Anasayfa / Yazarlar / Tomris Cesuroğlu / Tomris’in Emzirme Notları – 14: Pompa ile süt sağma (5)

Tomris’in Emzirme Notları – 14: Pompa ile süt sağma (5)

Tomris’in Emzirme Notları’nın 1. Bölümü burada2. Bölümü burada3. Bölümü burada4. Bölümü burada5. Bölümü burada6. Bölümü burada7. Bölümü burada8. Bölümü burada9. Bölümü burada, 10. Bölümü burada11. Bölümü burada12. Bölümü burada, 13. Bölümü burada

Bu hafta sağılmış sütü saklama ve kullanma konusunu ele alacağız. Bu yazıda La Leche League International’ın (LLLI) konuyla ilgili rehberinden  faydalanıyorum. Geçen haftaki yazıdan sonra özellikle derin dondurucuda süt saklama konusunda sorular aldım, o konuda da bazı netleştirmeleri bu yazıda bulabilirsiniz. Bu yazı, süt sağma, süt sağma setini temizleme, sağılmış sütü saklama ve kullanma açılarından bir toparlama yazısı olacak. 

Anne sütünün içeriği

Anne sütü sadece su, yağ, protein, karbonhidrat vitamin ve mineraller içeren bir besin değil. İçinde bağışıklığı güçlendirici maddeler, mikropları etkisiz hale getiren maddeler, ve hatta canlı hücreler var. Bu hücreler vücudumuzun mikroplarla savaşması için çok önemli görev taşıyan akyuvarlar. Anne sütü o kadar kıymetli ki, ona ‘beyaz altın’ diyenler var. Ayrıca, anne sütünün mikroplardan koruyan, bebeğe can veren özelliği nedeniyle ona ‘beyaz kan’ diyenler de var. Her şekilde, bu kıymetli sıvıyı en iyi şekilde korumaya ve bebeğe en güvenilir yollarla vermeye çalışmalıyız. 

Anne sütünü saklama 

Anne sütü saklama konusunda aşağıda vereceğim bilgiler şu şartları taşımanız durumunda geçerli:

  • Bebeğiniz sağlıklı ve normal zamanında doğmuş (prematüre değil). 
  • Evde kullanmak için süt sağıyorsunuz (hastanedeki bir bebek için değil). 
  • Süt sağmadan önce ellerinizi yıkıyorsunuz (ve tuvalette süt sağıyorsanız elinizi yıkadıktan sonra kapı kollarına mendille dokunuyorsunuz). 
  • Süt setini ve süt saklama kabını sıcak sabunlu suda yıkayıp iyice duruluyorsunuz. 

Burada bir parantez açıp ‘sıcak sabunlu suda yıkama’ konusunu ele almak istiyorum. Bu kavram kulağınıza garip geliyor değil mi? Benim de, çünkü çeviri ve kültürel farklılıkları içermiyor. LLLI rehberinde böyle yazıyor ama bu sabundan kasıt deterjan mı, bulaşık süngeri kullanılıyor mu, yeterli netleştirme yok. Ülkemiz şartlarında ve kendi pratiğimde ben şu şekilde yorumluyorum. Gün içinde süt sağdığımda, süt kurumadan süt sağma setini yıkarsam sıcak su ile yıkıyorum, sabun veya deterjan olmadan. Süt setin üzerinde kurursa sıcak su ile yıkarken az deterjanlı bir bulaşık süngeri kullanıyorum. Her şekilde gün sonunda süt sağma setini az deterjanlı bulaşık süngeri ile yıkayıp sıcak suda duruluyorum. Ancak eğer ideal olmayan şartlarda süt sağıyorsanız, çevredeki pisliklerin süt sağma setine bulaşabileceğini düşünüyorsanız (örneğin tuvalette süt sağıyorsanız), her kullanımdan sonra süt sağma setini az deterjanlı bulaşık süngeri ile yıkamanızı öneririm. (Süt sağma seti temizlik önerileri).

Süt saklama kapları ise (işten eve, evden kreşe sütü taşıdığınız, buzdolabında sütü koyduğunuz, yani sütün içinde beklediği kaplar) bence her kullanımdan sonra az deterjanlı bir bulaşık süngeri ile sıcak suda yıkanmalı. Eğer varsa bir biberon temizleme fırçası daha pratik olabilir. LLLI rehberinde ‘sabun’ diyor ama ben hiç sabun kullanmadım, onun yerine mümkün olan en ‘doğal’ bulaşık deterjanını kullanıyorum. Türkiye’de bu açıdan ne markalar var bilemediğim için öneride bulunamayacağım. 

Anne sütü sağma ve saklama için kullanılan kaplar açık havada kurutulmalı, yani bezle silinmemeli veya ıslak kaldırılmamalı. (bkz. Tomris’in Emzirme Notları – 11)

Anne sütünün mikroplardan koruyucu özelliği saklanma süresi uzadıkça azalıyor. Ayrıca, yeni sağılmış taze anne sütünün antimikrobiyal gücü buzdolabında bekletilmiş olandan, buzdolabında bekleyeninki ise dondurulmuş olandan daha fazla. 

Önceki yazımda bir tablo verdim, anne sütünün hangi şartta ve ortamda ne süreyle saklanabileceğini anlatan bir tablo. Burdaki bazı hususların anneler için net olmadığını gördüm, o yüzden aşağıda fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım. Ayrıca, LLLI rehberinde bazı güncellemeler var, onları da buraya aktaracağım.

Anne sütü sağıldıktan mümkünse hemen sonra soğutulmalı ve soğuk ortamda saklanmalı, örneğin buzdolabında, ya da buz kalıbı içeren izolasyonlu çantada. Ama kısa süreler için, mesela işten eve gelirken bir saat oda sıcaklığında tutulabilir bence. Ama, oda sıcaklığında tuttuğunuz her süre, sütün dayanma ömrünü azaltıyor. 

Anne sütünü oda sıcaklığında (19-26 derece) ideal olarak 4 saate kadar, olmuyorsa 6 saate kadar tutabilirsiniz. 4 saat ideal, ama 6 saat kabul edilebilir bir süre. Bazı kaynaklar 8 saate kadar da der, ama 6’yı geçmemeye çalışmanızı öneririm. Şunu da unutmayın, hava ne kadar sıcaksa, dayanma süresi o kadar azalır. 

Anne sütü buzdolabında (< 4 derece) ideal olarak 72 saate kadar saklanır, yani 3 gün. 8 güne kadar buzdolabında dayanabileceği söylenir. Ama ben hiç denemedim, üç günü geçirmedim. Eğer çok temiz ve dikkatli bir şekilde sağıldıysa, oda sıcaklığında bekletilmeden hemen buzdolabına konduysa, 8 güne kadar saklamayı düşünebilirsiniz. 

Anne sütü buzdolabında üç güne kadar dayandığına göre teorik olarak Cuma günü sağdığınız sütü Pazartesi bebeğinize verebilirsiniz. Ancak süt sağma ve saklama şartlarınız ideal değilse, Cuma akşamı donurup Pazartesi günü verebilirsiniz. 

Tek kapılı buz dolabının buzluk kısmında, yani eksi 15 derecede, anne sütü 2 hafta saklanabilir. 
İki kapılı buz dolabının dondurucu bölmesinde, yani eksi 18 derecede, 3-6 ay saklanabilir. Peki 3 ay mı 6 ay mı diye soracaksınız? Okuduklarımdan anladığım kadarıyla 6 aya kadar tüketmekte bir sakınca yok. Hatta bazı kaynaklar bu tür donduruculara da 12 aya kadar saklanabilir diyor ama ben buna çok güvenemedim.

İki kapılı buz dolabımızın derin dondurucu bölümündeki sütler

Ayrı bir derin dondurucunuz varsa, lokantalardaki süpermarketlerdeki gibi bir derin dondurucu, mesela şunun gibi (yani eksi 20 derecede) 6-12 ay saklayabilirsiniz. 6 aya kadar ideal, 12 aya kadar ise kabul edilebilir. 

Özel derin dondurucuda saklanan anne sütleri

Derin dondurucuda süt saklama 

Derin dondurucuya süt koyarken 60-120 mililitrelik miktarlarda koymaya çalışın, çünkü bebekler bir öğünde bu miktarlarda süt tüketirler. Eğer dondurucuda yeriniz darsa plastik poşetlerde saklamak çok yer kazandırıyor. Yalnız bu şekilde yapacaksanız süt poşetlerini bir başka torbanın veya plastik bir kutunun içine koyabilirsiniz (derin dondurucu kokusunu önlemek için). Derin dondurucuya süt koyarken kabı tam doldurmamaya dikkat edin, yaklaşık üçte biri boş kalsın, çünkü süt genleşerek kabı parçalayabilir. Mesela 120 ml’lik bir kabı (süt poşeti ya da şişesi) en fazla 80 ml’ye kadar doldurun. 

Anne sütünü saklamak için eğer plastik poşet kullanmak istiyorsanız bunun anne sütü saklamak için özel üretilmiş olmasına dikkat edin. Buzdolabı poşeti veya diğer plastik poşetler hem temizlik açısından, hem de kolay yırtılıp süt sızdırdığı için tercih edilmemeli. 

İşe başlamayacak olsanız da, ne olur ne olmaz bebeğimden ayrı kalırsam diye, ya da sırf sütünüz bol olduğu için fazla sütünüzü her zaman sağabilirsiniz. Özellikle aşırı süt üretiminden muzdaripseniz bir meme bir öğüne denk gelene kadar memeleri daha az süt üretmek için terbiye etmek, her öğünde diğer memeyi de sağmak ve derin dondurucuya atmak iyi bir fikir. Eğer anne sütüne ihtiyacı olan bir yakınınız varsa sütleri ona da verebilirsiniz. Maşallah, çok bol süt üreten bir tanıdığım artık derin dondurucusu dolup taştıktan sonra bir ahbabının bebeğine vermeye başlamıştı fazla sütünü; ihtiyacı olan bir bebişin süt annesi olmuştu. 

Buzdolabından çıkan veya dondurulmuş sütü çözüp kullanmak 

Buzdolabından çıkan sütü en iyi ısıtma yöntemi akan sıcak suyun altında bir kaç dakika tutmak. İkinci bir seçenek de biberonu içinde sıcak su olan bir kaba koymak (benmari yöntemi). Cezvede biraz su ısıtıp biberonu onun içine de koyabilirsiniz, ama sakın ocak açıkken biberonu cezvenin içine koymayın. İsterseniz bir biberon ısıtıcısı da kullanabilirsiniz. 

Anne sütü ısıtırken mikrodalga fırın kullanmayın. Mikrodalga sütün içindeki bağışıklık maddelerini ve canlı hücreleri öldürebilir. Ayrıca, süt içinde aşırı sıcak bölgeler olmasına sebep olabilir (sütün sizin baktığınız kısmı ılıkken içi sıcak olabilir), bebişin ağzı yanabilir. 

Sütü illa ki ideal sıcaklığa getirmeniz gerekmiyormuş. Bazı bebekler soğuk süt de sevebilirler diyor Emzirme Sanatı kitabı. Biz dolaptan çıkan sütü direkt kullanmıyoruz, ama tam ısınmasını da beklemiyoruz. Oda sıcaklığına gelse yetiyor. 

Dondurucudan süt kullanacaksanız en iyi yöntem ertesi gün kullanılacak sütleri bir gece önceden buzdolabının normal ana bölümüne çıkartmak. Çeşmede akan suyun altında da çözebilirsiniz. Önce suyu soğuk kullanıp su sıcaklığını yavaş yavaş arttırabilirsiniz.

Dondurucudan çıkarılıp çözülmüş süt buz dolabında 24 saat saklanabilir. Dondurulmuş anne sütü bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı. Bir kez ısıtılmış bir süt, tekrar ısıtılmamalı. 

Bekleyen sütün (ister buzdolabında, ister oda sıcaklığında) sulu ve yağlı kısımları ayrışır. Süt ne kadar beklerse, bu ayrışma o kadar fazla olur. Bu çok normal bir şey. Evimize gelen paket sütlerde bunu görmüyoruz, çünkü fiziksel işlemlerle ‘homojenize’ ediliyor. Ama kapı sütü günlerini yaşamışlarınız varsa, beklemiş sütün üstünün nasıl kaymak bağladığını hatırlarlar. Anne sütü de doğal olduğu için sulu ve yağlı kısmı ayrışabilir. Kullanmadan önce biberonu hafifçe çevirirseniz sütün eski haline çabucak döndüğünü göreceksiniz. Tam olmuyorsa da sorun etmeyin, böyle de içebilir bebeğiniz. Yalnız sütü karıştırmak için biberonu çalkalamayın, çünkü uzun zincirli yağ asitleri kırılabilir. Bu yağ asitleri anne sütünün içindeki kıymetli besinlerden biri. Çalkalarsanız bebeğe bir zararı yok, sadece uzun zincirli yağ asitlerinin faydasını tam olarak alamayabilir. 

Anne sütü poşetindeki sütlerin yağlı ve sulu kısımları ayrıştığında yağlı kısım genellikle poşete yapışıyor. Bu, poşet kullanmanın bir dezavantajı. Kullanmadan önce hafifçe elinizde mıncıklrsanız poşeti süt eski haline çabucak dönüyor. 

Bazı derin dondurulduktan sonra çözülmüş sütlerde sabunsu bir koku olabiliyormuş. Bunun sebebi sütteki lipaz adı verilen bir enzimin bazı sütlerde biraz hızlı çalışması ve yağları parçalaması. Ama bunun bebeğe hiç bir zararı yok, anne sütü hala çok değerli ve bebek için en sağlıklısı. Bir çok bebek de pek şikayet etmeden içermiş bu sütü. Ama bebeğiniz bunu sorun ediyorsa, lipazı durdurmak için sağılmış sütü derin dondurucuya koymadan önce ısıtmanız gerekiyor. Bir cezvede yüksek ateşte kenarları cızırdamaya başlayıncaya kadar ısıtabilirsiniz. Ama sütü sakın haşlamayın. Kenarların cızırdaması yeterli. Sonra hızlıca soğutup derin dondurucuya koyun. Bu yöntem ile sütün mikroplardan koruyucu özelliği biraz kayboluyor, ama böyleyken bile dünyadaki tüm mamalardan çok çok çok daha sağlıklı bebeğiniz için. 

Eğer bebeğinizin ağzında pamukçuk varsa ya da sizin meme başınızda kandida enfeksionu varsa (bir çeşit mantar enfeksiyonu, bebeğin ağzında pamukçuk yapan ve meme başında enfeksiyon yapan aynı mantar), emzirmeye devam edebilirsiniz, sağdığınız sütleri bebeğinize vermeye devam edebilirsiniz. Ama pamukçuk/ mantar enfeksiyonu sırasında sağdığınız sütleri, tedavi bittikten sonra atmalısınız. 

Çalışmaya başlamadan önce derin dondurucuda biraz süt stoğu yapmak çok iyi bir fikir. Çünkü işe başlayan annelerin en büyük şikayetlerinden biri iş yerinde sağdıkları sütün bebeklerine yetmemesi. Bu durum için bebeğin kırkı çıktıktan (ya da emzirme yoluna girdikten) işe başlayana kadar günde bir-iki kez süt sağmak ve sağdığınız sütü derin dondurucuya koymak çok faydalı olabilir. Benim tecrübeme göre bu ekstra süt sağma için en iyi zaman sabahları, baska annelerden de benzer seyler duyuyorum. Sabah anne henüz yorulmamış olduğundan güzel süt üretebiliyor. Sabah emzirmesinden bir saat sonra süt sağabilirseniz çok iyi olur. Ben buna fırsat bulamadığımdan bebek sabah uykusuna yatınca süt sağıyordum, çünkü günün en uzun uykusu, dolayısıyla en uzun emzirme aralığı sabahtı. Bebek uyanana kadar (1,5-2 saat) az çok birikmiş süt oluyordu memede. Baktınız süt sağma sonrasında meme verdiğinizde bebeğe süt az geliyor, protesto ile karşılaşıyorsunuz, o zaman sonraki günlerde bir memeyi sağıp diğerini bebeğe saklamak da bir seçenek olabilir. 

Eğer sütünüzü artırmak, ya da emziremediğiniz bir bebeğe süt vermek için pompa yapıyorsanız gün içinde çok sık süt sağmanız gerekir. Her seferinde süt sağma setini yıkamamak için, her kullanımdan sonra şişeyi ayırmadan, yıkamadan, süt sağma setini olduğu gibi buzdolabına koyabilirsiniz. Çıkarınca da hemen kullanabilirsiniz. Seti gün sonunda yıkayabilirsiniz. 

Yazının başında bu yazdıklarımız sağlıklı, zamanında doğmuş, hastanede yatmayan bebekler içindir dedik. Peki diğerleri için nasıl süt sağmak ve saklamak gerekir? Bu konuda hastanenizin verdiği önerileri uygulamanız gerekir.

Evet sevgili inek kardeşlerim, süt sağma dosyasını da böylelikle –şimdilik- kapamış oluyoruz. Sorularınız veya paylaşmak istediğiniz pratik bilgiler olursa lütfen aşağıdaki yorumlara yazın. Paylaşımlarınızdan tüm anneler faydalanabilir!
 

Sağlıcakla kalın, 

Tomris

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

138 Yorum

  1. Bu arada gunduz 3 saatte bir besleniyor bu da 5 ogun yapıyor :)simdiden tesekkurler Tomris .

  2. Benim bi sorun olacak .21 Subatta 2013 normal dogumla oglumu dogdu .Dogdugundan beri fazla uretilen sutleri pompa ile sagıyor ve dondurucuya atıyorum.Oglum bir bucuk ayından sonra gece emmelerini bıraktı en son gece 24 emziriyordum saat sabah 3.30 da kalkıp sut sagıyordum .fakat 3 ay doktor kontrolumuzde doktorumuz gece 24 uyandırma ilk uykusunu uzun uyusun dedi bu arada oglum aksam 19 gibi gece uykusuna giriyor ve sabah 6-7 gibi uyanıyor 10-11 saat uyuyor yani .Bende uyudugu saatler icinde sadece gece yatmadan 24 te sut sagıyorum burda bir hata mı yapıyorum acaba gece boyunca 6-7 saat sut sagmamıs oluyorum fakat uyumus oluyorum :).Oglumun kilosu dogumunda 3700 du simdi 7700 yani kilo sorunumuzda yok .

    • Masallah Sijem! Once sonuctan baslayayim. Uc ayda dort kilo almis. Tarti dogru ise sadece anne sutu ile bu cok yuksek bir rakam, ozellikle normal kiloda dogmus bir bebek icin, masallah cok hizli kilo almis.
      Bir bebegin aksam 7 sabah 7 uyumasi her annenin ruyasidir, sanslisiniz, kiymetini bilin. Demek ki sutunuz bol ve bebeginize yariyor, masallah. Aksam yatmadan once istediginiz saatte pompa yapip derin dondurucuya atabilirsiniz, bir hata yok. Doktorunuza da katiliyorum, artik uc aylik olmus bir bebegin, kendi talep etmiyorsa ve kilo sorunu yoksa gece uykusundan uyandirilip emzirilmesine gerek yok.

      Gece 6-7 saat sagmamanda hic bir sorun yok, rahatca uyu, tadini cikart, 7yakinda dis filan geldiginde biraz zorlasabilir. Yatmadan onceki pompa durdugu surece sorun yok. (Gece sut yapan prolaktin hormonu daha fazla salgilanir, gece emzirmesi/ pompasi kesilince sut azalabilir, ayrica memeler sisebilir). 6 aya kadar bu gece pompasina devam edebilirain, sonra gerekmeyecektir diye dusujuyorum.

