Anasayfa / BYBO / Bakım / Tomris’in emzirme notları – 21: Ne yiyip ne içersek sütümüz artar?

Tomris’in emzirme notları – 21: Ne yiyip ne içersek sütümüz artar?

Emziren annelerin buluştuğu hemen her platformda konu dönüp dolaşıp buraya geliyor. Bu konuda kısaca netlik sağlamak lazım:

1) Oturduğunuz yerden yiyip içince sütünüzün artacağını sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Hayatta neyi oturup sadece yiyip içerek başarabilirsiniz ki? Emzirme de istisna değil. Oturup yiyip içerek süt artmaz.

2) Sütü artırmanın en etkili yolu bol bol emzirmektir. Emzirmek mümkün değilse sağmaktır. Yani memeleri bol bol sık sık boşaltmaktır. Emzirmeyi doğru metodla yapmak, çıplak ten teması gibi yöntemler kullanmak sütü artırma çabanızı kolaylaştıracaktır.

3) Bol su içmek süt üretimi için faydalıdır. Ama aşırı su içmenin süt üretimine bir faydası yoktur. Bir çok anne özellikle susatan gıdalar tükettiğinde (aşure, bulgur, soğan, vb.) sütünde bir miktar artış fark eder. Bunun temel sebebi bu gıdaları tüketince daha çok su içmeleridir. Ama tek başına çok su içmek çok süt yapmaz. ‘her gün 10 bardak süt içiyorum, niye sütüm olmuyor?’ ise saçma bir soru olur. Çünkü oturup su içerek sütünüzü artıramazsınız.

4) Tekrar ediyorum, oturup yiyip içerek hiç bir şey elde edemezsiniz, anne sütü dahil.

5) Bazı gıdaların sütü bir miktar artırabileceğine dair kişisel tecrübeler, hatta küçük çaplı araştırmalar olabilir. Bu tür gıdalar sütün su içeriğini özellikle artırabilir. Ama bu farklar çok küçüktür ve kalıcı değildir. Mesela A yiyeceğinin sizde sütü artırdığını gözlediniz. Bunu her gün tüketmeniz bir işe yaramayacaktır. Çünkü süt miktarını esas belirleyen şey bebeğin ne kadar emdiğidir. İsterseniz 10 kilo A yiyin, vücut gene bebeğin ne kadar emzidiğine bakarak süt üretecektir. Yani kendinizi kandırabilirsiniz, ama vücudunuzu kandıramazsınız. Vücudun anladığı tek şey şudur: ne kadar emziriyorsun? O kadar süt yapar.

6) Süt artıdığı düşünülen yiyeceklere ‘galaktagog’ denir. Bebeğinde kilo alım sorunu olan, yeterli süt üretemediğini düşünen annelere galaktagog önermek onlara fayda değil zarar verir. Çünkü hedef şaşırtmış olursunuz. Bu annenin esas odaklanması gereken oturup yiyip içmek değil, oturup bebeğini bol bol emzirmek olmalıdır. Emzirme sorunu varsa kaynağı bulunmalı, yardımcı olunmalıdır. Siz ‘şunu ye’, ‘bunu iç’ dedikçe ‘bol bol sık sık emzir’ mesajı araya kaynar gider. Bu şekilde fayda değil zarar veriyorsunuz annelere.

7) Bir gıdanın, bitkinin, çayın vb. sizde süt artırıcı, yani galaktagog etki yaptığını gözlerseniz bunu düzenli kullanmak yerine süt ihitiyacının arttığı dönemlerde kullanmanızı tavsiye ederim. Mesela büyüme ataklarında. Bu dönemler bebeklerin hiç doymayacak gibi emmeye başladığı günlerdir. Bir kaç gün – bir hafta arasında sürebilir. Bazen de yoğun dönemlerde koşturmacadan bebeği sık emziremediğinizde süt azalabilir, mesela bayramlar, taşınmalar vb. dönemlerde olabiliyor bu durum. Böyle günlerden sonra süt üretimini daha hızlı toparlamak için yine sizde galaktagog etki yapan gıdalar çaylar vb. tüketebilirsiniz. Ama tek başına bir işe yaramayacaklardır, bilesiniz.

8) Yine tekrar ediyorum, oturup yiyip içerek hiç bir şey elde edemezsiniz, anne sütü dahil.

