Anasayfa / BYBO / Onarım / Alerji / Gizem’in Alerji Notları — Egzama (Atopik Dermatit) ve Alerji

Gizem’in Alerji Notları — Egzama (Atopik Dermatit) ve Alerji

Şu anda 16 aylık olan kızım Çiçek doğduğu günden itibaren gaz sancılarıyla boğuşuyor, bağırsaklarından gelen sesler sonrası ağlama krizlerine giriyor, kolik olduğu sanılarak akşam ağlamalarında zor yatıştırılıyordu. Bebek egzaması başladığında 3 aylıktı. Kafasında halka halka bozuk para büyüklüğünde yüzük şeklinde kızarıklıklar vardı. Bu kızarıklıklar zamanla sırtına ve bacaklarına indiler. Üstelik tamamen doğal beslendiğim bir dönemde hamile kalmış, hamileliğim boyunca hiç ilaç kullanmamış ve doğal doğurmuştum. Kilo alımı çok iyi olduğundan asla alerjiden şüphelenilmedi.

6 aylık olduğunda 10 kilo civarındaydı.
5 aylıkken Toksik Şok Sendromu denilen bir zehirlenme ile bacak içleri şeftali gibi soyuldu. Aynı dönem egzamalarda sulanma ve açılma başladı. İlaçla tedavi etmek yerine sebebini bulmak peşinde geçirdiğim 1 yılda alerji ile ilgili oldukça fazla bilgi edindim. Çünkü bütün egzama kaynaklı sıkıntının, bakteriyel enfeksiyon ve vücudu dönem dönem basan uçuğun aslında tek bir sebebi vardı: Alerji.
Çocukluğum boyunca çoklu gıda alerjim vardı. Ancak hiç bir zaman bir besin grubuna yasaklı olacak kadar değildi. Dedemde alerjik egzama çok ağırmış ancak bunu hep orta Asya göçmeni olması nedeniyle kuru olan cildine yorardı. Babamda da egzama var ancak çocukluğunda olmadığını söylüyor. Kısaca aile geçmişi alerjide önemli bir temel. Özellikle 3 nesilde bir ağırlaştığı yönünde görüşler var.

Bebeklerde egzama çoğunlukla alerji kaynaklıdır. Yani alerji nedeniyle egzama tetikleniyor ya da egzama ile alerji birbirini besliyor olabilir ancak alerjiden farklı olarak egzama bir cilt tipi. Egzama kaşıntıları bebeğin hayat kalitesini o kadar düşürüyor ki, sonunda henüz motor becerilerini düşünmeye bile fırsat bulamadan birkaç aylık bebeğinizin kaşımak uğruna neler yapabildiğini görüyorsunuz. Doktorumuz alerji ile bağlantısını kurmakta o kadar gecikti ki-aslında hiç kurmadı demeliyim-, egzamanın bakılmadığında ne hallere gelebileceği ile ilgili bolca tecrübemiz oldu.
Alerji geçse bile egzama ile yaşamayı öğrenmek en birincil işimiz. Çünkü bugün halledersek bile, ergenlik öncesi, sonrası bir zaman tekrar ortaya çıkma olasılığı yüksek.

Egzamalı bir bebeğiniz varsa onun için yapabileceğiniz en güzel şey egzama ile barışık yaşamayı öğretmek olacak.
Egzamayı rahatlatmak için yapmak gereken ilk şey onu alevlendiren sebebi bulmak. Çoklu gıda alerjisi çoğunlukla sebep olabileceği gibi bir diğer suçlu da deterjanınız ya da ev temizliğinde kullandığınız kimyasallar olabilir. Bu nedenle egzama ile karşılaştıysanız ilk yapmanız gereken evde son dönem ne değiştirdiğinizi ya da yeni olarak o günlerde ne tükettiğinizi iyice gözden geçirmelisiniz.
Alerjiden tetiklenen egzamalı bir bebeğiniz varsa doktordan doktora tenis topu gibi savrulabilirsiniz. Dermatolog egzamayı kortizonlu kremlerle iyileştirmeye çalışacak, çocuk doktoru geçeceğini düşünerek dermatoloğu boşvermenizi söyleyecek, alerji uzmanı ise şikayetleri azaltmaya çalışacaktır. Biz yeni başlayacağımız besinler için alerji uzmanımızdan destek almaya devam ediyoruz. Salgın hastalıklar için çocuk doktorumuzla irtibata geçiyoruz. Ve bir çocuk dermatoloğu sayesinde sadece egzama ile başbaşa kalabildik. Ancak en önemlisi egzama alerji bağlantısından şüphelendiyseniz alerji uzmanı ile hemen görüşmelisiniz. Bakteriyel bir enfeksiyon ise dermatolog ile konuyu incelemek gerekiyor.

