Anasayfa / BYBO / Bakım / Tomris’in Çocuk Gelişim Notları — Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)

Tomris’in Çocuk Gelişim Notları — Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların yaşadığı sorunlar uykusuzlukla artıyor olabilir mi? 

Bu çocuklar uykularını alsalar, DEHB belirtileri azalır mı? 

Oğlum 1-2 yaşındayken öğlen uykusunu almadığı günlerde hiç bir şeye odaklanamayıp evin içinde serseri mayın gibi gezerdi. Hiç bir oyuncakla oynayamaz, yerinde duramazdı. DEHB belirtileri 3-6 yaş arasında çıkmaya başlar, yani oğlumun DEHB olduğunu düşünmedim, o yaşta mümkün değil. Ama o günden beri bu konu üzerine düşünüyorum. Çocuğumda gözlediğime benzer bir mekanizma ile uykusuzluk DEHB belirtilerinin şiddetlenmesine yol açıyor olabilir mi? Türkiye’de bir çok çocuğun çok geç saatlerde yattığını biliyoruz. Ne yazık ki küçük çocuklar bile gece dokuza, ona, hatta gece yarılarına kadar ebeveynleri ile uyanık kalabiliyor. DEHB tanısı alan, hatta ilaç başlanan çocukların ne kadarı acaba vaktinde yatıyor, düzgün uyuyor? Uykularını alsalar ne kadarı ilaca ihtiyaç duyardı? 

Bugün düşüncelerimin bir kısmını destekleyen bir makale yayınlandı. Bu çalışmaya göre bazı temel uyku eğitimi müdehaleleri ile DEHB olan çocukların uykuları iyileştirilebilir ve sonucunda DEHB belirtilerinde kısmen hafifleme sağlanabilir. Avusturalya’da yapılan bu randomize kontrollü çalışmaya DEHB olan, hali hazırda ilaç kullanan, 5-12 yaş grubu arası çocuklar ve aileleri alınmış. Bir grup ebeveyne sağlık profesyonelleri kısaca uyku eğitimi konusunda bilgi, kaynak ve küçük ödevler vermiş ve kısa süreyle takip etmiş. Diğer grup ise rutin doktor kontrollerine devam etmiş. Çocuklar altı ay sonra değerlendirilmiş. Uyku eğitimi alan ailelerin çocuklarında diğer gruba göre DEHB belirtilerinde daha fazla azalma sağlanmış. Uykuları iyileşmiş. Dahası, çocukların hayat kalitesi yükselmiş. Dikkatleri artmış. Okulda öğretmenler davranışlarda düzelme gözlemiş. 

Bu çalışmadan çıkartılacak ders ise şu: DEHB tanısı almış çocuklar, gerekse diğer çocukların uykularını almaları mutlulukları ve zihinsel gelişimleri için büyük önem taşıyor. 

http://www.bmj.com/content/350/bmj.h68

Diğer Paylaşım

Kandırıkçılık İnancı – Süheyla Pınar Alper

‘Impostor syndrome‘ kavramı dilimize ‘kimlik hırsızlığı’ sendromu olarak çevrilmiş. Kimlik hırsızlığı gerçekten bir hırsızlık eylemi düşündürüyor, …

