Anasayfa / Yazarlar / Eren Kaya / Haftanın Kitabı — Zogi

Haftanın Kitabı — Zogi

İyi ki varlar: Çocuk Kitapları 

“Çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız onlara masal okuyun, daha da zeki olmalarını istiyorsanız, onlara masallar okuyun” Albert Einstein. 

Bir gün ebeveyn olursam bunu çocuğum da okumalı dediğim kitaplarım veya Çınar’a özenle seçtiğim kitaplar hakkında her hafta sizlerle kısa bir yazı paylaşıyor olacağım. 

Çocukluğumdan beri öyküler, romanlar, masallar, hayatımda önemli bir yer tuttu. Bayıldığım fantastik hikayeler, romanlar çocukluğumdan şimdiye bunalımlı zamanlarımda sığınağım oldu. Edebiyat öğretmeni, okumayı çok seven baba ve anne, lise yıllarında ise okulumuza dünya edebiyatının önemli eserlerinin yer aldığı, “şu kitap neden yok?” diye sorduğumuzda ertesi hafta o kitabın hemen alındığı muhteşem bir kütüphane kurulması benim için büyük şans olmuştu. Bir devlet lisesine böylesi bir kütüphane kazandırarak hiç dersimize girmediği halde bize okumak için müthiş bir motivasyon ve kaynak sağlayan Temel Hoca’yı sevgiyle anıyorum. 

Uykudan önce hikaye okumanın çocukların üzerinde rahatlatıcı, gün içinde yaşanan stresi azaltıcı etkileri olduğu birçok uzman tarafından söylenir. Kim John Payne ve Lisa M. Ross’un yazdığı, zaman zaman ihtiyaç duyup bölüm seçerek tekrar tekrar okuduğum “Daha Sade Bir Hayat” kitabında “Hikayeler mükemmel basınç valfleridir. Gün içinde yaşananlar ve bunların akla getirdiği sorular, hayali yaratıkların maceraları ve düşsel ülkelerle uçup gider. Çocuklar kendilerini kararterlerle özdeşleştirirler; o kahramanın korkularını hissederek, cesaretini, tutkularını yaşayarak, kendi değerlerini hissederler” diyor. Üretilen öykü ve masalların çocuklarımızın gelişiminde, zihin haritalarının oluşumunda ne kadar büyük öneme sahip olduğunu bu sözler çok çarçıpı biçimde ifade ediyor. 

Biz ebeveynlere de çocuklarımızın hayatını bu kadar etkileyebilen masalları, öyküleri seçerken çok dikkat etmek düşüyor. 

Bir çocuk kitabı seçerken dikkat ettiğim genel özellikler: 

  • Kitapta ırkçı, ayrımcı olabilecek ifadelere yer vermemesi, 
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat etmesi, eşitsizliği çağrıştırabilecek geleneksel toplumsal değerleri yüceltmemesi, referans göstermemesi, bu alışılagelmiş rol modellerini bireylere yüklemek de olabilir. (örneğin çocukluğumda çok okuduğum bir ayı masalında evin gündelik akışı “Baba geçmiş baş köşeye, bağdaş kurmuş kanepeye, ananın aklı aşında babanın gözü işinde…” gibi anne ayının mutfakta, baba ayının da salonda gazete okuyarak resmedildiği bir tekerlemeyle anlatılıyordu. Üzerinden 30 yıla yakın zaman geçmesine rağmen hala bu tekerlemeyi hatırlayabiliyorum.) 
  • Çevreye, hayvanlara ve insanlara saygılı ve sevgi dolu olması 
  • Tüketimi ve maddi değerleri övmemesi 

Bu haftanın kitabı: Zogi

Axel Scheffler’in illüstrasyonları ve Julia Donaldson’ın ilham veren hayalgücü ile…

Kadıköy’deki İşbankası Yayınları, sohbet etmekten müthiş keyif aldığım, tam bir kitap kurdu ve çocuk kitaplarına ilişkin zengin bilgi dağarcığı olan Yeliz’in de orada çalışıyor olması sebebiyle girmeyi sevdiğim dükkanlardan biri. Zogi’yi orada gördüm. Şöyle bir inceleyerek resimlerine, öykünün yaratıcılığına vuruldum. Yeliz’in de tavsiye etmesi üzerine oğluma bu kitabı almaya karar verdim. 

ZOGİ: Bu sefer prenses şovalyeyi kurtarıyor ☺. Alışılagelmiş masallarda genellikle güçlü erkek kahramanlar, prensesleri kurtarır. Eğer bu temanın çocuğunuza vereceği mesajlardan kaygılıysanız Prenses İnci’yle tanışmanızı öneririm. Nev-i şahsına münhasır, prenses olmak yerine doktor olmak isteyen İnci… Dinlemeye alıştığımız yardıma muhtaç kız çocukları, prensesler yerine güçlü, ne istediğini bilen bir kadın karakteri olarak çıkıyor karşımıza. 

