Uzun bir aradan sonra merhabalar!
Önce işlerimin yoğunluğu, sonra tatil derken uzun bir süre Emzirme Notları’na ara verdim. Bu dönemde, gerek blog’a gelen sorulara, gerek ise Bebek Yapım Bakım Onarım Facebook Grubuna gelen sorularına cevap vermeye çalıştım, emzirme sorunları yaşayan bir çok anneyi takip ederek yardımcı olmaya çalıştım. Son zamanlarda gece emzirmelerini kesme konusu çok sorulur oldu. Okuduklarımdan ve tecrübelerimden hızlı bir toparlama yaptım aşağıya.
Bebeğin gece deliksiz uyuması dediğimiz şey tek seferde 4, 5 bilemedin 6 saat uyumasıdır. Yani öncelikle beklentinizi gerçekçi ayarlayın. Akşam 8:00 sabah 8:00 uyuyan bebekler var, ama oldukça nadir. Genellikle gece 12 sabah 5-6 arasında uyuyan bebeğe “gece uyuyor” denir. Bazı bebekler bu 5-6 saatlik uykuyu ilk yattıklarında uyurlar. Yani mesela 8-9’da yatıyorsa ve gece 2-3-4 civarında emmek için uyanıyorsa bunda hiç bir sorun yok, son derece normal. Size zor geliyorsa gece 11-12 gibi yatmadan önce bir öğün ekleyebilirsiniz (Tracy Hogg’un ‘uyku öğünü’ ‘dream feed’ dediği şey). Çoğu bebek bu saatlerde uyanmadan zaten memeyi alır. Ama bazı bebeklerde bu iş geri tepebilir, bu sefer daha çok uyanmaya başlayabilirler, dikkat etmenizi öneririm.
Bebeğin 3 aydan önce tek seferde 4-6 saat uyumasını beklemek doğru değil, ilk üç ay ne zaman isterse meme vermek lazım. 6 aydan sonra ise bir çok bebek tek seferde 4-6 saat uyur hale gelir. Bu nedenle, prensip olarak 6 aydan sonra gece beslenmesini kesebilirsiniz, yani 4-6 saatlik aralıklarla beslenmesini bekler hale gelebilirsiniz. Ama bunu yapmak zorunda değilsiniz. Yani, kişisel nedenlerden dolayı (size yük olduğu için vb.) gece emzirmelerini kesmek istiyorsanız 6 ayı bekleyin. Ama sizin için bir sakıncası yoksa, gece emzirmeye devam edebilirsiniz. (Kendi tecrübemden yazının sonunda bahsettim).
Bazı yazarlar bazı bebeklerin 9-10 aya kadar açlık yüzünden uyanabileceğini söyler. Yani 6 ay, büyük bir kısım bebeği kapsar, ama %100 her bebeği kapsayacak diye bir şey yok. O yüzden annelik içgüdülerinize kulak verin.
Bebek açlıktan mı uyanıyor, alışkanlıktan mı? Tracy Hogg’un belirttiği bazı işaretler bir fikir verebilir:
- Her gece sanki saatle kurulmuş gibi aynı saatte uyanıyorsa alışkanlık olma ihtimali daha yüksektir. Farklı saatlerde uyanıyorsa açlık ihtimali daha yüksektir.
- Uyandığında azıcık emip geri yatıyorsa, tam bir öğün almıyorsa, alışkanlık olma ihtimali daha yüksektir. Tam ya da tama yakın bir öğün alıp uyuyorsa açlık ihtimali daha yüksektir. (Yalnız burda sıcak yaz günlerini bir istisna tutmak isterim. Sıcak yaz günlerinde terden yetişkinler bile uyanıp bir su içip yatarken bebeklerin susuzluklarını gidermek için azıcık emip yatmaları bence çok doğal)
Gece emzirmelerini tamamen kesmek yerine azaltmaya çalışmak da iyi bir fikir olabilir. Bunun için şu yöntemleri düşünebilirsiniz.
- Gece emzirmesini ister azaltmak, ister kesmek isteyin, ilk yapmanız gereken şey gündüz emzirmelerini arttırmaktır.
Dört ay civarında bebekler çevreleri ile daha çok ilgilenmeye başlar, gündüz emzirmek gittikçe zorlaşır, bir türlü oturup emmez hale gelirler. Benzer bir dönem 10-11 ay civarında yaşanır, bu sefer de hareketlendikleri için, oraya buraya koştukları için memeye ilgileri azalır. Etrafta dokunup kurcalayabileceği onca ilginç şey varken kim oturup meme emmeyle uğraşacak! Gerek bu dönemlerde, gerekse genel olarak bebeği emzirmek için en iyisi uykusundan uyandığı zamanlardır. Bebek uyandıktan sonra dinlenmiş ve dinçtir, mahmurken inadı filan da unutmuştur, o nedenle sakin bir şekilde güzelce emzirebilirsiniz. Bebek uyandıktan sonra daha perdeleri açmadan, odasından çıkartmadan salona filan gitmeden emzirmenizi öneririm. Bir kere ışık, görüntüler, oyuncaklar, ev ahalisi, konuşmalar, açık televizyonun sesi vb. uyaranlarla karşılaşmaya başladı mı emzirmek gittikçe zorlaşır, özellikle 4 ay sonrasında…
Örneğin, altı aylık bebeğiniz gece boyunca iki saatte bir uyanıp iki meme bitiriyorsa, ya da iki saatte bir 90-120 ml mama alıyorsa, bu bebek kalorisini besinini gündüz değil gece almayı alışkanlık haline getirmiş demektir. Burda yapılması gereken şey beslenmeyi gündüze çekmektir, yani gündüz beslenmelerini arttırmaktır.
- Akşam yatma saatlerinden önce daha da sık emzirin (1-2 saatte bir) , yani depoyu doldurun.
Birçok bebek doğal olarak akşam saatlerinde daha sık, sanki doymayacakmış gibi emer. Bir, iki, üç dört meme emebilir. Kızım üç aylıkken rekorumuz: 8 kez meme çevirmiştik.
Bazı bebekler ise emer, bir saat sonra uyanır, emer, yarım saat sonra uyanır. Hepsinde taktik aynı: depoyu doldurmak.
Bazı annelerin şunu yaptığını okudum, eğer süt miktarı ile ilgili bir sıkıntınız yoksa sizde de işe yarayabilir belki: akşam yatmadan önceki emzirmelerde hep aynı memeyi verin, böylece bebek daha çok yağlı sütü alabilir, çünkü yağlı süt daha uzun uyumasını sağlar. Gece uyandığında ise bu sefer öbür memeye geçebilirsiniz. Bu sefer de gece uyandıkça aynı memeyi verin ki yağlı sütü alıp daha iyi uyusun. Bence denemeye değer bir taktik. Ama bunu gündüz beslenmesini sıklaştırmadan yaparsanız sütünüz azalabilir, dikkat edin. Yani önce gündüz bol bol sık sık emzirin, sonra bu tek meme taktiğine geçin.
- Uyku öğünü (dream feed) verin.
Siz yatmadan önce, yani gece 11-12 gibi bebeği alıp emzirin. Çoğu bebek bu saatlerde uyanmadan, otomatik olarak memeyi alır. Sonra da altını fian değiştirmeden yatırırsanız uyanmayacaktır. Bu şekilde sabaha kadar olmasa da daha uzun uyuyabilirsiniz.
- Gündüz uykularına dikkat edin. Gündüz ilk uyku belirtilerini gördüğünüzde yatırın, aşırı uykusu gelen bebek uyuyamaz, ayrıca da düzgün ememez.
Özellikle 3 aydan sonraki dönemde bebeğin gündüz uykuları beslenmesi için büyük önem taşır. İlk 3 ay, aç bebek uyuyamaz. 6 aydan sonra ise uykusunu almamış bebek beslenip karnını doyuramaz. 3-6 ay ise geçiş dönemidir, ikisi de olabilir.
Gündüz uykunu almamış bebek aşırı yorgun olur, huysuz olur, iyi ememez. Bazı anneler sorunu “dört aylık bebeğim meme emmek istemiyor, memede huzursuz” diye aktarır. Oysa ki altta yatan sorun sıklıkla bebeğin aşırı yorgun olmasıdır. O yüzden ilk uyku belirtilerini gördüğünüzde (esneme, göz ovuşturma, kulağıyla oynama, huzursuzluk, ağlama, oyuna ya da etrafına konsantre olamama, o oyuncaktan öbürüne geçme) bebeğinizi yatırın, aşırı yorulmasını beklemeyin. Uyandığında da misler gibi memesini verin, sıcak poğaça gibi kucağınıza kıvrılıp emmesini izleyin. Aşırı yorgun bebek ne güzel uykuya dalabilir, ne emebilir, ne de yeni beceriler öğrenip gelişebilir.
Uyku konuları için Eren’in şu yazılarına bakmanızı tavsiye ederim. Özellikle ilk yazıyı mutlaka okumanızı öneririm, uyku eğitimi ile ilgilenseniz de, ilgilenmeseniz de…
- Bebek sıkıntıları yüzünden sık uyanıyor ve emmek istiyor olabilir. O zaman önce bu sıkıntılara yönelik çözüm bulmanız gerekir. Bunlar:
- Diş çıkartma
- Oda sıcaklığı – bazı bebekler çok sıcak veya çok soğukta uyuyamaz. Örneğin bebeğiniz sabaha karşı 5’te uyanıyorsa üzerine bir ince kat battaniye daha koymayı deneyebilrsiniz yatmadan önce.
- Ek gıdalara geçiş – 6 ayın altındaki bebekler ve 6 ay üstü olup katı gıdalara hızlı ve yüksek miktarlarda geçilen bebekler bunu sindirmekte zorluk çektikleri için uyanıyor olabilirler.
- Alerjiler – gıda ve diğer alerjileri olan bebekler daha sık uyanır.
- Reflü – reflüsü olan bebekler yatay pozisyonda rahatsız olabilirken yarı yatay pozisyonlarda (mesela ana kucağı veya eğim verilmiş yatak) daha rahat ve uzun uyuyabilirler.
- Hastalık – idrar yolu enfeksiyonunda orta kulak iltihabina, pişikten burun tıkanıklığına her türlü hastalık ve rahatsızlık buraya girebilir. Özellikle eskisine göre daha sık uyanmaya başlamış bir bebekte fiziksel rahatsızlıkları göz önünde bulundurmak lazım.
Son olarak kendimden, daha doğrusu hatalarımdan örnek vereyim. Bizim Yunus ve Mina üç aylıkken akşam 8-9 gibi yatıp 2-3-4 civarında bir kez emmeye kalkıyorlardı. Aslında hiç de fena bir süre olmadığını sonradan anladık; bir seferde 6-7 saat uyuyorlardı çünkü, ama bizim istediğimiz saatler değildi. Biz yatmadan önceye, gece saat 11-12 gibi bir öğün koyduk, uyku öğünü, ve dört aydan itibaren 12-6 arası meme vermedik (baba kalktı ve onları avutmaya çalıştı). Bu durum bizde çok kötü geri tepti. Gece bir kez kalkan bebekler gecede 4-5 kez kalkar oldu, gece uykuları tümden bozuldu. Buna ister bizden bir atasözü ile “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” diyin, isterseniz İngilizce’den çevirip “Bozuk olmayan bir şeyi tamir etmeye kalktığımız için bozmak” diyin, her şekilde hiç iyi bir şey yamadığımızı çok sonradan anladık, ama iş işten geçmişti. 6 aylık olmamış bebeklerde gece emzirmesini kesmeye çalışmak da ayrı bir hata idi.
İkinci örneğim ise Alanur’dan. Şu anda 13 aylık, ama hala gece bir kez emmeye kalkıyor, ben de emziriyorum. Çünkü gündüz emzirmelerini çoğaltma stratejisini uygulayamıyorum. Gündüz ya işteyim (biberondan hiç hazzetmiyor o yüzden genelde beni bekliyor), ya da evde olsam da bir abisi ve ablası var ve sürekli “anne gel bizle oyna” diyip peşimi bırakmıyorlar, tam emzirirken dank diye kapıyı vurup odaya girebiliyorlar. Yani ev şartları yüzünden gündüz emzirmesini sıklaştıramıyorum. Bu durumda gece emzirmesini kesmeye kalksam bebeğe haksızlık yapmış olurum, o yüzden devam ediyorum.
Gece emzirmesi konusunu hızlıca ele almaya çalıştım. Sizlerin de katkıları ile ilerde güncelleyip daha kapsamlı bir dosya hazırlayabilirim.
Tomris
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Tomris Hanım merhaba,
Çok güzel bir yazı olmuş yine. Merak ettiğim bir husus var, alerjisi olan bebeklerin daha sık uyanmasına ilişkin bir veri var mı elinizde, nedir kaynağı, yakın zamanda 10 aylık oğlumda alerji olduğuna dair şüphemiz var, ancak henüz çok küçük olduğu için test yaptıramıyoruz ve haliyle netleştiremiyoruz, hastalandı ve akabinde hapşırık, burun kaşınması vs bir türlü geçiremedik, doktor önerisiyle burun yoluyla ve ağızdan ilaç verdik, geceleri 1 defa kalkar ve sonra uyur oldu, ki daha önce 9-10 defa uyanırdı ağlayarak. Bu notu görünce açıkçası merak ettim.
Alerjisi olan bebeklerin geceleri daha çok uyanabileceği bilgisini KellyMum sayfasından aldım. KellyMum emzirme konusunda oldukça güvenilir bir sayfadır.
http://kellymom.com/parenting/nighttime/weaning-night/
William Sears da benzer bir şeye işaret ediyor.
http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/sleep-problems/faqs-about-sleep-problems/baby-wakes-often
Ayrıca literature de destekleyen çalışmalar var ama kesinliği yüksek çalışmalar değil, küçük çalışmalar
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22523904
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22300433
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21453410
merhaba tomrisş9
yine ben yine emzirme sorunu ile karsındayız
yorumları okuyanlar da faydalansın diye yazıyorumm bastanç
ikiz kızlarım 24 mayıs 2013de 40ç haftada sezeryanle dogdular. dogum kiloları 2300 ve 2700 oldugundan hic kuvezde kalmadılarç ne yazık ki mamaya ve biberona karsıyken bile dogduktan sonra doktorumuzun zorlaması ile 2. gun mama verdik. ayrıca hastanemiz cok iyi olmasına ragmen sut sagma makinesi ile sagdıgım sutun cok az oldugunu soylediler. halbuki 30-40 cıkmıstı ki bu da yenidogn bir bebk icin cok iyi bir rakam. neyse biz eve geldik ve tabi o malum cevre baskısı ile sutumun az oldugu ve mama vermem gerektigi konusunda hemfikir olmasamda biraz biraz vermeye basladım. bebeklerimden biri henuz 20 gunlukken memeyi reddetmeye basladı. doktorum bebegi tokken yedirmekle sucladı beni. halbuki memeyi reddeden bebegim bazen 6 saat aglamazdı ben neden uyanıp yemiyor bir sorun mu var dye dusunurdum. neyse ki 1.5 aylıken seni ve blogu buldum ve ilk emzirme kampımı yaptım. sonuc guzeldi ama ben 4 gun sonunda cok bitkindim. sonra bir mini kamp ve en sonunda 7 gun suren ve basarılı bir kamp yaptım. bebeklerimi 1.5 ay kadar sadece anne sutu ile besledim. ama cok bitkin dustugum anlar oldu cunku tirodim vardıç doktorun teshisi buydu. ilacıma devam ettim ve bitkinlik yavas yavas azaldı benim de sutum arttı. 4. aydan beri bebeklerim emmeyi reddetmeye basladı. aslında yeni bir kamp dusunuyordum ama memeyi almadıklarından bu cok zor. nasıl besleniyorlar derseniz mama da veriyorum kasıkla. cok cok zor oluyor gece emiyorlar gunduz kase ile iki bebeyi yedirip uyutana kadar yine acıkıyorlar. cok cok zor bir ay gecirdim. suan 5 aylıklar ve kasıklı biberon buldum onla yedriyorum memeyi cok nadir cok ac olurlarda o da onsutu almak kaydıyla bazen alıyorlar bunun dısında hep kasıkla veriyorum. sorunlarıma cozumler arıyorum ve ozetleyim
1. bebekler sadece uykuda ve uykuya dalarken emiyorlar bazen az bazen de cok emiyorlar
2. uykudn uyanınca bazen alıyorlar o da cok uyanmamıslarsa
bazen de emerken kendilerine gelip ben ne yapıyorum kardesim der gibi hemen bırakıorlar
3. memeyi bırakmaları sut biriktiginden agızlarına cok fıskırdıgından olabilir mi
4. sutu sag da ver derseniz iki bebeye bak sut sag olmadı elle sag denedim cok cok yorucu bitap dusuyorum kahvaltıyı ikindide yaar oldum buara
5. biberon alsınlar diye dua eder oldum onu da almayı unuttular
ayrıca gunduz emmezlerse gece memeye 5 defa kalkıyorlar bu defa sabaha halsiz kaldigimdan sut kalmiyor
6. biri emerken digerş uyanıyor illa biri meme ememiyor kontrol edemiyorum saatlerini ikisini beraber emziremiyorum. birini tutuyor memeyi de agzına veriyorum hala memeyi guzel tutmazlar sagolsunlar
7. ac bırakmayı da denedim bu defa uyumuyorlar yani her yon cıkmaz sokak
su durumda sutlerı nasıl kurtaracagız
ve bebeler neden meme almıyor karanlık oda herseyi denedim sadece ama sadece uykuda alıyorlarç nasıl yapacagım 5 ay dayandık nereye kadar gidecek
biraz dusuncegim Eda. zor yerden sordun. bir kac soru ile baslayayim.
gunduz uykulari nasil? uykularini almadiklarindan meme ve biberonda huysuzlaniyor olabilirler mi?
su anda ne meme ne biberon aliyorlar uyanikken, oyle mi? yani biberon yerine kasiga, daha dogrusu kasik biberona alistilar, oyle mi?
Tam aradığım yazı süpersiniz
tomriscigim ben betul id olarak blogumun adı cıkıyor nedense.
biliyordum bebelerimin farklı bir vaka olduklarını cunku dedigin herseyi yaptımç
neyse hemen cevap vereyim kesinlikle biberon almıyorlar zorladım
memeyi sadece biraz salladıktan sonra alıyorlar ve uyku arasında alıyorlar. uyanıkken cok cok cok ac olduklarında o da cok nadir diyeli ki 2-3 defa oldu onda da onsutu alıp bıraktı memede tum sutu.
soyle birsey de var kasıkla mamayı ya da sagdıgım sutu verirken cok zorlanıyorum. bin turlu oyunla abartısız 20-30 dakika suruyor. ona alısmıs olabilirler ama niye onu da her defasında reddediyorlar
Betül, bu ara çok yoğunum, senin gibi zor bir vakayla ilgilenemedim, kusura bakma. Şöyle bir hazırlık yapalım. Senden rica etsem, iki gün boyunca bebekler için bir çizelge tutar mısın, her biri için ayrı. Kaçta yattı, kaçta kalktı, nasıl uykuya daldı. Kaç dakika meme emdi, sonar kaç ml mamayı nasıl içti (kaşıkla, vb.). gece kaç kez hangi saatlerde kalktı, ne yaptın, ne zaman uyudu, vb. bu çizelgeyi yapabilirsen bir bakalım, nasıl çözeriz.
mrb benimde sıkıntım eda hanımın sıkıntıları ile aynısı.benim kızımda 4 aylık 1.5 aydır aynı sekilde sadece uyanınca emiyor yada uyku sersemi iken emiyor onun dısında uyanıkken asla emmiyor.biberon ile vermeyi denedim almadı kasıkla vermeyi deniyorum onuda agzını kapatıyor hiç bi şekilde acmıyor. ac oldugu için uyumuyorda uyumayınca emziremiyorumda ne yapmam gerek lütfen banada yardımcı olun…
Merhaba mail sanki ben yazmış gibi hissediyorum üzerinden uzun zaman geçmiş ama bir çözüm bulabildiniz mi
Bu soruların cevabı yukarda yazı içinde var. Bebekler 3-4 ay civarında zor emmeye başlayabilirler. En önemli sebebi etrafta çok uyaran olması ve uykularını yeterince almamış olmalarıdı. Lütfen yukardaki yazının içine bakın.
Tomris hanım, yazı için teşekkürler. benim sorum şu, 4.ayına yeni giren kızımı akşam banyodan sonra 6-7 gibi uyutuyorum, dreamfeeding'i 11-12 gibi yapmalımıyım yoksa artık tamamen onun acıkmasını bekleyip uyku süresini ona mı bırakmalıyım?
dream feeding'den sonra sabaha kadar uyuyorsa bence boyle devam et. Yok sabaha kadar uyumuyorsa, zaten bir kez kalkıyorsan gece, o zaman bir dene bakalım, dream feed'siz kendisi kaçta uyanıyor.
Tomris Hanım, çok güzel bir yazı gene, çok teşekkürler. Tam da bu konuyla ilgili düşünüyordum. 🙂 Oğlum 14 aylık, akşam 20:30 civarı emip yatıyor, bir sorunu yoksa sabah 06:00'ya doğru emmek istiyor, 07:30'da da uyanıyor. Sabah emmesi çok mu yanlış? Eğer değilse bu sisteme ne kadar devam edebilirim? Teşekkürler..
Sabah 06:00'da uyanmasi cok normal, cocukcagiz 10 saate yakin guzel uyuyor, daha da gec kalkmasini beklemek icin erken.
Tomris hanım, size kaç aydan sonra gece emzirmesini (akşam 20-21 gibi yatan ve sabah 6-8 arası uyanan bir bebek için) kesmek mantıklı? Benim bebeğim 4,5 aylık. 8-9 gibi yattığında 12 gibi uyanıyor emziriyorum ve gece de 3-4 gibi emziriyorum. Dediğiniz gibi bebeğin ihtiyaç durumuna göre karar vereceğiz ama sizin de fikrinizi almak istiyorum. Sizce bu tempoya kaç aya kadar devam etmeliyiz?
Bence bu yazdigin cok normal bir dozen 4,5 aylik bir bebek icin, masallah!
Sorunuzun cevabini siz vereceksiniz. Eger bu dozen sizin icin uygunsa, istediginiz kadar devam edersiniz. zaman icinde bu emzirmelerin birinin ya da ikisinin ortadan kalkmasini bekleriz genelde, ama buna bebek karar verirse daha iyi olur. ama bu dozen beni cok yoruyor diyip kesmek isterseniz 6 aydan sonar kesebilirsiniz gece yarisi ve Sabah 6 arasindaki emzirmeyi. Ama ben bu konularda bebegin dinlenmesi gerektigi dusuncesindeyim.
Kisisel sartlara sunu ornek verayim: Bizim kizin gece emzirmeleri 4-6 aydan sonar azalmadi. Bir ara azalacak gibiydi, gece kalkmadi bir iki gece, sonar tatile gittik yine gece klakmaya basladi, ki hakliydi, cunku tum gun ikizlerin pesinde orda burdayken bebegi emzirmeye cok vakit ayiramiyordum, o da hakkini gece aliyordu. Hala da durum ayni. 13 aylik, ama hala gece 12-1 gibi ve gece 3-4-5 gibi bir emzirmemiz var, cunku gunduz emzirmesini artiramiyorum, buna imkanim yok, o da ihtiyacini gece karsiliyor. Uykusuzum, ama gunduz emzirmesini artirmadan kesmeye girismek ona haksizlik.
Tomris hanım, önümüzdeki ay 6 ayımız bitecek, kilo alımımız normal gidiyor ve sadece anne sütüyle besleniyor, bir sonraki ay ufak ufak ek gıdalara başlayacağız. 19:30-20:00 civarında uyuyan 5 aylık bir bebek olan kızımı gece saat 23-24 civarı 1 kere ve saat 3-4 civarı 1 kere emziriyorum şu anda. Sabah da 6-8 arası uyanıyor. Bu durumda 6 aylık olunca gece 23-24 emzirmesine devam ama 3-4 emzirmesini kesebiliriz değil mi? Kaç aylık oluncaya kadar bu rutin devam etmeli ve hangi aydan sonra nasıl değişmeli sizce? Çok teşekkürler:)
Teorik olarak kesebilirsiniz. Ama pratikte kesmek zorunda degilsiniz. Ben bu tur rutinlerin bebek tarafindan yonlendirilmesi taraftariyim. Eger gece emzirmesi size cok cok yoruyorsa, aile sartlariniza uygun degilse, oncelikle yukarida verdigim onerilerle, yani yumusak bir sekilde kesmeye calisin. Olmuyorsa, yani gunduz bol bol meme verdiginiz halde bebek gece bir kez kalkip emiyorsa, uyku egitimi ile kesmeye calisabilirsiniz. Aile sartlarinizi bilmiyorum, ama gecede sadece bir kez kalkip emen bir bebegi zorla uyku egitimi vererek gece emmesinden kesin demeye benim vicdanim elvermiyor.
Merhaba, son 2 haftadır kızım 8'de uyuttuktan sonra neredeyse 1-2 saatte bir uyanıyor. Farklı saatlerde oluyor bu genelde ben de acıktığını düşünüyorum. Aslında gündüz emzirmelerim 2 saatte biri geçmiyor bana göre sık emziriyorum yalnız sağ göğsümü 3 gündür tamamiyle bıraktı bir türlü almıyor sadece sol göğsü emziriyorum. Gündüz keyfi yerinde ama acaba sütüm yetmiyor ve gece bu yüzden sık sık uyanıyor olabilir mi?
uyku eğitimine 1,5 ay önce başlamıştık ve uyumasında bir sorun yok kendi kendine uyuyor ama eskiye göre en önemli fark gece çok fazla uyanmaya başladı. Önce emziği verip susmasını bekliyorum 5-10 dk susmazsa emziriyorum ve bu bazen gecede 3-4 kereyi bulabiliyor. Diş çıkarmıyor henüz, kakası ve çişi de normal, gündüz keyfi ve uykuları da yerinde, tek sorun gece sık uyanması. Ne yapacağımı bilemedim? Ne önerirsiniz?
Tomris hanım merhaba, 8 aylık bir oğlum var. akşam 19:30-20:00 arası uyuyor. 23:30 gibi dream feeding yapıyorum. geçen ay çok sık kalkıyordu gece deniz ve sadece emerek uykuya devam ediyordu. uyku eğitimiyle 20 gündür daha düzenli uykusu. gece 2,5 -3 arası uyanıyor. ancak uyandığında pış pışlıyarak uyutup 4 gibi uyurken emziriyorum. doğru mu yapıyorum size danışmak istedim. sabah 6-6:30 arası uyanıyor. gece emzirmesini tamamen kesmek süte etki eder mi? bu rutinde mi kalmalıyım ya da kesmek mi gerekli? çok teşekkür ederim şimdiden.
zeynep
Madem ilk seferinde pışpışlayınca uyuyor, 4'te meme verme, bir dene bakalım, kendisi bir daha uyanacak mı? (4'te uyurken veriyorsun memeyi dream feeding gibi anladığım kadarıyla, değil mi?) İlk seferinde pışpış ile uyuması iyi bir şey, eğer açlıktan olsa ısrarcı olurdu. O yüzden bence gece uyandığında yumuşak yumuşak pışpışlayarak sabaha kadar getirmeye çalış, bir dene bakalım, ne olacak.
merhabalar tomris hanım ben zeynep benim oğlan da sekizi bitirdi.iki gündür gece emmesini kesmeye çalışıyorum çünkü artık uykusunu memede almaya başladı ve uyku eğitimine başlamayı düşünüyorum ve memede uyumasına engel olamıyorum ve altı aydan sonra da bırakılması gerektiğini okudum erenden benim sorum şu oğlum altı yedi gibi yatıyor ve beş buçuk altı gibi uyanıyor gece emzirmem gerekir mi ve kaç defa olamlı hem aç olmasın hem de süt azalmasın diye çok çoook teşekkürler şimdiden
gece emzirmesini kesmek zorunda degilsin, ama kesmek istiyorsan 6 aydan sonra kesebilirsin. Ozellikle beslenmeden ziyade aliskanliga donustugunu hissediyorsan gece emzirmesini kesmek icin iyi bir zamandasin, o aliskanlik iyice oturmadan once kesersen iyi olur.
aksam 6-7 gibi yatan bir cocugu gece sen yatmadan once (yani gece 12'den once mesela) iki kez emzirmeni oneririm. Sonra da 6'ya kadar emzirmezsen gece emzirmesini kesmis olursun. cuku gece uykusu dedigimiz sey 5-6 saatlik bir uykudur bebeklerde, bundan daha uzun ac kalmasini bekleyemeyiz. gece 12'den once ne kadar cok beselersen gece 12 Sabah 6 arasi uyuma ihtimali o kadar artar.
Tomris Hanim merhaba, oglum neredeyse 14 aylik, 5.disini yeni cikardi, sanirim art arda gelecek digerleri de. Etrafimda goruyorum bebekler 2-3 gun huysuzluk edip cikartiyorlar dislerini, bizimkinin dis etleri kabarip kabarip sonuyor, son disini 2 ayda cikartabildi mesela. Gunduzleri de huysuzlasti, 9 ayliktan itibaren yenidogan halinden bile fazla memeye duskun olmaya basladi, beni oturur gordugu anda, cani sikildiginda, uyandiginda vs meme de meme baska bir sey istemiyor, doymak icin emmedigini biliyorum, ilgisini dagitmak istedigimde de cok uzuluyor, ben de ne zaman isterse emziriyorum. Durumumuz bu iken 2 sorum olacak: 1) Bu kadar sik emzirmem dogru mu? 2) Dis cikarma sureci boyle uzunken, gece emzirmesini kesebilir miyim, su an baska turlu uykuya dalamaz hale geldi ve saat basi uyaniyor, ben de acisi var diye emziriyorum. Cok guzel bir uyku duzeninden en basa donduk bir anda. Cok tesekkurler, sevgilerimle. Gulfem
Gulfem, eger musaitsen cocugu istedigi kadar emzirmende bir sakinca gormuyorum. Dis sureci ve gece emzirmesi karisik bir konu, cok fazla yorum yapamayacagim. Eren'in 1 yas sonrasi uyku egitimi yazisina yorum yazarak ona sorunu birakabilirsin.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/1-yas-sonras-icin-uyku-egitimi.html
Merhaba
15 aylık bi oğlum var gündüz sürekli emmesine rağmen gece en az 8 kere uyanıyor 3 boyun fıtığı sırt ağrısı ensonda bacak kramplarıyla artık çıldırmak üzereyim 🙁 çok mutsuzum eşimden çıkarıyorum hıncımı evliliğim bile yıprandı bu alşam patladım artık emzirmicem diyorum umarım başarırım bizimki alışkanlık emzikte kullanmadı hiç uyandığında gene sallıcam mecburen sorum şu ki 8 civarı uyudu şimdi 12 de ve 5 de emzircem dimi buarada da yine sallamayıyım dimi?
merhaba, durumun zor. gece 8 kez uyanan bir bebekle isin zor. gunduz surekli emiyor diyorsun, kac kez emiyor?
