Anasayfa / Yazarlar / Tomris Cesuroğlu / Tomris’in Emzirme Notları – 13: Pompa ile Süt Sağma (4)

Tomris’in Emzirme Notları – 13: Pompa ile Süt Sağma (4)

Tomris’in Emzirme Notları’nın 1. Bölümü burada2. Bölümü burada3. Bölümü burada4. Bölümü burada5. Bölümü burada6. Bölümü burada7. Bölümü burada8. Bölümü burada9. Bölümü burada, 10. Bölümü burada11. Bölümü burada, 12. Bölümü burada

Bu hafta anne sütünü saklama, taşıma ve kullanma yöntemlerinden bahsedeceğim. Önce bu konuyla ilgil bir maceramı anlatayım; Brüksel’de geçiyor ama yine balıklara bağlanıyor 🙂 Azıcık uzun, isterseniz atlayıp konuya da geçebilirsiniz. 

Yer: Brüksel… Zaman: Bebekler 14 aylıkken… Avrupa Komisyonu’nda yoğun bir dizi toplantı ve çalışma için beş günlüğüne Brüksel’deydim. Seyahatimin ikinci gününde süt pompasını düşürdüm ve kırdım. Süt pompasının hunisi yardımı ile elimle sağdım sütü. Zaten topu topu 45 dakika olan öğle molaları elle süt sağarken eriyip gidiyordu, yemek yemeye dahi vakit bulamıyordum, ama vazgeçmedim. Her akşam kaldığım otel odasındaki minibar buzdolabına koydum sütleri. Ama beş gün sadece dolapta tutmak için uzun bir süre gibi geldi, o yüzden ilk dört günde topladığım sütleri buzluk kısmına koyup dondurdum. Hesabım şu; dönüş günü bir eczaneden buz kalıbı bulurum, dondurulmuş sütlerle birlikte pompa çantama koyarım (izolasyonlu çantam vardı), 3-4 saat kadar sürecek yol boyunca idare eder (trenle seyahat ediyordum). Gel gelelim hesabım tutmadı. Çıkmadan önceki gün oteldeki restoranlarla görüşmeye başladım: son gün odayı sabah boşaltacağım ama trenim akşam, sütleri koyacak derin dondurucu arıyordum. Konuyu anlatmam bir kaç dakika sürüyor tabii. Önce garson, sonra şef, sonra mutfak şefi, silsile-i meratib gereği adım adım yükseliyor konuştuğum kişiler. En son ¨Biz alamayız, otel müşterilerinin böyle durumlarda kullanması için özel bir buzdolabı var, oraya koyabilirsiniz.¨ dediler. “Vay be! gözünü sevdiğim medeni ülkede her şeyi düşünüyorlar işte!” dedim kendi kendime…  

Ertesi sabah çıkış yaparken resepsiyona sordum buzdolabını, beni valiz odasına götürdü. Bildiğiniz küçücük minibar buzdolabı, açınca üst tarafının buzluk olduğunu görüyorsunuz, ama buzluk kısmının kapağı olmadığı için içi kar tutmuş, küçücük bir boşluk kalmış ortada, bir kaç süt poşeti yatay olarak ya sığar ya sığmaz, kesinlikle dört günlük hasılatı koyacak yer yok! “Al bakalım medeniyetini!” Koyabildiğim kadarını üst taraftaki buzluğa, kalanları aşağıya koydum. Öğleden sonra toplantıdan bir fırsat bulup koştur koştur eczane aramaya çıktım. Yalnız eczanede donmuş hazır buz kalıbı yokmuş! “Peki soğuk tutulması gereken ilaçları hastalara nasıl veriyorsunuz?” dedim. “Öyle ilaçlar direkt aile hekimine gönderiliyor” dediler. Tabii, hastalar için en kolayı, en medenisi, ama benim için değil! “Ben böyle medeniyetin…” diye sövüp söylenmeye, bir yandan da “Ne yapsam???” diye düşünmeye başladım. Büyük bir süpermarketin derin dondurulmuş gıdalar bölümüne gittim. “En yavaş hangisi çözülür, balık mı tavuk mu” acaba diye düşünürken bir poşet dondurulmuş balığı gözüme kestirip aldım (tabii ki suyu akmayacak bir poşet!). Süt çantasına dondurulmuş balıkları ve sütleri koyup trene öyle bindim. Kayınvalidemin evine vardığımda içinde az süt olan bir kaç poşet erimeye başlamıştı, onları attım (bebekleri 5 günlüğüne kayınvalidemlere bırakmıştık). Gerisini derin dondurucuya koydum. Sonraki seyahatlerimde verdi babaanneleri… Tabii o günden sonraki seyahatlerimde bir daha eve dönüşte süt getirmeye filan çalışmadım, zaten bebeler de bir yaşını geçmişlerdi, seyahatlerden eve süt taşımaya tövbe ettim ☺ 

Sağılmış anne sütü hangi şartlarda ne kadar süre ile saklanabilir? 

Anne sütünün hangi ortamda ne kadar süre ile saklanabileceği konusunda en güzel bilgiler, her zaman olduğu gibi, Emzirme Sanatı kitabında çok güzel özetlenmiş, yandaki/ aşağıdaki tabloyu ordaki bilgilerden hazırladım. 

Nerde
Sıcaklık
Süre
Oda sıcaklığı
19 ile 26 oC
arası
4-8 saat
Kabın ağzı kapatılmış olmalı
ve mümkün olduğunca serin tutulmalı. Süt kabını nemli bir havluyla örtmek
sütü daha serin tutabilir.
Yalıtımlı soğutucu çanta
-15 ile 4 oC arası
24 saat
Buz kalıplarını süt kaplarıyla sürekli temas
halinde tutun; soğutucu çantanın ağzını açmayı mümkün mertebe sınırlayın.
Buzdolabı
4 oC
3-8 gün
Bozulmayı en aza indirmek
için sütü çok temiz bir şekilde toplayın. Sütü buzdolabının ana  gövdesinin arka kısımlarında saklayın.
Tek kapılı buzdolabının
buzluğu
-15 oC
2 hafta
Dondurucunun kenarlarından uzakta, sıcaklığın daha
sabit olduğu arka taraflarda saklayın. Burda yazan sürelerden daha uzun
saklanan sütler genellikle güvenlidir, ama zaman içinde sütün içindeki
yağların bazıları parçalanır.
İki kapılı buzdolabının
dondurucu bölmesi
-18 oC
3-6 ay
Derin dondurucu
-20 oC
6-12 ay

Kaynak: Emzirme Sanatı Kitabı 

Kitabın ‘kes kullan’ setinde süt sağma ve sağılmış sütü verme konusunda da çok güzel özet sayfalar var, burdan indirebilirsiniz. 

Bu tabloda yazan süreler oldukça güvenilir. Yalnız bu süreleri birbiri ucuna eklemeye çalışmayın. Mesela, 8 saat oda sıcaklığında durmuş bir sütü 3 gün buzdolabında tuttuktan sonra dondurucuya koymak ne kadar iyi bir fikir bilmiyorum. Oda sıcaklığında ve buzdolabının normal kısmında ne kadar oyalanırsa o kadar kötü. Peki bebeğe bir zararı var mı? Eğer ciddi hastalık yapıcı (patojen) bir mikrop yoksa içinde, çok da sorun değil (ama tabii içinde ne tür mikrop olup olmadığını bilemiyoruz). Onun dışında en fazla ne olur? Süt ekşir. Emzirme Sanatı kitabı bu konuda da çok kalender. Sütün ekşimesi çok büyük sorun değil, biraz barsakları rahatsızlanır bebişin o kadar diyor. O yüzden anne sütünü iyi saklamak için en fazla gayreti harcamalı, ama buzdolabında 3 günü geçti diye süt hemen atmamalı. 

Sütü ne tür bir kapta ve nasıl saklamalı? 

Bu sorunun cevabı kabı nerde ve ne kadar süre ile saklayacağınızla alakalı. Önce saklama kabı seçeneklerine bakalım: 

Plastik şişe/biberon (Örneğin süt sağma setinin şişesi veya biberon şişesi): Kırılmaması nedeniyle en pratik süt taşıma ve saklama yöntemlerden biri. Yalnız kullandığınız şişenin BPA içermemesine dikkat edin. BPA insanlarda hormon dengesini bozabilecek bir madde; iki sene önce Avrupa ve Amerika’da biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan kaplarda kullanımı yasaklandı. Türkiye’de de yasaklandığını okudum, ama üç senedir uzak olduğum için pratikteki durumu bilmiyorum. Siz en iyisi aldığınız veya kullandığınız şişelerin altına bakın. Orda bir üçgen içinde bir rakam göreceksiniz. Eğer 3 veya 7 rakamı varsa, bu BPA içerdiğini gösterir, kullanmamaya çalışın. BPA’sız olması için kullandığınız şişenin üçgenin içinde 5 rakamı olmalı veya PP (PoliPropilen) harfleri olmalı. Eğer imkanlarınız elvermiyorsa, BPA’lı bir şişeyi kullanmaya çok mecbur kalırsanız, en azından BPA’lı şişeleri ısıtmamaya gayret edin, çünkü ısındığında bu kimyasal madde içindeki süte geçebiliyor. 

Anne sütü poşeti: Özel steril anne sütü poşetleri var, plastik, ağzı plastik fermuar gibi kapanıyor. Özellikle çift fermuarlı olanları terich edin, yoksa kolay açılabiliyor, süt akarsa bütün çantanız batabilir. 

Genellikle pompa firmalarının çoğunun anne sütü poşetleri var. Ameda’nınki fermuarsız, kendiniz kapamanız gerekiyor, ben bir türlü kullanamadım. Denediklerim arasında en çok Medela ve Lansinoh’un anne sütü saklama poşetlerini beğendim. 

Yalnız şunu söylemem gerekiyor; yakın zamanda yayınlanan bir araştırma bu poşetlere konan sütün antimikrobiyal özelliğinin plastik şişeye konana göre daha hızlı azaldığı göstermiş. Buna rağmen, kolaylığı nedeniyle anne sütü poşetinden pek vazgeçemiyorum. Ama prematüre veya bir hastalığı olan bir bebeğim olsaydı, yani sütün antimikrobiyal özelliği çok önemli olsaydı, ya da bebeği hiç emzirmiyor olsaydım, sadece sağdığım sütü veriyor olsaydım, mümkün mertebe poşet değil de plastik veya cam şişe kullanmaya çalışırdım. 

