Anasayfa / BYBO / Bakım / Formül Mamalardaki Enfeksiyon Tehlikesi ve Sarımsak

Formül Mamalardaki Enfeksiyon Tehlikesi ve Sarımsak

University of British Columbia tarafından yapılan ve Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre formül mamalarda bulunan Cronobacter sakazakii enfeksiyonu ihtimali, sarımsaktan else edilen diallyl sulfide ve ajoene maddeleri ile ciddi anlamda azaltılıyor.

Emzirme Kampına rağmen ürettikleri süt sınırlı kalan ya da hiç emzirmeyen anneler her zaman güvenle mama veremiyorlar. Ancak bu çalışma biraz iç rahatlatıcı… Çok az miktardaki diallyl sulfide ve ajoene bileşkenleri bile mamanın verebileceği zararı azaltmakta epey etkili. Üretim aşamasında bile kullanılması tüketiciye ulaşana kadar sözkonusu patojeni tamamen elimine edebilir.

Cronobacter sakazakii enfeksiyonu nadir rastlanan fakat bebekler için ölümcül olabilecek bir enfeksiyon. Bebeğin dolaşım sistemine karışarak zehirlenmeye hatta menenjite yol açabileceği söyleniyor. Çalışmayı yöneten bilimadamlarına göre bu sarımsak bileşenleri formül mamanın üretiminin her aşamasında kullanılmalı ve tüketiciye data güvenli bir biçimde sunulmalı. Üretimde kullanılan aletler genellikle klor lie temizleniyor fakat sarımsak klora doğal bir alternatif teşkil edebilir.

Annelerin ne yapabileceğine gelince… Formül mamaya (bebeğin tolere edememe risking göze alarak) sarımsak katılması bu çalışmanın da sonuçlarına bakınca mantıklı olabilir. Neticede bebeğin sarımsaktan ciddi olarak tanımlanabilecek zararlar görme ihtimali yokken endüstriyel formül mamalar hayati tehlike arzedebilir. Mamalara minimum miktarla başlayarak bebeğin tepkisine göre giderek artan miktarlarda ciğ sarımsak eklenmesini öneriyorum.

Diğer Paylaşım

EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

Duyguların kişilerarası iletişimdeki yeri, ifadesi ve farkındalık oluşturmadaki önemi konusunda uzun yıllardır ders veriyorum, danışmanlık …

9 Yorum

  1. merhaba ben yaklasık 7 aydır mama =devam sutu= kullanıyorum.ne mıktarda sarımsak eklemelıyım gec mı kaldım bu asamada hala baslayabılır mıyım cevaplarsanız cok sevınırım
    .tesekkurler

  2. Sarımsağa olan aşkım şimdi iyice katlandı. Süper!

  3. merhaba benim kızımda 3,5 aylık malesef mama alıyor bende ne miktarda vermem gerektiğini merak ettim cevaplarsanız çok sevinirim

  4. Arkadaşlar sarımsağın suyunu sıkın. Mamaya önce 1 damla ekleyin sonra bebeğinizin verdiği tepkiye göre 2, 3, 4 şeklinde arttırın. İlk gün 1 damla ile başlayın, 2. gün 2, 3. gün 3 şeklinde…

  5. Sevgili Eren,ben blogunu ve grubunu yaklaşık bir aydır takip eden,sanırım grubun sütü hiç gelmeyen tek annesiyim.Sayende çok şey öğrendim,öncelikle teşekkür ederim.
    Blog sayesinde "Anne sütü" konusunda baya bir bilgi sahibi oldum,maalesef bir yazımda da yazdığım gibi "Geç kaldım" bir daha doğurmak planlarım dahilinde değil,karar değiştirirsem bu da "Emzirebilmek" için olacak;)
    Sonuç olarak bebeğim 13 haftalık ve doğduğu andan itibaren formül mama ile besleniyor.Grupta bir sakıncası olur diye bu sorum üzerine bir post açmamıştım fakat bu soru daha fazla beni yiyip bitirmeden,güvendiğim birilerine sormak istiyorum.Özellikle bugünkü bir posta yazmış olduğun bir yorumun son cümlesi beni harekete geçirdi:

