Anasayfa / Yazarlar / Eren Kaya / Gebelikte Fazla Demir Alımı Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

Gebelikte Fazla Demir Alımı Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

Bugün Nutritional Journal’da yayınlanan bir çalışmaya göre gebeliğin ortasında eksiklik tespit edilmeden fazladan verilen demir takviyesi bebekte gelişim bozukluğuna yol açıyor. Bu sonuçlar Bebeklere Demir Takviyesi Gerekli Midir Değil Midir? başlıklı yazımın anafikri olan ¨Takviyenin gerekliliği testlerle kanıtlanmadan demir vermek çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir¨ uyarımla örtüşüyor.

Mothers and Children’s Environmental Health (MOCEH) başlıklı çalışma 337 Güney Koreli hamile üzerine yapılmış. Gebeliklerinin ortasında doğal beslenme şekillerinden ve takviyelerden ortalama demir alımları takip edilmiş ve bebeklerinin fiziksel gelişimi gözlemlenmiş. Toplam alınan demir miktarına göre 3 farklı grup oluşturulmuş:

  1. Günde 11,49 mg.’dan az demir alanlar
  2. Günde 11,49- 17,04 mg. demir alanlar
  3. Günde 17,04 mg.’dan fazla demir alanlar

Hiç takviye almayan grubun %99’unun gebeliğin ortasında tavsiye edilen miktar olan günlük 24 mg.’ın altında demir aldığı görülmüş. Takviye alan grubun%64.9’unun ise üst sınır olan 45 mg.’ın üzerinde demir aldıkları görülmüş. Üçüncü gruptaki (günde 17,04 mg.’dan fazla demir alan) annelerin bebeklerinin İkinci gruptaki annelere (günde 11,49- 17,04 mg. demir alanlar) kıyasla daha küçük olduğu görülmüş. Bu bebeklerin kafatası çapı ortalama 0,41 cm., karın çevresi 0,41 cm. ve femur uzunlukları 0.07 cm. daha kısa çıkmış.

Çalışmada ulaşılan sonuç; gebeliğin ortasında haddinden fazla demir almak bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bebek bekleyen kadınlara demir takviyesi önermeden önce gerekli testlerle demir seviyeleri kontrol edilmeli ve kişiye özel demir takviye önerisi yapılmalı. Bunun yanında (hatta bence bundan daha önemlisi) anne adayları yeterince demir alabilmelerini sağlamak için doğru beslenme konusunda bilinçlendirilmeli. Mühim olan beslenmenin miktarı değil kalitesidir.

Hamilelikte önerilmeyen gıdaları eleyerek şu listeye göz atmanızda yarar var:

Demir Zengini Besinler

  • Baklagiller
  • Domates
  • Et, tavuk, hindi, sakatat
  • Ispanak, pazı, pancar, maydanoz gibi koyu yeşil
    yapraklı sebzelerin tümü
  • Kabak
  • Kahverengi pirinç
  • Kara hindiba (dandelion)
  • Kuru erik
  • Kuru meyveler
  • Mantar
  • Mercimek
  • Midye, istridye, karides
  • Pekmez
  • Sardunya
  • Sarı kök (yellow dock root)
  • Spirulina
  • Tahıllar
  • Tatlı patates (Türkiye’de yetişiyor mu emin değilim)

Bu linke de göz atmanızı tavsiye ediyorum:
http://www.healthlinkbc.ca/healthfiles/hfile68d.stm

Hamilelikte yeterli demir alımı demir eksikliği kaynaklı aneminin önlenmesi ve bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Genellikle hamileliğin sonlarına doğru beslenme ile alınan demir yeterli gelmez ve takviye önerilir. Çalışma bu noktada eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak etkili olacak en düşük dozun verilmesini tavsiye ediyor. Demirin emilimini kolaylaştırmak için C vitamini ile birlikte ve yemek sırasında ya da sonrasında değil de öğün aralarında takviyeyi almak faydalı olur.

