Anasayfa / BYBO / Yapım / Doğum Hikayeleri / Ece’nin Doğal Doğum Hikayesi

Ece’nin Doğal Doğum Hikayesi

Merhaba BYBO,

Hamile kaldığımı öğrendiğimde en yakın arkadaşım SSVD yapma kararı almıştı. O, benim hamileliğimde daha bilinçli olmamda önemli bir faktördü. Daha önce epidural normal doğum yaptırdığını öğrendiğim doktorumda karar kıldım, açıkçası çevremde çok seçenek de yoktu. Tatlı bir bayandı ama çok yoğundu, fazla ilgi gösteremiyordu ama sorunsuz bir hamilelik geçirdiğim için pek takılmadım bu duruma. 

37. hafta kontrolünde çatı muayenesi oldum, doktorum 1 cm açılma ve rahim ağzında yumuşama olduğunu, beklenen tarihten önce doğum olabileceğini soyledi. 38.haftada yanlış anlaşılma sebebiyle kontrole gidemedim. Doktorum 39. haftanın ilk günü pazartesi sabahı gelmemi söyledi. Sabah bel ağrısı ile uyandım, meslek icabı sıklıkla bu tıp ağrılar çektiğim için pek önemsemedim. Bir gece önce stresli bir gün geçirmiştim kendimi kastığım için ağrıdı belki de dedim. Kontrole gittik. NsST’de sancı yok ve 3 cm. açılma varmış. Doktorum bugün istersem serum takılıp doğum yapabileceğimi söyledi. Kendı sancımı beklemek istediğimi söyledim çünkü kendisi sürecin hızlı ilerlediğini ve muayenemin çok rahat olduğunu ve rahat doğum yapacağımı söyledi. Bu arada doktorum haftanın son 3 günü şehir dışına çıkacağını eğer o günlere denk gelirse başka doktorla doğum yapacağımı söyledi. 

Ertesi sabah aynı bel ağrısı ile uyandım. Öğleden sonra 1:00 gibi kasılmalar hissetmeye başladım. Evde annem ve kayınvalidem vardı, onlara herhangi bir şey söylemedim, 10 dk. da 1 kasılmaları hissediyordum ama bu sırada TV izliyordum, bunlar doğum sancısı olamazdı, acı veya ağrı değildi. Saat 16:00 civarı belimden başlayıp kasıklarıma ilerleyen kasılmalar hissetmeye başladım, yatak odasına geçtim yerde çömeliyor kendimi rahatlatıyordum, anneme dakika tutmasını söyledim. Annem kızım bunlar düzensiz kısa sürüyor yalancı sancı herhalde dedi ve yemek yapmaya gitti. İzlediğim onca doğum videosunda okuduğum doğum hikâyelerinde kasılmalar sanki daha şiddetli anlatılmıştı bir turlu sancı çektiğime inanmadım. Kasılmalar sırasında duşa girecek hazırladığım şarkı listelerini açıp rahatlayacaktım ama hiçbirini yapamadım. Arkadaşımla mesajlaştım ve bu sancıların nasıl olması gerektiğini sordum. 

Saat 17:00 gibi eşim aradı. Annemi aramış, annem gelmesini ama onu telaşa vermemek için daha bir şey olmadığını söylemiş. Bu sırada kasılmalarım şiddetlenmişti, üstümü değiştirdim yalancı sancıysa da hastaneye gidip öğrenelim dedim. Kasılmalara bacaklarımda uyuşma eşlik etmeye başladı. Evden ilk ben çıktım artık baskı hissetmeye başlamıştım. Hastane oldukça yakındı ama akşam trafiği başlamıştı, arabada kasılmaları karşılıyor ve inliyordum ama kasılmalar arası eşime dörtlüleri yak diyordum.
Doktorumu aramışlar direkt doğumhaneye çıkın demiş. Hastanede asansör beklerken suyum geldi. Eşofmanım 1 kg oldu. Asansöre bindik, kasılmaları asansörde dört ayak üzerine eğilip karşıladım. Doğumhaneye çıktık, beni tek basına içeri aldılar, hemşire doktorumun başka hastada olduğunu ve biraz beklememi söyledi. Doğumhanenin içinde koridorda ayakta kasılmalarımla bekledim, doğumhane boşalınca içeri aldılar. Eşofmanımı doğumhanenin yerine bir köşeye bıraktım. Doktorum hadi çık dedi çatala, çıkamayacağım dedim, çıkarsın hadi dedi ve çıktım. Muayene etti, tam açıksın doğum başlamış dedi. Ikınayım mı dedim, artık ıkınma hissim tavan yapmıştı, hayır bekle dedi, bir şeyler serdiler. 

Hadi ıkın, daha çok ıkın derken 8.10’da kızım doğdu. Bu kadar mıydı??? diye sordum. Küçük sıyrıklara birkaç dikiş atıldı, sonrası şakalaşmalar konuşmalar… Az önce doğum yapan ben miydim?
Ten tene temas yapmak göğsümde kızımı yatırmak istiyordum ama daha öncesinde sorduğumda da yarım ağız konuşan doktorum böyle bir şey yaptırmadı. Sadece kızımı azıcık gösterip muayene etmeye götürdüler. Neyse ki kızımı 1 saat içinde emzirebildim. Şimdi kızım 6 aylık oldu bile… Ama doğum anım, kasılmalar ve o süreç her gün aklıma geliyor ve hala çok heyecanlandırıp çok duygulandırıyor beni. 

Sayısız doğum hikâyesi okudum ve doğum videosu izledim, çoğunda doula/ebe yardımı vardı ya da epiduralli normal doğumdu. Ben bunlar olmadan doğum yapmak istiyordum. Üzerimde kazağım, doğumhanenin yerine bir köseye çıkardığım eşofmanımla doktorum üzerine önlük bile giyemeden, günlük gömleği kan olarak doğum yaptım. Darısı basınıza…

Sevgiler,

Ece

Diğer Paylaşım

Ahu’nun İkinci Doğal Doğum Hikayesi

Sevgili Duru, Seninle maceramız 17 şubat 2017’de başladı. Reglim sadece iki gün gecikmişti ama ben …

Leave a Reply