Bir de mutsuzlugunu, evliliginin yipranmasini bebegin gece uyanip emmek istemesine baglamissin. Genelde bu kadar dogrudan bir iliski olmaz, anneleri cileden cikartan tek bir sebep degildir, birden fazla sey vardir. Tek sebebin bebegin gece emmesi oldugundan emin misin?
Eger hayatinda evliliginde isinde seni huzursuz eden seyler varsa bebek senin huzursuzlugunu hissedip o yuzden memeye duskunlesebilir.
Mesela bir ornek vereyim. Isimde cok yogun ve zor günler geçiriyorum. Çocuklara da yansıyor bu durum, toleransım azaldı. Aklımda tonla fikir varken sütüm de hemen akmıyor. Geçen akşam 11'de emziriyordum, sanırım 20 dakika boyunca emdi kız ama süt bir türlü gelmedi (stresten olabilir bu durum). Tam uyuklamaya başlamıştım ki o sırada süt geldi (bu da normal çünkü uykuya dalarken düşünceler devreden çıkınca süt akımı hormonu geliyor) Tabii bu durumda stresle emdiği halde sütün akmaması ile süt de azaldı. Bunun üzerine kız gece gündüz emmek ister hale geldi. haklı, çünkü ihtiyacı olan sütü ancak böyle alabiliyor. ayrıca benim stresimi de hissettiği için kendini güvende hissetmek için memeye düşkünleşiyor.
Senin durumun bundan çok farklı olabilir elbette, ama annenin ruh halinin emzirmeye etkisini anlatmak için bu örneği verdim.
Uyku eğitimi konusunda Eren'e danışmanı öneririm. Özellikle şu yazıyı okuyup altına yazabilirsin.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/1-yas-sonras-icin-uyku-egitimi.html
Gece sürekli oğlumun yanındayım doğduğundan beri de eşimle ayrı yataklardayız çok sık uyandığı bazende yatakta sallamak zorunda kaldığım için.. Gündüz ve gece sürekli ilgilenmek bide üstüne rahatsızlığım eklenince eşime olan özeni ve vakti gösteremiyorum hayat=oğlum oldu
Gündüz emzirmeleri ortalama 7 vardır yani her canı istediğinde veriyorum.. Stresi çok güzel ve doğru örneklemişsiniz sebep buda olabilir aklımın bi kenarında olucak… Tekrar çok teşekkür ediyorum
Tomris Hanım çok teşekkürler yazılarınız için. Benim bebeğim 7 aylık. Çalışıyorum, gündüzleri anne sütü ile birlikte bir öğün sebze çorbası bir öğün de yoğurt ile besleniyor. Yatmadan önce saat 8.30 gibi 150cc formül mama yiyor. 9 gibi de uyuyor. Gece 1'de ve 3-4 arası iki kere uyanıyor, 1'de gece çayı, 3-4 arası ise anne sütü veriyoruz. Gece beslenmelerini kesmeli miyiz? Ne önerirsiniz?
1'deki gece cayini anlamadim. onun bir faydasi yok bebege aslinda.
gece 3-4 gibi anne sutu darken emziriyor musun, biberon mu veriyorsun? eger emziriyorsan kesinlikle kesmemeni oneririm, calistigin icin bebegin o temasa, o emmeye ihtiyaci var. zaten tum gece memede olan bir bebek degil, kalkma saati belli demek, bence kendisinin birakmasini bekleyebilirsiniz.
Bu benim çok çelişkide kaldığım bir konu.
Emzirme konusundaki yazılarınızdan çok faydalandım lütfen benim durumum için bir yorum yapın
Benim kızım doğduğunda geceleri iki kez kalkıp emiyordu. Sonra ilk kalkış süresi uzadı ve böylece 2 aylık olduğu zamandan itibaren bir kez kalkmaya başladı. Şu anda 9 aylık ve hala bir kez kalkıyor. Akşam 9 da yatıp genelde 5 gibi emip geri uyuyor.Ücretsiz izindeyim benim için bir kez kalkıp emzirmek sorun değil, ancak ileride uyku problemine yol açar mı? Ne dersiniz bu beslenmeyi kesmek içim çaba harcamalımıyım?( Bu noktada kızımın makul bir bebek olmakla beraber biraz hırçın olması gözümü korkutuyor, onu yormak istemiyorum)
Teşekkür ederim…
bu senin karar verecegin bir sey. Ama bana sorarsan Aksam 9'da yatan bir bebegin Sabah 5'te emmek istemesi cok makul bir sey.
benim de makul bir bebegim var, ben devam ettim..cunku gunluk hayatta benden cok asiri talepleri yok. uykusunu guzel uyur, yemegini guzel yer. zamanimin cogu abi ve ablasina gidiyor (4 yasinda). kizimin istedigi bir kez meme gece, gun icinde hayatimi bu kadar kolaylastirirken bu tek istegini niye sakinayim dedim. ayrica gecenin karanliginda, sakinliginde emzirmek de hosuma gidiyor, gun icinde rahat emziremiyorum cogunlukla (abi abla faktoru).
bu senin karar verecegin bir sey. Ama bana sorarsan Aksam 9'da yatan bir bebegin Sabah 5'te emmek istemesi cok makul bir sey.
benim de makul bir bebegim var, ben devam ettim..cunku gunluk hayatta benden cok asiri talepleri yok. uykusunu guzel uyur, yemegini guzel yer. zamanimin cogu abi ve ablasina gidiyor (4 yasinda). kizimin istedigi bir kez meme gece, gun icinde hayatimi bu kadar kolaylastirirken bu tek istegini niye sakinayim dedim. ayrica gecenin karanliginda, sakinliginde emzirmek de hosuma gidiyor, gun icinde rahat emziremiyorum cogunlukla (abi abla faktoru).
Merhaba Tomris hanım
Oğlum 10 aylik ben 10aydir sürekli sut sağan bir anneyim çünkü bebeğim hiç emmedi yani hep biberonla besledim. Bu aralar gece beslenmesinde sıkıntı yaşıyorum saat 8-9 gibi 210cc sut veriyorum uyuyor. Onceden saat 12 gibi ben yatmadan tekrar verebiliyordum ama suanda kesinlikle agzini acmiyor bir haftadir bu sureyi uzatiyorum saatimi gece 3-4e kurup kalkiyorum ama yinede istemiyor agzini acsa en az 100cc iciyor ama inatlasiyoruz normalmi ne yapmaliyim sabahlari 6-7 arasi uyanıyor
Bebek gece beslenmek istemiyorsa beslemeyin, buna ihtiyaci yoktur. Olsa alirdi.
Yani akşam 8 den sabah 6 ya kadar bişey yememesi normal mi Teşekkürler
10 aylikken normal.
İyi günler tomris hanim benim bebegim 3 aylik gece 3-4 saate bir emziriyorum ama o uyanmiyor iki göğüsu toplam15 dakika zor emiyor gece12de uyuyor en son 5 saat bekledim acaba uyanacak mi diye uyanmadi yine uyurken emzirdim…acaba uyurken vermej iyi mi hep ön sütü iciyor gibi geliyor bana uykunun bölünmesi sorun olur mu emzirmek icin biraz zorluyorum gece… birde gece 5-6 saat emmese sütüm azalir mi?
Uc aydan sonra gece bebegi uyandirmana gerek yok. Birak kendisi uyansin eger istiyorsa. Bir tek ayni odada uyumaya dikkat et ilk alti ay. Bazi bebeklerin uykusu agir oluyor, gece aciksalar da uyanamiyorlar. Ama anneleri ile ayni odada olunca anne babanin uykudaki seslerini kokusunu alip aclarsa daha kolay uyanabiliyorlar.
slm tomris ben şimdi 45 günlük bebeğim var merak ettiğim konu 4 aylık olunca doktora danışıp gece beslenmesini kesebilirsiniz demişsiniz şimdi merak ettiğim bebek kendi mi kalkmayı bırakacak yoksa kalktığı zaman biz mi onu beslemedn uytmaya çalışacağız çünkü siz demişsiniz ki bi yerde babası onu oyalamaya çalışıyordu diye …birde benim oğlum simdi bazı zamanlar ilk uyuduğunda 7 de yatıp 12 ye kadar kalkmadığı oluyor 5 saat aç sonrasında ise 2 saatte bir uyanıyo bende emziriyorum tekrar uyuyor merak ettiğim 5 saat nasıl aç kalabiliyor uyandırıp emzirsem mi birde madem 5 saat aç kalbiliyor neden sonra 2 saatte bir uyanıyor sabaha kadar uyusaya :)bi de gündüz de 2 saatte bir bazen çok huysızlandığı ve ya hıçkırık tuttuğu zaman saatte bir emziriyorum bu süreyi uzatmamama gerek var mı? bide alakasız olacak ama belki bilginiz vardır eren 1 kaç aydır bloga cvp yazmamış neden acaba :(((
Alti aydan once gece emzirmesini kesmeyi onermem. Bazi bebeklerin aksam ilk uykusu uzun, sonraki uykulari kisa olur. Ne yazik ki anne babanin hayatina hic uygun degil bu ama bebegi boyle kabul etmek lazim. Gunduz emzirmelerine dokunma, istedigi zaman emzir. Bu sayede gece bir iki kez uzun uyuyabilyor, tanki dolduruyor gunduzden cunku.
Eren'in neden yazmadigini bilemiyorum, uzgunum.
birde tomris aklıma yeni geldi ben bebeğimi yukarıda yazdığım saatlerce gibi emziriyorum 8_15 dk arası tek göğsümü veriyorum veriyorum kendisi bırakıncaya kadar emziriyorum göğsümü bıraktığında haala sütüm oluyor bende kendisi bıraktığı için diğer göğsümü teklif etmıyorum birdahaki emzirmeme diğer göğsümü veriyorum 1 aylıkken 5300 gr olmuştu 3800 doğdu bu emzirme şeklim doğrumu ? birde hep bu şekilde yetrli olur mu sonra değiştirmem gerekir mi?
Eger bu duzen size uygunsa, bebek guzel kilo aliyorsa bozmana gerek yok, boyle devam edin. Ama sutunu artirman gerektigi durumlarda, bu duzende bebegind oymadigini hissettiginde her emzirmeden sonra ikinci memeyi de teklif etmelisin.
Merhabalar. Ben 32. Haftada Preklempsiden dolayı 1640gr bir kız çocuğu dünyaya getirdim. 28gün küvezde kaldı.1950gr iken eve geldi. Şimdi aylık olmasına 1hafta kaldı. Uykuya zor dalıyordu ve elde avuçta ağlıya ağlıya geçen günlerin ardından 3gündür tracy hoggun 3sa bir beslenmesini uyguluyorum ve bazen emzik veriyorum uykuya dalsın diye. Gece de o ıkınıyo ama uyanmıyo. Emme isteği de olmadığı için uykusunu bozmuyorum ama ben de uyandırsam mı diye kararsız kalıyorum. 10da emzirdikten sonra bazen banyo yapıp bazen öylece yatırıyorum. 2-3 gibi çok uyuttum eyvah deyip kaldırıyırum bi telaş 5-6dk emip uyuyor. Bi de 4-5 gibi yine 5-6dk. 7yi geçerek kalkıp emziriyom. Sorum şu acaba gece zorlamalımıyım zorlamamalımıyım. Bir de acaba erken mi geçtim düzen kurmayaaa? Şimdiden teşekkürler 🙂
Merhabalar. Ben 32. Haftada Preklempsiden dolayı 1640gr bir kız çocuğu dünyaya getirdim. 28gün küvezde kaldı.1950gr iken eve geldi. Şimdi aylık olmasına 1hafta kaldı. Uykuya zor dalıyordu ve elde avuçta ağlıya ağlıya geçen günlerin ardından 3gündür tracy hoggun 3sa bir beslenmesini uyguluyorum ve bazen emzik veriyorum uykuya dalsın diye. Gece de o ıkınıyo ama uyanmıyo. Emme isteği de olmadığı için uykusunu bozmuyorum ama ben de uyandırsam mı diye kararsız kalıyorum. 10da emzirdikten sonra bazen banyo yapıp bazen öylece yatırıyorum. 2-3 gibi çok uyuttum eyvah deyip kaldırıyırum bi telaş 5-6dk emip uyuyor. Bi de 4-5 gibi yine 5-6dk. 7yi geçerek kalkıp emziriyom. Sorum şu acaba gece zorlamalımıyım zorlamamalımıyım. Bir de acaba erken mi geçtim düzen kurmayaaa? Şimdiden teşekkürler 🙂
Merhaba,
Tarcy Hogg uyku isini iyi bilir ama emzirmeden hic anlamaz. Kitaplarinda verdigi oneriler emzirmenin temel prensipleri ile celisir; 3 saatte bir emzirmek gibi. Emzirme saatli olmamalidir. ya da 4 aydan sonar gece emzirmesine gerek yoktur demesi gibi, bu yanlis bir bilgi. 6 ayda cogu bebegin ihtiyaci azalir, ama hepsinin degil.
Bebegin kac aylik oldugunu yazmamissin ama 4 aydan once uyku egidimi zaten onerilmiyor. Uykuyla ilgili sorularini Eren'in ilgili yazilarina birakabilirsin.
Geceleri emzirmek istiyorsan emzirebilirsin, bunda bir sakinca yok. 6 aydan once bebekle ayni odada uyumanin buyuk faydasi var; boylece uykulariniz senkronize olur, bebegin karni acikma sesleri geldiginde, yalanmaya aranmaya basladiginda anne uyanip emzirebilir.
Benim sana tavsiyem, EASY rutinini uygula, ama saatli degil. Gece emzirmesini de istedigin gibi yapabilirsin.
Selamlar,
Tomris
Tomris hanim benım bebegim 10 ayina girdi aniden memeyi reddetti pazar gununden beri ısırıyor memeyi sadece uyurken aliyor ne yapmaliyim
Secil, yukardaki yazida yaziyor: "Benzer bir dönem (memeden uzaklasma) 10-11 ay civarında yaşanır, bu sefer de hareketlendikleri için, oraya buraya koştukları için memeye ilgileri azalır. Etrafta dokunup kurcalayabileceği onca ilginç şey varken kim oturup meme emmeyle uğraşacak! Gerek bu dönemlerde, gerekse genel olarak bebeği emzirmek için en iyisi uykusundan uyandığı zamanlardır. Bebek uyandıktan sonra dinlenmiş ve dinçtir, mahmurken inadı filan da unutmuştur, o nedenle sakin bir şekilde güzelce emzirebilirsiniz. Bebek uyandıktan sonra daha perdeleri açmadan, odasından çıkartmadan salona filan gitmeden emzirmenizi öneririm. Bir kere ışık, görüntüler, oyuncaklar, ev ahalisi, konuşmalar, açık televizyonun sesi vb. uyaranlarla karşılaşmaya başladı mı emzirmek gittikçe zorlaşır, "
Bunlari denedin mi?
Bazi bebeklerde 10-11 ay doneminde gunduzleri memeyi reddetme cok yogun olabilir. Sadece uykuda meme alarak bu donemi atlatip sonar yine guzel guzel emmeye devam eder cogu bebek.
tomris hanım,
dediğiniz gibi uyurken yada yeni uyanmışken emziriyorum bir hafta düzeldi sonra tekrar yapmaya başladı şaşırdım artık üst dişlerde çıkıyor ondan huysuz sanırım korkum memeyi bırakması emmezse gider süt dedi dr. sağıyorum ama onun yerini tutmazmış dr.sağolsun iyice yıktı beni
Yikilmana gerek yok. Uykudan uyaninca, uyaranlara cikarmadan, uyku mahmuru iken emzirmeye devam et.
Merhaba,
Alanur'u gece emzirmenize cok sevindim. Benim bebegim neredeyse 9 aylik. Uyku egitimi vermek istiyorum. Gece memeyi kesmeden yapabilir miyim? Ne oneririsiniz. Bebekle ayni odada uyuyoruz,evimiz uygun degil odayi ayirmaya. Engel teskil eder mi?
Tesekkurler..Sevgiler..
Fulya Aksar Nacar
Merhaba Fulya,
Zor bir soru. Uyku egitimi konusundaki sorulari Eren'e yoneltmende fayda var. Eger calisiyorsan gece emzirmelerini sinirlayabilirsin, mesela aksam 12 Sabah 6 arasinda sadece bir kez emzirme, digerlerinde emzirmeme gibi. Bu durumda babanin devreye girmesi gerekir, yoksa senin sut kokunu alirken emmek istememesini beklemek cok mantikli degil.
bebekle ayni odada uyumak da uyku egitimi acisindan zor bir durum. cunku senin uykudaki sesinle, hareketlerinle, kokunla o da uykusundan uyanmaya meyilli olur. konuyu Eren'in uyku egitimi yazilari altina yazarak danismani oneririm.
Merhaba Tomris,
Calismiyorum su an..Ama 1 yasina gelince baslamayi planliyorum (is bulabilrsem 🙂 ) Ama gece emzirmek – calissam da- benim icin problem degil,zira kizimda calisiyordum,ama gecede ortalama 5 kez kalkiyordum emzirmek icin. Odayi ayirmadan zor diyorsan,zaten durum vahim 🙂
Cok tesekkurler,degerli vaktin ve birikimini paylastigin icin..
Sevgiler,
Fulya A. Nacar
Tomris hnm mrb ben bi suru sey yazdim ama yollayamadim galiba:(simdi okadar seyi tekrar yazicam.yada ikinci kez yollamaya calisiyorsam vana gulmeyin lutfen:( 2bucuk aylik bir kizim var 3700 gr dogdu ve suan 5 kilo ayda yarimsar kilo aldi.boy uzamasi iyi suan 58 cm.gunduzleri sık emziriyorum geceleri ise uyumak istiyor 1de yatsa 6dan once kalkmiyor.bazen 40dk.ya uzayan bazende 5dk, da kalan emmeleri var.goguslerim genelde yumusak ama kontrol ediyorum sut var.geceleri uyudugumda sabaha sisiyor sadece.cok istahli deil gibi ama bakiyorum guzelde emiyor cogu zaman.10_15dk emiyor.yutkunmalarina bakiyorum bazen likir likir bazende cekio cekio cok sonra yutkunuyor.sutun yaramiyor yagli deil doyurucu deil sulu diyorlar cok moralim bozuluyor.herseyi denedim emmeyi onun istegine biraktigimda oldu kendim devamli memeyi dayadigimda oldu.gunde 3 kez kaka yapiyor, cisi sayamiyorum ama oda gayet iyi durumda.hersey normal gorunuyor ama az aliyor kiloyu uzuluyorum ben cok.bazen memeyi guclu cekiyor isiriyor gerliyor sonra birakip agliyor.sutum azmi acaba.mamaya vaslamanak icin direniyorum.sirt agrisindan ölüyorum illa emzircem die cok cabaliyorum lutfen bana biseler soleyin
Merhaba,
Bir annenin sütünün bebeğe yaramaması mümkün değil, etrafındakilere kulak asma, bunların hepsi hurafe.
Eğer bebeğin kilo alımı ile iligli en ufak bir endişen varsa ilk yapman gereken emzirme kampıdır. Lütfen şu yazıyı oku ve dikkatle uygula:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Geceleri bebekle aynı odada uyumanı öneririm. Böylece bebek acıktığında yalanmaya başladığında, yani uykusu hafiflediğinde alıp hemen emzirebilirsin, uyanmasına gerek bile kalmaz.
Bebeğin tartılarını doğumdan itibaren tarihleri ile yazarsan kilo alımı ile ilgili daha net yorum yaparım.
Emzirme kampı öncesi ve sonrasında bebeği tarttırabilirsen ne kadar işe yaradığını gözlerinle görürsün.
Tomris hnm oncelikle cevap icin tesekkur ederim beni rahatlatti.buarada ismim aysel.dunden beri aslinda baska bir sorunumuz daha olustu.bebegim emmeyi reddediyor.dakikalar suruyor memeyi zor tutturuyorum goguslerim dolu dolu oldu,5 dk likir likir emip birakiyor, bu ona yetiyormudur..geceleri hic almiyor uyandiramiyorum, acikmamistir diyip birakamiyorumda…ne yaparsam yapiyim her yolu denedim uyanmiyor.gece 12de az emdi yatti 4te uyandirmaya calistim olmadi sabah 6da zar zor emzirebildim sonrz bidaha yatti 9da uyandirmaya calistim olmadi.saat 11e gelmek uzereydi yine zoru basardim ama moralim alt ust nasil olur 2bucuk aylik bebek bukadar ac kalir.ilk defa dun gun boyu hic kaka yapmadi.bugun sabah biraz yapti.cisini yapiyor.memeye neden boyle zor geliyor onceden devamli emmek isterdi simdi yaklastirinca agliyor.bu durum bana kilo tarti olayini tamamen unutturdu.ne yapmaliyim bilemiyorum.tarihlerini hatirlayzmiyorum ara kontrollerimizde oldu oyuzden totali yazdim.size yazdiktan sonra cuma günü kontrole gittik net 5200 geldi.24 nisandan 4 temmuza kadar 3700den 5200e geldik.
Bebekler uc aya dogru etraflarinin farkina varip daha zor meme alir hale gelirler. bu arada ihtiyacini karsilamayi ogrenmislerdir, memede islerini daha hizli bitirirler.
Bu aylarda bebegin uykusunu almasi cok onemli. gunduz uykularina dikkat et. Yalniz bebek cok uyuyor gibi geldi bana. oglen 11'e kadar hic uyanmadan uyudu mu bebek?
2,5 ayda 1.500 gram almis, ayda 600 gram yani alt sinirdan almis, ama sorun degil. bebegin keyfi yerindeyse sorun yok.
Bu istahsizlik hastalik isareti de olabilir. bebegi gormeden bu anlattiklarinla yorum yapamiyorum. ama emmemesinden endise ediyorsan, bebegin keyfi yoksa, cok uykulu ise, susuz kalacagini dusunuyorsan doktora goturmelisin mutlaka. Eger bebegin keyfi yerindeyse, seni endiselendiren bir sey yoksa, uyanikligi yerindeyse, bebegin karari diyip ona birakmalisin.
Tomris hanim sanirim onun karariydi ve degisti su an hersey yolunda gidiyor.memeyi reddetmeyi birakti.hergun duzenli kaka yapmayinca sikinti yasiyor bunu anliyorum gergin gazli ve memede huysuz oluyor.gece mutlaka bir kez emziriyorum sabaha karsida kendisi uyaniyor 5_6 gibi.ortalama 10ar dk emiyo yetiyordur umarim.bazen gazi cikiyor bazende cikaramadan yatiriyorum uykusu acilmasin diye.bu konuda bi oneriniz varmi.bir de biraz detay ama sunuda sormak istiyorum 2 gundur kakasi cok asiri sulu onceden hafif tortulu oluyodu ishal diyemem cunki cok sık yapmiyor zaten.peki neden olabilir bu.yine konudan konuya atliyorum, ayvalik sarimsaklida oturuyorum deniz karsimizda tabi esinti oluyor camlari bile cok acamiyorum.gunduzleri gunes evde bile yakiyor.hergun yikamaya korkuyorum hasta olur diye cok sicak ama cok esiyor aksamlari ise serin. Ne giydiricem ne yapicam bilemiyorum.
Aysel, bu sorularin teknik sorular degil, tecrbue sorulari. herkes farkli uyguluyor, kimi bebek gazi cikmadan uyumuyor, kimisi gazi cikmadan isil misil uyuyor. Bu sicakta bebegi her gun yikamamak bana haksizlik geliyor, ama evin sartalrini bilemem.
Facebook'ta 'bebek yapim bakim onarim' grubu var. Bu sorulari oraya sorarsan baska anneler seninle tecrubelerini paylasir.
tomris bebeğim 29 mart 2014 doğumlu en son tartıldığımızda 7500 gr dı bu ay 700 gr almıs normal de daha fazla alıyordu sorum su yazınızda da dedıgınız gıbı bebeğim eskısı gıbı benı emmek ıstemıyor onceden her zaman emerdı hıc hayır demezdı bende sık sık emzırırdım sımdı keyfı olmadıgı zaman agladıgı zman belkıde tok oldugu ıcın tam bılmıyorum bazen emzıremıyorum sadece anne sutu verdıgım ıcınde endıselenıyorum acaba ac kalırmı dıye bıde bu ay kılo alımı da az oldugu ıcın suphelerım arttı gercı kılosu cok ıyı ama az emdıgı ıcın mı az kılo aldı acaba dedım bıde en onemlı sorum su gece uykusu cok ıyı masallah 7-8 gıbı yatıyor gece 2-3-4 gıbı emmeye kalkıyor cok nadır bırdede kalktıgı oluyor o saate kadar emmıyor hıc ben sutumun azalmaması ıcın 11-12 gıbı sutumu sagmaya basladım dogru mu yapıyorum bılmıyorum bırde sutum sagdım ıkısınden 75 ml cıktı cok az gıbı geldı bana 3 saat sonra sagmıstım o zman gecen gecede 3 te sagdım bebek tek gogus emdı bende dıgerını 8 den berı emmıyor dıye sagdım ondan 125 ml cıktı ama aradan 7 saat falan gecmıstı bıraz daha sagsam cıkardıda cok ugrasmadım artık gece uyanmayınca uyandırmıyorum emzırmeye 3 aydan sonra gerek yok demıssınız bırde gunduz uykularına cok mudahale etmemeye calısıyorum acaba gunduz uykusuz kaldıgı ıcın mı huysuzluk yapıp benı emmek ıstemıyor dıyede dusunuyorum bırde son bır sey daha bır gogsumde dıgerınden daha cok sut var otekını de cogaltmak ıcın ne yapabılırım bırde sutumun az oldugunu dusunuyorsanız sutumu cogaltmak ıcın ne yapabılırım bıraz uzun ve karısık oldu sımdıden tskkr ederım cvp ıcın…
Merhaba Sakine,
Yazinda noktalama isaretleri kullansaydin okumam daha rahat olurdu. Bu sekilde bir sey cikartmakta zorlaniyorum.
Bebekler ilk 3-4 ay ayda 600-900 gram alir, 4-6 ayda 400-600 gram. Yani 700 gram son derece normal, masallah. Az oldugunu nerden cikarttin?
4 ay civaridna bebekler eskisi kadar emmek sitemez, normaldir. Kilo alimlariyavaslar cunku.
Bebegin gunduz uykulari konusunda yukardaki onerileri uygulamak disinda bir onerim yok. yuakrdaki yazida uzun uzun yazili bu konu. Onun disinda sorun varsa yaz.
Bir goguste digerinden fazla sut olabilir, normaldir. Az sutu olan memeyi daha sik vermeye calis, yani ona torpil gec, bu ordaki sutu cogaltacaktir.
Sutunun az oldugunu dusunuyorsan ilk yapman gereken emzirme kampidir ama senin durumunda gerek oldugunu sanmiyorum.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
tşkkrler cvp için. sadece kısaca tek bir şey sorayım o zman . çünkü ona cvp gelmemiş , en merak ettiğim konu da o. sütümü bu şekilde muhafaza etmek yani azalmaması için sağmam gerekli mi? 23.00 – 24.00 gibi sütümü sağmam gerekli mi ya da sağmazsam ve de bebek gece de bir kere emerse (ki her zaman böyle olmuyor ama ) sütüm azalır mı?
Eger bebegi istedigi zaman istedigi kadar emziriyorsan, istedigini de aglatmadan anlayip memesini veriyorsan bebek ihtiyaci olan sut miktarini kendisi ayarlayacaktir. Gece sagmadigi icin azalirsa ertesi gece daha sik uyanip miktari artiracaktir.
Geceleri bebekle ayni odada uyursan bebek aciktigini daha kolay farkedip uyanabilir. sen de bebegin acikma seslerini duyup kendiliginden uyanabilirsin. O nedenle ilk 6 ay ayni odada uyumanda fayda var.
?
Cevap icin tesekkur ederim Tomris hanim.hergun takip ediyorum, tum yazilarinizi okudum sayilir.ardindan tum yorumlari ve cevaplarinizida okuyorum kendime biseyler bulabilirim belki diye.verdiginiz bilgiler gercekten cok faydali.keske daha once kesfetseydim blogunuzu, daha hazirlikli bir anne olurdum.simdi bircok anne gibi benimde sut sorunum var sanki hep az sanki hep yetmiyor…neyse kilo konusuna geliyorum.yine bilginize yorumunuza ihtiyacim var.4temmuzda 5200gr olan bebisim bugun 15 temmuz 5450gr geldi.yine alt seviyeden aliyor sanirim.4.aydan sonra kilo alimi yavasliyor diyorsunuz ben ozaman napicam bilemiyorum.sutumu cogaltmak icin yapabildigim en iyi sey beslenmek, buna cok dikkat ediyorum.kampa giremiyorum cunki esim kampta:)nedemek istedigimi kisaca soyliyim, esim futbolcu yerinde kamp yapiyorlar suanda, onun bakimi da benim ustumde ve cok iyi olmak zorunda.konuya donersem sut sagmaya basladim yazilarinizdan esinlenip, ama elimle sagiyorum aslinda bi makinam var ama canimi cok yakiyor kullanamiyorum.elle sagmakta zor 50 ml ancak cikarabiliyorum.onu da biberon kullanmadan cay kasigiyla iciriyorum bebegime.sagdiktan sonra 25 ml bile sagsam hemen yumusuyor gogsum endise ediyorum acaba sut kalmadimi bukadarmiydi diye…gunde kac kez sagmaliyim?en az kac kez emzirmeliyim?bana yardim edin lutfen ben bebegime daha faydali olmak istiyorum:((
Aysel, bilgiler cok karisik. bana dogumdan itibaren tarihleri ile tartilarini yazar misin lutfen? 4. aydan sonar kilo alimi yavaslar ve bu cok normaldir, niye "ben ozaman napicam bilemiyorum" diyorsun anlamiyorum. Ben normaldir diyorum, sen "napcam" diyorsun, anlasabildigimizi sanmiyorum.
Ayrica eger herhangi bir anda sutunun yetmedigi ile ilgili en ufak bir endisen varsa emzirme kampi disinda bir secenek benim bildigim yok. Yeme icme degil, bol bol emzirme sutu artirir. Istedigini ye ic, kilo yapar, baska bir sey yapmaz.
