Yoğun talep üzerine 22 Aralık 2009 doğumlu kızım Leyla‘nın beslenme şeklinden örnekler sunuyorum:
Kahvaltı:
Genellikle okula yetişme telaşı içerisinde olduğumuzdan kahvaltısı çok uzun sürmüyor. Yarım çay bardağı buğday çimi suyuyla başlıyoruz. (Evet aynen öyle:) Eğer çok acelemiz varsa bu kısım atlanıyor. Yumurta, keçi sütü, bal muhakkak yiyor. Haftasonları ise kahvaltısı daha uzun sürüyor. Bu saydıklarıma peynir, tereyağlı ballı ekmek, domates, salatalık, yeşillikler ve meyve ekleniyor.
Öğle Yemeği:
Öğle yemeğini okulda yiyor. Sınıf arkadaşlarının tembel anaları genellikle makarna ve sandviçten başka bir şey hazırlamadıkları için Leyla da makarnadan başka bir şey yemek istemiyor. Şimdilik tam tahıllı organik makarna miktarını çok çok az tutup sebze, et ve veya tavuktan sos miktarını çok tutarak kandırabiliyorum ama bu numarayı ne zamana kadar yutar emin değilim. Bunun dışında bulgur pilavı, Türkiye’de pek yaygın olmayan quinoa ve kahverengi ya da yabani pirinçten pilav yiyor (beyaz pirinçe hayır diyoruz). Bazen de bademin ezilerek çıkarılan yağıyla balı karıştırarak sandviç yapıp koyuyorum. Bahsettiğim badem yağı özel bir makinayla çıkarılıyor. Evde yapmanız pek mümkün değil yani. Bunun yerine bol bol badem vermeniz de yeterli olacaktır.
Okulda öğle uykusundan sonra snack dedikleri bir ara öğün veriyorlar. Yazları bu genelde meyve oluyor ama kışları kraker cinsi şeyler verebiliyorlar. Miktar kısıtlı olduğu için çok müdahale etmiyorum. Sürekli olması durumunda Leyla’ya vermemelerini söylerdim. Yine evden keçi sütünden kefir götürüyor, okulda olduğu sürede onu ve hindistan cevizi suyu içiyor. Bu da Türkiye’de çok yaygın değil. Ama alternatiflerini bulmanız mümkün. Her yiyeceğin ithal olanını değil de yerinde yetişenini tüketmek taraftarıyım.
Akşam yemeğinden önce badem, ceviz, fındık, yine Türkiye’de pek yaygın olmayan goji meyvesi, yaban mersini gibi şeyler veriyorum. Yine hindistan cevizi suyu içiyor. Yaban mersinini bu yaz Kars’da dalından koparıp yeme şansımız oldu. Ahududu da aynı şekilde. Paketlenmiş meyvelerle arasındaki farkı öğrendik:)
Akşam Yemeği:
Akşam yemeğinde çorba, balık, tavuk, haftada 1 de et yiyor. Genelde köfte oluyor bu. Bazen sulu köfte gibi şeyler yapıyorum. Yemekleri hemen hemen her zaman ya tereyağıyla ya da hindistan cevizi yağıyla yapıyoruz. Çok kısa süre pişecek olan sebzeler için zeytinyağı ya da üzüm çekideği yağı kullanabiliyoruz. Salatalara da üzüm çekirdeği ya da zeytinyağı koyuyoruz…
Son 2 ay burda somon balığının zirve mevsimiydi, tavuk ve etin yerini balık aldı diyebilirim. Bunların yanında her zaman sebze oluyor. Sebzeleri çok kısa süre buharda pişiriyorum, yumuşasınlar diye…
Leyla yatmadan önce bazen kefir ya da keçi sütü içiyor, bazen de biraz meyve yiyor bazen de hiçbir şey yemiyor.
