Anasayfa / BYBO / Bakım / Doğal Doğum, Emzirme ve Mutlu Lohusa!

Doğal Doğum, Emzirme ve Mutlu Lohusa!

Nutrición Hospitalaria (Hospital Nutrition) dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre aile üyesi bir refakatçi eşliğinde doğal doğum yapan anneler diğerlerine kıyasla daha mutlu ayrılıyorlar hastaneden.

Aynı zamanda sağlık personelinin davranışları, derhal emzirmeye geçme lohusa annenin mutluluğunu direkt olarak etkileyen faktörler.

Araştırma, yeni annenin psikolojisini etkileyen faktörleri bularak doğum yapacak kadınları doğru yönlendirmek amacıyla yapılmış. Araştırmacılar, San Cecilio Üniversite Hastanesi’nde doğum yapan kadınlar üzerinde çalışmış. Doğumdan hemen sonraki 24 saat boyunca gözlemlemişler ve 14 gün sonrasında aynı kadınlarla tekrar görüşmüşler. 3 ay sonunda ise bebeklerinin yeme düzeni kaydedilmiş.

Çalışma sonucunda ulaşılan sonuç, doğumdan sonra hemen emzirmeye başlamak, ve anestezi almadan doğal doğum yapmak lohusa annenin genel olarak mutluluğuna en çok etki eden iki parametre. Çalışmayı yöneten Maria Jose Aguilar Cordero‘nun açıklamasına göre mutlu bir doğum yaşayan annelerin ilk 3 aydan sonra emzirmeye devam etme olasılığı diğerlerinden daha büyük. Aynı zamanda lohusa bunalımı yaşama ihtimalleri daha düşük.

Sonuç olarak; yeni annenin mutluluğunu direkt olarak etkileyen ve postpartum depresyona girme ihtimalini düşüren etkenler:

1- Doğal doğum yapmak
2- Doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde emzirmeye başlamak

Bu ikisini çok birbirinden bağımsız düşünemeyiz çünkü sezaryen olan annenin doğumun hemen sonrasında emzirmeye başlama şansı daha düşük oluyor. Eğer hayati bir gereklilik yoksa sezaryene hayır diyor, doğal doğum yapmaya gayret ediyor ve bebeğimizi hemen emzirmeye başlıyoruz. Tüm bunlardan fayda görecek olanlar sadece anne ve bebeği değil, aynı zamanda lohusa bunalımıyla nasıl başedeceğini bilemeyen aile bireyleri olacaktır. Topyekün bir mutluluk söz konusu.

Diğer Paylaşım

Sınır Koymak – Süheyla Pınar-Alper

Çevrenizdekilerin sizden çok fazla talebi olduğundan mı şikayetçisiniz? Aslında pek de istemeden, kırmamak ya da …

24 Yorum

  1. Merhaba,
    Normal doğumla ilgili yazıları okudukça korkum kalmıyor umarım hiç bir aksilik çıkmaz ve normal yapabilirim hatta doğal yaparım, nede güzel olur 🙂
    Bubercik'le ilgili yazılı maddeleri yaptım,"beğendim ve paylaştım" notunu Bubercik FB sayfasında yazmama gerek var mı,burası yeterli mi? Bugünlerde böyle yarışmalar çok hoşuma gidiyor kızımın şansına deniyorum her şeyi ve oluyor 🙂
    Sevgiyle kalın..

  2. yaziyi paylasmak biraz zor oldu ama oldu hepsi oldu. burda o kadar cok sezeryan olan var ki kimi mecburiyetten kimi doktor yuzunden kimi kendi korkusundan ama iste mecburiyetten olanlari bildigim icin zor oldu paylasmak. neyse bana bol sans 🙂

  3. Haydi bakalim bende burdayim 🙂

  4. bütün şartlar yerine getirildi:)

  5. duyardım hep, doğum sonrası depresyonu, çokta korkardım. neyse kı korktugum basıma gelmedı. bu arada işlem tamamdır 🙂

  6. tüm şartlar yerine getirildi 😉

  7. Bubercik ile bloga girmek varmış kaderde hayırlı olsun, güle güle kullanalım:)

  8. Ben de söylenenleri yaptım sanirim :))

  9. Her ne kadar normal doğum yapamasam da yazılanlara harfiyen katılıyorum. Hastaneden mutlu ve huzurlu ayrılabilmek güzel bir duygu olsa gerek. İlk doğumum ikincisine göre çok daha iyiydi. Ama ikincisi başlı başına bir hikaye. Yarışma için bütün şartlar yerine getirildi 🙂

  10. islem tamam :)elifimin şansına

  11. Hepsini yaptım umarım bu bi ilk olur da hediyeyi kazanan ben olurum 🙂

  12. sayfanızı İlknur (nurungemisi)takipteyim facede sayfaları begendım ayrıca tulum hediyesi diye paylaştım yazıyı buda yorumum normal doğum yapıp bebegımı hala emziriyorum çok güzel bir yazıydı

    https://www.facebook.com/melodi.akcay.98/posts/597860676963311

  13. Random.org'da yaptığum çekiliş sonucunda göre kazanan: Nuriye Çayır! Tebrikler! Nuriye bana adres ve telefonunu gönderir misin?