      Bu kadar hizoi kilo alikndan sonra hu ay kilo alimi yavaslayabilir, endise etme.

    • Merhaba Tomris tekrar bi sorun olacak yukardakı yazıları uzun uzun okumaman icin kısaca yazıyorum ilk uc ay anne sutuyle gayet iyi kilo alımı vardı bebegimin gece sut sagma islemini sormustum size 23-24 gibi sut sagıp tekrar sabah emzirmeye kadar sagmıyordum .Simdi 4 ay kontrolumuzde 300 gr aldıgımızı gorduk meger reflu varmıs bebegimde ben cok yiyor ondan kusuyor sanıyordum 5 ay kontrolde kullandıgımız o herkezin bildigi toz ilac varya onu kullandık 520 gr almıdı ama soyle bir sorun var benim sutum cok azaldı .bu arada gece saat 3.00 te tekrar sagmaya basladım ama bi artıs olmuyor hatta iki saatte bi emzirme ve uyurken sagma yapıyorum ama nafile. tam anlamıyla emzirme kampı yapamadım yalnızım pek olmuyor butun gun dinleniyorum ama ..dolaptaki sutlerden destek alıyorum sorum- su icinde cemen otu olan caydan iciyorum baska bir onerin olabilir mi birde doktorum anne sutuyle karıstırılan tahilli kasık maması onerdi ama vermedim bu arada sutlerimin bir kısmını baska bir bebege vermistim dolapta da sınırlı sut var 🙁

    • bir de sunu ekliyim bebek her ikisinide emmesine ragmen bir mememden cok az sut geliyor .

    • Sinem, dogumdan itibaren kilolarini ve tarti tarihlerini gonderebilir misin?

    • dogum 3700
      1.ay 5.400- 2.ay 6.700 -3. ay 7.700 4.ay 8.030 – 5. ay 8.550

    • Sinem, bebis basta cok hizli kilo almis. Birinci ay 1.700 gram almis, ikinci ay 1.300 gram. Bu cok ama cok hizli bir kilo alimi, masallah! 3 aylikken dogum kilosunu ikiya katlamis. bu kadar hizli kilo aldiktan sonra 5. ayda yavaslamasi normal. Zaten, 5. ayda kilo aliminin yavaslamasini bekleriz, her bebekte boyledir, bu normal. Ben kilo aliminda hic bir sorun gormuyorum, sutun bebege yetiyor da yariyor da.

      "Yakinlarda facebook BYBO grubuna sunu gonderidm, durumuna tam uyuyor:

      Bebeklerin kilo alimi 4. ay civarinda yavaslar, bu cok normaldir. Ilk 3-4 ayda kabaca 600-1000 gram kilo alimi bekleriz, 4-6 ayda ise ayda 450-600 gram. Eger bebeginiz ilk aylardaki gibi hizla kilo almaya devam etse sene sonuna 15 kiloluk kucuk bir sumo guresciniz olurdu ve bebis bu halde yuruyemezdi bile. Her seyin bir dengesi, doganin bebeklerimiz icin bir plani var, buna saygi gosterelim!

      Bebeginizin kilo alimi 4. ayda yavasladi diye mama baslamaniza ya da ek gida baslamaniza gerek yok, eger kilo alimi normal sinirlarsaysa.

      Bebeginiz 4. aydan sonra memeye daha az duskun olabilir, bu da normal, cunku daha verimli emiyor, ayrica artik eskisi gibi gunde 20-30 gram almasi gerekmiyor, gunde 15-18 gram ona yetiyor.

      Peki her sey yolunda mi, nasil anlarim derseniz, kabaca suna bakin. Bebekler dogum kilolarini 4-6 ay arasinda (ortalama 5 ay) ikiye katlar. Eger bebisiniz dogum kilosunu 4-6 ay arasinda ikiye katladiysa hic bir sorun yok. (yalniz 4-5 ay gectigi halde dogum kilosunu ikiye katlamadiysa o zaman bakmak gerekir kilo alim hizina).

      Bir de su var, dogum agirligi nispeten kucuk olan bebekler kilosunu daha erken ikiye katlarken, buyuk dogan bebekler nispeten daha gec ikiye katlar.

      Yani her bebegin buyumesi kendi hizinda, bunu unutmayin!

      Komsu cocugu ile bebisinizi karsilastirmayin! Komsunun cocugunun dogum kilosu farkli, genleri farkli, annesi babasi farkli, metabolizmasi farkli, herseyi farkliyken sizin bebeginizin kilo alim hizinin komsu cocuguna uymasini bekleyemezsiniz heralde, degil mi?"

    • Sutunun azaldigini zannetmiyorum, sadece memelerin sut yapimina adapte oldugundan sana gevsemis gorunuyor olabilir. Sutunun azaldigina nasil karar verdin?

      Yakinlarda yine bu konuda bir paylasim yaptim Facebook grubunda:

      "Arkadaşlar, dört ay civarında annelerin memeleri yumuşamaya başlar. Eskisi kadar dolgun değildir, dolunca da o kadar ağrı yapmaz artık.

      Memeler yumuşayınca anneler de sütüm azaldı zanneder ama bu durum çoğunlukla anne vücudunun, memelerinin, emzirmeye artık adapte olmasından kaynaklanır. Memeler tam bebeğin istediği kadar süt yapıyor, meme içindeki süt kanalları da gerilime az çok alıştı, gerilerek size rahatsızlık vermiyor demektir. Yani aslında her şeyin rayına girdiğini gösterir. Eğer bebek istediğinde istediği kadar emziriyorsanız (istediğini de ağlatmadan anlıyorsanız), biberon filan gibi yapay bir beslenme unsuru da yoksa, durup duruken sütün azalması pek görülen bir şey değildir. Yani her geçen ay, vücut emzirmeye daha da adapte olur. Ama bu sütün azladığı anlamına gelmez.

      Benzer bir durum 7-8 ay civarında bir kez daha olur. Ek gıdalara geçince iyice gevşemeye başlar memeler. İlerleyen aylarda bebeklerin emmeleri daha düzensizleşir, emekleyen oynayan bebek bazen saatlerce emmeyi unutur. İlk aylardaki gibi olsa, emzirmeyi bir iki saat atlasanız düşünün ne kadar gerilirdi memeleriniz. Öyle olsaydı hiç çekilmezdi emzirme onca ay, hatta yıl. Yani 6 ay sonrasında vücut düzensiz emzirmeye gore kendini hazırlıyor. O yüzden doğanın bir planı var, zaman geçtikçe işimizi hayatımızı kolaylaştırıyor.

      Bebek emiyorsa, mutluysa, kilo alıyorsa, hiç bir şeyi dert etmeyin. Emzirmeye devam!"

    • Merhabalar, benim bir sorum olacaktı, bebeğim iki aylıktan sonra kilosu az olduğu için hazır mamaya geçtik doktorun yönlendirmesi yle, beni emmeyi bıraktı emmek istemiyor, ürün ismi vermem gerekiyor aptamil,esm, nan, bebelac denedim önce esm yı içiyordu şimdi de aptamil içiyor ama zor içiyor istemiyor, açlığı biraz gidince biberonu da bırakıyor aptamil ve esm dışındaki denediğim sütleri hiç içmedi bu iki sütü biraz içiyor iki ayı geçti meme mi ağzına almadı ben arada elimle sağıyorum bir yemek kaşığı çıkıyor veriyorum, yeni doğum yaptığım zaman pompa alacaktım annem pompa almama izin vermedi,memendeki sütü bitirirsin dedi, ama hep içimde bir soru var pompa olsa memedeki kalan sütü sağsam çok çıkmaz herhalde uzun süredir emmesi çünki, ama yinede denesem sütüm olurmu bebeği me vereyim. Yani sık sık sağsam var olan süt artarmı memede kilo alımında gittikçe düşüyor.

    • Merhabalar, benim bir sorum olacaktı, bebeğim iki aylıktan sonra kilosu az olduğu için hazır mamaya geçtik doktorun yönlendirmesi yle, beni emmeyi bıraktı emmek istemiyor, ürün ismi vermem gerekiyor aptamil,esm, nan, bebelac denedim önce esm yı içiyordu şimdi de aptamil içiyor ama zor içiyor istemiyor, açlığı biraz gidince biberonu da bırakıyor aptamil ve esm dışındaki denediğim sütleri hiç içmedi bu iki sütü biraz içiyor iki ayı geçti meme mi ağzına almadı ben arada elimle sağıyorum bir yemek kaşığı çıkıyor veriyorum, yeni doğum yaptığım zaman pompa alacaktım annem pompa almama izin vermedi,memendeki sütü bitirirsin dedi, ama hep içimde bir soru var pompa olsa memedeki kalan sütü sağsam çok çıkmaz herhalde uzun süredir emmesi çünki, ama yinede denesem sütüm olurmu bebeği me vereyim. Yani sık sık sağsam var olan süt artarmı memede kilo alımında gittikçe düşüyor.

    • Merhabalar, benim bir sorum olacaktı, bebeğim iki aylıktan sonra kilosu az olduğu için hazır mamaya geçtik doktorun yönlendirmesi yle, beni emmeyi bıraktı emmek istemiyor, ürün ismi vermem gerekiyor aptamil,esm, nan, bebelac denedim önce esm yı içiyordu şimdi de aptamil içiyor ama zor içiyor istemiyor, açlığı biraz gidince biberonu da bırakıyor aptamil ve esm dışındaki denediğim sütleri hiç içmedi bu iki sütü biraz içiyor iki ayı geçti meme mi ağzına almadı ben arada elimle sağıyorum bir yemek kaşığı çıkıyor veriyorum, yeni doğum yaptığım zaman pompa alacaktım annem pompa almama izin vermedi,memendeki sütü bitirirsin dedi, ama hep içimde bir soru var pompa olsa memedeki kalan sütü sağsam çok çıkmaz herhalde uzun süredir emmesi çünki, ama yinede denesem sütüm olurmu bebeği me vereyim. Yani sık sık sağsam var olan süt artarmı memede kilo alımında gittikçe düşüyor.

  3. Cok tesekkur ederim Tomris nasıl icim rahatladı anlatamam .Sabaha karsı 3.30 da sagmayı bıraktıgım icin icim icimi yıyordu verdigin bilgiler icin tekrar cok tesekkurler.Harikasın:)

  4. Merhaba bnm bir sorum olcak tomris hnm..
    29 martta dogum yaptim,3350 gr dogdu suan 6000gr..anne sutu ile besleniyor,hic mama vermedim..faakt asistan doktor olarak 1,5 ay sonra calismaya ve ayda 5-6 nobet tutmaya baslicam..o yuzden simdiden sut depolamaya basladim..şöyleki,gece 11 de uyuyup sabah 5.30 da uyaniyor bebisim,emiyor sonra uyuyor 9a kadar..sabah uyandiginda gece emdigi memeyi emiyor tekrar,gece emmedigi memeyi ise sagip buzluga koyuyorum yaklasik140 cc sut oluyor..bu sekilde yapmam sizce nasil tomris hanim??yoksa sagmasam mi bilemiyorum,ama calismaya baslayincaya da anne sutu alsin istioyrum..bebisim ilk ay 1650 gr almisti 2.ay 1000 gr almis acaba ben sagdiim icin mi azaldi kilo almasi,aklima takildi da..cevabiniz icin simdiden tesekkurler..

    • Merhaba Elif, 1000 gram ciddi yuksek bir rakam, gunde 20-30 gram normaldir, sizinki 30 gramin uzerinde, harika! Her gun duzenli sagarsan memeler o kadar sur uretmeye alisir, kendini ona gore adapte eder, hic merak etme.
      Guya kanun var, devlet memurlari ilk bir yil nobet tutamaz, gece calsamaz diye ama asistanlikta hic bir kural gecerli degil ne yazik ki. Allah yardimcin olsun! Yapabiliyorsan ucretsiz izin almayi dusunebilirsin, en azindan bebis 6 aylik olana kadar. Ne guzel bol sutun var, ise donunce poliklinik servis derken sagmaya vaktin olmazsa azalabilir.
      Sevgiler,
      Tomris

  5. Ne yazikki bolum hocalari ucretsiz izine de izin vermiyorlar…o yuzden calİsmaya naslamaktan baska bi yol birakmiyolar..cevabin icin cok saol beni cok rahatlattin..
    Seni cok sıkmak istemiyorum ama bi sorum daha olacakti..10 gunlugune annemlere gidiyorum,orda da sut sagiyim diyorum ama annemler bizden 5 saat uzaklikta..sagdigim sutleri donerken buz akuleriyle getirsem bi sorun olur mu acaba??

    • Bebegi yanina alacaksin, degil mi? sadece gece sut sagacaksin. Sagdigin sutleri son 3 gune kadar buzluga koyman gerekir. Son 3 gunluk sutu dondurmadan getirebilirsin. Hepsini buz akuleri olan, izolasyonlu bir cantaya koyarak tasiyabilirsin. Eger dondurulmus olanlar tamamen cozulmediyse (icinde az da olsa donuk bir cekirdek kisim varsa), tekrar dondurabilirsin. Tamamen cozulduyse tekrar donduramazsin, ya kullanacaksin, ya atacaksin.

      Kolay olsun diye hepsini de buzluga koyabilirsin (son uc gunu de yani).

      Sagilan sutleri tasima ile ilgili bir maceram burda:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-13-pompa-ile.html

      Eger ilerleyen aylarda annenlere bebekle tekrar gitme ihtimalin varsa sutleri orda birakmak da bir secenek. Kayinvalidemde biraktigim sutleri 6 ay sonraki bir is gezimde kullanmislardi bebekler icin.

      Sevgiler,
      Tomris

  6. Cok tesekkur ederim..bahsettigin yazini da okumustum ama tamamen aklimdan cikmis:) pregnancy brain diyordum gebeyken,ama simdi bir bahanem yok..yorgunluk diyeyim:)tekrar cok tesekkurler cevabin icin..

  7. Tomris hanım merhaba sebebını öğrenemediğimiz bır rahatsızlığım olduğu ıcın gecen haftalarda ne emzırebıldım ne süt saga bıldım kılo alımı az olduğu ıcın sadece emzırıyordum Dr mama takvıyesı değmişti bıraktık onu kılo sorunu oldu ve tekrar mamaya başladık hasta oldugum ıcınde kendıme bakamıyorken oturup kalmamıyorken mamada yendiği ıcın mamayla beslendik bı kaç gün gece emen oğlum cırlayarak uyandığı ıcın emmeyı kestı gündüz zaten zor zahmet emzırıyordum artık hıc emmek ıstemıyor ve 4 aylık sütüm zaten çok fazla degıldı arttırmak için çok uğraştım uğraş kelimesi az kalır yanında hatta ve artıda gel gelelim hastalandıktan sonra emmez oldu oğlum buzluğa bile süt yedeklemeye başlamıştım şimdi onları çıkartıp içiriyorum sütümüde sağıyorum emdiği zaman ki gıbı çıkmıyor ama şifa niyetine içiriyorum hala brewer years içiyorum ne yapmalıyım nasıl bır yol izlemelıyım ? Memeye koyduğum gıbı ağlıyor uğraşıyorum istemıyor yüzüme bakıp gülüyor bide sıpa:)

    • Ebru, sutunu cogaltmanin tek yolu bol bol emzirmek. Lutfen en yukarda lnkleri verilen emzirme notlari yazilarindan 3-7. Yazilara bak, altindaki yorumlarda da bakmaji tavsiye ederim. Senin durinda bir cok faydali anne var, ozellikle 3. Yazinin altindaki yorumlara bakarsan cok iyi olur.

    • Ebru, dun biraz daha firsat buldum yazmaya.

      Emzirme konusunda cok emek harcamissin belli ki. Simdi bu emekleri sonuca, yani emzirmeye donusturme vakti. Oncelikle sunu unutma: Sutu cogaltmanin en onemli yolu bol bol emzirme. Diger seyler (maya icme, vb.) kucuk destekler. Ama en buyuk fakir bol bol emzirmek, bebek emmiyorsa memeyi sık sık pompa ıle bosaltmak yapar. Sık sık darken gun boyuncaö gece gunduzö 2 saatte bır memeyı bosaltmaktan bahsedıyorum, íki uc gun boyunca, yani pompa ya da emzirme kampi.

      Bir kac sorum var:
      – Bebegin dogum tarihi ve kilosu ne?
      – En son ne zaman tartildi, kilosu ne?
      – Su anda emiyor mu, hic mi meme almiyor?
      – Gunde ne kadar sagilmis anne sutu, ne kadar mama veriyorsun? Ortalama kac kez emziriyorsun?
      – Sagma ile gunde kac ml cikiyor ortalama?
      – Gece emiyor mu? Yaninda mi uyuyor ayri mi uyuyor?
      – Gece kalkip emiyor mu ya da biberon aliyor mu? Bunu yazmissin sorunda ama ben tam anlamadim.

      Bu konularda cevap verebilirsen bir plan yapalim. Bu arada su yazilara bakabilirsen cok iyi olur:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html

      Her sekilde oncelikle sutunu cogaltman gerekir. Bunun icin pompa kampi yapmalisin. Pompa kampinda gün içinde sık sık sütü pompa ile sağmaya çalış. Süt sağma aralıkları 2 saatte biri geçmemeli; gece ve gündüz. Yani gece kalkip sut sagman ge
      Başta 5-10 cc gelecektir, sonra artacaktır. Bir süt sağma seansında bir süt akım refleksi al, süt azalınca bırak. Süt sağmalar arasında seti olduğu gibi buzdolabına koyabilirsi, böylece her sağma sonrasında temizlemene gerek kalmaz.

      2 saat beklemene gerek yok, vaktin ve fırsatın olduğu her an süt sağabilirsin. Hatta ilk bir gün süt sağma setini buz dolabına kaldırma vb. şeylerle uğraşma, o gün sağdığın sütü at gerekirse . Önemli olan sık sık sağmak. Bir süt akımı alsan yeter.

      Süt sağmak konusunda şu yazı ve ardından gelen 4 yazıya bakmanı öneririm.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Bu arada bebege biberon verirken şu yöntemi kullanmaya çalışmanı öneririm, böylece bebeğin biberona alışması ihtimali azalır:
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html ("Süt verme metodları" başlığına bak). Bu yöntemde biberondan süt emmek daha zor, böylece biberondan gelen kolay süte alışmıyor, memeye geçiş daha kolay oluyor.

      Sütün artmaya başladıkça (bir yandan pompa yaparken) bebege meme ver, daha doğrusu teklif et. Almıyorsa sorun değil, sen teklif et.

      Ten teme temas bebeğin emmeyi hatırlaması için çok önemli. Bebeği soy, sadece bezi kalsın. Sen de üst bedenini tamamen soy. Bebeği göğsüne koy, dolansın. Kokunu alsın. Sen de onun kokusunu al.

