Anasayfa / Yazarlar / Aysuda Kölemen / Neden Yürüteç Kullanmamalıyız?

Neden Yürüteç Kullanmamalıyız?

2001 yılında Amerikan Pediyatristler Akademisi yürüteçlerin Amerika’da yasaklanmasını talep etti. 2004 yılında ise yürüteç ve yürüteç tipi aletler Kanada’da yasaklandı. Kanada’da yürüteç bulunduranlara 100,000 dolara kadar para cezası ve 6 aya kadar hapis cezası verilebiliyor. Evet, HAPİS. Neden mi?

Çünkü yürüteçler bebekler için çok TEHLİKELİ.

Başta yaralanma, kemik kırılması, dış kırılması, yanık, parmak sıkışması, boğulma, uzuvların kesilmesi ve hatta ölümle sonuçlanan kazalara yol açıyorlar ve bebeklerin acile gitmelerinin en önemli sebeplerinden birini oluşturuyorlar. Çünkü bir bebeğin kontrol edemeyeceği ve anne babanın reaksiyon veremeyeceği kadar hızlı gitmesine neden oluyorlar.




Şunu unutmayın, bebeğin yanınızda olması, güvende olduğunu göstermez. Bebek düşer, kendini yakar, normalde erişemeyeceği zehirli ve zararlı şeylere erişebilir. Bunlar sizin gözünüzün önünde, siz tepki verene kadar olup bitebilir.

Ama burada bitmiyor. Çoğu ailenin düşündüğünün aksine, yürüteç kullanan bebeklerin kullanmayanlardan DAHA GEÇ oturduğu, emeklediği ve yürüdüğü görülmüş. Çocukların yürüteç ile yürürken ayaklarını rahatça görememesi ve bu uyarandan eksik kalması bunda bir etken olabilir diye düşünüyorlar.

 

Bebeğinizin güvenliği için, hareket eden yürüteç ve tekerlekli yürüteç türevlerini almayın, kreşte ve misafirlikte de kullanmasına izin vermeyin.

Bebeğinize bir iyilik yapın ve onun hayatının ilk ve en önemli başarılarından birini gerçekleştirmesine, yani istediği zaman kendi kendine yürümeyi öğrenmesine izin verin.

KAYNAKLAR:

http://pediatrics.aappublications.org/content/108/3/790

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10533994

Aysuda Kölemen

Diğer Paylaşım

Toplu Katliamlar, Terörizm, Ani Saldırılar, Afetler Hakkında Konuşma Stratejileri, Dr. Kenneth M.D, M.S. Ed – Çeviri: Süheyla Pınar Alper

Güçlü ve Sağlam Çocuklar Yetiştirmek Belirsizliklerle dolu, tehlikeli bir dünyada yaşamakta olan anne babalar olarak …

Leave a Reply