Anasayfa / BYBO / Bakım / Tümay Demir Okur Mektubu — Emzirme ve Tıkalı Göğüs

Tümay Demir Okur Mektubu — Emzirme ve Tıkalı Göğüs

Sevgili Eren ve Tomris,

Sanırım başım belada. Sol göğsümden sonra şimdi de sanırım sağ göğsüm tıkandı.

Hikayeyi baştan alayım mı?
Üç sene sebepsiz infertilite ile boğuştuktan, defalarca ilaç kullandıktan, dört aşılama denedikten ve en sonunda tüpten dönen aşılama ile Rabbimin sunduğu bebek yapım aşamasının zaferi….Hamileyim! Sekizinci haftada hastayım
12 haftada ağır kanamalı düşük tehdidi ile hastane odasındayım.
Sonrasında idrar yolu enfeksiyonu belası ve sancılarla evde yatış pozisyonundayım.
Heyet raporluyum ayakta zor duruyorum son aya kadar. Herkesin aksine son ay gayet iyiyim.
Enfeksiyonsa hala devam beş kez antibiyotik tedavisine rağmen… Riske atmamak için sezeryan kararı. Aman çocuğa bir şey olmasın! Enfeksiyon bulaşmasın çünkü antibiyotikler artık bağırsaklarımı bozdu zoooooorrr düzeldi ilaçlarla hem de mantar var.

Bir ay kala bırakıp giden doktor ve onun yerine benden daha pimpirikli yeni doktor…
Sezeryan sabahı değişen anestezi uzmanı ve ona dişimin geç uyuştuğunu söylemeyi unutan ben…
Böylelikle “doğumu” yarı yarıya hisseden, çift anestezi almış bir Türkçe öğretmeni…
Çenesi düşmez mi ameliyatta? Çünkü lambanın yansımasında dikiş atılışını izliyor…
Bebişim ise oksijen verilmek üzere hemen küveze… Niyesini hâlâ bilmiyorum.
Sonra mı?
Benden sonra odaya getirildi oğlum ve doğduktan yirmi saat sonra yoğun bakıma alındı. Çünkü uyanıp emmiyordu. Meğer crp yükselmiş. Benden mi geçti yoksa hastaneden mi aldı cevap yok. Önemli de değil o anda zaten.
Tedaviye başlandı. Her iki saatte bir sezeryanlı halimle yanına gittim. Emzirmek için çok çabaladım ki sırf kolostrumu alsın diye. Orada serum, antibiyotik ve mama yedi bol bol. Bu üç gün içinde az az gelen sütüm tamamen kesildi üzüntüden.

Her neyse… Bissürü bissiürü sıkıntıdan sonra tam 7. gün evimize döndük bebişimle. Tabi meme+mama ile çünkü enfeksiyonun geçmesi için beslenme şart, üstelik sarılık da artmış.
Olsun, şükür…Evdeyiz ya…
Yine aralardaki çeşitli problemlerden sonra… Ki düşünün annemle kaynanam hastaneden beri başımdalar ikisi de:)

Gaz sorunumuzun mamalardan sonra zirve yaptığını fark etmek uzun sürmedi. Oğlumun mamadan sonra bile doymadığının sinyallerinin artmasıyla benim de tepemin tası attı.
Ertesi gün yeni, memeyi destekleyen bir doktorun gözetiminde emzirme kampına girdik dört günlük. Bu dört günün sonunda oğlum 100 gram almıştı.
Fakat doğru düzgün hiç uyumamış, sürekli ağlamış, ellerini yemiş durmuştu. Doktorumuz bu sefer mamayı ekledi programa. İşte o zaman uyumaya başladı ve rahatladı oğlum.
Ama ben tırlatacağım. Vermem oğlumu mamaya!

Burayı sürekli takip ettiğim için özellikle de Tomris’in notlarını ve yapılan yorumları sıkı takip ettiğim için vazgeçmedim, yılmadım. Rezene, süt artırıcı çaylar, hurmalar, incirler, otlar, çöpler….Yok artmaz süt 🙁
Elektrikli pompa aldım. Her emzirmeden sonra hemen sağıyorum. Ama sağ mememi düzgün emen oğlum sol mememi yara içinde bıraktı ve her emdiğinde sütü çektiği damarı biliyorum ağlaya ağlaya…
Yok vazgeçmeyeceğim. Meme+ 60 ml mama alıyor oğlum günde sekiz kere. Düzenli olarak takribi üç saatte bir yer. 30 ml. ile başladım. Allah’ım nasıl güzel, ne demek 30 ml… Uçuyorum sevinçten. Artar bu artar… Belki de bir gün mamayı bile keserim. Heyyyt bee…

Pompanın ve oğlumun da yoğun çabaları neticesinde sol memem açıldı bir hafta önce. Sağ kadar randımanlı değil ama olsun, olsun.
Son kalan damlaları da alıyorum ki hem bebişime daha çok süt oluşsun, hem de o sütleri gece mama takviyesi yerine vereyim. Çünkü benim damla damla biriktirdiklerimle toplamda 140 ml kadar çıktıydı sütüm 🙂  Beş gündür geceleri mama yerine ikiye bölüp veriyorum anne sütünü oğluma. Öyle seviniyorum ki… Hatta iki gündür (bana efsane gibi gelen) “Bebeğim açıktı galiba göğsüm sızlıyor” muhabbetini bizzat yaşıyorum. Alarm gibi! Acıkmadan yarım saat önce… ”Vayyyy be, gerçekmiş!!!” diyorum kendi kendime. Belki üç öğün olur artarsa sütüm… Hayale bak.

8 haftalık oğlumla sütümü sağamayacağım mecburi bir misafirlikteydim dün gece ve bugün gündüz. Hiç memelerimi dolu dolu, gergin bilmedim. Bu sabah böyleydiler. “Hımmm… Güzelmiş bu duygu” derken… Sağ mememde koltuk altına doğru bir sertlik şişlik. Acı da var. Duş aldım ılık, pompaladım, emzirdim (hatta Tomris’in tıkanık tarafa doğru bebeğin çenesi gelsin lafı kalmış aklımda, onu da yaptım. İlginç bir pozisyondu ama yaptım 🙂

Şimdi yazının başına dönelim: Ereeeeeeeeeen ve Tomriiiiiiiiiiis! N’apacağım ben ?????
Bu kadar şeyden sonra vaz mı geçeyim artık?

Tümay Demir Aydoğdu

Diğer Paylaşım

EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

Duyguların kişilerarası iletişimdeki yeri, ifadesi ve farkındalık oluşturmadaki önemi konusunda uzun yıllardır ders veriyorum, danışmanlık …

73 Yorum

  1. Ya muhteşemsiniz! Başkası olsa bunun kırkta birini yaşasa milyon kere vaz geçmişti, helal olsun diyorum..!

  2. Sevgili Tumaycigim, cok gecmis olsun. Masallah, pek inatla emzirmissin. Sen tikaniklik sormussun ama ben diger konulara da deginecegim, soracagim, eger cevap vermek istemezsen anlarim.

    Sol memende yara varken, sag memende yoksa bu bana bebegin pozisyonu ile ilgilib ir sorun oldugunu dusunduru. Soyle ki, sol kol (eger saglak isen) daha zayif oldugundan bebegi yeterince kendine yakin tutumuyor olabilirsin. Meme basi yarasinda en onemlisi dogru poziyson. Sen dogru pozisyonu verdigin zaman kisa zamanda meme basi yaralari gecer genelde. Bunun icin arkaya yaslanarak emzirmeyi siddetle tavsiye ederim. Ikizlerimde 16 hafta meme basi yarasi cekmis biri olarak (evet, 16 hafta, 112 gun, bildigin yara catlak) son bebisimde de basta geliyordu ki yaralar arkaya yasalanarak emzirme ile baslamadan kurtuldum. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

    Su anda yara ne durumda, iyilesti mi?

    Sol memede de tikaniklik oldu mu, yoksa bu ilk tikaniklik mi? Yani sagda?

    Memede sut kanali tikandi ise tikanan sut kanalinin uzerinde kalan bolge bosalmaz ve o bolge eline sertlik olarak gelir, cunku biriken sut akamaz. Bunun uc sonucu olur:

    1. Memeden aldigin sut miktari azalir; cunku memenin bir bolumundeki sut bezleri devre disidir.

    2. Sut kanallari dikali iken sut artirmaya calismak genellikle pek sonuc vermez, cunku memenin bir kismi beyne 'burda cok sut var daha fazla sur uretmeyelim' mesaji gonderdigi icin tikanik kanallar sut artirma cabalarina cok ciddi bir sekte vurabilir. Hatta cogunlukla (birinci sebeple birlikte) sutu azaltabilir.

    3. Akmasi gereken sut orda kalinca once agri yapar; cilt uzerinde kizariklik olabilir; hala acilmazsa enfeksiyon olabilir buna da mastit denir. Bu drumda sadece memedeki agri degil, annede ates, halsizlik gibi sorunlar da buna eklenir. O yuzden mastit olmadan o memenin acilmasi gerekir.

    Peki, tikali kanallari acmak icin ne yapmak lazim?

    Tıkalı kanalı acarken üç aracımız var: Sıcak tatbiki, masaj ve emzirme (emziremiyorsan pompa). Bunları kombine bir şekilde ve farklı pozisyonlarda uygulamak gerekir. Mesela şunlar denenebilir:

    – Emzirmeden önce veya emzirme sırasında tıkalı yere sıcak su ile ıslatılmış bezle kompres )ne kadar sıcak, o kadar iyi, ama tabii ki cildini yakmayacak şekilde)

    – Memeyi sıcak bir kase suya daldırma (tıkanıklık olan taraf da suyun altında kalacak şekilde) ve orada masaj (tıkalı yerin üstünden meme başına doğru)

    – Sıcak bir duş, duşta masaj, hemen ardından bebeği emzirme (giyinmeyi filan beklemeden, hemen emzirmeli), hatta bebeği de duşa yanına alabilirsin 🙂

    – Bebeğin ağzının en güçlü yeri çene tarafıdır. O yüzden bebeği yere ya da yatağa yatırıp üzerine dört ayak şeklinde durup tıakınk yer bebeğin çenesine gelecek şekilde emzirmek de işe yarayabilir.