      Sevgiler,
      Tomris

  8. Merhaba tomris hanım oğlum 25 Şubat 3.560 doğumlu Haziran ayında tartıldı 6.600 Temmuz ayında daha gıtmedık suanda emmıyor dünden berı bır kez emdı uyanırken ağlamazsa emıyor çabuk davranınca yoksa kucağımda ya ağlıyor ya gülüyor gün içinde deneyınce ılk sağdığım süt 100 ml bulmuyor tekrar sağdığım da 60 aksam üzeri daha az bazen aynı gece yatmadan öncede sağıyorum 60 ml zorluyoruz mama ıse saat 6 veya 7 den sonra verıyorum zaten o saatlerde çok azsüt geldiği için mama verıyorum ve sabah uyanana kadar da 6 biberonumuz var hepsi kirleniyor genelde 100 ml yada 120 ml yaparım hepsini bitirmez bazen bitirir belli olmuyor ama ortalama bu şeklide gece çok aşırı derecede ağlıyor biberonu bile emmiyor ağlamaktan beni emsin diye denedim olmadı çok sinirliyiz aç iken:) gece emmesi hiç yok o yüzden kendi yatağında odasında uyuyor yeni alıştık yatağımızda yatmaya hamağımız vardı orada uyuyorduk bende koltukta yanında yatıyordum fakat her yeerim tutulmaya başladığı için yatağına alıştırdım umarım sorularına tam cevaplar verebılmısımdır sevgili tomris bu arada pompa kampında yaptım rahatsızlanmadan önce geceleride sağıyordum artık yedeklemeye başlamıştım ne güzel o şekilde çoğaldı ve emiyorduda ne olduysa bırazda benımde payım var

    • Merhaba Ebru,

      Once anladigimi ozetleyeyim. Bebis 4,5 aylik. Meme almiyor, ya da nadiren aliyor. Sen gunde uc kez sut sagiyorsun, toplam 180 ml cikiyor (iki memeden toplam) ve bunu biberonla veriyorsun.

      Bu boyle cok zor devam eder. Pompa ile süt sağan annelerin çoğu bebek 6 aylık olduktan sonra pompayı bırakır, formül mamaya dönmeye başlar. Bunun bir kaç nedeni var.
      1- Pompa ile süt sağmak anneye emzirmedeki kadar tatmin ve mutluluk vermeyeceği için anne bunu çok uzun sürdürme eğiliminde olmaz.
      2- Emzirmedeki ten teması ve bebeğin memeyi dili ile sağma tekniği pompada olmadığı için zamanla süt azalır. Ayrıca unutmayın, pompa ile sağılan sütün faydası hiç bir zaman bebeğin emzirmeden sağlayacağı faydanın yerini tutmaz (bkz. Tomris’in Emzirme Notları – 1: Merhaba!).

      Bence bir an once memeye donmen gerekir. daha once kamp yapmis bir anne olarak bunu tekrar yapabilirsin. Yalniz bu sefer daha zor olacak. Adim adim soyle bir plan cizmeyi oneriyorum:

      1. Pompa kampı ile sütü çoğaltma
      Gün içinde sık sık sütü pompa ile sağmaya çalış. Süt sağma aralıkları 2 saatte biri geçmemeli; gece ve gündüz. Başta 5-10 cc gelecektir, sonra artacaktır. Bir süt sağma seansında bir süt akım refleksi al, süt azalınca bırak. Süt sağmalar arasında seti olduğu gibi buzdolabına koyabilirsi, böylece her sağma sonrasında temizlemene gerek kalmaz.

      2 saat beklemene gerek yok, vaktin ve fırsatın olduğu her an süt sağabilirsin. Hatta ilk bir gün süt sağma setini buz dolabına kaldırma vb. şeylerle uğraşma, o gün sağdığın sütü at gerekirse . Önemli olan sık sık sağmak. Bir süt akımı alsan yeter.

      Süt sağmak konusunda şu yazı ve ardından gelen 4 yazıya bakmanı öneririm.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Kamp boyunca (en az iki gun) gece de iki saatte bir kalkip sut sagman gerekir.

      2. Bebegi memeye tekrar alistirmak
      Sütün artmaya başladıkça (bir yandan pompa yaparken) bebege meme ver, daha doğrusu teklif et. Almıyorlarsa sorun değil, sen ver. Bebegi soy, sadece bezi kalsın. Sen de üst bedenini tamamen soy. Bebek göğsüne yatsın, dolansın. Bu sırada bebekler kendiliklerinden meme alabilirler. Zorlamadan, onlara memeyi, senin tenini hatırlatmaya çalış.

      Gün içinde sık sık meme teklif et. İnşallah alır. ama sakin zorlama, inada binebilir. sakin bir sekilde teklif et, almiyorsa sorun degil.

      Bebeklerin memeyi en kolay aldigi zamanlar uyku sirasinda ya da uykudan yeni uyanmiskendir. Ozellikle uykudan yeni uyanmis bebekler daha inat filan olmadan sakince memeyi alabilir.

      3. Biberonu farkli bir sekilde vereceksin.
      Su yazinin sonunda bir biberon verme yontemi var: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
      'sut verme yontemleri' basligina bak.
      Biberonu bu sekilde vermeye basla, ozellikle gunduzleri.

      Su yaziya ve emzirme kampi yazisina bakmani oneririm.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Biberon ile aldigi sutun yaridan fazlasi anne sutu oldugunda tam kampa gecebilirsin.

      Beni gelismelerden haberdar et. yukarida soyledigim yontemler ise yaradi mi, nasil ise yaradi, bilgi ver. Ona gore strateji degistirmemiz gerekebilir.

  9. evgili Eren ve Tomris,
    Yazilarinizi cok buyuk bir hevesle okuyorum ve cok sey ogreniyorum. Emeginiz icin cok tesekkurler.
    Calisan bir anneyim ve 10 haftalik bir oglum var. oglum 6,5 haftalikken calismaya basladim ( Amerika standartlari). Sabah uyandiginda emziriyorum, is yerinde iki defa pompaliyorum (3. Defa pompalamak bazen mumkun olmuyor), aksam eve geldigimde de emziriyorum gece uyurken de. Kafama takilan sorular var ve kaygilar da.
    1. Haftasonlari ve gunun evde oldugum saatlerinde oglumu emziriyorum. Fakat aksam emzirmelerinde (saat 7 ve aksam 9 civarinda cunku 10 da gece uykusuna yatiyor oglum) inanilmaz fussy oluyor. Bitaz emiyor sonra kendini memeden cekiyor ve ardindan tekrar meme vermek isteyince sanki memeyle boguyormusum onu gibi agliyor. Sakinlestiriyorum diger mememe koyuyorum ayni tepki. Annemler biberondan emdiginden dolayi oldugunu soyluyorlar ama bence sorun baska cunku eger biberondan icmeye alistigindan dolayi olsa gunun diger saatlerinde de ayni tepkiyi vermesi gerekir ki oyle bir durum yok. Bu sorunu nasil cozerim?
    2. Ben ancak haftasonlari gak guk duzenini yapabiliyorum. Sonra hafta ici yine sagdigim ile besleniyor oglum. Sizce calisan bir anne nasil bir yol izlemelidir emzirme konusunda?
    3. Oglum gece 10 da emip uyuyor ( uykuya dalmasi cok cok zor oluyor ama dalinca da cok derin uyuyor) saat gece 3-4 arasi mizirdaniyor ( uyanma suresi yatmadan once ne kadar yedigine bagli) Ben de hic uyandirmadan emziriyorum. İkk zamanlarda ac uyudugu bu surenin uzun oldugunu dusunup oglumu emzirmeye calisiyordum. Once uyandirip emzirdim ama sonra uykuya gecmedi saatlerce sonra uyandirmadan emzirdim bu sefer de resmen cenesini kitledi emmemek icin. Ben de caresiz mizirdanmasink bekliyorum emzirmek icin. Sizce dogru mu bu duzen?
    Eger dogru diyorsaniz sizce arada kalkip pompalamali miyim gogsu bosaltmak adina?
    4. Benim gibi calisan annelere daha ne gibi tuyolar verebilirsiniz?
    Tekrar tesekkur ediyorum. Saglikla ve sevgiyle kalin.
    Deniz

    • Deniz, geciken cevabim icin ozur dilerim. Arada bazen atliyorum.

      Daha uc aylik bile degil bebis. Keske uc kez sut sagabilsen gunde. Bunu yapamiyorsan da geceleri cok yogun emzirmen gerekebilir.

      Sorularinin cevaplari:
      1. Annenler hakli, biberona alisiyor olabilir. Sen isteyken biberonu surda belirtilen yontemle vermeni oneririm. Boylece biberona alisma ihtimali azalir:
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
      Bu sayfanin sonuna dogru Sut Verme Metodlari basligina bakabilirsin.
      Oríjinali surda:
      http://www.llli.org/docs/0000000000000001WAB/WAB_Tear_sheet_Toolkit/22_bfabreastfedbaby.pdf
      Buna Paced Bottle Feeding de deniyor.

      Aksam saatlerinde bebebekler daha huysuz ve yorgun olur. Daha kolay olani isterler, yani biberon. Memeden sut getirmeye sabri kalmaz. Gun ici uykularina dikkat etmenizi oneririm. Gun icinde ne kadar guzel dinlenmis olursa aksama o kadar daha iyi meme emer diye tahmin ediyorum.

      Ne olursa olsun, aksamlari inat etse de biberon verme sen ordayken. Biraz zor, biliyorum, ama kararli ol.

      Bebek Yapim Bakim Onarim'in facebok'ta kapali bir grubu var. Oraya bugun sunu gonderdim (sizing aya tam uymuyor ama mantigi benzer bir durum):
      "Bebeklerde emzirme ve uyku sorunları iç içe geçebilir. Bebekler ilk üç ay açlıktan uyuyamaz. Altı ay sonrasında ise uykusuzluktan beslenemez. 3-6 ay arasında ise geçiş dönemidir, iki durum da olabilir. 3. ay, özellikle de 6. ay sonrasında emzirme konusunda gelen soruların sorunların bir kısmının aslında büyük oranda uyku sorunlarından kaynaklandığını görüyorum.

      Gündüz uykusunu alamayan bebek yorgun olur ve yorgunluktan uyuyamaz hale gelir. Huzursuzlanır, düzgün emip karnını doyuramaz, Ne uyuyabilir, ne emebilir. Hem açlık hem uykusuzluktan ağlamaya başlar. En sonunda aglaya aglaya kendini uykuya daldirabilir. Bu durum özellikle günün sonuna doğru daha kötü olur. Anne de yorulmuştur, artık çözümü biberonda bulur, ne yazık ki.

      Bu oyunu bozmanın yolu gün içinde uykusuna dikkat etmektir. Bebek ilk yorgunluk uyku isaretlerini verdiginde sakince yatirmak gerekir. Uyku veya yorgunluk isaretleri: esneme, kulaklari ile oynama, goz ovusturma. Hatta 6 ay sonrası dönemde bunlar gec uyku isaretidir. O noktaya gelmeden once oyuncaklari ile oynayamama, konsantre olamama gibi belirtiler verir uykusu olan cocuk. Bebeklerinizi bir de bu yönden gözlemenizi öneririm.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html&quot;

    • 2. Bu kadar kucuk bir bebekte emzirme basarisini saglayabilmek icin hafta sonlarini gak-guk gecirmek gerekiyor. Baska yolu yok. Yapabiliyorsan gunde uc kez sagmani oneririm. Ayrica, sut sagma yazilarina da bakabilirsen cok iyi olur. su yazi sonunda bir yontem var, pompanin sonunda bir miktar elle sagma yontemi. Onu uygularsan sut miktairini korumana da yardim eder.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-11-pompa-ile.html

      Ayrica, pompa ile sut sagma yazilarinin hepsini tavsiye ederim senin durumunda. Cok sayida puf noktasi var.

    • 3. Birlikte uyuma konusundaki fikirlerini bilmiyorum ama bence gece ayni odada uyumanizda buyuk fayda var. Mizirdandigini duyduguna gore ayni odada uyuyorsunzudur insallah. Bu kadar kucuk bir bebegin en azindan geceleri annesi ile ayni odada oldugunu hissetmeye ihtiyaci var. Bu senin sut uretimin icin de gerekli. Onun nefesini duymak, uykuda dahi olsa, iyi bir sey aranizdaki bagi korumak icin.

      Eger ayni odada uyursaniz, senin nefesin de onu uyaracaktir, varsa acligini hissetmesini saglayacaktir.

      Gece mizirdandiginda, yalandiginda emzirmen iyi bir sey. Senin de memelerin o saate dolup seni rahatsiz eder duzeye geliyordur diye tahmin ediyorum. Eger daha once uyaniyorsan beklemek zorunda degilsin. Emzirmeyi sen ya da o isteyebilirsiniz. Ikisi de olur. Ama uykusu derin olduguna gore mizirdama beklemekten baska care yok. Artik nerdeyse uc aylik olacak, uyku duzeni onem kazanmaya basliyor, bozmayalim.

      Gecede en az bir kez emdigine gore bence geve pompaya gerek yok. Ama olur da onumuzdeki aylarda sut yetmemesi sorunu yasarsaniz gece yatmadan onceye (11-12 gibi, kacta yatiyorsan artik), bir pompa seansi koymakta fayda olacaktir.

      4. Evde gecirdiginiz zamanda sling ya da bebek askisi turunden seyler kullanarak gun icinde eksik kalan ten temasi acigini kapatmaya calisabilirsiniz. O kadar kucuk bir ebisten uzak kalmak kolay degil, Allah kolaylik versin.

      Baska sorularin olursa bekliyorum. Bu sefer biraz gec cevap verdim, kusura bakma.

      Sevgiler,
      Tomris

  10. Merhaba Tomris Hanım , hemen hemen tüm yazıları okummaya başladım sayılır , şu an süt sağıyorum ve sizin siteyi inceliyorum . Size birkaç sorum olucak

    1- oğlum 26 günlük 3500 doğdu 1 haftalıkkken 3800 idi şimdi kilosunu bilmiyorum , sornum oğlumun ağlama ve gaz sancılarında beni emmemesi ( ilk oğlum bu sebepten emmeyi 2 aylıkken bırakmıştı , bunda emzirmeyi sonuna kadar yaşamak istiyorum ne yapmalıyım
    2- sütüm gayet iyi , gün içinde 2.5 – 3 saat arayla emiyor kendimi rahatsız hissettiğim memeyi sağarak nerdeyse 15 poşet süt sağdım . gün içinde her sağdığım sütü ayrı ayrı mı poşetlemem gerekiyor ya da 2-3 seansı birleştirip poşetlememin sakıncası olur mu ?

    3- Eger bebeğim az kilo almış ise bu sütümün azlığından değildir bundan eminim emzirmek için nasıl bir yol denemeliyim ?

    şimdilik bu kadar …
    süt sağdıkça gelen bir şey 5 saat önce verdiğim mememi şimdi sağıyorum ve neredeyse 120 cc süt oldu , herkese sağmasını bende öneriyorum …

    • Muhterem, minik bebegin icin seni tebrik ederim, insallah gonlunce emzirirsin bu sefer.

      buyuk oglun durup duruken gaz sancisindan memeyi birakmamistir diye tahmin ediyorum. Biberon olmazsa ortada bebekler memeyi birakmazlar, cunku alternative yoktur. Senin gaz sancisi sandigin sey bebegin biberon icin tutturmasi olabilir, ki bu daha cok aksam saatlerinde, bebek memeyi emmeyle ugrasamayacak kadar yorgunken olur.

      Eger bebek istedigi zaman istedigi kadar meme veriyorsan, meme istedigini o aglamadan once anlayip meme veriyorsan, ortada biberon ve emzik yoksa, bebegin memeyi birakmasi icin hic bir sebep yok. Eger alternatifle, yani biberonla tanismazsa, memeyi birakmasi soz konusu olmaz.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html

      Sutun icin masallah. Bebekler bir seferde 60-120 ml kadar sut icerler. Hazirladigin posetlerin de bu miktarlarda sut icermesi gerekir ki bir cozmede hepsini kullanasin. 120 ml'den buyuk posetler yaparsan cozdugun zaman hepsini kullanamayacagindan ziyan olma riski artar.

      Sevgiler,
      Tomris

  11. cevabınız için çok teşekkürler Tomris Hanım …

    büyük oğlum biberonu hiç almadı sağdığım sütü bile kaşıkla verdik , çalışan biri için bu çok zordu , hala iştahsız bir çocuk .

    Küçüğünün de öyle olmaması için en azından sağdığım sütlerimi biberonla içsin diye 3 defa biberon kullandım , beni emmeyi reddettğinde biberon verdim onu da almadı . Tam olarak emdiğini düşündüğüm memeyi hemen ardına sağıyorum 20-30 cc süt çıkıyor acaba koyu olan kalorili sütü tüketemiyor mu ? bu oğlumunda iştahsız ve olduğundan küçük görünmesini istemiyorum ve gece gündüz sizin tabirinizle gak guk deyince emziriyorum yinede tam olarak güzel emmesi 2.5 -3 saat sonra emiyor bu normal mi ?
    en geç ekim sonu çalışıcam yani 3.5 4 ay gibi olacak oğlum , bu sağdığım sütleri biberon ile vermeyecek miyim ?

    Pazartesi aşı için dr gideceğim size kilosunu yazarım .

    • Muhterem, bebegin su anda kac haftalik? Bir ay mi, iki ay mi?

      Eger hic biberon vermediysen (ya da topu topu 3 kez verdiysen ilk bir kac ayda), bebegin sutu verimli emmeyi ogrenmemesi icin bir sebep yok. Eger bebek istedigi zaman istedigi kadar emziriyorsan, meme istedigini de aglatmadan anliyorsan, bir sorun olmasi icin sebep yok. On sutu de son sutu de alir.

      emzirme sonrasi 20-30 cc normal, sutun bol, masallah, sutu bol olan annelerde bu kadar cikabilir, hatta bazi annelerde daha da cok cikiyor. ama bu bebegin icemedigini gostermez.

      Bazi annalerde asiri sut uretimi oldugunda bebek on sut ile karnini doyurur, son sute yer kalmaz. Bu durumu surdan anlarsin: yesil kaka, gaz, emzirme basinda ozellikle meme ile savasan bir bebek olabilir (agizna asiri hizla sut doldugu icin). Gaz cok belirgin bir ozlelik degil, her bebekte olabilir. O yuzden kakasina bak, ne renk kakasi? Yesil oluyor mu sik sik?

      Ise basladiginda sagdigin sutleri elbette biberon ile vereceksin. Bu yuzden derin dondurucunda bir stok olmasi cok iyi, cunku bir cok anne ise basladiktan sonra sut yetistiremez hale gelebiliyor. Sutu dondurucuda ne kadar saklayabilecegin konusunda suraya bakabilirsin:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html

    • bebeğim bugün 31 günlük , 3500 gr doğdu dün 4800 idi kilosu maşallah iyi kilo almış ama çok sıkıntılarımız var çok gazı olan bi bebek ve hala kakası çok sulu hep ishalmiş gibi gaz ile birlikte yapıyor , huzursuz olduğu günlerde kakası yeşil oluyor ben hep gaza bağlıyorum , en güzel ggece uyku arasında ya da uykudan uyanınca emiyor bende o saatleri kolluyorum emmesi için . Meme ile savaşıyor çünkü ilk başlarda çok hızlı akıyor sağıyorum ama her zaman sağmya vaktim olmuyor kavga ediyor resmen

  12. Sayenizde çok değerli bilgilere ulaşıyorum zaman ayırdığınız ve bizi aydınlattığınız için çok teşekkürler

  13. Tomris merhaba,
    Yine ben..bebişi 3.5 aylıkken çalışmaya başlamak ve nöbet tutmak zorunda kalan sefil asistan Dr:(
    Bebişim şu an 5. Ayını bitirdi..gelişiminde çok şükür bir problem yok yalnız biberona alışma meselesi bizde de oldu maalesef..gündüzleri 2-3 defa biberonla süt vermemize öğlenleri benim emzirmeye gelmeme rağmen alıştı maalesef..memeyi verdiğimde çok kısa emdiği için bende sağıp biberonla veya kaşıkla verdim kalan sütü..sanırım o yüzden alıştı..memeyi emmediği zaman biberonla süt geleceğini anladı çünkü..
    Sence ne yapmalıyım??
    Ek gıdaya geçip biberonu tamamen bırakıp ekgıda+emzirme şeklinde mi devam etmeliyim,yoksa sadece anne sütüyse devam edip memeyi bırakmasına razı olup sağarak mı anne sütünü vermeliyim??
    Bu arada buzlukta yaklaşık 3000cc süt var,günlük içmesi için o gün sağdığım süt yetiyor,buzluktakileri nöbetlerde veya günlük sağdığım süt yetmezse kullanıyoruz..arada buzluktaki sütlere ekleme de yapabiliyorum şükür..
    Cevabın benim için çok önemli..şimdiden çok teşekkürler..