"sut sagmaya basladim yazilarinizdan esinlenip" demissin. Ben sut sagmayi onermem ki, nerden ckarttin bunu bilmiyorum. Ben her zaman bebegi emzirmeyi oneririm. Ozellikle ciplak ten temasi ile:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Benim anlamadigim sey su, hem kamp yapmaya vaktim yok diyorsun, hem de sut sagmaya basladim diyorsun. Bu bir celiski. sut sagmak yerine bebege daha sik meme teklif etsen, sutun cok daha fazla artar. Yani sagma ile ugrasacagin zaman ve enerjiyi bebegi daha sik, her gordugun yerde emzirmeye ayir. Tek yapman gereken bu: emzir, emzir, emzir. Buna ister kamp de, ne dersen de, bebegi buldugun yerde emzireceksin.
Gunde kac kez ne zaman emzirecegine bebek karar verecek. bak burda uzun uzun yazdim: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
Ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Bu arada da bol bol meme teklif et. Birlikte duşa banyoya girin, yani her fırsatta ten teması yapın. Ten teması bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ten temasının bebeğin kilo alımını hızlandıracağını söyleyen kaynaklar dahi var.
Tesekkurler tatli sert cevabiniz icin:)kafa karisikligim sizi biraz kizdirdi anlasilan.sunu duzeltmeliyim ,yazilarinizdan deil yorumlardan esinlendim bircok anne sut sagdigini ve bunun sutu arttirdigini yazmis.ilk bebegim oldugu icin fazla tecrubesizim.basindan beri kilo alimi alt seviyede oldugu icin de endiseliyim.dogumdan beri tarti tarihleri karmakarisik.genel hatlariyla yazmistim size.neyse su an benim icin yapilacak cok bir sey yok sanirim nihayetinde kafasi karisik bir anneyim…son paragraf icin ayrica tesekkur ederim bundan sonra tek yapmam gereken;emzirmek, emzirmek, emzirmek…
Aysel, gecen hafta esim hastaneden yeni cikmisti, yorgundum. normalde daha sabirliyimdir, daha yumusak tekrar tekrar anlatirim ama gecen hafta pek sabrim kalmamisti, o yuzden biraz kestirme gittim. hevesini kirmak istemem. senden ricam su tartilari tarihleri ile bir toparla bana yaz, bakalim, kilo alimi nasil gorelim. cunku bu isin en objektif degerlendirmesi kilo alimi.
neyse sonuc olarak anlasmisiz, emzir emzir emzir 🙂
Cok cok gecmis olsun.yarin ilk isim saglik ocagindan tum tarti tarihlerini istemek olucak.net bir degerlendirmeye cok ihtiyacim var.iyi veya kotu bulundugum yerde ne doktor ne hemsire tatmin etmedi acikcasi.burda ozele gittim o daha da kotuydu.benim bilgilendirilmeye ihtiyacim var.kilosu az mama baslicaz cumlesini duymak istemiyorum.bunun icin cabaliyorum ama cabami goren kimse yok.etrafta sacma sapan bilgi veren cok.emzirme konusunda size danismak istedigim cok sey var ama once su tarti tarihlerini bulup yazicam.hala ilgilendiginiz icin tesekkur ederim…
Rica ederim, lohusalikta bol bol ve sik sik emzirirsen, ama baska hic bir isle ugrasmadan, sadece emzirmeye odaklanirsan, islerin yanlis gitme ihtimali cok dusuk. Bebek istedigi zaman istedigi kadar emzirirsen, istedigini de aglatmadan anlayip memesini verirsen sorun olma ihtimali cok dusuk.
tartilari bekliyorum.
Eren Merhaba ben uyku eğitimi yazılarını okudum suan 4 ayına girecek bi oğlum var 2 ağustosta tam 4 aylık olucak biz gece 7.30 en 8 en gec 9 a doğru memede uyuyoruz ve Sabaha kadar ben belirli aralıklarda 2-3 saatte bir emziriyorum benim problemim gündüz çok az uyuyor bağırıyor sinirleniyor emmek istemiyor bununla alakali yardimci olabilirsin çok sevinirim önceden kendiliğinden uyuyordu ama artık ben sallayarak belki saatler süren kavgaları sonra en fazla 20 yada 30 dk uykuya anca daldirabiliyoru m oda belki 2 kere gün içinde sabah 8 yada 9 gibi kalkıyor emziriyorum daha sonraki saatler nasıl olmalı nasıl bir yol izleyelim yardım edersen çok sevinirim
Merhaba, ben Tomris. uyku egitimi konusundaki sorulari Eren'in uyku egitimi yazilarinin altina yazman gerekir.
Yalniz sorunla ilgili cevaplar zaten yukaridaki yazimda var, gunduz emmek istememsinin sebebi uyumamasi. Once gunduz uykusu sorununu cozmen gerekir. Bunun puf noktalari da yukardaki yazida zaten. Eren'in yazisinin linkleri de var orda.
Merhabalar,
Onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim (29 Temmuz – 16 Agustos) ; internet erisimim olmayacak. O yuzden sorulariniza cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunuzu yazarsaniz ordaki tecrubeli anneler de size yardimci olacaktir. sizing gectiginiz yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsiniz.
Iyi bayramlar!
Merhaba Tomris hanim, bebegimin dogum tartilarini aldim.
24 nisan dogum 3700gr
28 nisan 3620gr boy 48
9 mayis 4000gr boy 52
26 mayis 4260gr boy 55
5 haziran 4570gr
23 haziran 5000gr boy 58
15 temmuz 5440gr boy 60
Bunlar saglik ocagi ölçümleri. 18 agustosta doktora gittik 5900gr geldi.doktor normal diyor.ama hava cok sicak oldugundan sanirim, baska annelerdende duyuyorum, emmiyor cocuk…devamli ac…ne yapicagimi sasirdim.oglenleri 3dk 5dk emiyor.geceye kadar 10 15 dk.ya uzuyor emmeler.gece 1de yarim saate variyor.birde sabah 5te uyaniyor 10dk emiyor.3 dk emdiginde hemen 30cc sagiyorum cay kasigiyla iciriyorum en azindan kursagindan bir lokma gecti diyorum. Bir de merak ediyorum 4 aylik bir bebek kac cc iciyordur yada kac cc icmeli her öğünde. Bu degisir tum bebekler ayni deil ama fikir edinmek amacli ortalama ne acaba.cunki aklimda hep su soru 5dk emdi ama doydumu yeteri kadar cektimi sut verimli aktimi.dogdugundan beri açım diye aglamayan bir bebegim var bu yuzden cogu zaman talepsiz emzirmeye calisiyorum ustelik bazen zorla.ben napicam Tomris hanim:(
Aysel, bebek guzel kilo aliyor, masallah. Seni ne endiselendiriyor anlamiyorum. Birinci ay 600 gram, ikinci ay 750 gram almis, ucuncu ay olcumu yok. İkiden dördüncü aya 900 gram almış.Biraz alt sinirdan kilo alıyor, onu kabul etmeliyim. Normalde ilk 3-4 ay ayda 600-900 gram almasini bekleriz. Ama sorun degil, bebegi bol bol emzireceksin.
“emmiyor cocuk…devamli ac…” bu cumleyi anlamadim. Emmiyor mu? Emmiyordan kastin ne? Emmek istemiyorsa devamli ac oldugunu nerden anladin?
Ben açıkçası yazdıklarından sorunun ne olduğunu anlayamıyorum. Kafanı toplayıp net bir şekilde sence sorunun ne olduğunu, neyi sorun olarak gördüğünü yazarsan daha iyi yardımcı olurum.
Daha once yazmis olmaliyim, bir daha yaziyorum. Pompayi kaldir, pompayla cay kasigiyla filan sut vermeye calisma. Birak bebek ne emiyorsa onu emsin. Sen mudehale ettikce iyiye degil, kotuye gider. Kaç cc emer, içer diye bir şey söz konusu değil, ne kadar isterse o kadar emer. Eğer sağmaya kalşkmazsan kaç cc alır sorusuna da gerek kalmayacak zaten.
Gun icinde emzirme sureleri biraz kisa gorunuyor, ama sorun degil. Muhtemelen susuz kaldigi icin sık sık kisa kisa emerek susuzlugunu gideriyor.
Şöyle yapalım. 24 saat boyunca bebeği saat kaçta, hangi memede kaç dakika emzirdiğini kaydet. Buna uyku saati ve sürelerini de eklersen çok çok iyi olur. Bu kaydı bana gönder. Bir sorun var mı, varsa nerde bakalım.
Selamlar,
Tomris
Aslinda bu kez sorunumu anlatabildim diyordum ama kafamdakilerin hepsini bir anda yazinca yine anlasilamadim.bende tane tane gideyim.emmiyordan kastim cok az emiyor 3dk 5 dk bu bir bebegin doymasi icin yeterli bir sure deil bence, dolayisiyla ac oldugunu dusunuyorum.bazen saat basi emse de bazen bu sure cok uzuyor, cok zaman gecmesine ragmen(3saate variyor) emmek istemiyor, en son emdigi 5 dk ile bu kadar sure nasil tok kalabilir diyorum, yine ac oldugunu dusunuyorum.bir de az kilo aldigini gorunce, bu yipratiyor beni…ve malesef zorla sutumu vermeye calisiyorum sagarak.bu yanlis haklısınız ama gun icinde cok az emiyor.sütüm var cok şükür artik ondan eminim cogaldi cunki emzirme kampi yapabildim 2 gun ve cok farketti.simdide cogalmanin devam etmesi icin bol bol emzirmek istiyorum onu, ama gun icindeyken bu pek mumkun olmuyor.geriliyor memeye aldigimda agliyor kafasini obur tarafina oyle bir ceviriyorki kendime döndürmem imkansiz.bu anne icin cok buyuk stres.oyuzden devamli kafam dolu hep sorular sorular ne yapicam ne edicem. şakır şakır emen bir bebek deil.gorseniz slim fit bir kizim var.Allaha cok sukur saglikli…aslinda hep kamptayim evden disari cikamaz oldum, ne zaman ciksam o gun emmeleri daha da azaldi.kapandik eve emiyoruz uyuyoruz aralarda oynuyoruz, hareket ediyoruz dus aliyoruz..gunlerimiz boyle geciyor.d vitaminini hic atlamam hergun balkonda hava alir gunes goruruz.dediginiz gibi ben size saatleriyle emme uyuma Günlüğümuzude yaziyim.aslinda kilo konusunda soyledikleriniz yuzumu guldurdu.alt sinirdan aliyor o da az emdigi icin bence.siz de demissiniz bol bol emzir diye.benimde amacim bu, emmeleri biraz daha artarsa daha iyi kilo alicak dusuncesindeyim.gerci 4.aya giriyoruz artik, kilo alimi yavasliycak demistiniz.en azindan alsin biraz iste emzirme gayretime devam ben…neyi dogru neyi yanlis yapiyorum onlari ogrenebilmek icin sorunumu umarim anlatabilmisimdir.
Aysel, karışıklığın bir sebebi de her seferinde yeni bir yorum açman. Önceki yorumunun altına devam etsen (benim yaptığım gibi), karışıklık azalacak.
Neyse, emzirme süresinin yetersiz olduğunu düşünmen yanlış. 3-5 dakika emiyor diye aç olduğunu düşünmen de yanlış. Ne kadar dakikada doyacağına bebek karar verir.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html
Kimi bebek sık sık azar azar emer, kimisi 3-4 saatte bir 20 dakika emer. Bebekten bebeğe değişir. Buna bebek karar vermelidir.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
Bebeğin emme süresine bakarak 'emmiyor, aç' diye düşünerek hem kendini, hem de bebeği gereksiz yere strese sokuyorsun. Odaklanman gereken şey bu değil. Ne yaparsan yap, emzirme süresini uzatman mümkün değil. Bu onun ağzı, bıraktı mı bırakır. Bir tek sakin yerde emzirme, uykudan uyanır uyanmaz odasından çıkmadan, gürültüye, ışığa, uyaranlara maruz bırakmadan sakinken emzirmek emzirme süresini biraz uzatabilir. O kadar. Ha bir de boynuna şıngırtılı renkli şeyler takarsan bu şekilde emzirme süresini biraz uzatabilirsin. Ama çok uzamasını bekleme. Herşeyden önce, kısa emiyor o zaman aç düşüncesini unut. Bu şekilde gereksiz stres yaratıyorsun ikinizde de.
Senin yapabileceğin tek şey ona meme teklif etmek. Gün içinde sürekli, sık sık meme teklif et. Alırsa alır, almazsa kendi bilir. Bu onun ağzı, sen kontrol edemezsin. Bu dediğim önemli Aysel. Senin görevin meme teklif etmek, alıp emmek onun görevi. Senin yapabileceğin en önemli şey, bebeği en uygun zamanda emzirmeye çalışmak, yani uykularını almışken.
Uyku emme ilişkisi için lütfen şu yazıya bak. İçinde önemli bilgiler var.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Bebeğin kilo alımını artırmak için gece emzirmelerine de devam etmen önemli. Gece aynı odada uyuyun, ilk açlık seslerini duyduğunda hemen al emzir. Uyanıp ağlamasını bekleme.
Bir günlük emzirme günlüğünüzü saatiyle, dakikasıyla, hangi meme kaç dakika diye yazarsan, ayrıca uykularını buraya yazarsan daha net görürüm.
Tekrar ediyorum, bebeğe meme teklif etmek için ağlamasını, açlık işareti göstermesini, ya da uykusunun gelmesini bekleme. Ne zaman görürsen bebeği al meme teklif et. Tüm gün. Ancak böyle kilo alımı artar.
Tamam cok tesekkur ederim,tum dediklerinizi yapicam.basladim not almaya zaten uyku ve emme saatlerini.gun bitince size yolluycam.bebegimle ayni odada kaliyoruz bugune kadar hic aglamadi acliktan, ellerini emerken cikardigi sese uyaniphemen emziryorum.gun icindede devamli meme teklif ediyorum. Uzun sure almak istemeyince üzülüyorum, ve ac oldugunu dusunup panik yapmaya başlıyorum.dedikleriniz gibi aynen sessiz bir odada ve yalniz emzirmeye calisiyorum.dikkati cok dagiliyor.emzirme suresini uzatmak icin elimden geleni yapiyorum.bir tek stresime engel olamiyorum.ama sizi dinliycem, birseylerin artik yolunda gitmesine cok ihtiyacim .
Tomris Hanım merhaba,
9 aylık bir bebeğim var. Bebeğim gece emmek için çok sık, ortalama 1.5-2 saatte bir uyanıyor. Doktorumuz ise, büyüme hormonları o saatlerde salgılandığı için özellikle 24:00-04:00 arasını uykuda geçirmesini istiyor. Sütüm 2-3 ay önceki gibi fazla gelmiyor. Ve ben artık gündüzleri, işte olduğum için neredeyse hiç emziremiyorum. Yani sabah yediden akşam yediye yaklaşık 12 saat meme emmeden durmak zorunda kalıyor bizimki. Neyse lafı çok uzatmayayım, dün doktorumuzla konuşup, en azından o 4 saati uykuda geçirmesi için bir plan yaptık. Ben işten gelince bebeğimi emzirdim. Akşam sekiz gibi de tok tutması için yulaflı kaşık mama verdim. Gece 12'de emzirecektim, ki kendi on ikiye çeyrek kala uyandı. Akşam emzirmediğim mememden süt verdim, epey doluydu. 15 dakika kadar, aralıklarla emdi. Sonra uyudu. Veeee gece 02:30'da uyandı. Sonrası kıyamet… Hiç susmadan yaklaşık bir buçuk saat ağladı. Anca ben saat 4 oluyor diye meme verince sustu. Söylene söylene içti. Sabah 6:30'a kadar da mütemadiyen uyanıp emdi. Ben bu planda diretsem mi, bilmiyorum. Doktorumuz bunun bir hafta alabileceğini söyledi. Ama ben gündüz de tam emziremediğim için, tereddütteyim. Gece emmesini de bıraktırırsam, günde sadece 2 kez emiyor olacak. Ve 9 aylık bir bebek için bunun az olduğunu düşünüyorum. Bebeğimi en azından 20 aylık olana kadar emzirmek istediğim için de sütümün iyice azalmasından korkuyorum. Ne yapsam, gece emmelerine biraz daha devam mı etsem bilemedim, kafam çok karışık. Doktorum bırakmamı, annelik sesim devam etmemi söylüyor.
Merhaba Burcu,
Ihtiyaclar hiyerarsisinde beslenme uykunun uzerindedir. Karni doymayan bebek elbette uyanip emmek ister. Evet, gece uykusu buyumek icin onemli, ama karnini doyurmasi daha da onemli. Karni tok degilse istedigi kadar uyusun, hangi yapi tasini kullanip buyuyecek?
Gunduz 12 saat uzak kaldiginizda sut sagabiliyor musun? eger sagmiyorsan ya da az sagabiliyorsan bebegin gece emmek istemesi cok normal, sutu cogaltmaya calisiyor. (12 saat ayrilikta en az 2, tercihan 3 kez sagmalisin ki sutun bol kalsin).
Bence annelik cgudunu dinle. Doktorunun 12-4 arasinda nonstop uyusun diye zorlamasini anlamli bulmadim. Emip hemen uyuyabilr zaten, sonucta ihtiyaci olan besini de uykuyu da alabilir.
Ek gıdalara geçtiğimden beri sağmıyorum Tomris Hanım. Öğlen arasında gitmeye çalışıyorum, yapabildiğim zaman da oluyor, yapamadığım da… Duymayı beklediğim, dahası ihtiyacı olan şeyi söylediğiniz için teşekkürler
memeler gunde 12 saat dolu kaliyorsa elbette sutun azalir. bebegin geceleri sik sik emerek bu sutu cogaltmaya calisiyor, ihtiyacini almaya calisiyor. bu cok cok normal. gece emzirmelerini kesersen su anda sute elveda demek gibi bir sey.
Tomris hanım işte inci su'nun bir gunu….(ama bir günü bir gününü tutmuyor)
07.30da uyandi 10dk emdi uyudu.
08.00da uyandi 08.30da uyudu.
10.50de uyandi 9 dk emdi.12.34te 10dk emdi,13.20de uyudu.
13.50de uyandi 6dk emdi,14.15te uyudu.
15.28de uyandi 25dk sag 15dk sol memeyi emdi, emerken uyudu.
16.26 uyandi,17.50 uyudu,18.03de 6 dk emdi,19.00da uyudu 19.20de uyandi.
20.00da 4dk emdi,20.24de 12dk emdi.21.00da uyudu 21.40da uyandi,17dk emdi.
23.00da uyudu 24.00da uyandi 12dk emdi,02.00da uyudu.
02.40da uyandi,02.50de uyudu. 05.32de uyandi 13dk emdi.
06.00da uyudu,08.40da uyandi 6dk emdi.
Bu kez uyku sorunu yasamaya basladik her sese uyaniyor odada yuruyemez olduk.
cizelge icin tesekkur ederim Aysel.
bebegin uykulari cok duzensiz. tum gun ve gece kisa kisa uyuyup uyaniyor cocuk. gece uykusu yok gibi bir sey. cocuk 24-02 arasinda uyumamis. bu hic dogru degil. gece dogru duzgun uyumadigi icin de gunduz cok sik uyuyor, bunlarin onemli bir kismi kisa kisa. muhtemelen o da bir sey anlamiyor. cocuk muhtemelen tum gun yorgun geziyor.
Uyku duzenini duzeltmek icin lutfen su yaziya bak ve uyku rutinini uygula.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html
yalniz aksam saatlerinde uyuyup uyanip emmesi normal, 'tanki dolduruyor' gibi dusunebilirsin. bu sekilde tanki doldurunca gece rahat uyuyor. Ama yatma saatinden sonraki emzirmeleri odasinda, karanlikta yapman gerekir. Mesela 21.40'da uyandktan sonra memeden sonra hemen yatirman gerekirdi. o saatlerde artik uyandiginda salona cikartma, odasinda karanlikta emzir. cunku o uyku saati. ayni sey 24:00'teki uyanmasi icin de gecerli.
Ayrica digger notlarim:
16.26'da uyandiginda da meme versen cok iyi olurdu.
ayni sekilde 19:20'de uyandiginda da meme versen cok iyi olurdu, 20'yi beklemesen daha iyiydi.
Ozetle: ben bu tabloda ciddi bir uyku sorunu goruyorum. uyku sorunu cozulmeden emmelerin uzamasi zor. Uyku sorununu cozmek icin de Eren'in yazisini okumali ve dikkatle uygulamalisin. sorularin olursa kendisine yoneltebilirsin.
Selamlar,
Tomris
Tomris Hanım merhaba,
Kızım on gün sonra dört aylık olacak. Geceleri on saat kadar uyuyor ve verimli şekilde beslenmiyor örneğin dün gece oniki saatte on cc içti sadece yani beslenmedi. Kilo alımları 1100-800-500 ve son üç haftada 250 olarak giderek düştü. Gün içinde de 800 cc bile içemiyor, iştahsız.
Gaita ve idrar kültürleri yapıldı, temiz.
Neşeli, sağlıklı bir bebek. Ben normalde emziriyordum ama kilo alması durunca iki gündür sağıyorum ve biberonla veriyorum. Bu nedenle rakamları biliyorum. Emme perrformansı iyi olmadığı için de sütüm son derece azalmış. İlk aylarda günde iki litre çıkarken, 800-900 cc ye düşmüş. Gerçi emen olmadığı için zaten fazlasını ne yapacağım. Çok üzgünüm, ne yapacağımı bilmiyorum. Ek gıdalara mı başlayayım, bırakayım böyle kilo alanadan iki ay kadar daha emdiğini emsin mi bilmiyorum….
merhaba Asli,
Birincisi, bebek az emiyor emmiyor diye sagip vermekle buyuk hata yapiyorsun. Cunku bebegin emdigi miktar ile sagilan miktar birbirini tutmaz. sagilan sut emzirme kadar faydali degildir. ayrica bebegin biberona alismasina sebep oluyorsun. o yuzden sagma ve biberon isini hemen birakmani onemle tavsiye ederim.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-1-merhaba.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html
biberonla beslense dahi gunde 800 ml sut son derece normal bir rakam. zaten bebekler ilk 6 ay gunde 500-700 cc kadar anne sutune ihtiyac duyar (bu miktar mama icin farklidir, mama icin cizelgeleri esas alma).
bebeklerin kilo alimi 3-4 ay civarinda yavaslar. ilk 3 ay ayda 600-900 gram almasini bekleriz. 3-6 ay arasinda ise ayda 400-600 gram almasini bekleriz. muhtemelen bebegin kilo alimi dogal olarak azaldi. burda bir sorun araman yersiz bence. ozellikle keyfi yerindeyse bebegin 'sut yetmiyor' 'kilo almiyor' diye endiseye dusmen yersiz olur.
emin olmak icin bebegin dogumdan itibaren tarihleri ile tartilarini yazarsan bakarim, ozellikle dogum kilosu onemli. 4-6 ay arasinda dogum kilosunu ikiye katlamasini bekleriz. bu varsa sorun yok demektir.
Tomris Hanım,
Sanırım yaptığım bir hatayı kabul etmeliyim; doğumdan bir hafta sonra çok ciddi mastit problemim oldu. Tekrarlar korkumdan ve acıdan sık sık sağmam gerekti. Hem bebeğe boş memeyi vermemek için, hem de biraz ilk çocuğumda yaşadığım bazı olumsuzluklardan etkilenerek sağdığım sütü bir süre biberonla verdim. Üç saatte bir 80 cc içiyordu. O ay 1100 gr aldı.
Sonraki ay mastit korkumu attım ve emzirmeye başladım. Çalışmayan anneyim. 3.5 yaşında bir de oğlum var fakat bebeğimin emme ihtiyacını hep ön sıraya koydum. Emzirmek için hiç aşlaması beklemedim. Sadece emzirerek o ay 800 gr aldı. Bir iki özel durumda biberon vermek istedim kesinlikle kabul etmedi ve sadece meme emdi. Bu ayın sonuna doğru kısa, az emmeler ve gece uykusu durumumuz başladı. Gece 20:30-21:30 arası uykuya dalıp sabaha kadar uyanmıyor ve emmek istemiyordu. Kakası yeşil olmaya başladı. Böylelikle 3. Ay 500 gr aldı.
4.ay başında dışkısı artık her sefer yemyeşil olmaya başladı. İçindeki beyaz partiküller yok oldu.
Önceki ay kilo alımı sınırın altında denildiği için, çok sık emzirmeye daha da özen gösterdim. Sütümü sağmayı tamamen kestim, iştahsız olduğunu düşündüğümden sütü memeden çekip voş memeye denk gelmesini istemedim. Sadece gece ya da sabah çok doluluk hissedersem bir kere sağdım. 4. Ay içinde 21. Gün sadece 255 gr alarak iyice sınırın altında kaldı.
Doktor bu ay sonu kontrolde toparlamazsa ek gıdaya başlarız dedi. Az kilo alımının nedenini anlamak için yine sağarak vermeye başladım. İki gündür üç saatte bir 100 cc içiyor. Sabah 07:30 gibi beslenmeye başlayıp saat 20:30 gibi bitirip gece boyu içmiyor, emmiyor ve uyanmıyor. Bu yöntemle günde toplam 500 cc yi ancak içiyor. Kakası tekrar sarı renkli ve partiküllü oldu.
Doğum kilosu:3260
Hastane çıkışı:3050
1.ay tartısı: 4085
2.ay tartısı: 4840
3.ay tartısı: 5340
3.ay+20 gün sonrası tartısı: 5595
Asli, surekli yesil kaka bir kac sebepten olabilir:
1) besin alerjisi, yedigin bir besine bebegin reaksiyon vermesi
2) bebegin on sutu alip son sutu birakmasi. (genellikle asiri sut uretimi durumlarinda olur, bebek ilk sutle karnini sisirdigi icin son sutu alamaz)
3) soguk alginligi, ishal gibi gecici hastaliklar
Yazinin baslarini okurken surekli yesil kaka ile alari dusundum acikcasi. ama sagarak beslenmeye gecince kaka sariya donunce ikinci sebep, yani bebegin on sutu alip son sutu birakmasini dusundum. Bu kilo alimindaki sorunu da aciklayabilir.
Sagdiginda gunde kac cc cikiyor?
Evet 2. şık konusunda haklısınız zira sağarak vermeye başladığım 4-5 günlük kürde günde 50-60 gr almış, üstelik sadece günde 500-600 cc içerek.
Her ne olduysa gece uykuları 12-13 saate çıkınca, aldığı önsüt te yetmemeye başladı demek ki. Biraz da uzun süreli açlıklara alışıp beyindeki iştah merkezi kapandı diye hissediyorum. Şimdi biberonla biraz ısrar ederek içirdiğimden beri günde 750-800 cc'lere ulaştık nihayet. Beslenme ve uyku saatlerini liste halinde tutarak sorunu tespit etmeye çalıştım. Baktım burada pek çok arkadaşa bu şekilde yardımcı olmuşsunuz. Şimdi uyku saatlerini sabah 2 saat öne çekmeyi, gece uykusuna girişi de 19:30'lardan 21:00-22:00'lere almayı başardım. Böylece gün içi kısa uykularımız ve beslenme için kalan zamanımız fazlalaştı. İştahı arttığından beri gece saat 02:00 gibi iki gögsü emiyor.
Şimdilik onun açısından herşey daha iyi gidiyor gibi, sadece benim sağmam gerekiyor sürekli.
Eskiden 3 saatte bir (iyice emzirdikten sonra ) 270-300 cc çıkardı. Bunları hep dondurdum. Bu şekilde kilo alımı iyiydi. Sonra çözemediğim şekilde her ne olduysa ya verimli emmeyi bıraktı ya da sütüm azalmış diyeceğim ama şuanda da 3 saatte 120, 4 saatte 200 çıkıyor.
İlk başlardaki mastit problemim yüzünden hep sağıyordum. Sonra kademeli olarak sağmayı azaltıp emzirmeye başladım ve en son günde bir kere sağıyordum. Acaba ben sorun yok zannederken gögüs kanallarında tıkanma oldu ve emmesine rağmen yeterli miktarı mı çekemedi? Çünkü şuanda sağarken bir taraftan el masajı yapmak zorundayım halen tıkalı pek çok yer var, gögüs ucundan anlıyorum bunu. Çok ta açılsın diye zorlamıyorum çünkü eski miktarlar yine gelirse mastit ile uğraşmak istemiyorum hem de o kadar çok sütü ne yapacağım zaten onu da bilmiyorum. Dondurucudan çıkan sütlerim kokuyor nedense.
Ön sütü sağarak alıp emzireyim desem, havalar çok sıcak, su içeren kısmı fazlasıyla alırsam ınu susuz bırakabilirim farkında olmadan. Bir de her emzirme öncesi sağmak ta operasyonel açıdan çok zor…Özetle ben çareyi sağmakta buldum, siz de aynı şeyi mi düşünürsünüz acaba?
Aslı, 3-4 saatte 120-200 çok ciddi bir rakam. hele de eskiden çıkarttıkların çok yüksekmiş. muhtemelen aşırı süt üretimine meylin var, hatta bebek yeşil kaka yaptığında sorun oydu, ön sütü alıp karnını doyurup son sütü bırakıyordu. ama şu anda azalmış artık, yaklaşık normal değerlere gelmiş. Şu anda memeye geçsen ideal miktarda olacak.
Bence şu anda hedefin memeye dönmek olmalı. yoksa pompada kalabilirsiniz.
memeye donus için yontemler sunlar:
1. Birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.
ten temasi sirasinda memeye zorlama, kendisinin aranmasini, memeye yonelmesini bekle. her gun yap bunu, mumkunse gunde bir kac kez. bir sure sonar kendiliginden meme ister hale gelecektir.
2. Bir digger onemli yontem ise mama verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
3. bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.
4. Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.
5. bebek acken ve acliktan sinirli oldugunda su yontemi kullanabilirsin: once biraz biberonla mama ver, doyurmayacak ama sinirini alacak kadar, sonra meme teklif et.
Bebek memeye yaklasinca, meme emmeye basladikca memeyi dahha sik ver, biberonu azalt. Mesela her ogunde 90 cc mi biberon aliyor, 70-80 cc biberon ver. sonar da memeni ver. olmuyorsa 60 cc verip sonar memeni ver. Yani karnini memede doyurmayi ogrensin.
sağmada kalmanı önermem. çünkü:
1. sağmak emzirme kadar faydalı değildir. her şekilde mamaya üstündür sağılmış süt, ama memeden direkt emmesi her şeye üstündür.
2. sağmak orta uzun vadede sürdüürülebilir bir yöntem değildir. anneler bir süre sonra uğraşamaz edemez hale gelirler. ayrıca emzirme gibi tatmin edici bir tecrübe olmadığı için sağmak yük gelmeye başlar bir süre sonra. Özetle, sağarsan bu iş bir süre sonra biter.