    – Koltuk altına doğru olan tıkanmalarda koltuk altı tutuşu dediğimiz emzirme pozisyonu da işe yarayabilir. Bebeğin gövdesi ve ayakları koltuk altınızdan geçecek şekilde tutus. http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Emzirme%20pozisyonlari.html

    Bunları kombine de edebilirsin ki o zaman bu yöntemlerin işe yarama ihtimali artar.

    • Vakit ayırıp cevapladığın için çok teşekkür ederim Tomris. Ben de karışmasın diye tek tek açıklayayım hemen sana.
      Sol memede çok büyük ihtimalle emzirme pozisyonu kaynaklı meme başı yaraları oluşmuş hatta baloncukların bazılarının içi kan dolmuştu.Ancak sanırım ufak çaplı (gerçi ben hiç öyle hissetmedim) damar tıkanıklığı vardı.Çünkü oğlum ne zaman emse sütü çektiği damarı hissediyordum. O damar koltuk altından,sırttan geliyordu ve sütün yeniden göğsüme yürüdüğünü bu damarda çok net hissediyordum çünkü çok sancılı oluyordu.
      Yok bu böyle olmayacak artık bu durumu Tomris'e sorayım dediğim gün siz bir arkadaşla tam da bunu konuşmuşsunuz ve emzirme notlarını hatırlatmışsın pozisyonla ilgili. İşte o gün gecem aydınlandı.
      Halbuki bütün notlarını sen yazdıkça sıkı sıkı takip etmiştim ve nasıl oldu da bunun pozisyondan olabileceğini akıl edememiştim. İşte yaklaşık iki haftadır doğru tutmayı başardığımdan beri o kanalı hissetmiyorum. Gerçi oğlumda inatçı çıktı benim gibi.Ağzını hala tam açmıyor ya emerken … (:
      Bu durum tam olarak tıkanıklık mıydı bilmiyorum ama sağa nazaran süt daha az geliyordu. Hala da öyle ama aradaki fark azaldıydı.

      Yalnız sen o yaralarla 16 hafta emzirmişsin ya taktir ettim seni (:

      Sağ memede ilk defa oluyor bu durum. Gerçi bu sol memedeki durum gibi değil zaten. Sağ mememde elime sertlik gelip acıyı hissedince konuşmalarınızdan aklımda kalanı yaptım. Eve gelir gelmez duş aldım, emzirdim, ara ara kompres yaptım ki işte o zaman kızarıklığı gördüm.Kitlenin tam üstündeydi.
      İki gündür dediklerini yapıyorum ve kitlede bir yumuşama söz konusu.
      Tam buna seviniyordum ki şimdi sol meme ucunda yine oğlumun ağzını tam açıp doğru emmemesi yüzünden (sanırım sağla uğraşıyorum diye yine pozisyonu kaçırıyorum 🙂 meme başı yarası oluşmaya başladı. Offf off…
      Ya bu normal mi? Resmen meme ucumda (yanlış emmeden kaynaklı acının dışında) sancı oluyor, karıncalanma oluyor Tomris. Bunu da hallederim inşaallah.

      Bu arada insanlara ne kadar faydalı olduğunu farkındasın değil mi?? Bu çok güzel.

  3. Bir de şuna dikkat et, meme başında, tıkanıklık olan tarafta bir baloncuk var mı? Renksiz, beyaz ya da sarı olabilir bu baloncuk. Baloncuk varsa memeyi sağdığında balon şişer (ve ağrır). Baloncuk varsa yukarıdakilere ek olarak meme başına da sıcak ve ıslak tatbik yapman gerekir, mesela sıcak kompres, yani sıcak suyla ıslatılmış bir bezi meme başına tutup bir kaç dakika (soğumaya başlayıncaya kadar) sonra hemen emzirmeyi deneyebilirsin. Sıcak su meme başını yumuşatır, böylece emince baloncuk kolaylıkla patlar. Ayrıca, meme başına zeytinyağlı pamuk koyarak da yumuşatmaya çalışabilirsin memeyi.

    Benim tecrübemde her emzirmede bunları yaptıgım halde iki üç gün açılmadığı dahi olmuştu. Çok zor bir durum, Allah kolaylık versin. İnsan kan ter içinde kalıyor bazen meme açmaya çalışırken, ama bazen günler sürebiliyor, bu bir gerçek. (İkizlerde sanırım 5-6 kez gelmişti başımıza, o günleri hatırladım. Evde hayat dururdu memeler tıkandığında, her emzirmede sıcak kompresler hazırlar getirirdi eşim, biri gelir öbürü giderdi, arada duş, küvet, vb. duştan çıkıp klozet üzerinde oturup bebek emzirmek nadir bir durum değildi. Hiç bir iş yapamazdık tıkanma günlerinde, tam bloke olurduk!)

    • Sen deyince iyice baktım da o tarz bir baloncuk yok. Ama yinede kulağımda küpe olarak sallansın bu bilgiler (:
      Earth mamanın göğüs ucu kremi de işe yaramaz mı? Onu kullanmıştım epey süre.

      Valla Tomris asıl sen inatla emzirmişsin "Maşşşşaaaaallllaaaah" diyorum sana (:

    • Tümay, earth mamanın kremi işe yarar. ben onu kullandım, asla sorun yaşamadım. hatta herkese doğuma 1-2 hafta kala göğüs uçlarını uyarmaya başlamalarını ve krem sürmelerini öneriyorum 🙂

      Eren

    • Zaten senin tavsiyelerinden birinde gördüydüm ve sana da çooook teşekkür ederim. Hem bende hem de kardeşimin eşinde çok işe yaradı.
      Duacınız yani haberin olsun (:

    • Tomriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis
      Bugün farkettim beyaz iki baloncuk var.Sıkıp patlatacağım bir yerde değil.İnce bir iğne ile alkolleyip patlatsam olur mu?

    • ben bir kez ev ortaminda patlatirken berelemistim, o delik hepten kapanmisti, aylar sürdü o memenin normal süt çıkarmaya başlaması. o yuzden patlatma isini cok rahat oneremiyorum.

      Meme ucuna sıcak ıslak bez uyguladıktan sonra emzirmek daha güvenli bir yöntem. amaç sıcak ve nemle baloncuğun derisini yumuşatmak, emiş gücü ile patlatmak.

      İlle patlatacağım dersen de alkollu igneyi hazırladıktan sonra memenin kahverengi kısmını sık ki o baloncugun içi süt dolup daha da şişsin, gerilsin. sonra patlatmayı dene.

  4. Tümay, şimdi gelelim diğer sorularıma.

    Sağmadığında memeyi şişirecek kadar sütün varsa niye süt sağıyorsun ve mama veriyorsun, ben o kısmı anlamadım. Özellikle de pompa yapmanın mantığını anlayamadım?

    Süt çoğalsın diye pompa yapılır ama bu belirli bir sure içindir, sürekli değil, amaç kısa zürede sütü çabuk bir şekilde bollaştırmaktır. Sizde pompa araçtan ziyade amaca dönüşmüş gibi geldi bana.

    Bir de, eğer memen ağrıyarak uyanıyorsan gece bebeğin ağlayıp uyanmasını bekleme. Zaten kalkıp bakarsan onun da yalanmaya aranmaya başladığını, uykusunda hareketlenmeye başladığını görürsün. Bunu gördüğünde yarım saat bekleme, ver memeni.

    Şunları bir cevapla istersen,

    Şu anda günde 8 kez 30 ml mama veriyorsan bu 240 ml eder. E zaten senin sağdığın süt 140 ml. Aradaki fark 100 ml. Bir kaç günlük bir emzirme kampı ile bunu çok kolay kapatabilirsin. Niye bekliyorsun ki?

    Ben mi bir şey atlıyorum?

    Özetle şunu diyorum: Bu şekilde emzirme, pompa, biberon çok uzun gitmez (ben de bunu denediydim ikizlerle ilk iki ay, çok ama çok zor bir şey). İstediğin kadar özverili bir anne ol, bu iş gittikçe zorlaşacak. Mama azalacağı yere artmaya başlayabilir bir süre sonra, bir çok anneye böyle olur. Ayrıca bir sure sonra bebiş biberona alışabilir, memeyi almayabilir!

    Yok illa ki de biberonla mama vereceğim diyorsan da şu iki şeye dikkat et:

    * Madem düzenli veriyorsun, mamayı emzirmeden önce verebilirsin. Böylece beslenmeyi memede bitirir. Mamayı azaltmak istediğinde de miktarı kademeli olarak azaltabilirsin, böylece meme ile açığı kapama şansı verirsin ona.

    * Biberonu şu sayfanın sonunda yazan Süt verme metodları başlığındaki gibi ver. Böylece biberona alışma ihtimali azalır.
    http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

    Allah kolaylıklar versin!