10 Yorum

  1. Ellerine sağlık Tomris (:

  2. Tomris Hanım merhaba.Benim sorum konuyla ilgili değil ancak çok acil yardıma ihtiyacım olduğu için size bir şekilde ulaşmak istedim kusura bakmayın.Benim bebeğim 36 günlük.İlk doğduğunda emmeyi çok sağlıklı başaramadı.Hastanede hemşirelerin saatlerce süren uğraşları sonucu bir şekilde emzirmeyi başardık sarılık olmadı. Ancak 3 günün sonunda eve gelince ben memeyi tutturamadım.6 saat uğraştığımı ve bebeğinde bu sürede aç kalıp çığlık çığlığa ağladığıbilirim.Durum böyle olunca sağıp kaşıkla verdik.Meme uçlarım çökük olduğu için tutamadı bir türlü.Sonra 4-5 farklı silikon uç denedim ve en sonunda biriyle tutmayı başardı.Ancak yinede çok sağlıklı ememedi.Saatler geçiyor 10 dk emiyor bırakıyordu.Bende geceleri 2 veya 3 kere sağıp biberonla vermeye başladım.Ama gündüzleri silikon uçlarla emzirmeye devam ettim.Çıplak memeyi kesinlikle almıyor.Şuanda kilo alımı iyi ancak gittikçe memeden kopuyor.Her meme aldığında 2-3 dk çekip bırakıyor başlıyor ağlamaya.Saatlerce uğraşıyorum ama almıyor.Bugün gene bir saat emzirmek için uğraştıktan sonra sağıp biberonla verdim.Hepsini bir güzel içti ve uyudu.Bu arada içine çökmeyen emzirme yastığı kullanıyorum. Olabildiğince Vücudunu bana dönük şekilde tutmaya Olabildiğince Vücudunu bana dönük şekilde tutmaya çalışıyorum. Ancak alt dudağının dışa çıkık değilde içe dönük olduğunu görüyorum.Elimle çıkarmaya çalışıyorum ama bir süre sonra gene içeri kaçıyor.Yazılarınızın çoğunu okudum ancak ne yapmam gerektiği konusunda kafam çok karışık. Sizden yardım istiyorum.Bu şekilde devam etmek istemiyorum.Çok çaresiz kaldım.Tüm gün emzirmek için savaş veriyorum.Bebek ağlıyor ben ağlıyorum.Bebeğimi anne sütüyle memeden emzirmek istitorum.Lütfen bana yardım edin.Şimdiden çok teşekkürler. Sevgilerimle

    • Merhaba Ayse, önce sakin ol. Bebeği meme almaya zorlama. Bol bol çıplak ten teması yap. ama bebeği zorlamadan, bir beklenti içine girmeden. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği soy, sadece bezi kalsın. Sen de üst bedenini soy. Bu şekilde koyun koyuna vakit geçirin. Üşürseniz üstünüze battaniye alın. Bebeği memeye yönlendirme, bırak o aransın, istesin. Bunu bebeğin eşref saatinde yap, ne çok aç, ne çok tokken, uykusunu almışken yap. Bu şekilde yavaş yavaş memeye yaklaştır.

      Düz meme ucu ile ilgili şuraya bak: https://www.facebook.com/LLLTurkiye/posts/577555235609733
      Özellikle pompa sonrasında meme ucu çıkar, bu zamanlarda bebeğe memeyi teklif edebilirsin.

      Gün içinde meme kalkanı kullanabilirsin. Çökük ya da düz uçların çıkmasına yardımcı olabiliyor.

      Biberon verdiğinde şu linkteki yöntemi kullan. Bebeği dik, biberonu yere paralel tutacaksın. Detayları şu linkte, sayfanın sonuna doğru süt verme metodları başlığında: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      Bebek memeye alıştıkça biberonu azalt, memeyi artır. Tabii ki emzirme kampı ile. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

    • Tomris Hanım merhaba, öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ederim.Bir konuda daha çok endişeliyim ve görüşlerinizi almak benim için önemli.günde 2 defa biberon vermiş olmam bebeği biberona alıştırmış olabilir mi.O yüzden mi mememi almak istemiyor.eğer sorun buysa bu durumdan kurtulabilir miyim.bebeğim 40 günlük.hala geç değildir umarım. Bu geceden itibaren biberonu tamamen bırakmayı düşünüyorum.bunun yerine gece 2 defa sağıp kaşıkla vermeyi planlıyorum.Siz bu konuda ne tavsiye edersiniz.ilginiz için şimdiden çok çok teşekkür ederim

    • Birde çıplak meme almadığından silikon uçlarla emzirme Kampı yapsam olur mu.

    • Silikon uc emzirme verimliliglini azaltiyor. Bir an evvel kurtulmaya bak. Ozellikle ciplak ten temasi ile bebegi dogal bir sekilde memeye yaklastirmaya calis. Arkaya yaslanarak emzirme de bu acidan yardimci olur. Bunlar icgudusel olarak memeyi almayi tesvik eden pozisyonlar, uygulamalar.

      biberona tabii ki alismis olabilir. Bunu onlemek/ azaltmak icin biberon tutma yontemini onerdim zaten. Lutfen bak.

