Anasayfa / BYBO / Bakım / Uyku Eğitimi Zararlı Mıdır?

Uyku Eğitimi Zararlı Mıdır?

Eğer uyku eğitimini sincaplara verdirmiyorsanız ya da kör cahil ¨Hadi ben bugün bu çocuğu 1-2 bağırtayım bakayım uyuyacak mı¨ diyerek işe kalkışmıyorsanız HAYIR! ZARARLI DEĞİLDİR!


Uyku Kardeşim Ver Elini! başlıklı yazımı ve uyku eğitimi önerilerimi yazalı 1 yıl oldu ve o zamandan beri ¨Uyku eğitimi bebeğin psikolojisini bozar, güven sorunu yaratır, burnu kulağına kaçar, parmağında ot biter, ensesine bülbül yuva yapar¨ ve benzeri hikayeleri yaklaşık 563 milyon kez dinledim. ¨Yok efendim öyle bir şey!¨ diyerek konu hakkında bir yazı yazmak farz oldu.

Her eğitimin olduğu gibi uyku eğitiminin de kuralları vardır:

  1. Uyku eğitiminin kurallarına uymak zorundasınız.
  2. Bebeğinizi çok iyi tanımak zorundasınız
  3. Kendinizi çok iyi tanımak zorundasınız
  4. Eşinizden (ya da çocuğunuzun yetişmesinde sözü geçen insanlardan) destek almak zorundasınız.
  5. İlk 3 ayını doldurmasını beklemek zorundasınız
  6. 1 yaşından sonra benim tavsiye ettiğim yöntemle uyku eğitiminin olmayacağını kabul etmek zorundasınız.
  7. Her kafadan çıkan sesleri duymazlıktan gelmek zorundasınız
  8. İstikrarlı ve kararlı olmak zorundasınız
  9. Bilgili ve bilinçli olmak zorundasınız, planlı ve programlı hareket etmek zorundasınız
  10. Bebeğinizin herhangi bir hastalığı olmadığına emin olmak zorundasınız
Bebeğin psikolojisinin bozulması tehdidinin bu kadar gelişigüzel yapılıyor oluşuna hayret ediyorum doğrusu. Psikoloji bu kadar iğne ipliğe bağlı bir olay yani… Anneannelerimiz babaannelerimiz hep akıl hastası çocuklar yetiştirmiş yani? Çok merak ediyorum hangimizin annesinin 24 saat bebeklerini koynunda taşıyacak vakti vardı? Pekçoğumuz 2 ya da daha fazla kardeşiz. Kaçımızın annesi sürekli birlikte yattı ve kaçımızda ¨güven¨sorunu oluştu psikolojisi bozuldu??
Her fırsatta Leyla’nın maceralarını paylaşıyorum sizlerle. Problemli/özgüven sorunlu bir çocuk izlenimi mi veriyor acaba? Binlerce yüzbinlerce aile çocuklarına uyku eğitimi veriyor… Benim yakın çevremin tamamı uyku eğitimi vermiştir çocuklarına… Hepsi birbirinden parlak ve mutlu çocuklar. Çok rica ederim uyku eğitimi hakkında korku hikayeleri yaratmayınız. Elbette bu bir tercihtir, uygun görürseniz uygularsınız görmezseniz uygulamazsınız. Ama uygulayan ya da uygulamayı planlayan insanları fikir yazılarını referans göstererek, kendi fikrinizi belirterek uyku eğitiminin ne feci bir iş olduğu hakkında yanlış yönlendirmemenizi rica edeceğim.
Uyku eğitiminin zararlı olduğu fikri Dr. Sears’ın başının altından çıkmıştır. Time Dergisi, Attachment Parenting konulu sayısında Dr. Sears’ın uyku eğitiminin zararlı olduğuna dair fikrini desteklemek için kullandığı çalışmalardan sözkonusu sonucun çıkarılamayacağını ortaya koymuştur.
¨Bebeği ağlatmak yoluyla uyku eğitimi vermek sakıncalıdır¨ diyor Dr. Sears. Beynini etkiler, gelişimini etkiler, travma yaratır falan filan… Neticede hasta bir çocuk ortaya çıkar. Bunu söylerken de birkaç çalışmadan örnek veriyor. Time, benim çok uzun zamandır yapmaya üşendiğim işi yapmış ve bu referanslara yakından bakmış. Burdan kendilerine teşekkürü bir borç bilir ve bu referansların Dr. Sears’ın ulaştığı sonucu desteklemediğini ortaya çıkardıkları için minnettar kalırım. Derginin açıklamasını aynen yapıştırıyorum:

A close look at the research, however, does not actually provide evidence that bouts of crying associated with sleep training affect brain development. Several papers Sears cites involved studies of rats. Other research showed that babies who cry excessively are more likely to suffer from, for example, attention-deficit/hyperactivity disorder, but it’s not clear if they cry because of underlying neurological problems that later manifest as ADHD or whether the crying causes the ADHD.

Time diyor ki: Araştırmalara yakından bakınca uyku eğitimi nedenli ağlamaların (ben ağlama değil bağırma diyorum) beyin gelişimini etkilediğine dair bulgu yok aslında. Sears’ın referans verdiği birkaç makale farelerle yapılan çalışmalardan bahsediyor. Diğer çalışmalar aşırı ağlayan bebeklerin dikkat bozukluğu/ hiperaktivite (ADHD) gibi rahatsızlıklar yaşama ihtimalinin olduğunu ancak bu ağlamalar ADHD’ye mi neden oluyor yoksa ağlamalar sonradan kendini ADHD olarak gösteren nörolojik problemler kaynaklı mı, kesin değil.