Biz daha uzun vadeli tedavi için bir alternatif tedavi yöntemi olan homeopatiden destek alıyoruz. Homeopatinin egzama üzerinde başarılı hikayeleri var. Özellikle yabancı grup ve forumlarda çok sık rastlıyorum bu hikayelere.
Eğer sebebinin besin olduğunu düşünüyorsanız iyi bir alerji uzmanından danışmanlık alabilirsiniz. Danışmanlık diyorum çünkü alerji anne-çocuk dışında kimsenin dahil olamayacağı bir yolculuk. Bazı açılardan çok genellenebilir görünse de tepkiler tamamen kişiye özel. Yani sırtınızı birine dayamakla ilgili hayaliniz varsa bunu unutun. Konunun çözümü tamamen sizin dedektifliğinize bakıyor. Eğer egzama dışında bağırsak ile ilgili tepkileriniz de varsa, gaz, kanlı ve mukuslu kaka gibi o zaman bir gastroentrologdan destek almanız gerekiyor.

İyi bir diyetle bebeğiniz ek gıdaya başlamadan bu bulmacayı çözebilirsiniz. İlk aşama şüpheli besin grubunu diyetten çıkarmak olmalı. Ancak ipin ucunun sizde olmadığını düşünüyorsanız mutlaka eliminasyon diyeti ile ilgili detaylı bilgi edinmeli ve alerjik olmayan birkaç gıdaya beslenmenizi indirgemelisiniz. Alerjen gıda ancak 21 günde vücuttan atılıyor. Diyetle 5. Günden sonra yavaş yavaş düzelme görmelisiniz. Eğer henüz düzelme görmediyseniz bir 3-5 gün bekleyip planı gözden geçirebilirsiniz. Düzelme yoksa alerjen vücutta tahribat yaratmaya devam ediyordur. Düzelme görene kadar diyete devam. “Ama o zaman kalsiyumu/proteini nereden alacağım?”, “ya sütüm azalırsa” gibi sorularınızı sonraya bırakın. Düzenli diyette bazı takviyeler almanız gerekebilir ancak kısa süreli diyetlerde sizden eksilen hiçbirşey olmaz. Diyetin ilk günlerinde sütte biraz azalma olabilir ancak vücut diyete alışınca tahmini 2-3 gün sonra eski formuna dönecektir. Diyet zor gibi gelebilir ancak onu ne kadar rahatlattığını görünce sizin de pek yeme isteğiniz kalmıyor.

Egzamayı tetikleyen alerjen gıdaları bulduktan sonra (en çok tetikleyenler süt ve süt ürünleri, yumurta, susam, kuruyemiş, gluten) egzamayı alevlendiren gıdalar baharatlar, kırmızı meyve ve sebzeler (nar, domates, pancar, üzüm, pekmez…), mayalı gıdalar (ekmek, sirke, turşu…) dan da uzak durmak gerekiyor. Bunları egzamanın kontrol altında olduğu zamanlarda tüketebilirsiniz, alevli olduğu zamanlarda uzak durmakta fayda var.

Alerjik belirtiler illa döküntü olmak zorunda değil. Egzama, kusma, ishal, kabızlık, 5. Aydan büyük bebekler için günde 2’den fazla tekrarlayan hıçkırık, makat çevresinde kızarıklık, fazla salyalanma, kanlı/mukuslu kaka da alerji belirtisidir.
Anne sütü alerjik bir bebeğin en önemli besini. Bu nedenle diyetten yılmayıp bebeğinizi bu kıymetli gıdadan mahrum etmeyin. Piyasada alerji için özel olarak çıkarılan mamalar var. Ancak süt damlıyorsa vardır ve yetebilecek kadar her zaman arttırılabilir. Bu mamalar da sonuçta paketli gıdalardır ve koruyucu madde bulundurmaktadırlar. Yani, hiçbirşey yiyemiyorum sütüm yetmez bu yolculukta geçerli bir bahane değil. Süt için gerekli olan günde 3-4 litre su, bol yeşillik, bol kahkaha ve uyuyabldiğiniz her dakika uyku.

