Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar üzerinde yapılan 48 çalışmayı derleyen Western Reserve University School of Medicine araştırmacıları yeni bir çalışmaya imza attılar. Duration of symptoms of respiratory tract infections in children: systematic review başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre: Çocukların soğuk algınlıkları ve öksürükleri 3 haftaya kadar sürebilir ve kulak ağrılarının geçmesi ise 1 haftayı bulabilir. Bu süreler normaldir ve tedavi/müdahale gerektirmez.
Derlenen çalışmalar, hasta çocuklara doktorların genellikle önerdiği ilaçlar verilerek, hiçbir ilaç verilmeyerek ve herhangi bir ilaç içermeyen placebo verilerek yürütülmüş ve çocuklar semptomların ne zaman yok olduğunu görmek üzere gözlemlenmiş.
- Kulak ağrısı olan çocukların %90’ı 7-8 günde iyileşmiş
- Soğuk algınlığı olan çocukların çoğunluğu 15 günde, tamamı ise 25 günde iyileşmiş.
- Boğaz ağrısı şikayeti olanlar 2- 7 gün arası iyileşmiş.
British Medical Journal’da yayınlanan çalışmayı yürüten doktorlar, iyileşme sürelerinin bugüne kadar ailelere söylenenlerden aslında daha uzun olduğunu belirtiyorlar.
Araştırmayı değerlendiren Dr. Sharon B. Meropol öksüren, soğuk algınlığı geçiren ya da solum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların ilaçla tedavi edilmelerinin ya da doktor görmelerinin şart olmadığını söylüyor. Ancak boğaz enfeksiyonlarını hariç tutuyor ve ekliyor: “Virüs gerçekten kötü hissetmenize neden olabilir. Ancak ateş, akan/tıkalı burun ve öksürük çocuk için kesinlikle tehlikeli değildir.” Çay, bal ve burnu açmak için kullanılacak yöntemler çocuğu rahatlatır ancak ilaçların hiçbir faydası yoktur.
Bazı aileler ve doktorlar hastalık birkaç günden uzun sürerse çocuğun antibiyotiğe ihtiyacının olduğunu zannediyorlar. Ancak virütik hastalıklar antibiyotiğe cevap vermezler. Daha da kötüsü; çocuk bunların yanetkilerini ishal ya da başka bir şekilde yaşar ve antibiyotik direnci geliştirebilir. Bu da ileride ciddi bir enfeksiyon olması durumunda tedaviyi güçleştirir.
Çalışmadan çıkarılacak sonuç şudur; sık rastlanılan solum yolu enfeksiyonlarının uzun sürmesi çocuğun muhakkak antibiyotiğe ya da başka tür ilaçlara ihtiyacının olduğu anlamına gelmez. Doktorun aranması gereken zaman hastalığın semptomlarının yukarıda belirtilen süreler içerisinde azalmaması ya da çocuğun her geçen gün bir öncekinden data kötü duruma gelmesidir. Aynı zamanda çocuğun nefes almakta zorlanması ve ailenin ciddi gördüğü başka belirtiler oluşması doktoru aramak için nedenlerdir.
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Eren , ben oğlum dogana ve bu blohla tanisana kadar hastaligi ilacsiz gecmez sanirdim. Ne büyük yanlis.. Sonra oğlum doğdu emzirirken ilac yok..hastalik geciyor ama .. Derken bu blog sayesinde gördüklerimin hepsinin yanlis oldugunu anladim. Simfi ilacsiz atliyoruz. Sana ne kadar tesekkur etsem az. Simdi uzninle yazini profilimde Fb da paylaşacağım. ..
Süper! Tebrikler Şenay 🙂
Eline saglik Eren!
mersü canım 🙂
Pek sevgili Eren, FB de sormuştum ama gözden kaçtı sanırım. Perşembe akşamı 39,9 ateşle hastaneye gittik. Boğaz ve kulak da enfeksiyon, 3 saatin sonunda ıslak bezle ateş düşmeyince mecburen fitil kullanıldı. Sevgili Doktorumuz başka bir şeye gerek olmadığını, durumun viral olduğunu ve antibiyotik vb kullanmanın anlamsız olduğunu (tahliller sonucu) söyledi. Kendisini öptüm, kokladım evimize döndük. Sorum şu ateşi hallettik, halsizliğimiz bitti, öksürük kaldı baki… 6,5 aylık kuzumu az da olsa rahatlatmak için ne yapabilirim. Öksürük geceleri geliyor ve kuru öksürük şeklinde, peteklere ıslak havlu koyup, yatak başını yükselttim, gün içinde odayı havalandırıyorum yapabileceğim başka birşey var mı acep???
Filiz, krup yazımı okudun mu?
Okudum Eren, fakat Kruptaki gibi kuru öksürük değil. Daha dolu dolu hırıltılı öksürük
Lutfen çocuklarda fitil tarzi seyler kullanmayin. Bir doktorun konusmasini dinlemistim ayrica kitap yazari ismini hatirlayamadim.hatirlayinca yazicam ins.
Lutfen çocuklarda fitil tarzi seyler kullanmayin. Bir doktorun konusmasini dinlemistim ayrica kitap yazari ismini hatirlayamadim.hatirlayinca yazicam ins.
Daha bu sabah annemin zoruyla doktor gittik. Öksürük ve ateşte 2.günümüzdü. Sırf çocuğumun mızmızlığından dolayı pes dedim ve gittik.
Hanım doktorumuz antibiyotik kullanmak zorundamıyız cevabına malesef evet dedi.1,5 yaşında doğduğundan beri böyle olmamıştı, hiç antibiyotik kullanmadık, calpolü ateşi 39 olmadan vermedim vücut kendi direncini kendi oluştursun diye. Sanırım yine vermiycem ama bir yandan da acaba öksürük cüğerlere inermi diye de korkmuyor değilim. Soğan ve balı kavanozda bekletip sulanınca içiriyorum o biraz kesiyor öksürmeyi. Böylemi devam etsem ne dersiniz?
Kulak ağrısına dikkat diyorum: bu makalede bahsedilen kulak ağrısı hangi kategorideki ağrı acaba (Orta kulak iltihabından kaynaklı ağrıları kastetmiyor olabilir)….Yani bütün kulak ağrılarını kapsamıyor olabilir. Yaşadığımı anlatarak konuyu açmak istiyorum.3.5 yaşındaki oğlum bir akşam başka ciddi hiçbir belirti olmadan ani kulak ağrısı ile hastanelik oldu. İleri derecede orta kulak iltihabı olmuştu hemen antibiyotik başlandı ama 5 gün sonunda ağrıyan kulak şişti (yüzünün bu tarafında kulak aşağıya doğru çekildi. Şişlik de aniden belirerek ilerledi. Bu arada kulak ağrılarımız hiç dinmemişti). Çocukların kafa kemikleri tam kapanmadığından şişliğe neden olan iltihaplanmanın beyne ilerlemesinden şüphe edildi tomoğrafi çektirmek zorunda kaldık. Ve 1 hafta hastanede damardan antibiyotik uygulaması sonucunda iyileştik. İlaç kullanımı konusunda blogda yazılanlarlara katılıyorum, uyguluyorum ama kulak ağrısı denildiği zaman alarma geçiyorum:(
Eren bu yaziyi tekrar okumak ne iyi oldu,tam da oglumun iki haftayi askindir devam eden hastaliginin uzerine.
Eren bu yaziyi tekrar okumak ne iyi oldu,tam da oglumun iki haftayi askindir devam eden hastaliginin uzerine.