Bu arada ÖNEMLİ not: bahsi edilen ağlamalar şiddetli ağlamalar. Uzun süren şiddetli ağlamalar… Bebeğin acı çektiğinin belli olduğu ağlamalar… Benim uyku eğitimi adlı yazımda bahsini ettiğim müsaade edilen bağırmalar değil yani. Bu kısmı da netleştirelim. Ha, bu ne demek? siz eğer 7 saat boyunca bebeğinizi acı çekmeye terkedecek yapıda bir anneyseniz elbette ki çocuğunuz güven problemli olacaktır. Siz o uyku eğitimini verseniz de vermeseniz de çocuğunuz problemli olacaktır. Ben burdan size onun garantisini veriyorum!

Bu noktada devreye bahsettiğim bilgi- bilinç şartı giriyor, bebeğinizi tanıma şartı giriyor: Hangi noktada bebeğinizin acı çektiğini anlamak ve her ne yapıyorsanız derhal son vermek zorundasınız. Bunu yapamıyorsanız uyku eğitimi vermeyiniz lütfen bebeğinize…

Gelelim literatürün konu hakkında neler söylediğine:

1- Aralık 26, 2006’da Sleep Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma ebeveynlik yöntemleri ve uyku yaklaşımları konularını inceleyen kitapları karşılaştırmış. Bu kitaplardan:

  • %28’i birlikte uyumaya teşvik ediyor
  • %40’ı birlikte uyumaya karşı çıkıyor
  • %32’si ise birlikte uyumak konusuna tarafsız yaklaşıyor
  • %61’i uyku eğitimine teşvik ediyor
  • %31’i uyku eğitimine karşı çıkıyor
  • %8’i ise uyku eğitimine tarafsız yaklaşıyor

Yani: O sık sık referans gösterilen ¨Uzman¨lar ÇOĞUNLUKLA uyku eğitimini destekliyor ve birlikte uyumayı tavsiye etmiyorlar. Elbette azınlıkta kalanların görüşlerine değer verip onları dikkate alabilirsiniz. Bu da bir tercihtir ama bunları baz alarak korku hikayeleri yaratmayınız.

2- Avustralya’da yapılan ve Pediatrics Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre uyku eğitiminin (sanılanın aksine) bebeklerin gelişimine ve sağlığına HİÇBİR olumsuz etkisi yok! Çalışma ortalama 7 aylık olan 225 bebek üzerinde yapılmış ve bu bebekler 6 yaşına kadar gözlemlenmiş. Çıkan sonuç; uyku eğitimi alan çocukların uzun vadede ne duygusal ne de psiko-sosyal açıdan herhangi bir zarar görmedikleri yönünde.
Bu çalışmada uyku eğitimi alan bebekler benim tavsiye ettiğim yöntemle eğitilmişler. Yani camping out (siz odadayken bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenmesi) ve controlled comforting- graduated extinction (belli aralıklarla bebeğin bağırmasına cevap verme).

3- Bebeklerin ağlamalarına (tekrar edeyim: ben bağırmalarına diyorum) izin vermenin beyinlerine zarar verdiğini söyleyenlerin referans aldıkları çalışmalar yetimhanede yetişen, sürekli ihmal edilen bebeklerin üzerinde yapılan çalışmalardır. Bu bebekleirn yaşadıkları kronik ve ¨toksik¨olarak tanımladığımız strestir. Beyinlerindeki zarar uyku eğitimi kaynaklı değil, ihmal kaynaklıdır. Bunları göstererek bebeklerine uyku eğitimi vermiş olan ben ve benim gibi binlerce ebeveyni bunun zararlı olduğuna ikna etmek zordur. Yukarıda da belirttiğim gibi: sürekli olarak bebeğinizi ihmal etmeniz durumunda uyku eğitimi varsa da yoksa da beyni zarar görecektir.

Amerikan Pediatri Akademisi The Lifelong Effects of Early Childhood Adversity and Toxic Stress başlıklı raporunda bebeklerin yaşayabilecekleri stresi 3 farklı gruba ayırır:
  1. Pozitif Stres: Aşı sonrası yaşanan stres, kreşin ilk günü yaşanan stres, annenin işe gitmesi ile yaşanan sytres gibi geçici ve ciddi olmayan ve sevgi/ilgi dolu ortamlarda yaşandığı sürece bunun bebeğin sağlıklı gelişimini destekleyen bir stres çeşidi olduğunu söylüyor araştırmacılar.
  2. Tolere edilebilen stres: Ailede ölüm, boşanma, ayrılma nedeniyle ya da doğal afet sonucu yaşanan stres. Yine: ilgi ve sevgi dolu bir ortamda bulunduğu sürece çocuk bu tür stresi de atlatır, yaşananların da üstesinden gelebilir.
  3. Toksik Stres: Destek olacak, ilgi ve sevgi gösterecek ebeveynin sürekli olarak yokluğunda çocuğun yaşadığı dozu azalmayan aksine giderek artan ve çoğalan stres. Bu tip stresi yaşan çocuklara istismar edilmiş olanlar, terkedilmiş olanlar, yetimhanede yetişenler, doğum sonrası depresyon yaşayan anne ile yalnız kalmak zorunda olanlar ve madde bağımlısı ebeveynlerle yaşayan çocuklar örnek gösteriliyor. Toksik stres beyne ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebilir.
Bu durumda uyku eğitiminin beyne zarar verebilmesi için bebeğin toksik stres yaşıyor olması gerekir. Uyku eğitimiyle bunu başarabiliyorsanız bence bir an önce yatılı olarak tedaviye başlamalısınız. Ebeveyn olmak için uygun değilsiniz.