    Sevgiler,
    Tomris

    • Temelde bir emme sorunumuz var.Bebeğim hiç bir zaman kendini memede doyurmayı başaramadı. Gerçi o zamanlar sütte yeterli değildi. Yani hiç bilmem memeyi bitirip çekiştirdiğini.Bunda süt bitti yenisine geçelim dediğini.Ya çok küçüktü, çenesi yorulup uyuyakaldı ya da saatlerce emmeye çabaladı. Zaten sol memeyi randımanlı tutturamamışım. O yüzden mama öncesi on beş yirmi dakika her memeyi emzirmeye çalışıyordum. Sonra da mama veriyordum biberonla. (Küvezde biberona alışmış olunca kaşığı da hiç almadı. Her verişimde midesi bulandı. Hala da ilaç verirken kaşık midesini bulandırıyor)
      Oğlumun küvezde kalmanın neticesinde takribi üç saatlik bir rutini var. İki hafta olmadı henüz pompa yapmaya başlayalı. Bebişim emdikten sonra o biraz dinlenirken ben de kalan sütü pompalıyorum. Amacım bebeğimin almayı başaramadığı son sütleri alıp tam boşaltmak memeyi ki sütüm artsın. İlk defa sağmadan geçirdiğim bir gün oldu ve sonucunda memişlerim dolu dolu gezdim. Yani ilk defa fark ettim bu durumu. Ben fena kaptırmışım pompaya kendimi (:Tutmayın uleynnn beni:)
      Gelelim cevaplara.
      Bebeğim ilk ay emmenin üstüne 30*8 ml mama aldı. Enfeksiyonu ve sarılığı atlatması için sıkı sıkı yedirdik.Kilo alımı iyi gitti ayı 750 gram alarak tamamladı(3.250 doğmuştu).Yalnız bu arada yüzünde oluşan ciddi döküntüler için doktora gittik ki on günde sadece 60 gram aldığını gördük.Doğal olarak mama miktarı 60 ml çıkartıldı. Hal böyle olunca bende pompaya başladım.
      İlk gün (her meme+mamadan sonra) toplam sekiz kere pompa yaptım. Elimdeki süt 30 ml idi.
      İşte ben bu rakamı iki haftada 140 ml çıkardım. (yine her meme+mama sonrası elimde olan).İşte bunu da ikiye bölü akşam mama yerine veriyorum.
      Yani her pompada her iki memeden sadece 25 ml falan kalmış oluyor. (gayet iyi benim için çünkü sadece damlalar ile başlamıştım bu işe)
      Tuhaflık şurada ki merak edip acaba oğlum hiç emmeden ne kadar süt sağabiliyorum diye baktım o zaman da 30-40 ml sağdım her iki memeden.
      Gerçi onun bu kadar emdiği anlamına gelmiyor bu biliyorum ama yine de garip geliyor.
      Yine de mutluyum…. Bugün oğlumun kontrolü vardı ve mama miktarını artırmadı doktorumuz. Oğlumda tam bir kilo almış üstelik. böylelikle gece rutini oğlumun acıktığında yedirmek şekline dönüştü. İnşaallah uyur oğlumda dört beş saat. Ben de uyurum (:

      Şimdi önce mama verirsem doymaz değil mi Tomris?
      Çünkü hep doyar da memeyi istemezse diye korktum.
      Bu gün bu yöntemi deneyeyim bakalım.
      Bir de bu yöntemle verirsem gaz olmaz mı??
      Hayır ben vermeye verirdim de bu şekilde biberonu oğlum zaten bir gaz bombası. Ateşle yaklaşmıyoruz valla.Bu gaz için de yapmadığımız kalmadı ayrıca ya…O da ayrı bir hikâye 😉
      Bir de gelelim şimdi pompayı bırakma işine….Nasıl yapayım, birden mi keseyim pompa yapmayı? Şu tıkanıklık bittikten sonra mı yapayım? Yoksa sayısını mı düşüreyim? Belli ki hiç pompa yapmazsam sorun oluyor?
      Amaaan beeee…Ne problem insan oldum yaaa….Yazarken ben boğuldum umarım okurken sen bunalmazsın (:

      Tomris bilmiyorum ki teşekkür etmek yeterli kalır mı yardımların için. Yine de çok ama çok teşekkür ederim.

  5. Çiğdem-Öner Kaynar:

    "Tabi ki bırakmayacaksınız.. .yaşadıklarımı uzun uzun yazamayacağım bu rahat günlerimde o zamanları hatırlamak bile istemiyorum kısaca söyleyeyim 6 aylık bi kızım var ve çok keyifle emziriyorum tüm mahalle baskılarına ve sıkıntılara rağmen 1 kez bile mama vermedim ve çok mutluyum…göğüs tıkanıklığı için yazmak istedim..emzirme maceramın en sıkıntılı dönemleriydi diyebilirim söylediğiniz gibi sıcak su, duş, pompa hatta hastane pompası vsvs hiçbirşey açamadı tıkandığı zaman 3 genel cerrah 2 jinekolog gördü hiçbiri farklı birşey söylemedi, çare olamadı…şimdi sizden isteğim göğüs uşlarınızı kontrol edin iğne ucu büyüklüğünde beyazlıklar var mı? Bir tane bile kocaman göğüsü tıkamak için yeter..eğer varsa sivilve sıkar gibi sıkıp tıkanıklığı açmanız gerekiyor…bir süre dayanabileceğiniz kadar sıcak suda beklettikten sonra daha kolay oluyor…biraz canınız yanabilir ama ne yapıp edip o beyaz noktayı sıkın … son gittiğim hastanede genel cerraha ağlayarak muayene olurken tesadüfen orda bulunan ve aynı şeyleri yaşamış bi dr tavsiyesiyle kurtuldum…

    göğsümde ciddi yaralarla başladım emzirmeye sağıp biberonla vermek zorunda kaldım umutsuzluğa kapıldığım anlarda hep bir yazı, blog vsvs çıktı karşıma en son tomris ve emzirme kampı…o günden beri kendime ve kızıma güveniyorum…. 4 ay emzirebilsem dedim başta, sonra ah 6 ayı bulsa dedim ve şimdi uzun zaman emzirebileceğimi biliyorum "

    • 2 gundur gogsumun icinde bir sertlik var sagiyorum sut cikmiyor gogsum sisti ama mastit boyutunda degil sanirim.. surekli sagmaktan gogsumun ucu da acimaya basladi cunku maalesef sut cikmiyor =( suan bebegim uyuyor ve ben bu durumu arastirirken bu yaziniza denk geldim ve hemen gogus ucuma baktim 2 tane yanyana beyaz igne ucu gibi bisiler vardi ve sıkıp patlattim simdi bebegimin uyanmasini bekliyorumm umarim tikanikligin sebebi onlardir ve suan acilmistir.. cok tesekkurler verdiginiz bilgiler icin

  6. Tebrik ediyorum sizi. Seviyorum direnen anneleri… (: Ayrıca tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Ben de şu an sadece bir altı ay emzirebilsem diyorum. Size ve kızınıza sağlıklı, bol sütlü günler dilerim (:

    • Sevgili tümay hocam siz beni hatırlamazsınız ama ben yaralı ve baloncuklu göğsüme bi çare ararken gördüm türkçe öğretmeni tümay demirin yazısını ve gebecelerdeki tümay öğretmen bu deyip atladım hemen yoruma gerçi ben 6.sınıfa basladığımdasiz gtmiştiniz gebecelerden ama ismail gündoğar öğretmenin sınıfında olduğum içün kültür edebiyat kolundadasiz ve ismail hocM olduğunuz için ben hep o kulüpteydim 🙂 üstsınuflardanda adınızı duyardık hep..neyse 5 aylık annelik iznimin 1 ayı acıı cekmekle gecti ben hala göğüs uçlarıma bi çare arıyorum çatlak gecti derken baloncuk oluştu….bu yorum beni çok eskilere götürdü umarım sizdede güzel anılar canlanmıştır sevgilerle

  7. Merhaba,
    Benim oğlum 2,5 aylık. Doğduğu günden bu yana emiyor. Ama benim sütüm yeterli gelmediği için ve sarılık olduğu için 2.gününden itibaren mama takviyesi yaptık. İlk başlarda her emmeden sonra bir de mama veriyorduk kaşıkla ağzına damla damla. Önce 10 cc verilen mama, oğlum büyüdükçe ve içtiği miktarla doymayınca 20 cc ve 30 cc'lere çıktı. Miktar arttıkça (ve gaz sorunu da başlayınca -çünkü kaşıkla alınca çok hava yutuyordu- ) ben gecenin bir körü uykusuzluktan perişan vaziyetteyken bir gece biberonu veriverdim! Ertesi sabah pişman oldum inşallah alışmaz diye, yine kaşıkla mama vermeye devam ettim. Ama geceleri hem ben çok yoruluyordum, hem de kaşıkla vermek uzun sürdüğü için oğlumun uykusu açılıyordu. Ağlıyordu ve uykuya dönemiyordu. Ben de biberonla vermeye başladım. Artık gündüzleri de biberonla veriyorduk. Bazen ben uyurken eşim besliyordu. Rahat gelmişti açıkçası. Bir yandan sütümü artırmaya çalışıyordum. Ama "sütü iyi uyumak da artırır" diye kendimi rahatlatıyor, eşimin biberonla mama vermesine ses çıkarmıyordum. Bu arada her öğünde her 2 memeden 20'şer dakika emdikten sonra veriyordum mamayı. Ama zaman geçtikçe, bebek büyüdükçe verdiğimiz mama miktarı artmaya başladı. Önce sadece 1 kutu alıp "bu bitince bir daha almayacağım" dediğim mamadan 2'şer kutu almaya başlamıştım. Ama sütümü artırmak için de elimden geleni yapmaya devam ediyordum.