    "Ama buyuk firmalar da merdiven alti uretim yapmiyorlar diye basimin ustunde yerleri yok. Bakiniz eti, ulker, milupa…"
    Soru stilim kurallara aykırı mı emin olamadım ama sormak istiyorum,günde bilmem kaç kez,tiksinerek,içi acıyarak o formül mamayı çocuğuna içirmek zorunda olan bir anne olarak denemekten zarar gelmez mantığını yürüttüm.
    Sen Tğrkiye'de yaşasaydın,bebeğine hiç süt verememiş,süt anne bulamamış bir anne olsaydın,hangi formül mamayı verirdin?Ya da ben ne yapmalıyım?
    Bu arada yukarıdaki yazıyı okuduktan sonra,sarımsağı mamaya ilave ediyorum,hele bir de bebeğim gaz çıkarınca,herkes kaçıyor,ben de insanlardan ve tuhaf,saçma tavsiyelerinden arınıyorum;)
    Sevgilerimle…

    • Ayşecim, milupayı o listeye ekleme nedenim reklam stratejilerini ahlaki bulmamam. Mesela 6. aydan sonra anne sütünün yeterli gelmeyeceğini belirterek aman da sonra da mama verirsiniz oh ne güzel reklamları yapıyorlar. 1 yaşından sonra devam sütü elzemmiş gibi davranıyorlar. Onun yerine bir başka markayı da koyabilirsin hepsi aynı…

      Bebeğinin sarımsağı tolere etmesine sevindim. İnsanlar kaçarlarsa kaçsınlar ne güzel işte 🙂

      Anne sütü yoksa mama en iyi alternatiftir. İnsanlar mama yerine inek sütü filan vermeye kalkışıyorlar kesinlikle onaylamıyorum. Lütfen kendini kötü hissetme!

      Eren

    • O listeye bebelacı eklemek lazım birde."Şimdiki bebekler zeka küpü,neden mi dersin cevabı bebelac versin…"Kesinlikle saçma ötesi bir reklam.Anne sütü alan eski zaman çocukları zeka yoksunudur demeye getirilmiş bir cümleyle kandırmaca yaptıklarını düşünüyorum yada mama almayan bugünün çocukları. Halbuki anne sütü candır…Belirteyim ki emzirme kampları,sağma kampları,meme üzerinde güç denemeleri de dahil her şey denenmiş ama sadece 4 ay emzirebilmiş bir anneyim bende.Kötü bir başlangıç yapmanın,doğumsal anomalilerle dünyaya gelmiş bir bebeğin tedavisi için sürekli hastanelerde zaman geçirmenin,yardımcı olacak tek bir aile ferdinin olmamasının etkisi olduğunu düşünüyorum.Eşim işten izin aldı emzime kampı yapayım diye.Uykusuz işe gitti , yetişebildiği kadar ev işlerine destek oldu.Ama üstesinden gelemedik.Dinlenememek,uykusuzluk ve sonuç mama veriyorum artık ve sarımsağı ekleyeceğim bu yazıyla.En azından zararlarını azaltacağımı okumakta mutlu etti.Çünkü daha az mama yesin derken çocuğu aç bıraktığım zamanlar oldu.Hala bile uyurken ya da oyun oynarken mama saati biraz gecikince seviniyorum.Bu da doğru değil belki ama elimde değil.Bazen doğrular yanlışlar karışıyor sanırım mama bitip sadece doğal yiyecekler yiyeceği zamana kadar bu ikilem benimle kalacak.

  6. Eren hanim merhaba,daha oncede yazdim ama size ulasamadim.sayfanizda dogal dogum hikayemi paylasmak istiyorum,yardimci olur musunuz. Hikayem icin birazgercekbirazhayal.blogspot.com adresine babilirsiniz…tesekkurler

Leave a Reply