Anasayfa / Yazarlar / Tomris Cesuroğlu / Tomris’in Emzirme Notları – 17: BYBO Anneleri ile İstanbul’da

Tomris’in Emzirme Notları – 17: BYBO Anneleri ile İstanbul’da

Merhabalar, 

İki hafta kadar önce İstanbul’daydım. Ben döndüm, iki gün sonra once Taksim, İstanbul, derken tüm Türkiye’yi etkileyen olaylar patlak verdi. “Şimdi İstanbul’da olmak vardı …” dedim. Emziren anneler ve biber gazına maruz kalırsa ne yapmalı konusunu yazmama sebep olan olaylar sadece beni değil, tüm ailemizi bir haftadır meşgul etti. Ne tesadüf, çocuklara iki hafta önce Köroğlu’nun hikayesini basitçe anlatmıştım. ‘Bolu Beyi’ diyince Türkiye’de olan biteni anlatmam kolay oldu. 

Peki, İstanbul’da ne yaptım? Önce, emzirme kampı kahramanımız Dilek ve ailesini kızım Alanur ile ziyaret ettim, 26 Mayıs Pazar günü. Sağolsun çok güzel ağırladı bizi. Dilek, eşi Kadir Bey, 11 yaşındaki kızı Tuğba, 8 yaşındaki oğlu Metehan, ve emzirme kampı işini başlarına sardığımı bilseler çok ama çok kızacak 6 aylık ikizler Merve ve Özge ile en sonunda tanıştım. 

Evinde yardımcısı olmadığı halde hem çocuklarına bakmak hem de ikiz bebeklerini emzirmek için didinen Dilek’e Süper Anne (Supermom) madalyasını törenle takdim ettim. Eren kızacak ama, madalya çikolatadan yapılmıştı : ) Afiyet olsun Dilek! 

Arkadakiler, soldan sağa: Dilek ve Tomris
Öndekiler, soldan saga: Özge, Merve ve
Alanur

Dilek’e memede mama vermek için gereken beslenme tüplerinden getirmiştim. Nasıl kullanılacağını gösterdim. Hemen kaptı tabii, akıllı kadın ☺ Merve ve Özge de bayıldılar bu işe. Önümüzdeki haftalarda bu konuda bir dosya hazırlayacağım, Dilek de fotoğrafları ile katılacak. 

Salı günü BYBO takipçisi anneler ile sevgili Ceren’in bebek taşıma konusunda verdiği eğitimler için tuttuğu atölyede buluştuk. Atölye Moda’da çok merkezi bir yerdeydi, bulmak kolay oldu. 

Kate ile oğlu Doğa; Sanem ile kızı Ela, Ela’nın halası Melda, Yasemin ile oğlu Alp, göbeğindeki ikizleri ile ev sahibimiz Ceren ve ben kızım Alanur’la güzel bir kaç saat geçirdik birlikte. Bebeler yerde yuvarlandı, oynadı, etrafta gezindi, arada emdi, biz de muhabbet ettik. Zaman nasıl geçti anlamadık. 

Buluşmamızın en güzel tarafı, birbirimizle paylaştığımız bilgi ve tecrübelerdi. Diğer anneler ile konuşunca insan uzaydan gelmediğini, kendi yaşadıklarının normal şeyler olduğunu görüyor. Örneğin, bir anne emme ve uyku ilişkisi konusunu sordu. Anneler kendi tecrübelerini anlattı, çeşit çeşit tecrübe vardı. Ben de dünyada bu konudaki görüşlerden, akımlardan bahsettim. Şimdi bu konudaki kararını daha bilinçli bir şekilde verebilecektir. Emzirme süreleri ve sıklıkları konusunu konuştuk. Kaç yaşa kadar emzirmeli sorusu da elbette gündemimizdeydi. 

İnsan başka anneler ile bir araya gelince çok güzel yeni şeyler öğreniyor. Bir şey öğrenmese de, benzer süreçlerden geçen insanlar olduğunu görünce bebeği ile uzaydan gelmediğini anlıyor, içi rahatlıyor. Umarım bundan sonra da BYBO anneleri buluşmalarına devam ederler, ben de sizlerin güzel haberlerinizi alırım.

Bir kaç anne Ceren’in atölyesindeki bebek tasıma askılarını denedi. Benim denediğimden Alanur pek bir memnun kaldı. En kısa zamanda edineceğim ondan. 

Ceren’in “sen genetikle ilgili ne iş yapıyorsun?” sorusu üzerine Maastricht Üniversitesi’nde ve öncesinde Türkiye’de genetik ve toplum sağlığı genombilim alanında yaptığım çalışmalardan, Türkiye’de geliştirdiğimiz ve uygulamaya koyduğumuz genetik analiz de içeren koruyucu sağlık uygulamasından bahsettim. 

Ceren’e memede mama yöntemi için gereken beslenme tüplerini gösterdim, ikizlerde mama desteğine ihtiyaç duyma olasılığı biraz daha fazla oluyor. Böyle bir durumda emzirme dostu bir B planı olduğu için içi oldukça rahatlamıştı. 

Tatlı ev sahibimiz Ceren bize sağlıklı atıştırmalıklar, emzirme çayları hazırlamıştı. Ben bu manzarayı Hollanda’dan getirdiğim çikolatalarla bozdum. Türk kahvelerine eşlik etti çikolatalar. Hollanda’dan getirdiğim küçük bibloları da annelerimize günün hatırası olarak verdik. Harika ev sahibimiz Ceren’e teşekkürlerimi sunuyorum. 

Zaman nasıl geçti anlamadım. Sizlerle tanışmak çok güzeldi. Katılımınız için hepinize çok teşekkür ederim! İnşallah İstanbul’daki BYBO anneleri bu buluşmaları sürdürürler. Sadece İstanbul değil, diğer tüm şehirlerde yaşayan BYBO takipçileri bir araya gelip böyle buluşmalar yapabilir. Mesela yaşadığım şehir olan Heerlen’de anne olmaya niyetli bir BYBO takipçisi ile Facebook’tan tanıştık, önümüzdeki haftalarda buluşacağız. Hollanda’nın 90.000 nüfuslu küçük bir şehrinde bile bir BYBO takipçisi bulduysam siz Türkiye’de haydi haydi buluşursunuz ☺ 

Hem evde, hem de işimde oldukça yoğun bir döneme girdim. Gezi Direnişi ile ilgili olaylar, yazılacaklar, çizilecekler de bunun üzerine tuz biber oldu. Bundan sonra iki haftada bir yazılarımı yayınlamayı planlıyorum.

İki hafta sonra görüşmek üzere! 

Sevgiler, 

Tomris

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

4 Yorum

  1. gerçekten ömrümce unutmayacağım çok güzel bir buluşmaydı bu. inşallah her zaman böyle buluşmalara devam ederiz, hatta geleneksel emzirme günlerimiz olur. herşey için çok teşekkürler Tomris, çok teşekkürler BYBO Eren…

  2. Ama bende hollandadayim bende bulusma gunlerine gelmek isterim

  3. Ben Heerlen'de yasiyorum, Maastricht yakininda. Ama zaman zaman kayinvalidemlere Utrecht'e gidiyoruz. Tarihleri tutturursak bir sey ayarlayalim.:)

  4. Tomris hanim sizinle tanismayi cok isterim. Biz de kismetse 3 yilligina hollandaya gidecegz. Hem de biz de maastricht taraflarinda oturacagiz.
    benim de bir kizim var 17 aylik suan. Sevgiler selamlar

Leave a Reply