Anasayfa / BYBO / Bakım / Beslenme / Çocuğum Yemek Yemiyor!

Çocuğum Yemek Yemiyor!

Çocuk Beslenmesi söz konusu olduğunda en sık duyduğum şikayetler:

  • Hiç yemiyor!
  • Yemek seçiyor!
  • Doymadan kalkıyor!
Ben de bu şikayetçilerden biriyim 🙂 Uzun bir süre boyunca oyunla moyunla Leyla’yı oyalayarak mama sandalyesinde oturmasını ve yemesini sağladım ama bir noktada o sandalyeden çıkmak zorunda kaldı. Normal insanların oturduğu normal sandalyelerde de mama sandalyesinde bulunan hapsedici ve bağlayıcı özellikler olmayınca daha çok zorlanmaya başladık.
Bizdeki en büyük sorun Leyla‘nın yemek yemek için oturmak zorunda olmayı dünyanın en büyük saçmalığı olarak görmesi. Şöyle düşünüyor: ¨Ülen ben manyak mıyım dakikalar boyunca popomun üzerinde kıpırdamadan oturayım!! Sebep ne yani? Tabağa konan maddeler mümkün olduğu kadar az hareketle ağza tıkılacak! Bu mu?? Bırakın allaşkınıza yaaa; gidip koltukta zıplıycam, o duvardan bu duvara atıcam kendimi, yatağa çıkıp balıklama yere atlıycam, televizyona kafa atıcam. Zamanım değerli benim!¨
 
E biz de ana-babayız, haklı olarak dünyaya getirdiğimiz çocuğun aç kalmamasını ve hayatını devam ettirmesini istiyoruz. Gerçi kendisine bıraksak (ki çoğu zaman öyle yapıyoruz) yaşamını sürdürmeye yetecek kadarını yer ve bırakır. Ama bizce yetmez ki? Yetmez çünkü gece yarısı ACIKTIMMMM diye kalkıyor benim tepemin tasını Mars’a fırlatıyor. Bir şeyler versen bir türlü vermesen başka türlü. Vermesen ¨Bu zavallı yavrucağı aç bırakan taş yürekli zalim üvey ana¨ olurum. Versem kahvaltı: 8:00 öğle yemeği: 12:00 akşam yemeği gece 3:00 gibi bir düzen oluşuyor. İki ucundan gül fırlayan değnek!
Ama elbette pek çok duruma olduğu gibi buna da bir çözüm buldum en nihayetinde. Daha doğrusu çözüme ilk adımı kuzenim Nazlı attı. Kendisinin yemekle son derece barışık 2 adet mucizesi var. Yemek için otururlar, yerler, bitirirler hatta fazlasını isterler! Gözümle gördüm ben. Gerçek çocuklar bunlar; kanlı canlı, oyuncak değiller.
Gerçekliklerinden emin olamadığım için çimdikledim, burunlarını ısırdım, saçlarını çektim, itip kaktım filan… Hepsine çok acayip tepkiler verdiler. Kavga ettik, dövüştük. Kuzenim beni polise vermekle tehdit etti filan ama değdi. Gerçekler çocuklar, eminim yani. İşte bu kuzen, Leyla‘ya aşağıda fotoğrafını gördüğünüz bir adet sihirli tabak hediye etti. O ana kadar böyle doğaüstü bir gücün farkında bile değildim. Tabağı görünce tepemde yıldızlar ve gökkuşakları uçuşmaya başladı. Adeta yepyeni bir hayatın, aylar boyu devam edecek bir serüvenin habercisi oldu bu tabak!
Gerçekten çok işimize yaradı… Her yemeği oyun haline getiriyoruz.- Kuşkonmazla punk adam yapıyoruz.