Abur cubur konusunda aldığım en popüler soru ise: ¨Hiç mi vermiyorsun??!!¨ Konvansyonel şeker ve türevi olan maddeleri (bunlar bonibon, jelibon, lolipop, bebe bisküvisi vb. maddeler) ASLA vermiyoruz. Kola, fanta, gazoz ASLA vermiyoruz. Ama dondurma, kakao oranı en az %70 olan kaliteli çikolata, kurabiye, pasta börek 2 haftada bir yiyor. Bazen arkadaşlarının doğumgünü partileri oluyor, orda da pizza ve benzeri ne kadar boş kalori varsa onları yiyor:) O kadar da tutucu değiliz ama sağlıklı beslenme kurallarını mümkün mertebe uyguluyoruz. Evde de arada bir sağlıklı tatlı‘mdan yapıyorum, severek yiyor.
Doğru olan siz ne yiyorsanız çocuğa da onu yedirmenizdir. Türk mutfağımız genellikle sağlıklıdır, sebze yemeklerimiz boldur. Yalnız gelenekten biraz uzaklaşıp sebzeleri daha kısa süreli (çok daha kısa süreli) pişirmekte yarar var.
Leyla yemek yemeyi zaman kaybı olarak gören bir çocuk. Bebekliğinden beri yesin diye savaşıyoruz. ¨Burda oturup yemekle uğraşacağıma şu koltukta tepinip, sehpaya atlamaya çalışıp kafamı gözümü yarabilirim¨şeklinde düşünüyor genelde. O yüzden her yemek faslı bizim için ayrı bir meydan muharebesi. Geçen sene dikkati dağılsın da otursun diye suyla oynamasına izin verirdik. Bu sene su numarasını yutmuyor, bazen çizgi film izlemesine izin veriyoruz. Doğru mu? Değil. Her sıradan ana gibi benim de umutsuzca aradığım çıkış yollarından biri. Ama doğru değil.
Aslında yeme sorunu yaşayan annelere benim tavsiyem genelde şu olur: ¨Yemezse yemesin, bir öğün aç kalıp açlığın ne olduğunu öğrenince bir daha öğün atlamaz, gelir yer.¨ Genellikle işe yarar ama bu çarşıdaki hesap bizim eve uymuyor. Leyla bir keresinde 48 saat boyunca hiçbir şey yemediği halde ¨anne yemek!¨ demedi! Böyle de garip bir mahluk… Mesela eline sütünü verdiğimizde oturup içmez, bir taraftan içerken bir taraftan da araba kullanır. Kemerini bağlamaz, sürat yapar, yayalara yol vermez…
O yüzden problemsiz sıkıntısız oturup hapır hupur yemeğini yiyen çocuklara çok özenirim. Ama oturup yemek yemesini şu anki kuduruk haline tercih eder miydim? ona da cevabım hayır olur:) Benim hamile kalmaya çalıştığım zamanlardan beri hayalini kurduğum çocuk hareketli ve güçlü bir çocuk. Leyla‘nın öyle olması için elimden geleni yaptım. Kendisi için en büyük isteğim herhangi bir (ya da birkaç) sporu profesyonel ya da ona yakın bir şekilde yapması. Şimdilik bu hayalim rahatlıkla gerçekleşeceğe benziyor… İnşallah diyelim:)
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
çok tatlı kızınız maşallah sağlıklı sıhhatli uzunn ömürler versin rabbim arabada süt içmesini geçtim:)de o mama sandalyesindeki haline bayıldım:))önlük pek bi işe yaramamış:)
Aynen Kübracığım, önlük mönlük takmıyoruz o yüzden artık:) Çok teşekkürler…
Eren
aburcubur konusunda kesinlikle katılıyorum, Emre de daha cips, şekerleme,çikolata vs. varlığından habedar değil.şu an halen anne sütüyle devam ediyoruz, tabi yoğurt inek sütünden.peki keçi sütü olarak bu markette satılan kutu sütlerden mi almalıyız? sanırım bunların kefir olanları da var?
Eğer kutu süt UHT değilse problem yok. UHT olan inekten de keçiden de uzak durmanızı öneririm. Öğrendiğim kadarıyla Migros günlük keçi sütü getirmeye başlamış. Bir bakın isterseniz.
Eren
Elinize sağlık:)Tam da katı gıdalara geçmişken iyi fikir oldu.Süt ve bal hariç herhalde 6 aylık bebeğe uygun şeyler hepsi.Sevgiler:)
evet uygun ancan hatırlatayım: 1 yaşına kadar bebeğin ana besin maddesi hala anne sütü. Anne sütünden kalan boşlukları ek gıdayla tamamlayın. Ek gıdanın haddini aşarsanız bebeğiniz huzursuz olur, kabız olur.
