Anasayfa / BYBO / Onarım / Ateş / Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Ateşi düşürmek zorunda değilsiniz!

Ateş düşürmede kullanılan doğal yöntemler gerçekten ateşi düşürmek GEREKTİĞİNDE kullanılmalı. Yani çocuğun ateşle ilişkili ağrısı sızısı halsizliği şikayeti varsa, ya da doktorun tıbbi bir sebebe dayanarak önerdiği derecenin üzerine çıkıyorsa.

Ailede ya da çocukta ateşli havale hikayesi yoksa, doktor tıbbi bir sebebe dayanarak ateş takibi önermediyse niye ateşi takip ediyorsunuz? “37,8 idi, ordan 38,2 oldu, 38,9’dan sekip 36,5’e düştü” şeklinde takiplere anlam veremiyorum, kusura bakmayın. Elinizde termometre ile mi yaşıyorsunuz?

Çocuk şikayetçi değilse ıslak çorap, ılık duş filan ne gerek var? Bırakın çocuk uyusun dinlensin! (Duş aldıracaksanız da kesinlikle soğuk değil, ılık olmalı). Çocuk şikayetçi ise, uyuyamıyorsa, ağlayıp sızlıyorsa ilk işiniz bol, çok bol sıvı vermek olmalı. Zaten vücudu hidrate ederseniz, yani su verir, susuzluğunu giderirseniz (ki soğuk algınlığı ve ateş durumlarında vücut genelde susuz kalır) ateşli hastalıklardaki, soğuk algınlıklarındaki genel yorgunluk, kırgınlık, ağrı sızı şikayetlerini önemli ölçüde giderirsiniz.

Çocuğun ne kadar hasta olduğunu anlamak için termometreye değil, çocuğa bakın! Çocuğun ateşini takip ettiğinizde, her çıktığında düşürmek ile daha iyi anne olmuyorsunuz, inanın bana! Bir insanın hasta olduğu da vücudunda olan onlarca olaydan sadece biri ateş. Ama bir sabit fikir, bir takıntıdır gidiyor ateş üstüne. Ateş varsa annenin birinci görevi bunu düşünmektir zannediliyor.

Aynı yanlış algı öksürükte de var. Anneler çocuğun öksürüğünü kesmek zorunda olduklarını sanıyor, öbür türlü kötü anne olduğunu sanıyor. Bu yüzden de doktora gidiyor. Doktor da çocuğun öksürüğünü kesmek zorunda olduğunu sanıyor, çünkü kesmezse kötü doktor olduğuna karar verilecek ve akabinde başka doktora gidecek aile; çocuğun öksürüğünü kesen bir doktor bulunana kadar! O zamanda gelsin ateş düşürücüler, gitsin öksürük şurupları dolu reçeteler.

Çocuğun ne kadar hasta olduğunu ateşinden değil, genel durumundan, halsizliğinden, ağrı sızısından anlarsınız. Nefes alıp verişinden, betinden benzinden, cildinden, gözünün ferinden anlarsınız. Halinden halsizliğinden, kucak istemesinden, kucağınızdayken vücudunu kollarınıza bırakmasından anlarsınız. Etrafa ilgisinden, ilgisizliğinden anlarsınız. Bunu somut olarak anlatmak zor, ama çocuğun ne kadar hasta olduğu, doktora gidip gitmemek gerektiği, ateşi düşürüp düşürmemek gerektiği, ilaçlık olup olmadığı konusunda annelik içgüdülerinizi tecrübeyle eğitmeniz gerekiyor. Termometreye baktıkça bu içgüdüler gelişmiyor. O yüzden termometreye değil, çocuğa bakın.

  1. (Soğuk algınlığı, ateşli hastalık geçiren çocuklarda dikkat edilmesi gereken ve kaçırılmaması gereken bazı somut belirtiler de var tabii, bu gönderimin konusu değil ama atlamamak lazım, o yüzden yazıyorum: nefes alıp vermede zorluk, hışırtılı solunum, dudaklarda morarma, baygın gibi çok halsiz olma/ çocuğu çok zor uyandırabilme, ağızın kuru olması, susuz kalma belirtisi olarak, bebeğin çocuğun çişli bezlerinin çok belirgin azalması, sıvı alımının dahi azalması, havale geçirme, 3-5 günden uzun süren ateş, şiddetli ishal ya da kusma, vücutta döküntü, bebeğin 3-6 aydan küçük olması (çocuk ne kadaar küçükse ateş dahil tüm belirtileri daha çok ciddiye almak lazım), altta yatan bir hastalık ya da tıbbi durum bulunması, mesela prematürelik, vb.)

Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece şu termometreleri artık kaldırsanız diyorum ha, ne dersiniz?

Not 1: 3 aydan küçük bebeğin ateşi çıkmaz, bağışıklık sistemi mikroplara ateşle cevap verecek kadar gelişmemiştir. O yüzden 3 aydan küçük çocuklarda her türlü soğuk algınlığı, hastalık vakasını doktor görmelidir!

Not 2: Çocuk hastayken ateşi düşürdüğünüzde hastalık süresini kısaltmıyor, çocuğu iyileştirmiyorsunuz. Aksine, ateşi düşürmenin hastalık süresini uzatabileceğine dair çalışmalar var. Yani ateşi düşürünce anı kurtarıyorsunuz, çocuğu tedavi etmiyorsunuz. Ben de diyorum ki: Bu gerçekten gerekiyor mu, düşürmeye değer mi? Önce bir düşünün, sonra harekete geçin diyorum.

Dr. Tomris Cesuroğlu

Aysuda Kölemen

Diğer Paylaşım

Viral ve Bakteriyel Enfeksiyon Nasıl Ayırılır?

Bazen CRP tetkik sonucu yanlış anlaşılabiliyor. ‘Enfeksiyon’ kelimesi ‘bakteriyel enfeksiyon’ kelimesi ile eş anlamlı kullanılıyor …

Leave a Reply