Egzama bir cilt tipi. Çocuğunuzda atopik dermatit varsa alerjik bir reaksiyon göstermezse de cildi herzaman kuru ve hassas olacak. Egzamanın kaşıntısının rahatsız etmemesi için her gece yıkamalı ve nemlendirmelisiniz. Yıkarken suya nişasta koyabilir, egzamalı bölgelere sulandırılmış nişasta sürebilirsiniz. 10 dakikalık bir ılık su banyosu sonrası vücut suyunu çekmeden patpat yaparak kurulayıp hemen dermatit için özel yoğunlukta olan kremler ile (piyasada bunlardan bolca var ancak içinde üre olanlardan ziyade kıvamı yoğun olanları seçmek daha iyi) ya da shea butter (karite yağı), hindistan cevizi yağı gibi doğal ve kıvamı yoğun yağlarla rahatlatabilirsiniz. Kremlemeyi sabah uyandığında da tekrarlayarak cildin nemli kalmasına yardımcı olmak gerekiyor. Kısaca, bakımlı bir bebeğiniz olacak.

Egzamaya zeytinyağı, susam yağı, kantaron gibi yağlar sürülmesi önerilmiyor. Bahar dönemleri pürüzlü yüzeyleri seven uçuk ve stafilokok gibi bakteriler yağlanmış egzamalı yüzeye daha rahat yapışıyorlar. Yağlamak yerine antiseptik özelliği olan gül suyu ile nemlendirip, üzerine yoğun kıvamlı krem sürebilirsiniz.
Egzama sıcağı sevmiyor. Bu nedenle eğer egzama sıkıntısı yaşıyorsanız mutlaka uyuduğu odayı serin tutmalı, çocuğunuza pamuklu kıyafetler giydirmelisiniz. Her zaman ince giyinmeli ve terlememeli. Banyo suyu ılık olmalı, sıcak sudan kaçınmalısınız.
Sabun, şampuan kullanımında özenli olmalısınız. Ben hiç şampuan kullanmadım, ilk 1 sene de neredeyse hiç sabunlamadım. Bebeklerde hormon salgısı bizdeki gibi olmadığından illa sabunla yıkamaya gerek yok. 1 yaş sonrası da egzamaya iyi geldiğini bildiğim menengeç sabunu ile haftada 1 sabunluyorum. Ancak hergün yıkamaya özen gösteriyorum.

Bebeğinizin kıyafetlerini de yıkarken toz sabun kullanmamak gerekiyor. Toz sabun kıyafete yapışıp kaldığı için önerilmiyor, doğal sıvı deterjanlar kullanmak iyi olabilir. Sabuncevizi (soapnut) gibi tamamen doğal ve egzama için iyi olduğu bilinen ürünler artık çok ulaşılabilir. Sabuncevizi evi temizleyen yemiş olarak biliniyor. (İçeriğindeki sopanin nedeniyle doğal sabundur ve 40 derece üzerindeki su ile birleşince köpürür.)
Alerji de atopik dermatit de birer hastalık değiller, hassasiyetler. Eğer bunları hastalık olarak görürseniz, iyileştirmeye çalışmakla boşa zaman geçirebilirsiniz. Bu hassasiyetlere karşı bilinçlenip, onlarla birlikte yaşamayı öğrenmek, hem de büyüdükçe çoduğunuza öğretmek atılabilecek en önemli adım.

Bir sonraki yazım alerjik çocukla sosyalleşmek üzerine olacak. Görüşmek üzere…

Gizem

Diğer Paylaşım

Meditasyon Yapın – Süheyla Pınar Alper

Evet, meditasyon yapın. Günümüz yaşam biçimi, yaş kaç olursa olsun hepimizi sürekli bir koşturma ve …

23 Yorum

  1. Hem alerjisi, hem de egzeması olarak kendim için de bir çok şey buldum. Harika bir yazı. Çok teşekkürler. <3

  2. Mukemmel bir yazi bende oglumda egzemadan supheleniyorum bazi belirtiler var
    cunku gemen bu konuyu irdelecegim yaziniz beni cok aydinlatti cok tesekkurler

  3. Bu kapsamlı ve güzel yazı için tebrik ve teşekkür ederim. Çoklu besin alerjisi ile 15 aydır mücadele ediyoruz. Kızım şuan 17 aylık ve birkaç besin grubu dışında problemimiz kalmadı.