9) “Pekiyi emzirme döneminde yiyip içtiğimiz hiç mi önemli değil?” diye soracaksınız. Tabii ki önemli. Süt veren anneler sağlıklı beslenmelidir. Bunun için de işlenmiş, paketli gıdalardan uzak durun ve tüm besin gruplarından dengeli beslenin. Ama tek başına yiyip içmekten medet ummayın.
Size bir kaç örnek vereyim. Mesela bir sporcu düşünün. Doğru düzgün antreman yapmıyor, ama yarışma zamanı gelince süper beslenmiş, enerji versin diye şeker, çikolata vb. yemiş, sporcu içeceği içmiş. Sonuç olarak yarışmada da, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kaybetmiş. Sizce bu sporcunun “Kaslarım iyi çalışsın diye kadar yedim içtim, niye kaybettim” diye şikayet etmesi mantıklı mı? “O kadar yedim içtim, sütüm artmadı” diyen annelerin durumu bu sporcudan hiç farklı değil.
Mesela bir öğrenci düşünün. Dersine doğru düzgün çalışmamış. Sınav günü eline suyunu, çikolatasını alıp gelmiş. Sınavda su içip, çikolata yemiş. Ama dersine iyi hazırlanmadığı için, doğal olarak, başarılı olamamış. Sizce bu öğrencinin “Kafam iyi çalışsın diye su içtim, çikolata yedim, niye başarısız oldum” diye şikayet etmesinin bir mantığı var mı? “O kadar su içtim, tatlı yedim, sütüm artmadı” diye şikayet eden annelerin durumu da bu öğrenci ile aynı.

10) “Ama bazı anneler istemese de çok sütü oluyor” diyeceksiniz. Evet, hayat adil değil. Nadiren insanlar belli konularda çok yetenekli olup az çalışma ile başarı sağlayabiliyor. Mesela sınava çalışmadan girip yüksek not alan arkadaşlarınız olmuştur hayatınızda. Kimisi de aynı notu elde etmek için gece gündüz çalışmak zorunda kalmıştır. Yapabileceğimiz bir şey yok. Bazılarının çok çalışması gerekiyor. Bazı annelerin bebeklerinin iyi kilo alması için o annenin sık sık ve bol bol emzirmeye dikkat etmesi gerekiyor. Bu gerçeği kabul edip yola devam edeceğiz.

Not: Bol ve sık emzirmenin süt yapımını hangi mekanizmayla çoğalttığını anlattığım yazı burda 

Diğer Paylaşım

EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

Duyguların kişilerarası iletişimdeki yeri, ifadesi ve farkındalık oluşturmadaki önemi konusunda uzun yıllardır ders veriyorum, danışmanlık …

27 Yorum

  1. Tomris'in hanım. Öncelikle size duacı olduğumu söylemek istiyorum çünkü yazılarınızla desteğinizle neredeyse biberona teslim olacak olan bebeğim aşama aşama hem mamadan hem biberondan kurtulmuş oldu.Size ilk yazdığımda 55 günlüktü şimdi 7. Ayın içinde.memeye dönmüş her şey güzel giderken kusma ve mukuslu kaka ile tanıştık 4. Aydan itibaren ve o aydan beri besin alerjisi ile uğraşıyoruz. Ben süt,süt ürünleri,yumurta,kırmızı olan hiçbir meyve sebze,dana eti vs. Tüketmiyorum. Kalsiyum takviyesi alıyorum ve yeşil sebze tüketebilitorum.sütümün kalitesi değişir mi? Bir de oğlum tek memeyi 3 dakika emiyor memeyi boşaltmıyor ayrıca ufaktan ekgıdaya başladık sütümün iyice azalacağından korkuyorum.Süt kalitesinin bozulmaması ve memeyiboşaltmamaktan kaynaklı sorunu nasıl çözebilirim.şimdiden teşekürler.

  2. Tomris'in hanım. Öncelikle size duacı olduğumu söylemek istiyorum çünkü yazılarınızla desteğinizle neredeyse biberona teslim olacak olan bebeğim aşama aşama hem mamadan hem biberondan kurtulmuş oldu.Size ilk yazdığımda 55 günlüktü şimdi 7. Ayın içinde.memeye dönmüş her şey güzel giderken kusma ve mukuslu kaka ile tanıştık 4. Aydan itibaren ve o aydan beri besin alerjisi ile uğraşıyoruz. Ben süt,süt ürünleri,yumurta,kırmızı olan hiçbir meyve sebze,dana eti vs. Tüketmiyorum. Kalsiyum takviyesi alıyorum ve yeşil sebze tüketebilitorum.sütümün kalitesi değişir mi? Bir de oğlum tek memeyi 3 dakika emiyor memeyi boşaltmıyor ayrıca ufaktan ekgıdaya başladık sütümün iyice azalacağından korkuyorum.Süt kalitesinin bozulmaması ve memeyiboşaltmamaktan kaynaklı sorunu nasıl çözebilirim.şimdiden teşekürler.