      Bebek daha 40 gunluk, hic de gec degil. Memeye donebilirsiniz. Biraz sabir ve caba gerekiyor. Cok israrci olma, sakin bir sekilde sen sik sik teklif et memeyi.

    • Tomris Hanım merhaba, müsait olduğunuzda cevap verebilirseniz çok sevinirim.

  3. Tomris Hanım merhaba,
    Size nasıl teşekkür etsem bilemiyorum çünkü emzirme konusunda sizden ilham alarak ilerleme kaydettik. Umarım bu durum bozulmaz. Emzirme notları yazılarınızın, sorulara verdiğiniz cevapların birçoğunu okuduktan sonra sizinle de yazışarak emzirme kampı yapmaya karar verdim. Öncesinde yaşadığım yerde oldukça ünlü olan ve muayene ücretide bir hayli tuzlu olan bir doktora götürdüm bebişimi. Emzirme konusunda yaşadığım sıkıntıları anlattım. Önce bana bebeği çok sık emzirdiğimi, bebek tok olduğu için emmek istemediğini söyledi. 3-4 saat arayla emzireceksin dedi. Bense durumun böyle olmadığını biliyordum. Bebeğim memeyle açkende tokkende savaşıyordu. Yanında emzirmek istediğimi söyledim. Böylece yaptığım bir yanlış varsa onun gözlemleme ve benimde bunu düzeltme şansım olacaktı. Çıplak memeyi tutturmayı denedik (sadece silikon uçları kabul ediyor) tabiki bebeğim çığlık çığlığa ağladı ve emmedi. (Doktor randevularımıza giderken sütümü sağıp yanıma alıyordum çünkü 15 dakikalık muayene için emzirme odalarında bir saat emzirme savaşı veremiyordum) Doktor sağdığım sütü alıp biberonla bebeğe verdi. Bir dakika önce çığlık çığlığa ağlayan bebeğim biberonu cok cok içti. Doktorda " Bu bebeği emziremezsin. Sağıp biberonla ver" dedi. Dünyam başıma yıkıldı. Ağlayarak eve geldim. Karar verdim. Emzik ve biberonları kaldırdım. Ve emzirme kampına girdim. Ilk günler sürekli ağlayan memeyle kavga eden bebeğim karşısında çok acizdim. Ama biberonda emzikde yoktu artık. Birkaçgün sonra memeyle kavga etmemeye başladı. Ama 5 max. 10 dk.emip bırakıyordu. Özellikle gece 2 defa 80 'er ml alan bebek gecede 2 defa 5 dk emip bırakınca çok endişeleniyordum. 3. Gün doktora gidemedik. Ilk doktor randevumuz 6. Gün oldu. Bu arada içim içimi yiyor kilo aldı mı diye. Ağlamalar ve uyumamalar devam ediyor çünkü. Eşim " bu çocuk aç, sağıp versene" dedi ama yapmadım. Giderek emmeler düzeldi. Ve 6. günün sonunda doktordaydık. 200 gram almıştı. Çok mutluydum. Başarmıştım 🙂 Ama bu kamp silikon uçlarla oldu. Çünkü bebeğim kesinlikle çıplak mememi almıyor.
    Tavsiyelerinizi yerine getirdim sadece hava çok soğuk olduğu için ten temasını yapmayı göze alamadım. Bir sonraki kampımı kar yağışı durunca, silikon uçlarıda atıp bol bol ten teması ile yapıcam. İnşallah başarılı olurum. Doktor silikon uçlarda ten teması olmadığı için emzirme kısa sürebilir dedi ( yani ay olarak, 2 yıl gitmez anlamında)
    Tomris Hanım öncelikle size çok çook çoook teşekkür ederim. Siz bitanesiniz. Yaptığınız şey çok kıymetli, çok özel. Emzirme sorunu yaşayan anneler ne demek istediğimi çok iyi anlar. Iyiki internet sizi karşıma çıkardı. Şükürler olsun. Ancak merak ettiğim bazı noktalar var.
    1- Emme saatleri, süreleri, kaka, çiş sayıları hepsini yazıyorum. Görüyorumki gündüzleri neredeyse saat başı uyanıp 10 dk emiyor. Normal mi. Doktor saat başı emzirerek çok yanlış yaptığımı söylüyor. 3-3,5 saat ara ver diyor. Ne yapmalıyım? Ama bu arada bebiş ağlıyor, beklemek istemiyor.
    2- Gündüzleri 20-30 dk bile uyumadan tekrar Uyanıyor. Tüm gün böyle. Akşamları neredeyse 3-4 saat uyumuyor ve 22-23 gibi uyuyor. Bu durum için ne yapabilirim. Normal mi?
    3- Geceleri 7 gibi uzun emiyor. Sonra 22-23 gibi 5-10 dk emiyor ve uyuyor. 2-3 saat sonra zar zor kaldırıyorum 5 dk emiyor. Sonra yine 2-3 saat sonra zorla 10 dk daha ve sabah 6-7 gibi uyanıp 15-20 dk. emiyor. Bu durum normal mi? Uyandırmasam uyanmıyor. Sanırım 5-6 saat kadar uyur. Bu durumda ne yapmalıyım. Böyle az emmesi yeterli mi? Ya da uyandırmasam olur mu?
    4- Eskiden emzikle uyurdu. Emziğin emme durumunu olumsuz etkilediğini düşündüğüm için vermiyorum artık. Bu sefer uykuya geçemiyor. Meme istiyor, verince hemen uyuyor. Memeden çekip yatağına koyunca hemen uyanıyor. Tüm gün böyle. Tuvalete gidemiyorum. Benim durumum için emzik konusunda ne tavsiye edersiniz?
    5- Son ve en önemli sorum ise bebeğim etmekten yine vazgeçer mi? Bu düşünce benim kabusum oluyor.
    Bu arada bebeğim 45 günlük.
    Sevgilerimle

