Anasayfa / BYBO / Bakım / EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

Duyguların kişilerarası iletişimdeki yeri, ifadesi ve farkındalık oluşturmadaki önemi konusunda uzun yıllardır ders veriyorum, danışmanlık yapıyorum. Duygusal zeka, etkili iletişim teknikleri ve şiddetsiz iletişim odaklı çalışmalarımda büyük bir açığı kapatan EFT tekniği ile 2012 yılında tanıştım. EFTnin ingilizce açılımı Emotional Freedom Technique, türkçesi Duygusal Özgürleşme Tekniği.

Barış amaçlı ve kaybeden olmayan bir iletişim kurmanın yararlarını ve sorun yaşadığımızda hızlı çözüm almamızı sağlayabilecek yöntemleri anlatırken, EFT uygulamaları çalışmalarıma anlamlı bir hız ve verimlilik katarak sunduğum desteklerin çok daha etkili olmasını sağladı. Değişimler gözümün önünde gerçekleşti.  Yalnızca danışanın zaten dile getirdiği sözlerle ilerleyen ve belli akupunktur noktalarına hafif dokunuş ya da vuruşlardan oluşan bu tekniğe hayranlık duydum ve hayatıma kabul ettim. Tembellikten kendime uygulamayı unuttuğum, oysa uyguladığımda çoğunlukla kesin sonuçlar aldığım bir teknik oldu EFT. Eft, hiç bir olumsuz etkisi olmayan güvenli bir teknik olduğundan, danışanlar tarafından da çok kolay benimsendi.

EFT ile tanıştığım günden bu yana yaptığım uygulamalarda danışanlarımın yaşadıkları değişimler beni büyüledi, hala da büyülemeye devam ediyor. Tabii ki sorunların çapına göre bazı çalışmalar çok daha fazla zaman, sabır ve emek istiyor.

Bu yazımın amacı artık çokça adı duyulan bu teknik hakkındaki bilgileri duyurmak. Yeni olan her şeye doğal olarak güvenli alanımızı tehdit eden bir olgu olarak bakabiliyoruz. Bu bizi korumak için doğru bir şey. Ne var ki büyüme ve dönüşüm ancak tek bir noktada takılmayıp, merak etmek ve bilgilenmekle gerçekleşebiliyor.

Bu arada küçük bir uyarı yapayım: Her alanda olduğu gibi, uzman olmayan kişilerin elinde, EFT zarar vermese de sonuçsuz kalabilir.

EFTnin, stres, kaygı, ağrı ve travma ile baş etmekte, bazı hastalıkların daha hafif geçirilmesinde etkisi, hızı ve gücü artık dünyada giderek daha çok konuşuluyor. İngiltere’de birçok hastane, sağlık personeline bu alanda eğitim aldırıyor ve psikolog ve psikiyatristler de terapi süreçlerinde bu tekniğin kullanılması yönünde birbirlerini destekliyorlar.

EFT, sınav öncesi, önemli bir görüşmeden önce, ağrı, sancı, panik, öfke gibi bizi telaşlandıran ve çaresiz hissettiren pek çok durumda başvurabileceğimiz ve kendi kendimize ya da yanımızdaki birisine günlük sorunlarda destek sunmak için kolayca öğrenilip uygulanabilecek bir teknik – bir uzmandan öğrenmiş olmak koşuluyla.

Günümüzde EFT uygulamalarını destekleyen bilimsel araştırmaların da giderek arttığını ve bilim dünyasında EFTnin kanıta dayalı bir yöntem olduğunu bilmek de EFTye güveni arttırıyor, kullanımının yaygınlaşmasını sağlıyor.

EFT Nedir?

EFT klasik tıbbın çeşitli alanlarda, özellikle de anestezide etkisini kabul ettiği eski çin tıbbı öğretisi olan akupunkturdan esinlenerek, 1960lardan bu yana batı dünyasında adım adım geliştirilmiş bir teknik. Akupunktur daha çok fiziksel sorunlara çözüm getirmeyi hedefleyen bir uygulamayken, EFT, duygusal ve fiziksel stresin hızla azalmasını sağlayabiliyor. Derin ve yoğun sorunlarda sonuç alabilmek içinse uzmanından destek almak gerekiyor.

EFT Nereden Çıktı? 

1960larda tıp doktoru George GOODHEART, İngiltere’de ilk defa elle basınç ve vuruşlarla uygulamaları başlatıyor. Akupunktur noktalarına yaptığı basınç ya da vuruşlarla iğneyle aldığına çok benzer sonuçlar aldığını gözlemleyerek uygulamalı kinezyoloji adını verdiği bu yöntemi tedavilerinde kullanıyor.

1970li yıllarda Avustralya’lı psikiyatrist John Diamond, Goodheart’ın çalışmalarından esinlenerek bu vuruşları duygusal sorunların çözümlenmesi amacıyla kullandığı Davranışsal Kinezyoloji yöntemini geliştiriyor.

1980lerin sonuna doğru kaygı bozuklukları konusunda uzmanlaşmış Psikolog Roger Callahan, ABD’de danışanlarının kaygı ve korkularına çare olabilmek için akupunktur ve kinezyoloji çalışmalarını inceleyerek sorunların ve duyguların dile getirilmesiyle yapılan vuruşların ve dokunuşların kalıcı sonuçlar verebileceğini ortaya koyuyor.