  3. Tomris hanım açıkçası bu soruya cevabınızıben de merakla bekliyorum çünkü benim kızımda da aynı problem var. Bizim alerji sorunumuz 3.5 aylık başladı ve şimdi kızım 5 aylık. Bu ay kilı almadığından ve alerjinin nedeni tam belli olmadığından yine kilo almazsa hipoalerjik mamaya geçip memeyi bırakacağız. Bu arada ben pompa ile sütün kesilmesine engel almaya çalışacağım ve alerjinin nedeni belirlendiğinde tekrar emzirmeye devam edeceğim

  4. Benim bebeğim 40 günlük hiç meme yi bırakmıyor hep emiyor ama doymuyor, ben bırakıldığım zaman hemen ağlıyor açlıltan uyuyamıyor hep memede emmek istiyor, 3 gündür aralıksız emiyor etrafımdaki herkes doymuyor mama al demelerinden sıkıldım sizce ne yapmalıyım

  5. Tomris Hanım Merhaba,
    Ben de öncelikle size teşekkür ediyorum. Maalesef anneler çok sahipsiz. Süt problemi yaşandığı anda ya doktorlardan doymuyorsa mama ver ya da aile büyüklerinden sütün henüz gelmedisütün az mama verden başka hiçbir şey duymuyoruz. Emzirenin yemesi içmesi konusunda kesinlikle dedikleriniz çok doğru. Ne bulgur kısır ne humana ya da malt içecekler süt arttırmıyor. Bu konuda ben de kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum. 17 Ağustos 40+0 da normal doğumla kızım dünyaya geldi. doğum kilosu 2850. Biraz düşük doğum kilosu dışında her şey yolundaydı yani. 3.gün kontrolde kilosu 2560, sarılık değeri 13, CRP si yüksek, idrar yollarında enfeksiyon ve göbek bağında üreme ile iki gün kuvözde, üç gün de anne yanında hastanede kaldı. Hamileliği boyunca hafta hafta tüm bilgileri okuyan ben maalesef emzirme hakkında hiçbir bilgi edinmemiştim. Bebeği memeye koyacağımı onun da lıkır lıkır süt içeceğini zannediyordum. Tabi ki öyle olmadı. Ben hastanede emzirdiğimi sanarken ben bebeğin yanından ayrılınca mamayı veriyorlardı. Hastaneden çıktıktan üç gün sonra kontrole götürdüğümüzde sürekli emmesine rağmen 10gr vermişti. Doktorlar ve hemşireler Mama ver dedi. 3 gün sonra kontrole yeniden gittiğimizde 50gr almıştı ve yine "mama ver" tavsiyeleriyle hastaneden ayrılıp evde ağlama krizlerine girdim. Sonrasında başka bir doktora götürdük ve bebeğin gayet sağlıklı olduğunu kesinlikle emzirmemi söyledi.Ben de internetten araştırmaya başladığımda sizin notlarınızla karşılaştım ve emzirme kampı yapmaya karar verdim. İlaç gibi geldi gerçekten. Yalnız kavrama problemimiz vardı ve ben bunun için hastaneye gidip hemşirelerden yardım alıyordum. Sanırım onlar da bıkmıştı bizden 🙂 Kızım 10 günde 290 gr almıştı ve çok mutluydum. Fakat kesinlikle memeden ayrılmıyordu. Kırkına kadar sabretmeliyim desem de hiç uyumamasından dolayı aç olduğunu düşünmekten çok korkuyordum. aç olduğunu doymadığını düşünüp ağlıyordum ve sanırım ciddi endişe bozukluğu oluştu. İki hafta sonra gündüzleri hiç uyumadığından dolayı doktora götürdüğümüzde 560 gr almıştı ve doktor bana sütümü sağıp kaşıkla ya da biberonla vererek hem onun için daha iyi olacağını hem de ben sürekli emzirirsem sütümün azalacağını söyledi. Sürekli memede kaldığı için ciddi gaz problemi oluyordu ve bundan dolayı uyumadığı söylendi. birkaç gün sonra başka bir doktora daha gittik. O da bebeği kesinlikle 2,5-3 saatte bir emzirmem gerektiğini ve her seferinde tek meme vermem gerektiğini söyledi. Maalesef bu doktoru dinledim ve dediklerini yaptım. İlk bir kaç gün memelerim şişiyordu ve en az 1,5-2 saat yetiyordu bu süt kızıma(Tabi akşamlar her zaman istisna 7 den 11 e kadar hep emmek ister).Sonra sütüm azaldı ve adet gördüm. bebeğim 4 gün hiç kilo almadı ve sürekli ağlamaklı mız mızdı. Kadın doğum doktoruna sorduğumda sütümün azaldığı için adet gördüğümü bir şey yapılamayacağını söyledi.Yeniden kampa girdim ve 3 günde 170 gr aldı. İkinci ay aşılarını olduğunda çok huzursuz oldu ve bir hafta sadece bir iki dakika emip bırakıyordu. Bu bir hafta kakası yeşildi. Dr da bir şeyi çıkmadı fakat 120 gr almıştı ve dr her emzirmeden sonra mama vermemi söyledi. Bir kaç gün sonrada ben yine adet gördüm. Yani bir ayda ikinci kez. Şimdi ben bu kadar emzirmeme kamplara rağmen bir türlü düzene girmeyen süt üretimimi hormonlarıma bağlıyorum ve salı günü doktora gideceğim. Kızım hala bir aylık bebek gibi uyuklayarak emiyor. acaba gerçekten sağarak mı vermeliyim ? Onu bazen çok yorduğumu ve bebeğimin bu beslenme ve uyku düzeni yüzünden huysuz sinirli olmasından korkuyorum. Size kızımın tartılarını aşağıda gönderiyorum.
    17 ağustos 2850
    20 ağustos 2560
    24 ağustos 2880 hastanede mama
    27 ağustos 2870
    2 eylül 2930
    3 eylül 2980
    14 eylül 3270
    17 eylül 3440
    3 ekim 3980
    20 ekim 4570
    26 ekim 4700