    İzninizle birkaç şey söylemek istiyorum;

    Kızım 2 aylıkken başladı alerji hikayemiz ve belirtmek isterim ki 2. ay aşılarından sadece bir kaç gün sonra başladı. Birkaç gün kolik benzeri bir durum yaşadık ve sonrasında bağırsakta kanama başladı. İlk akla gelen süt alerjisiydi ve biz doktora gittik. Doktorun umursamaz tavrı ve alerjiyi evrenden çağırdığımız teşhisi üzerine bu konuda araştırma yapmaya başladım ve aynı problemi yaşayan annelerle, ulaşabildiğim ve araştıran doktorlarla konuştum. O günden sonra doktora gitmedik. Kızımın gelişiminde hiçbir problemlem olmadı ve hatta normların üzerindeydi. 9 ay boyunca sadece anne sütü aldı.

    Süt ürünlerini diyetimden tamamen çıkardım. Birkaç gün hafifledi alerji ve sonra asıl kabus başladı. Tepeden tırnağa egzema sanki vücudu yanmış gibiydi. Bir süre eleye eleye devam ettik ama bir türlü tam olarak hangi besinin dokunduğunu bulamıyorduk. Kızım 3 aylıkken çok katı bir diyete başladım. 1 hafta boyunca sadece zeytin ve zeytinyağı yedim. Ve saat saat liste tuttum. Kızımın herşeyi normale döndü ve eklemelere başladık. Ekleme çıkarmlarla ulaştığımız noktada diyetimde sadece yeşil zeytin, zeytinyağı, osmancık pirinç(bunun dışındakilerde problem yaşadık), patates, maydanoz, soğan, 2 tür balık ve roka kalmıştı. Bunlar dışında aklınıza gelebilecek baharat, ekmek, meyve …vs hep diyet dışında kaldı. 6 haftalık periodlarla besin denemesi yapıyordum ve bu hiç hoş olmuyordu. Ciddi şekilde kilo kaybettim, yoksunluk psikolojisine girdim, zaman zaman kafayı yiyeceğimi sandım. Ve 6. ay bitene dek bu diyetle devam ettim. Her aşı sonrasında ciddi egzema ve alerji problemi yaşadığımızı, 6. ay aşılarından sonraki kanlı kaka ve derin egzema ile farkettik. 7. ayda diyetime marul 8. ayda yumurta eklendi. 9. ayda bir sihirli değnek dokundu kızıma ve beklemediğimiz şekilde diyetime besinler eklenmeye başladı. 3 hafta içerisinde çok ciddi yol aldık ve 9. ay bittiğinde artık ağız dolusu yemek yiyebiliyordum ve hatta mide fesadı geçirdim 🙂
    Diyetime her yeni besin eklenişinde saat saat kızımı izledim. Çünkü artık yediğim şeylerin kızımı ne zaman etkilediğini biliyordum saatine kadar.

    Kızım 10. aya girdiğinde yemeklerin tadına bakmaya başladı. Şuan 17 aylık ve hala %70 anne sütü ile besleniyor. Gelişiminde hiçbir problem yok, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip. Hala diyetimize yeni şeyler ekleniyor ve hala bazıları ile ilgili problem yaşıyoruz.

    Bu süreç boyunca sütümü arttırmak için hiç birşey yapmadım yada şöyle söylemeliyim sütüm ile ilgili hiç düşünmedim, öyle bir kaygım olmadı. Mama vermekse aklımın ucundan dahi geçmedi. Ve değil alerji testi yaptırmak hastane kapısına dahi gitmeyi reddettim.

    Alerjilerin sadece kalıtsal olduğuna inanmıyorum ve bu konuda uygulanan tıp bilimine güvenmiyorum. İnanıyorum ki bir bebeği anlayabilecek yegane kişi annesidir ve o en iyi doktordan daha iyidir.