Eren
Normal yemek yedirmeyi denediniz mi
Normal yemekten kastınız nedir?
Eren
merhabalar
yazinizda bahsettiginiz quinoa nasil pisiriliyor? bunu ilk defa duyuyorum desem yalan olmaz. sebzeleri haslarken hangi makineyi ya da yontemi kullaniyorsunuz?
saglicakla kalin sevgiler
Quinoa besin değeri çok yüksek bir tahıl. Türkiye'de pek yaygın değil galiba. Bir bardak quinoa 2 bardak suyla kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriliyor. Yaklaşık yarım saat sürüyor.
Sebzeler için bir buharla pişirme aletiı kullanıyorum. Şu: http://www.amazon.com/gp/product/B00019G8IS/ref=oh_details_o00_s00_i00
Benden de sevgiler,
Eren
Eren'cim — biz de bu aralar sebzeleri buharda pisirmek icin bir alet bakiyoruz; senin kullandigin sanirim BPA-free degil, dikkatini cekeyim istedim.
Selamlar herkese!
Fatih.
Fatihcim çok haklısın! Gözümden kaçmış olmasına inanamıyorum. Uyarın için çok teşekkür ederim…
Eren
merhaba eren
bu quinoa yagsiz mi pisiriliyor? bir de uht sutlerden uzak durulmasini onermissin acep nedendir? merak ettim. sevgiler
Qinoa'ya yağı sonradan ekleyebilirsin. Ben öyle yapıyorum. Ya da pişirirken tereyağı kullanabilirsin.
UHT sütlerin kutularının besin değeri sütün kendisinin besin değerinden yüksektir:)
Dr. Yavuz Dizdar (İÜ) Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi: UHT sütlerin bozulup bozulmadığını anlayamazsınız. Çünkü bu sütler içerdikleri katkı maddeleri dolayısıyla asla ekşimez, asla kesilmez, dolayısıyla bozulup bozulmadığını da anlamak mümkün değildir.
Prof. Dr. Ahmet Aydın ( İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi): Sütü UHT haline getirebilmek için çok yüksek ısıda, çok yüksek bir basınç uyguluyorlar. Bu basınç altında sütün içindeki tüm yararlı ve yararsız bakteriler ölüyor. Ve sütün içindeki protein ve enzimler de tahrip oluyor. Bu yüzden de yoğun olarak sindirim sorunları yaşanıyor. Süt yerine mandıradan alınmış sütü için ve bu sütle yapılan ekşiyebilen, tıpkı annelerimizin yaptığı gibi yoğurt yapıp yiyin. UHT edilmiş sütün hiçbir faydası yok. Ayrıca UHT süt bağımlılık yaratıyor, dikkat dağınıklığı ve acıya karşı dayanıklılık gelişiyor. Bakanlık okullarda taze pastörize süt ya da bu sütle yapılan yoğurt dağıtabilir. Pastörizasyon, sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor. Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor. İnsan vücudu tahrip oluyor ve alerjik hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara neden oluyor. Çocuklarda görülen kronik orta kulak iltihabının altında da süt kullanımı vardır.
türkiyenin en iyi onkologlarından biri süt içmeyin yoğurt yiyin geyiğine bir kon feransta epey bir gülmüştü,net hatırlıyorum. sütün doğalını bulmak her yerde mümkün artık allahaşkına, o güzel sütten de yoğurt yaparsınız olur biter. gidip danone yoğurt ya da süt içirirseniz bebeye sorun var tabii. alerjik hastalıklar genetik ve çevreseldir gıdalarla minumum bağlantısı vardır. ortakulak iltihabı ise off gülmekten açıklama yazamıyorum ne alakası var yaa…copy paste copy paste…herkes aynı şeyi konuşuyor.
sanırım normal yemek yedirin diyen bayan. içinde doğal nişasta barınan ve normal bir türk yemeğini kastetmiş size ama siz anlayamamışsınız.mesela bamya, mesela etli patates,mesela bezelye çorbası…çiğ yedircem diye de çocuğu ileride asla uyum sağlayamayacağı bir çevreye makum etmeyin lütfen.