    • Merhaba,

      Bebek iki ayda iki kilo almis nerdeyse, oldukca iyi gorunuyor. '4 gun kilo almadi' vb. ifadeler var yazinda ama bunu anlayamiyorum. bebekler her gun ayni kilo almazlar. Bazi donemler az, bazi donemler ataklar halinde cok kilo alirlar. ayrica bu kadar sik (yani her gun) kilo baktirmani onermem.

      Ilk 4 gun icindeki kanamalar adet degil lohusa kanamasidir. Sana onerim bol bol sivi tuketerek emzirmen olur. Bazi bebekler ilk 3 ay memede yasarlar, bebegin mizacina da bagli.

      Memeye devam derim.

      Selamlar,
      tomris

    • Cevabınız için çok teşekkür ederim Tomris Hanım. Emzirme süreci cidden çok zor. Bebeğimin sol memeyle arası iyi değil. Her seferinde onu emzirmeme rağmen bir türlü o memede süt artmıyor ve saat altı yedi gibi bende süt bitiyor 🙁 bebeğim de iki dakika emip kafasını çekip ya da memeyi çekiştirip çekiştirip ağlıyor. Özellikle akşam saatlerinde azalan süt için ne yapabiliriz? Eskiden az az da gelse memede yaşıyordu fakat şimdi az gelince çok sinirleniyor memede durmuyor ve akşamları sol memeyi neredeyse hiç emmiyor. Kilo takıntım bebeğim rahatsızlandıpıbda doktorun ve hemşirelerin bana ne biçim bakmışsın bebeğe gibi laflar ettiklerinde başladı maalesef
      Pelin

    • Tomris hanım tekrar merhaba. Size bir sorum daha olacak. Süt miktarını artırmak için her emmeden sonra pompa yapmam mantıklı mı ? Çünkü ne yaparsam yapayım akşamları azalan süte çare bulamıyırum. Medelanın elektrikli pompası var bende onunla boş ta olsa sağma yapmanın yararı olur mu? Kızım akşamları çok az dolan memelerden çok huzursuz oluyor. Bir de acaba bu durumun nedeni geceleri çok iyi emmemesiden kaynaklı olabilir mi? Gece 2-3 saatte bir kalkıyor fakat çok uykulu olduğundan iyi ememiyor
      Sevgiler

