Anasayfa / BYBO / Bakım / Beslenme / 1 Yaş Üstü Beslenme / Çocuklarının Beslenmesine Özen Göstermeyen Ebeveynler Kulübü

Çocuklarının Beslenmesine Özen Göstermeyen Ebeveynler Kulübü

Bugün aldığım bir ¨okur mektubu¨nu sizlerle paylaşmak istedim. Siz ne düşünüyorsunuz?


Arkadaşım, bunu ismimi vermeden yayınla çünkü çevrem çocuklarına dur durak bilmeden şeker-hamur yediren ve kola-gazoz içiren kadınlarla dolu, sonra beni kuytuda köşede kıstırıp döverler, neme lazım… Mesela geçen gün bir toplantıda:


– Çocuğuna yemek yanında gazoz verip, 2. bardağı istemeyen çocuğa ısrarla kuru kuru gitmez o diyerek 2. bardak gazozu içiren bir anne tanıdım.


– 1,5 yaşlarındaki bebeğine öğle yemeği olarak yoğurt yanında çubuk kraker getirmiş, bir kaşık yoğurttan bir de çubuk krakerden veren, ayrıca diğer çocuklara da zorla ikram eden bir anne tanıdım.


– Evde hasta yatan oğlu için kendi kafasından antibiyotik tedavisine başladığını anlatan ortaokul öğretmeni bir anne tanıdım.


– Benim oğlum gece 12’ye kadar oturuyor diyen bir anne tanıdım.


Bu anneler gerçekten cehaletlerinden mi çocuklarına bile bile bunca zararı veriyor yoksa umursamadıklarından mı?

Beni soracak olursan bu market ürünlerinden yana çok dertliyim. Kızıma gayet iyi öğrettim uzak durması gereken yiyecekleri ama bakıcısı haberim olmadan aburcubur yedirip duruyor. Benim tepkimi de anlamıyor. Eşim de bana etrafımızdakileri gördükçe bakıcınınki gayet anlaşılır bir durum diyor. Çünkü üniversitede hoca olmuş insanlar bile çocuklarına sürekli o tip şeyler yedirmekte sakınca görmüyor. Bakıcımızın anlattığına göre bizden önce çalıştığı evde (karı koca üniversitede hoca)  bir çekmece varmış ağzına kadar abur cubur dolu… İşin en sıkıcı tarafı insanlar benim çocuğumu da dahil ediyorlar. Ben öyle herkese yapmayın! diyebilen bir tip değilim. O yüzden içim içimi kemiriyor. Bir de tanımadığım insanlar da durmadan saçma sapan yiyecekler ikram ediyor. Yahu kardeşim belki çocuk şeker hastası, belki anası babası karşı…al sana türk canayakınlığı! bir de ikram ettin yeter di mi niye ısrar ediyorlar? ya da ayyy niye yemiyor diyorlar ya da aman canım ne olacak sanki diyorlar ya da nasıl olsa yiyecek bunlardan diyorlar…gıcık oluyorum!!


Bugün bir kreşe gittim. kahvaltı listesinde sarelleli ekmek, ara öğünlerde ve yemekde meyve suyu var. Bunların ev yapımı olduğunu hiç zannetmiyorum. kimsenin anne babalığına bir şey demem ama nasıl kendi elleriyle o iğrenç şeyleri yediriyorlar hayret ediyorum valla. yahu 5 yaşındaki çocuğa niye gazoz içirirsin be kadın…


İçimi döktüm rahatladım…

Diğer Paylaşım

Kandırıkçılık İnancı – Süheyla Pınar Alper

‘Impostor syndrome‘ kavramı dilimize ‘kimlik hırsızlığı’ sendromu olarak çevrilmiş. Kimlik hırsızlığı gerçekten bir hırsızlık eylemi düşündürüyor, …

54 Yorum

  1. işin bu yönü de var değil mi?bu taraftan bakınca ne kadar da haklı aslında!

  2. Bu konuda bende çok dertliyim, birde çocuğuma özen gösterince ''sakınan göze çöp batar'' diyenlerden tutun da ''okulda nasılsa alışacak, boşver'' diyenlere kadar ne yorumlar duyuyorum.
    Bir gün beslenme konusunda herkesin bilinçlenmesini umuyorum…

    • çocuğa nelerin yenip nelerin yenmeyeceğini öğretebilirsek okulda nasılsa filan yemez diyorum. Bizim zamanımızda da kantinlerden salam sosis sucuklu sandviçler eksik olmazdı ama annem sakın yemeyin diye sıkı sıkı tembihlediği için uzak dururduk. Herhangi bi yerimiz de eksilmedi şükür:)

      Eren

  3. Bir de hamileyken "bir kadeh kırmızı şarap iç, kan yapar" diye ısrar edenler var.

  4. Bir cimdik tuz ile yaptigim sebze corbasini- yemegini cocuguma yediriken "O tatsiz tuzsuz seyleri yediriyorsun yavruma, yazik! Ben 3 cocuk buyuttum hic boyle seyler yedirmedim! benimkiler eksik mi oldu simdi" seklindeki asagilamalara maruz kaliyoruz bir de!!
    Oyy ne yapsak ki? :p Sence kim dogru soyluyor Eren?? 🙂