Cam şişe/biberon: Cam biberon anne sütünü kısa sürelerde saklamak ve bebeğe vermek için bence en sağlıklı yöntem. Evet, plastik şişelerin BPA’sız olanları var, onlar da sağlıklı diye düşünebilirsiniz ama 20 sene önce BPA bilinmezken o şişelere de ‘sağlıklı’ deniyordu. Yarın bir gün bugün sağlıklı denen plastik şişelerde “Ay pardon bunda da şu madde varmış” denmeyeceğini nerden biliyoruz? Bilmiyoruz, o yüzden bence cam şişe en mantıklısı. O yüzden son gebeliğimde özellikle Türkiye’den cam biberon alıp Hollanda’ya getirmiştim, Hollanda’da cam biberon olmadığı için… 

Bir de şu var; anne sütü koyduğunuz plastik biberonu bebeğe vermeden önce ısıtıcıya (ya da sıcak suya) koyduğunuzda şişe de ısınıyor ve kim bilir hangi maddeler sütün içine geçiyor. Aynı şey sterilizasyon için de geçerli, orda da şişeler çok yüksek ısıya maruz kalıyor (ister mikrodalga veya diğer sterilizatörlerde, ister kaynatarak sterilize edilsin). 

Eğer bugün sağdığınız sütü yarın kreşe ya da bakıcıya veriyorsanız, en mantıklısı süt sağma setinin şişesine sağmak, sonra kapağını kapatıp buzdolabına koymak. Akşam işten eve giderken bu şişeyi eve götürebilirsiniz. 

Veya benim yaptığım gibi sütü direkt anne sütü poşetine sağabilirsiniz. Toplu taşıma ile işe gidip geldiğim için bu poşetleri çok pratik buluyorum. Ayrıca derin dondurucuda stok yapmak için sağıyorsanız direkt poşete sağmak en mantıklısı bence. Medela’nın poşetlerinde süt sağma setine asmak için yapışkanlı bir kısım var. Ben Lansinoh süt poşetini selobantla bantlıyorum. Süt sağma işlemi bittikten sonra poşeti çıkartıyorum, işaret ve orta parmağım arasında sıkıştırıp içinde hava kalmayacak şekilde yukarı doğru sıvazlıyorum. Sağma işleminden sonra poşetin üzerine tarihi, saati ve kaç mililitre süt olduğunu yazmanızda büyük fayda var. 

Sütü sağdıktan sonra fazla oyalanmadan buz dolabına koyun. Pompayı bırakır bırakmaz koşmanıza gerek yok, ama ne kadar kısa zamanda buzdolabına konursa o kadar taze kalır. 

İşten eve gelirken sıcak bir ortamda ve uzun süre seyahat etmiyorsanız bence soğutuculu çantaya gerek yok. Mesela benim işten eve gelmem toplu taşıma ile bir saat sürüyor, yaklaşık 20-25 derecede, soğutuculu çantaya ihtiyaç duymuyorum. Ama Türkiye’de yaz sıcağında toplu taşımada bir kaç saatiniz geçiriyor olsaydım soğutuculu çanta düşünürdüm. Yazın güneşin altında araba ile işten dönüyorsanız/seyahat ediyorsanız sütleri bagaja koymak çok iyi bir fikir değil, arabanın en sıcak kısmı orası. 

Son olarak, geçen haftalardan kalan bir kaç konuya değinmek istiyorum: 

İş yerinde veya seyahatte süt sağmak için uygun koşullarınız olmayabilir. Ama yaratıcı çözümler bulmaya çalışabilirsiniz, demokrasilerde çareler tükenmez! Benim seyahatlerde bulduğum bir kaç fikir: 

  • Eğer kilidi olmayan bir odada süt sağmam gerekirse sandalyeyi kapının arkasına koyuyorum ki oturduğumda kapının açılmasına engel olsun. 
  • Süt sağacağım odada sandalye yoksa başka bir odadan getiriyorum, ödünç istiyorum. 
  • Eğer perde pencereyi tam örtmüyorsa ya da perde yoksa elbette pencereye sırtımı dönüp süt sağıyorum. 
  • Süt sağmak için gösterdikleri odada her zaman elektrik prizi, sandalye ve masa aynı yerde olmayabiliyor. O zaman tabii sandalyeyi prize yaklaştırmak gerekiyor. Bir ara seyahatlerimde yanımda uzatma kablosu da taşıyordum böyle durumlar için. 
  • Eğer tuvalette süt sağmanız gerekiyorsa, süt sağmaya başlamadan önce elinizi yıkadıktan sonra kapalı tuvalet bölümüne girerken, kapısını açıp kapatıp kitlerken bir kağıt peçete kullanmanızı öneririm. Tuvaletlerdeki kapı kolları dokunmaktan en fazla kaçınmanız gereken kısımlar. 

Eğer içinize sinmeyen bir ortamda süt sağıyorsanız (tuvalet ya da pek temiz olmayan bir masa) akşam eve geldiğinizde süt sağma setini sterilize etmeyi düşünebilirsiniz. Normalde, ideal şartlarda buna gerek olmadığını yazmıştım geçen hafta, haftada bir sterilize etseniz yeter demiştim ama ben de içime sinmeyen yerlerde süt sağarsam, özellikle de seyahatlerden sonra mutlaka akşamına sterilize ediyorum seti. 

Gelecek hafta derin dondurucuda süt stoğu yapma ve dondurulmuş sütü çözme ve ısıtma konularını ele alıp süt sağma dosyasını kapatacağız. 

Sevgiler, 

Tomris

Diğer Paylaşım

Ateşi düşürmek zorunda mısınız?

Author Recent Posts Eren Kaya Latest posts by Eren Kaya (see all) Evde Cilt Bakımı …

74 Yorum

  1. Bebeklerden biri hastanedeyken süt sağıp hastaneye göndermiştim ama sütü kabul etmediler, cam biberon ya da süt poşeyine koyup göndermeliymişim. Elimle sağıp doldurmuştum biberonu binbir zahmetle, üstelik ilk süt olduğu için çok değerliydi bebeğim için. Çok üzülmüştüm bu yüzden.

    • Allah allah, plastil biberon diye mi kabul etmediler? Cok mantikli degil. Yani plastik biberon diye kolostrumu reddetmek, hem de hastanedeki bir bebek icin. Bazen bu hastaneler nasil bebek dostu sertifikasi aliyor anlamiyorum. Bebegin besigini annenin odasina koyunca bitiyor olay sanki, aliyorlar sertifikayi.

    • Böyle bir durumda çok büyük ihtimalle o hastaneyi başlarına yıkardım ben. Hmmm evet yapardım.

    • Yeterince bilinçli değil ve de oldukça şaşkındım zaten. Sütün sağlıklı olup olmadığını bilmeyiz, bebeğiniz enfeksiyon kapabilir demişti yoğun bakım doktoru. Böyle bir riskin ihtimalini bile göze alamazdım. Evet biberon plastikti ama benim hastanede süt sağdığım biberonun aynısıydı ve bana kimse süt saklama poşetinden bahsetmemişti o zamana kadar.

    • Iyi de kolostrum zaten plastik posete konmaz ki! Sterilize etmemistin heralde plastic biberonu, ondan mi Kabul etmediler?

    • Biberonu kaynatarak steril etmiştim Tomris

  2. Tomris hanim merhaba daha oncede size sorularim olmustu bu baslikla ilgili degil bu seferki sorunum ve cok acil yardiminiza ihtiyacim var….ben 3hafta once normal dogum yaptim.kizim pozitif kan grubuna sahipben negatif bunun icin mama takviyesi lazim dediler bol sivi ile atar dedilerve istemeye isteme sutumun bol olmasina ragmen basladim.gerisini sizde tahmin edersinizki sutumde azalma ,meme biraz bosalinca arkadan gelen sutleri ememe,ve en onemli sorunumuz cok emmek istemesine ragmen memede bir turlu kalamama ve sonunda sinirlenip daha cok aglama.dun emzirme kampina basladim 9 – 5 arasi ancak dayandik bugun devam edeyoruz ama memede verdigimiz savas cok yipratici ikimiz birden yipraniyoruz..sizden bu konuda bana yardimci olabilir misiniz

    • Cilek, nerde oturuyorsun? Istanbul'da isen bu hafta sonu Istanbul'a gelecegim. Sanirim haftaya Sali BYBO'nun emziren anneleri olarak Istanbul'da bulusacagiz. gelebilirsen memede mama yontemini orada gosteririm.

    • Bir iki ay once bir arkadasima hizlica SNS yontemini anlatmistim feysbuk'tan. Zaman kazanmak icin aynen copy/paste yapiyorum:
      1. Beslenme tüpü / beslenme sondasi
      Bıçakçılar marka bildiğim kadarı ile en yaygını (ben bunu kullanmıştım). Emzirme Sanatı kitabında 5 numara diyor, onu edinmeye çalış (ben 6 numara kullanmıştım ama sen kitapta yazanı uygula çünkü numara büyüdükçe tüp daha kalınlaşıyor, yani daha çok daha hızlımama geliyor. O yüzden tüp küçük olsun ki bebek daha zor mamayı emsin. Ben 6 numara kullanırken tüpün ortasını biraz kıvırıyordum ki hemen bitirmesin bebek, yavaş içsin, bu sefer de tüple mamaya alışmasın diye. Ama dediğim gibi, sen 5 numara edinmeye çalış.)
      Bu beslenme tüpü uzun içi boş incecik bir boru. Prematüre ve biberon dahi alamayan bebekleri yoğun bakımda beslemek için kullanılıyor bu tüp. Gerekirse taa mideye kadar gönderiliyor bir ucu. Yani ucu özel yapılmış, bebeğin ağzını kesinlikle acıtmayan bir şey. Ama ileri aylarda veirlirse bebek bunu yabancılayabiliyor, o ayrı.
      Beslenme tüpünün iki ucu var. Bir ucu yuvarlatılmış, yumuşak, bebeğin ağzına girecek uç (buna ön uç diyelim). Bunun biraz üzerinde iki delik var, mamanın çıkacağı delikler. Yöntemin işe yaraması için bu iki deliğin de bebeğin ağzına girmiş olması lazım. Bebeğin ağzına sokarken meme başını takip etmek gerekiyor, meme başını kılavuz olarak kullanmak gerekiyor. Meme başı nerdeyse tüpün ucu da orada olmalı. (bebek meme emerken meme başını dili ve üst damağı arasına hapsediyor ya, işte tüp de orada olmalı)