– Saçlarını önce kim yiyecek yarışması yapıyoruz.
– Domatesle yanaklarını renklendiriyoruz. Makas alırken löp! domates mideye iniyor.
– Bezelyeden küpe yapıyoruz, kulağını çekiyoruz
– Bulgurdan yine saç yapıp, saça şekil veriyoruz
– Yoğurtla yüzüne krem sürüyoruz
– Salatayla afrikalı kadın resmi yapıyoruz
Yapıyoruz da yapıyoruz! Her yemek bir yarış ve pazarlık halinde geçiyor. Bir eğlence… bir eğlence… Tabii çocuğu yemek yemenin büyümek ve sağlıklı gelişmek için gerekli olduğu konusunda ikna edemiyosun. Diyor ki: ¨Büyüyüp ne yapıcam, senin gibi mi olucam? Kim ister ki böyle bi şeyi?¨. N’apacaksın? yemeği de neşe ve eğlence dolu çılgın hayatının bir parçası haline getireceksin. Sen de o hayata dahil olacaksın. Ya da gece 3’de yataktan kalkıp neye ve kime saydıracağını şaşırmış vaziyette çocuğu doyurmaya gayret edeceksin. Karar senin!
Bunun dışında ciddi ciddi takip edilebilecek birkaç yol da var tabii, yok değil. Bunlar da şunlar:
  1. Küçük porsiyonlar sunun. Tabağını bitirmesinin önemini vurgulayın. Az koyarsanız bitirme ihtimali daha çok olur. Bir başarıya imza atmış olmanın gururunu yaşar.
  2. Her gün aynı saatte yemeğe oturun. (Ben senin masaya oturabilme ihtimalini sevdim şiirini ezberleyin.)
  3. Sofraya beraber oturun, birlikte yemek yiyin. Ek gıdalara başladığınız günden itibaren sizi de aynı masada yemek yerken görsün.
  4. Yeni yiyecekleri sevdiği eski yiyeceklerle beraber sunun.
  5. Reddettiği bir yiyecek varsa (mesela brokoli) bir çeşit sosla beraber sunun. Eğlence brokoliyi sos batırıp masaya damlatmadan ağza atmak olsun.
  6. Alışverişe beraber gidin, sebze meyve seçmesine izin verin. Yemeğe oturduğunuzda ¨aaa bak bunu sen almıştın yemesi de ne güzel olur!¨oyunu oynayın.
  7. Ödüllendirin. Tatlıyı ödül olarak sunabilirsiniz ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin. Her yemekten sonra tatlı sözü verirseniz tatlıya düşkünlüğünü arttırsınız. Mesela kakao oranı en az %70 olan 1 minik kare çikolata sözü verebilirsiniz. Ya da haftasonu dondurma, ya da yemekten sonra sevdiği bir oyunu beraber oynama. Ya da yemekten sonra 5 dakika sevdiği çizgi filmi izleme (sadece 5 dakika).

Ödüllendirme kısmının alışkanlık olmamasına çok büyük özen göstermelisiniz. Çocuğun alması gereken mesaj yemesinin sizin iyiliğiniz için değil kendi iyiliği için olduğu olmalı.

Diğer Paylaşım

Evde Cilt Bakımı

Cilt bakımınız için binlerce lira harcamanıza ve kendinizi kimyasal işlemlere maruz bırakmanıza gerek yok. Evde …

70 Yorum

  1. Tabaklara ben bile bayıldım, biz yolun başındayız ama katılmadan edemedim.ozaxx nickiyle twitterda paylaştım yazıyı.https://twitter.com/ozaxx/status/322040888735985664
    face de beğendim.(özlem aksoylu)
    hadi hayırlısı:)))
    ozlemaksoylu@yahoo.com

  2. Kazanmak için değil ama paylaştım kardeş. E kazansam da hayır deme tabiki 😛

  3. bizimki mama sandalyesinde (yemek haricinde resim de yapıyoruz oturmada sıkıntı yok) oturmayı seviyoruz. ama çok yemek seçiyor. 🙁 umarım biz kazanırız.. :-DD

  4. Face begendim ,paylastim ve bunlari denicem mutlaka 🙂

  5. Ben aslında bu zamana kadar yeme konusunda hiç sıkıntı yaşamamıştım. Ama 1-2 aydır bizde de "onu yemem, bunu ver" tripleri başladı. Ve ne kadar zor birşey olduğunu anladım. Üstteki yöntemleri kendimce uyguluyorum. Bir yere kadar başarılı oluyor. Ama şunu farkettim ki çocuklar zaman zaman çok iştahlı zaman zaman da hiiiçç yemek yemek istemiyorlar. Siz poponuzu da yırtsanız bu böyle. Ben de o iştahsız dönemlerde üstüne gitmemeye çalışıyorum ( Yalaaannn, sinir krizleri geçiriyorum 😛 Ama kendi içimde 🙂 )

  6. Paylaştım…bizdede aynı sorun var çünkü..

  7. Ben de yorum yapayım bari dedim, tabağı kazanmış olsam da tek tabak bizi kurtarmaz zaten 🙂

  8. facebook profilimde paylaştım, diğerlerini zaten çoktaaan yapmıştım 🙂

    ama eren, carlos gonzalez bu tür oyunlara da karşı çıkıyor kitabında. benim onun kitabından anladığım, çocuk yemek yemediği için zayıf değildir; zayıf yapılı olduğu için yemek yemiyordur. bunun genetik oldugunu, eğer genleri ileride iri yapılı bir birey olacak şekilde kodlanmışsa zaten çok yiyeceğini, zayıf bir birey olacak şekilde kodlandıysa buna göre az miktarda yiyeceğini söylüyor. yani bir çocugu istediğinden fazla yemeye zorlamak onun yaratılışına müdahale etmek bir nevi.

    gerçi bir de aslında yiyecek olup da, oyun-moyun isteyen ya da benim eşşek kadar yeğenim gibi yemek yemeye üşenen ama ağzna koyulursa büyük adam kadar yiyenler istisna. 🙂

    bu arada benim kızım minyon ve çok az yiyor.