Yan madde olarak bebekle birlikte uyumanın babanın testesteron seviyesini olumsuz etkilediğini ortaya koyan bir çalışmadan bahsedelim. ¨Taraf gazetesinde yer alan, PLoS ONE dergisinde yayımlanan ve Filipinler’de 362 babanın katıldığı araştırma sonunda uzmanlar, çocuklarının yanında uyuyan babaların testosteron seviyesinin büyük oranda düştüğünü gözlemledi.¨ Bu alıntıyı yaptığım haber için buraya bakabilirsiniz.¨İngiltere’de yapılan araştırma, bebekle aynı yatakta uyumanın ani bebek ölümü sendromu riskini 5 kat artırabileceği ortaya koydu. Yaklaşık 1500 ani bebek ölümü sendromu vakasının incelendiği araştırmaya imza atanlardan Bob Carpenter‘ın araştırmasına göre yatağı paylaşmaktan kaçınmanın İngiltere’deki 300 ani ölümden 120’sini önleyebileceğini vurguladı.¨Bu alıntıyı yaptığım haber için ise buraya bakabilirsiniz.

 

Diğer Paylaşım

EFT mi? O da ne? Süheyla Pınar Alper

Duyguların kişilerarası iletişimdeki yeri, ifadesi ve farkındalık oluşturmadaki önemi konusunda uzun yıllardır ders veriyorum, danışmanlık …

37 Yorum

  1. Yazi cok bilgilendirici, cok tesekkurler Eren ..

  2. Errn benim bebeler 5,5 aylık oldular. Bi el atsan da beraberce uyku eğitimine başlasak ne güzel olur. Ben çöktüm artık iyice 🙁

    • E uyku eğitimi yazısını yazdım ya daha ne yapayım? yolla bebeleri eğitip göndereyim 🙂

    • Tek bebekle uygulamak kolay ama iki bebekle özellikle de yardımcısız mümkünü yok gibi. Mesela uyku rutini ben bebekteri hergün yıkayamıyorum, enaz iki günde bir, üstelik oğlum 18:15 de okuldan geliyor yemekti şuydu buydu derken saat geçiyot eşim 22:00 den önce gelmiyor eve. Benim durum epey çetrefilli. Yine de bu saatlere göre bi düzen oturtabilirmiyim bilmiyorum

    • Dilek hergün yıkaman şart değil. Hergün aynı rutini uygulaman kafi… mesela ikisine aynı anda ninni söyleyebilirsin? bir de pek çok şeyi peşpeşe yapmana gerek yok. ninniyi duydukları anda bebekler ¨lan gene mi uyku vakti!!!¨ diyerek hazırlığa başlayacaklardır :))

  3. eğer aile çocuğuyla ilgiliyse uyku düzeni için çaba gösterir ben de yapmıştım eren bazı aileler var kendileri gece 12 ye kadar oturuyor çocuk da o saate kadar sürünüyor bu mudur yani doğrusu hiçbir normal ebeveyn çocuğuna uyku düzeni oluşturuken bunu bebeğini ağlatarak eziyet ederek yapmaz eğer ruh hastası değilse :)))) sevgiler eren

  4. Merhaba Eren hamileliğinden beri takipteyim özelliklede uyku eğitimi ile ilgili yazılarının yakından takipçisiyim sana sorum oğlum henüz iki aylık gece uyku rutini oluştu gibi en geç 8 de uymuş oluyor ve beslenmek için 2-3 kez uyanıyor fakat gündüz rutini yok gündüz uykuları çok çok az hergün banyo rutinimizde yok 2 yada 3 günde bir yaptırıyorum havalar tam ısınmadığından hasta etmeye korkuyorum soruma dönersem şimdiden bir rutin oluşturmam gerekirmi yoksa rutinle eğitim aynı zamanda mı başlatmalıyım ayrıca bu yazının Tracy hogg un kitabının kafamı bulandırdığı sırada yetişmesi müthiş oldu teşekkürler…

    • Durucum, belli ki bebeğinin rutini kendi kendine oluşmuş. Uyku eğitimini beklememeni tavsye ederim gündüz uykularını düzene koymak için. Saatleri belirle ve hergün aynı saatlerde uyuması için çalış derim. Uykuya dalması için yardım etmen gerekiyorsa mutlaka et. Henüz çok küçük 🙂

      Eren

  5. Merhabalar yazinizi ilgiyle okudum, tesekkur ediyorum benim kizim kizim 30 aylik birlikte uyuyoruz tanam yaptim bir hata ama gec farkettim tabiki 30 aydan cok daha once ama ayiramiyorum artik benimle uyuyor gece 3-4 kere uyaniyor sut ve su asla talep etmiyor gidasi benim ben yanindaysam tekrar uyuyor ben yoksam basliyor aglamaya Uyku egitimiyle ilgili butun ulasabildigim kaynaklar bebeklik donemine ait bizim ayimiza yonelik bir sey bulamadim sizde varsa paylasirmisiniz?

  6. su an 9 aylık kızlarıma ;kendimizi hamilelik öncesi planladıgım herseyi sıfırlayrak gece gundüz ayagımızda sallarken buldugumuz an silkelenip kendime gelip ; 4,5 aylıklarken eşimi de y.dışına göndererek (kısa bir süre) annemi de odaya kesinlikle girmemesi (ki o zaman çevik kuvvet olarak yardım için evdelerdi )sartı koyarak hoggy ,ferber,west kolajına kendi içgüdülerimi ve kızlarımın beklentilerini de ekleyrek uyku egitimi verdim.1,5 gunde kızlarım yatakta kendi başlarına uyur hale geldi bu arada kendi odalarında karşı karşıya yatmaya başladılar .telefonda "hadi canım uydurma"diyen eşim eve gelip kızları gördüğünde resmen dili tutuldu :))8-9 lara kadar salladıgımız kızlar akşam 6 da kurulu saat gibi uyuyorlardı ;ailecek çok afalladık ama başardık kızlarım sayesinde :))uyku eğitimi ütopya degil gerçek;dogru zamanlama,doğru taktik diyorum nacizene deneyimleime dayanarak:)

