Bugünkü misafir yazarım 3 yaşındaki Dersu’nun annesi Özden Özer. Kendisinin kreşler hakkında birkaç şikayeti var. Okuyalım:
Bizim kreşin büyük ve çok güzel bir bahçesi var. Ben kreşi görür görmez bahçesine bayılmış ve bizi gezdiren görevliye “çocuklar yaz –kış bahçeye çıkıyorlar değil mi? “ diye sormuştum. Bu sorunun cevabı benim için çok önemliydi. O zaman beni geçiştirdiklerini aradan geçen 4 aydan sonra anladım. Bu dört ayda çocuklar sadece 2 ya da 3 kere dışarı çıktılar.
Bir çocuk için ne büyük haksızlık! Çocukların enerjilerini aldık ve dört duvar arasına sıkıştırdık. Ağaca tırmanma, çamura bulanma, çamurdan ve yapraktan yaprak sarma yapma (bunu biz çok yapardık), düşüp dizini kanatma, saklambaç, yakan top, kovalamaca, vs. oynama haklarını aldı götürdü şehir yaşamı… Hiçbir şey bizim çocukluğumuzdaki gibi değil ama beterin en beteri, sokakların (hatta apartman önlerindeki iki gıdım alanın dahi) artık çocuklara ait olmaması! Bir de üstüne çalışan anne olma hali var, çocuğumu gün içerisinde hava almaya çıkaramıyorum. O yüzden işte kreşin çocukları dışarda oynatmaya ilişkin tutumu benim için çok önemliydi. Ama fena halde kandırıldım.
Toplantıda öğretmenden rica ettim. Neden çocukların dışarıda olmalarının önemli olduğunu anlattım ama sonuç alamadım. Çocuk hastayken bile mutlaka dışarı çıkmalı, temiz hava almalı, kaslarını çalıştırmalı, enerjisini açık havada harcamalı. Sonra çocuğun çevre bilinci için de önemli. Çocuk dediğin dokunarak öğrenir. Ağaca dokunsun, yerden yaprak toplasın, kuş sesi dinlesin, kedileri beslesin, eğilip böcekleri, karıncaları incelesin…Korkmayın hasta olmaz, mikrop kapmaz. Tersine açık hava iyi gelir, kış güneşi bile vitamindir, etrafta olup bitenler yaşama sevinci verir. Okul dediğin dört duvara çocukları hapsedip, güya bir şeyler öğretmek hadi ona mecburen neyse diyeceğim de kreşte bu işkence niye? 3 yaşındaki çocuğa güzel bir bahçede hoplayıp-zıplamaktan daha iyi ne verebilirsin?
Siz ne düşünüyorsunuz?
- Evde Cilt Bakımı - 10/31/2017
- Çocuğumun Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? - 10/23/2017
- Çocuğun Şiddet Eğilimlerini Nasıl Yok Edebiliriz? - 10/10/2017
Derler ki, dogru hava sarti yoktur, dogru kiyafet vardir!
cocukalrin her havada disarida oynamasi dünyayi tanimasi cokkk cok önemli.Ben kresde cocuklarla her havada disari cikiyorum her nekadar türk velileri istemeseler bile 🙂
Mein Blog/Blogum
Benim çocukluğum ağaç tepelerinde geçti, halen apartmanda değil büyük bahçeli evlerde oturmayı tercih ediyorum. Ben 30 yaşımda hala hangi ağaca çıkabilirim diye gözüm dalları tararken, 3 yaşındaki çocuk adına büyük haksızlık bu yapılan…
Ben de aynen, ağaç tepelerinde düşe kalka, her yerimi yara bere içinde yapa yapa büyüdüm. Bu durum, hâlâ aynı diyebiliriz. Bu zevki çocuklardan mahrum etmek, gerçekten haksızlık.
çocukları büyütme tercihleri o kadar korkunç ki… Geçen gün, parkta çocukları ve anneleri izliyordum:
" aman düşersin"
"yapma kirlenirsin"
"zıplama"
"koşma"
"oturma"
"atlama"
"bak, terledin işte… hasta olacaksın, dedim sana"
"ellerini kirlettin… al şu ıslak mendili"
"üstünü çıkarma"
"alma eline o yaprakları"
"dokunma kediye, pis şey"
ya kardeşim bu çocuk nasıl öğrenecek? Zaten, dört duvar arasında 23 saat geçiriyor…emir-komuta zinciri içinde…apartmanda büyüyen çocukların hali çok fena …
kresde de hasta olur, baş edemeyiz diye mi çıkartmıyorlar acaba? ne demekse….
benim bizim kreşte en sevdiğim şeylerden biri bahçelerinin muhteşem olması ve yaz kış çıkmaları. Çok haklısın. Bence baskı kurup politikalarını değiştirebilirsin. Kurallar değişmeyecek diye birşey yok. ben ne kurallar değiştirdim kreşimizde inanamazsın ve herkes şimdi daha mutlu ve sağlıklı.Sırf bu nedenle hiç kira vermediğimiz harika bir lojmandan 500 metrekare bahçeli şehirden biraz uzak ama okullarına yürüme mesafesinde müstakil bir eve taşındık ve son 10 aydır 3 çocuğum o kadar mutlu ki anlatamam.