    • Beslenme tüpü
      (05 ch, yani 5 numara, yani gri uçlu olmalı. Her numaranın uç rengi fakrlı oluyor, bazıları sadec erenk yazıyor, o yüzden rengi de belirttim)
      Medikalciden temin edebilirsin. biz 100'lük kutularda alıyorduk beslenme tüplerini, aşağı yukarı 40-50 TL civarındaydı baya idare ediyordu (sanırım toplamda iki kutu aldık topu topu).
      Aşağıdaki web sitesinde tekli de satılıyor sanırım.
      http://www.kozmedshop.com/?urun-7125-BICAKCILAR-FEEDING-TUBE-NO:08-
      MAVi—Bicakcilar-Beslenme-Sondasi.html
      Bu da başka bir link
      http://www.altunizademedikal.com/magaza.html?page=shop.product_details&flypage=flypage-vmbright.tpl&category_id=55&product_id=291
      başka bir link
      http://www.kalimed.com/?urun-967-Bicakcilar-Beslenme-Kateteri-Feeding-Sonda.html

    • bir daha yaziyorum.
      Merhaba Cilek, elimden geleni yapacagim.
      Oncelikle tebrk ederim. Allah uzun, saglikli ve mutlu bir omur versin kizina. Bunun icin temeli iyi tutmak lazim: emzirmek lazim!
      Tarif ettigin durum muhtemelen su: bebegin biberondan emmeyi benisemeye baslamis ne yazik ki. Ordaki gibi hizli gelmeyince sut sinirleniyor, memeden de sut kolaylikla gelsin istiyor. Ama bu mumkun degil, yapmamiz gereken bebegin meme emmeyi tekrar ogrenmesi.
      Lutfen su linke bak: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html

      Bir kac sorum var:
      – gunde ne kadar mama veriyorsun? Sence besininin ne kadarini anne sutu, ne kadarini mamadan aliyor? Eger kabaca besininin yarisindan azi ise anne sutu, kamptan once pompa yaparak sutunu artirmaya calis. Pompa ile sut artirmak icin gece gunduz en fazla iki saatte bir pompa yapman lazim (pompa kampi). Bunun icin son yaziya bakabilirsin, ama bu konuda puf noktalari tum pompa yazilarinda var. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/05/tomrisin-emzirme-notlar-14-pompa-ile.html

      Pompa kampi yaparken bu sirada mama verebilirsin.Sutun iyice artinca iki secenegin var:

      = kademeli olarak mamayi kesmek (her gun azaltmak)
      = emzirme kampina girmek (yukarida verdigim link mamaya baslamis bebekler icin emzirme kampi)

      Bebegin hali hazirda biberona alismis oldugu icin kademeli kesmeden fayda gormeyecegini dusunuyorum. Cunku memeyi emmeyi ogrenmesi gerek, bunu da ancak gercekten mecbur kalirsa ogrenir.

      – eger anne sutu yaridan fazlaysa pompa kampini atlayip direct iki secenekten birini secebilirsin, ama benim onerim emzirme kampi. O yazida sabirla bu ise yaklasma konusunda bilgiler var. Ama en onemlisi su: sefkatli ve kararli olmak. Bebegin onun icin en iyisinin meme oldugunu bilmiyor, kolay geldigi icin biberon istiyor, onu anlamalisin. onu anlarsan da ona sefkatle yaklasabilirsin. Ama onu anlaman istedigini yapman anlamina gelmez, cunku bu onun icin en iyisi degil. Sen onun icin en iyisini onerirken kararli ol.
      bana facebook'tan da ulasabilirsin. BYBO'nun facebook grubu var, oraya basvurursan Eren onaylar. ya da bana mailini gonder, seni davet edeyim (Eren onaylayinca girebilirsin).Facebook grubuna yazarsan emzirme kampi yapmis olan anneler sana oneri ve destek verebilir, seni motive edebilir. Her sekilde irtibatta kalalim.
      https://www.facebook.com/groups/BebekYapimBakimOnarim/
      Lutfen beni haberdar et gelismelerden. Oneriler ise yaradiysa kisaca yaz, yaramadiysa da yaz alternative her zaman vardir.

      Aslina bakarsan, senin durumunda mamayi kademeli kesmek icin en etkili yontemlerden biri SNS denilen bir yontem, bebege beslenme tupu ile memedeyken mama vermek. Ama Turkiye'de var mi, nerden bulunur bilemiyorum. Alternatifleri var, ama uzun yazmam lazim. Once yukaridaki onerilerimi bir dene, olmazsa ona geceriz.

      Emzirme kampi oncesinde ve sonrasinda tartirmayi unutma. Bir de kamptan once bebegin sagliginin yerinde oldugundan emin ol. Sarilik vardi sanirim, oyle mi? O sorunun gectiginden emin ol.

      Sevgiler,
      Tomris

  3. Tomris hanim facebook adresim yok maalesef ama mailimi verebilirim .nukatella@gmail.com yardimci olmaniz beni ayrica mutlu etti ve morellendirdi.mamaya bagimli olmak istemiyorum ve bu konuda herseyi yapmaya hazirim.sarilik kontrolu icin haftaya sali gidecegiz.ama ben gunde 3 kez mama verdim simdiye kadar ve hep 60 cc verdim bazen bitirdi bazen birakti.sadece dun 2kez verdim ve sivi alimi emzirme dinlenme ile 1gunde bile fark etti .daha onceden pompa ile sagma yapmistim ama sanki etesi gunlerde azalma oldugunu hissettim moralim bozuldu.2gundur yapmiyorum.bugun ise sabah 7de mama vermek zorunda kaldim memedeki sutleri alamadi suan itibari ile hala mama vermedim emziriyorum her istediginde.ama ne zaman bitecek bilmiyorum ve tedirginim.doktor 15gunluk kontrolde mama ile birlikte300 gr almis dedi mamaya devam dedi.ama vicdan azabi duyuyorum.yardimlariniz icin cok tesekkurler tavsiyelerinizi dikkate alicam.bana maildende ulasabilirsiniz eger oraya cevap yazarim derseniz burada belirtin ben bakarim .iyi gunler

  4. Tomris hanim birde cok gaz sancisi cekiyor ve ihtimal dahilindemi bilmiyorum ama sanci gelincede dikkati dagilip oyle yapiyor olabilir mi agliyor o esnada ve ayaklarini cekiyor.biberona alismis olma gercegide var tabi ama kafam oyle karisikki hersey geciyor aklimdan.

    • Cok cok zor bir donem. Allah kolaylik versiin. Hersey birbirine karismis durumda, arap saci gibi, gaz mi, biberona alismak mi, ayirmak zor. Cozum: emzirmek. Iki meme kampi yazisini okursan ihtiyacin olan motivasyonu bulabilirsin. Bebis daha 3 haftalik. Sifir mama ile iki uc gunde, kademeli azaltma ile bir hafta icinde bu is cozulur buyuk ihtimalle. O yuzden cok moralini bozma. Cok zor bir donem, ama gececek, merak etme. Sen de bebegini doya doya emzireceksin, bir daha mama filan olmayacak ortada.

    • Vaktin az biliyorum ama lutfen su iki yaziya bak. Sana cok iyi bir fikir verecek.

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/03/tomrisin-emzirme-notlar-bolum-7.html

      Sifir mama ile emzirme kampi icin doktorundan sarilik konusunda 'tamam sorun yok' onayi alirsan cok daha iyi olur. Ayrica emzirme kampi oncesi ve sonrasinda tartilirsa sutun ne kadar arttigi konusunda iyi bir fikir olur. genellikle ilk 2 gun sut cogalmasi, ardindan gelen bir kac gunde kilo artisi olur. O yuzden kamp biter bitmez degil de bir iki gun sonar tartilirsa daha iyi olur, sana da moral verir ne kadar iyi kilo aldigini gorunce.

      Burdan devam etmeyi tercih ederim, emzirme kampi yapmis baska anneler de oneri verebilir.

    • Gaz oldugunda bebekler kendini sakinlestirmek icin daha da memeye yapisabilir. Gazdan oldugunu dusunnmuyorum. Meme-biberon karisikligi gibi duruyor.
      Nasil gidiyor bu arada hayat?

  5. Meraba çilek, öncelille çok sıkıntılı olduğunı görüyorum, ilk önce sakin olmanı tavsiye ederim. Her bebeğin bakımını en iyi anneler bilir, ama telaşlanırsan bebeğinin sana vermek istediği sinyalleri göremezsin, her ağladığında aç olduğunu düşünürsen sütünün yetmediğini zannedip biraz daha mama verirsen bu onu susturmak kerine daha çok hırçınlaştıracaktır. Bunu çok yakın bir süre önce aynı şeyleri yaşayan 6 aylık ikiz annesi olmamdan dolayı söylüyorum. Meme + mama bebeğin barsak dengesini bozabiliyor. Gaz sancıları cekmesi çok normal. Eğer mamayı tamamen hayatından çıkarabilirsen bi süre sonra gaz sancılarınında hafiflediğini farkedeceksin

  6. http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/04/dilekin-emzirme-kamp-gunlugu-1-gun.html?m=1
    Bu benim emzirme kampı günlüğüm ben de çok sıkıntılar çektim. Ama sonunda mutlu sona ulaştım. Ben eğer 4 çocukla bunu başarabildiysem isteyen herkes başarabilir inanki. Ama ilk önce moralini yüksek tutmalısın.

  7. Yazdiklariniz icin cok tesekkur ederim bunlarida dikkate alicam

  8. tugba yorumlarini silmissin ama mailde icerigini gordum.
    tam emzirme kampi yapabilir misin? bu sekilde hem sutun cogalir, hem de bebek ihtiyaci olan sutu alir.
    http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html
    sagma ve biberon verme isine hic girme derim. en iyisi emzirme kampi.
    eger mama vermen gerekirse de memede mama oneririm. doktorunuzdan alacaginiz bes numara beslenme tupleri ile bebek memedeyken mama verebilirsiniz. yukaridaki yorumlarda anlattim.