İlk ay mastit nedeniyle sağmak zorunda kalınca, hedefim gögüs terbiyesi ile memeye dönmek oldu. Sizin ya da Eren'in bu konuda bir yazısı vardı sanırım, oradan da faydalanarak ikinci ay bunu başarmıştım. Kilo alımı da 800 gr gibi iyiydi. Fakat 3.ay sınırda alınca sağıp kontrol ettim ve bir de baktım ki 60-80 cc çıkıyor. Farkettim ki, gögüs terbiyesi sonucu cidden kızımın aldığı miktarlara eşitlenmiş sütüm. Hemen sağmaya başladım çünkü, iştahsızlığı geçici olabilirdi ve ileri de tekrar emmek isterse sütüm yetmeyecekti. Hedefim ek gıdalara 5-6 ay arası geçmek fakat olabildiğince uzun dönem emzirmek çünkü…
Sütün oluşumu da bir mucize ve ilginç bence mesela; bebek sütün sadece ön kısmını alıp bıraktığında bence beyin, "demek ki önsüte (suya) daha çok ihtiyacı var" diye düşünerek bu kısmı daha fazla üretiyor ve süt sulanıyor. Bunu da başta abartısız 4 parmak yağlı bir sütüm varken bunu şimdi ince bir yağ tabakası olan bir sütüm olmasından anlıyorum. Ben pompa ile emme sonrası kalan sütü çekmeye başladığımdan beri tekrar koyulaşıyor giderek.
Kısacası benim sorunum galiba ilk başlarda fazla süt üretimine meyil idi fakat şuan net şekilde bebeğimin iştahsızlığı. Bunun için de yapılacak pek birşey yok galiba. Ben gece uzun uzun emsin istiyorum fakat şuan bile kendince doyacak kadar emdi, kalktım kalanı sağıyorum, tek göğüsten bile 100 cc çıktı, bu benim fazla üretimim bir tarafa, asıl onun iştahsızlığı sanırım.
3.5 yaşında bir oğlum olduğu için, gün içinde emzirme seanslarımız istediğim gibi olamıyor. Ben oda oda kaçıyorum ama mutlaka 5 dk sonra "Annnnaaa bak ben dinazor oldum höööörörrrrr" şekilnde içeri dalıyor, tabii kızımın gözleri yerinden fırlıyor korkudan ve huşu içinde süren emzirmemiz kısa sürüyor. Bari geceleri emsin diyorum ama o uykuyu çok seviyor ve kısacık emmeler sonrası asla uyanmayacak sekilde dalıyor tekrar. Hiçbir uyanmasını kacırmamak için, onu kendi yatağımda yanıma yatırıp, ben de yan şekilde uzanıyorum. Daima önden düğmeli gecelik giyip, sürekli gögsüm açıkta kalacak şekilde ve yüzüne yakın yatıyorum. Bu sayede gece sabaha kadar hiç emmezken, kısa da olsa emer oldu ama yetmiyor tabii.
Özetle; sanırım bebek iştahsız olunca yapacak çok fazla birşey yok. Emzirmeye ağırlık veriyorum. Sütümün kesilmemesi için sağıp arada biberonu teklif ediyorum. Gece uykudan önce son öğünü, anne sütüyle yapılan tahıl karısımına bir kasık pekmez ekleyip veriyorum. Herhalde ek gıdalara da 5. Ay bitimi geçeceğiz artık.
Bunlar dışında, sanırım bebeğimin iştahsızlığını kabul edip, onun isteklerine saygı duymaktan başka yapabileceğim birşey yok, çünkü maaşallah güleryüzlü, mutlu ve sevgi saçan bir bebek. Bu güzel dönemin ve günlerin, sınırda kilo alımlarıyla gölgelenmesine müsade etmeyeceğim. Çünkü bir daha hiç bu kadar "bebek" olmayacak ve biliyorum ki bugünlerini ilerde çook özleyeceğim.
Eğer son bahsettiklerim ışığında aklınıza birşey gelirse lütfen paylaşın. İlginiz ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sizin minnoşları da çok öperim.
Sevgiler,
Aslı
Sagdiginda biberonla verme. Derin dondurucuya koy. Biberonu karistirma. Biberonu sen olmadiginda verebilirsin, ama sen varken verme. Bir kez biberona alismis bebekler bir daha biberona marzu kaldiginda cok kolay biberona kapilabilirler.
Onun disinda yazdiklarin mantikli. Anlasmisiz yani 🙂 Ozellikle kilo alimini takmaman cok mantikli. Ciddi soyluyorum, kastigina degmez. Sen meme teklif et, alip almamak onun bilecegi is. Bu onun agzi, neyi alacagina o karar verir. Sen yeter ki onu guzelce uyutmaya calis, uykusundan uyandiginda sakince memesini vermeye calis. Dinazorlar izin verdigi olcude 🙂
Ben de benim uc numara ile ayni seyleri yasamistim. Ben tam emziriyorum kizi, catank diye odanin kapisi acilir, aney aney diye girer oglan iceri. Tabii 3-4 aydan sonra bebegin boyle bir uyarandan sonra sakin kalip emmeye devam etmesi cok zor. Bizim kiz geceleri 3-4 saatte bir emmeye devam etti de ihtiyacini ordan karsiladi.
Ben de senin bebeleri opuyorum.
Sevgiler,
Tomris
Tomris hanim bana yine sizden baskasi yardimci olamiycak sanirim.ciddi bir uyku sorunumuz vardi sizinde dediginiz gibi.Ve ben hemen erenin yazilarini okudum uyku egitimine gecicektim ki buna gerek kalmadi hersey bir anda yoluna girdi.gunduz ve gece uykulari su an gayet iyi.gunduz 2 saatt arayla 1er saat uyuyor.gecede 9bucuktan sonra emme icin uyaniyor 12de 1de sonra 4yada 5, sonra 7 yada 8 kalkis.genelde bu rutine uyuyor, inatla uyumak istememesi sona erdi.hergun degisiyor duzen, baska bisey cikiyor.en son 25 agustosta tartiya gittik 6000gr bir de dun gittik 1eylul 6300 gr.doktor yine 5.ayda dogum kilosunu 2ye katlarsa sorun yok katlamazsa mama destegi diyor.dogum kilomuzun 2 kati 7200 ve buna 24 eylule kadar ulasmamiz gerekiyor:( inci su'nun yeme kapasitesi artik belli ne yapsam olmuyor.size yolladigim cizelgedeki araliklar icin meme teklif etsen iyi olurdu demissiniz, bunu surekli yapiyorum zaten onu emzirebildigim saatler basarili oldugum saatler.bos olanlarsa ne yaptiysam memeyi almadigi saatler..korkuyorum artik tiksinicek diye.
Asıl konuya geliyorum.inci su kaka yaparken cok sivi olmasina ragmen hep zorlaniyor.son birkac gundur huzursuz oldu iyice.kakasinda pelte seklinde kan vardi.bazi bezde nokta nokta bazisindada pelte kan ama tum kaka yapislarinda kan olmuyor, arada…gaita testi istendi yaptik bugun esim goturdu sonuc yarin cikar heralde.3 ihtimal varmis doktor oyle dedi,, anne memesinde catlak varsa bebek ordan kan yutuyor olabilirmis, enfeksiyon yada bakteri olasiligi, inek sutu alerjisi., mememde catlak falan yok.keske benden kaynakli olsaydi ama deil, umarim ciddi bisey yoktur.zaten zor olan emmeleri iyice guclesti.hala direniyorum:(
Merhaba, ben bu soruyu yanitliyorum yanitliyorum, bir turlu gitmiyor ne yazik ki. bir kez daha deneyecegim.
Her seferinde farkli gonderi/yorum actiginda konuyu takip etmekte zorlaniyorum. Bir gonderinin/yorumun altinda devam edersen daha once ne olmus takip etmem kolaylasir.
Kiloyla ilgili degerlendirme yapabilmem icin dogumdan itibaren tarihleri ile tartilarini yazabilir misin?
dogum kilosuna 4-6 ay arasinda erismesi gerekir. irice dogmus bebekler 6 aya dogru, kucuk dogmus bebekler 4 aya dogru ulasir dogum kilolarinin iki katina.
memede israrci olma. ac olsa alir cocuk.
Kakada pelte seklinde kan varsa uc secenek var, makatta catlak, barsakalrda mikrobik enfeksiyon, ya da besin alerjisi. Memeden gelen kan barsaklardan siyah cikar, pembe ya da kirmizi degil, cunku barsaklarda sindirilir.
Eger besin alerjisi varsa inek sutu alerjisi en sik sebeplerden biridir, ama tek sebep degildir. alerji varsa bu kilo alimi sorunlarini da aciklayabilir.
Alerji konusunda Gizem' in bu blogda cok guzel bir yazisi var, mutlaka tavsiye ederim. Konuyu ogrenmeye ordan baslayabilirsin.
Tomris hanim nerdesiniz:( size ihtiyacimiz var:(
Tomris hanim sorunlar iyice cogaldi ama hepsi emzirmede birlesiyo.oyuzden artik sadece bundan bahsedicem.aslinda az emmesinin sebebi sayilabilir diye diger sorunlardan bahsediyordum.nasil yapiyim bilemiyorumki kafa karisikligi olmadan net bi sekilde nasil anlatiyim madde madde yazsam?
1. Inci su'nun dogumdan bu yana tartisi:
28nisan 3620gr
9 mayis 4000gr
26 mayis 4260gr
5 haziran 4570gr
23 haziran 5000 gr
15 temmuz 5440 gr
18 agustos 5900gr
25 agustos 6000gr
1 eylul 6300 gr
11 eylul 6300 gr
Baska bir doktora bu cizelgeyle gittim "alt sinirdan almis" dedi.zor emiyor dedigimdede "sutun az emmek istemiyor bebek bu yuzden reddediyor memeyi" dedi ve ben yikildim.iyi bir doktordu tavsiyelerle gitmistim, oysa guclukle emzirmeye calisan bir anneye bu soylenmemeliydi:( kabul etmedim sutum var dedim ama nafile ozel bi mama yazdi.aldik eve geldik emzirmeden sonra 60cc dedi doktor.ve bebegim kabul etmiyor mamayi, iki marka daha denedik kesinlikle almiyor biberonu.agzina sıktırarak zorla veriyoruz yani hata ustune hata…deliricem…az emiyor diye cok uzuluyorum, artik yesin toplansin diye direnmeyi bile birakip mama vermeye calisiyorum ama olmuyor.
Madde 1'de kalsam iyi olucak cunki benim en buyuk sorunum bu ve bunu cozmek icin yardim istiyorum.bebegi birak ac olsa alir diyorsunuz ama biraktigimda cok uzun sure bekliyor ve bide ustune az emiyor aklim almiyor bu ona nasil yetiyor diye.cok fazla yetmedigide aslinda tarti rakamlarindan belli.
Ne yapayim nasil bir yol izleyim ben? Tomris hanim:(
Aysel, bu tartilar hep ayni tarti mi, farkli mi? mesela 1 Eylul ve 11 Eylul ayni tarti mi?
simdi, senin birinci sorunun bebegin kilo aliminin alt sinirdan gitmesi, oyle mi? ikinci sorunun ise buna cozum olarak doktorun verdigi mamayi bebegin almiyor olusu. dogru mu?
Eger sorularin buysa, su anda mama vermeyi anlamsiz buluyorum. Cocuk ac olsa alirdi biberonu. O yuzden bana sorarsan ikinci sorunu unutalim. Gelelim birinci soruna.
Birincisi, Yukariya baktim, sana uzun uzun onerilerde bulunmusum. Ozellikle gunduz uykularini duzene sokmadan bebegin rahat ememeyecegini yazmistim. Bu konuda ne noktadasiniz. O onerilerimi uyguladin mi? Ne sonuclar elde ettin. Once bunlari konusalim. Yoksa ben ayni seyleri tekrar edecegim sana yazarak.
Ikincisi, alerji testlerinin dogruluk orani dusuktur. Alerji yok ciktigi halde sonradan oldugu anlasilan bir cok kisi var. anne diyet yaptiginda sikayetleri azaldiysa, alerji sorunu ortadan kalktiysa alerjinin oldugu anlasilir. Bu konuda bu blogda bir yazi var, Gizem'in alerji notlari gibi bir yazi olmali. Ona bakmani oneririm mutlaka.
Son olarak, her bebegin buyume hizi ortalamalara uyacak diye bir sey yok. kimi bebek alt sinirdan kilo alabilir. onemli olan bebegin mutlu huzurlu olmasi, keyfinin yerinde olmasi. Ama bunun icin senin de sakin olman gerekiyor.
Bu arada sunu belirtmeliyim tahliller temiz cikti yani besin alerjisi falan yok.
Tomris hanim sorun tam da bu…alt sinirdan kilo aliyor, okadar ugrasiyorum ama bunu degistiremiyorum.oyle bir an geliyor ki sutum acaba gercekten yetersizmi kaliyor diyorum.emzirmeye basladigimdan beri saate bakip emziriyorum, sık sık emzirmeye gayret ediyorum, tabi o kabul ettikce basarili olabiliyorum.nekadar beslenmistir sorusuna belki ışık tutar diye devamli dakika tutuyorum yutkunmalarina bakiyorum.yani bugune kadar az kilo almasina sebep ne diye kendimce hep bulmaya calistim.
Aslinda cok haklisiniz her bebegin kilo alimi bir deil, ama ne yapayim elimde deil bunla yatip bunla kalkiyorum.sagligi iyi keyfi yerinde genelde huzurlu bir bebek cok sukur ki…
Onerilerinizi hep dinledim uykulari duzene soktum hatta yazmistim.
Ben en cok sunu merak ediyorum.ac olsa alirdi biberonu diyorsunuz ya, ben alacagina inanmiyorum, biraksam saatlerce ac kalicak gibi aciktigi aklina geliyor bazen ama o da kisa bir emmeyle son buluyor.geceleri yani uyurken boyle deil ama yavasta olsa guzel uzun uzun emiyor.
Bu mama isini ne yapicam bilemiyorum.zaten almiyor bebegim tadini hic sevmedi.gunde 2 defa falan zorla veriyorum o da 50cc.her emmeden sonra dedi doktor ama ozaman almiyor hic agliyor cok fena.bir de kusuyor fazla geliyor heralde emme sonrasi.iste bazen boyle durumlar bana demekki ben bebegimi besliyorum bukadar kapasite dedirtiyor.daha once de emzirdikten sonra sagdigim sutu vermeye calistigimda boyle olmustu.
1 eylul 11 eylul tartisi ayni tomris hanim onu soylemeyi unuttum.tartilara baktiginizda normal diyebiliyormusunuz ya da yeterli, ben hic diyemiyorum.cok emzirmeye calisiyorum olmuyor istemiyor.o istediginde emsin diyorum cogu zaman istemeyi unutuyor.son emmesinden 4 saat sonra 5 dk emip biraktigi icin boyle dusunuyorum.bu ona yetmeeeez diyor ic gudulerim.
Oyle yorgunumki umarim karistirmamisimdir yine konulari…size cok tesekkur ederim, anlatmak bile iyi geliyor.
Ayselcigim, bak onceden de yazdim. Sen biraz daha rahat olsan bebek de rahat olacak bence. Unut saati, unut kiloyu. Bana da yazma gunluk emme takvimi bir daha. Yutkunma da sayma. Bebeginin tadini cikart! Takilin birlikte.
Bebek ac olsa niye emmesin? Bebek ac olsa niye biberon almasin? Zorla niye biberon veriyorsun? Yazik degil mi cocuga, midesine baska hayvana ait bir sutu zorla sokuyorsun, sirf kilo alimi ortalama rakamlari tutsun diye.
Gercekten her cocuk kendine ozgudur. Evet, bebegin alt sinirdan aliyor ve evet, eger elinde olsaydi (bak bu kisim onemli), biraz daha fazla alsa iyi olurdu. Eger altta yatan bir sorun tespit edilemediyse ve bu bebek senin istedigin kadar sik emmiyorsa (uykulari duzeldigi halde), demek ki sorun bebekte degil, senin beklentilerinde. Tabii bu beklentilerin Dokt
Bebek su anda 25-50 persentilde. Mukemmel! Bebek dogdugunda 50-75 persentildeymis. Yani ortalamanin uzerindeymis. Ama su anda kotu oldugu anlamina gelmiyor.
Bebegin akilli bir kiz belli ki, midesine sokmuyor mamayi.
3-4 aylik bebekler artik memeden sutu verimli almayi ogrenmislerdir, emerek karin doyurmanin profesoru olmuslardir. 4 saatte bir 5 dakikada isini halledebilir. Bak bunun yazilarini yazdim, sana linklerini gonderdim.
Bence kendini gereksiz yere yipratiyorsun. Birak artik kiloyu, bebeginin tadini cikart.
Besin alerjisi tahlillerinin dogruluk orani dusuktur.
merhaba tomris hanım.benim bebeğim 15 mayıs doğumlu.yani 4. ayını yeni bitirdi.sorunum onun sürekli emmek istemesinde.yenidoğan bir bebeğin ortalama 20 dk emmesinin yeterli olduğunu söylediler ve ben 40 ı çıkana kadar tek göğüste 20 dk verdim.fazlasını istese de veremiyordum çünkü göğüs ucu yaralarım vardı ve her emzirme bir işkenceydi.allahtan ben çekince memeyi katıla katıla ağlamıyordu bebeğim,biraz mızmızlanıyordu ama sonuçta sakinleşiyordu.günde 4-5 kez kaka yapıyordu ve 1.ayda 1500 gr ın ustunde alınca yeterli olduğunu düşündüm sütümün.sonraki aylarda da kilo alımı gayet iyiydi.emme dakikasını düşürdüm biraz daha ayrıca çünkü yaralarım iyileşmiyordu bir türlü.anlayamadığım şu an 4. ayı bitti ve hala yenidoğan gibi 1-2 saatte bir emmek istiyor ve ben çekmesem saatlerce emecek.hele son 3 haftadır tavan yaptı.geceleri çok sıkıntı olmaya başladı artık çunku çok uykusuz kalıyorum ve sürekli emzirmek beni bitkin düşürüyor.kendim memeden çekerek hata mı etmiş oluyorum tomris hanım.etrafımdakilere göre doymuyor bu çocuk.acaba psikolojik olarak emme isteğini mi engelledim diyorum.ustelik çok gazlı bir bebek,gazı sık sık uyandırıyor ve her uyandığında yeniden emmek istiyor.ne yapacağımı şaşırdım 🙁 ayrıca 3180 gr doğdu bebeğim.1. ayında 1520,ikinci ayında 1200,üçüncü ayında 1000 ve dördüncü ayında da 700 gr aldı.
Merhaba Burcin,
Bebeklerin ne kadar sik ve ne kadar sure ile emmesi gerektigi konusundaki yazilarim surda, lutfen bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.be/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.be/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-6-temel.html
Ozetle yazilar sunu diyor: bebekler istedigi zaman istedigi kadar emzirilmelidir. Istedigi de aglatmadan anlasilmalidir.
Meme yaralari nedeniyle emzirmeyi kisa kesmekle hata yapmissin. Cunku yaralarin cozumu bu degildir. Eger meme yaralari hala devam ediyorsa lutfen su yaziya bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.be/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html
Ozetle: meme basi yaralari bebek uzun emdigi icin degil, yanlis poziysonda, yanlis kavrama ile emdigi icin olur.
Yaziyi okuduktan sonra sorularin olursa yaz.
Bebegin karnini doyurmayi, karnini doyurma duygusunu, nasil karnini doyuracagini ogrenmesi gerekiyordu. Buna mudahele ederek iyi yapmamissin.
Bebegin kilo alimi cok guzel, masallah. Anlattiklarin asiri sut uretimini dusunduruyor. Asiri sut uretiminde memeler cok sut uretir, bebek sadece on sut ile karnini doyurur. Ama on sut seker agirlikli oldugu icin son sutteki yag agirlikli sutu almadigi icin cocuk karni cabuk acikir. Surekli meyva yiyen birinin doymamasi ve surekli meyva yemeye devam etmesi gibi dusun. Ayrica bu bebekler oldukca gazli olur, cunku sutteki seker yag ile dengelenmedigi icin barsaklarda gaz yapar. Kakalari yesil olabilir.
Asiri sut uretimi ve asiri tazyikli sut akimi birbirine eslik eder genelde. Yani asiri sut olunca hizli cikar ve bebegin agzina dolar, bebek de rahatsiz olur ve beslenmeden sonra cok gaz olusabilir midesinde.
Acaba bunlar sende var mi? Asiri sut uretimi olabilir mi?
Her emzirmede mac meme veriyorsun? Bir meme ile karnini doyuruyor mu, yoksa iki memeyi de kisa kisa mi veriyorsun?
Eger sorun asiri sut uretimi ise cozum basit: her emzirmede bir meme vereceksin. Bir meme bitmeden digerine gecmeyeceksin. Sonraki iki saat icinde acikirsa tekrar ayni memeyi, yani bitirmedigi memeyi vereceksin. Bir sonraki iki saatte ise obur memeye gecebilirsin. Yani iki saat icinde ne zaman acikirsa sag, iki saat icinde ne zaman acikirsa sol memeyi vereceksin. Eger ise yaramazsa bu sureler 3, 4 saate hatta daha fazlasina cikabilir. ama bu duzende onemli bir puf noktasi var: bebek memeyi kendi birakacak. Sen biraktirma. Isterse 20 dakikadan fazla emsin, karisma. Bebek karnini doyurmayi ogrensin.
Tomris hanim defalarca okudum cevabinizi.ve oyle mutlu oldum ki..ne kadar tesekkur etsem az.sanirim artik bu savasi birakicam;kalbim beynim ve bebegimle olan savasimi…silkelenme zamani…gec bile kaldim.o istedikce emziricem, teklif etmeye devam edicem ama israrci olmuycam.
Doktor reflu uzerinde duruyor.ilk iki ay surekli agzina geliyordu, kusma yoktu ama ekşi bir yuz ifadesiyle devamli cigniyor gibi yapiyordu.simdilerde bu yok denecek kadar azaldi.esim doktora bu durumu soylediginde doktor bu reflu ve eger reflusu varsa emmez bebek midesi bulanir, cok aciksada az emer dedi.keci boynuzu lifi iceren bir mama onerdi, bunla birlikte rahatlar ve daha iyi yer hem de emer dedi.bakalim altta yatan bir sorun yoksa dediniz ya siz de, iyice bir arastirip emin olup ondan sonra daha da rahat olucam yemesi ile ilgili.bir de idrar tahlilimiz var yarina yapip vericez.bunlar direkt istahsizlik sebebiymis.insallah bisey cikmaz da bebisimin yemesi bukadar der rahatlarim artik.gercekten cok yoruldum…bebegimi de yordum…sizi de yordum:(
Cok teşekkürler, sevgiler…iyi ki varsiniz.
Sevindim Aysel. Haberleri bekliyorum.
Kafan karıştığında yukarda baştan itibaren yazışmalarımıza, yazdıklarıma bak; bu düşüncelerini tekrar hatırla 🙂
merhabalar tomris hanım,göğüs uclarım daha iyi cok şukur yaklasık 1 aydır.yazılarınızı da okudum ,çok teşekkurler tecrübeleriniz ve bilgileriniz için.aşırı süt üretiminden kastınız benim anladığımla aynıysa 40 ına kadar göğüslerim aşırı derecede doluydu.hatta bazen yatamıyordum süt sancısından.ama sonraları oyle sancılarım olmadı.kullandığım göğüs pedleri dolardı sabah kaktığmda.ama şimdi öyle değil.fakat sütüm azalmadı diye düşünüyorum bebeğin kilo alımına bakarak.
Geçen ayki notlarımı incelediğimde günde 8 ile 9 defa emiyormuş bebeğim ortalama.Ve emme dakikası yaklaşık 9/10 dakika {tabiki benim müdahelem söz konusu yıne:(( }beslenme saatinde tek meme veriyorum ayrıca.ama bu ayı incelediğimde emme sayısı ortalama 11/12 yi buluyor.üstelik dakika olarak da 14/15 dakika vermişim hep.son 3 haftadır kaka yapma sıklığımızda arttı doğal olarak.gazımızda da 4 .ay bitmesine rağmen çok bi azalma yok maalesef.
çok mu geç kaldım sizce doyduğunu öğrenmesi sağlamak için 🙁 telafisi olmayan bi hata yapmamışımdır umarım 🙁
bundan böyle gece ya da gündüz ayrımı olmadan yine tek memede bebeğim bırakıncaya kadar vermeliyim,dakikalarca sürse bile oyle mi??
Merhaba,
Telafisi olmayan bir hata değil. Doğru anlamışssın dediğimi. Birinci memeyi bitirdiğinde (tam bitirdiğinde) ikinciyi teklif et. Eğer isterse alır, istemezse kendi bilir. Birinci tam bittiyse bir sonraki emzirmede öbür memeye geç. Yoksa aynı memeye devam et. Çünkü belli ki aşırı süt üretimine meyillisin.
Merhaba tomris hnm bebegim 1yasinda ve bir haftadir gece huysuz aglamalri war dis sikintisi da oldu cok sik uyanyor meme veriyorum ck ax emip birkti snra aglamalr dewam ediyo emzigni istyor kucgmzda ynimizda sakinlestirip uyuttuk bgunde sutumn iyice azaldgni grdum htta yok gbi cok uzuluyorum pompanin bu saattn sonra faydasi olurmu sutum gelirmi yada cemenotu ve bira mayasi tableti icsem fsydasi olurmu
Merhaba Sevilay, ben yazdıklarını pek anlamadım. Noktalama işaretleri ve Türkçe karakter kullanarak yazabilirsen yardımcı olayım.
Tomris hanim kusura bakmayin farkinda olmamisim okadarda cevabinizi beklemisdim tesekkur edrim suan sormak istedigim sey bebegimin gece emmesinin zayif oldugunu emzik icin agladigini anlatmak istemisdim bir iki gundur emzigi ortadan kaldirdim acaba onu biranda kaldirmam cocuguma karsi exiyet olurmu yni istedigi seyden mahrum etmemin sakincasi olurmu azda olsa beni emdin sutu cogaltsin diye düşünüyorum bu suan mumkunmu bir sene oldu cogalmasi soz konusu olurmu? Birde cemenotu ve bira mayası tableti kullanmamin buna faydasi olurmu? coook teşekkür ederim ilginize kolay gelsin
Ben hala tam anlamadım ama anladığım kadarıyla cevap vermeye çalışayım.
Emziği kaldırırsan memeye düşkünleşebilir. Ama şu anda gece emmeye alıştırmak ne kadar makul bundan emin değilim. Şu anda yapman gereken gündüz emzirmelerini artırmak. Emzirme kampı her zaman fayda sağlar, her ayda sütü artırır.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Yalnız emziği kesinlikle gündüz, uykuda değilken verme. Bu çocuğun gelişimi için de zararlı, emmesi için de.
Çemenotu ve bira mayası kullanabilirsin. bazı anneler fayda görüyor bunlardan. ama en önemlisi daha sık emmesi. lütfen yukardaki linke bak.
Tomris hanım merhaba.
Benim oğlum 6 aylık. 3-4 aylıkken gece 10-11 gibi yatar, 4-5e kadar deliksiz uyurdu.
5. aydan itibaren geceleri maksimum 3 saatte bir uyanır hale geldi. Aynı saatlerde uyandığı için alışkanlık olduğunu düşündüm; sonra diş dönemi geldi, dişi çıkmadı tabi de, onun huzursuzluğundan iyice uyumaz oldu.
İnek sütü ve yumurta alerjimiz var. Alerjik durumla ilgili de olabileceğini yazmışsınız.
Benim asıl sorunum oğlumun çığlık çığlığa uyanması. Evet gece uyanmak da zor; ama açlıktan olduğunu düşününce katlanırım, fakat bu ağlamalar açlıktan ziyade uykusu bölündüğü için ağlamalar gibi geliyor bana. Uzun uyuması için yapabileceğim bir şey var mı? Bir de uyanacağı an yüzüstü dönüyor, sonra uyku sersemi geri dönemiyor, ben kalkıp da alana kadar çığlık çığlığa ağlıyor.
Dediğim gibi açlıktan olduğunu düşünmediğim için emzik vererek sakinleştirmeyi denedim ama o anlarda emziği de almıyor.
Merhaba,
Uyku sorunları ile ilgili Eren'in yazılarını okumanı ve faydalanmanı öneririm. Yukarda yazımın içinde linkleri var. Sorularını onun yazısının altına bırakırsan kendisi yardımcı olacaktır.
Tomris hanim idrar yolu enfeksiyonu cikti:( malesef antibiyotik basladik.bebegim iyi bile emiyor bu sartlarda.bir de dis cikaricak sanirim,1bucuk aydir asiri salya, eller hep agizda, huzursuzluk…
Reflu de kesin diyor doktor.verdigi keci boynuzu lifini memeden sonra 50cc'lik mamaya katip veriyorum.ilk basta mamayi reddediyordu simdi aliyor.ama cogunlukla emiyor kisa kisa da olsa…gunde 3 yada 4 kez veriyorum mamayi o da totalde 200cc en fazla…artik 5 aylik olmasi biraz daha rahatlatiyor beni mama konusunda.az zaman kaldi ek gidaya gecmemize..
Ne dersiniz Tomris hanim artik bu doktoru dinleyim bari dedim:) ve az da olsa veriyorum mamayi.bu arada 5 gunde 200 gr almis gecen hafta.6500 olmus.yarin yine doktora gidicez sanki biraz daha toparlandi hissediyorum.ne yani mamayami borcluyum simdi ben bu durumu:( ama hayir cok emziriyorum ben:(
Herseye ragmen psikolojimi degistirdim artik emmesi konusunda.yukariya bakip surekli okuyorum yazismalarimizi, ben hep takili kalmisim, siz de bikmadan bilgilendirdiniz beni…ve kendime getirdiniz en sonunda.gunluk verdigim 200cc mamanin faydasi cok ya da az bilemiyorum.bildigim tek sey onu emzirmek kisa ya da uzun, coookk guzel:)
200 cc mama bu ayda o kadar da fazla aldırmaz. biberon verme metodu önemli. daha önce linkini vermiş olmalıyım. lütfen biberonu şurda süt verme metodları başlığında belirtilen şekilde ver.
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Refluye nene dayanarak kesin diyor doktorun?
Sütün kesinlikle yarıyor bebişe. Bir de rahat olabilsen, tüm aile mutlu olacaksınız.
Sevgiler 🙂
Merhaba Tomris Hanım, uyku eğitimi başlığı yorumlara kapatıldığı için buraya yazmak zorunda kaldım.