Simsim o bir geyik değil, gerçek 🙂 Maalesef beslenme bilgileri 80'lerde kalmış insanlar dünyanın evrenin en süper onkologları dahi olsalar güncel bilgilerin farkında değiller. ancak gülüyorlar örneğini verdiğiniz gibi. Yoğurdun neden süte tercih edilir olması gerektiğini destekleyen onlarca açıklama yapabilirim ben ama aksi maalesef yapılamaz.
Gülmekten açıklama yapamıyor oluşunuza üzüldüm. Sakinleşince beklerim yine…
Eren
bunu çok merak ediyordum işte 🙂
:))
merhabalar
ben kasar peynir, nohut, fasulye, barbunya genelde yediriyorum acaba bir sakincasi var mi?
Kaç aylık? 1 yaş üzeriyse hiçbir sakıncası yok. Baklagiller harikadır!
Eren
Kızını merak ediyordum,
çok güzel maşallah…
Teşekkür ederiz teyzesi. Adınızı göremiyorum ama. FB'dan mı izliyorsunuz?
Eren
sevgili eren, kızınızın beslenme şekli çok iyi fakat dediğiniz ürünleri bulamıyoruz kırsal yerde temin etmek hayli zor. Herkesin ulaşabileceği ve yapacağı beslenme programı yayınlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar.
Hasibe, yukarıda saydığım ürünlerden çoğunu bulabilirsiniz. Bulamayacaklarınız Türkiye'de çok yaygın değil dediklerim olabilir. Onları da zaten tüketmemelisiniz. Yerli malı en sağlıklısı 🙂
Eren
Merhaba Eren,
Leylaya 1 yaşındayken yedirdiğin herhangi bir beslenme liste varsa günlük benimle paylaşırmısın.
1 yaşından sonra siz ne yiyorsanız aynısını bebeğiniz de yiyebilir artık 🙂
Erencim..iyiki hep yazmışsın.bizde ilerlediğin merdivenlerde tecrübelerinden faydalanıyoruz. Benim sorum:) keçi sütünü farklı süt çeşitleri elinin altında bulma imkanın olduğu halde tercih etmişsin.
Hindistan cevizi sütü,yada badem sütünü seçmemenin nedeni nedir? ben badem sütüne geçtim son zamanlarda hindistan cevizi sütünü de yemeklerde kullanıyorum ama içmeyi denemedim nedense:) suyu da hiç aklıma gelmedi ne yalan söyliyim,kendi alışkanlığm olmadığı için sanırım. diğer sorum bizde hindistan cevizi yağı cold pressed tereyağı yerine ballı ekmeklerde kullanılıyor yazından ilham alıp hinditan cevizi suyunu da hayatımıza ilave etsek çok mu karışır işler sence:)) teşekkürler
Cerencim gecikme için özür dilerim…
Hindistancevizi sütü değil de suyunu tercih ediyoruz. Yağı kadar olmasa da çok sağlıklıdır şahanedir. Bilhassa spor yapan insanlarınbolca tüketmeleri tavsiye edilir.
Hayır suyunu da ilave ederseniz hiçbir şey olmaz 🙂
Diğer blokta izin vermiyor oyüzden buraya yazıyorumEren Merhaba ben uyku eğitimi yazılarını okudum suan 4 ayına girecek bi oğlum var 2 ağustosta tam 4 aylık olucak biz gece 7.30 en 8 en gec 9 a doğru memede uyuyoruz ve Sabaha kadar ben belirli aralıklarda 2-3 saatte bir emziriyorum benim problemim gündüz çok az uyuyor bağırıyor sinirleniyor emmek istemiyor bununla alakali yardimci olabilirsin çok sevinirim önceden kendiliğinden uyuyordu ama artık ben sallayarak belki saatler süren kavgaları sonra en fazla 20 yada 30 dk uykuya anca daldirabiliyoru m oda belki 2 kere gün içinde sabah 8 yada 9 gibi kalkıyor emziriyorum daha sonraki saatler nasıl olmalı nasıl bir yol izleyelim yardım edersen çok sevinirim