    • Elif, gec cevabim icin ozur dilerim, tatildeydim. bu kadar cabuk biberona alismasi uzucu.

      Senin sorduklarin disinda bir onerim olacak.
      Bence oncelikle bir emzirme kampi yap, sadece meme vererek. Emzirme kampi yazilari
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html

      Emzirme kampi ile oncelikle tamamen memeye donmesini sagla. Bunun icin iki-uc gune ihtiyacin olacak. Nobetci olmadigin bir haftasonunu tamamen bu ise ayirabilirsen cok iyi olur. ev isi filan yapma, yazilara bakarsan cok iyi olur. sadece emzir ve uyu.

      Bu kamp sirasinda ten tene temas cok onemli. gun icinde sik sik bebek ciplakken (sadece bezli) kucagina al. senin de ust bedeninde bir sey olmasin. tamamen ten tene temas saglayin. emzirmeyi de bu sekilde dene. ama sadece emzirme degil, baska zamanlarda da gun icinde sik sik bu sekilde takilin kamp sirasinda ve hatta sonrasinda. ozellikle aksam isten geldikten sonar bu yontemi uygulayabilirsin. ten tene temas bebeklerde memeyi hatirlatici etki yapiyor, yenidogan reflekslerini uyariyor. Ezmirmek icin en guzel saatler ozellikle uykudan ilk uyandigi zamanlar. O zaman inat filan unutmus oluyor bebekler.

      Kamp ile memeye donusu sagladiktan sonra gunduz sen isteyken normal biberonunu verin. yalniz su yontemi kullanin:
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
      Yukaaridaki linkte sayfanin altlarina dogru Sut verme metodlari basligina bak. Orda bebegi dik tutarak biberonla mama veya anne sutu verme konusunda bir yontem var. bununla bebek daha zor ictiginden memeye donusu daga kolay oluyor.

      Aksamlari geldiginde ise hic biberon vermeyin. aglasa da sizlasa da vermeyin, tek seceneginin meme oldugunu gordugunde emecektir. Burda onemli bir nokta su, sen varken biberon olmasin. Yani sen oldugunda meme oldugunu, sen yokken biberon oldugunu anlasin.

      Biraz zorlu bir yontem bu anlattigim, ama emzirmeye devam etmek istiyorsan bence bu dogru bir yontem. Cunku pompa ile cok uzun sevam edemezsin, bebek 6-7 aylikken biter emzirme maceraniz. Bir haftasonu kampi (bir gun de izin alabiliyorsan uc gun yap), sonrasinda da bir hafta bu dedigim gunduz biberon gece meme . Eger tutarli olursaniz mesaji alacagini tahmin ediyorum. Bu arada sefkatli olun bebege karsi, onun icin de cok zor bri durum oldugunu anla, ama vazgecme. Ama bu arada onunla inatlasmaya girme. meme istemiyorsa israr etme. senin gorevin memeyi sunmak, onun gorevi emmek. Herkes kendi gorevini yapsin, emmiyorsa israr etme, sonar tekrar sun.

      Eger bir hafta bu sekilde tutarli bir uygulamadan sonra bir iyilesme (tamamen yola girmese de iyilesme) gormezsen, artik 5 aylik oldugunu da dusunerek ek gidaya baslayabilirsin yavastan (oncelikle yogurt, sonra sebze ve meyve puereleri(. Ama gun ici ihtiyacini karsilar hale gelmesi nerden baksan 7-8. ayi bulur (yani 6-7 aylikken). O yuzden benim onerim oncelikle emzirme kampi + gunduz biberon (verdigim linkteki gibi), aksam ve gece de meme seklinde bir duzeni en az bir hafta denemen.

      Derin dondurucu stogun iyiymis, masallah, nobetlerle filan sutun azalirsa seni baya idare eder.

      Bu arada calisma ve nobet duzenin nasil? Ona gore oneride bulunabilirim belki. Ayda 10 nobeti geciyor mu?

      Sevgiler,
      Tomris

  14. Seyahat ederken sut sagacaksaniz pompa parcalarini temizlemek icin Medela'nin islak mendillerini kullanabilir ve arac adaptoru ve ozel sutyeni ile arabada da rahatlikla sut sagabilirsiniz.

  15. Tomris cok tesekkurler cevabin icin..emme konusunda simdilik biraz daha iyiyiz,en azindan memeyi gorunce aglamiyor,bir memeyi tam emiyor digerini emmiyor ama doymuyor sanirim ki bezi hic dolmuyor son zamanlarda,idrari baya azaldi da.nobetim ayda 5-6 oluyor genelde 1-2 tanesi de haftsonu nobeti tabi..

    • sen evdeyken biberon verme sakin, sen varken meme almayi ogrenmeli. sen yokken de bahsettigim metodla biberon vermeye calisin. gerci biraz buyudu, o yonteme itiraz edebilir ama biraz deneyin derim.

      gunde kac bez degistiriyorsun? bebeklerin 4. ayindan sonra istahlari genelde azalir, eskisi kadar bez de kirletmezler.

  16. Bir de biberon hakkinda bi sorum olacakti..dr.browns in biberonunu kullaniyoruz,medela calma biberonun biberona alismayi engelledigini okudum ama,senin bu konuda bi onerin var mi acaba?

  17. Tamam o yontemi denicem..insallah ise yarar..cok tesekkurler yardimlarin icin

  18. Merhaba Tomris Hanım, bebeğim 15 eylülde 9 aylık oldu ücretsiz izin alarak bu zamana kadar kendim baktım, ağırlıklı olarak anne sütü aldı fakat 6. Ayda azar azar ek gıdaya da başladık artık işe dönem gerekiyor ( Türkiye şartlarına göre çok iyi bir süre bu biliyorum ) emzirme doğumdan beri en çok dikkat ettiğim ve uğraştığım şey şimdiye kadar hiç süt depolamadım çünkü zaten anca yetiyordu simdi gün içinde sağdığımı ertesi gün tüketmek üzere buzdolabında muhafaza etmeyi planlıyorum elektrikli tekli avent marka pompa aldım dün akşam ilk kez denedim baştan bir 10 dakika kadar gelmedi süt sonra masaj resim video vs desteği alarak 80 ml sütü 30 dakikada zor sağdığım bebeği bırakmak gerginliğine verdim ama hiç rahat değilim çok az gibi geldi bana, bir sorun da biberon almamak alıştırma bardağı da almıyor cam bardakla içirmeyi planlıyorum suyu cam bardakla içmeyi seviyor dişlerinden çıkan sesi dinlemeyi seviyor 😉 eğer bardakla içmezse meyvesine vs katarak vermek sütün yararını azaltır mı? Süt verememek gerginliğinden uykularim kaçıyor çok mu abartiyorum bilmiyorum 🙁

    • Fatma ben bu mesajini altamisim. kusura bakma. bu gece genel bir tarama yapayim dedim, atladigim sorulari gormek icin, simdi farkettim senin mesahini. kusura bakma.

      anne sutunu direct icse daha iyi ama biberon almiyorsa (ki 9 aydan sonra biraz zor alisir buna), meyvesine vb. katarak verebilirsin. yararini azaltir, ama hic icmemesinden daha iyidir.

      vakitlice cevap verseydim facebook'ta gruba yazdigin kadar gergin olmayacaktin belki. kusura bakma.

      bir de, tekli pompa kullandiginda bir memeden sut akimi aldiktan sonra oburune gec. bir memeyi bitireyim, sonra oburune gecerim deme. hangisi sut veriyorsa ondan al. daha hizli biter isin. manuel pompa icin de aynisi gecerli, elle sagarken de.

    • 🙂 çok teşekkür ederim artık daha sakinim sayenizde tavsiyelerinize uyuyorum artık işler daha yolunda az gerginlik=bol süt yaşayarak gördüm. yardımlarınız için sonsuz teşekkürler sevgiyle kalın 🙂

  19. Merhaba,
    Benim de sut konusunda bir takim problemlerim var. Bebegim 45 gunluk, miadinda sezaryen ile 3350 gr dogdu. 1. Ayinda 4300 gr idi.ilk 3 gun beni emmesine ragmen sutumun olmafigini anlayamadik. Hiperbilirubinemi nedeniyle yatirildik. Gucsuz oldugu icin emmeyi kesti. Pompa ile sagmaya 3. gun hastanede basladim.2-3 saat arayla sagdim. Buarada once enjektorle yutamayinca da biberonla mama baslandi.ilk 10 gun mama ve sagdigim sutu biberonla aldi. Emerken uyuyakaliyordu. 10. Gunden sonra sutum artinca sadece anne sutunu biberonla aldi. Dsha dogrusu bir tarafi emerken digerini sagip sagdigimi biberonla veriyordum. Hastaneden taburcu olduktan sonra da 2-3 saat ara ile sagmaya devam ettim. Halen geceleri uyanip ayni ara ile sagiyorum.coook yorucu oluyor. Sagmadigim zaman hatta bazen nedensiz sutum azaliyor. Bir sagimda heriki memeden toplam 60 cc cikiyor. Piyasadaki hemen tum sutarttirici urunleri kullaniyorum. Son 3 haftadir daha kuvvetli emiyor. Fakat yine de emmeye basladiktan 4-5 dk sonra uyuyor. Doymuyor, agliyor. Tekrar emiyor. Emme seanslarimiz 45 50 dk buluyor.Hatta uyumak icin mutlaka emmek istiyor kendi basina uyuyamiyor. Gunduz biberon vermeden emzirmeye calusiyorum gece de 2 defa biberonla sagilan sutu veriyorum. Sutum azalmasin diye gunduz de duzenli 2-3 saat arayla sagiyorum. Onun uyanma emme zamani ile sagdigim zamanlar cakismayabiliyor. Birkac defa gunduz onun emmesini bekleyip sadece emzireyim dedim sutum ya cok azaldi ya da tam cekmeden uyudugu icin angorjman oldu. Zaten az olan sutum tukenmeden ne yapabilirim?

  20. Bir sorum daha var aslinda. Yazıların birinde göğüs kalkanı kullandiginizdan bahsetmistiniz. Ben de kullaniyorum ozellikle bir tarafi emzirirken obur tarafa takiyorjm. Beyaz altinin her damlasi kiymetli 🙂 pompa ve kalkan en kiymetli esyalarim bu aralar. temizligini nasil yaptiniz ve ne kadar kullandiniz? Sevgiler

    • İyi yapıyorsun: )
      Meme kalkanını sadece emzirirken öbüt tarafın sütünü biriktirmek için kullanmanı tavisye ederim. Gündüz sürekli kullanırsan meme kanalı tıkanıklığı yapabilir.

      Temizliğini pompa parçaları gibi yapıyordum. Yani gün içinde sıcak su ile yıkama, eğer beklediyse çok az deterjanlı sünger ile yıkama, sıcak su ile durulama, haftada bir iki kez de sterilize etme (mikrodalgada).

    • Cevaplariniz için çok teşekkür ederim. Cok yardimci oldunuz.
      Sevgilerimle

  21. Evet, akşam saatlerinde tüm bebekler huysuzlaşır, daha çok emmek ister, çok normal. Sanki hiç emmemiş ve hiç doymayacakmış gibi emerler. Bu sütün azaldığı anlamına gelmez, bebek geceye hazırlık yapar, depoyu doldurur. Böyle zamanlarda sağdan sola, soldan saga emzirmek lazım, 8 kez çevirdiğimi bilirim.

    Son süte ulaşamadığını düşünüyorsan emzirmenin sonuna doğru, bebek emdiğinde ama artık içmediğinde elinle C şeklinde tutup memeyi hafifçe sık. Bebek emiyor olmalı bu sırada. Bu süt akımını tetikler, tekrar lık lık içmeye başlar bebek. yavaşlayınca tekrar sık. Böyle böyle artık süt akımı tetiklenmeyene kadar ypaabilirsin. Bu yöntemle emzirmelerin süresi de kısalabilir.

    Gece emzirmeye de devam etmeni öneririm. Üç saatte bir makul.

    Evet, D vitamin takviyesi gerçekten gerekli. En ilaç vitamin karşıtları, en doğalcılar bile ilk yılda (hatta ilk 4 yılda) D vitamininin gerekli olduğunu kabul eder.

  22. merhaba,
    bende acaba sütüm yetmiyor mu diye mama takviyesi yapmış annelerdenim 2 ay sorun yoktu beni emiyordu fakat 2 hafta önce sağ şimdide sol göğsümü almak istemiyor sadece uyurken alıyor.işin garibi biberonuda istekli kabul etmiyor biraz nazlı alıyor ama sanırım alıştı.doğumum sezeryan oldu.doğumundan beride meme arayan bi bebek olmadı ben verdiğim zamanlarda aldı şimdide emmek istemiyor verdiğimde ağlayıp kendini atıyor.en başından beri hep anne sütü vermek istedim ama hem hastanede hemde evimde başkalarının acabalarıyla hem kendi sütümü sağıp hemde mama takviye ettim.üzgünüm artık vermek istemiyorum emsin istiyorum ama bunu yapabilir miyim artık bilmyorum 2 haftadır emmeyi kabul etmiyor sütümde azalıyor dünden beri sizin yazılarınızı okudum biberon vermiyorum ama kabul edicek mi iştahlı bir bebekte değil memeye geri dönücek mi nasıl döndürücem bilemiyorum

    • merhaba,

      su anda ne kadar mama aliyor?

      mamayi kademeli azaltmak mantikli. ama once memeye alismali.

      1. Oncelikle bebegin memeye tekrar alismasi lazim.

      bunun icin ozellikle ciplak ten temasi oneririm: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda, ama almazsa da kasma Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      Ozetle ten temasi bebegi fabrika ayarlarina dondurmeye yardim eder 🙂

      Birlikte banyoya girmek de cok iyi gelebilir.

      Memeni almazsa sakın kişisel alma.

      Bir digger onemli yontem ise biberon verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      Bebek basta itiraz edebilir ama israrci ol mumkun mertebe, cunku burdan memeye donmek daha kolaydir.

      Bir diger yontem ise once biberon ile biraz karnini doyur, sonar meme ver. Yani cok acken memeye daha direncli olabilir, az biraz karni doyunca daha iyi tepki verebilir memeye.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister. Uyku emme iliskisi icin su yazida puf noktalari var: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir.

    • 2. eger bebek memeyi aliyorsa sutu meme vererek artir. Yok eger bebek meme almiyorsa sutu artirmak icin pompa kampina girmek gerekir.

      Temel prensibi emzirme kampi ile ayni.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      yalniz bebeklerín iyi emmedigi icin sadece emerek sutu cogaltamaz, o yuzden pompa kampi yapman gerekiyor.

      Gün içinde sık sık sütü pompa ile sağmaya çalış, gunde toplamda 10-12 kez sagmalisin en az. Süt sağma aralıkları 2 saatte biri geçmemeli; gece ve gündüz. Başta 5-10 cc gelecektir, sonra artacaktır. Bir süt sağma seansında bir süt akım refleksi al, süt azalınca bırak. Süt sağmalar arasında seti olduğu gibi buzdolabına koyabilirsi, böylece her sağma sonrasında temizlemene gerek kalmaz.

      2 saat beklemene gerek yok, vaktin ve fırsatın olduğu her an süt sağabilirsin. Hatta ilk bir gün süt sağma setini buz dolabına kaldırma vb. şeylerle uğraşma. pompa setini kolay bir yere koy, gelip gidip sag, bir kaç dakika olması farketmez. basta bir kac dakika, sonra sutun geldikce 5-10-15 dakika seklinde artacak. Bir yandan da elle sagacaksin. pompa konusunda su yaziya ve sonrasindakliere bak, çok püf noktası var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Süt sağmak konusunda şu yazı ve ardından gelen 4 yazıya bakmanı öneririm, cok sayida puf noktasi var.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Bebek meme aliyorsa bu cok iyi, o zaman mamayi kademeli kesebilirsin. Her beslenmede once mama (biberon ile ve normalde aldigindan biraz daha az olsun) sonar meme vermeyi dene. Bu sekilde ne kadar mama aldigini belirledikten sonar bir kac gunde bir tum gunden 30-60 cc kadar azaltabilirsin mamayi (yaniogun basina 5 cc kadar). Boylece eksik kalan mamayi memede tamamlamak isteyecek bebek, cunku once mama sonar meme vereceksin. bu da sutu artiracaktir ve zamanla mama iyice azalip birecektir.

      Bir kac yuz cc mama kaldiginda sifir mama ile kampa girip mama isini bitirebilirsin.

      Kolay gelsin,
      Tomris

  23. gün içerisinde mama vermiyorum zaten.gece uykuluyken memeyi alıyor zaten ama gün içerisinde uykulu haldeyken verebiliyorum ne kadar içtiğinide anlayamıyorum uyurken biraz çekip uyuyor uzun sürelerde memede zaten kalmıyor bırakıyor.mamayıda sadece akşam yada yatmadan önce veriyorum.yada gün içerisnde sağıp veriyorum.göğüs pedlerim gün içerisinde doluyor çok sütüm olduğunuda sanmıyorum ama sütüm akıyor ve kızım memeyi aldıktan 1 dk sonra sütüm aniden çok geliyor kızıp bırakıyor, mememi attığında süt fışkırıyor kısa süre bu normal mi yoksa sütümün akması yada sütün ağzına aniden dolması mememin yapısından dolayı mı rahatsızlık veriyor yada normal mi.işin garibi sütümün tadını seviyor biliyorum sağıp verdiğimde daha iştahlı içiyor.mamayı süte göre iştahlı almıyor.bugün kilosunu tarttırdım 2 haftada 250 gr almış sanırım bu az.sanırım gün içersindede emdikleri yeterli gelmemiş.yazdıklarınızı deniyeceğim.daha çok küçük benim sütümü almasını istiyorum

    • memeyi aldiktan bir iki dakika sonar sut akimi gelir, bu normaldir. ama bazi kadinlarin sutu biraz fazla tazyikli gelebiliyor, sizinki oyle olabilir. buyuk bir sorun degil, biberondan uzaklastikca memeyi daha iyi ogrenecek.

  24. Merhaba Tomris,

    Beni hatırlamayabilirsiniz, ama yardım ve tavsiyelerinizle emzirme kampı yapmış ve ilk çocuk doktorumuzun yanlış yönlendirmeleri ile yarı yarıya mama ve anne sütü ile beslediğim bebeğimi 50. günden itibaren tamamen anne sütü ile beslemeye başlamıştım. Bebeğim yarın 5. ayını dolduruyor ve hala tamamen anne sütü ile besleniyor :). Size tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum.

    Şimdi başka bir konuda yardım ve önerilerinize ihtiyacım var yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Mart ayı başında, yani bebeğim 6,5 aylık olduğunda Türkiye'den Çek Cumhuriyeti'ne iş seyahatine gitmem gerekiyor. Orada 3 gün 2 gece kalacağım. Ben yokken bebeğime yetecek süt stoğum var fakat orada iken sağdığım sütleri ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Süt için çok uğraşmışken bir damla sütün bile heba olmasını istemiyorum. Sizce sütleri orada nasıl ve ne kadar süre ile muhafaza edebilirim? Muhafaza etsem bile sütleri Türkiye'ye gelirken uçağa alırlar mı?