Bu süreçte iki yıldır iyileşmesi için uğraştığı, bedenine su deydiği anda kaygı atakları yaşayan danışanı Mary, bir seans sırasında duygularının bedenine yansıdığını anlatınca, Callahan’ın o seansta yaptığı uygulama ile tamamen iyileşiyor.

Bunun üzerine beden, duygular ve akupunktur noktaları üzerine çalışmalarını derinleştiren Callahan TFT(Thought Field Therapy) Düşünce Alan Terapisi)ni geliştiriyor. TFT insan bedenini bir harita gibi küçücük parçalara bölerek, her bölgeye yönelik farklı uygulamalar gerektiren çok ayrıntılı ve uygulaması karmaşık bir teknik olması açısından eleştiriler alıyor.

1990larda Stanford mezunu mühendis GARY CRAİG Callahan’ın öğrencisi oluyor ve TFTyi öğreniyor. Bu yıllarda ayrı ayrı yerlerde hem Craig, hem de  psikolog dr. Patricia Carrington TFTnin bu eksiklikleri ve zorluklarını aşan, az sayıda nokta saptayarak iyileşme sağlayan vuruş noktaları belirliyorlar ve bir yandan uyguluyor, bir yandan da bunun eğitimini vermeye başlıyorlar.

Craig, EFT ismiyle tanınıyor ve bir süre sonra Carrington da, önceleri Acutap adını verdiği bu teknikten EFT olarak söz etmeye başlıyor.

1990ların sonunda İngiltere’de, hayvan davranışları uzmanı Silvia Hartmann, Craig’in EFTsiyle tanışınca, 1998de ilk EFT uygulayıcılığı sertifikasını veren, kar amacı gütmeyen bir dernek kuruyor (GoE – Guild of Energists). 2002de EMO (eski emotrans-enerji akışı ve dönüşümü) yöntemini geliştiriyor ve dernek olarak İngiltere’de düzenlenen yıllık uluslararası enerji konferanslarına katılmaya başlıyorlar.

Silvia Hartmann, 2011de, 14 akupunktur noktasına hafif vuruşlar ya da masajlarla uygulanabilen kendi özgün EFT yaklaşımını geliştiriyor, eğitmenlerini eğitiyor. Dernek çeşitli ülkelerde uluslararası sertifikayla belgelendirdiği farklı aşamalı eğitimler düzenleyerek, uygulayıcı, uzman ve eğitmen yetiştirmeye başlıyor. Ben de, 2012 yılında bu kuruluşun eğitimlerine katılarak önce EMO ve EFT uygulayıcısı, daha sonra da aynı yıl içinde EMO ve EFT uzmanlığı sertifikalarını aldım.

İletişim becerileri/ duygusal zeka/ şiddetsiz iletişim öğretirken ve anlatırken hep eksik kaldığını hissettiğim bir ayak böylece tamamlanmış oldu. Yazının sonunda, danışanlarımın izniyle ve küçük değişikliklerle, yazmış olduğum, GoEnin dergisinde yayınlanan vakalarımın özetini okuyabilirsiniz. EFT Silvia Hartmann’ın kurmuş olduğu dernek ve çalışanları sayesinde hızla yaygınlaştı. EFT uzmanları sonuç aldıkça bilim insanları da bu yöntemi araştırmayı yoğunlaştırdılar ve son yıllarda EFT kanıta dayalı bir uygulama olarak bilim dünyasında yerini buldu.

Yıllar önce ilk araştırmalardan birini Türkiye’de değerli dostum, arkadaşım Prof. Dr. Nilhan Sezgin yaptı. EFT odaklı birkaç araştırmanın bilgilerini ayrıca aşağıda bulabilirsiniz.

Duyguların ve duyumsamaların doğduğumuz andan hatta ana karnından başlayarak yaşamımızdaki önemi ortadayken, özellikle bizi tedirgin eden, aşağı çeken, yaşamı zorlayan duygu halleriyle baş etmek ve güçlenmek için ne kadar çok yol yordam bilsek o kadar iyi. Dolayısıyla alet kutumuza bir de EFT atmak, bence iyi fikir.

Okuma Önerileri:

https://energypsychologyjournal.org/69/the-effect-of-progressive-muscular-relaxation-and-emotional-freedom-techniques-on-test-anxiety-in-high-school-students-a-randomized-controlled-trial/

https://www.huffingtonpost.com/entry/comprehensive-research-analysis-shows-eft-emotional_us_58868d51e4b08f5134b623da

http://www.explorejournal.com/article/S1550-8307(16)30160-4/abstract 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/26/emotional-freedom-technique.aspx 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21629014 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20664147

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22848802

http://www.docshut.com/wzyhx/ronald-a-ruden-why-tapping-works-speculations-from-the-observable-brain.html

https://file.scirp.org/pdf/PSYCH_2013081215123494.pdf

https://goe.ac/eft_case_story_time_travel_with_eft.htm

https://goe.ac/the_unfolding_of_a_guiding_star_event.htm

https://goe.ac/eft_case_story_dissolving_thirteen_years_of_grief_blockages.htm

https://goe.ac/eft_case_story_journey_from_hate_to_love.htm

https://goe.ac/magical_eft.htm

Görseller: Lindsay Buchanon, Dawn Richerson, Marcella Ledema

 

Süheyla Pınar Alper

Diğer Paylaşım

Bu Sıkıntının Adı Yas – Scott Berinato’dan Çeviren: Süheyla Pınar Alper

Scott Berinato’nun 23 Mart 2020de Harvard Business için yazdığı yazının çevirisi (That Discomfort You’re Feeling …

Leave a Reply