Anasayfa / BYBO / Bakım / 1 Yaş Sonrası İçin Uyku Eğitimi

1 Yaş Sonrası İçin Uyku Eğitimi

1 yaş sonrası için uyku eğitimi maalesef 1 yaş öncesi uyku eğitimi kadar kolay olmayacaktır. ¨1 yaş öncesi için de kolay değildi ki…¨ diyenler için de: ondan da zor olacaktır, diyorum. 1 yaşındaki çocuğun artık karakteri oturduğu, dünyadaki ¨yeni insan¨ olarak varlığını ispatladığı için 12 ay boyunca alışageldiği düzeni değiştirmek yerine 5 deveye tekrar tekrar hendek atlatmayı tercih edebilirsiniz. O yüzden umarım bu yaşa gelmeden uyku meselesini çözmüşsünüz, bu yazıyı da meraktan okuyorsunuzdur 🙂 
Bu yazıya devam etmeden önce uyku eğitimi dizimin ilk ve en kritik bölümü olan  Uyku Kardeşim… Ver Elini başlıklı yazımı okumanızı hatta ezberlemenizi tavsiye ediyorum. O bölümü hatmetmeden herhangi bir şekilde uyku eğitiminde başarılı olmanız mümkün değil.


İlk bölümde bahsini ettiğim uyku rutinini yerleştirdikten sonra eğitime başlayabilirsiniz. Ancak şunu bilmelisiniz ki öncesinde uyku eğitimi varsa da yoksa da 1 yaşından sonra- özellikle 2 yaş civarı- hemen hemen bütün çocukların yüzyılın icadı olan ¨sendrom¨un da etkisiyle uyku düzenleri bozulur. Bunun ardında bir neden aramayın. Yaşın verdiği heyecanla o vakte kadar taşıdıkları alışkanlıklarını değiştirme, hatta kötüleştirme ihtiyacı duyarlar. Bununla karşılaştığınızda yapmanız gereken kurduğunuz düzeni çocuğunuzun gelişimsel isyanlarını da en iyi şekilde karşılayarak devam ettirmektir.

Eğitime Başlamadan Önce Sağlamanız Gereken Şartlar:


1- Odasını ayırın

Çocuğunuzun odasını kendi odanızdan ayırmak için ideal zaman 6. aydır. Ancak, bu yaşa kadar hala ayırmadıysanız, artık zamanıdır. Odası ayrılan çocuk, bundan sonra uyku olayının tamamen kendi kontrolünde olduğu mesajını alır. Odasını ayırırken yatağını da değiştirmeyi düşünüyorsanız şimdilik tavsiye etmem. ¨Büyük insan¨ yatağı uyku eğitimi aşamasında size çok büyük engeller çıkarır. Her şeyden önce yatağından kolaylıkla kalkabilmesini ve kaçmasını sağlar. Ayrıca henüz güvenli değil… O yüzden en az 2,5 yaşına kadar beşiğinde yatmaya devam etmeli.

2- Biberonu bırakın


Biberon, hiçbir zaman bebeğinizin yatağa götürdüğü ve emzik niyetine kullandığı bir şey olmamalıdır. 1 yaşından sonra bebeğinize biberon alışkınlığını terkettirmeniz ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir. 12. aydan sonra pipetli bardaklarla içmeyi öğretebilirsiniz. ¨Nasıl yapacağım?¨ derseniz: Pipeti suya batırın ve dışarıda kalan kısmını parmağınızla kapatın, böylelikle içerisinde sıvı kalacak. Sonra pipeti sudan çıkarın ve bebeğinizin ağzına verin. Parmağınızı tıkalı olan uçtan çektiğinizde pipetin içerisindeki su bebeğinizin ağzına dolacaktır. Bunu 2-3 kez tekrarlayın, bebeğinizin pipetle içmeyi öğrendiğini farkedeceksiniz.

Elbette pipetle içmeyi öğretmek için 12. ayı beklemeniz şart değil. 8-9. aydan itibaren denemelere başlayabilirsiniz. Bir diğer alternatif de aşağıda sağda gördüğünüz bebek bardakları olabilir.

3- Gece emzirmelerini (artık lütfen!) kesin

Normal zamanda doğmuş, normal kilodaki normal bebeklerin 6. aydan sonra gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Her ne kadar bazı kaynaklar (özellikle attachment parenting tarzını benimsemiş olanlar) gittiği yere kadar gece emzirmeye devam etmek gerektiğini savunsalar da bu benim pek onayladığım bir şey değil. Elbette, emzirmeye devam edecekseniz bu sizin en doğal hakkınızdır ama gece emzirmeleriyle uyku eğitiminin çok da uyumlu bir birliktelik yaşamayacağı konusunda sizi uyarmak zorundayım. Böyle bir ilişki zamanın birinde çatırdayıp yıkılmaya mahkumdur.

1+ BEBEĞİNİZE UYKU EĞİTİMİ VERMEDEN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

1- Yatma Saati:

Çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri sizinle beraber 22:00, 23:00 hatta gece yarılarına kadar oturmasına izin vermektir. Burada da anlattığım gibi çocukların yatakta olmaları gereken belli bir saat vardır ve o saat olağanüstü durumlar haricinde geçilmemelidir. Çocuğunuz hergün aynı saatlerde yemek yediği gibi aynı saatlerde uyusun. Gündüz uykuları da aynı saatlerde olsun gece uykusu da… Böyle bir ritm sadece uykusunun düzeni için değil, genel anlamda sağlığı için de önemlidir. Çocuklar uyumak için akşam saat 20:00’yi geçirmemelidirler. Ancak yaz aylarında bu 21:00’e kayabilir. Geç yatmak ve geç kalkmak vücudumuzun doğal olarak oluşturmak istediği ritme engel olmaktır. Bu dengeyi bozmak, bedenimizi pek çok sağlık problemine meyilli hale getirir. Bu durum bilhassa çocuklar için geçerlidir.

Güneş battığı zaman beyin epifizi melatonin salgılamaya başlar. Geceye doğru yaklaştıkça melatonin oranları gittikçe artar ve sabaha karşı 3-4 saatlerinde maksimum seviyeye ulaşır. O saatten sonra yavaş yavaş azalmaya başlar. Şafakla beraber 0’a yaklaşmış olur. Geç yattığımız zaman bu hassas döngü zarar görür. Geç yatıp geç kalkmak  ya da 8 saat uyumak durumu kurtarmaz çünkü denge çoktan hasara uğramıştır. Beyin epifizinin işlevi bozulmuş, vücut gereksiz bir yük altına sokulmuştır. Bu durumun sürekli olması halinde iç organlar da baskı görmeye başlar.

Geleneksel doğu tıbbı güneşin batımıyla beraber yatıp doğuşuyla beraber uyanmayı şart koşar. Madem bir bildikleri olduğunu modern tıp da ispatladı, biz de kaliteli uykunun ilk kuralı olan ritmi, önce çocuklarımıza sonra da kendimize uygulayalım. 

Misafir gezmelerini yukarıda sözünü ettiğim olağanüstü durumlardan saymıyorum. Eğer dışardaysanız bebeğinizin uyku saatinde evde olmalısınız. Bebeğinizden sizin sosyal hayatınıza adapte olmasını beklemeniz biraz haksızlık olur. Henüz 1 yıldır dünyada varlık gösteren bir bebeğin en büyük ihtiyacı rutindir; Hergün aynı saatlerde yemek ve aynı saatlerde uyumak. Eğer ¨Ay ben misafirliğe gitmeden yaşayamam, asarım kendimi!¨ diyorsanız hiç olmazsa uyku eğitiminin bitmesini bekleyin ve gittiğiniz yerde (zavallı) yavrucağınızı aynı saatte uyutmaya çalışın ve uyusun diye dua edin. Fakat, en iyi çözüm bebeğinizi birine bırakıp çıkmanızdır. Tabii bu ¨misafirliğe gitmeyin¨ uyarım sık sık misafirliğe giden aileler için geçerli…

Ama benim çocuğumun 21:00, 22:00 hatta 23:00’e kadar uykusu gelmiyor?


Hayır, geliyor! Geliyor ama siz gelmedi zannediyorsunuz. Yine, yazımın ilk bölümünde de belirttiğim gibi: Çocuklar gün içinde herhangi bir nedenle uyumayı reddeder ya da uyanık bırakılırsa, asıl yorgunluğuyla savaşmaya ve uyanık kalmaya çalışmaya başlar. Yetişkinler her zaman bu çabanın farkına varmayabilirler. Muhakkak gözle görülür bir direnç olmak zorunda değildir bu. Bu direncin sonucunda çocuk adrenalin salgılamaya başlar ve hiperaktif hale gelir. Bu durum çoğu zaman anne/baba tarafından “enerji fazlalığı” olarak yorumlanır ve çocuğun bir noktada verdiği uyuma kararı enerjisinin bitmişliğine bağlanır. Oysa ki bu noktaya gelmiş olan çocuğun uyku tercihi artık yorgunluktan ya da enerji yokluğundan değil, tükenmişliktendir. Çocuk yorgunluktan neredeyse bayılacak hale gelmiştir diyebiliriz. Normal uyku saatini geçirip hiperaktiviteye ulaşmış olan çocuk huysuz ve sinirli olabilir. Aynı zamanda öğrenme ve anlama kabiliyeti de yok denecek kadar azalmıştır. Bu durum aynı zamanda gece uyanmalarına da neden olabilir. Çünkü çocuğun ritmi bozulmuştur, vücudu hangi saatte ne yapacağından emin değildir. Böyle durumlara sebebiyet vermemek ve kaliteli uyuyabilmelerini sağlamak için çocuklarımıza bir uyku ritmi oluşturmalıyız, bedenlerinin bir ritmi olmalı.

Çocuğunuzun uyku saatini erkene çekmenin en iyi yolu sabah erken uyandırmaktır. 1 yaşındaki bir bebeğin sabah 7:00 civarında uyanması normaldir. Eğer 9:00’a kadar uyuyorsa, erken kaldırın. Bu yaştan sonra pek çok çocuk gün içinde 1 kere uyumak ister. 7:00’de uyanan bir bebeğin ideal öğle uykusu saati 13:00 ya da 13:30’dur. Eğer hala 2 kez uyumaya ihtiyaç duyuyorsa 11:00 ve 14:00 şeklinde ikiye bölebilirsiniz. Hangi saatlerlerde uyursa uyusun: HERGÜN AYNI SAATTE UYUSUN.

2- Eğitime karar verdikten sonra da aşağıda sıraladığım maddelerin çocuğunuz için gerçekleştiğine emin olmalısınız:

  • Altı temiz olmalı
  • Karnı tok olmalı
  • Hasta olmamalı
  • İçinde bulunduğu ortama yeni girmiş olmamalı. Yani ev ya da yatağı çok yeni olmamalı
  • Kendi evinizde olmalısınız
  • Yakın zamanda seyahate çıkacak olmamalısınız
  • Eğitime başladığınız sırada evde misafir olmamalı, yakında gelecek de olmamalılar
  • Bebeğin konsantrasyonunu/dikkatini dağıtacak yeni eşyalar, kişiler ya da olaylar olmamalı
  • Eğer mümkünse gündüz uykuları ve gece uykuları aynı yatakta olmalı
  • Gece beslemeleri bitmiş ya da bitmek üzere olmalı 
  • Eğitimi hergün aynı sırayla, aynı hareketlerle yapmalısınız

3- Uyku Rutini:

Bizler nasıl uyku saati geldiğinde oturduğumuz yerden kalkıp direkt yatağımıza gitmiyorsak çocuklarımızdan da bunu beklememeliyiz. Uykudan önce bir rutin oluşturmak, yatma saatinin yaklaştığına dair bir mesaj verir çocuğa. Böylelikle içinde bulunduğu hareketli ve eğlenceli ortamdan yavaş yavaş uzaklaşmaya alıştırır kendini. Bebeğinizin uyku saati 7:30 ise (ki 8:00 i asla geçirmemeli) rutini bu saati geçirmeyecek şekilde ayarlamanız gerekir. Şöyle bir örnek program uygulayabilirsiniz:


7:00 banyo
7:10 pijama giyme, hazırlanma
7:15 diş fırçalama
7:20 uyku öncesi kitap
7:25 ninni
7:30 yatak

Böylelikle çocuk banyoya girdiği andan itibaren uyku saatinin yaklaştığını anlar ve buna kendini hazırlar. Elbette aynen bu programı uygulamak zorunda değilsiniz. Ama muhakkak size ve bebeğinize uygun bir rutin oluşturup uygulamalısınız. Rutinin ideal süresi 20-30 dk. arasıdır. 45 dk.’yı aşmamaya özen gösterin.

1 yaşından sonra uyku eğitimi birkaç hafta hatta 1 ay sürebilir. Buna hazırlıklı olmalısınız. 2 haftadan sonra ¨Ben bu işi başaramayacağım¨ diyerek pes etmeyin lütfen. Çevresinin ve kendinin pekala farkına varmaya başlamış bir çocuğun aylardır süregiden alışkanlıklarını değiştirmeye çalıştığınızı unutmayın. 

Uyku Eğitimi tamamlandıktan sonra dışarı çıktığınızda rutininizi adım adım uygulayamasanız da birkaç adımını gerçekleştirdiğinize emin olun. Mesela diş fırçalama ve ninni ile sınırlayabilirsiniz. Yatacağı yerin çok büyük bir önemi yok. Yatakta da yatabilir yerde de… Ama rutin önemli çünkü ona uyku vakti olduğunu ve her neredeyse uyuması gerektiğini hatırlatacaktır. Yanınıza bebeğinizin uyku arkadaşını ya da sevdiği birkaç oyuncağını almayı unutmayın. Eğer emzikle uyuyorla en kritik malzeme o olacaktır sanırım.

4- Çocuğunuzla Konuşun:


Uyku eğitimine karar verdiğiniz gün çocuğunuzla konuşmaya başlayın. Sabah 7:00’de uyandırdığınızdan itibaren artık kendi kendine uyuması gerektiğini anlatmaya başlayın ve gün içinde sürekli tekrar edin. Akşam rutini başlamadan 5 dakika kadar önce kendisine son ikazları verin: ¨Birazdan sana ayırdığımız sürenin sonuna geleceğiz. O an geldiğinde banyoya gidip uyku için hazırlıklara başlayacağız!¨ uyarısında bulunun. (İsterseniz bu ikazı yazılı olarak da verebilirsiniz. 3 uyarıdan sonra hala yatmaya hazır değilse evden atmak için yeterli nedenler olur elinizde. Tazminat vermeniz de gerekmez). Uyarıdan sonra itiraz da etse rutine başlayın. İlk günler direnç gösterebilir ancak siz kararlı ve istikrarlı olursanız uyku eğitiminin pazarlığa açık olmadığı ve o istese de istemese de uyku saatinin geldiği mesajını alacak ve kabul edecektir. 

1 yaşından sonra uyku eğitiminin zor olmasının nedenlerinden biri bu yaştaki çocukların annelerini babalarını sürekli test etmeleri ve sınırlarını zorlama isteği duymalarıdır. Bunlar gelişimlerinin önemli bir parçası… Sizin yapmanız gereken son sözü söylemek ve çocuğunuza karar verme yetkisi vermemektir. uyku saati pazarlık konusu olmamalı. 10 dk. 15 dk. 30. daha uzatmamalısınız. Verdiğiniz her izin başka isyanların yolunu açacaktır. Uyku rutini 19:00’da başlıyorsa 19:15’e sarkmamalı bu. Elbette çocuğunuzun 15 dk. geç yatması uykusu açısından ciddi bir fark yaratmaz. Ama sizin otoritenizi ciddi anlamda sarsar. O yüzden her zaman dediğim gibi: Kararlı ve istikrarlı olun!