    Gideceğim firmada buz dolabı olacak. Otelde buz dolabına mı derin dondurucuya mı koymalıyım sütleri? Derin dondurucudan sonra yolda çözüleceklerinden bir daha donduramayacağım için dondurmamam mı gerekir? Gerçi uçağa almazlarsa tüm diğer sorularım manasız kalacak? Bir de 3 gün boyunca bebeğim emmezse sütüm azalır diye de korkuyorum. Bunun için bir öneriniz var mı?

    Şimdiden çok teşekkürler,
    Hoşçakalın.

    Oya S.

  25. Merhabalar,
    yazılarınızı takip ediyorum ve uyguluyorum. Emzirme kampı yöntemini, süt arttırıcı yöntemlerin hepsini denedim. Prematüre bir kızım var 1200 gr doğdu şu anda 4.5 aylık ve 2950 gr.. Geçen ay gayet güzel kilo alıyordu taa ki bu ay sütüm azaldı. Doymadığını hissediyorum ve iki memeyide veriyorum her emzirmede.. Doktora gittiğimizde ayda 200 gr aldığını ve sütün yetmediğini onayladık. Erken doğduğu için 3.5 kiloya gelmesi önemliymiş. Küvezdeyken sütümü pompayla sağıp derin dondurucuda sakladım. Doktorumuz o sütlerden her emzirme sonrasında takviye yapmamı söyledi. Bir süre sonra dondurucudaki sütler biterse mama takviyesi yaparız dedi. Her saat başı emzir üstünede 40 cc süt veya mama ver dedi. Sütüm kesilir biberonu alır beni bırakır diye çok korkuyorum bana bir tavsiyede bulunabilir misiniz? Dr Browns biberon kullanıyorum ama ondan sonra beni alması zorlaşıyor. Medela calma kullanmayı düşünüyorum faydası olur mu? Sütüm tamamen kesilecek ve anne sütü alamayacak diye korkuyorum 🙁

    • Geciken cevabim icin ozur dilerim Ozlem,
      Bence emzirme kampi yapman gerekiyor su anda. Isi gucu her seyi birak ve emzirme kampina gir, uc gun. Oncesi ve sonrasinda da doktorunda tartilarak duruma bak. Bu arada da kademeli olarak takviyeyi azalt.

      Gunde kac kez emziriyorsun? Gecede kac kez emziriyorsun? Sutunun yetmedigini, bebegin kilo almadigini soyleyen bir annenin ilk yapmasi ggereken gece en gec 3 saatte bir bebegini emzirmek olmalidir (ki bu kamp doneminde 2 saate bir duser, bebek daha sik isterse daha sik emzirilir)

      Sutun azaldigini soyluyorsun, ama 3-4 ay civarinda memelerin yumusamasi normal bir seydir, bir cok anne sutu azaldi zanneder ama degildir. Bebegin masallah sadece anne sutu ile bunca ay cok hizli kilo almis, dogum kilosunu ikiye katlamis gecmis, bu noktada birde sutunun sebepsiz yere azalmasi anlamli degil. Kilo alim hizini yavaslatmak bebegin metabolizmasinin biraz yavaslama isteginden kaynaklaniyor olabilir.

      Emzik veriyorsan emzigi kes, bu durumda memeye iyice yuklenecektir, bu da hem daha cok beslenmesini saglar, hem de sutunu artiriri.

  26. Merhabalar
    Bebeğim henüz 14 günlük doğduğunda kilosu 3.450 idi şimdi 3.700 malesef mama ile beslemek zorunda kaldım. Çünkü göğüs ucum yok ne kadar uğraştıysamda çıkaramadım yinede elimden geldiğince sağıp veriyorum bazen 60 cc çıkıyor bazende sadece 3-4 damla ne yapabilirim bilmiyorum denemediğim şey kalmadı. Psikolojim bozuldu artık memeyi vermeye çalış zorla bebeğin alır ucuda çıkar dediler ısrarla denedim çocuk kendini yırtarcasına ağlıyor tabi böyle olunca bende :.(

  27. Bu arada hastanede enfamil diye bi mama verdiler 90 ml i geçmesin mama dediler ama bebğim doymuyor bazen 150 ml i bile aştığı oluyor. Çıldırmak üzereyim o ağladıkça çırpındıkça bende ağlıyorum. Malesef eşimde çok ilgili biri değil çocuk ağlıyor mam ver sussun dyip geçiştiriyor. Susuyor ama mama yeterli gelmiyor demekki ne yapabilirim. Sitenizde okuduğum herşeyi nerdeyse denedim. Yinede sonuç olumsuz bişeyleri yanlış yapıyorum galiba :(((( lütfen yardım edin!!!

    Filiz

    • Filiz, bebekler ilk hafta kilo kaybeder, 10-14 gun civarinda dogum kilosunu yakalar. seninki 14 gunluk dogum kilosunu fazlasiyla gecmis. bebegin fazla besleniyor olabilir (kesin bir sey diyemem ama olabilir). bebeginin emmek istiyor, doymak degil sorunu. yenidoganlar surekli emmek isterler, dunyaya yeni geldikleri icin rahatlamak icin yapabildikleri tek sey budur. Aglamasinin sabebi buyuk ihtimallle rahatlama istegi. Tum dunyasi degisti, buna adapte olmaya calisiyor.

      Sana onerim:
      – bebegi gun icinde mumkun mertebe kucaginda tut, emse de emmese de. edinebiliyorsan bir sling edin, bebek askisi, bebegi orda tasiyabilirsin. Bu bebegin agladigi sureyi azaltcaktir. Ayrica senin kokunu almasi emme icgudusunu tetikleyecektir.

      – Bebeğin emme içgüdüsünü tetiklemek için çıplak ten teması, memeyi rahatça kavraması için arkaya yaslanarak emzirme öneririm.

      Önce çıplak ten teması:
      Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda, ama almazsa da kasma Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      Arkaya yaslanarak emzirme:
      Ben buna kaykılarak emzirme de diyorum. Arkanda sağında solunda yastıklarla rahat bir ortam hazırlıyorsun, ve arkana yaslanıyorsun, kalçanla hafifçe kaykılıyorsun. Sonra bebeği göğsüne karnına yatırıyorsun (bunları ikinizin üzeri çıplakken yaparsanız daha da güzel). Bebek meme aranana kadar bekliyorsun. Onun araması önemli. Senin görevin, bebek meme aramaya başladığında onu memeye yönlendirmek, yakınlaştırmak (kalçasından tutarak yönelndirmek en kolayı oluyor). Bu şekilde içgüdüsel olarak kendisi memeyi kavrıyor. Daha detaylı çizim ve açıklama için şuralara bak:
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

    • İçe dönük meme uçlarını çıkartma konusundaki en etkili yöntem bebeğin ağzıdır. Arkaya yaslanarak emzirme ile bebek memeyi tamamen kavradığında ağzının içinde meme ucu doğal olarak çıkacaktır.

      Meme ucu çıkartmak için diğer yöntemler:
      – Şırınga ile çıkartma yöntemi: "Eczaneden meme ucundan biraz büyük bir enjektör (şırınga) temin edebilirsiniz. İğnesini kabı ile birlikte ortadan uzaklaştırın, içindeki pistonu çıkartın ve tırtıklı bir bıçak ile iğne ucu tarafını kesip, pistonu kestiğiniz taraftan takın..ve işte yardımcı aparat hazır.

      Nasıl uygulanacak peki, aparatı meme ucuna yerleştirin ve pistonunu meme ucunuzu dışarıya çıkartacak kadar geriye çekiniz( rahatsızlık verecek kadar değil) emme hissini bir dakika kadar sürdürün. Bu esnada süt gelmeye başlar ise biraz daha geri çekin. Çıkartmak için ise, emmişi durdurmaya yetecek kadar pistonu bastırın, hemen göğsünüzü bebeğinize verin(bu esnada hafif bir müzik açmanız faydalı olacaktır hem emzirmeye hazırlık hem de o bir dakikalık bekleme süresinin algısını kısaltmak için)."

      http://geb-be.com/icedonukmemeucu/

      Bu konuda daha detaylı bilgileri yukardaki linkte bulabilirsin.

      – Meme kalkanı (göğüs kalkanı diye de geçiyor) kullanmak
      Emzirmeden once gün içinde bunu takarsan meme uçlarının kendiliğinden çıkmasına yardım ediyor. mesela şu
      http://www.e-bebek.com/philips-avent-0-bpa-gogus-koruyucu-kalkan-2li_PAV-757
      başka marka da bulabilirsin.

      Ancak şuna dikkat et: yatarken kullanma, ayrıca gün içinde 4-5 saatten fazla kullanma, meme kanallarını tıkayabilir.

      – Pompa yapma
      Bebeği emzirmeden once pompa yapıp meme ucun çıkartıp öyle emzirmeyi deneyebilirsin.

      Bebeği memeye alıştırma sürecinde şunu denemeni tavsiye ederim: önden biberonla biraz süt veya mama ver, ama doyurmayacak kadar. Bu açlıktan gelen sinirini alacaktır. Biraz rahatlayınca meme teklif et.

      Gün içinde sık sık emzirerek ya da pompa yaparak sütünü artırabilirsin. Sütünün artması için yapman gereken en önemli şey memeyi sık sık boşaltmak. Bunun için ya bebek emmeli, ya da sen sağmalısın. İki emzirme ya da sağma arasının 2 saati geçmesine izin vermezsen sütün çok hızlı bollaşacaktır. Memeler boşalmadan beklediği sürece süt azalır.

  28. Merhaba Tomris,
    Onbir gun once ikinci kizim dunyaya geldi. Enfeksiyon gecirdigi icin uc gun kuvezde kaldi. Bu surede yogun bakima cikip emzirdim yada sut verdim. Ama tabii cok bilincli ve duzeli degildi. Ssvd denemesi sonucu sezeryan oldugum icin cok yorgundum ve duzenli sagmadim,emzirmedim. Ona ragmen sutum artiyordu. Sonra bebek eve geldi. Fzla sutlerimi sagip buzluga attm birkac gun.3380 gr dogan kizim 9 gunluk kontrolde 3600 tartildi. Fakat iki gundur asla mememden dusmuyor. Dinlenemiyorum. Uyumaya zaman bulmak icin dondurdugum sutleri cozdurup biberonla vermeye basladim. Kendimi yorgun ve hayal kirikligina ugramis hisaediyorum. Basta gelen o sutlere ne oldu? Promalt aldim. Gunde bir kez obdan ve stiltea iciyorum. Uyursam ki bu en az iki saat uyumam gerek demek oluyor o zaman sut birikiyor. Yoksa birikmiyor. Arkadasimin tavsiyesiyle buraya kadarki yazilari okudum. Devam etme konusunda hala kararliyim. Sadece sanki bir yerde yanlis yaptigim,ya da eksik olan bir sey var gibi. Yardimci olursaniz cok sevinirim.
    Selamlar…Sevgiler
    Şeyma

    • Merhaba, Allah bagislasin. Anlattiklarida yanlis ya da eksik bir sey gormuyorum; normal lohusalik halleri. Bebekler iki ileri bir geri seklinde buyurler genelde, ozellikle de ilk 40 gun emzirmenin uykunun tamamen duzene girmesini beklemek hic gercekci olmaz. Once biraz yoluna girer gibi olur, sonar bebek yine bir kac gun memeye saldirir, sonar emzirme aralari acilir, sonar tekrar kisalir,b oyle gecer ilk haftalar, ilk 40 gun.
      Bebekler ozellikle ilk uc ay sadece ac oldukari icin degil, bir cok ihtiyaci karsilamak icin emmek siterler.
      Yazdiklarinda tek yanlsi buldugum sey emzirmek yerinde dondurulmus sutleri cozup bibernla vermin. Bu sutunu daha da azaltabilir. bebek istedikce emzireceksin. Belli ki kendini dogal bir emzirme kampina almis. Buyume atagi geciriyor olabilir. Cevirip cevirip emzireceksin, sagdan sola, soldan saga, bebek ne zaman isterse emzireceksin. Istedigni de aglamaya baslamadan once anlamayi ogrenirsen isler kisa zamanda yoluna girer.

    • Merhaba Tomris Hanım, uzun süreedir yazdıklarınızı okuyorum. 3 aylık bir kızım var ve 2 haftalığına işe gitmek zorundayım sonra yine evdeyim. Ancak sorunumuz kızımın biberon almaması. Ben yokken annem bakacak. Evde birçok kez biberon vermeye çalıştım ancak kimi zaman alıyor kimi zaman reddediyor. Bunca zaman bana alışsın diye ne emzik ne biberon verdim. İşin açıkçası şu 2 haftalık çalışma olmasa yine biberon vermek istemiyorum. Sütümü sağıyorum. Hem taze hem buzlukta. Çıkarıp denedim yine de sonuç pek başarılı sayılmaz. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum. Pazartesi çalışmaya başlayacağım için cevabınızı heyecan ve sabırsızlıkla bekliyorum 🙂 bu arada farklı biberonlar da denedim.

    • Merhaba Basak,

      Masada porselen yemek takimi gumus catal kasik dururken sebepsiz yere plastik tabak catal ile yemek yer misin? Hayir. Bebegin de ayni sekilde, senin yanindayken, senin kokunu yumusakligini hissederken ikinci sinif beslenmeye (biberona) razi gelmiyor. Bu da cok normal. Biberonu sen disardayken baskalari vermeyi denesin.

      Ayrica sen ise baslayacaksin diye onden deneme yapmanin da cok anlami yok. Haftasonu pinkige gideceksiniz diye hafta ici evde plastik tabak catalla deneme yapmaya benziyor bu. Piknik zamani gelince aciktiginda plastic tabak catalla yersin. Eger plastik tabagi catali hic sevmediysen de eve gidene kadar beklersin.

      Bazi bebekler yine de biberon almakta zorlanabilir. Sarki soyleyerek, ayakta gezerek biberon vermeyi deneyebilir annen. Bir digeri de biberonu koltuk altina koymak, bebegi de meme emer pozisyonda tutarak sanki meme verir gibi koltuk altindan biberonu vermek. Sutu ilik (vucut sicakligi), oda sicakligi ya da hatta buzdolabi sicakliginda vermeyi deneyebilirsiniz. Her bebegin damak tadi farkli. Yani farkli seyler denemek lazim.

      Bazi bebekler hic bir sekilde biberon almayabiliyor. Piknikte plastik catal bicak kullanmam; aksam eve gider porselen takimimda yerim diyenler gibi. O zaman da buna saygi duymak lazim. Ucuncu cocugum oyleydi, ben isteyken ancak kendini idare edecek kadar emer, butun gun (10 saat) beni beklerdi. 25 cc ile idare ettigi gunler olmustu, 60-80 cc icerse oh ne guzel diyorduk. Saygi duyduk tercihine.

  29. Iyi günler ben 20 gün önce doğum yaptım ,göğüs uçlarım çok yara olmuştu ama buna rağmen ağlaya ağlaya da olsa emzirdim,başta çok sütüm yoktu 5. Gün sütüm geldi,ama bebeğim 15. Günde ateşlemesi doktor su kaybından olabilir dedi zaten kilo da kaybetmiş dedi(3200 doğmuşken2850 olmuş) mamaya başlayın dedi 5 gündür mama vermek zorunda kalıyorum yine göğsümü veriyorum ama çok sinirleniyo süt gelmeyince ,sütüm hiç yok değil çok şükür ama çok az ,iki göğsümden yarım saatte ancak 25 ml geliyor,içmediğim çay kalmıyor bollaşsın diye ama olmuyor ,o mamayı içtikte banyoya gidip ağlayasın geliyor ne yapıcam bilmiyorum lütfen acil yardım edin bana,aslında yawruma emmek istiyor ama göğsüm dolu değil çok moralim bozuk tavsiyelerinizi bekliyorum teşekkür ederim

    • Merhaba Rumeysa,
      Emzirmek icin memelerin dolmasini beklemek cok buyuk bir hatadir. su anda yapman gereken surekli cevirip cevirip emzirmek, yani emzirme kampi. Lutfen su yaziya bak:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Bebek 15 gunlukken 2850 gram ise ve atesi ciktiysa susuz kalmis olabilir gercekten, bu durumda mamaya baslaman gerekliydi. Ama emzirme sikligini artirip (emzirme kampi), mamayi kademeli kesmeni oneririm. 3-4 gunde bir tum gunden 30 cc keserek azaltabilirsin.

      Sut yapimini artirmak, bebegin emme icgudusunu tetiklemek icin en etkili yontem ciplak ten temasidir: Uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, birak koynunda uyusun yataktaysan göğsüne karnına yatır. Bir sure sonar kendiliginden meme aranmaya baslayacaktir. Bu durumda kalcasindan tutarak memene yaklasmasina izin ver.Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Bir de bebegin kilo alimini hizlandirir.

      Meme basi yaralari cok cok buyuk oranda bebegin memeyi dogru kavramamasindan kaynaklanir. eger dogru pozisyonu alirsan bebek kendiliginden dogru bir sekilde kavrayabilir, bu da yaralari azaltir. Bunun icin en etkilisi arkaya yaslanarak emzirmedir. Bunun icin su linke bak: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html

      Arkaya yaslanarak emzirme konusunda videolar var, mutlaka bakmani tavsiye ederim:
      http://dogummelegi.com/emzirme-pozisyonu/

      http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html

      Arkaya yaslanarak emzirme icin anahtar arkanda yaninda saginda solunda bol bol yastik olmasi. Ilk seferinde olmazsa vazgecme, tekrar dene.

      Ciplak ten temasi ve arkaya yaslanarak emzirmeyi birlestirirsen cok iyi olur, yani arkaya yaslanarak emzirmeyi senin ustun ciplakken, bebek de sadece beziyleyken yap. Bu cok etkili olacaktir.

    • Ne kadar cok emzirirsen sutun o kadar artar. Bu emzirmenin anahtar kuralidir, unutma.

      Ayrica iki gogsumden 25 cc geliyor yazmissin, sagiyor musun? Su asamada sagmani hic onermem, tamamen kaldir pompayi. Sagmaya harcayacagin enerjiyi bebegi kucaginda koynunda tutmaya, emzirmeye ayir.

      Sakin saat tutma emzirme icin, bir sag bir sol surekli emzirmelisin.

    • Biberon vermin gerektiginde su yontemi kullanirsan biberona alisma ihtimali azalir:
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
      Bu sayfada asagi dogru Sut verme metodlari basligi var, o sekilde ver. Bebegi dik, biberonu yere parallel tutacaksin ve arada kucuk molalar vereceksin biberonda.

      Bir de eger bebek cok sinirliyse, acsa, acliktan sinirden meme tutamiyorsa, sinirini alacak kadar mama verip (birazcik, mesela 10-20-30 cc) sonar meme verebilirsin.