  7. Merhabalar 9 aylık ogluma Ferber yöntemiyle gece uyku egitimini uyguladık bugün 24.gün ve gayet iyi gidiyor, cogunlukla hiç aglamadan uyuyor. Gündüz egitimini 1 gün denedim 2. gün dayanamadım ve bıraktım. Şİmdi sadece gece kendi uyuyor, gündüz eski yöntemlerle emerek,sallayarak uyutuyorum. onümüzdeki hafta gündüz egitimine tekrar başlamak istiyorum ,gündüz egitimi gece uykusunu bozarmı.Eger gündüz egitiminde basarılı olamazsam gece bozulur mu.

  8. Uyku egitimine gaddarlik, ruhsuzluk olarak bakanlardan biriydim malesef.. Bana gore bu anneler bebeklerine dunyanin en kotu seylerinden birini yapiyordu… ve ben asla ve asla boyle bi uygulamayi yapmazdim cocuguma:( takiii oglun 11 aylik olup her 30 dk bir kalkmaya basladi; ben ve babasi 3 hafta tamamen uykusuz kaldik ( ki babasi bi de ise gidiyor) sinirlerimiz tavan yapti, konustuk tartistik ve bu boyle gitmez bu cocuga uyku egitimi sart dedik. Dedik ama ben bu uyku egitiminin oglumda ise yarayacagina hayatta inanmadim, madem son care deniyelim dedim.
    Gittigim bebek kulubunden bu konuda egitim almis biri geldi ve konustuk. Ozetle bize ; bebege ve gelisimine kesinlikle bi zarari olmaz, kararli olacaksiniz, bebek yatis saatleri ve hazirligi rutin seklinde olacak ve bu rutine uyacaksiniz, bebegin bi saglik problem yahutta atak donemi olmayacak… tabi liste biraz daha uzun.
    Ilk gece ben tek basima baslamak zorunda kaldim ki ben oglumun aglamasina aslaaa dayanamam; o yukarda aglarken benim asagida kalbim aciyordu:( Ilk gece 1 saat 45 dk agladi tabi durmaksizin degil. Ben bu sure icinde yanina 5 defa gittim ama gittigimde sakinlestirip biraktigimda daha kotu agliyordu.. 8 de baslayan maceramiz 9.45'te bitti.. Gittigimde oglum uyumustu ama oturup yataginin kenarina tutunarak ( mu manzara beni nasil kotu hissettirdi tahmin edebilirsiniz:( ) Yarim saatte bik kalkan oglum o gece 7 ye kadar yatti, ben gece 3 defa kontrole gittim bebegime bise mi oldu diye. BU BENIM ICIN BI MUCIZEYDI!! 2. gece Yatagina biraktigimda cok aglamadi ve 2. mucuze 30 dk icinde yatti…. 3. gece 15 gd surdu… ve ilk kalan hafta boyunce 15. sonar yatiyordu arar ara bizi cagiriyordu ama..
    Oglum su an 7;30 da yataga gidiyor ve Sabah 5 yada 6 gibi uyaniyor 6 da uyanirsa bi yarim saat kadar emiyor emme isleminden sonar yataktan cikip oynamak istiyor.. Tabiyki bagzan sorunler yasiyoruz ama genel olarak uyku duzeni cok iyi oyle olunca gun icindeki duzenide iyi oluyor.
    Bebegime uyku egitimi veren ve basinda bu ise cook karsi olan biri olarak; ogluma yaptigim en buyuk iyiliklerden biri oldugunu dusunuyorum.

  9. Ferber yonteminin (bebegi yanliz birakip aglamasina izin vererek uyku egitimi)bebek ile ebeveyn arasindaki guven iliskisini zedeleyecegini dusunuyorum; sahsi fikrim. Onun disindaki uyku egitimi yontemleri (bebegi yanliz birakip gitmedigin, ama yatakta aglamasina ya da Eren'in deyimi ile bagirmasina izin verdigin, gerekirse kucagina aldigin, vb) yontemler bence uygun. Ben de ikizlerime 4 aylikken verdim uyku egitimi.
    isin bence asli su: uyku egitimine ihtiyaci olan bebek degil, anne baba. Bebege uyku egitimini onun iyiligi icin vermiyoruz. Kendi ev ve yasam duzenimize bebegi uydurmak icin veriyoruz. Peki bu gerekli mi? evet, hem de cok. Bebegin etrafinda donen bir ev mumkun degil, bunu uc cocuk annesi biri olarak yaziyorum. Aslinda uyku egitimi almadan da bebek gayet mutlu mesut hayatini surdurebilir, hic bir seyden de geri kalmaz, eksigi olmaz. Ama evde hayat olur mu, anne baba uykusuz bir sekilde hayatlarini surdurebilir mi, bebege bu sekilde iyi bakabilir mi, iste orasi soru isareti. Bu yuzden, evin ve ailenin ihtiyaclari ile bebegin ihtiyaclarinin karsilanmasi icin optimum nokta bence bebegin yalniz aglamaya birakilmadiginiz uyku egitimi yontemleri.
    Bu arada ben de 7 aylik kizimin bazen bir kac dakika tek basina aglamasina izin veriyorum, dogdugundan beri, cunku bazen boyle daha kolay uyuyor. Bunlara mantra aglamasi deniyor, yani uyumadan once biraz soylenmek gibi bir sey. Ama uzun suruyorsa, bir kac dakikayi geciyorsa yanina gidiyorum. ama hangisi ne aglamasi, hangi durumda bir kac dakika aglamasina izin vermek ise yarar, hangisinde daha da sinirlendirip uykuya dalmasini engeller, bunu deneme yanilma ile bulmak gerekiyor. O yuzden bebeginizi tanimak cok onemli. Bir de bu tur seyleri ilk bebekte bulmak tutturmak gercekten zor. Her bebekte biraz daha tecrubeleniyor insan, icgudusel olmaya basliyor bazi seyler.