    • Tabii bu oyunlar çocuğun daha fazla yemesini sağlamak için değil. Yemek süresince masada oturmasını ve tabağını bitirmesini sağlamak için. Yoksa tabii ki dediği doğru. Ben de her zaman aynısını söylüyorum: Hiçbir çocuk aç kalmaz ve ihtiyacından fazlasını yemez! Yemek için zorlamamak gerekir.

      Bazı çocukalr benimki gibi masaya oturmayı (ya da herhangi bir nedenle oturmayı) zaman kaybı olarak görürler. O çocukların masada kalmalarını sağlamak için bu öneriler 🙂

      Eren

  9. şimdi benim 14 aylık ırmak yemek mi seçiyor mama sandalyesine bağlı mı kalmak istemiyor bilmiyorum ama artık bizde elle yenecek şeylere geçtik bu tabaktan kazanmasamda bulabilirmiyim bakacağım 😀 sebze seçme konusuna gelince seçimde farkında olmadan hepsini seçer 😀 yiyeceğini de anlamaz isyanlardayımmmmm

  10. Erencim, tüm bunları yaptım, o tabağı istiyorum haberin ola! 🙂 Bu arada yazı yine çok bilgilendirici ve eğlendirici olmuş, ellerine sağlık, harikasın. Deniz de yemeğin yarısını oturarak, diğer yarısını koşturarak yiyor. Tabii ben bu arada yediklerini de eritti zaten diye stres topu! Söylediklerinin bir çoğunu yapıyorum ama Deniz hiçbir zaman (anne sütü aldığı zamanlar hariç) iştahlı bir çocuk olmadı, hep oyunla, lafla yemek yedi. Sonuçta çok iştahsız değil, en azından az ama sık ve sağlıklı besleniyor ama özellikle bu aralar bu yemek işi beni çok geriyor çünkü gerçekten bıraksam bütün gün iki öğün ya yer ya yemez, iştahı çok kötü. Geçici bir dönem olduğunun hayaliyle yaşıyorum, umarım öyle olur. Leyloş'u öperim totosundan! 🙂

  11. kızım bu tabağa bayılacak….

  12. bu arada söylenenlerin hepsini yaptım zaten takipçinizim face de de paylaştım ve beğendim.umarım bana çıkar çıkmasa da sizi takibe devam….sevgiler….

  13. Tabağın işe yaramasına sevindim 🙂
    Çocukları yemeğe saldıran bir anne olarak tescillendiğime göre, bu konuda ben de iki şey eklemek isterim..Benim gözlemim, iştah işi çok büyük ölçüde genetik; yemek yiyen annenin çocukları yemek yiyor, iştahsız ve sevmediği yemeğe ekşi bir yüzle bakan annelerin çocukları da çok farklı olmuyor. Yapılabilecek şey, çocukların karşısında oturup, onların yemesine değil de kendiniz yemeğe odaklanmak ve karşılarında onlara sunduğunuz şeyi son derece iştahlı yemek olabilir, bizimkiler beni öyle yerken görünce en azından tadına bakma konusunda çok hevesli oluyorlar. Bir adım ötesi de, kendiniz yemeyip çocuklarınıza yedirmek yerine, 'hepsini siz yiyemezsiniz, paylaşmamız gerekiyor' yaklaşımına girip, hatta daha da ileri gidip önlerinden lokmaları kaçırırsanız, yemeğin kapışılma potansiyeli artıyor 🙂

  14. görev eksiksiz olarak yerine getirilmiştir. şimdi biz o tabaktan istiyoruz 🙂 eline sağlık bu arada yazıyı okurken sesli güldüm 🙂

  15. begendım paylastım supermıs

  16. Daha once kayit olmustum bloga.Tekrar bi yokladim.Insallah mobilden yapabilmisimdir.Herseyi hallettik.Bekliyoruz:)

  17. 16 aylık oglum mama sandalyesinde kesinlikle oturmak istemiyor son zamanlarda. Kilitleri acmaya kendini kurtarmaya çalışıyor. Yemek yemeyi istesede oturmadan yemek istiyor Leyla gibi :)) mutfak ve oyun odasi arasında kosusturarak yemeyi tercih ediyor. Bende bu tabağı denemek isterim. Facebook'ta beğendim paylaştım 😉