    • Esin, bir noktada büyüklerin bazı şeyleri bildikleri gibi bazılarını da bilmediklerini kabul etmeleri gerekiyor. ¨Biz böyle yetiştirdik, kötü mü olmuş¨yaklaşımı çok popüler ama her açıdan problemli. Böyle diyenlere ¨nerden biliyorsun daha iyi olamayabileceğini¨diyorum. Şu an hayatta ve nefes alıyor oluşun bebekliğinde çok iyi bakıldığını göstermiyor ki? Hepimizin ufak tefek de olsa sağlık sorunları olabiliyor. Bunların çocukluğumuzdaki beslenmemizle ilgisi olmadığını kim iddia edebilir?

      Eren

    • enesinannesi

      26 yaşındaki kuzenim şu bilinemeyen tansiyon problemi yaşıyor. Sebebinin henüz 3 aylıkken annesinin yedirdiği pirinç pilavındn ttunda diğer yemeklere baglı oldugunu düşünüyorum. Dr çaresini ve neden kaynaklandıgını bulamıyorlar. taniyon çok ciddi derecede hayatını etkiliyor!! bu cevabı verirsiniz

  5. ''Ben verdim bir şey olmadı,ver gitsin''ci anneye Sinir Oluyo-rum!!

  6. bir yere gezmeye gittiğimizde hiç tanımadığım insanların çocuğuma şeker, bisküvit tipi şeyler vermesinden çok rahatsızım. hem çocuğumun bunları yemesini hem de bir yabancıdan bir şeyler almasını onaylamıyorum. evet insanımız canayakın, elindekinden ikram etme kültürü, çocuğu sevindirme isteği falan var ama artık bu gibi kimseye bir yararı olmayan huylarımızdan vazgeçmemiz lazım. gereksiz ikramlar anneyi zor durumda bırakıyor, hem karşısındakini kırmak istemiyor hem çocuğuna bir şeyden eksik kalmadığını hissettirmek istiyor hem uzatılanı tüm ısrarlara rağmen almamaya çalışıyor..ne diye beni o kadar geriyorsunuz kardeşim:)
    çocukların bu tip şeyler yemesi o kadar normal karşılanıyor ki ben yedirmiyorum dediğinde herkes sana çok tuhaf bir şey söylemişsin gibi bakıyor. malesef ben de kendi bakıcıma bunu kabul ettirmekde zorlanıyorum. başka hiçbir şeyde bu konuda olduğum kadar da hassas değilim. ama binlerce defa sakın bizden habersiz bu tip şeyler yemesin dediğim halde aksini yaptığını düşünüyorum. bir kere suç üstü yapsam tüm nezakatimle çok fena kalbini kırıcam:)
    "aman o kadar titiz olma" diyen tiplere sinir oluyorum . bir kere ben kendime göre hiç de titiz bir anne değilim (hatta bazen fazla bile rahatım) ikincisi sen nasıl istersen öyle yap ama benden sana ne …

    • Titizlik böyle bir şey değil ama cehalet bunlarınki gibi işte… sonra da kanser niye arttı, depresyon niye arttı, obezite niye arttı, kalp hastalıkları niye arttı. siz titiz olmayın gene…

      Eren

  7. bir de şunu yazıyım son doktor kontrolünde doktorumuz dedi ki "bırak az yesin, sakın ye diye ısrar etme. çocuk bir kere kilo almaya başladı mı sonra onun dönüşü olmuyor. takip ettiğim kilolu çocuklardan şimdiye kadar kilosunu indirmeyi başardığım hiç olmadı. tartıya çıkıp kilo veremediğini görmek, bedeni ile mücadele için de olmak çocuk için de çok zor bir süreç.
    istatiksel bir bilgiye dayanarak söylemiyorum, sadece tahminim, bu kilolu çocukların çok büyük bir oranı çok yediği için değil o iğrenç şeyleri çok fazla ve çok uzun zamandır yediği için öyle.

    • aynen öyle özden. çok fazla sebze meyve yiyip obezite sınırlarına dayanmak mümkün değil. istesen de yapamazsın. Kilolu çocukların kiloları tamamen boş kalorilerden kaynaklanıyor. üstüne yaşayacakları sağlık sorunları da cabası. Evet bir miktar çocuk genetik olarak iri oluyor ama bunlar ciddi anlamda azınlık.