  9. İyi günler tomris hanım bir ay önce erken doğum ve epidural sezeryanla kizimi dünyaya getirdim bebeğim 37haftalık dünyaya geldi fakat kendi gelişimi 35 haftalık olduğu için hemen kuveze aldılar bnet bir gün kucağıma hiç alamadım ikinci günde aldım fakat Sutum gelmedi hastane pompalarıyla sagmaya çalıştım 5ml zor geliyordu bebeğim iki gine kuvezde kaldı iki günde beraber hastanede kaldik ben bu süre zarfinda bebeğimi emzirmeyi beceremedim ama ısrarla mama vermek istemedim eve geldigimizde annem ve kayinvalidemin yönlendirmesiyle emmeyi becerebildik bebeğim güzel kilo aldı ben bilmeyerek iki hafta emzirme kampi yapmisim evde her ihtiyacımi karsilayacak birileri olduğu için ben sadece bebeği emziriyordum ve oturuyordum herşeyim önüme hazır geliyordu tabi sutum gelmeyecek korkusuyla sürekli süt cayi ictim bebegimi sık emzirdim bebeğim küçük olduğu için çenesi çok çabuk yoruluyor eşime göre doymuyor mama verelim diye tutturuyor bi kaç kez böyle mama verdik evet doydu bebek ama ben huzurlu değilim normal zamanında doğmuş olsaydı on günlük olacaktı şimdilerde emmesi kuvvetlendi güzel emiyor emme aralıkları en fazla iki saat oluyor yani gak dese emziriyorum guk dese emziriyorum süt sagmam gerekirmi bebgime çalışıyorum fakat bebeğim bir yaşına gelene kadar izin alacagim birde yörelerde gordumki bazı annelerin maşallah diyorum sagdiklarinda 120ml sütü geliyormus ben bu gece bebeği gece birde emzirdim ikide mizirdandi biraz daha emzirdim baktım gogsum çok sert kalkıp sagdim 30ml geldi acaba sagma suresini kisami tutuyorum lansinohun elektrikli çift taraflı gogus pompaasini kullanıyorum normal gün içinde sagincada aynı miktar geliyor birde iki göğsü aynı andami sagmam gerek ben sırayla sagiyorum tekvtarafli kullanıyorum pompayi çok soru sordum çok şey anlattim umarım sikilmadan okur ve cevaplarsiniz yazilariniz ve faydalı bilgileriniz için teşekkürler

    • Merhaba Hatice,
      Bebegini Allah anali babali buyutsun.

      30 gunluk kadar bebek su anda anladigim kadariyla. Ayrica kucuk dogmus, oyle mi? Kac kilo dogdu?

      Kucuk bebekler daha cabuk yorulur, bu normaldir. O yuzden sık emzirilmeleri gerekir. İki saatte bir emmek istemesi çok normal. Bebek 3,5 kilo olana kadar 2 saatte bir, hatta daha sık emmek isteyecektir, yani önünde çok uzun bir lohusalık var. Bebeğin kırkının çıkması kırk günden daha uzun sürecektir, hazırlıklı olun.

      Bebeğin küçük olduğu için memelerin onun içebileceği kadar süt yapıyor. Kaç ml süt geldiği önemli değil, önemli olan bebeğin ihtiyacını karşılaması.

      Niye süt sağdığını anlamadım. Şu anda süt sağmak yerine tüm sütünü bebeğine vermeni tavsiye ederim. Dışardan müdahele etme derim, en azından bebeğin kırkı çıkana kadar. Bölece bebek ihtiyacına gore memelerin süt üretimini ayarlar. Eğer aşırı süt üretimin varsa o zaman sağabilirsin elbette, ya da çok gerginleştiğini düşünüyorsan arada rahatlatmak için sağabilirsin. ama onun dışında çok önermem, en azından şimdilik. derin dondurucuda süt stoğu yapacaksan en iyi zaman 2 ay civarı.

      Tekli pompa ile verimli süt sağma konusunda şuraya bakmanı öneririm. Bu yazı öncesi ve sonrasında da pompa ile süt sağma konusunda yazılar var, çok sayıda püf noktası var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-12-pompa-ile.html

      Yazinda cumle sonlarinda nokta kullanmamissin, cumleler nerde baslayip bitiyor anlamak kolay olmuyor. Gelecek sefer dikkat edersen sevinirim.

    • Bir arkadaşım sutunu sag sutun artsin demişti o yüzden sagiyorudum. Birde hastanede söylemişlerdi emzirdikten sonra sağın sonra onuda içirin kilo alsın diye. Bebeğim 35 günlük oldu bugün sık sık emziriyorum zaten geceleride öyle. Bebeğim 2500 gr doğdu haftaya çarşamba aşısı var o zaman yeni kilosunu yazarım size inşallah 3500 gr mi aşmıştır

  10. İyi günler tomris hanım. Bebegimin bugün 40günü doldu ve ilk aşısini yaptırdık boyu 51cm kilosu 4kg olmuş. Çok mutlu oldum . sizin cevabinizdan sonra süt sagmayi bırakmıştım bebeğin kilo alımında onun etkisi olduğunu düşünüyorum. Benim süt sagmamin en büyük sebebi bebegim küçük olduğu için geceleri tek memeyi emip bırakıyordu bende doymuyor deyip sağdıgim sütü veriyordum. Geceleri yine aynı fakat kilo artışını görünce bu düşüncemin yersiz olduğunu gördüm. Sizinde dediğini gibi iki ayı dolana kadar süt sagmayacagim sonrasında belki biraz biraz sagarim. Tavsiyeniz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın sizi takip etmeye devam edecem

  11. Tomris Merhaba;

    Kızım 6 aylık ve yakında işe başlayacağım. Yaklaşık sabah ki emzirmeden sonra , 12 saat ayrı kalacağız.(07.30-18.30)
    Tek seferde sağdığımda süt kabını dolduramıyorum bu nedenle 2-3 kez sağma işi yağacağım ve birbirinin üzerine ekleyeceğim.
    Gün içinde Sağdığım sütü (eklemeler de dahil) buz kalıbı ile sarıp eve öyle taşımayı düşünüyorum.

    Yöntemle ilgili her hangi bir yanlış var mı?

    Geri dönüş yaparsan sevinirim.

    Çiğdem

    • Merhaba Çiğdem, yazdıkların mantikli geliyor. Yalnız tek seferde sağdığın süt yetse dahi (ki 12 saat ayrılıkta bu çok gerçekçi değil) yine de günde 2-3 kez sağmanı öneririm (en az iki kez) çünkü süt üretimini belli bir düzeyde tutabilmen için memeleri gün içinde düzenli olarak boşaltman gerekir. Eğer gün içinde yeterli sıklıkta sağmazsan akşam eve geldiğinde de süt yetmez hale gelir, çünkü gün içinde dolu bekleyen memeler süt yapımını azaltır.
      Akşam eve geliş sürene ve şartlarına bağlı buz kalıbı ihtiyacın. Eğer özel arabada bir saatte geliyorsan buz kalıbı çok da şart değil. Ama 25 derece sıcaklıkta toplu taşımada 1,5-2 saatte geliyorsan buz kalıbı öneririm.
      gün içinde sağdığın sütü bir kaç kapta getirebilirsin eve. Tek bir kaba birleştirmek zorunda değilsin. Hatta birleştirmesen daha iyi olur. Eğer mümkünse (şart değil ama olursa iyi olur), Sabah sağdığın süt Sabah, öğlen sağdığın öğlen verilirse iyi olur.

  12. Merhabalar,
    Onumuzdeki iki hafta yurt disinda tatilde olacagim (29 Temmuz – 16 Agustos) ; internet erisimim olmayacak. O yuzden sorulariniza cevap vermem mumkun olmayacak. Bebek Yapim Bakim Onarim facebook grubu var, oraya uye olup durumunuzu yazarsaniz ordaki tecrubeli anneler de size yardimci olacaktir. sizing gectiginiz yollardan gecmis yuzlerce anne var orda. Bazi anneler de zaman icinde digger annelere yardim etme konusunda cok tecrube kazandilar. Sorun olursa oraya yazabilirsiniz.
    Iyi bayramlar!

  13. Merhaba Tomris Hanım,
    38 haftalıkken sezeryan ile doğum yaptım,sütüm hemen geldi ama bebeğim sarılıktı ve uyanmıyordu.derin uyku olduğu için uykudada emzirmek mümkün dğldi. hep kızımın kolunu bacağını sıka sıka emziriyordum.taburcu olduk,10 gün annem baktı herşey çok iyiydi, karnım doyuyordu ve uyuyabililiyordum.ama o gittikten sonra günde 1-2 saatlik uyku ile aç aç gezmeye başladım.
    bebeğimin idrar yolu enfeksiyonu dolayısıyla uzamış sarılığı vardı ve emmekte çok zorlanıyordu.manuel pompayla sağıp biberonla veriyordum.40 gün civarı sarılıkla uğraştık.fakat bu sırada gelişimi geri kaldı. 3200 gr doğmuştu. ilk ay 400 gr, ikinci ay 800 gr aldığı için doktorumuz ikinci ay sonunda devam sütüne başlattı. emmeyi hep reddetti.zaten kucağım alıp öyle gözlerine baka baka emziremedim hiç.o pozisyonda hep ağlıyordu ve kafasını geri itiyordu. ya yan yatarak yada üstüne çıkıp mememi ağzına sarkıtarak emziriyordum. en iyi emzirme dönemini 3-4 ay arası yaptım. ama bu arada biberona çok alışmıştı.emmeyi yavaş yavaş reddiyordu.5. aya geldiğimizde ek gıdanında etkisiyle emmeyi tamamen kesti, sütümde çok azalmıştı.direndim ama emmediği için kısa sürede kesildi.
    şimdi 9 aylık oldu,4 aydır hiç emmiyor.
    hemen hemen hergün ben neden emziremedim,çocuğumu besleyemedim diye ağlıyorum.emziren bir anne görünce çok imreniyorum.heleki bebekler emmeyi kendileri isteyip annelerinin memelerine yaklaşınca içim gidiyor.
    çünkü biz hiç farkına varamadık.daha yeni yeni hareketleniyorken benim farkıma varıyorken bıraktı emmeyi:((((

    sizden yardım istiyorum.lütfen söyleyin sütümü geri getirmek için geçmi kaldım? kesilen süt geri gelirmi? neler yapmam gerekir? nolur yardım edin, ağlamaktan usandım.6. aya kadar sadece süt verebilseydim bu kadar vicdan azabı çekmezdim belkide:(((((((((((

    • Merhaba,

      Bir ayda 800 gram almış bebeğe doktorun mama vermiş olması çok acı bir durum. Ne güzel yakalamış işte kilo alım ivmesini. Çok yazık olmuş.

      5. ayda ek gıdaya başlamak da hatalı olmuş. 6 ayı beklemek gerekiyordu.

      Sütü her zaman geri getirebilirsin. Hiç emzirmemiş, hiç çocuğu olmamış kadınların bile sütü gelebiliyorken seninki sıkı bir çalışma, sıkı bir pompa kampı ile gelebilir. Ama bebeğin tekrar emmeye başlaması 9 aydan sonra biraz zor. O yüzden sana önerim çok hızlı bir şekilde çıplak ten temasına başlaman. Memeye dönme konusunda en etkili yöntem. İster yeniden emzirmeye başlamaya niyetlen, ister niyetin olmasın, çıplak ten temasını kesinlikle öneririm. Biberon ile beslenen bebeklerde ten teması eksik kalıyor, o yüzden emzirmeye başlamayı düşünmesen de bebeğin ten teması ihityacını karşılamak için bunu yapmanı öneririm. Bebek 9 aylık olduğu için artık uzun uzun göğsünde kalmayacaktır ama hiç belli de olmaz.
      Ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır, senin karnın üzerinden tırmanma antremanları yapsın. Arada da meme teklif et ama sakın ısrar etme, istemezse de önemli değil. Birlikte duşa banyoya girin, yani her fırsatta ten teması yapın. Ten teması bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      Ten temasını bebeğin eşref saatinde yağmaya çalış. Uykusunu almışken, karnı ne çok aç, ne çok tokken.

