Anasayfa / Yazarlar / Aysuda Kölemen / Kitap Önerisi- Sihirli Ağaç Evi

Kitap Önerisi- Sihirli Ağaç Evi

Sihirli Ağaç Evi Serisi
Yazar: Mary Pope Osborne.
Domingo Yayınevi

6 yaş üstü için tavsiye edilse de, oğlum 3.5 yaşından beri büyük bir zevkle Sihirli Ağaç Evi serisini okuyor.10 yaşına kadar da okumaya devam edeceğini düşünüyorum. O nedenle de katı bir yaş aralığı öneremiyorum. Ancak tabii ki çocuk büyüdükçe kitapları daha iyi anlıyor.  Şu anda bu seriden yaklaşık 30 kitap var evimizde. Ancak Türkçe olarak kitap serisinin sadece ilk 4 kitabı yayımlanmış ne yazık ki. Yalın ve tekrar eden bir dille yazılmış çocuk romanları bunlar.Temel hikaye çok eğlenceli ve anne babaların da keyifle okuyacağına eminim. Zamanda ve mekanda sihirli bir yolculuk yapmayı kim hayal etmez ki?

Lea (7) ve Tim (8) iki Amerikalı kardeştir. Lea çok maceracı ve meraklı bir kız iken, Tim onun temkinli ve sakin mizaçlı abisidir. Ormanda oynamaya gittikleri bir gün, bir ağaç evi görür ve (tabii ki Lea’nin ısrarı sonucu) tırmanıp içine girerler. İçerde birçok kitap görürler ve birini açarlar. Sonra da kendilerini kitabın dünyasında bir macera yaşarken bulurlar.  Serinin her kitabında yeni bir kitap açıp, yeni bir macera yaşarken, yavaş yavaş ağaç evin kime ait olduğu, gizemli M madalyonunun sahibinin kim olduğu gibi sırlar da çözülmeye başlar. Bir macerada Japonya’da samurayların yanında buluruz kendimizi, bir başka macerada Mısır firavunları döneminde, ya da dinozorların yanında. Çocuğun yaşı uygunsa ve öğrenmek isterse, kitabı okurken bir atlas açıp, bölgeyi inceleyebilir ve dönem hakkında daha fazla bilgi de verebilirsiniz.

Bekle macera, geliyorum!

Kitaplar sadece eğlenceli değil, çok da öğretici. Maceranın geçtiği dönem ve yer hakkında pek çok şey de öğretiyorlar. Mesela oğlum New York’a gittiğimizde Central Park’ın ortasındaki bir yeri ve bir metro durağını göreceğim diye tutturdu. Gittik, ziyaret ettik. 4,5 yaşında bir çocuğa New York’u hayal ettirmiş ve öğretmiş yani. (Sonra unuttu, ama bu da çocukluk işte). New York hikayesi Büyük Bunalım döneminde geçtiği için, fakirlik, eşitsizlik gibi konular hakkında konuşma fırsatı da bulduk üstelik (evet onları da unuttu, ne yapalım).

Bütün maceraların temel yapısı birbirinin aynı. Tim ne kadar sorumluluk sahibi olsa da, Lea ikisinin başını belaya sokmayı daima başarıyor. Ve her zaman yeni dostlar edinip, insanlara yardım edip, birbirlerine destek oluyorlar. Her macerada tehlike atlatsalar da, biliyoruz ki Tim ve Lea daima sağ salim evlerine dönecek ve akşam yemeğine yetişecekler. Ayrıca cinsiyetçi değil ve hem kız, hem erkek çocuklara olumlu toplumsal cinsiyet örnekleri sunuyorlar. Örneğin oğlum oyun oynarken her zaman bizim Tim olmamızı istiyor ve kendisi Lea oluyor. Çünkü durmadan maceraya atilan, basini belaya sokmaya bayilan Lea ile özdeşleşiyor.

Bu kitap serisinin tüm bölümleri dilimize çevrilmeli. Şiddetle tavsiye ediyorum.

 

Aysuda Kölemen

Diğer Paylaşım

Kayıtsızlık

“Sevginin tersi nefret değil, kayıtsızlıktır. Sanatın tersi çirkinlik değil, kayıtsızlıktır. İnancın tersi sapkınlık değil kayıtsızlıktır. …

Leave a Reply