  10. Eren merhaba,
    Bir süredir daha önceki uyku eğitimi yazılarının altına sorularımı yazmayı düşünüyordum ama cevap alamayacağımı düşünerek vazgeçmiştim. Bu yeni yazını görünce çok sevindim:)
    Benim bebeğim şu anda 5,5 aylık. Düşük doğum ağırlıklı olarak dünyaya geldi, ilk aylarımız biraz sıkıntılıydı:(Ben o doğduğundan itibaren özellikle uyku konusunda acaip titiz davrandım. Etrafımdaki herkesle savaşarak onu sallamaktan yada emzirirken uyutmaktan kaçındım. Bugüne kadar hiç sallamadım, zaten sallanmaktan nefret ediyor şu anda:) Ancak bazen emerken uyuyakaldığı oluyor, özellikle gündüz uykularında arada bir oluyor. Şöyle uyutuyorum, bir uyku ritüelimiz var. Müzik, odayı karartma, iki günde bir banyo,birazcık yanında oturma, sonra uyuyor genelde. Çok nadir bazen kucağıma alıp pış pış falan yapıyorum yerine koyunca biraz sonra uyuyor, çok sorun olmuyor açıkcası. Geceleri bu şekilde uyutuyorum. Gece boyunca sadece acıkınca uyanıyor, sonra yeniden uyuyor. Uyku eğitimini bebeğim 2 aylıkken başlamıştım, şu anda gece uykularında sorunumuz yok çok şükür:)Sorularıma geleyim: Bebeğim gündüzleri çok uyumuyor. Aslında uykusu geliyor ama uyuyamıyor çoğunlukla. Bu konuda ne yapacağımı bilemiyorum. Sizce ek gıdaya geçince(Doktorumuz gelecek ay geçmemizi söyledi) acaba dahamı düzenli olur gündüz uyku düzeni?İkinci sorum; şu anda şehir dışındayız, sanırım farklı bir ev ve şehirde olduğumuz için gündüzleri hiç uyumuyor. Çok uykusu geldiği ve dayanamadığı anlarda emerken uyuyakalıyor. Bunu alışkanlık haline getirmesinden korkuyorum. Gece uyku düzeni hiç bozulmadı, ancak gündüzleri böyle oldu. Sizce 1 hafta sonra evimize döndüğümüzde eskisi gibi kendi kendinemi uyur yoksa hep böyle emerken mi uyuyacak? Ne yapmalıyım? Son sorumda şu: Normal zamanda akşam saat 7 gibi uyuyup sabah yaklaşık 7 gibi uyanıyor. Gündüzleri 2 veya 3 defa 45 dk' lık uyuyor. Bu uyku süreleri yeterli midir? Sorulrım biraz karışık oldu, kusuruma bakmayın lütfen..Eren bu blog için, bana bebeğime bakarken onu büyütürken her yazınla yol gösterdiğin için çok çok çok teşekkür ediyorum…

    • Nesbin merhaba,

      Mesajını uyku eğitimi yazıma yapıştırmanı rica edebilir miyim? Bütünlüğü bozmak istemiyorum, tüm yorumlar bir arada bulunursa cevaplamam daha kolay olur.

      Teşekkürler…

      Eren

    • Eren merhaba,
      Mesajımı uyku eğitimi bölümüne yapıştırıcam birazdan. Kusuruma bakma lütfen. Daha eski tarihli yazı olduğu için belki cevaplayamazsın diye düşünmüştüm:( Teşekkürler…

  11. merhaba sayfanızı yenı kesfettım ve harıka paylaşımlar var benımde sorunum yavrumun uyku sorunu suan 22 aylık dogdugundan 18. ayına kadar aynı odada teneffüs etmek zorunda kaldık kayınvalıdemle beraber oturyorduk evımızı ayırdık 6 aydır odası var fakat uyku saatlerımız duzenlı aksam 19,30 gıbı uyku hazırlığına başlıyorum en gec herhangı bır rahatsızlığı yoksa 20,30 gıbı uymuş oluyor sorun kucağımda uyuması yatağına bıraktığım zaman hemen ağlıyor bır sure denedım tam 50 dakıka sesı tükenene kadar ağladı ama uyumadı kucağıma alır almaz elını göğsüme koyarak anında uyuyor gece yarısı uyanıp anne dıye bır ses gıdıp yanına hemen yatağından almadan burdayım annecım diyerek elını tutup ee ee diyerek uyuyor fakat bır sure sonra tekrar uyanıyor bu sefer yatağıma almak zorunda kalıyorum yanı beraber uyuyoz oglen uykusunda da aynısı oluyor mutlaka 1 kere uyanıyor aynı sekılde almadan burdayım annecım diyerek uyuyor sonra uyanana kadar kalkmıyıor tek sorunum gece uykusu uyanmadan kendı basına ne yapmalıyım sımdıden teşekkür edıyorum

    • Elif merhaba,

      Mesajını uyku eğitimi yazıma yapıştırmanı rica edebilir miyim? Bütünlüğü bozmak istemiyorum, tüm yorumlar bir arada bulunursa cevaplamam daha kolay olur.