  18. Zeliha patlar göktuşun annesi :)))

  19. Uzun bir süre bu konu üzerine kafa yormuş bir anneden sevgiler…

  20. benim 3 yaşındaki oğlum da yemek konusunda çok seçici.sevdiği şeyleri yiyor sevmediği şeyleri yedirmekte çok zorlanıyorum (sevmediği şeyler de o kadar çok ki) ben kendim tabağını süsleyip yedirmeye çalışıyorum ama böyle bir tabağımız olsa işim daha kolay olurdu eminim… umarım o şanslı insanlardan olurum ve hem 3 yaşındaki hemde 1 yaşındaki oğullarıma daha keyifli yemek yedirebilirim:))

  21. yazınıda paylaştım bu arada

  22. İlk 23 nisan hediyemiz olur umarım 🙂

  23. Eren bu çok keyfli yazı için öncelikle teşekkür ederim, sormak iştediğim sey bu tabağı türkiyede de bulabiliyor muyuz?

  24. Face sayfanızı daha önce beğenmiştim, blog u da takibe aldım, yazıyı da paylaştım efenim… Herkesciklere bol şans 🙂

  25. Maddeleri yerine getirdim, sevgiler..Tabağı kazanamazasak nasıl elde edebiliriz acaba :))

  26. 3 anneden 2 sinin yaşadığı durumlar , benimde sorunum :)Yazıyı beğendim paylaştım facede ( Aysun Zerenay Göleber )

  27. yapılması gerekenler tamam yazı da çok güzeldi sağol eren bekliyorum:)

  28. Merhabalar, tabağa bayıldım. Benim kızım şuan 1 yaşında. Şimdilik yeme ile ilgili sıkıntımız yok ama ileride anlayacağı bir yaşa geldiğinde ve yeme problemi olursa yemeği eğlenceli bir hale getirmek için müthiş bir ürün 🙂 Normalde nereden satın alabiliyoruz? Yeme problemi ile uğraşan çok arkadaşım var, onlara mutlaka tavsiye etmek isterim

  29. görev tamam. bu sefer ben de şansımı deneyeceğim. ama tabağı kendim için istiyorum. ben kızımdan daha güzel süslerim, daha çok eğlenirim. o da beni seyretsin.

  30. ben de beğendim paylaştım,benim kuzunun yeme sorunu yok ama mama sandalyesinde uzun süre oturtamıyoruz..tabaklar iyi fikir..(Fatma Açık Özdoğan)

  31. Merhaba
    Bloğunuzu izliyorum.
    Gfc: Nurcan
    Facebook sayfanızı beğendim.
    Çekilişi duyurdum.
    https://www.facebook.com/nuyaver/posts/493921954003663
    Nurcan Uyaver
    nuyaver(at)gmail(dot)com

  32. şahane bi yazı…bu tabakla bebeğim diil ben yemek istiyoruummm:))

    Kazanmak için 4 madde yerine getirildi….kazanamazsak food face'i nerden alabiliriz ??? svgler

  33. begendim, paylaştım tüm görevlerimi yerine getirdim .

    Şahane bir yazı olmus eren tam benim ıştahsız fındıgım için yazılmıs sanki bu tabakla birlikte insallah iştahsızlığımız ortadan kalkıcak 🙂 sans bizden yana olmalı bu sefer 🙂

  34. Islem tamam;) umutluyum bu tabaktan:))

  35. Verdiğim mama sandalyesi parası hala içime oturuyor:) Adam bizim gibi olmak istiyor, napalım herşey onun için:) akşam yarım saatcik kullanıyoruz. Face'de paylaştım, çoook beğendim de. İnşaallah biz kazanırız 🙂

  36. bayıldım bayıldım tabaklara:) & şartları yerine getirdim:)

  37. paylaştım.bize çıksın nütfennn:)

  38. çok güzeeellll.iştahsız 2 çocuğum var.keşke bize çıksaaaaaa :))))

  39. face sayfasını zaten beğenmiştim bi de üye oldum 🙂

  40. Benim bebeğimin iştahı yerinde şimdi, umarım da değişmez bu durum. Kısacası şimdiye dek böyle bir yönteme ihtiyacım olmadı hiç. Mama sandalyesinde de gün içinde birkaç kez uzuunn vakitler geçiriyor. 17 aylık, yemeğini kendi yiyor, ardından elini, ağzını ve mama sandalyesini temizliyor, biraz oynuyor; ondan sonra sıkılıp iniyor 🙂 Ama yazı için teşekkürler, hoş fikir ve tavsiyeleri kendim için gerekmezse de arkadaşlarımla paylaşacağım. Tüm şartlar tamam.