      Selamlar,
      Tomris

  30. Acil yardımınıza ihtiyacım var başka bi yolla nasıl ulaşabilirim size onu da bilmiyorum ;(

  31. Ama bebeğimin sabrı yok o kadar tomris hanım,süt gelmeyince morarıyor ağlamalardan dediğim gibi o emmek istiyor zaten ama önce sütüm artmalı değil mi,emzirme kampına sanki sabrı yok daha gibi

  32. Ewet sağıyorum artsın diye,emmeye sabrı olsa emzircem ama 10 dk bile zor dayanıyor

  33. merhaba tomris hanım. bir süredir takip ediyorum sizi verdiğiniz bilgiler için ne kadar teşekkür etsem az. yüreğinize sağlık. bir süredir formasyon eğitimi alıyorum bu yüzden 3 aylık oğlumu evde bırakmak zorunda kalıyorum. anne sütüyle beslenen bir bebek olduğu için süt sağıp bırakıyorum. yalnız kaç saatte bir ne kadar beslememiz gerektiği konusunda kararsızız. bilginize ihtiyacım var 🙂 normalde kusan bir bebek olduğu için her bir saatte bir 10-15 dk. emziriyordum. süt sağıp bıraktığımda hangi aralıkta kaç ml süt vermemiz gerekir. şimdiye kadar kendisi bırakana kadar besledik ama yeterli olup olmadığından emin değilim. bu arada 3 aylık bir bebek için her bir saatte 10-15 dk. emzirmek bebeği doyurur mu. bu konuda da çok endişeliyim yardımcı olursanız çok mutlu olurum. teşekkürler

  34. cevap için çok teşekkür ederim. genellikle tek meme alıyor. birkaç sorum daha olacak…

    evde olmadığım günler için oğluma genellikle geceleri süt sağıp koyuyorum.fakat bazen 150ml den az alıyor geri kalan kısmını gün içinde sağıp üstüne ekleyip öyle buzluğa koysam sütün sağlığı açısından bir sıkıntı olur mu?

    gün içerisinde sabah ve öğle haric emzirmezsem sütüm kesilir mi? sütüm kesilmesini hiç istemiyorum oğlum daha 3aylık çünkü.

    bir de gece gece 9-10 gibi uyuyup sabah 4 e kadar kalkmadığı oluyor. kaldırıp emzirmeli miyim? teşekkür ederim

    • bebek uyuyorsa birak uyusun, artik uc aylik olmus.
      gun icinde Sabah ve oglen emzirip sonar emzirmeyeceksin, dogru mu anladim? eger emzirmezsen ve sagmazsan, bu sure zarsa ve bu her gun, ya da duzenli olarak haftanin 4-5 gunu oluyorsa sutun azalir. azalmamasi icin sagman gerekir. ama sagma imkanin yoksa ve oglenden aksama ayri kalma durumu cok elzem bir durumsa aksam gelince cok yogun emzirerek, surekli emzirerek sutu korumaya calisabilirsin. tabii bu durumda bebegin uyudugu gece saatlerinde bir pompa yapman gerekir mutlaka, yani 9-10 Sabah 4 arasina en az bir pompa gerekir. mesela 11-12 gibi, yatmadan once.
      sutleri birlestirirken ayni isida olmasina dikkat et. yani ikinci sagdigini sogutup sonar birlestirip derin dondurucuya atabilirsin. derindondurucuya koyacagin miktar 60-120 cc kadar olmali, fazlasina gerek yok, cunku bebeklerin bir ogunu bu miktarlardadir.

  35. merhaba tomris çok üzgünüm kızım 5,5 aylık bir takım sağlık sorunları nedeni ile 8 gün yoğun bakımda kaldı ben onu 6 günlükken emzirebildim. ite kaka bu güne geldik ama tıkandım kızım son iki ay sırasıyla 450 ve 300 gram aldı. bu ara zayıfladı gibi geliyor bana.aslında çok hareketli 3,5 aylıkken dönme başladı şimdi de yıuvarlanarak geziyor evin içinde. sadece çok acıkınca emmek istiyor. yoksa etrafla ilgilenmekten ememiyor.sağdığımda 100 cc süt çıkıyor 3 saatte bu ara sütüm iyice azaldı. kamp yapmak istiyorum ama öğrenmek istediğim şu pompa kampı aynı faydayı gösterir mi?

    • Merhaba, pompa kampi onermem. sagdigin sutu biberonla verirken bebegi iyice memeden sogutursun. bu aylard gunduz emme sorunlari cok buyuk oranda gunduz uykularini yeterli almamasindan kaynaklanir bebegin. yukarda uzun uzun yazdim, cozumlerini de, lutfen yaziya bak. bebegi uykudan uyandiginda, daha odasindan cikartmadan emzirmeye calis.
      Bu arada sutu artirmak icin normal emzirme kampi yapmalisin.

    • Merhaba,
      Ben onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim; internet erisimim olmayacak. O yuzden sana cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunu yazarsan ordaki tecrubeli anneler de sana yardimci olacaktir. senin gectigin yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsin.
      Iyi bayramlar!

  36. Merhaba Tomris Hanım öncelikle paylaştığınız bilgiler için kendim ve tüm anneler adına teşekkür ederim size. 3 aylık bir bebeğim var.Benim sorunum malesef meme ucu yaraları ile ilgili. Ne yaptım ne ettim ne denediysem geçiremedim malesef. İlk 40 gün ağalaya ağlaya emzirdim.Ama sonunda baktım depresyona doğru sürükleniyorum hayattan zevk almaz bebişimden soğur olmuşum, iyileşene kadar sağayım dedim 1 ayda ancak iyileşti kremlerle.Ancak emzirmeye başlayınca 2 günde başa döndük.ve çok üzülmeme rağmen pompaya geri döndüm çünkü ne yapsam olmuyor sizin yazılarınızın hepsini baştan sona okudum ama galiba benim meme başımda sorun var olmuyor bi türlü pompa yaparken bile bazı günler acıyor hep bir hassasiyet var..Normalde çalışıyorum şu an evdeyim ve günde 5 ya da 6 kez sağıyorum gecede 1 kez emziriyorum (gece prolaktin hormonu salgılanıyor demiştiniz ya süt bitmesin diye böyle yapayım dedim günde 1 kez olunca dayanabiliyorum yara olmuyor)sağdıklarım toplam 650-700 ml arası çıkıyor.Ama 6 ay sonra pompa bırakılır yazmışsınız çok üzüldüm hedefim 1 sene anne sütü verebilmekti.Bunu devam ettirebilmem için 1 sene boyunca 3,4 saatte bir sağmam mı gerekiyor?Önerileriniz varsa çok memnun olurum..birde doktorumuz 3 saate bir 90 ml vermemi söylesi ama şu aralar sanki 2 -2,5 satte bir acıkıyor gibi…Ne yapmalıyım sizce? Nekadar miktar olursa olsun kusuyor en baştan beri ondanmı daha erken acıkıyor acaba? Anne sütü içtiği sürece kusmaya devam eder mi? Onun dışında kilo alımında bir sorun yok her ay 800 gr aldı doğum kilosu 3.170 şu an 5.5 kiloda.Emziremediğim içinmi bilmiyorum çok kucakçı sürekli benim ya da babasının kucağında kucakta uyutmadan kesinlikle başka yerde uyumuyor.Şimdiden çok teşekkürler…

    • Merhaba,
      1) Meme başı yaralarının çok çok büyük oranda sebebi bebeğin memeyi doğru kavramaması, yani emzirme pozisyonundaki sorunlardır. Bunun için mutlaka arkaya yaslanarak emzirmeyi öneririm. Burda püf noktası şu: anne sağına soluna arkasına bol bol yastık alarak kaykılacak, arkasına yaslanacak. Başı memelerine gelecek şekilde bebeği karnı üzerine koyacak. Bebek memeyi kendisi alacak. Anne bebeği sağdan ya da soldan bir kolu ile destekleyecek, ama ağırlığı gövdesinde olacak. Bebek memeyi kendisi, doğal bir şekilde alacak. Bu şekilde en doğru kavramayı yakalamak mümkün.

      Arkaya yaslanarak emzirme için şu linklere bakmanı öneririm. Videoları mutlaka sonuna kadar izle.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html
      http://dogummelegi.com/emzirme-pozisyonu/
      http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

      Arkaya yaslanarak emzirme ilk seferde olmazsa sakın peşini bırakma. Bir kaç kez daha dene. Ben üçüncü denememde başarmıştım. O kadar alıştım, o kadar kolaydı ki üçüncü bebeğimi ilk 3 ay sadece arkaya yaslanma pozisyonunda emzirdim.

      Kavrama düzeldiğinde ilk olarak memenin daha az acıdığını hissedeceksin (yara olmasına ragmen eskisine göre daha az acıyacaktır). Meme başı yaraları iyileşmeye başlayacaktır. Ama bugünden yarına iyileşmesi mümkün olmaz. Hızlandırmak için lansinoh, zeytinyağı, kantaron yağı kullanabilirsin. Ama kavrama ve pozisyonu düzeltmezsen istedigğini sür, bir işe yaramaz.

      Benim ilk doğumumda meme başı yaralarım 16 hafta sürdü. Nedenini tam olarak ben de bilmiyorum ama havaların soğuk olmasının büyük etkisi vardı diye tahmin ediyorum. Nisan’da havalar düzelince yaralar da düzeldi. İkinci doğumdan sonra yine acımaya başlamıştı, yaralar başlıyordu ki arkaya yaslanarak emzirmeyi keşfettim. İnanılmaz rahat, konforlu, hiç can yakmayan bir pozisyon.

      2) bebek istedigi zaman istedigi kadar beslenmelidir. ister meme ister biberon ile, farketmez. ikisinde de gecerli. saatli besleme dogru bir sey degil. bebegin aciktigini da bebek aglamadan anlamak gerekir. aglamak acikmanin GEC belirtisidir.

      3) bebekler emdiklerinin bir kismini cikarirlar, bu cok normaldir. 23 aylik kizim hala sabah emzirmesinden sonra biraz cikarir (sut sabah bol oldugu icin tazyikli geliyor, hava yuruyor, havayla birlikte azicik da sut cikiyor). ilk 6 ayda cikartma cok daha belirgindir ve bu cok normaldir. bu erken ya da gec acikmaya sebep olmaz.

    • 4) Kucaginda uzun uzun emme seanslarinin tadini cikartmadigi icin diger zamanlarda biraz daha duskun olabilir kucaga. ama tek bebek bu degildir. bu bebegin mizaciyla oldukca alakali.

      En kisa zamanda tamamen memeye gecmeniz gerekir. Yukarida verdigim arkaya yaslanarak emzirme cok onemli.

      Ayrica, memede ten temasi yasamadigi icin, gun icinde bol bol ciplak ten temasi oneririm. bebek ve senin ciplak tenin ne kadar temas ederse, birbirinizin kokusunu ne kadar cok alirsaniz o kadar iyi.

      Biberonu surda yazan yontemle vermeni oneririm. memede beslemeye en benzeyen yontemdir. Linkte asagiya dogru sut verme metodlari basligina bak.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

  37. Birde doktor 10 dk bir memeden 10 dk öbüründen şeklinde önerdiği için öyle yapıyorum hep sol memeden daha az geliyor zaten sağdımda..Doğru mu yapıyorum?

  38. Merhaba Tomris Hanım, öncelikle nerden başlasam bilemiyorum. Bebeğim 3 aylık ,3908 gr doğdu, 3670 olarak hastaneden çıktık. İlk ay 1100 gr, ikinci ay 900 gr ,bu ay ise sadece 400 gr almış. Doktor zaten 500 gr bekliyorduk, 100 gr aşağısı sorun değil dedi ama ben çok üzüldüm ve acaba süt yetmiyor mu diye panik oldum. 400 gr aldığı o ay içerisinde geçmeyen meme ucu yaralarımdan dolayı 1 hafta sütümü sağarak verdim ( arada meme vermek kaydıyla) , her seferinde sağdığım süt 80-90 cc arası çıkıyordu.Bundan dolayı az kilo almış olabilir mi ? Bir ikincisi 4 gün önce sütümü sağdığımda 50 cc zor çıktı , göğüslerimde eskisi gibi dolgun değil, bol su içiyorum, rezene, humana , dereotu .Neden azaldığına anlam veremedim. Birde bebeğim son zamanlarda emerken ilk 2-3 dakikadan sonra memeyi ağzından çıkartıp tekrar alıyor, emme bitinceye kadar sürekli tekrarlıyor, arada hırslanıyor. Gece uykuda emerkende bırakıp alması devam ediyor , süt az geldiği için mi yapıyordur, yada başka ne sıkıntısı olabilir ? Sütüm kesilecek ya da memeyi bırakacak diye çok korkuyorum. Ne yapabilirim acaba?

    • Merhaba Cansu,
      1) 400 gram gercekten sorun degil. Bence endiselenme. Doktorunun yaklasimini cok begendim. yalniz biraz daha fazla olsa daha iyi olurdu. Sana tavsiyem 2-3 gunluk bir emzzirme kampina girmen. ya da bebege daha sik meme teklif etmen. yani sence meme saati gelmemis olsa bile teklif et. senin tok sandigin, hic beklemedigin zamanlarda bile istahla memeyi emdigini gorunce cok sasiracaksin. Ozetle onerim: emme sikligini artir.

      2) Meme basi yaralari icin sut sagmak cok hatali bir sey. sut uretimini olumsuz etkilemis olabilir. eger hala yaralarin varsa iki yukardaki yorumda meme basi yaralari icin ne yapilmasi gerektigini uzun uzun anlattim. lutfen dikkatle oku ve uygula. Eger arkaya yaslanarak emzirmeyi bir kac kez denedigin halde emzirirkenki aci azalmiyorsa yaz, tekrar konusalim.

      3) 3-4. ay civarinda memeler yumusar. artik eskisi gibi dolgun gelmez, tasmaz, akmaz. bu cok normaldir. her kadin bunu yasar. bu iyiye isarettir. memelerin ihtiyaca dayali sut uretimine adapte oldugunu gosterir. yani bebek ne kadar istiyorsa artik o kadar uretiyor, ve sut yapmayi depiolamayi ogrenmis memeler.

      4) memeler bu sekilde yumusayinca sut akim refleksi eskisi kadar kolay gelmez. bebegin sut akim refleksi almak icin memeyi birakip aliyor (memeyi alip birakmak sut akim refleksini tetikler cunku). elinle memeyi sikar ve sikili tutarsan da sut akimini tetiklemis olursun.

      5) "Sütüm kesilecek ya da memeyi bırakacak diye çok korkuyorum. Ne yapabilirim acaba? "
      Eger bebek istedigi zaman istedigi kadar meme veriyorsan, istedigini de bebek aglamadan anlayip memesini veriyorsan sut durup dururken azalmaz. senin yapman gereken tek bir sey var: sik sik bebege meme teklif etmek. cunku 3-4 aylik bebekler etrafla ilgilenmekten bazen aciktigini dahi farketmeyebilir. o yuzden senin meme teklif etmen gerekir aralarda sik sik. almazsa kendi bilir.

      eger biberon vermiyorsan memeyi birakmaz. ama duzenli biberon veriyorsan memeyi birakma riski her zaman var. bunun icin yapilmasi gereken tek bir sey var: duzenli biberon verme.

  39. Merrhaba tomris hanım, paylaşımalarınızdan çok şey öğrendim. Bebeğim 2.5 aylık 40+2 de normal doğum yaptım 3600 doğdu. Şu an kilosu 6300 gr. Sütüm 40 güne anca geldi. Bebeğim doğduğundan 1 gün sonra mikrop kaptı yoğun bakımda 1 hafta yattı o sırada biberonla mama verildi bende sütünü sağıyordum ama çok çıkmıyordu 6 saatte anca 60cc ye tamamlayabiliyordum. Sütümün artması için çok çabaladım sizin bilgilerle benim şimdiki sorunum bebeğim biberona alışıca hastanede 3. Günde memeyi almadı bem sundukça geri çekiyordu bende silikon uç alarak denedim ve aldı bu şekilde 2.5 aylık olduk ama silikon ucu şimdi bıraktıramıyorum gece uykuluyken denedim almıyo gündüz mutluyken deniyorum 2 çekip bırakıyo silikonu takınca emmeye devam ediyor nasıl bıraktırıcam çok zor oluyor temizliği göğüs ucuna oturtturamadımmı süt gelmiyor gece sıkıntı oluyor. Göğüs ucumda çok yoktu bu şekilde çıkmaya başladı yine almıyor kendi kendine bırakır mı acaba. Biberonu 40 günlük olduktan sonra kestik. Şimdi gece uyanmadan 4-5 saat uyuyor o sırada sütümü sağıp dondurucuya atıyorum acaba biberonla versem mi sütlerimi. Akşam 8 gibi uyuyup sabah 8 gibi uyanıyor

    • Merhaba Elif, hayir, biberonla verme sutlerini. niye vereceksin? bebek cok guzel kilo aliyor masallah. Karistirma biberonu simdi.

      Bebegi silikonsuz emzirmeye alistirmak icin genel memeye isindirma yontemlerini deneyebilirsin. Ayakta emzirme, sallanarak emzirme, uykuluyken ya da uykuda emzirme. sarki soyleyerek emzirme, fon sesi ile emzirme, arabada motor calisirken (ama hareket etmezken) emzirme, vb. bir suru sey deneyebilirsin. artik senin yaraticiligina bagli.

      En onemli yontem ise ciplak ten temasi. bu bebegin dogal emme icgudulerini harekete geciriyor. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      yalniz onemli bir nokta, meme teklif ederken israrci olma. yani bu is inatlasmaya donmesin. sen teklif et, alip almayacagini o bilir.

  40. merhaba tomris hanım
    size çok soru soran var umarım benıde yanıtlarsınız
    5.5 aylık kızım var. 15 gun önce işe başladım. ilk gunlerde emzirme savasından 1. ayda galip gelmiştim. sizin önerileriniz cok işe yaradı. 1. aydan bu yana hiç mama vermedim. Ta ki işe dönunceye kadar. kızım babannede. ben 8.30 da gıdıp 12.30 da gelıyorum 4 saat sonra. 1 saat ogle arası 1 saat daha calışıp günü bitiriyorum.toplamda 5 saat çalısıyorum. 4 saatlık zaman diliminde bır kez bıberon alan bebegım 1 haftada emmeyı bıraktı. ben yıne ılk zaman yaptıgımı yapmaya calısııyordum bebegımı aldıktan sonra sureklı meme emzırmeye calısıyordum. ama ertesi gun o biberonu alınca yıne bozuluyordu herşey. emzırmeye calısıcam dıye artık bebegım gun boyu aç kalıyordu emmıyordu. bende sütü sağıp bıberonla verıyorum artık. gecelerı 2-3 kez emıyor sadece gun içinde emmıyor. yakında onu da emmıycek gıbı. süt sağmak gercekten cok zor. bı cıkış yolu bulamıyorum. sızın önerdıgınız gıbı dik tutup paralel bıberonu ver dıyorum babannesı onuda yapmıyor yapamıyor cunku o sekılde içirmek de zor. gaz yutuyor gıbı oluyor. bıberonu cok daha geç bıtırıyor. babannesını buna sabrı yok. bunu da başaramadık. biberon vermesek de kaşıkla birseyler versek dedım. o da olmuyor 4 saatte durmuyor illa süt istiyor dıyor. yanı bı çıkış yolu bulamadım sizce napmam lazım. o kadar çabam hep boşa yıne bırakıcakmış nasılsa 🙁 çok üzülüyorum. aklıma geldıkçe yutkunamıyorum 🙁
    dogumun ılk zamanlardakı sağdığım mıktar 60-70 cc dı. sımdı 5 ay gectı aynı pompayla aynı sürede yıne aynı mıktar sağıyorum. bu da cok az deilmi? uzerıne mama verıyorum mecbur. yarı yarıya mama alıyor. pompayla ılgılı arttırma önerılerınızı okudum denıycem. sızce ne kadar sağmam gerekır bu ay? çıft sağımlı pompam var.
    bebegım 5. ayında 6.8 kg. ılk üç ay ortalama 800 gram aldı 4.ve 5. aydalardada 450 gram aldı. doktorumuz az buluyor. ona kalsa daha onceden mama başlıycaktık ya neyse.. mama alıp kılolu olcagına anne sutu alsın zayıf olsun dedım. ınatla emzırmıştım. ama şımdı emzıremıyorum ayrı konu.
    hafta sonuda olsa emzırme kampı yada pompa kampı yapamıyorum bıde küçük ablası var 2buçuk yaşında. bazen pompayı bıle 3 saatte yapamadıgım oluyor. hanı kamp yap dersenız bu mumkun gorunmuyor. eşim cok gec bı saatte gelıyor. hafta sonuda calısıyor. zaten hafta içi babannesı zor bakıyor haftasonuda ona bırakamam.
    ablasıda aynı şekılde işe başladım emmeyı bıraktı. bu bıberon yuzunden. bununda boyle olmasını ıstemıyorum nolur yardım edin. uzun oldu hakkınızı helal edin.

