Anasayfa / Yazarlar / Eren Kaya / İlaç Dünyası ve İç Huzuru

İlaç Dünyası ve İç Huzuru

Bir takım haberlerim var…

Johnson& Johnson İlaç Devi, aleyhine açılan bir rüşvet davasını geçtiğimiz sene kaybetmiş ve Avrupa’daki doktorlara ilaç ve tıbbi ürün satışlarını arttırmak için rüşvet verdiğini kabul etmişti. Şirket 70 Milyon $ ceza ödemeye mahkum edilmişti.

Bu ay ise, Pfizer aleyhine bir dava sonuçlandı. Pfizer, rüşvet vermek ve haksız kazanç sağlamak suçundan  toplam 45 miyon $ tazminat ödemeye mahkum edildi. Şirket uluslararası pazarda ilaçlarının satışını arttırmak maksadıyla doktorlara, memurlara (yani devlet yetkililerine) ve sağlık personellerine rüşvet verdiğini kabul etti.

 

Çin’deki bir rüşvet programı ¨puan sistemi¨ ile çalışıyormuş. Doktorun ne kadar çok reçete yazdığına bağlı olarak cep telefonu, çay seti gibi hediyeler veriyormuş Pfizer. Pfizer’ın 2009 yılında iştirak ettiği Wyeth şirketi ise Çin, Endonezya ve Pakistan’da devlet memurlarına hem nakit hem de hediye şeklinde rüşvetler vererek ürünlerinin pazarlamasını arttırmışlar ve bunu gizlemek için sahte faturalar düzenlemişler.

Merck‘in skandal davası Vioxx’u hatırlarsınız. Çok büyük bir heyecanla piyasaya sunulan ilaç, şirket riskleri konusunda doğru bilgi vermediğini açıkladıktan ve ortalama 100.000 ciddi kalp hastalığı vakasına neden olduktan sonra piyasadan çekildi. Şu günlerde ise Merck’in ürettiği MMR (karma aşı) nın klinik çalışmalarını yönlendirildiği ve aslında pazarlandığı şeklinden çok daha az etkili olduğu iddiasının görüldüğü dava devam ediyor. Sonucunu bekleyip göreceğiz.

Haberlerin ayrıntıları için pek çok gazeteye bakabilirsiniz. Ben New York Times‘ı referans alıyorum.

İlaç Dünyası’ndan gelişmeleri bildirdim. Buyrun yorumlayalım…

Diğer Paylaşım

Bu Sıkıntının Adı Yas – Scott Berinato’dan Çeviren: Süheyla Pınar Alper

Scott Berinato’nun 23 Mart 2020de Harvard Business için yazdığı yazının çevirisi (That Discomfort You’re Feeling …

2 Yorum

  1. bir de burdan yakın:

    War on Health – Gary Null's documentary exposing the FDA
    http://www.youtube.com/watch?v=h0CQrL5nzwo

    senem göl beşer

  2. İlaç firmaları bu ve benzeri binbir türlü oyun çeviriyor… bunlar sadece ortaya çıkanlar.. kesinlikle güvenilmemeli ve dikkatli olunmalı.

Leave a Reply