Anasayfa / Sağlık / Beslenme / Çikolata ve Sağlık

Çikolata ve Sağlık

Hergün bir miktar bitter çikolatanın sağlığımız için iyi olduğunu artık bilmeyenimiz yoktur herhalde… Her türlü ¨sağlığa iyi gelir¨haberini rahatlıkla boşverebiliyorken içinde çikolata kelimesi geçenleri pür dikkat okuruz değil mi? Öyleyse bu yazım da dikkatinizi çeksin.

Son zamanlara çikolata hakkında 42 adet küçük çaplı klinik çalışma yapıldı. Çalışmanın sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinin Mart 2012 sayısında yayınlandı. Hepsinden çıkan sonuç şu ki: düzenli olarak tüketilen belli miktarda çikolata:
  • Tansiyonunuzu düşürmeye yardımcı olur
  • Damar fonksyonlarını düzenler
  • İnsülin seviyelerini düşürür
Tabii ki burda bahsettiğimiz şeker oranı çooook düşük olan çikolata. Yani bakkaldan çakkaldan alacağınız o işlemden çıkarılıp bu işlemden geçirilmiş çikolatalar değil; üzgünüm ama nutella hiç değil. Çikolatanın tadından ziyade sağlığa katkılarından faydalanmaksa amaç: kakao oranı en az %70 olan kaliteli bir çikolata tüketmelisiniz. Şu ayrıntıyı da vurgulamalıyım ki günlük tüketeceğiniz miktar 2 karedir yalnızca, koca bir kalıp değil.
Bahsini ettiğim 42 çalışmaya 1.297 kişi katılmış. Bir kısmı çikolatayı anlattığım şekilde tüketirken bir kısmı tamamen uzak durmuş. Hepsi düzenli olarak tansiyon, kolesterol seviyeleri gibi  kalp kastalığına neden olabilecek faktörler için kontrol altında tutulmuş. Sonuç: çikolata yemek hem kalp sağlığı için hem de genel anlamda sağlığımız için iyidir.
Afiyet olsun!

Diğer Paylaşım

Evde Cilt Bakımı

Cilt bakımınız için binlerce lira harcamanıza ve kendinizi kimyasal işlemlere maruz bırakmanıza gerek yok. Evde …

4 Yorum

  1. Tesekkürler Eren paylasim icin.malesef kakao orani yüksek olanlarda bile seker var,ve ne kadar var belirtmiyorlar.bunlarda eminim birsürü islemden geciyor,mesela yag orani azaltiliyor vs. Ama en azindan cocugum cikolata istediginde bitter vermek istiyorum.kendim tarif bulsam kendimde yaparim:) tarif bilen anneler lütfen paylassin:)
    Sevgiler zahir

    • vereceğin çikolata 3 günde 1 kare olmalı. daha fazla vermeni tavsiye etmem. bu miktarda çikolatadan alacağın fayda söz konusu olunca şekerin bir önemi yok. en azından ben önemsemiyorum bu durumda.

      tabii, bir takım işlemlerden geçirmeden çikolata yapmak mümkün değil. ama bunun üzerinde de çok durmazdım ben yerinde olsaydım. kaliteli ve iyi bir marka olması önemli. bakkal çikolatası almam ben.

  2. Ben tarif vereyim: cig kakao+bal+hindistancevizi yagi karistirip minik cikolata kaliplarina koyun buzdolabinda dondurun. 2dkda hazir. Cikinca erdigi icin hizlica tuketilmeli. Zaten eminim bekletemezsiniz 🙂 hindistancevizi yaginin oganik soguk sıkım olmasina dikat edin. Dogalanneyim.blogspot.com

  3. Eren, oğlum 16,5 aylik oldu. Ne zaman tanistirmak mantikli? Henüz cikolatayla tanismadi.

Leave a Reply