozel degil, jenerik yazdigim bir bilgi. Eger bebeklerin meme aliyorsa bekleme, ciplak ten temasi ile hemen ver memeyi.
Az sut gelen gogsunu daha sik sagarak, daha sik emzirerek ondaki sutu artirabilirsin. Burda puf notkasi: emzir, emzir, emzir.
Sorun olursa bekliyorum.
Tomris hanım merhaba,
Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Doğum çantamı da yazınızdan çıktı alarak hazırlamıştım 🙂
Benim de sütümle ilgili sıkıntım var maalesef.
Kızım 9.ayını doldurdu. 7.ayda işe başladım. Aventin Manuel Pompasını kullanıyorum.
7.ayda kızımı sabah emzirip çıkıyordum. Öğlenleri sağıp, akşam gidince ve gece emziriyordum. Bu böyle 1 ay çok güzel devam etti. Sütüm de bana göre idare ediyordu 125 cc civarı. İlk 3 ay hariç öyle çok bol sütüm olmadı zaten. Sütün azlığı ve çokluğunun tamamen yapısal olduğunu düşünüyorum. Yer yüzünde süt yapan yiyecek ve içeçek bırakmayan bana karşılık, bunların hiç birini kullanmayan arkadaşımdan kat kat azdı sütüm. Neyse. 8.aya geldiğimde yani geçen ay, sütüm gittikçe azalmaya başladı. Önce 80 cc ye sonra 60 a düştü. Şimdilerde ise 10 bilemedin 20 cc çıkıyor. Azalmasının nedenlerini sanırım biliyorum.
1) Gün içinde hiç emmediği için, pompa tamamen boşaltamadığı için azaldı.
2) Sabah emdikten ancak 7-8 saat sonra sağma şansım oluyor iş yerinde. Bu da süt üretimini durduruyor ya da üretilen süt geri kaçıyor (süt düğümlenmesi).
Gündüzün aksine akşam eve vardığımda özellikle sol göğsümde çokca süt birikiyor (gündüz pompaladığım için sanırım kanallar harekete geçiyor). Sağ göğsümde eh işte, hiçbir zaman çok süt olmadı nedense sağ tarafta. Akşam 8-9 gibi emip yattığında ancak 6 saat sonra uyanıyor. Bende akşam emdiği sütün ona yettiğini düşünüyorum. Ya da artık 10. aya yaklaştığımızdan yani büyüdüğünden ötürü açlığa dayanma süresi uzamış da olabilir. Kendimi avutuyorumdur belki de doyuyor diye 🙁
Hala sütüm çoğalsın diye uğraş veriyorum, günde 3 lt su içmeler, humanalar, dereotları ama cıkkk. Gündüzleri süt olmamasına çok takılmıyorum en azından 1 yaşına kadar akşam ve gece emzirebilsem keşke. Akşam ve geceki sütlerimde biterse nasıl doyuracağımı düşünüyorum kara kara 🙁 Kesinlikle mama vermeyeceğimi biliyorum. Öcü gibi bakıyorum mamalara. Belki muhallebi ile durumu kurtarabilirim.
Sanırım yavaş yavaş sona yaklaşıyorum. Umarım 2-3 ay daha idare edebilirim.
Sevgiler,
İlknur
Mrb bu aykizim 1 yasina girecek …baslarda emmede baya sikinti yasadik ana ben hic pes etmedimmm hep emzirdimmm sagdimmm.ilk gunler sagdimgimda cok da nadir 80cc cikiyordu ama sonra azaldi 20cc cikar oldu brlki benim memeler depolamiyordur dedimm sagmaya uyumlu fegildir dedimmm emzirdim emzirdimmm ….kendimimi kandirdim acaba suan sagarken bitaraftan yaziyorum belku belki lakin 2 cc kadar cikan miktar…kizim evet emiyor ozellikle bu ay daha bi dustu ama 2 dak 3 dak yutkunma sesi geliyo zaten cikur cokur emme sesleri hic gelmediii…okadar ugrastimki neler yedim ictim caylar macunlar icecekler..motilium bile ictimmm..ama hic oyle dolu dolu olmadi sut…su anda beli kizim bagimli oldu ben her ne olursa olsun emmeyi birakmasin diye bagimli yaptim emden uyumuyor gece uyanip bir iki emip tekrar uyuyor…ama biliyorumki sut az olsa yeterince doyardi emzirip arkasindan ek gida verdigim zaman buyuk bir istahla aliyorrrrr….niyr boyle olduuu cok uzuluyorummm cok…aylar gecti bi umut hala sagiyorum rezene iciyorummmmmm emziriyorummmm ama saginca gelen miktara bakin 2cc aglayayimmmi bunca cabaya guleyimmu siz takdir edinnn
Faydalı yazılarınız için teşekkürler.Bende 2.5 yıl önce anne olduğumda bu süt pompaları çok ihtiyacım olan bir şey oldu.her saat başı emzirmeme ve sürekli sağmama rağmen 3 defa ateşlenmeme ve memelerimde kol altı hatta boyun bölgeme doğru şişlik oluşmasına sebep oldu. maalesef kullandığım madela mini elektrikli çözüm olmadı. memedeki sütü boşaltmaya gücü yetmedi yani. Bir arkadaşımdan aldığım avent manuel bu konuda daha güzel sonuç verdi. önce sağıyor sonrada kızıma emziriyordum sağdığım memeyi. 3 aylık olana kadar bu sorunu yaşadım dönem dönem. her ne kadar zor ve ağrılı bi dönem olsa da her anneye böyle bol sütlü lohusalık dilerim. avent'in işe yaramasını el gücü ile daha sık sağabilmem olduğunu düşünüyorum. Vakum gücüde oldukça kuvvetli oluyor.Madela yavaş sağıyor ve süt çıkışı daha az oluyodu.Şimdi tekrar anne olmaya hazırlanıyorum. ilk bebeğimde kullandığım avent arkadaşıma ait olduğu için şimdiden indirimden yeni bir avent aldım . Umarım yine memnun kalırım olmadı evde madela da mevcut onuda tekrar deneyebilirim. Tüm annelere bol sütlü günler dilerim.
Merhaba, benim problemim bebeğim iki aylıktan sonra kilosu az olduğu için hazır mamaya geçtik doktorun yönlendirmesi yle, beni emmeyi bıraktı emmek istemiyor, ürün ismi vermem gerekiyor aptamil, esm, nan, bebelac denedim önce esm yı içiyordu şimdi de aptamil içiyor ama zor içiyor istemiyor, açlığı biraz gidince biberonu da bırakıyor aptamil ve esm dışındaki denediğim sütleri hiç içmedi bu iki sütü biraz içiyor iki ayı geçti meme mi ağzına almadı ben arada elimle sağıyorum bir yemek kaşığı çıkıyor veriyorum, yeni doğum yaptığım zaman pompa alacaktım annem pompa almama izin vermedi, memendeki sütü bitirirsin dedi. Bende almadım ama bu içimde bir sıkıntı oldu acaba zamanında alsaydım var olan sütümü koruyabilirmiydim. Ve şimdi alsam bi faydası olurmu sık sık sağanak çoğaltabilirmiyim bebeğim şimdi beş aylık oldu cvp yazarsanız sevinirim.
Holle mama da denemiştim.
Holle mama da denemiştim.