Anasayfa / BYBO / Bakım / Arzu’nun Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş (Baby Led Weaning) Notları — 2

Arzu’nun Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş (Baby Led Weaning) Notları — 2

BLW’de Neredeyiz? 

BLW yazısının üzerinden bir ay geçmiş; neler yaptık paylaşmak istedim.

%80 oranında uygulayabildik. %20 geleneksel yöntemlerle gidiyoruz. Hem bebeğimiz hem de bizim için çok heyecanlı bir ay oldu:

– Aaa yedi yedi… 
– Sevdi mi sevdi mi? 
– Gülüyor, sevdi galiba… 
– Aman ya her yer battı 
– Önlüğü yıkadın mı? 
– Yoğurt yapsana yarına 
– Anaaa elmalar bitmiş 
– Ay yuttu galiba… öğürüyor… 
– Sırtına vur sırtına 
– Aaaa kustu hepsini 

Yemek entresan bir şey biz büyükler için… sohbet ediyoruz, atıştırıyoruz, aç olmasak da yiyoruz, tabağımızdakileri bitirmeye çalışıyoruz, tok olsak da yiyoruz, çok sevmesek de yiyoruz, elimizde yiyoruz, kutlama için yiyoruz, üzülünce yiyoruz…
Bebeğimize yemekleri tanıtırken, biz de kendimize zor mani olduk bazen. O yedikçe biz daha çok yesin istedik; daha çok yedirmek istedik.

– Acaba doydu mu? 
– Daha versek mi? 

Ve anladık ki, aslında bebemizi değil kendimizi besliyoruz. Kendi isteklerimizi besliyoruz. Kendi kafamızdaki ideali besliyoruz.

Bebeğin ne istediğini anlamak ve saygı duymak gerekiyor. Zor iş!

Bir gün nasıl geçiyor?
Hala ve tabii ki esas beslenme anne sütü, 24 saat içinde ortalama 5-7 kez anne sütü. Sonra, gün içinde iki veya üç kez bizimle masada yemek çalışmaları.
Biz, yemekleri biraz abartılı yiyoruz. Deniz, bize bakarken ağzımızı açıp kapıyoruz, şaplatıyoruz, oohhhh hmmmm çok güzelmiş diye abartıyoruz… Hem gülüyor hem de bizi taklit ediyor.

Günlük rutin yaklaşık şöyle:

Kalk borusu ile anne sütü

Kahvaltı için bizimle masada. Sunduklarımız şöyle (Bunların hepsini elbette yemiyor, biz sunuyoruz sadece)

  • Haşlanmış yumurta sarısı
  • Yoğurt
  • Salatalık
  • Tuzsuz keçi peyniri veya tuzsuz lor
  • Elma, havuç, armut, mandalina gibi bir meyvanın dilimleri veya muz

Yumurta sarısını sevdi ve eliyle alıp yiyemeyince kızdı. Ben de parmağımla minik parçalar alıp dudağına yakınlaştırdım, diliyle aldı ve yedi; sevindi. Ağzının içine ittirmedim. Ne yediğini gördü, kokladı, tadına baktı ve kendi kabul ettiği için ağzına aldı.
Çeyrek yumurta sarısını bitirebiliyor birinci ayın sonunda. İlk başta sadece bir küçük parça istedi, sonra durdu.

Aynı şey yoğurtla oldu. Avucuyla yemek istedi, ağzını bulamadı, kızdı. Yine, parmağımla yoğurt sundum, kabul etti. Yine, başlangıçta minik bir parça sonra azar azar artırdı.

Peyniri kendi yemeyi becerdi, sevdi.

Meyveler ve salatalık başarılı. Mandalinada tereddüt ettim (asidik diye) ama sorun yok… Sulu ve yumuşak olduğu için sevdi. Tümünü kendi yemeyi becerdi. Sevindi.

Arada 1 veya 2 kez anne sütü.

Öğle yemeğinde bizimle masada:

İşte burada biraz geleneksel yöntemler devreye giriyor çünkü her zaman yemek hazırlayacak durumda olmuyorum ya da dışarıda oluyoruz.
Annem, bizim geleceğimiz günler pişirdiği yemeğe tuz atmadan, tam da pişmeden içinden ayırıyor. Örneğin kıymalı karnıbahar… Bunu ezerek, minik parçalar halinde sunuyorum.
Canı isterse biraz yiyor, birazını atıyor.
Köfte, pırasa, kereviz, ıspanak kavurması, pazı kavurması, brokoli, tatlı kabak gibi…

Kuzu etini ve tavuğu eline alıp, ağzına götürüp emiyor, posayı çıkarıyor.

Balığı minik parçalar halinde ben verdim, sevdi. (Bir kez denedik henüz, zannederim 10 gr. kadardır miktarı). Arada iki kez anne sütü… Akşam üstü ben çay-kahve molası verdiğimde Deniz benim yediklerimle ilgileniyor ama henüz yemek için ilgi göstermedi.

