Anasayfa / Yazarlar / Aysuda Kölemen / Evlilik Öncesi Sormanız Gereken Sorular

Evlilik Öncesi Sormanız Gereken Sorular

Evlenmeden önce evleneceğiniz kişiyle bu sorular üzerine mutlaka konuşun. “Ama biz zaten evliyiz” diyeceksiniz. O zaman çocuk yapmadan konuşun. “E çocuğu da yaptık” diyeceksiniz. O zaman bir çocuk daha yapmadan konuşun. “Kapattık çocuk faslını” derseniz, o zaman evlenecek çiftlere gönderiverin bu soruları. Ya da sorun yaşıyorsanız, bir oturun konuşun bu meseleleri ciddi ciddi. Samimiyetle konuşursanız, bir faydası olacaktır.

Amerikalı evlilik terapistleri “çiftler evlenmeden birbirleriyle neleri konuşmalılar” sorusuna şu listeyle cevap vermişler. Yıllar önce okumuş ve çok beğenmiştim. Hatırlayıp, sizinle paylaşmak istedim. Türkçe’ye çevirdim, ancak çevirirken birkaç yerde bize uygunlaştırmak için ufak değişiklikler yaptım. Listenin orijinali burada.

1) Çocuk sahibi olacak mıyız? Olacaksak ne zaman olacağız ve çocuğun bakımını nasıl paylaşacağız?

2) Birbirimizin maddi yükümlülükleri ve hedeflerini biliyor muyuz? Para nasıl harcanmalı ve biriktirilmeli konusunda fikirlerimiz uyuşuyor mu?

3) Ev işleri nasıl bölüşülecek anlaştık mı, ev düzeni hakkında beklentilerimiz aynı mı?

4) Hem fiziksel, hem de akli sağlık geçmişimizi birbirimize eksiksiz anlattık mı?

5) Eşim bana karşı beklediğim kadar ilgi ve sevgi gösteriyor mu?

6) Birbirimizle cinsel ihtiyaçlarımızı, tercihlerimizi ve korkularımızı rahatça konuşabiliyor muyuz?

7) Yatak odamızda bir televizyon olacak mı?

8) Birbirimizi gerçekten dinliyor muyuz ve birbirimizin fikirlerini ve şikayetlerini adil bir biçimde değerlendiriyor muyuz?

9) Birbirimizin manevi inançları ve ihtiyaçlarını açık olarak anlıyor muyuz ve çocuklarımıza ne zaman ve nasıl bir dini/ahlaki eğitim vereceğimizi konuştuk mu?

10) Birbirimizin arkadaşlarını seviyor ve onlara saygı duyuyor muyuz?

11) Birbirimizin anne-babalarına değer veriyor ve saygı duyuyor muyuz? İkimizden biri diğerinin anne-babasının ilişkimize karışmasından endişe duyuyor mu?

12) Ailemin yaptığı ne gibi şeyler seni rahatsız ediyor?

13) Senin ve benim evlenince vazgeçmek istemediğimiz şeyler var mı?

14) Eğer birimize diğerinin ailesinden uzak bir şehir/ülkede bir kariyer fırsatı doğarsa, taşınmaya hazır mıyız?

15) Her ikimiz de birbirimizin bu evliliğe tam anlamıyla bağlı olduğundan emin miyiz ve aramızdaki bağın önümüze çıkacak zorluklar karşısında yok olmayacağına inanıyor muyuz?

Aysuda Kölemen

Diğer Paylaşım

Kandırıkçılık İnancı – Süheyla Pınar Alper

‘Impostor syndrome‘ kavramı dilimize ‘kimlik hırsızlığı’ sendromu olarak çevrilmiş. Kimlik hırsızlığı gerçekten bir hırsızlık eylemi düşündürüyor, …

Leave a Reply