    • Estagfurullah Hulya, elimden ne geliyorsa yaparim elbette. geciken cevabim icin ozur dilerim.

      Calistigin icin durum gercekten zor. Bir de anladigim kadariyla uzgunsun ve gerilmeye baslamissin. Once burdan baslayalim. bebekler her zaman memeye donebilir, burda kendine guven lutfen. basta yaptin, yine yaparsin.

      Sunu deneyebilir misin? Sen eve geldikten sonra, yani sen varken, biberonu ver, ama az sut koy icine. yani sinirini alacak kadar ver, sonra meme teklif et. bebekler ac ve siirliyken biberon daha kolaylarina gelir, meme ile ugrasamazlar bazen.

      Bol bol ciplak ten temasi, sallanarak, yuruyerek, sarki soyleyerek emzirme, fon sesi esliginde emzirme, arabada motor calisirken (ama hareket etmezken) emzirme gibi yontemleri denedin mi? en onemlisi ciplak ten temasi, sanirim okumus olmalisin. Bebegi soyup sadece bezi kalacak sekilde, sen de soyunuyorsun ust bedenini. oyle tatli talti takiliyorsunuz. yalniz bunu bebegin esref saatinde yaparsan en etkili olur. yani ne cok ac ne de cok tokken, uykusunu almisken yaparsan en kolay oluyor. ciplak ten temasinda memeye zorlama, birak kendi alirsa alsin. almasa da sorun degil, cunku ten temasinin kendisi de zaten bir ilac. Zamanla senin tenine alisacak, memeyi hatirlayip isteyecektir.

      Aksamlari cocuklari yatirdiktan sonra popma kampi yapabilirsin. Pompayi ortalik bir yere koy, gidip gelirken bes dakika bes dakika sag. onemli olan ne kadar uzun sagdigin degil, ne kadar sik sagdigin.

      Bebegin kilo alimi cok guzel, hic de zayif degil, ideal rakamlar. Doktoruna katilmiyorum.

      Hafta sonlari da modifiye bir kamp yapabilirsin. Yani yapabildigin kadar kamp. Hafta sonu kizini gezmeye goturecek bir hala, teyze, vb. guvenebilecegin biri olur mu acaba? Bir dusun derim.

      Beni gelismelerden haberdar et lutfen. Yardimci olmak isterim. Yalniz blogda sorulara cok sik cevap veremeyebiliyorum. Facebook'ta bir grubumuz var, cok tecrubeli arkadaslar var orda. Istersen oraya gel, orda arkadaslar sana moral verir, kendi yontemlerini paylasirlar.
      Facebook, Bebek Yapim Bakim Onarim grubu.

  41. merhaba Tomris hanım sizden çok şey öğrendim ve şimdi yeni birşey daha öğrenmek istiyorum
    benim bebeğim sürekli memede oyüzden hiç sağmayı denememiştim yanlız göğüs uçlarım yara oldu ve bebeğimi emziremedim sağmak zorunda kaldım bu seferde elektrikli pompayla denedim 50 cc çıktı buzdolabına koydum 1,5 saat sonra tekrar denedim 40 cc çıktı onuda başka kapla buzdolabına koydum dün gece bu sabahta ikisini birleştirip tekrar dolaba koydum ben şimdi bu birleştirdiklerimi süt saklama torbalarına koyup derin dondurucuya koyabilirmiyim çok karışık oldu galiba ama kısaca ben derindondurucuya süt koymak istiyorum fakat kızımdan kalan zamanlardaki sütüm az oluyor 50 cc kadarınıda koymak istemiyorum biriktirip koyabilirmiyim acaba? yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim

    • evet, buzdolabinda biriktirdigin sutleri hepsi sogukken birlestirip derin dondurucuya koyabilirsin. Ideal miktar 60-120 cc arasi. 120 cc'yi gecme.
      meme basi yaralari neden oldu? basta yokken simdi mi cikti? iki memede mi? iyilesti mi?

    • Evet malesef iki memedede var ama sag daha kotu surekli sizlayip yaniyor bebegim 55 gunluk hic boyle bir sorunumuz yoktj memede cok guzel zaman geciriyorduk ne oldu anlamadim bazen uyusada meme istemese diyorun sonra pisman oluyorum kiyamiyorum sizin onerdiginiz yatar pozisyonda emzirmeyi deniyorum iki gundur ama tam beceremedik lansinoh surdum bepanthen zeytinyagi surdum ama yok yani hala iyilesmedi cok uzuluyorum buarada iki gunde biriktirsem oyle koysam buzdolabi posetine olurmu bugun 2 gibi sagmistim tekrar sagar atarim buzluga dedim ama olmadi malesef kizim surekli emdi buarada yardimlariniz icin cok tesekkur ederim

    • nasil bir yara? gorunuyor mu? yoksa sana yara gibi mi geliyor? Meme ne zaman aciyor?

      son gunlerde, yani bu memede yara sorunu ciktigindan beri, havalarda soguma oldu mu?

      oncelikle arkaya yaslanarak emzirmeyi oneririm. su linke bakarsan gorursun. arkaya yaslanarak emzirme ile acin oldukca azalacaktir. bir kez deneyip vazgecme, bir kac kez dene.
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html

      ayrica lansinoh ve zeytinyagi disinda bir sey surme.

      anne sutu buzdolabinda 3 gun durabilir.

      Yalniz bu sekilde sagarak sutun azalabilir. o yuzden emzirmen gerekir.

    • Sol tarafimdakine bakiyorum birsey goremiyorum ama.sag tarafimdakinde meme ucunun hemen altinda sanki yanik gibi yara var evet cok az sogudu havalar memeyi agzina alip emmeye basladigi anda yanmaya basliyor ayricada biraktiktan sonra yanmalari ve sizlamalari devam ediyor cok zor durundayim uc gun biriktirip atabilirim ozaman buzluga cok tesekkurler ben kizim icin sut biriktirmeye calisirken birde bu sorunla ugrasiyorum aglayarak emzirmek gercekten beni cok uzuyor

    • Buarada kizim emerken cuk cuk diye ses cikartmaya basladi sanki ucunu agzindan kaciriyormus gibi ama herzaman degil bundan once hic boyle yapmazdi zaten ondan sonra yara oldu silikon uc denedim onuda almiyor emzik deseniz onuda istemiyor beni kullaniyor emzik diye emmeyince kiyamet kopuyor emincede bende kiyametler kopuyor malesef

    • Anladim. memeyi kaciriyorsa yara olmasi normal. cunku meme basi yarasi kavrama sorunundan kaynaklanir.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.be/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

      Silikon ucu bosver.

      Sut uretimin artmis olabilir mi? Asiri tazyikli geliyorsa sut bogulmamak icin agzini gevsetip karamayi kaciriyor olabilir. Bu durumda arkaya yaslanarak emzirme sana cok cok yardimci olacaktir. Lutfen yukarda verdigim linki iyice incele. O linkte arkaya yaslanarak emzirme videosu da var. Burda da bu konuda guzel bir link var: http://dogummelegi.com/Doula,doğumahazırlık,doğumdestekçisi,doğumkoçu,doğumahazırlıkeğitimi/arkaya-yaslanarak-emzirme/

      Arkaya yaslanarak emzirme ile cok rahatlayacaksin.

      Emzirme sonrasinda meme uclarinda yanma batma oldugunu anliyorum. Meme ucunda beyazlasma da oluyor mu emzirme sonrasinda?

      Bu durum meme basi bebegin sicak agzindan birden soguk havaya ciktigi ve bu da damarlari buzdurdugu icin olabilir. Bu durumda emzirmenin hemen sonrasinda meme basini sicak tutmaya calis. Bunun icin bir fon makinasi kullanabilirsin. Uzaktan tutarsan beyazlasmanin ve acinin azaldigini gorursun. ani kapatirsan makinayi aci ve beyazlasma geri gelebilir. Yavas yavas uzaklastirabilirsin memeden fon makinasini.

    • Supersin arkaya yaslanarak emzirmek tam olarak beceremesekte kizimla genede acim azaldi evet sol gogsumde emdikten sonra memenin alt tarafinda sut peltelesmis sekilde yapismi duruyor oluyor tuhaf bir durum ilk gorunce sok olmustum ama.bukadar uzun surmesini anlayamiyorum sali gunu uzun yol yapacaz arabada nasil emzircem kara kara onu dusunuyorum buarada yanlis biliyorum ama ayva cekirdegini jel haline getirdim simdi onuda suruyorum oda sanki azaltti acimi cok tesekkur ederim sana cok yardimci oldun

    • rica ederim. Arabada bebek araba koltuğunda iken üzerine eğilip emzirebilirsin.

  42. Merhaba Tomris. 37 gunluk bir kizim var. Gak dese emziriyorum guk dese emziriyorum. Bir yandan da dondurucuda sut stogu yapiyorum. 3 aylik oldugunda ise donmek zorundayim. Ben isteyken kizimla bakici ablamiz ilgilenecek. Sorum sudur: ablamiza kizimi hangi araliklarla ne miktar sutle beslemesini soylemeliyim? Zaman siniri koymak dogru degilse nasil bir yol izlemeliyim? Sevgiler

  43. Merhaba yazinizi okudum sagma konusunda engin tecrubelerinize dayanarak nacizane bir kaç sorum olacak Tomris goguslerim emzirme sonrası sizliyor bu ara bebeyim 53 günlük sürekli emziriyorum emmeyi seven bir bebek göğüs uçlarım sürekli acıyor yara oluyor geçiyor sırayla ancak bir kaç kez sagdim emzirdikten sonra 90 ml çıktı bir gogsumden diğerinden şu an yara olandan 10 ml çıktı zorlamak istemedim acıyor diye sagma işlemini nası yapmalıyım yani göğsümde sut kaldigini nasıl anlarım sagma işleminde uçları çok acıyor tavsiyelerinizi bekliyorum sizlamasinin nedeni sut kalmasımi yoksa çatlak olmasimi doğum kilosu 2550 en son tartısi 4200 Teşekkürler sevgiler :))

  44. Tomris birde emzirdikten sonra göğüs ucum beyazlı yor sizliyor sut akmiyor göğüs ucum 2 dk sonra normale dönüyor rengi neden olabilir Teşekkürler sevgiler

    • Yagmur, mesajin arada kaynamis, cok ozur dilerim geciken cevabim icin.

      Emzirmeden sonra meme ucunun beyazlamasinin ve acimsasinin sebebi ordaki kan damarlarinin buzulmesi, kanin cekilmesi. Bebegin sicak agzindan birden soguk havaya cikinca bazi kadinlarin meme ucunda oluyor, ozellikle meme bereli ise. Bazi kadinlarda bebek memeyi ilk aldiginda da aliyor.
      Yapman gereken her emzirmeden sonra meme basina biraz uzaktan fon makinasi tutman. Kendini yakmamaya dikkat et. Sicagi gorunce meme ucunun renginin normale dondugunu goreceksin. Bu sekilde fon makinasini yavas yavas memeden uzaklastir, aniden kapama. Boylece ani sicaklik degisimi olmaz.

      Meme ucu yaralari icin pozisyonu ve kavramayi duzeltmen sart. Baska turlu gecmez. Su linklere bak mutlaka:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html

      Ozellikle arkaya yaslanarak emzirmeyi cok cok oneririm. Bir kere deneyip birakma sakin.

      Sagma ile ne kadar sut aldiginin bir onemi yok. Sagma isleminin nasil yapilacagini emzirme notlari 10-14'te uzun uzun anlattim. Lutfen oku.

      Sorularini anlamakta zorlaniyorum. Cunku cumlelerin nerde baslamis nerde bitmis, hangisi soru hangisi duz cumle anlayamiyorum. Noktalama isaretleri kullanirsan daha kolay anlasiriz.

      bebegin kilo alimi cok guzel. iki ay bile olmamis, dogum kilosnu ikiye katlayacak nerdeyse. Masallah!

  45. Merhaba Tomris Hanım. 23 Aralık ta 37 haftalık olarak 2660 g bir kızim oldu. 27 günlükken 3500 g, 9 haftalıkken 5000 g di. Yaklaşık 2 hafta once Taşınma telaşına girdik ve 3 gunde taşındık. Yerleşmem 10 gun sürdü. Bir yandan stres bir yandan beslenmeme dikkat edememem neticesinde sütüm azaldı. Yarım saatte bir Uyanıyor yine emmek istiyordu. 2 hafta sonunda tartımız 5300 g. Yani gunde 20 g almış. Sabahları yine sut sagabiliyorum 100-140 cc civarı. Ancak bu Sefer gun icinde sıkıntı yasıyorum. Lutfen Önerileriniz benim icin cok önemli. Ne yapmalıyım.

  46. merhabalar Tomris hanım..
    emzirme ile ilgili tüm notlabrınızı okudum.. kaçırdığım bir nokta ile ilgili sorarsam affınıza sığınırım öncelkle..
    3,5aylık bir oğlum var..2800 kiloda dünyaya geldi.. çok zayıf olmasa da semiz bir bebek değildi..
    ama her ay ortalama 1 kg aldı sadece anne sütü ile beslenerek..
    şimdi işe başladım ve kendi işyerim oldugu için 2 saat çalışıp eve koşup emzirip tekrar işe dönüyorum.. yoruluyorum…haliyle gün içerisinde sütüm sabah saati kadar bol olmuyor..ve 2 saatte bir emzirdiğim için ne zaman süt sağayım da nasıl arttırayım bilemiyorum..acil durumlar için buzlukta kalsın istiyorum..
    2 saatte bi emen oğlum versem daha da emecek gibi..ayda 1kg alması doyduğunu göstermez belki de doymuyordur da diyorlar…
    hem doyduğundan emin olmak hemde buzluk stoğu yapmak için Emzirme Kampını kesinlikle deneyeceğim ama 2 saatte bir düzenli emen oğlum ile hangi arada süt sagacagım konusunda fikirlerinize çok ihtiyacım var..

  47. Merhaba,
    Ayda bir kilo alması doyduğunu göstermez ne demek. Çok saçma konuşmuş kim dediyse. Daha nasıl kilo alsın çocukcağız?
    Bebeğin iki emzirme arasının daha uzun olduğu bir saat vardır gün içinde mutlaka, mesela akşam yattıktan sonra. O zaman sağabilirsin. Ya da emzirmelerden sonra bir memeyi pompa yapabilirsin (böylece diğer meme dolu kalır bebek için). Bir süre sonra vücut mesajı alır ve daha fazla süt üretmeye başlar.

    • Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim öncelikle.. Bu süt olayı insanda paranoya yaratıyor sanırım bi müddet sonra:) acaba doymuyor mu endişeme cvp verdiğiniz için çok teşekkürler.. içim rahatladı:)
      Gece 11gibi emzirdikten sonra saat 3,5a kadar uyuyor ki benimde kesintisiz uyuyup dinlendigim tek vakit 🙁 onda da iki saat sonra kalkıp pompa yapmak çok zor geliyo:( memelerim sanki en çok bu vakit dolu dolu oluyor dinlediğim için..
      Diger alternatif olarak Emzirmelerden sonra bir memeyi pompa yapabileceğimi söylemişsiniz..
      benim oğlan 2 memeyi de emiyor bitince sinirlenerek bırakıyor..daha doğrusu aglayinca emzirme seansımız son buluyor..
      Tekini verip diğerini pompalasam kıyamet koparır..
      İkisini verdikten sonra pompa yapınca da bikaç damla ancak çıkıyor..
      Bu durumda ne yapmalıyım sizce?

    • Ikisini ver, bebek hakkini alsin, sonra pompa yap. Bir sure sonra memeler mesaji alir, daha cok sut uretmeye baslar.

  48. Tomris Hanım İyi Günler,
    Emzirme konusundaki yazı dizinizi okudum, büyük bir özveriyle ihtiyacı olan anneler için bu denli detaylı açıklamalar yaptığınız için teşekkür etmek isterim. Anne olduktan sonra anladım ki dünyada milyarlarca bebek var ve her birinin kendine has bir durumu var. Yazılarınızdan kendi problemimle ilgili cevabı tam olarak çıkaramadığım için sizden mesajla yardım almak istedim. 36 günlük bir bebeğim var. Normal doğum yaptım. Maalesef epidural almak gibi bir yanlışlıkta bulundum. Neyse doğum öyle veya böyle iyi geçti hemen ardından sütüm geldi ve bebeğimi hastanede emzirmeye başladım. Sağ göğsüme bir türlü bebeğimi düzgün yerleştiremiyordum. Aç kalmasın diye de sol göğsümle besliyordum, ama sağ göğsümü vermeye çalışmaktan hiç vazgeçmedim, Kuzey göğsümü yalayıp duruyordu ama bir türlü alamıyordu. Bu sırada mükemmel kaptığı sol göğsümde hafif sertleşme başladı. (en başından beri sol göğsüm hep daha küçük kalıyordu, sağ göğsüm daha çok doluyordu.) 3. Günümüzde Kuzey’i kaptığım gibi hamilelikte eğitim aldığım, emzirme eğitmenimin yanına koştum. Hemşire Hanım, bana sağ göğsümü nasıl vermem gerektiğini gösterdi, sol göğsümü makine ile sağarak ve masaj yaparak sağdı, rahatlattı. Sağ göğsümü de düzenli vermeye başladım. Gaz sıkıntılarımız dışında bir problem yaşamıyorduk. Kafama göre göğüslerimi veriyordum. Sonra bir gün, sol göğsüm hafif sertleşti ve gece ateşlendim ve 2 gün sonra tekrar ateşlendim, meme cerrahına koştum, sıcak uygulamalar derken göğsüm yumuşadı ama süt az doluyor. Bu arada kaldığım 2 uykusuz geceden sonra sağ göğsümde de süt azaldı. Her emzirmemden önce mutlak o göğsümü veriyorum 20 dk uğraşıyor sonra dolu göğsümü veriyorum. Yetmediğini düşünmek istemiyorum ama Kuzey sürekli emmek istiyordu ve göğüslerim yumuşacık oluyordu. Ağlıyor meme istiyordu veriyorum sonra mememde ağlıyor ve bağırıyordu. Eşim apar topar pompayı getirdi sağmaya çalıştık ki memelerden süt gelmiyor. Önceden sağdığım sütlerden ısıtıp kaşıkla vermeye çalıştım dünyaları yıktı mecburen biberonla verdim ihtiyacı kadarını içti ve uyudu. Toplamda 6 poşet sütüm vardı gece uykularından önce tükettik. Dün gece uykusuna geçtiğinde geçmiş gecelerin verdiği yorgunlukla bende uykuya dalmışım, bir ara uyandım Kuzey 2 saattir uyuyordu, 3 saattir de emmiyordu, birazcık daha uyusun deyip kafayı koymuşum, uyandığımda Kuzey tam 5 saat uyumuştu ve toplamda 6 saattir emmiyordu, sağ göğsüm tamamıyla dolmuş akıyordu, sol göğsüm yine yumuşacıktı. Bu kadar uzun yazıyla sizden öğrenmek istediğim sol göğsümü nasıl kurtaracağım ve bu sık sık emzirmelerin sonucunda Kuzey’in gaz problemi artıyor, bu sefer gazını çıkarmak için uğraş sonra gene emzir derken bebek saatlerce uykusuz kalıyor. Sık sık emzirmenin bebek üzerindeki gaz etkisini ve uykusuzluk etkisini nasıl gidereceğim. Kuzey’in 10-12 saat uykusuz kaldığını biliyorum gaz ve sonrasında emmek istemesi yüzünden. Uykuda beslenmesi kadar önemli diye biliyorum. Memeden doyduğu zamanlarda ( emme süresi iki en az 30-40 dk sürüyor) sonrasında gazını çıkar (bir keresinde 1,5 saat sürdü) sonra altına yapsın değiştir tam uyuyacak bu sefer saatler geçmiş çocuk tekrar acıkmış. Sonuç sen uykusuz bebek uykusuz, üstüne üstlük şuanda bir de bir memem dolmuyor. Eşim Kuzey’in aç kaldığını düşündüğü zaman hemen takviye vermek istiyor, hele de pompayla sağıp göğüslerimin boşaldığını gördükten sonra. Depo sütlerim bitti, mama vermek istemiyorum. Daha doğrusu biberon vermek istemiyorum. Birde sütümün rengi eskisi gibi sarı değil, kalitesi artsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum bilmiyorum Ne yapmalıyım? Teşekkürler…

    • Merhaba Cigdem, sut kanali tikanikliklari ve/veya mastitten sonra memede sut yapimi biraz azalabilir, normaldir. Bol bol emzirme ve sagma ile tekrar artar. Panik olacak bir sey degil, her gun binlerce annenin basina gelen bir durum yapman gereken basit, o memeye (sol meme senin durumunda) torpil gececeksin; bol bol sik sik ordan emzireceksin.

