Anasayfa / Yazarlar / Aysuda Kölemen / Davranış ve Öğrenme Sorunlarında İlk Yapılması Gerekenler

Davranış ve Öğrenme Sorunlarında İlk Yapılması Gerekenler

Çocuğunuzda davranış sorunları ile karşılaşıyorsanız tanı ve tedavi sürecine girmeden önce şunlardan emin olun:

1. Çocuk yeterince ve düzenli uyuyor mu? Yani 3 yaşın üzerinde bir çocuk günde 10-13 saat düzenli uyuyor mu? Uyumuyorsa ‘bu çocukta bir sorun mu var’ diye düşünmeyin. Yaşadığınız sorunların uykusuzluktan kaynaklanıyor olmazı ya da uykusuzluk ile artıyor olması çok muhtemel. Önce çocuk uyuyacak, sonra sağlıklı davranabilir.

2. Çocuk yeterince ve düzenli hareket ediyor mu? Yani her gün bol bol vücudu hareket ediyor mu? Dışarı çıkması, parkta bahçede koşması, tırmanması lazım. Hareket ettirilmeyen çocukta davranış sorunu var denmesi anlamsız. Çocuk özgür bir şekilde hareket ettirilmezse, saçma sapan davranır tabii ki. Saatlerce oynaması lazım hareketli çocukların. Her gün.

3. Çocuk televizyon izliyor mu? Çocuk hergün saatlerce televizyon (telefon, tablet, bilgisayar) izliyorsa, düzgün gelişemez. Kücük çocuklar günde 30 dakikadan fazla ekrana bakmamalı. Davranış sorunları varsa, bir süre hiç izlememesi gerekebilir.

 

4. Çocuğun anne ve baba ile ilişkisi sağlıklı mı? Anne ve babanın birbiri ile ilişkisi sağlıklı mı? Evde huzurlu bir ortam var mı? Çocuğun anne ve babasının ruh sağlığı yerinde mi? Çocuklar evin aynasıdır. Evde yaşanan sorunlar direkt olarak çocuğa yansır, bazen de çocuk üzerinden yüzeye çıkar. Anne babanın ruh sağlığı yerinde değilse, sorunları varsa, öncelikle onların tanı, tedavi, terapi ya da eğitim alması gerekir. Aile içindeki sorunlar düzelirse, bu çocuğa hızla ve olumlu olarak yansır.

5. Çocuk herhangi bir yerde, birinden fiziksel, cinsel, duygusal istismara, ya da ihmale uğradı mı, uğruyor mu? Eğer böyle bir durum varsa, anında müdahale edilmeli ve istismar/ihmal durdurulmalıdır.

6. Çocuk diğer çocuklar tarafından zorbalığa uğruyor mu? Uğruyorsa anında müdahale ile, çocuk durumdan kurtarılmalıdır.

Eğer çocuğunuzun davranışlarından şikayet ediyorsanız, çözüm arayışına girmek istiyorsanız ilk bakmanız gereken alanlar bunlar. Çünkü çocuğunuz beslenmesi, uykusu, oyunu, gidiyorsa okulu ve tabii ailesiyle bir bütündür. Bütün bunları ele almadan, çocuğu aileden, davranışlarını da yaşamının diğer unsurlarından izole bir şekilde ele almak; sadece sorun alanına odaklanarak buna yönelik tanı ve tedavi arayışına girmek hatalı olur.

Yazarlar: Aysuda Kölemen ve Tomris Cesuroğlu

Aysuda Kölemen

Diğer Paylaşım

Kandırıkçılık İnancı – Süheyla Pınar Alper

‘Impostor syndrome‘ kavramı dilimize ‘kimlik hırsızlığı’ sendromu olarak çevrilmiş. Kimlik hırsızlığı gerçekten bir hırsızlık eylemi düşündürüyor, …

Leave a Reply