5- Bazı Kararları Çocuğunuz Versin: 


Yukarıdaki otorite sağlama uyarım lütfen ¨despot olun!¨ anlamına gelmesin. Çocuğunuz kendini kapana kısılmış, hapsedilmiş hissetmemeli. Buna engel olmak için birtakım sorularla bazı kararları ona aldırabilirsiniz. Mesela:

  • Bu pijamaları mı giymek istersin yoksa şunları mı?
  • Bu akşam hangi kitabı okumak istersin?
  • Sabah uyanınca ne yemek istersin?
  • Bu gece hangi uyku arkadaşını yanına istersin?
Tabii bunu yaparken çocuğunuzun kitap seçmek için 45 dakika oyalanmasına izin vermemelisiniz. Çocuklar (bilhassa 2 yaşından sonra) yatma saatini geciktirmek için ellerinden geleni ardlarına komazlar. Benim 22 Aralık’da 4 yıllık olacak olan Leylam’ın en sevdiği oyalanma hareketi: kaçmak! Sürekli ordan oraya kaçar tazı gibi. Yakalandıktan sonra her aşamayı geciktirmek için çok çalışır. Eğer çocuğunuz oyalanmaya meyilliyse ¨tehdit¨ çok işe yarar. Mesela biz her gece 2 kitap okurken fazla oyalandığı geceler ¨Biraz daha gecikirsen sadece 1 kitap okuyabileceğiz, zaman kalmayacak¨ diyoruz ve dinlememesi halinde gerçekten sadece 1 kitap okuyoruz. Kıyamet kopuyor o gece elbette ama ne kadar ciddi olduğumuzu gördüğü için ertesi gün oyalanma faslını kısa tutuyor. O yüzden her ne ile tehdit ediyorsanız arkasında durun ve uygulayın. Söylediklerinizi yapmamanız çocuğunuzun sadece uyku eğitimini bozmaz, size olan güvenini de sarsar.
1 YAŞ SONRASI İÇİN UYKU EĞİTİMİ

1 yaş üzeri bebeğinize uyku eğitimi verirken 2 seçeneğiniz var:
  1. İlk birkaç günü bebeğinizin odasında, yanında kalarak geçirmek ve yavaş yavaş kalış süresini azaltarak yanından uzaklaşmak.
  2. Hiç bebeğinizin yanında kalmamak, ilk günden itibaren bebeğinizi yatırıp odadan çıkmak ama düzenli aralıklarla kontrol etmek.
Ben Leyla’ya uyku eğitimini 4,5 aylıkken verdim. Eğer 1 yaş sonrasına bırakmış olsaydım büyük ihtimalle ilk seçeneği seçerdim. Birinciyi seçmemin nedeni o seçenekle daha çabuk ve sancısız eğitileceğine inanmam. Benim okuduklarımdan öğrendiğiklerim ve tecrübelerim 1 yaşından sonra bebeklerin uzun süreli bağırmalarına izin vermemek gerektiğini söylüyor. Ek olarak 1 yaş üzeri bebekler 4-5 aylık bebekler gibi 4 gün- 1 hafta bağırmayabilirler, haftalar sürebilir bu ve herkesi beklenenden çok daha fazla mutsuz edebilir. Buna değmeyeceğini düşünüyorum. Ama elbette istisnalar vardır ve bazı bebekler bu şekilde öğrenirler. Eğer sizin çocuğunuz 2. seçenekle daha çabuk öğrenecek gibiyse onu seçmenizi öneririm. Çoğu annenin 1 yaş sonrasında bebeklerini uzun süreli bağırtmak istemeyeceğini varsayarak yazımda sadece ilk seçeneği anlatmaya çalışacağım.
İlk 6 ay aşağı yukarı bütün bebekler aynı oluyor; benzer davranıyor, benzer gelişimler sergiliyorlar. Ancak 1 yaşından sonra karakterleri ortaya çıkmaya başlıyor ve bebek A için iyi olacak seçenek bebek B için işkence olabiliyor. O yüzden tüm kararlarınızı bebeğinizin karakterini göz önüne alarak verin derim.

Yazımın ilk bölümünde açıklamaya çalıştığım ve yukarıda özetlediğim uyku rutininden sonra, bebeğinizin halen uyanık olduğuna emin olarak yatağına bırakın. Eğer son faslınız ninni ise siz ninniyi söylerken uykuya dalmış olmamalı yoksa “kendi kendine uyumayı öğretme” trenini o gün kaçırmış olursunuz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız eğitimi ertesi güne erteleyin.

Ninniyi söylerken bebeğinizi kucağınıza alarak odanın içinde yürüyebilirsiniz, ama sallamayın! Çoğu yüzükoyun yatmayı sever. Leyla, ninni faslını başını omzumuza dayayarak geçiriyordu. Bu fasıl, bebeğin rahatlayıp gevşemesine yardımcı oluyor. Ama uyumamasına dikkat edin. Amacımız yatağında uyumasını sağlamak. Ninni bittikten sonra bebeğinizi yatağına bırakın. Uyku arkadaşını yanına koyun. Mızıldanırsa saat yönünde dairesel hareketlerle karnını okşayın. Bir sandalyeyi yatağının yanına koyun ve oturun. Bağırmaya devam ederse yine karnını ya da başını okşayın, arada bir eğilip öpün. Düşük ve sakin bir ses tonuyla ona uyku zamanını geldiğini ve uyuması gerektiğini söyleyin. 2-3 kelimelik bir cümle seçin ve her gece aynı cümleyi tekrarlayın. Mesela ¨Uyku vakti canım kızım…¨.

Bebeğiniz bağırmaya devam ederse kucağınıza alma isteği uyandıracaktır ama kendinize engel olmaya çalışın. Unutmayın ki 1 yaşını geçen bir bebeğin kafasını karıştırma olasılığınız 4 aylık bir bebeğinkinden çok daha fazladır. Eğer kucaklarsanız ne yapmaya çalıştığınızı anlayamaz. Sürekli artık kendi kendine uyuması gerektiği yönünde telkin etmelisiniz. Kucağınıza gelmek istemesinin nedeni gerçekten kucaklanmak değil, istediği şekilde uyumak. 1 yaşından sonra ne istediklerini çok iyi biliyorlar ve o yolda herşeyi mübah görüyorlar 🙂 Bu yaşa kadar en iyi öğrendiği şeylerden biri bağırınca birinin gelip onu kucakladığı, salladığı ya da emzirdiği olmuştur. Şimdi sizin öğretmeye çalıştığınız, bağırarak istediği herşeyi elde edemeyeceği ve artık kendi kendine uyumasının zamanı geldiğidir. Muhtemelen sonraki günlerde yakanıza yapışacak, kucağınızdan inmemek için giysilerinize asılacaktır. En zoru bunu yaptığında size yapışmış olan bebeğinizi söküp yerine koymaya çalışmak olacak…

Eğer öyle bir şansınız varsa eşinizle dönüşümlü olarak çocuğunuzun yanında kalın. Böylelikle hem tüm yükü tek başınıza sırtlamamış olursunuz hem de çocuğunuz babayla birlikteyken daha çabuk adapte olabilir yeni düzene. Eğitimden önce bebeğinizi emzirerek uyutuyordu iseniz, baba ile birlikteyken yeni düzene adapte olması daha kolay olabilir. Çünkü, bebeğiniz sizi uykuyla özdeşleştiriyorken baba ile böyle bir şansının olmadığını çok iyi biliyor.

Eğer yatağında sürekli ayağa kalkarsa ¨Uyku vakti canım kızım…¨ demeye devam ederek tekrar yatırın. Sürekli kalkmaya devam edecektir, siz her seferinde tekrar yatırın. Eninde sonunda öğrenecektir.

Eğer şirinlik yaparak uykuya direnirse o zaman işiniz ağlamasından daha zor. Ama direnin anneler! ¨Uyku vakti canım kızım…¨ ı tekrar edin yine. Şimdi uyku vakti, oyun vakti değil. Hatta şirinlikleri görmemek için gözlerinizi kapatabilirsiniz 🙂

Ne kadar yanında kalacaksınız? İlk 3 gece (ve gündüz) ne kadar gerekirse… Yani ne zaman uyursa. 1 yaş üzeri bebeklerin bağırmalarına izin vermeyi doğru bulmuyorum. Çünkü 2-5 aylıkken bu aslında iletişim yolu olarak bağırmak iken, artık ağlamaya ve kolaylıkla acı çekmeye dönüşebilir. Bebekler alternatiflerin farklında değildirler, o yüzden yeni bir alışkanlık kazandırmak çok kolaydır. Ancak 1 yaş üzeri bebekler pek çok şeyin, en önemlisi de ne istediklerinin farkındadırlar. O yüzden bu yaştan sonra ağlamalarına izin vermek bence biraz kaderlerine terketmek olur. Elbette her bebek aynı değildir. Çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz, belki 13 aylık bebeğiniz uyku eğitimi yazımdaki önerilerimle çarçabuk eğitilebilir. Ben sadece genelleme yapıyorum. Önerilerimi körü körüne değil de, çocuğunuzun karakterini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak uygulamalısınız. 

İlk 3 gün uyuyana kadar sandalyenizle yanında kalırken 4. günden itibaren yavaş yavaş geri çekilme planları yapmaya başlayabilirsiniz. Mesela sandalyenizi yatağın yanından ayırıp odanın ortasına alın. Eğer çok huysuzlaşırsa arada bir yanına gidip okşayın, sevin. Ama kucağınıza almayın! Bu sevmeler ilk 3 gündeki kadar yoğun olmamalı çünkü bir noktada yatağına bırakıp odadan çıkmak istiyorsunuz. Sonraki iki günde de aynı şekilde devam edin. Sandalyenizle odanın ortasında bebeğiniz uyuyana kadar bekleyin.
7. günden itibaren (en kısa yolda kaçııp kurtulabilmek için) sandalyenizi kapının yanına koyun. Bebeğinizin varlığınızdan haberdar olduğuna emin olun ama bu sefer her mızırdadınğında yanına gitmeyin artık. ¨Uyku vakti canım kızım…¨ ı tekrar tekrar söylemeye devam edebilirsiniz. 
10-12 günün sonunda artık uyku eğitimini tamamlamış olmanız gerekir. Ama bazı çocuklar daha zordur tabii, o yüzden yazımın başında da belirttiğim gibi 1 ay kadar sürebilir eğitim. Ben aşamaları gün gün 3’er 3’er böldüm fakat siz her aşamayı 4 gün sürdürebilirsiniz. Ancak 5 günü aşmamaya özen gösterin çünkü uyku eğitimi verirken yeni bir alışkanlık kazanmasını istemezsiniz.



Gece Uyanırsa Ne Yapacağım?

Uyku eğitiminin bir yarısı bebeğinizin kendi kendine uyumasını, diğer yarısı da gece uyandığında yine kendi kendine tekrar uykuya dönmesini sağlamaktır. O yüzden gec uyandığında refleks olarak yanına gidip kucaklamayın, sallamayın, emzirmeyin ya da biberon vermeyin. Bunu yaptığınız takdirde uyku eğitiminiz başarısız olur ve tekrar başa dönersiniz. Eğer gerçekten susamış olduğunu düşünüyorsanız o zaman yukarıda resmini gördüğünüz bardaklardan biiyle biraz su verin.

1 yaşın üzerindeki bebeklerin gece uyanmaları aslında gerçek anlamda uyanma olmayabilir. Yarı uyanık-yarı uyku hali olabilir. Yani henüz derin dediğimiz uykuya geçmemiş olabilirler. Sizin erken müdahaleniz bebeğinizi tamamen uyandırmanıza neden olabilir. O yüzden bebeğiniz uyandığında en az 5 dakika beklemelisiniz yanına gitmeden önce. Ancak ideal süre 10 dakikadır. 10 dakika sonunda çoğu bebek tekrar kendi kendine uykuya döner. 

10 dakika sonunda hala tekrar uyumamış olursa o zaman yanına gitmelisiniz. Eğitim sırasında her ne yaptıysanız tekrar yapın. Kucağınıza almayın ama sakinleştirin, okşayın, ninni söyleyin. Sizi görebileceği bir şekilde sandalyeye oturun ve çocuğunuz uyuyana kadar odada kalın. Tekrar hatırlatayım: gece uyanmalarını babalar annelerden daha iyi çözüyorlar. Eğer babanın kalkma şansı varsa bu şansı kullanın.

Gece Kalkıp Odamıza Gelirse Ne Yapacağım?

Bunu Leyla 2 yaşından sonra pek sık yapmaya başladı. Eğer geceyarısı misafircilik oynamaya kalkışırsa ¨müsait değiliz¨ diyip geri yollayın. Bunu içinizden diyin tabii… Yapmanız gereken hiç ses çıkarmadan kalkmak, (kucağınıza almadan) elini tutup odasına geri götürmek ve yatırmak. Yine: emektar sandalyenizi yanına çekin ve uyuyana kadar yanında bekleyin. (Aynı nakaratı tekrar hatırlatayım: gece uyanmalarını babalar annelerden daha iyi çözüyorlar).

Hiçbir şekilde konuşmayın ve sakın kızmayın. Uyku eğitimi eğer 3 haftayı aşmışsa sizin için müthiş bir yorgunluk nedeni olmaya başlar. Çocuğunuza kızmaya teşebbüs edebilirsiniz ama kendinize hakim olmalısınız. Kızmak ancak olan durumu daha kötü hale getirir. Eğer bu işe başladıysanız kurallara uyarak devam etmelisiniz ki alnınızın akıyla sıyrılabilesiniz 🙂

Sabah Çok Erken Kalkarsa Ne Yapacağım?

Uyku eğitimini yeni almış bebekler sabah 4:30-5:00 gibi kimsenin sevmediği saatlerde kalkmak isterler. Böyle bir durumda yine 5-10 dk. bekleme planını yürürlüğe sokun ve gece uyandığında yapmanızı tavsiye ettiklerimi yapın yine… eğer 6:00 olduğunda hala uyumamış ve kalkmak için ısrar ediyorsa o zaman kalkmasına izin verin. 20:00’de uyumuş bir çocuğun 6:00’da uyanması beklenebilir. Normaldir. Artık uyanma ve güne başlama rutinine geçebilirsiniz.


Beslenirken Uykuya Dalarsa Ne Yapacağım?