Oğlum 4 aylık, her gece banyodan sonra 7-7.30 arası uyuyor. 22:30 uykusunda emziriyorum. Gece 1:30-2 den sonra derin uyumuyor, devamlı hareket halinde, devamlı ses çıkartıyor. Tabi 2 den sonra 2 saatte bir emiyor, çok hareket edince ben acıktığını düşünüp meme veriyorum. Sabahta bazen 5:30 bazen 6 bazen 6:30 da kalkıyor. Hal böyle olunca benim uyku yarım yamalak. Gündüzleri ise durum bir felaket, paşa devamlı kucakta sallanarak uyuyor , kucaktan yatağa konduğunda kısa sürede uyanıyor, ama kucakta kalırsa bir buçuk saat falan uyuyor. Uykusunu alamayınca çok huysuz olduğundan bizde kucakta uyutuyoruz hep. Ben uyku eğitimi vermek istiyorum acaba erken mi, birde aynı odadayız yatağımın yanında beşikte uyuyor. Ben odasına kendi yatağına geçirmek istiyorum, birde kundak kullanıyoruz, onu da bıraksak artık iyi olucak. Hem oda değişikliği, kundaksız uyuma birde uyku eğitimi nasıl bir sıraya koyucam bilemedim. Geceleri de emdiği için ben sesini duyup emzirmeye gidinceye kadar iyice uykusu açılır diye korkuyorum. Gece beslenmesini kesmek erken mi acaba ?Nerden başlayım nasıl yapayım yardım lütfen ??
Merhaba, uyku eğitimi konusunda ben pek yorum yapmıyorum, bu konuda Eren'in yazısı var. Bir çok yazısı var, hepsine baktın mı yorum konusunda?
Özellikle Uyku ver elini kardeşim yazısını iyice okumanı ve uygulamanı öneririm.
4 ayda gece emzirmelerini tamamen kesmeyi beklemen bence gerçekçi değil. bebek aslında zaten tek seferde 5 saat uyuyor, yani 'gece uykusu' uyuyor, sadece senin istediğin saatte değil. 4 ayda iki kez 5 saat uyumasını beklemek gerçekçi değil. Ben bunu bozayım, 12'den sonra 5 saat uyusun dersen de bu pek mümkün değil. genelde ne zaman uzun uyuyacağına bebek karar veriyor. Bunu bozmaya kalkarsan ilk uykusunu da bozabilirsin. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilirsin. Benim başıma geldi.
Gündüz uykusunda en önemlisi uykusu gelmeden yatırmak. Yukarda yazdım. Eren de yazılarında yazdı. Üstüne söyleyecek bir şey yok.
Kundak kullanmaya devam edebilirsin. Bebek artık dönmeye başladığında bırakabilirsin.
Odanızı ayırmak için 6 ayı bekleyebilirsin. Zaten ilk 6 ay aynı odada uyumak öneriliyor, ani bebek ölüm riskini azaltmak için. Gerçi 4 aydan sonra anne baba ayırmak istiyorsa bence ayrılabilir, çünkü 4 aydan sonra risk çok düşüyor, ama odayı ayırmak için acele etmene gerek yok, onu demek istiyorum.
Tomris Hanım selamlar, oğlum 19 aylık. Bu zamana kadar gece beslenmesini bir türlü kesemedik 🙁 20:30 uyku saati, yatmadan önce 150-180 civarı formül mama içmesine rağmen gece 12-2-4 ve 6'da toplam 4 kez ağlayarak ve mama diye bağırarak uyanıyo. ve 120-150 civarı mama içmeden tekrar uyumuyo. mama miktarını azaltmayı da denedim, onu içiyo ancak sadece suyu kabul etmiyo. bi ara uyanma sayısı 2 keze düşmüştü ama yaklaşık 2 aydır hep 4 kez kalkıyo. sabah 7de uyanıp güne başlıyo. gün içi beslenmesinde problem yok, doyduğunu da düşünüyorum…nerede hata yapıyorum 🙁
Merhaba, çocuk geceleri 500-600 cc mama alıyorsa gündüz beslenmesinde kesinlikle bir eksiklik vardır. Gün içinde süt ve yoğurt vermeye gayret edin. Bu mamanın yerine gün içinde keçi sütü ve yoğurt geçmeli.
Bu tür durumlarda bir yöntem mamayı gittikçe sulandırarak vermek. Her gece biraz daha sulu, daha az sütlü bir mama vermek. Böylece bir süre sonra mama suya dönüşüyor. Çocuk da artık bunun için kalkmaya değmez diyor.
Bunun dışında uyku eğitimi için Eren'in bir yaş sonrası uyku eğitimi yazısına bakın lütfen.
Tomris Hanım merhaba , kızım 8 aylık ve 2 ayı doldurduğu andan itibaren kendi odasında yatıyor. 4 aydır geceleri 5-6 kez çok nadir 3-4 kez uyanmaktadır. Bu aralar gerçekten nevrimiz dönmüş durumda saatte bir uyanıyor ve emmeden uyumuyor. 1 aydır denemeler yapıyoruz bir türlü başa çıkamadık. her gece 9 da yatırıyoruz sadece o rutine alıştı. yatmadan önce gece tahılıllı ürünlerle besliyoruz ve emziriyoruz. Ağlasada yanına gitmemeyi denedik bir ara kendi kendine daldı fakat şimdi oda işe yaramıyor. çığlık çığlığa 25 dakika ağlıyor apartmanı ayağa kaldırıyor dayanamayıp alıyoruz artık. bebeğin çok ağlamasında sakınca varmıdır, o yöntem iyi gelirmi ? lütfen yardım 🙁
Merhaba Anıl, yatmadan önce tahıllı ürün önermem. Bu midesini rahatsız edip daha da uyandırabilir. Bebeği yalnız başına ağlatmak doğru değil. Uyku eğitimi konusunda Eren'in uyku eğitimi yazısına bakmanızı öneririm.
Gece beslenmesini azaltmak için önerilerim yukardaki yazıda. Bunları uyguladınız mı?
merhaba;
memeden tamamen kesmek için ne önerirsiniz?
emerek uyuyan bir bebek sözkonusu 🙂
Merhaba Burcu, Bu konuda çok tecrübem yok. Bir arkadaşım kademeli olarak gündüzleri kesmiş, en sonunda bir kaç gece arabada uyuyarak memeden kesmişti 🙂 Şuraya bakmani öneririm: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20ne%20zaman%20sonlandirilmali.html
Merhaba, 7 aylık bebeğin gece emzirmesini kesmek sütü azaltır mı? 8-10 saat emzirilmemiş oluyor, sağmak gerekli mi? Teşekkürler
Merhaba Ayşen, bebeğe ve gündüz ne kadar sık emdiğine bağlı. Prensip olarak gerekmez ama mesela gün içinde işteysen ve zaten az sağıyorsan bir de gece az emerse azalabilir.
Merhaba Tomris hanim. Benim sikintim su ki oğlum 12. Ayına girmek üzere beni hala emiyor. Su 2 aydır geceleri belki 15 kez kalkiyorum emzirmek için. Sağligiyla ilgili test falan yaptırdık bir problem yok. Notlarinizi uygulamaya çalıştım ondada basarili olamadık. Artık uykusuzluk tan bende ona verimli olamiyorum. Ne yapabilirim
Merhaba, bu hiç kolay bir konu değil. Bildiğim her şeyi yukarıdaki yazıda aktardım. Anahtar şey gündüz emzirmelerini artırmak. Eğer yukarıdaki önerilererağmen gece emzirmeleri yoğun bir şekilde devam ediyorsa uyuabilmek için iki seçeneğin var. Ya kabul edip çocuğu yatağına alacaksın. Ya da kararlı bir şekilde gece emzirmesini keseceksin, yani bebek istese de vermeyeceksin. Mesela gece 11-12 gibi son memeyi verip sonrasında ağlasa da vermeyeceksin. Burda babalara da çok iş düşüyor tabii.
Tomris hnm Merhaba oğlum 7 aylık oldu bu sıralar gece daha sık uyanıyor ve emmek istiyor ek gidaya başladım sabah kahvaltı veriyorum sonra saat 11 buçuk emziriyorum yatıyor 2 saat uyuyor kalkınca emzirme ye çalışıyorum genelde almıyor 2 gibi çorba veriyorum ve 3-4 gibi tekrar emziriyorum uyuyor 45 dk en fazla akşam 5-6 meyveli yoğurt yapıyorum çünkü yoğurt sade yemiyor 7.30 ta Odamıza çekilip emin uyuyoruz ama bu hafta özellikle 2 saatte 1 emmek için uyanıyor bende çok uykusuz kalıyorum yattigimdan hiç bişey anlamıyorum. Önceden gece uYanmaz di ben 3_4 saatte bir emzirirdim uyumaya devam ederdi sabah 7 ye kadar ne yapmalıyım
Tomris hnm sizden cevap bekliyorum letfen
Seyahatteydim Döndü. gün içinde bir kaç kez emzirdiğini anlıyorum. gün içi emzirmelerini artırmazsan gece emzirmelerini azaltamazsın. Yukardaki yazıda yazdıklarımı okudun mu, uyguladın mı? Evet ise hangilerini uyguladın?
Bir geçiş süresi yaşadık sanırım yada doymadi bundan sürekli kalktı. Ek gıdaya başladık ben 7 de kalkar kalkmaz emziriyorum 9.9.30 gibi kahvaltı 11 de bazen 10.30 ta tekrar emiyor çünkü uykusu geliyor çok huysuz bir bebek oluyor kalkınca gene teklif ediyorum bazen alıyor bazen Almıyor kalktida bir saat sonra yani 1 yada 2 gibi çorba 3-4 gibi tekrar emziriyorum uyuyor 1 saat aksam üstü 6 da meyveli yoğurt yada muhallebi yiyor 7.30 emin uyuyor gece 11 yada 12 de bir sesleniyor emip uyuyor 3-4 arası aynı uyanıyor Enson fix hergün 7 de kalkıyor sizce emzirme sürem uygunmu ben tek memeyi yapayım dedim olmuyor beşiği yatınca ağlıyor herzaman çift alıyor. Birde reflü belirtileri nelerdir her yemekten sonra muhakkak biraz çıkarıyor aşırı hareketli bir çocuk 2 dk durmuyor bide şimdi emekklemeye başladık sayılır 7 aylık oldu 2 kasımda hiç yerinde durmuyor ondan çıkarıyor olabilir mi
Ben bu anlattiin duzende hic bir sorun gormuyorum. Cok guzel. Sorun nedir anlamadim.
Bebekler beslendikten sonra bir miktar sutu cikartir, bu cok normaldir.
Bazen geceleri uyanma sıklaşiyor mesela dün 2 saatte 1 meme istedi ben öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum birde sizce suan yurutece koymalimiyim çok sıkılan bir çocuk kilosu da en son 7.800 du sanırım kiloda geriyiz zayıf biraz bende emziriyorum diye çok kilo aldım çevredekiler sütun yaramıyor kes deyip moralimi çok bozuyor
Dondu bir de noktalama isaretleri kullansan cok iyi olacak. Noktasiz virgulsuz bir paragraf okumak cok zor.
Bazen geceleri uyanma sıklaşiyor. mesela dün 2 saatte 1 meme istedi. ben öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. birde sizce suan yurutece koymalimiyim çok sıkılan bir çocuk, kilosu da en son 7.800 du sanırım kiloda geriyiz zayıf biraz; bende emziriyorum diye çok kilo aldım. çevredekiler sütun yaramıyor kes deyip moralimi çok bozuyor…. Birde sizce devam sütü vermeli miyim? Doyup doymadigindan emin değilim.
Rica ederim. Gece emzirmeleri ozellikle gunduz yeterince sik emzirilmeldiginde artar. Ayrica dis cikarma, hastalik ve buyume ataklari, ki bu cok normaldir, gece ve gunduz emme isteginin arttigi donemlerdir.
Yurutec kesinikle onermiyoruz, cunku ciddi ev kazalarina yola ciyor, cocugun yurumesini geciktiriyor.
Kiloyu neye gore geri degerlendirdin bilmiyorum. Dogumdan itibaren tarihleri ile kilolarini yazarsan genel resme bakarak bir degerlendirme yapabilirim.
Cevrendekiler sacmaliyor. Sutunun yaramadigini nerden biliyorlar? Oyle bir sey yok, bilimsel olarak gosterilmemis. Taze annelerin etrafindaki insanlarin annelere baski yapmak icin kullandiklari bir yontem bu.
Doyup doymadigindan emin degilsen ilk yapman gereken sey emzirme kampina girmek.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Bebek ne zaman isterse o kadar emzirmelisin. Bebegin istedigini de o aglamadan anlamayi ogrenmis olmalisin. Aglamak acikmanin gec belirtisidir, artik iyice acikmis demektir.
Her emzirmede iki memeyi de teklif et. Alirsa alir, almazsa kendi bilir. Hatta doymadigini dusunuyorsan tekrar basa donup ucuncu, dorduncu besinci memeyi de teklif edebilirsin.
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Ben simdi yuruteci kaldiriyorum. Eşim çok heveslisi; ).. doğum kilosu 3410 sırayla 1. Ay kilosu 4060 2. Ay kilosu 4800 4. Ay kilosu 5.550 5 ay kilosu yok 6. Ay kilosu 6.700 du artık 2 ayda bir gidiyoruz suan ben kendi tarımda önce kendim. Daha sonra oğlum la tartılıyorum . 7.800 çıkıyor 7.5 aylık oldu. Söylediğiniz gibi 4-5 defa çevirip çevirip veriyorum. 5.5 aylık ken alt dişler çıktı şimdide üst dişlerinin yarısı çıktı ondan olabilir mi. Emzirme Kampı için büyük değilmi sizce denemeye çalışırım sizce de zayıf değilmi? ? Bok en son 68.5 du doğum boyu 50 cm
Telefon otomatik kelimeler alıyor yanlış yazmış boy olucak lütfen kusura bakmayın :(((((
🙂
Kilo alimi fena degil. Ama daha iyi olabilir. Yapman gereken sey emzirme kampi. Her ayda bebek icin ise yarar.
Sorun dislerden de kaynaklanabilir tabii.
Salı günü doktora gittik oda diş dedi. Ilaç verdi. İbufen ve avil. Biraz daha iyi ibufeni 3 gün verdik avili hala veriyorum. Bu arada sürekli burnu soğuk, iyi giydiriyorum evin icide sıcak ama burnu hep soğuk. Gece daha uzun uyudu sanki eski haline döndü. Bu arada emzirme kampına giricem ama kendi evimde yapamam ablama gitmem gerekiyor başka evde sıkıntı olurmu? Bide doktor kilosu onemlimi Sırık gibi bi cocuk olcak dedi kilosu 7.700 çıktı boy 74 cm çıktı. 😉 kiloyu takma dedi saolsun
Dis cikarma surecinde ilac gerekmez. Bence dis cikariyor diye ilac vererek hata yapiyorsun. Agri kesici hadi belki ama Avil'i nye veriyorsun hic anlamadim. Boyle ilaclari kesinlikle onermem.
Emzirme kampina nerde istersen gir. Bana sorarsan baska bir eve gitmek cok mantikli degil. Yapman gereken belli: emzireceksin. Bunun icin niye baska eve gitmen gerekiyor onu anlamadim. Ev isi yapma, emzir ve kendine bak yeter.
Avili kestim hemen ağrı kesici de ateşi olmadan vermem .kız kardeşim bebekle ilgilenirdi diye bi bakıma lohusalik dönemi değilmi emzirme Kampı oyüzden öyle düşündüm çok hareketli bi oğlum var çok yaramaz. Birde kilo alması için ne yapabilirim çok takiyorum Tomris hnm moralim bozuluyor gerçekten bi öneriniz olursa çok sevinirim
Bir daha yaziyorum. Cevabim: emzirme kampi.
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
Tomris Hanım merhaba,
Dün bir yaşına giren oğlum geceleri yarım saatle 45 dakikada bir uyanıp azıcık emip tekrar uyuyor yani alışkanlık emmesi.Ben gece beslenmesini kesersem nasıl uyutacağım çünkü gece de gündüz de memede uyuyan bir bebek?Uyku eğitimi versem gece beslenmesini kesin diyor Erenin uyku eğitiminde,napacağımı şaşırdım tam bir kısırdöngüdeyim.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler,
Sevgiler,
Eda
Merhaba Eda, ne yazık ki sorunun net cevabını ben bilmiyorum. Yukarda yazdım, gündüz emzirmelerini artırarak gece ihtiyacını azaltmak en önemli yöntem. Onun dışında babanın da desteğini alarak kesebilirsin belki. Bebek Yapım Bakım Onarım Facebook grubuna üye olup orda da sorabilirsin.
Tomris Hanım gece emzirmelerini kesmek süt üretiminde azalmaya neden olur mu?
Evet, bir miktar azaltır.
Merhaba Tomris. Uzun zamandır bloga soru sormuyordum ama gece beslenmesini kesmek icin Tecrübe , öneri ve desteğine ihtiyacım var. Önceki yorumlarıma da baktım , o günleri mumla arar oldum. ?
Öncelikle bebeğim ay sonu 8 aylık olacak. O güzel düzenimiz 6 aya yaklaşırken bozulmaya başladı ve her gecen gün kötüleşiyor sanki.
Bebeğimin gece ne kadar ve nasıl uyuduğunu yazmadan bir alerji şüphemiz OLDUĞUNU da belirtmek istedim. Bir de hiç dişimiz çıkmadı daha.
Öncelikle bebeğim gece gündüz beni emerek uyuyor. Başka hiçbir sekilde uyumuyor. Emzik emmiyor. Aksam 7-8 gibi bazen baya beni zorlayarak bazen de Güzelce emerek uyuyor. Bazen 1 saat sonra tekrar Kalkıyor. En iyi 2 saat sonra mutlaka Kalkıyor. Uzun zamandır 3-4 gün önce bir kere 1 e kadar uyudu ( çok şaşırdım ) gece de ayni sekilde en iyi 2 saatte bir olmak üzere , saatte bir Yarim saatte bir, bazen beşiğine koyar koymaz , bazen koyduktan 5 dk sonra Kalkıyor. Butun gece bu sekilde devam ediyor. Ben Açlıktan oldugunu düşünmüyorum. Emerek uyumaya alıştığı icin uykusu biraz açılınca memeyi ağzında bulmak istediğini düşünüyorum.
Gündüz uykularına gelince ; eğer gece 1-2 saat uyanık kalmışsa ( bazen onu da yapıyor emzirmezsem ne yapsam uyumuyor uyanık kalıyor ) sabah 7-7.30 gibi Kalkıyor. Yok gece gak meme Guk meme verip uyutmuşsam 5-6 gibi Kalkıyor. Gündüz genelde 2 uyku uyuyor biri 1.5-2 saat ( arada meme ile bağlayarak ) ikinci aksam uykusu 30-40 dk. Gündüz uykuları normal gibi.
Simdi asil mesele gece beslenmesini kesmek istiyorum. Gece hiç uykum kalmadı. Gündüz bebeğime faydalı olamıyorum kendime ve esime de tabi. Uyku eğitimimiz yok veremem de ama her aksam ayni seyleri yapıp ayni saatte yatırmaya gayret gösteriyorum. Gece Işık açmam mümkün oldukça da konuşmam. Birkaç sorum var:
1. Aksam yatırdıktan 1 saat sonra bile kendisi kalkarsa gece beslenmesine mı girer ? Yani eğitime hemen başlamalı miyim? Yoksa 11 e kadar meme ile uyutabilir miyim?
2. Gece emmeden hiçbir sekilde uyumayan bebeğe meme vermeyince sussun diye çarşafta falan sallarsam ona Alişir mı ? Uyumuyor sadece susuyor ama alışmasından korkuyorum.
3. Gece emmeden uyanınca uyanık kalıyor ya hani kaç saat böyle beklemeliyim? Gün ağarana kadar mı? Yoksa 4-5 saat sonra emzirip uyutabilir miyim ?
4. Not: gündüz ek gıdaya geçmemize rağmen halen 2 saatte bir emziriyorum.
Sakine, bir gun boyunca beslenme ve uykularini saatleri ve miktarlari, sureleri ile yazip gonderirsen bakalim. Gun icinde 2 saatte bir emen bir bebegin gece de iki saatte bir kalkmasi cok mantikli degil.
Tomris su an doktor sebebiyle annemlerdeyim. Gece ki düzeni ( düzensizliği ) daha farklı gibi O Yüzden bir hafta sonra kendi evimdeki bir günümü yazsam daha sağlıklı olur mu ? Yoksa buradakini yazayım mı ?
Istedigini yaz.
Öncelikle iyi Akşamlar Tomris. Uzun zaman oldu yazamadım KB. Artık cok geçiyor diye dün aksam yatış saatinde başladım yazmaya ama cok Karışık bir geceye denk geldi maalesef. Dilimin döndüğünce yazmaya çalışayım.
Saat: 19:01 tek meme 6 dk, diğer meme 6 dk (emmek istemedi )
Beşiğe koydum. Uyumadı.
Saat: 19:34 tek meme 25 dk emerek uyudu.
Saat:22:15 uyandı. Tek meme 10 dk emerek uyudu.
Saat:22:30 uyandı. Kucağımda uyuttum.
Saat:22:35 uyandı. Kucağımda uyuttum.
Saat:23:15 uyandı. Tek meme 10 dk emerek uyudu.
Saat: 00:00 uyandı. Kucağımda uyuttum.
Saat:00:45 uyandı. Tek meme 5 dk emdi uyumadı. ( uyanık beşikte )
Saat:01:10 uyanık tek meme 7 dk emdi uyumadı.
Diğer meme 3 dk emdi. Uyumak emmek istemiyor. ( uyanık beşikte, baba kucağında )
Saat:01:51 uyanık tek meme 9 dk emdi uyumadı. ( hala uyanık )
Saat: 2:20 kucağımda uyudu. ( sonunda )
Saat:5:20. uyandı. Tek meme 25 dk emdi emerek uyuyor bırakınca Uyanıyor.
Saat: 5:45 diğer memeye geçtik 15 dk emdi bırakınca tamamen uyandı. ( aslında hala uykusu var )
Saat:6:55 tek meme 15 dk emdi.
Saat:8:25 tek meme 5 dk emdi.
Saat 8:35 1 ck Keçiboynuzu özü yedi.
Saat: 9:20 40 ml Ihlamur içti.
Saat:10:00 tek meme 10 dk emdi. Emerek uyudu.
Saat:11:15 uyandı. Tek meme 15 dk emerek uyumaya devam etti.
Saat:12:15 kalktı.
Saat:12:40 Yarim kase ( nerdeyse ) irmik elma muhallebimsi yedi.
Saat: 13:30 tek meme 5 dk emdi.
Saat :15:30 tek meme 3 dk emdi ( disaridaydik etraf ilgisini çekiyor)
Saat:15:45 tek meme 13 dk emerek uyudu. ( evde )
Saat:16:33 uyandı. Tek meme 5 dk emerek uyumaya devam etti.
Saat:17:30 kalktı.
Saat: 18:00 küçük yarim dilim balkabagi yedi.
Saat:18:35 20 ml ihlamur içti. ( hasta oksuruyor )
Saat:19:00 yine aksam uykusu zamanı. Dün aksama benzer bir uyuma Şekli. Biraz daha zor ve uzun oldu.
Saat :8:30 da uyudu.
Sakine, tek meme veriyorsun. Ayrıca emme sürelerinizin bazıları çok kısa (hepsi değil). Gün içinde uyandığında mutlaka sakinken meme ver. Mesela öğlen 12:15'te kalkmış. Önceliğin odadan çıkartmadan, daha uyku sersemi iken meme vermek olmalı. Ayrıca mutlaka iki memeyi de teklif et. Almazsa kendi bilir. Bunun ardından ek gıdasını ver. Sürekli dikkati dağınık bir şekilde azar azar emiyor gibi geliyor.
Gece oldukça uzun süreler uyanık kalıyor, çok sık uyanıyor. Eren'in bu blogdaki uyku ver kardeşim elini yazısını mutlaka öneririm. Uyku konusunda öncelikle bir rutin yaratmanız gerekiyor. Bebek gece uyandığında mesela hiç ışık açmamalısınız. Bırak bir saat uyumasın, yine ışık açmamalısınız. Yani mesela akşam 8'den sonra ışık yok. Akşam 8'den sonra bebeğin yanında konuşmak yok, sadece fısıltı belki, o da çok gerekirs.e Yani o saatin gece olduğu konusunda bebeğe çok çok net bir mesajınız olmalı.
Uyku konusunda lütfen bu yazıya bak:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html
Bir de ıhlamur yerine meme vermeni öneririm gece yatmadan önce. Anne sütü ıhlamurdan daha şifalıdır. Karnını ıhlamur ile doldurma.
12.15 te kalktığında bir saat öncesi emdiği icin meme vermedim. Yani bazen emerek uyuyor Yarim saat sonra Uyanıyor o zaman meme vermiyorum yine de vermeli miyim? Genelde hep tek meme emıyor sadece gece yatarken birkac meme emıyor. Evet Etrafında dikkatini çekecek bur şey varsa pek emmek istemiyor. Ve de gercekten ac değilse. Sık emzirdigim icin acıkmıyor acaba ondan mı böyle kısa emıyor diye aklıma geliyor. Eren in yazısını okudum dah öncesinden birkac kez. Aksam 7 de ışığı kapatıyorum daha 2 aylık bebekken başladım bunu yapmaya bir daha hic Işık açmıyorum. Mümkün mertebe konuşmuyorum. Uyanık kaldığı vakitlerde de Işık açılmaz. Konuşmamaya dikkat ediyorum. Ama yine neden böyle oluyor bilmiyorum. O kadar dikkat ediyorum niye böyle diye düşünmekten deli Olacağım. Aksam Ihlamur verdiğim yazmışım Devami önceki aksam gibi olduğundan yazmamisim yani yatmadan birkac meme emdi. Zaten belirttiğim gibi emmeden uyumuyor ha Öncesinde Ihlamur icmese belki daha cok ememedi o ayrı tabi
evet, her uyandiginda meme ver. bunu standart bir sekilde yap. her uyandiginda odadan cikartmadan, daha dikkati dagilmadan meme ver.
Uyku rutini uyglamalarini yapiyor musun? Okumak degil, uygulamaktan bahsediyorum.
Istersen uyku egitimi verebilirsin bebege.
Tomris birde 5-6 aya kadar böyle degildi sonradan böyle oldu. Gece de 2 en fazla 3 kere kalkar 8-10 dk emer uyumaya devam ederdi. Bir süt alerjisi durumumuz var sanırım bur de reflusu acaba onlarla da alakalı mı sürekli kalkması bilmiyorum. ?
Sut alerjisi varsa bebegi rahatsiz edip uykusunu bozabilir. Bu durumda senin de onun da sut urunlerini kesmen gerekir tamamen. Bu konuda Gamze'nin alerji notlarina bak, bu blog icinde.
yalniz reflu oldugunu neden dusunuyorsun?. reflulu bebek duz yatmayi sevmez ama egimli yatinca rahat uyur, mesela ana kucaginda. bu yoksa sirf huysuzlaniyor ya da beslenme sonrasinda sut cikartiyorsa
Merhaba Tomris hanım,
Oğlum 3 ay 11 günlük doğum kilosu 3232 kg, 1. ay kontrolünde kilosu 5000 kg , 2. ay kontrolde 6600 kg, 3. ay kontrolde 7300 kg. Doktor bey son kilosu için normal ama bir önceki aya göre düşüş çok dedi. Bir de kızım ar 17 aylık. Onda da böyle olmuştu, ilk 3 ay çok güzel kilo alırken 4. ay sürekli ağladı bizde kilosunun iyi olmasından dolayı sütün yetmeyeceğini hiç düşünmedik hep gazdan ağlıyor dedik. ama 4. ay kontrolünde 130 gr aldığını görünce mecburen mama desteğine başlamıştık. 6. aya kadar kızımı emzirdim hamile olduğumu öğrenince bıraktım. Ablam 1 ay daha kendi sütüyle destek verdi kızıma sağolsun. Sizden de o zaman yardım rica etmiştim, yaptıklarımın yeterli olduğunu söylemiştiniz. Şimdi oğlum da öyle olur diye korkuyorum açıkcası mama kısmından çok rahatsızım. Bu hafta işe başladım. Oğlum biberon almayı reddettiği için dün iki kez eve gidip emzirdim (Allahtan ev yakın). Öğleden sonra 50 cc içmiş sonra uyumuş, eve gittiğimde 17:30 da ağlıyordu hemen emzirdim. normalde tek meme yeter bu sefer ikisini de istedi sonrada çok geldi sanırım birazını çıkardı. Yatana kadar emzirdim.Bir de biberona alışsın diye ilk zamanlarda sağıp dolaba koyduğum sütlerden 50 cc içirdik. Akşam 10 gibi uyudu. Sabah 4-5 gibi uyandı. Yaklaşık 3 haftadır ilk uykusunu 4-5 saat uyuyor. Bebeğin emme rutininde giderseniz sütünüz azalmaz diye okumuştum. O yüzden gece kalkıp pompa yapmıyorum ama yapmalı mıyım? Gündüz işte onun emdiği saatlerde pompa yapayım diye düşündüm. Dün öğlen öyle yaptım bu sabahta, bu sabah emzirdim çıktım.Saat 10 gibi 40 cc içmiş sadece şimdi yine emzirmeye eve gidiyorum. Doktorumuz bir seferde 100-120 cc içmeli dedi. Kilosuna bakarak. Haftasonu da tekrar bir tartıya gideceğiz. Siz bana ne önerirsiniz acaba? Çok teşekkürler
Selamlar
Merhaba, be begin ilk ay 1800 gram alms. Ikinci ay ise 1600 gram. Ucuncu ay ise 700 gram almsi. Normalde ilk 3-4 ayda bebeklerin ayda 600-900 gram almasini bekleriz. Yani bebegin ilk iki ay beklenenin cok cok cok uzerinde almis. Sutun harika yaramis. Ucuncu ay da normal sinirlarda lamis. Basta cok hizli kilo alan bebekler sonra yavaslarlar. Bu cok normal bir sey. Ozellikle dogum kilosunu ikiye katladiktan sonra kilo aliminin yavaslamasi. Hatta simdi bir kac ay kilo alimi duraklayabilir. Eger bu hizda kilo alirsa bir sene sonunda sumo gurescisine doner, yuruyemez bile. O yuzden bebegin kilo alimi cok guzel, harika! Sakin mama filan baslama. Sakin ama sakin. Sutu bu kadar guzel kilo aldiran bir anne ayda 700 gram aldi diye mamaya baslarsa sutune cok ama cok yazik etmis olur. Sakin yapma. Eger bebegin ac oldugunu dusunuyorsan yapman gereken mama vermek degil, daha sik beslemek. Bu sekilde harika kilo alan bir bebege mama baslatmak cok ama cok yazik olur.