Kaynak:Maternal iron intake at mid-pregnancy is associated with reduced
fetal growth: results from Mothers and Children’s Environmental Health
(MOCEH) study

Ji-Yun Hwang, Ji-Yeon Lee, Ki-Nam Kim, Hyesook Kim, Eun-Hee Ha, Hyesook Park, Mina Ha, Yangho Kim, Yun-Chul Hong and Namsoo Chang

Diğer Paylaşım

Ahu’nun İkinci Doğal Doğum Hikayesi

Sevgili Duru, Seninle maceramız 17 şubat 2017’de başladı. Reglim sadece iki gün gecikmişti ama ben …

8 Yorum

  1. Gecen sene fazla kilo kaybi ve duzensiz beslenme sonucu demir seviyem 9'larin altina dusmustu, hamilelik oncesi bu seviyeyi 10'lara cekmistim demir igne ve takviyesi ile. Hamileligimin basindan itibaren kan testlerimde seviye dusuk oldugu halde doktorum folik asit disinda bir takviye vermedi, ben de beslenmeme dikkat etmeye calistim. 25. haftadan itibaren ise demir ve multivitamin takviyesi verdi. su an 34. haftadayim, en son testlerimde hgb seviyesi 11 civarindaydi, hala da devam etmemi istiyor doktorum. Bu demir takviyesinin gerekli oldugu anlamina mi geliyor? Hangi seviyede 'gercekten' alinmasi gerekli?
    Bu bilgiler icin tesekkurler Eren!

  2. y ben çok özür dilerim, okudum okudum ama anlamadım baştaki yazanları:( kim ilk grup, kim ne almış…. iyice sarışın oldum…Elevit Pronatal multivitaminin içinde 60mg demir var yazıyor….o da aklımı karıştırdı

    • Arzu 60 mg. çok yüksek! Günlük üst limit (takviye ve besinler) 45 mg. Hapı ikiye bölerek al ya da markayı değiştir. Ama panik de yapma! Önemli değil.

      Üçüncü gruptaki insanlar günde 17,04 mg.'dan fazla demir alanlar. Bu grup ikinci grupla kıyaslanmış: Günde 11,49- 17,04 mg. demir alanlarla… Ama bu besinler hariç. Sadece supplementten alınan demir. Eğer demir yoğun bir beslenmen varsa zaten günde 17,04'den az almalısın gibi görünüyor. Fakat bu demir eksikliğinin ciddiyetine de bağlı. Eğer sınırda bir eksiklikse hiç demir almadan sorun çözülebilir ama değilse minimum dozla başlamakta yarar var diyor.

  3. elevit'i artık içmiyorum zaten ama başlangıçta içtim…. ona rağmen hemoglobin 10,8 çıkmıştı ve iğne ile takviye edilmişti….
    allah allah bu kadar çok demir olan bir şeyi neden üretiyorlar ki dyie sorayım saf saf

  4. 27.haftadayim 4.aydan beri eleviti bi süre ara vererek kullanıyorum.kan hapini çok başlarda yazilmasina rağmen hiç kullanmadim fazla geleceğini düşünerek(ustelik sabah akşam yazmislardi) doğuma az bir sure kaldığı için içmeye başladım ama günde bir tane! Dunki testte de kan değerimin biraz düşük olduğunu söylediler.ama bu kisaltmalardan pek anlamıyorum hangisi demir hangisi ne? Kafam karıştı iyice 🙁 ben testlerimi devlet hastanesinde yaptiriyorum henüz diğer doktoruma gosteremedim..ayrıca dün şeker yüklemesi yaptırdım açlık 94,50 mg 60 dk. 186 çıktı 🙁 biraz yüksek olduğu için haftaya 100 mg lık yapılacak. .onun sonucuyla birlikte doktoruma gidicem ama kafam bulandı iyice 🙁

  5. Kansızlık için verilen şey demir hapı oluyor değil mi? Hafif bir düşüklüğüm tespit edildi 16.haftamda. akdeniz anemisi taşıyıcılığı olduğundan normal hayatımda da demiir bağlama sorunu yaşadığımdan kullandım. Yukardaki besinleri tüketiyorum. Arada bir eleviti de tüketiyorum. Napayım bilemedim? !?! Bu hafta tekrar bir baktırayım bari 🙁

  6. Merhaba 6 haftalık hamileyim. Hamile kalmadan önce Demir eksikliği anemim vardı. Yukarıdaki listedeki besinleri hamilelikte yememek mi gerekiyor?

  7. Arkadaslar Elevit domuz iceriyor bilginiz olsun

Leave a Reply