Ejderha Zogi, anaokuluna giden bir yavru ejderhadır. Ne zaman sıkışsa yardımına Prenses İnci koşar. Prenses İnci, Zogi’yi hastalandığında iyileştirir, ev ödevi olarak kendisinden prenses kaçırması istendiğinde yine yanında Prenses İnci’yi bulur. Prenses İnci, kendisini kurtarmaya gelen, aslında İnci gibi doktor olmak isteyen şovalyenin de hayatında önemli bir fark yaratır… Absürdlüklerle süslenmiş, şahane bir masal…

Kitabın Yaş Grubu: Kitabın üzerinde yaş grubu belirtilmemiş. Sadece 7 yaşından itibaren çocukların kendisinin okuyabileceği, o yaşa kadar da anne babalarının okuyabileceği yazıyor. Oğlum Deniz Çınar 19 aylık. Bu kitabı iki ay önce almıştık. Favorilerimiz arasında… 

Resimlerine çok ilgi gösteriyor. Teatral bir ses tonuyla okuyunca dinliyor. İlk söylediği sözcük olan “garga”lar kitabın içinde fazlaca resmedilmiş. (Başka güzel detaylar da şahane resmedilmiş) “Hadi gel bak kargaları bulalım. Aaa kargaların yavrusu da varmış.” gibi ifadeler Deniz Çınar’ın kitaba olan ilgisini artırıyor. 

Kitaba Türkiye İşbankası Yayınları alışveriş sitesinden veya online kitap satan sitelerden de ulaşmak mümkün. 

Haftaya görüşmek üzere, herkese keyifli okumalar…

İnanç

Diğer Paylaşım

MÜNİR ÖZKUL, MAHMUT HOCA VE BABALIK

 Münir Özkul gerçekte kimdi, nasıl bir insandı bilmiyorum. Ama şunu biliyorum. Münir Özkul’un hayata büründürdüğü …

15 Yorum

  1. Harika bir yazi dizisi olacagindan eminim. Daha küçük bebekler için de kitap önerileriniz olacak mi? Ben 10,5 aylik kizima dokun hisset kitaplar ve ilk kitap setim gibi kitaplar aldim mesela, sevgiler. .

  2. Kac aydan sonra masal okumayi oneriyorsunuz? Sevgiler.

  3. Teşekkür ederim.Benim oğlum da 5 aylık. Bende şimdiden kitap okumak istiyorum ama pek oralı olmuyor henüz. Dokun hisset kitaplarının resimlerini gösteriyorum anca:)
    Merakla takip edeceğim. Bahsettiğiniz noktalar çok önemli hepimiz beğendiklerimizi bu şekilde paylaşsak çok güzel olur aslında.

  4. Zogi can'dir:) ayni yazar cizer ikilisinin Maskeli Fare, Tostoroman ve Minik Balik kitaplarini da yeri geldikce yazarsiniz diye dusunuyorum. Kesfedilmeye degerler. Ilgiyle takip edecegim. Cok onemli mevzu zira benim icin de.

    • Dağlar Kızı merhaba, Julia Donaldson hayal gücü gelişmiş harika bir çocuk kitabı yazarı. Gelecek yazılarda mutlaka başka kitapları da yer alacaktır. Bizim yazarlarımıza ve farklı coğrafyalardan yazarlara da yer vermeye çalışacağım.

  5. Harika bir yazı dizisi, çok işimize yarayacak, sitemde izninizle link verebilir miyim? Çok teşekkürler..!

  6. çok güzel bir yazı olmuş : )

  7. Merhaba, yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Tuğba, içeriğin önem kazandığı yayınlara ağırlık vermek istiyorum ama 19 aylık oğlum olduğu için bebişlerin seveceği kitaplara da mutlaka değiniyor olacağız. Dokun hisset kitapları 10 – 12 aylıklar için güzel seçeneklerdir. Yavaş yavaş hareketli kitaplar da alabilirsin. İş Bankası Yayınlarında hateketli kitaplar serisi var tavsiye ederim.

    Gizem Tutar, ben yapamadım ama minicikten (3 aylık gibi) bebeğine masallar okumaya başlayan tanıdıklarım var, tatlı bir ses tonu, hafif ezgili vurgular hoşlarına gidiyor. Oğlumun da dikkati çok uzun sürmüyor ama tiyatro gibi canlandırmalar, farklı/birazabartılı ses tonları, hayvan taklitleri ile anlatılırsa dinleme süresi epey uzuyor.

  8. Bohem anne, biz sekilli kitaplari beraber okumaya 7-8 haftalikken basladik. Yatmadan once hikaye kitaplarina da 4.5 aylikken. Guzel guzel dinliyor ama dedigin gibi biraz ses tonuna tiyatro vari bir ton katinca.

  9. Belki biliyorsunuzdur ama, bilmeyenler için http://www.birdolapkitap.com/ diye bir site var çocuk kitaplarının yorumlandığı.Her yaş grubu için ayrı ayrı incelemeniz münkün , bir göz atmakta fayda var

  10. Okul öncesi öğretmeni olarak okulumuzda oluşturacağımız kütüphane için kitap araştırması yaparken facebookta paylaşımınıza rastladım.Bu yazı dizisini takip etmek şart oldu =]

  11. Cok merak ettim kitabi. Tavsiyeniz icin cok tesekkur ederim. Kizimin kutuphanesinde mutlaka olmali

  12. Cok merak ettim kitabi. Tavsiyeniz icin cok tesekkur ederim. Kizimin kutuphanesinde mutlaka olmali

  13. oglum 2.5 yasında bu kitabi daha almadım. Ejdarha, Dinazor gibi hayal urunu hayvaları anlamlandıramıyor. Anne ejdarha ne diyor? Mesela Tostoparlak (Graffalo) almıstım 2 yasındayken uzunca bi sure o hayvanı aradı parkta bahcede.

Leave a Reply