      Teşekkürler…

      Eren

  12. üç gündür uyku eğitimi uyguluyoruz ilk gün 1 saat 10 dk ağladı ve gece iki kere kaltı ikinci gün yarım saat ağladı ve gece bir kere kalktı üçücü gün ise ağlamadan 9da yattı v e10 dk sonra kendi kendine uyudu fakat gece 5 buçuk ta kalktı aç gibiydi sence doyurmalımıydım eğitimi bozmank istemiyorum oğlum 8 aylık ve dişi hala yok diş döneminde bozulurmu uyku düzeni nasıl yakalarım bozulursa tekrar

  13. birde bir yere gezmeye gittik ve saat 8 buçuk 9 geçirdik ve çocuk uyuyakaldı o zaman ne yapacağız sonuçta tekrar giydir eve getir soy yatır uyanacaktır ne yapalım

  14. Merhaba Eren,
    Oncelikle her yoruma cevap verme ve uyku egitimini anlatma cabaniza hayran kaldim! Ben de ogluma yeni uyumayi ogrettim ve ailecek harika uyuyoruz su anda (tahtalara vuralim). Etrafimda bircok uykusuz anneye uyku egitimini tavsiye ediyorum fakat bu aglatma korkusu yok mu, cok fena! Siz cok guzel anlatmissiniz, ama eger daha fazla kaynaga ihtiyaciniz olursa Jodi Mindell'in Sleeping Through the Night adli kitabinin ilk bolumleri tam da bununla ilgili, kitabi baska bir anneye odunc verdigim icin su anda bakamiyorum, ama stres hormonu olan cortisol ile ilgili arastirmalardan bahsediliyordu ve varilan sonuc uyku egitimi sirasindaki aglatmanin (bagirtmanin) cocuklara uzun veya kisa vadede zarar vermedigi idi.

  15. merhaba eren ,
    yazılarını okudum . benim oğlum 16 aylık bizim tek derdimiz geceleri çığlıkla uyanması. uykusunda çok hareketli. ilerleyemeyince ağlamaya başlıyor. yada rüya gorüyor ondan ağlıyor.bi şekilde sürekli ağlıyor.uyku eğitimi vermedim. evimde misafirim var. pazartesi itibariyle vermek istiyorum. yazılarını okuyunca işe yarar gibi geldi. belki gece ağlamaları ondandır diye düşündüm.10 gün öncesine kadar meme de uyuyordu. şimdi omzumda yada ayakta yazılarını okuyunca 2 gündür uyumasına yakın yatağına koyuyorum (ayrı odası var) uykuya dalmasını orda sağlıyorum. ama yine geceleri uyanıyor. gündüz uyandıktan 3 saat sonra kesin uyuyor. en fazla 3 saat ortalama 2 saat kadar. 21:30 civarı yatırıyorduk. bugun 8:30 da uyuttum. u marım uyku eğitiminden sonra deliksiz uykularımız başlar. bana şans dile önerilerine açığım. sevgiler

  16. Merhaba Eren hanım tam gözlerim dolu dolu dudaklarım titrerken okudum yazınızı vicdanım resmen ızdırapta 5,5 aylık kızıma yaklaşık 4gündür uyku eğitimi vermeye çalışıyorum gündüzleri tüm evi bebekarabasında gezerek uyutuyordum 25dk sonra huzursuz ağlayarak uyanıyordu gün boyuda huzursuzdu gece uykusuna ise memede geçiyordu ve gece üç kere acıktığından iki gögsumude boşaltıncaya kadar emmesinden anlıyordum üç dört kerede uykuya dalamadığı için uyanıp memede uyutuyordum tabi buna can dayanmıyor.bir ay sonra işe başlayacağım için bir karar verdim ve başladım eşim destekçim yalnız anneanne sorunumuz var kendi annem bana gaddar anne muamelesi yapıyor:( zaten kötü hissediyorum iyice moralim bozuluyor.dörtgündür başladım stacy hooks yöntemine fakat beni gördükçe ağlamalar böğürmeye dönüşüyor. Feberin yöntemine doğru ilerlersem yoksunluk hissiyle psikolojisi bozulurmu diye düşünmeden edemiyorum.yazını okudum biraz rahatladım beni ağlamaları kahretmiyor onun sonucunda kalıcı bir duygu durum gelişir diye üzülüyorum direncim kırılmaması için ne yapmalıyım ne olur bir yardımmmm:(

  17. Merhaba Eren hanım tam gözlerim dolu dolu dudaklarım titrerken okudum yazınızı vicdanım resmen ızdırapta 5,5 aylık kızıma yaklaşık 4gündür uyku eğitimi vermeye çalışıyorum gündüzleri tüm evi bebekarabasında gezerek uyutuyordum 25dk sonra huzursuz ağlayarak uyanıyordu gün boyuda huzursuzdu gece uykusuna ise memede geçiyordu ve gece üç kere acıktığından iki gögsumude boşaltıncaya kadar emmesinden anlıyordum üç dört kerede uykuya dalamadığı için uyanıp memede uyutuyordum tabi buna can dayanmıyor.bir ay sonra işe başlayacağım için bir karar verdim ve başladım eşim destekçim yalnız anneanne sorunumuz var kendi annem bana gaddar anne muamelesi yapıyor:( zaten kötü hissediyorum iyice moralim bozuluyor.dörtgündür başladım stacy hooks yöntemine fakat beni gördükçe ağlamalar böğürmeye dönüşüyor. Feberin yöntemine doğru ilerlersem yoksunluk hissiyle psikolojisi bozulurmu diye düşünmeden edemiyorum.yazını okudum biraz rahatladım beni ağlamaları kahretmiyor onun sonucunda kalıcı bir duygu durum gelişir diye üzülüyorum direncim kırılmaması için ne yapmalıyım ne olur bir yardımmmm:(