Uyku eğitimi sırasında sadece siz bitap düşmüyorsunuz, bebeğiniz de çok yoruluyor. İstediğini elde etmek ve alışkanlıklarını sürdürmek için müthiş bir efor sarfediyor. Dolayısıyla gün içinde emerken ya da yemek yerken uykuya dalmak istemesi çok beklenen bir davranış olur. Bu zaten uyku eğitimine başlamış pek çok bebekte gözlemlenen bir davranış. Sizin yapmanız gereken kesinlikle uyumasına izin vermemek. Memede uyuması uyku eğitimine çok büyük bir darbe vurur. Siz memede uyuyamayacağını, artık kendi kendine uyuması gerektiğini öğretmeye çalışırken gün içinde bununla çelişen bir davranışınıza tanık olursa hem güveni sarsılır hem kafası karışır. O yüzden yapacağınız hiçbir şey uyku eğitimi rutini ve kurallarıyla aykırı düşmemeli. Bir dahaki uyku saatine kadar uyanık tutmak için elinizden geleni yapın. Emzirirken yüzüne üflemek, odayı serin tutmak ve bebeği soymak uykuya dalmasını zorlaştırmak açısından işe yarayabilir.
Eğer uyku saatine kadar dayanamayacağını düşünüyorsanız saati biraz erkene almanızda sakınca yok. Ancak bu birkaçgün boyunca sürerse o zaman erken aldığınız saati asıl uyku saati haline getirin artık.
Son Söz

Uyku eğitimi kolay değil. 1 yaş sonrası için ise daha zor. Eğer bebeğiniz 1 yaşına gelmemişse ilk yazımdaki önerilerimi uygulamanızı tavsiye ederim. Uyku eğitiminde ne kadar gecikirseniz işiniz o kadar zorlaşır. İstikrar ve kararlılık çok önemli. Eğer eğitime başlamaya karar verdiyseniz eğitimin ortasında vazgeçemezsiniz. Bu 4 aylık bir bebek için bile tavsiye ettiğim bir şey değilken 1 yaş üstü bebeklerde sonuçları çok daha vahim olabilir. En son istediğiniz şey çocuğunuzun size olan güvenini sarsmak ve ne yaptığınızı bilmediğiniz zannına kapılması olmalı. Yarıda bırakılan uyku eğitimi durumu daha da beter hale getirir. Başladığınız noktadan çok daha kötü vaziyette bulabilirsiniz kendinizi.
2 yaşından sonra uyku eğitimli olsa da olmasa da pek çok çocuğun düzeni bozulur. Sadece uyku düzeni değil, genel halinde de köklü değişiklikler meydana gelir. Çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz; doğal gelişimine zarar vermeyecek şekilde uyku düzenini sürdürmeye çalışmanızı tavsiye ederim. 
İlk bölümde olduğu gibi bu bölümde de tüm yorumlarınızı cevaplamaya çalışacağım. Ancak lütfen sorunuzun daha önce sorulup sorulmadığını görmek için önceki yorumlara bir göz gezdirin. 
Bol şans!

Diğer Paylaşım

EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

Duyguların kişilerarası iletişimdeki yeri, ifadesi ve farkındalık oluşturmadaki önemi konusunda uzun yıllardır ders veriyorum, danışmanlık …

125 Yorum

  1. Merhaba yıne cok faydalı bir yazı olmuş tesekkurler. Benim 3 yas 2 aylık kızım var. Ayagımda sallayarak uyutuyorum gece biberonla süt içiyor uyku esnasında ve 22:30 uyuyor hergece yani tüm falsolu hareketleri yapmışım malesef. Eğitim için gec kalınmış bir yaşmı acaba? Bir de 4.5 aylık bir kızım daha var yazılarınız ışıgında ona da uyku egıtımı verecegim. Ancak önce abla mı yoksa minikten mi başlamalıyım sizce? Abla kendi odasında küçük bizimle ama kendi beşiğinde yatıyor.

    • Merhaba Gülşah,

      Seni üzmek için yazmıyorum ancak büyük kızında oldukça özensiz ve dikkatsiz davranmışsın. 3 yaşındaki bir çocuk ASLA biberon almamalıdır. Ağız sağlığına ciddi anlamda zarar verdiğin gibi artık bebeklikten çıkıp çocuk olmuş birinin gelişimini sekteye uğratıyorsun. Hem sallayarak, hem biberon vererek hem de bu kadar geç uyumasına izin vererek. Ne pahasına olursa olsun derhal biberonu kesmelisin ve sallamayı bırakmalısın. Konuşarak ikna etmeye çalışmaktan başka çaren yok. Söylediklerini anlayacak yaşta. Eğer ağlarsa ona da tahammül göstermelisin.

      Abla ile işin zor olabilir, küçük kızın için geç kalmamanı ve uyku eğitimine başlamanı tavsiye ederim. 1 yaşında biberon işi bitmiş olmalı. Gece beslenmesi de 6. ayda bitebilir.

      Eren

    • Eren peki gunduz uykusu uyumalı mı hala cunku hergun 13:00-14:30 arası gunduz uykusu var . Bu arada bugun ılk kez bır bardak sut ıctı, tabı pipetle tanısması serefıne. Devamını saglamak ıcın ugrasıcam

    • Gündüz uykusunu ortalama 4 yaş civarı bırakırlar. Büyük ihtimalle hala ihtiyacı vardır, o yüzden uyumalı.

      Bardak için tebrikler 🙂

  2. Merhaba Eren!Oglum 21 aylik.Geceleri biberondan su iciyor.bunda bi sakinca var mi?Bir de su anda odasini ayirmak mumkun degil,evimiz kucuk.Yine de uyku egitimi verebilir miyim?

    • Aisha, biberonu bırakmalısın. 12 ayda biberon işi bitmiş olmalı. Odasını ayırarak uyku eğitimi daha iyi olur ama elbette böyle bir şansınız yoksa ayırmadan da verebilirsin.

  3. Merhaba eren. 26 aylik kızıma 1 aydır uyku eğitimi vermeye çalışıyorum gec de olsa. 9 buçuk ta yatip 8de kalkiyo oglede 1 buçuk saat uyuyo.yani gunlk ort 12 saat uyuyo.eger 8de yatarsa sabh 6 da kalkar ogln uyumz.birde ayni odada yatiyz odasini nasil ayiricm.

    • Murat, 9:30 yatmak için geç bir saat. Eğer çalışıyorum görüşemiyoruz demiyorsan en geç 8:00'de uyumuş olsun. 6:00 kalkmak için normal bir saat. Öğlen uyumayacağını düşünme lütfen, uyur, hata daha bile uzun uyur.

      Odasını ayırmanın taktiği yok. tak! diye ayıracaksın.

  4. Merhabalar;ben çalışıyorum diye geç yatırıyorum 10-11 gibi 🙁 gece beslenmemizde var biberonla, uyku arkadaşımız yastığımız ve emziğimiz gündüzde bakıcının evindeyiz.gece aşırı hareketli başını gözünü bi yerlere sıkıştırmaktan uyuyamıyor en az 10 kere uyanıyor aynı odada yatıyoruz yatağımızın yanında ona bi yatak yaptım çünkü kendini beşiğin demirlerine vuruyor.ne yapmalıyım nasıl düzen oluşturmalıyım yardım lütfen :))??

  5. Merhaba,
    14 aylık oğlum, gece emzirmiyorum, uyku rutinimiz çok iyi oturdu, sonrasında yatağına koyup sırtına ritmik pişpişleme dediğimiz hareketi yaparak uyumasına yardım ediyorum. Onu da kesmek istiyorum, çünkü bu şekilde uyandığında aynı hareketi ve beni istiyor. Bahsettiklerini kesinlikle uygulayacağım. Ancak, şu anda sadece sabahları uyanınca emziriyorum, sabaha karşı 5 gibi uyanıp mutlaka meme istiyor, ısrarla ağlıyor, emzirmezsem uyumuyor, emzirirsem 1 saat daha uyuyor. Ben de bu nedenle uyanıyor diye sabah emzirmesini de kesmeye karar vermiştim, uykusuna engel olmasın diye. Sence onu kesmeden en azından 6ya kadar uyumasını sağlayabilir miyim? Emzirmeyle alakası var mıdır bu kadar erken uyanmasının? Sabah uyanınca emzirmeye devam etsem yazdıklarını uygulayarak daha geç bir saate kadar uyumasını öğretebilir miyim sence? Desteğin ve verdiğin bilgiler için çok teşekkürler 🙂
    Burcu

    • Burcu, akşam kaçta yatıyor? 5'de acıkıyor olabilir mi? acıkıyorsa emzirmek zorundasın.

    • Akşam 20.30 gibi yatmış oluyor, yatarken süt içiyor, akşam yemeğini de 18.30 gibi yiyor. Evet acıkıyor olabilir, o zaman 5te kalkıp emzirmelere devam. Peki acaba bu kadar erken kalkmayı engellemek için ben yatmadan önce 23.00 gibi tekrar süt mü versem, ne önerirsiniz? Bazen 5te kalkınca 1 saat sadece emiyor, o da uyumasına, uykusunu almasına engel olmaz mı? Teşekkürler tekrar 🙂

  6. Merhaba Eren benim kızım 18 aylık tam bu zamana kadar çok güzel uyku düzenimiz vardı ama birdenbire uyumak istememeye başladı gece rutin yatağa gidiyoruz ama mutlaka beni yanında istiyor yani ya elini tutuyorum ya da elimi sırtına koyuyorum ve ona rağmen bazen uyuması 1,5 sa buluyor ve ağlayıp yataktan çıkmak istiyor. Ne yapmam lazım?

    • Eğer uyku düzeniniz var idiyse onu unutmaması için devam etmek zorundasınız. bence elinizi vermeyin daha fazla kolunuzu kaptırmış görünüyorsunuz. bu arada nick'e çok güldüm :))

  7. Sağol varol Eren sayende uyku eğitimini 30 aylıkken çözdük tavsiyelerinle. O rahat biz rahat. Birtek sabaha karşı 6'da yanımıza geliyor işe gidene kadar yarım saati beraber koklaşarak geçiriyoruz ona şikayetimiz yok.

  8. Merhaba Eren,
    Benim oğlum da iki yaşında. Geniz eti normalden epey büyük, doktor 3 yaşını doldurunca alalım dedi. Şimdi benim sorum şu: (geniz etinden midir nedendir bilmem) ayağımda sallardan bile yarım saat bir saat arasında uykuya dalan, geniz etinin büyük olması nedeniyle sık sık hasta olup füzeni bozulan oğluma uyku eğitimi vermeli miyim? Yazın vermiştik aslında tatile gidince düzen müzen kalmadı, bir de hasta olunca verdiğim eğitimler boşa gidiyor, ama ayağımda sallamak da istemiyorum, artık tekmeliyor da bi taraftan. Ne yapabilirim, benim için bi önerin var mı?

  9. eren merhaba.3 haftalık uyku eğitimden sonra senin de tavsiyelerinle dün odamızı ayırdık. son bir haftadır 10 dk uyuyan 26 aylık kızım 2 gündür çok zorluk çıkartıyor dün de 2 saatte uyudu ve ağladı ağladığı zaman dayanamıyorum çok zor benim için.başta uyku eğitimini vermeliydim hatalarımı şimdi daha iyi anlıyorum senin yazılarını okuyumca.bazen diyorum ayağında salla ağlatma çocuğu ama ayağımda sallarsam her şey bozulacak diye korkuyorum:( masal anlatıyorum yok hiç bir şekilde kanmıyor.git burdan diyor bana.çok üzülüyorum.nolur bişeyler söyle ne yapmalıyım.bu arada dün gece odasında hiç uyanmadan uyudu sabaha kadar sadece uyuyana kadar zorladı 2 saate uyudu…

  10. ¨babasi gitti ama olmadi, yine beni istedi, memede uyudu¨ demişsin. Ben pek anlamadım amacının ne olduğunu kusura bakmazsan 🙂 Zaten yazımda 1 yaş sonrası uyku eğitiminin çok çok uzun sürebileceğini ve çok zor olacağını söylüyorum. sen ilk günden 2 saat çalıştıktan sonra gece gidip meme veriyorsun. bu çok tehlikeli. bebeğe işkence ediyorsun.

    herşeyden önce uyku eğitimini verecek misin vermeyecek misin ona karar vermen gerek. eğer vereceksen kurallara uymak zorundasın. hadi 2 saat ağlamaya bırakayım sonra gece gidip meme veririm diyerek eğitim olmaz. kararlı ve tutarlı olmak zorundasın.

    korkarım bebeğinin kafasını çok karıştırdı bu hareketin.

    elbette milyon farklı yöntem var. kafana ne yatıyorsa onu uygulamalısın ama kafana göre hareket etmemelisin. sen tekrar denesem mi denemesem mi emin değilim diyorsun zaten açık açık. önce ne isteiğine karar vermelisin sonra bunu nasıl istediğine.

    ezbere attığın her adım bebeğine zarardan başka bir şey vermez.

    Bol şans!

    Eren

  11. eren merhaba,
    oğlum 16 aylık, 14 aylıkken uyku eğitimine başladık, aynen senin tarif ettiğin şekilde.. İlk 10 gün içinde düzene girmeye başlamıştı ki, araya çok sancılı bir azı dişi, hemen arkasına soğuk algınlığı, arkasına köpek dişi, arkasına da bu geçtiğimiz bayram tatili girdi, gittiğimiz tatilde (eşimin köyünde eski yayla evi) değil odayı, yatağını ayırmak bile mümkün değildi. Şimdi döndük ve ben yine oğlumu rutinden sonra yatırıp çıkıyorum ancak çok ağlıyor. Diş meselesinden önce odadan çıkmayı başarmıştım. Şimdi yanına hiç gitmemeli miyim, yoksa 10 dk. bekleyip gidip sakinleştirip o henüz uyumadan çıkmalı mıyım yoksa 10 dk. bekleyip girip uyuyana kadar kalmalı mıyım? Doğrusu ne olur, ne yaparsam tamamen başa dönmeyiz, ne dersin? Bir de, gece uyanmalarında kısa süre ağlayıp sonra yatağında ayakta beklemeye başlıyor, bir noktada pes edip yatıyor; bu normal midir? Bazen yarım saat dikildiği oluyor, çaktırmadan izliyorum,o durumlarda yanına gitmem gerekir mi?

  12. Bir soru da gündüz uykuları için gelsin.. Yaklaşık bir aydır gündüz tek ve iki uyku arasında gidip geliyoruz. Tek uykuya saat 12 gibi yatıyor, yaklaşık 45dk. sonra mutlaka uyanıyor, çok kısa sürede yanına gidersem bir 40-45 dk. daha uyuyor. Ama 10 dk. bile beklesem iyice açılıyor ve mümkün değil uyutamıyorum. Kendi kendine uyumayı öğrenebilmesi ve gece-gündüz arasında kafasının karışmaması için yanına gitmiyorum ama acaba doğru mu yapıyorum? Sadece gündüz uykusunda o arada yanına gidip uykuya dönmesine yardımcı olursam, geceleri de aynısını bekler mi, bozar mıyız? Yaş itibarıyla gündüz sadece maksimum 1 saat uyku ona yetmiyor sonuçta..

  13. Burcu sorularından yazımı okumamış olduğun gibi garip bir hisse kapılıyorum. Ben yazımda zaten uzun süre ağlatmamalısınız diyorum ve gece emzirmeleri bitmiş olmalı diyorum??

  14. Sanirim benim kafam bu konuda olmasi gerektiginden cok fazla karisik. Insanlari hatalarimla mesgul etmemek icin onceki yorumlarimi sildim. Tesekkurler…

  15. Merhaba Eren , oğlum 14 aylık ve emiyor. Gece emmesini nasıl kesebilirim ? Kesmek için çok geç kaldım farkındayım ve denemeye calısıyorum ancak gece su vs. hiçbirşey kabul etmıyor emzirmediğim heran ağlama seviyesini bi kademe daha arttırıyor. Ağlamaları aşırı olunca da emzırıyorum . Bu konuda ne yapabılırım . Önce bu sorunu çözüp ondan sonra uyku eğitimine geçmek istiyorum. Ayrıca uyku eğitimi ile iligli de farklı bir sorum olucak . Eşim vardiyalı çalıştıgı için gece vardiyasında yalnız kalamıyorum. Annem yakın oldugu için anneme gidiyorum . Uyku eğıtımıne baslamam durumunda annemde oldugum zaman yerını yadırgar mı . Çünkü her annemde kaldıgımda gece boyu uyuyamıyor sabaha kadar emmek istiyor. Bu konuda ne yapabilirim ?

    • Burcu: Bunu okumanı öneririm http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Uyk eğitimi sırasında yerini değiştirmemesinde yarar var.

