Anasayfa / Yazarlar / Tomris Cesuroğlu / Tomris’in Emzirme Notları – 16: Emziren Anneler ve Biber Gazı

Tomris’in Emzirme Notları – 16: Emziren Anneler ve Biber Gazı

Emziren anneler biber gazına maruz kalırlarsa ne yapmalılar? 

Bugün gerek Taksim Gezi Parkı, gerek Türkiye’nin genelinde yaşanan olaylar hepinizin malumu… İster demokratik hakkını kullanıp bir uygulamayı protesto eden biri olun, ister olay mahalinden yanlışlıkla geçen, hatta geçmeyen metrosunu bekleyen bir vatandaş olun; her an her yerde biber gazına maruz kalabilirsiniz. 

Biber gazına maruz kalan emziren anneler ne yapmalı konusunu hızlıca incelemeye çalıştım.
Özet sonuç: 

  •  Biber gazına maruz kaldıysanız bebeğinizi kucağınıza almadan önce kıyafetlerinizi değiştirin, biber gazı değmiş yerlerinizi (el, kollar, yüz, saç, vb.) su ve sabun ya da şampuan ile yıkayın. Bebe şampuanı kullanabilirsiniz, özellikle gözünüz maruz kaldı ise. Cildinizdeki biber gazı bebeğin cildine temas ederse tahriş edebilir. Ciltten vücuduna girme ve kalıcı bir zarar bırakma ihtimali görünmüyor, ama temas ile cildini rahatsız edebilir. 
  • Biber gazında kullanılan maddeler muhtemelen süte az miktarda da olsa geçebilir. Ancak bebeğe zarar verebileceğine dair bir bilgi, bulgu ya da kanıt yok. Kullanılan maddelerin insan vücudunda kalıcı olumsuz etkileri yok gibi görünüyor. O nedenle, biber gazına maruz kaldıysanız dahi bebeğinizi emzirebilirsiniz. Yalnız bebegin cildinde kizariklik yapabilecegine dair yayınlar var, bunun disinda belirgin bir bilgi yok. Özetle, bebeginizi emzirin, ama ne olur ne olmaz diye bir gün kadar bebeğinizi yakından izleyip herhangi bir sorun çıkarsa bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var.

Tomris 

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

7 Yorum

  1. Hey Allahım ya ne günlere kaldık… bir bakımada iyi olmuş bu konu ve böyle bir sayfa için ilk ve tek makale oldu sanırım…

  2. Tesekkur ederim. Colugu cocugu isi gucu birakip arastirdim, cabucak yazdim, Eren de dakikasinda yayinladi sagolsun. Isin ilginci bu konuda uluslararasi literaturde Ingilizce internette pek bir makale bulamadim. Sanirim emziren bir annenin biber gazina maruz kalma ihtimali olan tek ulke biziz.

  3. Bugünden sonra sık sık araştırması yapılır yazısı yazılır. Ben bugün FB sayfamda resmen polis eşlerinin terörüne maruz kaldım. Kocalarını ve biber gazı dehşetini nasıl savunacaklarını şaşırdılılar. Akıl alır gibi değil. Bu kadınlar çocuk yetiştirecekler hem de üçer üçer…

    Eren

  4. Biber gazına maruz kalmışların acısıni paylasan emziren anne olma durumu var bir de. Gozumu kapasamda o görüntüler karşımda sanki.. olaylar anlam veremiyorum, sadece fiziksel siddet degil bu olaylarin bi de psikolojik boyutu var ki asilir gibi degil. Tarifsiz acilar icindeyim.

  5. Message from Wendy Jones (author of Breastfeeding and Medication) looks from info I have been able to find that reaction is local irritation and doesnt seem to be absorbed into blood stream so cant get into milk.
    Drug Profile :
    CS gas (more properly CS spray) is the name commonly given to a particulate dispersion of α-(o-chlorobenzylidene) malonitrile, used as a riot-control agent or 'tear gas'. Its toxic effects include irritation of the eyes and nose, with copious lachrymation and rhinorrhoea; blepharospasm; a burning sensation of the mouth and throat; tightness in the chest, with difficulty in breathing; coughing; an increase in salivation; and retching and vomiting. These effects usually disappear a few minutes after exposure ends. The effects of pre-existing disease of the respiratory tract may be exacerbated. Erythema and blistering of the skin may occur.
    Exposed persons should be removed to a well ventilated area. Treatment is symptomatic. Contaminated skin may be washed with soap and water, but only if symptoms persist since exposure to water may initially exacerbate symptoms. If contamination of the eyes has been severe they should be irrigated with physiological saline or water and a local anaesthetic instilled to relieve pain.
    https://www.facebook.com/pages/Breastfeeding-and-Medication/326510154041002

Leave a Reply