      Eren

    • enesinannesi

      benim oğlumda hep çok az yer. sevmediği şeylerde çok azla. Sebzeyi ve eti sevdiremedim bir türlü. Zorlamıyorum ama o yeedikçe çok üzülüyorum. çok şükürki yogurdu seviyor, kahvaltıyı seviyor diye kendimi teselli ediyorum. 🙂

  8. Merhaba, sitenizin nâmını duymuştum da ancak girip okumak şimdiye kısmetmiş:) biz evimize hiç sosis,salam türü yiyecek almıyoruz. ama dışarıya bir yere gittiğimizde bizim oğlanın ilk saldırdığı yiyecek sosis ve salam:( gel de çık işin işinden. asitli içecekleri de almıyoruz (alsak da gözünün önünde içmiyoruz) millet her ne kadar aman canım ilerde alışacak nasıl olsa dese de varsın ilerde alışsın şimdi değil. biz doğru beslemek için elimizden geleni yapsak da çocuk yemek yemedi mi bazen yoğurt ve çubuk kraker yesin de yeter ki midesine birşey gitsin mantığı devreye girebiliyor. valla ben bizzat oğlumun bi elinde dondurma, önünde yoğurt ve salatalık'ı öğün olarak yediğini biliyorum. ayrıca gidilen yerde çocuğa önceden bir kenarda anneye sorulmadan verilen kola tarzı içeçekler yada şeker verenlere de gıcık oluyorum. önceden sor arkadaşım çocuğun yanında değil.

    • Çocukluğunda doğru beslenmeye alışan çocuk yetişkinliğinde de çok fazla sapmıyor bundan. Benim gözlemim bu. Benim kızım 2.5 yaşında, yavaş yavaş biz de başladık parti toplantı filan gezmelerine. Sunulan pasta börekten arada bir yemesinde sakınca görmüyorum ama kola ya da jelibon, lolipop benzeri şekerler ikram edildiğinde mesela cevap ASLA dır. Pek umrumda değil evsahibinin alınması. Kızımın bedenine giren toksik maddeleri kontrol altında tutacağım tabii ki:)

      Nihayet blogumu ziyaret edebildiğinize sevindim Buya. Bi kola alır mısınız:)

      Eren

  9. Guneydogu Anadolu'da calisan bir pediatrist olarak duyduklarim gorduklerim kanimi
    donduruyor.Aklima ilk gelenler:
    1)Annelere sordugumda kahvaltida ne veriyorsun diye sordugumda en populer yanit
    cicibebe-sut (inek sutu).Kahvalti toplist in ikinci sirasinda cay ekmek var.Onceleri bakakaliyordum simdi sadece derin bir ic cekebiliyorum.Kadinlar cocuklara kahvalti hazirlamaya ve onu yedirmeye useniyor.
    2)Her turlu dandik hazir meyve suyu sofranin bastaci.Gerekce bogazindan gecmez.Gecenlerde ornek menu getiren bir annenin cocugunun her ikindi pogaca meyvesuyu ictigini gorunce sebebini sordum.Anaokuluna giden kizin ogretmeni istiyirmus.Useyip ogretmeni aradim bi guzel kibarca kalayladim.
    3)Tip egitimi ve pediatri ihtisasi boyunca ogrenmedigim bir seyi burda ogrendim:cay kahve kola zihin acar cocuklarda.Dolayisiyla her firsatta icirilmeli.
    4)Ve tabi sofralarin bastaci durum.Oglen durum aksam durum.Koca lavas ekmek.icinde bolca yikanmamis sogan maydonoz ve kus kadar et.

    Hic birsey yemiyor diye gelen annelerden ornek uc gunluk menu istiyorum
    Bitanesi onumde yaziyorum:Sabah cay ekmek zeytin.Arada gofret.(dede almis)oglen patates kizartmasi.aksam durum ustune baklava ….

    • Tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler Elif. Aslında büyükşehirli anneler bunları yaparlarsa Anadolu analarının bin beterini yapmaları gayet doğal. Hadi onlar cehaletlerinden çocuklarını iyi besleyemiyorlar ya öğretmenlere ne demeli?

      Kahve kola konusu ise iyice can sıkıcı. Kafein çocuğu uyarıyor, kendini o duvardan bu duvara atmaya başlıyor anası da çocuğum çok zeki oldu zannediyor. Aslında çocuğuna bir nevi uyuşturucu verdiğinin farkında bile değil.

      sonra gelsin kafası az çalışan, göbeği yağ bağlamış tembel nesiller…

      Eren

  10. bu durumdan ben de çok şikayetçiyim aslında o kadar katı kurallarım yok ama yine de olabildiğince uzak tutmaya çalışıyorum kızımın minik bedenini işlenmiş gıdalardan ve abur cuburdan. zaten bir süre sonra sanırım engel olamayacağım en azından şimdi müdahele edebiliyorken olabildiğince korumaya çalışıyorum ve zararlarını anlatıyorum. en nefret ettiğim şey çocuklara gazlı içecekler içirilmesi. arkadaşım çocuklarına daha 2 yaşlarını doldurmadan kola vermeye başlamıştı şimdi ise şişenin dibini görmeden bırakmıyorlar bu durumdan da şikayetçi oluyor üstelik şimdilerde. hayret verici bir durum doğrusu.

