Anasayfa / BYBO / Umutlu Çocuklar İçin Kelebek Etkisi – Süheyla Pınar Alper

Umutlu Çocuklar İçin Kelebek Etkisi – Süheyla Pınar Alper

Sosyal medyanın son on yıldaki yaygınlaşma ve çeşitlenme hızına, dünyanın hemen hemen her yerindeki olumsuz gelişmeler de eklenince, hayata olumsuz, umutsuz bakan, depresif ve çaresiz hisseden çocuklar yetiştirmemek için ebeveynlerin bilinçli önlemler almaları gerekiyor. 
Bunun için anne-babalara bazı önerilerim var.
Çocuklarınıza Loren Eiseley’nin 1969da yayımlanan Deniz Yıldızı öyküsünü anlatın. İnsanların kıyıda buldukları deniz yıldızlarını denize atmalarıyla azımsanamayacak kadar çok sayıda deniz yıldızının kurtulabileceğini anlatın.
Gerçek hayatta pek çok deniz yıldızı karaya vurarak ölür, ve hiç kimse bu gerçeği değiştiremez, ancak rastladığımız deniz yıldızlarından bir tanesini bile olduğu yerden alıp denize geri attığımızda o kurtulmuş olur ve onun hayatını böylece temelden değiştirmiş oluruz.
 İyilik, yardımseverlik, dürüstlük ve adalet duygusu gibi değerler çocuklukta ve gençlikte öğrenildiğinde kolay kolay değişmez. Dolayısıyla, çocuklarınızı arkadaşlarıyla birlikte yapacakları iyilikler ve yardımseverlikler için destekleyin. Çevredeki sorunları birlikte saptayın, siz de onların bu çalışmalarına yardımcı olun, hatta katılın.
Konuştukları, tartıştıkları tek bir kişiyi iyiliğe, doğruluğa çekebilirlerse, bir gün o kişinin de aynı şeyi yapacağını anlatın. Yaptıkları iyiliğin bir yolunu bulup dalga dalga tüm dünyaya yayıldığını ve olumlu bir etkisi olacağını anlatın. İyiliğin iyiliği beslediğini anlatın. Akıllarını da kullanarak, kendilerine uygun ve tehlikesiz iyilikler yapma yolları bulduklarında, yaptıklarının hayata ve dünyaya çok büyük yansımaları olacağını anlatın. İyiliğin, bir kişiye, bir gruba, bir hayvana yardım etmekten tutun, canlılara yararı dokunacak bir araştırmada çalışmaya kadar geniş bir yelpazede, çok çeşitli biçimlerde gerçekleştirilebileceğini anlatın, örnekler verin.
Sokakta gördükleri bir tanecik aç köpeği sadece bir kere bile beslediklerinde, bunu yapmayanlara örnek olacaklarını ve onları gözlemleyen en az bir kişinin daha bir köpeği besleyebileceğini anlatın. Arada terslikler de olsa, yapılan iyilikler arttıkça etkilerinin de büyüyeceğini anlatın. Bir araya gelerek daha büyük iyilikler de yapabileceklerini gösterin. Çocuklar, aynı apartmandaki ya da aynı mahalledeki arkadaşlarıyla harçlıklarından ayıracakları küçük bir miktar parayla, ailesinin maddi durumu kısıtlı bir çocuğun okul kitaplarını alabileceklerini, bir başkasının karnını doyurabileceklerini bilsinler, bunu hissetsinler, bunun için onaylansınlar ki, yetişkinliğe doğru çok daha etkili, güçlü adımlara imza atabilsinler. Böylece çocuklarınız kendilerini umutsuz ve çaresiz hissetmedikleri için güçlü hissedecek, umutlu olacaklardır. Umutları gerçek olmadığında ise yeniden ayağa kalkmayı bileceklerdir, çünkü bir şeyler yapabileceklerine dair inançları hep olacaktır.
Suya atılan bir taşın çevresindeki halkalar gibi, bir kelebeğin kanat çırpışıyla yeryüzünde ne çok şeyin değisebileceğini anlatın onlara.
 Yardıma ihtiyacı olan birine, bir hayvana yardım ettiklerinde çevrelerine insan ve hayvan sevgisi aşıladıklarında kendileriyle gurur duymayı da öğretin.
Onlara adaletten, haktan, iyilik yapmaktan, eşitlikten, insanlıktan, can değerinden, empatiden söz edin. Yaşlarına göre çevrelerine yardımseverliği ve iyiliği aktif olarak yaymaları için ortamlar yaratın, destek verin, onlar için bunu kolaylaştırın. Dominoları dizin, bir tanesine dokunun, tek bir dokunuşu doğru yerden yapınca nasıl hepsinin etkilendiğini gösterin. Çocuklarımız ve gençlerimiz kendilerini güçsüz hissetmeyi hak etmiyorlar, çaresizlik duygusuyla yaşamayı hak etmiyorlar.
Arkadaşlarını görüntülerine göre, ailelerinin gelir düzeyine ya da diline göre ayırmamayı, insana sadece insan olduğu için, cana, sadece can olduğu için değer vermeyi öğretin. Cana ayırım yapmadan değer vermenin iyilik olduğunu öğretin.
Çocuklar elbette herkesle arkadaşlık etmeyeceklerdir. Arkadaşlarını seçmekte özgür olduklarını ama iyiliğin herkese yapılabileceğini anlatın onlara.
`Anlatın, öğretin´derken kendi hayatınızda da bu davranışları gösterin, yaşına ve gücüne göre çocuğunuzu size katılması için yüreklendirin.
Tüm bu güzel mesajların yanısıra çocuğunuza aklını kullanmasını, daima aklına güvenmesini, kendisini istemeyeceği tehlikelere atmasının yanlışlığını, iyilik yapmanın, iyi olmanın, saflık ve aptallıkla karıştırılmaması için hep aklıyla doğruyu bulmasını da öğretin.
Nasıl mı? Açıkça ‘her zaman, her zorda kaldığında aklını kullan’ diyerek. Siz onun aklına güvenirseniz, o da kendi aklına güvenir ve aklını kullanır.
Çocuklar bunları öğrenebildiğinde, tüm çocukların temel değerleri, ayırım yapmaksızın iyilik yapmak ve yardım etmek olduğunda görün bakın dünya nasıl şenleniyor.
Görseller: Angel Botello, www.friendshipart.net, www.feliur.org
Süheyla Pınar Alper

Diğer Paylaşım

Bu Sıkıntının Adı Yas – Scott Berinato’dan Çeviren: Süheyla Pınar Alper

Scott Berinato’nun 23 Mart 2020de Harvard Business için yazdığı yazının çevirisi (That Discomfort You’re Feeling …

Leave a Reply