    Tabii ilk günler gibi değildi, zamanla sütüm artmaya başladı. Zaten doğumun 5.günü pompa almıştım ve 5 cc bile çıksa sağmaya çalışıyordum. Önce bazı öğünlerden sonra mama vermeyi kestim. Zaten memede uyuyordu oğlum gerek kalmıyordu (doyuyor ki uyuyor diyordum). Sonra günde 3'e düşürdüm mamayı. Bu arada 1 biberon=60 cc olmuştu. Sonra günde 2'ye düşürdüm ama oğlum doymayınca kesinlikle uyumuyor ve deli gibi ağlıyordu, ben de dayanamıyordum. "Eh çocuk büyüdü, midesi de büyüdü. Benim sütüm arttı tamam ama hala onu doyuramıyorum çünkü onun da ihtiyacı arttı" deyip biberonları 90 cc'ye çıkardım. Daha sonra süt artırma çabalarımla günde 50 cc sağmayı başardım ve gece beslenmesini 90'dan 60 cc'ye düşürerek onun yerine sağdığım sütü veriyordum. Sonra sabah verdiğim 90 cc mamayı birden 60 cc'ye indirdim, ek süt vermeden. Ağlamasına gündüz daha çok dayanabiliyordum ama pek ağlamadan atlattık. Her ağladığında meme dayadım. Allahtan biberondansa meme emmeyi daha çok seven bir bebek. Sonra buna güvenerek sabah mamasını bir gün tümden kestim. Ağladıkça meme verdim. Neredeyse saatte bir veya 45 dakikada bir emziriyordum ve uykuları da 15-20 dakikaya düşmüştü böylece. Ama inat ettim vermedim mama. Böylece "bir gün mamayı azaltarak bitireceğim ve sütüm artınca sadece anne sütü vereceğim" inancıyla başladığım mama, hayatımızda gerçekten azalmış, günde 1 kez 60 cc'ye düşmüştü. Yaklaşık 2 hafta kadar da böyle devam ettik. 3 gün önce ise gece mamasını da kestim. O uyuduktan sonra sağdığım 60 cc kadar sütü, ertesi gece uyumadan önce (memeleri emdikten sonra) vererek uyuttum. İlginçtir ki, bu zamana kadar hiçbir şekilde sorun etmediği biberonu 3 gündür istemeden alıyor hatta biberon bitmeden tükürüyor diyebilirim. Memeyi hiçbir zaman tükürmedi emmeyi seviyor ama biberonu tükürüyor 🙂 sanırım çok şanslıyım. Belki de avantajım, hala tek ve ince delikli "yenidoğan biberonu" kullanmamdır. Çünkü memenin 2-3 deliğinden süt akışı oluyor ama tek delikli biberon onu zorluyordur.

    Bu arada ben de 2 kez sağ göğsümde tıkanma yaşadım. İkisi de 12 saatten kısa sürdü ve sıcak suyla ıslatılmış bez kompresi, üzerine oğlumun güçlü emişleriyle açılmayı sağladık. Gerçekten tıkanma ağrısı dayanılmaz bişey, gözümden yaşlar geldi resmen ağlattı. Ama kahramanım oğlum, emerek tıkanıklığı açtı. Ben de en iyi çözümün emzirmek olduğunu düşünüyorum.

    Mamayı azaltıcam diyen annelere moral olsun diye yazdım bunu. Oluyor evet! İstenirse başarılabiliyor. Sadece anne sütü verilebiliyor. Yaşasın anne sütü! 🙂

  8. Tikaniklik yasiyorum ben de anlamadim neden oldu ama cok canim yaniyor tomris hanimin taviylerini okudum uygulayacagi simdi ama baloncugum yok suan … Sevgiler gamze

  9. Acilllllllll….. bebegim 2bucuk aylik we super bi buyumesi wardi we sutumde yariodu. Tabi sag gogsum once tikandi. Sonra cesitli tedavi yollariyla duzeldi. Aradan 3 hafta gecti ayni gogsum balon gibi sondu sanki sut biriktirmio baktimki meme ucum sismis. Sikiorum dusta pompa yapiorum o anda cikio damla damla da cikio bazen ne yapicam ucundaki sislik icin lutfen yardim ediinnnnn

  10. Meme basinda baloncuk varsa bu baloncugu yumusatip patlatman gerekir. bunun icin bolca zeytin yagi kandtaron yagi surdugun bir pamugu meme basinda bekletebilirsin, bu baloncugu yumusatir, hemen ardindan da emzirmelisin ki yumusamis baloncuk patlasin. veya sicak suyla islattigin bezi (dayanabildigin kadar sicak olsun) meme basina koy, biraz beklet, sonra kaldirir kaldirmaz emzir. genis bir kase sicak suya memeyi daldirip bekletebilirsin, cikarinca hemen emzir. ayrica yukarida verdigim onerilere lutfen bak (Tomris C 15 Temmuz).

  11. her şeyi denedim sıcak kompres masaj sıcak banyo pompa emzirme ama mastit iyileşti 1 haftadır tıkalı kanalları açamadım.iki memede de tıkanıklık var ama ben başaramadım tam bir umutsuz vakayım beyaz baloncukta yok mama verme düşüncesi beni kahrediyor 3.5 aylık emzirme rüyası bitiyor mu bilmiyorum ne öneriyorsunuz ne yapacağım her şey bitti mi şimdi

    • Denemeye devam et Nur. Yukaridakileri okudun mu? dus altinda sagma denedin mi? Bebek simdiye kadar guzel emiyor muydu?

      Tikaniklik memenin bir tarafinda mi, yani memenin o tarafi komple mi tikali, yoksa belirli bir yerde yumru gibi mi?

    • Duş altı sağımı denedim oğlum çok güzel emiyordu gelişimi çok iyiydi her şey rüya gibiydi şimdi ise kabus .Tıkanıklı bir kadranı tutmuş durumda yumru devamı meme ucuna doğru ele gelen tıkanıklık var. Ne kadar uğraştımsa banamısın demedi süt çok azaldı dondurulmuşlar bitmek üzere ne yapıcağım bilmiyorum

    • Memenin bir kadranini tuttu ise tıkanıklık uca doğru, meme başında demektir. Meme başının o tarafına iyice bak, tıkanıklık olan tarafına. baloncuk ya da farklı görünen bir şey var mı, incele.

      Bir de bebeği yere yatır, sen dört ayak üzerinde, tıkanık tarafı bebeğin çenesine denk getir, böyle emzirmeye çalış. uca yakın tıkanıklıklarda bu yöntem en etkilidir.

    • Tomris cevabların için çok teşekkür ederim sonunda 3 mastit sonrası inatla süt verme çabası cevap verdi ve süt üretimi başladı ama eski performansta değil.bu inatlaşmada 2 gün yarı aç yattı oğlum ama şükür artık doyuyor.ve efsanevi baloncuk bende de oluştu şimdi elimde iğne ile günlerdir dolaşıyorum yapmalı mı yapmamalı mı ya da kendi haline mi bırakmalı:))

    • Baloncugu dogal bir sekilde patlatmak en iyisi. Onun icin de memeye nemli sicak tatbik ettikten hemen sonar emzirmeyi oneririm. Nem ve sicak baloncugu yumusatir, emzirme de kendiliginden patlamasini saglar. Elinle igneyle patlatmak daha beter yapabiliyor, o bolgedeki kanallari tikamaya varan sorunlara yol acabiliyor.
      bir digger secenek de zeytinyagi damlatilmis pamuk bekletmek meme basinda, sonar hemen emzirmek. zeytinyagi ile baloncuk yumusuyor, emzirme ile kendiliginden patliyor.

  12. Benim de doğumdan beri hep sorunlu oldu emzirmelerim.sertleşmesiz bir dönemim geçmedi.Başlarda çok daha sıkıntılıydı,baloncukları da yaşadım.Şu anda oğlum 4.5 aylık ve hala 15 günde bir tıkanmavari durumlar yaşıyorum.Sol göğsümün sol kısmı(genelde o tarafa yattğomdan kaynaklı mı acaba?) sertleşiyor,şöyle ki,elime aetleşmiş bir damar yolu geliyor ve bu damar yolu yumuşamazsa her emzirme de üstü kitleleşiyor.Kitle emzirme ile açılıypr,oğlumun emişi arttı fakat o sert damar yolu gibi tarif ettiğim şey neredeyse hep var,vazen yumuşuyor olması dediğim durum bana öyle geliyor olabilir.bu sert damarımsı şeyi açmakla uğraşmalı mıyım yoksa amatomik olarak normal bir duruö mu artık ayırd etmekte zorlanıyorum,yorumlarınızı beklerim.

    • ben bu soruya cevap verdim saniyordum, gitmemis bir sekilde sanirim.
      Merhaba Ipek, eger ayni yer tekrar tekrar tikaniyorsa orda yer etmis demektir. tıkanıklığa memede kızarıklık, ateş, titreme de eşlik ediyor mu? Şöyle ki, eğer bir yer mastit olduysa ve tam tedavi olmadıysa bu şekilde tekrar tekrar mastit atakları olabiliyor.

      tıkanan noktanın üstü anlattığın gibi her emzirmede şişer, ağrır. bu normal.

      her emzirmede emzirme sonuna doğru elinle de sıvazlayarak o bölgedeki sütün boşaldığından emin olmanı öneririm. yani mekanik olarak, sağma ile sütün boşalmasını destekle, tıaknmayı önleyebilirsin.

      Eger her seferinde farkli bir yer tikaniyor olsaydi lesitin takviyesi dusunulebilirdi, bazi kadinlarin bunyesi öyle oluyor, çok sık dıkanıyor. ama senin aynı yerde olduğu için buna gerek olduğunu düşünmüyorum.

  13. Durumuma eklemek istediğim bir konu var,şöyle bir çözüm buldum,emzirme sonrası göğsüme biraz pompa uyguluyorum,pek bir süt çıkmıyor,ardından tekrar emziriyorum bit miktar daha süt akışı oluyor,o zaman anlamlı bie boşalma oluyor göğsümde.Tabii bu uygulama işe yarasa da bezdiren bir uygulama,pratik değil.Başka nasıl bir yol izleyebilirim bilemiyorum,kompres işe yaramıyor.

    • tekrar süt akımı almak için sağmak yerine elinle memeye basınç uygula. şöyle ki bebeğin emmesi yavaşladığında, daha doğrusu emip emip artık pek içmez, yutkunmaz hale geldiğinde memeyi elinle tut ve hafifçe sık. öyle sıkılı tut. bu süt akımı tetikleyecektir. süt gelince bebek lık lık tekrar emip yutkunmaya başlar. süt akımı gelince sıkılı elini bırakabilirsin. bu şekilde memeyi iyice boşaltabilirsin. bu arada da o düğüm dediğin yeri elinle sıvazlayıp orda süt kalmadığından emin ol.