  18. Merhaba,
    Bu şazınız için yorum yapıyorum: http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.de/2013/10/1-yas-sonras-icin-uyku-egitimi.html

    Uyku problemimiz çok fazlaydı gündüzleri uyumak bilmezdi. Sürekli ayağımda sallar uyuduğunda hiç kıpırdamadan 2-3 saat bekletirdim ayağımda.
    Ancak böylelikle bende uyumuş olurdum.
    Bebeğime tek başıma baktığım için uykusuzluk tak etmişti ve yanımıza aldık.
    Baktık ki emzirmek kolay-emzir yatır- böylelikle 9. aydan itibaren bizimle yatmaya başlamıştı.
    10 ay 10 günlüktü kreşe verdim.(artık işe dönecektim, iznim bitmişti).
    Kreşe gittiği ilk gün kucaklarında omuzlarında kitap okuyarak uyumuş.
    Sonrasında ben işe başladım.
    14. ayda memeyi kestik.
    19 aylık ve hala bizimle yatıyordu taki 8 gün öncesine kadar.
    Parayla uyku eğitimi almaya karar verdim.
    Fakat eşim önce biz deneyelim başaramazsak eğitim alırız dedi.
    Ertesi gün işe gitmeyeceğim bir akşam bunu denedim.
    Yalnız kızımın buna hazır olduğunu biliyordum EMİNDİM.
    İkea’nın parmaklıklı yatağına kızımı yatırdım. Kendini kafese koymuşum gibi hissetti.
    Önünede onun küçücük taburesini koydum boyumuz (yatağıyla-kızım ayağa kalktığında) aynı oldu.
    Beni al diyordu-ALMADIM
    Bana vurdu-TEPKİ VERMEDİM
    Ona sürekli söylediğim sözleri hep tekrar ettim.
    Haydi gözlerimizi kapatıyoruz, ellerimizi başımızın altına koyuyoruz ve artık UYUYORUZ!!.

    Çok AĞLAMADI_Sızlandı…

    Yastığını yere attı_yatağına koydum
    Battaniyesini, oyuncağını attı_yatağına koydum.
    Baktımki gözlerimin içine baka baka bunu yapıyor.
    Ellemedim, yastığı yerde kaldı.

    Ona tepki vermediğimi görünce yastığı gösterdi ve YATICAM dedi 
    Yattı.. Uyandı.. Yanına gittim tekrar baştan..
    Yattı.. Uyandı.. Yanına gittim tekrar baştan..
    Yattı.. Uyandı.. Yanına gittim tekrar baştan..

    Bunları çok güzel başardık. Bütün gece uğraştım. Ama BAŞARDIM 
    Aslında bu O’nun başarısı. Bizi hissetmeden uyumazdı. Elleri sürekli gözü kapalı yanında olmamıza ragmen bizi arardı.
    Şimdi uyuyor 

    Sorum şu : Sürekli uyanıyor.
    Yattı.. Uyandı.. Yanına gittim tekrar baştan..
    Sonraki süreç ne olmalı.
    Odasına, yatağının yanına gitmezsen anne anne diye bağırıp ayakta bekliyor.
    Yanına gidince su içiyor tekrar ediyorum: Haydi gözlerimizi kapatıyoruz, ellerimizi başımızın altına koyuyoruz ve artık UYUYORUZ!!.
    Bir gece kendi yatağımdan seslendim. Burdayım kızım hadi uyuyoruz diye fakat başarılı olamadım.
    Biryerde bir eksiklik var ve sabaha kadar böyle devam ediyoruz.

    Çok uzun yazdım ama belki diğer annelere cesaret olur.
    Yazacak çok şeyim var ama ÜMİTSİZ olmayın.
    Tek başınada uyuyorlar emin olun 

    Yardımlarız ve bu güzel yazınız için çok teşekkürler.

  19. Ben de bir hafta oldu uyku eğitimine başladık,ilk önce anneanneyi ve babayı eğitmem gerekti �� kızım dört aylık doğduğundan beri uyku sorunu yok artık odasında kendi kendine uyumaya alıştırmaya çalışıyorum,ilk iki gün 40dk. Bağırdı gözlerimden yaşlar süzüldü (9sene sonra bir düşükten sonra tüp bebek tedavisi ile gelen kıymetli bebek)ama almadım herkesi de kovdum,bir hafta oldu şimdi 5dk.ağlıyor mızıldanıyor ama hemen uyuyor.gece 24:00 emziriyorum ve sabah 5/6 gibi uyanıp emip uyuyor.bunları bırakmam gerekir mi?Bir de şimdilik karyola ile teması kestim uzaklaşmak için ağlamasının tamamen bitmesini mi beklemeliyim?Ayrıca size çok şey borçluyum 38yaşında her konuda bilgim vardı bebeğim beni ters köşeye yatırdı �� emzirme konusunda da çok yardımcı oldunuz.Allah razı olsun.

  20. Merhaba oglum 1 yasina yeni girdi sizin 1 yas sonrasi uyku egitimi yazinizdan cesaret alarak egitime basladik. Ilk gun zorlanmadik surekli besiginden kalkti tekrar yatirdim ve uyuyana kadar boyle devam etti ama aglamadi. Ikinci gun biraz daha agladi . Ve bugun ucuncu gun ve uyuyana kadar hic durmadan surekli agladi bende masaj yaptim ve iki uykusunda da boyle uyudu. Acaba nerde yanlis yapiyorum. Ona iyilik yapaym derken bi zarar vermekten korkuyorum. Yardiminiza ihtiyacim var. Ne yapmaliyim? Simdiden tesekkurler.

