Geçen hafta hayatımın en korkutucu olaylarından birini yaşadım. Sabah her zamanki gibi hazırlanıp evden çıktık, Leyla’yı okuluna bıraktım ve kütüphaneye gittim. Öğlen 1:00 gibi telefonum ¨acı acı¨ titredi. Okuldan nadiren ararlar. Olağanüstü bir durum olduğu belliydi, telaşla açtım telefonu. Okulun müdürü Maureen’le aramızda şu konuşma geçti: – Eren merhaba, panik …
Devamı »Zaman Otizmi İyileştirebilir Mi?
Journal of Child Psychology and Psychiatry Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre davranış terapisi gören (ve doğru teşhis edilmiş olan) otistik çocukların bazıları, zamanla otizm semtomlarından kurtuluyor ve ilerleyen yaşlarıyla beraber ¨iyileşmiş¨sayılıyorlar. Araştırmacılar bunu kısmen çocuğun semptomlarını ve davranışlarını kontrol etmeyi öğrenmesine bağlıyorlar. Bu çocukların çoğunun haftada 30-40 saat …
Devamı »Çocukların Dışarıda Oynama Hakkı
Bugünkü misafir yazarım 3 yaşındaki Dersu’nun annesi Özden Özer. Kendisinin kreşler hakkında birkaç şikayeti var. Okuyalım: Bizim kreşin büyük ve çok güzel bir bahçesi var. Ben kreşi görür görmez bahçesine bayılmış ve bizi gezdiren görevliye “çocuklar yaz –kış bahçeye çıkıyorlar değil mi? “ diye sormuştum. Bu sorunun cevabı benim için …
Devamı »Leyla ile Konuşmalar- Bölüm 2
Aşağıda okuyacağınız diyaloglar kızım Leyla ile aramda, kendisi 2-3 yaşında iken geçen konuşmaların ikinci bölümüdür. İyi eğlenceler:) Aşağıdaki fotoğrafta bozulan bilgisayarımı tamir eden Leyla’nın eserini görüyorsunuz. – Leyla! ağzındakini çiğner misin lütfen?? – NO! – Ne demek No?? – Hayır demek Leyla Barış Manço’nun ¨anlıyorsun değil mi¨sini söylüyor: havaa beyaz …
Devamı »Geçerli Bir Kocakarı Yöntemi
Çocuk hastalandığında ya da başına bir iş geldiğinde uygulanan kocakarı yöntemlerinin bazılarının karıyla kocanın bir araya gelip ¨ya şu işe nasıl bir tedavi uydurup millete yaysak, inandırsak da sonra uzaktan izleyip ha ha sazaaaaan diye gülsek?¨ denilerek doğduğunu ve yayıldığını öğrendik. 500 yıl filan sürdü ama olsun, buna da …
Devamı »Tomografi ve Riskleri
1996’dan beri sadece Amerika’da tomografi kullanımı 3 katına çıkmış. Türkiye için istatistikleri bilmiyorum ama çok farklı sonuçlarla karşılaşacağımı zannetmiyorum. Enfeksyondan tutun da basit bir kafa darbesi için bile derhal tomografi isteyebiliyor doktorlar… Onlar istesinler de bence biz çektirip çektirmemek için 2 kere düşünelim. Çünkü tomografi (CT) organların detaylı resmini çekebilmek …
Devamı »Hamilelerin cep telefonlarından uzak durmaları şart!
Yale Üniversitesi’nde yapılan ve Scientific Reports‘da yayınlanan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre hamilelerin bebeklerini cep telefonuna maruz bırakmaları ADHD (dikkat eksikliği ve hiperaktivite) sorununa neden olabiliyor. Araştırmacılar, aktif bir cep telefonunu gebe farelerin bulunduğu bir kafesin yakınına yerleştirmişler ve yavruları dünyaya geldikten sonra onları gözlemlemeye başlamışlar. Cep telefonuna maruz kalan …
Devamı »