Kapanış: Anne sütü ve uyku.

Arzu

Diğer Paylaşım

Sınır Koymak – Süheyla Pınar-Alper

Çevrenizdekilerin sizden çok fazla talebi olduğundan mı şikayetçisiniz? Aslında pek de istemeden, kırmamak ya da …

7 Yorum

  1. Ay ne güzel anlatmissin. Sırf bunları uygulamak için bile doğurabilirim 🙂 yazı hiç bitmesin bir ayda ne yedirdiysen hepsini anlat istedim.

  2. Ya inanin o kadar mutluyum ki bu bloga rastladigim icin…. İyiki varsiniz. Daha once hic duymsmistim bu yontemi yigit 5 bucuk aylik ve heyecanla bekliyorum zamaninin gelmesini denemek istiyorum hemen.. Eminim ki cok eglenicez 🙂 yazinin devamini heyecanla bekliyorum:-*

  3. merhaba ben zeynep
    gece beslenmesini sormak istiyordum benim oğlan sekizinci ayını bitirdi eren altı aydan sonra gerek yok diyor ama benim oğlan akşam yedi de yatıp sabah beş altı civarı kalkıyor bu da on saat ediyor bu çok uzun bir süre mi acaba teşekkürler

  4. Bizde BLW için benzer şeyleri uyguluyoruz Oğlum Güney çoğu zaman kaşığı ve içindeki eline almak istiyor ama bazen buna sabretmesi gerçekten çok zor oluyor. Çünkü ilk başlarda genelde yemiyor oyun oynuyor. Anne sütü de bizde yeterli gelmediği için bir an evvel ek gıdaları halletsin istiyorum bebeğim. Ama sizinde dediğiniz gibi kendimize göre onun beslenmesini istemek büyük haksızlık. O da bir birey. saygı duymak zorundayız. Bu yazı bana bunu tekrardan hatırlattı. Teşekkürler…

  5. Arzu hanım besinlere ilk hafta nasıl başladınız? Bizim doktor her besini 5 gün azar azar (1 çay kaşığı kadar) deneticeksiniz diyor, yani adam gibi beslenmeye başlaması haftalar alacak gibi. Bu yorum açıkçası hiç hoşuma gitmedi. Zaten kilo alımı da az 1 çay kaşığı sebzeyle sütün yetmez diyip gayet boş kalori olan pirinç unlu gıdaya da başlaman lazım deyip daha çok sinirimi bozdu açıkçası. Siz nasıl yaptınız? Besin alerjisi vs için denetme yöntemini ve miktarları arttırıp 3 öğüne vs geçmeyi nasıl yaptınız?

  6. Biz de bu yöntemle 9. ayımızı bitirmek üzereyiz. Bugün zeytin (çekirdeği çıkarılmış ve tuzsuz), domates, kaşar, mantar, tavuk eliyle yedi. Et emdi, hatta çiğneyip çiğneyip yutmaya çalışıyor ama henüz cesaret edemiyor. Tavut butu çok daha kolay bir proteinmiş tek dişiyle kemirebiliyor onun için çıkarılmış but parçalarını. Çok tavsiye ediyorum. Yazı serisini de o ayları geçmiş olmamıza rağmen ilgiyle okudum. Kaşık da bu yönteme uygun bir şekilde verilebilir diye düşünüyorum. Dudağına değdiriyoruz, eğer isterse ağzını açıp alıyor. İkinci kaşığı yakında ama dibinde olmadan tutuyoruz, istersen tutup ağzına götüryor. Şimdilerde elimizi bırakmadan beraber kaseye daldırıyoruz. Sonunda kendi kaşık kullanacak diye umuyorum ama herhalde o 1 yaşına yakın olur. Tekrar düşünenlere çok tavsiye ediyorum. Yazı dizisi de bu işin kitabı kadar açıklayıcı olmuş.

  7. Ben bu yöntemle sizin sayenizde tanıştım öncelikle bunun ici teşekkür ederim. Sizin yazinizi okuduktan sonra hemen gidip kitabini alip okudum 🙂 Benim oğlum şu an 6.5 aylik ve biz yaklasik 3 haftadir bu yontemi uyguluyoruz. Onun minicik elleriyle yiyeceklere uzanmasi o kadar tatlı ki:) ama bu süreç okadar zor geçiyor ki çevremde sürekli baskı var oyle mi yedirilir, cocuk ac kaldı, şeker kat, biberon ver… herkes o kadar müdahale ediyor ki en buyuk şansım eşim beni destekliyor 🙂 benim sizden ricam bu yazinin devamı da yazar mısınız? Bu süreç nasil gecti gercekten kitabin dediği gibi hic yemek seçmeyen, kendi başına yemek yiyebilen bebekler mi oluyorlar? Ben mesela su an nasil yaoarszm yapayım sebze yediremiyorum bakıyor eline bile almiyor ya da alip direk yere fırlatıyo. Siz neler yapmıştınız bizimle yine psylasirsaniz cok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Leave a Reply