Anasayfa / Etiket Arşivi: aysuda’nın çocuk gelişim notları

Etiket Arşivi: aysuda’nın çocuk gelişim notları

Bitmeyen Sendromlar

Çocuğun 2 yaş sendromuna girdi mi? 3 yaş sendromu varmış bir de. 4 yaş. 5 yaş. Bitmeyen sendromlar… Çocukluğu bir sendromlar serisi olarak tanımlıyoruz. Sendrom anormal bir durumu işaret etmek için kullanılması gereken bir kelime değil mi oysa? Sıradışı, özel bir durum olduğunu belirtmek için. Tıpkı dişi çıktığı için vücut …

Devamı »

Yapılandırmak ve Yasaklamak

Yetişkinlikte dahi olarak nitelendirilen insanların çocukluklarına dönüldüğünde, ailelerinde kural sayısının ortalama ailelerden çok daha az olduğu görülüyormuş. Disiplin cezalarının kaldırıldığı bir okulda disiplin suçu azalmış. Ceza verilmeyen çocuklar daha dürüst oluyorlarmış. Amerika’da dini kurallarla büyütülmeyen çocuklar, daha ahlaklı davranıyorlarmış. Bunların hepsi gerçek araştırma ve hayattan örnekler. Bunlar doğru. Ancak yanlış …

Devamı »

Bir Anneden Kreşe Mektup

Sevgili Kreş Yöneticisi, Size çocuğumu emanet ediyorum. Biliyorum, herkesin çocuğu çok özel, o nedenle çocuğum için özel bir şey istemeyeceğim. Sizden bazı ricalarım olacak, bütün çocuklar için. Çocuğum evinden ilk kez ayrılacak ve neredeyse tüm gününü evinden, yıllardır kendisine bakan kişiden uzak geçirmeye başlayacak. Bu çok zor bir süreç onun …

Devamı »

Sana “Annem” Diyebilir Miyim?

“Çocuğunuzu dudağından, vücudundan öpmeyin”. “Çocuğunuza ismi dışında bir hitap kullanmayın”. “Çocuğunuzun kimseyi çıplak görmesine izin vermeyin”. Bu gibi tavsiyeleri sık sık duyar olduk. Bu tavsiyeleri verenlerin birkaç gerekçesi var. Birincisi çocuğun dudaktan, koldan, bacaktan öpülmesinin, çıplaklığa alışmasının çocuğu tacize daha açık hale getireceğini düşünüyorlar. Farklı hitap şekillerinin ise, çocuğun kafasını …

Devamı »

Adım Adım Bağırmayı Sonlandırmak

Bağırmak uyuşturucu gibidir. Kısa bir süre iyi hissettirir. Sonrasında kötü. Ve zamanla aynı etkiyi yaratması için dozunu yükseltmeniz gerekir. Bağımlı olursanız sizi çevrenizden koparır. Sorunlarınızı arttırır. İşe yaramaz. İşe yarayan ve sizi sonrasında iyi hissettirecek yöntemler bulun. Yolunuz vardığınız yeri belirler. Bağırarak huzura, bağırarak sakin ve söz dinleyen çocuklara sahip …

Devamı »

Çocukların Zekalarını Geliştirme Yolları – 2: Çalışma Yöntemleri; Karıştırma ve Çeşitlendirme

Çocukların zekalarını geliştirme yöntemleri yazı dizisinin ilki bu linkte. Çocuğunuzu hayatının en önemli sınavına hazırlıyorsunuz. Okulda öğretmeni üslü sayıları öğretiyor. Üslü sayıları derste öğrettikten sonra ödev olarak 100 test sorusu veriyor. Hepsi üslü sayılarla ilgili. Özel derse gidiyor. İyice pekişmesi için özel öğretmeni derst üslü sayılarla ilgili problemler çözdürüyor. Özel …

Devamı »

Çocukların Zekalarını Geliştirme Yolları – 1: Merak!

Öncelikle bir uyarıyla başlamalıyım. Anlatacağım şeyler zeka ilerletmeye değil, var olan zekayı en iyi şekilde kullanmaya yönelik olacak. Zeka çok karmaşık birşey. Bir kısmı genetik ve daha anne rahmine düştüğünüz an zeka aralığınız genlerinizle belli oluyor. Yani iki orta zekalı insandan deha çıkma ihtimali düşük. İki dehanın çocuğunun da düşük …

Devamı »

Demir Hakkında Bilmek İstediğiniz Ama Sormaya Korktuğunuz Her Şey

Demiri bebek hamilelikte annesinden alır, ama demirin bebeğe en yoğun aktarıldığı dönem hamileliğin son haftalarıdır. Doğuma yaklaştıkça demir aktarımı hızlanır. Yani bebek 40. Haftadan ne kadar erken doğarsa, sonra demir eksikliği çekme ihtimali o kadar artar. Doğumdan hemen sonra kordon kesilmez ve bir süre beklenirse, anneden bebeğe hızla demir aktarımı …

Devamı »

Aysuda’nın Çocuk Gelişim Notları — Yemek ve Bebek: Çocuklara Sağlıklı Yeme Alışkanlıkları Nasıl Kazandırılır?

Yemesi Gerekenler Çocukların yemeyi reddettikleri yiyeceklerin başında ıspanak, brokoli, pazı gibi hafif acılık, burukluk, kekreklik içeren sebzeler gelir. Çocuklar bu acı lezzetlere yetişkinlerden çok daha hassastırlar. Bu nedenle çocukken yemeyi sevmediğimiz acı ve kekrek yiyecekleri büyüyünce severek yiyebiliyoruz çoğu zaman. Şekeri reddeden çocuk görmezsiniz, çünkü insan bedeni doğumdan itibaren, şekeri …

Devamı »

Bebekler Nasıl Yatırılmalı? ABÖS Nedir? Riski Nasil Azaltılabilir?

Bu konuda Türkiye’de anneler yeterince bilgilendirilmiyor, hoş bir konu değil, ama hayati. Bebekler (hayatlarının ilk senesinde) bazen uykularında aniden ve bilmediğimiz bir sebepten dolayı ölürler. Bebek uykuya dalarken normal ve sağlıklıdır, ama uyanmaz. Buna ani bebek ölüm sendromu (ABÖS)  denir. Ne zaman olur? Dediğim gibi, 0-12 ay arasında. Ama en …

Devamı »