Daha uc aylik bebek, dogum kilosunu coktan ikiye katlamis. Normalde bebegin kilosunu 4-6 ayda ikiye katlamasini bekelriz. Bu sana ne kadar hizli kilo aldigi konusunda bir fikir verir.
Sana bir onerim var: emzir, emzir, emzir. Gunduz senin olmadigin saatlerde senin sagdigin sutu verin. Sutu ister gun icinde is yerinde, ister aksamlari bebek yattiktan sonra sag gun icinde sagman daha iyi. Bebege gun icindeki sagilmis sutler az geliyorsa aksam sen geldiginde daha cok emerek arayi kapatir.
Ben de kesinlikle mama vermek istemiyorum. Kızımı 1 ay açlıktan ağlatmak beni çok üzmüştü. Tecrübesizlikten ve insan gözünün gördüğü kilodan dolayı bilemedik aç olduğunu. Şimdi oğlumu öyle görmek istemem açıkcası, mamaya da başlamak istemediğim için size akıl danışmak istedim. Şimdi gece onun uyuduğu saatlerde kalkıp sağayım öyleyse. Gündüz işteyken sabah sağıyorum, bu sabah 180 cc çıktı iki memeden, öğlen gittim emzirdim, yemek yedim birdaha emzirdim, memede uyudu, yatağına yatırdım, işe geldim. öğledensonra onun emme saatinde tekrar sağacağım. Akşam da emzireceğim. Gece ilk uykusu uzun oluyor demiştim ya o zaman da kalkıp bir sağayım o halde. Dün akşam sürekli emzirdim zaten, gece uykusunu iyi alıyor olması bana karnının doyduğunu söylüyor bir de bezlerinden fark ediyordum ilk iki ay ciddi ciş yapıyordu. Şimdi azaldı ama daha normal gibi geliyor, çok çok az değil.Kakasını 2 aydır 3-4 günde bir yapıyor ama normal yapıyor. İshal yada kabız değil. Kızımdan tecrübeliyim onda 10 günü bile görmüştük. Kızımın 12 ayı dolar dolmaz mamayı kestim. Sadece yemek ve süt olsun istedim. Gerçi şimdi de onda sıkıntımız var. 17. ayı, köpek dişleri çıkıyor sanıyorum ondan son 2 haftadır hiç bir şey yemiyor ki bu benim kızım için inanılmaz bir şey. Sürekli mama mama mama diye dolaşır evde, kimi bulsa elinden tutup mutfağa götürüp yemek, meyva ister.. dii…. Hala meyva istiyor gerçi ama yemek yediremiyoruz. Aynı gün köfte, et, balık, makarna, börek, ne bulduysam yaptım yine de hepsinden ya bir kere aldı ya almadı, yada aldı çiğnedi çiğnedi geri çıkardı. Sebze kesinlikle yemiyor. Onunla da ne yapacağımı bilemiyorum. Süt bile zor içiyor, geceleri sütten kesersem belki gündüz daha iyi yer diye düşünüyorum. Ama gündüzleri adam akıllı yediremiyorum ki bu gece başlayayım diye düşüneyim. Bir de son 1 aydır sürekli burun akıntısı var, 1 haftadır da akıntıdan dolayı hafif öksürük başladı. Diş çıkarken burun akıntısı olurmuş, ishal olurmuş gibi bilgiler duydum. Doğru mudur bilmem? Bir grip bu kadar uzun sürer mi onu da bilemiyorum.
Sorular soruları kovalıyor. Anne olmak pek meşakatli ama aynı zaman da çok çok çok güzel bir duygu imiş.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
1-3 yas arasinda duzensiz beslenme cok normaldir.
1-3 yaş döneminde düzensiz beslenme çok normaldir. 1-3 yas arasi cocuklarin gunu gununu tutmaz, ogunu ogununu tutmaz. besinlerini gunluk degil, haftalik bazda dengeli alirlar. yani bir gun az bir gun cok yiyebilir. mesela bir gün bir öğünde üç köfte yer, başka şey yemez. öbür gün sadece domates yer, başka şey yemez. Bu çok normaldir bu dönemde. Besinlerini günlük değil haftalık bazda dengeli alırlar.
Süt ürünlerine diyetteyim Ven de bebegim de. 2 aydır diyet devam ediyor. Reflü yi gastro doktorumuz söyledi. Gerçi muayene etmeden söyledi. Bir de ilaç verdi. Ilacı içince hemen kusuyor Taha. Ben de ilacı birkac gündür vermiyorum. Ama ilaç dışındaki kusmalari devam ediyor. Yatağımızın basında eğim var. Alttan destek yaptık. Bir de emzirdigim sonra dik tutmamı söylediler. Cok uzun sure degil ama 5 dk falan dik tutmaya çalışıyorum. Uyuduğu icin zor oluyor tabi b
Bebekler beslenmeden sonra bir miktar süt çıakrtırlar, bu çok normaldir. Reflü değildir.
Tomris hanim merhaba
Daha once yazdim, gonderememisim simdi tekrar yazacagim. Cevaplarsaniz cok sevinirim.
3.5 aylik bebegim var, bu zamana kadar sadece anne sutu aldi. Hamileligimde yazilarinizi okumustum, bazi zamanlar uzuldugumde sutum azaldi ama hep emzirdim. 1 hafta once gece sag mememde belirli bir bolgede sertlik hissettim. Daha once de olmustu ve birkac gun gecmeyince genel cerraha gitmistim. Sagip, emzirip antibiyotik icmekten baska cozumu olmadigini soylemisti. Ben de gece boyu emzirdim ama.ancak sabah ki emme de acildi, fiskirir sekilde orasi bosaldi. 1saat sonra atesim yukseldi antibiyotik basladim ama ardindan gecen 5 gun boyunca sutum cok azdi. Sabahlari hafif sertlesme olurdu, o da olmadi. Tam uc gun once nispeten memelerim dolu kalktim bu sefer sol mememin icinde yer yer agrilar hissettim. Yine atesim cikti parolla gunu gecirdim. Yine sutum azaldi. Sabah meraktan sagdim ve iki memeden toplam 25 cc cikti. Ben devamli emzirme kampinda gibiyim. Yani bebegimi emziriyorum, onunla ilgileniyorum o uyurken uyuyorum, hic ev isi yapmiyor sayilirim. Sutumun gitmesi sizce de atesle mi ilgiliydi, sizce yine artar mi? Bu aksam bebegim memeyi alinca sinirlendi sut yoktu sagdim 7cc cikti siringayla verdigim.icin bebegime.miktar gorebiliyorum. Buzluktan sut cozdurdum. Bu hafta birkac kere bunu yapmak.zorunda kaldim bebegim uyusun aksam uykusu acilmasin, vakti gecmesin diye. Onu verirken esim artik sutun yetmiyor farkinda misin, hangi mamaysa soyle alayim dedi. Cok uzuldum bunu kabul etmek istemiyorum. Benim durumumu nasil goruyorsunuz, ne onerirsiniz? Simdiden cok tesekkur ederim.
Süt kanalı tıkanıklığından sonra sütte biraz azalma olabilir, bu normal bir şey. Çünkü memenin o bölgesi dolu bekliyor, belki günlerce, bu da beyne süt yapımını azlat mesajı gönderiyor. Ama bu durum geçicidir, sıkı bir emzirme düzeni, emzirme kampı ile bir kaç haftada düzelir.
buzluktan süt çözme işine girmemeni öneririm. Mama değil daha sık emmek bebeğin ihtiyacı olan. Her annenin başına gelen bir şeydir süt kanalı tıkanıklığı. Her süt kanalı tıkanan anne mamaya başlasa ohooo 🙂 Eşine böyle söyle. Bebeği daha sık emzirirsin, olur biter.
Cok tesekkur ederim Tomris hanim. Guncelleme yapayim diye girdim cevabinizi gordum. Sabahlari biraz dolu kalkmaya basladim yine, sag mememin icinde sertlikler kaldi, ozellikle meme dolunca hissediliyor. Bebegimle 20 gundur emme mucadelesi icindeyim zaten. Keske emse de dediginiz gibi tum gun emzirsem… zorla 3 dk memede ancak kaliyor, o da gerekli sartlari saglarsam; karanlik ortam, sessizlik, uykulu olmasi vs. Aksam uykusuna gecmeden once 5 dk.yi gecebiliyor. Ileride yemekle ilgili problemlere yol acacagim diye korkuyorum, zorlamayayim diyorum ama sabah 4.30 de degistigim bez oglen 1 de bombos gibiydi, azicik islakti. Tum gun iki bezle gecirdi. Kilo alimini da yazsam lutfen yorum yapar misiniz
3600 dogum kg
1. ay 4900
2. ay 6100
3. ay 7000
Son 25 gunde ise 200 gr aldi 7200 oldu. Bu aylarda emmek istemeyebilir diye okumustum ama cis bile yapmamasi endiselendiriyor. Doktorumuza ayin 15 inde gidecektik. Sizce gotureyim mi oluruna mi birakayim? Sutumun azalmasi hem kanal tikanikligindan hemde bebegimin emmemesinden oldu sanirim. Ben her emzirmeden sonra sagmaya basladim.Memenin kendinde birikmis 20cc civari cikiyor uzunca sagarsam sut akim refleksleriyle 50-60cc cikartmis oluyorum. Sizden gecici bir donem lafini duymak istiyorum heralde doktora gidersem ek gida diyecek diye dusunuyorum.
Bebegin ilk aylarda resmen roket hizinda kilo almis, dogum kilosunu 3 aylikken ikiye katlamis. bu aylarda kilo aliminin yavaslamasi cok normal. Eger sen bebegin hasta ya da rahatsiz oldugunu hissediyorsan gotur. Yani annelik icgudulerine guven. Ama kilo alimi kotu degil. Basta cok hizli kilo alan bebekler sonra cok yavaslayabilir, hatta 4-5. aylarda bir sure duraklayabilir. Eger bebegin keyfi yerinde ise dokunmamak lazim. 8 saat bezin kuru kalmasi cok normal degil. ama bu ayalrda beslenmenin yavaslamasi normal. eskisi kadar uzun surmemesi normal. artik bes dakikada isini bitirmenin profesoru olmus bu bebekler. en guzeli uykudan uyandiginda emzirmek, daha uyku mahmuru iken. yukardaki yaziya bak.
Tomris hanim bebegim huzursuz degil o yuzden bekleyecegim. Sut miktarim cok degisken, internette arastirdim pek ise yarar bilgi bulamadim. Birkac gundur dolu dolu sutum vardi oglum da guzel emdi. Dun aksam esimle küs yattim sabah yine bombos memelerle kalktim. Bu kadar ruh halinden etkilenir mi yoksa tesaduf mu…
Yazilarinizdan, yorumlarinizdan cok sey ogrendim. Melek gibi bir insansiniz, emzirme melegi… Tesekkur ederim.
Tomris Merhaba sayende mamayi biraktik oglum 10 aylik oldu gelisimi guzel 77 cm 10 kilo sadece 1 dişi çıktı ama felaket derecede uyku sorunumuz var ( yumurta ve sut urunleri alerjisi var bu arada) gece en fazla yarim saat uyuyup uyanıyor tekrar dalmasi için ya salliyorum ya emziriyorum gündüz uykulari da ayni şekilde bu memesiz ilk gecemiz saat 04.05 ve hala ayağım da salliyorum durdugum an aglamaya başlıyor 🙁 uyanma saati olan 7 ye kadar vermicem meme kararliyim erenin uyku notlarini hatmettim ancak once gece beslenmesini kesmem lazim dimi
Tomris direndim direndim en sonunda dayanamadim saat 06.00 da emzirdim çünkü saat 01.30 dan beri ayagimda salliyordum bir türlü dalamadi birak yerine koymayi sallamayi kesince bile aglamaya basladi saat 08.00 de uyandı. Saat 11 uyudu simdi sallanarak memeyle uyku ilişkisini kesmem lazım hayatimi geri istiyorum bu gece de dayanirsam saat 06.00 ya kadar ya da daha fazlasina uyanmalar bitecek mi dersin Tomris ne olur umut ver bana sut melegi
Damla, bu konuda sana yardimci olamayacagim. Cunku sorun uyku konusunda, emzirme degil. Uyku soyleyeceklerimin hepsini yukarda yazdim.
Yalniz cocugun kac saat emmeden durmasini bekliyorsun, onu netlestir derim. Mesela gece 12 sabah 6 arasi makul bir beklenti olabilir. Ama aksam 7sabah 7 ise beklentin, bir daha gozden gecir. Zaten yukarda yazida da yazdim.
Ben de hep sizin yazdıklarınızı dikkate alarak Reflü olmadığını düşündüm. Kusmalari siklasinca doktora bahsettim. Oda öyle dedi. Yine de ikna olmadım. Başka bir doktora gideceğiz. En azından. Muaye ettiginde anlıyormuş Reflü mu degil mı diye
Reflu muayene ile pek anlasilmaz. Aileden alinan bilgilerle tanisi konur. Bazen de ileri tetkikler yapilir, ama zor islemlerdir bunlar.
Merhaba tomris hanim. Oncelikle tesekkurlerimi iletmek istiyorum size:) 4.5 aylik bi kizim var ve yazilariniz sayesinde sadece anne sutuyle
besledim. Doktorum mama diye israr etse de emzirme kamplariyla sutumu artirmayi basardim. Harika yazilariniz var cok tesvik edici ve aydinlatici. Benim sorum endise kaynakli yoksa su anda bi problemimiz yok cok sukur. Eskiden geceleri dort bes saatte uyanip emerdi simdi 7-8 saat uyuyor cok mudahale etmek istemiyorum ama korkuyorum acaba sutum azalir mi diye. Ne yapmami onerirsiniz Uyuku rutinini bozmamali miyim yoksa sutum azalmasin diye arada uyandirip emzirmelimiyim
Merhaba Zeliha,
Sevindim bebegin guzel emmesine. Su anda uyandirmana gerek yok. Bebek kendi karar versin. Sutun azalrisa da bebek daha cok emer, geceleir kalmkaya baslar, yine cogaltir sutu.
Bisey daha sormak istoyorum tomris hanim:( memenin tam bosalmasini anlayamiyorum. Uc dort delik var atiyorum memede emzirme bittikten sonra sikiyorum hala tek delikten fiskiriyo bu bitmemis mi demek oluyor. Gece beslenmemize ek olarak da sunu soylemek istiyorum uyurken verdigimde memeyi otomatik emmeye basliyo dediginiz gibi acaba sut azalmamasi icin bu sekilde emzirmeli miyim yoksa bu ogune alisip ilerleyen zamanlarda ayni saatte uyanip emmek ister mi. Tesekkurler emeginize sabriniza saglik
Memede sut her zaman vardir, hic bir zaman tam anlamiyla bitmez. Emzirmeden sonra eliyle sikinca herkesin sutu gelir. Memenin bosalip bosalmadigini bebek ogrenmistir bu zaman akadar, sen merak etme. Emip kendiliginden birakiyorsa memeyi bosalmis demektir.
Gece uyku ogunu su anda vermeni cok onermem. Ne guzel uzun uyuyormus bebegin. Birak, dokunma. Ama baktin kilo aliminda sorun var, ilk yapman gereken bu uyku ogununu eklemek olmali.
Cok tesekkur ederim cevabiniz icin. Bana coook yol gosterdiniz bu dort bucuk ayda. İki gunlukken biberonla mamaya baslamistim doktor onerisiyle. ablam sizin yazilarinizi yollamasa Aglaya aglaya mamayla besliyo olurdum hala. Harika bi insansiniz sagolun:)
Merhaba Tomris hnm nasılsınız iyisinizdir inşallah ufak bi sorum olacaktı şimdi oğlum 9.30 aylık oldu emmeleri azalmaya başladı gün içinde sadece uyumak için ve sabah 7 de kalkar kalkmaz gece en az 3 kere uyanıp emip yatıyor gece emmesi ne zaman son bulacak onu sormak istedim bu arada odasını da alırdım geçen hafta birde 8.30 kilo normalmi boy 73 yada 74 sanırım geceyi kesmelimiyim. normal i kaçıncı ay
8.5 pardon birde odasını ayırdım olacaktı ilginize teşekkür ederim
mrb tomris hanım benim bebegimin sıkıntısı 4 aylık bebegim sadece uyku sersemi iken emiyor 1.5 aydır bu sekilde emziriyorum uyanıkken asla emmek istemiyor memeyi gördüğünde aglamaya baslıyor.gündüzleri ac oldugu için uyumuyor uyumayınca da emziremiyorum tabiki, hiç bi şekilde biberonla doyurmaya calıstım biberonu almıyor kasıkla veriyorum agzını kapıyor acmıyor ne yapmam lazım bana yardımcı olun lütfen
Merhaba Saliha, sorunun cevabı yukardaki yazı içinde.
mrb tomris hanım.ben en basından daha detaylı yazayım.bebegim 2700 kg 47 cm dogdu ilk ay sadece 650 gr aldı anne sütü ile dr götürdüğümüzde z kilo aldıgını mama takviyesi yapmamızı söyledi ikinci ay 1.650gr aldı ikinci ayın sonunda uyanıkken beni emmek istemiyordu sürekli memeye götürdüğümde aglıyordu o arada sizin yazılarınızı gördüm internette bende bebegimin mamasını kestim sadece meme vermeye basladım bu sekilde tekrar emmeye basladı 15 gün falan emmemizde sıkıntı yoktu fakat sonrasında yine aynı sekilde uyanıkken memeyi almıyordu fakat uyku araları 2 saat oldugu için cok sıkıntı yasamıyordum uyanırken emziriyordum.3. ayımızda 800 gr aldı anne sütü ile fakat 4. ayımızda sadece 500 gr almıs dogal olarak cünkü gündüzleri uyumadıgından emziremiyordum o arada pes etmiştim mama vereyim dedim fakat biberonu unutmustu almıyordu.bunun üzerine sütümü sagıp kasıkla içirmeye calısıyordum ama o da 3-5 kasıktan sonra agzını kapıyor hiç bi şekilde acmıyordu.son bi kac gündür artık uyku sersemide emmiyor beni bende sütümü sagıp vermeye calısıyorum ama maalesef zorla 5-6 kasık yedirebiliyorum.
1- gece uykularımız iki saate bir kalkıp emiyoruz
sabah 7-30 gibi kalkıyoruz sonrasında gündüz sıkıntılarımız başlıyor
saat 11 gibi yarım saat ancak uyuyabiliyor
sonrasında 14 te tekrar bi yarım saat en fazla uyuyor uyandıgı vakit emzirmeye calısıyorum ama 1-2 dk ancak emiyor sonra birde aksam 6 gibi uyuyor yarım saat
o kadar sonrasında da 21.30 civarı gece uykusuna uyutuyorum.
bu sekilde nereye kadar gidebiliriz bilmiyorum bi hafta sonra işe baslıyacagım
sütüm iyice azalacak diye üzülüyorum
lütfen bana yardımcı olabilirmisiniz.
aslında yukardaki eda nickli annenin yasadıkları ile aynı benim durumum
Saliha, sorununuz emzirme sorunu değil, uyku sorunu. Sen de biliyorsun, yazmışsın zaten. 4 aylık bir bebek 7:30'da kalkıyorsa en geç 9'da sabah uykusuna yatmış olması lazım. En az 1,5 saat uyuması lazım. Gün içi uykularınız çok kötü. Akşam 21:30 yatma saati için çok geç. Uyku sorununu çözmen gerekiyor. Biberona, kaşığa vb. zorla alıştırmaya çalışma çocuğu, hata edersin. Yukardaki yazıda yazdıklarımdan başka bir şey söylemeyeceğim. Çocuğun uykularını düzene sokmalısın. Yukardaki yazı içinde uyku konusundaki yazıların linkleri var, onlara bakıp uygula. Özellikle uyku ver elin kardeşim yazısını dikkatle oku ve uygula. Başka da diyebileceğim bir şey yok.
Tomris hanim merhabalar. Umarim onca yogunlugunuz arasinda firsat bulup cevap yazabilirsiniz. 3 aylik bi kizim var ve malesef dogdugundan beri mama takviyesi yapiyorum 1 aylikken sizin yazilarinizn ve yorumlarin çoğunu okudum. 1 ay boyunca emzirme kapminda gibiydim zaten.sizin yazilarinizla daha da hirslandim.bebegim butun gün memedeydi sadece gece ikimizde uyuyabilelim diye mama veriyordum yoksa 26 saat hic uyumadigimiz gunumuz bile oluyodu. Onca cabama ragmen sutumde artis olmadi. Kilo alimi cok yavasti doktorum mamayi birakmami deil artirmam gerektigini soyledi bende artik pes edip mamayi artirdim 2.ayindan beri gunde iki kez 120ser ml mama veriyorum. Dun gece yazilarinizi tekrar okudum ve yine icim sizladi. Hani demissiniz ya ikizlerime mama verdim ve hala vicdanim sizlar diye, benim de vicdanim sizliyo aklima geldikce agliyorum. Cok mu cabuk pes ettim artik cok mu gec sutumu artirmak için? Bir de bebegim 3 haftadir geceleri 10 saat araliksiz uyuyo. Gece Saat 12de mama veriyorum sabah 10 bazen 10 bucuga kadar uyuyor. Yazilarinizda bebeklerin ancak 6 aydan sonra 6-8 saat uyuyabilcegini soylemissinz. Daha 3 aylikken bukadar uzun uyumasi sorun mu? Sabahlari uyudugum ve dinlendigim icin cok sutum oluyo ama uzun vadede gece emzirmemek sutumu daha da azaltirmi? Her anne gibi bebegim icin en iyisini istiyorum mama verdigim icin cok üzülüyorum. Lutfen yardimci olun 🙁
Merhaba Serpil, Gece 10 saat emzirmezsen tabii sütün azalır.
günde iki kez 120 ml mama öyle çok değil, biraz uğraşsan kurtulabilirsin. Yapman gereken şey emzirme kampına girip mamayı kademeli azaltmak. Mesela 3-4 günde bir 60 cc. Ama bu arada gece mutlaka ama mutlaka memeleri boşaltmalısın, 2 saatte bir.
Mamayı yediği için bebek uzun uyuyor. Midesine lök diye oturuyor çünkü mama. Mamayı gün içine al, yatmadan önce verme. Gece emzirmesi en önemli emzirmedir, prolaktin, yani süt yapımını sağlayan hormonun salgısını artırır gece emzirmesi. O yüzden mamaları azar azar gündüz ver, akşam ve gece sadece emzir.
Mamayı azaltırken azar azar önden ver ve beslenmeyi memede bitir. Böylece bebek memede karnını doyurmayı öğrenir.
Kamp sırasında bol bol çıplak ten teması öneririm. Emzirme kampı yazısında yazıyor. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. Eger usurseniz uzerinize bir battaniye alabilirsiniz. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.
Ayrıca biberon verme yöntemini değiştirmelisin. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.
bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzirmeyi dene. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.
Uyku ve emzirme ilişkisi için şu yazının içindeki bilgilere bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html
Bir de dogumdan 3 gun sonra memelerim cok yara oldu bir arkadasimin tavsiyesiyle kelebek göğüs ucu kullandim yaralarim iyilesti ama bebegimde aliskanlik yapti tekrar memeye donemedim. Bu uclar da bebegin sutu sagmasini ve sütün artmasini engelliyor olabilir mi?
Evet, silikon uçlar bebeğin memeyi verimli emmesine engeldir. Bu şekilde kilo aldıran son süte ulaşmakta zorlanır. bir an evvel silikon uçtan kurtul ve kampa gir. Bunun için de çıplak ten teması, uykulu iken ya da uykuda iken emzirme yardımcı olacaktır.
Tomris hanim oncelikle cevaplariniz icin cok tesekkurler.Mamayi iki kez 90 ml e düşürdüm.Gece de dediginiz gibi mama yerine emziriyorum. Ama yine de 9 10 saat boyunca hic uyanmadan uyuyo. Benim uyandirip emzirmem gerekirmi? Bukar uzun uyumasi allah korusun bi hastalik belirtisi olabilirmi?
Şu konuda emin değilim.Gece bebeğin bezi değiştirilmeli mi, değiştirilmemeli mi? Bazı anneler alıştırma değiştirmeye diyor, bez açma işi uykuyu da açan bir şey sonuçta.Fakat bebeğim sabah karşı uyandığında bezi dolu dolu oluyor.Napmalıyım?
Tasmiyorsa degistirmene gerek yok.
Tomris Hanım merhaba,
4,5 aylık bir kızım var, 2,5 aylık olana kadar emzirmeyle ilgili hemen hemen hiç sorun yaşamadım. Fakat bundan sonra memeye ilgilisi çok azaldı, yeni uyandığında ve bazen gün içinde çok kısa (3-5dk arası) emmeye başladı. Bir de gece uyku aralarında emiyor. Başlarda istediği kadar emmesine izin verdim, bu durumun geçici olduğunu düşündüm, geçmedi. Belki bu kadarı yetiyordur dedim çünkü aç olduğuna dair hiç belirti vermiyordu; yetmiyormuş, kilo alması oldukça yavaşladı (Doğumdan itibaren kilolarını aşağıda yazdım). Sonra emmesi için biraz ısrarcı olmaya başladım, tabi ki işe yaramadı. Değişik şekillerde emzirmeyi denedim, ayakta sallayarak, müzikle, bir sağ bir sol memede çevirerek. Kısa süreli başarı sağlayabildim. Ten tene temasla arkaya yaslanarak emzirmeyi de birkaç denedik fakat beceremedik. Tabi bu arada emmediği için sütüm de azalmaya başladı, bu sefer süt yetmediği için mi emmiyor acaba dedim emzirme kampı yaptım; sütüm bollaştı, emme değişmedi 4. ay kontrolünde de kilo alımı az olunca, bu 3-5dk.’lık emmelerden sonra sağdığım sütü kaşıkla vermeye başladım(ona da bir süre sonra direniyor), ağırlık durumunu böylece son zamanlarda biraz toparladık. Bu arada biberon vermeyi de denedim -pompayla sağ, arkasından kaşıkla besle, gaz çıkar derken tekrar uykusu geliyor yani uyanıkken ki tüm aktivitemiz bu oluyor- fakat ondan hoşlanmadı. Gece ve gündüz uykuları düzenli, zaten uyku saati geldiğinde uyumayı talep ediyor ancak saatini takip etmesem karnının acıktığını anlayamam bu yönde talebi yok.
Bebeğimin memeye geri dönmesini ve uzun zaman emzirebilmeyi çok istiyorum ancak mevcut durumda ne kadar dayanabilirim bilmiyorum. Bu saatten sonra memeye geri dönüş olabilir mi? Ne yapmamı önerirsiniz??
Doğum: 3100g
1. ay: 4000g
2. ay: 4950g
3. ay: 5350g
4. ay: 5700g
4ay 10gün: 5900g
4ay 20gün: 6250g
Bebegin kilo aliminda sorun gormuyorum. Dogum kilosunu ikiye katlamis bile. Bunun 4-6. aylar arasinda olmasini bekleriz, bebek zaten ikiye katlamis. Daha ne yapsin? 4-6 ay civarinda bebekler ayda 400-600 gram alirlar. Senin bebek 4. ayinin ilk 20 gununde 550 gram almis. Daha ne yapsin?
Kamp ile oldu bu dersen de guzel. Demek ki emzirme kampi olunca guzel kilo aliyor. O zaman daha sik meme teklif et.
Bebeklerin memeyi guzel emmesi icin gereken seyleri yukardaki yazida yazdim. Uykusuna dikkat et. Uykudan uyanir uyanmaz emzir. Zaten bebekler 4 aylikken gunde 3 kez uyur. Sabah emzirmesi, gunde 3 kez uyandiktan sonra emzirme, yatmadan once emzirme, gece 11'de emzirme al sana 6 kez emdi. Bu da bu ayda bebege yeter zaten.
Cevabınız için teşekkürler. Uykudan uyanır uyanmaz ya çok az emiyor ya da hiç emmiyor, daha çok oyun oynamak istiyor meme dışındaki her şey ilgisini çekiyor, boş duvarlar bile 🙂 Bu yüzden kaşıkla beslemek zorunda kalıyorum. Şuan 3 kez kaşıkla besliyorum, uyumadan önce ve gece 2 kez olmak üzere 3 kez de emziriyorum. Uykusu gayet düzenli bu konuda sıkıntımız yok (Eren’in uyku notları sağolsun ). Bebeğim bir hafta sonra 6 aylık olacak, hareketlendiği için sağıp beslemek zorlaşmaya başladı. Kaşığa alışmış bir bebeği memeye geri döndürmek mümkün müdür? Ten tene teması yeterince denememiş olmak istemiyorum, sizce bu aylarda bu işe yarar mı? Bir de ne kadar uygulamak gerekir, yani günde kaç dk, kaç gün?
merhabalar kızım 9 aylık doğduğundan beri uyumayan bir çocuk bebek iken cok gazlı bir bebekti acilden acile koşup durduk 5 aylık olunca gaz sancısı bitti fakat benim kızım hala uyumuyor sütüm az olduğu için mama destekli büyüyor gündüzleri anne sütü geceleri ise mama veriyorum okadar zor durumdayım ki bir gece yarısı derdime derman nerde bulurum derken internette gezindim sizin yazınısı okudum tıpkı beni anlatıyorsunuz benim kızım yarım saatte bir uyanıyor onun odasından kendi odama mekik dokuyorum yatıp kalkmaktan başım dönüyor halüsülasyonlar görmeye başladım uykusuz da bir hamilelik geçirdim uykusuzluğa dayanacak gücüm kalmadı doktara götürdüm bize ataraks verdi fakat ben 3 ay direndim kullanmadım dayanamayınca onu da aldık kullandık bana mısın demedi gündüz ne gündüz ne gece uyku yok ağrıyan bi yeri de yok eminim mamasını yedikten sonra yarım saat sürmüyor uyuması sizin yazınızı okudutan sonra aç olduğu için uyandığını düşünmeye başladım çünkü kızım gün içinde iki defa anne sütü alıyor oda kahve niyetine onun dışında hiç bir şey yemiyor ağzını kilitliyo zar zor ağzına alıyor onu da parmağı ile çıkartıyo ben ne yapacağımı şaşırdım psikyatra gideceğim ilaç sütüme geçecek lütfen bana bir yol gösterin her günüm ağlamakla geçiyo sizce anne sütünden kessem düzelir mi uykusuzluk nedeni sizce açlık mı lütfen bana dönün çok çaresizim
Merhaba Aysun,
Bebeginin gece neden uyandigini bilemiyorum. Ama acliktan uyandigini dusunuyorsan cozum gunduz emzirmelerini, gunduz beslenmesini arttirmakta. Bak yukardaki yazi icne yazdim. Daha farkli bir sey demeyecegim. Suncacik bebege ilac milac verilmez, buyuk hata. Bebegin uykularinis duzene koymak icin su yazidaki yontemleri uygula:
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/02/uyku-kardesim-ver-elini.html
Mrb tomris, 7 ay 10 günlük bir kızım var. Yazılarını doğumumdan bu yana ihtiyaç duydukça takip ediyorum. 2 hafta önce Uyku eğitimine geçtik. Son zamanlarda geceleri emmek için çoook fazla uyanmaya başlamıştı 20-30 dk arayla&nadiren 1 saat arayla uyanıp bıraz emip uyuyordu. Bı kaç gün sonra " noluyoruz kızım" oldum. Acaba açmı ondan mı emmek ıstıyo dıyerekten verıyordum sonra aralıklar dahada kısalmaya baslayınca bızde bi düzene oturtma gereksinimi doğdu haliye. Şu an uyku saatlerı düzenlendi, akşam 20.00 da emip 20.30 civarı uyuyo. 24.00 gibi emziriyorum ve bide gece 3-4 civarı. Sabahda 7.30 gibi uyanıyor. Sıkıntım şu; emzirme saatleri konusunda biz tamamız. Fakat kızım bu saatler dışında da uyanıp mızıldanıyo. Acaba acıkıyo mu sütüm mü yetmiyo sorusu hep kafamda. Ek besin olarak sadece gündüzleri 10 gibi kahvaltı karışımı ve öğleden sonra 16.00 civarı sebze püresi hazırlayıp yediriyorum. Ek olarak hazır mama devam sütü vs vermiyorum. Yatmadan önce 19.30 civarı mama vermelimiyim yoksa benm sütüm yeterli midir bu aylarda. Ek olarak mama devam sütü Vermem gereken dönem hangi aylardır. Bilgilerini tavsiyerini benmle paylaşırsan çok memnun olurum.