    • merhabalar.. öncelikle özellikle 1 yaş sonrası uyku eğitimi ile ilgili yazınız için çook teşekkürler, benim için itici güç oldu diyebilirim.. 3-4 aydır araştırıyor okuyor ama cesaret edemiyordum yazınız sayesinde başladık eğitime..
      kızım 14 aylık.. gazlı bir bebek ve biz neredeyse doğduğundan beri sallıyoruz onu, kah çarşafta kah ayakta.. 5 aylıktan beri de hamağında..:) ama artık hamakta da saati bulan sallama seanslarından sonra buna bir dur deme gereği duydum.. ancak kızıma babayla yarım gün dönüşümlü bakıyoruz ve gündüz 2 uyku uyuyor.. bu beni baya geciktirse de en sonunda başladık..
      bugün 4. gün.. ilk gün tam 1,5 saat sürdü uyuması.. yatağın içinde oturup ya da ayaklandıkça uyku saati güzel kızım diye yatırdım.. bir ara mızırdandı hatta ağladı diyebilirim o an panikledim kucağıma aldım ama sonra koyunca da biras mızırdandı ve uyudu.. 2. gün gündüz uykusuna 1 saatte yattı gece ise çook yorgundu ve yarım saatte uyudu. dün ise banyo da yapmasına rağmen 1 saatte uyudu ama uyudu! o öyle uyuyunca gerçekten zafer kazanmışız gibi mutlu oluyorum..:)
      7 gibi uyku rutinimiz başlıyor banyo- giyinme- kitap okuma ve yatak en geç 7:30 da yatakta oluyoruz.. ilk gün 8e kadar uyudu ama saatlerin geri alınması biras düzenimizi bozdu sanırım bu gün 6:20 de uyandı..
      size tam bu noktada sormak istediğim bikaç sorum olacak:
      1. bugünden itibaren sandelyemi odanın ortasına çeksem mi yoksa bir gün daha mı beklemeli?
      2. oturduğunda da müdahele etmeli miyim? biras çok müdahale ediyorum gibime geliyor öyle olunca..
      3. gündüz uykularını teke düşürmek istiyor sanırım çünkü 2. uykuya çook zor uyuyor.. 3 gündür tek uyku uyuyor.. bu eğitimle beraber gündüz uykularında da kendi kendine uyutmalı babası yoksa hamağında uyumasında sorun olur mu? babası benim kadar sabırlı ve istekli görünmediği ve öğleden sonra o baktığı ve uyutacağı için kararsızım açıkcası..
      4. dün gece tam uykuya dalamadığı için bir ara piiişşş piiişşş diye seslendim ve uyudu.. buu yapmamın sakıncası var mı? hamağında sallarken eee eee ya da piiş piiişşş yapıyorduk sanki araıyor gibime geliyor ama alışkanlık edinmesinden de korkuyorum..
      şimdiden teşekkürler..

    • 1- aynı gün başlayabilirsiniz
      2- hayır oturduğunda müdahale etmeye gerek yok
      3- anne ve baba istikrarlı ve aynı davranmalı. baba varken nasıl davranıyorsanız yokken de öyle…
      4- hayır hiçbir sakıncası yok.

  16. merhaba eren
    hersey cok guzel uygulanmaya hazır yalnız bizim cok ozel sorunumuz var
    ikiz kızlarım basından beri yan dogumdan beri emme problemleri ile beni cok mesgul ediyor.
    mayıs 24 de dogan kızlarımbiberon aldıklarından dolayı 1 aylıktan itibaren memeyı reddettiler snra emzirme kampı ile birlikte memeye geri donus yaptıkç suanda 5 aylıklar ve 3 aydır biberon almıyorlarç fakat 4.aydan beri yine meme reddetmeler basladı ve sadece uykuya dalarken ve uyandıkları gibi hemen alıyorlar ve tabiki gece. uyku egitimine gecmek isityorum ama suanda tek emzirebildigim zaman dilimi uyku su halde nasıl yaparım. kendileri pek narin hassas ve inatcılar
    ayrıca gunduz emmedikleri icin gece beslenmeleri fazla

    fikirlerini ve onerilerini dort gozle bekliyorum

    betul ayvaci

  17. eren merhaba, yine ben:))
    bu kez saat ayarından dolayı bozulan uyku ayarımızı soracağım.. eğitimimiz fena gitmiyor ama saatler geri alındığından beri oğlum sabah 5'te uyanıyor ve tekrar uyumuyor; ancak saat 8.30-9.00 civarı çok uykusu geliyor ve 40dk bir şekerleme yapıyor.. bu kez oğle uykusuna zor yatıyor. yeni düzene nasıl adapte edebiliriz, önerilerin olur mu?

    • Nelin, şimdi naısl durum? birkaç gün içinde alışırlar saat farkında genelde.

    • Şimdi biraz daha iyi.. 5.30-6.00 arası uyanmaya başladı 1-2 gündür ama yine saat 08.30-09.00 gibi kısa bir uyku uyuyor. Bu kısa uyku öğle uykusunu zorlaştırıyor ama bir kez uyutmamayı denedim, perişan oldu. Sanıyorum bir süre daha böyle günde 2 uyku gidecek.

  18. Eren Merhaba,
    Daha once grupta yazdım fakat hasta olduğum için buraya yazamadım. .. bu seferde grip oldum ama soracaklarimi artık sormam gerek.
    1. Hala gece acikiyor çünkü asla uyumadan sütü 120 ml den fazla icmiyor o da yetmiyor.
    2. Gece defalarva uyanip,konusuyor hatta ayaga kalkip korkusuzca besige birakiyor kendini. .. uykuya geçemiyor. ..israrla bekliyorum ağlama krizleri bitmiyor. .Sallamak zorunda kalıyorum ; (
    Tek iyi şeyimiz rutinimiz rutinimiz gündüz 10-11 aradi uyku oglen 14.00 de aksam 20.00 de yatakta sonra basliyor ağlamalar..odasi ayri değil 2 yaşına kadar düşünmüyorum, aslında. ..

    Uykuya muzikle ve sallanma ile geçiyor ( sallama konusunda çalıştığım icin engel olamadım birakmaya çalıştığım da ise nefessiz kalacak sekilde ağlıyor)
    Bilmiyorum nasil davranmaliyim???

    • 1- gece açsa mecburen mama vereceksin
      2- sallarsan uyku eğitimi olmaz o.

      2 yaş odasınıa yırmak için geç. 6.aydan itibaremn ayırmak idealdir eğer ayrılacaksa. yoksa 2 yaşından sonra çok zor…

    • Eren merhaba, gec teşekkür edeceğim ama gerçekten face' de anlik ve hizli olunca buraya gec geliyoruz. Benim tekrar bir sorum olacak oglum 16 aylik olacsk 4 gun sonra:) 1 haftadir anamizi belledi gene. Gece beslenmesini kestik. O gunden beri herşey normaldi. Uykusu gelince hemen odasına gitmek ve uyumak faslı. Sallamayi kesemedim cunku krizler cok fazla ve korkmaya baslamisti. Bir keresinde kucagima aldigimda titriyordu. Neyse oyle uzun uzadiya sallamiyordum. Simdi de uykusu geliyor, uykuya hemen dalıyor 45 dk. Sonra ağlama krizi bazen hemen geçiyor. Su sira gece 3-4 gibi bi aglamak. Sallanmayi istemiyor, yanımıza alıyoruz yok, onun yatagina yatiyoruz yok yok yok bir kriz ki ayaklarini gerip saatlerce agliyor… sabaha karsi dalıyor 7.30 da fix ayakta 11.30 da oglen uykusu 1,5- 2 saat sürüyor aksam 19-19.30 uyku… ondan sonra "bitmeyen cirlamalar" .. durup dururken neden boyle olmus olabilir ve ben ne yapmalıyım? Simdiden Teşekkürler.

  19. merhaba
    oğlumuz 10 aylık ve aglatarak uualım dedik ve basaramadık cocuk sımdı nerde olursa olsun bızı gormedıgınde aglıyor.hıc yanında beklememkle cok hata yaptıgımızı dusunuyorum.sımdı guvenı sarsıldı bence nasıl bızı kaybetmeden durabılır ve gece uykusu egıtımıne tekrar baslanabılırmı???

  20. eren hanım merhaba, hep istedim ama diş, sık soğuk algınlığı, tatil vs derken çınar oldu 9.5 aylık. hala başarabilirim umarım. iki yazınızı da okudum. oğlum uyku rutininden sonra, en geç 8.30'da kucakta sallamayla uyuyordu, ama tam olarak uykuya geçmeden yatağına yatırıp 5-10 dakika sırtına pıt pıt ve şışş şışşş ile uykuya dalıyordu. beceremediğinde alıp kucakta uyutup yatağına koyuyordum. ancak 15 gündür ayağa kalkmayı öğrendi ve çok heyecanlı 🙂 yatağına bıraktığım anda, uykuya dalmak üzere bile olsa, ayağa kalkıp parmaklıklara tutunması bir saniye bile sürmüyor ve sevinç çığlıkları atıyor! sanki bir dakika önce uyumak üzere olan o değilmiş gibi canlanıyor ama aslında çok uykusu var. sakinleştirmeye çalışıyorum, tekrar yatırıyorum ama aynı saniyede tekrar kalkıyor. gülüyor, şımarıyor… defalarca yatırıyorum. birkaç gündür oynasın madem diye salona geri getirdim, inanılmaz neşeli ve canlı bir halde 1 saat oynadı. sanırım artık oyun oynamak için uykuya direniyor. nasıl yapacağız bu durumda? yazınızda dediğiniz gibi bir süre sonra ayağa kalkmaktan vazgeçip uyuması çok imkansız gibi. yine de sabredip bekleyeyim mi? teşekkür ederim, başak temiztaş

  21. Merhaba Eren,
    Oğlum 15 aylık. Bazı sebeplerden ötürü 1 senedir zaman zaman annemle zaman zamanda kayınvalidemle yaşıyorum.Yani kendi evim yok maalesef Oğlum bizimle aynı odada kalıyor.Önümüzdeki ay inşallah kendi evime geçeceğim.Doruk için uyku eğitimine başlamak istiyorum.
    Doruk sabah 7,30 da uyanıyor 11,30da uyuyor 13,30 da kalkıyor.akşamüzeri 16,00 gibi tekrar 1 saat daha uyuyor ve akşam en geç 20,00-20,30 gibi tekrar uyuyor ve gece bir sefer kalkıyor su içiyor tekrar uyuyor.. uyku saatlerimiz bu standartta.20,30 u geçirmiyorum.
    Bizim en önemli problemimiz benim kolumu yüzümü ve bilimum açıkta tenimin neresini görürse okşayarak uyuması. Uyku arkadaşı edindiremedim yada beceremedim diyelim.Nereden nasıl ve ne zaman başlamayalım bilemiyorum.Yardımların için teşekkürler.

  22. tekrar merhaba, 3 gecedir oğluma kendi kendine uyumayı öğretmeye çalışıyorum. yukarıda yazdığım gibi bir saniye içinde ayağa kalkıyor, yatırıyorum, anında kalkıyor, ilk gece 45 dakikada 50 kez kalktı, her defasında uyku vakti bitanem diyip tekrar yatırdım, sonlara doğru artık öfkelendiği ve sakinleştiremediğim için 3 kez kucağıma aldım, 2. gece, 30 dakikada 35 kez, dünse bi mucize oldu ve sadece 20 dakikada uyudu ve sadece 3 kez kalktı. dediğiniz gibi bir sandalyede yanında oturdum, oğlum 9.5 aylık ve aslında diğer yazıda "ayağa kalkıyorsa odada durmayın" diyorsunuz ama ben 1 yaş sonrası uyku eğitimi yazınızdaki uyuyana kadar yanında oturma modelini uyguladım. böylesi daha içime sindi. şimdi sorum şu, bu gece ne olacağını bilmiyorum, dünden sonra çok daha umutluyum aslında ama eğer bir gece öncesi gibi olursa acaba artık (4. gün olacağı için) odadan çıksam mı? çünkü sanki ben yatağın yanında olduğum için bana gelmek için kalkıyor gibi geliyor, ben olmasam daha az kalkacak sanki. ama işte beni göremezse korkar mı? eğer dışarı çıkarsam ama çok ağlarsa, tekrar önceki modele dönüp beni göreceği bir yere oturayım mı yoksa sakinleştirip tekrar mı çıkayım? teşekkürler 🙂

    • 4 gün kısa bir süre Başak. Bu yaştaki bebekler için haftalar sürebilir eğitim önce bu fikre alışmalısın. Eğer odadan çıkmaya karar verdiysen artık odaya geri dönmemelisin. Adım adım uyguladıklarında geriye dönüş olmamalı. Belki 1. haftanın sonunda odadan çıkmayı düşünebilirsin.

      Bebekler korku bilmezler. Seni göremediği için korkmaz.

    • korku olayı çok rahatlattı. uzun süreceğini biliyorum, o konuda derdim yok, odada yanında kalmak da istiyorum fakat işte acaba sürekli ayağa kalkmasının sebebi beni görmesi mi bilemedim. birkaç gün daha odasında kalayım o halde. çok teşekkürler

    • Sürekli ayağa kalkması normal. Pek çok bebek yapar. Tabii nasıl uyumaya alıştıysa onu istiyor. İstediğini ver diye ayaklanıyor 🙂

  23. merhaboglum 23 aylık 15 gun önce memeden ayırdım.geceleri her uyandıgında memede uyuyordu.emzirmyı bıraktıktan sonr sallamaya basladım uyandıgında. 2-3 gün sonra uykuları düzelir gibi oldu ama sonra geceleri oyuncak isteme huyu cıktı hangi oyuncak odugunu anlarsam veriyorum tekrar uyuyo anlamazsam b-kendini yerlere atıyor.her gece baska bi ouncak istiyor bu arada.3-4 gundur oyuncak istemeyı bıraktı ama hala 4-5 kez uyanıyor.isabahları zombi gibi uyaıyorum yoruldum cok 🙁
    bırde gundüz 2 kez uyuyo.teke düşürsem gece uykusu daha iyi olabilir mı?
    önerilerine ıhtıyacım var
    şimdiden cok tesekkür ederim

    • 2 yaş civarında eğitimli bebekler bile sapıtmaya başlarlar 🙂 Zamanlama çok isabetsiz olmuş maalesef Burcu.

      evet gündüz uykularını artık kesinlikle 1'e düşürmelisin. Uykuya yatırmadan önce konuşmanı öneririm. ¨Bak her ne istiyorsan şimdi vereyim sonra geri gelmeyeceğim¨ gibi uyarılarda bulunabilirsin. Yanına gitmek yerine dışarıdan sesini duyurmayı deneyebilirsin bir de…

      Ne yazık ki yaş ilerledikçe eğitim daha da zorlaşıyor.

  24. Merhaba
    yazılarınızı pür dikkat oluyor ve uygulamaya çalışıyorum.
    Ancak bazı değişiklikler yapmak durumunda kalabiliyorum malesef. Oğlum şu anda 12 aylıkve bizimle aynı odada ama kendi yatagında uyuyor maglum kış ve odası soguk o yüzden odasını ayıramıyoruz.
    UYku zamanı gelince illaki emerek uyumak istiyor başka türlü katiyyen uyumuyor direniyor ve çok aglıyor.
    O şekilde bile bayag uzun süre alıyor uyuması.
    Geceleyin de bazen yarım saat bazen saat başı uyanıyor ve meme diyerek aglıyor emziriyorum ancak o şekilde tekrar uykuya dalabiliyor.
    Gündüz uykularını ancak emzirdiğimde uyuyabiliyor bende şaşırdım nasıl başa çıkacagımı bilemedim :/

  25. Merhaba..3 yaşında bir kızım var. .gece uykularimiz duzenli idi .sabaha kadar uyanmazdi.uyku saati yatisinda problemimiz yok .iyi geceler diyip odasindan cikiyorum 5 dk da uyuyor.yalniz 1 aydan fazladir her gece uyaniyor .su, tuvalet vs.tekrar uykuya gecirmek istedigimde uyuyamiyorum diyor ve bu 1 ila 3 saati buluyor.bu aralar istekleri yok ama yinede uyanip uyumuyor.sakinlestiriyorum yaninda bekliyorum yinede kisalmiyor sure.ne yapmam lazim ? Nasil tekrar eski sistemini olustirabilirim.cevabinizi bekliyorum .teşekkür ederim.