    • Ayse, cok alakasiz bir yazinin altinda sorularini sormaya devam ediyorsun. Bu seferlik cevaplayacagim, ama lutfen bundan sonrakileri buraya da link vererek emzirme konusundaki bir yazi altina gir.

      1. Sorununc evabini su yazimda verdim:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

      Yapman gereken bebek gak guk dedikce meme vermek. Saat bekleme, o istemeden verirsen daha da iyi. Bu konu kafanda net degilse emzirme kampi yazisini bir daha oku.
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      2. Lohusalikta, emzirme kampinda olabilir bu durum. Bol bol emzir, cevir cevir emzir. Zamanla o emmeyi, sen emzirmeyi ogrendiginde, sutun bollastiginda uykulari da uzayacak.

      3. Gece uzun uyumaya meyilli olmasi gunduz bol emerek karnini doyurdugunu gosteriyor. Bu iyi bir sey. ama kamp suresince sen gece de kaldirip emzirmeye calis. Kamp sirasinda da, kamptan sonra da bebekle ayni odada uyu geceleri. Boylece bebek annesinin uykudaki sesleri ve kokusu ile aciktiginda derin uykudan cikar, kendiliginden uyanmaya baslar. Daha o uyanmadan yalanmasindan sapirdanmasindan sen aciktigini anlarsin zaten, emzirip hemen yerine koyabilirsin.

      Gece emzirmeleri kisa olur zaten, az degil bu yazdiklarin.

      4. Emzik verme. Bu durum normal. Buna lohusalik deniyor. Sizde uzadi, cunku yeni kampa girdiniz. "Bu bebek emmeyi ben de emzirmeyi ogrendim, her sey yoluna girdi" diyene kadar emzik verme.

      5. Bu sorunun cevabini burda yazmistim: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-2-doktor-mama.html

      Rica ediyorum bundan sonra emzirme konusunda bir yazinin altinda sorunu sor.

      Selamlar,
      Tomris

    • Nezaketle cevapladığınız için teşekkür ederim. Emzirme notları serisinin yazıldıkları tarihler ve alttaki yorumların tarihlerine baktım. Eski tarihli olduklarından yazdıklarımın size ulaşamayacağını düşünmüştüm. O yüzden burayı kullandım. Kusura bakmayın.
      Sevgilerimle

Leave a Reply