      Sutunu geri getirmek içi gün boyunca sürekli süt sağman gerekiyor. Önceleri elle sağmanı öneririm. Damla damla sütler artmaya başladıktan sonra pompaya geçersin. Günde ne kadar fazla kez sağarsan o kadar iyi. 10-20-30-40 kez olabilir. Süre hiç önemli değil, bir iki dakika yeterli başta. Süt geldikçe süreyi uzatırsın. Pompa konusunda su yaziya ve sonrasindakliere bak:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/04/tomrisin-emzirme-notlar-10-pompa-ile.html

      Süt üretiminin artması muhtemelen 4 ayı bulacaktır (kabaca ne kadar önce kesildiyse emzirme o kadar sürer sütün geri gelmesi). Tabii bebeğin emmesi de önemli bir faktör. Eğer güzel emerse daha hızlı olabilir, emmezse sadece sağarak süt verirsen artırmak zor olabilir. Ama bana sorarsan uğraşmaya değer. Bir damlası bile kar.

    • Çok teşekkür ederim Tomris Hanım,
      Önerilerinizi hemen uygulamaya başlayacağım. Sütün gelebilme ihtimalini duymak bile içimi rahatlattı. Doktorumuz devam sütü ve ek gıda konusunda bebek geri kalmış başlamalısınız diyince bizde mecburen başladık. Belkide cahillik ama geri kalmış sözü bizi korkutmuştu. Şimdi çok hata yaptığımı anlıyorum. Yazılarınız ve cevabınız bana umut verdi.
      Allah razı olsun,

      Nurgül.

    • Tomris Hanım tekrar merhaba,
      Önerdiğinizi yazılarıda okudum.Elle masaj sonrası 1 küçük damla su kıvamında süt geldi.
      Masajlara devam edeceğim ama manuel pompa yüzünden çok sorun yaşadım hatta uzun süre ortopedik bileklik kullanmak zorunda kaldım.Elimi kullanamadığı içinde pompa yapamadım ve bebeğimde emmeyince süt iyice kesildi.
      Sizce elektrikli pompa almalı mıyım? 4 aydır bebeğim emmiyor arada elimle deniyordum ama masaj sonrası ilk defa geldi. Buda beni umutlandırdı.
      Sizin öneriniz benim için önemli. Evet pahalı ama belkide birkaç damla daha gelir ve bebeğime verebilirim siz ne dersiniz?

      Nurgül.

    • elle sagma bilegini cok zorlamaz diye tahmin ediyorum. su anda bebegin agzini en iyi el taklit eder, o yuzden bilegini de cok zorlamadan tabii, elle devam et. uzun uzun yapmana gerek yok, bak bu onemli. ara ara, kisa kisa, aklina geldikce, lavaboya gidip acip sagabilirsin. bir iki dakika yeter. ama cok sik olsun, onemli olan bu.
      bence su anda hastane tipi bir makina kiralamak daha mantikli olabilir. cogalinca, sutu gorunce ev tipine gecersin. belli olmaz, bebis belki memeye gecer o zamana kadar.
      ciplak ten temasi denedin mi? bebisin memeye ilgisi nasil?

    • Merhaba Tomris Hanım,
      masajlar ve elle sağma çalışmaları sonrası az da olsa damla damla süt gelmeye başladı.
      sağılacak duruma gelemedik henüz.
      yalnız bebeğim hiç emmiyor. çok erken bıraktığı için memeyi tanımıyor bile:((
      ten teması sonrası sadece memeyi ağzına alıp ısırmaya çalışıyor.
      yılmadan devam ediyorum,umarım emer.
      size çok teşekkür ediyorum, pozitif yaklaşımınız beni daha çok umutlandırdı.

      Nurgül.

    • Merhaba Nurgul, 9 aya kadar memeye donus mumkun derler, siz sinirdasiniz. denemeye devam, hic belli olmaz.
      Kolay gelsin!
      Tomris

  14. Tomris Hanım merhaba,
    İşte sutumu sagdıktan sonra eve gidiş yolum cok kısa. 15-20 dk kadar. Bu durumda sütü sagdıktan sonra iş yerinde dondurmasam, direk buzdolabına atsam, eve kadar getirsem,evde buzluga atsam olur mu ? Yani 10 saate kadar buzdolabında kalmıs süt eve gelince dondurulabilir mi ?? Yoksa yine eve gelince de buzdolabına atıp 1-2 gun içinde tuketmek mi en dogru olan ? İş yerinde dondurup eve gelene kadar çözüldü mü çözülmedi mi stresine girmek istemiyorum.

    • Merhaba. is yerinde niye donduruyorsun ki? anne sutu buzdolabinda 3 gun durabilir, yukardaki yazida yaziyor. bir sonraki yaziya da bak. bir kac saat buzdolabi disinda durmasinda bir sakinca yok.

  15. Merhaba Tomris hanım, 4 aylık kız bebeğim var. 6 haziranda sezeryan doğum yaptım. Ne yazık ki sütüm iki gün sonra geldi. Bu süreçte hem emzirdim hem mama verdim. Galiba en büyük hatayı biberon kullanarak yaptım:( Zeynep im 2.5 aylık llana kadar "acaba emiyor mu?, doydumu?, emmedi galiba?.." gibi sorularla emzirmeye calistim arada mama bile verdim. Sonra ne kadar emdiginden emin olmak için 2 gün sagip biberonla verdim. Ne yazık ki 3. Gun kesinlikle beni emmedi. Neyse sagip veririm hic olmazsa doydugunu bilirim diye kendimi kandirdim sagmaya devam ettim. bu surecte sut vermeye basladigimda uyyuordu. Ama son bir aydır biberondan bile icmiyor. Once zorla uyutuyor sonra iciriyorum. O zaman bile farkederse icmiyo. Hergün içtiği süt miktarı biraz daha azalıyor:( kilo alimi da hep alt sınırda 3520gr dogum kilosu simdi kıyafetleri ile 7000 gr zor çıkıyor. Ne yaparım nadil okur da bebeğim tekrar beni emer beslenmesi düzene girer. Lutfen yardım edin.. bir de bebegim ilki 15 gunlukken şimdiye kadar 3 kez idrar kültürlerinde şüpheli düzeyde üremeler oldu ve antibiotik kullandı.

    • Merhaba,
      Beyaz süt zaten en erken 2 gün sonra gelir. Normali 2-5 gün arasıdır. Acele etmişsin mama vermek için.

      Bebeğin 4-6 ay arasında doğum kilosunu ikiye katlamasını bekleriz. verdiği rakamlarda sorun görünmüyor.

      Bebek memeye isteksizse, biberonu tercih ediyorsa memeye alistirmak icin birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi: uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine.

      ten temasi sirasinda memeye zorlama, kendisinin aranmasini, memeye yonelmesini bekle. her gun yap bunu, mumkunse gunde bir kac kez. bir sure sonar kendiliginden meme ister hale gelecektir.

      Bir digger onemli yontem ise mama verme yontemi. biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar agzina sk. boylece doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida

      http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister. Uyku emme iliskisi icin su yazida puf noktalari var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.

      Ayrica supurge sesi ya da fon makinasi sesi ile emzirme, araba motoru acikken emzirme (hareket ederken degil), bazi bebeklerde ise yarayabiliyor.

      Yani cesit cesir sey deneyebilirsin, yaratici olman lazim.

      Bu şekilde bebek memeye alıştıkça kademeli olarak biberonu azaltman gerekir.

      buraya da bakmanı öneririm: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html

    • Ilginiz icin tesekkur ederim. Aslında biberonu da istemiyor birşeyler yanlış oluyor ama anlamıyorum. Sutu mu sevmiyor diye mama veryorum onu da almıyor. Careyi uyutup vermekte buldum bu da ne kadar sağlıklı bilmiyorum? Ama ten temasıni denemeye başladım bile. Beyaz sut 2 güne gelir demissiniz peki o sürede nasıl beslenir bebek?

    • Kolostrum dediğimiz sarı süt gelir memeden. Bal kıvamında bir sıvıdır, miktarı azdır. memeyi sıktığında kolay gelmez, bir kaç damla azar azar gelir. Bebeğin ilk günlerde ihtiyaç duyduğu tüm besinler ordadır. Özellikle bağışıklık faktörlerinden zengindir.

      Bebek biberonu istemiyorsa sorun da yok demek. Şu anda sorun ne onu anlamadım.

  16. Beni zaten emmiyor ama artık biberonu da almıyor. Agzina aliyor emmeden geri çıkartıyor. Elini ağzına sokmaya çalışıyor biberonu eliyle itiyor 🙁 mecbur ben de emzikle uyutup emzigu cekip biberonu veriyorum yoksa hic beslenemiyecek.

    • O zaman sorun bebeğin beslenemeyecek kadar yorgun olmasında. Gündüz uykuları nasıl? yukarda yazdım. uykusunu almamış bebek beslenemez.
      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister. Uyku emme iliskisi icin su yazida puf noktalari var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

  17. Aslında evet uykusu cok problemli. Bazen saatlerce uğraşıyorum uyutmak icin. Bu aralar uykuyu duzene koymaya çalışıyorum inşallah basarabilirim. Ve ardından inşallah beslenmesi de düzelir. Yardımlariniz için çok teşekkür ederim. .

  18. tomris hanım çok acil yardımınıza ihtiyacım var. 9 aylık bir bebeğim var 8 ay çok güzel emdi kilosu ve sağlığı çok iyi memeyi severek emdi sütüm de yeterliydi ama bu yıl bana hac çıktı bekarken annemle yazılmıştık ve bu yıl çıktı çok çok üzülerek bebeğimi 15 gün eşime ve kayınvalideme emanet ederek haca gittim. orda sürekli sütümü sağdım buraya da bebeğim için yeterli miktarda bıraktım ama donmuş sütü içmemiş. biberon da tutmuyodu kaşıkla beslenmiş. döndüğümden beri 2 haftadır uğraşıyorum mememi tutmuyor. meme arıyor üstümü açıyor ama memeyi görünce ağlıyor. sağarak veriyorum 3 veya 4 öğün taze sağılmış sütü veriyorum ama onu da direk içmiyor kahaltısına meyvesine yoğurduna katıyorum öyle içiyor. gün de 150 ml süt alıyor bu şekilde ama ben emmesini istiyorum ne yapmalıyım artık emmez mi.