-Ek olarak şunuda belirtmek istiyorum gündüzleri ort. 5 kez emziriyorum onun isteğiyle. 24 saatlik süreçte toplam 7 kez emmiş oluyo ortalama.
Ek formul sut, yani mama vermen gereken hic bir ay yok. Cocuk emiyorsa sutunu aliyordur. "Ek olarak mama devam sütü Vermem gereken dönem" diye bir sey yok. Bebekler emerler. Hic formul sut mama filan almadan da buyurler.
Yukardaki yaziyi okudun mu? Ne diyor yazida? Eger gece emzirmelerini azaltmak istiyorsaniz once gunduz emzirmesini artirin. Gunde 5 kez emziriyorsan demek ki daha sik meme teklif edeceksin ki gece acikmadigindan emin olasin.
Merhabalar oncelikle sizi tebrik ediyorum ve emzirmek icin caba gosteren butun anneleri.Sirf keyfi icin gezmelerden geri kalmamak veya cocuga bagimli olmamak icin emzirmeyen cook anne var malesef . Mama vermeyi marifet bilen…Neyse Tomris hanim bircok yazinizi okudum gercekten cok tesvik edici icerikleri.Benim ikiz kizlarim var 7 aylik ek gidaya gectigimizden beri sutumde cok azalma oldu.sagmayada pekk firsat bulamiyorum cunku kizlar cok huysuzlar uyanikken hic durmuyorlar acikcasi bazen yemek yemeyede firsat bulamadigim oluyor.Su iciyorum ama azaldi sutum acaba cogalmasi icin nasil bir tavsiyede bulunursunuz ? CVBniz icin simdiden tesekkurler.Oglum 10 aylikken emmedi cok ugrastim istiyorum ki kizlari emmeden ben keseyim 2 veya 3 yasinda 🙂 ama boyle giderse onlar birakicak zaten 🙁
Merhaba, süt durup dururken azalmaz. Ama memeler yumuşadığı için annelere süt azalmış gibi gelir. Sağsan da zaten çok gelmeyebilir, çünkü ikizler sürekli emiyor. 6 aydan sonra memeler iyice yumuşar, bu çok normaldir. çünkü bebekler 6 aydan sorna düzensiz emer. Bazen sık emer, bazen aralar açılır. O yüzden 6 aydan sonra çok fazla süt depolamaz vücut, belli bir yere kadar üretir, orda bırakır, yavaşlar. Ama bebek içerse hızlıca yenisini yapar. Yani çözüm her zamanki olduğu gibi daha sık emzirmede.
Merhaba Tomris Hanım.
Bebeğim 1 yaşında, bu zamana gelene kadar birkaç kez süt azalması ve emmek istememe sorunu atlattık tekrar emmeye geri dönmesi için bazen uykuya emzirerek geçirmeyi denedimki bu fırsatıda kullanarak memeyi boşaltsın süt artsın diye. Şimdi emiyo sorun yok ama emerek uyumaya alıştı. ben birkaç gündür ayırıyorum bu ilişkiyi ama uyuması 1,30 saati buluyo. Gündüz yeterince emziriyorum ortalama 2-2,5 saatte bir.Gecede 2-2,5 saatte bir uyanıp emziriyorum bu gece emzirmelerini kesmek istiyorum bunun için yardımınızı istiyorum.
Sorularım şöyle;
1- gece emzirmesini kesersem süt azalması yaşarmıyım. Sonuçta o kadar uzun saatler süt memede kalacak ve üretim azaltılacak.
2- keserken her gece 1 emmeyi kesip uyutmayamı çalışmalıyım yoksa bütün uyanmalarında emzirmedenmi uyutmalıyım.
3- gece 11-12 saat deliksiz uyuyabileceği söyleniyor. ama sizin deneyimlerinizde 2 kez emmiş oluyor. hangisi doğru sizce.
Merhaba Leyla,
1- sütün biraz azalır tabii, ama 1 yaşındaki bir çocuk için artık bu bir sorun değil.
2- kendinize bir süre belirleyin, mesela 11 ya da 12'den sabah 6'ya kadar diyin. O sürede emzirme. Eren'in bir yaş sonrası için uyku eğitimi yazısına bak.
3- 11-12 saat deliksiz uyku gerçekçi bir beklenti değil. 1 yaşındaki bir çocuk için gece yarısından sabaha kadar, yukarda dediğim gibi, emmeden durmasını bekleyebilirsiniz. Yani gece uykusu dediğimiz şey 5-6, bilemedin 7 saatlik bir süredir.
Tomris hanım
Tomris hanım
Merhaba Tomris hanım kızım 5,5 aylık 2,5 aydır emme problemi yaşıyoruz. Dizde salladıktan sonra uykuda emıyordu artık onuda istemiyor . Uyanıkken süreklı 5 dk emip bırakıyor , kakasında süreklı yeşil oluyor tavsiyeleriniz nedir . Bırde ek gıda ile ilğili fikirleriniz nedir ?
Zeynep, sorunun cevabı yukardaki yazının içinde. Okudun mu?
Sürekli yeşil kaka ön süt fazlalığı, son sütü alamamadan olabilir. Ya da gıda intoleransı, alerji sebebiyle olabilir. Ön sütün fazla, son sütün az gelmesi durumu için emzirmeyi uzatmanda fayda var. Bunun için uykuda ve uykudan uyandıktan hemen sonra emzirmek etkilidir. Yazıya bak lütfen. İkincisi için ise bir doktora gitmende fayda var.
Tomris merhabalar… gece beslenmelerini kesme ile ilgili yazını bir haftadır gidip gelip sürekli okuyorum.. yorumları tekrar terkrar okuyorum.. benim oğlum 15 aylık. kendi kendine uyuyor ama emmek için bazen 1 bazen 2 bazen 3 saatte bir kalkıyor..ücretsiz izindeyim, gün içinde istediği zaman emiyor.. gündüz bir kez uyuyor, uyumadan önce 10-15 dk emiyor..yemeklerini yedikten sonra tekrar emiyor.. banyo yaptıktan sonra odasına geçmeden önce emiyor. yeterince emiyor yani bence gündüz.. gece emmesini kesmek demek kesintisiz 5-6 saat uyuması demekse o zaman ben mesela 00.00'a kadar her istediğinde meme verip, 12 den sonra mı meme vermeyeyim.. yatış saati 19.00 kalkış saati 06.00….gece yarısından sonra sabaha kadar emmeden onu nasıl getiririm bilmiyorum gerçi ama artık bunu yapmanın zamanı geldi sanırım.. şimdiden teşekkür ederim .
Merhaba, evet, bu şekilde gece 12'den sonra memeyi kesebilirsin. Yalnız bu aynı zamanda uyku eğitimi anlamına geliyor. Eren'in 1 yaş sonrası için uyku eğitimi yazısını okumanı öneririm.
ayağımda sallayarak ve sakinleşip uykuya dalar pozisyonda iken memeyi veriyorum ve bu şekilde besliyorum . Uykudan uyandığı zaman hiçbirşeyler ilgilenmeden memeyi vermeye çalıştığımda çoğu zaman kafasını geriye itiyo çoğu
ayağımda sallayarak ve sakinleşip uykuya dalar pozisyonda iken memeyi veriyorum ve bu şekilde besliyorum . Uykudan uyandığı zaman hiçbirşeyler ilgilenmeden memeyi vermeye çalıştığımda çoğu zaman kafasını geriye itiyo çoğu
Tomris hanım yazımın başı gitmediği için yazıyorum. 4 aylık bir kızım var. 2 aylığa kadar sadece memede ve altı açıkken sakindi. 2,5 aylık iken memede huysuzlanmaya ve fön makinesi eşliğinde emmeye başladı. Yaklaşık 1 ay öncesinde eşimin işi nedeniyle ailemin evine geldik ve buraya gelişimizden bir hafta sonra ise memeyi almamaya başladı. Emzirmek için kucağıma alıp döndürdüğümde ağlamaya başlıyor
Bikaç çekiştirip bırakıyor yada hiç emmiyor. Uykusu ise düzensiz emmediği zaman daha da sinirlenip zor uyuyo. Öncelikle kusması vardı ancak Dr reflü için ilaç kullanacak kadar yok dedi. Reflü olabilir mi? Ailemin evine gelmemiz ve kalabalık babasını özlemesi olabilir mi? Bir ay bu durum için çok uzun zaman değil mi? Uyku düzeni ve emmesini sağlamak için ne önerirsiniz? Bugüne kadar zorla da olsa sadece anne sütü verdim bundan sonrası için çaresizin
Bebekler bu dönemde etraflarının farkına varırlar. Tabii ki kalabalık, gürültülü bir ortamda emmesi zor olur. Kalabalık bir ortam olmasa dahi 3-4 ayda artık dikkat hemen dağılır, emme zorlaşır. Uykudan uyandığında etrafta kimsenin olmaması lazım. Odasından dahi çıkmadan, perdeyi dahi açmadan yatağından alıp meme ver.
Ayrıca gün içinde uykularına da çok dikkat etmen lazım. Geç uyumamalı.
Bebeğin beslenmeden sonra çıkarması çok normaldir, reflü demek değildir.
Uyku düzeni için yazıda yazdım, uykusu iyice gelmeden yatırman çok öenmli. uyku rutini için de yine yazıda önerdiğim Eren'in yazısını okumanı öneririm.
mrb cok acıl bana donermısınız bebegım yarın tam 30gunluk olacak dogdugunda gögus uçlarım çok yaraydı emzıremedım ve makınayla sagıp bıberonla werdık 20gunluk oldugunda goguslerım bıraz toparlanmasıyla meme vermeye karar werdım bu kezde bebegım ıstemedı 2 3gun baya ıtıraz ettı gogsumde e morarana kadar aglıyodu bndde bıberonu kaldırdım kasıkla yada bardakla wermeye basladım esım ve kayınvalıdem bna çok karsı çıktılar bebek bu ınatlasma alıstı artık dıye cok asırı aglıyodu ve enfazla 5dk emzırıyodum en sonunda dun sagdıgımı bıberonla werın dedım çok acıkmıstı durmuyodu we sonrasında sımdı hıç mememı almıyo kucagıma alıp yatrdıgımda çıglık çıglıgayız imkanı yok almıyo zorluyorum daha kotu oluyo napcagımı sasırdım dun gece sabaha kadar agladım nlur bana yardımcı olunnn nlur duzelebılırmıyızz alısabılırmı yoksa pes edeyımmı 🙁
Merhaba Sener,
Bebegi memeye yaklastirma surecinde yapabilecegin bir kac sey var. Bebek daha 30 gunluk, dogru uygularsan kisa zamanda memeye donecektir.
Bebekle inatlasmaya girme. Bunun yerine emme icgudusunu harekee gecir. Bunu soyle yapacagiz: Ciplak ten temasi ile.
Oncelikle ten temasina basla, her gun, firsat buldugun kadar. Ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır, senin karnın üzerinden tırmanma antremanları yapsın. Arada da meme teklif et ama sakın ısrar etme, istemezse de önemli değil. Amac meme emmesi degil, tenini hatirlamasi, kokuna maruz kalmasi. Birlikte duşa banyoya girin, yani her fırsatta ten teması yapın. Ten teması bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler, annede sut yapimini da artirir. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ama meme beklentisi olmadan yap bunu lutfen, en azindan ilk donemde.
Ikincisi, biberon verme yontemi. Biberonu asagida verecegim linkteki yontemle ver; safa sonuna dogru 'sut verme metodlari' basligina bak.
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Bebekler en guzel uykuda ya da uykuluyken memeyi itiraz etmeden alir. Iyice uyanikken meme almasi zordur. Uykudayken koynunda tut, gozleri vucudu hareketlendiginde (uyanmasa dahi), memeyi teklif et. Bu yari uyku yari uyaniklik halinde genelde alirlar memeyi otomatik olarak, ozellikle de kucuk bebekler.
Bundan sonraki cevaplarinda duzgun bir Turkce kullanabilirsen cok sevinirim. Buna cumle sonlarinda nokta kullanarak baslayabilirsin. Boylece cumlelerin nerde basliyor nerde bitiyor anlayabilirim.
Kolay gelsin!
Tomris
merhabalar Tomris hanım… mesajıma cevap verebilir misiniz bilmiyorum. bebek bakım yapım onarım daki emzirme notlarınızı okudum.baya faydasını gördüm. dudak-damak yarıklı Yusuf adında bir bebeğim var.ikinci çocuğum . kızımda böyle bi anomali yoktu gayet sağlıklıydı. 23 Şubat ta 3.070 gr. 49 cm doğdu Yusuf. şu an 70 günlük. damakta büyük bir yarık olduğu için beni ememiyor.sütümü sağıp veriyorum. ilk ay 3.810 gr 2. ayın sonunda 4.600 gr oldu.ablası ayda 1.200-1.300 gr alıyordu Yusuf ise 700-800 gr. aynı anne aynı süt,acaba sütüm kilo aldırmıyor mu diye düşünüyordum ve bu duruma başta çok üzülüyordum. ama damak yarıklı olmasının bir parçasıymış kilo alımının yavaş olması.çocuk doktorumuz da kilo alımı gayet iyi.sakın mamaya başlama.anne sütüne devam diyor. sütümü 2-3 saatte bir sağmaya çalışıyorum.ancak bu aralar Yusuf ' un gaz sancıları çok.5-6saate çıkıyor süt sağma aralığı.geceleri 2 defa sağıyorum. pompa kampı da yaptım 40 günlükken.sütüm de artmıştı.şimdi böyle sütüm bollaşmışken 5-6 saat sütümü sağamamak gene azaltır mı? gaz sancıları geçse ben yine 2-3 saatte bir sağarım diye umut ediyorum.. en azından 6 ay anne sütü vermek istiyorum. bu şekilde pompayla sağarak daha ne kadar dayanabilirim onu da bilmiyorum. ama azimliyim,Allah 'ın izniyle bu durumun üstesinden gelmek istiyorum. sizin tavsiye edebileceğiniz başka bişey varsa onu da benle paylaşırsanız çok çok sevinirimm… cevabınızı bekliyorum. Allah 'a emanet olun…
Merhaba Dila-Gizem,
Çok geçmiş olsun.
Bebeğin kilo alımı çok normal. İlk aylarda 600-900 gram almasını bekleriz. Normal çok güzel kilo alıyor, yavaş filan değil. Büyük çocuğun biraz hızlı kilo almış başta, o yüzden beklentin yükselmiş, yoksa bu bebeğin kilo alımında sorun yok. 4-6 ay arasında doğum kilosunu ikiye katlaması yeterli, ki rahatlıkla öyle olacak gibi görünüyor.
Sorun gaz sanıcısı filan değil muhtemelen, sorun bebeğin bu dünyaya alışma çabası;bazı bebekler anne karnından sonra ilk 3 ay dünyaya adapte olmakta zorlanır. Bunun için yapılabilecekler: kundak, bebeği gün içinde kucağında taşıma (bebek askısı ile), hafifçe sallama, shsss sesi ve beyaz gürültü denen sesleri dinletme (süpürge de aynı işi görür).
Sadece sağarak gidiyorsan günde en az 8 kez, tercihan 10-12 kez sağman gerekir, yoksa azalabilir Her zaman aynı aralıklarda olacak diye bir şey yok. Mesela 5-6 sağamadın mı, günün diğer bir kısmında 2 saatte, ya da saatte bir sağıp bu açığı kapatmaya çalış. Ama hiç bir zaman 8 sağımın altına düşme.
Bebek ameliyat olacak mı? hiç mi meme alamıyor? denediniz mi?
Bebek ile bol bol çıplak ten teması yapman çok önemli. Bebeğinle aranda ne yazık ki ten teması eksik kalıyor. Bunu o yüzden gün içinde 5-10 dakika da olsa çıplak ten teması yaparak kapamalısın. Bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy, sen de üst bedenini çıkart, bebeği koynuna koy. üstünüze bir şey alabilirsiniz üşürseniz.
Bir de biberonu şu linkte en altta anlatılan şekilde verirsen emzrmeye en yakınt ecrübeyi elde edersin. Altta 'süt verme metodları' başlığına bak. Aralıklı emzirme de deniyor bu yönteme.
http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html
Selamlar,
Tomris
Aynen beklentim yüksekti. bir de erkek bebek olunca daha tombiş bişey olur diye hayal etmiştim 🙂 Size çooook teşekkür ediyorum kilo konusunda içim rahatladı. biz Türklerde bi takıntı vardır ya kilolu-tombiş bebek= sağlıklı bebek (!) bu konuda çevremdeki insanlarla tartışmaya girmeme ramak kalıyor bazen. bebeğimin durumundan dolayı acıyan gözlerle bakmalar falan moralimi bozuyor. ''ayy zayıf sanki bu '' demeler… bazı insanlar hiç halden anlamıyorlar. patavatsız insanlarla çok karşılaşıyorum. neyse bu konular biraz gıcık konular. 🙂
Biberonla havayı daha kolay yutuyor o yüzden biberonu bitirene kadar 2-3 defa gazını çıkarması için sırtını sıvazlıyorum. zaten genelde geğirerek yuttuğu havayı çıkarıyor.
süt sağma aralıklarım evet bazen çok uzuyor bazen de arka arkaya 2 saat aralıklarla sağabiliyorum.
Ameliyatımız 3. ayında 5 kg iken olucak inşaAllah.20 Mayıs ameliyat tarihimiz. Mehmet Zeki Güzel yapıcak ameliyatını,bilmiyorum duydunuz mu.
Çok denedim beni ememiyor.aslında yavrucak çaba sarfediyor ama emiş gücü az,yutkunma sesi duyamıyorum. Ten temasımız da az.3-4 defa göğsüme koyuyorum. havalar ısınsa bunu daha çok yapıcam en azından anne sıcaklığını anne kokusunu hissetsin yavrum…
Bir de son bir şey daha sormak istiyorum; buzdolabından çıkarıp ısıttığım sütü 1 saat içinde mi tüketmeliyim? termal çanta da aldım baby polar gear. daha kullanmadım ama inşallah iyi bir markadır. seyahat ederken soğuk sütleri bunun içine koyup saklamayı düşünüyorum. şimdiden çok teşekkür ediyorum beni çok rahatlattınız… 🙂
Eksik bilgi vermişim düzeltmek istedim.Şöyle söyliyim ilk etapta dudaktaki yarık kapatılacak ve burnundaki düşüklük düzeltilecek. 10-12 ay civarı da damaktaki yarık kapatılacak inşaallah.damak daha zorlu bir süreç. inşaallah yavrum üstesinden gelebilir amleiyatların.
Allah yardımcınız olsun Dila-Gizem. Zor bir durum, inşallah çabuk iyileşir.
Budolabından çıkarttığın sütleri ne kadar hızlı tüketirsen o kadar iyi. Günlük sağıp veriyorsan açıkta beklemesi çok büyük bir sorun değil, 4 saate kadar oda sıcaklığında kalabilir.
merhaba tomris hanım.sizi yeni keşfettim.ama zamanlama çok iyi.çünkü 12 aylık bir kızım var.uyumadan önce yoğurt,çorba yedirip uyutuyorum en fazla 2 saat uyuyup yine uyunıyor sonra saatte bir hatta sabaha doğru yarım saatte bir uyanıp emmek istiyor.bu da beni çok yoruyor . çalışan bir bayanım.sabah 8-öğlen 2 arası evde yokum. gece uykusunu artırmak daha az uyanmasını sağlamak için ne yapmalıyım.çünkü çok zorlanıyorum.
Merhaba Gülistan,
Ne yapabileceğini yukardaki yazıda yazdım. Hangilerini denedin?
Uyumadan hemen önce yedirdiğin şeyler barsaklarını rahatsız edip uykusunu bozabilir. Gece uzun uyusun diye uykudan hemen önce bu şekilde katı gıdalara yüklenmek hatadır. Yapılması gereken tüm gün gün içindeki beslenme sıklığını artırmaktır.
Merhaba Tomris Hanım,
Yoğunluğunuz arasında cevap verebilir misiniz bilmiyorum ama fikre ihtiyacım var 🙂 Oğlum 17 aylık ve çalışan bir anneyim. İşe oğlum 7 aylıkken başladım ve 1 yaşına gelene kadar iş yerinde 3 kere mutlaka sağdım. 1 yaşından sonra da önce 2 devam eden aylarda da 1 defa sağmaya devam ettim. Son bir kaç gündür (belki spora başlamamın etkisinden bilemiyorum) tek sefer sağmam da artık çok çok az süt gelmeye başladı. Ben de belki de sağmayı artık bıraksam mı diye düşünmeye başladım. Ama korkum da şu gün içinde emzirme şansım hiç olmadığı için sadece gece, sabah ve akşam uyumadan evvel emdiği için sütüm kesilir mi korkusu yaşıyorum. 2 yaşına kadar ne kadar verebilirsem o kadar alsın istiyorum çünkü. Şimdi fikrinize ihtiyacım olan şu; sizce az, öz, çok demeden 2 yaşına kadar sağmaya devam mı etmeliyim yoksa akşamları emdiği müddet yeter ve süt kesilmez mantığıyla mı hareket etmeliyim?
Şimdiden vereceğiniz cevap için çok teşekkürler,
Sevgiler,
Merhaba Selin,
Bebek memeyi, sen emzirmeyi benimsemis oldugunuz icin artik pompayi kessen de kolay kolay bitmez emzirme sureci iki yastan once. Gunduz sagmasini birakinca sutte bir miktar azalma olacaktir, ama gece, sabah ve aksam emmesi ile iki yasina kadar rahat devam edebilir. Yalniz, hafta sonlari arada mutlaka emzirmeye devam et. Oglen uykusundan sonra mesela, mutlaka meme teklif et.
Cevap için çok teşekkürler 🙂 Hafta sonları da dediğiniz gibi mümkün olduğunca haşır-neşir ediyorum memeyle, etmeye de devam edeceğim. Yalnız nerdeyse 1 yıldır elim-kolum olmuş pompadan ayrılmak şuan benim için hem hüzünlü hem de sevinçli 🙂
Sevgiler tekrar…
Ben 18 ayda pompayı bıraktığımda düğün dernek yapmıştım. iş seyahati için filan çıkartmam gerektiğinde off poff yapıyorum 🙂
merhaba tomris hanım oglum beni emiyor kaç evreden geçtik ama sonunda emmeyi becerdik:) 10 ayını 18 gün geçti temmuz 31 1 yasına girecek bende Agustos ayında iş başı yapacağım 6 aylık ücretsiz iznim bitiyor daha önce bırakmayı denedim olmadı buyusun en azından 1 yasına girer belki yürümeye başlar babanneye sıkıntı yaratmaz diye düşündük dişimiz çıktı biraz gec çıktı sıkıntılı oldugu gunler oluyor bu aralar memeye çok düştü yemek yemek istemiyor diştendir diyorum öylemi anlamadım gecen hafta bıraktım iş yerine gitmem gerekti huzursuzlanmış yemek yememiş diştendir dedim inş ondandır işe başlayacağım için biraz tedirginlik var nasıl olcak gündüz de emiyor uyurken muhakkak emiyor ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemem gerekiyor bu konuda yardımınıza ihtiyacım var ilginiz için teşekkürler Sema Durkal Sel.
Merhaba Sema, bu yazdıklarını okumakta çok zorlanıyorum. Keşke cümleler bitince nokta kullansaymışsın.
Çocuğu ve kendini hazırlamak için şu anda yapman gereken kısa sürelerle onu babaanneye bırakıp bir kaç saat gitmen. Çok uzun değil, bir kaç saat. Giderken de sağılmış süt bırakırsan, babaanne onu verirse iyi olur. 10 aylık olduğu için bibron kullanmak zorunda değil. Biberona benzeyen alıştırma bardaklarıyla deneyebilirsiniz. Hatta normal bardakla bile deneyebilirsiniz. Ama bardak işini anne sütünden önce su ile deneyin, biraz alışsın verecek kişi de bebek de. Ondan sonra anne sütüne geçersiniz.
Bu şekilde haftada 1-2 kez, bir kaç saatliğine alıştırma bırakmalarına başla. Böylece işe başladığında sen de, o da, babanne de antremanlı olur.
Bu ayalarda çocukların beslenmesinde aksama olduğunda ilk bakılması gerkene şey uykularıdır. Uyksunu almamış çocuk oturup karnını doyuramaz, ememez. Lütfen yukardaki yazıyı oku.
İş yerinde süt sağmanda fayda var, günde bir kez dahi olsa. Onu artık bardakla mı, biberonla mı alır bebek ve siz karar vereceksiniz birlikte. Çocuk almasa da sağmaya devam etmende fayda var, böylece sütün miktarını yüksek tutarsın. Eğer gün içinde sağmazsan, tüm gün dolu beklerse memeler süt azalabilir. O zaman da bebek akşam daha çok daha sık emip sütü çoğaltmaya çalışır, ihtiyacını karşılamaya çalılır. Sonuç olarak bebek içn bir şey farketmez ama gece çok uyanabilir bu durumda. O yüzden iş yerinde sağmanı öneririm. Bu konuda 5 tane yazı var, emzirme notları 10-14.
Kolay gelsin,
Tomris
Merhaba tomris birisinin onerisi ile 2 gundur yazilariizi okuyorum ve cok guzel bilgilendirme yapiyorsunuz sizden Allah razi olsun … Size bir sorum olcak normalde anne sutunun 2 yasa kadar alinmasi soyleniyor bende boyle dusunuyorum ogluma ek gidayi veriyorum ama emzirme kadar faydasini gormuyorum anne sute devam etdem ek gidayi biraz ertelesem nasil olur ?
Merhaba Betül, tam olarak sorunu anlamadım. Bebeğin kaç aylık?
Evet, bebeklerin en az 2 yaşa kadar emzirilmesini öneriyoruz. Ek gıdalara 6 aydan sonra yavaş yavaş başlanmalı. 6-12 ay anne sütü ana besindir, ek gıda azı üzerinde ektir. 12 aydan sonra ise katı gıdalar ana besin olur, anne sütü tamamlayıcı.
Fayda görmüyorum derken ne demek istedin anlamadım.
Ek gıdalar konusunda bu blogda çok güzel iki yazı var, onları okumanı öneririm. Biri bu: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2012/12/ek-gdaya-baslama-meselesi.html
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/arzunun-bebek-onderliginde-ek-gdaya.html
Kolay gelsin,
Tomris
Merhaba Tomris Hanım. 20.04.2015 doğumlu bir kız evladım var. 4.070 kg normal doğumla dünyaya geldi. İlk zamanlarda çok sıkıntı çektim. Bazen mememi almıyor bazense hiç bırakmıyordu. İlk zamanlar benimde sütüm gelmedi ve sizden hiç haberim yoktu. Bende daha iyi beslenip vakit bulunca uyumaya çalıştım. Şükür ki sütüm artmaya başladı. Gece 2'den sabah 9'a kadar hiç uyumadan(ben) emzirdiğimi biliyorum. Uyudu diye beşiğe koyuyordum fakat 5 dk geçmeden tekrar uyanıyordu ve ağlıyordu. Bu çocuk aç diye kayınvalidem 30cc mamayı çay kaşığıyla içiriyordu. Şimdi mamayı bıraktım ve bebeğim %90'ı anne sütü kaynaklı olmak üzere 6 kiloya ulaştı. 2.5 aylık bir bebek için bu kilo iyi mi? Sütüm geceleri aktığı için çoğunlukla onu ben uyandırıp emziriyorum. Onu uyandırmam normal mi? Böyle devam etmelimiyim yoksa her defasında onun uyanmasını mı beklemeliyim? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Nagehan,
Ilk haftalarda saatler suren emzirme maratonlari normaldir. Zamanla yoluna girer.
Bebeklerin ilk 3-4 ay ayda 600-900 kilo almasini bekleriz. Yani bebeginin kilo alimi cok normal. 3-4. aylarda kilo alimi yavaslar, ayda 400-600 gama duser. Basta cok hizli kilo alan bebekler bu donemde tamamen de duraklayabilir. Onemli olan bebegin 4-6 aylar arasinda dogum kilosunu ikiye katlamasidir. Bu acidan her sey yolunda gorunuyor.
Geceleri ayni odada uyuyun. Boylece uykulariniz senkronize olur. Yani senin kokunu duyan, sesini duyan bebek karni acikinca daha kolay uyanir. Sen de bebegin uykusunda aciktigini hissedip, yalanmasindan vb bunu hissedebilirsin, daha kolay uyanirsin. Bebegin tam uyanip aglamasini bekleme. Uykusunda yalanmaya, saga sola cevirmeye basladiysa basini acikmis demektir. Al ve emzir.