    • Merhaba Bebekli Kedi.
      Gizem'in ve sizin paylaşımlarınız bana ciddi yol gösterici oldu. 50 günlük bebeğim var ve 1. ay aşısından sonra egzaması başladı. Cildi çok kuru ve hassastı zaten oldukça nemlendirmeye dikkat ediyordum ama bacaklarında yaralar başında da konak oluşunca korkmaya başladım ve panik oldum. Çocuk doktoru – Alerji – Dermatolog üçgeninde savrulduktan sonra dermatoloğun verdiği kortizonlu kremi kullandım. 1 ay geçti, Doktorları ve çevremdekileri alerjiye inandıramadım hala da inanmış değiller. Ama sizin yazılarınızı okuduktan sonra artık kimseyi diyetime karıştırmayacağım ve çocuğumun cildine müdahale ettirmeyeceğim.
      Size sormak istediğim bir kaç sorum var. Bu dönemde bebeğin banyosunu hangi sıklıkla nasıl su ile yaptırdınız? Sabun ya da şampuan olarak kullandı iseniz nasıl ürünler kullandınız? Vücudunu nemlendirmek için de nasıl ürünler kullandığınızı yazabilir misiniz.

    • Merhaba Emine hanım ; tez zamanda atlatmanızı dilerim.
      Çok sık yıkamamaya özen gösteriyordum genellikle haftada bir kez. Alerjiler başladıktan sonra şampuan ve sabun (ikisinde de içerik alerjiye sebep olabiliyor) kullanmıyordum aslına bakarsanız su ziyadesiyle yetiyor. Vücudunu nemlendirmek için yağ kullanıyordum. karışım yağlar yerine zeytin yağı ve karite (shea) yağı hala kullanıyorum. Mutlaka önce küçük bir yerinde deneyin alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karşı. Bir de cildinde egzema ve çatlaklar olduğunda alerjeni kesip sadece sütümden sürüyor ve olabildiğince havalandıryordum. Oldukça hızlı iyileşiyordu.
      Umarım yazdıklarım işinize yarar. sevgiler

  4. yazıyı yeni okuyabildim.Gerçekten çok güzel bir yazı.Yazanın, yayınlayanın emeğine sağlık 🙂

  5. Gizem hanim ve bebekli kedi ek gidaya basladiginizda bebeginize neler yedirdiniz? Tarifler verebilir misiniz? Benim bebegimde de coklu gida alerjisi var ve cildi cok hassas.

    • Fatma hanım ben özel hiç birşey yapmadım. Ben ne yiyorsam ondan yedi çünkü ben zaten onun alerjisine göre besleniyordum ki hala öyle. İlk tadına baktığı şey balık oldu mesela. Sofraya ona dokunacak yada yememesi gereken şeyleri koymuyoruz böylece istediği şeyin tadına bakıyor istediğini yiyor.
      Yani bir şekilde yiyecekleri kendisi seçiyor, miktarını kendisi ayarlıyor. İç güdüsel olarak ona iyi gelecek gıdaları daha fazla tüketebiliyor. Yemek konusunda endişeleriniz varsa size Gill Rapley& Tracey Murkett in "o tabak bitecek! mi?" adındaki kitabını okumanızı öneririm. Gerçekten çok iyi bir kaynak.
      Birde alerji kaynaklarını tamamen kaldırdığınızda cilt çok çabuk toparlıyor.

    • Bebekli kedi cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Kitabi en kisa zamanda okumak istiyorum. Bir sey daha sormak istiyorum bebeginizde asiri huzursuzluk oluyor muydu? Mesela benim kizim hep huzursuz ve aglamakli. Sabahtan gece yatana kadar kucagimda gezdiriyorum kesinlikle oturmama izin vermiyor. Uykuya dalmakta zorlaniyor ve 10-15 dk sonra uyaniyor. Butun bunlar alerjiden dolayi mi, yoksa bebegimin huyu mu bu ve ne zaman gececek cok merak ediyorum

    • Huzursuzluk ve sebepsiz zannedilen ağlamalara yol açabiliyor maalesef. Uyku problemleri yaratabiliyor. Zaten problem oldukça size çok daha fazla yapışacaktır. Birde alerji dışında gelişim ataklarını da takip ederseniz en azından sorunun ne olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz. Bazen alerjiye bağlı değilde atak kaynaklı olabiliyor problemler.