    • Yanıtlar için cok teşekkürler öncelikle.Son günlerde yaşadığım durumumu aktardım ben,esasen doğumdan beri farklı yerlerde iki göğüste de mastiti yaşıyorum,daha önce bildiğimiz uygulamalarla çözdüm fakat şu anda çözemiyorum.2 gündür bir nokta tıkandı ve kökten çözemiyorum bu sefer,daha ateş yapmıyor fakat o noktaya gelmesinden çekiniyorum ben de. Bu sefer 3 gündür çözemedim,azalıp tekrar şişiyor ve bugün artık üzerinde sıcaklık hissediyorum emzirmeden en geç 1.5 saat sonra. Dr a hangi noktada gitmeliyim ve farklı bir önerisi olacak mı bilemiyorum.Lesitin konusunu araştırsam iyi olacak çünkü 5 aydır herhalde benim bünyemde bi anormallik var algısı yaşıyorum ne yazık ki

  14. Eklemek istediğim konu şu,emzirmelerim neredeyse bi saati buluyor çünkü süt akışı,mastit olmadığım dönemlerde de,uzun aralıklarla geliyor.Doğymdan beri oğlum emzirirken ya uyudu ya memeyle kavga etti cunku sütü getirmekte sürekli zorlandı,hal böyle olunca aüy ihtiyacı hep geriden seyretti.Ben de kamp yaptım her defasında ve her kampımın arkasındna süt artışıyla beraber mastitler yaşadım üst üste.Süt artmaya çalıştıkça föğsümde sertleşmeler oldu ve süt boşaltımı zorlaştığı için sütüm de ihtiyaç olan miktara bir türlü ulaşamadı.Şimdi de artık oğlum neredeyse 5 aylık ve sosyalleşmek istiyor,çevreyle daha çok ilgili,artık bir saate yakın emzirmeşer de imkansozlaştı,pompa da emzirmenin verdiği verimş vermiyor.Böyle bşr durumda olan bit ben miyim anlamıyorum.Ruh halimi olumsuz etkiliyır çünlü emzirmekten başka bir konu olamıyor hayatımda.Sütten kesiyim desem eminim o süreç de mastit açısındna oldukça zçsorunlu olacaktor ki bu kadar mücadeleyr sütü de kesmek istediğim bir şey hiç değil.Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

    • Sut akimini tetiklemek icin yukarda verdigim yontemi uygularsan emzirme suresi de kisalir.
      Emzirme kampi sonrasinda sut kanali tikanikligi yasiyorsan sebebi oldukca bariz: sut cogaldigi ve memede kaldigi icin muhtemelen oluyor. Tekrarlayan sut tikanikligi durumlarinda sunlara dikkat etmek gerekir:
      – memeyi uzun sure dolu birakmamak
      – memenin her tarafinin bosaldigindan emin olmak icin emzirme sonuna dogru memeyi her tarafindan meme basina dogru sivazlamak.
      – dar sutyen giymemek (hatta sutyen hic giymemek. Onun yerine bir atlet giyebilirsin, disardan anlasilmasindan cekiniyorsan)

      Eger bu onlemlere ragmen tikanikliklar tekrar ediyorsa Lesitin takviyesi dusunulebilir.

    • mrb ben yeni doğum yaptım 14günlük bebegim var ama sol göğsümde süt azaldı napacagmı şaşoırdım doktroı mama başla dedi ama mama başlmak istemiyorum sağ göğsümde yeterince var ama sol göğsüm baya azaldı bu beni baya üzüyor sık sık emziriyorum nerdeyse 24 saat emziriyorum ikisinide sürekli emziriyom az oldunu bile bile sol göğsümüğde emziriyom ama artma yok lütfen bana yardım edin mamaya başlamk istemıyorum

    • Sol gogsu daha cok verirsen ordaki sut de artar. Solda hic su olmasa da yeter sutun bebege, onemli olan bebek istedigi zaman istedigi kadar emzir. Istedigini de bebek aglamadan once anlamayi ogren. O zaman sut her zaman yeter.
      Emzirmelerde sol goguse biraz torpil gec. mesela soldan basla, saga gec, sonra tekrar solda bitir. Bu sekilde solu sik sik emzirmeye calis. bu sekilde sut aratacaktir orda. ama dedigim gibi, artmasa da sorun degil. iki memenin sut yapimi esit olmaz zaten. Biri fazla biri az olabilir, normal bir durum.

  15. Merhaba, bende 2 gun once sol memede tikaniklik oldu, emzirerek gecti, sonradan patlamis bir beyaz baloncuk gordum. Simdi tikaniklik yok ama seffaf baloncuk var, bu yeniden tikanacagi anlamina mi geliyor? Baloncuklar tikanikliktan once mi oluyor sorna mi, anlayamadim 🙁

    • Merhaba Neslihan,
      Baloncuklar tikanikligin bir cesidi. Bir daha tekrar edecegi anlamina gelmez.Baloncuk var ama memede sut birikimi yoksa bir sorun yok demektir. Ama aci varsa, patlarsa daha rahatlayacagini dusunuyorsan yukardaki zeytinyagli pamuk isini deneyebilirsin.

  16. Merhaba , benim bebeğim dunyaya erkenci davrananlardan.24 haftalik olarak hayata merhaba dedi bebeğim:)♡..90 gündür kuvezdeyiz.ve artik taburcu zamanimiz gelmeye basladim.cok sukur kalici bir hasarimiz yok.normal doğum ile dünyaya geldi.sutumun gelmiyecegini saniyordum 5 buçuk aylik dogum yaptigim icin.fakat makine ile sagmaya basladim .sutum gelmisti çok şükür ve hafta sonuna dogru inatla sagmaya basladigimdan gunluk 700#800cl cikiyordu.baya uzun sure bole devam etti bende dondurucuya sutlerimi rezerve edebilmistim.fakat 65.gunlere dogru teklike Çanlari çalmaya başladı. Sutumun miktari baya azaldi.bugun 90.gundeyiz hastanede gunde 100 cl ancak cikabiliyor.ve talihsizlik olarakda buzdolabi kapagim acik kalmış. Dondurucudaki sutlerim eeidi:/yani artik sutum yedekde kalmamis oldu.suan ona yetecek 1 haftalik sutum var.ben mucize bebegime sut vermeye devam etmek istiyorum.

    • 1aydir denemedigim sey kalmadi:/imvir kürleri, caylar, bulgur v.s. ama artış yok.bebek kendi emmedigi icin azaldigi soyleniyor.ama bunun bir yolu olmali.oglum eve geldiginde belkide emmeye baslayacak.hemsireler kuvvetli biberonu emiyor.seni emmeye baslayabilir dedi. (Solunum problemimiz oldugu icin emecegini dusunmememistim) fakat hersey yoluna girmeye baslayacak gibi…bu yuzden sutumumun cogalmasini cok istiyorum.sagmaktan gogus uclarim yara olmaya basladi.sagatken cok aciyor.kremlerle yumusatiyorum ancak.:/lutfen tavsiyelerinizi bekliyorum

    • Sut yeme icme ile degil, emzirerek artar. Emzirme yoksa memeleri pompa ile bosalatarak. Bol bol sagacaksin sutu cogaltmak icin. Su anda gunde kac kez sagiyorsun? Bebegin hic emmedigi durumlarda gunde en az 12 kez sagmalisin ki sut uretimi yuksek kalsin.
      Her sekilde yapman gereken daha sik sagmak. Daha uzun degil, daha sik. Sgmaya basla. Memenin bosaldigini dusundugunde sagmayi birak. Yarim saat sonra bir daha sag, mesela bes dakika, ne kadar surede bosaliyorsa meme. Bir de pompa ile her sagmadan sonra bir kac dakika elinle de sagman gerekiyor. Cunku pompa hic bir zaman memeleri tam bosaltamaz.
      Su yazi ve sonrasindaki 4 yazi pompa ile sut sagma uzerine. Lutfen dikkatle oku, iclerinde bir cok puf noktasi var: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Bir de pompa kampina girebilirsin. Pompayi evde merkezi bir yere koy. Gelip gecerken sag. Pompa setini oldugu gibi buz dolabina koyabilirsin sagma aralarinda. Boylece yikamak zorunda kalmazsin. Boylece sik, cok sik sagabilirsin. Sik sagdiginda kisa sureler yeterli, mesela 5-10 dakika. Artik sen soyleyeceksin, memelerin bosalmasi kac dakika suruyor burdan bilemem.

      Bir de su yaziya bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

  17. Merhaba Tomris Hanım;
    Kızım 3. Ayına giricek. Daha 1 haftalıkken sütümün az olması sebebiyle doktor tarafından mamaya başlatıldık. Bu duruma çok üzülüyordum.İlk başlarda günde 1-2 kez verdiğim mamayı daha sonra ağlamalarına dayanamayarak günde 4-5 kez 120 cc mama veriyorum hemde biberonla. Kaşıkla denedim ama olmadı, yapamadım. Bu arada en az 4-5 mastit olma durumu yaşadım.Sağ mememde tam ucunda beyaz sivilce ucu gibi bişiler çıktı ama patlatmadım. Şimdi ise sol göğsümde süt normal gelirken (50 cc) sağ göğsümden en fazla 5-10 cc süt çıkıyor. Elektrikli pompayla göğüslerimi sağarken bişi farkettim sol göğsümden bir kaç delikten süt gelirken sağ göğsümden sadece bir delikten damla şeklinde zar zor 5 cc falan çıkıyor ne yapmam lazım bilemiyorum gece gündüz ağlıyorum çocuğuma mama verdiğim için. Sağ göğsümdeki delikler mi tıkalı acaba? Bi çözümü varsa elimden geleni yapmaya hazırım. Kızım 3 aylık sayılır artık iş işten geçti mi ?sadece anne sütü vermek istiyorum lütfen bana yardımcı olur musunuz 🙁

    • Merhaba Zübeyde, eğer gözle görünür bir süt kalıntısı, baloncuk filan yoksa sorun yok. Sağ memeyi daha çok sağarak ve daha çok emzirerek orda süt yapımını artırabilirsin. tıkanmış memelerde süt yapımı biraz azalabilir, ama bol sağma ve emzirme ile geri döner.