  21. Merhaba 1 yaşında bir kızım var bende 2 haftadır uyku eğitimine başladım kaldır yatır ile başlamıştım kızım çok direnç göstermedi fakat odadan dışarı çıkmamı istemiyor kesinlikle çıktığım an kıyamet kopuyor yatağının yanında durup sürekli bana bakıyır haliyle dalması uzun sürüyor.Bu durumu nasıl aşabilirim acaba bu eğitime başladıktan sonra bana daha da bir bağlandı kucağımdan inmek istemiyor acaba psikolojisini mi bozdum çocuğun yardımlarınızı rica ediyorum:(

  22. MERHABA EREN HNM BİZİM BEBEĞİMİZ 9 AYLIK GEÇEN PERŞEMBE GÜNÜ YAZDIKLARINIZDAN FEYİZ ALIP UYKU EĞİTİMİNE BAŞLADIK. İLK GÜN BİZİ BAYA Bİ YORDU ORTALIĞI YIKTI AĞLADI AĞLADI AĞLADI. NORMALDE GECE 4-5 KERE KALKIP EMMEDEN UYUMUYORDU O GECE 1 DEFA UYANDI VE TEKRAR UYUDU BİZDE BAYA Bİ UMUTLANDIK CUMA SABAHTA AĞLADI ÖĞLEN VE AKŞAM UYKUSUNDA AĞLAMADAN UYUDU. ERTESİ GUN SABAHTA İYİYDİ.TAM BU İŞİ BAŞARDIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORDUK AMA BİRDEN BİRE BAŞA GERİ DÖNDÜK. CUMARTESİ AKŞAMDAN BERİ ÇOK AĞLIYOR ÇOK ÇARESİZ KALDIK VAZ GEÇMEK ÜZEREYİZ. EŞİM VE BEN ÇALIŞIYORUZ AKŞAM 7 GİBİ EVDE OLUYORUZ OĞLUMUZUN YATMASI 9 U BULUYOR ÖNCE KARNINI DOYURUYORUZ SONRA ALTINI DEĞİŞTİRİYORUZ 2 GÜNDE BİR BANYOSU VAR SONRA YATAĞA KOYUNCA BAŞLIYOR AĞLAMAYA KİTAP OKUYORUZ SAKİNLEŞİYOR FAKAT BİZİM YANINDAN KALKIP GİTMEMİZİ İSTEMİYOR KORKUYOR MU YOKSA ALIŞKANLIK MI BİLEMİYORUZ GECELERİDE ÇOK KALKAR OLDU YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ..

  23. Eren hn, uyku egitimi hem gece hem gunduz uykulari icin gecerlii? Benim kizim 2 ay 6 gunluk…geceleri memede uykuya dalmak suretiyle cok guzel uyuyor. Gun icinde ise hic uyumuyor. 3 ayini doldurunca uyku egitimine baslayacagim….gunduzleri de mi bu egitimi uygulamaliyim hic gundiz uyuma huyu olmayan bebege?

  24. merhabalar…benim kızım 14 aylık..çalışan bir anneyim ve eve geliş saatim 20.00 oluyo.Geç geldiğim için ve gündüz birlikte zaman geçiremediğimizden dolayı yatış saatimiz ne yazıkki ne 20:00 nede 21.00 olabiliyor.Benimle vakit geçirebilmek için 23:00den önce yatmıyor kızım.Ne yaptıysam yapayım olmadı.Benim en şansız tarafım kızımı yanımda yatırmış olmamdı.1 yaşından önce uyku eğitimi vermek istedim ama rahatsızlandığı için ve diş çıkardığı için başarılı olamadım ve erteledim.Şimdi uyku eğitimine tekrar başladım..rutini oluşturdum kendi yatağında pışpışlayarak,ninni söyleyerek,hikaye anlatarak,bazen ağlayarak uyumasını sağlıyorum.Ama gece ağlayarak kalkıyo ve tekrar uykuya dalamıyor.Yanıma da alsam bi türlü uykuya dönemiyor.Yatağına uyku arkadaşıda aldım,emziğede alıştırdım (emzik düşsede kendisi alıp uykuya devam edebiliyor tabi uzağa düşmemişse)…ne yapabilirim..doğduğundan beri biberon almadığı için gece süt veremiyorum yerine pipetle su veriyorum.Gece emzirmesini 9 aylıkken kestim istesede vermiyorum.Sadece işe gitmeden önce emziriyorum.Birde kızıma annem baktığı için sabah 6:00 yatağından kaldırıp anneme bırakıyorum.Bu sürede bazen kalkıyor bazen kalkmıyor.Ama sabahları uyanma zaman 10:00-10:30 gibi oluyor.Gündüz 12:30-01:30 arası öğle uykusuna yatıyor ve en fazla 1 saat uyuyo.Normalde bir daha uyutmuyoruz ama arabayla eve gelirken yolda yarım saat bazen 1 saat uyuyor.Yazılarınızda gündüzde aynı yatakta uyumasını sağlayın diye yazmışsınız ama benim böyle bir şansım yok ne yazikki…ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz.

  25. Merhaba Eren şu an uyku eğititimine başladım. Yatağında bağırıyor buna dayanmak çok zor. Kızım Ada Huzur 7 aylık. 4.5 aylıkken başlamıştım fakat babasıyla anlaşamadık ara verdik. Şimdi bizim için uygun zamandı tekrar başladık. Umarım sonunu getiririz.yatağına koyalı yarım saat oldu hala bağırıyor. On dakikada bir kaldırmadan pişpişliyorum. Bizim bir sorunumuzda gece uykusuna dalması 11i buluyor hatta 12yi. 7.30da yatırırsam daha çok ağlayacağından korkuyorm.

Leave a Reply