    • 2 yaşını görmemiş bir çocuğa kola vermek düpedüz çocuk istismarıdır. İstismar sadece fiziksel olmaz ki? Bebeklere kaldıramayacakları ve sağlıklarına zararlı olacağı muhakkak maddeleri yedirmek de istismardır. Bilgiye erişim bu kadar kolayken annelerin bu cehaleti sergilemesi gerçekten de hayret verici!

      Eren

  11. Çevremdeki böyle birçok insan tarafından "kafayı çocuklarına ne yedireceğine takan psikopat anne" gibi görünsem ve tanınsam bile asla vazgeçmeyeceğim. Birgün çocuklarıma sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabilmek tek hayalim.. Bu sebeple sütü silivriden, yağımı küçükkuyudan, sebzemi meyvemi aydından, unumu, cevizimi bayramiçten getirtiyorum ve çocuklarıma fast food, market ürünü, hazır içecek vs vermiyorum.. Verenlere de inanamıyorum.. İnsan bu kadar mı sağır ve cahil olabilir.

    • Benim bebeğim 8,5 aylık, daha şimdiden çok bilmiş anne oldum.Sebebiyse bebeğime tatsız tuzsuz yemekleri yedirmem,bakla,çilek vs. vermemem.Biraz daha büyüyünce hazır gıdalara aklı erince ve çevremdekiler bebeğime bunları vermeye çalışınca ne olacağız bilmiyorum 🙂 Geçenlerde öğle yemeğini yedirirken çay da versene içi kurur diyen yakınıma cevap bile vermek istemedim çünkü artık olay inada bindi.Özellikle sinir etmek için karıştıklarını düşünmeye başladım…

    • Tebrikler aklımdakiler! aynen devam edin!

      Eren

    • Musabınannesi, ¨içi kurur¨u da ilk defa duydum:)) insanların yaratıcılıkları sınır tanımıyor gerçekten. hadi diyelim çocuğun içinin kuruma ihtimali var. onu çay ile mi ıslatmak lazım yani? su denen bi içecek de var ama o teyzeler ablalar ğek bilmezler:)

      Bence siz oğlunuz büyüyünce de olayı gayet iyi kontrol altında tutabilirsiniz. Öyle bir potansiyel gördüm sizde:)

      Eren

  12. ben de tanıdım böyle annelerden..bir tanesi sanırım 8-9 aylık bebeğine yemeğin yanında kola içiriyordu.çocuk yüzünü buruşturdukça gülerek iç iç kaydırsın diyerek…bir tanesi de kuru pastanın yanında kola içmek istemeyen kızını azarlayarak içirmeye çalışıyordu ''iç iç özenirsin.Sude iç diyorum özenirsinnnn'' nidalarıyla :/

    • Bu kadınları ben görsem herhalde tepelerine çantayı indirirdim Burcu. Hayret ediyorum gerçektenç İçmesine izin vermek hadi bir yer kadar ama zorlamak da neyin nesi?

      Eren

  13. ben küçükken annem bana kola içirmezdi, bir yılda sadece 4 kere 2'si bayramlarda, biri doğumgünümde, biri de yılbaşında. amcamın oğlu ise (hatırlarsınız depozitolu 2 litrelik kolalar vardı) hergün bir şişe kola içerdi, sonuçta kuzenimin boyu uzamadı ve gelişimi durdu.aynı yaşta olmamza rağmen benim yarım kadar filandı. hormon iğneleriyle, özel beslenme programlarıyla ergenlik döenmimin sonlarında zor toparlandılar. şimdi benim beş yaşında bir kızım var ve asitli içecekleri acı diyerek içmiyor. sadece arada da bir gazoz paylaşıyor babasıyla. asitli içecekler yerine soda içiyor ve daha çok seviyor. 2-3 yaşlarındayken her hafta sonu kurabiye ve poğaça yapardım, abur cubur isteğini bunlarla geçiştirirdi, bir de haşlanmış nohut, badem, kuru üzümle. şimdilerde ne yazık ki jelibon, lolipop gibi şekerleri öğrendi (çok bilen aile büyüklerine teşekkürler), haftalık kısıtlamalarla en azından sınırlı tutmaya çalışıyoruz. markette iki tane abur cubur hakkı var, geçen sene süt ve süt diliminden yana kullanırken bu sene jelibon ve lolipop alıyor. vermelerine engel olamıyoruz bari sınırlı tutalım diyerek çok fazla itiraz edemiyoruz:(

    • Size naçizane önerim kızınızın abur cubur hakkını elinden almayın ama jelibon ve lolipop gibi maddelerden muhakkak uzak tutun. Bunların zararı sadece içerdiği şekerle sınırlı değildir çünkü. Sizi korkutmak istemiyorum ama hastalıklara rahatlıkla davetiye çıkarabildikleri gibi bir rahatsızlık durumunda iyileşmenin gecimesine de neden olurlar.