    • 3 yaş pazarlık için yeterşnce ileri bir yaş 🙂 Yatmadan önce tüm isteklerini sorun, hepsini tek tek yerine getirin ve bir daha kesinlikle gece kalktığında herhangi bir isteğini gerçekleştirmeyeceğinizi belirtin. Suyunu hazırlayıp yanına verin, isterse kendisinin içebileceğini söyleyin.

      Bunları yaparken ses tonunuzu her zamankinden biraz da yüksektmenizde zarar yok. Ancak her ne söylüyorsanız mutlaka arkasında durun ve dediğinizi yapın.

  26. Merhaba Eren, bu siteyle yaklasik iki uc ay once tanistim. 19 aylik bir oglum var, 3.5 aylikken emerek uyutmayi kesip yatagina birakmaya basladim, iki uc gun yaninda kaldim sonra birakip odadan cikmaya basladim ve bir hafta surmeden ve hic aglamdan kendi kendine uyumaya alisti. Gobegi dustudungen beri yani ilk banyosundan beri surekli bir uyku rutini uyguladik, saat 7.15 civari baslayip 7.45-8 gibi yatiyor. Disarida oldugumuz zamanlar haric heraksam yemekten sonra banyo, pijama, sut ve kitap seklinde. Sabahlari da 6.30-7 civari uyaniyor. Aksam uykularina dalmakta hic zorluk cikartmadi dun aksam oldukca direndi ama yaninda durup sirtini oksayip bi sure ugrastim yatirmaya. Biraksam oyun oynacak kadar dinc ve uykusuz gorunuyordu. Gunduz uykulari icin de 6 ay civari uyku egitimi verdim. 5-10-15 dak araliklarla odadan cikip sakinlestirme yontemiyle, biraz zorlandi cok agladi ama bir hafta icinde de ona alisti. Yani benim genel olarak uykuya birakmayla ilgili bir porblemim yok, problem gece uykulari. 3 ayliga kadar gece gayet guzel uyuyordu sonra gecede 3-4 kere uyanmalar derken saat basi uyanmaya basladi. 8 aylikken gece uykusu icin de uyku egitmi verdik, ilk gece 1 saat 45 dakika ikinici gece yarim saat ve ucuncu gece 3 dakika aglayarak alisti ve 4. gece aksam 8 sabah 6 kesintisiz uyudu bu sefamiz iki aydan biraz uzun surdu, sonra atesli bir hasalik gecirdi yaksakik 1 hafta suren onu takiben azi disleri geldi ard arda, ve ben tekrar gece emzirmesine geri donmek zorunda kaldim. 15 aylim civari gece emrizmesini biraktik, ama hala geceleri mutlaka iki uc kez uyaniyor. Hatta bir iki ay once gece 1 gibi uyanik iki uc saat uyanik kaldi bir hafta gibi bir sure. Normalde gece uyandiginda yaptigimiz esim yada ben odasina gidip sakinlestimek, yapabiliyorsak o yatagindayken sirtini sivazlayip uyutmak, olmuyorsa kucagimiza alip sakinlestirmek ve tekrar yatirmak, ama biz odadan cikar cikmaz aglamaya basliyor. Yani gece uyanmalari hem bizi hem onu cok yoruyor, evde bir suredir misafir var diye 3-4 gibi uyandiginda artik yanimiza almaya basladik, ve benim hic istemedigim bisey bu ama sabah 6.30 da kalkip ise gidiyorum, ikinci bebegime hamileyim ve artik gucum kalmadi saatlerce onun odasinda kalip uyumasini beklemye esim de ayni dusumda, hatta aslinda yanimizda uyumasi biraz onun sucu. Dun gece ne yanimiza almamiz ne sut vermeemiz hic birsey ise yaraamadi, ve 1-3 am arasi uyanikti, en son yatagina yatirip, basinda uyuyana kadar bekledim, arada kalkmak istedi ve ben ellerini cekip yatar pozisyona getirip sirtindan bastirarak geri dondurdum uc dort kez bunu yaptim ve en sonunda uyudu. Emzige hic alismadi, arada arabalariyla uyuyor ama belli bir uyku arkadasi yok, dun yaninda arabasi vardi. Ben normalde uyku egitimi konusunda cok kararli, cok okumus ve cok idrencliyim, ama artik napicam bilemiyorum, tum tavsiyelere acigim..Cok uzun oldu kusura bakma…Semra Senturk Ozer (Niyeyse google hesabimdan girmis olmama ragmen unknow gozunuyorum)

    • Semra, zaten yolunu bulmuş gibi görünüyorsun? Bu yaştaki çocuklarda deneme-yanılma yapmak çok mantıklı. Eğer en son uyuttuğun şekil işe yaradıysa birkaç gün daha aynısını uygulamanı tavsiye ederim.

      Kucağınıza almayın ve daha çok konuşun. Ne yapması gerektiğini ne yapmaması gerektiğini söyleyin. İşiniz daha zor ama belki yazımdaki yolları takip ederseniz bir düzen oluşturabilirsiniz. Her uyku eğitiminde olduğu gibi bunda da tutarlı olmak çok önemli. Asla kararlarınızdan ve sıradan şaşmayın. Bol şans!

  27. Tekrar merhaba,

    Uyku eğitimine başlamıştım. 1 hafta boyunca epey yol katettik aslında. 15 dakikada sadece 3-4 kez ayağa kalkarak uyumaya başlamıştı. Sonra araya mecburen yaptığımız bir yolculuk, biraz soğuk algınlığı girince düzen bozuldu. Bu hafta tekrar başladım ama dün akşam çok kötü bir durumda uyudu. 1.5 saat sürdü, bolca ağladı ve daldıktan sonra bile ağlayarak birkaç kez uyandı. Odasından çıkmıyorum ama yatağın yanında da durmuyorum. Biraz uzağında kanepeye oturuyorum. Çünkü yanında oturursam, oynamak için daha çok kalkıyor. Ayağa kalkıyor ve sırf onun yanına gitmem için emziğini bilerek aşağıya bırakıyor 🙂

    Dün bu kadar ağladığı için evde annem ve eşim de vazgeçmem yönünde telkinde bulundular. Onlara göre zaten zor uyuyan bir bebek değil. 10 dakika kucakta sallanmayla uyuyor ve gece 12 ve 4 olmak üzere 2 kez uyanıyor. 2 yaşına kadar sürer zaten, sallayalım ne olacak diyorlar. Ama ben öğrenmesi gerektiğini ve öğrenmezse 2 yaşından sonra bile yalnız uyumayı beceremeyebileceğini söylüyorum. Asıl sorum şu: gece emziriyorum, buna kızdığınızı biliyorum ama gündüz işteyim ve ancak saat 20, gece 12, 4 ve sabah 7’de emzirebiliyorum. Biberon alıyor gündüz ama bütün gün ayrı olduğumuz için istediği kadar emsin istiyorum. Bu gece emzirmesini birkaç ay sonra kessem, o zaman yine kendi kendine uyuyamayacak, şimdi öğrenmiş olsa bile. Başa dönmüş mü olacağım? Gece emziriyorsam bu uyku eğitimi değil midir? Çok zor uyumayan ve çok uyanmayan bir bebeğin bile buna ihtiyacı var mıdır? İhtiyacı olduğuna karar vererek başlamıştım ama dünkü krizden sonra annem zorlama diyince çok kafam karıştı ve çok mutsuz oldum. Ne yapayım sizce?

    Başak Temiztaş

  28. Eren tekrar merhaba,
    Uyku işini tam çözdük derken, son 5-6 gündür çok keskin bir geri dönüş yaşıyoruz. Özetle oğlum şu anda 19 aylık; yaz başından beri eğitim veriyorum ve son 2-3 aydır artık rahata ermiştik: öğlen 12-13.30 arası öğle uykusu; akşam 19.30 yatış, sabah 06-06.30 kalkış; hem de ağlamasız, eziyetsiz.. Son 5-6 güne kadar durum böyleydi. Son günlerde öğlen en az 2 en çok 3 saat uyuyor. Bu arada tek uykuya geçtik uzun süredir, saat 12 de öğle uykusuna yatıyor. Akşam sorunsuz bir şekilde yattıktan sonra saat 22.30 civarı (hep aynı saatlerde) deli gibi bağırarak uyanıyor ve sürekli yüksek perdeden ağlıyor. Yanına gitmezsek kesinlikle sakinleşmiyor; yanına girip de uyuyana kadar beklemezsem, (ki dün geceye kadar yanına 5-10dk. da bir halen o bağırırken girip, kendimi gösterip, sakinleştirmeye çalışıp, o hala ayakta bağırırken odadan çıktım) iyice krize giriyor. Uykuya dönmesi bu vaziyette 01.30-02.00'yi buluyor. Dün gece buna ek olarak, yüksek parmaklıklı beşiğinin parmaklıklarını bir şekilde aştı ve kendini yere attı, ağlamaya devam ederek yanımıza geldi. Ondan sonra ben en başa dönüp beşiğinin yanında yere uzandım ve uyumasını bekledim, en son saate baktığımda saat 01.50 idi ve oğlum hala beşiğinde ayakta ve ara ara mızırdanmaktaydı, sanırım ben uyumuşum. Saat 03.30'da gözümü açtım, o da uyuyordu..
    Bu durumda, tüm bu yaz çaba harcadığımız eğitimin boşa gitmemesi için nasıl bir yol izlemeliyiz, önerin ne olur? Hayatımızda onu etkileyecek bir değişiklik de olmadı aslında, neden birdenbire bu duruma geldi, çözemedim..

    • NElin yazımda bahsettiklerim dışında bir önerim olmaz maalesef 🙁

    • Eren teşekkürler.. Biz de zaten çözümü daha önce ne yaptıysak yine onu yaparak bulduk:)) İlk birkaç gece, herşey iyiye giderken birden kötüleşmesi karşısında afalladığımız için, oğlumun da bunu hissettiğini ve bizi kullandığını düşünüyorum artık. Ne zaman kendimizi toplayıp sakinleştik, yine eski yöntemleri uygulayabildik. Sakin ve kararlı bir tavır alarak yine 2-3 gecede çözdük durumu. Akşam 08.00-sabah 06.30 kendi kendine uyuyor:)))

  29. Eren merhaba, uyku eğitimini seni ve BYBO ı bilmeden önce zaten vermiştim. Ancak son 15 gundur yine inanilmaz çaresiz durumdayım. Öpüp iyi geceler dileyip yatağına yatırıp.çıktığım kızım 15 gündür ben odadan daha çıkmadan kapıya yanaşır yanaşmaz feryat figan ağlamaya başlıyor. Ilk gün distir biraz ağlar susar dedim yaklaşık 2saat sonunda yatağında kanter içinde olmuş vaziyette artık aglamaktan katıldığı için aldım. Dedim distir geçicidir. Ertesi gün ertesi gün derken 15 gündür yani o ağlıyor içimden ben kan ağlıyorum resmen… Tutumumuz banyo, pijama,emme, uyku tulumu, ninni yatak şeklindeydi. 10 gundru falan ben memeyi veriyorum emiyor emiyor bayağı sağlam emiyor orada uykuya dalıyor daldığı an uyandırmak için kulağını siliyorum memeyi çekiyorum tulumunu giydiriyorum. Yok! Oturtup sırtına bile vuruyorum ama uyanmıyor. ya da ağlamaya vbasliyor gözleri kapalı zaten yatağına koyar koymaz da hop ağlamayı kesip uyuyor. Şimdi sorum şu: bebem şu an 10,5 aylık. Tekrar bir hatırlatma eğitimi vermek istiyorum. Ancak çok duyarlı ve algilari çok yüksek o yüzden 1yas sonrasını mi onerirsin yoksa ben eski yöntem 3 saat de olsa ağlaya ağlaya mi pes etsin… (Ben ilkinde kim west yöntemi kullanmıştım sandalye konumlarını kisaltmistim bir de aglasa bile sakinleştirmek için bile olsa kucağa almamıştım) 3gun ağladı bir hfta sonra iyi geceler diyince ben odadan çıkarken uyuyordu bile. Bu kadar uzun surmezdi belki ama hanım sultan eğitim sırasında ayağa kalkmayı öğrendi. Herneyse.. sence nasıl bir yöntem uygulamaliyim bu meme işi canımı sıkıyor gerçi gece uyanmalari yok. Olay şuna döndü aslen. Uyku saatlerinde meme ile uyuyor. Ama günlük uyuması gereken uykuyu uyuyor gece de kesintisiz uyuyor. Ben yoldan bakan kişinin uyutma suresi bir saati bulabiliyor. Ağlama elbette var 🙂 yanıt bekliyorum ona göre hareket edeceğim sevgiler 🙂

  30. Merhaba Oğlum 27 aylik. Gunduz 1-1, 5 saat uyutuyorum, gecede 21:00 de uyutuyorum. Ama bizim yatagimizda sacimi oynayarak ve dudagini emerek uyuyor (Yaklasik 2 aydir dudak emiyor) Uyuduktan sonra yatagina yatiriyorum. Gece uyaninca yataginda ayaga kalkip anne diye sesleniyor. Alip yanimiza goturuyorum uyuyunca tekrar yatagina yatiriyorum. Gece 2-3 defa ayni seyi tekrarliyoruz. Ayrica gün icinde sacima dokununca dudak emmeye basliyor. Bugun uyku egitimine basliycam. Hatta gunduz kendi yataginda uyuttum ama sacimi oynayarak uyuttum. Yorumlariniz icin tesekkurler

  31. Eren merhaba Oğlum 13 aylık yeni üye olduğum için uyku eğitiminden yeni haberim oldu.Geç kalmayayım diye hemen eğitime başladım fakat önceden çok geç uyuduğu için hergun bır saat öne çekerek başladım.Sanırım yanlış yapmışım çunku sen yazında uyku rutini oluşturun demişsin bu benim dikkatimden kaçmış.Ben direk başladım napmalıyım şimdi bırakıp önce uyku rutini oluşturup öyle yeniden mi başlıyım yoksa devam mı edeyım?şuanda ne uyku vakti ne yemek vakti hiçbişeyin saati yok bana fikir verirmisiniz.şimdiden teşşekkurler

  32. Eren tekrar ben çünkü bılgıleri eksik paylaştığımı farkettim.oğlum 23.30-24.00 arası uyuyordu bazen daha geç bazen erken uyuduğuda oluyordu.sabahta geç kalkıyordu tabiki öğlen uykumuzda düzenli olarak12-14.30 arasıydı.Ama gece 6-7 kez kalkıyordu emmeye yarım saat önce uyumuş olsada uyanıyordu senin sayende uyku saatlerini erkene aldım ilk gün 11.30 da ikinci gün10.30 ta üçüncü gün 9.30 da ve bugün 9 da kendi kendine uyuyarak geçti.ilk gün bir kere uyandı uyutmaya çalıştım ama olmadı parmagını emıyo bizim sıpa emdiği halde uyuyo gene alıyo o yuzden emzırdım. Ikıncı gun de aynı oldu. Üçüncü gunde ıkı kere kalktı gene aynı şekılde çok ağladıgı için emzırdım bıçak gbi kesmeye çalıştım ama olmadı çok ağlıyor.uyku arkadaşı edindırmeye çalıştım oda olmadı çunku onu tutcak eli yok:)) bir eli agzında diğer eli kulagında uyuyor.yorumlarını beklıyorum.