      En kısa zamanda emzirme kampına girmelisin ve mamayı kademeli bir şekilde azaltmalsın.
      Emzirme kampı yazısı burda:http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      Kampa girdikten sonra mamayı 3-4 günde bir 60 cc şeklinde kesebilirsin.

    • Kamp sırasında bol bol çıplak ten teması öneririm. Emzirme kampı yazısında yazıyor. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. Eger usurseniz uzerinize bir battaniye alabilirsiniz. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ayrıca biberon verme yöntemini değiştirmelisin. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor, biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzirmeyi dene. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister.
      Uyku ve emzirme ilişkisi için şu yazının içindeki bilgilere bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

  18. Merhaba Tomris hanim 3 aylık bir kızım var haftalarca mememdeki yariklarla catlaklarla mücadele ettim şimdi eskiye göre daha iyi ama sol gogus ucum yine kabarcıklaniyor şuanki asıl sorunim gogus tıkanıklık larla suana kadar 7 kere tıkandı aynı gogsum 2 gün arayla 3 kere tıkandı uğraşlarına sonucunda hepsini açtım baloncukları patlattım ama iyice psikolojim bozuldu elim göğsümde yine tıkanıklık var mı diye arıyorum tıkanma olunca bir antibiyotik içiyorum açılınca daha icmiyorum artık çok sıkıldım gogsum le uğraşmaktan bazen emzirirken sıkılıyorum artık ben neyi yanlış yapıyorum

    • Merhaba Muradiye,
      Her tıkanıklıkta antibiyotik içilmez. Antibiyotik tıkanıklık mastite dönüştüğünde gerekir. Bunu da annenin ateşinin çıkmasından, halsizlikten anlarız. Bir de memede kızarıklık, ağrı, ısı artışı olur. Bu noktadan önce mastit değilidr ve antibiyottik gerekmez.

      Tıkanıklıkları önlemek için yapılması gerekenleri yukarda yazdım. Uyguluyor musun? Sütyensiz gezme, her emzirmede memeyi iyice boşalttığından emin olma. Göğüs kalkanı kullaıyorsan o da tıkanıklık yapar.

      Meme başı yaalararı bebeğin kavramasında sorun olduğunu gösteriyor. Kavramadaki hatalar tıkanıklık riskini de artırır. Yani önce kavrama sorunun çözmelisin:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-4-temel-bilgiler.html

    • Cevabınız için teşekkürler Tomris hanim 3 aydır emzirme için çok savaş verdim sanırım bir türlü bebege memeyi iyi kavratamiyorum tam yerlastirdim diyorum emerken guluyor butun pozisyon bozuluyor☺ hayir biz mi beceremiyoruz eskiden annelerize emzirme teknigi ogreten mi vardi☺gogusumun tam bosaldigini nasıl anlayacagimm tamamen yumuşamasi mi gerekiyor?sanırım tam anlamıyla emzirme ve uyku duzeni de oturtamadim bu konuda da tecrübelerini ze ihtiyacım var siz 3 aya kadar kaykilarak emzir dilimizi söylemiştin peki sonra nasıl emzirme ye devam ettiniz bir de bebeğin şimdiye kadar kavramaya öğrenmiş olması gerekmez miydi ben hep mi kavratmak için uğraşacagim.ayrica dar olmayan bir emzirme süt yeni takiyorum sanırım goguslerim tam boşaltmadigim icin tikaniyor lar özellikle geceleri çok şişiyor geçerli her ikisini mi yoksa bir tanesini mi vermeliyim emzirme sırasını nasıl yapmalıyım kusura bakmayın biraz karışık yazdım çok uykusuzum ondan…

    • Arkaya yaslanarak emzirmeyi denedin mi? benim bebe 3 aydan sonr ahareketlenmisti, sadece uykulu zamanlarinda yapmistik. Ama 3 ayda arkaya yaslanarak emzirmeyi yapip meme yaralarini gecirenler var.

      Emzirme sutyeni hic takma.

      Geceleri cok sisiyorsa memeler ve bebek bosaltamiyorsa bebegin bosaltmadigini sagmayi dusunebilirsin. Bir memeden sonra ikinciyi de teklif et her zaman, gece gunduz. almazsa kendi bilir bebegin.

      Emzirme ve uyku duzeni konusundaki onerilerim surda:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Gogsun tam bosaldigini anlamayi artik 3 ayda cozmus olman gerekirdi. Evet, memenin yumusamasi gerekiyor. Gun icinde her emzirmede kac meme veriyorsun?

    • Her emzirme de tek memeyi veriyorum iyice boşalması için ama bazende ikinciyi verdiğim de oluyor kalanı elektrikli pompayla sagiyorum ve 20-30 cc çıktığı zamanlar oluyor bu miktarı sagmadigim zaman bir sonraki emzirmeye kadar göğsümde tıkanmaya neden olur mu? Emzirdikce göğsümde yumusama oluyor ama tamamen mi yumuşatmak gerekiyor içinde kalıp kalmadığını bazen anlayamıyorum azda olsa içinde süt kalması tıkanmaya neden olur mu ayrıca kalan sütü pompayla boşaltınca sutum artar mi ben artmasını istemiyorum artık
      Bebeğim geceleri de mutlaka emiyor tek göğsümu veriyorum ama bitirmedigi zaman sagmadan yatıyorum tekrar uyandığında aynı gogusten devam ediyorum diğerinin de ön sütünü sağip yumuşatıp emdiği kadarını emziriyorum
      Bazen de ikisi de şiş oluyor ozaman nasıl emzirmeliyim ne yapmalıyım?
      Emzirmeyi 2 veya 3 saat arayla emzirin deniliyor ama benim böyle bi saat ayarlamam yok gogsum boşaltıncaya kadar uğraşıyorum bu yaptığım yanlış mı

    • Dogru emzirme pozisyonunda emzirmedikce tikanikliklar tekrar edebilir. Sana tavsiyem oncelikle bunu cozmen. Sizin sorunun memede kac cc kaldigi degil. 20-30 cc ek bosaltsan kac yazar, bosaltmasan kac yazar. Bu miktar tikaniklik yapmaz.

      Gece yontemin dogru.

      Sutunu artirmak istemiyorsan sagmayi birak. Emzirme pozisyonuna odaklan.

      Su kadar saatte bir emzirin diye bir sey yok. Dogru degil. Suraya bak:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

      Bir meme tamamen bosalincaya kadar tekrar tekrar ayni memeyi ver, dogrusu bu.

      Eger meme basi yaralarin duzeldigi halde sut kanali tikanikliklari devam ediyorsa lesitin takviyesi dusunebilirsin. Yukardaki yorumlarda yazdim.

      Allah kolayliklar versin!
      Tomris

    • Cevaplarını için gerçekten teşekkür ederim Tomris hanim
      Meme başımda hiç yara yok kavrama problemini hallettim büyük ölçüde. Benim tıkanıklığı min asıl nedeninin her emzirme göğsümu tam boşaltmada diğerini veriyor olmamış. On gündür bir tıkanıklık yaşamadım şükürler olsun emzirme sırasında yaptığım gogus mesajları süt akışını hızlandırmak için göğsümu sıkma ve sıvazlamam iyice bosaltna kadar aynı memeyi vermem işime yaradı. Ters tutuş yöntemiyle göğsümu diğer taraftaki kanalları bosalltiyorum.suan pompayla sagimiyorum bazen sadece önsutu sagiyorum.ama size şunu sormak istiyorum ben iyice gogsu boşaltmak için kızım emerken özellikle memeyi cekmeyi bıraktığınızda sürekli sıkıyorum süt akışını tetikliyorum bunu sürekli yapmam yanlış mi? Ayrıca bazen bir göğsümu 6 7 saat emzirmesem ve o gogsum çok siser se bir şey olur mu bunu nedeni de o göğsü sıra gelmemesi ve kızımın uyumasi..
      Allaha emanet olun Tomris hanim.sevgilerle muradiye

  19. Merhabalar,
    Doğum yapalı 4 ay oldu ve ben 4 aydır tıkalı Göğüs Kanalları ile mücadele ediyorum. Gitmediğim doktor kalmadı neredeyse ve hepsinin söylediği aynı emzir ! Acı içinde emzirmeye çalışıyorum fakat bu durum artık bana gerçekten sıkıntı vermeye başladı. Sağ göğsümün farklı yerlerinde oluyor devamlı. Evde 3 tane pompa var acaba iyice boşaltamıyorum da ondan mı oluyor diye en son gittim hastane tipi pompa kiraladım ama hala devam ediyor. Be yapmalıyım ben artık?

    • Merhaba Tugce, yukardaki yorumlarimda tikali goguslerin nasil acilmasi gerekigini anlattim. Ayrica tekrarlayan sut kanali tikanikliklarinda da ne yapilmasi gerektigini, nasil onlem alinmasi gerektigini anlattim. Ozellikle sutyen kullanmamani oneririm. Her emzirmeden sonunan dogru bebegin agzina dogru elinle memeyi her yonden sivazlamani oneririm. Lutfen yukardkai onerilerime bak.

    • Onlemlere ragmen (memeyi dolu tutmama, emzirme pzoisyonuna dikkat etme, her emzirmenin sonuna dogru elle memeyi sivazlayarak bosaldigindan emin olma, sutyen giymeme, vb.) sut kanali tikanikliklari tekrar ediyorsa lesitin takviyesi dusunebilirsin.

      Lesitin eczanelerde ve benzeri yerlerde gida takviyesi olarak satiliyor. 1200 mg tabletlerden günde 3-4 tane alabilirsin. bir iki hafta tıkanıklık olmadığında bir kapsül azaltabilirsin. yine bir iki hafta tıkanıklık olmadığında bir kapsül azaltabilirsin. böyle böyle azaltarak gidebilirsin. tıkanıklık gelince bir kapsül artırabilirsin. bazı anneler günde 1-2 kapsülü düzenli aldığında tıkanıklığı önleyebiliyor. Ama tabiii sıkı sütyen giymeme vb. önerileri de mutlaka uygulamalısın.