    • Merhaba, 9 ayda memeye dönüş biraz zor. Ama denemeye değer. şunları deneyebilirsin:

      Yontemlerden birincisi ve en onemlisi ciplak ten temasi. uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al, oyna, sarıl, sohbet et, yataktaysan göğsüne karnına yatır. Arada da meme teklif et, ki büyük ihtimalle zaten kendiliğinden meme isteyebilir bu durumda. Ama istemezse zorlama. Ten teması, bebeğinin kokusu hem prolaktin, yani süt yapımını, hem oksitosin salgısını, yani süt salgılanmasını, süt akımını tetikler. Ayrıca bebeğin meme emme içgüdüsünü de tetikler. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ciplak ten temasi sirasinda rahat bir ortam olmasina dikkat et, etrafta karisan gorusen olmasin. gerekirse ortunun altina girin, takilin birlikte. amac bebeginle rahat huzurlu bir zaman gecirmen, bunu da onun emme icgudulerini tetikleyecek sekilde yapman.

      Ciplak ten temasini bebegin ‘esref’ saatinde yap. Ne ac ne tokken, uykusunu almis keyfi yerindeyken. Burdaki puf noktasi memeye zorlamamak, bebegin kendiliginden istemesini almasini beklemek. Eger bebek koynunda meme aranmaya baslarsa kalcasindan tutarak yavasca memene yonlendirm, ama zorlamadan.

      Ciplak ten temasini ne kadar sik yaparsan o kadar iyi. Her gun bir kac defa yapmani oneririm. Tek seferde mucize bekleme, tam sonuc alman zaman alabilir.

      bebegini ozellikle uykudan uyaninca uyku mahmuru iken, daha yorulmamisken emzir. Gunduz uykularina cok dikkat et, uykusunu almamis bebek huysuzlanir, iyi ememez. Bu özellkle akşama doğru, bebek yorulunca iyice belirginleşir. Yorgun bebek memeden süt getirmeyle uğraşamaz, memede huysuzlaşır, biberon ister. Uyku emme iliskisi icin su yazida puf noktalari var:
      http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

      uykuda emzirme de genelde inadı kıran iyi bir yöntemdir.

    • Emzirirken şarkı söyleme, ayakta gezinme, pilates topunda sallanma, sallanan koltukta sallanma gibi yöntemler dikkatini dağıtıp emzirme süresini uzatabilir. ayrica boynuna renkli veya singirtili bir kolye takmani da ise yarayabilir.

    • Pişman olduğunu tahmin ediyorum ama başka annelere örnek olması için belirtmeden geçemeyeceğim. Emzirmeyi sütü bir tarafa bırakalım. Daha yaşında bile olmayan bir bebeği 15 gün boyunca annesinden mahrum bıraktığının farkında mısın? Bana göre hiç bir dini yükümlülükle filan açıklanabilecek bir şey değil bu. Emziren kadının oruç yükümlülüğü bile yoken hacca gitmeyi aklım almıyor.

  19. belki haklısınız ama annemi de yalnız bıramazdım zira tek başına gidebilecek gibi degildi bebeğimin babası babannesi yanındaydı ama annem tekti. şimdilik geceleri bir kez emiyor uykuluyken emiyor ama gündüz almıyor ama gündüz sağdığım sütü direk içiyor artık. sizce böyle devam etmeliyim yoksa gündüz emzirmeyi denemelimiyim. çünkü süt iznim bitti artık 10 da işe gidip akşam 6 da dönüyorum ve arada gidip emzirme şansım yok. bu şekilde sütüm kesilir mi. henüz azalma olmadı hala günde 150 ml sağıyorum ve birkez emiyor.

  20. Merhaba Tomris Hanım
    Bebeğim 3 aylık. İlkay 400 2.ay 900 3.ay 450 gr aldı. 3370 gr 50cm doğmuştu boy uzaması gayet iyi. Hiç bir şikayeti yok. Açlıktan ağlaması uykusuzluk problemi gaz problemi yok. Buhar makinasını yanlış kullanmamdan dolayı 2 ay kadar geçmeyen burun tıkanıklığı oldu. Doktor nem %75 olmalı dedi bende açtıkça açtım. Burnuna serum yaptım tani sürekli. Araştırırken doktorun yanlış yönlendirdiğini anladım nem 45-55 arası olmalıymış. Bu dengeyi ayarlayınca burun birkaç gün içinde düzeldi. 3. Ay az kilo almasını burnuna bağlayabiliryim. Bana göre az kilo almadı zayıfladı evde tartıyordum öyle anladım. Süt konusuna gelince sürekli emzirme kampı halindeyim severek ve isteyerek emziriyorum. Süt artırmak için yenmesi gerekenleri yiyorum 3 lt su içiyorum. Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım. Kritik soru sütüm yetmiyor mu acaba doktor mama ver dedi ama bu ayda vermeyeceğim tekrar kilo almazsa veririm diye düşündüm gelişimini etkiler miyim acaba?

    • Merhaba Zubeyde, ev tartisi bizim icin bir sey ifade etmez. Bana doktorun tartisi ile olculenleri dogumdan itibaren tarihleri ile yazar misin lutfen?

      bu verdigin rakamlar biraz daha iyi olabilir. Bir de 24 saat boyunca soyle bir kayit tutup bana gonder. Bebegi saat kacta, hangi memede, kac dakika emzirdin. Arada biberon verdiysen biberonla kac cc ne verdin. bir liste olarak yaz gonder. Buna uykularini da eklersen, saati ve suresi ile, cok iyi olur. Boylece nerde sorun var anlamis oluruz.

  21. 22.20-01.05 uyku (tamamen uyandı) her iki meme 40 dk
    01.45-04.10 uyku (yarı uykulu) 10dk sol meme bu sırada tamamem uyandı 10 dk sağ meme damladığı için değiştirdim. Mızmızlandı sağ tarafı sıktım süt damlası çıkmadı. sol tarafa geçirdim. 11 dk emdi süt akım seslerini duyuyorum bu arada. Uyuyakaldı
    O4.43-07.05 yarı uykulu sol meme 9 dk
    07.20-08.15 sol memeden başladım10dk sağ taraf 20 dk sol 10 dk alt değişme molası sağ 7 dk mızmızlanmaya başladı sola geçtim 8 dk mızmızlandı sağa geçtim mızmızlandı sıktım süt vardı ayağa kalktım yinede emmedi bıraktım (9.20)
    9.55 uykusu geldi sağ meme 10dk uyuyakaldı alt değiştirme sol meme 20 dk uyur uyanık emdi uyudu 25 dk sonra uyandı
    10.10 sol taraftan emzirmeye başladım 15 dk sağ 10 dk emdi daha istemedi
    12.00 2. Kakayı yaptı. Arada emzirmeye çalıştım mızmızlandı 12.45 sağ 15 dk uyuyakaldı kendi çıkardı ağzından yatırdım uyandı sol tarafa geçtik uyuyarak 26 dk emdi yatırdım. 5 dk sonra uyandı altı çok ıslakmış değiştik. Sağ meme 15 dk daha fazla emmek istemedi uyumadıda.
    15.00 bu sefer yalanarak kendi istedi sol meme 20dk alt değiştirme sola bir iki dk devam mızmızlanınca sağa geçtik 15 dk mızmızlanınca sol 10 dk ve uyudu. Aslında şu ana kadar en az bir kere daha 1 saatlik uyurdu ama bugün böyle oldu. Emme sürelerini ben ayarlamıyorum kendini çekene kadar yada mızmızlanana kadar emziriyorum sonra diğer memeye geçiyorum. Geçen ay 1.5 -2 saatte bir emzirmeye dikkat ediyordum dr tavsiyesi ile ama az kilo aldığı için bu ay istemesede her fırsatta meme teklif ediyorum. Mızmızlansa da ayakta emziriyorum bira yada meme değiştiriyorum. 4. Ayda memeyi reddetme durumuda olduğu için belki öyle birşeydir diye sürekli memeyi hatırlatıyorum her fırsatta. Zaten ben emzirmek için yaratılmışım 24 saat emzirebilirim.
    Hazır uyumuşken düzendende bahsedeyim. Çok nadiren sapmakla beraber akşam 10 da uyur gece 2.30-3 arası uyanır emişko. 2.aydan sonra gece altını ıslatmamaya başladı bende boş yere uykusu kaçmasın diye değiştirmiyordum dr da olabilir demişti. Belki tam yyanmadığı için güzel emmedi ve kilosunu etkiledi diye düşünüyorum ( etkilemiş midir bu birinci sorum) 3 ten sonra bu kadar uzun uykusu olmuyor. Ortalama 1-1.30 saat sonra yine uyanıyor ve hep aynı saatlerde uyanıyor.( Bu arada uykuda 3.kaka yı yaptı ve ilginçtir uyandı bugün bir huzursuzluk var. Rüya görüyordu sanırım. )
    Evet 3 ten sonra 4-5.30-7( bu saatte bir kaka mutlaka oluyor 8-9.30 da uyanıyor emiyor. Geceleri ağlayarak uyansada 8 den sonraki uyanmalar gülerek oynayarak genleşerek oluyor biraz aktivite gezme oyun halısından sonra 10.30 emiş ve uyuyuş. 2. Ayında ikindi uykusu uzun olurdu 2 saatle 3 buçuk saat arası uyurdu artık gündüzleri 45 dk yada bir saat uyuyor. ( bugün bayağı sapmalar oldu ) 2. Ayda kilo alımı iyi olup 3. Ayda düşük olunca acaba doymadığı için mi uzun uyumuyor diye düşünüyorum. ( bu 2. Soru
    Buhar makinası dan bahsetmiştim. Dr nem %75 olmalı dediği için habire açıyorduk onu kapatınca 2 gün içinde burnundaki doluluktan eser kalmadı ve kilo almaya başladı hem ağırlaştı yanaklandı ordan anlıyorum hemde emzirirken poposunu kavradığımda avucumdan taşıyor ordan anlıyorum. Henüz 8 . Gün kaç gr almıştır bilmiyorum ama bir artış var. Süt yetmese bebek ağlamaz mı açlıktan geceleri bu kadar uzun uyur mu (3. Soru) bebekler açlığa mukavemet kazanır mı çocuklar gibi yemeden uzun süre dayanır mı (4. Soru) çok uzun oldu şimdilik bu kadar.
    Tartılar: 3370 kg 50 cm doğdu. 1 ay 3800gr 52 cm 2.ay 4900 gr 57cm 3.ay 5350gr 60.5 cm biberon hiç vermedim. Sadece ilk ay sarılığı olduğu için takviye yap dediler ben emzirme heveslisi olduğum için doğru dürüst mama vermedim 2 günde bir, 3 günde bir Yani mama hazırlandı baktım bebek ağlamıyor emmeye devam ediyor vermedim döktüm. Daha sonraki aylar hiç vermedim. Bu kadar iş ve 3 çocuk arasında fırsat bulup bizlere yardımcı oluyorsun çok teşekkürler enerjin bol olsun ne diyeyim.

