Demir eksikliği riski taşımayan insanların dengeli beslenmesi yeterlidir. Özel olarak demire dikkat etmelerine gerek yoktur. Ancak risk grubunda olan insanlar, sadece bol demir yemekle kalmayıp, demirin yanında ne tükettiklerine dikkat etmelidirler. Demirle ilgili araştırmaların mutfağımız ışığında yorumlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle demir emilimi konusunda güncel araştırmalardan derlediğim bilgileri, Türkiye mutfağına …
Devamı »Demir Hakkında Bilmek İstediğiniz Ama Sormaya Korktuğunuz Her Şey
Demiri bebek hamilelikte annesinden alır, ama demirin bebeğe en yoğun aktarıldığı dönem hamileliğin son haftalarıdır. Doğuma yaklaştıkça demir aktarımı hızlanır. Yani bebek 40. Haftadan ne kadar erken doğarsa, sonra demir eksikliği çekme ihtimali o kadar artar. Doğumdan hemen sonra kordon kesilmez ve bir süre beklenirse, anneden bebeğe hızla demir aktarımı …
Devamı »Gebelikte Fazla Demir Alımı Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkiliyor
Bugün Nutritional Journal’da yayınlanan bir çalışmaya göre gebeliğin ortasında eksiklik tespit edilmeden fazladan verilen demir takviyesi bebekte gelişim bozukluğuna yol açıyor. Bu sonuçlar Bebeklere Demir Takviyesi Gerekli Midir Değil Midir? başlıklı yazımın anafikri olan ¨Takviyenin gerekliliği testlerle kanıtlanmadan demir vermek çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir¨ uyarımla örtüşüyor. Mothers and …
Devamı »Bebeklere Demir Takviyesi Gerekli Midir Değil Midir?
Demir, bebeklerin sağlıklı gelişimi için ÇOK gerekli bir mineraldir. Normal zamanda, normal ve sağlıklı beslenen bir anneden doğan bebeklerin ilk 6 ay demir takviyesine ihtiyaçları yoktur. Gerekli olan demirin bir kısmını anne karnındayken stoklamışlardır, geri kalanını da anne sütünden, yokluğu durumunda formül mamadan temin ederler. 6. Aydan sonra ek …
Devamı »