      Lesitinin içindeki kolin çok nadiren bazı insanlarda ter kokusu yapabiliyor. Ama çok nadir (karaciğerde bir enzim eksikliğinden olabiliyor). Bir de yine çok nadiren lesitin ve kolin depresyona meyil yapabiliyormuş, ama bunlar çok nadir durumlar. yine de bilgin olmasında fayda var.

  20. Tomris hanim meraba 28gunluk bebegim var 2gun önce gece hic uyumadim sol gogsum cok agridi sisti ve kizardi sabah acil doktora gittik 1000mg antibiyotik verdi kullanip kullanmamaikta cok tereddüt ettim sizin dus masajini uyguladim o baloncugu iltihapli olani patlatmaya calistim biraz patlatabildim ama o iltihapli sey kaldi meme ucumda banyoda sut fiskirdi bayagi hemn emzirdim çocuğumu ve kizariklik ve agriya dayanamadim ictim antibiyotigi 2 gündür iciyorum ama goguslerim hala sizliyor ve en cok onu emziriyorum benim hatam galiba sutyen ve kalkan kullanmam suanda ikisinide cikardim ama meme uclarim kiyafetime degdiginde aciyor bende strec yapistirdim dogru mu bilmiyorum emzirmedigim zamnlarda soguk kompleks yapiyorum biraz iyi geliyor. Sizce dogru mu yapiyorum:(

    • Merhaba Derya,
      Evet, kalkan kullanimi sut kanali tikanikligina yol acabilir.
      Bu durumda yapilmasi gerekenleri yukardaki yorumlarimda anlattim hep, lutfen hepsine bak. Emzirme sirasinda ve hemen oncesinde sicak kompres, emzirme aralarinda soguk kompres yapmalisin.
      Bir buyuk beden sutyen alip onu kullanabilirsin, icine tek kullanimlik steril gogus pedlerinden koyabilirsin. Meme basinda hassasiyet, yara vb. varsa en guzeli zeytinyagi surup gogus pedi ile kapatmak benim tecrubem.

  21. Yorumlariniz icin cok tesekkur ederim bir sorum daha var hala antibiyotik kullaniyorum goguslerimin acisi hafifledi gibi biraksam mi antibiyotigi hic kullanmak istemiyorum

  22. Tomris hanim merhaba, benzer sorunlari alti aydir , her onbes gunde bir yasayan biri olarak bu yaziya sorumu eklemeye karar verdim. Kar zarar analizini tam yapamiyorum, objektif birinin yorumuna gercekten cok ihtiyacim var. Her iki memede tekrar eden tikaniklik, mastit, candida ve vasospazm problemlerini yasadim halen de yasiyorum. Iki universite hastanesi, ve degisik emzirme uzmanlarindan yardim aldim, LLL ile de gorustum. Sizin tum yorum ve onerilerinizi okudum, uyguluyorum, bir yandan da lesitin magnezyum ve b vitamini tedavisi devam ediyor, agri dayanilmaz oldugunda da agri kesici ve odem cozucu aliyorum. Mastit icin de antibiyotik kullandim malesef gecmedigi icin. Emzirme uzamnlarindan biri bebegimin cene yapisi ile ilgili problem olabilcegini soyledi ve bir osteopat ile gorusmemi tavsiye etti. Soruma gelince: Osteopati ile ilgi deneyiminiz tavsiyeniz var midir? Ikinci olarak da bu kadar problemli sekilde emzirmeye devam etmek sizce inatlasmak mi, emzirmeyi birakiyorum demem gereken nokta sizce nedir? Cok tesekkurler.

    • Merhaba Simay, çabanı çok takdir ettim. LLL'in Emzirme Sanatı Kitabı'nda der ki, vazgeçmeyin. Bilen biri her zaman çıkar. Ben de onlara katılıyorum. Bilen biri, sorununu çözebilecek biri mutlaka bulunur. Hiç bir zaman vazgeçme. Ben de o yoldan geçtim, Ankara'da arıyordum kim bu işi bilir diye. Okuyorum bir yandan internette, evde iki bebek. Çok zordu. Bir ara banka hesabımı boşaltma pahasına da olsa Kanada'ya mı gitsem dedim, orda bir doktor buldum emzirme işlerinden iyi anlayan, Dr. Jack Newman. Sonra çözdüm bir şekilde beslenme tüpü ile takviye yaparak. Yani demem o ki, vazgeçme.

      Osteopatiyi bilmiyorum.

      Sorunlarına gelince:
      Sorunların sana çokmuş gibi görünebilir ama çoğu birbiri ile ilişkili: Mastit tıkanıklığın sonucu. Vazospazm da candida'nın. Meme başında yara varsa bu da hem mastiti hem de candidayı açıklar. Yani bir sorun kalmış olur. Şu anda sorum şu: meme başı yarası var mı?

      Osteopatları bilmiyorum, hiç tecrübe etmedim.

      Candida anne ve bebeği çok ciddi rahatsız eden bir durum değilse elleşmeyin derim ben genelde.

      İngilizcen var ise mutlaka Newman'ın web sitesini öneririm. Videoları harika. Candida için eczane yapımı ilaç önerileri var. Gentlian violet içerenler. Türkiye'de nerde bulursun bu reçeteleri yapacak eczane, onu bilemiyorum.

      http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc-CP

      http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=76:all-purpose-nipple-ointment-apno&Itemid=17

      Eğer sorunlarını ve çözüm için neleri ne süre ile denedğini bana yazarsan ben de belki bir perspektif sunabilirim. Bazen en basit öneri atlanabiliyor (arkaya yaslanarak emzirme) veya yeterli süre yapılmıyor, denenmiyor.

      Lütfen vaz geçme. Sana yarıdm edebilecek, sorununun çözümünü birileri her zaman bulunur.

      Selamlar,
      Tomris

    • Merhabalar Tomris,öncelikle zaman ayırdığınız için çok teşekkürler, enerjinize ve yardımcı olma azminize hayranım. İsviçrede yaşıyorum ve inanın emzirmenin bu kadar desteklendiği bir ülkede bile hastaneler ve ebeler kafa karıştıracak cok farklı şeyler söylüyorlar, sorunlara tümden bir yaklaşım uygulayan bulamadım. Bu sürecte sizin yorumlarınızdan cok yararlandım. Tespitiniz doğru, problemler zincirleme bir sekilde ardı ardına geliyor, ataklar şeklinde onbes gün maksimum bir ay iyi sonra yine kötü. Her seferinde sorun mekanik bir problemle başlıyor, yani bebeğin memeyi doğru kavramaması ve ezmesi sonucu kabarcık oluşuyor. Meme başı yarası mı diye sorduğumda değil diyor hastanedekiler ancak sizin yukarıda bahsettiğinizden bunun yara olabileceğini çıkarıyorum. Candidanın en belirgin semptomları görülmüyor (memede ve bebek ağzında bayazlık yok, sadece meme başı ve içinde iğne bıçak batıyor şeklinde ağrı var) Ve sorun her zaman sadece tek memede ( 1 kere sağ onun dışında her seferinde solda) Bu nedenle acaba sol memede yapısal bir problem mi var diye düşünüyorum. Meme dokusunda ya da meme başında. Ya da bebekte çene yapısında mı problem var bilemiyorum. Tutuş bozukluklarını elimine etmek için ortalama 80% yan yatarak %20 geriye yaslanıp emziriyorum, LLL uzmanı da sizin gibi arkaya yaslanarak emzirme önermişti ancak bebeğim o pozisyonda biraz zorlanıyor 🙂 Son seferinde hastaneden bana bu mekanik problemin çözümü için pompa ile sağıp vermemi tavsiye ettiler, bu sürede sorun düzeldi, ancak sütüm çok azaldı, tekrar memeye döndüm. Şu anda yine kabarcık oluşumu sonrası Candida olduğunu düşünüyorum, 20 gündür mantar ilacı almamaya direnerek farklı emzirme pozisyonları denedim, sıcak kompres, duş ve masaj sonrası emzirme dahil. Ancak bebeğimde geçiremediğim pişik oluştu ve doktoru mantar önleyici pişik kremi verdi, bu durum Candida şüphesini doğruluyor sanırım?
      Vasospazm da ortaya çeşni şeklinde gelip gidiyor, çok önemsemiyorum, magnezyum, lesitin, B6 vitamini alıyorum, sıcak tutmaya çalışıyorum kendimi ve memeyi 🙂
      Doğumdan sonraki İlk problem yaşandığında yaklaşık bir ay ağızdan yüksek doz mantar ilacı, bebeğin ağzına ve benim memeye krem şeklinde yoğun Candida tedavisi uyguladılar, dediğim gibi süphelerim olmasına rağmen tedaviyi aksatmadım, özel diyet uyguladım, sterilizasyona hijyene dikkat ettim, ancak kökünü kurutamadım sanırım ( Eğer Candida ise, çünkü Vasospazm belirtilerini de Candida ile karıştırıp yanlış tedavi uygulayabiliyorlarmış bir pediatri dergisinde okuduğuma göre)…

    • Bir süre Ankara'da olacağım, önerebileceğiniz bir hastane uzman varsa meme dokusunda bir problem var mı baktırmak istiyorum. Yine ayni şekilde bebek için de çene yapısı konusunda bir uzmandan fikir almak istiyorum, kesinlikle memeyi eziyor ancak neden %90 sol tarafı, bunu anlayamıyorum. Geriye yaslanarak emzirmeyi daha çok deneyeceğim, bu şekilde yine eziyor ancak sanırım ağzını daha fazla açıyor aynı zamanda.
      Osteopati konusunu araştırdım ancak altı aylık olmuş bir bebeğin emme şeklini masaj yaparak düzeltebilecekleri pek aklıma yatmadı.
      Verdiğiniz linki okudum, buradaki eczanelere danışacağım candida kremi için. Bu arada lanolin ve D ile başlayan mantar kremini dönüşümlü olarak kullanıyorum, arada da adaçayı pansumanı.

