Anasayfa / Sağlık / Beslenme / Mama Firmaları, Etik Olmayan Pazarlama Stratejileri ve Kod İhlalleri

Mama Firmaları, Etik Olmayan Pazarlama Stratejileri ve Kod İhlalleri

Bebek mamaları sektöründe yoğun çalışan bir firma 6 Nisan’da İstanbul’da annelere yönelik bir konferansın sponsoruydu. Yine, bu Cumartesi, 28 Mayıs’ta İstanbul’da bir ‘mama şenliği’ var. Mama firmalarının halka yönelik reklamları uluslararası kurallara,  kısmen de ulusal mevzuata aykırı olduğu halde gerçekleşiyor.

Uluslararası kurallar mama firmalarının halka yönelik reklamlarını niye yasaklıyor? Çünkü reklam, yeni müşteri kazanmak amacıyla yapılır. Mama firmalarının müşteri kazanabilmeleri için (doğal olarak) emzirme oranlarını düşürmeleri gerekir. Mama ile beslenmenin emzirmeye göre çok daha sağlıksız olduğu, kısa ve uzun vadede sağlık risklerini artırdığı defalarca kanıtlandığı için mama firmaları “emzirmeyin” diyemiyorlar. Onun yerine yazılı olarak anne sütü verin”, nadiren de “emzirin” mesajlarını kendi firma ve ürün logoları ile birlikte sunarak insanların hafızalarına yerleştiriyorlar. Böylece, doğru olanı destekliyor gibi görünerek sempati kazanıyorlar. Ancak yapılan şey net bir şekilde mama markasının reklamını yapmak. Sonuç: Emziren annelerin güveni ve marka sadakati…

Gerçekten mama firmalarının emzirmeyi desteklemeleri mantıklı mı? Ürünlerini satmaktan başka bir amaçları olabilir mi? Emziren anneler emzirmeye devam ettiği müddetçe mama firmaları ayakta kalabilirler mi? Varlıklarının bir anlamı olur mu? Kasaplardan vejetaryen yemek tarifi alır mıydınız? Inşaat firmasından ağaç dikme ve doğayı koruma eğitimi alır mıydınız? Mama firmalarının emzirme hakkında bizlere tavsiye verme girişimleri ancak bu örnekler kadar anlamlıdır.

İmaj yaratmak ve müşteri kazanmak için etkisi tartışılmaz olan bu pazarlama stratejisinin kurbanı olmayın! Dünya Sağlık Örgütü 1981’den beri mamaların halka pazarlamasını engellemeye çalışıyor. Mama endüstrisi masum değil, iyi niyetli değil. Bunun farkına varmamız gerekiyor.

Bu bağlamda; bizlerin çabası mamayı değil, uluslararası kuralların defalarca ihlal edilerek pazarlanmasını önlemek yönündedir. Her ne kadar sayıları az da olsa emziremeyen ve bebeklerini mama ile beslemek zorunda kalan anneler vardır. Bizim amacımız, bebeklerini sağlıklı ve doğru besleme şansları olduğu halde mama firmalarının pazarlama tuzaklarına düşerek emzirmeyi bırakma ya da mama ile destekleme eğiliminde olan anneleri uyarmaktır. Herkesin tarafsız ve objektif bilgiye ulaşma hakkı vardır. Mama firmaları tarafsız olamazlar!

Bakın bu konferanslarda neler oluyor

 


28 Mayıs, 2016 Cumartesi günü İstanbul’da yine anneler büyük bir “mama partisi”ne davetli! Yine mama firmaları ana sponsor olarak yer alıyor,
konuşmacı conflict of interest yaşayan, tarafsız olamayacak olan sağlık profesyonelleri ve tabii ki hediyelerle dopdolu bir şenlik olacak!Cumartesi günkü konferansın sponsorları Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası kurallarını YİNE ihlal
etmektedir!

Son
dakikada satış ve reklam amaçlı niyetlerini belki biraz fazla belli olmuş diyerek bir oturumun ismi değiştirmişler. Bu konferansta zaten bol bol standlar olacak, mama firmaları kendilerini pazarlayacaklar. Konuşacak olan sözde sağlıkçıların zaten birçoğu mama firmalarıyla birlikte çalışıyor. Katılan bütün anneler dopdolu hediye çantalarıyla, broşürlerle ev dönecek, blogger anneler günlerce reklamını yapacak bu firmaların.

 

International Baby Food Action Network (IBFAN) bu bebek konferansının kod ihlallerine dikkat çekti… Elbette
Türkiye’de görsellerde işaretlendiği gibi denetim eksiktir, ya da yoktur!

 

Diğer Paylaşım

Bu Sıkıntının Adı Yas – Scott Berinato’dan Çeviren: Süheyla Pınar Alper

Scott Berinato’nun 23 Mart 2020de Harvard Business için yazdığı yazının çevirisi (That Discomfort You’re Feeling …

Leave a Reply