      Ben de kızıma abur cubur yeme hakkı tanıyorum arada ama bizim bir ASLA listemiz var o da jelibon, lolipop gibi şekerleri, bakkal çikolatalrını ve kola ve benzeri içecekleri kapsar. Onun dışında bitter çikolata, pasta-börek kurabiye pizza gibi şeyler yemesine arada izin veriyoruz.

      Eren

  14. Birde isin b cikaranlar var 25 yildir saralle yiyorum henuz bir saglik sorunum yok,cocuk niye mahrum kalsin arada verin

    • Sözkonusu aşırı şeker yüklü abur-cuburlar olduğunda haddinden az vermeyi değil de fazla vermeyi "b. çıkarmak" olarak tanımlamak biraz daha doğru olur sanırım:)

      Eren

  15. yazılarınız ve paylaştığınız bilgiler için sizi tebrik ediyorum. bu konu gerçekten çok önemli. çocuğum olsa sanırım ben de insanları kırmayı göze alıp, ikramları sert bir şekilde geri çeviririm ama konu kendim olunca bunu yapamıyorum. bizde misafirlikte ye iç diye çok ısrar edilir ve eğer evsahibi az yediğini ya da bazı şeylerden yemediğini öğrenirse daha çok üstüne gider 😀 ben bu konuya şöyle bi çözüm buluyor yeşil salata(mayonezli olanlardan değil) varsa tabağın nerdeyse tamamını dolduruyorum. bir kaç tane diğerlerinden alıyorum. hatta böyle yapınca hem yiyorsun hem fitsin diye övgüler alıyorum:D ama içecek konusu sorun oluyor.
    sofrada sadece asitli yiyecekler oluyor ve ısrarla kola(en pahalısı diye sanırım) içirmeye çalışıyorlar. genelde hemen bardağıma su koyup, bunu engelliyorum ama yaşlı insanlar alınıyor. şeker hastası olduğum yalanını söylemeyi düşünüyorum şu aralar 😀

    iç kuruma olayı da komikmiş. eskiden sofrada içecek içmezdik biz. içimiz de kurumadı:D

  16. yorumlari okurken benim ufaklik ev yapimi kurabiye kutusundaki (arap kömbesi bol susamli)susamlari avuc avuc agzina dolduruyordu hala yemekte…kizimin en abur cuburu ceviz, leblebi, findik, fistik evet arada teyzemiz jelibon getirir ama en fazla 5 adet ayicik sonra kaybederim ortalikta o paketi market alisverisimizde abur cubur hakkini o krem peynir ve cevizden yana kullaniyor ne tuhaf dimi alismadi bilmiyor cikolata, lolipop…türkiye ziyaretimizde ilk kez 1,5 yasinda cikolata ile tanisti ondada ortaligi ayaga kaldirdim sonra herkes bana zaten deli muamelesi yapti hala suclulari bilmiyorum 😛
    gecenlerde kizima zorla fanta vermek isteyen teyzemize kizimin cevabi ayyir ayir icmem o aci demesiydi tadina bile bakmadi ama ben onun ztadinin kötü oldugunu cocuklarin icemiycegini söyledim oda kafasinda aciyla kotlamis bu kadar basit aslinda buarada bende tanik oldum bir dogumgününde annenin 2,5 yasindaki cocuga bardak bardak kola, fanta icirdigine nedenini sordugumda ögelen uyumadi uykusu acilsin dedi hala dumur bir haldeyim nasil bir mantiktir bu!!! evet cok incelemek, irdelemek belki yanlis ama bu denli aman yesinde, icsinde ne olursa olsunda yanlis…ben cikolata ile cok erken tanismisim cocukken sonuc kilo problemim var ve dislerim cok sagliksiz yetmezmi verdigi bu kadar hasar…saglikli nesil ancak saglikli bir yasam bicimiyle olusuyor….