  6. Bizde de egzama 1,5aylıkken başladı. İlk yüzünde sonra bacaklarında şimdi ise kollarına yayıldı. Şimdi kızım altı aylık ve ben hiç diyet yapmadim sadece yumurtaya alerjisi olduğunu gözlemledim ve yumurta yemeyi bıraktım. Egzamada en fazla süt ürünlerinin alerji yaptığını biliyorum ama bir türlü diyetin giremedim. Bu yüzden kendimi suçlu hissediyorum. Şimdilerde tuğbaya ek gidaya başladım bugün kahvaltıda yoğurt yedirdim. Üç gün testini uygulamalmıyım sizce. Yumurta konusunda bıldırcın yumurtası versem oda alerjik bir etki yaparmı?
    Bildiğim kadarıyla ailemizde egzama yok. Eşimin görüştügu bir prof buna annenin hamilelikte tükettiği pastorize süt ve yoğurttan kaynaklanir demiş, bende acayip bir şekilde süt içmiştim. Bu sebeple bir an önce süt ürünleri rejimine başlamalımıyım?
    Birde şöyle bir şey duymuştum anne sütünden alerji yapan bir ürünü bebek tukettiginde alerji yapmayabiliyormuş doğu mudur ?
    Bide biz bioderma ato+ krem kullaniyoruz kesintisini alıyormuş. Bir arkadasimin kızınin egzama ları bununla geçmiş.

    • Hatice hanım geçmiş olsun. Siz diyeti geciktirdiğiniz ve alerji yapan gıdaları verdiğiniz sürece bebeğinize geri dönülmez zararlar veriyorsunuz. Ve kullandığınız krem,ilaç vs hiçbir şeye yaramaz çünkü bahsettiğiniz sorun harici bir sorun değil, alerjenler olduğu sürece tekrar edecek ve gitgide daha kötü olacaktır.

  7. Harika bir yazı o kadar çok işimize yarayacak ki

  8. Çok güzel bir yazı. Ben de oğlumda egzamadan süpheliniyorum. Sabah kalkınca yüzü normal ama sonra pul pul olup kızarıyor :(Kortizonlu krem önerdi doktorumuz ama hala karar veremedim geçer diye bekliyorum. Başta emeklemeye çalıştığı için yere serdiğim polardan oldu diye düşündüm onu kaldırdım ama hala devam edince alerji mi diye düşünüyorum. Kortizonlu kremler hakkında ne diyorsunuz?

  9. Merhabalar, benim kızımda 2.5 aylıkken yanaklarda egzama başladı sonra çenesinin altına yayıldı.Atopik bebek cildi için önerilen bütün çeşitli nemlendiricileri kullandım ama bir sonuç vermedi,geçiyor gibi oluyor tekrar sulu bir görüntü alıyordu ve bebegim elleriyle surekli kasınıyordu.Kortizonlu kremleri de geçici bir çözüm olduğu ve tabii ki zararlı olduğu için kullanmak istemedim artık mecburen kullanma noktasına gelmiştim ki doktorumuz tamamen doğal bir krem önerdi, bebek egzaması için, yalnız ürün Türkiye'de satılmıyor Amerika'dan getirttik sonuç mucize gibi, birkaç günlük kullanımda hemen rahatlattı 15 gün sonra hiçbir şey kalmadı.Normal nemlendiricinin yanı sıra hafif kızarıklık hissettiğimde hemen sürüyorum egzama alevlenmeden önüne geçiyor. Burada marka ismi vermemde sakınca var mı bilmiyorum ama bebeklerin sağlığı sözkonusu olduğundan problem olmaz diye düşünüyorum. Aveeno Baby Eczema Therapy moisturizing cream, tamamen doğal yulaf özlerinden üretilmiş, gönül rahatlığıyla bebeğinizin cildine sürebilirsiniz.

    • Semra hanım kullandığın kremler,ilaçlar vs. içeriği ne olursa olsun alerji kaynağını kesmediğiniz sürece sorun devam edecektir. Alerji kaynağını bularak hem bebeğinizin sağlığını hemde cildini koruyabilirsiniz.