  6. Merhaba Tomris Hanım. Kısaca anlatıcam. 3 aylık İkiz bebeklerim var. Ve mama ağırlıklı besleniyorlar. Benim bir yardımcım yok dolayısıyla emzirme kampını iki bebekle nasıl yapacağımı bir türlü kafamda otutamıyorum. Hem sütüm de çok az doymayıp ağlıyorlar zaten. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler

  7. Yazıyı okudum, yardımınız için teşekkür ederim. Yine de ben bu alerji işini bir türlü çözemedim. Daha önce mama denemesi yaptığımızda mamayı almadığı için doktor tavsiyesiyle içine vanilya şurubu kattık. İçiyordu fakat 4 gün sonra yaygın ürtiker ile birlikte vanilya ya da alerjisi olduğunu anladık. Bu sefer mamayı nasıl verebiliriz bilmiyorum. Ben çalışmaya başladığım için iş yerinde yemek yiyorum ve farkında olmadan geçen hafta yumurta tüketmişim. Şimdi tabiden şiddetli ishal oldu. Bir yandan da böyle sıkıntı oluyor diyet yaparken. Diyetten kesinlikle çekinmiyorum daha katı diyette yapabilirim fakat durumun netleşmemiş olması insanı gerginleştiriyor. Toplamda bu ishal durumu iki ayı geçti. Neyseki meleğimin keyfi yerinde ve gelişimi iyi.

  8. Tomris hanim daha önce emzirme kampı ile epey süt arttırıp ben çalısırken verilmek üzere depo yapmıştık. cok tesekkür ediyorum öncelikle..
    Şimdi oglum 10 ayını tamamladı ve sütümün oldukca azaldıgını hissediyorum:((
    emdikce az geldigi icin sinirlenip ısırıyor oglum.. gece de sanırım yine az geldigi icin eskisi gibi cuk cuk emip uykuya dalamıyor aglıyor..
    Günde en az 5-6 kez emziriyorum ek gıda dısında.
    9.5 da gece uykusuna dalıyor ve ben 12 de karni tok uyusun diye gece beslenmesi olarak biberonla mama takviyesi yapiyorum ama en fazla 3 saat sonra yine uyaniyor ve 2 saatte bir beni emmek icin uyaniyor yine..
    Sonuc olarak 10 ayın sonunda sütün azalması normal diyerek kabullenmeli miyim yoksa süt arttırmak icin emzirme kampı yapsam işe yarar mi yine..
    Yada baska bir fikriniz var mı..
    Üzülüyorum enmek isteyip az gelmesine aglayinca :((
    Gece uykulari hala düzene girmedi diye üzülürken keske uyanmaya devam ederken emebilse oglum diyorum simdi..

  9. Merhaba Tomris hanım

    Bebegim uc ay on gunluk sadece ayakta emzirebiliyorum sut az oldugu icin oyalamasam icmiyor dolayisiyla mama takviyesi yapiyorum makineyle uc saatte bir yaklasik 30 dakka sagiyorum en fazla 40 ml sut cikiyor her yolu denedim sutum cogalmiyor malt icecekleri bitkisel cay sut yapan gidalar denemedigim birsey kalmadi bu saatten sonra sutum artarmi acaba yardimci olurmusunuz tesekkur ederim

  10. Merhaba Tomris hanım , 1 aylık bir oğlum var . doğumdan sonraki 5. Gun ilk kez emzirdim hastanede ama eve gelince şurekli ağladı ve emmedi 2 gün sonra doktora gittik sarılık 15 olmuş dedi kaşıkla mama takviyesi yaptık ama önce bir saat emzirmek için kavga etti o minik eller benimle bi hafta sonunda sarilik 11 e inmişti ve doğum da 3.375 olan bebeğim 3.195 olmuştu bi hemşire arkadaşım sarilik düşünce yukselmeZ dedi ve biz mamayi bıraktık emzirme kampına girdik saatlerce ağlama ve meme ucuyla bile zor emmeyle gecen 1 hafta ve sonunda kanlı idrarla ve 0 dışkı şikayetiyle doktora gittik 3.095 kiloya düşen bebeğim için icim yanarken doktorun ne bicim annesin sözüyle bitmişti emzirme tutkusu. Mamaya tekrar başladık ama emzirme dersine götürdm oğlumu emmeyij ogrendi ve şimdi alıyor memeyi ama 5 – 10 dk sonra aglayarak bırakıyor o birakinca sıkıyorm süt geliyo ama yine de devam etmiyo bi saat böyle devam ediyor sonra mecbur mama veriyoruz 120 cc içiyor bi seferde doktor zaten midesinin bu kadar aldığını söyledi demekki sütun yok dedi ne yapmalıyım bilmiyorum emzirmek istiyorum nasıl birakicaz biberonu bilemiyorum yardım edebilirmisiniz acaba ?