    Eren

  14. Eren direk kapali gruba yazmak istemedim o yuzden buraya yaziyorum. Bu yarisma icin begendigim bubercik sayfasindan alisveris yaptim. Aldigim urunlerin biri hatali cikti. Mesaj attim ve cevap olarak urunu kargo bedelini odemem sarti ile alacaklarini ayrica para iadesi olmadigini, yine kargo bedelini ben odemem sarti ile yeni bir urun almam gerektigini yazdilar. Ben de bunun hic etik olmayan bir satis oldugunu belirttim. Ve uzadi gitti mevzu. Sonuc ben bu urunleri verecegim ihtiyaci olan birine hic sorun degil benim icin ama gruptan bir cok kisinin sayfayi begendigini biliyorum. Bu konuda eger bir sakincasi olmayacaksa gruba bu durumu anlatan bir ileti yazmak istiyorum. Tesekkur ederim

    • Ülkü, bübercik'in sahibi joy hatice büber grupta. istersen adını etiketleyip sıkıntını grupta paylaşabilirsin.

    • Ulku hanim ben de size Facebooktan yaziyordum simdi, Annem hizli yazamadigi icin sizden daha kisa cevaplar vermis, bizim sayfa kurallarimizda iade olmadigi yaziyor, kalite standardi herkese gore degisiyor elbette ve (sizin icin soylemiyorum) iade konusu cok fazla kotuye kullanildigi icin kaldirdik, ama sizin anneme"3 kere laf degistirdiniz" diye yorumladiginiz sey su: madem siz bu kadar sikayetcisiniz, bizim iademiz olmadigi halde ben geri alayim, hesap numarasi verin iade edeyim paranizi demis hatta, daha nasil bir cozum yolu beklediginizi anlayamadim, getirin yeniden uretelim diyecek halimiz yok, gonderin degistirelim demisiz, paranizi iade edelim demisiz, bundan fazlasi elimizden gelmiyor uzgunum..

    • İyi de ben iade istedigimde iade etmiyoruz dendi tamam dedim. Ama degisim sartiniza bakin: ben urunu burdan kargo bedelini odeyerek yollayacagim, yeni aldigim urunun kargo bedelini yine ben odeyecegim. niye cunku urun hatali ve sanki buna sebep olan siz degilmissiniz gibi tum gonder ucretleri bana ait. Kaldi ki en son iade olmamasina ragmen iadeyi yine kargoyu benim odemem sartiyla kabul etti. Yani en basta bana iade olmadigini ama degisimi, urunun hatali olmasi durumunda ucretsiz yapabileceginizi soyleseydiniz bir sorun olmayacakti. Dogru ve durust satis da bunu gerektirir zaten. Ki yine yukardaki yazinizda hic kargodan, urunun hatali oldugundan bahsetmemissiniz. Eger hatali ya da yanlis bir urun satisi yapilirsa bunun kargo bedellerini musteri odemez. Bu tum alis veris islemleri icin boyledir.

    • Evet haklisiniz defo durumunda boyledir ama citcitin sertligini ve zor kapanmasini defo olarak kabul eden baska bir site var mi bilemiyorum, annem deneyerek gonderdigini evdekilere de baktigini sert oldugunu ama kapandigini belirtmis, ki citcitlar bir sure sonra aciliyor, bunu defo olarak degerlendirip uzun uzun yazmalariniza cevap yetistiremeyince de gonderin demis, yirtik sokuk bir sey olsa dediginizi anlayacagim, ama icinize sinmediyse de degistirelim denmis, onlarin bir de kargosunu karsilayacak kadar kazanmiyoruz, ayrica amazondan bile alisveris yaparken ben iadenin kargosunu karsiliyorum, yok illa ben bunu istemiyorum benim kalite standartlarima uygun degil demissiniz iade alayim kargosunu karsilarsaniz demis annem de, yani zarar etmek icin acilmadi ki o sayfa.. Ama hayir sertlik degil kesinlikle kapanmiyor diye israrciysaniz da diyecek bir seyim yok, yalan soyleyecek degilsiniz, kargosu karsidan odemeli gonderin uzerindeki adrese bir de hesap numaranizi verin iade edelim, bu kadar seyden sonra ne o paradan bize hayir gelir ne o kiyafet sizin icinize siner zaten, ama bunu buraya yazmadan ya da Eren'e sikayet etmeden direk bana yazsaydiniz da ayni sey olurdu, sayfaya yazmissiniz ben farketsem cevap verirdim, annem 55 yasinda emekli ogretmen bununla oyalanan bir kadin hizli yazamiyor o yuzden kisa cevaplar veriyor, ismim Joy Hatice Buber grupta da varim, ister sayfaya ister benim ozelime hesap numaranizi gonderebilirsiniz.

  15. Zaten ben buraya yazmadan once yazdim ki size. Nerden bilebilirim bana cevap verenin anneniz ya da siz oldugunuzu. Ve evet defalarca denedim o cit citlar kapanmiyor ve bu bir defodur. Siz zarar etmeyeceksiniz diye ben mi zarar edeyim. Komik oluyor bu biraz ama neyse benim sinirlerim bozulduktan sonra iade filan istemiyorum. Ben veririm onlari birine hayriniza olur boylece kimse zarar etmemis olur. Bu konu da kapanir cok sikildim sabahtan beri.

Leave a Reply