    • Ayşencim yazımda önerdiklerim dışında bir yorumum yok maalesef. Kurallardan sapıp kendi yöntemlerinizi uygulayınca benim bir önerim olamaz çünkü bilgim ve tecrübem dışında olur.

  33. Merhabalar. Bizim de yılbaşında 2 yaşına girmiş bir oglumuz var. İleri derecede uyku problemi yaşıyoruz. Aksam olunca kesinlikle uyumamak için direniyor. Bu gece 1 ve 2 leri bulabiliyor ve ertesi gün öğleye kadar uyuyor. Uyandirdigimiz zaman inanılmaz sinirli ve huysuz oluyor. Aksam 8 vey 9 civarı uyudugunda ise 11 ve 12 civarı uyanıp tamamen uykusunu almış bir şekilde oynamaya başlıyor. Gündüz uyutmamayi denedim yine de gece uykusunu hiç kalkmadan tamamlamadi. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bu böyle ne kadar gider bilemiyorum ama bu duzensizlik çok sıkıntı veren bir durum. Yanitiniz için şimdiden teşekkürler.

  34. eren merhaba benm kizim 12 aylik dogdugundan beri carsafta sallayarak uyutuyoruz ve meme emerek uykuya daliyo ve halada ayni ne yapsak birturlu su carsafta sallamayi birakamadik o olmadan aslaa uyumuyo gece yarilarina kadar uyumuyo bazen gece 2 leri bile buldugu oluyo inanin ne yapicagimi sasirdim ve okadar gec saatlerde yatmasina ragmen hala sabaha kadar meme emmek icin uyaniyo meme vermeden tekrar uykuya gecmesini saglayamiyorum gecenin yarisi basbas bagiriyoo agliyo seside masallah epey gur 🙂 yani memeyi almadan uykuya gecemiyoo dogru duzgun uyku duzeni olmadigi icin sabahlarida gec uyaniyo 10 ile 11 arasi ama inanin bunun duzelmesi icin elimden geleni yapmaya calisiyorum ama olmuyo cok inatci bir bebek gercekten istedigini yaptirmak icin saatlerce susmadan aglayabilir okadar yani acaaba memeden kessem olurmu epey baglandi cunku yemeside pek istahli degil daha cok emmede gozu tavsiyelerinizi bekliyorum tesekkurler

    • Merhaba bn bahriye.nerdeyse ayni sorunu yasiyorz tek frkla bn crsafta sallmyrum kucagimda uyyo yad yanina yatrk.diger dedklriniz ayni gece uyndiginda kriz gibi aglamlr sesi bizmkinnde cok gur vede 11 ekdr uyuyabliyo sBhlri ama bn olsam yaninda yani uyanrk tekrr tekrr bn yanindayaam uyuyo siznde oylemi geceleri sik uynmsida cok her saat basi.acaba dyrm bunlrin sebebi gec uynmlrimi sabhlri bn artjk krr verdm 7-8 gibi uyndrcm ins bklm neolcck

  35. Merhaba, yaılarınızı defalarca okudum, uygulamaya da çalıştığım oldu ama başarısız olduk hep. Kızım şu an 15 aylık, 5. dişimizi bekliyoruz hala, dişleri çok geç çıktığı için geceleri çok huzursuzlanıyor, hatta 11 aylıkken odasini ayırmıştım şimdi geri bizim odaya geldi =( çünkü geceleri çılgın gibi ağlamaya başlamıştı. 13 aylıkken yanına uzanarak (bizim yatakta ama) kendi kendine uykuya dalmayi öğrettim en azından ama 5. diş gelirken o da bozuldu: sonuç: şu an herşey başa döndü, bizim odamızda ve ayakta sallanarak uyuyor =( uyku ritüellerimiz var, banyo, pijama, masal anlatmak, yatakta boğuşmak vs. ama bi süre sonra ağlamaya başlıyor =( sizce ne yapmalıyım, dişlerinin geç çıkması uyku eğitimimizi bu kadar etkileyecek bir şey mi =( tekrar ne zaman, nasıl başlamalıyım?

  36. merhaba Eren,
    Benim kızım 11 aylık (+4 gun). İki gundur yataginda uyutmaya calisiyorum, dogdugundan beri memede uyumaya alışmıştı. Odada yanında kalarak ve sureki sırtını oksayarak, ninni soyleyerek vs., yani emzirmek dışında önceden yaptığım herşeyi yaparak deniyorum aslında. Fakat çok ağlıyor. Yazınızda "ağlatmayı doğru bulmuyorum" demişsiniz ya. Benim ağlatmamak için tek çarem kucağa almak olur, onu da yapmıyorum (arada birer kez aldım aslında, sonrasında aynı şekilde ağlamaya devam etti). Acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum, sürekli yanındayken bu kadar ağlaması normal mi sizce? çok teşekkürler şimdiden cevabınız için, sevgiler…

  37. Eda

    Merhaba,
    Sizi henüz takip etmeye başladım.eşimle tartışmalarımz yatıştı diyebilirim.6aylıkken uyku eğitimi vermemizi reddesttim.şimdi çok pişmanım.Bebeğim 11.ayın içinde ayağımda sallayarak uyutuyorum yada akşamları saatlerce babası kucaağında sallıyor.artık bıkmış durumdayım.Gündüzlri ise saat 12 de uyur evimiz camiiye çok yakın 12.30da ezan okursa uyanır yada bazen 3 saat yatar bide ya 16 da yada 18 de 2 saat uyur uyku saatid tabi 10.30 u buluyor.şimdi sizin dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum.

    7.30 :uyanış
    8.30:kahvaltı
    yani yemekleri 2 saatte bir uykuları 3 saatte bire düzenlemeye çalışıyorum ama hep uykular yemeklerele çatışıyo nasul yapmalıyım yada gündüz birkerede 2 saat yada 3 saat uyumasına izin vermelimiyim.uyku yöntemi olarak 1 yaşımı denemeliyim.acele yazdım kızım aplıyo.yardımınızı rica edeiyorum.

  38. Eda

    Merhaba,
    Sizi henüz takip etmeye başladım.eşimle tartışmalarımz yatıştı diyebilirim.6aylıkken uyku eğitimi vermemizi reddesttim.şimdi çok pişmanım.Bebeğim 11.ayın içinde ayağımda sallayarak uyutuyorum yada akşamları saatlerce babası kucaağında sallıyor.artık bıkmış durumdayım.Gündüzlri ise saat 12 de uyur evimiz camiiye çok yakın 12.30da ezan okursa uyanır yada bazen 3 saat yatar bide ya 16 da yada 18 de 2 saat uyur uyku saatid tabi 10.30 u buluyor.şimdi sizin dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum.

    7.30 :uyanış
    8.30:kahvaltı
    yani yemekleri 2 saatte bir uykuları 3 saatte bire düzenlemeye çalışıyorum ama hep uykular yemeklerele çatışıyo nasul yapmalıyım yada gündüz birkerede 2 saat yada 3 saat uyumasına izin vermelimiyim.uyku yöntemi olarak 1 yaşımı denemeliyim.acele yazdım kızım aplıyo.yardımınızı rica edeiyorum.

  39. Geriye kalanı yamalıyım.Daha önce kendi kendine uyumayı denedik.fakat o kadar çok ağlıyor ki saatlerce sesi kısılıyor hıçkırıyor kendini sıkarak nefesini tutuyor sanki bir kriz geçiriyor.Bu yüzden bıraktım.Şimdi kararlıyım ama bu kadar ağladığında nasıl yapmalıyım bilmiyorum. Mamayıda sevmiyor kızım ayağımda sallarken uykuya dalamak üzereyken içiriyorum,yatağına koyup versem uyanır hemen,ağlar ve kesinlikle içmez.Geceleri 2 yada 3 saatte bir mama veriyoruz.Gece beslenmesini kaldırın demişsiniz ama kilosu da az kızımın onuda kesersem nasıl olucak.Şimdilik sizin dediğiniz uyku saatlerini ayağımda sallayarak alıştırmaya çalışıyorum.Hemen yatağınamı koymalıyız koyarsak o ağlamalar ne yapabilirim.Bu kadar ağlaması normal mi?Umuyorum ki çabuk yazarsınız tek beklentim sizden:)

  40. Merhaba19 aylık kızım var gece 23:00 dan önce uyumuyor haliyle ertesi gün 11den önce uyanmıyor bu arada gece en az 2 kere uyanıyor sadece gece emiyor emmeden uyuşmuyor yada kucak istiyor.ne yapmalıyım..

  41. Merhaba Eren, Demir 17 aylik. Bir uyku rutini var. Bu aya kadar soyle idi. Saat 8.00-8.30 arasi banyo, pijama, dis, 15 dakika kollarimda ninni ile sallanma ve sabah 7.45'e kadar koyun koyuna uyuma:) Dis cikardigi donemler daha cok olmakla beraber, normal zamanda bir iki uyanir, iki uc dakika oturur, emzigini bulur ve tekrar kendi kendine uyur. Besigi bizim yatagimiza bir tarafi acik olarak dayali. Sabaha dogru bizim yatagimiza gecer hep. Bir sure once sallamak icin kucagima aldigimda kendi yatagina gecti ve dort saat hopladi zipladi kendi kendine uyudu. Ilk basta saka yapiyor sandim yok gayet ciddi. Bir aydir sallanmadan kendi kendine 15-45 dakikada uyuyor artik. Elbette ben yanindayim. Ben odasini ayirabilir miyim acaba diye dusunmeye basladim artik. Sanki yapabiliriz! Ilk sorum su; dort tarafi kapali besikte uyumayacak, eminim, cocuk yatagindan ise duser. Yer yatagi yapsam cok mu sagliksiz ya da yanlis olur? Ikinci sorum; uyuyana kadar mi yaninda kalmaliyim yoksa en azindan bir sure uyandiginda beni gormeli mi? Son olarak, uyandiginda beni yaninda bulamadigi 'o' gun cok aglayacak ve korkacaktir. Yapabilecegim yanlislar neler olur? Bir arkadadim once sen onsuz uyumaya alismalisin demisti. Sanirim hakliydi:) Cok tesekkur ederim!

    • Metin uzerinden duzeltme yapmanin yolunu bulamadim. Yanitladan yaziyorum o yuzden. Evimizde ve odasinda her turlu guvenlik onlemimiz var. Uyandigi takdirde kalkip gezintiye cikma ihtimalini dusunerek hazirligimizi yaptik, sizden gelecek cevabi bekliyoruz =)

  42. Allah rizasi icin yardim et Eren…!!!

    Simdi durumumu anlatmk istyrum.oglum 11.5 aylik.geceleri kackere uyandiginin hesabini bile yapamyrum.careyi besikte degilde yere yatirmada aryrum cunku yerdeyken en azindan uyandiginda yanina bende yatip tekrar daldirabiliyrum.ama bwsikteyken kucak istyo yoksa kiyameti kopariyoo ve tekrar uykuya daldrmm cok zor oluyo geriyo kendini sinirlnyo neypsam sinrleniyo.
    Aglama krizi yasyrz bazen mizrnyo uyanirken ama bazen siddetli agkyrk sinirli oluyo kiymt kopryo sakinlstrmk cok zor babasininfa benimde sinirlrimiz cok yipranmis drumda kirmizi alrmdayiz.lutfen yardim et!!
    Her yolu denedim belli saatlerde uyuytydm sallayar malesef gunduzler gece baska turlu imkansiz.ama herseferinde uymya dreniyo aygimdan atyo dreniyodu sinrlerim alt ust olmustu.artik pes etmistim ve kendi haline biraktim iyice huyszlndiginda geliyo alyrm kucagima tv ye bakarak daliyo.bu benim icin gunduz uykulrinda cok rahtlik sagldi nefes aldim ama geceleri srekli uynmalri ayni hala.ya emzik veryrm ya biberon mama yada uymadi salona gwc sakinlestr tv basinda gece yarilrinda boyle.safak vakti uyniyo yanima aldigimda uyuyo ve gwc uyaniyo gunduz 11 gibi(.erken uyandigi donemimizde oldu ama gece uyanmlri yne ayniydi her yolu denedim inanin.)sonra 4 de uyuyo bidaha 11e kadr uyumuyo.uyusada daga bitmis degil hersey srekli kalkicaz uyaniyo.ben 1 yas egitimi uyglamya karar verdm yazinzdaki gibi oncesinde bana bi akil fikir verin neolrsunuz.

    • TV'ye bakarak mı dalıyor 🙁

      Yapılmaması gereken HERŞEYİ yapmışsınız.

      Yazımın ilk bölümünü okuyup rutin oluşturmalısın öncelikle. Sonra da bu yazımda tavsiye ettiklerimi uygulamalısın.

      LÜTFEN TV'Yİ KESİN! BİBERONU DA BIRAKIN! GECE BESLENMELERİNİ DE BIRAKIN!

    • Simdi tv bakark degildw odaya gecio yanina uzanarak uyutyrm.bu dogrumu besiginde uyumyo yer yataginda uyuyo gece uyandigindada yanina uzanyrm daliyo tkrr.gece beslenmelerinude kestim ck sskr.emzigide sadece uyutrkn veryrm.aklma takiln uyku egitime baslicm fakt besiginde dgil yerde ytyr oyzden basnda bklerkn ya kalkr oyun oynr yada idadan ckr ne yapmlyim 🙁

    • Biberonubirakin demissnz sadece gundz veryrm bir kere biberonunn uykuda bir etkisimi vr sebebi nedir

  43. Önder Bey ve Ayşegül Hanım,
    Ben kurtarıcı Eren Hanımı beklerken karar verdim.Eren Hanım kızmasın ondan öğrendiklerimi söylüyorum.Bebeğinizi tanıyın,uyku vaktine siz karar verin.Benim kızım geceleri 4-5 kez uyanıp yarım yamalak emer(emmez) ve sallanmadan hayatta uyumazdı.Ben bir karar verdim ve eşimde çok destek oldu.Biz 6.gündeyiz:geceleri uyanmıyor,beslenmiyor.Önemli olan yatmadan önce iyice doyurmalısınız.İlk 2 gün ayağımda sallamaya devam ettim uyku saatlerine alıştırdım,3.gün yanıma koyup sallamadan uyuttum(en zoru bence),4.gün beşiğine koyup sandalye çekip yanına oturdum,5.ve 6.gün beşikten uzak durup kalktığında iyi uykular deyip geri koydum. Beşiğine koyuyorum önceleri 1 saat kadar ağladı hatta çooook ağladı ama artık 10.dk ve uyuyor.Çok ağladığında eğer okşarsam daha çok ağlıyor ama sizin bebeğiniz böyle sakinleşecekse okşayın ama sürekli değil 5 dk aralık koyun.Ben bir haftadır hiçbir yere çıkmıyorum ve mümkünse hiç kimsede gelmesin.Herkese söyleyin uyku eğitimi verdiğinizi.Sakın bu arada 1 kere bile olsa sallamayın her şey geri döner annem bunu yaptı.Toparlaması bir uykuda çok fazla ağlamasına sebep oldu.Eren hanımın yazısını defalarca okudum ve yemek uyku saatlerini not aldım her günü yazdım. Her gün bir öncekinden daha güzel bende uykumu aldığım için günler daha mutlu ve zevkli geçiyor.Umarım bu eğitimin son günlerini de sizinle paylaşırım.Bunu yapabildiğime inanamıyorum.Bu kadar çok ağlayan bir bebek ve kıyamayan anne ben,yaptıysam hepiniz yaparsınız.Kararlılık ve sabır.