  11. Merhaba tomris hnm
    Bebeğim 3 aylık ve 5210gr. Doğum kilosu 3440tı. Son 21 günde günde ortalama 15 gr kilo almış. Doktor çocugun gelişimini az buldu ve mama takviyesi şart dedi aptamil ar mamasını verdi. Çocuguma mama vermek istemiyorum çok üzgünüm. Akşam eve dönünce mamayı denedik istemedi kustu çocuk. Sütüm artsın diye yapmadığım şey yok yazılarda bahsettiğiniz gibi sıksık emziriyorum ya da sağıyorum. Bebek genelde her beslemeden sonra kaka yapıyor. sütüm yaramıyor sanırım. Çaresiz kaldım ne yapabilirim? Tşkler .. Özlem

  12. Tomris hanım merhabalar o kadar bunaldım daraldım kı etraftan mama ver diyenlerden 37 günlük bebeğim dün 3880 gr geldi doğum kilosu 3760gr 10 gün küvezde kaldı 3580 gr oldu ciğerlerinde mikrop görüldü antibiyotik tedavisi gördü solunumu da sıkıntılıydı göğsümü sıkınca süt geliyor sol göğsüm sağ göğsüme göre daha dolu sağ göğsü artırmak için öneriniz nedir, gece emmeleri biraz sıkıntılı ağlayarak uyandırıyorum uyanmak emmek istemiyor ondan kaynaklı olabilir mi kilo az artışı ya da ciddi sorun var mı mama mı vereyim hiç istemiyorken kızımı doyuramama psikolojisiyle ne yapacam bilmiyorum yalnız olduğumdan eşim de ilgilenmediğinden emzirme kampı yapamadım haftaya ailemin yanına gidince yapacağım şimdiden teşekkür ederim sevgilerimle

  13. Tomris hanim merhaba 2 aylk bir oglum.var ve tek meme.emiyor diger memenin ucunda problem oldugu icin malesef tutamiyor bu nedenle mama veriyorum tek meme ile doymasi mumkunmu mama konusundada onerebileceginiz mama varmi yada alirken nelere dikkat etmeliyiz

  14. Merhaba tomris hanim.lütfen bana da yardim edin.1 haftalik bebegim var ilk günler sütüm azdı kaşikla mama verdik biberona alismasin diye.şimdilerde sütum geliyor sıkınca sık sık da emziriyorum.fakat bu cocuk ac deyip mama getiriyolar.bebegim de yiyor.acaba gercekten doymurmu.ilk bebegim ve cok bilincsizim ne olur yardim edin ben napim:(

  15. Merhaba tomris hanim.lütfen bana da yardim edin.1 haftalik bebegim var ilk günler sütüm azdı kaşikla mama verdik biberona alismasin diye.şimdilerde sütum geliyor sıkınca sık sık da emziriyorum.fakat bu cocuk ac deyip mama getiriyolar.bebegim de yiyor.acaba gercekten doymurmu.ilk bebegim ve cok bilincsizim ne olur yardim edin ben napim:(

  16. Merhaba tomris hanım 3 ay once normal dogum yaptım ( 3450 )fakat 1 hafta sonra kilomuz 2800 oldu surekli emzirmeme ragmen. Meme basi yaralarimda cabasi. Doktorum surekli sag iki saatte bir min 60 cc ver dedi anCak benden 4 saatte bir 60-70 cc ancak geliyordu. Haliyle yari yariya mama vermek zorunda kaldim:(((Sonra ciddi mastit yuzunden hastanede iki gun yatmak zorunda kaldim ve ciktigimda sutum cok azalmisti suanda iki saatte bir 20 cc ancak geliyor oglumda 3 aylik lutfen yardim edin mamayi nasil tamamen kesebilirim

  17. Merhabalar benim bebeğim 23 günlük 290 gr almış de mama önerdi ama ben günde 2 kez veriyorum buna rağmen böyle sağdığımda 30-40cc geliyo emzirme kampı yaptım her defasında emziriyorum gece gündüz demeden ama sütüm artmıyo sağınca çok az lütfen yardım edin mama kullanmıyayımmı

Leave a Reply