Hep süt üretiminin arz-talep meselesi olduğunu, ne kadar sık emzirilirse sütün de o kadar bol olacağını söylüyoruz. Emzirme Kampının sütün yetmemesi durumunda ya da süt arttırılmak istendiğinde pek çok anne için çözüm olacağını söylüyoruz. Çoğu zaman doğrudur bu ancak istisnalar da vardır. Bu istisnai durumlardan birini Cincinnati Children’s Hospital Medical Center yaptığı bir çalışmayla ortaya koymuş.
Bu çalışma, süt üretimi sırasında süt bezlerinin insüline karşı geliştirdiği hassasiyeti ortaya koyan ve bir takım genlerin bu esnada rollerini nasıl meydana çıkardıklarını gösteren ilk çalışma. Araştırmacılardan Laurie Nommsen-Rivers daha önceki bir çalışmasında optimal olmayan glukoz metabolizmasına sahip olan annelerin süt üretiminde diğerlerine kıyasla daha büyük zorluklar yaşadıklarını ortaya koymuştu. Aşırı kilolu, düşük kilolu, 40 yaş üstü annelerin ve iri bebekler dünyaya getiren annelerin sütlerinin artması zaman alabilir sonucuna ulaşmıştı. Bu çalışma süt üretimi sırasında süt bezlerinin insülin seviyelerine karşı nasıl bir hassasiyet geliştirdiklerini ortaya koyuyor.
Daha önce bu derece kritik bir rol oynadığı düşünülmüyordu.
Bu rolün sanılandan büyük olduğunun anlaşılmasya beraber bir klinik çalışma safhasına geçildi. Şeker hastası annelerin kan şekerini düznleyecek bir ilaçla yapılacak olan çalışma ile insülinin süt bezlerine ne derece etki ettiğine ve dolayısıyla süt üretiminin nasıl değiştiğine bakılacak.
Ancak Dr. Nommsen-Rivers ilaç kullanımının optimal olmayan glukoz metabolizmasını etkileyerek süt üretimini sağlamak için ideal bir yol olmadığını vurguluyor. Bu klinik araştırmanın amacı söz konusu çalışmayı desteklemek, kanıt sağlamak. İdeal olan yöntem ¨önleyici¨ olan çözümlere yoğunlaşmak diye ekliyor. Yani anneler/anne adayları beslenmelerine dikkat etmeliler, sağlıklı yaşamaya gayret etmeliler ve egzersiz yapmalılar. Bu yöntem her türlü ilaçtan çok daha etkili ve kalıcıdır.
Ülkemizdeki şeker hastası olmaya aday annelerin nüfusunun her geçen sene daha da artıyor olmasına bakılırsa insülün düzensizliği nedeniyle süt üretme problemi yaşayan ya da yaşayacak olan annelerin sayısının da artması beklenebilir. Çocuk sağlığı açısından kritik bir önem taşıyan anne sütünün bu nedenle üretilemeyecek olmasını endişe verici buluyorum.
Anneler/Anne adayları kendinize iyi bakmak, sağlıklı yaşamak zorundasınız. Yaşam tarzınız sadece sizin değil doğacak çocuğunuzun sağlığını da direkt olarak etkiliyor.
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Günaydın,
Sizinle iletişime geçebileceğimiz bir e-mail adresiniz var mıdır?
aslihan.kaya@studiomarknet.com adresinden benimle iletişime geçmenizi rica edebilir miyim? Blogunuzu çok beğendik.