  10. Eline saglik Gizem. Benim bir sorum var. Eliminasyon diyeti konusunda iyi bir bilgi nerden bulabilirim? 1,5 yasindaki kizimin egzamasi cok artti; bir iki suphelendigimiz gidayi kestik ama azalmadi sikayetleri, hatta artti, o yuzden sanirim teker teker deneyip ugrasmaktansa eliminasyon diyeti yapmamiz gerekiyor. Nerden bulurum eliminasyon diyeti listesini?

  11. Merhaba, oglum 5 aylik 4 aylikken alerjisi oldugunu ogrendik. Hep asiri dercede kusardi bu sefer cildine ve sirt bolgesine vurdu ve ilk defa 4 aylikke cok fena cildi kizardi. 3 hafta kati diyet yaptim. Alerjen hicbirsey yemedim ve 3 hafta sonunda tamamen duzeldi. Benim.anlamadigim su; alerjisi varsa kekin icindeki sut bile yapar. Ama ben bazen kek borwk pasta yiyorum hicbirsey olmuyor. Bazen kusmasi artiyor. Hafif kizariyor. Eger alerjisi varsa hepsine tepki gostermesi gerekmezmi. Yada cok tuketincemi oluyor acaba. Yardimci olabilecek biri varsa cok sevinirim.

  12. drwheatgrass antioksidant skin recovery sprey
    ANTIOXIDANT Cilt İyileştirici Sprey
    Kendi biyoaktif pikinde organik olarak yetiştirilmiş NASAA onaylı buğday çimi filizlerinden elde edilen yüksek konsantrasyonlu ve dayanıklı bir Buğday Çimi Suyu içerir. Bu mucize ürün doğal cilt sağlığı, cilt iyileştirme ve güçlendirme alanlarında yüzyılın en önemli buluşlarından biridir. Yüksek derecelerde içerdiği doğal antioksidanlar, A, C ve E vitaminleri, fitosteroller, biyoflavonoidler ve Amino asitler; normal, kızarıklık, çatlak ve pürüzlü ciltlere canlılık verir ve cildin kendini yenileyerek iyileşmesine yardım eder. Buğday Çimi Suyu içeren Bu sprey güneşe veya rüzgara maruz kalınmadan önce ve sonra, ağda öncesinde ve sonrasında ve tıraştan sonra idealdir. Buğday Çimi Suyu içeren bu ürün Nedeni belli olmayan her türlü kızarık ve kaşıntılı cilt problemlerinde güvenle kullanılır. Uzun süreli topikal steroid kullanımına zorunlu kalmış ciltlerde Bugday Çimi Suyu içeren bu Sprey güvenle kullanılabilir. Bazı Bulgular yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olduğunu da göstermektedir. Daha birçok kullanım alanı için http://www.drwheatgrass.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
    Buğday Çimi Suyu içeren bu Sprey in acil yardım durumunda, kanamalı bölgeye az bir miktar uygulandığında kanamayı durdurur.
    Molluskum , Egzama, Yanıklar, Diabetik ülser gibi Ciddi Yaralar, Saçkıran, Zona (Herpes Zoster), Kırmızı Cilt problemleri gibi hastalıkların tedavisinde en büyük yardımcıdır.

  13. Benim ve bir çok yakınımın cilt rahatsızlıklarına derman olan bir üründen bahsetmek istiyorum size.Coresatin…Sadece deneyin ve neticelerini görün isterim…Sağlıcakla kalın…

  14. Yazı harika ama okumak için epey geç kalmışim.keşke firsatim olsaydı ve yanlız geçirdiğim su bir seneyi sizlerle paylassaymisim.zararın neresinden dönülürse kardır?1martta kızım bir yaşını dolduracak .benimde hikayem atopik dermatitle başladı.su an yoklar ama kortizonlu krem zaman zaman kullandım.kısımda inek sütü alerjisi çıktı ve diyete başladım.yaklaşık beş ay diyet yaptım?haftaya alerji doktoruna gideceğiz ve geçtiyse bebegime süt ürünleri vermeye baslayabilecegim.doktorların yardımcı olduğunu hiç dusunmuyorum.kimi sik sik duş aldirin dedi,kimi hafta bir yeterli.zor zamanlar ama arkadaşlar diyet şart.çok acemice ve cahilce basladim annelige ama artık daha zevkli.bol bol okuyorum?

Leave a Reply