  17. Merhaba.
    Arkadasımın 6 aylık bır kızı var.Dogum yaptıgında anne sutu alıyordu bebegı,baktım bır annesı bır yengesı gırıp cıkıp bebege cay kasıgıyla su verıyorlar. Böyle durumlarda kayıtsız kalamıyorum cok ıkaz ettım.Anne sutu aldıgı ıcın su vermene gerek yok bos yere verme dedım ama dınlemedı.3 ay anne sutu aldı bır daha emmedı cunku kesın doymuyor gece cok uyanıyor deyıp deyıp formul sutu dayadı bebege ve anneyı emmeyı bıraktı.4.ayda kılo almıyor dıye ek besıne gectı,dedım acele etme 6 ayını doldursun kılolu bebek saglıklı bebek anlamına gelmez..vs ama yokk,saglık ocagında ebe ek besın ver kılo alsın bıraz demıs.sımdı 6 aylık.ek besın alıyor ve formul sutude ıcmıyor ! Neden? Cunku nasılsa ek besın alabılır dıye dayıyor cocuga kasık mamalarını,hazır meyve purelerını ve kendı yedıklerı sebze yemeklerını…
    Bırgun ortamda dedım (oglum 22 aylık) ben hep Ata nın corbalarını yaparken sebzelerı buharda hasladım vıtamınlerı olmesın dıye cunku 1 yasına kadar yag tuz salca baharat vs verılmemesı gerekır dedım ama arkadasımın annesının bana dedıgı -yaptıgımız yemegınde suyu var ona da gecıyor vıtamın ! ekmegı batırıyorum suyuna nasıl yıyor bır gorsenn… Boyle durumlarda ben tutamıyorum kendımı belkı bana cok kızıyor arkadasım cok karısan cok bilmiş gıbı gelıyor olabılırım ama ufacık bebege kıyamıyorum cunku sureklı aglıyor..her agladıgında susmuyor dıye doktordalar,bırseyı yok deyıp gonderıyor halıyle.Belkı yanlıs beslenme seklınden karnı agrıyor belkı tuzlu yemeklerden bobreklerı yoruldu sancıyor derdını anlalatamıyor.Kulagına ufledım ben dedı sesı cıkmadı kulagı agrımıyor o yuzden dedı arkadasın annesı!!Karnı agrıyor dıye hamur yaptım ona dedı gectı aglaması dedı,artık hamur ne dıye sormak bıle ıstemedım herseye cevapları var cunku…
    Cok uzun oldu yazım farkındayım ama dayanamadım.Dısarıdan mudahele etmekle uyarmakla yanlıs mı yaptım sızce??

    Cok uzun oldu yazım farkındayım ama dayanamadım.Dısarıdan mudahele etmekle uyarmakla yanlıs mı yaptım sızce??

    • Merhaba,

      6. aydan sonra anne sütü alan bebeklerin su içmeye başlamasında fayda var. çünkü artık bir miktar ek besinler devreye giriyor ve çocuğun su ihtiyacı baş gösteriyor. ama eğer annesi emziriyorsa mama almasına kesinlikle gerek yok! 1 yaşına kadar bebeğin ana besin maddesi hala anne sütüdür. ek gıdalar sadece tattırmak maksadıyla verilmelidir.

      kaşık mamasına acil ve zorunlu durumlar haricinde hayır diyoruz. kendi yediklerinden sadece tattırılmalı, bebek bunlarla beslenmemeli.

      bence böyle durumlarda müdahale etmelisiniz. ben ediyorum her zaman. belli ki yavrucak yediklerinden dolayı acı çekiyor. böyle bir eziyeti bilgisizliklerinden yapıyorlarsa diyecek şey yok. ama bilgilenmek mümkün. Bloguma yönlendirin kendisini:)

      Eren

  18. kübra yaşar

    bana insanlar tuhaf gözle bakıyorlar çünkü ben zayıfım hamileliğimde 8 kilo aldım en fazla 2 kilo doğar oda zor diyip psikolojimi bozmaya çalışanlar.. bebeğim 3,5 kilo doğdu gayet sağlıklı bende gayet sağlıklıyım çok şükür bebeğim şuan 8.5 aylık uykumuz düzenli eren sayesinde:)ek besin alıyor evet kahvaltıda yapıyor meyve yiyor ve sebze çorbaları 2 çay bardağını geçmiyor çevremde sodyuma ihtiyacı var tuz ver diyen hemşire!cicibebe ver diyen doktor!ve yine hazır kahvaltı mamaları ver diyen hemşireler ve kendi yemeğinin sularından ver diyen çevrem ailem bana hastalıklı gözüyle bakıyorlar kendimden feda edip hergün kızıma yemek yapıyorum diye eleştirenler hazır mama meyve püreleri var diyenler, gayet sağlıklıyım turp gibiyimm kızım 9 kilo oda sağıklı ne eksik ne fazla resman acır gözüyle bakıyorlar ilerde hastalıklarla boğuşacağım söyleniyor neden mi?çünkü sigara içmiyorum,kolamı o da ne?şeker mi onuda at çöpe kızartma asla tüketmiyorum vs vsss…bu liste uzar gider işte ben bunları tüketmiyorum diye hastalıklar beni bekliyormuşmuş bana acıyanlara ben acıyorum aslında ve üzülüyorum onları dinlememi istiyorlar keşke onlar beni dinlese benim kızım 8,5 aylık zencefilli elmalı ıhlamur içiyor kahvaltıda niye çay kola verimki hiç yoksa suu ne içi kurur ne dışı:))ilerde daha nelerle karşılasacağım bakalım..