  22. Zubeyde, kilo alimini bana hatali soylemissin.ikinci ay 900 degil, 1100 gram almis. O yuzden ucuncu ay biraz yavaslamasi normal. Ayrica 1. Ay 2. Aydemissin ama tam tarihleri vermemissin. Belki 3. Ay tam dolmadan tartildi. Daha once dedigim gibi, ev tartisi bizim icin bir sey ifade etmiyor. Ev tartisinin hassasiyeti 100 gramdan baslar. Bizim icin yetersiz. Ayrica doktorda da bezsiz tartilmali. Bez de arti eksi 100 gram farkettirebilir ki bu degerlendirmede cok onemli. Bu tartilari hangi sartlarda yaptiniz? Ayni yer mi? Bunlari da not dusersen daha net bir degerlendirme olur. Ozellikle 2. Ve 3. Ay dedigin tartilarint arihleri nedir ve nerde tartildi? Bezli mi bezsiz mi?

    Sorunun sebebi su: "Geçen ay 1.5 -2 saatte bir emzirmeye dikkat ediyordum dr tavsiyesi ile ama az kilo aldığı için bu ay istemesede her fırsatta meme teklif ediyorum.” demissin. Iste sorun burda. Saat bekleyerek bebegin emzirmesini ertelemeye calismssin. Bu cok buyuk bir hata. Istenenin altinda kilo alan bebeklerde en sik karsilasilan sorun saatli beslemek. Bu sekilde hem bebek ihtiyaci olan kalorileri alamiyor, hem de yeterince sik emmedigi icin sut miktari istenen duzeye gelmiyor. Konuyla ilgili su yaziya bak:http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-5-temel.html

    07:20’de uyanmis 3 aylik bir bebegi 9:55’te yatirman cok gec. Uykusu gelmeden yatiracaksin. Bu ayda bir bebek sabah uykudan uyaninca bir, bilemedin 1,5 saat ayakta kalir. Sonra yatmali. Burdan baslayarak gun icindeki uykulari cok duzensiz. Bu sekilde duzensiz uyuyan bir cocuk emip karnini doyuramaz, cunku dinlenmemistir. Su ritmi uygulamaya calis: uyku, uykudan uyanir uyanmaz beslenme, sonra alt degistirme, bir sure sonra cok yorulmadan tekrar uyku. Uyku ve emzirme iliskisi konusunda su yaziya bak ve icindeki onerileri uygula:http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.nl/2013/10/tomrisin-emzirme-notlar-18-gece.html

    Bebeklerin gece bir tane uzun, sonra kisa kisa uykulari olmasi normal. O uzun uykuyu bolme. Kisa kisalarda istediginde vermeye devam et.

    Ben buhar makinasi kullanimi onermiyorum. Gerek yok.

    Senin degerlendirmen cok onemli. Bebek artik elime geliyor, kollari bacaklari dombul dombul oldu diyorsan kilo almaya baslamistir. Daha da onemlisi, sen bebeginiyi oldugunu hissediyorsan, yani uykulari az cok iyiyse, memesini guzel emiyorsa, sen mutluysan, o mutluysa, yuzune baktiginda kucagina aldiginda kilosu sana yerinde geliyorsa, saglikli, mutlu bir bebek oldugunu hissediyorsan gramlar artik teferruat.

    Sevgiler,
    Tomris

  23. Merhaba Tomris Hanım,

    Ben çalışan bir anneyim ve oğlum 11 aylık. Allah'a çok şükür emzirme ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık. İlk 6 ay sadece anne sütü aldı ve halen daha emiyor. Gündüz çalıştığım için gece acısını çıkartıyor bizimki. Genelde 2 saatte bir uyanıp emiyor. Ben de şikayet etmiyorum açıkçası çünkü emzirmek mükemmel bir duygu. Normalde işim gereği seyahat etmem gerekiyor ama oğlum 1 yaşına gelene kadar hep erteledim bu durumu. Ama bu ay sonunda artık erteleyemeceğim bir seyahat yapmak zorudayım ve 3 gece oğlumdan ayrı kalacağım. Bu sürede emmeyi bırakır ve memeyi unutur diye çok korkuyorum. Ben yokken böyle bir şey olmaması için yapabileceğim bir şey var mıdır acaba? Sizce bırakma ihtimali olur mu memeyi? Yazılarınızdan gördüğüm kadarıyla sizinkiler bırakmamış maşallah. Ben ilk defa onu bırakacağım için gerçekten çok endişe ediyorum çünkü onun alabildiği kadar anne sütü alması benim için çok önemli. Ayrıca sadece ikimizin arasındaki bu çok değerli bağı da vaktinden önce kaybetmek istemiyorum gerçekten. Doktorumuz da beni tatmin eden yanıtlar vermedi açıkçası ama sizing yazılarınızı okuyunca içim biraz rahatladı. Yine de her ne kadar kendime telkin etsemde, biri gelip “Zaten 1 yaşında olmuş, sen Dubai’deyken kesin bırakır artık memeyi” dediğinde çok canım sıkılıyor. Sadece bu seyahatte değil, artık bundan sonra her ay 2-3 gece oğlumdan ayrı kalmak zorundayım. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler.

    • Merhaba Pınar,
      10-11 ay civarında bebeklerin memeden soğuduğu bir dönem olur genelde, bazı anneler bunu yanlış anlayıp bebek memeyi bıraktı zanneder. Aslında geçicidir bu durum, bu dönemden sonra, 12 aydan sonra özellikle, tekrar memeye düşkünleşirler.
      Eğer öyle bir döneme denk gelirse bu ayrılık bu bir sorun olabilir. Ama bu açıdan gece emziriyor olman iyi bir şey, çünkü bu dönemde memeyi bırakan bebekler daha çok sadece gündüz emenler, gece emenlerde alışkanlık çok daha güçlü oluyor.

  24. Tomris hanim Merhaba rahatsız ediyorum kusura bakmayın ama biraz moralim bozuk biraz çaresizlik var. Bebeğim 28 günlük ilk önce memeyi aldı sonra 4 günlük iken kontrole gittik sarılık görüldü 3 gün sonra tekrar gel dediler bu süre içinde bebeğim uykuya çok düştü bilindik yolları deneyerek uyandırdım ama iki çektikten sonra tekrar uyudu göğüslerim şişti emmedigi için ve bir elektrikli pompa alıp sağmaya başladık sagdigim sütü de biberonla verdik şimdi hala biberonla besleniyor gün içinde 2 kere memeyi tutuyor onda da sinirleniyor kendini geri atıyor ne yapacağımı şaşırdım üzülüyorum tekrar emmeyecek diye bu da sütümü etkiliyor sagdigim sut azalıyor

    Tekrar memeye dönmek için şansım var mı sizce bana ne yapmamı önerirsiniz

    • Merhaba Seda,

      Tabii ki memeye donebilirsiniz, daha cok kucuk bebegin. En onemli yontem bol bol ciplak ten temasi yapmaniz.. Oncelikle ten temasina basla, her gun, firsat buldugun kadar. Ten teması için uygun sıcaklıkta bir odada bebeği sadece bezi kalacak şekilde soy. Sen de üst bedenini tamamen çıkart. Bebeği böyle kucağına al,koynunda tut. Aranmaya basladiginda memene yonlendir yavasca. Ama israr etme. Amac meme emmesi degil, tenini hatirlamasi, kokuna maruz kalmasi. Bu sekilde ten teması bebeğin meme emme içgüdüsünü tetikler, annede sut yapimini da artirir. Ayrica bebegin kilo alimini da hizlandirir. Ayrıca ten teması hem sana psikolojik olarak iyi gelecektir, hem bebeğine. Ama meme beklentisi olmadan yap bunu lutfen, en azindan ilk donemde. O zaman memeye donusu daha kolay olur.

      Bu arada biberonu tutma seklin de onemli. Biberon verirken bebegi dike yakin, biberonu yere parallel tut. boylece biberondan icmek icin de caba harcamasi gerekir. Ayrica arada kucuk molalar ver, biberonu asagi cevir ama biberon ucunu bebegin agzinda tut. bebek tekrar hamle yapinca biberonu tekrar kaldirip agzina sok. Bu beklemelerle doyup doymadigini anlamasi icin kucuk molalar vermis oluyoruz. Detaylari su yazida: http://www.lllturkiye.org/Bilgiler/Engelsiz%20emzirme.html. Bu yontem bebegin biberona alismasini engelliyor ve biberondan memeye gecisini kolaylastiriyor.

      Bu yontemlerle kisa zamanda memeye donecegini tahmin ediyorum.

      Eger sut miktarinin azaldigini dusunuyorsan daha sik sagman gerekiyor demektir. Daha sik sagdiginda sut miktari da artar. Ama kalici cozum bebegin memeye donmesidir.

    • Tomris hanim cvp verdiğiniz için çok teşekkür ederim
      Siz cvp verdiğiniz sıralarda bebeğim soğuk algınlığı başlangıcındaydı sonra balgam cigerlerine indi zatürre oldu hastanede yattık serviste iken bebeğim balgamdan tıkandı ağzından burnundan sütler geldi yogun bakıma aldılar 4 gün kaldı ben de evde süt sağıp hastaneye taşıdım tamamen biberona alıştı
      şimdi bebeğim 3. Ayına girdi hala biberonla besleniyor sadece anne sütü alıyor
      Sütüm yetiyor çok şükür günde 7 defa sağıyorum bunlarin bir tanesi gece.
      Hatta derin dondurucuda yaklaşık 4 litre sütüm var maşallah.
      Size tekrar sorum 3. Aya giren bir bebek için çok geç kalinmiş midir memeye tekrar dönmesi icin

  25. merhaba tomris hanım,bebeğimiz 3 aylık oldu,ilk günler sarı sütlerden az az sağıp poşetlemiştik,bebeğimiz memeyi tam boşaltamıyordu.poşetlerde çok az az var,onları çözdürüp birleştirerek vermemizde bir sakınca var mı acaba ? yoksa bir kaşık dahi olsa ayrı ayrı mı ver dersiniz.?