  41. Yorumum yayınlanmadı bir kez daha yazayım dedim. Bende talip oldum. Bütün hepsini yaptım.

  42. Bu tabağı eylülden beri arıyorum ama malesef Türkiye 'de yok bulan olursa bana da haber versin 🙂 Bende Özgem için 23 Nisan hediyesi olsun istiyorum :)Olcay Burcu…

  43. Bu tabak super bisiii , benim kizimda da ise yarar mi acaba !

  44. Çekilişi Random.org'da yaptım. 42 adet geçerli katılım var.

    İlk şanslı numara: 37 numarada Zühre Elyas
    İkinci şanslı numara: 22 numarada Müge Aytekin

    Tebrik ederim ve herkese teşekkür ederim!

    Zühre ve Müge 3 gün içerisinde bana iletişim bilgilerinizi göndermenizi bekliyorum. Aksi takdirde çekilişi tekrarlamak zorunda kalacağım…

    Not: Sonraki bir yarışmada yine bu hediyeden vereceğim 🙂

    Eren

  45. Hadi bize ciksin.. oglum bu tabak ile afiyetle yesin
    oznur

  46. bundan bende istiyorum ama 🙂

  47. cok keyifli geliyor kulaga boyle anlatinca:))

    Yasemin

  48. Nilar ACAROĞLU GÖK adıyla ne gerekiyorsa yaptım, kendime bol şans diliyorum.

  49. Oğlum 11 aylık oldu bir aydır bizde de başladı aynı sahneler, önerilerini deneyeceğim işe yarayacağına eminim 🙂 paylaşıyorum umarıoğluma çıkar ;)))

  50. Sebzeleri bu tabakla yedirebilirim belki bir umut doğdu 🙂

  51. benim kızım da 1 yaşına kadar toplu bir bebekti ancak sonra yürümeyi öğrendi. Şimdi yediği ancak hareketine yetiyor 🙂 Bana da bol şans o zaman çünkü hem tabağa hem yaratıcı oyunlarınıza bayıldım 🙂

  52. mama sandalyeesinde ağlıyor benimki illa gezerek yiyecek 🙁
    bize çıksın 🙂

  53. Özellikle punk adam yapmak için kazanmak istiyorum 🙂

  54. ben de tüm işlemleri yaptım :)) inşallah bana çıkar.

  55. katı gıdalara geçtiğimizden beri ıhhh deyince bir kaşık bile fazladan vermedim sonuç herşeye ağzını kocaman açan bir kızım var.Tabaklara bayıldım umarım bizim olur :))

  56. eren, yanı oğlum senın o gercek mı dıye ıteleyıp kakaladıgın cocuklardandı en azından bır zamanlar.. ne zamana kadar, mama sandalyesınde ne ısım var benım dıye bır soru aklına gelene kadar sanırım. sımdı o onde, ben arkada cogu zamann.
    o yuzdennnn O TABAGAA IHTIYACIM VARRRRRRR 🙂

  57. Harika yöntemler..yazida cok bilgilendirici olmus yine..henüz erken olabilir ama yeme sorunu olmsada eglenerek yemesini cok isterim..umarım sansli oluruz 😉

    SevgileR..

  58. Yazı için teşekkür ederim eşim kızım ve kendi adıma. İştahsızlıkla savaşta bana bir püf noktası söyleyenin kulu kölesi olurum.

  59. Harikaa tabak cok etkileyici ama biraz daha zamanim var galiba tabakta bir yuz oldugunu anlayip sacini basini yemesine :)) ama hemen amazona bakicam simdi insallah vardir . Cok guzeller doymadim daha varmi anne diyen bir evlat he vay anasiniii:)))

  60. Harikaa tabak cok etkileyici ama biraz daha zamanim var galiba tabakta bir yuz oldugunu anlayip sacini basini yemesine :)) ama hemen amazona bakicam simdi insallah vardir . Cok guzeller doymadim daha varmi anne diyen bir evlat he vay anasiniii:)))

  61. Harikaa tabak cok etkileyici ama biraz daha zamanim var galiba tabakta bir yuz oldugunu anlayip sacini basini yemesine :)) ama hemen amazona bakicam simdi insallah vardir . Cok guzeller doymadim daha varmi anne diyen bir evlat he vay anasiniii:)))

Leave a Reply