Anasayfa / BYBO / Yapım / Hamilelik Öncesi / Fertilite ve İnfertilite / Saadet Çakır Okur Mektubu- Endometriozis

Saadet Çakır Okur Mektubu- Endometriozis

Merhabalar Eren, 

Öncelikle blogun çok başarili, araştırmacı ruhun süper, tebrik etmek isterim.. Blogunu bir endometriozis hastası olarak yabancı kaynaklarda endometriozis diyetini araştırırken keşfettim. Türkçe olarak da sadece senin blogunda bu konunun işlenmesi açıkçası çok hoşuma gitti… 

4 senelik evliyim, 30 yaşındayım ve evliliğimin başından beri endometriosizle mücadele ediyorum. Maalesef ki başımdan 3 kere yumurtalık kisti ameliyatı geçti, 2 si laparoskopik, biri açık olmak üzere… Senelerdir verdiğim olumsuz tüp bebek denemeleri de cabası. Bu seneki tüp bebek denemelerim sırasında (en sonuncusu Haziran’da oldu) akupunktura gitmemin yanı sıra son bir çare, belki faydası olur diye Temmuz ayından beri elimden geldiğince endometriozis diyetini uygulamaya çalışıyorum. 

Özellikle yaşadığım yerde sağlıklı beslenmek, organik yemek, glutensiz ürün bulmak çok kolay olduğundan burdayken zorlanmasam da Türkiye tatillerinde rejimim biraz bozuluyor.

Endo diyeti senin de bildiğin gibi bayağı ağır bir diyet. Etrafımdaki insanlara neden glutenli, şekerli, etli şeyler yemediğimi; niye hep otla sağlıklı beslendiğimi anlatmam gercekten çok zor oluyor:) Bu diyet zor olsa da neyse ki benim yemek konusunda inanilmaz bir iradem var, yenmeyecek denilirse bir şeyi hayatta yemem, tadına bile bakmam. Mesela tatlı delisi biri olarak aylardır hiç şeker içeren birsey yemedim. İnanılmaz:) 

Asıl sorunuma gelirsek ben oldum olasi zayıf, narin, bağışıklığı zayıf bir tip olmusumdur. Uzun boylu oldugumdan ve zayıf olduğumdan hep ince dururum. Fakat bu diyetle farkında olmadan daha da kilo verdim, hala veriyorum istemedigim halde… (Boyum 1.73, kilom 57 idi, bu ara 54 civarındayım). Benim kafamı karıştıran konu acaba çok zayıf olursam bu hamile kalmamı zorlaştırır mı? Yani iyileşeceğim diye işleri acaba zorlaştırıyor muyum bilemiyorum. Türkiye’deki doktorum ¨zayıfsın, biraz yağlan kilo al, bu doğurganlığını kötü etkiler¨ demişti. 

Sanırım sen de endometriozisden müzdaripmişsin, nasıl tatlı kızına kavuştuğunu, bu diyeti uygulayıp uygulamadığını çok merak ediyorum. Ve şu kilo verme konusunda senin de bir fikrini almak istedim. Şimdiden ilgin için teşekkür ederim. 

Sevgiler, 
Saadet

Diğer Paylaşım

Ahu’nun İkinci Doğal Doğum Hikayesi

Sevgili Duru, Seninle maceramız 17 şubat 2017’de başladı. Reglim sadece iki gün gecikmişti ama ben …

2 Yorum

  1. geçmiş olsun. 12 yıl önce 6 cm lik kist ameliyatı geçirdim endometriyosisten, laparaskopik başlayıp açık devam eden 3.5 saatlik ameliyat ile. .doktorum bile tekrarlama riskinin yüksek olduğunu söyleyip hemen evlen , çocuk yap demişti. dinlemedim tabii. 5 yıl sonra hamile kaldım.ben hamile kalmakta hiç sorun yaşamadım 1 hafta sürdü, kızım 7 yaşında . şu anda da hamile kalmakta sorun yok yaşım 39 olacak. gözlemlerime göre: ameliyatı yapan doktorun becerisi çok çok önemli ameliyatta tam temizlenemzse tekrarlıyor en mühimi bu. bu konuda en iyi cerraha ulaşmak gerek. ikincisi benim diyetim hamile kalana kadar çok da ideal bir diyet değildi hazır gıdada süt de glüten de tükettim yıllar içinde listeyi daraltarak. önce dana etinden başlamıştım en çok toksin içeren gıdaların başında geliyor, kuzuya döndüm.şu an daha katı diyetim ama sadece diyetle ilgili olduğunu düşünmüyorum. mesela her öksürdüğünde antibiyotik tüketmiş bir çocuktum. üniversitede anaflaksi geçirmemle ilaçlarla ilişkim bozuldu ve hemen hiç ilaç kullanmaz oldum bunu da büyük bir şans olarak niteliyorum 🙂 bence çok zayıf olmak hamilelik açısından daha riskli dengeli beslenmeyi katı diyetle bozmamalı. b12 eksikliği örneğin vücudun dengesini çok fena bozar ve sadece ette var. size acil şifalar ve sağlıklı bir bebek diliyorum.

  2. bunları aceba ben mi yazdım diye düşündüm bi an..hayır yok yani sorunumuz,boyumuz,kilomuz bile bu kadar örtüşemez:)ben de 1 ameliyat 3 tüp geçirdim ve olumsuz hepsi.4.ye sıkı gircem inşallah..glüten diyeti,erenin diyeti,bol meyve sebze bir de uğur akyol ismli birinin sattığı ve sayesinde kistimden kurtulduğum bir macun var..onu size tavsiye ederim yumurta kalitesini ciddi ciddi artırıyor ve kistleri küçültüyor..bu denememi macunla yapcam inşallah bu kez olumlu sonuç alırım..inşallah siz de ben de bu pis kistle uğraşan herkes de bebeğine kavuşur..

Leave a Reply