      Sorunun gaz oldugunu sanmiyorum, ilk uc ay bebekler dunyaya adapte olmaya calisirken huzursuz olabilirler. Cozum kundak, shhh sesi, beyaz gurultu, bol kucak, sallama, bebegi kucakta tasima (sling yani bebek askisi ile olabilir) gibi yontemlerdir. Bebek her istediginde meme vermelisin. Bir memedeki sut bittiginde oburune gec. Bir emzirmede bir memeyi bitirmedi ise, sonraki seansta ayni memeyi ver. Yani prensip su: once bir memeyi bitir, sonra oburune gec. Eger bu yontemi uygularsan emzirmeden kaynakli bir gaz sorunu olmaz, istedigin kadar sik emzirebilirsin. Ama senin bebegin sorununun gercekten gaz oldugunu sanmiyorum, bence sorun bebegin bu dunyaya adapte olma surecindeki huysuzlugu. Yukarda yazdim yontemleri.

      Beslenmeye bagli gaizn cikmasi 1,5 saat surmez. Beslenmede yutulan hava kaldirip biraz sirt sivazladin mi cikar, 5-10 dakikadir. Agladikca midesinden gaz cikmasi sana sorunun gaz oldugunu dusndurebilir, ama aslinda gladigi icin hava yutuyor, sonra da o gazi cikartiyor. Yani bunun beslenme ile alakasi yok. Agladigi icin gaz yutuyor, sonra da bunu cikartiyor. Gazi oldugu icin aglamiyor.

      Sutun rengi kalitesi diye bir sey yoktur. Ilk gunler saridir, sonra beyaza doner yavasca. 10. Gun gibi artik beyaz sut olur, bu da cok normaldir. Sagip rengine bakmak sana hic bir sey ifade etmez.

      Sagip biberonla vermek sonun baslangicidir. Emzirme notlari 2’yi okut esine.

  49. SEVGİLİ TOMRİS HANIM.. SİZE NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEM AZDIR. YAZILARINIZI ÇOK DİKKATLİ TAKİP EDİYORUM EN SON BİR AY KADAR ÖNCE YİNE YAZMIŞTIM SÜTÜM AZALDI DİYE. ÇOK YOĞUN ÇALIŞTIĞIMDAN VE İZNİMİN OLMAMASINDAN ÖTÜRÜ ÇOK ZOR ZAMANLAR GEÇİRDİM. O ZAMANLARDA DEDİĞİNİZ GİBİ POMPA KAMPI YAPTIM EVET SÜTÜMDE ARTMA OLDU. GECELERİ TEK GÖĞSÜMDEN DOYMAYAN BEBEĞİM ŞİMDİLERDE ÇOĞUNLUKLA TEK GÖĞSÜMDEN DOYUYOR. SAAT 22:00-23:00 GİBİ SOL GÖĞSÜMÜ EMZİREREK SONRAKİ GECE KALKIŞLARIMIZDA SADECE SAĞ GÖĞSÜMÜ EMZİREREK BİRİKTİRMEYE ÇALIŞIYORUM. ACABA YANLIŞ BİRŞEY Mİ YAPIYORUM BİLMİYORUM AMA ANCAK BU ŞEKİLDE SABAH SAGDIĞIM SÜT 100 CC Yİ BULUYOR (SOL 70-80 CC, SAĞ 20-30 CC) GÜN İÇİNDE DE SAAT 15:30 A KADAR 2 KEZ DAHA SAĞIP TOPLAMDA 200 CC SAĞABİLİYORUM. EN FAZLA MİKTARI BU ŞEKİLDE ELDE EDEBİLDİM. EVE GİTTİKTEN SONRA DA SADECE EMZİRİYORUM. BEBEĞİM 5 AYLIK. GECE 1,5 SAATE BİR KALKIYOR. MUHTEMELEN SAĞ GÖĞSÜMDEN AZ GELMEYE BAŞLIYOR VE BU YÜZDEN SIK UYANIYOR. SİZCE DOĞRU MU YAPIYORUM ?? ÖNERİLERİNİN BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.

    • Merhaba, sorunu tam anlamadim.

      Bu anlattiklarindan sabah bebegi emzirmedigin hissine kapildim. Dogru mu? Sabah bebegi ise gitmeden once emzirmen onemli. Emzirmeden kacinarak sagdigin miktari artirmaya calisman hic akillica olmaz. Birak gece bol bol emsin ki gunduz sut ihtiyaci azalsin. Sabah da emzir, sonra sag. Sabahlari emzirmeden sonra dahi sagdiginda cogu anne dise dokunur miktarda sut cikarir. Beklemis meme kadar olmaz, ama yine de guzel bir miktar cikabilir sabahlari, emzirmeden sonra dahi.

      Bunun disinda bir sorun varsa bekliyorum, cunku yukarda bir soru gormedim.

    • Merhaba 2 ay 10 gun oldu dogum yaptigim benim gogus uclari catladi ve hala iyilesmedi simdi kaniyo ve bebegim sutlr kan iciyo surekli kusuyo acaba normal mi ne yapabilirim

  50. Merhaba Tomris Hanım. Benim kızım 3,5 aylık ve etrafımın bebek aç doktorların bu çocuk doymuyor, demesiyle annelik iç güdüsünün verdiği bi duyguyla acaba bebeğim doymuyor mu aç mı kalıyor sütüm yetmiyor mu düşüncesiyle 2 aylıkken mamaya başladım.. Ve gerçekten sütüm de herşeyi denememe rağmen çoğalmadı.. bazen 45 dk bazen yarım saat bazende 1 saat arayla hep emzirdim.. Onun istemesini beklemedim.. gece uykudan uyandırdım emzirdim.. ama süt banamısın demedi. çok canım sıkkın bu konuda. etrafımdakiler benim göğüslerim şişerdi, birini emzirirken diğerinden akardı lafını duydukça dahada bozuldu moralim. süt üretmiyorsa ne işe yarıyor bu göğüsler diye kendi kendime evin içinde söylenip durdum.. Bebeğimde doğduğundan itibaren emmeyi çok seven bir bebek.. şimdi işe başladım. iş yerinde Allah'tan rahatça süt sağacak yerim ve zamanım var. saklamam için gerekli koşullar herşey mevcut. 2 saatte en geç 3 saatte bir sağıyorum.. Ama 2 göğsümden de toplam 60 ml süt çıkıyor. Eve 120 ml süt götürüyorum.. Ertesi gün annem o sütü veriyor; ve tabiki 1-2 kerede mama veriyor. bu süt yeterli bi miktarmı. Ben az olduğunu düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım.. Ne olur yardım edin, çok üzülüyorum 🙁

    • Tomris Hanım bi sorum daha olcak. Kızım günde 2 kere 60 ml anne sütü ve 1 kere de 90 ml lik mama içiyor. sabah 10 dan akşam 4 e kadar. sabah 7:00 den 7:30 a kadar emziriyorum öyle çıkıyorum evden. akşam da eve 5 te geliyorum. O saatten sonrada yatana kadar saatte 1 emziriyorum. Sizce bu yeterli bi miktarmı bana az gibi geldi. kızımla aynı ayda olan bebekler anne sütü+ 850 ml mama içiyormuş şaşırdım. bizde bi problemmi var acaba diye düşünüyorum kaç gündür. Şimdiden yorumunuz için teşekkürler.

  51. Mrb tomris bebegimbuc aylik olmak uzere basta biraz cahillikten ve deneyimsizlikten.mama takviye ettim gunde bir kere gibi sonra tamamen biraktik sutum cok sukur yetiyor sorunum au iki gundur bebegim emmek istiyor ama bogazina kactigi icin ciglik cigliga birakiyor kendi kendine yontemler gelistirmeye calisiyor bi alip hemen birakiyor mesela ilk basta sebebini anlamadigim icin vermeye calisiyodum aimdi onu zorlamiyorum kendi aliyo ama bogazina kacinca tekrar birakiyo cok uzuluyorum bu tazyikli gelme sorununu nasil atlatacagim

  52. Mrb tomris bebegimbuc aylik olmak uzere basta biraz cahillikten ve deneyimsizlikten.mama takviye ettim gunde bir kere gibi sonra tamamen biraktik sutum cok sukur yetiyor sorunum au iki gundur bebegim emmek istiyor ama bogazina kactigi icin ciglik cigliga birakiyor kendi kendine yontemler gelistirmeye calisiyor bi alip hemen birakiyor mesela ilk basta sebebini anlamadigim icin vermeye calisiyodum aimdi onu zorlamiyorum kendi aliyo ama bogazina kacinca tekrar birakiyo cok uzuluyorum bu tazyikli gelme sorununu nasil atlatacagim

  53. Tomris hanım merhaba yazılarınızdan çok yararlı bilgiler edindim çok teşekkür ediyorum. Benim 5 buçuk aylık bir kızım var. 3 aylık olana kadar gayet güzel bir şekilde emerken birden emme sürelerini azaltmaya başladı. Zamanla öyle bir azalttıki 4 aylık olduğu zaman sadece 2 dakika emip bırakıyor sonrada 4 saat aç bıraksam bile yine 2 dk emiyor ve asla diğer göğsümü almıyordu. Doğal olarak sütüm ciddi oranda azaldı. Kilo alımı 1. Ay kontrolünde 900gr 2. Ay 900gr 3. Ay 900gr 4. Ay 480gr 5. Ay 530gr takviye olarak sadece akşamları emdikten sonra 60 ml mama veriyorum susuz kalabilme ihtimaline karşı onuda her zaman bitirmiyor. Sütümü sağdığım zaman 2 saat önce emzirdiysem 20+35 toplam 55-60 ml civarı süt geliyor. 4,5 aylıkken emzirme kampını yaptım süt arttırmadan ziyade bebeğimin biraz daha uzun emmesini sağladı şu anda her emmede olmasada iki göğsü toplam 10 dk emdiği zamanlar oluyor ama her zaman değil genelde bir göğsü 4 dk emiyor ve bu ona 2,5 – 3 saat kadar yetiyor. Daha kısa süre içimde emzirmek istediğimde yine 2 dk emiyor. Problem şurda kızımın ıslattığı bez sayısı 24 saat içinde 4 bez ve bu durum beni endişelendiriyor doktoruna danıştığımda günde en az 2 kere mama vermemi söyledi bende mama almasını istemiyorum zaten kızım mamayıda zorla yiyor. Sütümü sağıp verdiğimde bile 70-80 ml sütü zor bitiriyor, Sürekli sütümün azalma riskiyle yaşamak gerçekten beni çok yormaya başladı kızımda uzun süre emsin istiyorum. Kızımın memeyi daha uzun emmesi için bir öneriniz var mı acaba? Teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  54. Merhaba,
    Harika bir yazı dizisi, ellerinize emeklerinize sağlık. Sorum süt üretimini artırmak ve yavaş yavaş süt stoğu yapmak için emzirme sonra süt sağımı ile ilgili. Yazı içerisinde pompa setini hiç yıkamadan her sağım sonrası olduğu gibi buzdolabına koyup, yeni süt sağımını eskisinin üzerine yapmayı önermişsiniz. Bu çok büyük bir kolaylık, ancak daha önce okuduklarımdan bildiğim kadarı ile farklı zamanlarda sağılmış sütlerin birleştirilmesi için bunların aynı sıcaklıkta olması gerekiyor. Bu bilgim yanlış mı? Ben henüz doğum iznindeyim, bebeğim iki aylık, üç buçuk aylık olduğunda işe başlayacağım. Asıl amacım diğerinden daha az süt üreten sol mememi (neden?!) terbiye etmek, günde 1-2-3 kez sol mememi emzirdikten sonra kalan sütü pompa ile boşaltıyorum. Bebeğin sabrına göre değişyor ama 25-45 mL arası süt sağıyorum emzirme sonrası. Sütümü 3 seferde 3 farklı biberona sağıp, üçüncü de dolapta iyice soğuyup diğerlerinin sıcaklığına eriştikten sonra tamamını saklama poşetine doldurup buzluğa koyuyorum. Sizin önerdiğiniz şekilde yapacak olursam, 3 farklı sağımı aynı biberona sıcaklığına aldırmadan sağacağım, tereddüt ettim açıkçası. Bu konuda ne düşünürsünüz? Başka bir sorum daha var. Sütleri biberondan saklama poşetine koyarken özellikle daha uzun süre dolapta beklemiş olan beberondan sütün yağını alabilmem için bayağı bir çalkalamam gerekiyor. Sütün içerisindeki canlı hücrelerin korunması için ayran çalkalar gibi çalkalamıyorum, çarpmadan döndürüyorum ama o durumda da bir miktar yağ biberona sıvaşık kalıyor. Sütü çalkalayıp tüm sıvaşık yağı kurtarmak mı daha mantıklı yoksa bir miktar yağı israf edip canlı hücreleri korumak mı? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler, sevgiler.

  55. Merhaba
    Bebegim henuz 35 gunluk sezeryan dogumla 3000gr dunyaya geldi ilk gunden beri emme sorunu vardi. Gogus ucum hic olmadigi icin ememiyo kafasini salliyo bagiyordu doktor gelisimi cok yavas oldugu icin mama kullanmamiz gerektigini soyledi ama ben mama vermek taraftari degildim bu yuzden pompa ile sagip gunu birlik vermeye basladim. Ama hala arada gogsumu vermek istesemde hic tutmadi. Simdi surekli pompa ile sagip iki saatte bi veriyorum. İki saatte bi sagim yapiyorun iki gogsumden en fazla 150 cc sut geliyo ve bunu bi defada bitiriyo. Endisem emmedigi icin pompa ile sagim yapsam bile sutum yavas yavas azalip cekilmesi yonunde. En azindan 6 aya kadar idare etsem yine yeter. Bu konu hakkinda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkur ederim…

  56. Meraba bnm kızım 2950 gr 50 cm doğdu şimdi 1 bucuk aylik 4 200 gr 53 cm olmuş acaba sütüm yetiyomu

  57. Merhaba ben oğlumu kucagima alali 1.5 ay oldu oglum sürekli emmek istedigi icin sutümün yetmedigini düşünerek kendime pompa aldim fakat bebegimin doydugunu nasil anlayabilirim bir
    bebeğin bir emmede ideal ml.mi ne kadar sorumu yanitlarsaniz cok mutlu olucam şimdiden tesekkurlerimi sunarım

  58. Merhabalar öncelikle tomris hanimin yerine cevap vermis gibi oldugumu düsünmenizi istemem. Elbette o daha iyi bilir ama yardimci olmak adına söyleyebilirim ki bebeginizin aldigi kilo doydugunu gösteriyor.. ayda 800gr ile 1kg arasina normal diyor doktorlar..gün icinde kaka da yapiyorsa doydugu konusunda kendinizi rahatlabilirsiniz..
    Lütfen tomris hanimin yazilarini takip ederken yorumlari da okuyun.. o kadar cok benzer soru var ki kendinize yakin bir cevap bulacaksinizdir illa ki..
    Bebeginize saglikli bir omur dilerim..

  59. merhaba günde 180 ml st sağıyordum bu 60 düştü 3-4 gündr nedenini bilemedim kızım 6 aylık 4 aydır emmiyordu… hep uyutarak emziriyordum biberonda almıyordu 3-4 gndüür alıyor faat sütüm azaldı bu seferde.. pompalama yapmıyorum artık ondan mı bilemedim inşallah yazımı görrürsünüz

  60. Merhaba Tomris hanım cevabınız benim için çok önemli.oğlum 7 aylık.ek gıdaya geçtik. 4 saatte bir emziriyorum aralarda da ek gıda bişeyler veriyorum deniyorum.ama oğlum emmeye isteksiz.bi o göğsüme bi buna 10 kere çeviriyorum o bi ikim yudum alıp kalkmaya çalıştıkça.önce emiyor süt bi süre sonra akmaya başlıyor hissediyorum.ama uzun sürmüyo yutkunmalar.pompayla baktım sütüm çıkmıyor desem yeri sok oldum.azaldı gibi hissediyorum ama böyle tahmin etmiyordum.haftaya işe başlıcam.8 3 dersim var.ne yapıcam bilmiyorum.doyuyo mu doymuyo mu.huysuz bi çocuk olmadığı için anlayamıyorum da.geceleri yatmadan bi kez mama vermeye başladım.sütün yetmediğini hissettim çünkü.ek gıdaya da çok istekli.ne yapacağımı bile edim

    • Merhaba Tomris hanım oğlum 25 günlük 3600. Dogdu 15 günlük olunca doğum kilosunu yakaladı gece 3 saat aralıksız uyuyor ilk iki hafta doktor tavsiyesi ile 2 saat arayla emzirdim sarılık vardı şimdi iyi çok şükür keşke sizin kampı daha önce okusaydım ben emzirdikten sonra pompa ile 20 cc anca çıkıyor normalde pompa ile bir memeden mak 60cc çıkıyor sizce yeterlimi. 5 gün sonra bir aylık olacak Ama sanki kilo alımı çok yok sanki

  61. Mrb lütfen bana yardım edin oğlum 2,5aylık fakat emmeyi reddediyor ağzında pamukçuk çıktı ağzı acıyor diye sütümü sağıp kaşıkla besledim 1haftaama iyileşti şimdide boğazlıyorum sanki ağlıyo ne yapmam gerekiyor aç bıraktığım halde tutmuyor

  62. Merhaba tomris hanım 3 ay once normal dogum yaptım ( 3450 )fakat 1 hafta sonra kilomuz 2800 oldu surekli emzirmeme ragmen. Meme basi yaralarimda cabasi. Doktorum surekli sag iki saatte bir min 60 cc ver dedi ancak sagdigimda 4 saatte bir 60-70cc anca cikiyordu . E hal boyle oluncada kilo kaybinida gorunce yari yariya mama takviyesinr basladik . Once emziror sonra mamayi yada sagdigim sutu veriyorfum ancak gun gectikce mama miktari artti ve sut azaldi bu surede ciddi bir meme enfeksiyonu gecirdim ve iki gun hastanede yattim ciktigimda sutum cok azalmisti suan 2 saatte bir sagdigimda 20 cc anca cikiyor.simdi memeyi bir sure tutuyor sonra aglamaya basliyor. Sns yontemizinide denedim fakat ondada agliyor neden bilmiyorum. Sindi 3 aylik son tartisi 6600 du .lutfen yardim edin mamayi tamamen kesmeliyim ne yapmam gerekiyor????????

Leave a Reply