  26. Tomris Hanim Merhaba,
    Yazilarinizi defalarca okudum dogumdan önce ve şimdi bebegim 41gunluk. Akkima takilan seyin cevabını yazilardaki hicbir yorumda bulamadim oyuzden yaziyorum.
    Oncelikle çok şükür bebegimi emziriyorum ve mama vermiyoruz zaten biberonu reddediyor, emzik de hic almiyor. Sagdigim sutu bir iki kere verelim dedik biberonu reddetti emzigi annem denemis almiyor kusuyor.
    Sütun çok şükür bol hatta goguslerim dune gelinceye kadar doluluktan sisiyordu.
    Ozaman daha ne diyebilirsiniz. Her durumun ayri bi konusu oluyor.
    Sorun şu ki son birkac gündür bebegim emerken tembellik etmeye başladı, surekli agzina dolu gpguslerden aktigi için cekmesi gerektigi zaman (bir iki gündür gunduz sutum nuspeten daha az oluyor ) çok kuvvetli cekmiyor. Bana mi öyle geliyor diye dusundum ama doymasi da o oranda daha az sanki.
    Korkum şu ki biberon değil ama benim dolu goguslere alisip cekmesi geriler mi? Zaten biberon da kabul etmiyor ozaman nasıl beslerim diye korkuyorum. Biberona alismasin derken böyle bir durum oldu. Korkum yersiz mi dersiniz?
    Şimdiden çok tesekkur ederim.

  27. Bir sorum daha var.
    Bebegim ozellikle geceleei tek gogus ile doyup uyuyor 2.gogsu zorlayip uyandirsam da uykudan ememiyor ben de zorlayamiyorum.
    Uyku seansi genelde 3-4 saat oldugu icin diger gogse sira 6-7 saatte bir geliyor. Gece oldugu icin ve bizimki dolu gogusten emip doydugu uyudugu için sagmiyorum. Sutum ilk bastaki gibi çok sert ve dopdolu değil ama sukur yetiyor ama korkuyirun azalir bu sekilde emzirme stili ile. Ama sizin bir yazida yazdginiz amerikan sozu gibi bozulmadiysa tamir etmeyeyim mi dersiniz?
    Tekrar tesekkurler

  28. Acil yardımınıza ihtiyacımız var!!!
    15 günlük bebeğim var.sezaryen doğum yaptım sütüm hemen gelmedi 5. Gün gögüslerim şişti ve biz mamaya başlamıştık ilk hafta bebegim memedeyken 30 ml mamayı memeden ne alırsa diye enjektörle veriyorduk kilo kaybetmeye devam etti ve gece ağlamalarına dayanamayan ev halkı ve mamstı biberonla verdik şimdi ortalama 2,5 saatte 75 ml mama alıyor oğlum.
    Bense her fırsatta memeyi veriyorum ama kavramıyor resmen dövüşüyoruz.uykuluyken yada çokaç değilken tutuyor ama emiyor mu hiç emin degilim.
    Mememi sıktığımda damla,damla süt var sağdığımda iki memem 10 cc yi geçmedi bile.e zirmeyi çok istiyorum memeyi Emzik diyetuttuğunda bile mutluluktan uçuyorum resmen çok takıntı yaptım emmemesini.
    Napcam bilmiyorum şocuk doktorum ısrarla anne sütü ver 3 gün deneyelim dedi ben mememden gelen az sütü bile bile nasıl verip çocuğu 3 gün aç bırakabilirim.ya birşey olursa oğluma.çıkmazda gibiyim napabilirim bir fikir verseniz.pompa kampımı yapsam önce sütüm nerdeyse yok denecek kadar az doktorun dedigini yapmamalıyım gibi geliyor.
    Lütfen yardım edin fikri olanlar benzer durumda olanlar nolur bir akıl verin.

  29. Bu arada sarılığımız da çıktığı için mamayla beslenip aç kalmasın dedik.hastanede 30 ml mamayı enjektörle mememde veriyorduk bir hafta böyle verdik ama doymayınca biberona dönüldü

  30. Memelerim boş boş hissi var şiş değiller burdsn okuduklarıma bakınca ilk zamanlar şiş olur deniyor ama bnde bir yada iki gün şişti pompa ile sağarak boşaltmaya çalıştım ama sonra söndü sürekli sağıyorum düzenli değil ama günde 4 5 kez sağdığımda hep aynı miktar şişenin dibi 5 10 cc arası onu da oğlum memedeyken lienjektörle veriyorum

  31. Merhaba ben 3 aylık bebeği olan psikolog bir anneyim.Öncelikle bloğunuz olan facebooktaki bebekyapımbakımonarıma üyeydim.Burda Emziren Anneler(profilinde kahve fincanı olan) blogda saygısız bir yoruma cehalet dedim diye site yöneticileri taraflı davranarak sadece beni engelledi.Bu şikayetimi de sizin bloğunuzda dile getirmek istedim ve üyelerinizin bir çoğu "Sen git iki mahalle aşağıya" gibi saygısız ve çirkin yorumlar yaptı.Sadece şikayetimi değil emzirme ile ilgili size olan teşekkürümü de dile getirmiştim.Nedense ben bu blogdan engellendim.Bu site yöneticileri saygısız yorum yapanları değil de savunmaya geçenlerin mi söz hakkını elinden alıyor,uyarmadan!!!Tomris Hanım bu yanlı davranma neye göre yapılıyor acaba?Bana hiç bir cevap vermeyen site yöneticileri hemen engelleme yönüne nasıl taraflına gidebiliyor?Tomris Hanım mail adresinizi bulabilseydim Oray'a da yazıcaktım.Ben psikolog olan bilinçli ve nerde ne yazılması gerektiğini bilen bir anneyim.Söz konusu mesleğime ve şahsıma saygısız,laubali yorum yapıldığında da savunmaya geçmesini bilecek biriyim!Bu savunmayı engelleyen ve üyeliğimi silen sizin facebooktaki bloğunuz olması beni ayrıca üzmüştür!Umarım BU ŞİKAYETİMİ ELE ALIR ve CEVAP VERİRSİNİZ,daha önce emzirme ile ilgili cevaplarınız gibi!İYİ GÜNLER

    • Her iki grupta da admin degilim. Adminlerle ozelden yazisip durumu aktarmani oneririm.

    • Çok teşekkür ederim Tomris Hanım,sizin emzirme yazılarınız ve bilgilendirmeleriniz sayesinde 3 aylık kızıma günde iki defa mamaya kadar indik.Emmeyi çok seven bir bebek olmasına rağmen başlarda sütüm sanırım yetmiyordu.Her emzirme sonrası ağlıyordu,kayınvalidem her mama verişinde ağlayacak duruma geliyordum.İnşallah bu 2 kez mamayı da tamamen keseriz.Sizin bloğunuz beni çok cesretlendirdi ve çabalamayı hiç bırakmadım.İyi çalışmalar diliyorum.

  32. Merhaba Tomris Hanım sanırım artık burdan cevaplama yapmanız zorlaştı,eski yorumları okuyarak cevabı bulmaya da çalıştım ama benim sorum için yine sizden cevap almak beni daha tatmin edecek,umarım cevap verirsiniz.3 aylık bebeğimin bu hafta kontrolünde alması gereken kilodan 80 gr daha az almış,doktor ek mama takviyesini arttırabilirsin dedi,fakat ben sizin yazılarınız sayesinde emzirme çabalarımla günde 2 kez mamaya indirmişsen arttırmak istemiyorum.Gündüz 17:00 civarı 90 cc gece 22:00 civarı 90 cc veriyorum.Epidüral sezeryan doğum yaptım,sütüm hiçbir zaman çok gelmedi,Sağdığımda iki meme 70 cc oluyordu.Buna rağmen çok çaba verdim.Bu iki kez mamayı da Nasıl kesebilirim,mama vermeyi asla istemiyorum.Şimdiden teşekkür ederim..

  33. Merhaba Tomris Hanım sizin desteğiniz ile günde 2 kez verdiğim mamayı da kesmek istiyorum.Bebeğim 3 aylık boyu normal değerlere göre 4 cm daha uzun olduğu için doktorumuz alması gereken kilodan 80 gr daha az almış,sütün sulu olabilir diyerek,sütün kalitesini arttırmak için lactamil içmemi önerdi.Bu şekilde de istenen kilo yakalanamazsa mamayı arttırırız dedi.Fakat mamayı asla arttırmak istemiyorum.Bebeğim doğduğundan beri obsesif bir şekilde çevreme aldırmadan anne sütü konusunda direndim ve mamayı günde 2 ye azalttım.Bebeğim akşam saatlerine doğru memeden sonra çok ağlayınca mama veriyorum.Lütfen sorumu cevaplarsanız sevinirim.Eski yıllara baktığımda okuyucuların sorularını titizlikle cevap verdiğinizi görüyorum umarım yine aynı Zaman'ı bulabilirsiniz.İyi çalışmalar diliyorum

    • Yasemin, alti aydan fazla bir suredir blogdaki sorulari cevaplayamiyorum; cunku yetisemiyorum. Sorularini Emziren Anneler ve Bebek Yapim Bakim Onarim Facebook gruplarina yonlendirebilirsin. Bu gruplarda iyi yetismis arkadaslar ve senin gectigi yollardan gecmis yuzlerce anne var. Sordugun tum sorularin cevabini iceren linkler var. Ayrica ben de firsat buldukca katkida bulunuyorum bu gruplara.

  34. Yoğunluğunuzu biliyorum ve anlıyorum,yine de cevabınız için teşekkür ederim.Facebook hesabım yokken bu iki grup için açmıştım Emziren Anneler adlı grupta bir üye,çocuk psikoloğu diye bir şey duymadım diyip gülünce,bu yoruma "cehalet" dediğim için hiç söz Hakkı verilmeden engellendim.Diğer üyenin saygısızlığıydı açıkça!Bebek Yapım Bakım Onarıma bu şikayetimi yazınca da,iki mahalle aşağıya git gibi yorumlar yazıldı,siz gidin deyince onlar değil ben engellendim!Benim tek isteğim düzgün cevap alabilmekti oysa ki!!Bugün de doktor kontrolünden geliyoruz ,3 aylık bebeğim yine günlük 30 gr alması gerekirken 17 gr almış.Doktorumuz artık mamayı arttırman gerekiyor,aç kalmasındansa mama ver korkma diyor.Sütümün yetmediğini söyledi.Çevremdekiler de ısrar ediyor,kilo verirse daha zor olur diyorlar.Sadece buydu isteğim…İyi çalışmalar…

Leave a Reply