    • Eda cok tesekkurler. Dedigim gibi bir rutini zaten var ve kendi kendine uyuyor, uyandiginda gene kendi kendine uykusuna geri donuyor. 17 aylik, gece beslenmesini birakali cok oldu. Yazida 2.5 yasina kadar besik onerilmis. Bizim su anki tek sorumuz yatagimizin bicimi aslinda. Ben eminim tekrar besik denemek hepimiz icin aci bir tecrube olacak. Ozellikle babasi ondan cok agliyor. Onu teselli edemiyorum:) O yuzden yer yatagini sordum. Bunun icin de dedigim gibi guvenlik onlemlerimi de aldim. Bana fikir veren yer yataginin Montessori tarzi odalarda zaten kullanildigini gormem ve okumam. Odamizi da bu sekilde hazirliyoruz hala. Ulasabilecegi raflar, yerlerde sepetler, kutular…pek heveslendik. Eren'den tamamdiri duymak isterim acikcasi:)

    • Tamamdır tabii ki Ayşegül 🙂 yalnız bebenin yerden kalkıp isyan etmesi çok daha kolay bunu da aklında tut 🙂

  44. Ilginiz icin cok saolun eda hanim adim bahriye esimin hesabi.bende baslamak istyrum egitime cesaret edemiyrum
    Cunku gecekeri biberon istyo.ve her saaat basi uyaniyo beni yaninda istyo yanina uzanyrum tekrr daliyo dalmdi zamnlrdada kiymt kopryo bahsettgin uyku krizleri.ben sallamadn uyutyem zaten kucagima geliyo tv izlrken daliyo.yafa yanina uznyrm bu sekilde beni yaninda istemesini nasil cozucem bilmyrm oglum 1yasnda daha laftan anlmiyo igecelr uyumn lazm gibi seylr diyemyrm tabi.vede kac saatte bir uytmm gerekiyo nekdr uyumasi gerekiyo fazla uyrsa gece uymzmi bunlari bilemyrm.gercekten geceleri uyanmamsi mumkunmu dediginz gibi bu bana cok imknsz gibi geliyo yardmlrinzla ins bnde basarablrm Allh razi olsn tesekkrler
    .

  45. Merhaba ,benim oğlum 19 aylık tam bu zamana kadar çok güzel uyku düzenimiz vardı uyku eğitimini 10 aylıkken vermiştik ama birdenbire 3 gündür uyumak istememeye başladı gece rutin yatağa gidiyoruz ama mutlaka beni yanında istiyor yatağı reddeder gibi yatağa koyduğum an kriz halinde ayağa kalkıp ağlıyor ve yataktan çıkmak istiyor. Ne yapmam lazım? ne olduğunu anlayamadık sorum şu ki
    uyku eğitimine sıfırdan mı başlamalıyım? yanında oturarak sandalyede yada yatarak mı durmak?
    ayağa kalkıp ağladığında müdahale etmeli miyim yoksa yanında sadece durmalı mıyım o oturup uyuyana kadar? ben yatırıp sırtını sıvazlamasam saatelerce ayakta duracak dün gece öyle oldu ? hangisini yapmalıyım yardımcı olur musun? teşekkürler

    • uyku eğitimine 0'dan başlayın ve taviz vermeyin derim. eğer ağlamaları korkutucu boyutlarda değilse müdahale etmeyin derim. sırtını uyuyana kadar sıvazlarsan kendi kendine uyumayı öğrenemez.

  46. Bahriye Hanım,

    Öncelikle kesinlikle kesinlikle TV izletmeyi kesin.Biz izledik ne oldu demeyin.Kesinlikle bebeğinizin zekasını zedeliyorsunuz.Dr. kati olarak izletmeyin diyor,hatta 2 yaşına kadarTV den radyo bile dinletmeyin diyor.10 gün kadar bende TV izleterek uyuttum(ailemin aklına uyup).Sonra karar verdim,komple kestim.Bizim evde TV izlenmiyor(misafirlerde kusurabakmayın TV bozuk diyorum).Fişlerini çektik ailemiz içinde iyi oldu.sohbet ediyoruz.Uyku eğitiminden korkmayın benim kızım asabiydi,çok ağlıyordu,terliyordu.İlk zamanlar sabırlı olun,sakin olun,siz paniklerseniz o daha çok ağlar.İnanın bir kaç gün annemde iken yanımda uyusun dedim arkasını dönüp uyuyor.Zaten bu uyku eğitimi içerisinde gece beslenmesini kendisi kesecek,kesmezse önce 3saatte bire sonrda gecede 1 kereye düşürün.Ve sonrada gece beslenmesini kaldırın.Gündüzleri çok uyutmayın.Benim düzenim eren inki gibi 3 saatte bir saat yada 1,5 saat uyku.k
    Kendimce de 2 saatte bir yemek.Uyumadan 1 saat önceneyi seviyorsa onunla iyice doyurun(ben tarhana içine öncedden hazırladığım kurutulmuş ekmek kırıklarını koyuyorum).Sen benden şanslısın ben ayağımda sallıyordum.Yatağına koy başına bir sandalye koy ve uyuyana kadar yanında kal.Her kalktığında yatır ve anlamasa da sessizce' iyi geceler' de.(eğer ağlaması sakinleşecek ise okşa benimki gibi ağlaması artıyorsa hiç gözlerine bakmadan öylece dur).Benim kızım 11 aylık oda iyi gece
    leri anlamıyordu ama artık anlıyor.4.gün böyle yap 5 güne sarkmasın eren öyle söylüyor.Sonra yavaş yavaş sandalyeni geri çek.En son kapının dışına çık ve sonrada 5 dk bir gir kalktıysa yatır.Bizim evimize huzur geldi resmen,dinleniyoruz.Siz çok kararlı olun ve sabır edin.Ben yaptıysam siz kesin yaparsınız:) Mutlu haberlerinizi bekliyorum.

    • Eda hanim yardiminiz icin gerckten coj tesejkr edrim..
      Gece beslenmesini biraktirdim cok sukur egitme baslamdn ilk once bunu hlledym dedim simdide emzigide biraktirmk istyrm ama dogru zamnmi 1yas onu bilemyrm 0-2yas oral donem deniliyor.bunuda halledersem ins dogum gunu faslini geln giden misfrleride arlttiktn snra baskiycam ins..
      Tv den bahsetmissniz dogru soyluyosnz gercekten ama tv sizligi dusunmyrm bile denedim kesnlikle drmyo muziraniyo oylnmiyo kendi kendine baska turlu nasil vakit gecirebilrki oyun oynsam oda bur yere kadar.birde 2 saatte bir yemek zamani demussinuz gunde kac ogun eder bu cok diyilmi benim 4 saate birddir.
      sabah 8 30 kalkis
      11 uyku 12 30a kadr.
      Birde 4.5-5 gibi uyku 1saat uyur.
      Ensonda 10da yatis daha erken uykusu gelmiyor.tesekkrler irtibtta olalim 😉

  47. Merhabalar, 1,5 yaşındaki oğluma 5 aylıktan itibaren uyku eğitimi verdim. Hastalık veya diş çıkidarma dönemleri hariç kendi kendine yatağında uyudu. 1 haftadır yine diş çıkarma ve hastalık dönemindeyiz. Kesinlikle uyumak istemiyor. Rutinlerimizin başladığını anlıyor ve ağlamaya başlıyor. Israr edip devam ediyor. Yatağına yatırıyorum. Kıyamet kopuyor. Yatağında sakinleştiremiyorum. Kucağıma almak zorunda kalıyorum. Hemen yatırıyorum. Yine kıyamet. 3 5 kez deneme sonra vazgeciyorum. Babası alıyor tv yada çok sevdiği çekirdek veya çubuk kraker verip sakinleştiriyor. Sonra tekrar ben bazı rutinlleri tekrarlıyorum yada bazen hiç tekrar etmeden yatağına yatırıyorum. Bu sefer daha az ağlayıp uyuyor. Yada ağlamadan uyuyor. ,ama ilk denemede kesin uyumuyor. ,gece de kalkıyor. aynı şeyleri tekrar yaşıyoruz. kıyamet koparırcasına ağladığında nasıl davranmalıyım? susmazsa ne yapmalıyım?

    • Zengin anne 🙂

      kıyamet koparcasına ağlatmamalısın 1.5 yaşındaki bir çocuğu… İkincisi çubuk kraker gibi çöp gıdaları yedirmemelisin. Bence yazımı dikkatle oku ve aynen uygula…

  48. Merhaba,
    Annemde 2 gün kalıp geldikten sonra her şey değişti.Kızım ayağa kalkmaya ve yürümeye başladı.Beşiğine koyuyorum odadan çıkıyorum ve hemen arkamdan ayağa kalkıp beşiğin içinde oynuyor,emziğini yere atıyor.Sık sık gidip her kalktığında yatağına mı yatırmalıyım yoksa 5-10 dk'da bir mi gidip yatağına yatırmalıyım.Saat:10.30 uykusuna 11.30 da anacak dalıyor ve 3.30'da ki uykusuna bazen 5 gibi dalıyor bazende uyumuyor.Benim sorum acaba uyku saatinin geçmesi durumunda ne yapmalıyım.Yani kaldırıp 7.30 uykusuna kadar uyutmamalı mıyım yoksa saat 5'de olsa 1 saat uyutmalı mıyım.O zamanda akşam uyku saati de gecikiyor.Nasıl yapmalıyım?Birde beslenme ile ilgili yazılarınız var mı ben mi göremedim?

    • Eda bence her kalktığında yatağına yatırma, bir müddet kendi haline bırak. Eğer uyku saatini çok geçerse o seferi atla bir dahaki seferde uyut. Ama rutinin dışına çıkma.

  49. Merhaba Eren..
    Bugün 2 yaşında ki kızıma uyku eğitimi vermeye başladım. Sabah 7'de zorla da olsa uyandırdım. Fakat öğle uykusuna saat 2'de yattı. Bu durumda akşam 8'de yatırmam erken olmaz mı? Yoksa zorla uyutmalı mıyım?

  50. Sevgili Eren,
    Öncelikle hayatımıza kattığın kalite ve sebep olduğun mutluluklar için teşekkürler. Bu konuda gerek facebook grubuna olsun gerek buraya olsun çok yazdım ve sen fırsat buldukça cevapladın. Ancak benim sorularım bitmiyor:) Oğlumuz 1 yaşında ve uyku eğitimini 6. ayından beri uyguluyoruz. Senin eee demeni duyar gibiyim. Oğlum 7:30 da uyuyor tabi öncesini söylemeye gerek yok, saat 11 de uyku tulumu giydirmek için beşiğinden alıyorum (geceleri baya soğuyor ve üstünü örttürmüyor) kaldırdığımızda bir biberon süt veriyoruz (biberonu da bıraktırmaya çalışıyoruz, şimdilik sadece geceleri veriyoruz ) sonra uykusuna devam ediyor sabah 4' te tekrar acıkıyor ve süt içmeden uyumuyor beşiğinden almadan içiriyorum ve kendisi uyumaya devam ediyor. Benim merak ettiğim çocuklar 7:30 dan sonra nasıl bir yol izlemeliyim beslenmesi ve diğer saydıklarım konusunda?

    • ¨saat 11 de uyku tulumu giydirmek için beşiğinden alıyorum¨ demişsin. yanlış! çok yanlış. süt veriyorum demişsin daha da büyük yanlış. bu yaşta dengeli ve düzenli beslenen bir çocuk acıkmaz. ACIKMAZ. gece boyu deliksiz uyumalı.

    • Sana koşulsuz inanıyorum Eren 🙂 ancak bu yanlışlarımı düzeltebilmem için lütfen yol göster. Oğlum çok inatçı o saatte uyanınca illa içmek istiyor tamam vermeyim ama çok ağlarsa kucağıma alıp tesellimi yapmalıyım yoksa su mu vermeliyim, ya da ne önerirsin ? Alternatiflerim neler olmalı?

    • Bu arada süt saatleri geldiğin de emziğini bile kabul etmiyor 🙁

  51. Erencim, cok bilinmeyenli denklem var bende 🙂 bebe 23 aylık, dogdugundan beri anneyle beraber ve emerek uyuyor ve hala meme emiyor gece& gündüz. şimdi 3 önemli gündem var; 1. memeden kesmek, 2. odasını ayırmak, 3. uyku eğitimi vermek.. 3 maddeyide aynı anda yapabilir miyiz? yok cok sert olur dersen hangi sırada ve ne şekilde devam etmeliyiz? ivedilikle cevabını beklerim, oldu mersüüüü

  52. Merhaba eren gece uykularında uyku eğitimini başarmış ama gündüz uykularımızda bunu başaramamış bir anneyim.Dişler bizi mahvediyor her diş çıkarmasında gündüz çok sıkıntılı bir bebeğim var.Çok çabaladım fakat ağlamalarını kesmediği için destekle uyuttum yani emziğini verip omuzumda odada gezerken uyurdu pışpış sallama yapmadan artık uyumuyor. Şimdi kah memede,kah çekyatta kah omuzumda uyutuyorum.Ama önceden yaptığım hata yanında uyumuyorum.Beşiğine koyuyorum fakat dediğin gibi farklı yerde uyuduğu için uyanınca sıkıntı oluyor.Ben bundan rahatsızım 15 aylık bebeğim.Bana önerebileceğin birşey varmıdır ? Geç mi kaldım ? Sadece gündüz uykusunda sıkıntım.Birde beşiğe bağlı kalsın istemiyorum gündüz gezmelerinde gittiğim yerde uyuması adına bu yanlış bir düşünce mi ?

  53. Eren bana FB'de 1 yaş üstü uyku eğitimini önermişsin. Öncelikle beni yönlendirdiğin için çok teşekkür ederim. Oğlum 10 aylık. 5 aylıkken uyku eğitimi vermeyi denemiş fakat başaramamıştık. Çarşamba gününden beri tekrar deniyoruz. Gündüzleri çok çabuk uykuya dalan oğlum, gece olunca uyumamak için adeta direniyor. Sürekli bağırıyor, çığlık atıyor, ağlıyor ve kendini tıkıyor. Bu akşam 2,5 saat gibi bir sürede uykuya daldı. O da maalesef memede. Ne yapmamızı önerirsin. Şimdiden teşekkür ederim.

    • İknurcuğum yazımı mı uyguluyorsun yoksa kendi kafana göre mi bir şeyler yapmaya çalışıyorsun anlamadım ama eğer benim yazımı uygulamaya çalışıyorsan bence çok iyi okumamışsın, çok yanlış yapıyorsun. Lütfen derhal bırak eğitimi. Kendine göre bir şeyler yapmaya çalışıyor isen de ne diyeceğimi bilemiyorum ama bence yapma.