  19. selvi
    merhaba erencim,
    yazılarını okuyorum inanılmaz güzeller özellikle çocuk beslenmesi konusuna takıldım.ben 30 yaşına 6 aylık bebeği olan bir anneyim emzirme dönemim çok sorunlu geçtı bir ara göğsüme mikrop bulaştı ve sütümü kesti mikrop bulaşmasıda şöyle oldu tahminim;göğsümdeki yara birtürlü iyileşmeyince göğüs kalkanı taktım acımasın diye… oda göğsü nemli tutunca e bide besleyici süt doğal olarak bakteri üredi yada bebeğin ağzindan geçiverdi ben inanılmaz ateşlendim hastaney falan yattım öyle titriyordum ki..antibiyotık verdiler geçti ama sütümde bitti öyle üzüldüm ki anlatamam sonra üzüntüden iyice gitti süt..sanra 2 saatte bir sağdım birtanesi geri geldi biraz ama bu arada oğluma devam sütü verdik. bir zaman sonra oğlum emmek istemedi sonra 2 ay sağdım yanı toplam 5 ay anne sütü içebildi sana sorum devam sütleri hakkinda ne düşünüyosun çünkü oğlum doğduğundan beri içmek zorunda kaldı şuan çok sağlıklı bir bebek ama insan düşünmeden edemiyor…

    • Şöyle bir şey var Selvicim:

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=242516412517774&set=pb.191463117623104.-2207520000.1349358669&type=1&theater

      1 yaşından sonra çocuğun devam sütü denilen hazır mamayı tüketmesi için hiçbir neden yok! 1 yaşına kadar anne sütü mümkün değilse formül mama, sonrasında ise keçi sütü tercih edilmeli. Süt şart mı? Asla değil. Onun yerine kefir ya da yoğurt tercih sebebi olabilir. Aşağıda bebekler için tercih edilmesi gereken sırayı yazıyorum. Aynı sırayı yetişkinlerin de takip etmesi isabetli olur elbette…

      1-Keçi sütünden kefir
      2-Keçi sütü yoğurdu
      3-keçi sütü
      4-İnek sütünden kefir
      5-İnek sütünden yoğurt
      6-İnek sütü

      İnek sütü son seçenek olmalı. Yani sadece mecbur kalırsanız…

      Ama 1 yaşından önce anne sütü mümkün değilse formül mama vermek taraftarıyım ben. çok zor zaman geçirmişsin, çok geçmiş olsun. bence buna çok takma kafanı. 1 yaşına kadar mama ile destekle, sonrasında bırakabilirsin. NE dersin?

      Eren

  20. selvi
    erencim çok teşekkürederim yazdıklarını dikkate alacağım keçisütünün anne sütüne çok yakın değerler taşıdığını okumuştum .hemen kefir yapmayı öğrenmem lazım nası olacak bilmiyorum yoğurdu bile zor tuutturuyorum ..:))ilgin için çok teşekkürediyprum tekrar leylaya sevgiler..

  21. Fazlasıyla sinir olduğum laf “fazla korumacı olma”. Halkımız da haklı zira bu memlekette, başkentin göbeğinde meclise birkaç adım ötede çukura düşüp ölmek normal, okulda üstüne lavabo düşüp ölmek normal, bankamatik sırasında beklerken elektriğe kapılıp ölmek normal, okulun çelik kapısının üzerine düşmesi normal…Eyvallah, bazı şeylere karşı koyamazsın mukadderat dersin de işte bu “fazla korumacı olma” rahatlığımız sayesinde, yukarıdakinin bile kabul edemeyeceği, "isyan etsenize ulen” diyeceği şekillerde gitmek de pek normal . Pek çok bilimsel çalışma, çocuklara çok matah bir şeymiş gibi verilen çikolata, şeker, bisküvi, vs. nin bağışıklık sistemini zayıflattığını, kanser riskini arttırdığını, beynin faaliyetlerini etkileyip öğrenme güçlüğü yarattığını falan söylerken; vücudumuza sürdüğümüz, giydiğimiz şeylerdeki kimyasalları derimiz emerken ve bu kimyasalların kanserle bağlantısı ayan-beyan ortadayken,” aman fazla korumacı olma”yım di mi? İçeriğinde adını bile anlamadığım bir sürü maddenin dolu olduğu çöpü yemesinden, vücuduna sürmesinden, giyinmesinden korumak fazla korumacılık, takıklık oluyor öyle mi? Hepi topu bu yani. Üstelik kendimce bir denge kurmaya çalışıyorum. Kızım benim ona söylediklerimi harfiyen yerine getirmesin, benim ona yol göstermeye çalıştığımı anlasın diye uğraşıyorum. Elimden daha fazlası gelse daha fazlasını da gözümün nuru, başımın tacı, hayatımın anlamı kızım için yaparım ama bu berbat düzende, bu bir halt bilmeden her şeye karışmayı pek seven insanların arasında, sosyal hayatımızı da korumak adına ancak bu kadarına gücüm ve sabrım yetiyor. Annelik görevini elinden geldiğince iyi yapmaya çalışan annelerin işine, çok şey biliyormuş gibi her fırsatta burnunu sokmak yerine, anne ilgisinden, korumasından uzak çocuklar için ne yapabilirim diye kafa yorsa insanımız, belki bir adım yol alırız. Sen kendin istediğini ye, istediğini sür, istediğini giy, istediğin yere git ama bilmeden, anlamadan, dinlemeden “fazla korumacı olma” deme, sakın…