      Olmadı dediğiniz gibi tası taraği toplayıp Kanada gezisine gideriz 🙂

      Yardımlarınız ve moral verdiğiniz için tekrar teşekkürler,
      Simay Kardagli

    • Gazi Universitesi emzirme destek birimi kurmus, ona gitmeni oneririm. Basindaki hoca bana yardim eden, emzirme kampini ogreten Prof Canan Turkyilmaz.

    • Kabarcik dedigin ici su dolu baloncuk mu? Oyle ise yukardaki yorumlarda bunun nasil acilacagini anlattim. Emzirmeden hemen once sicak suya batirilmis bez, veya bir kac saat (ya da tum gun) meme basinda bekletilmis zeytinyagi ya da kantaron yagi damlatilmis pamuk. Bunlar baloncugu yumusatir, bebek emince de hemen acilir.

      Bir memede daha fazla sorun olmasi yapisal bir soruna degil, pozisyon sorununa isaret ediyor. Yaralar solda daha cok oluyor, cunku anneler sol elleri/kollari ile bebegi daha gevsek tutuyor, sag kadar guclu degil. yani kavramayi kaciriyor bebek, sunuyor meme basi sen farketmeden. Bunun cozumu: pozisyon, pozisyon, pozisyon. Arkaya yaslanarak emzirmeyi bir kez deneyip birakmani hic ama hic onermem. Tek seferde basaran yok zaten, defalarca denemek gerekiyor. Videolari var internette. Emzirme notlari 4 yazisina bak lutfen.
      https://www.llli.org/docs/0000000000000001WAB/WAB_Tear_sheet_Toolkit/01_laid_back_breastfeeding.pdf

      http://www.biologicalnurturing.com

      Candida ise meme ucu kirmizi, et gibi olur. ve kandida cogu zaman tam tedavi olmaz, gelir, gider, gelir gider. Ozellikle bagisikligin, vucut direncin dustugunde hortlar.

      Meme basi sorunlarinda benim icin en etkili cozum zeytinyagi oldu. Baloncuk, yara, hepsinde zeytinyagi ile kisa zamanda cozum buldum.

      Benim yaralarim 16 hafta surdu, bu sirada her ay 1-2 tikaniklik yasadim. Sonra Nisan oldu, havalar duzeldi, bebeler buyudu, hoop, yaralar gecti. Bazi kadinlarda havalarin soguk olmasi da meme basi sorunlarini tetikleyebiliyor. (bu arada zeytinyagi ve kantaron yagi da kullandim ama cozumun onlardan kaynaklandigini dusunmuyorum, belki yardim etmislerdir)

    • Tekrar teşekkürler,
      Baloncuk oluştuktan sonra dediğiniz gibi yumuşatıp patlamasını sağlıyorum zaten, görünürde başka yara ya da tıkanıklık da yok, ancak sanırım Candida o arada gelip yaranın olduğu memeye tekrar yerleşiyor. Diğer meme problemsiz. İzmirli biri olarak isviçrede yaşamaya çalışmam da sanırım soğuk teorisini destekliyor. Arkaya yaslanarak emzirmeye devam. Ümitliyim 🙂 Sevgiler…

    • Tomris merhabalar, son durum hakkindabilgi vermek istedim.
      3 aydir Turkiye'deyiz, Nisan ayinda iki kere Prof Dr Canan Turkyilmaz hocayla gorustuk sayenizde, o ve ekibi cok yardimci oldular, sagolsunlar. Memeye ultrasonla bakildi, ödem disinda herhangi bir sorun yoktu, icim rahatladi. Canan hocanin tavsiyeleri dogrulrusunda kademeli olarak kullandigim tum ilaclari biraktim ve probiotik (kefir ve ilac seklinde) kullanimina önem verdim. Ayrica arkaya yaslanarak emziriyorum. Sikayetlerim bitmese de minimuma indi.
      Bebegim hala emerken agzini yeterince acmiyor ve memeyi eziyor, ama arkaya yaslanarak emzirdigimde birkac dakika sonra dogal olarak acmak zorunda kaliyor. Gece emerken memeyi daha cok eziyordu, ek gidaya basladigi icin gece emmeleri de azaldi, bu da problemin cozumune yardimci oldu bence.
      Tekrar tesekkurer. Sevgiler…Simay Kardagli.

  23. Merhaba Tomris hanım,ben de bir süredir arkadaşlarla benzer sıkıntıları yaşıyorum. Oğlum altı aylık ve bir aydır yavaş yavaş kendi kendine gece emmeyi azaltıyor. Şu anda iki kez kalkıyor ama göğsümü boşaltmayacak kadar az emip uyuyor tekrar. Zaten fazla olan sütüm bütün gece az emildiği için beni rahatsız etmeye başlıyor.Uykuda emzirmeye çalışsam da emmiyor. Hemen hemen her gece bir kez sadece doluluğunu boşaltacak kadar pompa yapıyorum ama yine de haftada bir iki kez süt kanallarım tıkanıyor. Bütün günüm,bazen birkaç gün,sıcak kompresler ve sıcak duşlarla geçiyor. Birkaç gün sonra yine aynı. Artık yaşam kalitemi ve psikolojimi ciddi şekilde bozmaya başladı. Ne olur bana yardım edin. Sütüm artar korkusuyla gece daha fazla pompa yapmamaya çalışıyorum. Bir buçuk ay önce ilk başladığında mastit oldum ve antibiotik kullandım. Bu arada üç aydır sağdığım sütlerle arkadaşımın ikizlerine süt annelik yapıyorum. Gittiğim emzirme danışmanı bu nedenle vücudumun daha fazla süte ihtiyaç duyulduğunu düşnerek daha fazla süt salgıladığını söyledi. Sizce ne yapmalıyım. Yatmadan önce adaçayı mı içsem? Artık ek gıdaya da başlayınca daha mı kötü olurum acaba? Resmen her gece korkuyla uyuyorum.

  24. Merhaba 20 günlük bebeğim var 3 gün sütüm gelmedi geldiği gün sol göğs sisti kızım alamadı. Sagmak zorunda kaldım. Bir hafta sonta kizima zorla vermeye çalıştım kızım emiyor zannediyordum göğsümde şişlik indi meme balon gibi söndu. Simdi 10cc filan sutgeliyor. Meme başinin yarısı gitti zorla vermekten. Kızım tek göğsünden besleniyor yetiyor mu bilmiyorum. Balon gibi sönen meme tekrar sütle dolar mi

  25. Merhaba 20 günlük bebeğim var 3 gün sütüm gelmedi geldiği gün sol göğs sisti kızım alamadı. Sagmak zorunda kaldım. Bir hafta sonta kizima zorla vermeye çalıştım kızım emiyor zannediyordum göğsümde şişlik indi meme balon gibi söndu. Simdi 10cc filan sutgeliyor. Meme başinin yarısı gitti zorla vermekten. Kızım tek göğsünden besleniyor yetiyor mu bilmiyorum. Balon gibi sönen meme tekrar sütle dolar mi

  26. Merhaba,bebeğim 62 günlük.ilk günden buyana sürekli sıkıntılar yaşadık ve ben çektiğim acılardan emzirmek istemiyordum meme uçlarım hep yara oluyordu ve emzirdikten sonra göğüslerim ve sırtımda koltukaltımdan devam eden ağrılar oluyordu.emzirmek yerine sürekli sütümü sağıp veriyor gögüslerimi 1-2 gün dinlendiriyor ,sonra 1 gün emziriyordum acıyınca yine pompaya ve biberona devam ediyordum. Göğüsucu yaralarımı kantaron yağı ike geçirmek üzereyim ama emzirdikten sonra başlayan ve diğer emzirmeye kadar geçmeyen,kuru kuru ve sanki mememin içini kesiyorlarmış gibi acıyor.ayrıca iki göğsümde 1 haftadır yumuşak yumuşak sütüm kesiliyor diye çok korkuyorum.2gündür hiç pompa ile sağmadım.göğsümdeki ağrılar neden olabilir?çok acı çekiyorum

  27. Tomris hanim merhaba ben de ne yazik ki bir emzirme sorunu yasiyorum . Sorunum su: bebegim iki bucuk aylik ve bir iki hafta oncesine kadar hicbi problemim yokken bir iki haftadir sutum azaldi ozellikle de sag memede. Okumadigim yazi icmedigim icecek kalmadi depresyona girmek uzereyim. Sol memeyle idare eiyoruz resmen. Sag meme neden bu sekilde sondu anlayamiyorum hicbir sislik agri vs olmamasina ragmen , ne onerebilirsiniz bana

  28. Tomris hanım merhaba. Bebeğim 4 aylık. Sağ memede sütüm çok az olduğu için emmek istemiyor yavaş yavaş bıraktı emmeyi 1 aydır ağzını sürmüyor. Kucağıma aldığım an anlıyor başını çevirip ağlıyor. Ters tutuşla her seferinde olmasa da biraz emiyor ama süt gelmediği için bırakıyor. Ben de mecbur sağıyorum. Her sağmada 3-4 saatte bir maksimum 30cc süt çıkıyor. Haliyle tek memeyle doymadığından günde 1-2 sefer 90cc mama veriyorum. İşte durum böyle olunca bu günlerde yeni bir adet edindi ki beni çok üzüyor bu durum, süt olan memeyi de emmek istemiyor artık. Biberona alıştığı için memeyi çekmekle uğraşmak istemiyor ağzına alıp alıp bırakıyor ve ağlamaya başlıyor. Aç olmasına rağmen inatla emmiyor. halbuki emse süt gelecek karnı da doyacak. Biberonu havada kapıyor. Ne yapacağım bilmiyorum şaşırmış durumdayım. Yazdıklarınızı ve yapılan yorumları okumaya çalışıyorum. Ama benim durumuma bir örnek bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim bir fikir dahi çok makbule geçer. Şimdiden teşekkür ederim

Leave a Reply