  54. merhaba Eren; ben bebeğimin uyku eğitiminde senin yazılarınında yardımı ile çok güzel ilerlerken elde olağanüstü bazı durumlar nedeni ile herşeyi mahvettim. Öncelikle 6 aylıkken odasını ayırdım, uyumadan akşam öğünü olarak mamasını biberonla veriyordum ardından uykuya dalana kadar yatağının yanında sandalyede bekliyordum. O sırada evimizi taşımak zorunda kaldık bir müddet yatağımıza aldık ve orada uyutmaya başladık uyku ritüelimiz yine aynı ama. biberonla mama sonra yanında uzanıyorum oğlum uykuya 30 dk içerisinde geçiyor. Ancak o günlerden sonra artık kendi yatağında uykuya dalma işi bitti. Sonra ardından bronşit oldu, azı dişler çıkmaya başladı ve yaklaşık 3 ay bu durumla uğraştık işte bu sırada ağlamalı ateşli geceler yaşadık, uyutmak için sallamak zorunda kaldım. Şimdi bebeğim 14 aylık, sallamadan uyumuyor, odasında zaten uykuya dalmadığı gibi, uyuyunca odasında koyduğumda feryatlarla uyanıyor ve odasında uyanınca bir daha çok zor uykuya dalıyor, çalışan bir anne olduğum için yanımda yatsın kesintisiz uyuyalım modunda yaşıyorum resmen bu beni artık çok rahatsız ediyor. geçen hafta yatağında uyutmaya başlayım dedim senin önerilerinle ama olmadı. Önce odasında biraz oyun oynadık, pijamaları giydik, mamasını yedirdim, yatagıan koydum yanına oturdum ama yatmadı sürekli ayağa kalktı, yeniden yatırdım, yeniden yeniden bu sefer feryat figan ağlamaya başladı pes etmedim bu şekilde yarım saatten fazla uğraştım sonra aldım kucağımda odada dolaştım yatağıan tekrar bıraktım hayır ne yaptıysam olmadığı gibi aynı şekilde bir saat kadar eşimde uğraştı en sonunda oğlum bugüne kadar görmediğim şekilde ağlama krizlerine girdi o gün sabaha kadar neredeyse uyumadı. o kadar çaresiz hissettim ki kendimi, yinede o gün onu orda yatırmalımıydım perişan olup eninde sonunda uykuya dalarmıydı? ben bebeğimi emziremedim, o nedenle devam sütü kullanıyorum akşam 8:00 de ve gecve 12:00-01:00 gibi bunu vermezsem sanki eksik beslenmiş olur gibi geliyo her ikisinide kesmelimiyim? çok uzun yazdım farkındayım ama çok dertliyim, kararlılıkla çözmek istediğim bir mevzuya her başladığımda başarasızlık yaşıyorum 🙁

    • Deham başarısızlık yaşamanın nedeni uyku rutini oluşturmamış olman. Yazımın ilk bölümünü bu bu bölümünü dikkatlice okuyup uygulamalasın. Bebeğinin kafasını karıştırıyor, güvenini sarsıyorsun.

      12. aydan sonra devam sütü olmaz. Dengeli düzenli ve yeterli beslenen bir bebeğin varsa 1 yaşından sonra devam sütü son derece geeksiz ve anlamsız ve sağlıksızdır.

  55. Merhaba eren gece uykularında uyku eğitimini başarmış ama gündüz uykularımızda bunu başaramamış bir anneyim.Dişler bizi mahvediyor her diş çıkarmasında gündüz çok sıkıntılı bir bebeğim var.Çok çabaladım fakat ağlamalarını kesmediği için destekle uyuttum yani emziğini verip omuzumda odada gezerken uyurdu pışpış sallama yapmadan artık uyumuyor. Şimdi kah memede,kah çekyatta kah omuzumda uyutuyorum.Ama önceden yaptığım hata yanında uyumuyorum.Beşiğine koyuyorum fakat dediğin gibi farklı yerde uyuduğu için uyanınca sıkıntı oluyor.Ben bundan rahatsızım 15 aylık bebeğim.Bana önerebileceğin birşey varmıdır ? Geç mi kaldım ? Sadece gündüz uykusunda sıkıntım.Birde beşiğe bağlı kalsın istemiyorum gündüz gezmelerinde gittiğim yerde uyuması adına bu yanlış bir düşünce mi ? Zaten akşam uykuları için evde oturan biz gündüzde evde oturmak istemiyorum 🙁

    • Nuriye öğlen uykularında dışarıda olabilirsiniz ancak nerede uyutmak istediğine karar ver ve orada uyut. Memede olabilir, omuzda da olabilir. Gece uykuları için bunu asla tavsiye etmem ama gündüz uykuları zamanla 1'e düşüp 4 yaşından sonra da biteceği için nasıl uyuduğu bu yaşta çok önemli değil. Eğer kendi kendine uyumasını sağlayamıyorsan memede uyumasında sakınca görmüyorm ama senin için çok zor olmayacaksa omzu tercih etmeni öneririm. Çünkü bir noktada memeden de kesmen gerekecek, daha çok zorlanırsın.

  56. Merhaba 2 yasında kızım var 13 aylıkken uyku eğitimine basladım ve süper sonuc aldım yanlız mısafırlıkte yatıya gıdınce sıkıntı oluyor uyumak ıstemıyor uyusa bıle hemen kalkıyor ne yapmalıyım bıde 1 haftadan berı akşam da gunduzde uyumak ıstemıyor bende ısrar edınce ağlıyor ve ağlamaktan kusuyor ne yapmalıyım bu durumda kustuktan sonra uyuyor ve 5 saat sonra falan kalkıp ağlıyor mudahale etmıyorum beşığınden atlamaya çalışıyor ve 2 saat yatağında uyanık kalıp kendı kendıne konuşuyo ve uyuyo ne yapmalıyım yardım çok guzel duzenı vardı neden boyle oldu

    • Neden yatıya misafirliğe gitmek zorundasınız? Kızınız daha çok küçük. Mecbur değil ki sizin sosyal hayatınıza ayak uydurmaya…

      2 yaşındaki bir çocuk kusana kadar ağlatılmaz. Çok büyük bir güven sorunu oluşturuyorsunuz. Böyle davranmasının ardında sizin uyuması için ısrarcı tutumunuzun yattığını düşünüyorum. Kaçta uyuyor? 8'de uyumuş olması lazım mesela, buna uyuyor musunuz? uyku rutininiz var mı? yaImın ilk bölümünü okudunuz mu?

  57. Eren uyku eğitiminde sıkıntımız yok biliyorsun sayende bu işi pek de güzel hallettik. Ama bu aralar uyuyana adar yanında kalmamızı istiyor, koynumuza giriyor sımsıkı sarılıyor. Dalması yaklaşık 15-20 dakika, uyuduktan sonra yanından çıkıyoruz. Sabaha kadar genellikle uyanmıyor, gece de çok nadir zamanlar dışında gelmiyor. Sence bu şekilde devam etsek mi, yoksa hayır kendi başına uyumalısın desek mii ne dersin?

    • Kader, birlikte yatağa girdikten sonra anlaşın, senin yanında 5 dakika yatacağım sonra kalkacağım sen kendin uyuyacaksın şeklinde… Eğer bu pazarlığı sürekli yaparsanız öğrenecektir.

  58. merhabalar, uykusuz geceler sonucu yazınızı okuma fırsatı buldum:) benim sorunum şu kızım 13 aylık uyku düzeni yok bazen 9- 9:30-10:10:30 uyuyor ayatkta sallama yöntemiyle, gece 1 e kadar bir kaç kere uyanıyor, sallayınca uyuyor ancak bazen uykusu kaçıyor dün gece mesela uykusu kaçtı saat 1de uykuya daldı gece, ve her gece mutlaka gece 3-5 olsun uyanıyor ve yatakta eşimle aramızda uyuyor, yatağa almayıp uyutmaya çalıştığım gecelerde uykusu dağılıyor sabaha karşı 4lere kadar uyumuyor, ve her gece yanımızda uyuduğu gibi yanımızda uyanıyor sabahları, bu arada odasını eşim karşı çıktığından ayıramadık beşiği halen bizim yatak odamızda, beşiğinin korkuluğundan yükselttiğimiz halde geceleri ayağa kalktığı için eşim kendini atar yanımıza gelmek için diye korkuyor ve odayı ayıramıyoruz bu nedenle, eşim de uykusuzluktan şikayetçi olsa da:( bir de gündüz bizim evimizde babaanne bakıyor, sabahları 8-9 arası uyanıyor, geç uyanıyor bence:) daha sonra gün içinde öğlen, öğleden sonra ve AKŞAM ÜZERİ DE olmak üzere3 SEFER UYUYOR 1 SAAT YADA 45 DK KADAR. GÜNDÜZ UYKUSU FAZLA SANIRIM 3 SEFER::::) sorum şu, odasını ayırdığımızda eşimin de korkusu olduğu üzere yataktan kendini atarmı nasıl çözücez bunu, korkuluk yüksek ama kendini zorlasa sallansa düşer sanki , bir de gündüz uykusu kaç sefer ve ne kadar olmalı akşam yatmadan önce de meyve ya da meyveli yoğurt dışında başka bir şey yemiyor mama ya da süt gibi, süt alerjisi olduğudan inek sütüne de henüz alıştıramadık çok çaresizim yardım lütfen:(((

    • Asena Hanım öncelikle odasını ayırın. Sonra da bu yazımda bahsini ettiğim yöntemi uygularyın ama bir rutin oluşturmak zorundasınız. uyku kardeşim ver elini başlıklı yazımda rutin oluşturmaktan bahsediyorum.

      Akşam yatmadan zaten meyve yememesi gerekiyor. Günde 1 gündüz uykusu yeterli. inek sütü yerine de keçi sütü verin. Hiç süt vermeseniz de olur, kefir ve yoğurt daha sağlıklı.

  59. Merhaba, bloğunuzu eşim görmüş. İkimiz de beğendik. Blogunuz soru-yanıtlarla foruma dönüşmüş sanırım :)) Üşenmeden verdiğin cevaplar için teşükkürler. Bir sorum da benim olacak. Kızım 18 aylık tam. Gece uykuları kabusa dönünce 16 ayda emmeyi kestim ben. Güzelce uykuları düzeldi. Bir kere uyanır oldu, kolayca tekrar uyur hale geldi. Ama son iki haftadır tekrar daha da kötüleşip kabusa dönüştü. Gece süt vermiyorum, sadece su veriyorum. Odası başından beri ayrı ama kucakta pışpışlayarak uyutuyoruz. 8-9 gibi uykusu geliyor ama uyumamak için direnmekten sefil oluyor. Bİr yandan uyumamak için diğer yandan uykusu olduğu için saatlerce ağlıyor, kendini paralıyor. Kendi kendine yatağında uyumak istiyor anlıyoruz ama yatağına bırakınca ayağa fırlayıp yastık yorgan çarşaf ne varsa yere atıyor. Uzun süre sabredersek en sonunda yataktan atlamaya kalkıyor, ya da yatağın parmaklıklarına ayağını kolunu sıkıştırıyor tepinirken. Ne yöntem denediysek olmuyor. Ne yapsak bilemedik. Önerebileceğiniz bir yöntem var mı?

  60. MERHABA EREN.KISACA GÜNÜMÜZÜ ANLATAYIM.KIZIM BERİL 16 AYLIK.
    ÖNCELİKLİ OLARAK KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE ÇİĞNEMİYORUZ HALEN PÜRE ŞEKLİNDE BLENDIRDAN GEÇİRİLMİŞ MAMA TARZI YİYORUZ. AÇ BIRAKSAN DAHA BİR MUZU BİLE YEMİYOR. UFACIK BİR KIRINTIDA AĞZINA ATTIĞININ 3 KATINI ÇIKARIYOR. BEN DE BU AÇIDAN ZORLAMIYORUM. UFAK UFAK KRAKER BİSKÜVİ EKMEK VEREREK ALIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUM. GÜNLÜK RUTİN PROGRAMIMIZ İSE ŞÖYLE
    08,30-09,00 GİBİ UYANMA
    9,00 – 9,00 KAHVALTI (200 GR MİLUPA KAHVALTI TOZUNUN İÇİNE PEYNİR YUMURTA PEKMEZ CEVİZ KOYUYORUZ)
    13,00 -13,30 ÖĞLE YEMEĞİ (KARIŞIK SEBZELERDEN HAZIRLADIĞIM ÇORBA)
    14,00 – 15,30 ÖĞLE UYKUSU
    17,00-17,15 MEYVELİ YOĞURT (100 GR YOĞURT + 100 GR MEYVE)
    21,00 AKŞAM MUHALLEBİSİ (230 GR)
    21,50 YATMAYA HAZIRLIK
    22,10 AYAĞIMDA SALLANMAYA BAŞLAMA
    22,40 UYUYAN BERİLİ YATAĞA KOYMA
    03,30 UYANMA VE 240 CC DEVAM SÜTÜ İÇME

    NE KADAR UYKU SAATİNİ ÖNE ÇEKMEYE ÇALIŞSAMDA NAFİLE. SADECE AYAĞIMDA SALLANMA SÜRESİ UZUYOR AMA UYUMA ZAMANI HEP AYNIYI BULUYOR.

    ÇALIŞTIĞIM İÇİN GÜNDÜZ ANNEM BAKIYOR. ÖĞLEN UYKUSUNA KENDİ YATAĞINA YATIRIYOR MASAL OKUYUP NİNNİ SÖYLÜYOR VE UYKUYA DALIYOR. AMMMMA VELAKİN GEL GELELİM GECE UYKUSUNA YATAĞINA KOYDUĞUM AN HOPLAMA ZIPLAMA BAĞIRMA AĞLAMA ÇIĞLIKLAR İSTEDİĞİNİZ KADAR SAKİNLİKTE UYKU ZAMANI DİYİN BİR TÜRLÜ OLMUYOR. HATTA SABIR ETTİM NE KADAR BÖYLE DAYANABİLECEK DİYE TAM 3,5 SAAT BÖYLE ZIPLADI VE UYUMADI SONRA TEKRAR AYAĞIMA KOYUP UYUTTUM.

    YUKARIDA YAZDIKLARINIZI ZATEN BEBEKLİĞİNDEN BERİ UYGULAMAYA ÇALIŞIYORUM AMA NAFİLE. SİZİN GÜNLÜK PROGRAMIMIZ HAKKINDA YORUMUNUZ VE TAVSİYELERİNİZ OLACAKMI?

    • 16 aylık bir bebeğin devam sütü içmememesi gerekir. 1 yaşından sonra gerek yok. Derhal bırakmalısınız! 9'da muhallebi nedir?? lütfen muhallebiyi de bırakın! sallamayı da bırakın. Baştan sonra oldukça yanlış yöntemler geliştirmişsiniz.

      Öncelikle yazımın ilk bölümünü okuyun ve rutin oluşturun. Sonra da bu yazımı uygulayın.

      Bu kadar şeker yüklenen ve hala gece beslenen bir bebeğin uyumaması normal.

  61. oğlum 13 aylık. 4 aylıkken uyku egitimine başladım basaramadim. Ayagimda salladim memede uyuttum battaniye de salladim yapilmamasi gereken herseyi yaptim. 6 aylik oldugunda babamizin böbrek yetmezliği oldugunu ogrendik ve hastane maceramiz başladı. Nakil oldu ve 4 ay sonra evimize döndü oglumuz 10 aylıkken. Buarada yatağında uyutmayi ogretmistim ama dişlerle gelen ates hastalik bizim duzenimizi mahvetti.evde surekli birileri gelip gitti bir yanliz kaldik bir kalabalik oldu benim kafam altüst olmus bebegiminki nasil olmustur kimbilirki.gunduzleri bir kere mutlaka uykumuz var ama ikinci uykuya direniyor bazen de uyuyor.. aksam bes oldumu ikinci uykuya yatmadiysa cok huzursuz oluyor. 8 de uyutuyorum emerek uyuyor ikinci gunduz uykusu yatmadiysa yedide uyuyor. Gece cok sık kalkiyor sırtını pispisliyorum sürekli ben ordamiyim diye kontrol ediyor.. sabah 7 kalkiyor. Emmeden yataginda uyumasino nadil sağlayabilirim eşim aglamasina dayanamiyor aldığı ilaçlardan dolayi gergin oluyor

Leave a Reply