  22. kendim bile içmezken çocuğa gazlı içecek ya da ne idüğü belirsiz yiyecekleri neden vereyim değil mi ama? insanlara anlatmak zor. nadiren ben de bebe bisküvisi veriyorum. çok zorda kalınırsa yedirilebilir. en azından şeker, çikolata vs. den iyidir. bu arada o "ben 3 çocuk büyüttüm. eksik mi oldular?" diyenlere cevabım şudur: "evet maşallah eksikleri yok fazlaları var. çünkü hepsi obez olma yolunda"… artık anlayana 🙂

  23. bugün doktor bir arkadaşımla konuştum ek gıda konusuna gelince doktor bir çiftten bahsetti 10 aylık kızları ek gıda olarak sadece tahin yiyormuş evet evet bildiğimiz tahin
    anne sütü yerine de mama veriliyormuş(gerekliyse tabi ki olur derim ama) şu söz sinirimi bozdu ilk aydan vereceksin mamayı oh rahat rahat uyuyacaksın.
    çocuk istiyorsan her zorluğuna katlanacaksın yemeyse yeme uykuysa uyku.. çocuk saksıda yetişir gibi yetişmiyor ki

  24. Ben de yaznızdaki ve yorumlardaki gibi çok anne görüp, mahalle baskısına maruz kalmış bir anneyim. Tecrübelerimi aşağıdaki yazıda birleştirdim. Umarım işe yararlar…

    http://sagliklianne.wordpress.com/2013/01/09/annelerin-cocuklarina-yemek-yedirirken-yaptiklari-10-hata/

    Sevgiyle kalın

  25. Her yoruma aynen katılıyorum. Ben çok kolay hayır diyebilen agresif bir tipim. Çocuklarımı elletmem öptürmem sevdirmem ve asla yiyecek ikram ettirmem, çocuklar da almazlar zaten. Ama artık birilerine sinir olmak yordu beni. Ben kendi bildiğimi yapıyorum ama kimseye de karışmıyor, yadırgamıyor ve artık kınamıyorum. Elalemin çocuğundan bana ne deyip geçiyorum. Ha ben çok aşırı titizlenmiyorum. Paketli gıda yemem, doğalın peşinden koşar 3 kuruş fazla verir organiğini seçerim ama doğumgünlerinde pasta yerler. Aşırı katı değilim. Biri bana bir şey dediğinde sen kendi çocuğuna bak diyorum geçiyorum. Arkamdan saydırıyor olmalarını da artık takmıyorum. Çünkü çok yorucu ve çok sinir bozucu. O yüzden boşverin takmayın. Eskiden olsa üşenmez gider o gazoz veren anneyi azarlar, hatta haddimi aşar başka kırıcı şeyler bile söylerdim. Ama bitmiyorlar ki! Hangi birine laf anlatacaksın, sinir olduğunla kalıyorsun!

  26. Bu yazıya daha önce de yorum yapmışım ama dayanamayıp yeniden yazıyorum Eren, kusura bakma.. Benim 5 yaşındaki oğlum gittiğimiz bir doğumgünü partisinde çocuklara sunulan hamburger patates ayran menüsünde hamburgerin ne olduğunu bilmediği için(hiç yemedi) köftesini çıkarıp yedi ve birkaç da patatesle ayranını içti.. Ama baktım da bütün arkadaşları hamburgerlerini yiyip, patateslerine mayonez ve ketçap döküyorlardı ki demekki daha önce de böyle şeyler yemişler.. Çok üzülmüştüm o çocuklar için ve kendi oğlumla ve kendimle de gurur duymuştum inan… Hatta aynı partide anneler için verilen ikramlar içinde zeytinyağlı yaprak sarma ve cevizli kısır vardı ve benim çocuğum bunlardan birer ikişer çatal yemişti benim tabağımdan, annelerden biri de "aaaa çocuğa bak dolma yiyo" filan demişti, kal gelmişti bana da hiç cevap verememiştim şaşkınlıktan..

  27. Süper bır yazı bır çoğumuzun söylemek istediği ama söyleyemediği şeyler bunlar bende çocuğumu elletmem öptürmem herkesin kucagına vermem ve sonun da " ay iyiki bir oğlun var" derler bana evet benım 1 tane oğlum var, ek gıdaya gectıgımız gunden berrı organıc urunler almaya calışıyorum ve cevremdekı ınsanlardan şöyle sesler yukselıyor " ne kadar koruyacaksın bukadar da ustune dusme vs vs vs " ya arkadaşım ben öyle buyutmek elımden geldıgı kadar ozenle yetıstırmek ıstıyorum sız 1 yaşındaki çocuğa saralle ekmek verırken ben ses edıyormuyum

  28. Benimde 3 yaşında bir kız yeğenim var çok kilolu sürekli abur cubur ile beslendi. Ne kadar anlatsak da ablam bir türlü anlamadı. Şu an halen kilosu devam ediyor doktora götürdüler ve her şeyi yasakladı. Sonu ne olur bilemiyorum artık.

Leave a Reply