Merhaba Tomris, umarım hala buradan cevap alabiliyoruzdur. Öncelikle detaylı anlatımların için çok teşekkür ederim, eline sağlık. İnternet ortamında böyle temiz ve güvenilir bilgi bulmak çok zor.
Benim sorunum, artan gece emmeleri. Bebeğim 7.5 aylık, fakat 34 haftalıkken doğdu (2560gr). 7 aylık kilosu 9850gr. İlk 6 ay anne sütü, sonrasında ek gıda ve anne sütü alıyor. Özellikle 4. aydan sonra gece uykuları bayağı iyileşmişti, 8'de yatıp en az 4 saat kesintisiz uyuyordu (bir kere 7 saat uyudu, iki üç kere 6, genelde 5). Sonrasında 3er saat, bazen 3-2-1 şeklinde uyuyup, sabah kesin olmayan bir saatte kalkıyordu, bazen 7 bazen 9 gibi. Fakat 6. aya yaklaşınca gece uyku süreleri kısalmaya başladı, yaklaşık iki haftadır da maksimum 2 saat kesintisiz uyuyor. Uyanmaları, senin yazdıklarından anladığım kadarıyla alışkanlık değil, acıkma. Gündüz emzirmelerinin artırılması gerektiğini yazmışsın. Şimdi ek gıda da alıyor, emzirmeden kastın beslenmesi mi yoksa sadece emdiği süt kısmı mı? Ek gıdaya geçtiği için ister istemez emdiği süt miktarı ve hatta benim sütüm de azaldı. Bebeğimin emme süreleri çok düzensiz, ek gıda olarak sabah, öğlen, akşam üzeri ve uyumadan önce öğünleri var ve peşine emziriyorum, ama aralarda da emziriyorum. Doktorumuz 4'er saat ara koymamı istiyor. Ama oğlum o kadar dayanamıyor (bu arada genelde emerek uyuyor ama bazen kendi kendine de uyuyor. Uykuya geçerken parmağını emiyor) Gece uyanınca babası alıyor beni göstermeden uyutmaya çalışıyor ama emene kadar maalesef uyumuyor, ağlıyor. Eğer uyanınca hemen emzirirsem hiç ağlamadan uyuyor hatta altını değişiyorum, onda bile uyanmıyor.
Bu durumda sence sürekli uyanmasının sebebi ne olabilir? Gündüz beslenmelerinde değişikliğe mi gitmeliyim?
Bu arada bahsettiğin 6 sıkıntılı durumdan hiçbiri yok. Bir de "6 aydan sonra memeler iyice yumuşar, bu çok normaldir. çünkü bebekler 6 aydan sorna düzensiz emer. Bazen sık emer, bazen aralar açılır. O yüzden 6 aydan sonra çok fazla süt depolamaz vücut, belli bir yere kadar üretir, orda bırakır, yavaşlar. Ama bebek içerse hızlıca yenisini yapar." demişsin. Oğlumun kilo alımı iyi olduğu için çok dert etmesem de, gündüz emmelerinde memeyi çekiştirmesi ve özellikle akşam emmelerinde, meme boşaldığı halde bir türlü bırakmaması sütün azaldığını gösterir mi? (Açıkçası akşam emmelerinde memeyi bırakmamasını, ya senin de dediğin gibi sakinleşmek için ya da uykuya geçişte emmeye alıştığı için (meme yoksa elini emiyor) kullandığını düşünüyorum )
merhaba tomris hanım bebegim 3 4 aylikken emmeyi reddettigi ve kilo aliminin cok az oldugu bir donemde size yazmistim ve tavsiyelerinizle beni cok rahatlatmistiniz. yine bir sorum olacak size. bebegim 11 aylik oldu.malesef kilosu dusuk (8 bile olmadi).boyu ise 70cm.en son gecenlerde dr.a götürdüm kan tahlili yapıldı b12 eksikligi disinda herseyu normal çıktı.dr olculeri 6.ay olculeri fakat minyon bir cocuk herseyi normal dedi.gunde 3 ogun verdigim ek gidayi 5 yada 6ya çıkarmami soyledi.(ek gida yemiyor olsaydi mama vericekti)benim sorum şu bebegim gunduz cok emiyor hatta ek gidayi arttirabilmek icin bazen es geciyorum mecburen.gece ise 21de uyuyup 7 8 saat uyanmiyor.uyandiginda da pek hevesli emmiyor.yazilarinizdan anladigim kadariyla 11 aylik bebek icin bu normal. benimkinin kilosu dusuk oldugu icin gece uyanmasini beklemeden emzurmemi tavsiye eder misiniz?ayrica ek gida almasi icin gunduz emzirmeyi azaltmak dogru bir yol mu sizce.(emdiginde doymak icin emmiyor sanki,ama yedim sayiyor ve ek gida sureleri uzadigu icin 3 ogunu gecemiyorum.bu sebeple gunduz emzirmeyi bazi durumlarda es geciyorum.gunduz uykudan once de sonra da emzirirdim,simdi bazen uyaninca emzirmeyip hemen yedirmeye calisiyorum).şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba tomris hanım iki aylık bebeğim var bebeğim hastanede daha kendini anne karnın da hissettiği için hep uyuyordu çekemiyordu ama hemşirelerin yardımıyla sıka sıka ağzına veriyorduk hastaneden çıktıktan sonra uyuması bi kaç hafta devam etti doktor emzir mama takviyesi de yap dedi hastaneden çıktıktan sonra emzirdim fakat çok mama vermedim kilosun da düşüş oldu sütüm fazla gelmiyordu düzenli olarak mamaya başladık bu arada sütüm çoğalsın die içmediğim yemediğim bişe kalmadı biraz çoğaldı 90 veriyordum mamayı 50 ye düşürdüm bir aydır öle devam ediyorum ama yazılar okuyorum anne sütü bebeğe yeter diolar ben bir buçuk iki saatte bir emziriyorum iyice acıkmasını bekliyorum çünkü
Göğsümde uyuyor iki aydır sütüm artsin die bi sürü şey yiyip içtim kim ne derse yaptım fakat az arttı ama anne sütü bebeğe yeter die okuyorum sürekli acaba bebeğim mamaya mı alıştı emzirip arkasından mama veriyorum 50 cc mamayı vermesem ağlıyor durmuyor mamayı kesip sadece emzirsem acıktıkça ama ağlamasına dayanamıyorum az önce sadece emzirdim ağladı emziğini verdim yatırdım uyur gibi oluyor uyanıyor zaten gündüzleri çok dalarak uyumuyor bi kaç haftadır saat 10 gibi uyuyup sabah 5 e doğru uyanıyor o süreçte göğsümde süt biriktiği için sabah ona yetiyor mama vermiyorum sizce napmalıyım ben bebeğimi emzirmek istiyorum rahat rahat mama vermek istemiyorum neden çoğalmıyor sütüm lütfen yardımcı olun teşekkür ederim
Merhaba Tomris Hanım,
biraz önce yazdığım bütün yorumu yanlışlıkla sildim:) tekrar başlıyorum.
8 aylık bir oğlum var. ilk 3 ay sadece anne sütü verdim.3 aydan sonra mamaya başladım. oğlum 6 aydan sonra tamamen emmeyi bıraktı. ilk 3 ay ne zaman isterse gündüzleri 1-1,5 saatte akşamları 1,5 -2 saatte uyanıp emziriyordum. sütümün artması için yapmadığım şey kalmadı. hamilelik boyunca 12 kilo alan ben bu dönemde üzerine 10 kilo aldım.2-3 günde 1 çok ağladığında 30 veya 60cc mama veriyordum. ama uyumadığım zamanlarda aklımda hep acaba sütüm yetiyor mu oğlum doydu mu diye düşünüyordum. anne sütü meselesini takıntı haline getirmiştim. 3 ayın sonunda doktorumuz kilo alımında azalma olması nedeniyle mamaya başladı k. elimden gelen herşeyi yapmış olduğumu bilmeme rağmen bu konu hakkında içim hep cız eder, kendimi yetersiz hissederim. bu kadar günah çıkardıktan sonra soruma dönebilirim. bu arada oğlum 8800gr, 69cm. hep minyon gidiyoruz. benim boyumun 1.70 babamızın 1.88 ailedeki en kısa kişinin – o da annem- 1.65 olmasına rağmen.
gece 8 gibi uyumadan önce 150cc mama veriyorum. 9 gibi uyanıyor su veriyorum tekrar uyuyor. 10.30-11 gibi uyanıp 150cc mama veriyorum. sonra zamanın hiç bir zaman tam belli olmadığı gece 2-3 ve ya4 gibi tekrar uyanıyor. emzik veriyorum, su veriyorum istemiyor. bazen 1 max 1,5 saat dayanabiliyor bu sürede uyuyamadığı için uykusu açılıyor, 1 saat sonra uyutabilirsem eğer en fazla 20 dk uyuyup uyanıyor. bazen de ne yapsam çığlık çığlığa ağladığı için uyandıktan 5-10 dk sonra mama veriyorum sonra uykusuna devam ediyor. son günlerde uykusu bölünmesin diye gece uyandığında mama veriyorum uykuya devam ediyor. durum böyle olunca sanki bu bana açlık ağlamasıymış gibi geliyor. ama gün içinde de iyi beslediğimi düşünüyorum. acaba az mı besliyorum diye düşünüp mama verdiğimde bazen istemiyor veya içtikten sonra çoğunu kusuyor.
durum böyle olunca gece beslenmeleri açlıktan mı alışkanlıktan mı veya başka bir şey mi bilemiyorum. kafam biraz karışık. yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Tomris Hanım, kızım (maşallah) Doğduğu günden beri gece gündüz ayrımı yaptı ve geceleri 1-2 kere uyanıp, kısa bir emme seansından sonra uyudu. Sadece saat dört ya da beş gibi uyanmışsa uykuya geçiyor fakat sürekli mızıklanıyordu, söylene söylene uyumak gibi. Bu gün itibariyle 49 günlük ve neredeyse bir haftadır geceleri uyanmadan uyuyor. Gece 10 gibi uykuya dalıyordu ve gece uyanmadan sabah ben beş buçukta onu uyandırana kadar uyuyor. Doğduğundan beri uykunun da bir besin olduğuna inandım ve emzirmek için hiç uyandırmadım. Kilo alımı iyi, birinci ayın sonunda doğum kilosunu bir kilodan fazla aşmıştı. Gündüzleri de her istediğinde saat gözetmeksizin meme verdim. Şimdi iki sorum var;
1- bu kadar erken gece beslemesinin kesilmesi sorun mudur? Bebek kendi bıraktığı için zorlamak istemiyorum, aynı zamanda anne tarafımdaki ben dahil pek çok Bebeğin bu şekilde olduğunu öğrendim, hepimiz maşallah sağlıklı insanlarız ama yine de sormadan geçemedim.
2- her istediğinde meme almaya alıştığı için şimdi de Kısacık bile uyusa Uyandığında meme istiyor ve bazen yarım saatte bir gibi çok kısa aralıklarla meme emiyor. Bu durum açlık – tokluk hissini olumsuz etkiler mi? Doyduğunu ya da acıktığını anlayamaz mı?
Bu post üzerinden çok zaman geçmiş ancak umarım cevaplayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler…
Iyi Akşamlar Bnde herkesin tam tersi bi soru soracağım
Bnm Bebeğim 3 aylık
1 aydır akşam 8:30da uyuyor
Kesintisiz sabah 8e kadar uyuyor
Bnde sabah 4te kaldırıp emziriyorum
Bebeğim bu ay sadece 600gr almış
Gündüzleri 2-3saatte bir emiyor
Sadece annesütüyle besliyorum
Sizce gece 1gibi falan tekrar emzirmelimiyim
Gece sürekli uyanmaya alışmasındanda korkuyorum
Neyapmalıyım ?
Merhaba tomris hanim. Kizimin uc aylik olmaina bir hafta kaldi. 37 haftalik olarak 3 kilo dogduk. Su an 6 kiloyu gectik. Kizim tam bir emme canavari maasallah. Gunduzleri saat basi emiyoruz bazen iki saat bazen yarim saatte bir degisiyor. Gak dese meme, guk dese memw durumu… Hic sikayetci degilim. Gece ilk uykusu 4-5 saat suruyor. Daha sonra ikiser saatte uyaniyor. Gecw mwmwler doluyor bir memw veriyorum ancak bitirebiliyor cunku ilk uykuda ikisi de dolmus oluyor. Bundan da rahaysiz degilim ama ileriki aylarda sutum azalir mi, sagmali miyim, araya pompa sokmak gerekr mi, biberon kullanmadim hic korkuyorum emme sevkini kacirmaktan. Tesekkurler, sevgiler
Merhaba Tomris hanım,
6 aylık bir oglum var. 4.5 aylıkken doktorun doymuyor teşhisi üzerine ve doktorun önerisi ile ek gıdaya basladik. 4 ayına kadar saat 7-7.30 gibi uyur,gece saat 2-3 gibi emer, 5-6 gibi emer, 7.30 uyarıdı. 4. Ayından sonra yine 7 gibi uyuyup 2 saatte bir uyanmaya başladı. Gündüz kahvaltıda meyve yiyor,öğlen sebze puresi ve gece uyumadan önce yoğurt. Bunların dışında da 2-2.5 saatte bir emiyor. Gunduz uykusu öğleden önce 45dk,öğleden sonra 45dk. Akşam 8gibi yoğurdunu yiyor,9-9.30 gibi emerek uyuyor. Bundan sonra 1.5-2 saatte bir emmek için uyanıyor ve 20dk kadar emiyor. Bu normal mi? Pış pış lasam da uykuya dalamiyor,emmek istiyor. Bu konuda bir oneriniz var mi?
Tesekkur ederim
Zeynep
Merhabalar Tomris Hanim;
Benim kızım 21 aylik. Oncelikle kiyamayip uyku egitimi veremeyen ama sonradan pisman olan annelerden oldugumu belirtmeliyim.
Kizim dogdugundan beri sutumle ilgili bir problemim olmadi. 37 haftalik dogdu. Uykulari cok kucukken hep 20-30 dklik sekerlemler seklindeydi. Biraz daha buyuyunce teke dustu. Fakat derin uykuya gecislerde hep uyaniyordu ( hala bazen uyaniyor) ya pışpış ya meme devam. Ikiside olmadığı zaman malesef salliyorduk. (Ikinci pismanligim herhalde 🙁 ) ve hala ogle uykulari ayni stilde devam ediyor.
Sizin de belirttiginiz gibi 8-9 aylikken kizimin ilgisini dis etmenler daha cok cektigi icin memeyi az emmeye basladi ve geceleri depoyu doldurma moduna gecti. Sutten kesilecek diye korkmaya baslamistim. Cunku hem sutum yetiyor hem de 2 yasina kadar emzirmek istiyordum. Dolayısıyla her gece kalktiginda sut veriyordum. Gunduz cok emmedigi için gece emsin diye ve bu zamana kadar.
Fakat bir ay oncesine kadar durum boyle giderken dis cikarma donemlerinde neredeyse bebek gibi her saat basi bazen 2 saatte bir kalkar oldu ve memesiz uyumaz oldu. Hem onun hem benim sagligim icin gece beslenmesini kesmeye karar verdim. Cunku gec bile kalmistim. Uykusuzluk beni cok yordu. Birkaç ay sonra ise de baslayacagim. Artik emmek istemesi uykuya gecis icin bir arac oldu
iki hafta once esimle bunu yapmaya karar verdik. Ilk gece tabiki 3 saat uyaniklik anlayacagi dilde izah ettim bir hikaye uydurdum gunduzleri de bu hikayeyi anlatmistim onceden ve yatarken de anlatiyordum.
Ikinci gece 1,5 saat uyanik kaldi. Sonraki gece10 dk sonra uyudu derken ilk hafta sonunda daha iyiydik. Ama illa arada meme diye sansini deniyordu. Ikinci hafta ikigece krize girdi az surdu ama. Gece 4 te kalkip istiyor iki gundur. Bir kere uyaniyor. Uyku sureleri uzadi. Zaten 6 da ve sonrasinda isterse veriyorum. Aksam 9:30-10:00 gibi uyuyor.
sizce ayni kararlilikta devam edeyim mi yoksa gece bir kere versem kafa karisikligi yaratir mi? Aciktigi icin mi uyaniyor anlamadim. Fikirlerinize cok ihtiyacim var.
simdiden cok tesekkur ederim.
Merhaba tomris hanim benim oglusum 15 ayina giriyo gunduz yemek yemiyo asiri emiyo günde 10 yada 12 emiyoruz ve bebekliginden beri yanımda yatiyo kendi yatağında hiç yatiramadim kendi yatağında yatirdigim gece emdi yarım saat sonra uyandı tekrar emdi uyudu sabah 5 kadar her saat başı uyandı 5 te yanıma aldim öğlen 10 a kadar uyuduk bana yardım edin emmekten goguslerim hep yara çok aciyo sabırsızlıkla cevap bekliyorum teşekkür ederim
Merhaba Tomris hn,
Bizim bebeğimiz 45 günlük 1-2 haftadır akşamları 7-8 gibi yatıyor 11-12 gibi uyanıyor meme veriyorum uyuyor bir sonraki gece 2-3 de uyanıyor yine meme veriyorum uyuyor bir sonraki 4-5 oluyor ve bu saatten sonra hiç düzgün uyumuyor. Hep yatım saat en fazla 40 dk uyuyor böyle sabah 9-10a kadar devam ediyor. Ve her uyandığında meme veriyorum. Normal mi bu durum? Sabah4ten sonra emzirmeyi yine uzun aralıklarla mı devam etmeliyim?
Teşekkürler.
Merhaba, ben Sezgi. Öncelikle Emzirme notlarınızı okuyarak doğuma gittim, hiç bir sorun yaşamadan hastaneden çıktık.hiçbir sorun yaşamadan işe başladım,TEŞEKKÜR EDERİM.
Ama artık bir problemim var.7 aylık bir oğlum var.Anneanne bakıyor gündüzleri.Akşam 20:00 gibi uyku rutinin ardından yatıyor.23:00 gibi de dreamfeeding.Herşey yolunda iken 1 aydır ek gıdaya başladık ve gece emmeleri 2 saatten 1 saate düştü.Emzşrmeden tekrar pışpışlayalım diyoruz ama öyle çok ağlıyor ki katılıp kalıyor memeyi dayamadan susmuyor resmen.
Tabi her gece böyle olunca bitkin düştüm ve sinirli olmaya başladım. Şimdi benim bebeğe noldu? acaba bizde 4 saat kesintisiz uyuyabilecek miyiz?
Şimdiden teşekkürler, sevgiler…
SEVGİLİ TOMRİS HANIM, ÖNCELİKLE ÇOK TEŞEKKÜER EDERİM, ZAMAN ZAMAN SİZE SÜTÜM AZALDIĞI İLE İLGİLİ SORULAR SORDUM, SİTENİZDEN ÇOK FAYDALANDI. DERKEN 1 YAŞA KADAR EMZİRDİM ÇOK ŞÜKÜR. BEN TÜRKÜYEDE YAŞAYAN ASİSTAN BİR DOKTORUM VE MALUM SÜT İZNİM BİTİYOR. BENİM SORUNUM ŞU: KIZIM HALA GECELERİ BİR KAC SAATTE BİR UYANIYOR. SANIRIM BENİ EMZİK GİBİ KULLANIYOR. BEN DE HARAP OLMUŞ DURUMDAYIM, BU ÇOK ÖNEMİ DEĞİL AMA SÜT İZNİM BİTTİĞİNDEN NÖBET TUTMAYA BAŞLAYACAĞIM, BU NEDENLE BEN YOKKEN ÇOK ZORLANACAKLARINI BİLİYORUM. ARTIK SÜTTEN KESMEK İSTİYORUM. YATARKEN SAAT 11 GİBİ MAMA VERİYORUM AMA BİR KAÇ SAAT İÇİNDE TEKRAR UYANIYOR VE EMMEK İSTİYOR. NASIL BİR YOL İZLEMEK GEREKİYOR. TEKRAR YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.
SEVGİLİ TOMRİS HANIM, ÖNCELİKLE ÇOK TEŞEKKÜER EDERİM, ZAMAN ZAMAN SİZE SÜTÜM AZALDIĞI İLE İLGİLİ SORULAR SORDUM, SİTENİZDEN ÇOK FAYDALANDI. DERKEN 1 YAŞA KADAR EMZİRDİM ÇOK ŞÜKÜR. BEN TÜRKÜYEDE YAŞAYAN ASİSTAN BİR DOKTORUM VE MALUM SÜT İZNİM BİTİYOR. BENİM SORUNUM ŞU: KIZIM HALA GECELERİ BİR KAC SAATTE BİR UYANIYOR. SANIRIM BENİ EMZİK GİBİ KULLANIYOR. BEN DE HARAP OLMUŞ DURUMDAYIM, BU ÇOK ÖNEMİ DEĞİL AMA SÜT İZNİM BİTTİĞİNDEN NÖBET TUTMAYA BAŞLAYACAĞIM, BU NEDENLE BEN YOKKEN ÇOK ZORLANACAKLARINI BİLİYORUM. ARTIK SÜTTEN KESMEK İSTİYORUM. YATARKEN SAAT 11 GİBİ MAMA VERİYORUM AMA BİR KAÇ SAAT İÇİNDE TEKRAR UYANIYOR VE EMMEK İSTİYOR. NASIL BİR YOL İZLEMEK GEREKİYOR. TEKRAR YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.
Merhaba Tomris. Bende diğer herkes gibi uyku ve gece beslenmelerinde sorun yaşayan bir anneyim
Bebeğim 9 aylık anne sütü alımıyla beraber ek gıda alıyoruz.(çorba-yoğurt-muhallebi) gündüz beslenmelerive uykumuz çok düzenli,sabah 11.30-1 arası bir uykumuz var birde akşam üstü 4-5 arası bir saat yada 45 dk kadar uyuyor,bazende tam yemek saati 7 gibi emzirirken yarım saat kadar uykuya dalıyor bunun gece uykusundan çaldığını biliyorum ama inanılmaz derecede huysuz ağlak ve durmayan bir bebek haline geliyor.benim gece de yatmak ve uyumak bilmiyor son bir aydır 12-1 e kadar oturuyoruz.uyusa bile bir saate kalmadan uyanıyor ve yatağının içinde oturuyor emzirmek-sallamak-ninni hiç bir işe yaramıyor aramıza alıyoruz ışıkları kapatıyoruz konuşmuyoruz yinede uyumak istemiyor eşimde bende perişan durumdayız.her akşam belli bir saate kadar böyle geçiyor 1 den sonra uykuya dalıyor ve sabah 5 e kadar emek için uyanıyor emre süresi 10 dk geçmiyor ve ben çok yorulduğum için bebek odasıyla yatak odası arasında git gel yapmaktan bithap düşüyorum mecburen yanıma alıyorum sabah 5 ten sonra ise güzel uyuyor sabah geç uyanıyor ben uyandırmak zorunda kalıyorum bıraksam 10 A kadar uyuyor,ve ben ne yaptıysam bu düzeni değiştiremiyorum:(( önceden 9-9.30 gibi yatıp gece 2-3 kere emen ve sabah 8.30-9 gibi uyanan bir çocuktu şimdiyse geç yatan ve geç uyanan bir çocuk oldu.
Gece emme düzenini nasıl değiştirebilirim birde akşam yatmadan önce pirinç unlu muhallebi yatmakla hata mı ediyorum genelde 9-9.30 gibi yediriyorum..en son beslenme kaçta olmalı ve muhallebi yerine ne yedirebilirim. Çok uzun bir yazı oldu cevabınızı bekliyorum.şimdiden teşekkür ler
Merhaba hala cevap yazıyor musunuz bilmiyorum ama sormak istedim kuzım 13 aylık ek gıda pek sevmiyor sık sık emziriyorum yakın zamanda çok hasta oldu yaklaşık iki hafta iyi emmedi şimdi bana sütüm azalmış gibi geliyor çünkü dıymuyor geçen akşam doymadığından 10 kez meme değiştirip emzirdim çalışan bir anneyim sık emzirmekle tekrar sütüm artar mı
Tomris hanim merhaba, biraz gec yazılarınızı keşfettim mümkünse yardimci olurmusunuz. Oğlum 3 ayi bitirdi. Prematüre doğdu bir ay erken.daha once geceleri 2 kez kalkardi. Simdi ise her bir bucuk saatte bir kalkip emmek istiyor. Daha once 10 gibi yataga girerdi. Şimdi uyku saatini 7ile 8 arasına cektim.bunun bir etkusi olurmh acaba. Teşekkür ederim
Merhaba,13 aylik oğlum var ve gündüzleri 4 öğün yemek yediriyorum ayni zamanda emziriyorum ama sutum artik onu doyurmuyo bunun farkındayım gece yatmadan 9 gibi muhallebi yedirip yarim saat sonra yatiriyorum ama yinede iki saatte bir uyaniyo yemek yemeye baslamadan önce sorunsuz gece uykumuz vardı ama yaklasik 7 aydir geceleri çok sikintili sizce bi çocuk doktoruna mi gitmeliyim yada onerileriniz varmi? Tesekkurler..
Tomris hanım merhaba, yorumlara göz gezdirdim benimle aynı tip soru var mi diye fakat bulamadım. Tekrara dusuyorsam affedin. Benim oğlum 25 aylık olmak üzere. İlk 9 ay yalnızca anne sütü aldı. Şu an herhangi bir yeme sorunu yok. Ogunlerini güzel yiyor. Aynı zamanda emiyor. Yalnız mememden süt çekmiyor. 3-4 aydır emzik gibi emiyor. Mememi sıkınca süt az da olsa geliyor. Bazen emerken ağzına süt gelirse anne sütü kapat diyor. Hal böyle olunca gece de çok sık emmeye uyandığı için gece emzirnelerini kestim. Uykuya geçişte zaten emmiyordu. Yaklaşık 3.5 hafta olmasına rağmen gece kalkıp meme diye ağlıyor. Meme gece uyuyor. Biz de uyumaliyiz gündüz meme emebiliriz deyince biraz mizirdanip uyuyor. Sabaha karşı yine uyanıp meme istiyor. Bir yerde hata mi yapiyorum? Bu arada gündüz full time emmeye devam. Aynı odada uyuyoruz. Ayrı yataklarda ama sabaha karşı uyandığında yanıma alıyorum. Çok teşekkürler.
Tomris hn sayfanızı yeni gördüm 7.5 ay önce doğum yapmış kafayı yemek üzere olan bir anneyim oğlum 3.120gr doğdu şişliği vardı 2900 indi 10 gün normaldi diyelim 10 günden sonra kabus başladı ve ben 3.5 ay yatak odasından çıkamadım gaz sorunumuz başladı şöyleki sabah baba işe gidiyordu 8 de oğlum kucağımda deliler gibi ağlıyor akşam saat 8 de baba geliyor hala ağlıyor arada 5 dk 5 dk uykuya dalıyor ama kucağından inincr ağlamalar dahada artıyor nefesi kilitleniyordu nefesini döndüremiyordu tüm herşeyi denedim bu arada hiç bir şey fayda etmedi 3.5 aydan sonra gaz konusunda rahatladım bu arada 24 saatin içinde 5 saat uyuyordu biz gaza bağladık uyku sorununu ki öyleydi ama fazla bi düzelme olmadı sorun şuki uyumuyo yaramaz değil ama dışardaki kelebeğin kanat çırpışına uyanıyo daha doğrusu uyumuyo seslensem en derin uykusundan kalkar gözlerini ovuşturmadan bakar uyumuyo tetikde devamlı akşam dokuzda uyudu mesela 15 dk sonra uyanıyo her 15 bir bazen 9 dan 12ye kadar uyanıyo sonra saat başı nerdeyse sabah 6 dan sonra daha rahat uyuyo tabi nefes almıcan lavobaya falan gitmicen evde çıt çıkmıcak uyumuyo çünkü daha bir sürü şey var ama valla şu kakdarını söylim 52 kiloyla hamile kaldım şu an 49 kiloyum halada vermeye devam ediyorum napcam ben������
Tomris hanım merhaba kübra ben. 55 günlük bir kızım var. Bebeğim dört hafta erken doğdu . ilk üç gün benim sütüm hiç gelmedi bu yüzden ilk bir hafta mama verdik.Sütüm gelmeye başlayınca ben her istediğinde emziriyordum. Yirmi beş yirmi altı günlükken emdiğini kusmaya başladı ve ara kontrole gittik doktoruna reflü olduğu ortaya çıktı ve doktorumuz iki saatte bir on dakika emzirmemi söyledi. Dört gün sonra aylık kontrole gittiğimizde yirmi gün önceki kilosundan bir kiloya yakın kilo almıştı. Birde malesef günde iki üç kere ağlamaya başlıyor emmek istiyor. bazen bu ağlamaları 2-3saati buluyor. Koca gece sürekli emmek için ağlıyor. Eğer bir önceki emmesinden sonra iki saat geçmediyse ve on dakikadan fazla emzirirsem hemen kusuyor bu sefer iki saatte bir emzirsemde kusmaları bsşlıyor. Bütün gece uykusuz kalıyoruz oda bende ne yapacağımı şaşırmış durumdaydım. Ama ben kırkımız çıktığından beri her akşam saat 20:30civarı yıkıyorum saat 21:00 civarı kızım emiyor on dakika emiyor uyuyor ve gece 2-3e kadar uyuyor. Bu kadar uzun süre emmeden uyuması normalmi bir zararı olurmu? Bazen banyo yaptırdıktan sonra içime sinmiyor bir iki dakika fazladan emziriyorum uzun süre emmeden uyuduğu için. Birde ben kızımı emzirdikten sonra reflüden dolayı kusmasın diye en az yarım saat dik şekilde kucağımda tutuyorum yatırınca hemen emdiğini tamamen çıkarıyor. Tabi buda benim için zor birşey neredeyse bütün günüm kızımı emzirip dik tutmakla geçiyor. Genede bazen banyodan sonra uzun uyuduğu için eğer bir iki dakika fazladan emzirdiysem biraz daha fazla dik tutuyorum. Birkaç gündürde kusmaları arttı gene annemler yüzünden , her ağladığında bu kadar ağlatma emzir dedikleri için dayanamayıp emzirdiğimden bir düzeni kaçtımı toparlayamıyırum. Bir kesik kesik kusuyor bir emdiği gibi kusuyor bir yarım saat sonra süt olarak gene kusuyor. Bu düzende kilo alımı ne durumda bilmiyorum rutin kontrolümüz on gün sonra. Geceleri bu düzende emmesi doğrumu yanlışmı emin değilim çünkü gündüzleri iki saatte bir on dakika emiyor yetermi yetmezmi bilmiyorum. Yardımcı olabilirmisiniz.